Page 1

#talasomTED

-Vi tuller ikke pĂĽ Steinberg!-

Steinberg skole, 2017


Prosjektbeskrivelse: Dette er et prosjekt om kunsten å tale. Utgangspunktet er øving i muntlige ferdigheter og at det anses som en ferdighet for livet å stå foran en forsamling og presentere et innhold. Vi ønsker å ta de muntlige ferdighetene ut av klasserommet og sette elevene i en reell situasjon som de kommer til å møte mange ganger i livet. Alle elever og lærere ved Steinberg skole deltar. Elevene skal gjennom disse ukene forberede, skrive og fremføre en tale foran et større publikum. For at de skal få til dette trenger de opplæring og støtte fra lærere og hverandre. Prosjektet avsluttes med en #talasomTED-kveld med foreldre og øvrig publikum. Vi kjører en miniversjon av prosjektet med lærerne for at de skal få et eieforhold og selv kjenne på kroppen hva det er elevene skal gjennom. Elevene velger emne selv. Målet er å berøre. Arbeidet er delt opp i fire deler Del 1: Elevene skal marineres i taler. Vi kikker på ulike kjente taler, diskuterer og analyserer innhold og presentasjon. Vi snakker også om ulike emner for en tale. Elevene reflekterer, velger emne og lager et tankekart. Del 2: Elevene skriver talen. De bruker tankekartet og får presentert en skriveinstruksjon som består av puslespillbiter. Del for del, bit for bit jobber vi videre i denne delen av prosessen. • • • •

Innledning (puslebit 1) Din historie (puslebit 2) Patos (puslebit 3) Punch line (puslebit 4)

Del 3: Finpuss, detaljer og mye øving! Kunne bruke ulike talestrategier og forberede seg på å holde talen for et stort publikum. Del 4: Forberedelser og gjennomføring


Del 1: Å velge emne I denne delen starter vi på arbeidet med å skrive en tale. Men før man skal skrive en tale, må man finne ut: hva skal jeg skrive om? Man kan prate om nesten hva som helst. Det finnes bare en regel; det må være din opplevelse, din reise, ditt liv. Det må handle om dine følelser, dine ideer og ditt hjerte! Tips til emner: Etter at du har valgt emne, skal du lage et tankekart for å finne ut om emnet du velger «funker». Er det rikt nok? Klarer du å prate interessant om dette emnet i 2-5 minutter? Er det interessant for publikum? Dere gir tilbakemelding til hverandre på emnevalg. Det er ikke farlig om noen hermer etter ditt emne – vi deler gjerne på Steinberg! Om noen hermer, er det ingen som kan stjele dine tanker, opplevelser og følelser.


Del 1: Introduksjon Nå har du valgt emne, og du har laget et tankekart. Det er viktig at du fyller ut tankekartet med så mye informasjon, detaljer og ideer som mulig. Du skal bruke tankekartet og fortelle om din ide og emne til andre i klassen. Nå er du klar til å begynne skriveprosessen: Puslebitene 1, 2, 3 og 4. Gjennom å skrive og fremføre talen din, kommer du til å øve på mange ferdigheter og kompetansemål:

• opptre i ulike roller gjennom drama-aktiviteter, opplesing og presentasjon (etter 7. trinn) • uttrykke seg med et variert ordforråd tilpasset kommunikasjonssituasjonen (etter 7. trinn) • vurdere andres muntlige framføringer ut fra faglige kriterier (etter 7. trinn) • lytte til og videreutvikle innspill fra andre (etter 7. trinn) • lytte etter, gjenfortelle, forklare og reflektere over innholdet i muntlige tekste (etter 4. trinn) • variere stemmebruk og intonasjon i framføring av tekster (etter 4. trinn) • reflektere over og samtale om egne og andres tekster (etter 4. trinn)


Del 2: De 4 puslebitene

Puslebit 1: Innledning Dette er den første delen av talen din. Det er også ditt første møte med publikum. Det er viktig at du hilser på publikum og inviterer publikum inn i talen din. • • • •

Hils på publikum – velg en hilsen som passer (for anledningen og for deg) Fortell kort hva du heter Ta en kort pause og se noen av publikum inn i øynene. Velg en begynnelse og start!

Begynnelsen: En begynnelse er noe som gjør at publikum blir interessert i å høre om det du skal snakke om. De blir nysgjerrige på hvordan du tar deg frem til målet i slutten av talen. Du kan bygge begynnelsen slik: 1. Still et spørsmål til publikum: «Vet du hvordan det føles å…» 2. …å (beskriv, å være på en plass, å utføre en handling)? 3. …å (beskriv følelsen) 4. Om du ønsker, kan du ta med noe annet i spørsmålet. 5. Om du vil: si: «Det vet jeg!» Denne delen av talen skal vare ca 1 minutt. Du skal ikke avsløre kjernen i talen din. Tilhøreren skal forstå hva det handler om, men skal fortsatt lure på hvordan det går. Skriv ned innledningen din og øv foran minst to stykker i klassen. Dine klassekamerater skal hjelpe deg til å bli skikkelig god på denne delen. Øv og skriv om til det blir bra!


Puslebit 2: Din historie - de tre etappene Nå skal vi gå opp bakken i tre etapper. Du skal fortelle om tre ting som forsterker forståelsen for ditt emne. Tre situasjoner, møter, steder…. Du er nå snart på toppen av talen din. 1. etappe: «En gang når….» Avslutt med å kikke opp på publikum. 2. etappe: «Da vi satt der…» Avslutt med å kikke opp på publikum. 3. etappe: «og da….» 4. etappe: Avslutt med en cliffhanger. Avslutt med å kikk opp på publikum. Etapper betyr det samme som en liten del. Tenk deg at du skal opp på et høyt fjell og stoppe to ganger på veien. Du begynner å gå før du stopper en kort stund. Du fortsetter å gå før du tar en pause igjen. Og så går du opp på toppen. Be noen om å høre på deg når du presenterer den andre delen. Be om feedback både på innhold og måten du presenterer innholdet på.


Puslebit 3: Patos Begynn med å repetere «Vet du hvordan det føles…» - setningene som du avsluttet den første puslebiten med. Vær nøye med å si eksakt det samme; som en påminnelse. Nå skal du fortelle hvordan det føles i tre steg. Det er i denne delen du skal vekke følelser og berøre publikum. Patos! Se på følelsen fra tre synspunkter: 1. Innenfra: Inni meg føles det som om… 2. Dine føleIser i møte med verden: (fortell hvordan det føles når du møter andre) «Når jeg forteller det til familien min så…» 3. Utenfra: Hvordan tror du dine følelser oppfattes? Ser du redd ut? Virker du sint? Oppfattes du som stolt? «Når jeg møter alle, kjennes det som…» Patos: Et gresk ord som betyr vekker eller viser følelser. Patos er et viktig begrep innen retorikken. Det ses på som en av tre måter å overtale på. Be noen om å høre på deg når du presenterer den andre delen. Be om feedback både på innhold og måten du presenterer innholdet på.


Puslebit 4: Punchline Nå er det på tide å avslutte! Da skal du prøve å si noe som publikum vil huske, og i tillegg gjøre det veldig kort. Punchline skal være som et slag i ansiktet, som et elektrisk sjokk, som et skudd fra midtbanen som går i mål. Etter punchline sier du «Takk!», venter på applausen og går av scenen. Avslutning # 1 – Svaret på spørsmålet: • • •

«For deg som lurer på hvordan det føles…»(svar på spørsmål fra puslebit 1) «Om du føler det slik som meg…» (svar på spørsmål fra puslebit 1) «Du som har vært i samme situasjon, vet at…» (svar på spørsmål fra puslebit 1)

Avslutning # 2 – Sitatet •

• •

Avslutt med et sitat fra en kjent person. Sitatet må passe til det talen handler om. Du kan sitere hvem som helst; mamma, en forfatter, en kjendis – du må bare huske å fortelle hvem du siterer. Sitater kan du finne her: «Jeg vil avslutte med å sitere…» «Som ….sa det så bra…..»

Avslutning # 3 – Jeg er •

«Jeg heter ….. og jeg er en …..»

Avslutning # 4 – Inspirer! • •

Oppfordre publikum til å fortsette å kjempe, tørre, tenke Si at de ikke skal vente, ikke tvile, ikke slutte å bry seg.

Les opp og øv! Du må være supersikker på talen din!


Del 3: Detaljer og øving Nå er din ferdige tale som et juletre. Noen har det stående utenfor huset, noen har tatt det inn i stua, og andre har begynt å pynte. Hvis din tale er et juletre, skal du nå få noen tips til hvordan du kan pynte det slik at alle sjeler gleder seg når lysene tennes! ØV! • • •

Øv foran et vanskeligere og vanskeligere publikum; start med en venn, deretter foreldre, i familieselskap, foran en fremmed på bussen… Få noen til å filme deg! Studer opptaket og finn noe du kan bli bedre på! Hold talen din mens andre ting forstyrrer deg; med musikk i øret, i dusjen, stående på ett bein, mens du smører matpakka.

RETORISKE FIGURER: Gjør som proffene; legg inn noen detaljer slik at talen din blir bedre, mer fengende å høre på og gir mer patos. • • • • • •

Tretallsregelen; det er en grunn til at eventyrene kjører denne stilen – det funker! Alliterasjon: ordene i en setning eller et kort budskap begynner på samme bokstav eller stavelse: Antites – motsats: rik/fattig, god/ond, høy/lav. «Den kritthvite snøen som falt ned fra den nattsvarte himmelen» Retoriske spørsmål: I stedet for en påstand, stiller du et spørsmål som bare har ett svar: «Vil du bli lykkeligere dersom….» Anafor/epifor: Start eller avslutt setninger med samme uttrykk: Tenk «I have a dream!» Sammenligning/metafor: I stedet for bare adjektiv kan du si: «Mitt hjerte verket som en vond tann», «Tankene fløy som trekkfugler om høsten»

PRESENTASJON: Kanskje du vil ha en digital presentasjon bak deg? • • •

Lite tekst Bruk bilder som understøtter det du snakker om. Færrest mulig lysbilder – så slipper du å tenke på bytting.

STØTTEKORT: • •

Bilder eller nøkkelord slik at du blir minnet på teksten din Øv mye med stikkordene/støttekortene dine.


Skriv ut/lim på svarte kort som er like i størrelse.

DEL 4: SHOWTIME! Nå kommer finalen! Du skal fremføre talen foran et stort publikum. Sjekkliste: 1. Sjekk at det er den siste utgaven av talen du har med deg. 2. Sjekk at kortene dine og evt. presentasjonen din er i orden! 3. Fokus: Tenk på de tipsene du har fått underveis. 4. Sjekk at du vet når og hvor du skal holde talen din – vær forberedt!

Lykke til!

TalasomTED - lærerveiledning  

Lærerveiledning til prosjektet #talasomTED. Målet er bedre muntlige ferdigheter for elever på barne- og ungdomstrinnet.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you