Page 1


44. POETSKI SUSRET DJECE ZAPREŠIĆA

44.

POETSKI SUSRET DJECE ZAPREŠIĆA

I Z B O R

R A D O V A

Zaprešić, svibanj 2014.

2


44. POETSKI SUSRET DJECE ZAPREŠIĆA

Izdavač: KNJIŽNICE GRADA ZAGREBA GRADSKA KNJIŽNICA ANTE KOVAČIĆA 10290 ZAPREŠIĆ, Trg žrtava fašizma 6 Za izdavača: Davorka Bastić, prof.

Ilustracija na naslovnoj stranici: Dominik Dukić Ilustracije u knjizi: Učenici OŠ Pušća Grafička priprema: Gradska knjižnica Ante Kovačića Zaprešić Print:

BARIS, Zaprešić

2014.

3


44. POETSKI SUSRET DJECE ZAPREŠIĆA

UVODNO SLOVO

Sjećanje na Sunčanu Umjesto uobičajenog osvrta na rezultate ovogodišnjeg 44. poetskog susreta, želimo podsjetiti na davne susrete „pod palicom“ dviju članica žirija, književnica Sunčane Škrinjarić i Višnje Stahuljak koje su danas cijenjene pripadnice povijesti hrvatske književnosti. Posebno želimo istaknuti ulogu Sunčane Škrinjarić čiji jubilej, 10. godišnjicu smrti, obilježavamo ove godine. Njihov izbor radova bio je znak da Smotra (kako smo tada nazivali Susrete) ide u pravom smjeru, da se afirmira i potiče poetsko nadahnuće, odgovarajući izbor tema i motiva, lijepa riječ i autohtoni kajkavski izričaj. Otkrivale su mladima u ono vrijeme „stvarnog“ života radost čitanja i stvaranja poezije, otkrivale im što znači dio sebe ugraditi u ljepotu i dijeliti je potom s drugima. Zbog toga hvala objema na nezaboravnim trenucima koje su poticale i izazivale Sunčani Škrinjarić i Višnji Stahuljak.

Voditeljica Gradske knjižnice Ante Kovačića: Jadranka Gregorec, prof.

4


44. POETSKI SUSRET DJECE ZAPREŠIĆA

Na ovogodišnje 44. poetske susrete djece Zaprešića stiglo je 120 radova. Sudjelovale su OŠ Antuna Augustinčića u Zaprešiću, OŠ Ljudevita Gaja u Zaprešiću, OŠ I.B. Mažuranić u Prigorju Brdovečkom, OŠ Pavla Belasa u Brdovcu, OŠ Ivana Perkovca u Šenkovcu, OŠ Ante Kovačića u Mariji Gorici, OŠ Luka, OŠ Pušća i PŠ Dubravica. Stručni žiri u sastavu Sanja Pilić i Silvija Šesto izabrao je 23 rada za interpretaciju na završnoj svečanosti i četiri nagrade: prvu nagradu na dijalektalnom izričaju, prvu nagradu na književnom izričaju, te drugu i treću nagradu. Zahvaljujemo profesorima, učiteljima i učenicima koji su se odazvali i svojim sudjelovanjem očuvali tradiciju staru 44 godine. Čestitamo svima! Vidimo se i sljedeće godine!

Voditeljica 44. poetskog susreta djece Zaprešića Mirela Puljar, prof.

5


44. POETSKI SUSRET DJECE ZAPREŠIĆA

JADI MALOG TELEVIZORA

Zgrabila me svojim mekim rukama i odjurila na blagajnu. Nije joj bio veliki problem nositi me po stepenicama. Stavila me na kuhinjski ormarić pored mikrovalne pećnice. Tu sam upoznao tavu i tanjure. Počela je peći palačinke. Pitao sam se je li to za nas dvoje. Saznao sam kad je prebacila na kanal sa zgodnim kuharom. Pekao je roštilj, a moja ga je gospođica zaneseno gledala. Preko mene se zaljubljivala u drugog. Nije fer! Ne želim biti ljubavni stroj! Tako sam uvrijeđen!

PRVA NAGRADA za književni izričaj

Ela Jurić, 4.r. OŠ Ivane Brlić-Mažuranić Prigorje Brdovečko Voditeljica: Zvjezdana Žlebački Cukor

6


44. POETSKI SUSRET DJECE ZAPREŠIĆA

7


44. POETSKI SUSRET DJECE ZAPREŠIĆA

SUSEDA, POMOZI! - Suseda, suseda! Gori mi koc, Zapalili se prasci. Brže mi povič'te teri broj imaju vatrogasci. - Čekaj, čekaj, Bara moja draga, tu nutri piše v' imeniku odotraga. Nu tu je, tu je, našla sam broj, al' sad iščem di je telefonček moj! Baro, Baro ne iščite više broj, to se je vnuček moj skril kaj si je cigaretlin zapalil.

PRVA NAGRADA za dijalektalni izričaj

Tea Pavić, 6.r. OŠ Pavla Belasa, Brdovec Voditeljica: Željka Trajbar Cigić

8


44. POETSKI SUSRET DJECE ZAPREŠIĆA

9


44. POETSKI SUSRET DJECE ZAPREŠIĆA

SUSET MIHA Ima lipe črne mustače, krpa do krpe su mu hlače. Živi h šopnatoj hiži kakve več nigdi ni, na stolcu sidi, lulu puši, drveni ščap drži h ruki. Ne more več it h klet dvorišče mu je se! Kat pajadašof mu ni samo pokujeno pret hižicum sidi. A unda je cucak cilu noč tuliu, a čuk na kiti čumiu. Po selu je glas preletiuSuset Miha je hmru. Na stolcu nigdo več ne sidi, šopnata hižica zaklejena drmi. Vrapček okolo je popiva, koruza je dozrila, buča se žutia naš suset Miha pri svetomu Linartu spi.

DRUGA NAGRADA

Katarina Lukić, 6.r. OŠ Ivana Perkovca, Šenkovec Voditeljica: Jasna Horvat

10


44. POETSKI SUSRET DJECE ZAPREŠIĆA

11


44. POETSKI SUSRET DJECE ZAPREŠIĆA

VATROGASAC ANTUN Gle! Tko to iz vatre izlazi crn? Hrabar kao kakav div! Srca velika kao grad! Sa zmijom velikom na vatru kreće, zmija riga vodeni mlaz. Vatra ga se plaši i odlazi! To je moj susjed, znajte svi! Antun se zove i radi u Plivi. Zaslužuje medalju časti i pehar veliki. Jer, dok mi mirno spavamo i sanjamo, on budan i spreman čeka u vatru da krene. Možda jednog dana povede i mene! Ako budem dobar đak, kad narastem velik i jak, Antun i za mene kacigu i odijelo ima, jer lakše se sniva, kad sve štima!

TREĆA NAGRADA

Tin Kocijan, 2.r. OŠ Ante Kovačića, Marija Gorica Voditeljica: Renata Šikač

12


44. POETSKI SUSRET DJECE ZAPREŠIĆA

13


44. POETSKI SUSRET DJECE ZAPREŠIĆA

H POPIFKI TIČIC H pisanoj kiklici, s korbicum punum darof, nakinčano i dišeče došlo nam je protulitje! H trnacu se na čirišju selo korbicu otkrilo i dareke dililo: pupeke, čelice i šare matuleke! Zat briga godina dobeži i mam se hmije! H popifki tičic protulitje se smije!

Anja Verveger, 6.r. OŠ Ivana Perkovca, Šenkovec Voditeljca: Jasna Horvat

14


44. POETSKI SUSRET DJECE ZAPREŠIĆA

MIRISNO JUTRO Svakoga jutra moja baka naloži peć na drva i umijesi tijesto, a tata kaže da mu miris svježe pečena kruha budi sjećanja na djetinjstvo. Tatine priče, pucketanje vatre u peći, bakin kruh i pekmez od malina čine moje jutro čarobnim.

Larisa Bertović, 2.r. OŠ Ivana Perkovca, Šenkovec Voditeljica: Jasna Horvat

15


44. POETSKI SUSRET DJECE ZAPREŠIĆA

ČRF Kaj uno meni stara mama zna reč? „Zakaj nisi dobra? Kaj ti črf mira ne da?!“ A kaj ja morem stara mama, kat una oka dva, kaj lišjaki hrjavi, fort na me glediju i tak me veseliju! Pak ne morem, na miru sedit, pak ne morem, stara mama, več tvoje dobro diklehce bit! Kaj ta črf srčeko mi duble kaj ta črf mi ličeko začrleni kaj ta črf i h mojim sajim z menum do zvizdi leti! Ta drobni črvek meni slatke cajte dili! I baš je lipo, stara mama, kaj mi ta drobni črvek mira ne da!

Patricija Lukić, 6.r. OŠ Ivana Perkovca, Šenkovec Voditeljica: Jasna Horvat

16


44. POETSKI SUSRET DJECE ZAPREŠIĆA

17


44. POETSKI SUSRET DJECE ZAPREŠIĆA

STARO PRIJATELJSTVO Sused moj dragi, dojdi k meni, bumo si spili kupicu vina, malo si zapopevali i briga se rešili. Došel bum i k tebi, donesel bum kruha i mesa, spominali se bumo do kmice. Pripovedali bumo kaj se negda delalo, kak su hiže bile pune veselja i radosti ni falilo. Sused ze susedom dobar je bil, nek tak ostane i navek bu božji mir.

Marta Čituljski, 3.r. OŠ Ante Kovačića, Marija Gorica Voditeljica: Andreja Jakovina

18


44. POETSKI SUSRET DJECE ZAPREŠIĆA

19


44. POETSKI SUSRET DJECE ZAPREŠIĆA

SLATKA PJESMA Što je slatko? pitali su moju mamu. Ona je rekla: sladoled u kornetu. Što je slatko? pitali su mojeg tatu. On je rekao muffin od čokolade. Što je slatko? pitali su moju baku. Ona je rekla: mali zeko. Što je slatko? pitali su moga djeda. On je rekao: gemišt i sunce. Što je slatko?pitali su mene. Ja sam rekla: mali Gizmo. A tko je Gizmo i zašto je sladak? pitaju me svi.

Barbara Pili, 2.r. OŠ Ante Kovačića, Marija Gorica Voditeljica: Renata Šikač

20


44. POETSKI SUSRET DJECE ZAPREŠIĆA

STARO DREVO Se bu zeleno, se bu obojeno, se bu lepo rodama, se bu procvala, se bu propupalo, se bu toplije, se bu bilo nježnije, sam ovo moje drevo uz kojeg i sad čekam 17:57 nigdar više ne bu bilo ono lepo zeleno nek pogrbljeno i zguljeno.

Antonio Fuček, 6.r. OŠ Ivane Brlić-Mažuranić, Prigorje Brdovečko Voditeljica: Višnja Poropat Vujnovac

21


44. POETSKI SUSRET DJECE ZAPREŠIĆA

VRATA

Iza vrata prijateljstava krije se moja najbolja prijateljica Ela.

Iza vrata igre krije se zabava do ponoći.

Iza vrata mašte kriju se jednorog, vila i sirena.

Iza vrata obitelji krijemo se ja, brat, mama i tata.

Iza vrata smijeha kriju se vicevi i šale iz rukava.

Iza vrata slatkiša kriju se tone i tone žvakaća i bombona.

Iza vrata mira kriju se zemlje bez ratova.

Iza vrata dosade krije se škola.

Iza vrata znanja kriju se svi pametni odgovori.

Iza vrata pustolovina kriju se knjige.

Iza vrata romantike kriju se zaljubljeni parovi na večeri.

Iza vrata mog ormara krije se ogroman nered.

Dora Tomerlin, 4.r. OŠ Ivane Brlić-Mažuranić, Prigorje Brdovečko Voditeljica: Zvjezdana Žlebački Cukor

22


44. POETSKI SUSRET DJECE ZAPREŠIĆA

23


44. POETSKI SUSRET DJECE ZAPREŠIĆA

PSST… Psst… Za zeca koji u rahlom snijegu osluškuje ide li tko.

Psst… Za svemirca koji se negdje skrio pa ga od onda više nitko nije vidio.

Psst… Za one koji razgovore ne vode glasno nego u mislima.

Psst… Za Regoča dok broji kamenje grada Legena.

Psst… Za slijepog miša kojem visi glava jer naopako spava.

Psst… Za puža golaća koji sanja o životu u višekatnici.

Psst… Za susjedovog mačka posve crnog koji ispod ptičjeg gnijezda vreba.

Psst… Za Pinokija i sve one koji preispituju svoje male laži.

Psst… Za sve koji su se trgnuli ne znajući što se dogodilo.

Psst… Za sve nas koji želimo tiho proći pored stalno namrštenih i ljutih.

Viktoria Vugrin, 4.r. OŠ Ivane Brlić-Mažuranić, Prigorje Brdovečko Voditeljica: Zvjezdana Žlebački Cukor

24


44. POETSKI SUSRET DJECE ZAPREŠIĆA

I GLEDAM MORE… Noć. Gledam ga i bojim mu se prići. Udaraju valovi o stare gorostasne grebene, a jedan dominira. Pravi se važan, prsi se još jače udarajući o greben. Ostali se povukoše. Ostao je sam. Svaka njegova malena kaplja odaje novu priču, novu tajnu. Okupana mnoštvom kaplji gledam u daljinu. Hoću li mu prići? Poziva me na igru. Pleše kao najdivnije stvorenje i gura me u vodu. Šapuće, ali tiho, tiše, najtiše …

Matea Pelivanović, 8.r. OŠ Pavla Belasa, Brdovec Voditeljica: Željka Trajbar Cigić

25


44. POETSKI SUSRET DJECE ZAPREŠIĆA

26


44. POETSKI SUSRET DJECE ZAPREŠIĆA

ZIMSKE RADOSTI Zeko mali na zimu se žali. Vrapčić mrve prosi, a snjegović kaput nosi. Ulice su bijele, snježne haljine obukle i jele. Vruće čokolade se piju da dječicu ugriju. Ali najljepše je kad se sanjke spuštaju po brijegu, školarcima brige nestaju u snijegu

Hana Pasarić, 3.r. OŠ Pavla Belasa, Brdovec Voditeljica: Mirjana Ištuk

27


44. POETSKI SUSRET DJECE ZAPREŠIĆA

TELEFON Ne znam kak da vam velim, Kaj si ja to jako, jako želim. Pa ovak, želim si telefon. i ni mi bitno je li plavi ili črleni, je li žuti ili zeleni, je li Samsung ili Sony jesu li Ipodi ili iPhoni bitno mi je da je to telefon, na koji bu me nazval ON!

Tea Pavić, 6.r. OŠ Pavla Belasa, Brdovec Voditeljica: Željka Trajbar Cigić

28


44. POETSKI SUSRET DJECE ZAPREŠIĆA

MOBITEL Jedan mobitel reče ljuto: „Zašto na pozadini mora biti žuto?! Memorije mi je kapa puna, zašto na slici mora biti tuna? Videozapis Seljačka buna, a na računu nula kuna! Stalno me tipkaju i moje brojke pipkaju!“ Na rubu stola vibrirao je od ljutnje i… pao u dane šutnje.

Matej Marić, 7.r. OŠ Luka Voditeljica: Katica Zeleničić

29


44. POETSKI SUSRET DJECE ZAPREŠIĆA

MEGLA Tmurna Mokra Mrzla Sigdi je svoje prste dila Vliče se po ledini Med hižam H trnacu Nigdo ju nima radi Kaj se zis suncun svadi.

Patrik Škrbec, 8.r. OŠ Ivana Perkovca, Šenkovec Voditeljica: Vjera Pešut

30


44. POETSKI SUSRET DJECE ZAPREŠIĆA

31


44. POETSKI SUSRET DJECE ZAPREŠIĆA

ZIMA Ona je tu u ledenom pokrivaču, pleše valcer svom najljepšem Božiću Glavu joj krasi kruna kristala, a nožica u ledenu cipelicu je stala. Bijeli bal je počeo, snijeg je konačno svoju družicu dočekao. Njih dvoje plešu na mjesečini zaljubljeno. Barem se meni čini.

Lucija Pasarić, 6.r. OŠ Ivana Perkovca, Šenkovec Voditeljica: Vjera Pešut

32


44. POETSKI SUSRET DJECE ZAPREŠIĆA

MOJA ZVIJEZDA Svako dijete svoju zvijezdu ima. Moja zvijezda mene prati svud. U mrkloj noći kada nigdje svjetla nema, moja zvijezda pokazuje mi put. Jedan dan plače, a drugi sa mnom se smije. U dobru i u zlu, ona je uz mene tu. Kroz život me prati, ja sam njena sjena. A kad svijetlit stane, ja nastavit ću put.

Claudia Magnabosco, 5.r. OŠ Antuna Augustinčića, Zaprešić Voditeljica: Nataša Milakara

33


44. POETSKI SUSRET DJECE ZAPREŠIĆA

ONA JE … Ona je sunce na nebu plavom, ona je leptir nad tulipanom. Ona je nježna kao latica cvijeta, ona je dragulj cijeloga svijeta. Ona me tješi kad sam sama, ona je – moja mama!

Lara Jurić, 3.r. OŠ Antuna Augustinčića, Zaprešić Voditeljica: Višnja Vid

34


44. POETSKI SUSRET DJECE ZAPREŠIĆA

35


44. POETSKI SUSRET DJECE ZAPREŠIĆA

PROLJEĆE Sonce sije cveteki su črleni tičeki pevaju oblaki su beli. Matulček veli tičeku "Di si bil?" "Pa peval sam popevku."

Ana Nastić, 1.r. OŠ Ljudevita Gaja, Zaprešić Voditeljica: Vanda Milković

36


44. POETSKI SUSRET DJECE ZAPREŠIĆA

ŽIVOT Život je radost. Život je pjesma. Život je ritam. Život je križ. Život je ljubav.

Petar Hruševar, 2.r. OŠ Pušća Voditeljica: Svjetlana Tucman

37


44. POETSKI SUSRET DJECE ZAPREŠIĆA

KRAVICA Na traniku našem, kravica je pasla, od zelene travice ona je zrasla. Finog mlekeca ona bu nam dala od tog mlekeca disala bu cela štala.

Luka Biff, 2.r. PŠ Pavla Štoosa, Dubravica Voditeljica: Marina Ilić

38


44. POETSKI SUSRET DJECE ZAPREŠIĆA

Karlo Švarba, 2.b

39


44. POETSKI SUSRET DJECE ZAPREŠIĆA

SADRŽAJ

3. Predgovor 5. JADI MALOG TELEVIZORA, Ela Jurić 7. SUSEDA, POMOZI, Tea Pavić 9. SUSET MIHA, Katarina Lukić 11. VATROGASAC ANTUN, Tin Kocijan 13. H POIFKI TIČIC, Anja Verveger 14. MIRISNO JUTRO, Larisa Bertović 15. ČRF, Patricija Lukić 17. STARO PRIJATELJSTVO, Marta Čituljski 19. SLATKA PJESMA, Barbara Pili 20. STARO DREVO, Antonio Fuček 21. VRATA, Dora Tomerlin 23. PSST…, Viktoria Vugrin 24. I GLEDAM MORE…, Matea Pelivanović 26. ZIMSKE RADOSTI, Hana Pasarić 27. TELEFON, Tea Pavić 28. MOBITEL, Matej Marić 29. MEGLA, Patrik Škrbec 31. ZIMA, Lucija Pasarić 32. MOJA ZVIJEZDA, Claudia Magnabosco 33. ONA JE…, Lara Jurić 35. PROLJEĆE, Ana Nastić 36. ŽIVOT, Petar Hruševar 37. KRAVICA, Luka Biff

40


44. POETSKI SUSRET DJECE ZAPREŠIĆA

41


44. POETSKI SUSRET DJECE ZAPREŠIĆA

42

Izbor radova 44 poetski susret djece zaprešića  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you