Gilla Stallarholmen - April 2018

Page 1

GÄSTKRÖNIKAN NOTISER

• BÄST PÅ SOLEL

• NY GOLFKRÖGARE

PORTRÄTTET

• DRIVEN SENIOR APRIL 2018

PROJEKTMÅL:

Att läsa 1000 kg böcker!

Nedläggning av högstadiet klubbat

En smak av Grekland i Stallarholmen ”Jag har min egen olivlund som jag ärvt av min far”


INGÅNG • • •

Bygdens viktigaste motor

Trollkarl och Valborg

GILLA STALLARHOLMEN Gilla Stallarholmen – Inte vilket månads-

Lördag 24/3 blir det magi i Gula

magasin som helst!

Industrihuset när trollkarlen Dozzie

JAG KOMMER FORTFARANDE

kommer till Mötesplatsen med sina

REDAKTÖR

det där ögonblicket vid terminsstarten 2016. ”Ska vi bli Sveriges bästa skola” ropade den nya rektorn Bolennart Johannesson ut inför eleverna som samlats framför trappan. ”Jaaaaaa”. Entusiasm och framtidstro. Ett och ett halvt år senare, 26 februari 2018, kom så kommunfullmäktiges beslut att lägga ner Stallarholmsskolans högstadium. ”Ogynnsamma delningstal” är ett av utbildningschefens svar på frågan varför man väljer att lägga ner just högstadiet i Stallarholmen. Med för stora årskurser för en enparallellig skola och för små för en tvåparallellig blir det svårare att få till en hållbar ekonomi.

trollformler och fantastiska trick.

Stefan Seidel

Måndag 30/4 blir det traditionsenligt

070-285 10 25

IHÅG

JAG SÖRJER HÖGSTADIETAPPET

men ser det nu som en superangelägen uppgift att blicka framåt och jobba för en attraktiv F–6-skola. En av utmaningarna är att de ogynnsamma delningstalen präglar även låg- och mellanstadiet med årskurser på 30–40 elever. En del av förklaringen till att vissa årskurser dippar är att en hel del föräldrar valt att sätta sina barn i en annan skola. Just därför är det så viktigt att jobba med skolans attraktionskraft. Stallarholmsskolan ska vara det självklara förstahandsvalet för alla som bor här och skolan måste kunna locka med bra studiero och goda kunskapsresultat.

stefan@gillastallarholmen.se

Valborgsfirande vid Östabadet. Spana in hemsidan för mer info:

LAYOUT

www.stallarholmen.info

Annsofi Ericsson Petrini 070-788 40 19 annsofi@gillastallarholmen.se

Vår vision: Stallarholmen bäst i Sverige på solel!

Kukkamariia Valtola Sjöberg

som VD på ett bolag som hjälpte företag och organisationer med energieffektiviseringar. Genom en kund blev jag involverad i ett projekt som skulle komma att förändra mitt liv. Kunden var ett kommunalägt bolag där de var nyfikna på solenergi. De hade precis blivit beviljade ett generöst investeringsstöd för att installera solceller. Nu ville de involvera mig. Efter några veckor av möten, beräkningar och teknikutvärderingar var svaret enkelt: Det är klart att vi bygger! Hela idén med solel var för bra för att låta bli: det är relativt enkelt att bygga, det ger ett direkt resultat och anläggningen kräver knappt något underhåll. Jag insåg då i mitt stilla sinne att solenergi snart skulle bli en bra och viktig del av det totala svenska elsystemet och att jag ville vara del av förändringen.

FOTO Rich Tella Sven G Nilsson

ÖVRIGA MEDVERKANDE Anders Ekholm, Anette Elvelind, Charlotte Jacobsson, Frida Andersson, Johan Skördare, Mariann Meyer. UPPLAGA 3 200 ex DISTRIBUTION Delas ut till alla hushåll i Stallarholmens kommundel av

SEDAN DESS HAR MYCKET HÄNT,

både för energimarknaden och för mig. Priserna på solpaneler har fallit rejält, och solenergin är nu billigare att installera än något annat energislag. I likhet med vad vi äter, där det är viktigt att välja närodlat och ekologiskt, så är solel ett egenproducerat, miljövänligt alternativ. Men inte bara det: det är en energikälla som flyttar makten från de gamla mossiga el-jättarna till dig och mig. Om ytterligare tio år tror jag många av oss kommer vara helt självförsörjande på energi för både boende och transport. Snacka om en såväl energiteknisk som energidemokratisk revolution! Hur gick det då för mig? Jo, jag är en del av den begynnande solelrevolutionen. Sedan sex år tillbaka driver jag solelsföretaget EnergiEngagemang med huvudkontor här i Stallarholmen. Vi växer snabbt och vi är idag en av Sveriges fem största solel-installatörer och bygger anläggningar över hela landet.

Prolog: Ann-Marie Svedberg, Christer

INTRESSET FÖR MILJÖVÄNLIG, egenproducerad el bland stallarholms-

FOTO FRAMSIDAN Rich Tella.

borna är stort. Faktum är att Stallarholmen redan idag är en av Sveriges solenergitätaste orter i förhållande i invånarantal! Vår vision är att Stallarholmen skall bli bäst i Sverige på solel. Vi är på god väg! Stallarholmens läge är lysande: att vi bor vid Mälaren gör att vi har fler soltimmar på året jämfört med andra ställen på samma breddgrad. Vi är en bygd där de flesta äger sitt hus och många har stort intresse i miljösmarta lösningar. Stallarholmsbor visar i ord och handling hur ett samhälle kan ställa om till ett energisystem där varje fastighet själv producerar den el den förbrukar. Tillsammans gör vi världen lite ljusare.

STEFAN SEIDEL, REDAKTÖR

VD ENERGIENGAGEMANG

2 GILLA STALLARHOLMEN

Eva Hultén

FÖR TIO ÅR SEDAN JOBBADE JAG

min egen önskelista, riktad till ledningen: Bli bättre på att kommunicera! Bli bättre på att ta tillvara kraften hos föräldrarna! Gör en skolgemensam satsning, helst med en röd tråd ända ner i förskolan, på att bygga trygghet och studiero. Jag har sagt det förr: en attraktiv skola är bygdens allra viktigaste motor!

ETT PAR PUNKTER PÅ

SKRIBENTER

JOHAN SKÖRDARE,

Svedberg, Janne Kummu. Finns att hämta i tidningsställ och caféer i Stallarholmen, Strängnäs, Mariefred, Åker och Läggesta stationskiosk. NÄSTA NUMMER Kommer fredag 27 april. Materialstopp onsdag 11 april. FACEBOOK Gilla Stallarholmen. HEMSIDA www.gillastallarholmen.se TRYCK Österbergs, Nyköping.

GÄSTKRÖNIKAN NOTISER

• BÄST PÅ SOLEL

• NY GOLFKRÖGARE

PORTRÄTTET

• DRIVEN SENIOR APRIL 2018

PROJEKTMÅL:

Att läsa 1000 kg böcker!

Nedläggning av högstadiet klubbat

En smak av Grekland i Stallarholmen ”Jag har min egen olivlund som jag ärvt av min far”


Jag kommer härifrån

Scenkonst Sörmland presenterar

Fröken Elvis

En kärleksfull skildring av de som bröt upp och de som stannade kvar Av Anders Duus Regi Dennis Sandin

Foto: Sabina Donser

Scenkonst Sörmlands konsertserie! 1 konsert i varje kommun under 2018!

Mötesplats Stallarholmen, Gula Industrihuset

Mötesplats Stallarholmen, Gula Industrihuset Söndag 25 mars, klockan 16.00

Biljett: 150 kr vuxen, 50 kr tom 17 år. Förköp: Printz Bageri, Stallarholmen. Kontant el. Swish.

Biljett: 175 kr vuxen, 100 kr tom 18 år.

Lördag 28 april, klockan 18.00

Förköp: Printz Bageri, Stallarholmen. Kontant eller Swish.

I samarbete med:

HYR GÖDSELSUG AV OSS! GREYSTONE MAXI VAC Prislista • 800 kr/dag (ink moms) • Hel helg (lör–sön): 1 450 kr (ink moms) • Hel vecka, exempelvis måndag–måndag: 4 500 kr (ink moms) Otroligt enkel att använda, motorn skapar en vaccumtryck som suger upp allt du vill i den 800 liter stora behållaren. Tömningen går superenkelt och du slipper gå och mocka för hand i hagarna.

KONTAKT:

Patrik Berg 070-2548187 eller patrik@gestaab.se Alex Berg 070-5923570 eller alex@gestaab.se

För mer info, besök gärna

www.gesta.se GILLA STALLARHOLMEN 3


NOTISER • • •

Anettes boktips KVINNA UTAN MINNE AV PETTER LIDBECK

Mia Berggren sitter vid middagsbordet med en halväten tallrik framför sig. Tre barn och en fånigt leende man sitter också vid bordet. Mia känner inte igen någon av dem, inte heller huset de befinner sig i. Så hon reser sig och rusar ut ur huset i bara strumpor trots att det är vinter och snö. Mannen rusar efter, fångar in henne, ropar åt en granne att ringa efter en ambulans och tvingar med henne in i huset igen. På sjukhuset görs många undersökningar för att finna orsaken till den plötsliga minnesförlusten. Är minnet borta, låtsas Mia eller är det en komplott?

Babben drog fullt hus på Vikingavallen.

Festligt, folkligt, fullsatt

ANETTE ELVELIND, STALLARHOLMENS BIBLIOTEK

VILKEN HELG VI HADE i vår lilla balla håla i mitten av mars! Lördag 10 mars: Korv och Brödfestival vid Gula Industrihuset. Trots lite halvdassigt väder fullsmockat både längs genomfartsvägen (med parkerade bilar på båda sidor av vägen) och på själva skådeplatsen. Tusentals människor, korv, bröd, os, diverse flygande farkoster på isen, underhållning. På eftermiddagen: sista föreställningen av skolmusikalen Folk & rövare i Kamomilla stad på Mötesplatsen en trappa upp. Söndag 11 mars: Babben på Vikingavallen. Fullknökad salong med 220 personer, hög skrattfaktor. – Hon höll låda i nästan två timmar om allt från teve och viktväktarna till Ernst och Trump, och även om lokala grejer som bron och högstadiet. Hon var underbart rolig, säger Marianne Bjarnestad som var en av besökarna. Närmaste månaden väntar ett nytt pärlband av fina kulturaktiviteter: trollkarlen Dozzie, konsert med Fröken Elvis, samtidskomedin Jag kommer härifrån, Valborgsfirande m m. Wow! STEFAN SEIDEL

Klass 9B ordnar däckbytardag

FOTO: ANNSOFI ERICSSON PETRINI

MÄSSA FÖR INRE VÄLBEFINNANDE PÅ MÖTESPLATSEN

SÖNDAG 8 APRIL GENOMFÖR KLASS 9B däckbytardag i Stallarholmen. Mellan klockan 10.00 och 14.00 håller vi igång vår däckbytarstation på Stallarholmsskolans skolgård. Sväng in till vår station, få dina däck skiftade och dina avmonterade däck & fälgar handtvättade och lastade i din bil. Om så önskas tvättar vi även dina bilrutor. Under tiden vi skiftar dina hjul så rekommenderar vi ett besök vid vårt fik där kaffe & hembakt finns till försäljning. Kostnaden för kalaset är 200 kr per personbil, vilket oavkortat går till klass 9B:s klassresa senare i vår. Vi vill även passa på att slå ett slag för vår PantaMera insamling, vilken genomförs strax efter påsk! Spara er pant så hämtar vi. Mer info kommer!

Mötesplats Stallarholmen i Gula Industrihuset blir forum för en hälsomässa på självaste påskdagen söndag 1 april. Arrangörstrion består av Catarina Larsson (Utvecklingslyftet), Maja Öberg (Gröna huset) och Margot Lövstrand (Margots ateljé). – Det kommer bli en dag full med aktiviteter som alla syftar till att vi ska hitta balansen, styrkan och harmonin inom oss själva, berättar Catarina Larsson. Mässdagen kommer pågå 11.00–16.00 och på programmet står bland annat pass med qigong, föreläsningar om mindfulness och osteopati, shiatsubehandlingar och en seans. Ett 10-tal utställare kommer erbjuda allt från böcker och produkter till kunskap om olika behandlingsmetoder. Inträdesavgiften till mässan är 120 kr och ni hittar mer info om arrangemanget via facebooksidan Mässa för inre välbefinnande. – Jag hoppas att det blir en dag där människor får inspiration att hitta sin inre energi och glädje, säger Catarina Larsson.

VÄLKOMMEN ÖNSKAR KLASS 9B

STEFAN SEIDEL

FOTO: PIXABAY

MED STÖTTANDE FÖRÄLDRAR!

4 GILLA STALLARHOLMEN


• • • NOTISER

 Ohlssons Hembageri tar över golfrestaurangen Flera aktörer visade intresse att ta över restaurangen vid Stallarholmens golfbana inför årets säsong, men en av dem hade extra många spännande idéer. Har du besökt Ohlssons Hembageri vid Selaötorget i Stallarholmen? Då kan du redan vara bekant med Khaldoun Zeneddin och Suheil Hussein. Så här berättar Suheil, som vid handskakning presenterar sig som

Händelser i hembygden

Sulle, om deras nya skötebarn: golfrestaurangen Moses i Vassen. – Vår ambition med restaurangen är att erbjuda en härlig lunchbuffé och smakupplevelser utöver det vanliga. Men vi vill också skapa en samlingspunkt där nytta blandas med nöje i en trivsam och gemytlig miljö för alla åldrar, säger han. Han ser fördelar med att redan ha en verksamhet på orten snarare

än att de skulle konkurrera med sin befintliga verksamhet. – Ett stort plus är att vi kommer att kunna erbjuda hela sortimentet från Ohlssons Hembageri vilket underlättar förberedelserna. Hoppas vi ses en hel del när säsongen sätter igång!

Khaldoun Zeneddin

FRIDA ANDERSSON, STALLARHOLMENS GOLFKLUBB

Suheil Hussein

Varje månad tar fotografen Sven G Nilsson oss med på en upptäcksfärd i vår hembygd.

Mälsåkerskrönikan Under fem år, 1986–1990, uppförde hembygdsföreningen ett historiskt spel om Mälsåker. Det var tre föreställningar varje år som spelades inför storpublik framför slottet i juni. Författare och regissör var Gudrun Karlsson. Produk- Arkitekten spelades av Staffan Qvarntionsledare var Margareta ström och Lars Kagg av Lars Hultén. Grevesmühl och Eva Skördare. Arne Andersson hade gjort den historiska sammanställningen. Föreningens medlemmar utförde allt arbete från att vara skådespelare och scenarbetare till funktionärer. Det var verkligen roliga och minnesvärda föreställningar. Krönikan sträckte sig över tre sekler från 1570-talet till omkring 1890. Det förekom rätt få repliker men en uppläsare skildrade med stor dramatik händelserna i de olika scenerna. Det var en stor händelse i bygden med en mycket stor ideell insats av alla medlemmar. På bilden ser ni Lars Kagg (som ärvde Mälsåker 1570) som besöker platsen tillsammans med sin arkitekt. Han beslutar att låta uppföra ett stenhus som bättre motsvarar en adelsmans krav på bostad. TEXT & FOTO: SVEN G NILSSON

S

Se hit! Har du haft stroke eller är du anhörig? Frivilligbyrån i Stallarholmen vill inom några månader starta en verksamhet för personer som fått stroke. Vi siktar mot att vara ett par timmar i veckan på Mötesplats Stallarholmen i Gula Industrihuset. Hör gärna av dig till oss!

Här smids planer för den kommande samtalsserien. Fr vä: Mariann Meyer, Leif Sundsvik, Tobias Meyer och Charlotte Jacobson. FOTO: STEFAN SEIDEL.

Välkomna till en samtalsserie om framtidens lokalsamhälle! tillsammans tar ansvar för vår gemensamma utveckling, från de lokala initiativen till de vidare perspektiven? Vi söker inspiration, nytänkande och goda exempel för framtidens lokala samhällen! Tankesmedjan Stallarholmen introducerar nu en serie samtal där vi vill visa upp idéer och erfarenheter från ny forskning, inspireras av konkreta exempel och ta del av den framtidsoptimism som finns på många håll. Den allmänna rösträtten infördes 1918 vilket innebär att demokratin i år firar 100 år och det är dags för bokslut. Nu vill vi vidare! Vi har bjudit in en rad samtalsinspiratörer som under våren och hösten 2018 kommer vidga våra perspektiv inom en mängd olika områden. Det är allt från forskare och landsbygdsutvecklare till konstnärer och företagare. Vi tar sats från en bred plattform och hoppas att få tillfälle att vända upp och ned på gamla invanda föreställningar! Vi startar tisdag 24 april kl 18.00–21.00 med ett besök av landsbygdsforskare Ulla Herlitz och landsbygdsutvecklare Hans Arén. Nästa träff äger rum tisdag 22 maj med Anna Rosengren från GNH Sverige och Åse Classon från Leader Inlandet. Till hösten kommer bland annat konstnären Stina Oscarsson, politikern Olle Wästberg, kommunikationsexperten Iris Johansson och tidningsmakaren Johan Ehrenberg. Alla träffar kommer vara på Mötesplats Stallarholmen i Gula Industrihuset. Varmt välkomna! HUR SKAPAR VI EN KULTUR DÄR VI

TANKESMEDJAN STALLARHOLMEN (MARIANN MEYER, TOBIAS MEYER,

ANITA ENGSTRÖM, ANITA-ENGSTROM@TELIA.COM, 070-218 20 52

LEIF SUNDSVIK, CHARLOTTE JACOBSON, PETER DRAKENBERG OCH

INGER JANSSON, INGER.JANSSON@OUTLOOK.COM, 072-160 10 86

YVONNE KNUUTINEN)

GILLA STALLARHOLMEN 5


FÖRETAGARE PÅ HEMMAPLAN • • •

GODARE DRICKSVATTEN med en unik vattenrenare som • minimerar virus, bakterier och kolbaserade ämnen • förbättrar dricksvattnets smak, lukt och klarhet

Rid in våren på Edeby Gård! r L ä s m e vå r och om oss het på m verk sa est .se isla ndsh

• har nätt och stilren design. För demo och information: Annika Tidehorn Lundby skola, Selaön 0707 94 54 55 annika@tidehorn.one

Turridning • Ridskola • Ridläger Edeby Gård • Johanna Elgholm Islandshästutbildning www.islandshest.se | 0152-454 46 | stallet@islandshest.se

EN RIKTIGT BRA BILVERKSTAD NÄRA DIG! Vi servar och reparerar ALLA bilmärken! Vi är ackrediterade och får ”släcka” 2:or som du fått på Bilprovningen! BROVÄGEN 32, STALLARHOLMEN • TELEFON 0152-405 56 • www.biltjänst.nu

Sonjas Hårateljé FRISÖR DAM & HERR

MälarSund Massage

Semesterstängt 5/4–25/4 Massageterapeut Carina Svensson DIPLOMERAD INOM

Välkomna

till Selaötorget! Vi hyr ut lokaler och lägenheter i Stallarholmen, Strängnäs och Mariefred

STALLARHOLMENS TOBAK GODIS • LÄSK • G LASS TI DN I NGAR • LE KSAKE R ÖPPETTIDER: MÅN–FRE 9–19 LÖR 10–19 SÖN STÄNGT

Öppet fre mån–

073-677 05 46

ÖSTAVÄGEN 9, 645 62 STALLARHOLMEN

OHLSSONS HEMBAGERI

FÖRVALTNING

Kontoret öppet mån–tors 10–16. Tel: 0152-252 94

RÄKSALLAD MED KAFFE 69 kr ÖPPET: MÅN–TOR 8–17, FRE–LÖR 9–21, SÖN 10 –15.

6 GILLA STALLARHOLMEN

Välkommen till Din butik!

DALKARLSVÄGEN 2, GAVELN STALLARHOLMEN Tel: 070- 67 162 49

30% RABATT

RÄKSMÖRGÅS MED KAFFE 65 kr

Erbjudande t o m 30/4 HAMMARSTEDT FASTIGHETS FÖRVALTNING

Svensk klassisk massage. Djup gående tekniker såsom SCS, bindvävsförtätning, muskulering, triggerpunkter, kopp ning. Kostrådgivning och andningspedagogik.

Tel: 0152-71 08 19

BADKAR – HANDDUKSTORKAR OCH ANNAT FÖR BADRUMMET Langenfeld Gamla Tegelbruket 08-702 07 75


• • • FÖRETAGARE PÅ HEMMAPLAN

HIL

EKO

TRÄDVÅRD

i Nu har v r ö öppnat f n! säsonge

Vårblommor Jord av olika slag Fröer Vår/Påskplanteringar Tulpaner m.m. Vi gör även binderier för glädje och sorg.

PåskVår- & gsafton planterin 18 28/3 kl

er och ina vänn Ta med d hos oss! ra te n la p krukor och rs inkl. kvalitetsr pe 100:- pe fika! jord och mälan. n a r fö Ring

Hjärtligt välkomna! Husby ringväg 32, 645 97 Stallarholmen Tel: 0152-400 81 Följ oss på www.solakers.se

RödaKorset i Stallarholmen Röda Korset i Stallarholmen organiserar och bekostar sjukvårdsutbildning i 1:a hjälpen för åk 5 och 7 i Stallarholmskolan den 20 respektive 27 mars. En del av vår lokala verksamhet!

I STALLARHOLMEN Nu erbjuder vi i Stallarholmen med omnejd • Fruktträdsbeskärning • Trädvård • Sektionsfällning • Trädfällning

P.S. Nu kan ni använda RUT-avdrag för trädfällning och beskärning.

För mer info, kontakta Tobias och Mariann Meyer. Tel: 073-322 36 29 E-post: tobias@hilmeko.se

www.hilmeko.se

PROGRAM APRIL Filmstudion Onsdag 4/4 kl 19.00 Dags för säsongens sista film i filmstudion: Lion.

Caféträff med väntjänsten Onsdag 11/4 kl 13.30 Kaffe, hembakta kakor, underhållning och gemenskap! Plats: Caféträffen hålls i församlingshemmet.

Läs mer om om Röda Korsets hjälpverksamhet på: www.redcross.se

STALLARHOLMEN

Sagoliks Kidsateljé Start söndag 15/4 Nu startar vi en konstateljé för barn födda 2008–2013! Här kan barnen släppa loss sin målarlust och utforska sin kreativitet, under inspirerande ledning av Telma Castro på Sagolik. Tid Sön 14.30–16.00, 8 ggr. Ledare Telma Castro, Sagolik. Ålder Födda 2008–2013. Kostnad 790 kr, inkl material.

Lördag 14 april kl 14.00 Besök hos orgelbyggare Mats Arvidsson, Lisselberga. Anmälan till Ylva 0704 95 25 45, ylvatiger@gmail.com

www.hembygd.se/stallarholmen

Hantverkscafé Onsdag 18/4 kl 18.30 Ta med dig din stickning, virkning, broderi, så handarbetar vi tillsammans!

www.dromfabriken.net Anmälan och info: stefan@dromfabriken.net

GILLA STALLARHOLMEN 7


Tjugoårig era i graven Stallarholmsskolan. Grundad 1958. Utökad med högstadium 1998. Av med högstadiet 2018. FOTO: FILIPPA MAYRHOFER.

TEXT: STEFAN SEIDEL

Det var hösten 1998 som Stallarholmsskolan utökades med ett högstadium, till stor del tack vare ett starkt föräldraengagemang. Nu är en tjugoårig era över. Den 26 februari kom beslutet i kommunfullmäktige att lägga ner högstadiet i Stallarholmen. Vi bänkade oss med arkitekten bakom skolutredningen, utbildningschef Tony Lööw, för att få svar på våra frågor. Varför lägga ner högstadiet i Stallarholmen när orten växer som den gör? – Vi har nio högstadieskolor i kommunen varav fem kommunala. Det har varit helt nödvändigt att se över organisationen för att nyttja resurserna på ett smartare sätt. Högstadiet i Mariefred är svårt att röra eftersom det har så många elever och Läggesta växer. Även Åkerskolan har ett stabilt elevtal och närhet till det växande Läggesta. Stallarholmen har länge dragits med ogynnsamma elevsiffror. Skolan har för stora årskurser för att vara enparallellig och för små för att vara tvåparallellig, så det var naturligt att valet föll på högstadiet i Stallarholmen. När du om ett par år summerar den här strukturförändringen: vad hoppas du att den har gett för mätbara effekter? – Den viktigaste är att höja kunskapsresultaten. Dessutom hoppas jag att vi ska minska kunskapssegregeringen. Vi har alldeles för stor spridning av kunskapsresultaten mellan våra skolor idag. Om du gör en summering om två år och upptäcker att dessa effekter har uteblivit: skulle du då säga att omorganisationen varit misslyckad? – Två är för kort tid att mäta förändringar. Jag siktar mot 2023, då ska kunskapsresultaten ligga på en helt annan nivå än nu. 8 GILLA STALLARHOLMEN

Tror du på stordrift av skolor? På andra ställen som Nyköping har det ju visat sig funka dåligt när man skapar storskolor. – I Nyköping har man ju samlat alla kommunala skolor i ett enda högstadium. Här hos oss är det knappast tal om stordrift. Men för att kunna säkerställa att vi har behöriga lärare, en fungerande elevhälsa och ett kollegialt utbyte behöver vi skapa högstadier som är treeller fyrparallelliga med runt 350–400 elever. Beslutet den 26 februari i kommunfullmäktige har nu överklagats till förvaltningsrätten. Vad innebär det för genomförandet av beslutet? – Det innebär att vi, innan förvaltningsrätten har prövat frågan, inte får vidta åtgärder som inte går att återställa. Vi kan till exempel inte riva en byggnad om det skulle visa sig att beslutet ogillas. Men min bedömning är att det inte finns något som hindrar att vi fortsätter vårt arbete som tidigare. Vid mötet med kommunfullmäktige fattade man beslut om en folkomröstning kring skolfrågan. Hur påverkar den genomförandet? Kan vi hamna i ett läge där folkomröstningen pekar på att skolprocessen måste göras om? – Jag kan inte svara på den frågan. Just nu vet vi inte ens vilken frågeställning som blir aktuell till folkomröstningen. Jag jobbar med

det uppdrag jag har fått: att genomföra beslutet så fort som möjligt så vi snabbt får ut effekterna. Senast 2019 ska beslutet vara verkställt. När kommer Stallarholmsskolans högstadium läggas ner? – Den ska vara genomförd till hösten 2018. Kommer klasserna i åk 6, 7 och 8 att hållas ihop när de kommer till Mariefredsskolan? – Vår ambition är att så långt det är möjligt hålla ihop befintliga elevgrupper och att befintliga lärare ska flytta med till Mariefredsskolan. Vad händer med den vita skolbyggnaden när högstadiet läggs ner? – Barnkullarna i Stallarholmen växer och som planen ser ut nu flyttar förskolan in i den nedre våningen i den röda skolan och den nuvarande skolverksamheten F–6 in i den vita skolbyggnaden. I januari träffade du och kommundirektören Cecilia Vikström en aktör som var villig att starta en friskola för högstadiet i Stallarholmen, förutsatt att den kunde husera i den vita skolbyggnaden. De fick beskedet att kommunen behövde skolbyggnaden. Med tanke på att en mängd lokaler borde bli tillgängliga när hela högstadiet försvinner: hade ni inte med lite god vilja kunnat lösa friskoleaktörens behov av lokaler? – Vad de frågade efter var om de kunde hyra eller köpa den vita skolbyggnaden och det var inte möjligt. Jag har inga problem med friskolor, men mitt uppdrag är den kommunala skolverksamheten, inte att lösa friskolornas lokalproblem. En viktig ambition i skolutredningen var att lokalkostnaderna skulle minskas. Hur mycket minskar kostnaderna egentligen i Stallarholmen? – Den totala besparingen på alla skolor är


ogynsamma delningstalen finns ju även där, med årskurser med allt från 32 till 41 elever? – Skolans utmaning de närmsta åren är att utmana klassbegreppet. Man behöver tänka mer årskurs och undervisningsgrupper och kanske pendla mellan föreläsningar i helgrupp och närundervisning i smågrupper. Barn- och utbildningsnämnden har flaggat för nedskärningar i den kommunala skolan och på Stallarholmsskolan skulle det röra sig om 6,8 tjänster. Hur ska kvaliteten kunna bibehållas med så stora nedskärningar? – Vi vet inte om det kommer bli just 6,8 tjänster. Men det är riktigt att rektorn behöver se över skolans personalram. Vi vill se en verksamhet i balans till hösten 2018.

Stort intresse för friskola i Stallarholmen Föräldragruppen i Stallarholmens Nätverk driver nu frågan om att starta en friskola på orten. En snabbenkät som gått ut till föräldrar till barn i åk 4–9 har gett fler än 150 positiva svar.

båda föräldrarna i nätverksgruppen. – Det här beslutet är extremt kortsiktigt. Jag tror att det kommer få konsekvenser som kommunen inte alls räknat med. Vi har ett fritt skolval och det finns en stor risk att det inte kommer det antal barn till de kommunala skolorna som man tänkt sig, säger Lenny. Det som gör mig mest ledsen är att man hävdar att man gör denna omorganisation för barnens skull. Man tar bort en fungerande skola med bra meritvärde där både elever och lärare trivs. Detta är knappast för barnens bästa, fortsätter han.

Föräldragruppen består av ett tiotal föräldrar och två av dem är Lenny Söderlund och Åsa von Pakh. – Vi har pratat med tre friskoleaktörer och vi kommer inom kort träffa en aktör som är väletablerad i regionen. Vi har förstått att friskolorna föredrar att etablera en 4–9-skola istället Långsiktigt för enbart ett högstaNu dröjer det till dium, för att kunna januari 2019 innan följa eleverna under en friskoleansökan en längre tid, berättar Lenny Söderlund och Åsa von Pahk är två av föräldrarna som driver friskolefrågan. FOTO: STEFAN SEIDEL kan lämnas in och Lenny Söderlund. en verksamhet kan En kätunders ökningen, som genomfördes i januari och gav komma igång först till hösten 2020. Hur ska 156 svar, var ett sätt att skapa en bild av föräld- gruppen hålla liv i processen? – Det här är ingen fluga just nu, utan vi har rarnas intresse av friskola i Stallarholmen. Åsa von Pakh påminner om att enkäten genom- den energi och målmedvetenhet som krävs. fördes under en begränsad period och att den Stallarholmen är ju känt för att vara en ort där man engagerar sig! Själv gör jag det här både inte nådde ut till samtliga föräldrar. – Intresset är förmodligen ännu större, me- för barnens skull och för ortens, säger Åsa. – Det finns en risk att bygden dör om vi nar hon. successivt minskar utbudet. Därför är det så viktigt att vi kämpar för att ha ett högstadium Besvikelse Det går inte att ta miste på besvikelsen över i Stallarholmen, menar Lenny. STEFAN SEIDEL kommunens sätt att hantera skolfrågan hos de

FOTO: STEFAN SEIDEL

runt 7 miljoner varje år. Exakt hur stor summa det blir i Stallarholmen kan jag inte säga just nu. Jag vet heller inte när hela effekten kan räknas hem eftersom det finns en uppsägningstid för kommunen på 6–12 månader. Skolan hyr ju lokaler av kommunens fastighetsbolag SFAB. Om ni säger upp lokaler minskar ju deras hyresintäkter. Blir det inte ett nollsummespel för kommunen? Det är väl först när en lokal hyrs ut externt som det uppstår en vinst för kommunen. – Det är riktigt. Men mitt uppdrag är att minska kostnaderna för skolan. Om vi blickar framåt: vilka är de viktigaste utmaningarna för den kommande F–6-skolan i Stallarholmen? Problemen med de

Utmaningar även för blivande F–6-skolan I artikeln intill konstaterar utbildningschefen att även den blivande F–6-skolan står inför utmaningar till hösten 2018. Vad kan rektor Bolennart Johannesson ge för besked när det gäller framtiden för F–6-skolan? I dagsläget inga alls, visar det sig. F–6-skolan dras med samma svårigheter som högstadiet när det gäller delningstalen. För stora årskurser för att vara enparallellig, för små för att vara tvåparallellig. En utmaning för Stallarholmsrektorn. Hur tänker du dig skolans organisation till hösten? – Jag har ännu inte kunnat lägga organisationen vilket bland annat hänger samman med att det inte är klart vilka lokaler jag har att disponera, säger han. Det har aviserats om nedskärningar på Stallarholmsskolan. Vad kommer detta att innebära? – Vi och andra skolor i kommunen har för stor kostym och vi har fått i uppdrag att anpassa kostymen i enlighet med den budget vi kommer ha från 1 september. Det har jag gjort nu. Hur ser den ut? – Det kan jag inte berätta för dig. Det är ännu inte samverkat med facket. När kommer det vara klart? – Det kan jag tyvärr heller inte ge något svar på. STEFAN SEIDEL

GILLA STALLARHOLMEN 9


www.gulaindustrihuset.se

VI FINNS I GULA INDUSTRIHUSET

Gula Industrihuset 0707 54 66 94 viktoria@loppberga.se Brogatan 21 Stallarholmen

Loppberga

©

INDUSTRIKÄNSLA ATELJÉ, BUTIK, KONTOR ELLER LAGER? Unika lokaler finnes i Gula Industrihuset. Från 2 kvm upp till 102 kvm. För mer information ring 070-867 30 03

HANDVÄVDA TRASMATTOR Ring för besök i ateljén i Gula Industrihuset. 0707-54 66 94 www.loppberga.se

Grymma grillkorvar, grillkött på nöt och gris samt bl a färsk- och lufttorkat chark! ÖPPETTIDER: Fre 12–18, Lör 11–15

Tel: 070-735 43 91

INREDNING

076-763 04 04 Brogatan 21 645 61 Stallarholmen

GULA INDUSTRIHUSET STALLARHOLMEN

BECKMANS

KL ÄDER

Jörgen Tenggren

Öppettider Januari - April

Vackert, hållbart och unikt är vår melodi. Välkommen till upplevelseshopping hos Beckmans i Gula Industrihuset.

Lunch endast måndagar kl. 11 – 14 79 kr inkl. dryck. Välkomna!

Gula Industrihuset Stallarholmen Tel -   instagram.beckmansbutik facebook.beckmans

måndag kl. 11 – 19 tis – fre kl. 17 – 20 lör – sön kl. 14 – 19

VINTAGE

K ALKFÄRG

0152-17000

VÄ XTER

= SANT

Drop-in öppet

Vaccinationer inför resa

Mån, tis, ons & fre

Helgfria onsdagar

08.30 - 10.00

Drop-in

13.00 - 14.00

17.00 - 19.00

SELAÖ HEMSERVICE

www.marionkonsult.se • www.strangnasvaccin.se

VI STÄDAR DITT HEM

Berg & Stenspräckning

Nöjd kund är vår kvalitet! För en renare känsla!

Det blir jättebra! Andreas 070-344 05 35 Tel/Fax 0152-408 11 andreas@johnemark.se

Lena, Jolanta, Sofie, Lisette, Tezz, Ewa Gula Industrihuset, Brogatan 21 • 070-652 81 64 • www.vips-lena.se • lena@ivehult.se

10 GILLA STALLARHOLMEN

www.johnemark.se


Gula Industrihuset 0707 54 66 94 viktoria@loppberga.se Brogatan 21 Stallarholmen

Välkommen till Nyckelgym!

vi finns i gula industrihuset • brogatan 21, stallarholmen

S TA L L A R H O L M E N

TORSDAGSTRÄFF Torsdagen den 12 april kl. 14.00 på Mötesplatsen i Gula Industrihuset Mannekänguppvisning med kläder från Seniorshop och möjlighet att efteråt handla kläder. Kaffe och lotterier. Välkomna! Kom med du också. Bli medlem i SPF • Kontakt: 0152-405 16 spfstallarholmen@outlook.com

! Just nu nad 1 må Prova 0 kr* för 30

beställ träningskort på e-post: nyckelgym@hotmail.com telefon: 0705-18 96 75 Teltid mån/ons/fre kl. 9.00–12.00. Vi postar träningskort till dig när vi har mottagit din beställning. Detaljerade instruktioner finns på

www.nyckelgym.se Receptionstid torsdagar jämna veckor 17.30–19.30 * Erbjudandet gäller 23/3 t.o.m. 8/4 2018. Ord priser: Årskort 2 800 kr. Halvårskort 1 650 kr. Löpande autogiro 245 kr/mån. Bindningstid 12 mån.

Solenergi i Stallarholmen De senaste åren har vi installerat mer än 20 solcellsanläggningar i Stallarholmen och på Selaön. Vi har satt solpaneler på små tak, stora tak, villor, lantbruk, industrier, hyreshus, garage, säterier och silos. Vi har t.o.m. byggt ett par solcellsparker. Stallarholmen tillhör redan idag en av Sveriges solcellstätaste regioner. Är du intresserad av att hänga med i utvecklingen? Kontakta oss så berättar vi om hur du kan bli en del av den svenska solrevolutionen. Läs mer på vår hemsida EnergiEngagemang.se eller besök oss i Gula Industrihuset

Har du tänkt på att det sitter solpaneler på taket till byggnaden nedanför silon vid bron? Årsproduktion ca. 21 000 kWh.

#solenergiistallis

GILLA STALLARHOLMEN 11


Känn smaken av en grekisk by!

Oljan blir som bäst när oliverna skördas gula eller lila.

I den lilla byn Goumero på det grekiska fastlandet har Alexis förfäder odlat oliver och vallat sina får i mer än 3 500 år. Olivoljan och fetaosten produceras mest för dem som bor i byn. – Jag har min egen olivlund som jag ärvt efter min far. Jag besöker den ett par gånger per år. Att odla oliver är min passion, berättar Alexis. Han kom till Sverige 1980 tillsammans med sin svenska fru som han mött i Aten. De bodde först i Tumba men längtade till landsbygden och flyttade till Stallarholmen. – Vi greker konsumerar mest olivolja per person i världen och i början tog jag med mig olivolja hem för eget bruk, säger Alexis. Novemberskörd Oljan blev dock så populär bland vänner och bekanta att han för varje resa fick ta med mer olivolja och andra produkter från byn med sig hem. Han startade även försäljning via internet på goumero.se. Från början hade han hjälp av sin bror att

TEXT: EVA HULTÉN FOTO: RICH TELLA OCH PRIVAT

Numera finns en bit av Grekland på Garvaregränd i Stallarholmen. Där öppnar nu Alexis Birbas en butik där han bland annat säljer olivolja från sina egna olivlundar i hembyn Goumero.

Det tar 10 år innan ett olivträd bär skörd. 12 GILLA STALLARHOLMEN


Varje år i november ordnar Alexis skörderesa till Goumero. I utbyte mot mat och husrum får ett gäng svenskar uppleva grekiskt skördearbete och byliv.

sköta olivträden men för drygt tio år sedan tog han över själv. – Jag åker ner varje sommar för att beskära träden och röja bort ogräs. Första veckan i november är det dags för skörd, berättar Alexis. Det är 200 träd som ska skördas och här behöver Alexis hjälp. Han ger åtta svenskar chansen att uppleva grekiskt skördearbete och byliv. Mot mat och husrum får de vara med om detta. – Det är så populärt så egentligen kunde jag ta betalt, småler Alexis som nu ordnar skörderesa för sjätte året. Högsta kvalitet I byn finns bara en anläggning för kallpressning av oliverna och för att få bäst resultat ska detta ske inom sex timmar efter skörd. – Jag skördar mina oliver tidigt, när de är gula och lila. Det ger inte största mängden olja men kvaliteten blir den högsta och det är viktigast för mig, påpekar Alexis. Han får ut 10 liter ”extra jungfruolivolja” av 100 kg oliver. Om han väntar till januari kan han få ut 20–25 liter men av sämre kvalitet.

Långlöpare Byn ligger nära Olympia där de olympiska spelen startade och där den olympiska elden fortfarande tänds för vidare färd ut i världen. I Goumero växer två 3 500 år gamla olivträd som överlevt bränder och andra härjningar. Enligt sägnen kröntes de olympiska vinnarna med kvistar från just dessa träd. Under skördetiden går Aten Marathon och då passar Alexis på att delta. Han har sprungit loppet fem gånger. – Jag klarar det under fem timmar, och jag har även sprungit Stockholm och New York Marathon, säger han stolt. Stallarholmsloppet har han sprungit två gånger. – Egentligen vill jag inte springa det. Jag behöver vila inför maraton då, förklarar han. Fyllda hyllor Att han öppnar sin butik, som förstås heter Goumero, är resultatet av hans stora hobby. Här har han nu fyllt hyllorna med såväl olivolja och fetaost som balsamvinäger, vindruvs-

Olivoljan kommer i 17-litersdunkar och Alex tappar upp på flaskor och etiketterar.

sirap och olivtvål. Allt är tillverkat för hand i hans hemby. Genom sitt företag Videovision arbetar Alexis även med kabel-TV, wifi och antenninstallationer men räknar med att få tid över till butiken även om den inte har öppet varje dag. – Jag kommer också att ha bildvisningar och provningar där man uppleva kvaliteten på produkter som är framställda av rena råvaror utan tillsatser, säger Alexis. Läs mer om Alexis verksamhet på hemsidan

www.goumero.se


Välkommen!

till Påskens gudstjänster i våra kyrkor Palmsöndagen 25 mars

Mässa med stora och små kl. 11 i Toresunds kyrka, Mats Wendt Orgelmusik och meditation inför stilla veckan kl. 18 i Överselö kyrka.

Måndag, tisdag och onsdag Mässa kl. 9 i Överselö klostergård

Skärtorsdag 29 mars

Skärtorsdagsmässa kl. 19 i Toresunds kyrka, Ola Orwinger, Kristina Ekman – violin

Långfredag 30 mars

Långfredagsgudstjänst kl. 11 i Toresunds kyrka, Mats Wendt

Påskafton 31 mars

Påsknattsmässa kl. 23 i Franciskuskapellet, Mats Wendt, Kristina Ekman – violin

Påskdagen 1 april

”Herren lever” Lovsångsgudstjänst med Mariakören och instrumentalister kl 16 i Toresunds kyrka, Ola Orwinger

Annandag Påsk 2 april

Högmässa kl. 11 i Toresunds kyrka, Ola Orwinger

svenskakyrkan.se/stallarholmen


”Böcker är mina magiska ögon.”

Läsprojekt i

tungviktsklassen TEXT & FOTO : KUKKAMARIIA VALTOLA SJÖBERG

Jag möts av applåder när jag kliver in i hos klass 3A och läraren Christine Herre på Stallarholmsskolan. Entusiasmen fortsätter sedan när vi pratar om det läsprojekt som startat i årskurserna F-6 på skolan. Det märks att barnen både älskar sin lärare och att läsa! Christine Herre berättar om hur hon kom på idén att starta ett läsprojekt. – Vi har haft läsprojekt förut och nu ville vi ha ett nytt projekt. Jag funderade på sportlovet och såg sen att en annan skola haft ett liknande projekt där de läst i kilo. Christine funderade över ett lämpligt namn på projektet och landade i att det är viktigt att läsa och att grunden för projektet kunde vara att barnen skulle läsa så många böcker som möjligt i kilo. Då kom hon på idén att kombinera orden ”viktigt” och ”vikt” som fick forma projektets namn ”läsViktigt”. Ett ton böcker Målet är att uppnå 1 000 kg i lästa böcker och därefter kommer barnen att få en belöning. – Vi kommer ha en fest på skolgården när vi är klara. Det ska bli kul, säger Elvis Hällstén. Jag frågar barnen vad de tycker om att läsa

och många händer rusar i höjden. Barnen vill berätta om sina upplevelser. – Jag tycker det är viktigt att läsa och jag har utvecklat mitt ordförråd. Jag tycker också det är roligt att läsa, säger Maya Gielen Johansson. Det märks att klassen gillar att läsa böcker. Christine Herre berättar om hur hon tänker som lärare. – Jag märker jättetydligt att ordförrådet växer explosionsartat och att stavningen blir bättre hos elever som läser mycket. Sen är det också så att du aldrig är ensam om du läser en bok! Hemlig bok Klassen berättar också om den hemliga bok som Christine Herre läser högt för dem. – Den handlar om kärlek och romantik! utropar flera barn. Bokens titel är hemlig för

barnen och de kommer själva att få göra ett förslag till framsida och titel när boken är färdigläst. När vi samlas för fotografering säger flera av barnen till mig – Du måste skriva att vi älskar Christine. Hon är världens bästa lärare. När jag går från klassen gör jag det med ett leende på läpparna. Inte bara för att de håller på med ett fantastiskt läsprojekt, utan med en känsla av att det som händer i skolan har väldigt stor påverkan på vårt samhälle. Kunskap, att läsa och att alltid ha sällskap av en bok känns som fina värden att ta med sig i livet.

NÅGRA LÄSTIPS FRÅN KLASS 3A • Handbok för Superhjältar, av Elias Våhlund, Agnes Våhlund • Rans magiska värld, av Aki Irie • Glasbarnen, av Kristina Ohlsson • Edward Tulanes fantastiska resa, av Kate Dicamillo

Snabb surf till låga priser i Stallarholmen!

Är du ansluten till stadsnätet?

Besök fibra.se/ansluten för mer information.

GILLA STALLARHOLMEN 15


”Kärleken som aldrig svek!”

S

å skriver Mikael Wiehe i en av våra nya psalmer. Det skulle också kunna vara titeln på en bok om Jesus. Han som är kärleken och som uppmanar oss älska varandra. Han som aldrig sviker. Han som segrar över döden. På påskdagen kan vi verkligen ropa: Herren lever! Kärleken har segrat! Det vi kan fråga oss är: Har kärleken segrat i mitt liv? Låter jag allt jag gör vara präglat av kärlek? Jesus är väldigt radikal, han sätter inga gränser! Han ber för dem som dödar honom. Han förlåter de som förråder och förnekar honom. Han upprättar och helar. Nu har vi det uppdraget, att med honom upprätta människor och skapelse. Att visa på Guds kärlek i världen Mats Wendt

Äventyrskonfirmation Äventyr. Spänning. Upplevelser – Ditt livs resa?

K

onfirmationen är en upptäcktsresa som vi gör tillsammans! Ett erbjudande för dig som är född 2004 och/eller går i åk. 7. Konfirmationstiden blir för många en chans att utforska och testa sina åsikter och värderingar på en plats där man är trygg och kan vara sig själv. Vi får tid att se på oss själva, vad vi gör, tänker, tror, vill och drömmer om. Vi får bolla våra tankar mot kristendomen. Vad är meningen med livet? Vad är egentligen viktigt? Finns det någon Gud? Varför är vi här? Vad händer efter döden? Det där med relationer är också spännande – kärlek och svek, ont och gott, balansen mellan arbete och vila och mycket mycket mer. Du kommer att lära känna dina kompisar på ett nytt sätt och kanske kommer du även få några nya. Vi kommer att utmana oss med olika äventyr, samarbetsövningar och en massa spännande upplevelser. Det blir en hel del kreativa saker som sång, skapande, drama, rollspel, lekar, tävlingar 16 GILLA STALLARHOLMEN

I höstkantarellernas

och värderingsövningar. Ibland ser vi någon film. Vi firar både andakter och gudstjänster tillsammans! Vi är tillsammans i både skoj och allvar! Det är gratis att konfirmera sig i Stallarholmens församling. I konfirmationen ingår äventyren:

1) Mörkervandring till Ytterselö kyrka där vi övernattar. 2) Läger Stjärnholms slott, Oxelösund 3) Resa till Assisi i Italien 4) Dagstur med kanot på Marvikarna ”Jag tycker att andra ska konfirmeras eftersom man får en sådan gemenskap med människorna man är med. Det blir något helt annat när man är med personerna på läger och på eftermiddagarna. Även att konfirmandledarna gör lärandet om kristendomen till en kul resa och inte att man läser och pluggar. Det är mycket aktiviteter och läger som man alltid blir glad av och kommer att minnas ett bra tag i livet. Konfirmationstiden ångrar jag inte alls för den tiden har gjort mig gott och jag har kommit personer närmare!” /Kristin Karlberg – konfirmand 2014/2015 ”Vi brukar börja med avslappningsövningar som är väldigt sköna. Sedan gör vi lite uppgifter där vi snackar om allt möjligt och ibland kör vi även några lekar som är roliga. Jag tycker att folk borde konfirmera sig eftersom man får många minnen och det är väldigt roligt att vara med vännerna.” /Emil Jordahl – konfirmeras i april

Mål med konfirmationen

att utrustas med goda redskap för att hantera livet att landa i att du är värdefull, unik och viktig att få stärkt självkänsla att vara del i en trygg gemenskap att utvecklas känslomässigt och andligt att få mod att stå upp för alla människors värde att få kunskap om och erfarenhet av att kristen tro och kyrkans liv handlar om de livsfrågor vi bär på 8/5 kl. 18–20 Välkommen på Grillfest! Tillsammans med andra – 04:or och/eller åk 7:or, tidigare års konfirmander bjuder vi på grillat. Vi ledare kommer att berätta om äventyrskonfirmationen och köra lite galna lekar som t.ex. cocosnötsbowling. Vi kommer att vara i församlingshemmet, Ytterselövägen 8 (bredvid ICA Skeppet). Konfirmationsträffarna startar sedan till hösten och vi ses en gång i veckan, i församlingshemmet. Vi återkommer med tid närmare när vi vet var majoriteten av er kommer att gå på högstadiet och hur era scheman ser ut. Håll utkik i brevlådan och efter affischer i skolan. Själva konfirmationen sker under våren 2019. 31/5 Sista anmälningsdatum till Äventyrskonfirmationen! För mer info svenskakyrkan.se/stallarholmen Har du någon annan fråga är det bara att höra av sig till präst Mats Wendt tel. 0152-346 42, e-mail: mats.wendt@ svenskakyrkan.se eller till församlingspedagog Anna Särnå 0152-346 45, e-mail: anna.sarna@svenskakyrkan.se Hoppas vi ses! /Konfirmandledarna Anna Särnå, Mats Wendt och Eva Sköld

Församlingsresa 30 maj

tillsammans med Strängnäs Domkyrkoförsamling reser vi till Floda kyrka och Katrineholm. Kostnad 150 kr.

Äldreläger 18 –20 juni

I år reser vi till det natursköna Brokind. Helpension tre dagar med två övernattningar, dagsutflykter. Sju platser. Anmäl dig till Birgitta 0152-346 46


Här fortsätter vi presentationen av vårt nya kyrkoråd med vice ordförande

Mats Bartling

Ålder Är född i augusti 1947, så jag är 70 på mitt 71:a. Arbete Har numera arrenderat ut större delen av gården, förutom en del beten m m till våra hästar. Bor På Lilla Lundby, Överselö. Fritidsintressen Att resa och uppleva nya platser tillhör favoriterna. Jag är också road av att på hemmaplan snickra och underhålla gårdens byggnader.

Uppdrag – Bön!

S

edan många år har Stallarholmens församlingen ett särskilt uppdrag: Att be för jordens barn och ungdomar. Altare för jordens barn i Toresunds kyrka är en påminnelse om detta. Varje vecka har vi samlats till förbönsgudstjänst, den senaste tiden i Franciskuskapellet. Nu går vi in i en ny fas: Första torsdagen i månaden kl. 13 samlas vi i Franciskuskapellet för detta uppdrag och varje söndag kommer vi i förbönen att påminnas om detta. Första gången blir 5 april! Du som blev ett barn – Detta är vår bön till dig!

Med en duktig arrendator av åkermarken lägger jag numer också fokus på att skogen är i god hävd. Hjälper även min fru med allt som rör hästarna på gården. Har under många år haft en ledande roll i Rotary-distriktet Sörmland-Södra Stockholm-Gotland med 40 klubbar. Favoritbibelberättelse i Bibeln och varför du gillar den Den Barmhärtige Samariten. Jag har under 35 år arbetat i många länder med biståndsfrågor. Där har jag på nära håll lärt känna människor av olika slag – araber, afrikaner, asiater, latinamerikaner, m fl och funnit att vi alla är ganska lika i många avseenden. Vi har samma frågor som upptar våra tankar. Jag har fått många internationella vänner under de här resorna. Därför tycker jag att det är så sorgligt att vi i vårt land, liksom i många andra välmående länder, numera är så negativt

och till och med fientligt inställda till människor som flyr från dödshot och elände till bland annat Sverige. Det bottnar, tror jag, i okunskap och rädsla för det okända. Det råder brist på empati i vårt samhälle. Vi glömmer bort att vi själva var s.k. ekonomiska flyktingar i mitten av 1800talet, då vi flydde från svält och misär och välkomnades av det vi kallade Amerika. Den barmhärtige samariten, som var illa sedd av folket, var den ende som hjälpte en nödställd människa trots sina små resurser. Det kan ses från två håll. Dels bör vi inte värdera människor som bättre eller sämre – alla, oberoende av börd eller ställning, kan vara goda och ibland tyvärr onda. Dels bör ingen av oss hålla sig för god för att hjälpa en människa i nöd. ”Älska din nästa så som dig själv”.

Vi välkomnar våra dopbarn in i den kristna gemenskapen Hedda Ingrid Alice Andersson döptes den 17 februari i Ytterselö kyrka. Stolta syskon är Noel och Hilda. Föräldrar heter Frida och Erik Andersson. Elias William George Abaji Dickson döptes den 24 februari i Överselö kyrka. Elias föräldrar är Jenny Dickson och Tony Abaji. Familjen är bosatt i Stallarholmen. Rasmus Kim Haanpää döptes den 3 mars i Toresunds kyrka. Stolta föräldrar är Malin och Kristian Haanpää. Sebastian Pentti Matilainen döptes den 3 mars i Ytterselö kyrka. På bilden ser vi pappa Peter, storasyster Alice, mamma Kajsa, faddrarna Karolin och Anna med Sebastian i famnen. Föräldrarna överraskade också sina gäster med att gifta sig, så Kajsa gick in som Lännström och ut som Matilainen.

Anna Särnå

Nedan Elias, Hedda, därunder Rasmus och Sebastian

Vill du tala med en präst? Kontakta Ola Orwinger 346 41 eller Mats Wendt 346 42. Kyrktaxi Ring 0152-186 00 för kyrktaxi. Det kostar 20 kr i vardera riktningen. Webbplatsen Gå in på vår webbplats. Där finner du fler bilder och ibland utförligare reportage. Kollekt i mobilen! Nu kan du ge kollekt via Swish med din mobil. Stallarholmens församlings Swish-nummer för ”Dagens kollekt” är 123 056 68 44. Folder med månadskalender finns som separat folder. Du kan hämta den i församlingshemmet, i kyrkorna och på webben. Församlingsexpedition Ytterselövägen 8, öppet tisd 10-12; 0152–346 40. Kyrkoherde Ola Orwinger 346 41; hem 430 10. Komminister Mats Wendt 346 42; Församlingspedagog Anna Särnå 346 45. Församlingspedagog Eva Sköld 346 43. Kyrkomusiker Ulla Wester 346 44. Körledare Kersti Olin 346 47. Vaktmästare Toresund Hans Wester 346 51. Vaktmästare Ytterselö Astrid Lännström 346 52. Vaktmästare Överselö 346 53. Barntimmelokalen 346 46. Husmor och lokalvårdare Birgitta Karlsson 346 46. Grafisk form församlingssidor och webbplats: Irene Johansson, 070-521 25 69, info@mediatorpet.com; Fotograf Sven G. Nilsson 070–645 80 15. Hemsida:www.svenskakyrkan.se/stallarholmen; e-post stallarholmen.forsamling@svenskakyrkan.se GILLA STALLARHOLMEN 17


PORTRÄTTET • • •

Margaretha Sunnergren

SENIOR SOM VILL GÖRA SKILLNAD TEXT & FOTO: KUKKAMARIIA VALTOLA SJÖBERG

För några veckor sen fick PRO Stallarholmen en ny ordförande i Margaretha Sunnergren. En energisk och driven kvinna med bestämda åsikter. – Vi har en generation idag som vill sköta allt arbete digitalt, men man kan inte vårda människor med mobilen, säger hon. Första gången jag pratar med Margaretha Sunnergren är per telefon och jag slås redan då av hennes framåtanda. Hon nämner under vårt korta samtal många saker som hon har åsikter om och jag känner att ”henne vill jag träffa och lära mig mer om!” Medan vi äter en god lunch på Värdshuset Gripen berättar Margaretha med ett stort engagemang om sin vilja att lyfta äldrefrågor i samhället. Hon har en lång bakgrund i sitt arbetsliv från vård och omsorg från många olika yrken, till exempel vårdare, mentalskötare och verksamhetschef. Margaretha har genom dessa yrken samlat på sig mycket kunskaper om hur vi sköter och bemöter äldre. Nätkritik Hon är kritisk till att mycket av samhällets service ligger på internet och menar att många äldre har svårt att hänga med i utvecklingen och har svårt att hitta information i vardagen. Att man måste söka busstider via internet och att det behövs e-legitimation för att söka färdtjänst från kommunen är inte bra, menar hon. – Vi är inte där än. Vi kan inte förvänta oss att folk i 70–90 års åldern ska klara av att söka på nätet. Vi pratar även om hur datoriseringen kommer in alltmer i vården. Margaretha har svårt att se fördelar med att äldre ska vara uppkopplade för att få sin vård via olika apparater. – Vi har en generation idag som vill sköta allt arbete med datorn och mobilen men att vårda människor gör du inte med datorn och 18 GILLA STALLARHOLMEN

mobilen. Den personliga omsorgen kan inte ersättas av en maskin, säger hon. Farfar förebild Men låt oss backa tillbaka till var allt det här engagemanget kom ifrån från början. Hur kommer det sig att hon jobbat hela sitt liv för de här frågorna om äldres rättigheter? – Jag är uppvuxen med en bonusfarfar som var kommunalpolitiker så jag har fått med mig det här sociala engagemanget. Redan som 18-åring ville jag gå ut och göra skillnad, säger hon och berättar hur farfar frågade henne ”vad vill du blir när du blir stor”? Hon är uppvuxen i ett boende med tre generationer på landet i Valdemarsvik och har bott i flera städer innan hon beslutade sig för att flytta till Stallarholmen i augusti 2016. Hon hade åkt förbi Stallarholmen flera gånger innan hon bestämde sig för att flytta hit och hittade snabbt en lägenhet som hon föll för. Hon tycker Stallarholmen, med närheten till vattnet, påminner om hennes uppväxtort Valdemarsvik. Osentimental Att bo själv tycker hon inte är negativt och hon tycker att vi alla måste rusta oss för ensamheten. – Ensamma blir vi förr eller senare i alla fall. Det är verkligheten. Hon fortsätter att berätta att det är ganska skönt att vara själv och bestämma när saker ska göras men att hon tycker det är tråkigt att dricka kaffe eller äta ensam.

I PRO Stallarholmen jobbar hon tillsammans med de andra i styrelsen och olika arbetsgrupper för att aktivera äldre. Fyra gånger i veckan erbjuder PRO Stallarholmen olika aktiviteter som att lära sig om ett landskap och sen åka dit på besök. Just nu läser de om Blekinge och en resa dit planeras i augusti. Föreningen ordnar även aktiviteter som kortspel, stavgång och sittgympa. På ett kommande medlemsmöte kommer en närings- och kostterapeut på besök som ska lyfta vikten av tarmhälsa ”istället för att äta piller” som Margaretha uttrycker det. Seniorråd Margaretha är även med i kommunens seniorråd som möts 4 gånger per år för att diskutera äldrefrågor med socialnämndens ordförande och vice ordförande. Rådet har bland annat drivit frågan om kostnadsfria broddar för äldre som nu efter politiska beslut blivit verklighet. Framöver vill Margaretha driva frågor om tillgången på färdtjänst och kollektivtrafik i seniorrådet. Hon berättar under vårt samtal om hur hon lärt sig i livet att ta eget ansvar för att få saker gjorda. – Det är mig själv det hänger på. Det är ingen annan som ska serva mig och coacha mig fram till utbildningar och jobb, säger hon. När jag går från lunchmötet har jag verkligen tagit intryck av Margarethas engagemang och driv att vara med och bidra till samhället och förbättra villkoren för äldre.


Vi finns till för Dig!

VÅRKAMPANJ! Hjälpredan – Det lokala hemtjänstföretaget i Stallarholmen. Hos oss får du: • God omvårdnad och service. • Ett personligt bemötande. • Små arbetslag där du känner igen medarbetarna. Vionord startade sin verksamhet i Nyköping 2009 och vi har idag verksamhet i Nyköping, Katrineholm, Strängnäs, Stallarholmen och Skövde. Telefon: 0152-71 20 00 (Växel) Hemsida: www.hjalpredan.com E-post: info@hjalpredan.com Vårt kontor i Stallarholmen finns vid Gula Industrihuset.

Familjerätt Bouppteckningar Arvskifte Testamenten Bodelning Samboavtal Äktenskapsförord Gåvobrev Underlätta för familjen - Skriv testamente Att skriva testamente är ett bra sätt att undvika konflikter i familjen och slippa oro. Tänk på att sambor inte ärver varandra utan testamente! Det kan få katastrofala följder för den efterlevande sambon. Testamente är färskvara och därför behöver man se över det man skrivit tidigare. Det kan ha skett förändringar i livet, som gör att det kan behövas ändras. Vi är åter i tjänstVälkommen efter ledigheten. Välkommen att kontakta oss!att kontakta oss! Elisabeth och Inger

Jurist och Bouppteckningsbyrån

Soläng, Alvägen 1, 647 93 Mariefred. 0159 120 80 Elisabeth Ivarsson - Familjerättsrådgivare 070 601 69 58 meil: elizabeth.ivarzzon@gmail.com


BYGGA BO • • •

VI LÖSER DET! Hos oss kan du hyra alla maskiner du behöver för ditt bygg- eller renoveringsprojekt.

LARMVÄGEN 2 STRÄNGNÄS Tel 0152-158 80 Daniel Bäckström 070-361 88 36

Boka ett kostnadsfritt hembesök idag!

SERVICE OCH REPARATION AV MASKINER. FÖRSÄLJNING AV KUBOTA-TRAKTORER • Lantbruk • Entreprenad • Skogsbruk • Grönytor • Även AC-service på alla slags fordon Brovägen 32, 645 62 Stallarholmen Anders Kjäll 070-344 40 35 maskintjanst@sverige.nu

VI UTFÖR SKOGSGALLRING!

Säljer och reparerar värmepumpar.

RING 070-586 02 16, 0159-200 01 FREDRIK KLINGSPOR Hista säteri fredrik@hista.se

Micke Lagerman | 070-954 91 51

www.lagermanskyl.se

Ombyggnationer Tillbyggnationer Nybyggnationer Funderar ni på att köpa elbil eller laddhybrid? Saknar ni laddstolpe? Vi hjälper er att installera en säker laddstolpe som passar just er bil! Vi är elektrikerna som kan hjälpa dig med dina elinstallationer och reparationer.

Byggnadsplåtslageri Ventilation Takmålning Konstsmide Kristian Åmark 070-661 66 86 amarkbyggare@live.se

Odensicke Gård, 645 97 Stallarholmen Tel: 0152-420070-811 00 Mobil: 070-811 42 03 42 03 info@christerforsback.com www.christerforsback.com

Allt inom måleri Nyproduktion Renovering Fönster

Rotavdrag

Sedan 1957 har vi levererat med kvalitet & god service. Registrerade hos Elsäkerhetsverket.

Kontakta oss så hjälper vi er! Tel: 0159-105 26 eller info@metab.nu

Nybyggnation Tillbyggnation Sedan 1995 070-338 30 89 www.wretstrombygg.se

20 GILLA STALLARHOLMEN

Tommy & Jonny Stallarholmen

Ring: 070-361 88 45


• • • BYGGA BO

NU BYGGER VI NYA LÄGENHETER I ÖSTA PÅ SELAÖN! • 18 lägenheter i vackra omgivningar. • Alla lägenheter är på 3 r o k, 69 – 80 kvm. • Kostnaden är 1 680 000 – 1 975 000 kr. • Stor uteplats eller balkong. Bilplats. Hiss. • Inflyttning våren 2019.

Kerstin Geijerman, 070-852 72 72 www.maklartorget.se kjerstin.geijerman@maklartorget.se

DAGS ATT BYTA UT DITT GAMLA VENTILATIONSAGGREGAT!

DAGS ATT SE ÖVER DITT TAK!

M EN M O K VÄL BOK A! ATT eijerman

tin G Kers 2 72 852 7 .se 070rg e t larto k a .m www

et å myck ”Tack s bra t g li o tr för en o e!” h servic lokal oc ON S T E FA

S N IV A N

S

HYR MÖTESPLATS STALLARHOLMEN FÖR FESTEN! Stort rum med mälarutsikt! Välutrustat med musikanläggning, scen, porslin till 80 pers m m.

Ventilationsaggregat som installerats på 80-talet och tidigare klarar oftast inte längre av att garantera bra inomhusluft för dig och din familj. Kontakta oss redan idag så kan du andas ut. Och in. Kontakta oss så hjälper vi dig med den bästa ventilationslösningen för just ditt boende. Vi tillhandahåller även service och reservdelar till äldre BAHCO och Fläkt bostadsprodukter. Tel: 0152-343 88 • E-post: info@strangnasplat.se • www.strangnasplat.se Tel: 0152-301 01 • E-post: info@taklaggarna.nu • www.taklaggarna.nu

… OCH FÖR WORKSHOPEN, MÖTET, KONFERENSEN, M M. Här finns alla bekvämligheter: välkomnande foajé med kök, både stora och små rum, högtalaranläggning, projektorer, handikapptoa m m. Prisexempel: den lokala föreningen betalar 500 kr för en halvdag. Ring eller maila så berättar vi mer! 070-285 10 25 stefan@dromfabriken.net

Mer info: www.dromfabriken.net/motesplatsen GILLA STALLARHOLMEN 21


DET HÄNDER I MARS – APRIL • • •

TORSDAG 22/3 Fotboll, träningsmatch. SSK – Södertälje FF. Toresunds IP, 19.00

SÖNDAG 1/4 Auktion (Lasses Antik & Auktion). Garfaregränd, 10.00

LÖRDAG 24/3 Magiföreställning med trollkarlen Dozzie. Det blir trollformler, trollstavar, fantastiska trick och många skratt. Arr Strängnäs kommun, med Strängnäs riksteaterförening och ABF. Entré 50 kr, förköp på biblioteket. Mötesplats Stallarholmen, Gula industrihuset, 11.00

SÖNDAG 1/4 Mässa för inre välbefinnande. Med ett 10-tal utställare, shiatsu, mindfulness, qigong, seans, behandlingar m m. Inträde 120 kr. Mötesplats Stallarholmen, Gula Industrihuset, 11.00–16.00. Mer info via facebook: Mässa för inre välbefinnande

LÖRDAG 24/3 Stallarholmens Golfklubb inbjuder klubbens medlemmar till vårmöte. Klubben bjuder på kaffe och bullar. Stallarholmens Golfrestaurang, 12.00 SÖNDAG 25/3 Stallarholmens församling ordnar Mässa med stora och små. Toresunds kyrka, 11.00 SÖNDAG 25/3 Fotboll, träningsmatch. SSK – Skogås-Trångsunds FF. Toresunds IP, 14.00 SÖNDAG 25/3 Kvintetten Fröken Elvis kommer till Stallarholmen! De sjunger och spelar Elvis låtar på svenska med en massa instrument: kontrabas, trombon, piano, dragspel, slagverk, mandolin… missa inte! Mötesplats Stallarholmen, Gula Industrihuset, 16.00. Biljetter 175 kr, Printz Bageri.

SÖNDAG 1/4 ”Herren lever”. Lovsångsgudstjänst med Mariakören och instrumentalister. Toresunds kyrka, 16.00 MÅNDAG 2/4 SSK – Nykvarns SK. Träningsmatch fotboll. Toresunds IP, 13.00 ONSDAG 4/4 PRO ordnar bingo. Församlingshemmet, 13.00 ONSDAG 4/4 En novell till fikat. Vi bjuder på högläsning och fika. Biblioteket, 14.00 ONSDAG 4/4 Drömfabrikens filmklubb visar ”Lion”. Efter filmen bjuder vi på kaffe och te och ger plats för eftersnack. Mötesplats Stallarholmen, Gula Industrihuset, 19.00 Mer info: www.dromfabriken.net FREDAG 6/4 Visning inför auktion (Stallarholmens Auktioner). Gula Industrihuset, 12.00– 16.00. Även lördag 11.00–14.00.

SÖNDAG 25/3 Orgelmusik och meditation inför stilla veckan. Överselö kyrka, 18.00

SÖNDAG 8/4 Städdag för golfklubbens medlemmar. Vid dåligt väder flyttas städdagen till 15 april. Stallarholmens Golfklubb, 9.00–12.00

MÅNDAG 26/3 PRO, inbjudan nya medlemmar. Församlingshemmet, 13.00

SÖNDAG 8/4 Auktion (Stallarholmens Auktioner). Gula Industrihuset, 10.00

MÅNDAG 26/3 BOOKworms. Bokklubb för åk 5. Biblioteket, 14.00

SÖNDAG 8/4 Klass 9B ordnar däckbytardag. Kostnad 200 kr/bil vilket går oavkortat till klasskassan. Stallarholmsskolans skolgård, 10.00–14.00

FREDAG 30/3 Långfredagsgudstjänst. Toresunds kyrka, 11.00 FREDAG 30/3 Visning inför auktion (Lasses Antik & Auktion). Garfaregränd 12.00–16.00. Även lördag 10.00–15.00. LÖRDAG 31/3 Påsknattsmässa. Franciskuskapellet, 23.00 22 GILLA STALLARHOLMEN

SÖNDAG 8/4 Träningsmatch fotboll. SSK – BK Sport. Toresunds IP, 13.00 ONSDAG 11/4 Väntjänsten bjuder till caféträff. Kaffe, hembakt och underhållning. Sven G Nilsson visar bildspel och berättar. Ett samarrangemang mellan Stallarholmens församling och Drömfabriken. Församlingshemmet, 13.30

TORSDAG 12/4 SPF Seniorerna inbjuder till Torsdagsträff. Mannekänguppvisning med kläder från Seniorshop och möjlighet att handla kläder efteråt. Kaffe och lotterier. Mötesplats Stallarholmen, Gula Industrihuset, 14.00

MÅNDAG 23/4 PRO ordnar medlemsträff. Näringsterapeut Helene Kjellin informerar om tarmhälsa, tarmflora och immunförsvar. Församlingshemmet, 13.00. Anmälan senast 18/4 till Viola: 0152-402 85, stallarholmen@pro.se

FREDAG 13/4 Stallarholmsfrukost. Inspirerande anföranden, mingel och fika. För alla företagsamma i Stallarholmen: företag, föreningar, organisationer och privatpersoner. För mer info kring plats och innehåll, se: www.dromfabriken.net

MÅNDAG 23/4 BOOKworms. Bokklubb för åk 5. Biblioteket, 14.00

FREDAG 13/4 Hemmapremiär i fotbollens division 4! SSK – Triangelns IK. Toresunds IP, 19.00 LÖRDAG 14/4 Hembygdsföreningen arrangerar ett besök hos orgelbyggare Mats Arvidsson, Lisselberga. Anmälan till Ylva Tigerhielm: 070-495 25 45, ylvatiger@gmail.com MÅNDAG 16/4 BOOK-worms. Bokklubb för åk 4. Biblioteket, 14.00 MÅNDAG 16/4 Kvällskonsert. Konsert med Kulturskolans elever. Fri entré. Biblioteket, 19.00 ONSDAG 18/4 PRO ordnar bingo. Församlingshemmet, 13.00 ONSDAG 18/4 Café Existens. Samtal kring existentiella frågor. Tema: ”Vi och dom”. Mötesplats Stallarholmen, Gula Industrihuset, 18.00–20.00. Mer info: www.dromfabriken.net ONSDAG 18/4 Hantverkscafé. Ta med dig din stickning, virkning eller broderi, så handarbetar vi tillsammans! Kaffe och te med dopp, 20 kr. Mötesplats Stallarholmen, Gula Industrihuset, 18.30. Mer info: Viktoria Bäck Eriksson, 070754 66 94. LÖRDAG 21/4 Konfirmationsmässa, med Mats Wendt. Toresunds kyrka, 14.00 MÅNDAG 23/4 Boken – sagostund. Vi uppmärksammar boken på Världsbokdagen. Församlingshemmet, Eken, 10.00

TISDAG 24/4 Tankesmedjan bjuder in till första delen i en samtalsserie om framtidens lokalsamhälle. Med landsbygdsforskare Ulla Herlitz och landsbygdsutvecklare Hans Arén. Mötesplats Stallarholmen, Gula Industrihuset, 18.00–21.00 ONSDAG 25/4 Golfklubbens veterantour startar. Anmälan till spel senast 8.45. Första start 9.00. Stallarholmens golfklubb, 9.00 FREDAG 27/4 Visning inför auktion (Lasses Antik & Auktion). Garfaregränd 12.00–16.00. Även lördag 10.00–15.00 FREDAG 27/4 Visning inför auktion (Stallarholmens Auktioner). Gula Industrihuset, 12.00– 16.00. Även lördag 11.00–14.00 LÖRDAG 28/4 Fotboll, division 4. SSK – Runtuna IK. Toresunds IP, 13.00 LÖRDAG 28/4 Teaterföreställning: Jag kommer härifrån. En samtidskomedi som med humor och värme tar upp frågor om att flytta eller bo kvar och hur platsen vi växer upp på formar oss. Mötesplats Stallarholmen, Gula Industrihuset, 18.00 Biljetter: Printz Bageri, 150 kr vuxna, 50 kr barn tom 17 år. SÖNDAG 29/4 Auktion (Lasses Antik & Auktion). Garfaregränd, 10.00 SÖNDAG 29/4 Auktion (Stallarholmens Auktioner). Gula Industrihuset, 10.00 SÖNDAG 29/4 Golfklubbens första tävling, Premiären Intersport Open. Stallarholmens golfklubb MÅNDAG 30/4 Valborgsfirande på Östabadet. Ett arrangemang av Stallarholmens Nätverk. Mer info: www.stallarholmen.info


För fler evenemang följ oss på Facebook:

• • • ÅTERKOMMANDE

www.facebook.com/gillastallarholmen Följ även Stallarholmens Nätverks facebooksida: Vad händer i Stallarholmen?

TRÄNING – SATSAFRISKT Ordnar sju motionspass i veckan för barn och vuxna. Gula Industrihuset, Mötesplatsen: Danzy, mån 19.00–20.00. Core, tor 19.00–20.00. Sporthallen: Tabata, tor 18.30–19.30. StyrkePuls, lör 9.00–10.00. Barngympa, barn 3–5 år, sön 16.00–17.00. Barngympa, barn 6–8 år, sön 17.00–18.00. www.satsafriskt.com BÅGSKYTTE Ons 18.30–20.30. Lör 14.00–16.30. Mer info: 073-866 62 40. Sporthallen. LUFTGEVÄRSSKYTTE Selaö-Toresunds Skytteförening. Tis 17.30–19.30. Tor 17.30–19.30. Barn, ungdomar, seniorer. Brovägen 32, samma hus som Biltjänst. FOTBOLL (SSK) Träning för barn, ungdomar och vuxna. Toresunds IP. Pojkar/flickor 2010–2011, sön 9.00– 10.00. Pojkar/flickor 2008–2009, ons 17.00–18.00, sön 10.00–11.00. Pojkar 2006–2007, ons 17.00–18.00, sön 11.00– 12.00. Seniorer, olika tider, se hemsidan www.laget.se/stallis Kansliet öppet tis 16.00–18.00. VOLLEYBOLL För barn och ungdomar åk 1–9. Yngre i målsmans sällskap. Tisdagar 17.30–19.00. Mer info, Peter Hult, 070-373 96 79. Sporthallen. PINGIS För alla åldrar. Fredagar 18.00–20.00. Sporthallen.

ÖPPET HUS I MARIEFRED 26/4 KL. 17–19.30. DROP IN:

UNDERSÖKNING & LAGNING

STALLARHOLMENS GOLFKLUBB Utmanande skogs- och parkbana. Verksamhet för barn, ungdomar, damer, veteraner m.m. Tävlingar. www.sthgk.se

STALLHÄNG PÅ NORRBY Vi rider och pysslar med våra små ponnyer. Ring eller maila för info om tider. Kontakta Heléne Jonsson: 070-294 28 85, helene@upplevnorrby.se YOGA Öka din kroppskännedom, styrka och uthållighet. Vuxenyoga, senioryoga, ungdomsyoga. Björkudden, Fabriksvägen 4. www.yogaistallarholmen.se

DRÖMFABRIKEN Förening som anordnar kurser i dans, musik, teater m.m. Även evenemang som Kreativa marknader och Vintagefestival. Uthyrning av möteslokaler. www.dromfabriken.net

STALLARHOLMENS FRITIDSGÅRD För barn och ungdomar från åk 6 till 18 år. Linus Sandkvist och Linda Sandell hälsar alla välkomna! Öppet: Mån 17.00–21.00. Ons 17.00–21.00. Fre 17.00–22.30. Påskveckan: Måndag 26/3: Påskpyssel. Vi gör påskkort och annat som hör påsken till. Onsdag 28/3: Vi grillar grillspett. Kom och tävla om ett jättepåskägg. Leta rätt på alla påskkycklingar vi gömt. Fredag 30/3: Stängt (långfredag). Facebook/Stallarholmens Fritidsgård Brogården. BIBLIOTEKET Öppettider: Mån 16.00–19.00 Tis 10.00–12.00, 13.00–16.00 Ons 10.00–12.00, 16.00–19.00 Tor 10.00–12.00, 13.00–16.00 Utställning i april: Norrsken i Sörmland, Sermon Shabas vackra fotografier.

PRO STALLARHOLMEN Pensionärsförening. Anordnar aktiviteterna sittgymnastik, läsecirkel, bingo, friskvård och kortspel. Boulespel gör uppehåll till våren. www.pro.se/stallarholmen STALLARHOLMENS FÖRSAMLING Sopplunch, öppen förskola, barnkörer, gudstjänster, ungdomsledarutbildning. www.svenskakyrkan.se/stallarholmen RÖDA KORSET I STALLARHOLMEN Genomför insamlingar, håller café öppet på vårdcentralen i Mariefred på måndagar och genomför väntjänst bland annat på Thomasgården i Strängnäs. Sygruppen träffas tisdagar 10.00 på Dalkarlsvägen 2B. Mer info via ordf Staffan Andrén, 070-268 03 01

STALLARHOLMENS HEMBYGDSFÖRENING Anordnar välbesökta aktiviteter med anknytning till Stallarholmen. Hembygdsgård med museum. Dokumenterar gamla tiders seder och bruk. www.hembygd.se/stallarholmen

STALLARHOLMENS NÄTVERK Förening som arbetar för Stallarholmens bästa. Besök oss även på Facebook: Vad händer i Stallarholmen? www.stallarholmen.info

FÖRENINGEN MÄLSÅKERS FRAMTID Sprider kunskap om Mälsåkers slott. Håller slottet öppet sommartid. Utställningar, konserter, nationaldags- och midsommarfirande. Mer info: 070-823 45 17. www.malsaker.nu

¢ Läggesta Kiosk & Café

STATIONSH USET LÄGG ESTA FIKA, smörgåsar, färskt kaffebröd, lättare maträtter (Minigatukök). LIVSMEDEL, speceri-, mejerioch kylvaror. OMBUD för SJ, länstrafiken, Svenska spel Lotter.

MARIEFRED • Solvändan 3 0159-35 00 80

 

SPF SENIORERNA STALLARHOLMEN Pensionärsförening. Anordnar bridge, canasta, akvarellmåleri, bokcirkel, linedance, boule, luftgevärsskytte, gillesdanser och engelska. Även öppna träffar.

ÖPPET: MÅN–FRE 6.30–18. LÖR 9–16. SÖN Stängt. TEL. 0159-106 66, 070-515 52 59

Auktion ¢ på Garfare gränd

Söndag 29/4 kl 10 Visning: Fredag 27/4 kl 12–16 Lördag 28/4 kl 10–15

• Lasses Antikt & Auktion 073-875 88 45 lasse@lasseboantik.se •

FRIIDROTT Friidrott för alla barn och ungdomar. Uteträning startar tisdag 10 april. Tisdagar 18.00–19.00, Toresunds IP. Tränare Bernt Gustavsson, IFK Strängnäs. Sporthallen.

Församlingskalendarium Detaljerad information finns på svenskakyrkan.se/stallarholmen

Församlingshemmet Eken (f.d. Öppna förskolan) Måndag och fredag kl. 9–11.30 (ej 2/4) Konfirmander Tisdagar kl. 14.30–17.30 Seniorkören Tisdagar kl. 10.30 Mariakören Tisdagar kl. 19 Sopplunch Torsdagar kl. 12

Gudstjänster 1 april, Påskdagen ”Herren lever” Lovsångsgudstjänst med Mariakören och instrumentalister kl. 16 i Toresunds kyrka 2 april, Annandag påsk Högmässa kl. 11 i Toresunds kyrka, Ola Orwinger 8 april, Andra söndagen i påsktiden Högmässa kl. 11 i Överselö kyrka, Mats Wendt 15 april, Tredje söndagen i påsktiden Högmässa kl. 11 i Ytterselö kyrka, Ola Orwinger 21 april Konfirmationsmässa kl. 14 i Toresunds kyrka, Mats Wendt 22 april, Fjärde söndagen i påsktiden Högmässa kl. 11 i Franciskuskapellet, Mats Wendt 29 april, Femte söndagen i påsktiden Högmässa kl. 11 i Överselö kyrka, Ola Orwinger (Klostergårdens dag) 5 april Förbön för jordens barn kl. 13 i Franciskuskapellet (Första torsdagen i månaden)

Följ oss på Facebook GILLA STALLARHOLMEN 23


Bli textilåtervinnare! Du som har färgsortering kan sortera textilier i den rosa påsen. Låt textilier som är hela komma till användning hos någon annan, och sådant som är trasigt bli till någonting nytt genom återvinning. Sortera textilier med den rosa påsen: • Hela och trasiga textilier, så länge allt är torrt! • Inga skor eller hårda föremål som kan ha sönder påsen. • Använd dubbla påsar och knyt ihop med ordentlig dubbelknut för att undvika att fukt kommer in till materialet. Nyfiken på mer? Kika in på sevab.com/textilier.

sevab.com