Page 1

Preparació de la sortida de l’hivern


El punt de partida del Projecte d’estudi d’un bosc va ser a començaments de curs quan a la classe de primer ens vam trobar que no teníem plantes. Teníem un càrrec de plantes i no teníem plantes. Vam parlar del què eren els esqueixos i els nens i nenes van anar portant-ne. Així que arribàvem els anàvem posant en pots d’aigua. Vam veure com els hi sortien arrels. Quan ja estaven tots els esqueixos a punt els vam plantar en torretes. Ara l’encarregat de plantes ja té la feina de regar.


Alguns nens i nenes de la classe van portar llavors i petits fruits. Els vam mirar i vam pensar plegats quin era el procés planta, flor, fruit i llavor. Vam decidir plantar les llavors de plantar llavors. N’hi vaig afegir de mongeta per assegurar l’èxit . Vam estar pensant a on germinarien millor. Va semblar que la majoria pensava que aniria millor posar les torretes a fora de la terrassa al sol. De totes maneres les vam posar en diferents ambients: nevera, sol ombra, interior finestra, interior ombra i dins d’un armari.

Vam veure que les plantes que creixíem millor eren les de dins la classe. Vam raonar el perquè i vam interpretar que les plantes volien sol, calor, aigua i també ombra. Per això la de vora de la finestra va créixer millor.


A partir d’ara el projecte el farem plegats les classes de primer i de segon. Ens reunim a la classe de primer per començar a preparar la sortida. Ara es tractarà de pensar en grups quines coses hi ha al bosc i, per altra part, com ho trobarem ara a l’hivern.


I aquestes van ser les conclusions en que va arribar cada grup.....


Després ens vam tornar a reunir i vam intentar agrupar les coses que pensàvem que trobaríem. Va sortir el grup de les plantes, el dels animals, el de la terra i el de l’aigua. PLANTES pinyes fulles arbres algues troncs fruits plantes

AIGUA riera font TERRA fang pedres terra baumes roques sorra

ANIMALS ocells cargols cucs serps peixos escarabats formigues libèl·lules aranyes vaques porc senglar persones


COM HO TROBAREM ARA A L’HIVERN -Glaçat (fred) -Arbres sense fulles o poques fulles (fulles al terra) -Els animals amagats dins del cau i sense aliment. -El riu glaçat. -No hi ha flors. -No hi ha bolets. -Algunes plantes mortes.


QUÈ FAREM AL BOSC - Observar les plantes i agafar-ne algunes: -Com són -Com estan -On viuen -Mirar les fulles -Mirar les arrels -Tronc -Flors -Fruits

-Observar els insectes -Observar petjades i rastres -Agafar mostra d’aigua -Observar la terra, les roques i les pedres.


QUIN MATERIAL ENS FA FALTA PER FER L’OBSERVACIÓ

-Lupes binoculars -Lupes de mà -Pots lupa -Cistells -Ampolla per agafar aigua -Herbaris i fitxes de rastres -Màquines de fotografiar -Capsules petri -Bosses de plàstic amb etiquetes -Llapis i goma -Fustes per recolzar el dossier


Per a fer l’'activitat de conèixer el bosc de la riera de les Febres a l’hivern comptarem amb l’ajuda i dels membres del CdA de l’Alt Berguedà. El material que no tinguem a l’escola també els hi demanarem .

Preparació sortida al bosc de la riera de les Febres  

Treball d'investigació i recerca feta pels alumnes de primer i segon de l'escola de Gironella. Curs 2009/10

Preparació sortida al bosc de la riera de les Febres  

Treball d'investigació i recerca feta pels alumnes de primer i segon de l'escola de Gironella. Curs 2009/10

Advertisement