Page 1


Moderne tider: Det tyvende århundrede Med det 20. århundrede begyndte alt for alvor at gå rigtig hurtigt. Lige fra storstilet byggeri i højden ved udvidelsen af storbyer - nye broer til at få landsdele til at hænge sammen - ny teknologi i det hele taget - skred i samfundsformerne og klassesamfundet og 2 hæslige verdenskrige m.m. Læs om mennesker fra den tid.

Olsen, Gitte (f. 1964) Titanic ændrede hendes liv : en roman baseret på virkelige hændelser Mellemgaard, 2012. 174 sider

Guillou, Jan Brobyggerne Modtryk, 2011. 547 sider Det store århundrede ; 1 Brødrene Lauritz, Sverre og Oscar fra Bergen er store tekniske begavelser, der i 1901 som nyuddannede ingeniører og verdensmænd er fulde af tro på fremtiden og på teknikkens landvindinger. Men kærligheden spiller dem et puds, og første verdenskrig vender op og ned på alting. Guillou, Jan Dandy Modtryk, 2012. 356 sider Det store århundrede ; 2

Som nyuddannet ingeniør tager Sverre i 1901 med sin store kærlighed Albert til England. Albert er jarl af et større herresæde, og lever Sverre og Albert som par indadtil, så må facaden holdes udadtil. Så kommer første verdenskrig og med den ødelæggelse af deres liv.

Biografisk roman om Nielsine, en ung fynsk kvinde, som overlever Titanics forlis, mens hendes familiemedlemmer omkommer. Hun vender hjem til Danmark, bliver gift og får børn. Men uden at gøre noget væsen af det bærer hun sorgen og tabet med sig videre gennem livet.

Kidde, Rune T. Sandhedens djævlekløer : en fabel om Grigori Rasputins genopstan-


En katolsk engelsk aristokratisk families undergang, skildret ved et tilbageblik på mellemkrigsårene af Charles Ryder, der som studerende i Oxford blev ven med en søn af familien.

delse Modtryk, 2011. 227 sider Historisk roman om mystikeren Rasputin fra Sibirien, der anså sig selv for en Kristusskikkelse og bl.a. indyndede sig trods sine grove manerer hos Ruslands sidste zarfamilie.

Bravinger, Håkan Brødrene Bjerre : roman Gyldendal, 2010. 422 sider

Erickson, Carolly Zarinaens datter Punktum, 2010. 323 sider

Fascinerende familiedrama mellem de to brødre Poul og Andreas Bjerre fra et svensk forskermiljø i begyndelsen af 1900-tallet. En historie om en indædt konflikt fuld af jalousi, misforståelser, manglende indsigt og hårdnakket stolthed på trods af begges ønske om at blive forsonet.

Som datter af den russiske zar Nikolaj 2. lever Tatjana et beskyttet liv ved hoffet i Sankt Petersborg, men folkets oprør ulmer, og med 1. verdenskrigs udbrud forandres hendes liv dramatisk. Jünger, Ernst I stålstormen Gyldendal, 2012. 293 sider Forfatterens intense beretning fra fronten i skyttegravene - om gasangrebene, den evige summen af flyvende projektiler og kammeraternes rædsler.

Lehane, Dennis Den givne dag Klim. 2011. 659 sider Den hvide politimand, Danny, og den sorte baseballspiller, Luther, kommer fra vidt forskellige familier og kår, men oplever begge de historiske begivenheder i Boston i årene efter 1. verdenskrig. Arbejderne kæmper for en løn, de kan leve af, og de sorte kæmper for ligeret. Deres veje krydses, og der opstår et venskab mellem de to familier. Hjordt-Vetlesen, Inger-Lise Ejnar og Johanne : en fortælling fra det tyvende århundrede Hovedland. 2012. 270 sider

Waugh, Evelyn Gensyn med Brideshead Lindhardt og Ringhof, 2006. 329 sider

Biografisk roman om en dansk familie og dens brogede liv i 1900-tallet, primært i København. Forfat-


terens far er hovedpersonen Ejnar, der arbejder sig op i systemet, oplever velstand og finder sin Johanne.

Follett, Ken Giganternes fald Cicero, 2010. 933 sider Bd. 2:Verdens vinter

vikmand, da Stalins udrensninger rammer dem i 1939. Halvtreds år senere forsøger en ung historiker at finde ud af, hvad der egentlig skete med ægteparret og deres to små børn.

Om det 20. århundredes historie fortalt gennem 5 familier fra England, Wales, Rusland, Tyskland og USA. Her koncentreret om tiden omkring 1. verdenskrig, og tidens store emner: fagforeningernes kamp mod den herskende klasse, kvinders kamp for stemmeret, den russiske revolution og første verdenskrig. Montefiore, Simon Sebag Sasjenka Borgen. 2009. 562 sider Den unge overklassepige Sasjenka fra Skt. Petersborg sympatiserer i 1916 med de kræfter, der vil omstyrte samfundet. Hun bliver arresteret, men hendes far får hende ud af fængslet. Dog kan ingen hjælpe Sasjenka og hendes bolsje-

Morpurgo, Michael Warhorse PeoplesPress Jr, 2011. 143 sider Hesten Joey udskrives til krigstjeneste under 1. verdenskrig og kommer i aktiv tjeneste ved fronten i Frankrig. Historien fortælles af Joey, og vi hører om de mange personer, den møder undervejs fra tiden som føl på en engelsk farm, og om dens mange, barske oplevelser under krigen.

Tomaševi´c, Ann Syréhn Glas og aske : roman Lindhardt og Ringhof . 2011. 541 sider Et portræt af Lili, hendes ægteskaber og liv, hvor privatliv og det 20. århundredes historie smelter sammen.

Johannessen, Kåre Kejserhøgen Borgen. 2009. 352 sider


Prag danner rammen omkring en glædesløs og tragisk danserindeskæbne i første halvdel af 1900tallet. Jødiske Katarina Szlamundas skæbne besegles, da hun som 8-årigt balletbarn får at vide, at talent forpligter - men til hvilken grænse?

I 1914 indkaldes Albert fra den tyske del af Sønderjylland til 1. verdenskrig. Hans tanker om helte-krigere ødelægges efter skyttegravskrig i Belgien og senere som pilot i det tyske luftværn, selvom han når at møde "Den røde Baron".

Sørensen, Svend Erik Forlad os vor skyld Mellemgaard. 2012. 339 sider

Biografisk roman om den dobbelte nobelpristager Marie Curie og hendes tid. Da Marie vokser op, er der intet det tyder på, at hun skal blive en af de banebrydende naturvidenskabelige forskere. Vi følger hendes kamp for anerkendelse i et samfund, hvor kvinder mest herskede over hjemmet, og ser de store personlige omkostninger, der er, ved at skabe sig et navn i en mandsdomineret verden.

Skildring af en familie gennem næsten 60 år i stationsbyen Karise, hvor Adolf får vendt sin fars skrantende barberforretning til en succes og skaber et godt liv for sin kone og tre børn. Svigerfaderens homoseksualitet ligger dog som en skygge over familien og Adolf frygter, at hans yngste søn slægter svigerfaderen på. Dalager, Stig Det blå lys : en roman om Marie Curie Lindhardt og Ringhof,. 2012. 663 sider

Koskela, Erik Tro, håb og had Muusmann. 2012. 456 sider August Leonhardt studerer i 1930'ernes Berlin, og han er egentlig ikke særlig interesseret i de politiske forhold. Men det ændrer sig den dag han overværer et slagsmål mellem kommunister og nazister. Helkiær, Jørgen Vinhandleren fra rue Vauban La France. 2011. 447 sider

Michaelsen, Susanne Katarinas engel Livskilden. 2012. 364 sider

En fransk familiekrønike skildret igennem 3 slægtsled om kærlighed, skæbne og livets op- og nedture, der tager sin begyndelse ved afslutningen af 1. verdenskrig og slutter efter 2. verdenskrig.


Den utro Kity Fane tvinges til at følge med sin mand til en kinesisk landsby, hvor koleraen raser, og hun indser, at hendes opfattelse af andre mennesker har været forkert.

Gregson, Julia Østen for solen Lindhardt og Ringhof . 2010. 585 sider

Wassmo, Herbjørg Hundrede år : roman Lindhardt og Ringhof. 2010. 441 sider

3 unge engelske kvinder tager i 1928 med skib til Indien. Man følger her deres meget forskellige skæbner og deres problemer med kærligheden, med økonomien og med den selvstændighed, de trods alle stive normer kæmper for hver på deres måde.

Altertavlen i Lofotkatedralen blev malet af en kunstuddannet præst, og modellen til englen var forfatterens formoder Sara Susanne. Historien er fuld af farver og gode detaljer, og drejer sig om 3 generationers stærke kvinder, deres liv, deres kærlighed og sorger.

Jørgensen, Hans Otto (f. 1954) Exodus Gyldendal. 2010. 151 sider Mens Eskild knokler på fødegården i Salling, rejser broderen Kaj til København, hvor han bliver ingeniør og gift med den dejlige Silke. Eskild får nok og afstår gården, og pludselig får han både løn for sit arbejde og en kvinde i sit liv. Altschuler, Sally En engel bag øret Gyldendal. 2011. 310 sider + 1 slægtstavle

Maugham, W. Somerset Det brogede slør Rosenkilde. 2010. 329 sider

Slægtsroman om livet i forfatterens jødiske familie i en landsby i Rusland og om slægtens historie fra midten Barry, Sebastian af 1800-tallet og frem til Dage med Lilly farfaren kommer til DanCicero. 2012. 236 sider mark i 1912.


Familien Joad tvinges væk fra deres hjem i Oklahoma og drager mod vest til Californien. En hård rejse tværs over USA uden mange penge på lommen. Da de kommer frem er der alt for mange desperate arbejdere til de få stillinger og arbejdsgiverne underbyder lønmæssigt med sult og armod til følge for mange.

Irske Lilly må i 1920'erne afsted til USA med sin forlovede Tadg, der bliver likvideret af britiske forbindelser. Senere gifter hun sig med Joe og får sønnen Ed. Som 70-årig får hun overladt ansvaret for barnebarnet Bill. Hans selvmord efter Golfkrigen 1992 udløser Lillys tilbageblik på sit omskiftelige liv, fyldt med glæder og sorger.

Lord og lady Dilberne står over for økonomisk ruin, men hvad gør en engelsk adelsfamilie i 1899 for at holde facaden og æren intakt? Den forsøger at få sønnen fordelagtigt gift og må affinde sig med, at den vordende brud er en frisindet ung amerikanerinde med udsigt til en stor arv.

Gleichmann, Gabi Udødelighedens eliksir Lindhardt og Ringhof . 2013. 609 sider

Ejrnæs, Anne Marie Bhakti : dobbeltbiografisk roman Gyldendal. 2011. 257 sider

Gennem slægten Spinoza fortælles jødernes historie i Europa fra 1100-tallets Spanien til 1990'ernes Norge. Den nedskrives af Ari, den allersidste af slægten, som gennem sin fortælling fastholder erindringen om historien og dermed gør den udødelig.

Historien om to stærke danske kvinder, teosoffen Erna Ørnsholt og missionæren Anne Marie Petersen, som begge kommer til at leve mere end 40 udfordrende og fantastiske år i Indien i første halvdel af 1900tallet. Weldon, Fay En passende aftale Lindhardt og Ringhof, 2012. 325 sider Kærlighed og arv-trilogien ; 1. bog

Steinbeck, John Vredens druer (Ved Thomas Krogsbøl) Sohn. 2012. 614 sider

Egeland, Tom Fædrenes løgne : roman Rosinante. 2011. 442 sider


People's Press, 2012. 318 sider Da Ingas mand uventet dør kastes hun ud i en kamp for atter at finde en mening med tilværelsen. Hun vælger at tilbringe vinteren i familiens gamle sommerhus på Marstrand og her finder hun gamle breve og udklip, der bringer skjulte familiehemmeligheder op til overfladen.

Victor Scott går på opdagelse i familiehistorierne om 3 generationers berømte og døde forfædre: videnskabsmand, eventyrer og oldefar, nobelprisvinder, krigshelt og farfar samt klimaforsker og far. Han rejser verden rundt i sporene efter sine forfædre og det bliver en rejse, der afslører underholdende og dramatiske historier fra godt 150 år fyldt med grumme løgne og hemmeKoskela, Erik ligheder. Tro, håb og had Muusmann. 2012. 456 sider August Leonhardt studerer i 1930'ernes Berlin, og han er egentlig ikke særlig interesseret i de politiske forhold. Men det ændrer sig den dag han overværer et slagsmål mellem kommunister og nazister Ørnø, Sven Dyndhåb : roman Sohn. 2012. 274 sider

Ernestam, Maria Altid hos dig

Historisk og socialrealistisk roman om to unge menneskeskæbner fra underklassen i Danmark i begyndelsen af 1900-tallet. Født som

de er i social armod, og tyngede af givne livsvilkår, klynger de sig på trods til håbet om et bedre liv.

Mankell, Henning Mindet om en snavset engel Gyldendal. 2011. 355 sider Den unge Hanna Renström forlader det nordligste Sverige og sejler mod Australien som skibskok. Hun går i land i Mozambique, hvor hun bliver enke og pludselig ejer et bordel med sorte kvinder, hvor den hvide kolonimagts mænd kommer.


sig til tysk krigstjeneste. Frederik overlever de voldsomme kampe på Østfronten og vender hjem dybt plaget af skyld over de forbrydelser, han har begået. For at finde ro og soning forsøger han sig som guldgaver i Kenya.

Ruiz Zafón, Carlos Himlens fange Lindhardt og Ringhof, 2012. 303 sider Daniel Sempere arbejder i sin fars antikvariat i 1950'ernes Barcelona. En dag køber en mærkelig mand en dyr førsteudgave og dedikerer den til Fermin. Fermins historie under borgerkrigen oprulles i al sin grusomhed.

Madalina vokser op i 1930'ernes Stettin, hvor meget er i opbrud. Ikke alene i familien, hvor faderen dør, men også udenfor, hvor Hitlers magtovertagelse varsler nye tider.

Funder, Anna Alt hvad jeg er Gyldendal, 2012. 396 sider Fallada, Hans Alene i Berlin People's Press, 2012. 682 sider Ægteparret Quangel fra Berlin mister deres søn i 2. verdenskrig, og det gør dem kritiske over for nazismen. De begynder at distribuere postkort imod regimet og krigen. Inden længe bliver de jaget af Gestapo, og det bliver hurtigt kattens leg med musen. Romanen er baseret på virkelige hændelser. Helbek, Britta Pigen fra Stettin : roman Attika, 2012. 283 sider

Massey Møller, Kristian Nazisten Zar, 2012. 227 sider Store Heddinge : Zar, 2012

Dora Fabian er en ledende skikkelse blandt uafhængige, jødiske socialister i Tyskland først i 1930'erne. Sammen med kusinen Ruth og Ruths mand, journalisten Hans Wesemann, jages de ud af landet efter Rigsdagsbranden i 1933. De fortsætter kampen mod nazismen fra eksilet i London, men her ved de aldrig hvem der er ven eller fjende.

Le Clézio, J. M. G. Som søn af en skibsreder er Sultens refræn Frederik udset til at arve en Tiderne Skifter, 2012. 201 sider formue. Desværre formøbles formuen, og fyldt af had til samfundet melder han


To unge tyske jurister vælger tidligt i 1930'erne at bekende sig til nazismen og deltager som officerer i okkupationen af Norge. Efter krigen glider de uden skyldfølelse ind i rollen som gode samfundsstøtter, men så krydser en ung nordmand deres veje.

oner fra omkring 1820 til 20. århundredes begyndelse.

Goldbæk, Henning Talriget : roman Spring. 2011. 296 sider Om det 20. århundredes Danmark og danskere, hvor tre generationer af familien Ethel vokser op i 1930'ernes Vatman bliver en del af den store historie som øjenvidParis i en velstående faminer til blandt andet det arlie. Barndommens tryghed menske folkemord, Tyskforsvinder efterhånden, land under 2. verdenskrig, faderen går fallit, og Hitler Hanoi i 1950'erne og retur er på fremmarch. På flugt under krigen oplever hun et til det hjemlige Skamlingsbanken og Østerbro. samfund i sammenbrud med sult, ufrihed og angst. Romanen er baseret på forfatterens mors historie.

Fløgstad, Kjartan Den yderste grænse : roman Tiderne skifter. 2011. 414 sider

Mann, Thomas Buddenbrooks : en families forfald Gyldendal, 2003. 596 sider Om en Lybecker-patricierslægt gennem fire generati-

Paludan, Jacob Jørgen Stein Gyldendal, 1996 Den første verdenskrigs udbrud opløser de idealer og værdier, som har præget Jørgen Steins opvækst, og han formår aldrig at blive fortrolig med den nye tid.


www.bibliotek.stevns.dk Store Heddinge Bibliotek Kirketorvet 2 4660 Store Heddinge Tlf.: 56 50 30 70 bibliotek@stevns.dk

Åbningstider: Man., ons., tors. 14—19 Tirs., fre. 10—16 Lør. 10—13

Hårlev Bibliotek Bredgade 1 4652 Hårlev Tlf.: 56 57 53 70 haarlevbib@stevns.dk

Åbningstider: Man., tors. 14—19 Tirs., ons. 13—16 Fre. 10—13 Lør. 10—13 (ikke juli)

Strøby Egede Bibliotek Strøby Egede Center 11 4600 Køge Tlf.: 56 57 53 80 stroebybib@stevns.dk

Åbningstider: Man., tors. 14—19 Tirs. 10—13 Onsdag lukket Fre. 13—16 Lør. 14—16 (ikke juli)

Moderne tider  
Moderne tider  

læsetips bogliste det tyvende århundrede

Advertisement