Page 9

Vidi se, sliši se

Naša zadnja postojanka je bil Monošter, kjer smo si najprej privoščili kosilo (in si napolnili baterije), nato pa smo se srečali s predstavniki Zveze Slovencev na Madžarskem in si ogledali kratek film, ki nam je bolje predstavil življenje v zamejstvu, družabno življenje in ohranjanje kulturne dediščine. V poznih popoldanskih urah smo se vrnili domov z novim znanjem in številnimi zanimivostmi ter mnenja, da je za nami lepa, poučna in zanimiva izkušnja.

Sara

H.

PROJEKTNI DNEVI V tednu pred božičem so v Gimnaziji Ormož potekali projektni dnevi, katerih tema je bila bralna pismenost. Že pri pouku, ki je prve tri dni trajal prve tri ure, smo branju posvečali veliko pozornosti. Tako smo se naučili novih bralnih strategij in kako iz gore besedila izčrpati bistvo. Po lahkotnejšem pouku so sledile delavnice, na katere smo se dijaki prijavili prek spletnih učilnic. Ker je moj razred imel prva dva dni namesto delavnic matematiko in fitnes, v sredo pa smo si vsi v šoli ogledali film Strah, sem lahko delavnice izbirala samo v četrtek. Med bogato izbiro sem se odločila za izdelavo knjižnih kazalk in novinarsko delavnico, kjer nas je obiskala novinarka iz radia Prlek. Zadnji dan, v petek, smo vsi razredi prvi dve uri imeli razredne ure, na katerih smo si izmenjali božična darila in ob božičnih melodijah naredili načrte za prihodnje leto. Projektne dneve smo vsi skupaj zaključili v telovadnici, kjer je potekala zaključna prireditev, ki jo je organizirala profesorica Aleksandra Štih, in nas je popeljala po slovenski književni zgodovini. Naš razred, 3. a, ki je bil zadolžen za razvedrilni program, je nato pripravil božični kviz, kjer so se razredi med seboj pomerili v splošnem znanju. Naziv zmagovalcev je našima predstavnikoma Gašperju Hrebarju in Žanu Ivanuši ukradel 2. a, ki je za nagrado prejel čast, da organizira naslednjo prireditev. Iskrene čestitke!

FRANCOŠČINA Kar nekaj učencev se je na projektnem tednu odločilo za delavnico francoščine. Nekateri izmed nas so imeli že predznanje, drugi pa smo se s francoščino srečali prvič. Pri prvi uri smo se najprej razdelili v skupine po tri. Dobili smo besedila v francoščini ter delovne liste, na katerih so bile napisane besede v slovenščini, ki smo jih morali prevesti. Sprva se nam je zdelo težko, vendar smo kasneje ugotovili, da je kar nekaj besed zelo podobnih angleškim. Naslednjo uro je sledila predstavitev naših delovnih listov. Prebrati smo morali besede, ki smo jih našli, kar je bilo za začetnike malo težko. Ob koncu ure je pred tablo prišel Damian, ki se je pred kratkim preselil iz Francije v Slovenijo. Predstavil nam je nekaj okrajšav, ki jih danes uporabljajo v Franciji, ko si dopisujejo. Vsem učencem je bila delavnica zelo všeč in bi si želeli še več takih delavnic.

Jana J.

9

Profile for Gimnazija Ormož

Čez gimnazijski prag (februar 2018)  

Čez gimnazijski prag (februar 2018)  

Advertisement