Page 1

WORKS

in Architecture


GIULIO GHIRARDI Born in Parma - Italy 24 May, 1987


CONTACT adress contact citizenship sex Spoken languages:

Borgo Santa Brigida 1 - 43121 Parma, Italy giulio.ghirardi@gmail.com - www.giulioghirardi.com Italian male Italian (Native or bilingual proficiency) English (Full professional proficiency) French (Full professional proficiency) Spanish (Working proficiency)

PROFESSIONAL EXPERIENCE + June 2013 - September 2013 Architectural assistant, project designer Obra architects / Pablo Castro American academy in Rome - Via Angelo Masina 5, 00153 Roma + May 2013 - now Reporter - Architecture and Travel - 2DM Blogazine 2DM - Via Morimondo, 26 20143 Milano – Italy + 2010 - now Teacher - Photographic Language course Istituto Europeo di Design - Via Pompeo Leoni, 3 20141 Milano + 2012-now Project Architect Ghirardi Architetti associati - Piazza Ghiaia 5/a - 43121 Parma, Italy + 2011/2012 Intern Architect Monoatelier - via San Gregorio 37 - 20124 Milan, Italy + 2006 Assistant Photographer Corrado Dalcò photographer - Via Sciascia,4/A 43100 Parma

ACADEMICAL EXPERIENCE + September 2009/April 2013 Master / Architecture Politecnico di Milano - Bovisa - Milan, Italy + July 2008 / July 2009 Erasmus, student exchange program / Architecture I.N.S.A. Strasbourg, France + September 2006 / July 2009 Bachelor / Science of Architecture and Civil Engineering Università degli Studi di Parma - Parma, Italy + September 2001 / July 2006 Maturità Scientifica, High School/Secondary Diplomas and Certificates Liceo Giacomo Ulivi - Parma


Informatical skills:

* Autodesk suite (autocad, archicad, revit, 3dsmax) * Adobe suite (photoshop, indesign, illustrator, lightroom) * 3d renderings (sketchup pro, cinema 4d, rhino) * Word/excel * Photographical post-production

Solo Exhibitions:

2011 * Space is the place, T Palazzo, Parma, Italy 2010 * Human sinuosity, Grapefruit gallery, Parma, Italy

Group Exhibitions:

2009 * Sergeant pepper’s art club, Milan, Italy

Honors/Awards:

2009 * Dazed and Confused Raw Blog Awards: finalist as best photographic blog * Celebrate Originality, Vice + Adidas finalist as best italian talents under 30

Personal experiences:

Publications:

2007 * Drummer in the band Is Tropical, London, Summer 2011 * Romka Magazine Germany * Club Donny Magazine Holland 2010 * “Interview: Giulio Rojer Ghirardi”, Ultimo Appello Magazine, Parma, Italy, July * ”Ein tag als model”, Friday magazine Zurich, CH, May * “Bands around (Good Shoes)”, Pig Magazine Italy, March * ”One afternoon with Phoebe from England” C.Heads Magazine U.K., March 2009 * “Julie”, Pig Magazine Italy, December * “I want your revenge”, U-Mag Brasil, December * “Iris”, Magnificient Magazine Sweden, November * “Two friends watch movies in various places” Vice Magazine Italy 2008 * “Giulio Rojer Ghirardi”, Appendix Magazine, IT, edition zero * “Red Room”, Moon Magazine China, Red Issue


  Milan, 07 july 2012 To Whom It May Concern Ghirardi Giulio worked for our projects as intern under my supervision from january to march 2012. Giulio worked on the following projects: NEW HIGH SCHOOL IN CASLANO, international competition, Caslano, Switzerland Working in a team group producing maquette, architectural drawings and presentation DARCEL x LAQ, exibithion DARCEL x LAQ, milan, Italy staging and installation for the exibithion DARCEL x LAQ, furniture collaboration between Darcel and Parisian craftsmen LAQ at milano design week 2012 UFFICI SOCIAL NOISE, administration area refurbishment, milan, italy Survey and architectural drawings Giulio is a curious guy with a desire to learn from every experience. Working with Giulio was a pleasure and I wish him good luck for his future.

For further information please m.sendas@monoatelier.com

do

not

hesitate

to

contact

me

on

Your Sincerly,

Mariana Sendas, architect

www.monoatelier.com I via san gregorio 37 - 20124 milano I +39 3381074805 I +39 3317946544


PROJECTS


CYPA BEIJING Apartment building refurbishment & facade renovation with OBRA Architects


+ EXTERIOR The existing building is completely covered with a thin permeable skin-wall constructed of local Beijing brick masonry. The brick is laid in a linear bond leaving everyother brick out, this gives the wall a permeability of almost 40%, allowing light and air to move through. The existing wall of the building is finished in red mosaic which will be visible through the holes of the new brick skin-wall. Lights can be installed between the old and new facades to make the building glow with a red punctilious light in the evenings, almost resembling a painting by Camille Pissarro with great visual vibrancy in the contrast between the gray-blue of the brick and the red of the light scaling through the holes. A simple but yet striking new image for the building. Resting on the ground approximately 80cm away from the perimeter of the existing building, this light new skin with only 6cm of thickness need only support its own weight, this allows it to be very inexpensive in construction and simple to de- sign. It can be tied back to the existing structure periodically utilizing steel rods or, if considered desirable, modest balconies attached to the new windows. The windows bringing light into the apartments are enlarged to maximize luminosity to the interiors and have the possibility of becoming small balconies which could provide a means of expanding the small units whilst also connecting the existing structure to the new wall. + LANDSCAPE The landscape is designed for maximum simple beauty, and flexibility of use. Crowding the free space surrounding the building with too many objects would make it seem small and uncomfortable, so we propose consideing a very simple mini- malist landscape intervention. Utilizing the same blue brick proposed for the new facade of the building and strips of grass, we suggest creating a new linear-pattern pavement that would make the space seem deeper. The economy of the solution proposed is also complemented by the practicality of its use, being largely empty it could be used for seating under trees in patin furniture, for children playing freely in the space as well as any other activity imaginable. To properly define the space a low wall is proposed along


+ GROUND FLOOR The design proposes a new covered loggia in front of the building towards the street, this provides a new space of transition between the exterior and the interior and helps to create a well-mediated experience between public and private, giving ac- cess on opposite sides to the convenience store and the lounging area for the residents on the other side. From the elevator lobby in the middle it is possible to access the two temporary-stay duplex apartments provided to the south. + INTERIORS The apartments provide maximum design flexibility for their small size. One possibility would be to furnish the spaces with OBRA’s Urbia Furniture System which makes use of pre-fabricated digitallymanufactured plywood furniture and partitions, these are economical to fabricate industrially, fast to install and adjustable to the chaining requirements of modern interiors.


Expansion of the city of Pavia: project for an universitarian library Master thesis


Roman Pavia, Renaissance Pavia, neoclassical Pavia: three stages consistent, cohesive three stages in the development of a recognizable structure, three phases equally aimed at the procrastination of logical paradigms, devoid of contradictions. The project for a library expansion at the University of Pavia rereads the “city as history”, its linear evolution, rigorous, essential to the foundation of a compact and conceptually ideal which is confirmed from time to time over the centuries. Basic element for characterization and determination of the core constructed, reference module of a plant intelligible, the isolated urban square is nothing more than that given dimensional, functional and compositional, irreducible entity that explicit the elementary law of the form of the city, the his rational system, its architectural type repeatable characters and components of the central plan. The isolated piece therefore becomes a self - and at the same time employees - a practice of perfect joints and the city, in the totality of the songs that make it up, is the synthesis of individual units grouped, a multiplicity condensed. From the particular to the general, and then again, according to a reverse process, from the general to the particular logic of the urban construction is the same as that systematic dialectic that elevates the university complex as an emblem of the Statute of aggregation, potentially indefinitely extensible . The new library reiterates the principle morpho-typological described: fixed on regular geometric figure to quadratum, the home of books takes as its genesis the type of the cloister, the study area of ​​the block, the architectural archetype becomes indication of the rule dimensional around which meet the different services, the living cells, the dispensers collective commemoration of the street with arcades, and reference tracks constitute the support of the principle-processing mechanism that defines the free areas and reconquest, facing impoverishment century , the authentic urban significance of Pavia.


Portable pavillion for the Politecnico di Milano 150th aniversary International workshop


LONDON

MOSCOW

The pavilion is designed to be portable. Its real location does not affect nor preclude other possible different urban conditions. Depending on the place in which it is unable to be reconstructed scalar element of open spaces and together from time to time to adapt to them. A simple mechanism lifts constituted by a retractable staircase ensures opening and closing. Although the share of the main entrance remains always the same, the space vacated by the footbridge, designed to be the connection to the rectory, itself becomes the entrance of the pavilion, which will take place through a simple elevator technician.


LUBECCA

NEW YORK


The aluminum frame is covered with a translucent polycarbonate cover that collects the light of day, but at night, thanks to a complex system of artificial lighting, the spreads in the open space. These are the same movements of the spectators along the ramps lifts and downhill, enliven the surface of the facade thanks to the vibrations of the light beams projected on them. This adds to this diaphanous volume that interacts well with the city through a dense network of long-distance relationships. It is therefore a fifth that on the one hand physically covers the front of the Polytechnic, on the other hand emphasizes the character of its multiplicity and the cognitive system of its own culture. The ground projection of the volume forms a large foyer on an urban scale that doubles the current and unused atrium has become through the years without a real and significant physical relationship with the city.


G.R.O.W.

A.A.A architetticercasi competition with ècru architetti


Glocal / Relations / (Orti) Gardens / Web are the elements of medicine designed for the new springtime of Santa Giulia.Un ‘operation courageous and radical, but at the height of the singularities and the social and geographical relevance of this part of the city, who will attempt to trace a path border in the landscape of contemporary living. A path that stretched between two eras, telling of ancient echoes but drawing a bridge to the future, it rediscovers how to citizenship through which collaborative relationships and everyday life converge for each individual towards a paradigm of quality. GROW is a method that works to mend the rift between City and Nature, proposing a futuristic vision of a new man through work, finds its place in the world in harmony between heaven and earth.


Project for a small museum in Milan


The project deals with the theme of a small museum, located on the outskirts of Milan. The gestures were essentially two: the first was to give a boundary. This was done with two walls, almost perpendicular to one another, a simple wall and one inhabited. The second step, once defined the outline, was to operate within the giant septum, placing two complementary but distinct buildings of different sizes and functions. Both buildings are limited by the same transverse dimension of the wall and create an intermediate space, a courtyard, where everything converges. The southern part of the museum, the largest, includes a cafĂŠ, the ticket office, services and a small bookshop on the ground floor, while the first floor there is the main exhibition hall, open plan. The smallest body instead is compressed between the extremes of the wall, include a small

auditorium/secondary

exhibition room and is suspended, freeing the ground floor for outdoor exhibitions. The solid and compact museum, the adjacent public library and the park redesigned want to form a closed system but at the same time open to the public, they want to define the paths of the area, be evident, and add those functions that can revitalize a part of this former industrial area in the outskirts of Milan.


Artist redidence at Politecnico


The project involves the construction of a small building intended to contain an artist residecency located within the campus Bovisa of Politecnico di Milano in the area of the parking lots. The small study is characterized by a reinforced concrete structure with exterior insulation. The concrete can be made in the factory to produce the prefabricated pieces while in shipyard use in-situ concrete has the advantage of creating fewer problems in the nodes between the elements, that is, at those points where they join beams and pillars. The body of the building is presented gabled asymmetrical. The openings are hidden behind a transparent curtain of spruce wood plotted vertically around the entire building and that modulates the light rays. The building is raised off the ground thanks to the reinforced concrete pillars that allow a complete isolation as no trade takes place with the ground while the air keeps the healthy structure. Inside is placed a small loft. For design according to sustainability criteria the building orients itself in the best possible way. To the south abundant windows (of which one upstairs shielded from external shading), while to the north are placed the bathroom, the entrance and the staircase.


TRASMITTANCE IN THE ROOFING Rtot = R est + R layers + R int m2K/W For standard UNI is considered R est = 0,04 m2K/W Rint= 0,13 m²KW R = thickness / thermal conductivity = s/U = 1/R W/m2K STRATIGRAPHY

THICKNESS

THERMAL CONDUCTION(W/mK)

Concrete roof tiles

0.028

0.7

boards

0.023

0.2

counter boards

0.026

0.2

protective sheath

0.06

0.17

panel wood fiber

0.027

0.044

boards

0.034

0.2

counter boards

0.072

0.2

mineral insulation

0.081

0.03

reinforced concrete

0.25

1.8

Rlayers= 0.04 + 0.12+0.13+0.03+0.6+2.6+0.14+0.17+0.36=4.19 m²K/W Rtot= 4.19+0,04+0,13=4.36 m2K/W U= 0.23 W/m²K


wood paneling in spruce

panel in synthetic stone 8mm 180mm mineral wool thermal insulation layer 180mm reinforced concrete

concrete roof tiles boards battens protective sheath 27mm wood fiber panel heat insulating layer of mineral wool 250mm reinforced concrete

gutter 42mm plywood panel with coated metal frame copper drip edge flashing

squared timber battens

sliding wooden window

bracket elevation adjustable / floating floor

continuous foundation of concrete


Project for a private complex with Ghirardi ArchitettiAssociati


The project involves the construction of two buildings for private clients, a house and a family liturgical chapel. The plot of land where the project is located insists on a gentle slope, in the hills in the countryside of Parma. It was decided to place the Chapel at the peak of the hill while the house is at the foot of the hill. The spaces of the house are distributed mainly on the ground floor according to a solar thermal optimum orientation. A complementary rdouble height barrel-vaulted body crosses through the building in the middle of its width at the ends and has two large glass walls that serve as visual framing of the surrounding countryside, as well as providing a calibrated light to the interior. The principal material used for the house is the local travertine obtained from a quarry located nearby. The chapel is located at the apex of the gentle slope of the plot of the project. So we focused on the ascent to the chapel itself with a really extended stair maintaining the chapel itself formally very simple, as if it were a big concrete monolith to be adored. In it, only one altar in raw wood fills the space, while the light enters through circular openings cut into the cover.


Countryhouse


Private Chapel


Portfolio_GiulioGhirardi  

Architecture portfolio

Advertisement
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you