Page 1

G I U L I A S A N S O V I N I PORTFOLIO


c u r r i c u l u m

GIULIA SANSOVINI

v i t a e 100%

ITALIAN

95%

S PA N I S H

80%

ENGLISH

80%

PORTUGUESE

40%

FRENCH

architect 90%

75% SKETCHUP

AUTOCAD

I am a 26 years old italian architect recently graduated at Alma Mater Studiorum, University of Bologna. I lived in Spain during almost two years and until december I was living in Colombia for a Research instance. I think I can define myself as a very curious, creative girl, always ready for new challenges. Besides architecture and urbanism my main passions are photography, travelling, cooking and studying new languages.

90%

50% 3DSMAX

PHOTOSHOP

75%

40%

MICROSOFT OFFICE

INDESIGN

75%

40%

RHINOCEROS

ENVIMET

75%

40% REVIT

HAND DRAWING

+393208127786 giulia.sansovini@gmail.com Via Valeria 23, 47121, Forlì IT

ARCHITECTURE DESIGN

URBAN PLANNING

LANDSCAPE DESIGN

INTERIOR DESIGN

GRAPHIC DESIGN

PRODUCT DESIGN

80%

80%

70%

www.facebook.com/giulia.sansovini www.linkedin.com/in/giuliasansovini giuliasansovini

60%

60%

10%


B O LO G N A , U R BA N A N D S O C I A L R E G E N E R AT I O N A place to meet and mingle, the famous Piazza Verdi, since the early hours of the morning, is a collection of many different people, and has always been a problematic place. The goal is therefore to regenerate this unsolved puzzle that includes the university area in the centre of the city of Bologna. The project, just like the chameleon, which changes in its colors depending on its surroundings, changes as needed, helped by several natural factors such as rain, night, seasons and people, and redefines space and functions with its colors . Through four main strategies: unification, comfort, safety and attraction I have tried to develop a project that can be summarized with three key words: accessibility, mitigation and lighting, with the awareness of being in a historic center. Li Like the pieces of the tangram, which inspired the intervention, the project, through the minimum intervention, consists of seven main elements: new scenarios, or new urban space elements such as the new staircase, and the stage situated ahead of the basilica's facade, the urban green, water games, interactive installations, dynamic furnishings, magical paints, and ultimately crowning all new lighting.


B O LO G N A , U R BA N A N D S O C I A L R E G E N E R AT I O N


The intervention tries to face up to the relationship between city and country as the main theme and aims to redefine a limit within it. The project consists of two main built bands, characterized by single-family buildings and mostly on-line buildings. Between the two built-up bundles there is a large public heart, where culminate different types of green areas, such as a children’s park, a centrality dictated by the presence of a fountain enclosed within a large pergola finely decorated with climbing plants, a botanical garden, and a scenario formed by circular tree-lined rows that embrace everything and try to limit the view to pre-existing buildings of unclear architecture. The frame that encloses the whole project is a bike path which passes through both residential areas, where they converge in the main square and proceed to the pre-existing path and the Savio River.


R AV E N N A , H O U S I N G P R O J E C T The project, located near the ancient Porta Aurea, in the town of Ravenna, is divided into three main bands and consists of residential and public buildings. Guidelines drawn from existing buildings have created private and public spaces, available to users. The on-line buildings are arranged in a L-shape and enclose the terraced buildings located which are located in the interior. These are accessed through pre determined entrances, some of which are placed at the ends of the intervention area. The project can be located from a distance due to a tower, which in addition to identify the access point and connect to the city, is modeled after ancient towers of sight.


SEVILLE, URBAN PROJECT FOR THE GUADALQUIVIR The project, located in the city of Seville on the banks of the Guadalquivir River, includes a complex of on-line buildings with a social and non destination. The purpose of the layout is to connect and allow for acces to the city, in particular the Plaza de Armas shopping center, with its river and the other shore. For this reason, the project is mainly based on two perpendicular dimensions; the terracing that rises up altitude and is parallel to the banks of the river. The two hallways, which cut across the first, allow the public to have a closer view of the city’s natural landscape. The first is located in the north and is a kind of pa paved boulevard which expands the empty space that lies behind the mall. This main square creates a focal point for the city. The second is a path that connects the mall with a social building of the urbanization and it culminates finally close to the water.


Located in the working class district of Seville, “Tiro de Linea”, the project aims to regenerate the area through a building for commercial use and remodeling the fruit and vegetable market. The complex, characterized by a V-shape, is composed of three main blocks, connected to each other by a balcony, and aims to create a sort of visual binoculars and at the same time generate a market square. The first block, more compact and intended for catering, is illuminated by a long corner ribbon window; the other two blocks, intended on the ground floor for commercial purpouse and on the first floor for the mer merchants’ residence, are crowned by a portico along both floor, which reminds the modularity of the market. The square is accessed via two specific passages, one of which also connects to a new path that runs along a new green area, designed for the district’s users.


C E S E N A , P R O J E C T F O R T H E N E W L I B R A RY The project for a new Librarian Center in Cesena rises in an entirely different urban context because it is delimited to the west by the historic Biblioteca Malatestiana built in 1400 under commission of the Lord of Cesena, Malatesta Novello, and northeast of Palazzo Ghini, built in 1700. Given the historical-artistic value of the Malatestian complex, the aim has been to enhance its contents without altering its balance with the addition of new buildings. In order to respect its historic background, project's guidelines start from the study of two main volumes, arising from the axes and alignments of the Malatestine building. This generates two urban public spaces, which are two piazzas. The idea of covering with new dark ceramic material is motivated by the fact that the brown color of the brick is present in many buildings in the historic city centre, with the exception of a material showing the presence of a public building, a recognizable meeting point of the city and a space in which the city recognizes itself.


S E V I L L E , P R O J E C T F O R A P U B L I C PA R K The project, near the Santa Justa train station, is located in an industrial and desolate context, in an area lacking adequate services to the members of the neighborhood. The purpose of the intervention is therefore to create a new urbanization, and above all a park that can be a reference point for citizens. The main analysis concerns the park, the distinction of the different areas, and finally the choice of tree species, shrubs, creepers and ground cover. The latter were chosen first of all in order to withstand the summer heat of Seville, and for shapes and colors that together could create an original and suggestive composition. Among the most recurrent arboreal species there are the washingtonia and the cercis siliquastrum, and among the shrubs the eichornia and the lavender. In addition to the plants, several basins of water have been inserted, both for aesthetic purposes and for cooling, and several pergolas to resist to the heat during the summer.


SEVILLE, STUDY AND PROJECT FOR EL ALJARAFE The study of the city of Seville was one of the main topics of my fourth year of exchange. In this case the theme of the course was the analysis of the urban archipelago, which is the relationship between the metropolitan city and the countries that surround it. The challenge was the representation of the metropolitan system at different scales and the understanding of the interaction with the surroundings. The study of the Valle del Guadalquivir and the natural landscape were also key themes. At the end of the analysis an urbanistic project was drafted located in the Aljarafe of Seville.


C A R R E R A S E P T I M A : A N A LYS I S O F A N H I S TO R I C A X I S The study of the historic Carrera Septima was the topic of my research instance, in Colombia’s capital, Bogotà. The Carrera Septima, known before as Calle Real, is one of the principal transit arteries which crosses the eastern side of Bogotá north and south, and was already an ancient Muisca’s path. Starting from our final project in Bologna, and the same analysis composed by layers, we began studying the infinite street starting from a european critical vision. The aim was to compare two critical areas and to find analogies between two very different cities but with similar problems. Finally we understood that a similar intervention composed with the same strategies, used in a small european city, could regenerate the historic centre of a southamerican metropolis.

Giuliasansovini portfolio  
Giuliasansovini portfolio  
Advertisement