Katalog kartografskih izdelkov

Page 1
Jamova cesta 2 1000 Ljubljana Slovenija Telefon: 01/200 29 00 Faks: 01/425 06 77 http://www.gis.si Elektronska pošta: karte@gis.si


Potrebujem karto – sem prišel prav?

Dve mestni in eno občinsko prosim! Ups, spet slepa ulica – ko bi vsaj imel eno dobro karto ... Kako trapasto tavat tule brez karte ... Sem župan najlepšega mesta in rad bi najlepšo karto. Je še kdo brez mestne karte? Delite ljudem dobre karte. Karte za delo, šport, zabavo in karte kar tako. Izberite karto – à la carte! Kako spraviti štiri turiste v hotel? Z dobro karto. Karte po kranjsko in panonsko, pa po primorsko. Lahke, z rukolo ali zabelo.


KARTE

KARTE

KART

KAR

6


Dobrodošli pri branju kataloga. Njegov cilj ni skromen – radi bi vam namreč sporočili, da smo odlični kartografi in da vam prav radi to tudi dokažemo barvno na belem.

KARTE

TE

KARTE Prvih nekaj meric kataloga je namenjenih predstavitvi kart, po katerih je največ povpraševanja. Tam najdete izdelke, ki jih dobro poznate, in najbrž boste že tam našli pravo izbiro. V nasprotnem primeru ste pravi človek za sestavljanko, ki sledi v nadaljevanju. Nakažemo vam splet možnosti, ki jih nudimo za uresničitev vaših želja. A lepo po vrsti, kot so hiše v mestu ...

RTE

7


MESTNA KARTA

KARTE

MEST Zakaj mestna karta?

Bistvo mestne karte je njena silna priročnost. Morda se vam zdi, da je dandanašji – ko je satelit za vsakim vogalom – ena lepa in popolna mestna karta za v žep iz mode. Ne da se motite, a lahko bi imeli še bolj prav: takšno lično karto postreči človeku, ki pride v vaše mesto in potrebuje prav tako malenkost, da se navduši ... to je preprosto neprecenljivo.

Komu je namenjena?

KAR Bodimo iskreni – mestno karto potrebuje skorajda vsakdo v mestu. S tresočo roko pa jo bo po trafikah iskal najprej kak popotnik, ki bi sicer moral opletati po mestu s črno-belo karto z nekaj ulicami v svojem univerzalnem vodiču. Nenazadnje potrebuje dobro mestno karto razvažalec pic, pa tudi poštar na uvajanju jo bo skrivoma potegnil na plano v kakšni slepi ulici.

Kako jo naročim?

8

Karto lahko naročite po telefonu, osebno na posvetu z našim svetovalcem ali pa nam po elektronski pošti pošljete izpolnjen obrazec za naročilo. Obrazec si lahko prenesete s spletne strani www.gis.si/obrazci_karte.


TNA

KARTE

MESTNA KARTA

Ali želite drugačno mestno karto?

RTA Pišite nam na karte@gis.si in skupaj bomo oblikovali karto, kakršno si želite.

9


KARTE

TURISTIČNA KARTA

TURIST Zakaj turistična karta?

Ker delate v turizmu. Ker veste, da so turizem ljudje. Ker ima veliko ljudi s seboj kar nekaj denarnic. Ker ste idealist in imate ali poznate dobro zgodbo. Napisali ste jo na svojem dvorišču ali pa napletli v širšem okolju. To zgodbo bi radi povedali ljudem, jim sporočili, da jih lahko navduši, če pridejo k vam in se ji prepustijo.

Komu je namenjena?

KAR Turistično karto si zamislijo ljudje z idejami in s cilji. Takšni, ki gledajo preko vsakdanjih poti v zavite in slikovite ulice, na razsežne planote. Turistična karta je sicer izraz, ki se morda ne sliši prebogato, a vsekakor to ni le skica prenočišč. Tudi to, a njena vloga je v vzbuditi vedoželjnost in slast po dogodivščah.

Kako jo naročim?

Karto lahko naročite po telefonu, osebno na posvetu z našim svetovalcem ali pa nam po elektronski pošti pošljete izpolnjen obrazec za naročilo. Obrazec si lahko prenesete s spletne strani www.gis.si/obrazci_karte.

10


TIČNA

KARTE

TURISTIČNA KARTA

Ali želite drugačno turistično karto?

RTA

Pišite nam na karte@gis.si in skupaj bomo oblikovali karto, kakršno si želite.

11


OBČINSKA KARTA

KARTE

OBČIN Zakaj občinska karta?

Občinska karta je resna stvar. Resna zato, ker daje pošten odgovor na vprašanje: Aha, imate občino ... Kakšna pa je? Takšna karta je portret – platno, na katerem so hribi in doline, loke in mlini vaše domačije. Na njej so vsi bistveni strateški elementi (poselitev, meje, infrastruktura, pokritost tal), na katerih rasejo posebnosti in odlike vaše občine (naravna in kulturna dediščina).

Komu je namenjena?

KAR Jasno, vaši občini. Občinska karta je odtis prostora v času in tako z nje sije tako tisto, kar so postorili vaši predniki, kot tudi vse, kar je bilo premaknjeno in dodelano v zadnjem času – lahko pa je dodan tudi namig na vaše vrednote in cilje. Takšno karto uporabite npr. pri debatah o raznih posegih v prostor.

Kako jo naročim?

12

Karto lahko naročite po telefonu, osebno na posvetu z našim svetovalcem ali pa nam po elektronski pošti pošljete izpolnjen obrazec za naročilo. Obrazec si lahko prenesete s spletne strani www.gis.si/obrazci_karte.


NSKA

KARTE

OBČINSKA KARTA

Ali želite drugačno občinsko karto?

Pišite nam na karte@gis.si in skupaj bomo oblikovali karto, kakršno si želite.

RTA

13


MOJA KARTA

MO MOJA KARTA

Kaj je Moja karta?

Moja karta = vaša zamisel x naše veščine

Komu je namenjena?

Ste na tej strani in bili ste na prejšnjih. Gledali ste tiste dnevne menije ‘mestna’, ‘turistična’, ‘občinska’, a se vam zdi, da noben ne ustreza vaši lakoti, ali pa si želite nekaj povsem svojega. Raje bi šli na tržnico, nabrali svežih sestavin in si privoščili osebnega kuharja. To je možno. Moja karta bo vsebovala vaše želje, pripravljene v slogu.

KAR Kako jo naročim?

Karto lahko naročite po telefonu, osebno na posvetu z našim svetovalcem ali pa nam po elektronski pošti pošljete izpolnjen obrazec za naročilo. Obrazec si lahko prenesete s spletne strani www.gis.si/obrazci_moja_karta.

14


Potrebujete nasvete pri izbiri vsebine?

Pokličite našega svetovalca na telefonsko številko 01/200 29 00 ali nam pišite na elektronski naslov karte@gis.si in skupaj bomo oblikovali karto, kakršno si želite.

RTA

MOJA KARTA

OJA

MOJA KARTA

15


MOJA KARTA

VSEBINA MOJE KARTE S polnim cekarjem želja se torej oglasite pri nas, iz njega se bohotita brokoli in por. Kaj bo iz tega? Da ne skuhamo (le) enolončnice, najprej poglejmo, kaj se sploh dobi na tržnici in kaj je v naši shrambi. Premoremo takorekoč vse sorte – česar ni, se pa naredi: • relief: kako in kam tečejo hribi in doline pa soteske, grebeni, vrtače itd., • naselja: bolj ali manj velike gruče stavb – od posameznih hiš in zaselkov pa do trgov in mest; • infrastruktura: ceste, železnice, optični vodi, komunalni vodi – vse, po čemer se peljemo mi ali kaj drugega; • hidrografija: vode je sicer na kartah običajno manj kot v človeku, a brez nje ne gre; reke, potoki, jezera – in celotno naše morje! • pokritost tal: sicer ne vemo povsem, kdo jih je pokril, dobro pa vemo, s čim; tu so travniki, polja, grmičevje, gozdovi, sadovnjaki, vinogradi in še marsikaj. • zemljepisna imena: tu krstimo vse po želji, lahko poimenujemo vsako reber ali pa v širokem loku razpnemo K a r a v a n k e; seveda sledimo tudi preimenovanju ulic; • Na koncu pa še najboljše: poti, objekti in območja posebnih odlik. Tu lahko naberete planinske in kolesarske poti, naravne parke, upravne meje, kulturne hrame, športne parke pa še veliko drugega.

Ali želite na karti prikazati še katere druge podatke? Pišite nam na karte@gis.si in ustregli bomo vašim željam .

16


SENČENJE

HIPSOMETRIJA

MOJA KARTA

RELIEF

PLASTNICE

PLASTNICE, SENČENJE IN HIPSOMETRIJA

17


MOJA KARTA

ŽELEZNICA

CESTE

NASELJA IN KOLOVOZI IN STEZE

NASELJA

18


MOJA KARTA

GOSPODARSKA JAVNA INFRASTRUKTURA

VODNI PROMET

ナスIト君ICE

INFRASTRUKTURA ZRAト君I PROMET

19


MOJA KARTA

VEGETACIJA

VODNE POVRŠINE IN VODOTOKI

HIDROGRAFIJA, POKRITOST TAL IMENA MORIJ, REK IN JEZER

20


MOJA KARTA

IMENA DRŽAV IN POKRAJIN

KRAJEVNA IMENA

IN ZEMLJEPISNA IMENA

IMENA VRHOV IN GOROVIJ

21


MOJA KARTA

PLANINSKE POTI

KOLESARSKE STEZE

TEMATSKE SMUČARSKE IN TEKAŠKE PROGE

22


MOJA KARTA

SLIKOVITE POTI

POTI NAŠE DEDIŠČINE

POTI

SPREHAJALNE POTI

23


MOJA KARTA

OBČINE

DRŽAVE

TEMATSKA KATASTRSKE OBČINE

NASELJA

24


REGIJSKI PARK

MOJA KARTA

NARODNI PARK

OBMOČJA KRAJINSKI PARK

EVROPSKO OMREŽJE VARSTVENIH OBMOČIJ NATURA 2000

25


MOJA KARTA

PROMET

IZOBRAŽEVANJE

TEMATSKI ŠPORT

26


ZDRAVJE

MOJA KARTA

KULTURA

OBJEKTI TURIZEM

USTANOVE IN STORITVE

27


MOJA KARTA

VSEBINE ZA HRBTNO STRAN Kot že dobro vemo, ima karta svoj osrednji del, kjer žari glavna vsebina – polje karte. Ima pa tudi zadnjo plat, olikano se reče hrbtna stran. Ime se je prijelo, ko je tiskar po pomoti na drugo stran natisnil sliko iz neke revije; ko je končal s tiskom, je prišel šef in ta je padel na hrbet. Hrbtna stran je torej močna reč, ki pa lahko uporabniku podvoji užitek. Nanjo lahko natisnemo: • dodatne prostorske prikaze: torej še eno ali več manjših kart kot npr. trirazsežni pogled na grajski grič ali nizki prelet nad mestnim središčem; • opisne podatke: semkaj sodijo uporabne statistike kot npr. število papig na kvadratni meter, ali pa oris zgodovinske vloge Novakove lipe oziroma seznam najbolj ovčjih sirov v okolici; • turistične informacije: da bo šel turist lahkih nog naokrog, morda potrebuje kratko pojasnilo o potici in kozolcu, ali pa naslov kakšnega drugega hotela; • fotografije: marsikdaj se najbolje prileže kar županova; • grafične upodobitve statističnih podatkov: gre za to, da papige tudi narišemo.

Ali želite na hrbtni strani Moje karte prikazati še kakšne druge podatke? Pišite nam na karte@gis.si in ustregli bomo vašim željam.

28


ORTOFOTO MESTNEGA SREDIŠČA Z IMENI ULIC

DODATNI KARTOGRAFSKI PRIKAZI

MOJA KARTA

KARTA MESTNEGA SREDIŠČA

PANORAMSKI POGLED NA IZDELANO KARTO

FOTOREALISTIČNI PRIKAZ

29


MOJA KARTA

OSNOVNI PODATKI O OBMOČJU PRIKAZA

ZGODOVINA OBMOČJA PRIKAZA

OPISNI PODATKI, TURISTIČNE INFORMACIJE STATISTIČNI PODATKI

30

SEZNAM RESTAVRACIJ IN PRENOČIŠČ S KONTAKTI


NARAVNA IN KULTURNA DEDIŠČINA

MOJA KARTA

SEZNAM POMEMBNIH USTANOV S KONTAKTI

FOTOGRAFIJE Z OPISI

IN FOTOGRAFIJE TURISTIČNA PONUDBA

GEOGRAFSKI OPIS

31


MOJA KARTA

VSEBINE ZA NASLOVNICO Kot romanopisci na koncu premislimo še o naslovu in vezenini na prvi strani – temu delu, ki uporabniku najprej pade v oko, rečemo naslovnica. Na voljo je marsikaj, podajamo vam nekaj primerov sestavin ...

Ali želite na naslovnici prikazati še kakšne druge vsebine? Pišite nam na karte@gis.si in ustregli bomo vašim željam.

32


MOJA KARTA

OBMOČJE PRIKAZA NA PREGLEDNI KARTI

ORTOFOTO

VSEBINE ZA NASLOVNICO

IZSEK IZ KARTE

FOTOGRAFIJA

33


EMBALAŽA

EMBALAŽA Tiskana karta Klasična tiskana karta je in bo kljub moderni tehnologiji še naprej številka ena v praktičnosti in učinkoviti makro orientaciji. Želite svojo karto uporabljati kjer koli in kadar koli, brez dodatnih tehničnih naprav? Potem je tiskana karta prava izbira za vas. Izbirate lahko med tiskom na papir, tekstil in na kak drug material. Poleg tega nudimo tudi tiskanje karte na tiskalniku ali digitalni tisk karte, kar je primerno predvsem za manjše naklade kart.

Želite tiskano karto, ki jo razkošno razgrnete pred seboj, ali takšno, po kateri pridno teče miška?

EMBALAŽA Karta v digitalni obliki

34

Gremo v korak s časom, gremo v korak z novimi tehnologijami. Zavedamo se, da uporabniki kart prehajajo iz pasivne k vedno aktivnejši uporabi kart. Če vam tiskana karta ne zadošča več, vam ponudimo karto v digitalni obliki. Izbirate lahko med različnimi formati rastrskih in vektorskih zapisov podatkov.


DROBNI TISK

DROBNI TISK

DROBNI Kaj pa avtorske pravice

Avtorske pravice za izdelane karte pripadajo Geodetskemu inštitutu Slovenije. Na vseh kartah je objavljen logotip in naziv avtorja karte. Če želite odkupiti materialne avtorske pravice, se lahko odločite med: • odkupom vseh materialnih pravic za omejeno količino izvodov ali • odkupom vseh materialnih pravic za neomejeno količino izvodov.

TISK 35


Geodetski inštitut Slovenije Jamova cesta 2, SI-1000 Ljubljana, Telefon: +386 (0)1/200 29 00 Faks: +386 (0)1/425 06 77 www.gis.si Elektronska pošta: karte@gis.si