Page 1

GIORGIO SALZA portfolio


2

CV name/surname Giorgio Salza born 05/12/1993 nationality Italian

C. Galileo Ferraris 55, Torino, Italy giorgio.salza1993@gmail.com +39 347-8825921 education 2017 - master degree Politecnico di Torino, Italy 2017 - master thesis research Chinese University of Hong Kong, Hong Kong 2016 - erasmus exchange EINA Universidad de Zaragoza, Spain 2015 - bachelor degree in architecture Politecnico di Torino, Italy 2012 - high school diploma Liceo Galileo Ferraris, Italy languages italian - mother tongue english - great B1 (P.E.T. pass with merit) spanish - great B1 french - elementary A2 professional experiences 11/2013 a 05/2014 - internship Studio Architettura Restagno 12/2015 - collaboration Studio Archisign


3

ABOUT ME Giorgio Salza is Italian architect, graduated in Architecture Construction City from Politecnico di Torino, with a thesis about the relation between formal and informal settlements in Hong Kong. While at PoliTo, he spent 6 months at the EINA Zaragoza, Spain, under the

Erasmus program and his thesis period at the CUHK, Hong Kong, studying a particular typology of informal settlements: rooftop communities. He is particularly interested in social and community aspects of architecture, starting from urban to architectural projects.

SKILLS 2D drawing

rendering

autoCAD illustrator

Vray cinema4D

3D modeling

graphic

Rhinoceros Sketchup Revit

Photoshop illustrator Indesign

video editing

office

premiere after effects

word/pages excell/numbers


4


5

SELECTED WORKS

From Roof To Ground

Master Thesis Degree Project (Selected as Honor Thesis by PoliTO)

Living The Sky

Universidad De Zaragoza Lab

Urban Ecosystem International Competition

Helsinki Guggenheim Museum Politecnico di Torino Lab


6

Chinese University Of Hong Kong - Politecnico di Torino Master Thesis Degree September 2017 in collaboration with Carlo Alberto Monteverde

The production of a roof or its image seems to be preliminary condition for stimulating and provoking encounters between people, as if these few signs were enough to evoke the notion of inhabiting. nArchitects


7

從屋頂到地面

From Roof To Ground

rethinking habitat via roofscape design


NAJONAL

COMMUNITY HUBS It was 2009 when Portrait From Above, edited by Rufina Wu and Stefan Canahm, came out, revealing throughout the world the existence of “another� Hong Kong built above the city itself. Informal communities rose more than 50 years ago above high rise buildings and, as the author refers, in her publication these settlements look like rural villages on the top of other buildings. In this historical period of abrupt growth of

the cities, with globalized networks of human settlements and infrastructural configurations, this kind of architecture is the answer to the overpriced cost of dwellings of the city. This unique and bizarre urban development inspired this research, that aims to find new solutions for an alternative development of hyperdense cities, using roofs as new ground 0 for the urban community growth and for the public


sphere. The research concentrates on Kowloon City District, in East Hong Kong. Thanks to its industrial background, this area is full of massive buildings with unused large flat roofs, that have been field for our rooftop community habitat. We propose a bottom-up solution, starting from population needs and cultural heritage of the city. We introduce maximum use of buildings, converting roofs to innovative community hubs.

Our aim is to move from Roof to Ground‌


店 空 事 店 店 店

店 空 事 店 店 店

In Hong Kong, re-shaping its bo unexpected devel understand a lot at the use of res causeways, high r obviously roofs. Th the public sphere Hong Kong. Betw are those having a In a future of i the current groun of the ordinary u shift on above high an innovative and e Following a deep st interviews with po we defined, as urb a matrix of func requested goals Reconnecting to t thesis ends with a vertical expansion informal village. O solution to impro community public entrepre

店空事 店空事

店 空 事 店 店 空 店 事 空 店 事 店 店 空 事 店

店 空 事 店 店 店空事 店空事 空 事 店 店

店 空 事 店 店 空 事 店 店

店空事店 店空事店

TAXI

TAXI


community is constantly oundaries, finding always loping solutions. You can of HK people by looking sidual spaces as sidewalks, rise buildings canyons and, These spaces are the soul of and sense of community in ween these solutions, roofs a better outlook for future. increased building density, nd floor, concerned as base urban experiences, could be h-rise buildings, opening to d alternative urban vertical expansion. tudy of social needs, through opulation and local NGO’s, ban planning methodology, ctions, starting from users s and desirable scenarios. the research start point, the a detailed study of the roof n of the “5 streets” rooftop Our project aims to find a ove inhabitants lifestyle and c sphere, through innovative eneurial solutions.

事空店 事空店

店 空 事 店 店 空 事 店 店

事空店 事空店 店 空 事 店 店 空 事 店 店

店 空 事 店 店 空 事 店 店

店 空 事 店 店 空 事 店 店 店空事 店空事


14

A


15

SECTION A-A’

A’

ROOFTOP FLOOR PLAN 0

5

10

NORTH

20


16

WATER SYSTEM RAIN

FLAT ROOF

SLOPING \ROOF

PERGOLA

TARPAULING

COVERED PERGOLA

SNAKE

SAND FILTER

BIG WATER TANK

SMALL WATER TANK

GARDENING

MARKET

COOKING

LAVATORY

HUB TYPOLOGIES

LAVATORY

SHOP AND KIOSK

KITCHEN AND LAVATORY


17

PHASING

NGO - RESIDENTS FABRICS

07

LAVATORY

05

KIOSK HUB

04

INFRASTRUCTURAL PLATFORM

03

STAIRWELL

02

STRUCTURE

01

GOVERN


20

Universidad de Zaragoza Academic work June 2016


21

Living the Sky


LIVING THE SKY The shape of the tower is given by the emplacement, a site with a very clear corner game in which the tower enters maintaining the unity of the place and remarking the museum identity, despite its remarkable presence. The corners which face the street are defined and finished, while the interior ones differ from the first corners and between them. We found an exempt building, whose different

modifications of the museum have kept away throughout history, therefore it generates an exempt, finished corner. However the forth corner is generated by the meeting between two different facades with the same language. The idea of the tower is born to reverse the preconceived image of the same, creating an upward densification which aims to increase the mass on the top and liberate its initial meters, thus


the cloth formed by the elevations is highlighted by the tower structure.


A

A’ PLAN LEVEL GROUND

CONCEPT

HOUSING UNITS

SECTION A-A’


FLEXIBLE SYSTEM

AXONOMETRIC VIEW


28

ArchiSign International Competition February 2016


29

Urban Ecosystem


URBAN ECOSYSTEM The concept of the project turns around the idea of a new pedestrian axle, that goes through the new Regione Molise headquarters, connecting two important public areas, key points of redevelopment. The park is composed by five artificial hills. Any hill has a different function and thematic dealing with the theme of nature inside the city. At the centre of the project we found two natural elements such as water and vegetation.

Water circle is at the centre of this new ecosystem in which public spaces and park, offices and representative spaces work together into a system at the service of the city and redeveloping a district of Campobasso city that now lives a crucial moment. The building turns around a big central atrium where offices and services. This dinamic settlement want to be a phisic hinge in urban fabric but also an ideal hinge between istitutions and citizens.


SOLAR CHIMNEY GREEN ROOF

FITODEPURATION

PLAYGROUND


WATER PLAZA

GREEN NURSERY

URBAN GARDEN

KIOSK GREEN NURSERY


URBAN PLAN

PLAN GROUND LEVEL PLAN GROUND LEVEL

PLAN ROOFTOP LEVEL

SECTION B-B’

SECTION C-C’

SECTION A-A’


36

Politecnico di Torino Academic work June 2015


37

Helsinki

Guggenheim Museum


HELSINKI GUGGENHEIM MUSEUM The concept of the project is strongly related to the relationship between architecture and nature. Finland population is strongly influenzed by landscape, because of its form, spaces and climatic characteristics. Thanks to its strategic position, in fornt of Baltic sea, Helsinki is characterised by continuos landscape changments as its bay water freezing that transform the city scenario into an artic landscape.

The concept for the new Guggeheim Musem oh Helsinki starts from this evaluation, it is ispired by a particular kind of iceberg: the striped one. From the form to the material the idea is to built something as much similar to one of these nature element as possible. Also project location is in perfect relation tp the concept, in front of Baltic sea, back to one of the biggest park of the city.


Really important are the big glass cuts that recreate the idea of water and ice and that allows the nature light illumination of several part of the museum. The exposition distribution is really symple. The circulation follow just one direction from the hall to the end of the museum at the second floor, in front of the big multi-functional room. Offices and stores are located on the right side of the building, exploiting the natural sun light for the day il-

lumination. Bar and restaurant face to the sea at the ground floor, offering a great view of the city and its background.


40

SECTION B-B’

SECTION A-A’

PLAN LEVEL 1

AXONOMETRICAL RD

NO

RD

NO NO RD

PLAN GROUND LEVEL

RD

NO NO RD


41

PAVIMENTO IN LISTELLI DI LEGNO MASSETTO IN CLS ISOLANTE ACUSTICO GETTO IN CLS LAMIERA GRECATA

DETAILS

PANNELLI CEMENTO BIODINAMICO PANNELLI CEMENTO BIODINAMICO AGGANCIO IN ACCIAIO ISOLANTE LAMIERA GRECATA TRAVERSO SOSTEGNO VETRATA MONTANTESOSTEGNO VETRATA

PAVIMENTO IN LISTELLI DI LEGNO MASSETTO IN CLS IMPERMEABILIZZANTE ISOLANTE DOPPIO STRATO GUAINA GETTO IN CLS IGLOO MAGRONE IN CLS

TECNOLOGICAL SECTION


GIORGIO SALZA architect

t. +39 3478825921 e. giorgio.salza1993@gmail.com

Giorgio Salza - Architectural Portfolio  
Giorgio Salza - Architectural Portfolio  
Advertisement