Gilla Stallarholmen - Mars 2022

Page 1

MARS 2022

Somliga tar det kallt

Om

MOD

ett samtal med Syster Maj ”Jag har alltid varit så frusen av mig, men det här är en helt annan grej”

> MÖSS OCH MÄNNISKOR > LÖPARFEST FÖR ALLA > SPÅ FRAMTIDEN GILLA STALLARHOLMEN 1


INGÅNG

SPRING RUN!

TEMA: MOD Magasinet produceras av STALLARHOLMENS NÄTVERK

Ett nytt lopp för alla löpare. Unga och gamla. Snabba och långsamma.Leta fram spring-skorna och tävla mot dig själv och andra i SPRING RUN Stallar­ holmen. Lördagen den 26 mars. Läs mer på sidan 17.

ANSVARIG UTGIVARE: Jaakko Peltola, 0152-75 24 50

också av Syster Maj i Klostergården. Hon har ju faktiskt erfaren­ het av att vara redaktör och dessutom har hon många tankar kring mod och att våga fast utgången är oviss. Och så mötte jag några av våra lokala vinterbadare som alla trotsar iskallt vatten för hälsa och väl­ mående.

DET IDOGA SAMLANDEt

TREVLIG LÄSNING!

ANNONSERING

Skulle jag vara modig?

thomas.johansson@stallarholmen. info

NÅGON PÅSTOD EN DAG ATT jag var modig. Jag tyckte att det var ett märkligt påstående. Skulle jag vara modig? Jag, som nästan i hela mitt liv betraktat mig själv som, ja kanske inte feg, men i alla fall försiktig! Det absurda förstärktes naturligtvis också av att jag hade fyllt 60 år när påståendet framfördes. Om jag hade varit modig borde väl någon ha sett det tidigare? Jag har alltid fascinerats av modiga människor; bergsklättrare, fallskärmshoppare, djuphavsdykare och andra som övervunnit sina rädslor. Såna som sätter sina liv på spel. Dom måste ha nått som jag saknar. Jag kom ihåg en gång för många år sedan. En av mina arbetskamrater var fallskärmshoppare. Vi var på arbetsresa på Gotland och under en paus gick vi ner mot havet. Min arbetskamrat gick fram och ställde sig med tårna utanför klintkanten! Det stupade rakt ner! Minst 10 meter! Själv stod jag två meter från kanten och för säkerhets skull höll jag mig fast i en buske. Hon, min arbetskamrat alltså, skrattade åt mig.

vid nått tillfälle att jag kände mig modig. Jag hade låst mig ute. Med ungdomligt oförstånd klättrade jag via stuprör och fasadutsmyckningar upp till mitt öppna fönster tre trappor upp. Vinsten var att jag som fattig student slapp betala låssmeden. Det är märkligt att man som ung är mer våghalsig. Då har man ju mer att förlora! Jag har i alla fall blivit mer försiktig och skulle aldrig göra nått som riskerade mitt liv. Men när jag var ung ville jag inte riskera att förlora ansiktet.

I REDAKTIONEN

Jenny Harrysson chefredaktör Annsofi Ericsson Petrini layout Thomas Johansson, annonssäljare Kukkamariia Valtola Sjöberg skribent Joakim Hagsten skribent Marian Voigt stallarholmen.se

UPPLAGA 2700 ex FACEBOOK Gilla Stallarholmen HEMSIDA www.stallarholmen.se DISTRIBUTION Delas ut till alla hushåll i Stallarholmens kommundel. Finns även att hämta på ICA Skeppet, Läggesta station, kommunens bibliotek, turistbyråer och andra ställen i Stallarholmen, Strängnäs, Mariefred och Åker.

DET FINNS EN SAK SOM PRÄGLAT mitt

liv och det är att jag haft höga krav på mig själv. ”Om jag inte är bäst så gör jag det inte offentligt” har varit en devis som jag följt. Jag har kallat det för ”integritet”. Det var faktiskt först när jag flyttade till Stallarholmen som jag varligt vägleddes till att våga lämna min komfortzon. Någon påstod en dag att jag var modig för att jag som gubbe på runt 60 vågade ställa mig på scen och spela teater. På teatern kan man gömma sig lite bakom sin karaktär. Det är inte jag som står på scenen, det är ju Doktor Glas! Därmed inte sagt att jag är gruvligt nervös inför en entré. Om definitionen på mod är ”förmågan att övervinna risker för anseende och prestige” så är jag kanske lite modig trots allt.

JENNY HARRYSSON

TOMMY HJERNERTH

CHEFREDAKTÖR

ÖVERSELÖBO

2 GILLA STALLARHOLMEN

jenny.harrysson@stallarholmen.info

NÄSTA NUMMER Kommer torsdag 31/3. Materialstopp onsdag 16/3. FRAMSIDESBILD Linda Lundin tar ett kallt dopp. Foto: Jenny Harrysson TRYCK Östertälje tryckeri

N VA

ENMÄRK

Trycksak 3041 3042

E

T

av mod har inte alltid kommit till ut­ tryck som ett stort, starkt, lejon inom mig. Tvärt om. Oftast har det låtit mer som en viskning: ”Jag försöker igen i morgon.”

Jenny Harrysson, 070-694 90 42

Thomas Johansson, 070-739 54 75

NÄR JAG VAR UNG HÄNDE DET

JAG INSPIRERADES

CHEFREDAKTÖR

S

Skulle du gå i?

GILLA STALLARHOLMEN

S

alltså, det första numret med den nya chefredaktören. På redaktio­ nen är tre av oss nya på jobbet. Tillsammans har vi fått samla mod. Vi har stöttat, fångat upp och hjälpt varandra efter bästa förmåga. Att göra tidning är fruktansvärt spännande, på gott och ont. I ren sympati utmanade den mer luttrade Kukkamariia sin fobi för möss och skrev om de små liven. Tack, det var modigt gjort! Här bredvid hittar du också en krö­ nika av Överselöbon, Tommy Hjernerth, om att våga lämna sin komfortzon. Precis vad vi behöver höra!

FOTO: JENNY HARRYSSON

JAHA, SÅ HÄR BLEV det

G på

ILL: ANNSOFI PETRINI

Hej läsare! Hej våren!

N VA

ENM

Tryck 3041

Svanenmärkt trycksak, 3041 0342 Svanenmärkt trycksak, 3041 0342


Det är bara vatten.

Det allra viktigaste vi har. Vatten är en förutsättning för allt liv och världens viktigaste livsmedel. Om du stänger av kranen under tandborstningen, fyller tvättmaskinen och väljer dusch istället för bad är du med och sparar på vår allra viktigaste naturresurs.

sevab.com/sparavatten GILLA STALLARHOLMEN 3


NOTISER JOAKIM FUNDERAR

”Atrevimiento” sa min spansklärare till mig i gymnasiet då jag tvekade att högläsa framför klassen. Då som nu var min spanska bristfällig, jag förstod inte riktigt vad hon menade. Idag vet jag att ordet betyder VÅGA, men fortfarande kan dess innebörd vara otydlig och högst individuell. Efter tunga år av restriktioner på grund av corona kanske vi nu kan se ljuset igen även om mycket annat är osäkert i vår omvärld. Många av oss har blivit avsocialiserade under vår isolering men vi måste nu våga ta steget tillbaks till livet. Det råder dock ingen tvekan om att våren närmar sig. Det känns i luften och det är alltså inte bara vårens knoppar som måste finna mod att brista ut. Det låter kanske enklare än vad det faktiskt är. De säger att allt tydligen skall bli normalt igen men annorlunda. Men hur blir det då? Ska vi våga tro att det blir bättre? Ska vi våga tro på varandra och på våra världsledare? Mod är dock att övervinna sin rädsla; gör något varje dag som skrämmer dig. Utmana dig själv. Det gör inget om du trampar modigt på jorden, den tål det nog.

VERONICAS BOKTIPS

”Atrevimiento”

NÄR VARGARNA KOM AV CHARLOTTE MCCONAGHY

Inti reser till Skottland med sin syster Ag­ gie och ett team biologer för att försöka återinföra vargar i högländerna. Hennes förhoppning är inte bara att rädda det dö­ ende landskapet utan även Aggie. Många i lokalbefolkningen protesterar men försöket med vargarna lyckas. Det dröjer dock inte länge förrän allt vänds upp och ner. Med ett vackert språk målar McConaghy upp en spännande och relationsdriven be­ rättelse om kärlek, förlust och att kämpa för det man tror är rätt VERONICA HOLST WIBERG, STALLARHOLMENS BIBLIOTEK

Historiska Stallarholmen

Kukkamariia Valtola Sjöberg och Bertil Lindh gör varje månad olika nedslag i Stallarholmens historia.

JOAKIM HAGSTEN

UPPSNAPPAT Jessica Gustafsson reder varje månad ut en fråga som dykt upp på någon av de lokala facebooksidorna.

Hjältemod när Prästfjärden ”döptes”

4 GILLA STALLARHOLMEN

Cajsa Örtgumma en tråd i Face­ bookgruppen Stallarholmen till­ sammans. Hon undrade om det var någon som skulle vilja lära sig att släktforska med henne? 59 positiva kommentarer senare kunde hon konstatera, i en kommentar, att det fanns ett enormt intresse och att hon skulle kontakta Drömfabriken och fråga om de kunde hjälpa till att starta en grupp. Sagt och gjort! – Jag ville lära mig mer och det är roligt att vi nu fått ihop tillräckligt med anmälningar för att sätta igång tillsammans, sä­ ger Cajsa. JESSICA GUSTAFSSON

KUKKAMARIIA VALTOLA SJÖBERG OCH BERTIL LINDH, HEMBYGDSFÖRENINGEN

ILL: ANNSOFI PETRINI

Att veta vart man kommer ifrån har på ett eller annat sätt varit aktuellt för människor genom århundrandena. Adeln var först med att använda sig av efter­ namn på 1500-talet i Sverige, enligt Institutet för språk och folkminne. Användandet av ef­ ternamn letade sig sedan ner till resten av befolkningen. Efternamnen och folkräk­ ningen på 1700-talet har gjort att många även idag är intres­ serade av att ta reda på mer om sina anfäder. Idag kan du även ta DNA-test för att se vad dina gener kan berätta för hemlighe­ ter, bortom kyrkböckerna. Sista december startade

ILL: ANNSOFI PETRINI

Stort intresse för släktforskning…

Kärlek, hjältemod och ond bråd död. Vissa historiska händelser lämnar avtryck på oväntade sätt. I det här fallet blev det historiska resultatet av en tragedi att en del av vår ort namngavs. Sonen till en befallningsman i Vaxäng i Toresunds socken studerade vid Uppsala universitet. Han blev så småningom professor och därefter prästvigdes han och blev kyrkoherde. Vaxäng ägdes vid den här tiden av en änka och professorn/prästen rodde och seglade med sin båt från Uppsala till Vaxäng då och då för att uppvakta änkan. Kärlekslängtan hos kyrkoherden tog dock en tragisk vändning. En gång på återresan från Vaxäng till Uppsala var det hårt väder, full storm, och båten kapsejsade på Mälaren utanför Kolsundet bortåt Mälsåker. Folk kom springande nerifrån Kolsundet till Toresunds kyrka där högmässan pågick, och prosten Silnaeus predikade, och ropade ut vad som höll på att hända. Silnaeus och några medhjälpare gav sig ut på Mälaren i full storm, med risk för sina liv, för att finna de nödställda. Men när prosten och hans medhjälpare kom till platsen fann de dessvärre de nödställda drunknade. Silnaeus reste sig upp i båten och förkunnade med ljudlig stämma: ”Denna fjärd skall hädanefter heta Prästfjärden.” Den tragiska händelsen kommer därefter att leva vidare i historien genom sin koppling till namnet som gavs vid detta tillfälle. Namngivaren, prosten Georgius Petri Silnaeus eller Jöran Persson som han egentligen hette, var född i Toresunds prästgård 1634 och dog i Strängnäs den 7 december 1683.


NOTISER

FOTO: JENNY HARRYSSON

Endast cykelparkering här! Den gamla parkeringsfickan längs Brovägen, i höjd med Gula Industrihuset, är numera endast för cyklar. Parkerade bilar på denna plats riskerar svidande böter. Förändringen är för allas säkerhet. Det är inte lämpligt att backa ut från en parkering rakt ut i bygatan och samtidigt korsa gång och cykelväg.

Tillsammansodling på Stora Lundby – än finns några odlingsrader kvar! Det är andra året för tillsammansodlingen på Stora Lundby gård, förra året bjöd både på goda erfarenheter och utmaningar som vi har reflekterat över och lärt oss av. Nytt för i år: • Tillsammansodlingen får en ny plats.

Måndagen den 21 mars är det Världspoesidagen!

• Varje andel ger dig en cirka 20 meter lång rad och 6 kg sättpotatis.

Skriv en dikt och överraska någon. Fäst några underfundiga, vardagliga, tänkvärda eller förtrollande vackra rader på kylskåpet. Eller, ta dig an klassiska poeter... ...mer poesi till folket!

• För att öka skörden satsar vi mer på gödsling och på att samla upp regnvatten för bevattning.

Pocketsläpp!– det ska firas och alla är hjärtligt välkomna!

FOTO: KLARA KJELLSTRÖM

BOKSLÄPP: Inte vilken håla som helst – Från Strandvägen till Stallarholmen Kom och träffa författaren till Stallarholmens egen feelgood­roman. Barbara Kjellström berättar och signerar böcker, söndagen den 27 februari mellan kl. 14.00–16.00 Platsen är Samverket i Gula Industrihuset.

• Förutom potatisodlingen blir det också lotter för att odla valfri gröda. Lotterna ligger som en solfjäder runt en åkerholme.

• Vi försöker använda maskiner till att sätta och skörda. Tillsammansodlingen handlar inte bara om glädjen med själva odlingen och skörden, utan vi ser även fram emot att odla vår gemenskap. Den som är ovan kan få guidning av de mer erfarna. Vi påminner varandra när det är dags att kupa raderna eller när man kan börja skörda. Och efter förra årets succé med skördefesten ser vi redan fram emot de festligheter vi kommer att hitta på i år. Gemensamt går vi framåt mot en hållbarare framtid. Vem vill var med och samskapa? Har du idéer om vad som mer kan göras i Stallarholmen? Hör av dig till oss! Det finns några rader och lotter kvar, för mer info om tillsammansodling besök: www.stallarholmen.info/natverket/klimatverket/ TEXT OCH ILLUSTRATION: FANNY DE WOLFE E-POST: KLIMATSTALLARHOLMEN@GMAIL.COM FACEBOOK: ODLA IHOP STALLARHOLMEN

VI HAR FÅTT EN NY BUTIK I GULAN. Välkommen, KASTANJEBACKENS TYGER i Samverkets lokaler i det Gula Industrihuset. Butiken har öppet fre–sön 11–16.

... och många är de som gläds åt att VÄRDSHUSET GRIPEN öppnat igen. Gilla välkomnar nya ägaren Afshin Hamidi med personal.

GILLA STALLARHOLMEN 5


FÖRETAGARE PÅ HEMMAPLAN

www.hembygd.se/stallarholmen

Välkommen till vår gemenskap!

STALLARHOLMENS VÄGFÖRENING KALLELSE TILL ÅRSMÖTE

ÅRSMÖTE

TID: Torsdag 10 mars kl 19.00 PLATS: Mötesplats Stallarholmen, Gula Industrihuset ÄRENDEN:Sedvanliga årsmötesförhandlingar, rapporter från styrelse och revisorer mm. OBS! – Vi håller mötet endast om pandemireglerna så tillåter. Annars ställs mötet in.

Söndagen den 27 mars kl. 14.00 Vi bjuder på kaffe! Välkomna! Program mars - juni Anmälan till Eva Lundberg Gustavsson 070-669 81 37 eller evalugu2@gmail.com

Lördag 11 mars kl 14 årsmöte på hembygdsgården. Underhållning av Gunnar Hellding och Lennart Roos. Anmälan senast 8/3 till Ylva. se nedan!

www.hembygd.se/stallarholmen

och även på Lördag 22 www.stallarholmen.se april kl 14 på hembygdsgården får du uppleva kon-

VÄLKOMNA!

stnären Uno Stallarholms (1894-1974) mustiga konstverk. Sven G Nilsson visar och berättar.

Kom och rid Islandshäst!

Lördag 20 maj kl 14 träffas vi på Östa gästgiveri, visning och eftermiddagskaffe.

Ombyggnationer vi som vanligt samlas runt midsommarstången på Mälsåker. Tag Tillbyggnationer Tillbyggnationer med din lunchkorg och slå dig ner i gröngräset Det finns lediga i goda vänners lag.Nybyggnationer Nybyggnationer

Ombyggnationer Turridning • Ridskola • Privatlektioner • Företagsevent På midsommarafton 23 juni kl 13 är det dags för årets fest när platser kvar på ridskolan till medlem i hembygdsföreningen? vårterminen!

Vill du bli Tag kontakt med vår sekreterare Ylva! 070-495 25 45 ylvatiger@gmail.com er L ä s m vå r och om oss het på m verk sa st. se

islands

SONJAS HÅRATELJÉ Frisör dam & herr

Öppet fre mån–

073-677 05 46

ÖSTAVÄGEN 9, 645 62 STALLARHOLMEN

2003_Ingestina.indd 1

mars-2017

he

Edeby Gård | Johanna Elgholm Islandshästutbildning www.islandshest.se | 0152-454 46 | stallet@islandshest.se

G A R FA R E G R Ä N D • S TA L L A R H O L M E N

Byggnadsplåtslageri Ventilation Takmålning Konstsmide

Kristian KristianÅmark Åmark070-661 070-66166668686 amarkbyggare@live.se amarkbyggare@live.se

Odensicke Gård, 645 97 Stallarholmen Tel: 0152-420070-811 00 Mobil: 070-811 42 03 42 03 info@christerforsback.com www.christerforsback.com

www.pizzeriaberivan.se

Annonsera i

PIZZERIA

✹ BERIVAN

GILLA STALLARHOLMEN Hör av dig till vår annons­säljare Thomas Johansson

PIZZA • KEBAB • GRILL PASTA • SALLAD

TEL: 0152-434 30

070-739 54 75 thomas.johansson@stallarholmen.info

2020-02-10 15:28

EN RIKTIGT BRA2:OR BILVERKSTAD NÄRA DIG! VI SLÄCKER Vi servar och reparerar ALLA bilmärken!

DELA UPP BETALNINGEN När du reparerar din bil hos oss får du inte bara en Vitillbaka, är ackrediterade får ”släcka” 2:or som Med du fått på Bilprovningen! Autoexpertenkortet kan du dela upp trafiksäker bil vi släcker ävenoch bilprovningens betalningen räntefritt upp till 24 månader. anmärkning så du slipper ombesiktiga bilen där. Smartare än kontant! BROVÄGEN 32, STALLARHOLMEN • TELEFON 0152-405 56 • www.biltjänst.nu

6 GILLA STALLARHOLMEN

Brovägen 32, Stallarholmen Tel. 0152-405 56


FÖRETAGARE PÅ HEMMAPLAN

Allt inom måleri • NYPRODUKTION • FÖNSTER • RENOVERING

Etablerad 1992

Det blir jättebra! HEMSERVICE

Ytterselöv. 8, Stallarholmen selaohemservice.se

f

Andreas 070-344 05 35 andreas@johnemark.se

VI HÄLSAR LOUISE VÄLKOMMEN I GÄNGET!

www.johnemark.se

Kvalitet & omtanke

RÄTT TID, RÄTT PRIS, RÄTT UTFÖRT!

Ring: 070-361 88 45

En väg in: Har du idér eller funde­ringar kring hur Stallarholmen kan bli en ännu mer attraktiv plats att bo på? Ser du något som behöver åtgärdas? Vill du engagera dig i ortens utveckling? Du når oss på 0152-75  24 50, växeln är öppen mån–fre 13.00–16.00, eller via mejl: info@stallarholmen.info

BADKAR & BADRUMSINREDNING

Vi hyr ut lokaler och lägenheter i Strängnäs, Stallarholmen och Mariefred

www.langenfeld.se 0152-25294

N DU KA T DA DIT N Ä V N A ÅRDSV K IS FR G BIDRA HÄR!

www.hfforvaltning.se

SÖDERMANLANDS TRÄDGÅRDAR AB Din lokala trädgårdsmästare ARBORIST • TRÄDBESKÄRNING • SKÖTSEL TRÄDFÄLLNING • RÅDGIVNING ANLÄGGNING M.M.

• Svensk klassisk massage • Bindvävsmassage • Djupgående tekniker • Idrottsmassage • Kostrådgivning • Andningsinstruktör • Laser

www.malarsund.se DALKARLSVÄGEN 2, GAVELN STALLARHOLMEN

Tel: 070- 67 162 49

www.sodermanlandstradgardar.se info@sotra.se • 076-317 15 56 • Följ oss på fb och insta!

Vi erbjuder tandvård för hela ! familjen Mariefred Solvändan 3 0159-35 00 80 Åkers Styckebruk Lohes väg 22 • 0159-35 00 80 GILLA STALLARHOLMEN 7


”Jag är inte särskilt modig av mig”

TEXT & FOTO: JENNY HARRYSSON

De kom om sommaren 1966. Två unga kvinnor, identiskt klädda i grå klosterdräkt med håret dolt under dok. De sökte efter den rätta platsen att grunda ett kloster. Blommande lindar, stod redan då stolta vid entrén till den gamla skolbyggnaden i Hebbelund på Överselö. Lindarnas ljusgröna flor doftade ljuvligt. Det är i alla fall så jag föreställer mig det. Maj Gudrun Larsson var då 29 år gammal och i dag, snart 85 år, har hon glömt hur det var den där allra första dagen hon och syster Ingrid Thorén kom till Överselö. Allt hon minns är att de båda kände starkt att de hittat rätt. Att det var här de skulle vara. – Den heliga anden hade helt klart ett finger med i spelet, säger Maj.

8 GILLA STALLARHOLMEN

brasan i det som förr var den stora skolsalen. Det gamla skolhuset hade stått tomt en tid och under ledning av Maj och Ingrid genomgick det en omfattande renovering då i slutet av 60-talet. De anlitade bara lokala hantverkare. 1971 kunde Uppståndne Frälsarens systraskap ta emot sina första besökare i den nya Klostergården. Till en början drev de en sorts pensionatsrörelse. – Människor kom hit för att dra sig undan, vila, och samtala. Någon bodde här nästan ett helt år för att skriva en bok.

VI SITTER FRAMFÖR

med mod, temat för vårt samtal. – Jag är inte särskilt modig av mig, säger hon på sin mjuka skånska dialekt. Hon är född och uppvuxen i Malmö. Studerade teologi och latin på universitetet i Lund. Innan Maj kom till Överselö tillbringade hon nästa två år i ett anglikanskt kloster i England. Hon ville prova på klosterlivet och se om det kunde vara något för henne. Hon berättar att det var som att SÅ VAR DET DET DÄR


det. När hon en kort tid efter utflyttningen ville följa upp med nya intervjuer om livet på Thomasgården i Strängnäs hade en av de äldre redan avlidit. – Det är inte klokt, säger hon och skakar på huvudet åt att det gick så snabbt utför för den ena hon lärt känna. – Vart tar de gamla vägen idag? Inte skulle jag vilja flytta till Strängnäs. Jag vill dö här precis som syster Ingrid gjorde. Jag kan inte tänka mig annat än att även andra äldre skulle tycka det vore skönt att få stanna kvar där de känner sig hemma. Om man nu inte råkar ha hela släkten i Strängnäs förstås, säger hon och skrattar till. Det är inte enda gången under vårt samtal som Maj så tydligt väljer att se livet från den ljusa sidan, utan att för den skull blunda för mörkret. Nej, hon är inte mörkrädd på något sätt. VÅRT SAMTAL DRÖJER kvar

”När de skulle lägga ner Selaöhemmet fanns det de som tog strid för att bevara det – det var modigt tänker jag.” vägen smalnade av allt mer och till slut blev valet självklart. – Vad är mod? Mod kan vara så mycket och se så olika ut. Det kan vara att ringa och boka en tid hos tandläkaren eller att våga gå in i ett själavårdande samtal. Möta sig själv och livet som det är. När de skulle lägga ner Selaöhemmet fanns det de som tog strid för att bevara det, det var modigt tänker jag. Nu fick de ingenting för det, äldreboendet lades ner, men det var modigt att säga ifrån. Hon talar med stort engagemang. I samband med nedläggningen av Selaöhemmet intervjuade hon två äldre personer som bodde där. Maj var då redaktör för församlingens tidning Franciskusbla-

kring döden. Det är Maj själv som tar upp frågan om vården ska erbjuda frivillig dödshjälp eller inte. Hon har läst om författaren och den före detta munken Björn Natthiko Lindeblad som den 17 januari i år valde att avsluta sitt liv. Under ordnade former. Omgiven av nära och kära. ”Tack för hur du kämpat kära kropp. Nu är kampen äntligen över.” skrev han på sitt instagramkonto. – Nog är det ett slags mod som krävs för att avsluta sitt liv. Det skulle jag aldrig våga, säger Maj. – Livet är givet av herren och han tar tillbaks en när det är dags. Samtidigt... om man har väldiga plågor... Hon kommer fram till att det måste vara upp till var och en, från fall till fall.

I SEPTEMBER NÅR MAJ den magiska femårsgränsen efter en cancerbehandling. Då kan hon med säkerhet säga att hon överlevde cancer i ändtarmen, den fjärde vanligaste cancerformen i Sverige. Idag känner hon sig helt frisk. – Men jag är snart 85 år, det är klart man inte orkar lika mycket längre. Då, 2017 när jag var sjuk, var jag för idiotisk för att vara rädd. Jag fattade inte hur allvarligt det var. Jag trodde tröttheten berodde på att det var mycket hemma.

”Jag var för idiotisk för att vara rädd. Jag fattade inte hur allvarligt det var.” Syster Ingrid låg sängliggande, sjuk och deprimerad under tre års tid. Det var en tuff period på Klostergården. – Jag vårdades på Mälarsjukhuset i Eskilstuna, fick strålbehandling och opererades av en skicklig kirurg. Tretton timmar tog operationen. Ingrid avled i januari 2020. Jag frågar Maj om hon tappat modet någon gång. – Jag har för fullt upp för att tappa modet. Jag tycker det är så kul att leva helt enkelt, svarar hon. Klosterlivet har medfört att hon fått avstå från många saker, som familj och resor, men det är inget hon saknat. – Mot allt förnuft tror jag på ett liv efter detta, men jag tror inte att man kan föreställa sig det. Jag tror det är något fullständigt annorlunda.

MIN FAVORITSAK: ”Mobiltelefonen betyder mycket för mig. Vänner skriver och man kan följa dem vad de gör på Facebook. Man blir väldigt bortskämd med att kunna få tag i folk när som helst. Jag har den alltid med mig. Lite beroendeframkallande är det faktiskt. Men det blir en trygghet också.” MAJ LARSSON, 85.

GILLA STALLARHOLMEN 9


Vet du vad din bostad är värd? Det gör vi. Med vår tjänst Bostadsvärdet kan du enkelt följa prisutvecklingen – månad för månad. Ta reda på ditt bostadsvärde redan idag! Boka värdering på svenskfast.se/bostadsvardet

ELISABET JACOBSEN Franchisetagare, Reg. Fastighetsmäklare 070 285 26 03

ANNLENA STENING Reg. Fastighetsmäklare 070 091 92 24

TOMAS ENGSTRÖM Reg. Fastighetsmäklare 072 530 93 13

LINDA SKÖLD Reg. Fastighetsmäklare 072 066 15 78

THOMAS ÖSTHOLM MADELENE MALMQUIST Reg. Fastighetsmäklare Assistent 070 530 92 10 073 424 85 29

MARIE MEDBERG Assistent 073 085 99 41

STRÄNGNÄS MARIEFRED | TRÄDGÅRDSGATAN 25 | TEL 0152 10460 | SVENSKFAST.SE/STRANGNAS

SUZUKI SWACE – FULLHYBRID TILL FANTASTISKT PRIS! : 0 0 9 . 9 5 2 CE UKI SWA Z U S A Y N FRÅN 0:IS 299.90 ORD. PR

OO:SPARA 40.0

ENDAST ETT FÅTAL BILAR!

VÄLKOMMEN IN PÅ EN PROVTUR! Plogstigen 2, Strängnäs, 0152-134 85. sbilforum.se Mån–tor 9 –18, fre 9 –17, lör 10–14, sön 11–14. Bränsleförbr. bl. körning WLTP: 4,5 l/100 km. CO2 103 g/km. 3 års nybilsgaranti, 3 års vagnskadegaranti, 3 års assistans och 12 års garanti mot genomrostning. 5 års / 10.000 mil hybridgaranti. Erbjudandet gäller vid köp av ny Swace i lager. Går ej att kombinera med andra rabatter eller erbjudanden. Bilen på bilden kan vara extrautrustad.

10 GILLA STALLARHOLMEN


Kom i form på Gula Industrihusets nyckelgym. Gula Industrihuset

www.gulaindustrihuset.se

VI FINNS I GULA INDUSTRIHUSET

0707 54 66 94 viktoria@loppberga.se Brogatan 21 Stallarholmen

Endast 1500 kronor/år.

INDUSTRIKÄNSLA

Alternativt 900 kronor/halvår eller 500 kronor/kvartal.

STALLARHOLMEN

ATELJÉ, BUTIK, KONTOR För mer information ring 0707-54 66 94. FRAMFLYTTAT TILL ÅRSMÖTET ELLER LAGER? TORSDAGEN DEN 3 MARS KL 13.00 Unika lokaler finnes i Gula Industrihuset. Från 2 kvm upp till 102 kvm.

På mötesplatsen i Gula Industrihuset. Vi säljer lotter och bjuder på smörgås och kaffe. Föranmälan senast 28 februari till Marianne Bjarnestad 070-644 68 20 eller via mail stallarholmen@pro.se Välkomna!

För mer information ring 070-867 30 03

Vi gör även snabbtest (antigentest) och PCR-test med reseintyg för Covid-19

9 ID-1 COV T S E T S TA L L A R H O L M E N

MÅNADSTRÄFF Torsdagen den 17 mars kl. 14.00 På Mötesplatsen i Gula industrihuset

Vaccinationer Kvällsöppet

Distriktssköterskan Drop-in öppet

Helgfria onsdagar

Mån, tis, ons & fre

Drop-in 17.00 - 19.00

08.30 - 10.00 & 13.00 - 14.00

073 092 00 53 strangnasvaccin.se • distriktsskoterskan.com •

En hyllningsföreställning till Dan Andersson av Åke Andersson och Per G Sörås. Kaffe och underhållning 50 kr. Anmälan till Kjell helst via sms 073-389 41 99 senast 13 mars. Välkommen! Kom med du också. Bli medlem i SPF • Kontakt: 0733-91 12 09 www.spfseniorerna.se/stallarholmen

RödaKorset i Stallarholmen och Mariefred Välkommen till Röda Korset i Gula Industrihuset Stickcafé träffas tisdagar kl 10–12, stickar, fikar och umgås! Då går det också bra att handla våra varor. För mer information kontakta Inger Larsson 0152-406 40 eller Kia Saxelin 070-818 91 89. Vår Mini-Kupa där vi säljer barnkläder och lite leksaker har nu öppet på lördagar 11–15. Välkomna!

Grymma grillkorvar, grillkött på nöt och gris samt bl a färsk- och lufttorkat chark! ÖPPETTIDER: Fre 12-18, Lör 11-15

Staffan Andrén, ordförande 070-268 03 01

www.redcross.se

STALLARHOLMEN

Tel: GULA 070-735 43 91 INDUSTRIHUSET STALLARHOLMEN

VI STÄDAR DITT HEM

Öppettider Lunch endast mån kl. 11 – 14

Gula Industrihuset, Stallarholmen (räkor +10kr) 99kr inkl. dryck och kaffe Skolungdom & pensionärer 89kr

2009_kottbutiken.indd 1

Nöjd kund är vår kvalitet! För en renare känsla! Lena med personal

Vi finns i Gula Industrihuset, Brogatan 21

070-652 81 64 • www.vips-lena.se • lena@ivehult.se

2020-08-17 11:01

mån-fre Kväll kl. 16 – 19 lör – sön kl. 14 – 19 Vi har öppet mer om möjlighet finns! Ring gärna och kolla! Välkommen!

ÖPPETTIDER VINTER:

0152-17000 Lunch endast måndag 11–14 Måndag–Fredag 16–19 Lördag–Söndag 12–19

Varmt Välkomna önskar Sao, Tina, Helen och Gunnar

0152-170 00

FÖR EN VÄLMÅENDE TRÄDGÅRD Skötsel Beskärning Plantering Trädfällning Röjning Marian Voigt 072-943 23 34 info@tradgardsfogden.se www.tradgardsfogden.se GILLA STALLARHOLMEN 11


Möt några av våra lokala

VINTERBADARE TEXT & FOTO: JENNY HARRYSSON

Vatten­ temperatur: 1,6 grader

Det kan vara en högst personlig ritual eller ett sätt att umgås. Gemensamt för alla är att de gör det för hälsa och välmående. Stef är nu inne på femte säsongen som ”vinterdoppare” som han kallar sig. Bor: Stallarholmen på Sjövägen. –Jag är inte i länge, det går väldigt fort. Född och uppvuxen i Holland. Det räcker för att man ska vakna till orFamilj: Gift med Kersti. Tre vuxna barn. dentligt. Jag doppar mig, går upp och Två söner och en dotter. Blandrashuntvålar in mig, sedan doppar jag mig igen den Bruno och katten Findus. och då är även huvudet under vatten. Jag Gör: Nybliven pensionär. Instruktör på upplever inte att jag blir kall. Tvärtom. Activerum. Tidigare fysioterapeut inom Det är skönare att gå hem än att gå dit. försvaret. Efteråt känner jag mig varm i hela kroppen, säger han. Stef sveper in sig i badrocken, lägger två Men att bli pensionär har gjort det svåhanddukar om halsen och kliver i sina rare. svarta ”foppa-tofflor” med brod– Jag har inte samma rutin dar. Sedan promenerar han de i livet. Nu sover jag längre på ”Jag ser mig 150 metrarna ner till bryggan. morgonen, då missar jag att mer som en Det började sommaren 2017. bada naken innan alla andra vinterdopHan vaknade tidigt, 4:45, för att vaknar. Det är inte samma sak ta ut hunden på en promenad före pare.” med badbyxor, säger han och jobbet. En morgon tog han med skrattar. handduk och tvål för ett dopp i sjön, som För Stef handlar det om att få en bra man gärna gör på sommaren. Det blev en start på dagen. rutin han kom att uppskatta. ”Jag gör det – Visst märker jag av de dagar då jag inte här tills isen lägger sig” sa han då. Men badar, då känner jag mig inte riktigt som isen la sig aldrig det året så han fortsatte. mig själv.

STEF ANGENENT

– Jag blir glad och känner stolthet varje gång. Det är ett mentalt motstånd jag övervinner.

12 GILLA STALLARHOLMEN


För säkerhetsskull är Roger alltid med när hon vinterbadar.

Vatten­ temperatur: Mäter aldrig

stora ingrepp och det tar lång tid att återhämta sig. Därför väljer jag nu att vinterbada regelbundet och se vad det kan ge över tid. Förhoppningen är att det kan bromsa sjukdomsförloppet. Sedan isen la sig på sjön hemma vid Björkeby Gård åker hon till Mariefred. Där är det många som vinterbadar så vaken hålls öppen. Ute på bryggan klär hon av sig till badkläder och tar på badskor, LINDA LUNDIN vantar för att inte fastna i metallstegen Familj: Sambon Roger Rennerhag och mössa. Bor: Björkeby Gård. Flyttade hit för Medan hon förbereder sig andas hon snart ett och ett halvt år sedan. djupt och långsamt. Går in i ett meditaFödd och uppvuxen i Eskilstuna. tivt tillstånd. Sedan sänker hon beslutGör: Administratör på säkerhetsföretag. samt ner kroppen i vaken. Med vatten­ ytan i nivå med halsen är hon stilla i vattnet i ungefär två minuter. Linda beskriver sig som nybörHon klockar inte utan går på jare på vinterbad. Hon började i ”Så länge man känslan. När hon kommer upp september. inte tappar är huden röd men hon varken – Jag bestämde mig helt enandningen så skakar eller huttrar trots att det kelt, säger hon. blåser en hel del ute på udden. Linda lever med den kroniska går det bra” – Så länge man inte tappar sjukdomen lipödem och har geandningen så går det bra, säger hon med nomgått flera operationer. I perioder har ett stort leende. hon haft väldigt ont i kroppen. Sedan torkar hon sig noga och klär sig – Jag skulle egentligen behöva minst varmt. en operation till men det är kostsamma,

PIA OCH JONAS FORSBERG Bor: Stallarholmen, Sundby Strandväg Familj: Son 14 år, dotter 12 år och den lockhåriga retrievern Risto. Gör: Pia är nyanställd på Scania. Jonas är egen företagare, kör lastbil.

För familjen Forsberg har kalla bad blivit ett sätt att umgås med familj och vänner. De badar i den varma bubbelpoolen eller bastar och varvar med kalla dopp i pool­ en på tomten. – Vi tänder eldkorgen och sitter här och myser. Det är en lyx att inte behöva gå hemifrån. Att bada kallt är också något vi gör när vi varit ute och sprungit. Det är skönt att kyla ner kroppen helt enkelt, säger Jonas och berättar att det brukar bli 2–3 gånger i veckan.

– Jag har alltid varit så frusen av mig, men det här är en helt annan grej, säger Linda.

– Jag trodde aldrig jag skulle fastna så mycket för det här som jag har gjort. Jag kan verkligen längta efter det.

Pia och Jonas gillar att utmana sig Pia berättar hur det kändes första själva, flytta gränserna för vad som är gången. möjligt. – Första gången var värst, när man – Kroppen är fantastisk att ännu inte vet vad man kan föranpassa sig. Det gäller åt båda vänta sig. Det blev en chock för ”Det kommer hållen. Som de flesta lever idag kroppen. Har du väl gjort det så vara kallt men behöver vi aldrig frysa. Om vi vet du att det kommer vara kallt du kommer då inte medvetet utsätter kropmen du kommer klara det. Det klara det” pen för kyla klarar den heller är värt det för känslan efteråt. inte så mycket, resonerar Jonas. Jag tror det triggar kroppens Vissa dagar kan de vara i längre, simimmunförsvar. Vi har i alla fall hållit oss ma någon längd. Andra dagar blir det väldigt friska sedan vi började för några bara ett snabbt dopp. Det är dagsformen år sedan. som avgör.

Vatten­ temperatur: 1,6 grader

– Man måste ta det lugnt. En gång hoppade jag ner i den kalla poolen. Det var inte bra, då rusade pulsen iväg, säger Jonas. GILLA STALLARHOLMEN 13


MARS Församlingshemmet

I höstkantarellernas Livspussel!? tid

Nu börjar:

Vi började med Bibeln – Sant eller falskt, sedan Vad betyder Bibelns gestalter för oss idag. Nu gör vi en nystart med Livspussel. Vi byter ? ? ? ! ! ! ? ? ? dag och träffas torsdagar i församlingshemmet kl 19–21 med start 10 sept och sedan varannan vecka dvs 24 sept, 8 okt, 22 okt, 5 nov, 19 nov och 3 dec.

? ! ? !

???!!!???

? ! ? !

Under hösten kommer vi att samlas kring ämnen som: Om tillit, gudsbild Om identitet, människosyn Om att ge och ta emot kärlek

Jag läste häromdagen i tidningen om hunden Hugo – en mycket charmig hund tycktes det. Förutom charmen hade Hugo en utomordentlig egenskap: han kunde spåra kantareller. Den hunden ska jag ha! Har nämligen lite svårt att hitta de där gula sakerna i skogen. ”Kanske det finns där borta” säger hustrun tålmodigt och vänligt till mig i skogen. Jag går dit och hittar naturligtvis svampen som hon sett men inte jag. Jag sitter nu där i kvällssolen på altanen och njuter av min överdådiga svampmacka – Tack till vännen som plockat kantarellerna – utan hund!

Vi närmar oss frågorna på olika sätt: samtal, bilder, dikter, texter, musik. Att på ett opretentiöst sätt reflektera och samtala om livfrågor där dina egna erfarenheter är basen för samtalen. ”Vi är ett folk på vandring, i oro, bekymmer och nöd behöver vi styrka och stillhet”. Vi som planerat och leder samtalet är Monica Erlandsson, Lennart Möller, Marie Möller och Mats Wendt.

Överselö kyrka

Jag sitter och tänker på den tid som nu kommer – hösten. Högsommaren (om man nu kan tala om en sådan i år) är över. I mig har alltid hösten väckt speciella känslor. Efter det sköna sommarlovet skulle skolan börja igen – det var något lockande och spännande med det – vad skulle jag få veta, lära mig nu? Och klasskompisarna – de som jag inte sett på hela sommaren – hur var det med dem? Kanske skulle vi få några nya i klassen – spännande i så fall.

Ny biskop

Att ta ytterligare ett steg i livet kändes utmanande och lite läskigt. Efter leken och sommarledigheten kändes det som kroppen var fylld med en ny kraft – nyfikenheten hade kommit tillbaka. Jag kan faktiskt fortfarande känna lite på det sättet. Hösten är fri från sommarens ”stress” – sommaren som aldrig tycks tillräckligt lång för allt det där vi önskar och vill. Men med hösten är det annorlunda – de många färgerna och klara dagarna bär lite av stillhet och ro.

Öppna förskolan Eken

tisdagar

10.00 Prat & Promenad 10.30-11.30 Seniorkör 19.00-20.30 Mariakör

Gud har givit oss nyfikenhetens och lekfullhetens ande. Han vill att vi ska upptäcka mer av oss själva, av människorna runt omkring oss och naturligtvis världen. Mycket spännande händer i Stallarholmen i höst i församlingshemmet med soppa och ”livspusselsamtal” på torsdagarna, i kyrkorna med dess många gudstjänster och i Gula Industrihuset med Drömfabriken. Mycket finns där att upptäcka, lära sig, berikas av, hämta kraft ifrån. Tänk om vi kunde möta Gud, varandra och världen med den nyfikenhet och kraft som bara finns i ett barn som just haft sommarlov, badat, ätit glass och plockat sommarkantareller.

torsdagar

10-10.00, 11-11.30 Babysång 15.30-16.30 Barnkörer

Torsdag 24 mars

12.00 Torsdagspizza Anmälan till församlingsexpeditionen senast onsdag 23/3 kl 12.

Dietrich Bonhoeffers ord i en psalm: ”Med hjärtats tillit att Guds goda makter beskyddande och trofast kring oss står vill vi tillsammans leva dessa dagar och tacksamt ta emot den tid vi får.”

Gudstjänster

Hösthälsningar från svampskogen! Ola Orwinger

Foto Sven G. Nilsson

27 februari, fastlagssöndagen

Minneslund

Onsdagen 15 juli 2015 välsignades minneslunden på Toresunds kyrkogård.

Lördag 29 augusti kl. 14 i Strängnäs domkyrka. Biskop Hans-Erik Nordin lägger ned staven. Gudstjänsten följs av mingel på kyrkbacken utanför domkyrkan då det blir tillfälle att tala och rikta tack till biskopen.

måndagar kl. 9.00–11.30, drop-in

foto: pixabay

Hej! Hur har ditt år varit? Söndagen den 13 september är det “öppet hus” i Överselö kyrka kl. 13–15.30. Som väl de flesta vet stängdes kyrkan i augusti 2013 på grund av hussvampsangrepp. Nu är saneringen avslutad och innan återställningsarbetena påbörjas har du en unik möjlighet att se vad som doldes under korgolvet. Vi svarar på dina frågor och bjuder på kaffe! Foto Sven G. Nilsson

Söndag 6 september kl. 11 högmässa med biskopsvigning i Uppsala domkyrka. Johan Dalman vigs till biskop i Strängnäs stift. Vigningen förrättas av ärkebiskop Antje Jackelén.

Efter mässa i kyrkan vandrade vi i hällande ösregn upp till minneslunden där Ola Orwinger förrättade välsignelseakten, varvid han talade om minneslunden som en viloplats för de avlidna och som rastplats och tillflykt för de efterlevandes sorg och saknad. Sedan följde en stunds samvaro med en värmande kopp te och smörgås i Toresunds kyrka. Syster Maj Foto Sven G. Nilsson

Ett skräpår är vad det har varit! Ja, vad säger man ... Jag skulle vilja kalla det ökenår. Lördag 12 september kl. 14 i Strängnäs domkyrka. Den nye biskopen Johan Dalman välkomnas i en mässa med efterföljande mingel på kyrkbacken.

Visst är vi många som tycker det räcker nu. Vi fattar grejen med att man kan bli smittad, att vi ska tvätta händer, hålla avstånd och vara rädda om varandra. När jag skriver detta så kommer besked om lyfta restriktioner … Hoppet finns på en tillvaro som kan bli mer ”som vanligt” igen … Ändå hoppas jag att det inte blir helt som vanligt. De här motgångarna och svårigheterna kanske kan hjälpa till att se tydligare vad som verkligen är viktigt i livet. Skräpår eller inte. Jag skulle vilja kalla det ökenår. Öken är ett begrepp som laddats med symbolik genom historien. Jag tror att bilden av öknen kan hjälpa oss att förhålla oss till det som varit, ja göra det mer begripligt. Det finns ett armband som består av tio olika pärlor som bjuder in till bön och reflektion kring varsitt tema.

14 GILLA STALLARHOLMEN

Pärlorna handlar om bekymmerslöshet, om att ta emot och ge kärlek, om Gud, död och just öken. Ökenpärlan handlar om när livet känns kargt och öde, när man längtar efter liv och hopp. När livet är skit … Att gå ut i öknen är att lämna en tillvaro som kan kännas meningslös och ytlig. I öknen ställs livet på sin spets. Att vistas i öknen kan leda till utveckling och mognad, där blir det tydligt vad som är verkligt och viktigt Ingen av oss har valt 2020/2021 som ökenår. Men kanske finns det något vi kan ta med oss därifrån. Nu när vi synes stå vid slutet av vår ökenvandring genom pandemin. Den 27 februari börjar fastan, som i den kristna kyrkan handlar om att avstå från något för att få syn på det som är viktigt på riktigt. Fastan som sker 40 dagar innan påsken är en vandring genom olika

Överselö kyrka 16:00 Högmässa, Marina Balado

Onsdag 2 mars, askonsdag Franciskuskapellet 18.30 Mässa, Marina Balado

6 mars, 1 i fastan Överselö kyrka 16.00 Gudstjänst, Eweline Croner

13 mars, 2 i fastan Överselö kyrka 16.00 Mässa, Marina Balado

20 mars, 3 i fastan Överselö kyrka 16.00 Mässa, Marina Balado

27 mars, jungfru marie beb.dag Överselö kyrka 16.00 Högmässa, Marina Balado

3 april, 5 i fastan Överselö kyrka 16.00 Mässa, Marina Balado

prövningar och utmaningar. Jesus prövades i öknen, men valde omsorg och kärlek När vi gör detsamma före egen bekvämlighet gör vi det gudomliga närvarande och mänskligt. För mig är fastan en påminnelse om det som är viktigt på riktigt. Om omsorgen om varandra om vad som än händer så vandrar Gud med oss. Kyrkoherde Marina Balado


FOTO: IKON

TORSDAGSPIZZA 24/3 Välkommen till en gemensam pizzalunch i församlingshemmet torsdag 24 mars kl 12.00.

På Ytterselö kyrkogård under en lönn ligger Barbro Alving, känd som Bang. Stenen är svårläst, lavarna trivs där och man ser knappt årtalen: född 1909, död 1987. Bredvid Bang står en ståtligare sten tillhörande modern Fanny Alving, född Lönn. Fadern Hjalmar vilar också här. Det är en ära att ha Bang här. Men varför ligger hon på Selaön? Född i Uppsala, därefter bosatt i Stockholm, och med världen som arbetsplats. Visst, mamma Fanny föddes här, men även hon flyttade till storstan. Jag går till biblioteket och tar del av Bangs journalistkarriär från OS i Berlin, Spanska inbördeskriget, Ungern, Vietnam. Bang är stjärnreporter på DN, slår igenom med dunder och brak. Hon är slagfärdig, egensinnig, stridbar och kraftfull. Hemma hos sambon Viran och dottern Ruffa skrattas det däremot mycket. Här blir Bang Barbro igen. Hon har vänner och fester, hon skriver brev och dagböcker. Där är språket lekfullt, roligt, proppfullt av självdistans och udda iakttagelser. Men jag letar förgäves efter Stallarholmen, hittar bara en antydan om att hon kom hit på somrarna som barn. Ingenting avslöjar starka band till orten. Eva på hembygdsföreningen bidrar med fler pusselbitar.

I Tankar på en lantkyrkogård beskriver Barbro Alving ömsint sin morfar. August Lönn var en lågmäld man. Han tog inte stor plats i samhället, men lyssnade nyfiket på andra. Han var begåvad och älskade kunskap, njöt av språkets möjligheter och uttryck. Finare herrar förvånades över August Lönns böjliga hjärna. Dock var han fattig och hade aldrig chansen att utvecklas. August och hans dugliga hustru fick flera barn, dottern Fanny ärvde språklusten. Hon skrev i tidningen Strix, och chefredaktör Albert Engström var säker på att pseudonym men Maja X egentligen var en man, för sådär roliga kunde inga kvinnor vara. Fanny var hemkär, skrev flera dikter om Sela. Hemmet hos Fanny och Hjalmar var litterärt och skojfriskt, sällan har det skrattats så mycket åt så lite av så få som i det alvingska hemmet, skriver Barbro i Personligt. Bang drabbades av afasi på ålderns höst, och kunde inte längre använda sin röst i radio. Kanske gav det henne större utrymme att reflektera kring sambanden mellan morfar Augusts kunskapstörst, mamma Fannys skrivglädje och sin egen levnadsbana. Kanske bestämde hon sig för att lägga sig till vila som en länk i denna kedja på Ytterselö kyrkogård, under lönnen. Lotta Bergil

Anmälan senast onsdag 23/3 kl 12.00 via: » tfn: 0152-346 40, » e-post: stallarholmen.forsamling@svenskakyrkan.se » hemsidan: svenskakyrkan.

Sista ansökningsdag 15/3 Vi söker dig som vill ha ett varierat och fysiskt arbete i utomhusmiljö och tycker om att möta människor i olika livssituationer. Mer info på hemsidan: svenskakyrkan.se/stallarholmen

Den 15 april 2002 var en måndag. Det var dagen jag klev in genom dörren till församlingshemmet och tillträdde min tjänst som husmor/församlingsvärdinna. Nu, knappt 20 år senare, har jag tagit det svåra beslutet att låta fri tid styra mina dagar. Vilka fantastiska år det varit! Jag tänker på alla fina, goa och rara människor som jag kommit i kontakt med genom åren. Tack till er alla för att ni tog mig till er, för all värme och gemenskap ni visat mig under åren. Ni gjorde mitt arbete till det mest fantastiska man kan arbeta med. Jag har så många fina minnen. För att nämna några: Soppgästen som fick fortkörningsböter då hon hade bråttom till sopplunchen. De tappra män som tog färdtjänst från ”hemmet” i Strängnäs för att komma även dom till sopplunchen. Minnen från alla er andra, som torsdag efter torsdag slöt upp på församlingshemmet för att dela måltiden tillsammans. Kerstin som alltid sa: ”Det var gott det här, vad var det för soppa?”

FOTO: MARINA BALADO

En gravsten berättar inte mycket

Kostnad: 50 kronor. Har du tidigare köpt sopplunch-kuponger kan du an vända dessa som betalningsmedel.

Säsongsanställd kyrkogårdsarbetare 100 % sökes

Hur många är inte de sorgehus som valt att träffas för minnesstund på församlingshemmet? Tack, för förtroendet. Och alla små fina barn med föräldrar som jag på måndagarna, träffat på Eken. Vilken ynnest det varit, att få haft så många fina möten genom åren. Så, ett varmt och hjärtligt TACK för att ni alla gjort mina 20 år till ett riktigt himmelrike. Birgitta

Tack Birgitta för ditt mångåriga arbete och engagemang för församlingen! Vi kommer alla också att få möjlighet att tacka dig på riktigt vid en gudstjänst med efterföljande samling längre fram i vår. Håll utkik i Gilla och på hemsidan för mer information. Kyrkoherde Marina

Ansvarig utgivare: Marina Balado, kyrkoherde i Stallarholmens församling GILLA STALLARHOLMEN 15


STALLARHOLMENS NÄTVERK: MARS

Full fart framåt!

Årsmöte 3/3, kl 18 på Mötes­ platsen, där vi bl a utser Årets Stallarholmsbo och Årets Stallar­ holmsaktör. Tack för alla era nomineringar. Spring run 26/3: Vi kommer att hjälpa till att bygga upp en scen och låna ut vår ljudanläggning. Stallarholmsfrukost 8/4, kl 7 på Mötesplatsen med ämnet “Ungdomar och sommaraktivite­ ter”. Gemensamt vill vi kartlägga och informera om aktiviteter som finns eller kan skapas framöver. Därefter är nästa Stallarholmsfrukost den 13/5. Vi återkommer med tema.

Vi planerar även en klädbytardag 23/4 på Mötesplatsen. Stallarholmsdagen 21/5: Tillsammans med alla föreningar i Stallarholmen ska det ordnas en aktivitetsdag att fira Stallarholmen där föreningar och företag får möjlighet att berätta om sina verksamheter för invånare, nya och gamla. Mer info snart! Vi har också påbörjat ett samarbete med Strängnäs kommun med att få till ett upplyst 3 km motions­ spår till Stallarholmen.

Fler händelser • Utspark årskurs 6, med ång­­far­t yget Ejdern i början av juni • Turer med ångfartyget Ejdern under sommaren • Tårtkalas: 16/8 • Stallarholmens SuperLoppis: 20/8

Foto: Mikael Peltola

Stallarholmens Nätverk är i full gång med planeringen av alle­handa aktiviteter för 2022. Skriv ner i kalendern och hör av er med funderingar eller önskemål.

mans Tillsam llt g ör v i a ! möjligt

• 3 Stallarholmsfrukostar under hösten • Stallarholmen LAKE BREAK i början av september • Äppelfest på Selaön i början av oktober

Vad du kan göra: Bli medlem (det är gratis) och stötta oss – så kan vi göra ännu mer för Stallarholmen! www.stallarholmen.info/ natverket/medlem

Stallarholmens Nätverk är en ideell förening som gör att vi kan söka stipendier och bidrag. Ju fler medlemmar vi är desto större är möjlighet för oss att påverka och att få stipendier och bidrag. Tack för ditt stöd! Marian Voigt Verksamhetsledare Stallarholmens Nätverk

Njut av småstadslivet nära Mälaren Brf Sundby Allé bjuder på radhus och parhus i två olika storlekar, 120 och 137 kvm, alla med dubbla uteplatser och fina sociala ytor. Kontakta Elisabet för att boka din visning i vårt visningshus i området. Elisabet Jacobsen elisabet@svenskfast.se 070-285 26 03 obos.se/sundby-alle

OBOS_Annons_Sundby-Alle_feb-22.indd 1

16 GILLA STALLARHOLMEN

2022-02-07 11:50:32


NOTISER

Skribenter sökes! TEXT & FOTO: JENNY HARRYSSON

Bokprojektet om Stallarholmens Historia har blivit med bilaga – FRAMTID STALLARHOLMEN. Nu efter­lyser Leif Sundsvik skribenter som vill spå om vart vi är på väg.

– Vi vill ha en så bred re­ pertoar av skribenter som möjligt. Du kan vara ung, medelålders eller äldre. Vi skall också ge elever i sko­ lan möjlighet att medverka, säger Leif Sundsvik. ”Framtid Stallarholmen” blir en liten bok med kor­ tare essä­er som kommer kunna följas upp vartefter tiden går. – Den enda regeln är att skribenterna ska skriva obe­ roende av varandra, säger Leif. Fritt fram att fantisera alltså. Hur ser Stallarholmens framtid ut ur DITT perspek­ tiv? Om Du vill veta mer om projektet kan Du kontakta Leif på tel 0708-29 11 10 eller mejla: leif.sundsvik@gmail.com

BLI MEDHJÄLPARE! För att trycka och formge boken om Stallarholmens Historia behövs minst 100 000 kronor. – Nu behöver vi ER hjälp att förverkliga boken, säger Barbara Kjellström som är en av sex lokala författare som jobbar ideellt med projektet. På hemsidan stallarholmen.info kommer det snart finnas en barometer där man kan följa insamlingen. Alla bidrag är välkomna – stora som små. Kontakta barbara.kjellstrom@stallarholmen.info Eller swisha direkt; 123 661 9340 och märk ditt bidrag med ”Stallarholmsboken”. TEXT & FOTO: JENNY HARRYSSON

Klara, färdiga … Spring Run Stallarholmen TEXT & FOTO: JENNY HARRYSSON

Lördagen den 26 mars kan alla med spring i benen ta chansen att utmana sig själva. Då kickar löparsäsongen igång med ett premiärlopp för såväl barn som vuxna. –Vår målsättning är att Spring Run Stallarholmen ska bli en årlig löpartävling, en folkfest, som kickar igång löparsä­ songen, säger Robert Nyberg som tillsammans med sin son Lucas arrangerar tävlingen i samarbete med Stallarhol­ mens Sportklubb. Start och målgång sker på idrottsplatsen. Uppvärm­ ningen sker gemensamt under professionell ledning före varje lopp.

11.30 startar de yngsta löparna som ska springa 2,5 km. 14.00 startar vuxenloppet på 10 km.

I samband med prisutdel­ ningen kommer lokala mu­ siktalanger uppträda på sce­ nen. Enklare mat och dryck kommer säljas på plats. – De som inte springer får

gärna komma och heja på de som kämpar sig runt banan, säger Robert. Mer detaljerad information om eventet och hur man an­ mäler sig finns på hemsidan.

www.springrunstallarholmen.com

GILLA STALLARHOLMEN 17


SKÖTSEL, BESKÄRNING OCH TRÄDGÅRDSDESIGN

Vi gör din vardag enklare! VÅRA TJÄNSTER:

• Trädgårdsarbete • Trädgårdsskötsel & snöröjning • Hemstädning & Fönsterputs • Storstädning & Flyttstädning • Flytthjälp & transport • Körning till återvinningscentral

Handelsträdgården öppnar 15 mars! Vårens växter! Jord, fröer, perenner, sättpotatis, sättlök, träd, buskar, redskap och krukor. Boka tid för beskärning, maila: skotsel@smedjanstradgard.se

Öppettider i handelsträdgården, Mariefred: måndag–fredag 10 –18 lördag 10–16|söndag 11–16

Välkomna!

GSK, 08-638 93 00 | NP-SE-SGX-ADVT-200001, 202005

Swenordic Solution AB • Krågesta, Stallarholmen info@swesolution.se • 070-766 78 71

Ni hittar oss vid golfbanans parkering i Mariefred. www.smedjanstradgard.se Telefon: 0159 -101 09

BERGSKLÄTTRARE Bältros kan du få ändå Nästan alla över 50 år har risk att få bältros I Sverige drabbas 30 000 årligen Har du tur känns det lite grann Har du otur kan det vara väldigt smärtsamt Nervsmärtan kan finnas kvar i många år DET FINNS VACCIN

Läs mer om bältrosvaccin och behandling Kontakta en vaccinationsmottagning för mer information

18 GILLA STALLARHOLMEN


PORTRÄTTET PORTRÄTTET

Djuren i våra liv En artikelserie om den stora betydelsen som djuren har för vårt välmående. Här presenteras några

små vänner.

Kan det vara så att min kärlek till Mr. Darcy kan få mig att samla mod att överkomma skräcken för möss? Möss och människor, relatio­ nen mellan oss kan nog vara både ansträngd och kärleksfull. Vissa håller möss som husdjur och deras små ansikten är väl rent objektivt sett faktiskt riktigt söta. När det gäller min relation till de små liven kan den dock beskrivas som: ”om du hör nå­ gon som skriker som om hon befann sig i en skräckfilm och mötte en yx-mördare i köket.” Ja, jag måste tyvärr erkänna att jag lider av en fobi för möss som gör till och med den här texten plågsam att skriva. Jag vill helst slippa påminnas om de små djurens existens. Jag är förstås på ett rationellt plan helt medveten om att möss varken är farliga eller kan göra mig något men, men… När jag hör ett främmande krafsande under sopkärlet i kö­ ket eller ett par springande små tassar i väggarna, då reser sig hårstråna på armarna och jag fylls med en isande skräck. Jag avskyr helt enkelt känslan av att bli överraskad av ett djur som kan klämma sig in i minsta springa och ta sig fram hur som helst. Fobier går att bota och jag har funderat på det, att slippa

skräcken, men samtidigt måste jag då utsätta mig för att möta möss för att överkomma räds­ lan. Och allt inom mig säger ”nej tack” till den idén. Döm då om min förvåning när jag plötsligt har mötts av fakta som kanske kan bota min skräck! Jag är ett stort fan av förfat­ taren Jane Austen och en av hennes böcker är ”Stolthet och fördom.” I den boken finns så vitt jag vet inga möss men huvudkaraktären Mr. Darcy hedrades 2010 genom att hanmössens feromon, ett naturligt ämne i deras urin döptes till Darcin. Ett feromon som tyd­ ligen är särskilt lockande för hon-mössen. Kan det vara så att min kärlek till Mr. Darcy kan få mig att samla mod att över­ komma skräcken för möss? Jag låter det vara osagt och vågar inte lova något men ny­ heten var så rolig att jag inte kan låta bli att tänka att möss kanske passar bättre ihop med människor än jag trott.

Mitt namn: Musen Maja Ålder: Jag kan bli upp till 4 år gammal, men det vanligaste är 2–2,5 år Gillar: Att smyga i väggarna hos folk. Gillar inte: Att folk skriker i högan sky när de ser mig. KUKKAMARIIA VALTOLA SJÖBERG

MARGARETHA GREVESMÜHL Hennes släkt har anor långt tillbaka i tiden i Stallarholmen och hon har själv ett spännande och händelserikt liv att dela med sig av. Vi har träffat Margaretha Grevesmühl för att få veta mer om henne. Du har skrivit en barnbok om Mälsåkers slott, kan du berätta lite mer om den? Det är en faktabok för barn, mellan 6–12 år, som jag skrivit tillsammans med Gunilla Isaksson. Det hela började med att vi båda är väldigt aktiva och att vi har mycket erfarenhet och kunskap om barn. Alla mys och rys vandringarna som har hål­lits och guidningar på plats på Mälsåkers slott har gett oss kunskap om vad barn är intresserade av. Det är kul att skriva barnböcker och nu pratar vi om att kanske skriva någon mer barnbok. Vad är din bakgrundskoppling till Stallarholmen? Min farfarsfarfarsfar, Carl Adolph Grevesmühl köpte Hista och Herresta år 1810. Han var möbeltillverkare och startade Grevesmühlska skolan i Stockholm och även Herresta skola här i Stallarholmen. Berätta lite mer om din uppväxt och vad du har arbetat med? Jag är född 1944 och uppvuxen i Bromma. Jag träffade min man Jan-Åke när jag var 16–17 år och efter studenten läste jag på universitetet och sedan på folkskoleseminariet i Strängnäs och blev småskollärare. Jag började arbeta på Stallarholmsskolan 1968 och var kvar där till våren 1977. Sen gick jag vidare till att vara lärare och studieledare inom kriminalvården. Då gällde det att hitta rätt nivå för varje intagen, allt ifrån att lära någon att läsa och matematik till studier på universitetsnivå. Sen kom jag tillbaka till Strängnäs och hade olika rektorstjänster. Jag arbetade även på kommunens utbildningsförvaltning ett tag. Samtidigt hade vi gästhamn och småbåtshamn i Mariefred, Jan-Åke och jag. Och båtupptagning i Stallarholmen. Jag har nog varit ganska aktiv! 2009 gick jag i pension men jag hade en del godman- och förvaltaruppdrag samt startade ”lästanter” i Stallarholms­skolan där en grupp pensionärer hjälper till i skolan och läser med eleverna. Vad är det viktigaste i ditt liv just nu? Att man tar vara på varje dag, umgås med sina nära och kära, försöker göra roliga saker och det som ger kraft och laddar batterierna. KUKKAMARIIA VALTOLA SJÖBERG GILLA STALLARHOLMEN 19

FOTO: JENNY HARRYSSON

FOTO: PIXABAY

Musen Maja


BYGGA BO

Zetterströms Motor ar Vi hämt ar n m och lä in d vid dörr!

SNART ÄR VÅREN HÄR!

SLIPPEN! CK CHO

ERIK MOBERG

Få en elräkning med

073-932HALVERAD 40 86 VÄRMEKOSTNAD ELEKTRIKER BOSATTNÄSTA I STALLARHOLMEN – REDAN

• DAGS ATT SERVA BÅDE MOPED OCH TRÄDGÅRDSMASKINER

MÅNAD!

Hos oss kan du beställa: • Slitdelar till vårbruket • Redskap och fästen till gårdsmaskiner

Boka ett kostnadsfritt hembesök idag!

• Reservdelar till allehanda gårdsmaskiner

Säljer och reparerar värmepumpar.

KOMPLETT LEVERANTÖR AV RESERVDELAR INOM JORDBRUK, TRÄDGÅRD OCH ENTREPRENAD

www.zetterstromsmotor.se E-post: info@zetterstromsmotor.se Tel: 073-333 96 79 Butik och verkstad: Eknäs 22, Selaön, Stallarholmen

Micke Lagerman | 070-954 91 51

www.lagermanskyl.se

VI VI LÖSER LÖSER DET! DET! VI LÖSER DET! Hos oss kan du hyra alla

VI UTFÖR SKOGSGALLRING! Försäljning, service och reparation av maskiner under samma tak

Fönster Tapetsering Allt inom måleri Rotavdrag

Hos oss kan du hyra alla maskiner du behöver för Hos oss kan du hyra alla maskiner du behöver för ditt bygg- eller maskiner du behöver ditt byggeller för renoveringsprojekt. ditt bygg- eller renoveringsprojekt. Brovägen 32, Stallarholmen renoveringsprojekt.

LARMVÄGEN 2 LARMVÄGEN 2 STRÄNGNÄS2 LARMVÄGEN STRÄNGNÄS STRÄNGNÄS Tel 0152-158 80 Tel 0152-158 80 Tel 0152-158 80

RING 070-586 02 16, 0159-200 01 FREDRIK KLINGSPOR Hista säteri fredrik@hista.se

SERVICE OCH REPARATION AV MASKINER. FÖRSÄLJNING AV KUBOTA-TRAKTORER

Lantbruk • Entreprenad • Skogsbruk• Grönytor

ristamaleri@gmail.com

Nybyggnation Tillbyggnation Sedan 1995

• Lantbruk • Entreprenad • Skogsbruk • Grönytor Försäljning service och reparation • Även AC-service på alla slags fordon Brovägen 32, 645 62 Stallarholmen Anders Kjäll 070-344 40 35 maskintjanst@sverige.nu

Rune Rask 070-660 12 74 20 GILLA STALLARHOLMEN rune.rask@traktorcentralen.se

070-338 30 89 www.wretstrombygg.se

Anders Kjäll 070-344 40 35 maskintjanst@sverige.nu

Stallarholmen


BYGGA BO

Effektiv grus­ återvinning vid kantskärning!

Kantskärning och bombering av hela vägbanans profil är viktig! Hos Dick Nilsson på Selaön finns väghyveln som fixar underhållet! Välkomna att höra av er!

LANTBRUKARE! Nu erbjuder jag: Strängläggning av ytlig plocksten Stenupptagning med stenplockare

DICK NILSSON • Fjällsta 1, 645 97 Stallarholmen • 0703-70 59 66 • dick.bnilsson@telia.com innehar F-skattesedel

LÅT ELPROFFSEN GÖRA JOBBET Vi fixar elinstallationer, data och service till både företag och privatpersoner, snabbt och säkert. Fråga oss om Grön Teknik och laddstation till elbil.

070 642 82 62

info@eljonsson.se

www.eljonsson.se GILLA STALLARHOLMEN 21


Se även Stallarholmens hemsida: www.stallarholmen.se Följ även Stallarholmens Nätverks facebooksida: Vad händer i Stallarholmen

STICKA & FIKA Röda Korsets Stickcafé har sammankomster i Gula Indu­ strihuset tisdagar kl. 10–12. Ta med stickningen och kom!

BINGO! PRO Stallarholmen bjuder in till Bingo varannan onsdag i mars (2, 16 och 30). Mötesplatsen, Gula Industrihuset, kl. 13.00

ILL: ANNSOFI PETRINI

Stallarholmens nätverk bjuder in till årsmöte torsdag den 3 mars kl. 18.30 på Mötesplatsen, Gula Industrihuset, Brogatan 21, Stallarholmen. Alla medlemmar är välkomna! Är du inte redan medlem (kostar inget) så anmäler du dig via Stallarholmens hemsida: www.stallarholmen.se, så får du mer information från Nätverket. Direkt efter årsmötet offentliggörs vem som blir Årets Stallarholmsbo och Årets Stallarholmsförening. Kontaktuppgifter: 0152-75 24 50, info@stallarholmen.info Hemsida: https://www.stallarholmen.info/natverket/ arsmote-3-mars-2022/

STOR LOPPIS I STALLARHOLMS­ SKOLAN! Välkommen till Loppis i Stallar­holmsskolans matsal lör­dagen den 26/2 mellan 11– 15. Det kommer att finnas allt mellan himmel och jord från olika säljare ca 20–25 bord . Vi kommer även att ha en Vuxenkläder Loppis med kläder,sjalar,skor,slipsar, smycken mm för våren och vommaren. Lördag den 26/3 11–15 även den i Matsalen.

Onsdagsklubben i Kerstis Vintagebod En gång i månaden öppnar Kersti Olin upp för Onsdags­ klubben i sin Vintagebod i Gula Industrihuset. Den första klubbkvällen, som var i januari, var välbesökt och hade Poesi som tema. Sedan dess har det också blivit en kväll med tema Teater. Onsdagen den 30 mars, kl 19–22, är det dags nästa gång. Då blir det Vinprovning med sommelier Anna Lena Arneke och matprat med Annika Larsdotter. Välkomna, hälsar Kersti Olin.

22 GILLA STALLARHOLMEN

Korv & Brödrundan Sörmlands Matkluster anordnar en Korv & Brödrunda över hela Sörmland. Lördagen den 12 mars kl.10–16. Mathantverkare, producenter, gårdsbutiker, restauranger och kreatörer deltar på temat Korv & Bröd, en hyllning till hantverksmat, friluftsliv och vinternjutningar. Självklart finns flera av Stallarholmens egna aktörer med på rundan och om pandemin tillåter hoppas arrangören att den traditionella Korv & Brödfestivalen i Stallarholmen är tillbaka nästa år. Fler än trettiofem producenter deltar 2022. På de flesta platser kan du köpa, äta och grilla korv utomhus. Det blir en härlig dag! www.matkluster.se

SPF SENIORERNA STALLARHOLMEN bjuder in till månadsträff torsdag den 17 mars kl. 14 med en hyllningsföreställning till Dan Andersson av Åke Andersson och Per G Sörås. Kaffe och underhållning för 50 kr. Mötes­ platsen, Gula Industrihuset. Anmälan till Kjell helst via sms 073-389 41 99 senast 13 mars.

PRO STALLARHOLMEN Torsdag 3 mars är det dags för PRO Stallarholmens årsmöte på Mötesplatsen, Gula Industrihuset, kl. 13.00. Kaffe, smörgås och lotterier utlovas! Anmäl senast 28 feb till Marianne tel. 070-644 68 20. eller stallarholmen@pro.se

STALLARHOLMENS HEMBYGDSFÖRENING har årsmöte söndagen den 27 mars med start kl. 14 i Hembygdsgården. Kaffeserve­ ring kommer finnas på plats. Anmäl ditt deltagande till Eva Lundberg Gustavsson 070-669 81 37 eller evalugu2@gmail.com

ILL: ANNSOFI PETRINI

Vem blir Årets Stallarholmsbo & Årets Stallarholms­förening?

ILL: ANNSOFI PETRINI

DET HÄNDER I MARS


Mars 2022

droppen. Bildtext: Raili Ala, workshopledare

besök samverket

storbandskonsert

RUM BIG BAND FREDAG 18/3 Möt storbandet RUM Big Band som består av 23 ungdomar från Sörmland som levererar sväng, energi och spelglädje på högsta nivå. Ni får höra allt från Jimi Hendrix ösiga låtar till jazz inspirerad av blues, funk, rock och disco.

iteter Alla aktiv ötesplats på M äger rum arholmen i Stall t! ustrihuse d n I la u G FILMKLUBBEN ONSDAG 2/3

Samverket är ett spännande nav för konsthantverk, återbruk och eget­ skapat där ett 50­tal aktörer säljer sina alster. Söndag 27/2 kommer författaren Barbara Kjellström på besök, i samband med att hennes roman ”Inte vilken håla som helst – Från Strandvägen till Stallarholmen” kommer ut som pocket.

Onsdag 2/3 kl 18.30 visar Drömfabrikens filmklubb ”Phantom Thread” som hyllats bland annat för Daniel Day­ Lewis skådespel och Paul Thomas Andersons regi. Film­ klubben pågår till maj 2022 med filmvisning en gång i månaden.

Plats Gula Industrihuset, Brogatan 21, Stallarholmen. Öppettider Öppet fredag–söndag kl 11.00–16.00 Författarbesök Söndag 27/2 kl 14.00–16.00

Tid Onsdagar 2/3, 6/4, 4/5 kl 18.30. Kostnad 150 kr för vårterminen, inkl fika. Info Torsten Sköld, filmklubben@dromfabriken. net, 070­590 61 61

Tid Fredag 18/3 kl 19.00. Kostnad Frivillig entré som går till stor­ bandet. Övrigt Vi dukar upp borden med rödvitrutiga dukar, ni tar med det ni vill äta och dricka. Arrangör Kulturskolan i samarbete med Drömfabriken. Anmälan stefan@dromfabriken.net (vi ordnar ett bord till varje sällskap, så berätta hur många ni är i sällskapet)

KIDSATELJé

SLÄKTFORSKNING – BASKURS START TISDAG 8/3

ad fullbok

KONSTMÅLERI START SÖNDAG 20/3

I Kidsateljén kan barnen släppa loss sin målarlust och utforska sin kreati­ vitet, under inspirerande ledning av Telma Castro. Terminen avslutas med vernissage på Stallarholmens bibliotek.

ad

fullbok

SKULPTUR START SÖNDAG 20/3 En nyhet i vår kurskatalog! Här får barnen lära sig från grunden hur man gör skulpturer. De utformar skulpturer i lera som sedan kan gjutas, under kunnig ledning av konstnärerna Telma Castro och Stanislaw Lux. Terminen avslutas med vernissage på Stallarholmens bibliotek.

Gå på upptäcktsfärd i din släkthistoria! Under tre kurstill­ fällen lär du dig hur du bygger din antavla och hur du söker i Riksarkivets digitala arkiv. Kursledaren Kerstin Nilsson och hennes medhjälpare ger dig personlig vägledning att kartlägga ditt släktträd. Tid Start tisdag 8/3, även 15/3 och 22/3, kl 18.00–21.00 Ledare Kerstin Nilsson, Strängnäsbygdens Släktfors­ karförening, samt medhjälpare. Kostnad 700 kr (för medlem­ mar i Drömfabriken, 800 kr för ickemedlemmar, medlemskap i Drömfabriken är kostnads­ fritt). Övrigt Medtag egen laptop. Anmälan stefan@dromfabriken.net

öppet café START TISDAG 5/4 I april drar vi igång Öppet café på Mötesplats Stallar­ holmen varje tisdag kl 14– 18. Alla är välkomna: barn, unga, vuxna, seniorer. Hit kan du komma för att prata och fika, spela backgam­ mon, schack och pingis, lösa korsord och sudoku, leka med dina barn m.m. Tid Varje tisdag 5/4 – 31/5 kl 14.00–18.00 Arrangör Drömfabriken, SPF, PRO och Hembygdsföreningen i samarbete Övrigt Vi bjuder på kaffe, te, varm choklad, saft och ostmacka Anmälan Ingen anmälan, bara att komma!

ÅRSMÖTE TORSDAG 10/3 Drömfabrikens årsmöte äger rum torsdag 10 mars kl 17.00 där vi avhandlar verksamhetsberättelse, verksamhetsplan, budget, val till styrelsen och andra viktiga frågor. Varmt välkomna!

Anmälan: info@dromfabriken.net www.dromfabriken.net

GILLA STALLARHOLMEN 23


Din lokala bank Både du och Stallarholmen är viktiga för oss på banken. Boka ett möte med oss så berättar vi mer. Vår hemort växer och Sparbanken Rekarne, den enda riktigt lokala banken, är drivande i denna utveckling. Tillsammans med dig skapar vi framtidens Stallarholmen.

Lokalt engagemang

Banken och vår stolta hälftenägare, Sparbanksstiftelsen Rekarne, drivs av ett äkta engagemang. Vi vill göra nytta på de orter där vi finns och verkar.

24 GILLA STALLARHOLMEN

Vår gemensamma återinvestering gör oss till en drivkraft bakom tillväxten i Stallarholmen, samtidigt som vi också är en del av ett ekonomiskt kretslopp. I samarbete med de lokala företagen och dig som bor här bygger vi dagens och morgondagens samhälle.

Ett stort tack till våra kunder

Utan er hade den lokala återinvesteringen inte varit möjlig.

Boka in ett möte med oss idag!

Välkommen!

sparbankenrekarne.se