__MAIN_TEXT__

Page 1

TARDOR 2018

BAGAN LA CIUTAT DELS 2.000 TEMPLES

TENDÈNCIES

EL SILENCI COM A TERÀPIA Revista gratuïta

Revista gratuïta

Per un món sostenible, no em llencis, regala'm o recicla’m!!

®

&

GIROSALUT N.54 - BARNASALUT N.09

® ®

DESCOBREIX

GIRONA NOVACULTURA SENSACIONS, EMOCIONS I SENTIMENTS

L’ENVEJA

DR. FRIGOLA I EVA MOYA


GiroSalut&BarnaSalut Guia de Salut, Cos i Ment

3

Sumari 4. EDITORIAL

5. EL SILENCI COM A TERÀPIA PER ONCOLLIGA 6. DESCUBRE BAGAN 8. MASSATGISTES CONSCIENTS. PER AGUSTÍN REYES MORENO. DIRECTOR ESCOLA DE MASSATGE INTEGRATIU 12. PARLEM DE VENTOSITATS. PER MÒNICA ALBERTÍ COROMINAS. DIRECTORA MUNDO NATURA 17. JUICIO A LAS TERAPIAS NATURALES. POR APTN COFENAT 24. SENSACIONS, EMOCIONS I SENTIMENTS. L’ENVEJA. PER DR. FRIGOLA I EVA MOYA 30. LES CONSTEL·LACIONS FAMILIARS. PER ADS 33. APTN. ASSOCIACIÓ DE TERAPEUTES. 34. INSOMNIO. TERAPIA PSICOLÓGICA 36. REEMPRENDEDORES CONSCIENTES. POR ÁFRICA MARTÍN 38. LA DEPRESIÓN. 10 CONSEJOS DE AUTOAYUDA 41. LA CONSULTA DEL SOFRIMENT. PER JOSEP ORTÍ 43. MÉS ENLLÀ DEL QUE PODEM IMAGINAR.

CONTINUACIÓ. PER ÍNGRID TERRICABRES.ESCREIX 46. YOGA PARA EL DESARROLLO DE LOS NIÑOS. 50. ENTREVISTA MÁBEL RIVERA Y CESC QUILEZ FUNDADORS DE GANESHA 53. BIONEUROEMOCIÓ. PER SOMUN 56. JO VAIG PATIR UNA MALALTIA AUTOINMUNE. PER DANI MIR 57. ESCOLA D’ACUPUNTURA LIU YIN 60. LA GUIA VERDA 64. AGENDA

C O N TA C TA A M B N O S A LT R E S 617 602 028 / 633 756 056 g i ro s a l u t @ l i ve . c o m

“EL MILLOR RECORD D’UN VIATGE ÉS UNA BONA FOTOGRAFIA” Som un grup de professors de fotografia que ens agrada viatjar i volem compartir els destins que coneixem bé amb qui vulgui aconseguir un bon reportatge fotogràfic.

dm i culturals als cinc Fem safaris i també ,macadamia viatges antropològics continents, sempre a l’època més adequada.

Els viatges són sostenibles i respectant sempre el medi ambient i les poblacions locals. Anem en grups petits, amb un tracte personalitzat del guia per tal de que es formi un ambient familiar. Pots veure totes les possibilitats amb els detalls del dia a dia de cada viatge aquí: www.australphoto.com

Si tens ganes de viure aventures, escriu a viajes@australphoto.com o truca al 636 216 898


4

GiroSalut&BarnaSalut Guia de Salut, Cos i Ment

Si no et veuen

no hi ets!

www.girosalut.org www.barnasalut.org

Editorial NOU ANYS JUNTS! Benvolguts amics i lectors, Després d’un enorme esforç per part del nostre equip, GIROSALUT compleix amb aquest número 54, 9 anys al costat de tots vosaltres!! Volem agraïr sincerament el suport rebut per tots els nostres clients i amics perquè la nostra publicació hagi anat millorant dia a dia amb l’esforç i la unió de tots. NOU anys enrere, quan iniciàvem el nostre projecte no ens podíem imaginar que seríem acceptats amb tant d’afecte i respecte pels nostres lectors i amics. Hem superat sens dubte totes les nostres expectatives i per aquest motiu, volem donar- vos sincerament les gràcies. Mil gràcies a tots!

Carolina Soler Editora

Anuncia’t a la millor plataforma de Benestar i Salut Natural. Distribuïm gratuïtament a la Província de Girona – Barcelona- Vic/Osona Més de 100.000 lectors. girosalut@live.com Tel. 633 756 056 EDITA: GIROSALUT®. Els editors de Girosalut no coincideixen necessàriament amb els conceptes i posicions dels autors que signen els articles. Girosalut, no es fa responsable, en cap cas, de la veracitat, eficàcia o del resultat de les teràpies, productes i tractaments anunciats. Totes les imatges reproduïdes són © dels seus autors i/o editorials. Dipòsit Legal GI.943-2009.


GiroSalut&BarnaSalut Guia de Salut, Cos i Ment

El silenci com a teràpia

5

L’atenció plena i els preparatius per l’últim viatge centraran la 4ª edició de Girona novaCultura

S

ilenci és el títol de la 4ª edició de GIRONA novaCultura que aquest any tindrà lloc el 28, 29 i 30 de setembre, com és habitual, en diferents espais del Barri Vell de Girona. El novaCultura és un esdeveniment que organitzem des de la Fundació Oncolliga Girona cada dos anys per a donar eines que ens ajudin a solucionar els nostres problemes vitals. L’atenció plena (mindfulness) i els preparatius per a l’últim viatge, centraran les activitats d’aquesta quarta edició. El nostre objectiu és integrar la meditació dins la nostra vida cotidiana per tal de veure les coses des d’un altre lloc i accedir així a un estat de serenitat. Amb la meditació el que s’aprèn és a viure en el present, en l’aquí i l’ara, moment a moment. I arribarà un dia en què l’aquí i l’ara serà morir, podent estar totalment presents i oberts a aquesta experiència. Durant tres dies, parlarem de mindfulness com a

Girona novaCultura 2018

eina d’apoderament personal i resiliència emocional; dialogarem amb pacients oncològics que practiquen meditació; donarem espai al dolor, per deixar el sofriment; experimentarem com els nostres pensaments i emocions poden arribar a ser com núvols que apareixen i desapareixen; explorarem la nostra motxilla per veure quins continguts ens fan més fácil el camí i quins ens fan nosa; ens col·locarem de manera que ens ajudi al bon morir… En definitiva, ens posicionarem en la direcció que ens permet trobar les nostres arrels en el cor del silenci i viure plenament el moment present. La celebració d’aquest esdeveniment és posible gràcies a la col·laboració de l’Ajuntament de Girona, CaixaForum, el Monestir de Sant Daniel, que ens cedeixen els espais, Dipsalut i la Diputació de Girona. També comptem amb el suport de diversos establiments i empreses de les comarques

gironines que s’impliquen en la tria dels missatges que apareixen a les banderoles promocionals. Gràcies a tots ells, podem oferir activitats de màxima qualitat que en un 90% dels casos seran gratuïtes. Malgrat tot, la limitació de places fa indispensable que hi hagi una inscripció prèvia dels interessats. Podeu consultar la programació i inscriure-us a www.oncolligagirona.cat.

#elsilenciijo #gnc18 @gironanovacultura

Del 28 al 30de setembre FUNDACIÓ ONCOLLIGA GIRONA

Lliga catalana d’ajuda al malalt de càncer


Descubre

GiroSalut&BarnaSalut Guia de Salut, Cos i Ment

6

Bagan, la ciudad de los 2.000 Templos y Pagodas No es casualidad que Myanmar sea conocida como “el país del oro”.

E

n todos los rincones de este Estado del Sudeste Asiático se pueden encontrar edificios religiosos dedicados a Buda y recubiertos con una fina lámina de oro, una decoración que deja sin respiración a los visitantes que se acercan por primera vez al gran patrimonio arqueológico del país. Pero hay un lugar que, más que todos los demás, es capaz de sorprender y maravillar: Bagan.

,,

Esta explanada de unos 40 km2 alberga, casi una junto a la otra, más de 2.000 estructuras entre pagodas, templos y monasterios.

,,

Un espectáculo único en el mundo que en 2014 fue declarado Patrimonio de la Humanidad. Bagan es, sin duda, la ciudad turística por excelencia. Está situada en el centro del país, en la región de Mandalay, y está bañada por el río Irrawaddy, el más largo del país. Llamada Pagan bajo el dominio británico, y también conocida como Arimaddanapura (“la ciudad que pisotea enemigos”), Tambadipa (“la tierra del cobre”) o Tassadessa (“la tierra seca”), Bagan fue la capital de varios reinos antiguos en Myanmar.

Tanto la familia real como los ciudadanos comunes eran budistas devotos y erigieron numerosas construcciones religiosas, con inscripciones en losas de piedra en las que se describían sus acciones caritativas, una manera de hacer méritos y escapar así del samsara (el ciclo de la reencarnación) y llegar al nirvana (el objetivo final de la vida, el estado en el que se obtiene la liberación del dolor). En estas losas se registraban, por ejemplo, granjas y plantaciones de arroz que algunos devotos dejaron como donación, así como una serie de advertencias enviadas a los que tenían la intención de causar daño a las donaciones, que eran llamados “blasfemos” y que, por lo tanto, no eran dignos de adorar a Buda. A lo largo del siglo XII Bagan fue conocida como la tierra de las cuatro millones de pagodas. Hasta que fue conquistada por las fuerzas del soberano de los mongoles Kublai Khan, en 1287, la zona fue el centro de una gran arquitectura religiosa. Actualmente, según las estadísticas oficiales, en Bagan los monumentos identificables son 2.217 y llegan casi al mismo número las pilas de ladrillos y de tierra que no pueden ser identificadas. Las principales estructuras arquitectónicas históricas que se pueden visitar en Bagan son dos. La primera es la pagoda (en lengua birmana, zedi), que tiene la


GiroSalut&BarnaSalut Guia de Salut, Cos i Ment

7

El templo tiene una estructura cuadrada o rectangular, con una terraza externa que representa el Monte Meru, la residencia simbólica de la divinidad, rodeado por un grueso muro para separar el reino de lo sagrado del mundo exterior.

forma de una campana y se apoya en una estructura cuadrada o octogonal de ladrillos; por lo general tiene un pico ligeramente cónico en metal dorado, cubierto con una decoración en forma de paraguas sagrado (en birmano, hti). A menudo estas estructuras se cubrían con estuco y se decoraban con tallas finas. Las pagodas todavía se construyen para rendir homenaje a Buda, para honorar a una persona notable o incluso para mantener el recuerdo imborrable de una familia importante. La otra gran forma de arquitectura que sobrevive en Bagan es el templo (en birmano, gu), que puede tomar una gran variedad de formas. Son edificios más grandes y con más alturas, lugares de culto en el interior de los cuales hay pasillos ricamente decorados con frescos de imágenes sagradas y estatuas. Los templos a menudo se construían alrededor de una pagoda e incluyen una serie de otros edificios como dormitorios para los monjes y salas de reuniones y de oración.

Para visitar toda la zona de Bagan hay que comprar un billete que tiene una duración de cinco días. Para aventurarse autónomamente en la infinita selva de pagodas y templos, se puede alquilar un scooter eléctrico, ideal para no perturbar la santidad de este lugar. La afluencia nunca es excesiva. Se trata principalmente de asiáticos: monjes y visitantes budistas se fotografían entre sí, llevan regalos -flores y velas, cuencos con comida y agua- y rezan de rodillas o con la frente en el suelo. El aire huele a incienso y al jazmín con el que trenzan largos collares. Desafortunadamente hay una amenaza que nubla el brillo del oro de Bagan. Durante décadas birmanos y extranjeros han perpetrado un saqueo sistemático de tesoros. Esto sucedía especialmente en la segunda mitad del siglo XIX, cuando aventureros occidentales y arqueólogos movían estatuas, frescos y otras antigüedades para llevárselos a lejanos museos. Aunque el actual gobierno de Myanmar ha prohibido la exportación de antigüedades, hay importantes elementos que siguen desapareciendo a manos de ricos coleccionistas privados, un trágico destino que los escasos controles de seguridad en las pagodas y los templos de Bagan no logran impedir.


8

GiroSalut&BarnaSalut Guia de Salut, Cos i Ment

I és per això que en les meves formacions poso especial èmfasi en comprendre com funcionem les persones, a nivell físic, a nivell energètic i a nivell emocional; fent servir una pedagogia més propera, més humana e integrativa, on l’alumne aprèn des de la curiositat i la naturalitat. Despertant així els seus valor innats i acompanyant-lo en el seu propi camí d’empoderament personal.

AgustínReyes Reyes Moreno Moreno Agustín

Formador de de Massatgistes Massatgistes Formador Conscients i expert en Conscients i expert en Acompanyament Sexual l’Acompanyament Sexual Terapèutic

Massatgistes

Concients

Ensenyar és un art, un estat de consciència on el mestre practica les seves idees, les posa al servei de l’alumne i alhora aprèn d’aquest compartir. En aquest procés, tant l’alumne com el mestre, estan obrint el seu cor als canvis, que tant personals, físics i emocionals, transformaran la visió i la forma de caminar, de tots dos, pel món. Un bon massatge no és únicament una seqüència de bones i precises maniobres; un bon massatge és aquell que t’ajuda a alliberar o alleujar d’allò que et pertorba, d’allò que et limita per aconseguir que el teu cos estigui en perfecta harmonia.

El Quiromassatge et prepara com Massatgista Professional i et dóna les eines per conèixer com tocar el cos amb confiança i respecte. Alhora que t’ajuda a conèixer-te a tu mateix i a despertar les capacitats terapèutiques que tots tenim. Poder aprendre de forma dinàmica i senzilla, des del donar i rebre, amb classes experiencials i amenes, t’ajuda a integrar una consciència superior en la teva qualitat com a persona i com a massatgista. Amb la Titulació de l’Escola, pots treballar com Massatgista Professional tant per compte propi com en diferents centres de teràpies, SPA, hotels, centres de rehabilitació, club esportius, etc. També és una molt bona eina de creixement personal encara que no tinguis com a objectiu dedicar-te professionalment; ja que t’aporta un espai on transitar el coneixement propi del teu cos i els beneficis del contacte humà, ajudant-te a gestionar de manera més efectiva el teu ritme de vida personal. Qualsevol dubte que tinguis, pots preguntar-me amb total confiança, estaré encantat de respondre’t personalment.

Amb amor i respecte, I per tant, un bon Massatgista Conscient, és qui a més de bones i precises eines, maniobres de massatge i coneixements tant d’anatomia i fisiologia, té un bon coneixement de si mateix, de les seves possibilitats, de la seva capacitat d’acompanyar, d’empatitzar amb el receptor, d’escoltar més enllà del que et diu amb les seves paraules i poder llavors, tocar el cos des d’una consciència més oberta, amb un respecte profund i sense emocions o judicis que li puguin distreure.

Agustín Reyes Moreno Director Escola de Massatge Integratiu Escola de Massatge Integratiu www.masajeintegrativo.es Tel: +34 649 57 46 67 Passeig Bisbe Guillamet, 20 Bx 17800. Olot, Girona


GiroSalut&BarnaSalut Guia de Salut, Cos i Ment

9


10

GiroSalut&BarnaSalut Guia de Salut, Cos i Ment

Curs d’introducció

a

l’aquarel•la

Nous cursos a partir de setembre a Girona i Barcelona

Per a més informació contactar al 638 955 991 Instagram: @claudiallobera¬_art Facebook: Claudia Llobera Vilà

Camí Ample, 3 T. 972 77 16 31 ecologicalescala@gmail.com

Laia Sanz T.661 000 934 laiasanz18@gmail.com

Anna Moyano T.628 827 197 annakine3@gmail.com


Centre terapèutic, d’estudis i creixement personal

Dem hor ani a

OSTEOPATIA · MASSATGE TERAPÈUTIC · NATUROPATIA · FISIOTERAPIA · AURICULOTERAPIA TRACTAMENTS INTEGRALS PER A LA RECUPERACIÓ DE LA PERSONA

CURSOS INICI OCTUBRE 2018 - VIX MEDICATRIX -

FISIOTERAPIA GLOBAL: GRS

Història de la Naturopatia

Reconstrucció del suport de la persona humana

Anamnesis Aproximació al diagnòstic

Formació destinada a osteòpates, acupuntors, practicants de medicina china, homeòpates - fisioterapeutes...

Interpretació Analítica Terapia Ortomolecular Fitoteràpia · Dietètica

Cadena Articular

Auriculopuntura

Cadenes viscerales i energètiques

Aproximació a la naturopatia

Mètode de la M.T. X. (Cinc elements) La lesió Psicosomàtica

NATUROPATIA

Els Recursos Humans

duració tres cursos (32 meses) 2 hores setmanals

El nen interior

www.guyrenesuarez.com

MASSATGE TERAPÈUTIC HISTÒRIA ANATOMIA I PRÀCTICA

ula c í r t ma berta o

La Naturopatia no pretén lluitar contra les enfermetats, sino depurar i regenerar l’organisme. PRIMER CURS - Història de la naturopatia, aproximació a la diagnosi. Anamnesis. Criteri naturista - Analítica (Interpretació) - Teràpia Ortomolecular -Fitoteràpia -Dietètica - Auricoloteràpia - Aproximació a l’Homeopatia - Hidroteràpia/Geoteràpia/Helioteràpia Cromoteràpia

nimbo33@gmail.com

Girona Consulta

Barcelona

i centre de formació

Consulta

C/ Sant Antoni Maria Claret, 9

C/ Vilarroel, 164 4º 1ª

Entl. 1ª - 17002 Girona

08036 Barcelona (Clínic)

972 22 09 22 - 609 803 292

609 803 292


12

GiroSalut&BarnaSalut Guia de Salut, Cos i Ment

Parlem de

les

ventositats

Per Mònica Albertí Corominas. Directora de Mundo Natura. Llicenciada en Farmàcia. Màster en Nutrició Ortomolecular. Experta Universitària en Medicina Antienvelliment. Alguna vegada t’has preguntat què és un pet? Com es genera? I quina és la quantitat “normal” d’expulsions diàries? Motiu de mofa i rialla fàcil, el pet és un gran desconegut que potser ens pot donar més informació del què pensem... t’animes a endinsar-t’hi? Una flatulència és expel•lir gas intestinal o ventositats per l’anus, o sigui un pet en tota regla. El seu origen pot ser des de l’excés d’aire ingerit al mastegar o el CO2 produït per la neutralització de l’àcid de l’estómac, però

la major part dels gasos són fabricats pels nostres bacteris intestinals. Tot allò que provoqui que l’aliment no es digereixi completament a l’estómac o l’intestí prim pot causar flatulència quan el material arriba a l’intestí gros, a causa de la fermentació per la microbiota. Tenir gasos és normal, però quina és la quantitat “normal”? Un dels experts mundials en la matèria és el Dr. Levitt que va ser un dels primers en dur a terme estudis científics sobre aquests efluvis intestinals.

Alguns dels resultats del seu estudi son interessants, per exemple sobre la pudor: només un 1% de flatulències son “oloroses” i aquesta té a veure amb la quantitat de substàncies amb sofre (sulfur d’hidrògen, metoniniol i sulfat de dimetil) presents. El 99% de pets són inodors i estan composats d’oxigen, nitrogen, CO2, hidrogen i metà. En quant al metà, l’excès d’aquest en els nostres pets s’ha correlacionat amb estrenyiment, obesitat i síndrome de l’intestí irritable. Per cert, el treball de Levitt va trobar una cosa curiosa, sembla ser que en general els pets de les dones tenen major intensitat d’olor i en canvi, els homes produeixen un major volum de gasos. Una persona normal sol expel.lir gasos 10 vegades al dia de mitjana, però fins a 20 pets diaris es considera normal. Més dades interessants: la quantitat d’aire expulsat per dia pot anar de ½ litre a 1,5 litres, podent sortir en cada pet entre 5 a 375 ml d’aire (la primera flatulència matutina sol ser més voluminosa). El soroll té a veure amb la seva velocitat d’expulsió (si vols ser discret, fes-ho a poc a poquet).

Mundo Natura Salut Salut digestiva Hidroteràpia de còlon Nutrició ortomolecular Aprimament Flors de Bach auriculoteràpia

Com reduir-los? Si els teus pets fan pudor cal que vigilis aliments rics en sofre com la carn vermella i les proteïnes en general, així com reduir al màxim els sulfits (conservador usat al vi o a la cervesa) Algunes persones tenen dificultat per digerir completament certs aliments, que arribaran intactes al còlon on seran aliment de bacteris productors de gasos. Entre els aliments que contenen certs sucres molt difícils de pair per a moltes persones, i que tothom coneix perquè produeixen gasos, hi ha els fesols, mongetes seques i llenties. La majoria de persones també té dificultat per digerir adequadament edulcorants com la fructosa i el sorbitol. Algunes persones tenen dificultats per digerir la lactosa (sucre de la llet). Una dieta baixa en carbohidrats fermentables (dieta FODMAP) pot ajudar a reduir la quantitat de gasos, així com algunes espècies com el comí, coriandre, fonoll... s’ha vist que en redueixen la producció. En quant a suplements poden ajudar probiòtics (no confondre amb els prebiòtics que podrien fer augmentar els gasos) o enzims digestius (sobretot un suplement que contingui alfagalactosidasa). Salut!

Mundo Natura Massatges Terapèutics Relaxants Bellesa

Cursos i tallers

Trobareu més informació a www.mundonatura.net


desenvolupament de la intel.ligència i les habilitats Vols veure els teus fills gaudir aprenent? Classes amb materials i pedagogia MONTESSORI per a nens i adolescents TALLERS per a famílies FORMACIÓ per a mestres i educadors. Inici 6 d’octubre!

EDUCAR és fer BRILLAR els TALENTS que cada nen porta dins.

Aprenentatge VIVENCIAL i INDIVIDUALITZAT

www.educarelser.com portes obertes

dissabte

22 de setembre a les 18:00

ATENEA Placeta de l’Estatut, 2, CELRÀ

tel. 669 00 40 23


14

GiroSalut&BarnaSalut Guia de Salut, Cos i Ment


Sabies que...

GiroSalut&BarnaSalut Guia de Salut, Cos i Ment

15

15

...les vèrtebres subluxades afecten

al sistema nerviós i poden ser causa, de les següents malalties

?

Mal de cap, migranya, neuràlgies, sinusitis, dificultat per concentrar-se, problemes oculars i auditius, otitis, insomni, cansament crònic, vertigen, mareig, alèrgies, torticolis, endormiscament en braços i mans.

Artritis, asma, bronquitis, digestió difícil, gastritis, nàusees, mal d’esquena, dolors abdominals i de braços, fatiga, al·lèrgia, dificultat per respirar, ansietat.

cervicals

dorsals

Lumbàlgia, ciàtica, hèrnies, rampes, dolor o debilitat en el maluc o a les cames, dolor als genolls, turmells inflats, peus freds, mala circulació, restrenyiment, diarrea, problemes mestruals, còlics, enuresi infantil.

Dolors als asseure’s, morenes, varius, dolors als malucs o a la pelvis...,

lumbars

sacre còxis

Vine al Centre Quiropràctic Girona, al carrer Bisbe Lorenzana, 44 Bis, Entresol 1ª, Girona. Parlem i evaluem com la quiropràctica et pot ajudar. Per reservar hora truca al 972 426 588 o escriu a info@centrequiropracticgirona.com.


IOGA

Incrementa la salut i l’agilitat física. Descomprimeix la columna vertebral i alinea el cos de cap a peus, estirant i enfortint la musculatura i alliberant les hormones de la felicitat.

AMB TELES - classes regulars Tècnica integral d’acondiciament físic amb l’ajuda d’hamaques penjades del sostre.

FORMACIÓ D’OSTEOPATIA EN OLOT 2018-2022 Darrer cap de setmana de cada mes // 4 mòduls // cada mòdul consta de 10 mesos. Més de 20 anys de experiència i 15 anys en la docència, i presència en EEUU, Espanya, Rússia, Mèxic, Colombia, Ukrania, Kazagistan, ... Osteopatia amb treball del mestre A.T Still (fundador de la osteopatía) + contingut sobre noves patologies existents.

Aquest curs també

SEMINARIS DE OSTEOPATIA CRANEOSACRAL Més informació: 605462576/685538576

FORMACIÓ EN QUIROMASSATGE CURS 2018-2019

Durada: 9 mesos (en acabar s’obté diploma) 4 hores de formació a la setmana. Teoria i pràctica. Impartit per Mònica Juncà.

Més informació de les formacions: www.escueladeosteopatiaevolutiva.com

FORMACIÓ EN ASTROLOGIA INTUÏTIVA CURS 2018-2019

Més informació i servei de lectura de la carta astral: 685 538 576

´

C/Joaquim Vayreda 13, Olot Reserva a: nirmalaolot@gmail.com www.nirmala.cat Segueix-nos a Nirmala


Vemos lo natura

GiroSalut&BarnaSalut Guia de Salut, Cos i Ment

17

Juicio a las Terapias Naturales

con otra vis

Hace ya tiempo que los medios de comunicación nutren cuotas de pantalla e inflaman redes sociales. Divulgan cuestiones secundarias y, sin embargo, pocas veces informan sobre cuestiones importantes.

A comienzos de este año, TVE dio a conocer la noticia de que un joven de Valencia, enfermo de cáncer, había fallecido tras abandonar su tratamiento médico por consejo de un curandero. Sin embargo, los medios parecen haberse olvidado de contar el desenlace. Yo si lo haré a través de estas líneas. Desde el punto de vista jurídico, la cuestión es muy simple. La presunción de inocencia está recogida en el art. 24.2 de la Constitución española. Lo que implica básicamente que en el proceso penal, tras la valoración de la prueba que debe aportar quien acusa, el juez determina los hechos probados del caso y dependiendo de que sean o no constitutivos de delito, dicta sentencia condenatoria o absolutoria. Veámoslo. Al joven valenciano Mario Rodríguez le fue diagnosticado un cáncer y se le prescribió un tratamiento que consistía, básicamente, en tres fases de quimioterapia. Él siempre se mostró reacio al tratamiento, pero finalmente lo llevó a cabo.

El juez de instancia describió el papel de los medios de comunicación en el caso de Llorente de la siguiente manera: “Fruto de la divulgación por el padre de Mario del caso de su hijo se constata la existencia de toda una serie de artículos de prensa o blogs y programas de televisión en los que se cuestiona ampliamente la “medicina alternativa o natural”, atribuyendo a buena parte de

“Jose Ramón Lorente FUE

ABSUELTO

de todos los delitos

que se le imputaban“ sus practicantes la condición de farsantes, curanderos, charlatanes, estafadores o delincuentes sin escrúpulos. De este modo, la pretensión que aquí sostiene la acusación particular unida a la paralela exposición mediática del caso tratan de convertir este procedimiento en la práctica, ya desde la fase instructora en una suerte de causa general contra las terapias naturales”. Y ahí se detiene pues tal causa, “no constituye objeto de este procedimiento”.

Desgraciadamente Mario falleció en julio de 2013. Dos Ningún medio lo ha contado. Algo realmente preocuaños después, el padre del joven interpuso una denun- pante, Pero lo es más aún observar como alguno de cia contra José Ramón Llorente al que responsabiliza de nuestros representantes se erigen en portavoces de la la muerte de su hijo por inducirle a abandonar el tra- causa. tamiento prescrito por los médicos, atribuyéndose falsamente la condición de médico. Lo único que Llorente Señores políticos, Llorente ha sido absuelto y con las Tehizo fue recomendarle unas pautas alimenticias que los rapias debería ocurrir lo mismo. Se lo deben a los usuapropios médicos conocieron. De hecho, se opusieron a rios que confían en ellas y a los profesionales que las dos de ellas. Así, la acusación particular calificó los he- practican día a día en sus vidas. ¿Aún no perteneces a C Desde chos como constitutivos de un delito de intrusismo y de 1984 creciendo a tu lado. Crece con nosotros. La Roberto San Antonio-Abad gracias a ti estamos al lado de más de 11.500 socios un delito de homicidio Yimprudente. Presidente de laacreditadas. Asociación Nacional Somos de Profesionales y y más de 200 escuelas Profesionales Autónomos de las Terapias Naturales, COFENAT Llorente, profesional de Terapias Naturales, con centro abierto desde hace más de 36 años en Valencia, simplemente aconsejó a Mario que tomara unos complementos alimenticios para fortalecer su sistema inmunológico. En enero de 2018, José Ramón Llorente fue absuelto de todos los delitos que se le imputaban. Se presentó una resolución de apelación que en junio se desestimó. Se confirmó así la sentencia absolutoria y se declararon de oficio las costas.

Lo natural es estar regulado

Núñez Morgado, 9 - 28036 - Madrid - Telf.: 913 142 458


Restaurant Restaurant& &Take Takeaway away Fresh&Homemade Fresh&Homemade Local / Proximity Local / Proximity/ /Km Km0 0 Flexivegetarià Flexivegetarià Bio Eco Bio Eco

““

SERVE SERVE LOVE LOVE GIVE GIVE PURIFY PURIFY BEGOOD GOOD BE DOGOOD GOOD DO MEDITATE MEDITATE REALIZE REALIZE Swami Sivananda Swami Sivananda

””

Camí del Mas Rostei, s/n Camí del Mas Rostei, s/n 17255 Begur - Girona - Costa Brava 17255 Begur - Girona - Costa Brava GPS Lat. 41º 56' 7.98'' / Long. 3º 11' 34.655'' GPS Lat. 41º 56' 7.98'' / Long. 3º 11' 34.655'' T. 972 179 860 · info@sagarrofa.com T. 972 179 860 · info@sagarrofa.com www.sagarrofa.com www.sagarrofa.com


Els Elsdimecres, dimecres,divendres divendresi idissabte dissabted’11 d’11aa 13 13 hh

INTRODUCCIÓ INTRODUCCIÓAALA LAMEDITACIÓ MEDITACIÓ(GRATUÏT) (GRATUÏT)

Wednesday, and Saturday Saturday from from1111am amto to13 13pm pm Wednesday, Friday and

MEDITATION TALKS (FREE) (FREE) MEDITATION TALKS


20

GiroSalut&BarnaSalut Guía de Salut, Cos í Ment

GiroSalut&BarnaSalut Guia de Salut, Cos i Ment

Editorial Hola Primavera!

Per fi deixem enrere el fred i la foscor de l’hivern per donar pas a ladeprimavera, Bar restaurant cuina vegana estació de l’any on la i saludable. Espai interior molt naturalesa es Disposem renova i les acollidor. d'un gran pati s’acosten. interior on es fan diverses alegries activitats a l'estiu.

L’equip de GiroSalut&BarnaSalut us c/Tallers n 6-8, 17410 Sils desitja una primavera lavegavana@gmail.com plena d’il•lusions i d’alegries a tots!www.facebook.com/lavegavana www.instagram.com/ la_vegavana Carolina Soler

REDACCIÓ I CORRECCIÓ

Isabel Vidal COL.LABORADORS Montse, Albert, Alex,Laia, Pol, Isabel

Xarcuteria vegana. Carn vegetal/ Delícies del mar. Formatges 100% vegetals. Brioxeria i pastisseria vegana. 17457 Riudellots de la Selva

Tfno. 674 030 403

info@noumiitfoods.com www.noumiitfoods.com

Directora

DIRECCIÓ Carolina Soler DISSENY Silvia Muñoz (Kreart)

DISTRIBUÏDOR VEGÀ

FOTOMECÀNICA i IMPRESSIÓ Impremta Pagès Tel. 972 420 107 www.impremtapages.com PUBLICITAT Tel. 633 756 056 girosalut@live.com www.girosalut.org EDITA

GIROSALUT&BARNASALUT World Tourism Projection SL. B-17887068.

Els editors de Girosalut&Barnasalut no coincideixen necessàriament amb els conceptes i posicions dels autors que signen els articles. Girosalut&Barnasalut, no es fan responsables, en cap cas, de la veracitat, eficàcia o del resultat de les teràpies.

CONTACTA AMD NOSALTRES

633 756 056

girosalut@live.com

www.girosalut.org

26

El centre estètica a Girona, The Peís Place, ofereix tractaments únics inspirats en la Medicina Tradicional Xinesa utilitzant cosmètics de luxe, basats en els beneficis de les aigües termals, en la puresa de les aigües glacials Suïsses i en una sàbia i delicada convinació d’ingredients actius naturals. Els serveis més destacats són: Microblading celles 3D, lifting de pestanyes, rituals facials, manicura i pedicura OPI GelColor. C/ Francesc Ciurana, 4 – T. 872 504 975

5


Menú diari tots els migdies laborables.

        alimentació + Consciència

Vine a meditar amb nosaltres!

RESTAURANT

TALLERS

CÀTERING

La nostra matèria prima és ecològica, de proximitat i biodinàmica, amb ella intentem respectar les energies de la Terra i la seva correcta relació amb l'home.

Fem tallers d'alimentació conscient, cuina vegana i raw food. Tallers de plantes naturals. Meditació i ioga.

Us oferim un servei de càtering "veggie" per a les vostres celebracions. Informa't!

R E S T A U R A N T OM C/ DE LA FORÇA 4 -6 GIRONA RESERVES: 972 28 25 47 INFO@OMRESTAURANT.CAT


22

GiroSalut&BarnaSalut Guia de Salut, Cos i Ment


GiroSalut&BarnaSalut Guia de Salut, Cos i Ment

23


SENSACIONS, EMOCIONS I SENTIMENTS

L’Enveja Per Carles Frigola i Eva Moya

Seguint amb la sèrie d’articles dedicats als sentiments i emocions humanes, avui parlem de l’enveja. Definirem l’enveja com una forma d’atac i odi, entre d’altres formes d’atac existents, que neix en un estat mental fantasiós. En aquesta fantasia neix un sentiment destructiu que ens empeny a atacar un objecte: veí, company de feina, germà, etc. Cal notar que aquesta agressió és diferent a la que es pot sentir vers un rival. Aquesta agressió destructiva pot tenir la forma violenta de possessió i control. M.Klein descriu l’enveja com un atac destructiu a un objecte bo, no l’objecte dolent. La seva postura sosté que és d’origen innat, de nou, sense gènere. Un instint d’arruïnar a una persona precisament

per la seva bondat. D’intencions hostils cap a un subjecte, expressat des de la seva fantasia, des d’un estat mental de confusió i conflicte. Sembla ser que aquesta fantasia agressiva és innata. O bé, es dóna en la primera infància on el primer objecte envejat, per tant, que es vol destruir és el pit de la mare per les frustracions rebudes. És una situació de confusió entre allò que és bo i no ho és; en un mateix i amb el món extern més proper. Recordem que existeix confusió quan no hi ha suficient distància entre el jo i l’objecte. Per exemple, en l’enamorament fàcilment ens podem confondre amb l’altra persona. Klein manté que l’enveja arriba com un obstacle major en el desenvolupament d’un caràcter sa.


GiroSalut&BarnaSalut Guia de Salut, Cos i Ment

25

És important no oblidar que innat no vol dir immodificable doncs en el curs del desenvolupament de l’infant la modifica suficientment com per tenir una psique d’evolució normal.

Què no és l’enveja? Quan els altres ens copien actituds nostres d’una manera repetida i sistemàtica. Per exemple: comprar una bicicleta, unes sabates, un vestit pràcticament idèntic.

D’altra banda J. Steiner sosté que el bé no pot existir de manera aïllada. D’aquí l’ambivalència en els objectes, que són bons i dolents a la vegada. Estableix un vincle entre els objectes que són més difícils de tolerar, els quals tot i les seves qualitats positives són vivenciats com humiliants, amb l’aparició de sentiments d’inferioritat. No tolera la bondat de l’objecte. Aquesta singular forma de viure un fet positiu de manera angoixant i dolorosa és degut a velles experiències sempre a nivell inconscient. L’Angoixa apareix quan el subjecte es sent més confortable donant que rebent.

De què depèn que envegem uns objectes o altres? Per què un arriba a envejar? La vergonya i l’enveja s’originen en les comparacions. L’enveja sovint és provocada per un sentiment vergonyós d’inferioritat. Sembla que la superioritat i la inferioritat vénen a ser els temes importants. Són els elements d’una lluita competitiva infantil.

Bion proposa que el vincle entre objectes és allò envejat. Per exemple: l’enveja d’un nen petit mirant la seva mare amb un nou infant és fàcil de reconèixer-ho.

És important no oblidar que innat no vol dir immodificable L’Enveja també provoca les identificacions projectives: creure que les qualitats d’una altra persona són les pròpies. De nou fruit de la confusió. A nivell inconscient és “clar”. Actua la tendència a establir relacions hostils amb un objecte bo. Atacar a qui dóna satisfacció. Això és degut a viure en un estat mental infantil i confusional. A creure’s omnipotent idealitzant-se un mateix. L’Enveja no té fi. Es podria descriure com un sentiment d’insatisfacció eterna. Una voracitat que pot tenir com a conseqüència una acumulació interna d’objectes fets malbé, experiències negatives, frustrants. Provocant més gana i ànsia d’apropiar-se d’un nou objecte bo per calmar l’angoixa interna que no para d’empitjorar.

Com deconstruir aquesta fantasia anomenada enveja? en primer lloc, és necessari discriminar entre estats psíquics bons i dolents. Realitzant aquesta separació sense un odi excessiu. Si l’odi és excessiu fa que es perllongui l’estat confusional. Si el nen no pot salvar d’atacs a l’objecte bo, no tindrà una experiència positiva d’aquell objecte i no el podrà introjectar adequadament, és a dir, no tindrà un bon referent per futures situacions. No podrà tenir l’ordre intern necessari per a les seves noves experiències. Els elements de l’enveja poden ser modulats poc a poc passant per diferents espectres d’intensitat. Com per exemple, un estat persecutori, arribant a la gelosia incontrolable. Això deixa lloc a l’admiració per la mateixa persona per la que sentim gelosia i inferioritat, fins finalment, desembocar en un estat de competència més franca i sana en la persona envejada en un principi. És sa negar-se l’enveja a un mateix? Potser ens ajudaria, sempre des de la separació de l’objecte, la qual ens permet confrontar millor la realitat, acceptar-la com quelcom que ha de ser tolerat i poder-hi viure. Acollir-la per reinterpretar-la com una forma de fer front als nostres veritables desitjos. Reflexionar sobre allò que un enveja. Allò que es desitja porta a una situació incòmoda. Demanant d’energia i gran determinació. Cal saber “només” si un mateix està disposat a fer aquest dantesc esforç a canvi de construir el propi jo. Existeix major recompensa o un final més satisfactori?

Carles Frigola és psiquiatre i psicoanalista. Metge orgonomista. Eva Moya és diplomada en magisteri. Postgrau en comunicació. Per ampliar informació en aquest i d’altres temes podeu consultar: www.wilhelm-reich.org i el blog: compartir-wilhelmreich.blogspot.com


26

GiroSalut&BarnaSalut Guia de Salut, Cos i Ment

HIPNOSIS CLÍNICA: “MÁS ALLÁ DEL TRATAMIENTO DE LO PATOLÓGICO”

La hipnosis terapéutica permite resolver problemas concretos de manera rápida y eficaz. El objetivo principal de esta técnica es la obtención de una mayor calidad de vida y un mayor bienestar. La reestructuración de aspectos cognitivos que influyen en nuestro comportamiento y que están de alguna manera anclados en nuestra particular manera de observar el mundo, muchas veces generan patrones erróneos y negativos que limitan nuestras capacidades y habilidades. -Eliminar la adicción al tabaco y otras adicciones. -Aligerar trastornos afectivos.

Estos patrones de pensamiento negativo repercuten en la relación que mantenemos con nosotros mismos y por consiguiente con nuestros semejantes.

A través de la hipnosis pueden reconvertirse en patrones sanos y positivos aportando importantes beneficios en el sujeto, potenciando su autoestima y reconduciendo los pensamientos irracionales y erróneos a pensamientos positivos. El hipnoterapeuta a partir de su experiencia y conocimientos lleva a cabo

¿Quieres...

una interpretación y análisis de los aspectos planteados por su paciente, induciéndolo al trance hipnótico, con intención de desarrollar bajo hipnosis un tratamiento que le ayude a superar cualquier forma de patología. También puede tener la voluntad de evolucionar como ser humano ya que la Hipnosis resulta ser altamente eficaz como forma de desarrollo personal.

Ángel Gordon, Hipnólogo Clínico

las defensas -Paliar el dolor crónico y -Mejorar en tratamientos con la fibromialgia. quimioterapia.

-Ser inducido al sueño si padeces insomnio. -Aliviar la ansiedad y depresión. -Perder peso

Canonge Dorca. 4 1er Girona 630 051 601 - Bailén, 169 pral 3ª BCN 93 459 22 55 angelgordonlions@hotmail.com - http://angelgordon.com


CURSO DE EMOCIONES Y RELACIONES HUMANAS Grupo de participantes: máximo 14 personas. (Un domingo al mes, compartiendo la comida. De 10.30h a 19h)

CURSO DE PSICOANÁLISIS Y ORGONOMÍA · Las estructuras del Carácter · El Psicoanálisis Relacional · Las Corazas del Cuerpo

INICIO CURSOS OCTUBRE 2018

SESIONES DE PSICOANÁLISIS Un espacio para la reflexión y el conocimiento personal

CAFÉ TERAPÉUTICO Un espacio para dialogar y conversar sobre temas personales y sociales (Una tarde de domingo cada mes)

TEST SANGUÍNEO DE REICH Para conocer el estado de salud y la contaminación a través de una gota de sangre en vivo.

JARDÍN TERAPÉUTICO (Theapeutic Garden) Aquí, paisajismo y terapia se unen para potenciar tu salud, mejorar tu estado y desbloquear tus sentidos. (Un domingo al mes comiendo en el jardín)


GiroSalut&BarnaSalut Guia de Salut, Cos i Ment

29

EL TEU PSICÒLEG A GIRONA Servei especialitzat en teràpia psicològica per a nens, adolescents i adults. A la teva disposició per treballar en tots aquells aspectes que vols solucionar o millorar i dissenyar una estratègia feta a mida per tal d’afavorir un major benestar mental i emocional. SERVEIS · Teràpia Infantil i Juvenil · Teràpia Adults · Teràpia de Parella · Teràpia Familiar · Teràpia On-line

Avda. Gran Via Jaume I, n. 18, 6-1 17001 GIRONA

972 78 15 87 645 48 27 85 www.dcpsicoleggirona.com


30

GiroSalut&BarnaSalut Guia de Salut, Cos i Ment

Les constel·lacions familiars Les constel·lacions familiars son un mètode terapèutic creat per Bert Hellinger, un psicòleg alemany, ens diu que aproximadament el 70% dels problemes que tenim en la actualitat provenen del nostre sistema

www.adsescola.com Per ser més concrets; els conflicte amb els pares, en les relacions de parella, problemes amb els diners, de salut o d ’a d i cc i o n s, etc, podrien ser causats per la repetició de patrons, creences limitadores, implicacions sistèmique,s entre altres. Segons la teoria de sistemes cada individu es com la punta d’una piràmide, darrere cada un de nosaltres hi han hagut moltes generacions que han sigut necessàries per que aquest individu existeixi. Es a dir, tots pertanyem al nostre sistema. Hellinger va crear tres lleis en les quals, quant les trenquem, venen tots els problemes. Les lleis bàsiques de les constel•lacions familiars es diuen ordres del amor i són tres. - La pertinença: Això significa que tots els membres d’un sistema pertanyen a aquest, i ningú pot ser exclòs del sistema. Això sembla molt fàcil però quants cops per dolor o per enfado, una família deixa de banda a algun membre? - La jerarquia: Es tan simple com que cada un, ocupa el seu lloc dins del sistema y per ordre

d’arribada. Això significa que els pares són els grans per exemple. Quant hi ha desordre en el sistema i no trobo el meu lloc, és complicat trobar-lo en diversos altres sistemes. - L’equilibri entre el donar i el rebre: Tota relació (ja sigui amb les parelles, els fills, amb els amics...) té un equilibri, un dona i l’altre també, sinó es crea un deute, i les relacions es trenquen. La única relació que és incondicional és amb els pares, ja que ells ens van donar la vida i això mai els hi podrem tornar. Es ràpid veure en una constel·lació amb qui està relacionat el problema, a vegades és amb els pares, a vegades amb alguna persona que no va néixer, o inclús que ja esta mort. Aquests vincles són el que ens impedeix aconseguir els nostres objectius. El treball amb les constel·lacions es basa en configurar el problema del consultant de forma gràfica utilitzant a persones (si el treball es grupal) o plantilles (en el cas de un treball individual). Dins de la constel·lació també es pot veure el camí cap a la solució. Com a través d’un treball de configuració i aplicant la teoria dels ordres del amor s’arriba a l’objectiu del consultant.


32

GiroSalut&BarnaSalut Guia de Salut, Cos i Ment Ya se acabó el verano y APTA llega con las pilas bien cargadas para poder apoyar a todos los los profesionales de las terapias a realizar su trabajo con seguridad y confianza, aportando por nuestra parte toda una base de carácter legal y empresarial y velando por sus intereses.

¿Cómo trabajamos?

APTA destaca:

Tenemos un surtido de herramientas para cubrir cualquier problema que pueda surgir en el desempeño de su actividad así como nuestros seguros de responsabilidad civil y de protección jurídica profesional.

Hemos empezado a colaborar con “PATIM PATAM PATUM”: un proyecto educativo enmarcado dentro del ámbito del ocio que quiere fomentar valores a través del juego como heramienta del desarrollo integral de los más pequeños.

Nuestro sistema de facturación llevado por INDIEPROF para que los terapeutas que no trabajan a modo completo puedan realizar sus facturas a través nuestro con toda la cobertura legal garantizada a nivel tributario y de seguridad social. Disponemos de dos espacios: uno en Barcelona cerca de Sagrada Familia, MissBoo, y otro en Terrassa, Espai en Blanc, donde nuestros terapeutas pueden ofrecer sus charlas de manera gratuita y pueden desarrollar sus talleres a precios muy competitivos. ¡Consulta nuestra agenda! Con actividades como “Consciencia y Alimentación” con Kristin Schlag, “Bio ‘n’ Roll: Alimentación Healthy y Vegana” con David Aguilar, “Coaching y PNL” con Tania Nieves entre muchos otros.

Os invitamos a: Si quieres conocer nuestros centros APTA te invita el día 6 de octubre en Espai en Blanc en la calle Tarragona 113 de Terrassa y el 11 de octubre en MissBoo en Travessera de Gràcia 413 de Barcelona donde te mostraremos recursos diseñados para los terapeutas en temas de presencia digital y facturación en el contexto de una tarde entre compañeros para hacer networking entre unas ricas infusiones.

Colaboramos con ALICE SOLUTIONS

Sus objetivos principales son que los niños disfruten de su tiempo de ocio, el aprendizaje con otros iguales y adquirir una serie de valores con la convivencia, el respeto y la tolerancia. La línea general de actuación de esta propuesta educativa se basa en conseguir el bienestar emocional de los más pequeños donde puedan aprender a gestionar emocionalmente todo lo que les rodea y a dientificar su sentimientos. Se pretende que toda la comunidad educativa participe en este proyecto dado que creemos y apostamos en la implicación y la complicidad de las familias por tal de reconocer las emociones y consolidar los vínculos afectivos. A partir de estas bases, la idea será estimular y enseñar a los niños que consigan conocer sus emociones y sepan expresarlas y trabajar con ellas. Algunos de nuestros talleres son “Cómo gestionar las rabietas”, “Desconexión TIC”, “Conflictos en el aula”, “El periodo de adaptación”.

Un excelente equipo multidisciplinar, dedicado al Marketing online y desarrollo de soluciones digitales. El objetivo es ayudarte a gestionar tu presencia en internet, mediante una estrategia integral: Creación y diseño de tu página web, contenido web, posicionamiento en Google, gestión de Redes Sociales, etc.

Para conocer nuestro catálogo puedes enviarnos

Gracias a ellos podemos ofrecer: una herramienta intuitiva y flexible para crear tu propia web, gestionar su contenido para atraer al público, gestionar tu blog, gestionar tus redes sociales… y en todas las opciones el terapeuta tiene la elección de si prefiere que se trabaje para él o con él dando capacitación para gestionar todas los recursos con la mínima ayuda.

Contacto:

un mail a info@terapiesalternatives.org y os hacemos una visita en vuestro mismo centro.

Associació de Professionals de les Teràpies Alternatives. C/ Bolívia 239, 1er piso. 08020 - Barcelona. Teléfonos: 93.631.62.77 - 619.570.625


TERÀPIA ADULTS.

Individual, parelles i famílies

TERÀPIA INFANTIL, ADOLESCENTS I JOVES Orientació pares

ART-TERÀPIA

Individual i de grup

GRUP TERAPÈUTIC gestàltic TALLERS. ACTIVITATS terapèutiques. XERRADES Psicòlegs

Psicoterapeutes

Terapeutes Gestalt amb àmplia experiència.

info@ gestaltgirona.com Minali, 12 GIRONA

972 41 71 98


34

GiroSalut&BarnaSalut Guia de Salut, Cos i Ment

I N S O M N I O

terapia psicológica ¿Qué es el insomnio?

Tipos de insomnio

Los insomnios son trastornos relacionados a un sueño insuficiente, de mala calidad y que no permite descansar. El insomnio puede deberse a una dificultad par quedarse dormido (insomnio inicial), a una dificultad para permanecer dormido durante la noche (insomnio medio) y a una dificultad de no despertarse muy temprano (insomnio terminal).

Los insomnios pueden ser transitorios o crónicos.

Para que pueda diagnosticarse este trastorno, estos síntomas deben estar presentes al menos tres noches de la semana y la dificultad para dormir al menos una vez al mes. La consecuencia de estos síntomas es una fatiga y una somnolencia durante el día, como también una irritabilidad o incluso trastornos del humor (como la depresión). Por lo tanto, el insomnio no es definido por las horas de sueño que una persona tenga o cuánto tiempo le tome quedarse dormido. Cada individuo tiene una necesidad diferente para satisfacer su sueño. El factor clave es que las personas experimentan malestar o incapacidad en el funcionamiento como resultado de un sueño deficiente.

“ El insomnio no es definido por las horas de sueño que una persona tenga o cuánto tiempo le tome quedarse dormido.”

▶︎ Los insomnios transitorios se manifiestan en un corto periodo de tiempo (tres semanas como máximo). Tienen una causa fácilmente identificable (malos hábitos del sueño, consumo de sustancias excitantes, eventos de vida estresantes, afecciones médicas, cambios ambientales). ︎Los insomnios crónicos son perturbaciones del sueño que se manifiestan por más de tres semanas y cuyas causas son multifactoriales y con frecuencia menos fáciles de identificar. Se distinguen: El insomnio psicológico: un evento estresante desencadena malos hábitos de sueño que a continuación se vuelven crónicos. La persona desarrolla por tanto condicionamientos (miedo a no dormir o a dormir mal) que van a reforzar y agravar el insomnio. El insomnio psiquiátrico: las personas que sufren de ciertos padecimiento psiquiátricos (trastornos alimenticios, esquizofrenia) presentan usualmente insomnio. El insomnio por medicamentos: el insomnio hace parte de efectos secundarios de ciertos medicamentos, como anfetaminas, los antidepresores, los ansiolíticos y los antiparkinsonianos. El insomnio orgánico: el insomnio puede estar asociado a afecciones médicas, problemas respiratorios

35


GiroSalut&BarnaSalut Guia de Salut, Cos i Ment

5

del sueño o a movimientos anormales en el curso del sueño: Las afecciones médicas en el origen de los insomnios: se trata de afecciones orgánicas o neurológicas, como los traumatismos craneales, las enfermedades neurológicas de generativas, los accidentes vasculares cerebrales, los dolores agudos, las afecciones pulmonares, los problemas cardiovasculares y endocrinos y los virus de la inmunodeficiencia humana (VIH). Los problemas respiratorios del sueño: las apneashipopneas del sueño pueden presentarse bajo la forma de disminución de la actividad respiratoria (hipopnea), paro con persistencia (apnea obstructiva) o interrupciones de la respiración (apnea central). Puede provocar que que la persona se despierte por un breve momento y de este modo fragmentar el sueño. Las consecuencias son una somnolencia diurna importante, problemas cognitivos (como falta de concentración, memoria), o el ronquido. Cuando una persona hace más de 15 apneas o hipopneas por hora de sueño, se habla de síndrome de apnea del sueño. Este fenómeno afecta tanto a hombres como a mujeres. Se explica por anomalías de las vías respiratorias superiores. El tabaquismo y la obesidad son dos factores agravantes. Los movimientos anormales durante el sueño: entre los más frecuentes, encontramos los movimientos periódicos de las piernas en el transcurso del sueño y el Síndrome de las piernas inquietas. Estos trastornos tienen como consecuencia que la persona despierte por periodos breves de tiempo y una desorganización del sueño.

Signos y síntomas

• Dificultad de quedarse dormido en la noche • Despertar durante la noche • Despertarse muy temprano • Sensación de no haber descansado bien durante la noche • Fatiga o sueño durante el día

35

• Irritabilidad, depresión, ansiedad • Dificultad para poner atención, concentrarse, memorizar • Incremento de errores o accidentes • Preocupaciones alrededor del sueño

¿Cuándo ver al doctor?

Si la falta de sueño te hace difícil funcionar durante el día, es recomendable ver a un doctor para identificar las causas del problema de sueño y cómo puede ser tratado. Si tu doctor piensa que tienes un trastorno del sueño, te refería con un centro para el sueño para las pruebas correspondientes.

Causas del insomnio

El insomnio crónico es resultado del estrés, de eventos de la vida o hábitos que irrumpen el sueño. El tratamiento de las causas que le subyacen puede resolver el insomnio, pero puede durar hasta años. Depresión, ansiedad, estrés, estilo de vida y malos hábitos, algunos alimentos, patrones de comida (alcohol café, nicotina, comidas pesadas). Condiciones médicas, como asma, artritis, alergias, reflujo, hipotiroidismo, dolor crónico, etc.

¿Cómo tratar el insomnio?

El primer paso para tratar el insomnio es identificar y modificar la causa que lo provoca, por ejemplo dolor, depresión. Los principales tratamientos para el insomnio son: Educación en hábitos del sueño: por ejemplo, disminuir los excitantes (café, alcohol, tabaco), evitar las actividades físicas antes de dormir, siestas terapéuticas, etc. Psicoterapia: la psicoterapia es muy efectiva para el tratamiento del insomnio, y se trabaja generalmente de forma individual o en grupo. Existen diferentes tipos de terapia para tratar los trastornos del sueño, las terapias cognitivo-conductuales, el psicoanálisis, la psicoterapia de grupo y la terapia sistémica ofrecen buenos resultados.

Angèlica Giralt i Taberner Psicòloga clínica Psicoterapeuta Telf: 639 849 363 C/Nou, 20, 3r, 1a 17001 Girona

http://angelicagiralt.blogspot.com.es/


36

GiroSalut&BarnaSalut Guia de Salut, Cos i Ment

Reemprendedores conscientes:

cómo desarrollar una mentalidad ganadora (1ª parte) ¿Quieres saber si eres un reemprendedor consciente? Lo eres si vives de tu pasión, cuidas a las personas que trabajan contigo y a tu entorno y deseas contribuir al mundo aportando tu granito de arena a través de tu negocio; además has sentido una experiencia de fracaso (en otro negocio o con este mismo que tienes ahora entre manos) y vuelves decidido a tener éxito esta vez. Da igual si eres freelance o diriges una empresa con empleados. Como las buenas intenciones no son suficientes para tener éxito es muy posible que en este nuevo emprendimiento estés conduciéndote de igual modo que en el anterior y corras el riesgo de meterte de nuevo en el fango. Te voy a poner algunos ejemplos de pautas tóxicas para el éxito: ¿Te sientes estresado/a?, ¿tiendes a la dispersión?, ¿estás con varios proyectos a la vez sin que ninguno esté consolidado todavía? ¿no logras equilibrar tu balance de ingresos-gastos?, ¿tiendes a endeudarte o al contrario no inviertes lo suficiente por temor?, ¿sientes que desaprovechas el tiempo? ¿las dudas te asaltan continuamente? ¿sientes pereza ante determinadas tareas necesarias para tu avance?... Seguro que llevas un tiempo intentando mejorar y quizá lo hayas logrado temporalmente pero luego ves que la historia se repite, pasas una racha trabajando más tranquilo pero ya estás otra vez con la sensación de estrés o después de un tiempo de mantenerte enfocado en un solo proyecto, vuelves a estar haciendo muchas cosas que te dispersan, o tras haber mejorado tu balance económico vuelve a incrementarse el endeudamiento…

pia actuando a pesar de ti y cuanto más luchas contra este condicionamiento más fuerza coge y cuanto más lo ignoras más intensidad coge también, aunque a veces no sea de forma inmediata sino después de un tiempo, manifestándose con más fuerza que antes.

¿Cómo puedo superar estos condicionamientos? En mi día a día profesional utilizo diferentes metodologías, con una fuerte presencia actualmente del coaching neuroestratégico. A continuación te propongo tres líneas de acción de esta metodología. 1) Alinear tu objetivo, misión y valores re-definiendo tu enfoque de forma que puedas permanecer en un estado mental de plenitud y no de carencia, pues el estado mental de necesidad activa de forma inconsciente tus condicionamientos negativos relacionados con tu propósito. 2) Aprender a desidentificarte de los pensamientos y sentimientos negativos que traen tus condicionamientos, de esta forma lo vacías de energía, quitándole fuerza. La desidentificación es un concepto oriental y de la psicología transpersonal para definir el proceso por el cual nuestra conciencia observa los pensamientos y sentimientos que surgen en la mente en un momento dado y no identificarse con ellos. Este proceso aporta libertad para elegir cómo reaccionar en una situación dada. Es una capacidad del ser humano que puede entrenarse.

¿Por qué es tan difícil cambiar?

3) Mantener tu energía vital elevada de forma constante, lo cual te permitirá disfrutar el camino, ser más productivo y atraer las oportunidades y situaciones que favorezcan tu progreso. Para ello es necesario ir mejorando en los distintos planos de nuestra esencia humana: físico, mental, emocional y espiritual.

Estas pautas de repetición se llaman “condicionamientos” y se repiten porque son un cúmulo de respuestas automatizadas inconscientes basadas en nuestras necesidades, creencias y experiencias. En algún momento de tu vida creíste que actuar así era la solución a alguna necesidad o problema y quizá verdaderamente te sirvió en ese momento. Aunque ahora ya no quieras usar esa pauta, porque ya no te sirve, surge tan automáticamente, como si tuviera vida pro-

Cada una de estas tres líneas de actuación contiene herramientas diversas que inciden tanto a nivel de tu mente consciente como subconsciente. Según tu idiosincrasia y tu situación particular elegiremos las más adecuadas a ti. Te voy a explicar un caso con el que veremos cómo usamos las herramientas (en el próximo número de la revista). Continuará…. En el próximo número explicaremos cómo aplicamos estas tres líneas de acción con Manuel.

El cliente Manuel López (nombre ficticio) dirige una empresa de servicios, acude al programa por el estrés que vive ya que está limitándole bastante: tiene insomnio, somatiza con problemas en la piel y trabaja todo el día, no desconecta casi nunca. Tiene 20 empleados y un socio minoritario que es trabajador también. Su gran fortaleza está en las ventas y su gran debilidad en la gestión económica.

El condicionamiento que se repite es el siguiente: Aparece un imprevisto económico y/o retraso

del pago de algún cliente importante => se ve con dificultades de liquidez => retrasa el pago de nóminas y facturas => recibe continuas quejas y reclamaciones de empleados y proveedores.

Su forma de afrontarlo es: Pensamientos: “siempre igual, esto es una mierda, de dónde ha salido este imprevisto, qué más tengo que hacer si ya hago todo lo posible” (victimización) Sentimientos: tensión, preocupación, enfado, frustración y miedo al fracaso Respuestas fisiológicas: insomnio y problemas de la piel que le generan más es-

trés: irritación, cansancio y ansiedad Conducta: se queda paralizado pensando como encontrar la solución, entra en conflicto con algún empleado que se queja, deja de hacer la labor que más le gusta (vender y asesorar), habla continuamente de lo que le sucede negativo, hasta que a mitad de mes o a finales recibe el pago de algún cliente que paga tarde o consigue que el banco le dé más línea de crédito temporalmente y entonces paga a todo el mundo y siente alivio, reanuda su labor de venta, mejora la gestión de su equipo y negocio. Durante unos días está bien hasta que el mes siguiente o el siguiente vuelve a pasar por lo mismo.


GiroSalut&BarnaSalut Guia de Salut, Cos i Ment

37


38

GiroSalut&BarnaSalut Guia de Salut, Cos i Ment

CÓMO SALIR DE LA DEPRESIÓN:

10 CONSEJOS DE AUTOAYUDA Un primer paso importante para autoayudarte en la depresión es conocer el grupo de síntomas que comprenden la depresión. Con esto no se supera la depresión, pero se empieza a darle una dimensión de qué tan seria puede ser, y por lo tanto qué tanto necesito ayuda de un profesional. Además es un comienzo en el camino de escucharte a ti mismo, que es muy importante para ayudar a salir de una depresión. Podría decirse que la depresión está comunicándote algo que es necesario escuchar. Es una señal de que necesitas revisar y atender ciertos aspectos en tu modo de vida en general, y en específico aspectos que han venido debilitándote durante cierto tiempo.

Un punto de partida para la autoayuda para la depresión es tomar decisiones intencionales con respecto al estilo de vida. Se identifican varios componentes del estilo de vida para reducir la depresión:

1. Pequeños pasos La depresión puede absorber la energía y puede dificultar incluso levantarse de la cama. Hacer algo aunque sea pequeño cada día es una poderosa manera de ayudarte a salir de la depresión pues provee de sentido al momento, por pequeño que sea.

Evita pensar en planes muy a futuro o decisiones muy importantes, como mudarte de casa o cambiar de trabajo. Concéntrate en tareas que confíes en que obtendrás buenos resultados y que lo dominas.

2. Mantente activo El ejercicio te da energía y alivia las hormonas del estrés. Incluso 15 minutos de actividad pueden darte beneficios para lidiar con la depresión. Además, la evidencia nos dice que el ejercicio aeróbico (como correr, nadar, andar en bicicleta, etc.) induce mayores beneficios que el ejercicio basado en la fuerza. Únete a un grupo, intenta cosas nuevas,

como un nuevo hobby, aprende algo nuevo.

3. Organiza tus encuentros Construir y mantener relaciones con familiares y amistades es una decisión importante para disminuir la depresión. Gran parte del bienestar de una persona tiene que ver con la capacidad de organizar mejor los encuentros realizados diariamente. Es recomendable, en la medida de lo posible, acercarse a las relaciones y situaciones que nos hacen sentir bien (convenientes), y alejarse de las que nos hacen sentir mal (inconvenientes). Haz una lista de sitios, personas


GiroSalut&BarnaSalut Guia de Salut, Cos i Ment y actividades que te hacen sentir bien, luego haz una lista de las cosas que haces todos los días. Asegúrate de incluir lo que te hace sentir bien en tu día a día. Algunas ideas para lograr esto: • aumenta el contacto con tus amigos mediante mensajes, correos electrónicos, o llamada; • aprovecha los momentos en que te sientas un poco mejor para organizar y planear reuniones o salidas con amistades o familiares; • solicita apoyo a un amigo o familiar cercano para que te ayude a cumplir con los planes durante la semana; • involúcrate en tu comunidad, con voluntariado, participando en grupos o clases.

4. Consiéntete Cuando te sientes triste, es muy difícil que logres sentirte bien contigo mismo. Intenta hacer al menos una cosa positiva para ti cada día. Esto puede ser darte un baño largo, pasa tiempo con tu mascota o lee tus libros favoritos. Haz cosas que antes te han hecho sentir bien. Sé considerado contigo, intenta darte un tiempo para ti mismo.

5. Actividades creativas

6. Humor Sonreír y reír reduce la depresión. La risa es una autoayuda que genera bienestar a nivel emocional y biológico; reír incrementa una bioquímica positiva y neurotransmisores que aumentan el buen humor y reducen los síntomas de la depresión. Si bien la depresión te quita las ganas de reírte siempre puedes buscar diariamente situaciones que te generen risa. Te sentirás un poco mejor. Lee un libro de humor, mira una película cómica, o shows de comedia, o bien busca a amigos que tengan buen humor.

7. Mantente positivo Parte de la depresión incluye una tendencia a ver lo negativo de las cosas. Simplemente con darse cuenta de esta actitud nos da una oportunidad de hacer un giro en nuestros pensamientos y percepciones y no perder oportunidad en poner atención a las cosas positivas. Evidentemente, esto no siempre es posible, pero con no dejar las riendas sueltas a esta tendencia de ver lo negativo se gana un poco de control y se obtienen consecuencias positivas. Si bien con esto no se logra curar una herida, sí se obtiene la posibilidad de interrumpir acciones que infectan y agravan la herida de por sí abierta.

8. Reta tus emociones tristes

La creatividad ayuda a las personas a Escribe un diario. Esto puede ayudarreducir los problemas y el estrés en te a seguir tus cambios de humor, la medida en que provee sentido a puedes sorprenderte que tienes la vida y sensación de logro. Escribir, giro_mayo.qxp_Maquetación 1 25/4/18 10:30 Página 20 pintar, esbozar, construir cosas, tocar más momentos o días buenos de lo que pensabas. Haz una lista de tus un instrumento o cantar.

20

39

emociones y de por qué te sientes deprimido, y piensa y anota qué puedes cambiar y cómo. Te ayuda darte cuenta qué actividades, lugares o personas te hacen sentir mejor o peor.

9. Toma la luz del sol diariamente La luz del sol puede aumentar los niveles de serotonina y mejorar tu ánimo. En la medida de lo posible, sal durante las horas de sol y recibe luz directa por lo menos 15 minutos al día. No utilices lentes solares (pero no mires directamente al sol) y utiliza bloqueador solar si es posible. Puedes dar una caminata en el parque o hacia el la hora de la comida, hacer ejercicio afuera, hacer deporte, abrir las cortinas o sentarte cerca de ventanas luminosas. Si vives en lugares con inviernos muy fríos, intenta utilizar terapia de luz.

10. Únete a un grupo de apoyo Ir a un grupo de apoyo es una buena manera de compartir tips y conocer a otras personas que atraviesan las mismas dificultades. Además, es una gran oportunidad de no solo pensar y sentir que necesitas ayuda, también puedes experimentar que, a pesar de tu malestar, puedes ayudar a los demás. También puedes leer en línea, en foros o blogs sobre experiencias de otros sobre la depresión que sufren: “Escuchar o leer las experiencias de otros me hace sentir que no estoy solo en esto. De hecho me hace sentir mejor”.

creixement personal GiroSalut&BarnaSalut Guía de Salut, Cos í Ment

DIAFREOTERÀPIA

Treball corporal d’estiraments de les cadenes musculars (en base al mètode Mézières), amb respiració adequada, desbloqueig del A VIC I A L’ESQUIROL diafragma, automassatges i consciència corporal que ens permet desfer tensions musculars i nusos emocionals que ens impedeixen està en equilibri en el cos i en la salut. La Diafreo t’ajudarà a: recuperar força i elasticitat muscular, fluïdesa respiratòria, corregir la postura corporal i alliberar tensions físiques, emocionals i energètiques

re-iniciem temporada a l’octubre Queralt Argerich Fornell (Diplomada en infermeria, Massatge terapèutic, Reflexóloga, Diafreoterapeuta). Centre Holístic. C/ de les flors nº 12 Vic L’Esquirol - Tel. 938568421 queralt.local@gmail.com


40

GiroSalut&BarnaSalut Guia de Salut, Cos i Ment

OSTEOPATIA ENERGÈTICA INFORMACIONAL L’osteopatia energètica informacional és una teràpia holística que busca harmonitzar les estructures del cos i restablir l’energia. Davant una disfunció induïm al cos les cor-

NUTRICIÓ I DIETÈTICA

reccions necessàries i és el propi cos el que s’encarrega de trobar l’equilibri i l’harmonia.

FISIOTERÀPIA MEDICINA TRADICIONAL XINESA PSICONEUROIMMUNOLOGIA GIMNÀSTICA PERSONALITZADA MAGNETOTERÀPIA

Ens pot ajudar a prevenir i tractar dolors aguts i crònics, patologies de columna, mareigs, cefalees, problemes d’ansietat. Influeix en la part emocional de la persona i pot millorar la funció d’òrgans i vísceres.


GiroSalut&BarnaSalut Guia de Salut, Cos i Ment

“Veure sofrir” és una frase que la major part de les vegades va precedida d’una altra expressió: “no puc veure”. Tot i així veiem sofrir constantment les persones que ens són més properes, i veiem sofriments individuals o col·lectius que cada dia ens mostra la televisió o els nous mitjans de comunicació. Curiosament convivim amb una cultura que vol amagar com sigui el fet del sofriment, amb les eines d’un entreteniment que no deixi cap lloc al silenci, la reflexió o simplement al divagació mental; només hem de veure com en les sales d’espera, en els mitjans de transport, caminant inclús, tots anem amb el cap ajupit teclejant o mirant el nostre mòbil. La distracció constant sembla que és l’ideal de vida. Les notícies ens mostren sofriments terribles però a distancia, sofriments dels que, tal com diuen els sociòlegs, ens anem immunitzant. Però en les consultes, en les habitacions dels hospitals, els professionals de la salut veiem sofrir. Sortosament la medicina i les tècniques de cures fan que avui en dia tinguem eines per alleugerir, curar, o pal•liar bona part de símptomes que ens comporten sofriment. Però no tots. No tot el sofriment és evitable, total o parcialment. Hi ha malalties que deixen un grau o altre d’incapacitat que capgiren la vida de la persona; hi ha estats de patiment emocional que van més enllà d’un o altre tractament o aquest es mostra insuficient; hi ha malalties que ens anuncien la possibilitat de morir en un termini sempre més breu del

41

que voldríem; hi ha el patiment de les persones cuidadores que tenen al seu càrrec persones amb malalties que requereixen d’un gran esforç físic i emocional; hi ha patiments relacionats amb una profunda pèrdua del sentit de vida. Podríem dir que el sofriment es mostra per una part, íntimament relacionat amb la causa que el provoca. En aquest cas, si podem canviar o anul·lar aquesta causa, el sofriment desapareix amb ella. Però també l’estat de sofriment es manté per sí mateix quan la causa que l’ha provocat no la podem canviar o fer desaparèixer, o simplement quan patim aquest estat sense que hi hagi una causa clara en la nostra vida que l’hagi desencadenat. És llavors essencial dirigir l’atenció cap a com es manifesta aquest estat de sofriment, per a donar recursos terapèutics per a poder alleujar-lo, transformar-lo o transcendir-lo. Podem caure en estats de sofriment intens en l’àmbit físic, emocional, social i l’espiritual, i cadascun d’aquests àmbits no apareix habitualment sol sinó imbricat en els altres, i és en aquest sentit que la meva trajectòria professional i personal en l’atenció a les malalties cròniques, les cures pal·liatives, les medicines holístiques, el mindfulness, la integració emocional i la integració de la mort, fa que pugui entendre i donar ajuda al sofriment d’una forma integrada com a metge.


42

GiroSalut&BarnaSalut Guia de Salut, Cos i Ment CENTRE DE TERÀPIES

BOTIGA DE PRODUCTES

complementàries

naturals i biològics al vostre servei

des de 1983

giro_mayo.qxp_Maquetación 1 25/4/18 10:30 Página 16

16

GiroSalut&BarnaSalut Guía de Salut, Cos í Ment

C/Sant Ferriol, 13 i 16 , OLOT Tel. 972 26 87 51 joanjoanot@hotmail.com

Terapia & Coaching con amplios protocolos de kinesiología Descodificación biológica y transgeneracional Correcciones con elementos de Constelaciones, PNL, Gestalt, MTC, Flores de Bach, y más … Formado por:

www.kinesiologia.barcelona RalfDellen Dellen: ·+34 +34 696 696 489 Ralf 489069 069

PERRUQUERIA NATURAL MACADÀMIA ESTÀ D'ANIVERSARI Al costat de clients com vosaltres ens ha passat un any volant i us volem agrair moltíssim la vostra companyia! Entre tots fem possible un sistema de treball sense tòxics, i amb productes orgànics d'origen natural. Cuidem la vostra salut i la del medi ambient. Treballem amb productes

Troba’ns al C/ de Gurb 75, Vic (BCN) Tel. 931 463 603 644 48 27 67

Centre de teràpies i desenvolupament humà

Psicoteràpia Constel.lacions Familiars Assessorament i acompanyament familiar Assessorament Psicopedagògic Logopèdia i Mètode lectura Glifing Reiki Flors de Bach Kinesologia Massatges relaxants...

Trob


MÉS ENLLÀ DEL QUE PODEM IMAGINAR Un petit conte per a grans persones

43 Per: Íngrid Terricabres (Centre EscreiX)

(CONTINUACIÓ)*

M

ama, mama! Jo també ho vull saber fer! - exclamà en Xavi quan va sortir de l’escola. Feia poca estona havia presenciat com la seva companya llegia tenint els ulls tapats, i estava entusiasmadíssim. - Hola Xavi - digué la mare-. Què dius que vols fer? - Doncs que jo també vull saber llegir i jugar amb els ulls tapats! Com la Júlia! - I per què vols fer-ho? Si pots fer-ho amb els ulls oberts no té sentit que te’ls tapis... - Però és que és molt xulo! La Júlia diu que ha fet un curs que es diu mètode VEO i li han ensenyat a veure tenint els ulls tapats, mama! I que li serveix per dibuixar millor, i fer més bona lletra... - Va, a casa en parlem doncs. Vinga, cap dins del cotxe, que fem tard. En Xavi va estar insistint als pares que volia aprendre a veure amb els ulls tapats tota la tarda i tot el vespre, i no va parar fins que, una mica cansats, li van proposar buscar per internet a veure què era això del mètode VEO... ho van fer amb la intenció de buscar arguments perquè se’n oblidés però... ...El que no s’esperaven de cap manera era trobar, no a la Júlia, sinó a molts altres nens i nenes de tot el món, fent tot tipus d’activitats amb els ulls completament embenats: jugar, pintar, llegir, dibuixar, tocar instruments, fer deures, estudiar... i realment semblava que “hi veiessin”. Com, sinó, s’explicava que estigués llegint aquell nen? O com s’explicava que estigués jugant al memory aquella nena, fent parelles sense equivocar-se? Els pares varen vacil·lar, ja no ho tenien tan clar... es van mirar, i la curiositat també es va despertar dins seu. Van decidir que l’endemà anirien a parlar amb els pares de la Júlia, ja que semblaven les persones més properes que podrien dir si era cert o no allò que veien: que tenint els ulls completament tapats, els nens i nenes hi veien igualment... els vídeos en deien Visió Extra Ocular... (CONTINUARÀ)

* Si no vàreu poder llegir el primer capítol, el trobareu a la pàgina d’inici d’escreix.cat

Més enllà del que ens podem imaginar és un conte que narra una realitat. Si ets dels curiosos, a la pàgina web www.escreix.cat trobaràs un munt de vídeos, fotografies i textos que, amb pèls i senyals, t’explicaran d’on ve i cap a on va aquesta revolució.

Íngrid Terricabres Instructora del Mètode V.E.O.®

escreix

695.286.490 C/ Ciutat, 6 1r (08500 - VIC) www.escreix.cat - info@escreix.cat


44

GiroSalut&BarnaSalut Guia de Salut, Cos i Ment

LES EXPERIÈNCIES DE NOUS AIRES DISSABTE 20 D’OCTUBRE

L ‘importància de l’equilibri dels xacres i els beneficis de la moxa.

DISSABTE 24 DE NOVEMBRE

Aprofitant la setmana Alqvímica. Una bona higiene facial.

És un camí d´autoconeixement i creixement personal amb música, moviment, vivència, emoció i silenci. Renova la teva vida!! Estàs convidat, a participar-hi !!!! Sessions setmanals a VIC.

DISSABTE 1 DE DESEMBRE Bonica per festes

Mai oblidis que la veritable bellesa és una actitud i que ets increïblement preciós@ quant ets autèntic@

PLACES LIMITADES! TRUCA I T’INFORMAREM 636 272 008

Contacte i reserves: Ester Llorà, facilitadora de biodanza “Otra Mirada”de Vitor Lemelle.

Tlf. Wassap. 626 40 32 92 esterlloraalmeda@hotmail.com

Un nou concepte de perruqueria TRACTEM AMB PRODUCTES SOSTENIBLES I D’ORIGEN NATURAL

Vols donar color al teu cabell sense tòxics?

-Color Plant: Coloració 100% natural amb plantes i flors biològiques - Tons&Color: Coloració sense amoniac, niquel ni sulfats. (Apte per a pacients oncològics)

MacadamiaPerruqueriaVic

Gurb, 75 - Vic Tel.: 93 146 36 03 WhatsApp: 644 482 767

Rambla de Carme, 17 entresol. Vic info@nousaires.com


GiroSalut&BarnaSalut Guia de Salut, Cos i Ment

Camí al benestar Sents que alguns aspectes de la teva salut et resten qualitat de vida i tens ganes de provar tècniques noves? Et falta energia per seguir el ritme del teu dia a dia? Et desborden les emocions i no saps com reenfocar-te?

SI VOLS, T’ACOMPANYEM.

Professionals amb sinèrgia:

NATUROPATIA

TERÀPIA POLAR, ACUPUNTURA I SALUT DE L’HÀBITAT

OSTEOPATIA (infantil i gestacional) I BIODINÀMICA CRANEOSACRAL

Gaspar Caballero

Josep Serra 629 72 84 62

Mar Ojer

MÈTODE FELDENKRAIS Sònia Cugat 651 78 52 79

ESTUDI DE LA PELL I ANÀLISI CAPIL·LAR Patrick Christian

Carrer Bisbe Font Andreu, 19 (Baixos) de Vic Visites concertades al telèfon: 93.883.46.47 e-mail: info@marsinergia.com

45

45


46

GiroSalut&BarnaSalut Guia de Salut, Cos i Ment

YOGA PARA EL DESARROLLO DEL POTENCIAL EN LOS NIÑOS Por Gabriela Esquivel

Recientemente se han comenzado a desarrollar técnicas específicas para fomentar el bienestar físico y emocional en los niños mediante la meditación y el yoga. De acuerdo a un estudio efectuado en el año 2004, el 93% de los padres de familia piesan que su hijo tiene algún trastorno de hiperactividad o Deficit de Atención. El yoga se ha instituido como una de las actividades que estimulan la relajación y el balance de vida en los adultos con mayor aceptación desde hace ya 50 años. No obstante, sólo recientemente se han comenzado a desarrollar técnicas específicas para fomentar el bienestar físico y emocional en los niños mediante la meditación y el yoga. La problemática cada vez más común de padres de família y maestros es superar la hiperactividad en los niños y lograr enfocarlos para desarrollar sus talentos y habilidades. Al practicar Yoga los niños aprenden que su estado natural es la relajación. La respiración las posturas y las técnicas de meditación infantiles propician la canalización adecuada de la energía y la concentración mejorando el aprendizaje y ayudando a con-

trolar los trastornos de hiperactividad y déficit de atención. Existen técnicas de enseñanza dirigidas a cada etapa de la infancia para introducir la gran disciplina del Yoga en la vida de los niños de forma divertida, así ellos pueden disfrutar y adquirir todos sus beneficios a la vez. Por medio de historias, canciones, bailes, respiraciones, y otras actividades los niños desarrollan su cuerpo y su mente. Aprenden a conocerse y a ser ellos mismos mejorando su autoestima y mejorando la comunicación y expresión con los demás. Además de todos los beneficios a nivel físico como son la flexibilidad, fuerza, postura, balance del metabolismo, capacidad pulmonar, etc. El Yoga favorece la conexión de los dos hemisferios de nuestro cerebro ayudándonos a mejorar nuestra capacidad mental, memoria y coordinación.

En los niños además favorece un desarrollo balanceado estimulando de manera conjunta el crecimiento de los canales físico y mental, así los niños al llegar a la adolescencia experimentan los cambios de esta etapa de manera menos traumática. En conclusión el yoga es una de las mejores herramientas que como padres les podemos regalar a nuestros hijos para que logren un desarrollo integral en las dimensiones emocionales y físicas. No hay que olvidarnos como adultos de practicar nosotros mismos los principios de desarrollo personal que queremos transmitir a los niños, recordemos que ellos absorben la energía de lo que les rodea y aprenden imitando. Al estar en un ambiente armónico y consciente ellos crecerán siendo capaces de afrontar la vida y sus obstáculos generando un cambio positivo en su entorno.


GiroSalut&BarnaSalut Guia de Salut, Cos i Ment

47

Centre de Teràpies Namasté • • • •

Teràpies alternatives, naturals i energètiques Cursos i tallers Lloguer de sales equipades amb camilla Espais per a activitats grupals

Avda. Martí Genís, 30, baixos Vic 690 62 44 44 – 660 83 54 59 namastevic@gmail.com / www.namastevic.cat

Actividades presenciales

Formaciones online

CORAZÓN SALVAJE

LAS CUATRO LUNAS EN MÍ

Retiro de escucha profunda en la naturaleza Una propuesta para renovarnos profundamente y reconectar con lo que realmente nos importa. Del 11 al 14 de octubre en Dharmaloca (Priorat)

CUIDA LA ESENCIA: UN VIAJE EN ESPIRAL

El arte de soltar, nutrirte y expandirte Un taller vivencial para abrirnos a escuchar la voz de nuestro corazón con la fuerza y el sostén que nos ofrecen los arquetipos. Sábado 17 de noviembre en Happy Yoga (Girona)

Conecta con tu ciclicidad y los arquetipos femeninos en ti / Duración: 9 semanas

EL CAMINO DE LA FACILITADORA

Explora y refuerza tus dones para trabajar con grupos / Duración: 22 semanas

EMPRENDER CON EL CORAZÓN Arraiga, abona y nutre tu proyecto Duración: 9 semanas

CON SOPHIA STYLE Y GEMMA POLO

ro_mayo.qxp_Maquetación 1 25/4/18 10:30 Página 14

14

PRÓXIMAS FECHAS DE INICIO: 8 de octubre | 5 de noviembre 3 de diciembre

www.mujerciclica.com

benestar GiroSalut&BarnaSalut Guía de Salut, Cos í Ment a 1 sessió -50% dte.

LA RIERA

Casa Rural - Allotjament i esmorzar

Venda directa de pollastres ecològics properament OUS I CONILLS ECOLÒGICS

LA RIERA Sentfores - Vic

686 76 14 66 www.lariera.cat


HAPPYYOGA Pau a la ment, energia al cos

GIRONA

IOGA PER IOGA PER A A TOTS TOTS KUNDALINI, UNNATA ASHTANGA VINYASA KUNDALINI, HATHA, AERI, UNNATA AERI I ASHTANGA IVINYASA. RESTAURATIU Llibertat horària Grups matí, migdia, tarda i vespre Una setmana de prova


GiroSalut&BarnaSalut Guia de Salut, Cos i Ment

49

info@happyyogagirona.com www.happyyogagirona.com

KUNDALINI IOGA

ALIMENTACIÓ

IOGA AERI UNNATA

I NUTRICIÓ VEGANA

IOGA EMBARÀS

TÈCNIQUES DE RELAXACIÓ

IOGA INFANTS I FAMÍLIA

I MINDFULNESS


50

GiroSalut&BarnaSalut Guia de Salut, Cos i Ment

Entrevista

Mábel Rivera y Cesc Quilez, profesores de yoga, fundadores de Espai Ganesha en Sant Feliu de Guíxols, acompañantes en Bioneuroemoción y enamorados de la visión holística de la vida. ¿Cuál es vuestra valoración de la trayectoria de Espai Ganesha desde sus inicios en enero de 2010? Espai Ganesha nació del corazón y de la ilusión de construir un espacio para poder disfrutar del yoga, del masaje ayurvédico y la reflexología y de la Bioneuroemoción. Tanto Mábel como yo nos hemos formado y seguimos haciéndolo constantemente para poder ofrecer a las personas que nos siguen lo mejor y más al día, en estas disciplinas. Lo importante es el camino, no donde llegamos, seguir creciendo y aprendiendo. Ya son 9 años en Sant Feliu de Guíxols y nuestra satisfacción es poder ver y experimentar el cambio en nuestros clientes.

¿Como os acoge la gente de Sant Feliu de Guíxols? Es genial, maravillosas personas, de todas las opiniones y gustos, pero con un denominador común, la pasión por el yoga. Yoga es unión, nos une a todos, en el centro tiene cabida toda aquel que quiera crecer, a su ritmo, en su vida, para vivirla plenamente.

Tu Cesc, haces el programa de TV Costa Brava, Espai de Salut Holistica. ¿Que implicación tiene en vuestro Centro? El programa es un catalizador de un sentimiento y una manera de ver y vivir la vida, con más de cien entrevistas a diferentes profesionales del mundo de la salud holística. Es nuestro granito de arena a difundir el cuidado de la salud desde su visión holistica, forma parte de un todo, es un aprender constante.

¿Por qué el cambio? Yo mejor diría “para qué” un cambio. La vida es cambio contínuo, cambiar es crecer. Llegan momentos en la vida en que uno siente que tiene que crecer y para crecer hay que cambiar. Nuevo espacio, nuevas vibraciones, un regalo para poder disfrutarlo todos. En la vida todo tiene un para qué, nosotros proyectamos y vivimos lo que proyectamos. Cuando hay un cambio interior eso se refleja en el exterior, siempre hay que buscar la respuesta en uno mismo.

¿Que aporta el yoga a las personas que lo practican? El yoga es una forma de vivir, una manera de entender la vida y eso se siente, cada persona lo vive de forma diferente, pero con el tiempo y la práctica, todos coinciden en que su vida es mejor, se sienten mejor, disfrutan mas de la vida y el yoga pasa a formar parte de su día a día. Este verano hemos podido disfrutar del maestro de yoga Mirko Razzaboni, algo excepcional, master classes fantásticas y Workshops muy enriquecedores, desde aquí un abrazo y gratitud inmenso a Mirko y Robi, esperando tenerlos de nuevo aquí muy pronto.

¿Proyectos de futuro? El gran proyecto es seguir aprendiendo, seguir disfrutando , dar y recibir es lo mismo y eso es nuestra máxima, vivir en coherencia y aplicarlo en nuestra vida. El gran proyecto es vivir el presente, el tiempo no existe, sólo existe el ahora y en eso estamos , en vivir el ahora y disfrutarlo.


GiroSalut&BarnaSalut Guia de Salut, Cos i Ment

51


58

52

GiroSalut&BarnaSalut Guía de Salut, Cos í Ment

GiroSalut&BarnaSalut Guia de Salut, Cos i Ment

BOTIGA DE PRODUCTES naturals i biològics al vostre servei

CENTRE DE TERÀPIES

complementàries des de 1983

C/Sant Ferriol, 13 i 16 , OLOT Tel. 972 26 87 51 joanjoanot@hotmail.com

Especialista en Coaching per Persones Altament Sensibles. Primera sessió exploratòria gratuïta!

+34 639 739 143 marina @mpcoaching.es www.mpcoaching.es

Quiromassatge Tècniques Osteopàtiques Teràpia Cràneo-Sacral i de Polaritat Bioneuroemoció PNL Acompanyament de processos Massatges Relaxants Reflexologia Trobades de HO'OPONOPONO setmanals


GiroSalut&BarnaSalut Guia de Salut, Cos i Ment

53


GiroSalut&BarnaSalut Guia de Salut, Cos i Ment

55


56

· TRACTAMENT INTEGRAL ·

GiroSalut&BarnaSalut Guia de Salut, Cos i Ment

JO VAIG PATIR UNA

MALALTIA AUTOIMMUNE Em dic Dani Mir i tinc 44 anys. fa molts anys que em dedico a la MTC. Sóc soci de la S.A.C.-A.A.E. amb el núm. 17126. Vaig estudiar 4 anys a l’Institut Shon de Mataró i a posteriori vaig fer varis cursos i em vaig examinar a Pekín per la World Federation of Chinese Medicine Societies (WFCMS). Actualment visito a varis Centres Mèdics i Centres de Teràpies Naturals i dirigeixo i sóc professor de l’Escola de MTC Liu Jing. Als 37 anys, va canviar la meva vida; vaig tenir la gran sort que se’m va diagnosticar una malaltia autoimmune, un hipertiroïdisme, concretament un GravesBasedow. Jo a aquella època només em dedicava a la MTC, tot i que havia estudiat alguns cursos de Nutrició: Regeneració Corporal, dietoteràpia pel dolor, entre d’altres i més endavant vaig fer varis cursos de Nutrició a la UOC. Crec que estic en disposició d’afirmar que qui digui que un càncer, una malaltia autoimmune, una malaltia crònica com pot ser una fibromiàlgia, fatiga crònica..., es poden revertir amb acupuntura menteix, no puc assegurar si amb mala fe o per ignorància, però menteix. Si bé és cert, que tant l’acupuntura com la MTC en general, són unes eines molt potents que ens poden ajudar en tots aquests casos esmentats i en molts d’altres. Durant el primer any vaig seguir el protocol de la Medicina al•lopàtica, vaig prendre la droga tiroidea que em va receptar la meva endocrina (vull deixar ben clar que sóc de l’opinió que tothom ha de seguir els tractaments que recomana el seu metge; jo en aquella època sort en vaig tenir), amb la droga tiroidea les analítiques es van normalitzar, però no l’anticòs que jo feia, conseqüència del qual tenia la malaltia autoimmune. Paral.lelament es va despertar en mi una ànsia d’estudiar i esbrinar el perquè de la meva malaltia autoimmune... varis membres de la meva família tenen i han tingut una malaltia d’aquesta naturalesa, se’m deia que nosaltres petem per aquí, que m’ha tocat, que és genètic... cosa que és certa, però si era genètic? I només genètic, perquè als 37 anys i no al néixer? Faltava poc per arribar a la conclusió que la genètica es manifesta d’una manera o d’una altra depenent de l’epigenètica, és a dir, tot el que envolta la nostra genètica, i en aquest cas els nostres hàbits de vida i els nostres actes diaris i tenen molt a veure. A l’any de seguir el tractament al•lopàtic em posen en llista d’espera per injectar-me Iode radioactiu (I-131),

abans es feia una tiroidectomia (extracció de la glàndula tiroides), avui en dia encara es fa en alguns casos com a embarassades o mares en període de lactància, pel risc evident que comportaria pel nadó, etc. L’I-131 és més barat que una operació i també hi ha algunes opinions que diuen que és menys arriscat que entrar a un quiròfan; jo, la meva opinió sobre aquest tema me la reservo. Es segueix aquest protocol, perquè hi ha estudis que diuen que si la malaltia no es reverteix en les primeres fases i degut a que la droga tiroidea no es pot prendre sempre, s’ha de passar a extirpar la tiroides o a inutilitzar-la mitjançant l’I-131, evidentment els pacients que es sotmeten a aquests tractaments passen a tenir un hipotiroïdisme induït pel mateix tractament, ja que la glàndula perd la seva funció i passen a prendre l’hormona tiroidea de per vida, per així poder normalitzar les analítiques i no caure en un hipotiroïdisme crònic, és a dir, passen de tenir un hipertiroïdisme a un hipotiroïdisme, això no ho dic per fer cap crítica, hi ha molts pacients que sort en tenen, però crec que s’ha d’explicar. Finalment, jo no em vaig sotmetre a aquest tractament (sempre vaig prendre el medicament fins que el meu cos no el va necessitar). Com he dit, paral.lelament vaig buscar opinions de metges, naturòpates i altres terapeutes, i vaig estudiar molt. Arribats en aquest punt era el moment de dur a la pràctica tota la teoria: durant aquest període de temps vaig saber que sóc celíac i també vaig treure totes les intoleràncies alimentàries, sí, totes; vaig iniciar una alimentació fisiològica i respectuosa amb el meu cos i vaig inicia EL PROCÉS DEPURATIU, sí la Depuració Corporal, seriosa amb mètodes rigorosos i alguns ancestrals; la meva Depuració Corporal va durar uns dos anys, no es pot depurar l’espai intersticial en 15 dies, vaig posar en marxa el que anomeno TRACTAMENT INTEGRAL. Els resultats van ser que a l’any pràcticament ja no produïa l’anticòs que em provocava la malaltia autoimmune i paral.lelament vaig poder anar reduint la medicació (mai em vaig saltar cap control endocrí), als dos anys ja no hi havia ni rastre de la meva malaltia autoimmune. Del TRACTAMENT INTEGRAL i de molts altres temes interessants us en parlaré en properes edicions. Fins aleshores us desitjo molta salut i us recordo que tot és possible! Dani Mir. Més info: danimircuros@gmail.com 699 760 321


GiroSalut&BarnaSalut Guia de Salut, Cos i Ment

ET VOLS FORMAR EN

57

MEDICINA TRADICIONAL XINESA, ESPECIALITAT EN

ACUPUNTURA I MOXIBUSTIÓ?

ESCOLA DE MEDICINA TRADICIONAL XINESA LIU JIN FORMACIÓ avalada per la SAC,

organisme màxim de representació dels acupuntors/res Les pràctiques també són obertes a aquells acupuntors que ja han acabat els seus estudis i que volen millorar o aprendre diferents tècniques acupunturals i de moxibustió. Els alumnes que només fan pràctiques obtindran un certificat d’hores de pràctiques. Es fan pràctiques des del 1er dia i a partir del 1er trimestre amb pacients reals. La Sociedad de Acupuntores de Cataluña-Asociación de Acupuntores de España (SAC-AAE) acredita que la formació ha sigut analitzada i cumpleix els estándars de qualidad que la nostra organització defensa i que ofereix les garanties de qualidad per a l’alumne/a. 1r curs (nivell 1): Diploma Bàsic d’Acupuntura Oriental. 2n curs (nivell 2): Diploma d’Acupuntura i Moxibustió amb certificat d’hores de pràctiques. 3r curs (nivell 3): Diploma d’Acupuntura Clínica General Oriental amb certificat d’hores de pràctiques. Els alumnes que tinguin els 3 anys amb certificat de pràctiques podran realitzar el Màster. 4art curs Màster: Títol Graduat en Acupuntura i Moxibustió. També oferim pràctiques obertes a estudiants d’altres escoles que no tinguin l’opurtunitat de fer pràctiques a les seves escoles en qüestió, ja sigui perquè estudien on-line o perquè senzillament no inclouen les pràctiques dins del seu programa d’estudis.

Formació impartida i dirigida: per Dani Mir.

Acupuntor examinat a Pekin per la World Federation of Chinese Medicine Societies (WFCMS). Número S.A.C-A.A.E: 17126.

Matrícules obertes. Inici dels cursos al setembre (possibilitat d’incorporar-se al curs dins dels dos primers mesos de cada curs). Horari: dissabtes (11 mesos a l’any, a l’agost no hi ha classes). A on: Centre de Teràpies Naturals i Formació La Flor del Remei. Ps de la Generalitat, 46 (Vic)

Informació, inscripcions i per demanar hora de visita (Olot, Girona, Vic, Ripoll, Manlleu, Amer i Taradell)

699760321 o a danimircuros@gmail.com Al llarg del curs també es realitzen SEMINARIS de 8h (Moxibustió, Ventoses, electroacupuntura, etc) oberts a altres estudiants o ja acupuntors/res.


ACTIVITATS:

CONSULTA: Especialistes en la ciència mil·lenària procedent de l’India, l’Ayurveda. Un ampli ventall de massatges, teràpies i tractaments per millorar, entre d’altres: -Migranyes

Al Centre Ayurveda us oferim clases de: Hatha Yoga Vinyasa Yoga Ioga per embaraçades Ioga per la gent gran Ioga per nens

-Estrès -L’equilibri emocional -Per nodrir la pell

Tai-Xi

Consultan’s

-Millorar la circulació

els horaris

-Eliminar la fatiga -Equilibrar el sistema nerviós -Reumatisme -Millorar el son

i troba

la teva clase ideal.

-Tensions musculars -Problemes de vista -Depurar toxines -Millorar la memòria -Relaxació

Un cop al mes:

I també Pautes alimentàries Reflexologia i Reiki

SOPAR-CONCERT Concert Vibracional de bols de quars i

Sopar Degustació de cuina Ayurvèdica. Consulta’ns dates.

C/ Anselm Clavè 57, 17430 SANTA COLOMA DE FARNERS (GIRONA) TLF. 972 781 691 – wassap: 680 502 268 e-mail: centreayurvedascf@gmail.com www.centreayurvedascf.cat


60

Guia de professionals, establiments i serveis

ALIMENTACIÓ ESTABLIMENTS n agrobotiga SANTABÀRBARA Alimentació natural i ecològica C/ Indústria, 56, Anglès T. 972 424 399. Whatsapp 622 200 588 info@agrobotigasantabarbara. com FB: santabàrbaraagrobotiga Inst: santabarbara_agrobotiga n AROMA DEL TE SALÓ I BOTIGA DE TE Esmorzars i berenars. 45 varietats de tes i infusions Av. Xile, 3 - 17800 Olot T. 972 27 23 14 info@aromadelte.com VENTA ON-LINE: www.aromadelte.com n ELS FOGONS DE LA JOANA Cuina sana i vegetariana per emportar. Hamburgueses vegetals Crta. de la Deu, 12 17800, Olot T. 972 26 14 27 www.elsfogonsdelajoana.com n EUFRÀSIA ECOBOTIGA Alimentació, plantes medicinals i tes a granel, cosmètica, pintures naturals... C/Montseny 17 17150 Sant Gregori (Girona) T. 872 213 639 eufrasiasg@ gmail.com www.facebook. com/eufrasiaecobotiga Inst.: eufrasia.ecobotiga n LES BONES HERBES Herboristeria, Dietètica i Alimentació Biològica. C/Caamaño, 8 T. 972 67 04 07 C/ Besalú, 7 T. 972 67 41 35 17600 Figueres info@bonesherbes.com www.bonesherbes.com

DIETÈTIQUES n DIETÈTICA ACÀCIA Assessorament dietètic i terapèutic gratuït. Pg. Països Catalans, 192 Salt, 17190 T. 972 402 373 @AcaciaSalt marcacacia@gmail.com n BISBAL NATURA S.L Herbolari, dietètica, alimentació ecològica c/Cavallers,36 17100 La Bisbal d’Empordà T. 972 64 50 42 n DIETÈTICA DE CALDES DE MALAVELLA Salut, alimentació i estètica biològica. Dietes+auriculoteràpiaMassatges - Flors de Bach i estètica natural. Pl. Sant Esteve, nº 3. bx esq. 17455 Caldes de Malavella T. 972 472 427 www.ladieteticadecaldes.com dieteticadecaldes@gmail.com n DIETÈTICA FONOLL Centre de teràpies naturals, Herbolari - Dietètica Pl. Catalunya, 5 bx 17190 Salt

T. 872 030 015 www.fonollnatural.com info@fonollnatural.com n DIETÈTICA NATURALMENT Herbolari, dietètica, alimentació ecològica, cosmètica natural. Teràpies. C/ Hortes 13 Girona T. 972 412 188 c/ Pare lluís Rodès, 18. Sta. Coloma Farners Tel. 972 842 462 mnurianatural@gmail.com n LA TISANA Dietètica i teràpies C/ Catalunya, 11, 17244 Cassà de la Selva T. 972 461 820 f.alsina@hotmail.com

MERCATS n MERCATS ECOLÒGICS A L’EMPORDÀ Dissabtes matí RUPIÀ (1r) / CORÇÀ (2n) / VERGES (3r)/ TORROELLA DE MONTGRÍ (4t) + info: www.moemporda.org PRODUCTORS PA 􀀀 LA FOGAINA Pa ecològic i Cafeteria C/St. Sebastià, 52. Les Preses T. 972 693 826/646 879 062 dt a ds 8:00-13:00 i 16:00 20:00H fornlafogaina@gmail.com www.lafogaina.com Instgr. i fb: fornlafogaina n FORN DE PA FERRER Pa artesà cuit amb llenya Desde 1924 Ps. de Catalunya, 86, Torroella de Montgrí T. 972 755 972 C/. del Port nº 20, L’Estartit T. 972 750 077

VINS ECOLÒGICS n CAN TORRES Celler familiar de vi natural i ecològic a peu de l’Albera. Enoturisme amb visites guiades a les vinyes i als monuments megalítics propers. Veïnat de Vilartolí, 17751 Sant Climent Sescebes. T. 671 19 19 56 www.cantorres.blogspot.com @cellercantorres cantorres.scs@gmail.com n VINS DE TALLER Vins d´autor i visites d´enoturisme. Vinyet: C/ Nou, 5. Siurana d´Empordà Celler: C/ Sant Jordi, 4BVilamalla T.972 525 578 629 773 917 / 934 816 434 info@vinsdetaller.com www.vinsdetaller.com

FORMACIÓ

La Guía Verda

TALLERS DE CUINA n􀀀 ESPAI CUINAR SA Matthias Hespe Formador, assessor i xef de cuina macrobiòtica i de diferents monogràfics de cuina saludable. Et mostrem com es pot menjar sa i adequadament pel teu cas personal, millorant la teva salut. Classes de cuina saludable personalitzades i en grups. C/Universitat de Montpellier,12, 2º1ª, GIRONA espai@cuinar-sa. es T. 605 98 92 19 i 972 22 41 04 www.cuinar-sa.es

RESTAURANTS VEGETARIANS

n Rest. AMARANTA Restaurant ovolacto vegetarià. C/ Riu Güell, 31-33, 17005 GIRONA T. 972 940 832 www.amaranta.webs.tl VEGANS

n Rest. INTEGRAL Restaurant VEGETARIÀ I VEGÀ Carrer de la Jonquera, 30, 17600 Figueres T.972 51 63 34 www.facebook.com/ integral.figueres KM 0 / PROXIMITAT

n Rest. ANTAVIANA Restaurant KM0 C/. Llers, 5-7, 17600 Figueres T. 972 510 377 info@restaurantantaviana.cat

BIOCONSTRUCCIÓ SALUT DE L’HABITAT n ARSS ARQUITECTES Arquitectura-Salut-Sostenibilitat -ALICIA CASTAN MASIP Arquitecta. Bioconstrucció i Feng Shui. Especialista en Feng Shui i Salut de l’Habitat arss@arssarquitectes.eu T. 637 222 658 - 618 547 631 www.arssarquitectes.eu n ECOARQUITECTURA GABI BARBETA Projectes i reformes en bioconstrucció amb materials naturals i saludables T. 679 424 190 - 676 800 447 - Ctra.de Riudaura, 16 17800, Olot (Girona) - Ctra. de Les Encies s/n 17172 Les Planes d’Hostoles (Girona) www.ecoarquitectura.eu n GIRONA BIOCONSTRUCCIÓ Bioconstrucció, estudis de la contaminació electromagnètica i de l’eficiència energètica www.gironabioconstruccio.cat info@gironabioconstruccio.cat

CENTRES MÈDICS Q MEDICAL SALUS Dietes personalitzades Psicologia Infantil, Adolescents i Adults.

Psicopedagogia i Logopèdia. Especialitats mèdiques. Reconeixements per permís de conduir, armes, etc... Pl. Nova, 9 17100 LA BISBAL D’EMPORDÀ T. 972 641 405 www.medicalsalus.com

CENTRES DE TERÀPIES Q AD’s ESCOLA Espai de salut, psicoteràpia i de formació. Sessions individuals, de parella, grups de treball personal i formació universitària en teràpies naturals, constel·lacions i renaixement. Pl. Camil Geis, baixos 5 17007 GIRONA Tel: 657 412 202 972 207 461 www.adscentre. org info@adscentre.org Q ARMONIA Centre i Botiga Teràpies Manuals, Estètica Natural, Esoterisme, Activitats, Tallers, Cursos. C/ del Pou, 1 Entlo 2º 17820 BANYOLES 17820 T. 972 583 932 / 606 880 834 www. armonia.cat armonia@armonia.cat Q CENTRE DE MASSATGES ELENA TERRADAS i NATALIA ALONSO Osteopatia, Massatge Esportiu, Shiatsu, Sinergètica-Sanació, Desprogramació Biològica. Quiromassatge. C/Girona, 20-22-4rtB 17600 FIGUERES. T.667612326 www.elenaterradas.com Q CENTRE RESPIRA Centre de Fisioteràpia Respiratòria i Consultes de Medicina Natural.T. 872 027 416 C/ Juli Garreta, 1 àtic C. 17002 GIRONA. www.respirabenestarisalut.com info@respirabenestarisalut.com Q EQUILIBRIUM Espai de salut, lloguem despatxos per professionals de la salut. Acompanyem als professionals a desenvolupar la seva consulta. Pl. Marquès de Camps 16, 1. 17001 GIRONA T. 872 081 505 www.equilibrium.cat Q 􀀀ESPAI ALEXANDRA Salut i creixement Teràpies, Tallers, Xerrades, Cursos i Lloguer d’Espais. C/ Sis d’Octubre, 30 A LA BISBAL D’EMPORDÀ T. 630 811 958 espaialexandra@yahoo.com Q ESCOLA DE MASSATGE INTEGRATIU Acompanyant una nova generació de Massatgistes Conscients. Cursos de formació i sessions personalitzades de massatge. Ajuda en la superació de dificultats relacionades amb l‘autoestima, l’excitació, l’erecció, l’ejaculació i l’orgasme,


La Guía Verda

Guia de professionals, establiments i serveis

així como en casos de dolor durant l’acte sexual. Passeig Bisbe Guillamet, 20 17800 OLOT. T. 649 57 46 67 info@masajeintegrativo.es www.masajeintegrativo.es

Bioperruqueria per home i dona. Tints i tractaments naturals i ecològics, activats amb aigua bipolar. C/ Pare Colí, 4 RIPOLL. 972 71 44 45 www.secretosdelagua. com

Q ESPAI GANESHA Teràpies Naturals. Ioga, Massatge Ajurvèdic, BioNeuroEmoció, tallers. C/Sant Llorenç. 16, 1er SANT FELIU DE GUÍXOLS T. 656 160 825 / 972 325 298 espaiganesha@gmail.com www.espai-ganesha.com

D MU BIOPERRUQUERIA Bioperruqueria per a home i per a dona. Especialitat en coloracions i tractaments orgànics i ecològics c/ Bisbe Vilanova 1bis- b, OLOT

Q HAPPYYOGA Formació de professors de Kundalini Ioga. Formació Ayurveda. c/ Sant Agustí, 40. GIRONA T. 972 208 495/616 952 314 girona@happyyoga.com www.happyyogagirona.com Q MUNDO NATURA Centre de teràpies naturals. Especialista en nutrició Ortomolecular. Av.Costa Brava, 9, 17250 PLATJA D’ARO T. 972 825 659 mundonaturaspa@gmail.com www.mundonatura.net Q MARÍA DEL PILAR PÉREZ SÁNCHEZ Nutrició i cura del cos, la paraula i l’ànima. Experta en Constel·lacions Familiars i Sistèmiques. Narrativa Terapèutica i Río Abierto. Sessions individuals: Constel.lació amb Playmóbil. Sessions grupals: Espai Mas Gibert, Sant Gregori Dinàmic Girona Tel. 639 390 203 7mariadelpilar@gmail.com

COSMÈTICA ESTÈTICA ESTABLIMENTS D NÈCTAR Cosmètica natural i biològica, Roba interior ecològica (bambú) Espelmes i aromes per la llar naturals. Dolors, 1 OLOT T. 972 272 792 ESTÈTICA D HELENA ESTÈTICA I TERÀPIES CORPORALS Estètica holística, massatges terapèutics i wellness (benestar) C/ Barcelona, 12 14, 3º 6ª GIRONA T. 972 22 61 96 www.helenanatur.com PERRUQUERIES D ALBO ESTILISME D’AUTOR PERRUQUERIA-ESTÈTICA Talls personalitzats. Colors: oli, pigments, fangs. Tractaments: facials, corporals. Tot treballat amb productes naturals i orgànics a través d’Aigua biopolar de Secretos del agua C/ del Roser, 12, 17257 TORROELLA DE MONTGRÍ T. 972 75 73 14 info@albo.cat/ www.albo.cat D LA PERRUQUERIA

D STRASS 34 Tractaments facials i corporals 100% bio ecològics Dr.Hauschka, Maquillatge amb productes bio, Cursos d’automaquillatge, Maquillatge a domicili, Apte per a celíacs, Amplia venda productes facials i corporals bio Dr. hauschka, Depilació d’un sòl ús, Manicures Shellac, Vinylux, Fotodepilació, Targetes fidelitat, Targetes de regal, Etc. C/Empordà, 34 FIGUERES Tel. 972 51 10 31

CREIXEMENT PERSONAL l ANANT TEK-IOGA SALUT EMOCIONS Iogaterapia. Holistic Brain Kinesiologia avançada Bioenergètica. Ioga Kundalini OLOT, SANT ESTEVE D’EN BAS RIUDAURA-LES PRESES T. 649 621 030 FB: Anant Tek anantekaur@gmail.com

Talleres. Conferencias C/ Sant Llorenc, 16-18 1er ST. FELIU DE GUÍXOLS T. 972 325 298 / 656 160 825 FB Espai Ganesha

l HAPPYYOGA Formació de professors de Kundalini Ioga. Formació Ayurveda. c/ Sant Agustí, 40. Girona T. 972 208 495/616 952 314 girona@happyyoga.com www.happyyogagirona.com l COACHING PER PERSONES ALTAMENT SENSIBLES, MP COACHING. MARINA PUIGVERT COLOMER, Coach personal i executiu, especialitzada en persones altament sensibles. Certificada per ICF i Elaine Aron. OLOT - GIRONA - BARCELONA t. 639 739 143 marina@mpcoaching.es www.mpcoaching.es l ISABEL VIDAL FONT Acompanyament Terapèutic. Doula. T. 647 903 252 www.doula.cat l YUAN SHEN Centre per al Desenvolupament de l’ésser humà Tai Txi Txuan – Txi Kung – Meditació – Teràpies C/Oviedo, 5 GIRONA T. 654 605 710 www.yuanshen.es info@yuanshen.es REBIRTHING

l CARMEN BOIX CASAS Constel·lacions Familiars Sistèmiques. Re-Naixement i Pedagogia Sistèmica Master Universitario en Neuropsicopedagogia. Plaça Camil Geis, baixos 5, 17007 GIRONA T. 657 412 202 - 972 207 461 info@adscentre.org www.adscentre.org

l AD’s ESCOLA Rebirthing. Sessions individuals i formació amb titulació universitària. Pl. Camil Geis, baixos 5 17007 GIRONA Tel: 657 412 202 972 207 461 info@adscentre.org www.adscentre.org

l CENTRE D’ESTUDI I CREIXEMENT PERSONAL - ESPAI GIRASOL - Treballs de joc amb nens, seguint l’aprenentatge d’Emmi Pikler Treballs de consciència, seguint d’aprenentage d’Elsa Gindler. Av. Girona 3A - 17150 ST. GREGORI T. 666 303 919 www.gira-sol.cat martagrauges@gmail.com

IOGA KUNDALINI

l ESCOLA DE MASSATGE INTEGRATIU Acompanyant una nova generació de Massatgistes Conscients Cursos de formació en Quiromassatge i Massatge Genital Conscient. Sessions personalitzades de Massatge Integratiu i Acompanyament Sexual. Passeig Bisbe Guillamet, 20. 17800 OLOT - Girona Tel: 649 57 46 67 info@masajeintegrativo.es www.masajeintegrativo.es l ESPAI GANESHA BioNeuroEmoción. Masaje Ayurvédico.

DISCIPLINES / ACTIVITATS PSICO- CORPORALS Q HAPPYYOGA Centre de Kundalini Ioga i Teràpies Naturals C/ Sant Agustí, 40, GIRONA T. 972 208 495 / 616 952 314 girona@happyyoga.com www.happyyogagirona.com Q YUAN SHEN Centre per al desenvolupament de l’Ésser humà C/. Oviedo, 5 Girona T.656 645 171 / 654 605 710 info@yuanshen.es www.yuahshen.es

61

www.aditya.cat

Q CENTRE DE IOGA IYENGAR® EL POU DE LLUM Centre d’ensenyament del mètode IYENGAR®, reconegut per l’Associació Espanyola de Ioga IYENGAR®. Classes matins i tardes, diferents nivells. Cursos intensius i tallers. c/Cap de Creus,8 bx. 17600 FIGUERES (darrere el Museu Dalí) T. 619 197 512 enric@iogaelpou.cat www iogaelpou.cat i www.facebook.com/iogaelpou Q CENTRE DE IOGA IYENGAR® LA TRIBUNA Centre d’ensenyament del mètode IYENGAR®, reconegut per l’Associació Espanyola de Ioga IYENGAR®. Classes matins i tardes, diferents nivells. Cursos intensius i tallers. c/Bisbe Lorenzana, 17-2º-A. 17800 Olot (davant la Teisa) T. 619 197 512 enric@iogalatribuna.cat www.iogalatribuna.cat i www.facebook.com/ iogalatribuna Q ESPAI DE IOGA Ensenyament del mètode IYENGAR®. Diferents horaris i nivells en una sala preciosa plena de llum. També intensius els dissabtes. Rambla de la Llibertat, 6, 4, 17004 GIRONA T. 655 341 258 www.espaideioga.cat Q ERNESTINA TRULLÀS Ensenyament del mètode IYENGAR® Classes diferents nivells Serinyà- Banyoles Tel. 678 653 538 Q YOGA DEL MAR EMPURIABRAVA Ensenyament del mètode IYENGAR, diferents nivells IOGA- Teràpies, embarassades, intensius dissabtes. Acupuntura. C/Club Nàutic, torre 1 EMPURIABRAVA www.yogadelmar.ucoz.com T. 679 976 851- Andrey Datsuk FB Yoga del Mar Empuriabrava PILATES

Q CENTRO DE PILATES & MOVIMENT CONSCIENT Classes Semi Grupales Pilates Màquines i terra - Hipopressius - Tonificació - Entrenament funcional C/ Pere Joan 44 Baixos Esc AB 17230 PALAMÓS T. 683366544 info@studioesencia.com

IOGA IYENGAR

Q ADITYA AMICS DEL IOGA Ensenyament del mètode IYENGAR® Classes matins i tardes, diferents nivells. Cursos intensius, ioga a la natura, xerrades i tallers. C/Juli Garreta 22, 3r 2a 17002 GIRONA (davant l’estació) T. 972 190 041 info@aditya.cat

Q IRIA SAMBAO Entrenadora personal de Pilates i Fitness a domicili. Especialitzada en Reeducació postural i Esquena Sana. Hores convingudes. Contacte: mòbil 691-290-363/ mail: iriacspilates@gmail.com// Facebook Pilates Style Girona.


62

Guia de professionals, establiments i serveis

TAI-TXI /QI GONG

Q JORDI CANALETA Professor de tai txi-txi kung Girona i Santa Coloma de Farners -tel. 654605710 jordi13@hotmail.com QENRIC MUS Classes de TaiChi - Qi gong FONTAJAU T. 972 443 088 enricmus@gmail.com

FORMACIÓ . AD’s ESCOLA Formació universitària en: Constel•lacions Sistèmiques, Re-naixement, Pedagogia Sistèmica i Naturopatia Pl. Camil Geis, Bx, 5, 17007 GIRONA T. 972 207 461 / 657 412 202 info@adscentre. orgwww.centre.org . ASSOCIACIÓ SAAMA (Veturián Arana) Formación Teràpia Quàntica Desbloqueig Integral Saama formacionsaama@gmail.com www.terapiasaama.com . ATENEA, espai de creixement. Classes setmanals amb metodologia Montessori per a nens. Orientació per a adolescents. Tallers familiars i acompanyament a les famílies. Formació per a mestres en treball i pedagogia Montessori. Assessorament per a escoles i equips docents. Placeta de l’estatut, 2, CELRÀ (Girona) 669 00 40 23 www.educarelser.com susanna@educarlser.com . ESCOLA DE MASSATGE INTEGRATIU Acompanyant una nova generació de Massatgistes Conscients Cursos de formació en Quiromassatge i Massatge Genital Conscient. Sessions personalitzades de Massatge Integratiu i Acompanyament Sexual. Ps. Bisbe Guillamet, 20. 17800 OLOT Girona Tel: 649 57 46 67 info@masajeintegrativo.es www.masajeintegrativo.es . ESPAI GIRA-SOL Educació respectuosa Despertar sensorial Cursos amb Ute Strub i professionals de Pikler Escola d’estiu Av. Girona 3A 17150 ST. GREGORI T. 666 303 919 www.gira-sol.cat martagrauges@gmail.com . MUJER CÍCLICA Cursos online per al teu creixement personal i professional: ‘Las Cuatro Lunas en Mí”, ‘El Camino de la Facilitadora. Treballa amb grups des de la saviesa femenina” i “Emprender con el Corazón. De la semilla al fruto”Més informació i inscripcions: http://mujerciclica.com/ formacion/

. HAPPYYOGA Formació de professors de Kundalini Ioga. Formació Ayurveda. c/ Sant Agustí, 40. GIRONA T. 972 208 495/616 952 314 girona@happyyoga.com www.happyyogagirona.com . MUJER CÍCLICA Formació presencial anual i cursos online per connectar amb allò femení profund i acompanyar altres dones en aquesta descoberta. www.mujerciclica. com/formacion cursos@mujerciclica.com

INFANTS

ASSISTÈNCIA AL PART A CASA

a NAIXEMENTS MUDRA Equip de llevadores per l’acompanyament a la maternitat i a la criança. Consell pregestacional. Part a casa, preparació al part, visites seguiment gestació, postpart i lactància materna. C/ Rec, 16. FLAÇÀ. T. 679 441 249 www.equipmudra.com info@equipmudra.com a ULRIKE AULBACH Acompanyament a l’embaràs, part a casa i postpart de forma holística Llevadora 655 365 788 www.partacasa.com ulrike@partacasa.com EDUCACIÓ ALTERNATIVA a ESPAI LEMÚRIA Educació Respectuosa. Acompanyem famílies amb infants (1-6 anys). FIGUERES. espailemuria.blogspot.com.es/ espailemuria@gmail.com FB: espailemuria T. 972 677 487 606 671 725

La Guía Verda

n EDIREFLEX - Estudi i la difusió de les reflexologies. Associació dedicada a la difusió de les reflexologies i desenvolupament professional dels reflexòlegs, mitjançant tallers i intercanvis. Girona T. 619 339 086 Barcelona T. 672 004 782 www.edireflex.com edireflex@gmail.com ACUPUNTURA n FRANCESC BOSSACOMA VIVES Acupuntor T. 667 561 436 Consultes a: Torroella de Montgrí, Ullà, L’Estartit, La Bisbal D’E., Banyoles i Figueres. Begur n ESPAI ARUNAI Medicina Tradicional Xinesa i Acupuntura. c/Francesc Macià,4 VILAJUÏGA T. 666 033 070 centrearunai@gmail.com n SILVIA MESTRE DE BORDONS Formació en Medicina Tradicional Xinesa, especialitzada en Acupuntura Japonesa, Fitoteràpia, Reiki i Flors de Bach. Consulta a CENTELLES i a BARCELONA: C. Antoni Gaudí 26, 2-1, Centelles. C.Aragó 517, 7-1, Barcelona. T. 677 45 70 05 www.acupunturajaponesa.cat n DANI MIR Acupuntor. Titulat en MTC. Professor de MTC. Depuració Corporal. Tractament Integral. T.699760321 Visites: OLOT, VIC, GIRONA, RIPOLL, AMER I MANLLEU. Formacions de MTC d’1 a 4 anys danimircuros@gmail.com

SERVEIS MATERNITAT

n SALUT GLOBAL Medicina Tradicional Xinesa. Acupuntura. Osteopatia Fluidica craneosacral.Teràpia Floral Dr.Bach. c/Colom, 38 3er 3a. 17600 Figueres T. 972 511 643 info@salutglobal.cat www.salutglobal.cat

a 􀀀HAPPYYOGA Massatge infantil. Ioga embaràs. Recuperació post-part amb nadons. Ospeopatia infantil. Craneosacral. c/Sant Agustí, 40. GIRONA T. 972 208 495/616 952 314 info@happyyoga.com www.happyyoga.com

n SAÜC. Centre d’Acupuntura i Teràpies Naturals Acupuntura, teràpies manuals, osteopatia, kinesiologia... C/Sta. Maria 33 Banyoles T. 872571727 - 972101501 sauc.terapies@gmail.com

a GIRASOL Espai de joc tranquil i respectuós Av. Girona, 3 - 17150 Sant Gregori T. 666 303 919 www. gira-sol.cat martagrauges@ gmail.com

a ISABEL VIDAL FONT Doula embaràs i postpart T. 647 903 252 www.doula.cat www.blessingwaymama.com

TERAPEUTES ASSOCIACIONS n APTN-COFENAT ASOCIACIÓN DE PROFESIONALES DE LAS TERAPIAS NATURALES Objetivos: Regulación profesional, reconocimiento docente y reconocimiento formativo. T. 673 87 47 74 www. cofenat.es info@aptn-cofenat.es

ART-PSICOTERÀPIA n LA BULLIDORA Centre d’Artteràpia Escola d’Art i Creativitat Coworking formatiu i terapèutic www.labullidora.com T. 972 413 478 • 699 815 185 C/Rutlla 112-114 entr. Girona n C GABRIELLE Pintora d’art intuïtiu i aquarel•les d’ànima T. 655 81 23 77 elcaminodelosangeles@gmail. com n IRMA ZAPPONI MISSAGLIA.

Metgessa- Arterapeuta Gestalt. Acompanyament i suport terapèutic per a pacients i familiars amb malalties cròniques com càncer, fibromiàlgia, artritis, asma, depressió... T. 652 204 237 creacioberta@hotmail.com BIOENERGÈTICA n􀀀 ALEXANDRA PRAT PRAT Quiromassatge, Reflexologia T. Osteopàtiques, Polaritat i Sanació Prànica. Espai Alexandra T. 630 811 958 C/Sis d’octubre, 30 A La Bisbal de l’Empordà espaialexandra@yahoo.com COACHING n􀀀 JUDIT PADRÈS Coach personal. Sessions individuals, cursos i tallers grupals. Acompanyo en l’assoliment d’objectius i en transitar situacions de dificultat, confusió, dubtes. Treballo conjuntament amb la persona perquè visqui la seva vida a través d’estar amb sintonia amb si mateix/a. Consulta a BANYOLES i a GIRONA. Més informació a: www.juditpadres.cat// 669 56 96 88. CONSTEL·LACIONS FAMILIARS I SISTÈMIQUES 􀀀 n CARMEN BOIX CASAS Experta Universitària en Constel. lacions. Directora de la Formació de Constel•lacions de AD’s, ESCOLA Real Centro Universitàrio Escorial- Maria Cristina Pl. Camil Geis, baixos 5 17007 Girona Tel: 657 412 202 / 972 207 461 info@adscentre.org www. adscentre.org FISIOTERAPEUTES/ OSTEÒPATES n CTB - CENTRE TERÀPIES BARCELÓ (Fisioterapeutes colegiats)Osteopatia, Fisioterapia, Acupuntura. Kinesiologia, Quiromassatge terapèutic, Nutrició Natural. Centre que pertany a OSC-CAT. Associació Col•lectiu d’Osteòpates de Catalunya. Lloguer de l’espai per a professionals de la salut i l´estètica. Tallers, xerrades, cursos, teràpies, etc. C/Sant Joan Baptista, 4 bx Figueres T: 646 274 308 n FISIOESPAI BESCANÓ Centre de fisioteràpia i osteopatia. Classes de reeducació postural i teràpia abdominal hipopressiva. Anna Jorquera, fisioterapeuta i osteòpata. N. col. 2097 Major, 86 Bescanó. T. 686146317 annajorq@gmail.com n ORIGEN FISIOTERÀPIA Centre de fisioteràpia i osteopatia. Gimnàstica Abdominal hipopressiva.Oriol Vivas, Fisioterapeuta col. 8831 Vilobi d’Onyar i Santa Coloma de Farners T. 972 47 48 18 686 54 93 07 (wapp) www.origenfisioterapia.cat


La Guía Verda 􀀀n JORDI VILA Osteopatia i salut. Estructural, cranial, visceral Sant Hilari Sacalm 669 17 59 29 Cassà de la Selva 972 463 889 Banyoles 972 581 309 Arbúcies 972 860 905 www.osteopatiajordivila.com GESTALT n ESCOLA GESTALT GIRONA Escola de Gestalt. 15 anys formant a Girona. Recolzament als professionals per la realització d’activitats terapèutiques i formatives: Lloguer de sales. C/ Guillem Minali, 12,17004 Girona T. 972 417 198 www. gestaltgirona.com n ESCOLA GESTALT DE CATALUNYA Gestaltcatgirona formació i psicoteràpia C/Santa Eugènia, 18 1er 2a, 17004 Girona T. 972 09 26 34/ 605 631 649 www.gestaltcatgirona.com També estem a Barcelona.

Guia de professionals, establiments i serveis

n PAU VIDAL GARCIA Massatge energètic, Reiki Teràpies reflexes, Massatge metamòrfic C/ Joan Maragall, 24 1er 1a Girona T. 602 323 628 paumassatge@gmail.com n SALUT GLOBAL Drenatge Limfàtic-Reflexoteràpia-Quiromassatge-Reiki c/Colom,38 3er 3a 17600, Figueres. T. 972 511 643 info@salutglobal.cat www.salutglobal.cat MEDICINA INTEGRATIVA n DR. JOSEP ORTÍ PONSA Consulta del Sofriment C/ Rosselló 283 bis 1-2ª BCN Pl. Fra Bernadí 32-33. Manlleu (BCN) Mob. 619 90 03 28 consultadelsofriment.cat consultadelsufrimiento.com MEDICINA ORTOMOLECULAR

n ÀNGEL GORDON Hipnòleg Clínic c/ Canonge Dorca, 4 1er Pis. 17001, Girona T. 630 051 601 angelgordonlions@hotmail.com

n 􀀀MÒNICA ALBERTÍ COROMINAS Medicina Ortomolecular i Antienvelliment. Dietes per a tot tipus de patologia, aprimament i anti-aging. Valoració funcional de l’estat de salut. EQUILIBRIUM, veure Centres de Teràpies 872081505 / 972 213 053 MUNDO NATURA, 972 825 659 veure Centres de Teràpies

HOMEOPATIA

PSICOANÀLISIS

n MARÍA ROSA BLASCO Metgessa Homeòpata. Hores convingudes. C/. Migdia 56/58 , 2º 2ª 17003 Girona T. 972 203 397 rosablascoprim@gmail.com

n PSICOANÀLISIS DR. CARLES FRIGOLA Lic.Psic. ELISABETH LLORCA Ansiedad, Depresión, Estrés, Fobias, Celos, Pareja, Mobbing, Ludopatía c/ Paris, 147, 3º2º. Barcelona T. 93 430 82 95

HIPNOSI CLÍNICA

KINESIOLOGIA n JORDI CANALETA Kinesiòleg, Kinesiologia Psicoenergètica i especialista en M.I.T Mètode d’Indagació Terapèutica. Yuan Shen girona i Santa coloma de Farners. t/ 654605710 n ANNA MOYANO Kinesiologia Emocional Flors de Bach. Teràpia Transpersonal. Girona, Figueres, l’Escala. annakine3@gmail.com T. 628 827 197 MASSATGES n MARGARITA GRABULOSA Massatge terapèutic, drenatge limfàtic, flors de Bach, Reiki, Tallers de Tai-Txi, Musicoteràpia Masies Colonia Paulí 17172 Les Planes d’Hostoles T. 972 44 82 44 n AGUSTÍ REYES MORENO Sessions de Massatge Integratiu orientades a despertar els teus sentits i conèixer millor el teu cos, així com dissoldre bloquejos emocionals i sexuals. Ps. Bisbe Guillamet, 20. 17800 Olot Girona Tel: 649 57 46 67 info@masajeintegrativo.es www.masajeintegrativo.es

PSICÒLEGS/PSIQUIATRES n LAURA BADOSA BARTRINA Psicòloga i Psicoterapeuta Psicoanalítica (especialista en nens i adolescents) n. col·l. 11756. Consultes a Girona, Sils i La Bisbal d’Empordà FB: una mirada des del psicoanàlisi T. 676 968 778 lbadosa.psico@gmail.com n ADRIANA CAÑADA LA MENT Psicologia clínica. col.22475 C/Port Lligat, 4 entl.2 Figueres T. 678 273 324 acanada@copc.cat n CENTRE RESITUA’T Psicologia infantil-juvenil i adults. Sexologia i teràpia de parella.Reeducació psicopedagògica. Logopèdia. Mediació en conflictes. Assessorament en pedagogia Pikler a llars d’infants i famílies. C. Joan Reglà 5, 2-A Figueres T. 639 830 553 / 678 404 982 n COS I MENT OLGA PRADA SOLER Psicologa clínica i psicoterapèuta. Col. 3515. Infants, adolescents i adults

Colom, 38, bx 3, 17600 Figueres www.cosiment.net T. 972 514 974 / 619 892 516 cosiment@cosiment.net n M. DOLORS CUNILLERA CASADEVALL Psicoanalista. Nens, adolescents i adults C/Vilafant, 40- 3er Figueres C/ Santa Clara,64, 3r, 1aGirona T. 699 840 271 n LAURA FONT I GENOVER Psicòloga i Psicoterapeuta. Terapia Narrativa, adolescents i adults. Nº col. 21411. Consulta a Girona T. 666 434 626 lagenr@ gmail.com /www.espaipsicologic. blosgpot.com.es n MIREIA FORNS NADAL Psicòloga clínica. Psicoterapeuta integrativa. Col. 17562. Adolescents. Adults. Salut psicoemocional i holística. Consulta a Girona. Telf.664546020. mireiafornsnadal@gmail.com n DR. FRIGOLA Psiquiatre, psicoanalista. Especialista en orgonomia. Clínica de Medicina Orgonòmica de Creixell, Borrassà. T. 972 50 62 91. www.wilhelm-reich.org compartir -wilhelmreich.blogspot.com n ANGÈLICA GIRALT Psicòloga Clínica. Brainspotting. Processos de dol i pèrdua C/ Nou, 20, 3r 1a. 17001 Girona T. 639 849 363. http://angelicagiralt.blogspot.com.es/ n INSTITUT EUROPEU DE PSICOLOGIA POSITIVA Creixement Personal, Programa Benestar 10, Gimnàs Psicològic i Teràpia Positiva Barcelona, Girona i Banyoles. T. 600 33 17 32 a.gonzalez@iepp.es / www.iepp.es QUIROPRÀCTICA n CENTRE DE COLUMNA VERTEBRAL D’OLOT. Quiropràctica i Salut. Gemma Ferré Pujadas. Dra en Quiropràctica. Av. de l’Onze de Setembre, 7 Baixos. 17800 Olot T. 972 909 649 quirolot@gmail.com SAAMA n ESTER SERRA MOYA SAAMA 2.0, desbloqueig energètic, massatge de meridians, reflexologia podal Thai, PNIE y suplementació natural. Cada sessió és única. Sant Antoni de Calonge, Platja d’Aro i a distància. www.esterserramoya.com T. 615 433 935 info@esterserramoya.com SEXUALITAT n GISELA RODRÍGUEZ Psicóloga col. n. 17204

63

Sexualitat i parella. Assessorament en criança. Desenvolupament personal www.giselarodriguez.com info@giselarodríguez.com Teràpia online i presencial a Figueres i L’Escala T. 651 893 160 n AGUSTÍ REYES MORENO Sessions d’Acompanyament Sexual per l’ajuda en la superacióde dificultats relacionades amb l‘autoestima, l’excitació, l’erecció, l’ejaculació i l’orgasme, així como en casos de dolor durant l’acte sexual. Ps. Bisbe Guillamet, 20. 17800 Olot Girona Tel: 649 57 46 67 info@masajeintegrativo.es www.masajeintegrativo.es TERÀPIA EMOCIONAL n MONTSE VILASECA Terapeuta emocional. Tractament del dol. Acupuntura, reiki, psicologia,auriculoteràpia, flors de Bach,minerals. T. 627 943 177 montbel9@yahoo.es

TURISME RURAL l CAN CEBRIÀ de VILERT TURISME RURAL per FAMÍLIES VEGETARIANES Podeu gaudir a les vostres vacances de la nostra acollidora casa on també fem concerts, activitats familiars i tallers. Ideal per a families vegetarianes amb nens petits que els agradi la natura, jugar a la plaça i passejar a la vora del riu Fluvià en un entorn molt tranquil. Cuidem l´espai amb el màxim respecte al medi ambient. Pl. Major de Vilert- 17832 HUTG-025832 T. 972 597049 M. 675229632 cancebriaturisme familiar@gmail.com l MAS ROSELLÓ Obert tot l’any, esmorzar inclòs. C. Mas Pallí Paratge dels Villars 17251 Calonge T.(+34) 972 652 452 M. (+34) 679 249 493 E. info@masrosello.es www.masrosello.es

TERÀPIES PER A ANIMALS n 􀀀CAMPDEVET Veterinària tradicional i holística. Acupuntura i medicina tradicional xinesa. Homotoxicologia. Cirurgia, radiografies i laboratori. Assessorament alimentari. Botiga (també tenim línia d’alimentació natural) Visites a hores concertades T. 972730 549 Prolongació de la Gala 22, Campdevànol (Girona) www.campdevet.com n VETSALUT Servei veterinari a domicili Comarca l’Alt Empordà www.vetsalut.com T. 630 188 247


64

AGENDA

CONFERÈNCIES/ XERRADES/ PORTES OBERTES DIMECRES 12 SETEMBRE A LES 19H CONFERÈNCIA GRATUÏTA: CONSTEL•LACIONS FAMILIARS Dirigit per: Ainhoa Lloc: SOMUN C/E. Claudi Girbal i Nadal 25 Baixos, Girona. Inscripcions: tel: 972 483 993 mail: info@somun.es web: www.somun.es DIJOUS 20 SETEMBRE 19H CONFERÈNCIA GRATUÏTA I ACTIVITAT PERMANENT: DESCOBRINT UN CURSO DE MILAGROS Dirigit per: Xavier Oromí Lloc: SOMUN C/E. Claudi Girbal i Nadal 25 Baixos, Girona. Inscripcions: tel: 972 483 993 mail: info@somun.es web: www.somun.es 22 DE SETEMBRE 18:00H PORTES OBERTES VINE A CONÈIXER L’ESPAI I EL PROJECTE EDUCATIU PER A NENS I ADOLESCENTS I EL PROGRAMA DE FORMACIÓ ANUAL PER A FAMÍLIES, MESTRES I EDUCADORS. LLOC: ATENEA. Placeta de l’estatut, 2, Celrà (Girona) MÉS INFORMACIÓ I CONTACTE: Susanna Fernando www.educarelser.com susanna@educarlser.com 669 00 40 23 DILLUNS 24 DE SETEMBRE DE 18H A 19H XERRADA; QUÉ ES LA DIAFREO?. COM LA FORMA DEL NOSTRE COS CONDICIONA LA SEVA FUNCIÓ. LLoc: C/ de les flors, 12 Vic. Mes info: queralt.local@gmail.com Contacte: Queralt 93 8568421 Preu: gratuït DIMECRES 26 SETEMBRE 19H (8 SESSIONS) CONFERÈNCIA GRATUÏTA I

TALLER: MINDFULLNESS Dirigit per: Ángela Pueyo Lloc: SOMUN C/E. Claudi Girbal i Nadal 25 Baixos, Girona. Inscripcions: tel: 972 483 993 mail: info@somun.es web: www.somun.es 19 D’OCTUBRE 19.30H CONFERÈNCIA: COM ENS AJUDA LA ACUPUNTURA? Centre Tao. c/ baixada fidela 2 entresol, Manlleu Gratuït, reserva a 69976 0321/danimircuros@ gmail.com DIMECRES 24 D’OCTUBRE A LES 20,35H XERRADA SOBRE L’ACIDOSI METABÒLICA PER EN GASPAR CABALLERO. Carrer Bisbe Font Andreu, 19 (Baixos) de Vic Visites concertades al telèfon: 93.883.46.47 e-mail: info@marsinergia. com DIMECRES 21 DE NOVEMBRE A LES 20,35H XERRADA SOBRE EL COLESTEROL PER EN GASPAR CABALLERO. Carrer Bisbe Font Andreu, 19 (Baixos) de Vic Visites concertades al telèfon: 93.883.46.47 e-mail: info@marsinergia. com

RETIRS/ INTERIORITZACIÓ DEL 5 AL 7 D’OCTUBRE RETIR “LA LUZ DE LAS MUJERES”, DANZA SANA I TEMAZCAL Contacte: Patricia Tf. 651482519 Correu: dansasana@gmail.com - web: ww.danzasana.com CAP DE SETMANA 12, 13 I 14 D’OCTUBRE 2018 RECÉS PONT DEL PILAR GOMBRÈN (RIPOLLÈS), PER A RECUPERAR L’EQUILIBRI INTERIOR I SUPERAR L’APATIA ESTACIO-

NAL. IOGA, MEDITACIÓ, ALIMENTACIÓ VEGETARIANA I FORMACIÓ AYURVEDA Durant aquests dies recupera la vitalitat i l’equilibri entre cos-mentemoció i reconnecta amb el teu interior. Harmonitza el Dosha Vata a través de la pràctica del ioga, la meditació i la nutrició conscient. Et donarem trucs interessants de bellesa ayurvèdica, i receptes adaptades a la tardor. Facilitarem un dossier per a que puguis mantenir la teva salut gràcies a la filosofía de l’Ayurveda. És un retir que pot acompanyar-te tota la vida. https:// retiroyogaayurveda.com DEL 11 AL 14 D’OCTUBRE RETIR DE SEXUALITAT FEMENINA “EL TAO ERÒTIC DE LA DONA”. CONTACTE: www.escuelademujeres. es Més info: Myriam Tel. 636 44 76 69 myriam@ escuelademujeres.es 14 D’OCTUBRE COR SALVATGE: RETIR D’ESCOLTA PROFUNDA EN PLENA NATURALESA Una proposta per renovarnos profundament i reconnectar amb allò que realment ens importa. Amb Gemma Polo i Sophia Style. A Dharmaloca, Serra del Montsant (Tarragona) Preu: De 345 a 380€ Més info i reserves: http://mujerciclica.com/ agenda/ 17 NOVEMBRE CUIDA L’ESSÈNCIA: UN VIATGE EN ESPIRAL. L’ART DE DEIXAR ANAR, NODRIR-TE I EXPANDIR-TE. Un taller vivencial per obrir-nos a escoltar la veu del nostre cor amb la força i el suport que ens ofereixen els arquetips. A Happy Yoga Girona Preu: 95€ Més info i inscripcions: http://mujerciclica.com/agenda/

CURSOS FORMACIONS CURS V MÀSTER DE BIOCONSTRUCCIÓ APLICADA DE 2018-19 UDG Horari dimecres i divendres de 16.00 a 20.00h. Lloc- Edifici Giroemprèn del Parc Científic i Tecnològic de la UdG -Girona. - Tallers de Biomímesis a FES -Olot. Més info. 972210299 (UDG) http://www.masterbioconstruccionudg.com/ Curs presencial i on line. Posibilitat de matricular-se en els mòduls per separat i tenir el títol de Postgrau en Salut a part. INICI OCTUBRE FORMACIÓ EN: - FISIOTERAPIA GLOBAL: GRS. Reconstrucció del suport de la persona humana. Meés info: www. guyrenesuarez.com - VIX MEDICATRIX - MASSATGE TERAPÈUTIC - NATUROPATIA duració tres cursos (32 meses) 2 hores/setm. NIMBO a Girona Consulta i Centre de Formació Sant Antoni Maria Claret, 9 Entl. 1ª - 17002 Girona 972 22 09 22 - 609 803 292 nimbo33@gmail.com 6 -7 D’OCTUBRE, DE 9:30 A 18:30H •FORMACIÓ “CAP A L’EDUCACIÓ DEL SER. TOT ALLÒ QUE CAL TENIR EN COMPTE PER EDUCAR AL SERVEI DELS INFANTS”. Una mirada profunda i focalitzada en els aspectes clau a tenir en compte en el món educatiu, ja sigui a l’escola, a l’institut o a casa. Fases de desenvolupament i necessitats vitals de l’ésser humà, neurociència i aprenentatge, funcionament del cervell, com crear un ambient d’aprenentatge, el rol de l’educador. Adreçat a mestres de qualsevol etapa educativa i pares. LLOC: ATENEA. Placeta de


AGENDA l’estatut, 2, Celrà (Girona) MÉS INFORMACIÓ I CONTACTE: Susanna Fernando www.educarelser.com susanna@educarlser.com 669 00 40 23 8 D’OCTUBRE INICI DEL CURS ONLINE “LAS CUATRO LUNAS EN MÍ” Integra la saviesa de la ciclicitat i connecta amb els quatre arquetips femenins (Donzella, Mare, Xamana i Anciana). Durada: 9 setmanes. Preu: 85€ Més info i inscripcions: http://mujerciclica.com/ curso-online/ 8 D’OCTUBRE INICI DE LA FORMACIÓ ONLINE “EL CAMINO DE LA FACILITADORA. UN VIAJE EN ESPIRAL”. MUJER CÍCLICA Explora a fons i reforça els teus dons per treballar amb grups des de la saviesa femenina. Durada: 22 setmanes. Preu: 450€ Més info i inscripcions: http://mujerciclica.com/formaciononline/ 8 D’OCTUBRE INICI DE LA FORMACIÓ ONLINE “EMPRENDER CON EL CORAZÓN. DE LA SEMILLA AL FRUTO”. MUJER CÍCLICA Prepara’t per fer germinar el teu projecte, abonar-lo perquè tingui una estructura sòlida i collir els fruits de les teves idees i somnis. Durada: 9 setmanes. Preu: Tria’l tu entre tres opcions. Més info i inscripcions: http://mujerciclica. com/emprender-con-elcorazon/ DEL 9 D’OCTUBRE 2018 AL 29 DE JUNY 2019 FORMACIÓ TITULADA EN QUIROMASSATGE LLOC: Escola de Massatge Integratiu. Passeig Bisbe Guillamet nº 20, Bx. 17800 Olot - Girona www.masajeintegrativo.es Més info: Agustín Tel. 649 57 46 67 info@masajeintegrativo.es

DEL 20 D’OCTUBRE AL 9 DE DESEMBRE FORMACIÓ EN TERÀPIA DE MASSATGE GENITAL CONSCIENT LLOC: Escola de Massatge Integratiu. Passeig Bisbe Guillamet nº 20, Bx. 17800 Olot - Girona www.masajeintegrativo. es. Més info: Agustín Tel. 649 57 46 67 info@masajeintegrativo.es 5 DE NOVEMBRE INICI DE LA FORMACIÓ ONLINE “EL CAMINO DE LA FACILITADORA. UN VIAJE EN ESPIRAL”. MUJER CÍCLICA Explora a fons i reforça els teus dons per treballar amb grups des de la saviesa femenina. Durada: 22 setmanes. Preu: 450€ Més info i inscripcions: http://mujerciclica.com/ formacion-online/ 21/10, 18/11 I 16/12, DE 9: 30H A 13: 30H CURS INTENSIU DE DANZA SANA “L’ECOLOGIA DE SER”. Un procés d’autoconeixement en el qual rebràs eines i recursos útils i pràctics per recordar i potenciar qualitats i dons que et pertanyen com Ésser. Contacte: Patricia Tf. 651482519 Correu: dansasana@gmail.com web: www.danzasana.com 10 DE NOVEMBRE, DE 9:30H A 19:00H. •FORMACIÓ MONTESSORI: AMBIENTS DE VIDA PRÀCTICA I SENSORIAL. Es veurà amb profunditat i rigor el treball amb materials Montessori de les àrees de vida pràctica i sensorial. Adreçat a mestres d’educació infantil i primer cicle de primària i a pares. LLOC: ATENEA. Placeta de l’estatut, 2, Celrà (Girona) MÉS INFORMACIÓ I CONTACTE: Susanna Fernando 669 00 40 23 www.educarelser.com susanna@educarlser.com

Darrer cap de setmana de cada mes FORMACIÓ D’ OSTEOPATIA EN OLOT 2018-2022. 4 mòduls /cada mòdul consta de 10 mesos. Osteopatia amb treball del mestre A.T Still (fundador de la osteopatía)+ contingut sobre noves patologies existents Aquest curs també SEMINARIS DE OSTEOPATIA CRANEOSACRAL Més informació: 605462576/685538576 FORMACIÓ EN QUIROMASSATGE CURS 2018-2019 4 hores de formació a la setmana. Teoria i pràctica. Impartit per Mònica Juncà. Més informació de les formacions: www.escueladeosteopatiaevolutiva.com FORMACIÓ AMB ASTROLOGIA INTUITIVA - CURS 2018-2019 Més informació i servei de lectura de la carta astral: 685538576. Nirmala Joaquim Vayreda 13, Olot reserva: nirmalaolot@gmail. com; www.nirmala.cat

ALTRES PROPOSTES 25 SEPTIEMBRE 9.30H REEMPRENDEDORES CONSCIENTES: cómo desarrollar una mentalidad ganadora, a NETWORKIA, Portal de l’Àngel, 36 (3ª planta). Barcelona 25 SEPTIEMBRE 17H REEMPRENDEDORES CONSCIENTES: cómo desarrollar una mentalidad ganadora: en la llibreria ALIBRÍ C/ Balmes, 26. Barcelona. 26 SEPTIEMBRE 10H REEMPRENDEDORES CONSCIENTES: cómo desarrollar una mentalidad ganadora

65

(especial terapeutas): a Travessera de Gràcia, 413-local . Barcelona 27 SEPTIEMBRE 11H REEMPRENDEDORES CONSCIENTES: cómo desarrollar una mentalidad ganadora: en SPACES 22@, C/ Pallars, 193. Barcelona 20 D’OCTUBRE, DE 9:00 A 14:30H. COMUNICACIÓ EFECTIVA DINS ELS GRUPS ESCOLARS: SIKKHONA Eina esencial en el context educatiu per a crear espais de comunicació i dinamitzar grups afavorint un alt nivell de confiança i eficàcia. LLOC: ATENEA. Placeta de l’estatut, 2, Celrà (Girona) MÉS INFORMACIÓ I CONTACTE: Susanna Fernando 669 00 40 23 www.educarelser.com susanna@educarlser.com 26 D’OCTUBRE 18 A 21H RESPIRACIÓ OVÀRICA LLOC: Escola de Dones. Passeig Bisbe Guillamet nº 20, Bx. 17800 Olot Girona. CONTACTE: www. escuelademujeres.es Més info: Myriam Tel. 636 44 76 69 email: myriam@ escuelademujeres.es DISSABTE 27 D’OCTUBRE A LES 16H CONSTEL•LACIONS FAMILIARS. Lloc: SINÉRGIA Bisbe Font Andreu 19 Vic, Contacte 938834647

DIMECRES DE 10H A 11.30H DIJOUS DE 20.15H A 21.45H TROBADES DE HO’OPONOPONO Espai Alexandra c/Sis d’Octubre, 30A La Bisbal d’Empordà Aportació 5€ Confirmar assistència T.630 811 958


66

AGENDA

ACTIVITATS DIÀRIES

483 993 info@somun.es web: www.somun.es

DILLUNS

19H RELAXACIÓ SENSORIAL Dirigit per: Tània Robledo Lloc: SOMUN C/E. Claudi Girbal i Nadal 25 Baixos, Giron. Inscripcions: tel: 972 483 993: info@somun.es web: www.somun.es

9:30H A 11H DANZA SANA, MOVIMENT TERAPÈUTIC, EXPRESSIU I CREATIU. UN CAMÍ DE TRANSFORMACIÓ VITAL! Preus a la web. Lloc: Sala de “la Caixa”, Les Planes d’Hostoles. Patricia Tf. 651482519 dansasana@ gmail.com - web: www. danzasana.com 18:30H A 20H DANZA SANA . MOVIMENT TERAPÈUTIC, EXPRESSIU I CREATIU. UN CAMI DE TRANSFORMACIÓ VITAL! Preus a la web. Lloc: Centre Maragda. Carrer Eixample, 4 Anglés. Patricia Tf. 651482519 dansasana@gmail.com www.danzasana.com DILLUNS, DIMECRES I/O DIJOUS DE 20.15 A 22.00 I DIMECRES DE 18.30 A 20.00 MEDITACIÓ «JO SÓC» Lloc: Centre de Teràpies Namasté. Avda Martí Genís, 30 baixos Vic Més info: www.namastevic.cat, namastevic@ gmail.com https://yosoy333.wordpress.com/ Contacte: Aurora 690 62 44 44, Cesc 660 83 54 59 DIMARTS i/o DIJOUS 17H, 18H, 19H CLASSES D’HIPOPRESSIUS, TONIFICACIÓ, CORRECCIÓ POSTURAL. Grups reduïts de 2 a 4 persones. Tots els nivells. Lloc: OsonaSalut Vic. C/ Fusina, 24. Preu: 40 €/mes. Contacte: M.677677879 – T.938860886 17.30H IOGA PER MAINADA Dirigit per: Tània Robledo Lloc: SOMUN C/E. Claudi Girbal i Nadal 25 Baixos, Girona. Inscripcions: 972

19:30H A 21H. DANZA SANA MOVIMENT TERAPÈUTIC, EXPRESSIU I CREATIU. UN CAMI DE TRANSFORMACIÓ VITAL! Preus a la web. Lloc: Centre Ioga en Essència. Ctra. de la Pinya, 15. Olot. Contacte: Patricia Tf. 651482519 Correu: dansasana@gmail.com web: www.danzasana.com DIMARTS I DIJOUS DIJOUS DE 19.30 A 21.00 I DIMARTS MATÍ DE 9 A 10.30 HATHA IOGA – PRIMERA SESSIÓ GRATUÏTA Lloc: Centre de Teràpies Namasté. Avda Martí Genís, 30 baixos Vic Més info: www.namastevic.cat, namastevic@ gmail.com Contacte: Aurora 690 62 44 44, Cesc 660 83 54 59 DIMECRES MATÍ O TARDA ESPAI DE NUTRICIÓ FEMENINA LLOC: Escola de Dones. Passeig Bisbe Guillamet nº 20, Bx. 17800 Olot Girona www.escuelademujeres.es Més info: Myriam Tel. 636 44 76 69 email: myriam@escuelademujeres.es DE 19H A 20:30H AFRO YIN. Lloc: Mamakilla. Sta. LLogaia de Terri (GIRONA). Més info: info@mamakilla. cat. Contacte: Silvia- 616 336 769. Preu: 40/mes €

DIMECRES I DIJOUS

DISSABTE

DIMECRES DE 10H A 11.30H DIJOUS DE 20.15H A 21.45H TROBADES DE HO’OPONOPONO Confirmar assistència T.630 811 958 Espai Alexandra c/Sis d’Octubre, 30A La Bisbal d’Empordà Aportació 5€

9:30H A 14H CLASSES DE MTC (MEDICINA TRADICIONAL XINESA) Lloc: Centre La Flor del Remei, Passeig de la Generalitat,46 (Vic) Vine a probar una classe gratuïta

DIJOUS IOGA KUNDALINI I IOGA NIDRA LLOC: ESCOLA GESTALT DE CATALUNYA-GIRONA. Tots els Dijous. Preu consultar web: www. gestaltcatgirona.com C/Sta Eugènia 18 1er 2ª Girona. Més info: info@ gestaltcatgirona.com, 605 631 649 o 972 09 26 34 DE 20.15H A 21.45H TROBADES DE HO’OPONOPONO Confirmar assistència T.630 811 958. Espai Alexandra c/Sis d’Octubre, 30A La Bisbal d’Empordà Aportació 5€

DIUMENGE 10H-15H CONSTEL•LACIONS FAMILIARS Dirigit per: Ainhoa Barquín Lloc: SOMUN C/E. Claudi Girbal i Nadal 25 Baixos, Girona. Inscripcions: tel: 972 483 993 info@somun. es www.somun.es

LLOGUER/ TRASPÀS/ VENDA D’ESPAIS I DESPATXOS LLOGUER D’ESPAIS PER XERRADES, TALLERS I TERAPIES: 100M2, 60M2, 15M2. Centre yuan Shen, C/Oviedo 5 Girona, www.yuanshen.es

DIVENDRES MATÍ O TARDA SESSIONS DE MASSATGE INTEGRATIU LLOC: Escola de Massatge Integratiu. Passeig Bisbe Guillamet nº 20, Bx. 17800 Olot - Girona www.masajeintegrativo.es Més info: Agustín Tel. 649 57 46 67 info@masajeintegrativo.es DE 10H A 11:30H. DANZA SANA MOVIMENT TERAPÈUTIC, EXPRESSIU I CREATIU. UN CAMI DE TRANSFORMACIÓ VITAL! Preus a la web. Lloc: Centre Ioga en Essència. Ctra. de la Pinya, 15. Olot. Contacte: Patricia Tf. 651482519 Correu: dansasana@gmail.com web: www.danzasana.com

LLOGUER DESPATX AMB AIRE ACONDICIONAT, SALA D’ESPERA, LAVABO (ZONA COMUNA : CUINA). AL CENTRE DE GIRONA, C/ Pare Claret, 14, 2-2. 17002-Girona. Contacte: 629753803 (Anna). LLOGUER DE DESPATXOS AL CENTRE DE GIRONA: C/Juli Garreta, 1 àtic C. 17002 Girona. Més info: Respira Benestar i Salut. Telf: 872027416 www. respirabenestarisalut.com info@ respirabenestarisalut.com LLOGUER DE DESPATXOS AL CENTRE DE GIRONA. Plaça Marqués de Camps, 16 1er. 17001 Girona. Més Info: Equilibrium. Telf.- 872 081 505 www.equilibrium. cat info@equilibrium.cat .


GiroSalut&BarnaSalut Guia de Salut, Cos i Ment

67

PENSA EN PACK Hem incorporat una línia nova de PACKAGING, amb la que comptem amb un departament per idear packs mitjançant un programa especialitzat en disseny estructural de packs. Podem calcular i crear un pack a mida pel client únic i personalitzat. Les maquetes poden ser enviades al client de forma virtual, en 3D o bé, fer-les reals mitjançant una taula de tall que ens permet fer packs reals amb acabats i suports finals per tal de poder fer proves d’estrès i comprovar l’estètica del producte dins un lineal. La taula de tall també permet fer semitalls per etiquetes, permet fer filigranes de tall i un seguit d’opcions per poder donar forma al paper.

c/ Can Planes, s/n 17160 Anglès (Girona) Fax 972 422 267 Tel. 972 420 107 info@impremtapages.com

www.impremtapages.com


Profile for GIROSALUT

GIROSALUT&BARNASALUT SEPTIEMBRE 2018  

QUIÉNES SOMOS? GiroSalut&BarnaSalut es una guía-revista totalment gratuita de salud, sostenibilidad y bienestar. ESPECIALIZADA en terapias...

GIROSALUT&BARNASALUT SEPTIEMBRE 2018  

QUIÉNES SOMOS? GiroSalut&BarnaSalut es una guía-revista totalment gratuita de salud, sostenibilidad y bienestar. ESPECIALIZADA en terapias...

Advertisement