Page 1

Gjøl kirkebl ad Nr. 2 juni · juli · august

2 014

Bagerst f.v.: Anders Bruun Winde, Oliver Purkær Plaetner, Bjørn Bøknæs Asserfelt, Malthe Selmer Søndergaard, Jonas Heidemann Pedersen, Rasmus Rytter Sørensen, Casper Bruun Christensen, Christian Palsgaard Nielsen, Lone Krogsgaard. Forrest f.v.: Ingeborg Buch Højbjerg, Sofie Schlotfeldt Rytter Jensen, Tania Ravn Knudsen, Anne Katrine Brinch Iversen, Sofie Westergaard.

Bibelselskabets 200 års jubilæum Nyt Magasin · Noas Ark kommer · Lydspor fra Biblen Præst blandt patienter v. sygehuspræst Lotte Lyngby Ny gravermedhjælper Koncert med OPUS 4


Nu skal biblen fejres Den 22. maj 2014 har Bibelselskabet eksisteret i 200 år. Jubilæet markeres over hele landet med arrangementer, udgivelser og andre tiltag, der sætter fokus på Biblen.

Spændende Magasin - En gave fra Gjøl Menighedsråd I anledning af jubilæet har Bibelselskabet lavet et inspirerende magasin. Her finder du elleve spændende interviews med forskellige kendte personer fra det kirkelige, politiske og kulturelle landskab i Danmark. Hvert interview tager afsæt i en af de tolv bibeltekster, som Bibelselskabet sætter særligt fokus på i jubilæumsåret. Læs for eksempel de tanker journalist og tv-vært Anders Lund Madsen gør sig om vampyrflagermus og kærlighed, eller hvad mon Kulturminister Marianne Jelved mener om de ti bud?

Du kan også få et indblik i skuespillerne Laura og Nicolas Bros søskendeforhold, når de taler om Kains drab på sin lillebror Abel. Interviewene, der er skrevet af Anna-Lise Bjerager, leverer stof til eftertanke og giver nye vinkler på, hvordan teksterne kan forstås i 2014. I magasinet kan du også læse havestof om de bibelske planter, blive klogere på Bibelens indflydelse på vores samfund og kultur, lære betydningen af bibelske navne, eller du kan se opskrifter på mad inspireret af Bibelens tekster. Gjøl Menighedsråd har besluttet at forære hele sognet dette spændende Magasin og håber, at det vil blive taget godt imod.

Hvordan får man alverdens dyr til at overleve på et skib af træ i måneder? Hvad spiste løverne undervejs? Var der lys ombord? Historien om Noas ark er utrolig. ”Som voksen har jeg en hel masse problemer med at tro på den historie. Barnet i mig ved samtidig, at det utrolige kan ske”. Udsagnet kommer fra den hollandske tv-entertainer og dukkefører Aad Peters. Sammen med 50 håndværkere har han gjort et gigantisk træskib til Europas første flydende museum over bibelske fortællinger. Mange folkeslag har sagn og fortællinger om en stor oversvømmelse, som engang ødelagde verden. Men for Aad Peters er det ikke afgørende, om Noas ark er fakta eller fiktion. “Bibelens historier har i århundreder været en del af vores kultur. Det i sig selv gør dem interessante”, siger han, men tilføjer: “Hvis du ikke søger, så finder du heller ikke noget. Søger du, ja, så opdager du også en masse. Spørgsmålet er: Er du klar til at tro på noget, du ikke forstår?” Af Lea Holtze

2


Noas Ark - Utroligt, men sandt En 70 meter lang og 13 meter høj ark har for første gang nogensinde lagt til kaj i danske havne. Sejlplanen for Noas Ark ligger ikke endelig fast, da Arken er meget afhængig af vejr- og vindforhold, når den slæbes rundt fra havn til havn. Efter besøg på Sjælland og Fyn, skal den efter planen også lægge til kaj i 4-5 byer langs den jyske østkyst, så hold øje med, hvornår den kommer bl.a. på www.bibelselskabet.dk.

Arken rummer en forunderlig verden, hvor man møder Adam og Eva, Kain og Abel, David og Goliat og mange andre bibelske personer skåret kunstnerisk ud i

Sys Bjerre har genfortolket en tekst fra Prædikerens Bog i hendes sang Krig og fest. Sangen er den første af 12 sange, som kendte musikere bidrager med. Derfor støtter Sys Bjerre hiv-ramte børn: ”Jeg er glad for at medvirke i et projekt, hvor overskuddet går til hiv- og aidsramte børn i Swaziland. I Danmark har vi fantastisk gode muligheder for behandling af hiv og aids. En af mine gode venner har levet med hiv hele sit liv og stortrives takket være den rigtige medicin og de kompetente læger på de danske sygehuse. Det er nemt at glemme, at det ikke er sådan overalt i verden. Derfor synes jeg, det er glimrende, at Bibelselskabet vælger at sætte ind på lige netop dette område. Det er vigtigt, at vi ikke glemmer dem, der ikke har det lige så godt som os,” siger Sys Bjerre.

3

træ, mens livets træ slynger sig gennem skibets fire dæk. Så kom med ombord til en helt, helt utrolig og usædvanlig oplevelse på Noas Ark.

Lydspor fra Biblen 12 store danske kunstnere har fået frie hænder til at tolke hver deres centrale bibeltekst. I løbet af 2014 udkommer sangene digitalt og i november samles de på en cd. De medvirkende musikere er blandt andre: Sys Bjerre, Eivør Pálsdóttir, Anne Linnet og Hymns from Nineveh. Overskuddet fra sangene kommer hiv-ramte børn i Swaziland til gode. Den første måned efter udgivelsen kan du høre sangene gratis på www.bibelselskabet.dk. Numrene kan købes på iTunes eller streames på tjenester som Spotify, TDC Play og Wimp.


Præst blandt patienter Hvad har jeg gjort, siden det her skal ramme mig? Hvad er meningen? Hvordan holder jeg det her ud? Hvem er jeg lige nu? Jeg ikke kan genkende mig selv! Sådan lyder nogle af de mange spørgsmål, der kan rumstere i os, når vi bliver ramt af sygdom og indlagt på sygehuset med al for god tid til at tænke os om. Mange patienter oplever, at de oven i deres sygdom får et væld af tanker at bære, som ikke ligner de tanker, vi ellers tænker, når vi har det godt, og alting kører derud af. Min opgave som sygehuspræst er at være én, man kan tale med om de tanker, man gør sig. Det kan lette byrden af de tunge tanker at sige dem højt til et andet menneske. Det er langt fra sikkert, at jeg har svar på rede hånd, men så kan vi være sammen om at undre os over de store spørgsmål, som vi ikke finder noget svar på. ”Tak for at du ikke siger, at jeg skal tage mig sammen”, sagde en patient forleden. Og det er

måske netop sygehuspræstens kendemærke, at vi ikke har som mål at få det, der gør ondt, til at gå væk, men at vi forsøger at være sammen med patienten om, at det er præcis så svært, som det er. Det forunderlige er, at det ofte er en lettelse i sig selv at lade smerte og sorg få plads uden at skulle tage sig sammen ud af det. Det er samtaler med patienter og pårørende, som fylder mest i sygehuspræstens kalender. Samtidig står vi også til rådighed, når det, der plejer at foregå i kirken, skal foregå på sygehuset. Vi døber børn, der har brug for at blive døbt nu og her. Vi holder bryllup med kort varsel, hvis et par ønsker at sige ja til hinanden og ikke kan komme i kirke eller på rådhus, fordi den ene ikke kan forlade sygehuset. Vi holder andagter og små

4

nadvergudstjenester ved sengekanten. Vi holder fælles sygehusgudstjeneste til højtiderne. Vi er til rådighed, hvis der skal synges en salme og bedes en bøn, inden der slukkes for en respirator.

Ugen byder på mange forskellige opgaver og mange forskellige møder med mennesker, der tager livtag med livet og eksistensen og troen og tvivlen. Det er en stor gave at få lov at virke som præst i al den mangfoldighed, der kommer for dagen på et sygehus. Ofte går man rigere hjem, end man kom, beriget af kontakt og stærke møder med mennesker, der bakser med store spørgsmål og tanker. Det er godt at Folkekirken prioriterer at være til stede – også når vi er syge og indlagt.

Lotte Lyngby


Navne Dødsfald Bent Kjeldsen Bent Regnar Rasmussen Laura Kathrine Tilsted Bjarne Willy Porsmose

August Mølbach Djernæs Poulsen Døbt den 30. marts Søn af Sisse Mølbach Djernæs og Brian Poulsen, Gjøl

Karl Skov Rodkjær Døbt den 20. april Søn af Rikke Larsen og Lasse Skov Rodkjær, Gjøl

Palmesøndag: Uddeling af børnebibler.

Palmesøndag: Optrin ved Børnekoret. Guldkonfirmander Bagerst f.v.: Mogens Lind Poulsen, Mogens Bejlegaard Jensen, Niels Bøcher Nielsen, Palle Palsgaard Pedersen, Niels Erik Rytter Christensen. Midten f.v.: Jytte Nauncy Bjørnskov, Linda Pedersen, Anna Lise Rosenbeck, Inga Kristine Pedersen, Lone Krogsgaard. Forrest f.v.: Solveig Poulsen, Solveig Irene Vad, Lone Andersen, Else Marie Jensen.

5


Fra forma nden Ny gravermedhjælper ved Gjøl Kirkegård Gjøl Menighedsråd byder velkommen til Jacob Christensen, der startede som gravermedhjælper i marts måned. Jacob er 36 år, gift og har tvillinger på 8. mdr. Han er uddannet landmand med grønt bevis, har rørlæggerkursus - må udføre kloakarbejde og har

arbejdet ved landbrug i Danmark og Norge. Jacob har desuden arbejdet som maskinfører ved entreprenørvirksomhed, og driver nu deltidslandbrug med planteavl ved siden af jobbet som gravermedhjælper.

Aktivitetsudvalget Til orientering er jeg gået af som formand for aktivitetsudvalget. Lone Krogsgaard har overtaget min post, så jeg er blevet menigt medlem.

Jeg har været formand siden 2004. Det har været en spændende tid, at være med til at arrangere koncerter og foredrag med mange kendte kunstnere og foredragsholdere. Ikke mindst de mange lokale borgere, der har været villig til at stille op til sogneaftner og fortælle om deres liv og vælge sange. Jeg vil derfor gerne sige stor tak til sognet for den store opbakning, der er til vores arrangementer. Bente Skole

det s ker Voksen- og familiearbejde Fredag den 20. juni kl. 19.00 Sommertur til Alsbjerg Bakker med Hanne Sørensen. Afgang fra Aaby Sognegård. Fredag den 22. aug. kl. 18.30 Grillaften hos Anna og Ole Nielsen, Canada 12, Attrup. Mad og service medbringes til eget forbrug.

Friluftsgudstjeneste Søndag den 25. maj kl. 14.00 i præstegårdshaven Denne dag flytter vi gudstjenesten udendørs. Flyvestation Aalborg Brassband medvirker samt kirkens BørneUngdomskor. Spejderne arrangerer snobrødsbagning m.m. for børnene. Efter gudstjenesten vil vi nyde vores medbragte kaffekurv i haven.Medbring gerne en havestol eller et tæppe til at sidde på. I tilfælde af regn afholdes gudstjenesten i kirken.

KFUM-spejderne Mandag den 23. juni fra kl. 18.00 Sankt Hans bål ved spejderhytten på Vinklen nr. 5. Der vil være diverse boder, samt båltale ved Jørgen Pedersen.

6


Koncert med OPUS 4

Onsdag den 6. august kl. 19.30 i Gjøl Kirke Vild med Barok Barokensemblet ”OPUS 4”, som består af de to blokfløjtespillere Vicki Boeckman og Dorte Lester, gambisten Mogens Rasmussen og lutnisten Viggo Mangor, har spillet koncerter overalt i Danmark - i kirker, på slotte og i kammermusikforeninger. Herudover har ensemblet turneret flere gange i England, Tyskland og Sverige. Overalt har ensemblet vakt publikums begejstring. De smukke instrumenter har sammen med musikernes venlige og professionelle optræden gjort OPUS 4 til et af de mest efterspurgte ensembler indenfor genren. Med forskellige fløjtetyper samt varierende instrumentkombinationer skaber OPUS 4 altid en afvekslende musikoplevelse. Ved koncerten i Gjøl Kirke spilles der værker af bl.a. Corelli, Telemann og Frescobaldi. Entre: 75,-

Pilgrimsvandring

Familieudflugt til Vildmoseporten Lørdag den 23. aug. kl. 11.00 Årets udflugt går denne gang til ”Vildmoseporten” - et egns og oplevelsescenter i Store Vildmose, Biersted Mosevej. Vi prøver i år noget nyt - udflugten er for hele familien - fra den yngste til den ældste. Arrangementet starter kl. 11.00, og der vil blive mulighed for at spise. Nærmere program i Kirkebladet, der udkommer i august, men reserver allerede nu datoen!

Søndag den 15. juni kl. 9.30 fra Oxholm Kirke Vandringen indledes med en kort udsendelsesgudstjeneste i Oxholm Kirke kl. 9.30. Sognepræsterne John Kristensen og Lone Krogsgaard medvirker ved gudstjenesterne. Vandringen ledes af sognepræst Benthe Kleon Jeppesen ud fra temaet: ”Brorsons liv og salmer”. Der serveres en kop kaffe, inden vi begiver vi os ud i den skønne natur på vej mod Gjøl Kirke gennem Ølandskoven over dæmningen med fugletårnet, med ophold på Bjerget og langs fjord og havn mod målet. Undervejs vil der være pauser bl.a. hvor der er noget specielt at se, og der bliver lejlighed til at synge en salme og få et lille ord at gå på. Vi kan snakke sammen, men en lille del af turen vil foregå i stilhed. På et passende sted undervejs gør vi ophold for at nyde medbragt mad og drikke. Ca. 15.00 ankommer vi til Gjøl Kirke, hvor der venter en forfriskning. Kl. 15.30 afsluttes vandringen med nadvergudstjeneste i Gjøl Kirke. Turen er på knap 14 kilometer. Der kan arrangeres kørsel af chauffører fra Gjøl Kirke til Oxholm Kirke – i givet fald bedes man bemærke det ved tilmelding. Enhver er velkommen til at være med og deltagelse er gratis. Tilmelding til Benthe Kleon Jeppesen, 98243047 eller John Kristensen, 98235037

7


205

Sognepræst Lone Krogsgaard Kirkebakken 7, Gjøl Tlf./fax 98 27 70 50 Mobil 51 51 46 48 lrk@km.dk

Mandag fridag. Ved ferieog fridage henvises til sognepræsten i Biersted tlf. 98 26 80 38 Graver Pia Bejlegaard, Kirkegårdskontoret Tlf. 98 27 72 90 / privat tlf. 98 27 73 74 pia@gjoelkirke.dk Træffes bedst på mobil 20 23 74 50 Mandag fridag Organist Kristian Melchior Echwald Tlf. 35 14 90 53 / 20 78 90 53 Menighedsrådsformand Bente Skole Limfjordsgade 39, Gjøl Tlf. 98 27 71 78 versko@nordfiber.dk Kirkeværge Jonna Uttrup, tlf. 98 27 74 43 Regnskabsfører John Stark Kan træffes på tlf. 25 13 06 06 Gjøl Sognegård Kirkebakken 26, Gjøl 9440 Aabybro, tlf. 98 27 72 91 www.gjoelkirke.dk

Udgivet af Gjøl menighedsråd. Kirkebladsudvalg: Rikke Christensen, Jonna Uttrup, Ellen Houlbjerg og Lone Krogsgaard (ansv.) Forsidefoto: Fotografen i Pandrup deadline: For næste blad den den 10. juni 2014. Stof hertil sendes til Lone Krogsgaard. Udkommer uge 34.

Gudstjenester

tid

Maj

Søndag

andet præst

den 25.

14.00 Friluftsgudstj. 10.15 Fælles gudstj. i Biersted Kirke Kr. Himmelfart den 29.

LK EAC

JUni

Søndag den 1. 10.15 EAC Pinsedag den 8. 10.15 Børne-Ungdoms- LK koret medvirker 2. Pinsedag den 9. 10.15 Sognekoret medv. LK Fællesgudstj. i Gjøl Kirke Søndag den 15. 15.30 Pilgrimsgudstj. LK Søndag den 22. 10.15 Fælles gudstj. LK i Gjøl Kirke Søndag den 29. 9.00 LK

Juli

Søndag Søndag Søndag Søndag

den 6. den 13. den 20. den 27.

10.15 9.00 10.15 9.00

LK EAC EAC EAC

Søndag Søndag Søndag Søndag Søndag

den 3. den 10. den 17. den 24. den 31.

10.15 10.15 9.00 10.15 10.15

LK LK AEC LK LK

August

Indsamling i kirken:

Maj og juni: Folkekirkens Mission • August: Lokal julehjælp

LK - Lone Krogsgaard · EAC - Eva Aarestrup Christophersen Kirketaxa: (Aabybro Taxi) tlf. 98 24 11 77 - kan gratis benyttes til alle gudstjenester (gælder også fællesgudstjenester i Biersted Kirke) og arrangementer i kirken og sognegården, som menighedsrådet indbyder til.

Menighedsrådsmøder Tirsdag den 10. juni og tirsdag den 26. august kl. 19.00 i sognegården. Møderne er offentlige og alle er velkomne.

Besøg

Jeg kommer gerne på besøg i hjemmet eller på sygehuset. Sig blot til, hvis der er brug for en snak. Lone Krogsgaard

TEAM LYNDERUP 97 17 34 08

Adresser

Gjøl Kirkeblad nr. 2 2014  
Gjøl Kirkeblad nr. 2 2014  
Advertisement