Page 14

TORSDAG 22 MARS 2018 | BLUE FOX

14 |

Filip Svanbäck, Jori Isomäki (lärare), David Krokvik, Axel Hedman, Elliot Wingren

Innebandyprofileringen vid Topeliusgymnasiet i Nykarleby ”För att ta vara på den innebandytradition som finns i Nykarleby har vi gett möjlighet för våra studerande att träna innebandy på skoltid. Som tränare fungerar innebandylegenden Jori Isomäki. Träningarna sker i Stjärnhallen. Internatboende är möjligt. Satsningen har redan gett resultat för vår skola kan numera vara stolt över vår första landslagsspelare i innebandy.” www.topeliusgymnasiet.fi Denna information finns att läsa på Topeliusgymnasiets hemsida. Sedan 2011 finns nämligen innebandy med i skolans kursutbud. Rektor Stefan Kula berättar att idén till skolans innebandyprofilering föddes för många år sedan då det på skolan blev aktuellt att fundera vilka speciallinjer man vill satsa på i stadens gymnasium. Vad är typiskt för Nykarleby, undrade man? I Nykarleby finns en stark innebandykultur och en framgångsrik innebandyförening. Staden hade nyligen invensterat i en fin innebandyhall och när dessutom innebandylegenden Jori Isomäki redan jobbade på skolan verkade en satsning på innebandy självklar.

Stefan Kula hade under mitten av 1990-talet varit med om att starta ”Fotboll och utbildning i Jaokobstad” vid Jakobstads Gymnasium. Den idrottsliga idén bakom projektet var att man såg en konflikt bland unga människor som ville göra en satsning på idrotten och samtidigt prioritera framtida studier. – Man skall inte behöva välja mellan idrott och studier, man skall kunna satsa på båda, konstaterar Kula. Innabandyprofileringen vid Topeliusgymnasiet blev också ett sätt för vår skola att tillmötesgå den verksamhet som finns i lokalsamhället. Skolan skall inte isolera sig utan leva i samspel med sin närmiljö,

fortsätter Kula. Detta har till exempel också också lett till att Topeliusgymnasiet i nära samverkan med stadens industri kan erbjuda en profilering inom naturvetenskap och entrepenörskap. Innebandyprofileringen på Topeliusgymnasiet finns till för de ungdomar som vill göra en individuell satsning på innebandyn. Idén är att man schemalägger idrotten jämsides med andra teoretiska studier. Skolan erbjuder sammanlagt tre innebandykurser som sprids ut över samtliga perioder. Detta innebär att de studerande tränar två pass a’ 70 minuter varje vecka under hela läsåret – på skoltid. - Innebandyföreningen Blue Fox gör ett mycket bra ar-

bete, men det är nog inte en tillfällighet att man lyckats få fram flera individuellt duktiga spelare genom åren, menar Stefan Kula. Det är ett tydligt resultat av den ökade träningsmängd som ungdomarna fått bland annat via innebandykurserna. Sen går det förstås inte utan eldsjälar som Jori Isomäki. Hans kärlek till sporten och hans bemötande av våra ungdomar är en viktig del i framgångarna. Jori Isomäki, som alltså fungerar som lärare på innebandykurserna, konstaterar att detta ger innebandyspelarna en unik möjlighet att träna två pass extra per vecka. De studerande tränar redan flera pass med sina innebandylag men för att bli en riktigt bra innebandsyspelare krävs det en hel del individuell teknikträning. Under lagträningarna finns det sällan möjlighet till tillräckligt många upprepningar av varje övning, men under innebandykurserna kan man satsa på att nöta teknik, passningar och skott.

För tillfället är det mellan 7–10 studerande, både pojkar och flickor, som valt innebandykurser på sitt schema. Men antalet studerande som deltar i passen varierar eftersom innebandykurserna alltid är schemalagda mot ett annat ämne, ofta mot musik och teckning som också går två pass per vecka. De studerande berättar att detta inte är något problem eftersom lärarna är mycket flexibla. Bara vi sköter våra uppgifter och ser till att göra det vi missat så fungerar det bra. De studerande uppskattar möjligheten att träna innebandy på skoltid och trivs tillsammans med andra likasinnade. De kan varmt rekommendera alla som vill satsa på innebandyn att komma till Topeliusgymnasiet.

BlueFox_2018  
BlueFox_2018  
Advertisement