Page 1

1 ESCALETA PRESENTACIÓ GITANES Pere Nadal. Periodista de CANAL SET, Santa Eulàlia Televisió

Hola, bona tarda. La colla de gitanes de Santa Eulàlia commemora aquest any el 125è aniversari de la presència d’aquesta dansa al poble. Probablement en són més però la primera referència escrita sobre una colla de gitanes de Santa Eulàlia és de 1884.

Per això, la colla de gitanes de Santa Eulàlia ha volgut organitzar dos actes. La setmana passada, l’exposició de gitanes; i avui aquest homenatge a més de 90 balladors i balladors, d’abans de 1954. Des d’aquí un agraïment especial per haver fet possible la transmissió d’aquesta dansa fins els nostres dies. Un aplaudiment per tots ells. Aquest any, per primera vegada, la colla de Gitanes s’ha constituït legalment en entitat. Té personalitat jurídica i una de les seves funcions principals és la preservació i el reconeixement d’aquest ball com a patrimoni de Santa Eulàlia. L’altra vessant, és la difusió, ara mateix amb tres colles: les grans, petits i xics.

Qui ens acompanya avui? Doncs, en primer lloc aquests balladors i balladores que van formar part d’una colla de gitanes de Santa


2 Eulàlia abans de 1954 i que homenatjarem durant aquest acte. Abans però dues presentacions més:

D’una banda, la presidència de l’acte on trobem a l’alcalde, Enric Barbany, el regidor de Cultura, Jordi Sala, els exassajadors Josep Solé i Jaume Duran ......................................................................... .......................................................................................................... .......................................................................................................... .......................................................................................................... .......................................................................................................... .......................................................................................................... D’altra banda les colles i formacions que actuaran avui. En primer lloc, les colles dels grans, petits i xics de Santa Eulàlia i la colla de grans de Lliçà d’Amunt.

I després, la Coral Santa Eulàlia que interpretarà algunes de les peces que es ballaran, i l’ORQUESTRA DE LLIÇÀ que, des de Lliçà d’Amunt, posarà la música també a alguns balls. La Coral Santa Eulàlia ha fet un gran esforç per cantar peces que antigament servien a les colles per assajar perquè, normalment no hi havia música. L’Orquestra de Lliçà, per la seva banda, està formada majoritàriament per pares de balladors i balladores de la colla de gitanes de Lliçà d’Amunt a qui acompanyen en les seves


3 actuacions. Avui, en alguns moments, acctuaran conjuntament. Moltes gràcies per ser aquí i per l’esforç que heu fet. Un aplaudiment també per a ells. Ara, ELS BALLS Tal com dèiem, la primera part de l’acte d’avui consistirà en quatre ballades amb les tres colles de Santa Eulàlia i amb la colla de joves de Lliçà d’Amunt. Comencem amb la colla dels més petits del ball de gitanes de Santa Eulàlia. Són els xics, que atenció, avui dansaran en públic per primera vegada. Tenen entre 3 i 5 anys. Són 10 components, 5 parelles que avui reben l’ajuda de dues parelles dels petits, que encara que siguin petits són més grans. Els Xics, tot just van començar a assajar a l’octubre. Segur que se’n sortiran. Els integrants de la colla de xics amb l’ajuda de quatre balladores dels petits són: Berta Fructuoso, Clara Nadal, Carla Parisi, Judit Poma, Octavi Isern, Mireia Solomando, Genís Rosàs, Pol Sales, Nina Sales i Carla Arias. Assajats per la Irina i l’Alba Quintana, entren a la zona de ball amb l’entrada A la Festa, acompanyats per l’Orquestra de Lliçà. Recordin, que avui s’estrenen.

ENTRADA


4 A continuació, ballaran la jota típica de les gitanes. Aquesta colla de xics assaja els dijous, de 5 a 6 de la tarda en aquesta mateixa sala, que segurament, vaja segur, no està tant plena com avui. Ara, dons, la jota. La Coral hi posarà la veu i l’Orquestra de Lliçà la música. Amb tots vostès, els xics i la jota.

JOTA

El tercer ball que ens oferirà la colla de xics, que té nens i nenes de 3 a 5 anys és una dansa que es titula FES-TE EN SÍ, FESTA EN SA. Com veuen falten balladors masculins, nens, si volen apuntar-hi fills, nebots o nets poden dirigir-se a la colla i preguntar. Bé, dèiem que ara ballaran la dansa FESTA EN SI, FESTA ENÇÀ. L’acompanyament musical anirà a càrrec de la Coral Santa Eulàlia, que s’ha volgut afegir i col·laborar en aquests 125 anys de les gitanes. L’Orquetra de Lliçà també hi posarà el seu gra de sorra. Amb tots vostes, FESTA EN SI, FESTA ENÇÀ.

FES-TE EN SÍ FESTA EN SA I com tot en aquesta vida, aquí acaba l’actuació de la colla dels xics de les gitanes de Santa Eulàlia. Ara tanquen l’actuació tal com han entrat, amb el ball de sortida A la festa, amb l’Orquestra de Lliçà. Acomiadem-los picant de mans i


5 reconeixent abans la tasca i la paciència de les dues assajadores, la Irina i l’Alba Quintana Cladellas.

SORTIDA

Tot seguit, entrarà a la zona de ball, la colla de grans. Són Xavier Costa i Anna Valls; Francesc Cladellas i Irina Quintana; Pere Bellavista i Marta Salgado; Sebi Guerrero i Rosa Sans; Marta Gimeno i Josep Maria Bonet; Teresa Cortès i Antònia Cladellas; Sussana Barrios i Maria Torrellas; Josep Solé i Mària Garcia; Oti Gimènez i Lluïsa Cano; Xavier Requena i Mercè Pujol; Fina Carrera i Joana Martí; Mireia Cladellas i Carme Godeo; i Montse Brosa i Anna Brosa. I també l’Araceli Barroso, que avui només participarà en una peça.

Ens ballaran 5 peces: la jota, el xotis, la catxutxa, la polca i la sortida. La novetat és un ball antic anomenat El rondo de los enamorados però conegut a Santa Eulàlia com La del soto del Parral, amb que entraran a la pista. Alguns d’aquests balls comptaran amb l’acompanyament de la Coral Santa Eulàlia i de l’Orquestra de Lliçà, vinculada al ball de gitanes de Lliçà d’Amunt.

Per què es preguntaran? Bé, com comprendran a principi del segle XX no hi havia ni CD, ni cassetes, ni tampoc mp3. Només es


6 podia ballar amb acompanyament de cobles, cosa que els dies d’assaig i, a vegades, en les actuacions, era difícil de trobar i de pagar. Amb quina música ballaven? Doncs amb la veu de cantaires. En aquest cas volem agrair a la Coral Santa Eulàlia l’esforç que ha fet per aprendre les cançons i a l’Orquestra de Lliçà per afegirhi la música. I ho fem des del principi perquè, com els deia, la colla de gran comença a ballar amb un ball antic, una primera dedicatòria a aquests més de 90 balladors i balladores que van dansar a Santa Eulàlia abans de 1954 i a qui avui s’homenatja. Senyores i senyors, amb tots vostès, la colla de grans, la Coral Santa Eulàlia i l’entrada amb El rondo de los enamorados o si ho prefereixen La del soto del parral. CD

EL RONDO DE LOS ENAMORADOS Fort l’aplaudiment per a la trentena de balladors de la colla, que manté ininterrompudament les gitanes de manera estable des de fa cinc anys. Recordem que les gitanes són una tradició molt arrelada al poble però marcades per constants interrupcions i recuperacions al llarg de la història. Molt bé, ara LA JOTA que comptarà amb l’acompanyament musical de la Coral Santa Eulàlia, que dirigeix Ariel Seras i


7 de l’Orquestra de Lliçà. La jota és un ball tradicional molt estès per tota la península Ibèrica. El seu origen es remunta al s XVIII, però la seva màxima expansió es va produir al segle XIX.

JOTA Tot seguit, el XOTIS, amb acompanyament de l’Orquestra de Lliçà. La paraula xotis prové de l'alemany schottisch, que vol dir escocès. Malgrat el nom, no era d'origen escocès, sinó que es va començar a ballar a Anglaterra i França cap allà el 1780. Com a variació d'aquesta antiga dansa va aparèixer el xotis actual. Es va començar a ballar al centre d'Europa cap a la meitat del segle XIX. Va desaparèixer de les ciutats, però es va mantenir a molts pobles. Des dels anys 1980, ha tingut una gran revifada arran del fort moviment de recuperació de tota la música popular i tradicional catalana. Demanem especialment silenci ara amb el XOTIS i la seva part muda en què els balladors dansaran al compàs de la coral i de l’Orquestra i, sobretot, amb el so de les castanyoles. Amb tots vostès, el XOTIS.

XOTIS Ara, LA CATXUTA amb la Coral Santa Eulàlia i l’Orquestra de Lliçà. La catxutxa és una dansa d'origen andalús, variant del bolero espanyol. Es va difondre per Europa gràcies a la


8 interpretació de Fanny Elssler, i va `ser molt popular a l'Havana durant el segle XIX. Al Principat de Catalunya forma part del ball de gitanes. La segona estrofa que interpretarà la Coral i que tocarà l’Orquestra ha estat recuperada, fa uns mesos, pel romancer Jaume Arnella, de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya, juntament amb una quarantena més de peces que es cantaven quotidianament a Santa Eulàlia a principi del segle XX, fa més de 80 anys. Bé, seguidament LA CATXUTA.

LA CATXUTXA

Ara, la POLCA. La polca és una dansa popular apareguda a Bohèmia cap al 1830; a Catalunya, el 1844 hi ha documents que en parlen. La polca es balla amb passos laterals i evolucions ràpides. La seva forma prové del minuet, amb una introducció que prepara l’entrada del tema i una coda que serveix de final a l’obra. Les colles del Rieral recorden haver ballat diferents polques: El conde de Luxemburgo, Soñando con música o la pequeña diligéncia. La colla de grans actual balla una polca anomenada La pequeña furia. Deixarem descansar els cantaires i els músics. Les notes de la polca, doncs, enllaunades. (CD)

LA POLCA


9 Com abans els xics, la Colla de Grans posa el punt i final a la seva actuació amb el BALL DE SORTIDA. És una dansa ràpida, d'origen hongarès, generalitzada a Europa al principi del s XIX. Els dansaires, van agrupats per parelles. Avui, les noies porten un mantó que agiten contínuament al compàs de la melodia. A Santa Eulàlia, aquesta música també servei d’entrada, al final de la qual s’acaba formant una creu, el símbol que indentifica el poble. Com que l’entrada s’ha fet amb la dansa EL RONDO DE LOS ENAMORADOS, ara la sortida s’aprofitarà per posar el punt i final de l’actuació dels grans, que faran la creu amb l’estendard que la formació ha estrenat aquest any, obra de Joana Martí, una de les balladores. L’Orquesta acompanya la colla de grans a la sortida i el públic pot fer-ho picant de mans. No ens voldríem aquí descuidar dels assajadors de la colla que són els també balladors Xavier Costa i Antònia Cladellas per qui sol·licitem un repic de castanyoles dels balladors.

SORTIDA

Bé, ja ho han vist. La música de sortida de la colla de grans ha servit perquè entrés a la pista la colla de petits, la tercera formació de la colla de gitanes de Santa Eulàlia. En tota, en són 22. Es tracta de Sílvia Perez, Valèria Hermosilla, Jesús Hermosilla, Èric Devos, Andrea Isern, Anna Fèlix, Eduard Devos, Ona Vilar, Carla Acedo, Ariadna Espel, Marc Torres, Berta


10 Torres, Carla Garcia, Paula Sanz, Jana Vilar, Aina Altimira, Laia Guillen, Marina Roura, Maria del Mar López, Paula Poma, Alba Rosàs i Mónica Sagrera.

Com la colla dels Xics, assagen també aquí, a la Fàbrica, els dijous de 6 a 7 de la tarda. Les assajadores són la Irina i l’Alba Cladellas. Començaran l’actuació després del ball d’entrada amb la JOTA, acompanyats de la Coral Santa Eulàlia i l’Orquestra de Lliçà. La colla de petites, que aquest any ha fet diverses ballades fora del poble, també està d’aniversari. Aquesta festa major d’hivern compleix el primer any d’una actuació en públic. Va ser a la plaça Onze de Setembre, fa un any, on va estrenar-se. Com fa un any, també van ballar la JOTA.

JOTA

Fins el setembre passat, les gitanes eren una activitat extraescolar que oferien les Associacions de Pares i Mares d’Alumnes de l’Escola Ronçana i l’Escola La Sagrera. Des d’aquest setembre, i una vegada constituïda com a entitat, les Gitanes s’assagen a la Fàbrica. Si volen apuntar-hi fills, nebots o nets poden fer-ho, els rebran amb els braços oberts. Després, de la jota és el torn de LA CATXUTA. La Coral Santa Eulàlia i l’Orquestra de Lliçà tornen a posar la música a la peça.


11 CATXUTXA

I ara, les parts de tres, que també es coneixen com a contradanses. La contradansa va aparèixer a principi del segle XVII i de seguida es va estendre per tot Europa, on es va fer molt popular fins al final del segle XVIII. A Catalunya és segur que ja hi havia arribat el 1697, perquè hi ha una cançó vigatana que en parla. Avui no sabem com es ballava exactament la contradansa només sabem que es ballava en parelles de quatre balladors, és a dir, en quadrilla. Acompanyen la Coral Santa Eulàlia i l’Orquestra de Lliçà.

PARTS DE TRES I ara, després de cinc balls, s’acomiaden de nosaltres amb la sortida A la festa, amb les notes de l’Orquestra de Lliçà. Podem acompanyar-los picant de mans.

SORTIDA Després de l’actuació de les tres colles de Santa Eulàlia arriba ara el moment de la colla convidada a aquests 125 anys de gitanes. Es tracta de la colla de joves de Lliçà d’Amunt. Les gitanes de Santa Eulàlia han decidit convidar-la per la seva INNOVACIÓ en aquesta dansa tradicional, que ha fet possible adaptar els punts


12 dels balls a músiques modernes. La colla de gitanes de Lliçà d’Amunt obre la seva actuació a la Fàbrica amb l’entrada i el seu ja famós COBOS. Aquesta música pertany al compositor manxec Luis Cobos. La colla l’utilitza com a ball d’entrada diferent als tradicionals.

COBOS

Doncs, després de COBOS, la colla de joves del ball de gitanes de Lliçà d’Amunt ens oferirà un ball que ells anomenen CELTA. En realitat és LA POLCA DE L’ÓS, que es balla a URS, un poble de la Catalunya Nord. Aquesta música, potser l’hauran sentit, és típica d’algunes ballades de gegants a Catalunya. Sobretot, per entrar a plaça. Senyores i senyors, la Colla de Joves de Lliçà d’Amunt i el seu ball celta.

BALL CELTA

El tercer ball és la Jota OLÉ ARAGON. Els balladors fan moltes voltes i figures, fixin-se sobretot amb els salts. La jota és un ball tradicional originari d’Aragó però que s’ha estès per tota la península. En ballen a Navarra, Castella, Andalusia, La Rioja i també, és clar a Catalunya, sobretot a les terres de l’Ebre. Amb tots vostès, la Jota OLÉ ARAGON.


13 OLÉ ARAGON

Ara, una altra jota, la dels Braus.

JOTA DELS BRAUS Doncs, fins aquí, l’actuació de la colla de joves de Lliçà d’Amunt. El seu assajador és en Josep Martí. La sortida amb què acomiaden la seva estada a la Fàbrica és el Pas de Rubí. Aquest secció del ball de gitanes de Lliçà d’Amunt, com han vist, destaca per l’adaptació de músiques modernes a balls tradicionals que, a la vegada, també s’innoven. Ara, el PAS DE RUBÍ.

SORTIDA

I ara, per acabar les ballades, la colla de petits ballarà una dansa tradicional que antigament s’interpretava al poble. Es tracta de L’HEREU RIERA, que interpreta la Coral Santa Eulàlia. Recordar si es volen apuntar a ballar i també que s’ha entregat un díptic amb la lletres de les cançons que es cantaven antigament al poble. L’HEREU RIERA


14 Doncs, fins aquí la ballada, la primera part d’aquest acte. Però arriba ara un dels moments més especials de la tarda. Tot seguit, l’acte central d’homenatge als balladors i balladors que van dansar a Santa Eulàlia abans de 1954. A continuació, l’alcalde de Santa Eulàlia, Enric Barbany lliurarà a cadascun d’ells un diploma commemoratiu d’aquesta festa, dels 125 anys de gitanes, dels 125 anys de cultura en dansa. Alcalde, és el seu torn.

Entregaran els diplomes, balladors actuals de la colla: Maria Torrellas, Joana Martí, Josep Solé i Antònia Cladellas.

ENTREGA DIPLOMES Doncs, aquest ha estat l’homenatge als balladors històrics de Santa Eulàlia. Estem a punt de cloure l’acte i no volem fer-ho sense alguns agraïments.

AGRAÏMENTS

I ara em sembla que algun responsable de la colla de gitanes també vol fer un petit parlament.

PARLAMENT I SARDANA


15 Doncs, fins aquí, arriba la commemoració dels 125 anys del ball de gitanes a Santa Eulàlia. Tot va començar amb la publicació al Ronçana, l’estiu del 2008, d’un reportatge amb la història d’aquesta dansa i amb el treball de recerca que la Irina Quintana va fer, precisament, sobre les gitanes a Santa Eulàlia. I va trobarse amb una data el 1884. Una data que apareix en el llibre Miscelànea Folklòrica. En un dels articles, el folklorista del segle XIX, establert a Bigues i Riells, Francesc Maspons i Labrós, cita que el 1884, fa 125 anys, hi va haver una colla de gitanes de Santa Eulàlia que va anar a ballar a l’Ametlla del Vallès. És d’aquí d’on va nèixer la idea de celebrar aquest segle i quart, aquests 125 anys de cultura en dansa. La celebració va arrencar la setmana passada amb la inauguració de la mostra, amb més de 500 fotografies, de la història de les gitanes, que encara es pot visitar a l’Espai Polivalent. I també amb la presentació d’un audiovisual que va preparar Canal SET. Per cert, que durant la setmana vinent aquest reportatge titulat 125 anys ballant gitanes, es podrà veure després del SET Informa.

El ball de gitanes està fortament arrelat al poble. Ara que parlem de la GRIP A, les gitanes són com un virus. Que se’n encomana i es transmet. Tot i això, la constància no ha estat un dels forts d’aquesta dansa, tal com reflecteix l’exposició de l’Espai Polivalent. Per això, té més importància encara que hagi arribat


16 als nostres dies. I més avui, quan l’actual colla de gitanes, més consolidada que mai, té una setantena de balladors entre grans, petits i xics. És, doncs, un patrimoni cultural que no es pot deixar escapar. Aquí deixem la commemoració dels 125 anys de cultura en dansa, i tal com apareix en el llibre de visites que hi ha a l’exposició esperem que el 2034, en motiu dels 150 anys de gitanes estiguem en condicions tornar-ho a celebrar. Fins aleshores o més ben dit fins a la pròxima ballada, moltes gràcies i fins sempre. Moltes gràcies. Ara els convidem a un refrigeri. Adéu.


17 ESCALETA BALLS 125 ANYS GITANES

Colla de Xics 1.- Entrada A la festa – Orquestra 2.- Jota – Coral i Orquestra 3.- Festa en sí, festa ençà – Coral i Orquestra 4.- Sortida A la festa – Orquestra

Colla de Grans

1.- Entrada El rondo de los enamorados - CD 2.- Jota – Coral i Orquestra 3.- Xotis – Coral i Orquestra 4.- La catxutxa – Coral i Orquestra 5.- Polca: La pequeña furia - CD 6.- Sortida - Orquestra (la mateixa música per entrar petits)

Colla de Petits 1.- Entrada – Orquestra (la mateixa música que sortir grans) 2.- Jota – Coral i Orquestra 3.- Catxutxa – Coral i Orquestra 4.- Contradanses o parts de tres – Coral i Orquestra 5.- Sortida A la festa - Orquestra


18

Colla de Joves de Lliçà d’Amunt

1.- Cobos - CD 2.- Ball Celta – CD 3.- Jota Olé Aragon - CD 4.- Jota dels Braus - CD 5.- Sortida Pas de Rubí – CD

Colla de Petits 1.- L’Hereu Riera – Coral

Sardana 1.- Sardana – Coral

ESCALETA PRESENTACIÓ GITANES  

Escaleta de presentació de l'acte del dia 12 de desembre 2009

ESCALETA PRESENTACIÓ GITANES  

Escaleta de presentació de l'acte del dia 12 de desembre 2009

Advertisement