Page 1

SPIONER & AGENTER

SSTEVNS BIBLIOTEKERNE


Romaner Allbeury, Ted Farlige grænser Cicero, 1992. 216 sider. En ung agent sættes på en sag om tidligere naziofficerer, som siden 2. verdenskrig har levet under dække i England, og afslører både grov kynisme og drastiske fejlskøn hos efterretningstjenesten. Allbeury,Ted Spejlbilleder Cicero.1990, 192 sider. En engelsk agent, der skal kidnappe en østtysk kvinde, hvis evner for ESP (tankelæsning) udnyttes af KGB, får moralske skrupler, da han opdager sagens rette sammenhæng og forsvinder sammen med pigen. Ambler, Eric Gravskrift for en spion Fremad. 1988, 212 sider. På et lille sydfransk hotel bliver en gæst

uskyldigt arresteret for spionage. Han er statsløs efter 1. Verdenskrig, og hans eneste chance er derfor selv at afsløre spionen.

Baldacci, David Sidste mand Aschhoug. 2004, 493 sider. Web London er FBIagent og leder af et hold der er specialister i at befri gidsler. Da hans 6 kolleger falder i et baghold og alle bliver dræbt, må han ikke alene prøve at finde bagmændene, men må også se sig selv og sine motiver mistænkeliggjort.

2

Banville, John Den urørlige Forum, 1997. 380 sider. Victor Maskell, virkelighedens Anthony Blunt, berømt engelsk kunsthistoriker og mangeårig spion for Sovjetunionen, beretter efter afsløringen om sit liv og forsøger at klarlægge sine motiver for forræderiet.

Berenson, Alex Den tro spion Cicero, 2007. 292 sider. Efter i årevis at have infiltreret al-Qaeda vender CIA-agenten John Wells tilbage til USA som led i planlægningen af en ter-


roraktion. Han er konverteret til islam og CIA stoler ikke på ham, så han må gå under jorden for at fuldføre sin mission, men for hvem?

Burnell, Mark Rytmegruppen Forum, 2002. 466 sider. En ung kvinde bliver af en hemmelig efterretningstjeneste uddannet til, under mange forskellige Boysen, Rolf identiteter, at infiltreRodinas brigade re internationale terGyldendal. 2006, 241 roristgrupper, for at sider. forhindre attentater I begyndelsen af og terroraktioner. 1980'erne er den daværende KGB-chef Andropov klar over, at Sovjetunionen er på vej mod et sammenbrud. Han opbygger en lille slagkraftig 5. kolonne i USA, som først træder i aktion i 2001, hvor breve med miltbrand bliver sendt til en række personer i USA. Så sættes CIA agenten Peter Janssen i aktion.

3

Davidsen, Leif Den sidste spion Lindhart og Ringhof, 2001. 270 sider. Med samfundsopløsningen i Østeuropa som baggrund skildres jagten på en russisk spion, som opererer inden for det danske PET, og hvis afsløring for sidste gang sætter hele det gamle spionageapparat i sving. Deighton, Len Brahms' fjerde mand Forum. 1984, 284 sider. Serie: Bøgerne om Bernard Samson; 1 En agent fra den engelske efterretningstjeneste bliver sendt til Østberlin for at klare en situation, hvor en betydningsfuld kollega har truet med at hoppe af Samhørende: Brahm´s fjerde mand, Når spillet bliver alvor, Finale i London, Brændpunkt Berlin, En mur i Berlin, Slutspil i Berlin, Blind tro, Håb, Kærlighed.


Deighton, Len Den gyldne by Forum. 1993, 285 sider. Bert Cutler, tidligere skotsk politimand, bringes til Cairo 1942 med det formål at finde den tyske general Erwin Rommels spion og bremse den flod af efterretninger, der synes at gøre Rommels indtagelse af byen uundgåelig.

Eddy, Paul Flint Forum. 2001, 398 sider. Den hemmelige agent i MI5, Grace Flint bliver maltrakteret på det grusomste af en forhærdet forbryder. Efter en omfattende kosmetisk operation vil hun, på trods af store psykiske pro-

blemer, sættes på sagen med at finde ham og gøre op med forbryderligaen. Fleming, Ian Casino Royale Aschehoug. 2006, 205 sider. Aschehoug Den britiske agent James Bond får til opgave at uskadeliggøre en russisk spion og fagforeningssvindler.

net med hattenål, sund fornuft og special-bh, redder verden fra et anslag af international terrorisme.

Follett, Ken Nulkoden Cicero. 2001, 328 sider. Spændingsroman om spionage i årene efter 2. verdenskrig indtil 1958, da USA's første rumraket blev affyret fra Cape Canaveral Fielding, Helen Olivia Joules' hyperaktive fantasi Lindhardt og Ringhof. 2004, 358 sider. Hæsblæsende parodi på alle agenthistorier, med freelancejournalisten Olivia i hovedrollen som den ufrivillige helt, der, bevæb-

4


Follett, Ken Nøglen til Rebecca Cicero. 2009, 279 sider. Spionroman fra ørkenkrigen i 1942 om en engelsk efterretningsofficer, der jagter en tysk spion, som har haft held med at sende vigtige efterretninger til general Rommel.

Forsyth, Frederick Sjakalen Forum. 1999. 311 sider. Agentroman om den engelske lejemorder Sjakalen's planlægning af et attentat mod de Gaulle i 1963 og den franske regerings forsøg på at afsløre ham. Greene, Graham Den menneskelige faktor Gyldendal. 1989. 293 sider. Er hovedpersonen, der er ansat i det engelske udenrigsministeriums efterretningstjeneste for afrikanske sager, dobbeltagent?

sider. En stilfærdig støvsugerforhandler i Havana bliver af en ihærdig agent for den engelske efterretningstjeneste overtalt til at arbejde som spion.

Guillou, Jan Coq Rouge Modtryk. 2008. 431 sider. Serie: Hamiltonserien Lederen af det svenske politis terrorbeFollett, Ken kæmpelse findes Nålens øje myrdet, og mistanken Cicero. 2007. 284 retter sig mod nogle sider. palæstinensiske flygtSpionroman fra de ningegrupper og dehektiske måneder i res sympatisører bl.a. 1944, da de allierede i medierne, men opplanlagde invasionen klaringsarbejdet afi Normandiet. Hitlers slører, at mordet har mesterspion "die Navidere perspektiver del" har gennemskuet Samhørende: Coq planerne og må for Greene, Graham Rouge, Den demokraVor mand i Havana tiske terrorist, I natienhver pris stoppes. Gyldendal. 1979. 227 onens interesse, Dine

5


fjenders fjende, Den agtværdige morder, Øje for øje, Ingen mands land, Den tabte sejr, I hendes majestæts tjeneste, En borger hævet over enhver mistanke, Hamlon, Madame Terror, Men ikke hvis det gælder din datter.

Samhørende: Kællingen i Krakow, Ulven i Banja Luka, Hofnarren i Murmansk.

Le Carré, John Absolutte venner Forum. 2003, 382 sider. Ted Mundy, tidligere agent for den engelske hemmelige tjeneJensen, Jens Henrik ste, nu sproglærer i Kællingen i Kraków Heidelberg, bliver, via Borgen. 1998, 340 sit gamle venskab sider. med den tyske stuSerie: Kazanskidenterleder Sascha, trilogien ; [1] indblandet i et siniEn CIA-agent sendes stert spil, der omfattil Polen, da der indter islamisk fundaløber nødråb fra en mentalisme, terror og gammel kontakt, som den amerikanske og har brug for hjælp. I engelske efterretKrakows underverden ningstjenestes forforsvinder sporene af dækte spil.’ den kvindelige kontakt imidlertid, og nogen vil åbenbart agenten til livs

6

Le Carré, John Marionetten Forum. 2008, 413 sider. Da unge Issa, der muligvis er tjetjensk muslim, ankommer til Hamburg, sættes efterretningsvæsenet i terrorberedskab. Le Carré, John En perfekt spion Forum. 1986, 483 sider. En engelsk spion har gjort sig usynlig. I sit skjul fortæller han om den opvækst der prægede ham, og parallelt følges efterretningstjenestens forsøg på at finde ham. Le Carré, John Det russiske hus Forum. 1990, 323 sider. En engelsk bogfor-


lægger bliver ufrivillig mellemmand mellem en russisk videnskabsmand og den engelske efterretningstjeneste Samhørende: Det russiske hus ; Den hemmelige pilgrim.

MacLean, Alistair Bryd koden Gyldendal. 1996, 360 sider. En fortrolig rapport om aktiviteterne i FN's antiterrorkorps bliver stjålet, og 3 agenter får en hård opgave både mod spioner i egne rækker og officerer fra det gamle KGB.

Ludlum, Robert Vogternes broderskab Lademann. 2003, 474 sider. En amerikansk agent har infiltreret en nynazistisk organisation, der har en verdensødelæggende plan. Han afsløres, hjernevaskes og løsLudlum, Robert lades med en falsk? Manden uden navn viden, som hans bror Lademann. 2002, 524 i kamp med tiden sider. søger at verificere. Spændingsroman om en mand, som efter at have mistet hukommelsen ved en ulykke, prøver at genfinde sin tabte identitet Samhørende: Manden uden navn ; Bourneduellen ; Bournekomplottet.

Porter, Henry En spions liv Gyldendal. 2002, 546 sider. Robert Harland - FNansat og tidligere i den engelske efterretningstjeneste overlever et flystyrt. Han sættes selv på sagen, der dels fører mod fortiden, dels mod nutidens østeuropæiske krigsforbrydelser.

7


Rimington, Stella Den illegale Lindhardt og Ringhof, 2008. 270 sider. MI5 får et tip om, at russiske oligarker i London, som er modstandere af Putins regime, skal myrdes, og agenten Liz Carlyle får den utaknemmelige opgave at finde ud af, hvem det drejer sig om og forhindre aktionern.

Rychter, Bartlomiej morderen med kodeKurs mod Geneve navnet the Anvil er Niche. 2009. 422 sipå vej. der. En mørk aften i Krakow sætter en pige sig ind i Tomasz Bartels taxa, og snart er de jagtet af bl.a. mafia og gamle agenter fra sovjettiden. Centrum for jagten er en gammel bog. Hvilke hemmeligheder gemmer den og pigen på?

Seymour, Gerald Stregen i sandet Rimington, Stella Forum. 2001, 414 Udsat sider. Aschehoug. 2005, For 10 år siden spio301 sider. nerede Frank Perry Agenten Liz Caryle fra under et andet navn MI5 efterforsker mis- for den engelske retanken om en planlgt gering i Iran og gav terroraktion i England efterretningstjeneog kommer på sporet sten oplysninger om af bagmanden, en kemiske og biologiske etnisk brite. våben. Nu vil Iran have hævn, og snig-

8

Silva, Daniel Morderens mærke Vinten. 2000. 318 sider Verdens bedste lejemorder jages af en CIA-agent, der ser en sammenhæng mellem en ny terroristsag og mordet på hans daværende kæreste. Jagten involverer både toppolitikere, våbenhandlere og forskellige efterretningsvæsener, og får store personlige omkostninger for agenten. Silva, Daniel Den usandsynlige spion Vinten. 1997. 477 sider.


En kvindelig tysk mesterspion og en ingeniør fra den engelske efterretningstjeneste bliver modparter i spillet om at af- og tilsløre invasionsplanerne i 1944. Pludselig afhænger D-dags succes af noget så banalt som menneskers følelser. Simmel, Johannes Mario Ikke altid kaviar Erichsen. 1992, 463 sider. Om Thomas Lieven, hemmelig agent mod sin vilje med to svagheder: kvinder og kogekunst, og hans fantastiske eventyr under 2. verdenskrig, garneret med raffinerede madopskrifter.

Simmons, Dan Svindelforetagendet Cicero. 1999. 447 sider. En FBI-agent bliver sendt til Cuba for at holde øje med forfatteren Ernest Hemingway og hans vanvittige forsøg på i fredens tjeneste at blande sig i de forskellige efterretningstjenesters operationer under 2. verdenskrig.

Husets forlag. 2005. 270 sider. Quinn har aldrig kendt sine forældre, men får en chance til at opspore deres historie i østen. Historien viser sig at have forbindelser til et spionnetværk, der fik indflydelse på 2. verdenskrig.

Zinov'ev, Aleksandr Homo sovieticus Centrum. 1985, 249 sider. korte notater, skrevet Steinhauer, Olen af en sovjetisk agent, Turisten Lindhardt og Ringhof, som bor i Vesteuropa 2009. 454 sider. og arbejder på at forvirre kontraspionaDen tidligere CIAgen, rettes der en agent Milo Weawer, vittig og ond kritik der har været løs agent i Østeuropa, er mod samfundet både faldet til ro, men ind- i øst og vest. hentes af sin fortid. Zeindler, Peter Feberdrømme Modtryk. 1994, 231 sider. En CIA-agent i Mellemøsten udnytter groft, at krigskorrespondenten Martin har malaria, og presset øges, da CIAagenten - nu som narkokurér - genoptager forbindelsen i et Whittemore, Edward Europa, der er splittet Quins Shanghai efter murens fald. Cirkus

9


Fagbøger bag dokumentarprogrammerne om Politiets Efterretningstjeneste, hvor tidligere agenter for første gang fortalte om deres arbejde for PET, beskriver gennem en række dagbogsnotater såvel tilblivelsen af udsendelserne som hele sagen om PET. 34.33 Wilhjelm, Preben Demokratiets vogtere : 50 års bestræbelser på kontrol med efterretningstjenesten Centrum. 1999. 332 sider. Om de initiativer der siden 1947 er taget af folketingspartier og -medlemmer i form af lovforslag, beslutningsforslag, forespørgsler, dagsordener mv. i bestræbelserne på at få efterretningstjenesterne under demokratisk 34.33 Den hemmelige tje- kontrol. neste : da PET blev 34.38 afsløret Kim, Hyon-hui Aschehoug. 1999. Mit hjerte græder 284 sider. Lademann. 2002. 204 De to tv-journalister 34.33 Davidsen-Nielsen, Hans En højere sags tjeneste : PET under den kolde krig Politiken 2006. 399 sider. Om Politiets Efterretningstjeneste og dets arbejde på jagt efter fremmede spioner og danske venstreorienterede under Den Kolde Krig, da verden var delt mellem Øst og Vest.

10

sider. En tidligere nordkoreansk agent beretter om hvordan hun, som ganske ung, indoktrineres til at tjene Kim Il Sung og partiet, og om hvordan hun er med til at sprænge et sydkoreansk passagerfly i luften.

35.56 CIA's hemmelige forsøg med mennesker : kodenavn Artiskok Schønberg. 2004, 317 sider. Om CIA's medicinske forsøg med blandt andet miltbrandsporer, LSD og meskalin, udført på krigsfanger


og uvidende amerikanske soldater.

35.56 Davidsen-Nielsen, Hans Spionernes krig : historien om Forsvarets Efterretningstjeneste Politiken. 2008, 310 sider. Historien om en lille gruppe ærekære mennesker, der skabte det danske spionvæsen efter 2. verdenskrig og undervejs brugte betydelige kræfter på også at bekrige hinanden. 35.56 Lund, Arense Spion for Danmark : den virkelige historie bag to "uheldige turisters" rejse i Polen

Tiderne skifter. 1989. 149 sider. Om to danskeres mislykkede spiontur i 1987 til Polen, der endte med deres anholdelse. Endvidere om Forsvarets Efterretningstjenestes rolle i sagen samt om de politiske konsekvenser, sagen fik.

35.56 Gåden om Echelon: Borgen. 2002, 236 sider. De to danske journalister beretter efter flere års research og avisartikler om aflytningssystemet Echelon, og forsøger at påvise hvorledes de danske myndigheder er blevet presset af USA til at åbne danske kommunikationssystemer, så de kan aflyttes.

11

35.56 Møller, Lars R. Operation Hurricane : efterretningsvirksomhed før og nu Høst. 2000, 496 sider. Indhold: Efterretningstjeneste ; Det overordnede efterretningsmæssige kredsløb ; Spionage ; Informationskrigsførels e ; Psykologiske operationer ; Vildledningsoperationer ; Efterretningstjeneste på det taktiske niveau ; Efterretningstjeneste på det operative niveau ; Efterretningstjeneste på det strategiske niveau ; USA ; Sovjetunionen ; Terror ; Den kolde krig ; Efterretningsoperatione r under den kolde krig ; Fremtid


35.56 Risen, James Et hus i splid : den hemmelige historie om CIA og Bushadministrationen People´s Press. 2006, 210 sider. En dokumentarisk redegørelse om forholdet mellem Bushadministrationen og efterretningsvæsenet CIA. Om magtkampe, uenigheder, intern spionage og magtmisbrug for at begrunde invasionen af Irak.

35.56 De sprænger Rusland i luften : Putins regime og den ny KGB-terror Høst. 2007, 310 sider. Om den russiske ef-

terretningstjeneste FSB's aktiviteter under præsident Vladimir Putin og om de problemer det skaber for det moderne Rusland.

91.93 Creighton, Christopher Operation JB : den sidste store hemmelighed fra anden verdenskrig Peter Asschenfeldts 35.56 nye Forlag. 1997, Woodward, Bob 295 sider. CIAs hemmelige Forfatterens beretkrige ning om en hidtil Ekstra Bladet. 1987, ukendt dristig mission 551 sider. i den 2. verdenskrigs Om det amerikanske sidste dage: bortføefterretningsvæsen relsen af topnazisten CIA's og dets chef Martin Bormann fra William Caseys aktivi- Berlin til England og teter i blandt andet om Creightons egen Iran og Nicaragua i rolle som dobbeltRonald Reagans to agent gennem hele præsidentperioder fra krigen. 1980 samt om de parlamentariske or99.4 ganers kontrolarbejAsh, Timothy Garton de. Sagen Romeo : en personlig historie 91.9 Tiderne Skifter. 1998, Volkman, Ernest 239 sider. Spioner : hemmeli- Udvist af DDR som ge agenter der formodet britisk spion ændrede historiens i 1982 får forfatteren gang (f. 1955) i 1992 adPeter Asschenfeldts gang til sin sagsmapNye Forlag. 1997, pe fra Stasis arkiver 348 sider. og opsøger de StasiAutentiske beretninagenter og stikkere ger om mange af det- han tidligere havde te århundredes mest opfattet som sine berømte og berygte- venner. de agenter, stikkere, forrædere og muldvarpe.

12


99.4 Baer, Robert Blændet : en CIAofficers frontlinjeberetning fra krigen mod terror Diorama. 2005, 328 sider. Førstehåndsberetning om arbejdet med at følge terrorens spor som CIA's mand i nogle af de farligste områder af verden de seneste 25 år.

99.4 Carew, Tom Jihad! : den hemmelige krig i Afghanistan Lademann. 2001, 254 sider, tavler i farver Den tidligere SAS elitesoldat Tom Carews oplevelser som vestlig agent i Afghanistan , hvor han blev sendt ind for at hjælpe frihedskæmperne og forhindre Sovjetunionens forsøg på at overtage magten i 99.4 landet. Hilfling Petersen, Dan Jazz og blå briller 99.4 Borgen. 2001. 229 Grevil, Frank Søholm sider. I nationens tjeneForfatteren Dan ste : Frank Grevil - Hilfling Petersen (f. majoren, der fik 1945) faldt som ung nok jazz-musiker i kløerInformation. 2005, ne på STASI, da han 264 sider. under en turné i DDR Portræt af menneblev forelsket i en sket, familiefaderen, østtysk kvinde. Han 99.4 efterretningsagenten, lagde en plan for at Bonnichsen, H. majoren og våbensmugle sin kæreste J.:Hånden : en PET- eksperten Frank Gre- ud af DDR, samtidig og politikrønike vil, der brød sin tavs- med at han samarPolitiken. 2006, 253 hedspligt og lækkede bejdede med PET. sider. fortrolige oplysninger Den tidligere efterret- til pressen om hvor99.4 ningschef H.J. Bondan Forsvarets Efter- Lauritzen, Arndt Paul nichsen beretter om retningstjeneste, FE, Harder, Thomas sit eget liv og om sit vurderede truslen fra Paolo il danese : lange politiliv, hvor Saddam Hussein op den danske partihalvdelen blev tiltil Irak-krigen. san bragt på Rejseholdet Samleren. 2005, 377 og sluttede i PET. sider.

13


Dansker Paolo eller Arndt Paul Lauritzen (1905-1978) var katolsk munk, dansk soldat 9. april, præst og senere partisan i Italien, og efter krigen spion for danske og italienske efterretningsvæsner.

vækst, og om de vestlige efterretningstjenester og deres manglende viden om al-Queda, dens baggrund, og om islam.

99.4 Howard, Edward Lee Wise, David Spionen der slap væk : en spændings-dokumentar om den første amerikanske CIAagent, der hoppede af til Sovjetunionen Ekstra bladet. 1989, 253 sider. Om den amerikanske CIA-agent Edward Lee Howard (f. 1954) og hans afhopning til Sovjetunionen.

99.4 Norgaard, Ib Spionjæger i Danmark : en dansk spionjægers liv og oplevelser i PET Borgen. 2003, 263 sider. Ib S. Norgaard 99.4 (1921-2001) fortæller Nasiri, Omar om sin tid i Politiets I hellig krig : mit Efterretningstjeneste liv med al-Qaeda : en spions beretning (PET), hvor han deltog i aflytninger, Aschehoug. 2007, overvågning, efter380 sider. Førstehåndsberetning forskning og affotografering af dokuom terroristtilværelmenter. sen i al-Qaeda skrevet af en afhoppet hellig kriger, Omar Nasiri. Om al-Qaedas bagland og frem-

14

99.4 Sneum, Thomas Bag fjendens linjer : Thomas Sneum - dansk mesterspion under anden verdenskrig Lindhardt og Ringhof. 2009, 365 sider. Thomas Sneum (f. 1917) var dansk flyveofficer og spion for englænderne under Anden Verdenskrig. Englands efterretningstjeneste anså ham for at være blandt de vigtigste spioner under krigen, alligevel mødte han mistro fra politiet og i efterretningskredse. 99.4 Sudoplatov, Pavel uønsket vidne : en sovjetisk spionchefs erindringer Samleren. 1994, 501 sider. Den sovjetiske spionchef Pavel Sudoplatovs (f. 1907) erindringer om sin indsats for unionen under Stalin bl.a. om atom-spionage, mordet på Trotskij og guerillavirksomhed og misinformation i Tyskland og de tyskbesatte lande under krigen.


99.4 Tofte, Hans V. Hans V. Tofte : den danske krigshelt der kom til tops i CIA Aschehoug. 2005, 208 sider. Om Hans V. Toftes (1911-1987) karriere som krigshelt under 2. verdenskrig og senere i den amerikanske efterretningstjeneste, CIA.

99.4 Treholt, Arne Gråzoner : selvbiografi Tiderne skifter, 2004, 498 sider Den i 1985 spionagedømte Arne Treholts (f. 1942) personlige historie om sit liv forud for og efter arrestationen herunder om livet i det norske Arbeiderparti og en politisk karriere der pludselig brasede sammen, om KGBagenter, om retssagen og det langvarige fængselsophold.

99.4 Wolf, Markus Manden uden ansigt : en mesterspions selvbiografi Munksgaard/ Rosinante. 1997, 436

15

sider. Markus Wolf (f. 1923) fortæller i sine erindringer om 33 år som chef for udlandsspionagen under Ministeriet for Statssikkerhed (STASI). 99.4 Wright, Peter Wright, Peter: Spycatcher : spionen der sladrede Ekstra Bladet. 1987. 412 sider En engelsk spionjægers (f. 1916) beretning om sin tid i den britiske efterretningstjeneste 1949-1976 og om optrævlingen af det sovjetiske muldvarpenet, der blev oprettet i 1940'erne og 1950'erne af navne som Kim Philby, Guy Burgess og Anthony Blunt.


16

Historiske romaner  

bogliste, emneliste, stevns bibliotekerne

Historiske romaner  

bogliste, emneliste, stevns bibliotekerne

Advertisement