__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1


Que representa estar embarassada? El cos canvia, et sents diferent, etc. Pren consciència, connecta amb el teu instint i modifica els teus hàbits de vida, nosaltres t’ajudem.

Hàbits saludables a l’embaràs T’expliquem què pots fer o no durant l’embaràs. El més important és que et cuidis i sobretot, escolta’t.

12

6 7

8

Quines hormones intervenen? L’embaràs comporta canvis, poden ser tant positius com negatius, t’expliquem com afrontarlos, alleugerir-los i millorar el nostre embaràs, aquí trobaràs alguns trucs per sentir-te millor. Canvis a l’embaràs Cada embaràs és diferent i únic, igual que les persones; La transformació és impressionant i apareixen canvis tant físics com emocionals, és totalment normal.


Els nostres professionals

Exercici a l’embaràs Quin exercici és el més recomanable a l’embaràs i en què pot ajudar-te cada tipus d’exercici.

16

Professionals de primera línia que t’ajudaran en el que puguis necessitar, tot i això, cada professional s’encarrega d’àrees diferents. T’expliquem de què s’ocupa cada professional.

Diagnòstic prenatal T’expliquem en què consisteixen totes les proves d’avantguarda per comprovar que el vostre nadó està sa i tot està correcte.

20

18

14

24 22

Preparació a la maternitat Preparar-se per la maternitat és important, molts canvis us esperen i la millor manera d’afrontar-los és havent reflexionat sobre el que sentiu i el que voleu. Existeixen moltes formes de preparació, és important que sentiu que sou capaços d’afrontar el que ve, i si disposeu d’eines per fer-ho millor.

Alimentació

Seguiment de l’embaràs

Quins són els hàbits alimentaris saludables, com ha de ser la nostra dieta i recomanacions de la llevadora.

Aquí trobaràs un resum de les visites que duràs a terme al llarg de l’embaràs i les que et recomanem perquè són importants.


Benvolguts, Primer de tot enhorabona per l’embaràs que comenceu!!! Volem acompanyar-vos al llarg de tot el camí, de manera que posem el nostre equip multidisciplinari a la vostra disposició pel que pugueu necessitar. En aquest dossier podreu trobar informació útil, consells mèdics, fins i tot una explicació de les visites de seguiment que duràs a terme al llarg del teu embaràs.

Davant vostre s’obre un camí ple d’emocions, sentiments, inquietuds, il·lusions i vida. Estem aquí per acompanyar-vos.

L’embaràs humà dura de 37 a 42 setmanes, durant aquest període el cos de la dona experimenta moltíssims canvis, sobretot degut a les hormones específiques de la gestació que es posen en marxa immediatament després de la concepció. Les primeres setmanes són vitals pel desenvolupament del teu nadó, per tant és important que cuidis certs aspectes dels teus hàbits de vida. Podeu preguntar-nos qualsevol dubte i inquietud que tingueu, us recordem que disposem d’un equip ampli que comprèn metges, llevadores i infermeres de primera línia disposats a ajudar-vos al llarg d’aquest camí.

5


Què representa estar embarassada?

El teu cos canvia per donar la benvinguda a una nova vida, creixerà dia a dia i és important que tinguis en compte que el que viu la mare afecta al futur nadó. Per tant és molt important cuidar-se i deixar-se cuidar.

Totes les hormones que corren pel teu cos tenen la missió d’afavorir el benestar, el plaer, la protecció i la preparació d’entre altres coses, així doncs, perquè tantes dones no es troben bé durant la gestació?

Doncs perquè el cos necessita adaptar-se a la nova situació, les dones han d’escoltar-se, l’embaràs et connecta amb les necessitats més bàsiques, aquelles que sovint tenim oblidades com l’alimentació, l’exercici...

Això significa que les dones han de modificar els seus hàbits de vida, alimentar-se adequadament, fer algun tipus d’exercici físic suau, descansar quan el cos t’ho demana, dedicar-se temps a una mateixa i prendre consciència del fet que una nova vida creix al ventre matern.

6


Canvis a l’embaràs Els canvis van lligats a l’embaràs, són part del procés, sovint associem els canvis a les molèsties, però durant l’embaràs es produeixen canvis molt positius, com poder sentir els moviments del nadó, tenir major consciència, però cal tenir en compte que són totalment normals i poden ser tant físics com emocionals:

Físics • Augment del volum i sensibilitat mamària. • Augment de volum abdominal i pes. • Augment de la pressió intraabdominal, canvien la posició dels òrgans interns per deixar espai pel nadó. • Necessitat d’orinar amb més freqüència. • Canvis en el repartiment de pes, que modifiquen els hàbits posturals. • Augment de la necessitat de descansar i dormir, per l’augment del requeriment metabòlic.

Emocionals • Sentiments de goig i optimisme per l’embaràs. • Sentiments ambivalents. • Canvis d’humor. • Sensació d’inseguretat.

Cada embaràs és un estat molt especial, únic i irrepetible..., no podem permetre que “passi” sense ser conscients de la seva importància i de l’impacte que té a les nostres vides. Des del moment que una dona es queda embarassada, es produeix una transformació impressionant, canvien les prioritats, la manera de sentir, d’expressar. L’embaràs et permet obrir-te a la vida d’una manera amorosa, amb entrega, és un camí cap al creixement personal.

7


Quines hormones intervenen?

Estrògens

Progesterona

HCG

Oxitocina

Endorfines

Adrenalina

Cortisol

Els Estrògens i la Progesterona augmenten considerablement durant tot l’embaràs, aquestes hormones ens ajuden a adaptar-nos als canvis, relaxen els teixits per preparar l’acollida del bebè i preparar-los pel treball de part. També intervenen en l’augment de les glàndules mamàries, que es preparen per a la lactància.

La principal funció de la progesterona és protegir i sostenir l’embaràs. Entre les seves propietats destaca la de relaxar la musculatura, per evitar així contraccions prematures.

Els estrògens estimulen el creixement uterí i la seva irrigació sanguínia

La HCG (hormona gonadotropina coriònica) és l’hormona que es detecta al test d’embaràs, té com a funció sostenir l’embaràs, afavorir la producció de progesterona i protegir al fetus de les cèl·lules immunitàries de la mare. Sovint està relacionada amb els vòmits i les nàusees.

L’Oxitocina és l’hormona de l’amor i la calma, està present al llarg de la nostra vida sexual i reproductiva. Especialment present durant el Part.

Les Endorfines són les hormones de la felicitat. Són uns analgèsics naturals que provoquen benestar. Se segreguen amb l’activitat física, quan riem, ballem i cantem i com a resposta al dolor.

L’Adrenalina i Noradrenalina són hormones de l’estrès, però són necessàries per què el cos pugui reaccionar davant qualsevol situació que requereixi una reacció ràpida o una acció curta.

Quan l’estrès és crònic i continuat en el temps el cos segrega unes altes quantitats de Cortisol, que pot influir en el creixement del nadó.

És important tenir en compte que els canvis formen part de l’embaràs, però no tot és negatiu. Aprofita i gaudeix del moment, i si tens qualsevol dubte, truca’ns. Podem ajudar-te.

8


Cabell més fort i brillant La millora de la circulació fa que el cabell i les ungles creixin forts, es trenquin menys, el cabell també deixa de caure de manera temporal.

Sistema circulatori L’augment de volum de sang, molt necessària a Sentits més afinats i sensibles L’olfacte, gust i el tacte estan augmentats i molt més receptius a estímuls.

Pell La relaxació de la pell fa que gaudeixis d’un resplendor i un aspecte de plenitud especial.

l’embaràs, sobrecarrega el sistema, pot provocar pesadesa i aparició de varius, alhora que facilita que els nutrients arribin al nadó més fàcilment.

Sistema digestiu La pressió a la zona pèlvica i el desplaçament dels òrgans per fer lloc al nadó pot provocar certs trastorns com

nàusees, vòmits, acidesa

d’estómac o restrenyiment que pot anar acompanyat d’hemorroides.

Sistema múscul-esquelètic La relaxació de la musculatura i les articulacions Sistema limfàtic

et donen més elasticitat i preparen la pelvis i

L’augment de fluids, la pressió de l’úter, i

l’úter pel part. Això i el pes fa que canviï el re-

les hormones sobrecarreguen aquest siste-

partiment de l’equilibri, ajustant la postura a la

ma, provocant inflor, especialment als tur-

nova anatomia.

mells al final del dia.

9


Com afrontar els canvis?

Sistema limfàtic Procura recolzar les cames en alt sempre que et sigui possible, no passis molta estona en la mateixa posició, però mou-te de manera suau i continuada. Intenta portar roba còmoda, que no estrenyi. Descansa amb les cames lleugerament en alt i si t’és còmode sobre el costat esquerre. Si retens molt de líquid, un drenatge limfàtic pot ajudar-te, sempre que es tracti d’un pro-

Sistema digestiu

fessional que treballi amb embarassades.

Si tens nàusees o marejos procura prendre algun aliment semi sòlid o sòlid abans de llevar-te i fins que desaparegui la sensació, beu líquids entre els àpats, menja suau i sovint. T’anirà bé fer respiracions profundes, moure’t suaument i mantenir-te en espais sense gaires aglomeracions.

Sistema circulatori

Evita els menjars forts i copiosos, fregits, be-

Procura descansar, pots posar les cames en

gudes gasoses, el cafè i el tabac i procura no

alt i si t’és còmode dormir sobre el costat

t’estiris tot just després d’un àpat.

esquerre. Pots recórrer als massatges suaus

Per l’acidesa evita el cafè i la xocolata.

de peus a malucs, pots utilitzar mitges específiques i evita estar molt de temps dempeus o asseguda. L’exercici regular et pot ajudar molt. Sistema múscul-esquelètic Procura utilitzar sabates còmodes i no passis gaire temps en la mateixa posició i tingues cura de la teva higiene postural, fer exercicis Sistema dermatològic

d’estiraments com el ioga per l’embaràs et

Cuida la pell, hidrata-la bé i sovint i beu ai-

pot ajudar molt.

gua. Utilitza protecció solar i no t’exposis al sol perllongadament.

10


Cada embaràs és un món i cada dona ho viu de manera diferent, hi ha dones que tenen moltes molèsties, altres que se senten millor que mai, de la mateixa manera que no tots els símptomes han de ser necessàriament negatius, moltes dones refereixen com a canvi molt positiu sentir els moviments del seu nadó, tenir la sensibilitat a flor de pell, tenir el sentiment de voler cuidar-se, etc.

11


Hàbits saludables a l’embaràs L’embaràs és un estat de màxima salut, el cos ha d’estar en plenitud per concebre i gestar una nova vida.

El secret és cuidar-se; el cos, el bebè i la natura ja saben què han de fer, les presses, la feina, l’estrès, els compromisos, gairebé no disposem de temps per estar amb nosaltres mateixes, per escoltar-nos, i és justament això és el que has de fer ara. Escolta’t.

Recomanacions mèdiques

• És molt important que no t’automediquis, inclosos els tractaments naturals, però si en vols prendre, consulta-ho amb el teu metge. • Pots fer vida normal mentre no manipulis tòxics ni t’exposis a radiacions. • És important que no fumis ni una sola cigarreta, ni estar en ambients de fum. El tabac perjudica la teva salut i la del teu nadó. Si necessites ajuda per deixar-ho, pots consultar als nostres professionals, l’embaràs és un bon moment per abandonar el consum de tabac. • Les drogues que es consumeixen passen directament al nadó i li produeixen efectes nocius. Hi ha riscos associats al seu consum. • Durant l’embaràs cal abstenir-se de begudes alcohòliques, el consum pot produir afectacions en el desenvolupament dels òrgans del nadó. • En absència de complicacions, és recomanable la pràctica d’exercici físic, com ara caminar o nedar. • Utilitza protecció solar abans i durant l’exposició solar, tot i que no et recomanem que t’exposis sovint o molta estona. • Procura visitar al dentista si no ho has fet ja, per fer una visita preventiva. • Evita els embotits sense control sanitari, renta bé les verdures, utilitza guants si treballes amb terra i no oblidis rentar-te les mans al acabar, per tal d’evitar la toxoplasmosi. • Evita els aliments precuinats, les conserves, els làctics no pasteuritzats i evita trencar la cadena de fred dels aliments, per tal d’evitar la listeriosi

12


Cura personal

Consells saludables

• T’aconsellem mantenir la pell ben hidratada, ja sigui amb olis, cremes hidratants aptes i/o antiestries. • Utilitza protecció solar, tot i que no et recomanem exposicions perllongades al sol.

Roba i complements

• Evita mitjons o mitges que estrenyin, però si ho fas que siguin fins a la cintura. • Evita les faixes, excepte que el metge o la llevadora et digui el contrari. • Usa roba i sostenidors que s’adaptin als canvis de volum, que sigui còmode i suau. • Et recomanem que no usis sabates amb talons massa alts o totalment planes, són adequats els talons de 2 a 3 cm.

• Procura mantenir una bona postura corporal, si vols, podem ajudar-te a millorar-la i a alleugerir els possibles dolors.

Higiene postural

• Procura no ajupir-te plegant-te sinó flexionant els genolls i mantenint l’esquena dreta. • No passis moltes hores en la mateixa posició, especialment asseguda o dempeus. • Posa les cames en alt, sempre que et sigui possible.

• Dorm si t’és més còmode sobre el costat esquerre, t’ajudarà a millorar

Descans

alguns dels símptomes de l’embaràs. • És recomanable descansar unes 8 hores durant la nit i si és possible també al llarg del dia.

13


L’alimentació a l’embaràs

És molt important cuidar l’alimentació durant l’embaràs. I cal tenir en compte que és tan perjudicial agafar pes en excés com no guanyar prou pes, i s’ha de guanyar de manera progressiva, de manera que el pes adequat oscil·la entre els 9 i 12 kg, tot i que dependrà del teu pes inicial, els nostres professionals t’explicaràn quin és el teu cas.

L’alimentació no és més que una forma d’obtenir energia a través dels aliments, per tant és important triar-los adequadament. És recomanable que siguin frescos, variats, sans, poc elaborats... en definitiu menjar sa, bo i equilibrat. L’embaràs és un moment ideal per començar, si no ho fas ja. Una dieta equilibrada és la que et permet un estat òptim de salut en qualsevol etapa de la vida. Adapta la teva dieta a les necessitats específiques que es puguin donar durant l’embaràs.

Es recomana que l’aportació dels diferents grups alimentaris sigui:

Proteïnes vegetals i animals

Cal evitar l’abús de carns vermelles,

tals com els llegums. També les carns

embotits processats, rics en greix sa-

blanques i el peix blau. Els fruits secs

turat i carns amb molt de greix. Evita

també aporten minerals, però consu-

les carns i els embotits sense control

meix-los moderadament perquè són

sanitari.

Lípids Són imprescindibles a la dieta, però heu de consumir-los amb control. L’oli

Pro te ïne sv e

ls ta e g

als nim a i

Làctics

Lípids

bastant calòrics.

6%

6% 15 %

Són recomanables les proteïnes vege-

d’oliva és millor que altres greixos com la mantega (d’origen animal) i la margarina (d’origen vegetal).

Hidrats de Carboni

d’absorció lenta com ara els cereals,

ràpida, sobretot de refinats (refrescs,

les farines, l’arròs, la pasta si són inte-

brioixeria, caramels, xocolata, etc.),

grals, ja que contenen més nutrients i

que suposen una aportació calòrica

fibra. Si no en menges integrals és in-

excessiva sense cap valor afegit.

teressant prendre’ls amb verdures per alentir la seva absorció. 14

%

Cal evitar l’abús de sucres d’absorció

ats de ca rbo ni

Són recomanables els carbohidrats


Recomanacions de la llevadora • Durant la gestació és convenient menjar poc i sovint, cada 2-3 hores, d’aquesta manera es mantenen els nivells de glicèmia estables i els aliments es digereixen millor. Millor si realitzes ingestes no gaire copioses, sense presses. • És recomanable beure sovint i quan t’ho demani el cos. No és recomanable les begudes gasoses, ensucrades o estimulants. Pots prendre algunes tisanes o infusions sense teïna, pots consultar als nostres professionals. • La millor manera d’aportar ferro és mantenint una dieta equilibrada. En cas que prenguis suplements de ferro, cal prendre’ls en dejuni amb un suc de taronja, ja que la vitamina C millora la seva absorció. • Modera el consum de sal. Però si la prens iodada et pot aportar part del iode que necessites de manera natural, si tens dubtes, els nostres professionals t’orientaran. • Evita en la mesura del possible els sucres i aliments amb greixos com les pastes, gelats, llaminadures, etc. • Intenta comprar aliments de proximitat, ecològics i de temporada, perquè seran més saludables. • Segueix la teva intuïció i menja allò que et demani el cos.

Làctics i derivats

% 20%

s

Els làctics proteics estan formats per la llet i els seus derivats, iogurts, formatges pasteuritzats, etc. També si ho veus convenient, pots substituir la

Fruit es

llet per altres tipus d’origen vegetal. Evita els làctics no pasteuritzats i evita trencar la cadena de fred.

Fruites Fan de reguladors naturals, a més la fruita és molt rica en vitamines, minerals, antioxidants i fibra. Renta bé les fruites.

Verdures i hortalisses

23%

Verdures i

Aquests reguladors són una font de vitamines, sals minerals i fibra. Les verdures han de prendre’s si és possible sense cocció o en coccions suaus, si

hor t a liss es

són amb poc greix millor. Renta molt bé aquests aliments abans de consumir-los.

Si teniu dubtes sobre alimentació, i/o desitgeu assessorament sobre el tema podeu sol·licitar visita amb les nostres llevadores.

15

Hid

3


Exercici a l’embaràs

El moviment forma part de la vida, ara en aquest moment el teu cos està ple de moviment intern, cèl·lules, hormones... estan en moviment constant... estàs creant una nova vida... Imagina el moviment intern que és necessari per gestar un bebè.

És important que el moviment formi part de la teva vida, si encara no li has fet un lloc, l’embaràs és el moment ideal. Un altre aspecte a tenir en compte és el repòs, també molt necessari durant la gestació; per tant intentarem trobar l’equilibri entre acció i repòs.

L’exercici ens aporta: • Estimula la circulació sanguínia. • Estimula la secreció d’Endorfines (hormones de la felicitat) que reforcen el sistema immunitari i ens fan sentir bé. • Millora el funcionament del sistema limfàtic, ajudant a l’eliminació de toxines. • Ajuda a eliminar tensions. • Ens permet dedicar-nos un moment per nosaltres. • Ajuda a prendre consciència de la nostra respiració i de la nostra postura corporal. • Ens ajuda a descansar i dormir millor.

16


Pots caminar cada dia, descansant sempre que ho vegis necessari, si ho fas de manera regular, t’ajudarà a mantenir-te més àgil. Caminar és un exercici ideal, si ja forma part de la teva rutina, continua practicant... Si inicies aquesta activitat durant l’embaràs, és recomanable que ho facis progressivament, a poc a poc. Recorda sempre quan finalitzis l’activitat de “sentir” com estàs, quins efectes ha tingut l’exercici i adaptar-lo segons les teves necessitats.

Ballar lliurement és una manera ideal de mobilitzar l’energia del nostre cos. Pots començar a ballar amb moviments suaus i anar augmentant la intensitat segons el que et vingui de gust... La música ens transporta, fa sortir les emocions a flor de pell, pot canviar-nos l’estat d’ànim... Deixa’t portar per la música i balla, el so, la vibració, el moviment... són una manera de comunicar-te amb tu, la teva parella i el teu bebè.

La natació et permet treballar el cos de forma completa, reforçant la musculatura de l’esquena, mobilitzant la pelvis, coordinant l’exercici amb la respiració... A més hem d’afegir els beneficis de l’aigua, que et farà sentir més lleugera, la sensació de flotació és molt agradable durant l’embaràs, et permet relaxar-te i gaudir de l’activitat.

Practicar ioga durant l’embaràs et permet crear un equilibri perfecte entre cos, ment i ànima proporcionant-te una sensació de plenitud i un sentiment de connexió profunda amb tu mateixa i el teu bebè. Sentiràs que el teu cos canvia cada dia, mitjançant les asanes adaptades a l’embaràs treballaràs la part física, alliberant les tensions i alleujant així les molèsties més freqüents durant l’embaràs, a més prendràs consciència de la teva respiració, dels beneficis de la relaxació després d’un exercici físic i coneixeràs el poder de la meditació.

La sexualitat a l’embaràs L’embaràs us brinda l’oportunitat de descobrir noves formes de relacionar-vos. És un bon moment per explorar una sexualitat “més femenina”, no tan enfocada al coit. Cada parella és un món i viu l’embaràs de manera diferent, és per això que segons com ens sentim ens vindrà de gust o no tenir relacions. És fonamental tenir una comunicació fluida amb la parella i parlar sobre el que ens agrada i ens ve de gust i el que no. Escolta el teu cos, gaudir de la sexualitat durant l’embaràs és molt beneficiós per tu, la teva parella i el teu bebè, sempre i quan no hi hagi contraindicacions mèdiques.

17


Preparació a la maternitat/paternitat

L’embaràs, el part i la criança són estats naturals, formen part de la nostra natura femenina i mamífera. Aquest ens ofereix uns mesos per integrar què està passant al nostre cos i ens permet preparar-nos pel part i la criança.

La preparació a la maternitat/paternitat que us oferim a través d’Espai Mares, us aportarà un espai per compartir, reflexionar i us ajudarà a desenvolupar les vostres capacitats per prendre decisions responsables, un espai per compartir informació, coneixements, expectatives, experiències, sentiments i emocions tot treballant la confiança. Podreu gaudir i compartir amb la vostra parella, afavorint la comunicació, la complicitat i la seva implicació en tot el procés.

18


• L’embaràs, un camí de creixement personal. • Cures durant l’embaràs (higiene, alimentació, exercici, entorn). • Comprendre els canvis i acceptar-los. • Les emocions durant l’embaràs. • La criança comença a l’úter (comunicació amb el nadó, escoltem el seu cor). • La importància de la comunicació a través del tacte (massatge). • La implicació de la parella durant l’embaràs.

Embaràs

• La teva felicitat és la seva felicitat. • Preparem l’entorn per l’arribada del nadó. • Respiració, meditació, relaxació i ioga com a eines bàsiques.

• Reflexionem sobre el part • Reconèixer les contraccions, com acompanyar-les. • Estic de part? • Confia en tu mateixa, en el teu fill i en la natura. • Mobilitzant la pelvis, treballant el perineu. • El part com a procés fisiològic i primitiu. • Fisiologia del part, les diferents fases, maneres de parir. • Eines per viure el part plenament. Què puc fer en cada fase, moviment, postures, elements que et poden ajudar (respiració, aigua, pilota, massatges). • El paper de la parella durant el part. Aprendre a acompanyar. • El teu part/el seu naixement.

Part

• Acompanyant el naixement del teu fill.

• El vincle mare-fill. Les primeres hores de vida, el contacte pell amb pell i l’alerta tranquil·la. Posar-se a la pell del nadó. • Alletament matern. • Els primers dies a casa, l’adaptació i acceptació del rol de pares. Reconèixer les teves necessitats per cuidar el nadó. • Quin paper té el pare durant la criança? • Per una criança respectuosa. Escoltant les necessitats del nadó. El plor físic i emocional. La son del teu nadó.

Criança

• El massatge com a primer llenguatge. El poder de les carícies. • La importància de la fase en braços, gestació externa. Porteig. • La criança, com a creixement personal.

19


El paper dels professionals

20


A Girexx disposem de professionals de primera línia, amb les últimes tècniques i tecnologia disponible, tot per oferir-vos la millor assistència.

Els nostres metges us duran un seguiment mèdic de l’embaràs, s’encarregaran de les proves mèdiques a realitzar i procuraran que no hi hagi problemes. Si aquests apareixen, el metge us portarà un control més estricte perquè esteu més tranquils i segurs. Els nostres professionals mèdics s’encarregaran de dur a terme les proves diagnòstiques prenatals, us explicaran el procediment i els resultats.

El metge

El metge és l’encarregat de resoldre els vostres dubtes respecte a procediments mèdics de l’embaràs i el part.

Si tens algun dubte, pots demanar visita amb un dels nostres metges, ells et respondran tot el que necessitis saber.

Les nostres llevadores formen part de l’equip d’Espai Mares, professionals totalment preparades, col·legiades i en formació continuada, que s’encarregaran del seguiment més humà i personal de l’embaràs, en cas de dubtes pots demanar-nos una visita. Et recolzaran, resoldran els dubtes i t’ajudaran en tot el que desitgis i puguis necessitar en un embaràs sense complicacions. Pel que fa a l’obstetrícia, les llevadores fan seguiment normal de l’embaràs, acompanyen i assisteixen parts normals, acompanyen i assessoren sobre cures del nadó, postpart, alletament, criança, etc.

Entre les tasques educatives destaquen la preparació a la maternitat, l’educació sexual i reproductiva, assessorament durant el postpart, la lactància i la criança.

La llevadora

La llevadora és un professional que escoltarà les teves necessitats i t’oferirà eines per viure l’embaràs de manera saludable. Resulta fonamental el suport físic, psicològic i emocional que et pot proporcionar.

Si desitgeu realitzar una visita o consulta amb les nostres llevadores, podeu sol·licitar-la trucant directament a Girexx.

21


Seguiment de l’embaràs

5-8

El seguiment de l’embaràs que fem a Girexx pot ser dut a terme pel metge i/o per la llevadora, el metge s’encarregarà del seguiment mèdic i la llevadora us orientarà sobre l’alimentació, l’exercici, els hàbits saludables, com cuidar-te per viure l’embaràs plenament i acompanyar-te emocionalment.

1ª Visita

Les visites amb la llevadora no estan incloses en les mútues mèdiques, però podeu sol·licitar visites puntuals, segons les vostres necessitats o bé disposem d’un pack de seguiment de l’embaràs integral que inclou tres visites. Les visites que fa la llevadora les veuràs en un color diferent, per diferenciar-les del seguiment mèdic.

Inici seguiment de l’embaràs Ecografia Sol·licitar analítica 1r Tr. (9-11s) Pes Tensió arterial Valoració factors de risc Inici seguiment de l’embaràs Hàbits saludables Resolució de dubtes

Seguiment mèdic Seguiment llevadora

22-25 28-30

5ª Visita

32-34

Ecografia Sol·licitar analítica 2n Tr. (24-27s)

22

Seguiment de l’embaràs

6ª Visita

7ª Visita

Pes

Ecografia

Ecografia del 3r. Tr.

Tensió arterial

Seguiment de l’embaràs

Seguiment de l’embaràs

Test O’Sullivan

Pes

Seguiment de l’embaràs

Valoració factors de risc

Tensió arterial

Massatge perineal

Seguiment de l’embaràs

Valoració factors de risc

Elaboració del pla de part

Anti D

Preparació part (recomanada)

Tosferina (vacuna)


11-14

20-22

15-17

2ª Visita

3ª Visita

4ª Visita

Ecografia del 1r. Tr.

Ecografia

Ecografia del 2n. Tr. (morfològica)

Seguiment de l’embaràs

Seguiment de l’embaràs

Seguiment de l’embaràs

Càlcul de risc

Pes Tensió arterial Valoració factors de risc

34-36

37

38

8ª Visita

9ª Visita

10ª Visita i successives

Ecografia

Ecografia

Ecografia

Sol·licitar analítica 3r. Tr.

Seguiment de l’embaràs

Seguiment de l’embaràs

Seguiment de l’embaràs

Pes

Pes

Pes

Tensió arterial

Tensió arterial

Tensió arterial

Valoració factors de risc

Valoració factors de risc

Valoració factors de risc

RCTG setmanal (monitorització)

RCTG setmanal (monitorització)

Cursar SGB 23


Diagnòstic prenatal

Al llarg de la gestació s’utilitzen diferents proves orientades a la detecció de possibles anomalies fetals, com ara les ecografies que poden detectar algunes patologies que provoquen determinades malformacions anatòmiques.

Per detectar les anomalies cromosòmiques normalment degudes a alteracions del número dels cromosomes (com per exemple la síndrome de Down) s’utilitza la biòpsia corial i l’amniocentesi. El problema que suposen aquestes proves és que no estan exemptes de risc i per tant podrien provocar la pèrdua de la gestació. És per aquest motiu que actualment disposem de mètodes eficaços que ens permeten afinar de forma individualitzada el risc d’alteracions cromosòmiques fetals i per tant d’individualitzar la necessitat o no, de proves invasives, reduint per tant complicacions gestacionals evitables.

Fins fa poc temps utilitzaven l’edat materna de com a factor pronòstic únic per determinar el risc d’anomalies cromosòmiques, per tant a dones de més de 38 anys oferíem directament tècniques invasives, actualment seguim tenint en compte l’edat però no de forma aïllada sinó en combinació amb altres paràmetres ecogràfics i analítics, és l’anomenat triple screening o cribratge combinat de 1r trimestre.

24


És la combinació de diferents proves que ens dóna com a resultat un càlcul estadístic del risc d’anomalia cromosòmica (se centra bàsicament en 3: Sd de Down, Sd de Patau i Sd d’Edwards). Per tant la informació que aporta no és el diagnòstic en si mateix, sinó de la possibilitat que tingui o no l’alteració. Es combina el resultat d’una analítica materna (extracció al voltant de les 9-12 setmanes de gestació) on s’analitza la

Triple screening

BhCG i la PAPP-A, que són dues hormones pròpies de la gestació. El seu valor aïllat no té utilitat si no és en combinació amb els resultats de determinats valors i mesures (com ara la traslucència nucal o TN) que es prenen a l’ecografia de primer trimestre (feta entre les 11 i 14 setmanes) i altres valors com ara l’edat materna, pes i factors de correcció. Per tant disposarem del resultat definitiu un cop realitzada aquesta ecografia que ens vindrà donat amb un valor numèric d’1/ ... A partir d’aquest càlcul de risc decidiríem finalment si és necessària o no una prova invasiva com l’amniocentesi o la biòpsia corial.

Trisonim®

Recentment disposem d’un nou test de detecció d’ADN fetal en sang materna que no comporta cap risc pel fetus amb una alta fiabilitat per les trisomies 21, 13 i 18 i el sexe fetal. És útil en triple screening normal o amb un valor límit i volen augmentar la fiabilitat del test a pràcticament el 100%. Si el triple screening resultés alterat, actualment segueix sent necessària la pràctica de tècniques invasives pel diagnòstic.

Biòpsia corial

Amniocentesi

Consisteix a practicar una petita punció abdominal fins a arribar a la bossa amniòtica per extreure entre 16 a 20cc de líquid. Es fa a partir de la setmana 15. Donat que el líquid amniòtic es forma contínuament, aquesta quantitat es regenera espontàniament en pocs dies sense efecte per al fetus. En el líquid amniòtic hi ha cèl·lules fetals, les quals s’aïllen i es cultiven al laboratori durant 2 o 3 setmanes fins que es pot analitzar el seu contingut cromosòmic (cariotip). Té un risc al voltant de 0,5-0,8% de pèrdua de la gestació deguda a complicacions pròpies de la tècnica (ruptura de la bossa amniòtica, infecció, etc.)

L’objectiu és similar a l’amniocentesi però la podem practicar a partir de les 10 setmanes. Es basa en l’obtenció de teixit placentari mitjançant biòpsia via vaginal. Té un risc lleugerament superior a l’amniocentesi que se situa entre el 0,5-1%.

25


GrĂ cies per confiar en nosaltres


Profile for Girexx

Dossier embaràs · Girexx  

Una guia de l'embaràs per les nostres pacients.

Dossier embaràs · Girexx  

Una guia de l'embaràs per les nostres pacients.

Profile for girexx

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded