Gimles magasin #3

Page 1

#3

forår 2014 gratis magasin

D-A-D: 30 års rock-erfaring lige i fjæset!

Hvad du ikke ser ... – bagom en afvikling på Gimle

Forårets program 1


UDDRAG AF FORÅRETS PROGRAM • 17.01 die herren

• 22.02 kellermensch

22.01 ROSKILDE TEATER – CAFÉ LIVA

• 24.01 PROGRAMRELEASE

27.02 NIELS SKOUSEN MED BAND

• 28.02 D-A-D

25.01 SOUND-TJEK

• 30.01 KASHMIR

LGT

UDSO

01.03 PLEKTER ETTER

• 05.03 LASSE RIMMER

L FÅ BIL

31.01 LOKES KÆLDER #1

06.03 POUL KREBS (SOLO)

• 01.02 ELECTRIC GUITARS

• 07.03 FOLKEKLUBBEN

06.02 SPILLEMÆNDENE

08.03 LINDA P

• 07.02 STØD #3

• 13.03 RASMUS SEEBACH

LGT

UDSO

14.03 KAKA

08.02 BLUNT

• 14.02 JONNY HEFTY & JØDEN

• 21.03 SOUND-TJEK

20.02 SOUND-TJEK

22.03 THE ECLECTIC MONIKER

• 21.02 LOKES KÆLDER #2

• 27.03 HYMNS FROM NINEVEH

+ Cafékoncerter, Folk Roskilde, Lørdagsjazz, Danseriet, Gimle for børn, Quiz, Natcafé og meget mere. Gimle 2

Helligkorsvej 2

4000 Roskilde

gimle.dk

facebook.com/gimleroskilde


• 28.03 CARPARK NORTH 29.03 HATESPHERE + BLOOD LABEL

• 03.04 IDA CORR 04.04 CAROLINE HENDERSON DUO

• 04.04 STØD #4 05.04 SVARTSOT

• 10.04 SOUND-TJEK FESTIVAL ´14 11.04 SOUND-TJEK FESTIVAL ´14

• 12.04 SOUND-TJEK FESTIVAL ´14 17.04 GINGER NINJA

• 18.04 MØ 25.04 TUDSEGAMMELT + SJAKKET

• 26.04 MONRAD & RISLUND

• 02.05 GIMLE 25 ÅR – ET ÅR FORSINKET 03.05 BENDIK (N)

• 09.05 SOUND-TJEK 16.05 GIRLS IN AIRPORTS

• 23.05 DISSING, DISSING, LAS OG DISSING 30.05 E-STREET JAM

• 31.05 BUMSESTILEN 06.06 LOKES KÆLDER #3

• 07.06 AUDITION DAYS 13.06 SOUND-TJEK

• 14.06 MUSEET FOR SAMTIDSKUNST: ACTS 15.06 MUSEET FOR SAMTIDSKUNST: ACTS

• 20.06 STUDENTERFEST: TILLYKKE MED HUEN!

3


4


Indhold 07 08 15 20 22

Leder Hvad du ikke ser ... 30 års rock-erfaring lige i fjæset! Vidste du det om Gimle? Forårets program

Det, jeg husker bedst, er det stærke fællesskab blandt de frivillige. To uger efter jeg startede, havde jeg jo fået 40 nye venner! – Olivia Axelsen, musiker og tidligere frivillig. 5


Roskilde Tekniske Skole Vi har masser af erhvervsuddannelser, eux og htx. Faglighed, oplevelser, innovation og kreativitet. Vil du være med?

Tlf. 46 300 400 www.rts.dk Roskilde Tekniske Skole

Drømmer du om at arrangere events, festivaler og koncerter? På HG-Festival lærer du praktikken og teorien bag det store arbejde, der ligger i at arrangere events, festivaler, koncerter og sportsstævner. Du får en 2-årig grunduddannelse, hvor du bl.a. lærer at samarbejde og tage ansvar. Her udvikler du dig selv, din interesse og får samtidig en god grunduddannelse. Er der dig, der en dag skal arrangere en stor festival?

AABEN DANS Egnsteater i Roskilde for børn og voksne aabendans.dk

Læs mere om HG-Festival på rhs.dk


Velkommen til Gimles magasin #3 og til forårssÆsonen 2014! Vi er glade og stolte over, at vores magasin går ind i sit andet år med denne tredje udgave. Forårssæsonen byder på store rock- og popkoncerter i Gimles regi: D-A-D, der blev udsolgt på rekordtid, bare 37 minutter, og Rasmus Seebach, der bliver den første kunstner, vi kan præsentere i Roskilde Kongres- og Idrætscenters nye store Hal D med plads til 3400 gæster. Programmet byder selvfølgelig også på alle de nye, unge bands, vi tror på, så der er noget for enhver smag og pengepung. Frivilligheden er som altid i højsædet på Gimle og også i dette magasin. Denne gang følger vi en koncertafvikling med Sebastian Lind, hvor vi møder de frivillige og hører om deres oplevelser under afviklingen af en koncert. Vi møder også to tidligere frivillige, der er med denne aften, men nu i helt nye roller. Der skal lyde en stor tak til vores samarbejdspartnere, annoncører, medarbejdere og frivillige, der har gjort dette magsin muligt. God fornøjelse med magasinet – vi ses på

. Lars Sloth Spillestedsleder

ANSVAR SH ORD Hen AVENDE Maria G rik Holm rongstad ,C (mariag@ GRAFIS K ASSIS ecilie Ruddie, La gimle.dk rs Sloth, TENT La ) og Mari UDGIVE Sandra C rs Karoli a Daa Str R Gimle, ussen A ecilie Kli Helligko NÆSTE NNONC t FOTO D idsland (maria@ rsvej 2, 4 UDGAVE E gimle.dk R orthea N M 0 0 a 0 Roskild ria Grong August ) FORSID ylande stad (ma e 2014. De EN D-A-D riag@gim r, Cecilie Ruddie r tages fo , 4637 1982 TRY , foto: Kim K Dystan GRAFIK le rbehold .d k Wendt ) og Jane ER Mari d Grafisk for fejl, æ Nørrega a Daa S Service O ndringer ard (jane PLAG 30 og aflysn @gimle.d tridsland .000 stk inger. k) .

7


hvad du ikke ser ... Har du nogensinde tænkt på, hvad der foregår i bandrummet inden koncerten, hvad musikerne har fået at spise og hvilket apparat, der er kørt i stilling for at præsentere 90 minutters livemusik? Kom med bagom Gimle, og se hvad vi laver, før du kommer, mens du nyder musikken, og når du er gået igen. Det er et møde med en række frivillige, der er vant til at få alt det praktiske til at lykkes. ORD: Henrik holm Foto: Dorthea nylander

Lidt over middag på en smådiset fredag i oktober triller sangeren Sebastian Linds sorte minibus ind på asfalten mellem Gimles tre gule murstensbygninger. På kontoret sidder Lars Boisen klar. Han er frivillig afvikler denne dag og skal i første omgang sørge for, at både band og crew får en god modtagelse og kommer på plads, både på scenen og i bandrummet. Det er startskuddet til en koncertafvikling, der skal gøre Gimle klar til at åbne dørene, så gæsterne om knap 10 timer kan opleve liveudgaverne af Sebastian Linds parade af radiohits. Da bagdørene i den sorte bus bliver åbnet og de tunge kasser med udstyr kommer til syne, står dagens stagehands, Toke Jensen, 18 år, og Jim Sivertsen, 20 år, klar med friske kræfter. Som stagehand på Gimle er man blandt de første, der møder ind og de sidste, der er færdige med arbejdet. Den største del består i at hjælpe bandet og 8

deres lyd- og lysfolk, når der skal stilles op og pakkes ned. „Når musikken er i gang får vi lige lidt ro til en smøg, men ellers rydder vi også glas ud og hjælper til, hvor det er nødvendigt undervejs,“ fortæller Toke.

Hvad er en afvikler? På Gimle er afvikleren den øverst ansvarlige for at sikre en vellykket aften. Afviklerens opgave er kort sagt at sørge for, at alle andre ved, hvad de skal, og hvornår de skal gøre det. Afvikleren står for kontakten med artisten eller artistens repræsentant, tourmanageren. Afvikleren arbejder frivilligt, ligesom Gimles øvrige medarbejdere til en koncertafvikling.


En skipperlabskovs med kÆrlighed kl. 13:10 „There’s a limit to your love,“ synger James Blake fra højtaleren i Gimles køkken, hvor to af de engagerede frivillige gimlere er i gang med at planlægge indkøb til dagens menu. Laura Kryger, 21 år, og Lau Nielsen, 18 år, kommer på Gimle mindst tre-fire gange om ugen enten for at arbejde eller bare for at være sammen med andre gimlere. Laura har tidligere arbejdet som kok i en kantine, men læser nu på RUC, og i dag har hun sammen med Lau på eget initiativ afløst Gimles køkkenchef, Aidan McKenna, der ser pænt til fra sidelinjen. Laura og Lau har nemlig længe gerne ville prøve at lave skipperlabskovs. „Det er en lidt speciel fredag – vi har planlagt, at vi skulle lave det her i ca. en måned, så vi har glædet os,“ fortæller Lau. På Gimle serveres der altid hjemmelavet mad til artisterne, og oftest laver køkkenet den samme mad til artisten, de frivillige på arbejde og som dagens ret i caféen. „Folk skal nok blive godt mætte i dag, bandet har bedt om et solidt måltid, og det får de med den her ret,“ siger Laura, der også er godt tilfreds med at lave mad lige netop i dag. „Jeg må da indrømme, at jeg ret godt kan lide ham Sebastian Lind, så det gør det jo ikke mindre sjovt at stå for maden til ham,“ siger hun, mens Lau også har en ekstra god grund for at koge med kærlighed i dag, da han har inviteret sine forældre til at komme forbi og spise dagens ret i caféen.

mad med kÆrlighed På Gimle serverer vi altid hjemmelavet mad til artisten. Dagens ret i caféen, mad til bandet og aftensmaden til de frivillige er den samme, så hvis du vil prøve at spise det samme som aftenens stjerner, så snup dagens ret i caféen.

Børn af huset vender hjem kl. 14:47 Mens skipperlabskovsen simrer, er Sebastian Lind og bandet i fuld gang med lydprøverne. I mellemtiden fanger vi bandets tourmanager, Marcus Jungfalk, der indtil for et par år siden selv arbejdede frivilligt som afvikler på Gimle. „Det er den anden side af koncertproduktionen, jeg ser i dag, hvor jeg fungerer som bandets kontaktperson med spillestedet og sørger for, at bandet ikke skal tænke for meget over det praktiske,“ fortæller Marcus, der synes, at det er rart at vende tilbage til Gimle, hvor de frivillige løser opgaverne professionelt. „Her er et højt drive, og mange ser arbejdet på Gimle som et springbræt til en uddannelse eller et arbejde inden for musik- eller oplevelsesbranchen. Det er ikke bare en hyggeklub med fri fadøl efter vagten,“ mener Marcus, som stadig selv trækker på erfaringerne fra Gimle, når der kræves overblik i turnélivets mange udfordringer. „Mit arbejde på Gimle har betydet, at jeg senere har fået job på Vega og nu kan turnere med bl.a. Sebastian,“ slutter Marcus.

9


kl. 16:33 Marcus er heldigvis ikke den eneste gamle gimler, der er hjemme på besøg i dag. Med et stort, forventningsfuldt smil og en guitarkasse i hånden træder Olivia Axelsen ind i Gimles foyer. Olivia går også under kunstnernavnet Ofelia, og det er derfor, hun og det medfølgende band er her. Ofelia skal spille support for Sebastian Lind i aften, så det er hende og bandets job at sørge for at få publikum varmet godt op inden aftenens hovednavn. Olivia er vokset op 200 meter fra Gimle, men bor i dag i København. „Gimle er stedet, hvor jeg har oplevet rigtig mange koncerter i løbet af min tidlige ungdom, men også som barn. Så lige efter gymnasiet startede jeg som frivillig. Jeg stod ofte i garderoben, men det, jeg husker bedst, er det stærke fællesskab blandt de frivillige. To uger efter jeg startede, havde jeg jo fået 40 nye venner,“ fortæller Olivia, der mener, at fællesskabet blandt de frivillige fungerer så godt, fordi man er sammen om at løse en vigtig opgave, når huset er fyldt med gæster. Selvom Olivia har stået på Gimles scener både i Tanken og caféen tidligere, så er det noget specielt i dag. „Det er første gang, jeg spiller på Gimle i front for et band, der er samlet om at spille mine egne sange,“ siger Olivia, inden hun og bandet så småt skal til at stille op på scenen.

så er det godt, at de er på Gimle. „En af de ting, som jeg lægger mærke til her, er, at der er gjort meget for, at det skal være rart at være her som artist. Her er tænkt meget over indretningen og de ting, der er her,“ siger han, mens han fra sofagruppen kigger sig rundt i Gimles bandrum, hvor endevæggen er prydet af livefotos fra de seneste sæsoners koncerter. Bandrummet har også bordfodbold, en større VHS-samling og en Nintendo, så der er masser af muligheder for at slå ventetiden ihjel. „Det virker som om, medarbejderne her er meget engagerede, og man får fornemmelsen af, at det er sådan et sted, hvor de frivillige også kommer forbi, selvom de måske ikke lige skal arbejde,“ fortsætter Sebastian Lind, mens resten af bandet lytter lidt med og nikker anerkendende.

Hvem er Sebastian Lind? Sanger og sangskriver, 25 år og aktuel med sit tredje soloalbum, der rummer P3-hits som „Fake“ og „Bring Back The Beat“. Koncerten på Gimle er Sebastian og bandets turnéstart og samtidig et gensyn med Gimle, hvor Sebastian også spillede for to år siden.

Ventetid og arbejdstid kl. 17:03 Mens Sebastian Lind og crewet slentrer tilbage mod bandrummet efter lydprøven, får vi mulighed for en snak med aftenens hovedperson. Han møder os med et „hejsa – jeg hedder Sebastian“ og virker afslappet, mens han lader os forstå, at han slet ikke har travlt. De næste ca. fem timer skal han og bandet bare have til at gå. Og 10

kl. 17:45 Tilbage i foyeren er flere fra aftenens frivillighold samlet. Afvikler, Lars Boisen, 36 år, underholder med røverhistorier, der alle på tryg vis understreger moralen: „Man skal tænke sig om og opføre sig ordentligt.“ Boisen har været afvikler på Gimle i 11 år og er til daglig pedel på en folkeskole. „Mange spørger mig om jeg ikke gerne vil tjene penge på det arbejde, som jeg laver her på Gimle og


på Roskilde Festival, men jeg ser det som en kæmpe luksus at kunne dyrke min interesse for musik på den her måde,“ siger han. „Det vigtigste for en afvikler er hele tiden at have overblikket og tilpas meget ro på, til at alle omkring dig kan slappe af. Det er vigtigt at kunne give aftenens hold en god briefing inden det går løs, så alle lige er klar over, om vi kan forvente fuldt hus, om det er et ungt eller et modent publikum og så videre,“ fortæller Boisen, der mener, at det er Gimles fornemste opgave at sørge for, at publikum får en god aften.

Hvad er en koncertafvikling? Alt hvad der foregår før, under og efter en koncert på Gimle, for at tingene klapper og publikum får en god aften, kaldes afvikling. Det inkluderer alt fra bandets ankomst til de kører igen og alt fra scanning af billetterne i entréen til den endelige optælling af fadøl i kælderen.

kl. 18:00 Et par klapborde stilles op i foyeren, mens Laura og Lau fra køkkenet bærer den færdige skipperlabskovs ind, så aftenens hold af frivillige kan blive mætte inden dørene åbnes. Stemmerne summer omkring bordet, og i baggrunden er Ofelia ved at få helt styr på lyden.

kl. 18:47 Selvom dørene først åbnes om over en time, er et par unge piger mødt tidligt op for at være sikre på at stå forrest til koncerten. Laura og Lau, der nu er på vej til bandrummet med mad til Sebastian Lind og crewet, foreslår de to piger at gå en tur i caféen og forsikrer dem samtidig om, at de nok skal få en fin plads, hvis de er her, når dørene åbnes kl. 20.00. I baren er Nanna Fenger, 18 år, og Sara Vejlø Rehtmar, 20 år, begyndt at trimme baren og tælle dens indhold op, så den er klar til gæsterne. Det er Nannas første barvagt på Gimle, så Boisen fortæller grundigt om, hvordan de forskellige drikkevarer tælles op og registreres i et excelark, så kontoret kan få et godt overblik over, hvad der sælges. Her kort før at dørene åbnes, slukkes lyset i loftet og der sættes lys på bordene. Hyggen spreder sig. Gimle er klar til gæster. kl. 20:11 I entréen strømmer gæsterne stille og roligt ind, og tourmanageren, Marcus, når lige at få sine forældre på gæstelisten hos Lea Lundrup, 19 år, der denne aften er det første smilende ansigt på Gimle, der møder gæsterne og hjælper dem indenfor. Lea fortæller: „For lidt siden kom der et par gæster, der havde to billetter i overskud, som de lagde her i entréen til de næste, der ellers ville købe billet. Det var meget god stil og dem, der fik billetterne blev selvfølgelig rigtig glade.“ Når Lea ikke tager imod Gimles gæster er hun selv en flittig gæst. „For to år siden, da jeg startede i 1.G, havde jeg lige 11


rundet 300 koncerter,“ fortæller hun og afslører den store interesse for musik, som hun også deler med de andre gimlere.

eksempelvis til hjemmesiden, så gæsterne kan genopleve en god aften. Og jeg bliver udfordret og stille og roligt bedre til at fotografere,“ siger Dorthea.

kl. 20:43 I garderoben er de sorte bøjler ved at blive fyldt, og Sofie Valentin Rasmussen, 20 år, tager hurtigt imod jakker og tasker og langer de grønne garderobenumre retur, så de forventningsfulde gæster kan komme indenfor i varmen på den efterårskolde fredag. „I aften er gæsterne kommet ind stille og roligt siden vi åbnede dørene og ikke i et stort ryk, som det ellers sommetider sker,“ siger Sofie. Til daglig læser hun Musikvidenskab på Københavns Universitet, og så nørder hun al den musik, hun kan komme i nærheden af til både festivaler og koncerter. For næsten et år siden startede hun som frivillig på Gimle. „Det er sjovt at opleve at få et sted til at køre sammen med et godt team – det er en god erfaring at få i sjovt selskab. Og så er det en ekstra bonus, hvis man kender musikken i forvejen og kan få sig en lille dans i garderoben,“ fortæller Sofie, der ellers oftest kan mødes bag baren, hvor hun føler sig allerbedst hjemme på en Gimle-vagt.

kl. 21:27 Ofelia spiller sidste nummer. Toke og Jim står klar ved scenen, så der kan laves et hurtigt sceneskift. Gæsterne trækker i baren, hvor Nanna og Sara har travlt med at skænke fadøl. På scenen rykker Sebastian Linds crew ind og tester en sidste gang, at lyd og lys er helt klar til aftenens hovednavn. Flere unge piger holder sig tæt til scenekanten for at få pladsen helt nær bandet, når de går på. Scenen dækkes i tung hvid røg.

kl. 21:00 sharp Ofelia indtager scenen og den bløde lyd af akustisk guitar får gæsterne fra foyeren og rygegården til at trække ind mod scenen. Her står aftenens fotograf Dorthea Nylander, 20 år, også klar. Gimle har en lille håndfuld frivillige, der står for at tage billeder til koncerterne, og Dorthea er en af de engagerede, der har købt eget fotoudstyr og elsker at lege med det. „Det er godt for Gimle at have nogle gode billeder fra koncerterne, 12

kl. 21:58 I bandrummet er Sebastian Lind og de to musikere spændte. Tourmanager Marcus, kommer op ad trappen – scenen er klar. De tre giver hinanden en fælles krammer, mens Sebastian mumler noget om, at de snart skal have besluttet sig for et kampråb, så krammeren ikke bliver så akavet. kl. 22:04 Publikum skriger, Sebastian og bandet er på, stemmen og en masse hvidt lys fylder rummet. Alting klapper. kl. 22:57 Bandet er nået til de første ekstra numre, og Marcus


gør et bord klar, så der kan sælges cd’er og t-shirts til de feststemte gæster. Da Sebastian har slået den sidste tone an rykker han hurtigt ned til bordet ved Marcus, der styrer salget, mens Sebastian skriver autografer, sludrer og lader sit smil forevige på mobil efter mobil. kl. 23:11 Hos Sofie i garderoben langes jakkerne effektivt tilbage over disken, og i den næsten tomme sal er oprydningen for alvor i gang. Stagehands og alle med ledige hænder bærer glas ud. Boisen tæller op. kl. 23:26 Der er stadig en håndfuld veninder, der lige skal have en sidste snak og et billede med Sebastian Lind, så Boisen skruer op for lyset i salen. „Det er vigtigt, at nedpakningen går rimeligt smertefrit – vi frivillige er på arbejde indtil bandet er kørt, så man skal lige finde balancen mellem at skynde lidt på dem, og at de stadig har tid til at hygge sig og falde lidt ned,“ siger han. kl. 23:40 Nanna og Sara tæller igen op i baren. Der sorteres flasker og ryddes op, så der er gjort klar til rengøringen næste morgen. Toke og Jim er på slæbearbejde på scenen, hvor bandets grej pakkes ned i kasser og den sorte minibus læsses i samarbejde med Marcus og Sebastian Linds lyd- og lysmand. kl. 00:40 Aftenens frivillighold er samlet i baren, hvor bandet lige har været forbi og sige tak for i aften. Boisen fortæller, at det ofte er de store navne, som for eksempel L.O.C. og Nephew, der er bedst til at få sagt farvel og tak. „Måske er det, fordi de har været i branchen så længe, at de ved,

hvor vigtigt det er,“ siger han. Der skænkes og nydes fyraftensøl, mens Boisen spørger: „Er der nogen, der har noget, som skal med i status?“ Status-mailen er afviklerens besked til Gimles kontor og de andre afviklere om, hvordan en aften er gået. Der snakkes lidt frem og tilbage om en drillende dankortterminal, og hvorfor det kunne være hyggeligt altid at uddele skumfiduser i entréen. Da vi har drukket ud og langsomt bevæger os mod caféen, fortæller Boisen: „Det er vigtigt at afslutte afviklingen med, at vi lige får samlet alle i et lille forum, som her til sidst – det giver en god fornemmelse af, hvordan vi på Gimle er et samlet hold, der får en aften til at fungere i fællesskab.“ •

vidste du ... ... at Gimle lige nu har ca. 150 aktive frivillige. Siden Gimle blev frivilligt i år 2000, har der været ca. 1.100 frivillige tilknyttet. ... at i forbindelse med koncertafvikling, bliver der lagt ca. 10.000 frivilligtimer i gennemsnit på et år. Derudover kommer timer brugt på frivilligt bestyrelsesarbejde, fællesmøder, cafévagter og kontorarbejde. ... at Gimle arrangerer ca. 370 arrangementer på et år. ... at der er en hjemmelavet dagens ret på menuen i caféen ca. 250 dage om året.

13


14


30 ÅRS ROCK-ERFARING LIGE I FJÆSET! Roskilde er ikke bare endnu et stop på D-A-D’s 30-30-30-turné i 2014. Forbindelserne til byen strækker sig tilbage til de tidlige firsere, hvor bandet efter en koncert på Paramount blev hyret på stedet til Roskilde Festival. Sidenhen blev de fire, der startede i en fugtig stuelejlighed på Løgstørgade på Østerbro, det band, der har spillet flest gange på Orange Scene. ORD: Henrik Holm og Cecilie Ruddie

Hønefuld på æblevin og fire lamper i en stikdåse Spillestedet Paramount på Eriksvej i Roskilde var blandt de første steder, hvor D-A-D kunne opleves tilbage i startfirserne. „Når man kom, så havde „handsene“, dem der arbejdede dér, allerede mikset et „stoleben“, så man var skæv inden lydprøven,“ griner Jesper Binzer, forsanger i D-A-D, og husker tilbage på den aften, hvor Thorleif Hoppe, bandets tro ven, fik debut som lysmand på Paramount. „Han tog fire lamper, satte dem til en stikdåse og gjorde sådan her på en stikkontakt imens vi spillede,“ forklarer Jesper og bevæger fingrene som om, han tænder og slukker for en stikkontakt. Sidenhen udvidede Thorleif dog med betydeligt flere stikkontakter. D-A-D kom hurtigt fra start, og de første år var kendetegnet af, at en masse forskellige ting skulle afprøves. Virkede det ikke med en hel flaske æblevin, så blev det til en halv næste gang, og så gik den koncert nok bedre. „Når man er selvmedicineret, så er det ikke altid, det lige rammer – men det ramte der,“ husker Jesper fra en af koncerterne på Paramount. I 1984 spillede D-A-D på Roskilde Festival for første gang. Det var på en mindre scene med lidt samme fornemmelse som den senere Pavilion Junior. De fik 6.000 kr., og det var, ifølge Jesper, helt vildt – de havde aldrig fået så mange penge for at spille før. Den første koncert var en milepæl for bandet. De blev taget alvorligt.

Kun på Roskilde „Det der med, at man rækker ud efter noget, man ikke rigtig kan nå samtlige 50 minutter, man spiller, det kan folk virkelig mærke,“ fortæller Jesper og tilføjer: „Grunden til, at det er så fedt i det hele taget, det er det med, at bands rækker længere ud end ellers. Folk står dernede og higer efter den følelse, ikke velspillede bands, der hviler i sig selv og leverer, de higer efter den der ræk-ud-efternoget-følelse.“ Laust Sonne, der har været trommeslager i gruppen siden 1999, forsætter: „Det fede ved at spille på Roskilde, er, at publikum er så modtagelig for, at man bare kaster sig ud i det, og så lander man bare på den blødeste sofa. Der er virkelig noget respons. Dialogen mellem publikum og band er helt vild – kun på Roskilde.“ Selv om D-A-D her i Danmark er bedst kendt for de store koncerter på blandt andet Roskilde Festival og Grøn Koncert, så er virkeligheden en anden i udlandet. „Det kan stadig komme lidt bag på os, at vi er så mainstream i Danmark. I resten af Europa har vi gennem årene spillet rigtig mange små klubkoncerter. I hele 2013 har vi faktisk forsøgt at spille så lidt som muligt i Danmark, og vi har koncentreret os om mindre rockklubber og de rigtige rockfestivaler i England, Tyskland og lidt i USA,“ forklarer Jesper. Og nu vil det danske publikum også opleve D-A-D på de små klubber. Det 15


vidner både forsalget på den kommende 30-30-30-turné og reaktioner fra danske og udenlandske fans om. På Gimle kunne vi melde udsolgt allerede 37 minutter efter, at billetterne var sat til salg, og resten af de 30 danske koncerter er også blevet udsolgt på rekordtid. „Der er jo kommet det der, man kalder internettet og de seneste år er vores fans så for alvor begyndt at filme og tage billeder

Hellere 500 friske end 10.000 halvfriske

til vores koncerter og dele dem. Og så kommer det lidt af sig selv, når de tyske fans viser, hvordan det koger over på en klub i München, så begynder de mest hardcore danske fans at tage til Tyskland, og så går snakken – kunne I ikke også spille sådan nogle koncerter derhjemme? Og nu tager vi udfordringen op,“ siger Jesper. Vi er rock – ikke Shu-bi-dua De små danske klubkoncerter er også et skridt væk fra franske hotdogs, fadøl og flade græsmarker. „Hvis vi spiller alle de små danske festivaler hvert år, så går der for meget Shu-bi-dua i den, og vi ender med at spille for en masse mennesker, som ikke rigtig er på. Vi kan brænde trommerne af og lave det vildeste show uden at folk sådan rigtigt reagerer,“ fortæller Laust, og Jesper fortsætter: „Når vi kommer på der sidst på aftenen og folk både har hørt Seebach, Medina og Infernal, så står de og er sådan lidt blæst og kigger lidt til den ene side og lidt til den anden og siger: „Nå, det var da vist meget godt,“ selvom vi har givet al den energi, du kan drømme om. Så vil vi hellere spille mindre steder, som eksempelvis Gimle, hvor vi får mere tilbage, og hvor vi kan arbejde et fællesskab op sammen med publikum. Hellere 500 friske end 10.000 halvfriske.“

16

Intet kan skjules Men hvordan oplever D-A-D egentlig forskellen på de store scener og en aften på en mindre klub? „Du skal først og fremmest lyde ordentligt som band og bare spille godt. Det er jo kun musikken, der betyder noget, når man ikke kan skjule sig bag en storskærm og et lækkert show med ild og fyrværkeri,“ afslører Laust. „De små steder er et helt anderledes kick. Det hele bliver meget nærværende, når man kan se ansigterne rundt omkring i lokalet. Man kan se, at ham derovre står og tuder over det samme vers, som jeg også stadigvæk kan blive rørt over, når jeg synger det,“ fortsætter Jesper. Og det er netop nærheden, der skal dyrkes, når D-A-D spiller på Gimle. „I 2012 spillede vi på Ungdomshuset i København. Det var en koncert for måske 700 mennesker, der bare svedte og vi svedte. Jeg tror faktisk, at det også for alvor var den koncert, der fik os til at tænke på, om vi ikke skulle prøve at spille nogle flere små koncerter i Danmark. Den aften drev dampen ned ad væggene, og vi smeltede nærmest sammen med publikum. Den slags oplevelser vil vi gerne have flere af,“ siger Laust. Så der er altså noget særligt i vente, når D-A-D rykker ind på Gimle. „Forvent at få 30 års rockerfaring lige i fjæset, når vi går på scenen. Det bliver noget med en masse forstærkere og så bare af sted. Ikke noget staffage og kaktusser savet ud i krydsfinér med stiksav hjemme i køkkenet. Der er altid nogen, der forventer, at vi tager den og den med på sætlisten, men lad os nu se. For os handler det om, at vi finder ind til, hvad der er det rigtige at spille nu og her,“ fortæller Jesper og slutter med en lille opfordring til Laust: „Hvis det virkelig er rigtigt, at det var koncerten på Paramount i 1984, der fik os på Roskilde Festival første gang, så må vi sgu tage os sammen og give alt vi har på Gimle, så festivalens bookere ikke længere kan undgå os.“ •


lt hvad a l i t t r o K e Kør dig der passereonrsdag kl. 17.00 til 20.00 tende intro hv

ig Gratis og uforpl

• Teori alle dage • Nye hold hver uge • Vælg mellem ca. 15 forskellige lærere Kontakt vores kursusafdeling for yderligere information, på 46 32 10 22 eller besøg vores hjemmeside på www.juulgruppen.dk

Vi glæder os til at høre fra dig

esmiljø, centralt Et godt uddannels t for god service nd ke og et cer pla

Køreskolen: Kornerupsvænge 13, 4000 Roskilde AMU Center: Abildgårdsvej 14, 4000 Roskilde Tlf. 4632 1022 - Info@juulgruppen.dk - www.juulgruppen.dk

14.-15. JUNI 201419


Vidste du det om Gimle?

10 point Du er et Gimleorakel! Gimle er i dit hjerte og løber i dit blod. Du har tjek på alt lige fra koncerten i aften til menuen i morgen.

Udfordr dine venner i "Vidste du det om Gimle?"-quizzen og find ud af, hvilken Gimletype du er. Hvert rigtigt svar giver 1 point, løsningen finder du nederst på siden.

8-9 point Du har fingeren på pulsen og er godt på vej til at blive en gimler.

(1) en ravn (X) en kamel (2) en pingvin

Hvilket dyr er en del af Gimles logo?

(1) 2002 (X) 2006 (2) 2008

(1) 33 (X) 55 (2) 73

(1) 1988 (X) 1993 (2) 2003

Hvor mange arrangementer præsenterer Gimle på et år?

Hvornår flyttede Gimle ind på det gamle vandværk? Hvor mange store ølglas kan der være fra gulv til loft i koncertsalen, Tanken? Hvornår blev den nu legendariske Gimleburger serveret for første gang?

(1) ca. 50 (X) ca. 100 (2) ca. 370

(1) søndag (X) mandag (2) tirsdag

(1) 563 meter (X) 1104 meter (2) 1725 meter

(1) 34 (X) 42 (2) 53

(1) En Danish Music Award (X) Tuborgs håndlavede gulddame-statuette (2) Bodilprisen

Gimles café er åben seks dage om ugen, hvilken ugedag er caféen lukket?

4-5 point Du ligger lunt i svinget, men der er forbedringspotentiale. 2-3 point Du er ved at løbe tør for Gimlefuel, tag straks til Gimle, Helligkorsvej 2, 4000 Roskilde og få tanket op! 0 point Du kommer alt for sjældent på Gimle! Men fortvivl ej! Gå straks ind på gimle.dk, hvor du finder vores kalender med arrangementer for enhver smag. Mon ikke du finder et der passer til dig?

Hvor mange meter kabler har Gimle til lyd- og lysanlægget? Hvor mange Gimle-frivillige kan der være i Gimlebilen? Hvilken fornem statuette modtog Gimle i 2012? Gimle arrangerer også koncerter ud af huset. Hvor er Gimle ellers koncertarrangør? (1) i Roskilde Kongres- og Idrætscenter (X) i Byparken (2) Både i Roskilde Kongres- og Idrætscenter og i Byparken 1. 1 – 2. X – 3. 2 – 4. X – 5. 2 – 6. X – 7. 2 – 8. 1 – 9. X – 10. 2

20

6-7 point Du er en glad Gimle-tilhænger og har potentiale til at blive en af vores stamgæster.

Er du til quiz, så saml et hold af dine klogeste venner og kom til Gimle-quizzen, der afholdes hver anden tirsdag i februar og marts. Der er premiere d. 11/2.


21


praktisk info

FORÅRETS PROGRAM PRAKTISK INFO Forsalg I programmet har vi angivet to priser til arrangementer med forsalg. Den første angiver forsalgsprisen og den anden er prisen i døren. Forsalg sker via gimle.dk, i Gimles café og hos Billetten på tlf. 7020 2096. Arrangementsstart Dørene åbnes en time før det angivne tidspunkt i programmet. Der er ofte et supportnavn på inden hovednavnet. Oplysninger om support bliver løbende offentliggjort på vores hjemmeside. Aldersgrænse Som udgangspunkt er der ingen aldersgrænse til Gimles arrangementer, medmindre de foregår efter midnat eller som en del af et natklubarrangement. Her er aldersgrænsen 18 år. Ændringer og tilføjelser Vær opmærksom på, at der løbende kommer tilføjelser til programmet. Der tilføjes særligt cafékoncerter, natcaféarrangementer o.l.. Hold øje med gimle.dk, der løbende opdateres med tilføjelser og evt. ændringer. Tilmeld dig vores nyhedsbrev på gimle.dk og følg os på facebook.com/ GimleRoskilde, hvis du vil vide mere og have de seneste nyheder om kunstnerne i vores program. Du kan også følge os på Instagram på @gimle_roskilde.

22

Særligt for Gimle for børn Gimle for børn er spændende og udfordrende oplevelser for børn og deres voksne. Der er fastsat en vejledende alder på de enkelte arrangementer, men alle er velkomne. Der skal købes billetter til alle gæster over 3 år – dvs. både børn og voksne. Alle børn skal som udgangspunkt ledsages af en voksen. Arrangementerne arrangeres og afvikles udelukkende af frivillige kræfter. Læs mere om Gimle for børn og køb billetter på www. gimle.dk/gimlefor-born. Særligt for folk roskilde folk roskilde præsenterer folkemusikken i alle dens afskygninger – fra singer-song-writers til folkrock. I disse år er folkscenen i rivende udvikling med utroligt mange talentfulde, unge musikere og sangere. Det vil vi gerne have, at andre unge skal opleve, derfor har vi en ungepris til vores Gimle-koncerter på 50 kr. Dette gælder studerende og unge under 25 år. Alle folk roskildes koncerter er siddende – oftest ved borde med duge, lys og blomster. Hvis musikken lægger op til det, vil der også være et lille dansegulv. Symbolforklaring til programmet • Siddepladser • Studierabat • Gimle for børns særlige medlemsrabat


januar

FOLK ROSKILDE: TUPELO (IRL) 16.01. kl. 20.00, 110/125 kr. • • Den hyperaktive forsanger James Cramer er et energibundt, der det ene øjeblik befinder sig nede blandt publikum, det næste laver kraftspring på scenen. Med sig har han tre talentfulde musikere, som med stor spilleglæde dyrker den akustiske folk, der fusioneres med jazz, bluegrass og rock’n’roll.

die herren 17.01. kl. 21.00, 180/200 kr. Die Herren kræver ingen nærmere introduktion. Siden 1991 har orkestret turneret land og rige rundt med U2's fantastiske musik. Årets Die Herrenbrag kaldes „Clash of the U2“, hvor publikum og band drøner ind i hinanden med en kæmpe U2-udladning til følge. Så slip tøjlerne og lad hæmningerne blive hjemme i skabet for en aften – det er tid til at vise sig frem og gøre sig til. Alt er tilladt, bare det ikke gør skade eller ondt. Når Die Herren inviterer til infight, så er det en lige kamp på lige vilkår. Et sammenstød, hvor alle går derfra som vindere, en smule forslåede måske, men helt sikkert som vindere. Lad os alle mødes i et Clash of the U2 på Gimle!

DANSERIET: BEDROCK BLUES BAND 18.01. kl. 21.00, 80 kr. Bedrock Blues Band har respekt for genrens rødder, og musikken leveres med engagement og spilleglæde. Kombinationen af entusiasme og gedigent musikalsk håndværk sikrer publikum en sublim bluesoplevelse! Der er tale om et band, som godt kan lide at lave fortolkninger af nye og gamle bluesnumre.

FOLK ROSKILDE: Folk Kons-STUDERENDE 19.01. kl. 16.00, 75/75 kr. •• Igen i år får vi besøg af Syddansk Musikkonservatoriums Folkemusiklinje. De unge studerende er det friske bud på morgendagens Folk og viser med al tydelighed, at der er sprudlende liv i folkemusikscenen. Her i en koncert, hvor de 16-17 musikere præsenterer, hvad vi kan vente os af fremtiden.

ROSKILDE TEATER OG CAFÉ LIVA PRÆSENTERER: „DET GÅR OVER ... IGEN“ 22.01. kl. 19.30, 262 kr. •• Oplev årets revyforfatter, Jacob Morild, i en solocabaret. „Det går over ... igen“ er en satire over verdens fortrædeligheder med et væld af portrætter af de danskere og den generelt rystende verdenssituation, som Morild gennem de sidste 25 år har været én af de førende ristere af. 23


januar

PROGRAMRELEASE FEAT. MY HEART THE BRAVE + LARICA + FÖRTRESS + NATKONCERT: MENDOZA + resident DJS 24.01. kl. 21.00, 20 kr. inkl. 1 øl/vand, efter midnat 40 kr. min. 18 år. Vanen tro sparker Gimle igen sæsonen i gang med en MEGA fest. Vi pynter op og byder på en øl/vand, når entréen er betalt. Derefter lægger vi fra land med et brag af et spændende trekløver i form af MY HEART THE BRAVE, FÖRTRESS og LARICA. Alle tre bands er noget af det mest interessante, der sker inden for deres respektive genre, så aftenen byder på muligheden for at komme godt omkring og måske opdage noget musik, du ikke kendte i forvejen. Der er gratis adgang til natkoncerten med Mendoza, hvis du har været til Programrelease og er over 18 år.

sound-tjek 25.01. kl. 21.00, 50 kr. • Sound-Tjek byder på en masse ny upcoming-musik. En aften består af tre bands inden for samme genre eller udtryk. Selvom du måske ikke kender navnene på plakaten, så garanterer vi høj musikalsk kvalitet, og hvem ved – måske står du på en festival til sommer og siger: „Dem så jeg allerede i januar til SoundTjek på Gimle.“

GIMLE FOR BØRN: Überlyds Gode Karma — en interaktiv nærværskoncert

26.01 kl. 12.00-13.00, 80 kr. • Kom ind i musikken med Chapper og Überlyd og mærk selv de fineste lag. Slip anspændthed og ømme skuldre; en fantasirejse, hvor publikum guides igennem filmiske lydlandskaber og dynamiske fortællinger. Anbefalet alder: 5-99 år. 24

LOKES KÆLDER #1 31.01. kl. 21.00, 40 kr. Lokes Kælder er et koncept for de hårde ravne. En rockklub med de mest spændende og sindsoprivende upcoming rocknavne. Lokes Kælder ligger under Gimles velkendte gildesal, Tanken, og er stedet, hvor de skyldige, dæmoniske ulykkesfugle kan fornøje sig med den kølige humle og lyden af de spændte stålstrenge, der bliver slået an.


januar

ETTER

L FÅ BIL

kashmir

30.01. kl. 20.00, 270/295 kr. Kashmir bruger de vintermørke måneder af 2014 på at spille deres første regulære klubturné i næsten fire år og har valgt at starte turnéen på Gimle. Kashmir er aktuelle med deres syvende studiealbum, E.A.R., der både er blevet kaldt for „en musikalsk undfangelse“ (Berlingske ), et „monumentalt og modent rockværk“ (JP ) og for et „overrumplende sporskifte mod nye horisonter“ (GAFFA ).

25


februar

LØRDAGSJAZZ: ROSE ROOM DIXIE 01.02. kl. 11.00, fri entré. • Rose Room Dixie spiller saftig, swingende dixieland, der i høj grad, og til publikums store tilfredshed, altid kommer ud over scenekanten. Repertoiret består gerne af opfordringer og udfordringer fra publikum, eller af alle standardmelodierne blandet op med danske sange og revyviser.

GIMLE FOR BØRN: De små synger og danser 02.02 kl. 10.00 og 10.45, 50 kr. • Dans, sans og syng med Camilla Tiedt. Af to omgange vil Camilla guide børn og deres voksne gennem en række sange og lege. Det bliver ikke kedeligt! Kl. 10.00 til 10.30: 0-1 år, kl. 10.45 til 11.15: 2-5 år. Anbefalet alder: 0-5 år.

STØD #3 07.02 kl. 23.00, 40 kr. min. 18 år. De fedeste elektroniske kunstnere sætter rammerne for festen. STØD er arrangeret af unge for unge. Kælderen på Gimle bliver forvandlet til en natklub, hvor du enten kan gå amok på dansegulvet eller rykke i de mørke hjørner, hvis du vil snakke mere privat.

26

ELECTRIC GUITARS 01.02. kl. 21.00, 110/120 kr. Electric Guitars er kendetegnet ved den fede rockoplevelse og en spilleglæde, der mærkes ud til bagerste mand i lokalet. Omdrejningspunktet er den gode rocksang – spillet med følelse, indlevelse og massiv kærlighed til guitaren. Der er soloer og rå riffs, men aldrig unødvendigt lir, når Mika Vandborg og Søren Andersen fyrer den af.

SPILLEMÆNDENE 06.02. kl. 20.00, 70/80 kr. Med afsæt i rock, jazz, vise- og folkemusiktradition tilsat forsanger Nicolai Elsbergs dybe røst besidder Spillemændene en ganske særlig lyd, der både er prægnant og alligevel underspillet. Sangene er som brudstykker af fantastiske fortællinger fra velfærdssamfundet med sære stemmer, der udtrykker sig i både eufori og vemod.

LØRDAGSJAZZ: Peoria Jazzband (S) 08.02. kl. 11.00, fri entré • Peoria Jazzband er et band fra Gøteborg, som startede i 1960. Bandet etablerede sig tidligt som et af Sveriges allermest populære jazzorkestre inden for genren „Happy Jazz.“ Peoria Jazzbands musik spænder over et bredt register: Fra New Orleans revival og dixieland til swing og caribiske jazzrytmer.


februar

blunt

GIMLE FOR BØRN: Pølsesnak

08.02. kl. 21.00, 60/70 kr. Blunt er reggae og rock i en skøn forening. Efter en årrække med lav aktivitet er Blunt nu i udbrud. Det er ensbetydende med sprødere reggae, hårdere rock og generelt mere af det, Blunt gør bedst – nemlig at holde en fest! Stilen kan kaldes power-reggae, vanvids-reggae eller sågar reggae-metal, og dit bud på en genre er lige så godt.

FOLK ROSKILDE & gimle: AHAB (GB) 13.02. kl. 20.00, 135/150 kr. • • AHAB har udviklet sig fra at være to gademusikanter til en kvintet, der for alvor har slået deres navn fast. Gruppen har givet et par mindeværdige koncerter på Tønder Festival og blev en af festivalens store overraskelser. Det er alternativ country med et europæisk touch og stærke vokalharmonier.

09.02 kl. kl 12.00-14.00, 50 kr. • Kan du lide pølser – og kan du lide chokolade? Lav dine egne pølser med Slagter Jens. Du kan lave pølser med ost, karry eller chokolade. Og chili, hvis du tør. Du skal grille den, og du skal selvfølgelig også lave din egen ketchup og remoulade. Anbefalet alder: 3-99 år.

JONNY HEFTY + JØDEN 14.02. kl. 21.00, 120/130 kr. I en tid hvor de danske rappere fyldes med Twillight-angst og kaster sig over teenage-emo og dance-rap, er der to gamle drenge, der stadig leverer god, gammel dansk rap. Jonny Hefty & Jøden har efter ti år som solo-rappere valgt at slå pjalterne sammen. Musikken er drevet frem af overraskende rim, gode ideer, skæve historier og frem for alt en medrivende energi. På produktionssiden har big homie, DJ Static, sørget for et varieret lydtapet, hvor alt fra old school rap over rock til moderne hiphop inddrages. De gamle bavianer er stadig abekonger på scenen, og nu er de klar til at vise, hvad de sammen har at byde på.

LØRDAGSJAZZ: Kim Menzer Jazz & Blues Band 15.02. kl. 11.00, fri entré • Kim Menzer Jazz & Blues Band spiller i New Orleans-traditionen med udsyn til og inspiration fra dance hall-musikkens underfundige blanding af foxtrot, jive, blues, gospel og caribisk musik. Bandet optræder med stor spilleglæde og er fulde af overraskelser, både musikalsk og i deres sceneoptræden. 27


februar

DANSERIET: MIAMI

GIMLE FOR BØRN: Astro Buddha Agogo

15.02. kl. 21.00, 80 kr. Miami har i år 25-års jubilæum, så det er ikke for tidligt, at dette stærke og meget alsidige danseorkester har fundet vej til Danseriet. Miami, med sangerinden Lotte Lisby i front, fylder dansegulvet gennem et medrivende repertoire, der spænder over de største hits fra de sidste 50 år.

16.02 kl. 12.30-13.30, 80 kr. • Der ikke noget, der hedder børnemusik eller voksenmusik – kun god musik. Bandet trækker på inspiration fra Ray Charles, Count Basie, New Orleans og Blues. Astro Buddha Agogo var nomineret til en Danish Music Award som Årets Børnejazznavn i 2013. Anbefalet alder: 3-99 år.

LOKES KÆLDER #2 feat: WILD WAX COMBO

LØRDAGSJAZZ: Gabors Quartet

21.02. kl. 21.00, 70/80 kr. Lokes Kælder er et koncept og en rockklub for de hårde ravne. Denne aften præsenteres Wild Wax Combo, en rockabilly-trio fra København. Trioen blev dannet i 1996 af tre fyre fra andre rockabilly-bands, der ønskede at spille den vilde og rå 50'er rockabilly – men med et moderne twist!

22.02. kl. 11.00, fri entré • Kvartettens repertoire centrerer sig om swingtidens jazzstil samt den amerikanske musiktradition med latinjazz. Med sig har de en af vores væsentligste jazzsangerinder, Mejse Leth Jensen, og forenet giver de deres tilhørere et tydeligt indtryk af den unikke varme og puls, som er et must, når jazz skal swinge.

sound-tjek 20.02. kl. 20.00, 50 kr. • Gimle SOUND-TJEK er en gruppe frivillige eksperter i den danske upcoming-scene, som en gang om måneden præsenterer den bedste nye danske musik live. Du ved aldrig helt, hvad der venter, og det er meningen. Du kan til gengæld være sikker på, at du sandsynligvis er en af de allerførste til at høre næste års største stjerner.

KELLERMENSCH 22.02. kl. 21.00, 150/165 kr. Kellermensch tog anmelderne med storm, da bandet i 2009 udgav sit dystre debutalbum; et album, der faldt som en hammer på den danske rockscene. Siden da er det gået stærkt for bandet, der er blevet lovprist for deres liveoptrædender. I 2010 udkom EP´en Narcissus, og bandet arbejder lige nu på deres andet album. Kellermensch spiller støvet og dyster rockmusik, der udover en simpel rockinstrumentering også benytter sig af trædeorgel, gulvbas, piano og violiner. Bandet har sit eget originale tag på en lang sangskrivertradition befolket af mestre som Tom Waits og Nick Cave, men samtidig har bandet også referencer til hårdtslående progressive kunstnere som Neurosis og Tool. 28


februar

GIMLE FOR BØRN: Muserum 23.02 kl. 10.00 og 11.00, 50 kr. • Kom og oplev Roskildes nye børnemuseum for de 0-7 årige. Gimle for Børn inviterer til sanseudstillingen „Alverdens farver“ og til en workshop om farvelære med kunstneren bag udstillingen, Hanne Marie Zieler.

Vil du have vores opdaterede program, eksklusive tilbud og konkurrencer direkte i din mailboks? Tilmeld dig vores nyhedsbrev på gimle.dk

Anbefalet alder: 0-7 år. Bemærk mødested: Roskilde Museum.

NIELS SKOUSEN MED BAND 27.02. kl. 20.00, 170/185 kr. Niels Skousen gjorde et comeback med udgivelsen „Dobbeltsyn“ af en sådan karat, at både unge og gamle måtte overgive sig. Den nu 68-årige poet er ikke bare skarp og lun på samme tid, han er også naturlig appellerende til datidens hippier, samtidig forbilledlig og cool blandt stenbroens unge. Koncerten er stående.

LGT

UDSO

D-A-D 28.02. kl. 21.00 I forbindelse med D-A-Ds 30-års-jubilæum spiller det legendariske band 30 koncerter i Danmark. Om turnéen udtaler bandet selv: „Lad os fejre de små rockklubber og spillesteder, der lukkede os ind og gav os de første chancer for at rocke. Lad os fejre vores fans ved at give dem en unik, svedende, tæt og anderledes oplevelse… og lad os fejre vores fortid og finde ud af, hvad det i virkeligheden var, der fik os hele vejen hertil.“ Det bliver en unik mulighed for at opleve bandet i helt intime rammer, når de „gamle“ gutter lægger vejen forbi Tanken. Læs interviewet med Danmarks ubestridt største rockband på s. 14. 29marts

LØRDAGSJAZZ: CHRISTIAN SØGAARD TRIO OG MORTEN CARLSEN 01.03. kl. 11.00, fri entré • Oplev et spændende møde mellem de musikalske venner Christian Søgaard og Morten Carlsen. Den sublime saxofonist og specialist på det ungarske instrument, taragot, drysser spændende musikalske krydderier oven på Søgaards sjove, skæve og jazzede viser med fantasifulde tekster.

PLEKTER 01.03. kl. 21.00, 30/40 kr. Plekter er en koncertrække, hvor nye talenter får mulighed for – og hjælp til at sparke deres drømme og ambitioner videre. ORA, der står bag Plekter, er en landsdækkende interesseorganisation for upcomingmusik, som arbejder for at skabe platforme, hvor nye talenter kan udvikle sig og nå ud til et bredere publikum.

GIMLE FOR BØRN: Fastelavn er mit navn 02.03 kl. 12.00, 60 kr. • Kom med til Gimle for børns traditionsrige tøndeslagning. Alle får lov til at slå katten af tønden, både børn og voksne. Så find dit bedste udklædningstøj frem – vi lover, at det bliver sjovt! Prisen inkluderer fastelavnsbolle, kaffe, kakao og slikpose. Anbefalet alder: 3-99 år.

Er du træt af kun at spille i øvelokalet eller hjemme i stuen? Har du eller dit band en samling gode sange, som resten af verden skal høre? Gimle støtter det lokale musikmiljø og søger hele tiden bands til caféscenen og som opvarmning til større koncerter i Tanken. Har du mod på at optræde med din musik foran et publikum, eller sidder du inde med en fed idé til et arrangement, så skriv til os på cafe@gimle.dk. Skriv lidt om dig selv og din musik eller dine ideer, og vedhæft meget gerne en lydfil. Vi glæder os til at høre fra dig!

LASSE RIMMER: „SELVTILFREDS“ 05.03. kl. 20.00, 195/195 kr • Allerede i starten af halvfemserne debuterede Lasse Rimmer på den spirende nye danske stand-up scene og slog hurtigt sit navn fast som en af Danmarks sjoveste mænd. Nu er Lasse Rimmer klar med et helt nyt solo show. „Selvtilfreds“ er et show om at kæmpe for at blive tilfreds med sig selv i et land, hvor selvtilfredshed er et skældsord. Det bliver et show om alt fra servicemindede dværge til bananblindhed, om Nobelprisen i liderlighed og huleudforskende Legomænd og ikke så lidt om publikum, når Rimmer vender sin venlige, men knivskarpe nysgerrighed mod dig selv. For hvornår er du tilfreds med dig selv, hvis du skal være ærlig, og resten af salen lytter? 31


marts

POUL KREBS (SOLO) 06.03. kl. 20.00, 270/290 kr. • At opleve Poul Krebs helt solo og bare bevæbnet med sange, akustisk guitar og gode historier er en sjældent varm oplevelse. Musikeren har i løbet af sin lange karriere skrevet mere end 500 sange, spillet langt over 1000 koncerter og solgt mere end en million eksemplarer af sine albums. Nu er han aktuel med nyt album og den mest omfattende solo-tur i karrieren. Selv udtaler Poul Krebs: „For mig er solokoncerterne både en måde at komme helt tæt på publikum og en god lejlighed til at besøge nogle af de fine små spillesteder rundt omkring i Danmark, hvor ildsjælene holder liv i både musikken og sammenhængskraften.“

FOLKEKLUBBEN 07.03. kl. 21.00, 170/185 kr. Folkeklubben er poetisk pop til den tænkende hjerne og det bankende hjerte. Folk-pop-trioen har haft god vind i sejlene med deres debut-EP „Popsang“ og debutalbummet „Nye Tider“. Drengenes relation til Roskilde går år tilbage. Fra forsanger Kjartan Arngrims sangtekstskrivning under forelæsninger på RUC til guitarist Rasmus Dalls far, der i 70’erne fik bank af rockere til en fest på Roskilde Katedralskole, samt kuffert- og keyboardspiller Rasmus Jusjong, der iført bristefærdig sømandsuniform, pagehår og guldbriller sang solo med Københavns Drengekor i Roskilde domkirke i 1991. Sidste år tog de revanche på Gimle, og nu er de klar til at sømme deres position yderligere fast!

LØRDAGSJAZZ: SECOND LINE JAZZBAND 08.03. kl. 11.00, fri entré • Second Line Jazzband er et af Sveriges mest populære traditionelle jazzorkestre og er kendetegnet ved deres udadvendte og friske spillestil. De er tro mod den traditionelle jazz, og tilsat deres egne krydderier boltrer de sig i gode gamle jazzmelodier, svenske folketoner og enkelte bluesstrofer. 32


marts

linda p

– I ROSKILDE KONGRES- OG IDRÆTSCENTER

08.03. kl. 19.00, 270/270 kr. • Denne gang gennemprygler farcens, komikkens og lystspillets dronning den stakkels scene og efterlader den som pindebrænde. For Linda har fået nok! Med vantro harme harcelerer hun sig igennem livets ulidelige latterlighed. Vi er med, når Linda ser bagom scenetæppet, hvor alt det private rod og kaos, hun har forsøgt at fortrænge, har ligget godt skjult for både hendes eget og offentlighedens skarpe blik. Som sædvanlig er Linda ikke bange for at indrømme alt det, hun er knapt så stolt af. Det er gøgl og knivskarp satire på en helt unik måde, så nærværet og ærligheden består. 33


marts

GIMLE FOR BØRN: Ramasjangmysteriet 09.03 kl. 12.00, 100 kr. • Måske kender du Kristian fra Ramasjang, hvor han løser mysterier og fanger skurke? Nu bliver det mystisk på Gimle, når vi får besøg af Kristian. Med sig tager han et velspillende band, så det bliver et fantastisk show fuld af sang, musik og mysterier! Anbefalet alder: 3-99 år.

HVER SØ N FRA KL. DAG 10.00 TIL 13.00

Bord kan reserveres på bordreservation@gimle.dk 34


marts

LGT

UDSO

rasmus seebach – I ROSKILDE KONGRES- OG IDRÆTSCENTER

13.03. kl. 21.00 Selvom Seebach blot har været live-artist i fem år, er hans shows allerede blevet kendt for at være en blanding af det meget musikalske og ikke mindst utroligt spektakulære. Rasmus selv har også store forventninger til den kommende koncert i Roskilde: „For mig er det den ultimative forløsning at komme ud og spille mine sange. Det at komme ud og se sangene leve, se publikum i øjnene og høre dem synge med er det bedste, jeg ved. Det er her musikken kan leve, og det er i sidste ende for disse mennesker, jeg laver musikken.“ 35


Mød den Gyldne Dame på Gimle…

SUVERÆNE SOMMERCAMPS BØRN på Musicon i Roskilde

FOR

Tre dage med overnatning, fællesskab, leg, og sjov. For børn i alderen 9-13 år – uden deres forældre! Er du til mad, råvarer og geniale oplevelser sammen med andre børn i et køkken, så skal du på FOODCAMP. Er du mere til robotter, forsøg og udfordringer så er NØRDCAMP noget for dig. Vil du hellere have oplevelser der foregår på hjul med masser af fart, så har vi også en camp til dig: STREETCAMP. Eller vil du være den sejeste børnejournalist, fotograf eller redaktør, så er MEDIACAMP lige noget for dig. Læs mere om alle MADE BY KIDS sommercamps og køb din billet på www.madebykids.dk


marts

kaka

LØRDAGSJAZZ: PETE ALLEN FEat. FIONIA JAZZBAND

14.03. kl. 21.00, 120/130 kr. Danmarks ukronede dancehallprins er det nyeste skud på den fremadstormende dancehall-stamme. Kaka kom på alles læber i 2011, da kollegaen Wafande sammen med Donkey Sound producerede sommerhittet „Gi' Mig Et Smil“, hvor Kaka spredte positive vibrationer med sin rap. Nu står Kaka på egne ben og er aktuel med sit debutalbum.

15.03. kl. 11.00, fri entré • Klarinettisten, sangeren og entertaineren er en af de travleste musikere på den traditionelle jazzscene. Allens stil og lyd er hans helt personlige, men det var folk som Ed Hall og Sidney Bechet, der inspirerede ham til at begynde at spille. Pete Allen akkompagneres af Fionia Jazzband.

DANSERIET: SIDEFILL

GIMLE FOR BØRN: Lav smukke smykker

FOLK ROSKILDE: HIMMERLAND (DK/GH/PL)

15.03. kl. 21.00, 80 kr. Sidefill er et solidt, godt og gammelt band med over 20 år på bagen. Orkesteret spiller gyngende god gammeldags rhythm’n’blues. Hvis John Hiatt, Delbert McClinton, Eric Clapton, B.B. King og Eagles siger dig noget, så er der en stor grund til at pudse danseskoene op til Sidefill.

16.03 kl. 12.00, 80 kr. • Vi åbner for værkstedet, hvor børn og voksne kan hygge sig med at lave smukke smykker og papir-uroer med kreaduoen Annette og Rikke og special krea stars. Vi har masser af gode idéer og materialer i flotte farver. Det bliver en dejlig søndag!

20.03. kl. 20.00, 110/125 kr. • • Himmerland er et relativt nyt band, som spiller swingende og festlig musik komponeret med udgangspunkt i fem meget forskellige musikeres traditioner og kulturer. Musikerne har dels rod i den danske tradition, dels i afrikansk og polsk tradition, hvilket fører til et medrivende liveshow.

Anbefalet alder: 6-12 år.

sound-tjek 21.03. kl. 21.00, 50 kr. • Gimle SOUND-TJEK er en gruppe frivillige eksperter i den danske upcoming-scene, som en gang om måneden præsenterer den bedste nye danske musik live. Du ved aldrig helt, hvad der venter, og det er meningen. Du kan til gengæld være sikker på, at du sandsynligvis er en af de allerførste til at høre næste års største stjerner.

LØRDAGSJAZZ: DRAGKEDJAN JAZZBAND (S) 23.03 kl. 11.00, fri entré • Dragkedjan Jazzband kommer fra Blekinge i Sverige og spiller traditionel New Orleans og dixielandjazz. Der er altid højt humør på scenen, og musikken kommer ud over scenekanten til stor glæde for publikum. Bandet startede i 1980’erne og var senere initiativtagere til Hällevik Tradjazz Festival. 37


marts

THE ECLECTIC MONIKER 22.03. kl. 21.00, 120/130 kr. The Eclectic Moniker er en fest fra et hjerte, der også ved, hvor tung mandag morgen kan føles og er den hvide mands hyldest til calypsoen! The Eclectic Moniker er et musikerkollektiv bestående af otte musikere med Frederik Vedersø i front. Musikken består af drømmende melankolske og underfundige melodier, der flyder til marimba-toner og guitar-ornamenter. Numrene er trods deres eksotiske præg båret af en poppethed, som skaber genkendelsens glæde. Musikken er en smeltedigel af forskellige musikalske genrer – indierock, afrobeat, calypso og alternativ pop. Den eklektiske sammenblanding er unik. Med The Eclectic Moniker danser man til beretninger om magtesløshed, mens håb og kærlighed hyldes.

GIMLE FOR BØRN: VI NØRDER – udfordr dig selv i eksperimenternes verden 23.03 kl. 12.00, 50 kr. • Sæbebobler, cola og magisk gelé, Kaplaklodser og robotter: Kravl ind i eksperimenternes forunderlige verden og få opskrifter med hjem på ting, du kan fortsætte legen med derhjemme. Anbefalet alder: 5-12 år.

HYMNS FROM NINEVEH 27.03. kl. 20.00, 140/150 kr. Hymns from Nineveh blev dannet tilbage i 2007 af Jonas H. Petersen, som søgte en håndgribelig ramme for sit musikalske udtryk, der kunne udvide sig og inspirere til ny sangskrivning. Med reference til den assyriske by Nineveh, som i bibelsk optik er en fortabt by, blev Hymns from Nineveh skabt som udgangspunktet, hvorfra frontmandens melodiøse hymner og elegier opstår. Debuten fra 2011 fik fremragende anmeldelser, albummet toppede desuden iTunes-hitlisten og blev af GAFFAs redaktion kåret som „Årets bedste danske album.“ Hymns from Nineveh er lige nu aktuelle med vedkommende og smukke hymner på det nye album „Visions“, der har fået god medfart af den samlede danske anmelderstab. 38


marts

CARPARK NORTH

28.03. kl. 21.00, 245/260 kr. Det er snart fem år siden Carpark North sidst udsendte et helt nyt studiealbum – det platinsælgende „Grateful“. Nu udsender de karrierens fjerde af slagsen, og der er derfor gode chancer for at få nye sange at høre. Singlen „Army Of Open Arms“ med den bærende linje: „Let the light back in. We’re coming with an Army of Open Arms“ gør det tydeligt, at treenigheden ikke kommer luntende retur fra studiet. De er klar til at stormløbe deres publikum, give en musikalsk krammer og understrege, at deres evne til at levere energi og store omkvæd stadig er et fast holdepunkt i det pop-rockede fællesskab.

39


marts

LØRDAGSJAZZ: Cynthia Sayer Women of the World 29.03 kl. 11.00, fri entré • Superjazzgruppen bestående kun af kvinder er dannet af orkesterleder, jazz-banjo-virtuos og sanger Cynthia Sayer. Medlemmerne er samlet fra både Frankrig, Canada og USA. Bandet er en international kombination af verdens bedste kvinder, som spiller herlig traditionel jazz.

HATESPHERE + BLOOD LABEL 29.03. kl. 21.00, 100/110 kr. Hatesphere-maskinen er velsmurt og toptunet til at give de danske metalfans åndenød! Hatesphere har sat en næsten uopnåelig standard for thrashmetal, både nationalt og internationalt. Bandet er aktuelle med det ottende album, „Murderlust“, der udkom i september. Albummet viser Hatesphere, som vi kender dem, men udtrykket har også fået nye facetter. Bandet har altid været opmærksom på den danske metalundergrund, hvorfor de medbringer nyere danske bands på deres turné. På Gimle har de aarhusianske Blood Label med, der har spredt deres potente blanding af død og thrash over det danske metallandskab siden 2008.

GIMLE FOR BØRN: Afrikansk dans og trommespil 30.03 kl. 12.00, 50 kr. • Said tager børn og voksne med på en tur til Afrika. Vi danser, synger, spiller afrikanske instrumenter og bruger vores fantasi. Undervisningen er en udfordring til fantasien og rytmesansen for både børn og voksne. Anbefalet alder: 0-99 år. 40


april

ida corr 03.04. kl. 20.00, 170/185 kr. På sit nye album „Corr Values“ hylder Ida Corr sine rødder og kommer længere ind til sine egne kerneværdier – både i sine tekster og kompositioner. „Jeg har gravet dybere denne gang, og jeg har gennemgået mange processer og skrællet mange lag af, før jeg nåede ind til kernen af min lyd og de historier, jeg gerne vil fortælle. Det er en kerne af kontraster og kompleksiteter. Men det er min kerne. Min musik.“ Denne kerne kan opleves live på Gimle til april, når Ida Corr rejser på turné med et team bestående af musikere, dansere og visual-kunstnere. Med Ida Corrs nye album og de tidligere store verdenshits i posen så kan holdet roligt love en stor aften i selskab med House Of Corr.

CAROLINE HENDERSON (DUO) med nikolaj hess 04.04. kl. 21.00, 220/240 kr. • Anmeldelserne af Carolines Hendersons seneste album „Lonely House“ har været helt forrygende. GAFFA gav med ordene: „Henderson udstråler endnu engang, at hun er et naturtalent som jazzvokalist, at hun har en særegen „instrumental“ tyngde, og at hun på troværdig vis kan gøre sig til ét med sit materiale.“ I modsætning til de store koncerter med hele bandet bliver det en helt anderledes og langt mere intim oplevelse at høre Caroline og Nikolaj Hess som duo. Der vil være en tættere og mere umiddelbar kontakt mellem kunstner og publikum, hvilket giver Caroline mulighed for at gå i dybden med sangene og formidle historien og følelserne i øjenhøjde med publikum.

STØD #4 04.04. kl. 23.00, 40 kr. min. 18 år. Kælderen på Gimle bliver forvandlet til en natklub med elektronisk musik. Uanset hvilket gymnasium eller universitet du kommer fra, om du laver rollespil eller er DJ i din fritid, og om du moonwalker i dine sneakers eller bootyshaker i dine stiletter, er STØD stedet, hvor du vil opleve den fedeste fest. Kom, og kom i stødet!

Det har været en hård og lang uge, og nu fortjener du at slappe af og nyde en god, kold øl! Det kan Gimles café heldigvis tilbyde og endda til en billig penge. Hver fredag fra kl. 12.00-20.00 koster en stor fadøl nemlig kun 25 kr. – så kan weekenden da ikke starte bedre. 41april

lørdagsjazz: SWING CATS 05.04 kl. 11.00, fri entré • Swing Cats har siden starten i 1976 haft stor succes med deres glade og pågående stil, som altid smitter positivt af på publikum. Repertoiret dækker mange stilarter lige fra New Orleans-jazz henover boogiewoogie, swing og frem til 50´ernes rhythm'n'blues, rock'n'roll og gode 60´er-numre.

GIMLE FOR BØRN: Trup den Høje Fløjte 06.04 kl. 12.00, 80 kr. • Klassiske værker fra blokfløjtens repertoire blandes med dramatiske effekter og bevægelser på stylter: Store følelser på skift af både glæde, angst, jalousi og vrede. Anbefalet alder: 0-99 år.

SVARTSOT 05.04 kl. 21.00, 80/90 kr. Svartsots unikke lyd blander metal og folkemusik. Udover knusende guitarer, bas og trommer krydres musikken med toner af autentiske folkemusikinstrumenter som fløjter, mandoliner og sækkepiber. Teksterne omhandler nordisk historie og folkesagn, og der er garanti for, at ølhornene hæves i vejret, når Svartsot indtager Gimle.

sound-tjek festival '14 10.-11.-12.04. kl. 20.00, alle dage 150 kr., pris pr. dag 100 kr. • Fjerde udgave af Sound-Tjek Festival vil præsentere dig for en bred vifte af Danmarks vækstlag, og der er noget for enhver smag. Du får hele tre dages musik fordelt på mange forskellige genrer samt fede DJ-sets og natkoncerter. Både Tanken og Kælderen tages i brug, så du kan opleve de intime, stille, intense, sveddryppende og storslåede koncerter, hvor kvaliteten er i top. Bands vil løbende blive offentliggjort på www.facebook.dk/gimleSOUNDTJEK, hvor du også vil kunne vinde billetter.

Charmerende retromøbler, lamper med patina, søde frivillige og god musik udgør grundelementerne i Gimles café. Kom indenfor og oplev den hyggelige og afslappede stemning, og nyd et lækkert og solidt måltid inden koncerten. Caféen er især berømt for sin legendariske Gimleburger, mens den hjemmelavede dagens ret også er populær. Reserver bord på tlf. 46 37 19 82 eller bordreservation@gimle.dk.

43


VI STØTTER GIMLE

BERGAMO PIZZARIA pizza • pasta • specialiteter • burger • kebab

TLF 4632 1234

44


april

GIMLE FOR BØRN: Æg er skæg 13.04 kl. 12.00, 50 kr. • Ægte påskehygge! Kom og leg med æg på mange sjove måder. Vi skal trille æg, finde skjulte æg, dekorere æg, puste æg og balancere med æg. Lav flotte påsketegninger og klip og klistr til den helt store påskekylling. Der er kaffe til de voksne, saftevand til børnene og påskeæg til alle. Anbefalet alder: 3-99 år.

ginger ninja 17.04. kl. 20.00, 140/150 kr. Elektropop-trioen har netop udsendt singlen „Hole in My Head“ – en iørefaldende forsmag på deres andet album, der udkommer i januar. Ginger Ninja leverer uafrystelige melodier og en energi, som giver poppen og rocken liv, hvilket afspejles i deres liveshow på Gimle, hvor du både kan høre hits fra debuten og kommende favoritter.

mø 18.04. kl. 21.00. 180/195 kr. Den danske sangerinde Karen Marie Ørsted alias Mø blev landskendt for sin elektro-punkede, alternative pop i foråret 2013, hvor hendes første single „Pilgrim“ blev udvalgt som P3's Uundgåelige. Både Danmark og resten af verden har fået øjnene op for den 24-årige newcomer og i efteråret modtog hun Kronprinsparrets Stjernedryspris.

danseriet: KATES KITCHEN 19.04. kl. 21.00, 80 kr. Der er lagt op til en fed aften med Kates Kitchen, der spiller kendte hits fra ind– og udland. Du kan høre sange af Tom Jones, George Michael, Robbie Williams, Thomas Helmig, Danseorkesteret og mange flere. Menuen står altså på groovy partymusik og hele herligheden serveres af Kates Kitchen.

FOLK ROSKILDE: BASIRU SOSU GROUP (DK/GH/MA) 24.04. kl. 20.00, 110/125 kr. • • Basiru Suso Group er nye på den internationale verdensmusikscene, men består af garvede musikere, der alle er mestre på deres instrumenter. Gruppen spiller åben, intuitiv musik fra Gambia og Mali med et stærkt rytmisk fundament og lidt krydderi i form af et par skud vestlig fusionsmusik. 45


april

TUDSEGAMMELT + SJAKKET 25.04. kl. 21.00, 60/70 kr. Med en smadret og rungende tuba, tunge trommer, skarp rap, kontrabas og skæve beats leverer det fem mand høje orkester, Tudsegammelt, den lyd dansk rap har savnet. Med rødder i hiphop og jazz har gruppen siden 2010 rejst landet tyndt i en tudsegammel tourbus fyldt til randen med instrumenter. Sjakket er en lyriskmilitant separatistbevægelse fra Vendsyssel. Med Peter Pøblen og Knokkelmanden som spyttende frontfigurer udgør de i alt fem bandmedlemmer et ensemble af hippie-hop, hvor backingtracks og MacBook-DJs kommer til kort. Med inspiration fra folkemusik fra alle afkroge af kloden præsenterer Sjakket en egnschauvinisme og en kamp for musikalsk såvel som fysisk selvstændighed.

Vores natcafé lader festen være op til vores publikum. Vores fornemste opgave er at give dig den fedest mulige oplevelse. Vi elsker den gode musik og de gode sanseindtryk. Kodeord er kvalitet, åbenhed og stemning, men det handler vel i høj grad om at ha' det fedt … ikke? Du er selv medskaber af festen – uden dig, ingen fest. Så hvis du vil høre corny 90'er-musik natten lang, så er din fest vores lov. Her emmer af sanseindtryk og plads til det hele: Fra en stille cappuccino kl. 02 om natten til heftig metal med billige guldøl natten lang. Hold øje med kalenderen på gimle.dk, hvor vi jævnligt opdaterer med nye temafester.

Monrad & Rislund: Show og ølsmagning 26.04. kl. 20.00, 280/300 kr. • Monrad & Rislunds samarbejde gennem snart 40 år er legendarisk i dansk underholdning, hvor deres grænsesøgende humor har været banebrydende. Hos Monrad & Rislund har det talte ord til alle tider haft følgeskab af masser af musik. Hundredevis af kompositioner er det blevet til på de omkring 30 albums, de har udgivet. Som +60-årige har de stadig stærke meninger om stort set alt. Meninger, de bestemt ikke holder for sig selv. Et langt liv har kun skærpet deres satiriske tæft og hvæsset deres penne. Aftenen indledes med ølsmagning, der varetages kvalificeret og humoristisk af direktør for Pladderballe Bryghus, John Serritzlev. 46


april/maj

GIMLE FOR BØRN: Skate away i Hal 12 og Rabalderparken

FOLK ROSKILDE: ROD SINCLAIR & DICK GAUGHAN (SCO)

27.04 kl. 12.00, 50 kr. • Løbehjul, skateboard og rulleskøjter – show og instruktion. Prøv Hal 12's nye skateramper og bliv trænet af en professionel. Medbring eget udstyr at køre på. Gratis kaffe til de voksne. Anbefalet alder: 5-12 år. Bemærk mødested: Hal 12, Musicon.

01.05. kl. 20.00, 110/125 kr. • • Arbejdernes internationale kampdag fejres denne aften med flotte skotske ballader samt traditionelle og nyere politiske sange. Oplev skotsk folkemusiks „grand old men“, Dick Gaughan på guitar og vokal og Rod Sinclair på guitar, banjo og vokal.

GIMLE 25 ÅR – ET ÅR forsinket 02.05. kl. 21.00, 100 kr. Vi fejrer, at „det gule klubhus“ startede i Ringstedgade i maj 1988, og at den nu fyres af på vandværket. Gimle er legendarisk blandt musikere og især blandt alle os, der er vokset op på og med stedet. Det hele startede i de dejlige lokaler i den gamle husarstald i Ringstedgade. Alle os, der kom, festede, fejrede, kyssede, sloges, spiste Gimleburgere, snød Henning og var til Happy Hour, opfordres til at komme. Dette er det første arrangement i festkollegiet Gimlevenner, som vil mindes „de gode gamle dage“ og holde fanen højt for Gimle. Vi håber, du vil være med! Medbring meget gerne et foto, en gammel historie, en sjov ting eller lignende, vi må få med fra „dengang“ (hvornår det nu end var).

BENDIK (N) 03.05. kl. 21.00, 60/70 kr. Bendik er et af de nye, lysende stjerneskud på den norske musikhimmel. Musikken bygger et univers op, hvor det elektroniske går hånd i hånd med den natur, som bandmedlemmerne i Bendik har helt inde under huden. Bendik debuterede på Roskilde Festival i 2013 – året, hvor de også udgav deres debutalbum. Udgivelsen affødte et hav af positive røster i den norske musikbranche, og norske P3 har udråbt Bendik til at være et af de mest spændende bud på den norske musikscene i øjeblikket. Med Bendiks syntharrangementer og sangerinden Silje Halstensen i front er bandet klar til at tage deres danske publikum med på en rejse, der starter ud med nærhed i teksterne for så at eksplodere i lyd og intensitet. 47


maj

gimle for børn: Børnekoncert med Kaka 04.05 kl. 12.00, 100 kr. • Gimle for børn og Danmarks mest lovende up-and-comming dancehallstjerne, Kaka, inviterer til en rigtig dancehall-fest for børn og voksne. Kom og syng og dans med på „Bang Bang (Reggaejam)“ og Kakas andre livsglade og smittende sange. Han kom på alles læber i 2011, da kollegaen Wafande sammen med Donkey Sound producerede sommerhittet „Gi' Mig Et Smil“, hvor Kaka spredte positive vibrationer med sin rap. Nu står Kaka på egne ben og er aktuel med sit debutalbum. Adgang for voksne kun i selskab med børn. Anbefalet alder: 3-99 år.

sound-tjek 09.05. kl. 21.00, 50 kr. • Sound-Tjek byder på en masse ny upcoming-musik. En aften består af tre bands inden for samme genre eller udtryk. Selvom du måske ikke kender navnene på plakaten, så garanterer vi høj musikalsk kvalitet, og hvem ved – måske står du på en festival til sommer og siger: „Dem så jeg allerede i maj til Sound-Tjek på Gimle.“

FOLK ROSKILDE: KIERAN HALPIN & YOGI JOCKUSCH (IRL/D) 10.05. kl. 20.00, 110/125 kr. • • I over 30 år har Halpin skrevet fantastiske sange om emner fra kærlighed til protester mod krig og vold, og der er lavet utallige covernumre af hans sange. Han synger dem selvfølgeligt med en intensitet og kraft, der understreges af den fantastiske perkussionist Jockusch.

gimle for børn: Kalles Trommeshow 11.05 kl. 12.00, 80 kr. • Kalle er kendt fra Ramasjang, hvor han i øjeblikket hitter med „Kalles Danmarks Tour“. Kalle spiller og slår på alt. Han vil prøve at slå rekorden for verdens hurtigste trommeslager og spille sange fra Ramasjang. Vær med til at lave en hyldestsang til Roskilde, når Kalle slår sig løs. Anbefalet alder: 3-99 år. 48


maj

GIRLS IN AIRPORTS 16.05. kl. 21.00, 120/130 kr. Prisvindende Girls in Airports’ unikke lyd er en mangfoldig blanding af indie, jazz og folkemusik. Bandets nysgerrighed har ført dem uden for musikbranchens centrum; de har bl.a. optrådt med flere generationer af folkemusikere i Kina, og i Hong Kong er deres musik underlægning til tv-vejrudsigten.

DANSERIET: VOLF BAND 17.05. kl. 21.00, 80 kr. Volf Band står for noget af det ypperste inden for dansk underholdning. Showet rammer en bredde, som sjældent er set i dansk showbizz, og bandet formår at fange alt, hvad der kan krybe og gå af publikum. Volf Band er ikke bare et band, men 90% overskud, 10% selvironi og 100% gang i den!

Dissing, Dissing, Las og Dissing 23.05. kl. 21.00, 250/270 kr. • Tiden er noget af det hurtigste, man har, og om lidt drager Dissing, Dissing, Las og Dissing ud på deres 22-års jubilæumsturné. For 22 år siden indledte Dissing-familien deres nu legendariske samarbejde med en turné i Norge. Siden er det blevet til adskillige koncerter i hele Norden. For at fejre jubilæet, og at Povl fylder 75 i år, har Dissing, Dissing, Las og Dissing tilrettelagt et repertoire bestående af sange fra bandets fem udgivelser samt et par smagsprøver fra „de unges“ nye album. Derudover kan man glæde sig til at høre klassikere som „25 minutter endnu“, „Giv mig en hest, mor“ og „Den grimmeste mand i byen“.

upcoming rockaften 24.05 kl. 21.00, 30/40 kr. Så er det endnu en gang tid til at springe ud af øvelokalet og gribe chancen for at repræsentere den roskildensiske rock-undergrund. Spiller du, eller nogen du kender, i et band med udgangspunkt i rock, så skriv til booking@gimle.dk og få mulighed for at spille til en fed rockaften i Tanken.

E-STREET JAM 30.05. kl. 21.00, 100/120 kr. E-Street Jam leverer en eksplosion af dynamik, energi og spilleglæde hældt ud over scenekanten af syv rutinerede musikere i særklasse. Bandet leverer alle klassikerne fra Bruce Springsteens legendariske musikkatalog fra „The River“ og „Born in the USA“ til „Fire“ og „Hungry Heart“ og er en oplevelse ud over det sædvanlige. 49


maj/juni

BUMSESTILEN

LOKES KÆLDER #3

31.05 kl. 21.00, 70/80 kr. Bumsestilen kommer derfra, hvor man ikke søger til sidemanden for inspiration. At være original og have sin egen lyd er efterhånden blevet en kliche, men når det kommer til Bumsestilen kan dette ikke diskuteres. Lyden er eksperimenterende hiphop med rødder i oldschool og med elementer fra reggae, rock og elektronisk musik.

06.06 kl. 21.00 40 kr. Lokes Kælder er et koncept for de hårde ravne. En rockklub med de mest spændende og sindsoprivende upcoming-navne. Lokes Kælder ligger under Gimles velkendte gildesal, Tanken, og er stedet, hvor de skyldige, dæmoniske ulykkesfugle kan fornøje sig med den kølige humle og lyden af de spændte stålstrenge, der bliver slået an.

audition days

sound-tjek

07.06 kl. 21.00, 30/40 kr. Audition Days giver bands mulighed for at spille foran en bred gruppe af personer fra den etablerede musikscene. Hvert band får feedback på deres optræden og musik på denne aften, hvor det ikke handler om at vinde. Der er fokus på det enkelte bands niveau, og de eneste krav er ambition, ihærdighed og villighed til at modtage kritik.

13.06 kl. 21.00, 50 kr. • Gimle SOUND-TJEK er en gruppe frivillige eksperter i den danske upcoming-scene, som en gang om måneden præsenterer den bedste nye danske livemusik. Du ved aldrig helt, hvad der venter, og det er meningen. Du kan til gengæld være sikker på, at du sandsynligvis er en af de allerførste til at høre næste års største stjerner.

MUSEET FOR SAMTIDSKUNST PRÆSENTERER: ACTS – Festival for Performativ Kunst

STUDENTERFEST: TILLYKKE MED HUEN!

14.-15.06 Oplev de nyeste tendenser inden for lyd- og performancekunsten, når Museet for Samtidskunst slår dørene op for ACTS 2014. ACTS er en international festival, som finder sted hvert andet år og har særligt fokus på lyd- og performancekunst, men også socialt orienteret kunst. Med ACTS rykker kunsten ud af museets faste udstillingsrum og bruger byens mange muligheder og det offentlige rum som scene. Festivalen foregår således både på museets egne arealer og forskellige steder i Roskilde by, deriblandt Gimle.

20.06 kl. 21.00 Når det endelig er slut med eksamensstress, tyndslidte nerver, lektielæsning og søvnløse nætter, bliver der tid til at feste og fejre, at studentereksamen er kommet i hus! Det vil Gimle gerne fejre med jer med et brag af en aften i Tanken. Få et Gimle-stempel i huen og en kold øl til gengæld.

Se mere information på www.samtidskunst.dk. 50


juni

DANSERIET: JAYBEE 21.06 kl. 21.00, 80 kr. JayBee er et orkester, der spiller en god gang dansevenlig pop og rock. De spiller populærmusik af bl.a. Bryan Adams, Beatles, Michael Jackson, Thomas Helmig og TV2. Med stærke sangere i front og en taktfast og bundsolid rytmegruppe kan JayBee sætte gang i vibrationerne på dansegulvet.

programrelease

christian fuhlendorff

29.08 kl. 21.00, 20 kr. inkl. 1 øl/vand Gimles programrelease byder på bands, du vil ærgre dig over, at du gik glip, når de lige om lidt er på alles læber og hærger din radio. Du kan denne aften opleve tre bands + DJs, og så løfter vi sløret for hele efterårets musikprogram til et brag af en fest i Tanken. Sæt kryds i kalenderen allerede nu!

08.10 kl. 19.00, 210/210 kr. • „Jeg har en hund og et hus, en kæreste og en datter. Jeg lever endda i verdens lykkeligste land, Danmark! Jeg har alle brikkerne, der skal til. Jeg ved bare ikke, om jeg er lykkelig. For et hus betyder samtidig også gæld og bekymringer, en hund betyder pligter og at træde i pis på gulvet, en kæreste betyder forventninger og kompromiser, og en datter betyder ansvar – og en gang imellem at træde i pis på gulvet. Lad mig sige det på en anden måde: SKAL jeg være lykkelig?“ Det spørgsmål stiller Christian Fuhlendorff sig selv i sit tredje one-manshow „For at gøre en kort historie lang“.

51


skilde tedralskole