Gilla Stallarholmen - December 2016

Page 1

PAUSA REPORTAGE

• EN BJUSSIG JUL

• SOLÅKRABYN NYSTARTAR

NOTISER

• JAKTEN PÅ LUCIA DECEMBER 2016

VALLEN OCH GULAN Julmarknader med olika stuk

Hon har pippi på tomtar

Det hänger på skägget!


INGÅNG • • •

En rosa lapp uppvaknande onsdag 9 november. När jag somnade vid 03.00 var Clinton i en ganska betryggande ledning, när jag vaknade 6.30 var det snudd på klart att Trump skulle bli Amerikas nästa president.   Trump är raka motsatsen till vad jag tror på. Han pratar om att bygga murar, han sprider miss­tro mot människor av annan religion och kultur, har en mossig kvinnosyn, väljer isolering framför samarbete, föredrar spekulation framför sanning. Det är lätt att deppa ihop. Vad tusan kan lilla jag göra åt det här?

DET VAR ETT TUNGT

läste jag en klok grej som jag skrev ner och nålade fast på min anslagstavla. Var förändringen du vill se i världen! En rosa lapp som påminner mig om att förändringen börjar med vad jag själv tänker, säger och fram­för allt gör.

FÖR EN TID SEN

5 LÖRDAGSTIPS I JULETIDER!

Gilla Stallarholmen – Inte vilket månadsmagasin som helst.

1. LÖRDAG 26 NOV Kreativ Julmarknad i Gula Industrihuset. 2. LÖRDAG 10 DEC Gammaldags Julmarknad på Vikingavallen.

REDAKTÖR Stefan Seidel 070-285 10 25 stefan@gillastallarholmen.se

3. LÖRDAG 10 DEC Julrock med Stig Boogie Band på Gripen. 4. LÖRDAG 17 DEC Vi sjunger in julen på Mötesplatsen. 5. LÖRDAG 24 DEC Samling kring krubban i Ytterselö kyrka .

Spana in kalendariet för mer detaljer.

Från boplats till älskad hemort

DET INRE HÄNGER SAMMAN

med det yttre, det lilla med det stora. Den där rosa lappen på anslagstavlan får hänga kvar som en tankeväckare och ett hopp om att även en liten person i ett litet samhälle kan bidra till förändring. STEFAN SEIDEL, REDAKTÖR

2 GILLA STALLARHOLMEN

LAYOUT Annsofi Ericsson Petrini 070-788 40 19 annsofi@gillastallarholmen.se PR/ANNONSER Kajsa Almstedt 072-036 17 43 kajsa@gillastallarholmen.se

Det finns mitt i skogen en oväntad glänta som bara kan hittas av den som gått vilse. – Är du ny här? – Nej, jag har bott här sen 2008! – Oj, jag trodde jag kände alla här … Jag har varit anonym i åtta år, för att jag inte har tagit mig tid att lära känna omgivningen. Stallarholmen har enbart varit min bostadsort, eftersom jag pendlat till Stockholm. Jag har inte haft någon speciell känsla för vare sig orten eller dess invånare, förrän nu. För ett år sedan ändrades detta: vi fick barn­besked och for till Colombia för att hämta vår dotter. Hon tvingade mig att stanna upp och insupa nuet och även ändra fokus från karriär till familj. Yrkesli­ vet har pausats för stunden, det finns kvar när jag återupptar tråden i januari. Då nalkas nya utmaningar som biträdande rektor i Eskils­ tuna kommun. är Församlingshemmets öppna för­ skola där vi har lärt känna fantastiska Stallarholmsbor, som jag nu­ mera kallar goda vänner. Individer som finns där för mig när nöden kallar och där jag ställer upp när hjälpen behövs. Och nog ställer ortsborna upp för varandra! Jag, tillsammans med en handfull andra individer, hjälper en ung man att slå rot i vårt land och komma in i vårt samhälle genom att erbjuda honom svenskunder­ visning, arbete, visa på rätt och fel och ta itu med byråkratin. Drömfabrikens filmklubb är ett annat fantastiskt initiativ, som öpp­ nat upp ett forum där människor möts. Tack vare mitt filmintresse vi­ sar klubben fyra av mina tips: filmer från 2015 som på något sätt berör. Jag är delaktig i valberedningsarbetet inom min samfällighet och än en gång slås jag av hur hjälpsamma människor i Stallarholmen är. Det var många som trotsade regnet när de städade närområdet i oktober. EN FAST PUNKT I VÅR VARDAG

Gillar jag inte ett samhälle där vi bygger murar mot andra människor? Då får jag sätta sökarljuset på mig själv och undersöka om jag är en person som har fördomar, utesluter, bygger staket. (Ja, tyvärr har jag såna drag, jag är långt ifrån så god som jag skulle vilja vara). Om jag menar allvar med att vilja förändra måste jag själv vara öppen, hjälpsam, söka samarbete. Här och nu, i mötet med människor jag har kring mig.

GILLA STALLARHOLMEN

utan är en mjuk determinist som anser att händelser är kausalt betingade. Outgrundliga orsaker har lett mig till ett annat nyfunnet intresse: ”Stallis barn- och vuxenloppis”, f. d. Prylbörsen. Denna grupp av eldsjälar, har både ökat min vänkrets och skapat ett miljötänk genom att hjälpa andra att återvinna sina kläder. Likt poeten Tranströmer har jag fokus på livet, och den ”oväntade gläntan” finns tillgänglig för den som söker. Jag känner mig lyckligt lottad som bor här, i det entreprenöriella Stallarholmen. Med ens har min glänta förvandlats från boplats till en älskad hemort.

REPORTAGE Hanna Ekelund, Eva Hultén, Anna Särnå FOTO Lillan Gustavsson

ÖVRIGA MEDVERKANDE Anette Elvelind, Margareta Borg, Sven G Nilsson, Tania Holmström, Yvonne Knuutinen. UPPLAGA 3 800 ex. DISTRIBUTION Delas ut till alla hushåll i Stallar­holmens kommundel. Finns att hämta i tidningsställ och caféer i Stallarholmen, Strängnäs, Mariefred, Åker och Läggesta stationskiosk. NÄSTA NUMMER Kommer fredag 30/12. Materialstopp måndag 12/12. FACEBOOK Gilla Stallarholmen. HEMSIDA www.gillastallarholmen.se TRYCK Danagårds Litho. FOTO FRAMSIDAN Lillan Gustavsson.

JAG TROR INTE PÅ SLUMPEN,

TANIA HOLMSTRÖM, NYENGAGERAD STALLARHOLMSBO SOM GILLAR INKLUDERING

PAUSA REPORTAGE

• EN BJUSSIG JUL

SOLÅKRABYN NYSTARTAR

NOTISER

JAKTEN PÅ LUCIA

DECEMBER 2016

VALLEN OCH GULAN Julmarknader med olika stuk

Hon har pippi på tomtar

Det hänger på skägget!


GILLA STALLARHOLMEN 3


NOTISER • • •

SvenGes Detaljer

TACK FÖR ALLA BIDRAG!

Stanna upp ett tag och njut av skönheten i detaljerna! Varje månad plockar SvenGe fram en bild ur sitt arkiv och bjuder in er i ett vackert mikrokosmos.

10 NOVEMBER 2016 ”

Det är torsdag 10 november och jag vaknar upp till den här underbara vyn. Dimmorna flyter över landskapet, vidunderliga moln, spännande! Vad händer? Skall de mörka molnen sänka sig över oss, skall solen bryta fram, dimmorna lätta och landskapet visa sig i sin vackraste skrud?   Vi ser fram mot en ny dag med många möjligheter.

SVEN G NILSSON, FOTOGRAF

Stallarholmens Hembygdsföre­ ning vill rikta ett stort tack till Er alla, som genom att skän­ ka bidrag till hembygdsföre­ ingen hedrat våra kära med­ lemmar, som under året har avlidit. Vi saknar dem: Marga­ reta Fridorff, Edmund Eriksson, Lars Bergholm, Sven Bartling och Sven Reiland. Bidragen är öronmärkta för upprustning av hembygdsgårdens stora sal, vilket kommer att på­ börjas under våren 2017. STYRELSEN STALLARHOLMENS HEMBYGDSFÖRENING, VIA ORDF MARGARETA BORG

MÖTE I GULAN 30 NOVEMBER

SELAÖTORGET

ENTREPRENADFIRMOR – SE HIT!

– Bilparkering eller plats för möten och torghandel?

Gilla Stallarholmen har vid ett par tillfällen under åren skrivit om den tveksamma kvaliteten när det gäller skötseln av ortens grönytor. Kanske kan det bli ändring på det? Nu planerar Strängnäs kommun att göra en pilot i Stallarholmen där man vill sondera terrängen bland lokala entreprenörer att upphandla göro­mål som ortens parkskötsel. Onsdag 30 november bjuder Teknik- och servicekontoret till ett möte kl 18.00 på Mötesplats Stallarholmen i Gula Industrihuset.   – Vi kommer att presentera omfattningen på uppdraget och un­ dersöka vilka företag som skulle vara villiga att svara på ett anbud, och även se hur vi kan intressera mindre företag, säger Lars Ekström, chef på Teknik- och servicekontoret.   En chans för de lokala entreprenadfirmorna att skapa uppdrag på hemmaplan och bidra till ett vackrare Stallarholmen!

Teknik- och servicekontoret ar­ betar nu fram ett förslag gällande hur Selaötorget kan bli ett vackert och bra torg anpassat för möten och torghandel. Detta förslag kommer att ligga till grund för beslut; varav ett avslag (nej) är det troligaste. Om stallarholmsborna inte agerar. Som alla vet, är Stallarholmens enda torg en bilparkering och några parkbänkar. Butikerna vid torget behöver parkering, angö­ ring till bostäderna måste finnas. Men Selaötorget kan ändå för­vandlas till en trevlig plats för folkliv och torghandel, med vackra träd, fin belysning, genomtänkt markbelägg­ ning och fina planteringar. Ett torg dit man vill gå för att handla eller bara vistas på. Möjligheten finns! Vad anser stallarholmsborna? Är torget värt att strida för? Tyck till och diskutera med politikerna. Det går att påverka beslut!

STEFAN SEIDEL

Grönytorna i Stallarholmen – något att bita i för våra lokala företagare i framtiden. FOTO: STEFAN SEIDEL.

YVONNE KNUUTINEN, LEDAMOT I TEKNIK- OCH SERVICENÄMNDEN (OPOL)

SIMBA ÄR FÖRSVUNNEN! Min katt Simba har varit borta i 2,5 månader. Simba är liten på kortet men är nu dryga året.Simba har vita knästrumpor bak och bär en röd namn­hylsa med ID-märkningen 1K141. Om någon vet något, hör av er till mig! Louise, 070-284 69 35.

4 GILLA STALLARHOLMEN


• • • NOTISER

Anettes boktips

DET LILLA BAGERIET PÅ STRAND­ PROMENADEN AV JENNY COLGAN

Luciahögtid i Toresunds kyrka anno dazumal. FOTO: SVEN G NILSSON.

Jakten på luciafirande Förra året skrotades luciaomröst­ ningen i Stallarholmen. ”Att lucia skulle vara en skönhetstävling är fel och inget kyrkan kan stå bak­ om” var motiveringen. Dessutom hade det under flera år varit tunt med anmälningar och det verkar som att ungdomarna själva blivit allt mindre intresserade av om­ röstningen. Det här året blir det heller inget luciafirande i Toresunds kyrka. De anledningar som anförs är att man nu gjort högtiden på samma

sätt under så många år att man nu behöver pausa ett år och hämta andan. Allt för att hitta ny kreativ inspiration. Så – var kan vi njuta av lucia­ firandet? Julmarknaden på Vikingavallen 10 december? I skri­ vande stund är inte allt klart, men på något sätt ska man försöka få till ett luciatåg, berättar arrangö­ ren Trijntje. När jag färdigställer kalendariet gör jag följande fynd självaste luciadagen: ”SPF Se­ niorerna inbjuder till tisdagsträff.

Årsavslutning med skolans lucia­ tåg.” Men – det här är ju ingen öp­ pen tillställning utan ett arrange­ mang för seniorer. Skolans luciatåg då? Det går av stapeln tisdag 13 december, 8.15 och 9.15. Men inte heller det är egentligen öppet för kreti och pleti får jag höra av di ansvariga. Även om en hel hoper föräldrar brukar smyga in till firandet. Inte mycket till jaktlycka…

ter Josefin, är stallarholmsbo sen ett år tillbaka. – Jag och min dotter har en liten hobbyuppfödning av pudel och amerikansk cocker och vi starta­ de under våren Strängnäs hundfrisör på Storgatan i Strängnäs. Vad betyder priset? – Det känns som om han har blivit lite mer divig på sistone … skämt åsido, det är alltid kul att få en prestigefylld utmärkelse, och lite extra härligt att vinna en täv­ ling dit hundarna behöver kvala in, säger den stolta matten. STEFAN SEIDEL

ANETTE ELVELIND, STALLARHOLMENS BIBLIOTEK

STEFAN SEIDEL

Sörmlands vackraste hund är … stallarholmare ”Spegel, spegel på väggen där, säg vem som skönast i Sörmland är.” Nu vet vi. Det är en dvärgpudel som heter Ch Light Dream’s He’s Got It. Till vardags kallad Mowgli. Utmärkelsen delades ut i slutet av oktober när Svenska Kennelklubben Södermanland hade sin årliga glitter och glamourgala där Sörmlands vackraste hund utses. Galatävlingen hölls i Hedelunda slott i Flen, dit alla hundar hade kvalat in som uppnått tillräckligt höga meriter på officiella utställ­ ningar. Gun-Mari Blom, som äger Mowgli tillsammans med sin dot­

När Chris och Pollys företag rasar hamnar Polly i en sunkig men billig lägenhet på tidvattenön Polbearne. Öns enda bageri drivs av Pollys hyresvärd. Ingen gillar det hon bakar men det är hos henne öborna lojalt handlar. Polly älskar att baka och bygger snabbt hon upp vad som kan kallas en langningsverksamhet med illegalt bröd och hon tar sig till öbornas fasa an en skadad lunnefågelunge. Vi träffar den vänlige fiskaren Tarnie, den spän­ nande amerikanen Huckle och så Huckles stenrike kompis Reuben och Pollys väninna Kerensa. Här­ lig feelgood!

Snyggingen Mowgli med domaren NilsArne Törnlöv, Gun-Mari Blom och hennes dotter Josefin.

MORD MEN INTE PÅ ALVAR Förra året gav stallarholmsbon och brottmålsadvokaten Staffan Berg­feldt ut sin premiärroman Aktö­ rerna. Redan nu kommer hans andra roman: Mord men inte på Alvar. Den är till vissa de­ lar en fortsättning på den första och utspelar sig, vilket framgår av titeln, på Öland. Ett lik anträffas på Alvaret och sedan är ingen­ ting sig likt i den lilla lugna orten Grönhögen. Bokpushen avslutas med orden: ”Ingen verklig per­ son ska känna sig utpekad och om någon mot förmodan ändå skulle göra det så får hen ta det med ro.” GILLA STALLARHOLMEN 5


FÖRETAGARE PÅ HEMMAPLAN • • •

SONJAS HÅRATE LJÉ

30% RABATT

Dam & Herr

TINAS THAIMASSAGE samt oljemassage Kvarnvägen 1C, Stallarholmen 073-909 82 16

ÖPPET: TISDAGAR – TORSDAGAR 9–17 FREDAGAR 9 – 16 LUNCHSTÄNGT 12 – 13 VÄLKOMNA!

BADKAR – HANDDUKSTORKAR OCH ANNAT FÖR BADRUMMET Langenfeld Gamla Tegelbruket 08-702 07 75

Ny annonsstorlek:

MINI! Kostar 3 00 kr + moms/nr (vid beställning helår10 nr)

Ring Kajsa Almstedt! Tel: 072-036 17 43 kajsa@gillastallarholmen.s e

SEPPO MIKKOLA

rygg led nervspecialist

Carina Svensson CERTIFIERAD MASSÖR

Diskbråck, ischias, huvudvärk m.m. 33 års erfarenhet Medverkat i SVT:s Livslust, Må Bra samt Aftonbladet Hälsa Referenser: www.seppo.nu

e Tar båd h kort oc ter! kontan

Massageterapi för både muskulära besvär och avslappning, gedigen utbildning och erfarenhet sen 1991

073-677 05 46

Dalkarlsvägen 2, gaveln Stallarholmen Tel: 070- 67 162 49

HUSBYHOLMSVÄGEN 14 A

Julgrans­ försäljning Ohlssons hembageri Selaötorget Adventsgranar & kungsgranar Mariefred: på torget Åker styckebruk: Ica

Välkomna till Selaötorget! Decembererbjudande:

Rosendalsvägen 8, Stallarholmen Tel: 070-759 00 65

ÖPPET: Alla dagar 9–20 OBS! Julafton 9–14

STALLARHOLMENS TOBAK 5–10% på alla leksaker OHLSSONS HEMBAGERI

Vi hyr ut lokaler och lägenheter Stallarholmen, Strängnäs och Vi hyr ut lokaler OHLSSONS Mariefred och lägenheter

Gluten-, mjölk-, och sockerfritt majsbröd. Unikt i Sverige!

STALLARHOLM ENS TOBAK GODIS • LÄSK • GLASS  TIDNINGAR • LEKSAKER

ÖPPETTIDER: MÅN–FRE 9–19 LÖR 10–19 SÖN STÄNGT Välkommen till Din butik! 073-895 24 19

6 GILLA STALLARHOLMEN

i Stallarholmen, Strängnäs och Mariefred

H E M B A G E R IDet är ÖPPET:

som fö vi rv Vinkel alta boda!

Vardagar 6.00–16.00

VÄLKOMNA! Tel: 0152-434 30

Lördagar 8.00–15.00 FÖRVALTNING HAMMARSTEDT FASTIGHETS FÖRVALTNING

Kontoret öppet mån–tors 10–16. Tel: 0152-252 94

Selaötorget94 Tfn: 0152-252 Tel: 0152-71 08 19 Kontoret öppet mån-tor 10-1


• • • FÖRETAGARE PÅ HEMMAPLAN

S TA L L A R H O L M E N

TISDAGSTRÄFF

Traditionell

JULMARKNAD

Tisdagen den 13 december kl 14.00 på Mötesplatsen i Gula Industrihuset

V I K I N G AV A L L E N

Stallarholmen

Lördag 10/12 kl 10–15

Årsavslutning med skolans Luciatåg Kaffe och lotterier. Välkomna! OBS! Ändrad dag! Kom med du också. Bli medlem i SPF • Kontakt: 0152-405 16 spfstallarholmen@outlook.com

När julen sakta närmar sig fylls gator och torg med en äkta julkänsla. Stallarholmens traditionella julmarknad för hela familjen bjuder på handel med klassiska julvaror som tomtar, kransar, julkakor, fisk, marmelader, julklappsalternativ och mycket mer. CAFÉ

LUCIATÅG

Ö PPET TI D E R D EC EM BE R :

LOTTERI & DRAGNING:

Mån–fre 9–18, lör–sön 10–15. Julveckan 9–18. Julafton 9–12. Varmt Välkomna!

”Stöd Vikingavallen” Gilla oss på

facebook

www.solakers.se

Project Namayan Stallarholmens RödaKorskrets

”Hjälp till självhjälp” Tanzania

Stöd vår verksamhet genom att köpa våra stickade plagg antingen på Vikingavallens julmarknad lördag den 10 december.

VINTER • MARKNAD • JUL NYHETER! Ponchos – Halsdukar Förkläden – Brödkorgar – Smycken

Julmarknad på Vikingavallen 10 December

Välkomna.

www.projectnamayan.com STALLARHOLMEN

Tel: 0152-400 81

Vi ses på: Kreativa Marknaden 26 November

Gulans julmarknad lördag den 26 november eller på

För information kontakta ordf Staffan Andrén på tel 0152-434 98. Läs mer om om Röda Korsets hjälpverksamhet på: www.redcross.se

Adolfsberg Björkbacka (Infart Gesta eller Mariehäll) Tel 0704-88 88 86

Välkommen!

Butiken öppen: Mån– tors 12–19

EN RIKTIGT BRA2:OR BILVERKSTAD NÄRA DIG! VI SLÄCKER Vi servar och reparerar ALLA bilmärken!

DELA UPP BETALNINGEN När du reparerar din bil hos oss får du inte bara en Vitillbaka, är ackrediterade får ”släcka” 2:or som Med du fått på Bilprovningen! Autoexpertenkortet kan du dela upp trafiksäker bil vi släcker ävenoch bilprovningens betalningen räntefritt upp till 24 månader. anmärkning så du slipper ombesiktiga bilen där. Smartare än kontant! BROVÄGEN 32, STALLARHOLMEN • TELEFON 0152-405 56 • www.biltjänst.nu

Brovägen 32, Stallarholmen Tel. 0152-405 56

GILLA STALLARHOLMEN 7


vi sjunger e e e in julen e e

e

e

e

e

e

e

e

e

• allsånger • julfika plats: Mötesplats Stallarholmen, Gula Industrihuset!

biljetter Beställ via mail: info@dromfabriken.net Alt sms: 070-285 10 25. Skriv namn, antal personer, vilken föreställning. 70 kr för de stora, 30 kr för de små (tom 18 år). Biljetterna betalas på plats.

och avhämta julmiddagen hos oss 23/12.

4/12 kl 14.00 Familjejulbord 295 kr. Alla barn får hämta julklapp under granen. 9/12 kl 19.00 10/12 kl 18.00 Julrock med Stig Boogie Band.

dec 2016

www.hembygd.se/stallarholmen

Hjärtligt välkommen till vår grötafton fredag 9 dec kl 18 på hembygdsgården

11/12 kl 16.00 Vi hjälper er med julfikat, företagsmiddagen & lunchen hos oss eller uppdukad hos er.

God gröt och trevlig underhållning för 80 kr Anmälan senast 5/12 till vår sekr.Ylva 070-495 25 45 ylvatiger@gmail.com

www.vardshusetgripen.se Boka bord: emma@vardshusetgripen.se • 070-593 83 43 8 GILLA STALLARHOLMEN

Vill du bli medlem i hembygdsföreningen? Tag kontakt med vår sekreterare Ylva!

e

e

3/12 kl 18.00

två föreställningar e kl 15.00 | kl 18.00 e e e

26/11 12.00–15.00 Marknadsöppet ”Då vi serverar våran goda fisksoppa, pannkakor Slipp julmatstressen & goda ostar” kl 19.00

lördag 17 december

• gästartister • kompband

Tider

25/11 Afterwork med julbord & musikquiz. 295 kr

2/12

e

e

vardagar 10.30-14.00.

e

e

Vi serverar ett klassiskt svenskt hemlagat julbord i mysiga lokaler pyntade med allt Vi serverar som hör julen till! husmanskost

e

e

Julbord


Influensatider! • • • •

Så skyddar du dig

Tvätta händerna ofta och noggrant. Använd gärna handsprit. Undvik att röra vid ögon, näsa och mun. Undvik nära kontakt med personer som du vet redan är sjuka.

Så undviker du att smitta

MARIEFRED FREDAG 16.30

Tvätta händerna ofta och noggrant, speciellt om du hostar och nyser. • Använd gärna handsprit. • Hosta och nys i armvecket. • Stanna hemma från arbetet eller skolan så länge du har feber.

”Vi kom hem till ett nystädat hem, skinande rent och fritt från hundhår, tvätt och klädhögar överallt utom i tvättstugan.

Mer information om säsongsinfluensan finns på 1177.se

Efter en mysig kväll i vänners lag med god mat och långa samtal, kunde de krypa till kojs i ett nybäddat krispigt gästrum. – Ett varmt tack till tjejerna på Selaö Hemservice som gör livet enkelt att leva”

Vårdcentralen Strängnäs 0152-260 90 Vårdcentralen Mariefred 0159-290 13 Vårdcentralen Mäster Olof 0152-262 00

Vivi och Niclas Norén Kumla Gård

S

SELAÖ HEMSERVICE

BOKNING 070-345 77&64 Kvalitet omtanke NY WEBB!

selaohemservice.se

GILLA OSS PÅ GILLA STALLARHOLMEN 9 FACEBOOK!


Solig novemberdag på Solåkra. Hästarna leds ut mot den kuperade hagen.

NYSTART FÖR SOLÅKRABYN TEXT: STEFAN SEIDEL FOTO: LILLAN GUSTAVSSON

De senaste åren har Solåkrabyn seglat förbi Stallarholmsskolan som ortens största arbetsgivare. Nu sker ett generationsskifte när vi­ sionären och doern Bengt Sandberg gått i pension. Lite plattare, lite öppnare är parollen när nya krafter kliver fram. Ni som har lite dålig koll på Solåkrabyn: ta chansen att besöka den årliga höjdpunkten, ljusfesten som äger rum fredag 25 november kl 17.00–19.30. Tänk er 1 000 marschaller utställda i olika formationer, musik, värmande soppa, försäljning av hantverk, korv och glögg. En värmande tillställning. När Föreningen Solåkrabyn drog igång sin verksamhet i Stallarholmen för 28 år sen var det med 6 anställda. Idag har antalet anställda vuxit till 65. Vi traskar runt med en av verksamhetsledarna, Karin Broman, som varit med ända sen starten. Hon ger en inblick i vad Solåkrabyn gör. 25 boende Solåkrabyn är en icke vinstdrivande verksamhet och har tillstånd att erbjuda bostad och daglig verksamhet enligt LSS som är en förkortning för det krångliga ”Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade”. – Idag har vi 25 funktionsnedsatta personer som bor hos oss, varav 22 arbetar och 3 är pensionärer berättar Karin. Det här med arbete är helt centralt för verksamheten. Alla människor behöver utföra 10 GILLA STALLARHOLMEN

meningsfulla sysslor, alla behöver känna att de bidrar med vad de kan. På Solåkrabyn är de flesta uppgifter i det dagliga arbetet kopplade till djuren. Här finns får, getter, höns, hästar, kaniner. – Många av de boende har svårt att vara med människor, men när de är med djuren får de känna att de är betydelsefulla när de matar och tar hand om dem, säger Karin. Andra arbetar med olika typer av hantverk, trädgårdsarbete, vedhantering och annat. Östa hjärtat Vi befinner oss i Solåkrabyns hjärta vid Östa på Selaön där dagverksamheten äger rum. Det finns totalt fem boenden på Selaön: Nygårda och Midgård här vid Östa, Tallgården på Överselö, Valla några stenkast bort och Solgården intill Ytterselö kyrka. Men hit skjutsas alla för att utföra de dagliga sysslorna. Solåkrabyn har sitt ursprung i Järna. Det var Bengt Sandberg som fick uppdraget för 28 år sen att börja bygga upp en filial i Stallarholmen. En handlingskraftig visionär som verkligen satte snurr på verksamheten med ett växande antal boende och anställda som följd. För ett

En del av teambygget på Solåkra. Från vänster till höger: Jenny Lindqvist, Håkan Jansson, Charlotte Frenker, Henrik Lowe, Per-Arna Fijal, Åsa Svärd-Eriksson, Eva Nylin och Karin Broman.

antal år sen började man också bygga upp det man kallar för en bygemenskap: fyra hus uppfördes där en del av de anställda bor vilket stärker känslan av samhörighet mellan boende och personal. Den gamla ladan rustades, djur införskaffades, en ekobutik och café startades. Nystart För knappt ett år sen var det dags att generationsväxla när Bengt Sandberg gick i pension. – Det blev som en nystart där vi medarbetare fick börja fundera på hur vi ville utforma verksamheten, säger Karin. Ett par dagar efter rundvandringen med Karin på Solåkrabyn ses vi igen för att prata vidare om verksamheten. Nu sitter det en hel hoper, 8 personer, runt bordet och det är ingen slump. Solåkrabyn ska organiseras plattare, det ska bli mer av teamwork och någon platschef finns inte längre. – Det var Bengt Sandberg som byggde upp den här verksamheten på Selaön, men nu vill vi skapa något nytt och fräscht och se till att fler kliver fram och tar ansvar, säger Per-Arne Fijal som är verksamhetschef för hela Solåkrabyn med sina 260 anställda.


t

Just här, vid infarten till Sol­ åkrabyn, är tanken att etab­ lera en hundgård, berättar Karin Broman, verksamhetsledare för den dagliga verk­ samheten.

t

Många av arbetsuppgifterna på Sol­åkrabyn är knutna till djuren. Här finns får, getter, hästar, höns och kaniner.

t t

Hantverket är en annan del av den dagliga verksamheten. Här är Maria Lagerström i väv­s tugan. FOTO: SOLÅKRABYN

Om tydligare teamwork är ett av de nya inslagen, är en större öppenhet en annan ambition. Vardagsmöten – Vi vill skapa fler möten i vardagen. Ljusfesten är ett sätt att skapa dessa möten. Ett annat sätt kan vara att man kommer förbi med familjen och tittar på djuren. Växthuset står alltid öppet och här kan man duka upp fika eller hälsa på kaniner och hästar. Alla är välkomna, säger Karin. En kontaktyta mellan Solåkrabyn och Stallarholmen har varit ekobutiken Viridis. Den har nu bytt namn till Bymagasinet, ligger lite på is för stunden, men ska komma igång igen till våren eller sommaren. Den dagliga verksamheten flyttas nu in i ladan och tanken är att butiken ska bli en naturlig del. – Här kommer man att möta våra boende på ett annat sätt än tidigare, berättar Per-Arne. Ytterligare ett sätt att få Solåkrabyn att bli en del av stallarholmsbornas vardag är anläggandet av en hundpark. Den är fortfarande bara en tanke, men Karin pekar ut en stor grön äng vid infarten till området som förhoppningsvis ska omvandlas till en mötesplats för hundar och deras ägare. – Kanske passar man då på att handla något i butiken eller ta en fika, säger Karin. Tillsammans Det går inte att ta miste på engagemanget kring bordet där vi sitter. De som sitter här gillar sitt jobb. – Många av våra medarbetare upplever en stark känsla av mening kring sina jobb. Vi har också många medarbetare som stannar länge, berättar Per-Arne Fijal. Det bekräftas när vi gör en snabb check runt bordet. Karin, 28 år. Eva Nylin, föreståndare på Tallgården, 27 år. Håkan Jansson, husansvarig på Midgård, 27 år… Det är lätt att förstå dem. Här finns en äkta ansats att skapa en gemenskap mellan de boende och personalen.

– Vi vill mötas på samma villkor. Här har vi inga personaltoaletter. Vi äter lunch tillsammans och vi betalar lika mycket för den, säger Karin. Nu stundar jul och nyår, högtider som också firas tillsammans. Här byggs också en fin gemenskap mellan medarbetarna. Varje fredag 15.30 stängs verksamheten ner. – Vi delar med oss av hur veckan varit, vi spelar musik och sjunger tillsammans och ordnar högläsning. Vilket jobb vi har! utropar Karin. Föreningen Solåkrabyn är alldeles uppen-

bart en viktig tillgång för Stallarholmen. Den skänker många arbetstillfällen. Men den har också mycket att lära oss när det gäller att skapa en känsla av mening kring arbetet och att bygga gemenskaper. En uppmaning till Solåkra­ byn, klädd i Facebooktermer: Dela gärna!

SOLÅKRABYN SÖKER NYA MEDARBETARE. Hör av er till Karin Broman vid intresse (karin.broman@solakrabyn.se).

Ljusfesten fredag 25 november är en av årets höjdpunkter. Här är allmänheten välkomna att köpa hantverk, äta soppa, lyssna på musik och njuta av de 1000 utställda marschallerna.

Gosiga till tusen. Kaninerna är ett populärt inslag i verksamheten. Magnus Aspengren i färd med att utföra en av de dagliga gårdssysslorna. FOTO: SOLÅKRABYN.

GILLA STALLARHOLMEN 11


Kom i form på Gula Industrihusets nyckelgym. Gula Industrihuset

www.gulaindustrihuset.se

VI FINNS I GULA INDUSTRIHUSET

0707 54 66 94 viktoria@loppberga.se Brogatan 21 Stallarholmen

Endast 1500 kronor/år.

INDUSTRIKÄNSLA

Alternativt 900 kronor/halvår eller 500 kronor/kvartal.

ATELJÉ, BUTIK, KONTOR FörJulens mer information ring 0707-54 66 94. gåvor ELLER LAGER? & annat skönt Unika lokaler finnes i Gula Industrihuset. finns hos Beckmans Från 2 kvm upp till 102 kvm.

i Gula Industrihuset

För mer information ring 070-867 30 03

Julens gåvor & annat skönt finns hos Beckmans i Gula Industrihuset Beckmansbutik Beckmans Gula Industrihuset Stallarholmen

Promotion, print & webb

DISTRIKTSSKÖTERSKA Marianne Wilander 0152-44 05 75 Stallarholmen www.marionkonsult.se

0 70 8 32 5 3 62 primadesign.se

TBEera vaccin s dig ho mig!

DROP IN ÖPPET PR ODU K TIONS B YR Å

Stallarholmen / Stockholm w w w.turbin.se

Mån, tis, ons och fre 8.30–10, 13.00–14.00 Övriga tider – ring och boka. Jag samarbetar med Landstinget Sörmland via Vårdcentralen Mäster Olof.

VI STÄDAR DITT HEM

GULA INDUSTRIHUSET STALLARHOLMEN

ÅRET UT! Lunch 69kr tisdag-onsdag

Nöjd kund är vår kvalitet! För en renare känsla!

Övriga dagar 79kr/Samt 10% på alla varor!

Öppettider dec-april mån-fre kl. 11-19 lör-sön kl. 13-19

I STALLARHOLMEN Mån, ons, tors, fre 08.00–16.30. OBS! Utökad öppettid: Tis 8.00–20.00.

www.vetistallis.se Tel: 0152-44 08 89

0152-17000

Lena, Jolanta, Sofie, Lisette, Tezz, Ewa Gula Industrihuset, Brogatan 21 • 070-652 81 64 • www.vips-lena.se • lena@ivehult.se

Dina fötter i mina händer

Thai_GSH_Dec_2016.indd 1

2016-11-16 08:28

Medicinsk fotvård Petra Schneider Diplomerad medicinsk fotterapeut

070-301 34 89 schneider1@aol.se Brogatan 21 (Gula Industrihuset) 645 61 Stallarholmen 12 GILLA STALLARHOLMEN

Smaka våra egna korvar! Hängmörat nötkött! Färdiglagat! Välkomna! Öppettider: Fre 12–18, Lör 11–15 Tel: 070-735 43 91

VI FIXAR DINA INRAMNINGAR! Stort urval av lister.

GALLERI Litografier från tre generationers tryckning. 070-575 38 16 • mail@lindstromslito.se • www.lindstromslito.se


Gula Industrihuset

www.gulaindustrihuset.se

VI FINNS I GULA INDUSTRIHUSET

0707 54 66 94 viktoria@loppberga.se Brogatan 21 Stallarholmen

Loppberga

©

HANDVÄVDA TRASMATTOR Ring för besök i ateljén i Gula Industrihuset. 0707-54 66 94 www.loppberga.se

Bussaba har blivit Sao Thai

Carrick

!!!®!

JULKLAPPAR? Vi skapar presentreklam och give-aways som du aldrig sett. Man skulle till och med kunna säga att vi uppfinner det på nytt. Behöver du något som sticker ut och som dina kunder minns till nästa jul, affärsmöte, mässa, konferens eller tradeshow?

Rawinan ”Sao” Tengphakwaen och Gunnar Cardell är de nya ägarna efter Bussaba. Sao kommer ifrån Schiang Mai i norra Thailand där hon arbetade som charkuterist med sin bror. 2004 flyttade hon till Sverige. Gunnar Cardell kommer ifrån Stockholm och arbetar i en begravningsbyrå som han är tredje generationens ägare till. – 2002 köpte jag huset i Stallarholmen och ett par år senare träffade jag min kärlek på en vinprovning i Stockholm. 2012 gifte vi oss i Thailand, så nu har vi två företag, 3 barn från tidigare äktenskap och 4 barnbarn tillsammans, berättar Gunnar Cardell med ett leende. Sao Thaimat i Gula Industrihuset satsar inte bara på restaurang och Take away utan de har även utökat med specerier från det thailändska köket. Sao Thai har öppet alla dagar i veckan, måndag–fredag 11–20, lördag–söndag 13–19.

Välkommen in till en ny värld.

!

!

i Kolsundet Ny design av gamla segel Carrickikolsundet.se 0708-57 22 11

Vill du annonsera i Gilla Stallar­ holmen? Hör av dig till vår annons­säljare Kajsa Almstedt!

PLANETPROMO.SE Gula Industrihuset Stallarholmen daniel@planetpromo.se 072 333 08 93

Tel: 072-036 17 43 kajsa@gillastallarholmen.se

TEXT OCH FOTO: KAJSA ALMSTEDT

*

Välkommen till nyckelgym i Stallarholmen!

Nu börjar vi med receptionstid!

Det LILLA hemtjänstföretaget med den STORA omsorgen! • Hos oss får Du alltid personlig service och du möter bara några få ansikten. • Vi svarar alltid personligen när Du ringer vår telefon.

Gymmet kommer att vara bemannat tisdagar udda veckor kl 16.30–18.30. Vi finns i Gula Industrihuset, Brogatan 21.

HE MTJÄN ST SO M GE R DI G DET LI LLA EXTR A!

Under receptionstid kan du: • Titta på gymmet och om du vill provträna ett pass. • Få hjälp med hur ut­ rustningen på gymmet fungerar

HJÄLPREDAN jobbar på uppdrag av kommunen. När Du anlitar oss innebär det samma kostnad som när Du anlitar den kommunala hemtjänsten. Vi arbetar i Stallarholmen och Strängnäs med omnejd. Hjälpredan ng r utfö även städni ag dr med RUT-av .

• Köpa träningskort.

Varmt välkomna till Hjälpredan! Helena Bartling med personal

www.nyckelgym.se

E-post: info@hjalpredan.com Telefon: 070-966 32 82

E-post: nyckelgym@hotmail.com Telefon: 0705­ 18 96 75 Telefontid: Mån / Ons / Fre kl. 9.00 –12.00

GILLA STALLARHOLMEN 13 13 GILLA STALLARHOLMEN


Stramt och klassiskt. Johan Antman.

Yvigt och tomtelikt. Uffe Meijer.

Kraftfullt och hipstermässig

”TITTA, DÄR ÄR TEXT: HANNA EKELUND FOTO: LILLAN GUSTAVSSON

Det är inne att ha skägg. Storstäderna vimlar av yxlösa skogshuggar­ män med imponerande ansiktsbehåring. Även i Stallarholmen kan man spana in ett gäng ståtliga exemplar. Vi träffar några av dem för att prata om skäggvård, skäggklegg och varför deras hakor inte sett dagens ljus på decennier. Vi har knappt hunnit hälsa på varandra innan det initierade skäggsnacket drar igång. – Jag kortade ner mitt för bara någon vecka sedan, det är ju nästan så man ångrar sig i det här sällskapet, säger Johan Antman och skrattar. Krister Wretström, som många känner igen som Stallarholmsvikingarnas hövding, hade skägg ett tag på 80-talet men det var när Vikingaföreningen skulle samla ihop sig för en fotografering inför första vikingafestivalen 2002 som han lät det växa ut igen och sedan dess har det varit där. – De första åren hade vi tävlingar på fes­ti­ valen då vi bland annat utnämnde årets skägg, berättar han. För Mikael Ax började det med en julklapp. – Min fru anmälde mig till Tough Viking och gav mig det en jul. Då bestämde jag mig för att inte raka mig förrän efter loppet. Min 14 GILLA STALLARHOLMEN

fru gillar inte skägg, berättar han. När loppet var avklarat rakade Mikael av sig skägget men ångrade sig omedelbart och lät det växa ut igen. Mardröm Rakning är ett känsligt ämne. – Jag drömmer mardrömmar om att jag rakar av mig skägget ibland, säger Uffe Meijer och drar handen över sitt långa gråsprängda. De andra fyra nickar förstående. – Man skulle ju känna sig som en kräfta utan skal, säger Krister Under tiden som Lillan tar porträttbilder på dem en och en passar jag på att fråga lite om skäggvård. Mikael klipper sitt på salong, de andra klipper själva men är överens om att ska man klippa på salong, så måste det vara någon som kan skägg. Uffe har med sig sitt skäggvårdskit i en tyg-

Dags för fotografering i tomtefabriken. Från vänster: Dennis Sörensen, Mikael Ax, Krister Wretström, Johan Antman och Uffe Meijer.


gt. Mikael Ax.

Vilt och vikingaaktigt. Krister Wretström.

Flätat och Asterixinspirerat. Dennis Sörensen.

TOMTEN” påse. Tjusigt skäggbalsam, en tysk skäggborste, en gles kam och spraybalsam från Apoteket. Johan har med sig en skäggolja och erkänner att han lägger ner ganska mycket tid på sitt skägg varje dag. Dennis kör med flickvännens schampo så att flätan doftar jordgubb. Klegg i skägg Vad är då skägget? En accessoar? En kropps­ del? Eller något helt annat? – Mitt skägg är då fan ingen handväska, säger Dennis Sörensen som enligt egen utsago inte har sett sin haka sedan han gick i tvåan på gymnasiet. – Jag ser det som en del av frisyren, menar Mikael. – Till en början kanske det var lite som en accessoar men nu är det en del av en själv, resonerar Krister. Ja, nog verkar de fem fästa vid sina skägg, både kroppsligen och själsligen, men det måste ju ändå finnas nackdelar med att ha hela ansiktet fullt med hår. – Det kan vara svårt att äta yoghurt, säger Mikael. – Och korv med klegg, lägger Uffe till. – Jag måste stoppa in flätan i tröjan när jag springer, annars piskar den mig i ansiktet, berättar Dennis Sörensen.

En knippe historiska skägg. Makt, revolt, vetenskap, saga.*

Skön boost Ibland kommer folk fram och tar dem på skägget utan att be om tillåtelse, vilket kan kännas underligt. Samtidigt tycker de att det kan vara en egoboost att bli uppmärksammad för sitt skägg. – Jag blir så glad när barn pekar på mig och säger, “Titta där är tomten”, säger Uffe. Det händer tydligen också, får jag veta, att skäggmän hälsar på varandra endast av den anledning att de är just det, skäggmän. Vi skiljs åt, skäggen och jag. Men jag tar med mig fascinationen kring att lite hår kan skapa en sådan känsla av gemenskap män(niskor) emellan. GILLA STALLARHOLMEN 15

* Gustav Vasa, tomten, Karl Marx, Che Guevara, Leonardo Da Vinci, Gandalf.


VÄLKOMMEN TILL KYRKAN I JUL Första söndagen i Advent, 27 november Mässa med stora och små kl. 11 i Överselö kyrka Ola Orwinger, Mats Wendt, Tonsillar och Tonfiskar Andra söndagen i Advent, 4 december Högmässa kl. 11 i Franciskuskapellet Tredje söndagen i Advent, 11 december Högmässa kl. 11 i Franciskuskapellet, Ola Orwinger Lucia tar paus i år medan vi planerar hur vi ska lägga upp firandet nästa år Fjärde söndagen i Advent, 18 december Högmässa kl. 11 i Ytterselö kyrka, Mats Wendt Julafton 24 december Samling vid krubban kl. 10 i Ytterselö kyrka, Mats Wendt, Tonsillar och Tonfiskar Julbön kl. 17 i Överselö kyrka, Ola Orwinger, Johan Richlow, trumpet, Linnea Richlow, sång, Peter Richlow, piano och orgel Juldagen 25 december Julotta kl. 7 i Överselö kyrka, Ola Orwinger, Mats Wendt Annandag jul 26 december Högmässa kl. 11 i Överselö kyrka, Mats Wendt Värnlösa barns dag, tisdag 28 december Förbönsmässa kl. 8.30 i Franciskuskapellet, Mats Wendt svenskakyrkan.se/stallarholmen | 0152-346 40 16 GILLA STALLARHOLMEN


Två julmarknader med skilda stuk dVªfXªdªVªdªXfªdfªVd FOTO: LILLAN GUSTAVSSON

Lördag 26 november, Kreativ Julmarknad i Gula Industrihuset med tema hämtat från Charles Dickens. Lördag 10 december, Traditionell Jul­ marknad på Vikingavallen med det traditionella svenska hantverket i fokus. I Stallarholmen ryms två jul­ event med olika inriktning. Först ut i år är Kreativa Julmarknaden vid Gula Industrihuset lördag 26 november kl 10–15. Ulrika Beckman blev tillfrågad om att bli projektledare och fick med sin man Thomas Seidenhof. Ulrika driver sedan i somras butiken Beckmans i Gulan som en filial till sin butik i Strängnäs. – Min pappa var kreativ och spontan. ”Har man inga drömmar blir det ingenting”, brukade han säga och också ”det får bära eller brista”, berättar Ulrika och tror att hon ärvt hans inställning till livet. För att årets julmarknad ska sticka ut lite extra har Ulrika och Thomas hämtat inspiration från Charles Dickens klassiska berättelse ”En julsaga” från 1843. – Vi kommer bland annat ha en liten sånggrupp med tidstypiska kläder som kommer göra små uppträdanden på olika platser, och vi letar efter gamla engelska julsånger som omväxling till dem vi annars hör. I en sagohörna kan barnen lyssna till berättelser lästa av en sagotant, berättar Thomas. Hedenhöshästar I år blir det 30–35 utställare som kommer hålla till både ute och inne. Det kommer Tinker­ hästar (ni vet de där hästarna med lurvigt hovskägg) från Hallmyra ridklubb som barnen får rida på och Krusius alpackor finns också på plats. Vid sidan om körsången kommer även trumpetspel höras över innergården. Förra året gjorde tomten ”Farmen-Gutta” succé på sin traktor och kommer förhoppningsvis igen i år. – Vi är ett stort gäng som jobbar med det här. Det är många praktiska detaljer att tänka på, påpekar Thomas. Det är tre avsändare av Kreativ Julmarknad: Drömfabriken, Gula Industrihuset och Studiefrämjandet.

Det mesta som säljs är närproducerat men en nyhet för året är produkter från Tanzania som säljs för ett stödprojekt där. Butikerna är öppna och Röda Korset medverkar. – Gula Industrihuset är en fantastisk plats att vara på och jag ser verkligen fram emot årets julmarknad, säger Ulrika. Det blir spännande att se hur många som hänger på Dickens-­konceptet. Nystart Till skillnad från Gulans kreativa marknad har Vikingavallen en lång tradition av julmarknader under många år men 2013 och 2014 blev det ingen. – Det är många som frågat efter den och förra året bestämde jag mig tillsammans med Anders Ericsson för att ta tag i julmarknaden igen, berättar Trijntje van der Meulen, som är kassör i Föreningen Vikingavallen medan Anders är ordförande. Det blev ett uppskattat försök och den 10 december kl 10–15 är Vikingavallen öppen i år igen för att sprida julstämning. – Sedan gammalt har vi många kontakter med hantverkare och flera hör av sig spontant för att vara med. Jag ska dock ta några fler kontakter och räknar med att det blir runt 20 medverkande, säger Trijntje. Näver och stickat Vikingavallens julmarknad präglas av svensk tradition och det blir näverarbeten, stickat, julkransar, kuddar, tomtar och annat hantverk. Röda Korset och Hembygdsföreningen medverkar liksom Stallarholmens församling som bidrar med handstöpta ljus. Birgitta ”Bob” Öberg från Sundby är ny deltagare med sin glaskonst. – Så blir det förstås café med hembakat och vårt lotteri till stöd för Vikingavallen. Har vi tur blir det luciatåg också, säger Trijntje. När Ulrika och Trijntje träffas som hastigast i Gula Industrihuset sker det i största samförstånd. Var och en jobbar efter sitt koncept och det är två veckor mellan marknaderna. I företagsamma Stallarholmen finns uppenbarligen utrymme för två julmarknader! EVA HULTÉN

Thomas Seidenhof och Ulrika Beckman projekt­leder Kreativa julmarknaden som går av stapeln lördag 26 november i Gula Industrihuset. FOTO: EVA HULTÉN

FOTO: LILLAN GUSTAVSSON

Trijntje van der Meulen förbereder julmarknaden på Vikingavallen den 10 december. FOTO: EVA HULTÉN

GILLA STALLARHOLMEN 17 GILLA STALLARHOLMEN 17


SUNDBY STRAND, byggklara villatomter

Alla r sålda villatomte rar nu för så vi plane tta utbygg den fortsa undby naden av S Strand.

www.sundby-tomter.com

Vem ansvarar för halkbekämpning? Fastighetsägare ansvarar för renhållningen året runt på gångbanor längs med fastigheten. Strängnäs kommun snöröjer och halkbekämpar större genomfartsleder, bussgator samt gångoch cykelvägar. Sand finns att hämta för allmänheten utanför kommunens förråd på Kvittenvägen i Strängnäs, vid brandstationen i Åkers styckebruk, vid p-plats Hammarvägen i Mariefred och vid Vannesta på Mariefredsvägen i Stallarholmen.

Glöm inte reflexen! Med reflex syns du på 140 meters håll av en bilist. Utan reflex är avståndet 20 m.

Mysiga julmarknader

Servicetjänst för äldre

Det lackar mot jul! Kom i stämning genom att besöka någon av de mysiga julmarknaderna runt om i vår kommun. Du hittar aktuella datum och platser här: www.strangnas.se/julmarknad

Är du 70 år eller äldre kan du för självkostnadspris få hjälp med sådant som inte ingår i hemtjänstens uppgifter, t.ex snöskottning, byte av glödlampor, och promenader. För att få en tjänst utförd ringer du till 0152-33 12 91.

Har du upptäckt ett fel?

Sök snabba pengar

Lämna din felanmälan här: www.strangnas.se/felanmälan

Kommunfullmäktige När: Måndag 19 december kl 18:30 Var: Paulinska salen, Kristinav. 1, Strängnäs. (Ingång från Bondegatan.) Handlingar finns på: www.strangnas.se och på kommunens medborgarkontor. Mötet är offentligt.

Strängnäs kommun | Tfn 0152-291 00 | 18 GILLA STALLARHOLMEN

070-760 09 09

Du som är mellan 13 och 25 år kan söka bidrag för att arrangera en kulturhändelse i kommunen för andra barn och ungdomar. Läs mer och ansök på: www.strangnas.se/snabbapengar

God Jul och Gott nytt år! önskar Strängnäs kommun

www.strangnas.se


Månadens tema: Generositet

Lyckan av att ge TEXT: ANNA SÄRNÅ, STALLARHOLMENS FÖRSAMLING ILLUSTRATION: ANNSOFI ERICSSON PETRINI

”Saligt är att giva” säger ett känt talesätt. Det bekräftas faktiskt av lyckoforskningen som visar att man blir gladare av att vara generös. Med bara veckor kvar till julen satte vi oss ner med några stallarholmsbor och pratade om julklappar, välgörenhet och generositet.   – Vi vill ge våra barn upplevelser av magi. Några uppstår av sig själv, andra iscensätter vi, säger Jennie Porsbjer. Vi sitter på församlingens sopplunch och pratar om julen. Joakim Hagsten berättar: – För mig är julen familj, värme och gemen­ skap. Jag kommer från en kristen familj så Jesus födelse är fotfarande det centrala. Även fred och kärlek. Det är det svåraste då man ska koka ihop hela släkten. Ändå envisas man med att försöka varje år, säger han. Jennie Porsbjer tillägger: – För mig är julen mörker, tomtar, troll, midvinter, ljusfest, vakor på nätterna och rida ut i snön. Det här med julklappar är förstås också viktigt, både att ge och att få. Men vi försöker hålla antalet nere. Barnen får några leksaker var. Till de vuxna skänker vi olika välgörenhetsklappar. Extra allt Joakim tycker att det blir lite för mycket av allt under julen. – Man vill ju dricka julöl, glögg, päronkonjak och must samtidigt … och så kaffe förstås. Man får ju nästan lägga upp ett schema för att hinna med allt man ska göra. Titta på Kalle Anka, äta, öppna paket. Joakim kommer med idén att man skulle sprida ut firandet på flera dagar istället för att göra allt på julafton. Då skulle man komma ifrån att det blir så mycket samtidigt så man inte uppskattar var och en av sakerna tillräckligt. – Det är så mycket mat. Vi käkar allt på en gång. Det känns så otacksamt när mammas Janssons frestelse som hon lagt ner så mycket

kärlek i ligger och skvalpar längst ner i magen bland allt annat. Sedan blir det ju så mycket paket. Det spelar ingen roll att man bestämmer att man ger två paket var till barnen. Det blir alltid fler från farmor och mormor. Mystiska händelser Julen är ju mycket en barnens högtid. Men vad vill föräldrarna helst av allt ge vidare till sina barn? – Det jag vill ge barnen vid jul är magin. Det händer mystiska saker hela julen. Några är naturliga medan vi iscensätter andra. Till exempel kan barnen se tomtens siluett vandra förbi utanför huset trots att ingen i familjen saknas inne, säger Jennie. Joakim fortsätter: – Det jag vill ge mina barn är att familjen är viktig och att vi gör saker tillsammans. Vi har en adventskalender med en liten påse för varje dag. När vi tog fram den trodde barnen först att det var paket i påsarna, men det är små lappar med aktiviteter som vi sedan gör tillsammans. Till exempel ”nu ska vi gå ut och hämta mossa till adventsljusstakarna”, berättar Joakim. Givarglädje I lyckoforskningen har man kunnat se att personer som är generösa också blir lyckligare. Att delad glädje är dubbel glädje har vi förstås vetat sedan länge. Jennie och hennes man Nicky låter även barnen få vara med och ge julklappar.

– Tillsammans med barnen brukar vi slå in några av deras gamla leksaker. Vi åker sedan in till Strängnäs och lägger julklapparna under de största granarna. Vi tror att de barn som inte får några julklappar kommer att leta under varje gran de ser och hitta paketen. Jennie berättar även att de under de senaste åren har dukat till en person extra vid julbordet. Det roligaste är att den platsen brukar fyllas. Ge av sin tid Så vad är egentligen att vara generös? Generös är man när man ger utan att förvänta sig något tillbaka. Ofta när vi tänker att någon är generös så handlar det om att den personen ger pengar eller saker till någon annan. Men visst skulle det lika väl kunna vara att en idérik person delar med sig av sina tankar, att en som har tid och engagemang delar med sig av det och en tredje som har mycket glädje låter den smitta av sig. Generösa får vi vara med allt det vi var och en har mycket av och som kan lyfta andra. Av samtalet på sopplunchen där Jennie och Joakim så generöst delat med sig av vad de tycker är viktigt kring julen har gett mig massor av inspiration: att umgås, göra saker tillsammans och att se magin i livet. Nu vill jag avsluta med att önska er alla en jul i generositetens tecken!

NÄSTA MUSIKCAFÉ: GENEROSITET Berättelser, tänkvärdheter och musik. TID: Tisdag 6/12 kl 19.00 PLATS : Mötesplats Stallarholmen, Gula Industrihuset. KOSTNAD: Fri entré. Stanna gärna kvar och fika efteråt! Kostar 20 kr.

GILLA STALLARHOLMEN 19


ea!

%

TT

esn

hino, aroid.

M I L J Ö T VÄ

TT

DÄC K & FÄ

LGAR

Välkommen till oss! Vårdcentralen Mäster Olof, Strängnäs 0152-262 00

GLASÖGONBAD Rengör både glas och båge. Snabbt och enkelt!

Trädgårdsgatan 7 645 31 Strängnäs 0152–175 65 www.hallinsoptik.se Gilla oss på

3

03 56 9 02 • 073-5 0159-305 Niclas Sanna och

50%

RABATT

på alla märkessolglasögon

Ray-Ban, Moschino, Rodenstock, Polaroid.

Märkesrea!

ips!

Julklappst

Distriktssköterskemottagning, Stallarholmen 0152-44 05 75 (Marianne Wilander) Genom vårt samarbete ges du som bor i Stallarholmen möjlighet att träffa en distriktssköterska utan att behöva åka in till Strängnäs.

Läggesta Kiosk & Café

Stallarholmens RödaKorskrets

STATIONSH USET LÄGG ESTA

Stöd vår verksamhet

ÖPPET: MÅN–FRE 5.30–18 LÖR 9–17, SÖN STÄNGT 6 nov 2016–26 mars 2017

FIKA, smörgåsar, färskt kaffebröd, lättare maträtter (Minigatukök). LIVSMEDEL, speceri-, mejeri- och kylvaror. OMBUD för SJ, länstrafiken, Svenska spel Lotter.

TEL. 0159-106 66, 070-515 52 59

genom att köpa våra stickade plagg antingen på Gulans julmarknad lördag den 26 november eller på Vikingavallens julmarknad lördag den 10 december. Välkomna. För information kontakta ordf Staffan Andrén på tel 0152-434 98. Läs mer om om Röda Korsets hjälpverksamhet på: www.redcross.se

Vill du ha bra p också ris och service? bra

Inte bara vitvaror!

STRÄNGNÄS Vi firar 10 år i Solberga köpcentrum! JUBILEUMSPRISER I BUTIKEN HEAT690 HEAT690 /750/750

LUFTVÄRME SOM SPARAR MEST I HÖGSTA ENERGIKLASS Standardinstallation ingår, se villkor i butiken.

STALLARHOLMEN

Välkomm

en till os

s!

ABAD NU HAR VI ÄVEN SPMÄL AR SPA Modell 816+

många fördelar. Ex. • Plats för 6-7 personer • 220x220x960 mm

ENERGIKLASSAD FÖR NORDISKT KLIMAT!

KAMPANJPRIS!

19.995:-

Ord. pris 21.995:- efter rotavdrag

• Ram i rostfritt stål.

NYHET!

A+++ 5

ÅRS GARANTI

• Balboa TOUCH panel. CANVAC QUALITY

Klarar ner till -30o C PERSONLIG SERVICE! KVALITET TILL LÄGSTA PRIS! TRYGGHET! DET LÖNAR SIG ATT KOMMA TILL OSS!

20 GILLA STALLARHOLMEN

• Balboa BWA WIFI. • R10 HD isolering botten, kar samt sidor. • HD SPA lock 15-10 cm lutande för avrinning. • Service i Eskilstuna

HUSHÅLLSGRUPPEN Strängnäs • Solberga köpcentrum

0152-125 00 • www.elonstrangnas.se Mån-fre 10-18 • Lör 10-16 • Sön 11-16


• • • PORTRÄTTET

Marianne Oscarsson

DAGMAMMAN SOM TROR PÅ TOMTEN TEXT & FOTO: EVA HULTÉN

Sommarbarn, dagbarn, nattbarn, fritidsbarn och två egna pojkar – när Marianne Oscarsson till sommaren går i pen­ sion har hon ägnat drygt 40 år av sitt liv åt barnomsorg.

Marianne med katten Elvis i famnen.

Det sista dagbarnet för dagen är på väg hem. Pappa Björn och mamma Helene hämtar lille Oskar 3 år men gör sig ingen brådska. – Vi trivs här, säger Björn. Det är verkligen som ett hem och Marianne är som en farmor för Oskar. Redan som 5-åring bestämde sig Marianne för att hon ville jobba med barn när hon blev stor. Efter uppväxten i Åker och Mariefred flyttade hon till Runsö gård där hon fick sitt första jobb som barnflicka. – Ett tag prövade jag på att jobba i butik och på en fabrik i Gula Industrihuset, men det var ingenting för mig, konstaterar Marianne.

På senare år har hon fått hjälp av sin man Leif, som är sjukpensionär. Han är bland annat ”plåsterfarbror” om någon råkat göra sig illa och han läser för barnen. I trädgården finns en lekplats med gungor, sandlåda, rutschbana och lekstuga. Till hösten och vintern är Marianne noga med att ha mat till fåglarna. Det är roligt för barnen och de lär sig de olika arterna som kommer för att äta.

Livsuppgift Efter flytt till huset i Kumla, Toresund (Sundsbacken) 1976 kunde hon etablera sig som dagmamma i Stallarholmen – först privat men snart kommunalt. – Att ta hand om barn har blivit den livsuppgift jag trivts med – något av ett kall – och jag har varit arbetslös totalt två månader. När mina två adoptivsöner kom hit från Ecuador var jag förstås föräldraledig ett tag, berättar hon. Det är många barn som fått omvårdnad av Marianne genom åren. Hon vet inte själv hur många det är men i hallen kan man se en hel del av dem på bilder runt väggarna. – Nu har jag fem barn från tre till fem år men under vissa perioder har jag haft nio barn – även nattbarn och så kallade fritidsbarn, berättar Marianne.

– Jag är uppvuxen på en gård och förr hade vi höns, kalkoner, kaniner, duvor, marsvin och till och med en gris. Vi har också haft hund och burfåglar. Numera nöjer vi oss med tre katter och fiskar.

Tomte­ samlandet började Marianne med för 35 år sen. Nu finns det circa 3 000 i alla storlekar.

Tomtedags Marianne är själv en bokslukare och läser mycket för barnen. – Nu är det dags att ta fram tomteböckerna, säger hon. Jag har alltid trott på tomten, det hör till när man växt upp på en gård. När man ser sig om i huset ser man tomtar överallt i alla de former och storlekar. Det började när Marianne flyttade hemifrån 1972. Till jul köpte hon sin första tomte och sedan var samlandet igång.

Till och med i akvariet bor en tomte. Den trivs tillsammans med en liten dvärgklogroda som bott där sedan 1979. – Min pappa var skrothandlare, som man sa på den tiden, och jag har nog ärvt mitt samlarintresse från honom, tror Marianne. Närmare 3000 Vid 2  000 tomtar slutade hon räkna men tror att det närmar sig 3  000 nu. Alla står inte framme men till jul fyller hon en bänk i köket med ett urval från den stora samlingen. Många av dem har hon fått i present och hon har tomtar från Mexiko, Kanada, USA, Holland och Västindien. Det senaste tillskottet står på köksbordet och är årets samlartomte från Världsnaturfonden. Leif är också något av en samlare – framför allt när det gäller Elvis Presley. Tomtarna får samsas med skivor, tavlor, tallrikar, kuddar m m som har Elvis-motiv och en av katterna heter Elvis. Dessutom ser man här och var samlingar av änglar, småbilar, mortlar och ekorrar men ingen av dem kan förstås mäta sig med tomtarna. För barnen finns det mycket att titta på i huset men de vet att de inte får röra någonting. – De är jätteduktiga. De bara tittar på tomtarna och pratar med dem. Flera av dem har själva börjat samla på tomtar så det finns gott om tomtar här i Stallarholmen, säger Marianne och ler lite finurligt. GILLA STALLARHOLMEN 21


I höstkantarellernas höstkantarellernas Adventstid kom till vårt ensamma hus, Nu är vi på gång! Livspussel!? tid Livspussel!? jag sätter i staken ett sparat ljus… Nu börjar: Nu Nu börjar: börjar:

Stallarholmens församling och Drömfabriken

började med Bibeln ??? ??? ??? !!! !!! !!! ??? ??? ??? Vi Vi Vibörjade börjademed medBibeln Bibeln – Sant eller falskt, sedan Adventstid, juletid, nu är vi där igen! ??? ??? ––Sant Santeller ellerfalskt, falskt,sedan sedan Stjärnor i fönster, adventsljusstakar av alla de Vad betyder Bibelns Vad betyder Bibelns Vad betyder Bibelns !! En tid fylld av förväntan, !!! gestalter slag. förhoppningar gestalter för oss idag. gestalterför föross ossidag. idag. ??? längtan. ??? Nu och gör vi en nystart Nu gör vi en nystart Nu gör vi en nystart Förväntan på vaddå? Förhoppningar på !! !!! med med Livspussel. Vi byter medLivspussel. Livspussel.Vi Vibyter byter vaddå? Längtan efter vaddå? dag och träffas torsdagar dag och träffas torsdagar ??? ???våra ??? !!! !förväntningar träffas torsdagar Kanske är såoch stora, så högt !! !!! ??? ??? ??? i dag församlingshemmet

Jag läste läste häromdagen ii tidningen tidningen omhunden hunden Atttaupp ta ytterligare ettsteg steg livet kändes har nu startat Frivilligbyråns Väntjänst. Jag Att ett i ilivet Jag lästehäromdagen häromdagen i tidningenom om hunden Att taytterligare ytterligare ett steg i livetkändes kändes Hugo – en mycket charmig hund tycktes det. utmanande och lite läskigt. Efter lekenoch och Vi vet av utmanande erfarenhet attoch många människor är ileken Hugo Hugo––en enmycket mycketcharmig charmighund hundtycktes tycktesdet. det. utmanande ochlite liteläskigt. läskigt.Efter Efter leken och Förutom charmen hade Hugo en utomordentlig sommarledigheten kändes det som kroppen behov av sommarledigheten att träffa andra människor. Klimatet Förutom kändes det Förutomcharmen charmenhade hadeHugo Hugoen enutomordentlig utomordentlig sommarledigheten kändes detsom somkroppen kroppen egenskap: han kunde spåra kantareller. Den var fylld med en ny kraft – nyfikenheten ha i samhället har gjort att ensamheten är egenskap: var egenskap:han hankunde kundespåra spårakantareller. kantareller.Den Den varfylld fylldmed medenennynykraft kraft– –nyfikenheten nyfikenhetenhad ha påträngande. hunden ska jag ha! Har nämligen lite svårt att kommit tillbaka. Jag kan faktiskt fortfarand hunden kommit hundenska skajag jagha! ha!Har Harnämligen nämligenlite litesvårt svårtatt att kommittillbaka. tillbaka.Jag Jagkan kanfaktiskt faktisktfortfarande fortfarand Videt vill kunna erbjuda någon att samtala med fri från hitta de där gula sakerna skogen. ”Kanske känna lite på det sättet. Hösten hitta hittade dedär därgula gulasakerna sakernaiiiskogen. skogen.”Kanske ”Kanskedet det känna kännalite litepå pådet detsättet. sättet.Hösten Höstenärär ärfrifrifrån från över en kopp kaffe, eller kanske ett sällskap omsom aldrig finns där borta” säger hustrun tålmodigt och sommarens ”stress” sommaren finns sommarens ”stress” –––sommaren som aldrig finnsdär därborta” borta”säger sägerhustrun hustruntålmodigt tålmodigtoch och sommarens ”stress” sommaren som aldrig man behöver komma ut i något ärende. Listan vänligt till mig skogen. Jag går dit och hittar tycks tillräckligt lång för allt det där önsk vänligt tycks tillräckligt lång för allt det där vivi önskar iförsamlingshemmet församlingshemmet vänligttill tillmig migiiiskogen. skogen.Jag Jaggår gårdit ditoch ochhittar hittar tycks tillräckligt lång för allt det där vi önsk ställda att besvikelsen blir idesto större när det skulle kunna göras längre, men det vi anser kl 19–21 med start 10 sept och sedan varannan naturligtvis svampen som hon sett men inte och vill. Men med hösten är det annorlunda kl med start och vill. Men med hösten är det annorlunda kl 19–21 19–21 med start10 10sept septoch ochsedan sedanvarannan varannan naturligtvis inte blir som vi tänkt? naturligtvissvampen svampensom somhon honsett settmen meninte inte och vill. Men med hösten är det annorlund viktigt för oss i gruppen är: vecka dvs 24 888okt, okt, 555nov, 19 jag. Jag sitter nu där kvällssolen på altanen och de många färgerna och klara dagarna bär lit vecka dvs 24 sept, okt, 22 okt, nov, 19 nov jag. och de Vi kanske och längtar vecka dvslängtar 24sept, sept, okt,22 22efter okt,något nov,som 19nov nov jag.Jag Jagsitter sitternu nudär däriiikvällssolen kvällssolenpå påaltanen altanen och demånga mångafärgerna färgernaoch ochklara klaradagarna dagarnabär bärlite li Att vara medmänniska. och 3 dec. njuter av min överdådiga svampmacka – Tack stillhet och ro. 33 dec. vioch aldrig uppnår? njuter stillhet och ro. och dec. njuterav avmin minöverdådiga överdådigasvampmacka svampmacka––Tack Tack stillhet och ro. I dagsläget är vi elva personer i varierande till vännen som plockat kantarellerna utan Och förhoppningar? Ja, vad är det? till Under Gud har givit oss nyfikenhetens och tillvännen vännensom somplockat plockatkantarellerna kantarellerna–––utan utan Under hösten kommer vi att samlas kring Gud givit ålder, engagerade volontärer som brinner föroch Underhösten höstenkommer kommervi viatt attsamlas samlaskring kring Gudhar har givitoss ossnyfikenhetens nyfikenhetens och hund! hund! ämnen som: Jag tror vi alla har olika känslor inför både lekfullhetens ande. Han vill att vi ska ämnen hund! ande. att hjälpalekfullhetens andra och ge stöd tillHan samhällets ämnen som: som: lekfullhetens ande. Hanvill villattattviviska ska advent och jul. Olika tankar om vad som är Om tillit, gudsbild upptäcka mer av oss själva, av människorna Om ordinarieupptäcka stödinsatser. Om tillit, tillit, gudsbild gudsbild upptäckamer meravavoss osssjälva, själva,avavmänniskorna människorna viktigt. Det kan människosyn vara allt från vem man vill Om runt omkring oss och naturligtvis världen. Insatserna bygger på frivillighet och är Om identitet, runt omkring oss naturligtvis världen. Omidentitet, identitet,människosyn människosyn runt omkring ossoch och naturligtvis världen. träffa tillge vilka julsaker som ska vara på vilken kostnadsfria. Och vi har avgett löfte om Om att och ta emot kärlek Mycket spännande händer i Stallarholmen Om att ge och ta emot kärlek Mycket spännande händer i Stallarholmen Om att ge och ta emot kärlek Mycket spännande händer i Stallarholmen plats i hemmet eller vad man ska se på tv eller tystnadsplikt. med soppa och i ihöst Vi Vi närmar oss frågorna på olika i höst hösti iförsamlingshemmet i församlingshemmet församlingshemmetmed medsoppa soppaoch och Vinärmar närmar oss frågorna påolika olikasätt: sätt:samtal, samtal, om man inteoss skafrågorna se på tv. på Vår tanke”livspusselsamtal” är förutom att görapå hembesök ”livspusselsamtal” på torsdagarna, i kyrkorn torsdagarna, i kyrkorna bilder, dikter, texter, musik. bilder, musik. ”livspusselsamtal” på torsdagarna, i kyrkorn För mig dikter, handlar adventstid och juletid mycket om förberedelser, att göra mig beredd. bilder, dikter, texter, texter, musik. att med regelbundenhet bjuda till kaffe på och i Gula med dess många gudstjänster med meddess dessmånga mångagudstjänster gudstjänsteroch ochi Gula i Gula Hur gör jagopretentiöst då? Adventsstjärnan tänder jag när domkyrkans klockor ringer till helgsmål på Att Att på ett sätt reflektera församlingshemmet. Attpå påett ettopretentiöst opretentiöstsätt sättreflektera reflekteraoch och Industrihuset med Drömfabriken. Mycket Industrihuset med Drömfabriken. Mycket lördagen den 26 nov, inte endina minut för erfarenheter tidigt. Sedan får den lysa till den 13 januari, tjugondedag Industrihuset med Drömfabriken. Mycket samtala om livfrågor där egna samtala om livfrågor där dina Ett ypperligt tillfälle att komma och knyta samtala om livfrågor där dina egna erfarenheter finns där att upptäcka, lära sig, berikas finns där att upptäcka, lära sig, berikas Knut. Jag vet att det finns andra traditioner, men så här gör jag. finns däross att iupptäcka, läramed sig, berikasav,av, av, kontakter, dels med gruppen, dels är basen för samtalen. är basen för samtalen. är basen för samtalen. hämta kraft ifrån. Tänk om möta hämta kraft Tänk om vivi kunde Julpyntar gör jag på julafton, efter samlingen kring krubban i Ytterselö. Sedan väntar jag! hämta kraft ifrån. Tänk om vi kunde möta andra som i likhet medifrån. dig känner behov avkunde att möta ”Vi folk vandring, ii oro, och ”Vi är ett folk på vandring, oro, bekymmer ”Viär ärett ettvaddå? folkpå påTomten? vandring, bekymmer och på tomten som på undret som sker. Gud, varandra och Gud, varandra och världen med den nyfiken Väntar på Nja,i oro, kanske inte så mycket träffa andra i liknande situation. Gud, varandra ochvärlden världenmed medden dennyfikenh nyfike nöd behöver vi styrka och stillhet”. nöd behöver vi styrka och stillhet”. nöd behöver vi styrka och stillhet”. och kraft som bara finns i ett barn som och kraft som bara finns i ett barn som just Vilket under? Undret att Gud blir människa. Att det lilla barnet som föddes för mer än 2000 år och kraft som bara finns i ett barn somjust just Jag sitter och tänker på den tid som nu och tänker på den tid som nu Vi som planerat och leder samtalet Vi som planerat och leder samtalet är Monica haft sommarlov, badat, ätit glass och plockat haft Jagsom sitter och tänker på denEn tidGud somsom nu sedan är Gud på jorden. En Gud som behöver mig, en Gud är utsatt och hjälplös. Vi som planerat och leder samtalet är Monica haft sommarlov, sommarlov, badat, badat, ätit ätit glass glass och och plocka plocka kommer Högsommaren (om hösten. Högsommaren (om man Erlandsson, Lennart Möller, Marie Erlandsson, Marie Möller både skrattar Lennart och gråterMöller, med mig, en Gud somoch delar liv, både –glädjen och smärtan. sommarkantareller. sommarkantareller. –hösten. hösten. Högsommaren (omman man Erlandsson, Lennart Möller, Marie Möller och mittkommer sommarkantareller. nu kan tala om en sådan i år) är över. I mig om en sådan i år) är över. I mig Mats Wendt. Det är min förväntan, mina förhoppningar och min längtan, att få leva nära den Guden, att alltmer Mats Wendt. nu kan tala om en sådan i år) är över. I mig Mats Wendt. Dietrich Dietrich Bonhoeffers ord ii en psalm: DietrichBonhoeffers Bonhoeffersord ordi en enpsalm: psalm: har hösten väckt speciella känslor. Efter lära känna Jesus Kristus. haralltid alltidhösten höstenväckt väcktspeciella speciellakänslor. känslor.Efter Efter ”Med hjärtats tillit att Guds goda makter ”Med hjärtats tillit att Guds goda makter ”Med hjärtats tillit att Guds goda makter det sommarlovet skolan börja Hur då? frågar kanske någon. Jag får möta honom i gudstjänsten, jag får prata medskulle honom i bönen, sommarlovet skulle skolan börja detsköna sköna sommarlovet skulle skolan börja beskyddande och trofast kring oss står beskyddande och trofast kring oss står vill beskyddande och trofast kring oss stårvill villvivv jag möter honom i mina medmänniskor, vid sopplunch, igen i barntimmar, konfirmander, i ett litet och spännande var något lockande och spännande igen––det detvar varinågot någotlockande lockande och spännande tillsammans leva dessa dagar och tacksamt tillsammans tillsammans leva leva dessa dessa dagar dagar och och tacksamt tacksamtta barn som ser mig. med vad skulle jag fåfåveta, veta, lära mig nu? meddet det––vad vadskulle skullejag jagfå veta,lära läramig mignu? nu? emot den tid vi får. ” emot Att se och bli sedd, det är en del av julens budskap; herdar, vise män, Maria och Josef, alla såg de emot den den tid tid vi vi får. får.”” Och klasskompisarna –––de som jag inte klasskompisarna de som jag inte sett på Ochsom klasskompisarna de som jagmed intesett settpå på Hösthälsningar barnet i krubban men de blev också sedda. Sedda av honom skapar universum och delar Hösthälsningar från svampskogen! hela Hösthälsningarfrån frånsvampskogen! svampskogen! sommaren hur var det med dem? Kanske helasommaren sommaren–––hur hurvar vardet detmed meddem? dem?Kanske Kanske Ola åsna husrum, tar ett värnlöst barns gestalt. Orwinger Ola Orwinger skulle vi få några nya i klassen – spännande i Ola Orwinger skulle ii skullevivifåfånågra någranya nyaiiklassen klassen––spännande spännande Första träffen blir 7 december klockan 13:30 Foto Sven G.G.Nilss Lyss till änglasångens ord, Gud är kommen till vår jord!så Foto fall. Foto Sven Sven G. Ni Ni så såfall. fall.

Överselö kyrka Överselö kyrka

Vad är Frälsarkransen?

Ny biskop Ny biskop Mats Wendt Foto Sven G. Nilsson

Minneslund Minneslund

i församlingshemmet. Då bjuds det också på skivor till kaffet av Åke Larsson.

Så vår uppmaning till15dig nu2015 är, lyft luren, tveka Onsdagen juli välsignades Lördag 29 augusti kl. 14 Onsdagen 15 juli välsignades Lördag Onsdagen 15 juli 2015 2015 välsignades Lördag29 29augusti augustikl. kl.14 14 ring någon inte, av oss. Behöver du hjälp med minneslunden på Toresunds kyrkogård. ii Strängnäs domkyrka. minneslunden på Toresunds minneslunden på Vi Toresunds kyrkogård. iSträngnäs Strängnäsdomkyrka. domkyrka. skjuts, försöker vi ordna det. väntar nukyrkogård. Biskop Hans-Erik Nordin De tre hemlighetspärlorna vill påminna oss om vår innersta hemlighet. Biskop Hans-Erik Nordin på att just du hör av dig. Vi vill hjälpa till att Biskop Hans-Erik Nordin lägger ned staven. Den eller de hemligheter som bara Gud vet. lägger läggerned nedstaven. staven. förgylla din vardag. Gudstjänsten av De förvarar mina drömmar och mitt yttersta hopp. Ingen annan än följs jag Birgitta Karlsson Foto Ann-Sofie Carlsson Gudstjänsten följs Gudstjänsten följsav av mingel på kyrkbacken och Gud vet vad de döljer. Där finns även mina viktigaste böneämnen. mingel mingelpå påkyrkbacken kyrkbacken Har jag barn, så gömmer jag kanske utanför domkyrkan då det utanför domkyrkan då det utanför domkyrkan då det Vi har av olika anledningar flyttat fram deras namn i någon av pärlorna. I en blir tillfälle att tala och rikta tack till biskopen. blir tillfälle att tala och rikta tack till biskopen. Söndagen den 13 september är det “öppet hus” blir tillfälle att tala och rikta tack till biskopen. premiären. Vi satsar nu på den 21 januari kl. annanär bor min älskade. I en tredje min Söndagen “öppet hus” Söndagenden den13 13september september ärdet det “öppet hus” Söndag 66 september Överselö kyrka kl. 13–15.30. 13–15.30. Söndag september 19. Drömfabrikens lokal Mötesplatsen är redan mest innerliga och heligaste bön till Gud. När jag rör vid dem är Söndag 6 september iiiÖverselö kyrka kl. Överselö kyrka kl. 13–15.30. kl. 11 högmässa med Som väl deflesta flesta vet vet stängdes stängdes kyrkan i kl. 11 högmässa med bokad. Vidare spelar vi den 22 januari kl. 15 det en beröringens bön: Herre, tänk på dem. kl. 11 högmässa med Som väl de kyrkan i Som väl de flesta vet stängdes kyrkan i Efter mässa i ikyrkan vandrade vi i hällande biskopsvigning ii Uppsala augusti 2013 på grund av hussvampsangrepp. Efter vandrade och två skolföreställningar den 23 januari. vi biskopsvigning Uppsala Efter mässa mässa i kyrkan kyrkan vandrade vi ii hällande hällande biskopsvigning i Uppsala augusti augusti2013 2013på pågrund grundav avhussvampsangrepp. hussvampsangrepp. ösregn upp till minneslunden där Ola Mats Wendt Foto Sven G. Nilsson domkyrka. Johan Dalman Nu är saneringen avslutad och innan Kersti Olin ösregn domkyrka. ösregn upp upp till till minneslunden minneslunden där där Ola Ola domkyrka.Johan JohanDalman Dalman

Hemlighetspärlorna

Hittefågel

Nu Nuärärsaneringen saneringenavslutad avslutadoch ochinnan innan återställningsarbetena påbörjas har du en återställningsarbetena påbörjas har återställningsarbetena påbörjas hardu duen en 22 GILLA STALLARHOLMEN unik möjlighet att se vad som doldes under 22 GILLA STALLARHOLMEN 22 GILLA STALLARHOLMEN unik möjlighet att unik möjlighet attsesevad vadsom somdoldes doldesunder under korgolvet. korgolvet. korgolvet. Vi svarar på dina frågor och bjuder på kaffe!

vigs till biskop i Strängnäs vigs vigstill tillbiskop biskopiiSträngnäs Strängnäs stift. Vigningen förrättas av stift. Vigningen förrättas stift. Vigningen förrättasav av ärkebiskop Antje Jackelén. ärkebiskop ärkebiskopAntje AntjeJackelén. Jackelén. Lördag 12 september kl. 14 i Strängnäs

Orwinger förrättade välsignelseakten, varvid Orwinger Orwinger förrättade förrättade välsignelseakten, välsignelseakten, varvi han talade om minneslunden som en viloplat han han talade talade om om minneslunden minneslunden som som en en vilopl för de avlidna och som rastplats och tillflykt f för för de de avlidna avlidna och och som som rastplats rastplats och och tillflykt tillflyk de efterlevandes sorg och saknad. de efterlevandes sorg och saknad.


n ade de

g kar da – ite av

a

h na

enhet t at

vi ta

ilsson

e

id lats kt för

Äldreläger Gränna-Visingsö Gränna-Visingsö Äldreläger

Nu kör kör vi vi igång! igång! Nu

Dag tre var det dags Startdatum: Dag tre var det hemåt. dags Startdatum: att styra kosan Kyrkans Öppna Förskola att hemåt. Kyrkans Öppna Förskola Vi styra gjordekosan ett stopp 7 september Vi gjorde ett stopp 7 september vid Alvastra kloster. Barntimmar 10 september vid Alvastra kloster. Det grundades Barntimmar 10 september Det grundades Barnkörer 9 september 1143 av munkar Barnkörer 9 september 1143 av munkar från Frankrike. Där Konfirmander 8 september från Frankrike. Där Konfirmander 8 september ligger för övrigt en Selakören 1 september ligger för övrigt en Selakören 1 september av Sveriges första Soppluncher 3 september av Sveriges första kungar begravd, Karl Soppluncher 3 september kungar begravd, Karlav Snart fylls våra hem, affärer, gator, trädgårdar Sverkersson som mördades 1167 vid Näs. Sverkersson som mördades 1167 vid Näs. Återigen har jag/vi varit ute och rest med Vi gjorde ett stopppå vidplats Heda kyrka uppförd – eller trädgårdstomtar finns kanske Återigentomtar har jag/vi varit ute och rest med Vi gjorde ett stopp vid Heda kyrka uppförd församlingsbor i vad vi kallar Äldreläger. under 1150-talet av samme byggmästare som församlingsbor i vad vi kallar Äldreläger. Tala med med präst präst åretåret runt? Hur skullevalt annars trädgårdstomtarnas under 1150-talet av samme byggmästare som Det är sjätte som församlingen Tala byggde Brahekyrkan. Det är sjätte året som församlingen valt Vill du tala med en präst? byggde Brahekyrkan. att genomföra dessa resor. Resorna är befrielsearmé ha något Vill du tala med en präst? att genomföra dessa resor. Resorna är att göra?Sen knöt vi ihop resan med att besöka Röks Kontakta Ola Orwinger 346 41 eller Mats Sen knöt vi ihop resan med att besöka Röks ett samarbete med Ulf Klingowström Kontakta Ola Orwinger 346 41 eller Mats kyrka och Rökstenen. Rökstenen ärIsak Sveriges ett samarbete med Ulf Klingowström Wendt 346Siltanen 42! kyrka och Rökstenen. Rökstenen är SverigesHugo Viking hur kommer det sig att tomten blivit den han är? som reserMen med resenärer från Strängnäs Wendt 346 42! mest kända runsten med 760 tecken och som reser med resenärer från Strängnäs Kyrktaxi mest kända runsten med 760 tecken och Domkyrkoförsamling. Årets resmål var Tomten är Årets väl en han? döptes i Toresunds världens längsta runskrift. Kyrktaxi Domkyrkoförsamling. resmål var Eller? Ring 0152–186 00 för kyrktaxi. Det kostar världens längsta runskrift. Gränna-Örserum-Visingsö. Vi har trots vädret haft tre fantastiska dagar. Ring 0152–186 00 för kyrktaxi. Det kostar Gränna-Örserum-Visingsö. kyrka Vi har trots vädret haft tre fantastiska dagar.den 29 10 kr i vardera riktningen. Låttre ossdagar försöka benaannat ut detta med tomtens rötter. Under dessa har vi bland 10 kr i vardera riktningen. Sett och lärt oss mycket nytt. Ätit gott, samtalat Under dessa tre dagar har vi bland annat Sett och lärt oss mycket nytt. Ätit gott, samtalat besökt Andrée-museet i Gränna där vår i svensk folktro med oktober. Gårdstomten är ett och umgåtts. Folder med med månadskalender månadskalender besökt Andrée-museet i Gränna därväsen vår och umgåtts. guide berättade om Andreés äventyr, Folder Refererar en avden deltagarna; ”Det varFöräldrar det Franciskusbladets sida med månadsguide berättade om Andreés äventyr, motsvarigheter i flera andra kulturer. När heliga är Franciskusbladets Refererar en av deltagarna; ”Det var det sida med månadspolarexpeditionen. Övernattat har vi gjort i roligaste som hänt på mycket länge!” kalendern kommer i fortsättningen att polarexpeditionen. Övernattat har vi gjort i som hänt påpå mycket länge!” kalendern kommer i fortsättningen att Örserum,Birgitta ett litet samhälle Gränna och talademellan om tomtar i sinaroligaste uppenbarelser Karolina Blomqvist Jag känner mig priviligierad som får finnas som separat folder vilken kan Örserum, ett litet samhälle mellan Gränna och Jag känner mig priviligierad som får finnas som separat folder vilken kan Tranås. rikskänt för sina goda Hugos isterband. 1300-talet honisterband. dem tomtagudar. ochdärSami Siltanen. möjligheten Birgittas att genomföra dessa resor Tranås. rikskänt för sinakallade goda Hugos hämtas i församlingshemmet, i kyrkorna möjligheten att genomföra dessa resor där hämtas i församlingshemmet, i kyrkorna Under tisdagen tacksamheten från ”mina” deltagare är storasyster Under tisdagen och på webben. utsaga är det äldsta skriftliga belägget för tomtetro tacksamheten från ”mina” ideltagareStolt är och på webben. åkte vi färjan belöningen. åkte vi färjan belöningen. över till Visingsö. Sverige. Enligtöver henne blidkades tomtagudarnaText med Lisa. och foto Birgitta Karlsson till Visingsö. Text och foto Birgitta Karlsson Där väntade ett matoffer. I gengäld skänkte Familjen bor Där väntade ett de gården rikedom. Remmalag på oss. Remmalag på oss. Föreställningen i sig till långt in på 1900-talet. Mariefred. Dethöll duggade lite, Det duggade lite, Under två veckor i juni kom sommarlovslediga barn i åldrarna 6–10 år men inget som Under två veckor i juni kom sommarlovslediga barn i åldrarna 6–10 år men inget Den gudomlighet somsom den heliga Birgitta nämner till församlingshemmet för att pilgrimsvandra. Barnen dekorerade sina hindrade oss från till församlingshemmet för att pilgrimsvandra. Barnen dekorerade sina hindrade oss från vandringsstavar och gjorde en vandringsflagga, badade, lagade mat över ersattes av en mer inte att åkavardaglig vagn efter mansperson, vilketvandringsstavar och gjorde en vandringsflagga, badade, lagade mat över att åka vagn efter öppen eld, sjöng, övernattade i Toresunds kyrka och träffade djuren hästarna. Vi blev öppen eld, sjöng, övernattade i Toresunds kyrka och träffade djuren betydde det atthästarna. han blev ofarlig. Vi blev på Graneberg. Pilgrimsvandringarna gick till Överselö och Toresunds väl skyddade från på Graneberg. PilgrimsvandringarnaSe gick till Överselö och Toresunds väl skyddade från kyrkor. Under v 33 hölls pilgrimsvandringarna för ungdomarsärskild i åldrarna annons! 11–13 år. Vandringarna Jultomten är inte en Färden direktgick utveckling av gårdstomten. vädret. Under v 33 hölls pilgrimsvandringarna för ungdomar i åldrarna 11–13 år. Vandringarna vädret. Färden gick kyrkor. har varit ett samarbete mellan Stallarholmens och Åkers församlingar. Tack till Anna, Eva tilljulklappsutdelaren Kumlaby kyrka. har varit samarbete mellan Stallarholmens och Åkers församlingar. Tack till Anna, Eva Den rödkläddetill harettinspirerats avpilgrimsvandringar. Kumlaby kyrka. och Linda för oförglömliga och Linda för oförglömliga pilgrimsvandringar. Vi har också fått en riktigt detaljrik redogörelse äldre kolleger, som julbocken. Han har Viockså lånat från sin amerikanska kusin, Santa Claus, Anneli Lövstav har också fått drag en riktigt detaljrik redogörelse Anneli Lövstav av Brahekyrkan, en fantastiskt rikt utsmyckad av blev Brahekyrkan, en populär fantastiskt rikt utsmyckad Vi vill tacka våra fantastiska sommarjobbare Ali, som skapades under 1800-talet och som alltmer under ungefär samtidigt Vill du kyrka med mycket historia. I mitt tycke 1900-talet, en Vi vill tacka våra fantastiska sommarjobbare Ali,tala med en präst? kyrka med mycket historia. I mitt tycke en Ahmed och Mursal som hjälpte oss under mycket sevärd kyrka. Vad man bland annat kan Ahmed och Mursal som hjälpte oss under som jultomten. Kontakta Ola Orwinger 346 41 eller Mats mycket sevärd kyrka. Vad man bland annat kan våra pilgrimskollon. De snackade och busade med beskåda är Ebba Brahes Brahes brudkrona. brudkrona. våra pilgrimskollon. De snackade och busade med beskåda är Ebba Wendt 346 42. barnen, uppmärksammade vad vi behövde hjälp med Ett samband mellan gårdstomten och jultomten beror på författaren Viktor Rydberg och barnen, uppmärksammade vad vi behövde hjälp med Innan det det var var dags dags att att bege bege sig sig till till färjan färjan och ryckte ryckte in direkt. Dessutom Dessutomlagade lagadede demat mattill tillalla alla Innan och direkt. konstnären Jenny Nyström. Deras tomtar intar en slottsruin position mellan gårdstomten, som ini deras besökte vi Näs på Visingsös även om om det det var var Ramadan Ramadan och ochde desjälva självainte intefick fickvare vare besökte vi Näs slottsruin på Visingsös även sydligaste udde. händer förlorar mycket av det onda, och den moderna jultomten. sig äta äta eller eller dricka dricka något något under underdagen. dagen.Ett Ettstort stortTACK TACK sydligaste udde. sig Ring 0152–186 00 för kyrktaxi. Det kostar till er er alla alla tre! tre! Kombinationen av gårdstomtearvet, tomtevurmen i största allmänhet, Santa till Claus och den långa Eva Sköld10Foto krAnna i vardera riktningen. Särnå Eva Sköld Foto Anna Särnå

Endast tomten är vaken… Från gårdstomte till jultomte eller från rys till mys!

Vi välkomnar vårt dopbarn in i den kristna gemenskapen.

Pilgrimsbarn Pilgrimsbarn

Advent och jul i våra kyrkor Tala med präst

Kyrktaxi

traditionen av utklädda julklappsutdelare banade väg för den svenska jultomten, som var snäll Församlingsexp. Ytterselövägen 8, öppet tisd 10-12; 0152–346 40. Kyrkoherde Ola Orwinger 346 41; hem 430 10. Komminister Mats Wendt 346 42; Församlingspedagog Anna Församlingsexp. Ytterselövägen 8, öppet tisd 10-12; 0152–346 40. Kyrkoherde Ola Orwinger 346 41; hem 430 10. Komminister Mats Wendt 346 42; Församlingspedagog Anna Folder Särnå 346 45. Församlingsassistent Eva Sköld 346 43. Kyrkomusiker Ulla Wester 346 44. Körledare Kersti Olin 0704–40 84 98. med Vaktmästaremånadskalender Toresund Hans Wester 346 51. och barnvänlig och därmed passade in iSärnå det borgerliga julfirande som tog form under slutet avKörledare 346 45. Församlingsassistent Eva Sköld 346 43. Kyrkomusiker Ulla Wester 346 44. Kersti Olin 0704–40 84 98. Vaktmästare Toresund Hans Wester 346 51. Vaktmästare Ytterselö Astrid Lännström 346 52. Vaktmästare Överselö 346 52. Barntimmelokalen Carina Svensson 346 46. Husmor och lokalvårdare Birgitta Karlsson 346 46. Vaktmästare Ytterselö Astrid Lännström 346 52. Vaktmästare Överselö 346 52. Barntimmelokalen Carina Svensson 346 46. Husmor och lokalvårdare Birgitta Karlsson 346 46. Månadskalendern finns som separat Församlingssidorna: Redaktör Syster Maj 411 16; e-post syster.maj@telia.com; Fotograf Sven G. Nilsson 070–645 80 15. Hemsida:www.svenskakyrkan.se/stallarholmen; e-post 1800-talet. Församlingssidorna: Redaktör Syster Maj 411 16; e-post syster.maj@telia.com; Fotograf Sven G. Nilsson 070–645 80 15. Hemsida:www.svenskakyrkan.se/stallarholmen; e-post stallarholmen.forsamling@svenskakyrkan.se stallarholmen.forsamling@svenskakyrkan.se folder. Du kan hämta den i församlingsMånga skriver ju också brev till tomten, men hur många får svar? hemmet, i kyrkorna och på webben. Vår husmor Birgitta har dock ett brev från tomten, där ett av hennes barn faktiskt får svar. Fråga: Hur många går du till? Svar: Tomten går till alla människor som är snälla och hjälpsamma. Fråga: Vad vill du ha? Svar: Tomten vill bara ha snälla barn och snälla vuxna. (Vi kan alltså strunta i att sätta ut gröt!) Fråga: Varför har du skägg? Svar: För att jag ej ska frysa om hakan, det kan bli väldigt kallt vid Nordpolen. Nu har jag svarat barnen på alla deras frågor och det är nu nytt år 1994. Nu måste jag börja göra julklappar till årets jul. Slutar så med många varma stora tomtekramar från JULTOMTEN Mats Wendt Foto Sven G. Nilsson Faktauppgifterna om tomten är hämtade ur ”Språktidningen nr 11 2015”

Hemsidan

Gå in på vår hemsida. Där finner du fler bilder och ibland utförligare reportage.

Kollekt i mobilen!

Nu kan du ge kollekt via Swish med din mobil. Stallarholmens församlings Swish-nummer för ”Dagens kollekt” är 123 056 68 44.

Församlingsexp. Ytterselövägen 8, öppet tisd 10-12; 0152–346 40. Kyrkoherde Ola Orwinger 346 41; hem 430 10. Komminister Mats Wendt 346 42; Församlingspedagog Anna Särnå 346 45. Församlingsassistent Eva Sköld 346 43. Kyrkomusiker Ulla Wester 346 44. Körledare Kersti Olin 346 47. Vaktmästare Toresund Hans Wester 346 51. Vaktmästare Ytterselö Astrid Lännström 346 52. Vaktmästare Överselö 346 53. Barntimmelokalen Carina Svensson 346 46. Husmor och lokalvårdare Birgitta Karlsson 346 46. Församlingssidorna: Redaktör Syster Maj 411 16; e-post syster.maj@telia.com; Fotograf Sven G. Nilsson 070–645 80 15. Hemsida:www.svenskakyrkan.se/stallarholmen; e-post stallarholmen.forsamling@svenskakyrkan.se

GILLA STALLARHOLMEN STALLARHOLMEN 23 23 GILLA


BYGGA BO • • •

SLIPPEN! CK O H C

DAIKIN

Det lönar sig att...

UTMANAR

... välja ett auktoriserat vvs-företag!

SVERIGE DA

HALVERAD VÄRMEKOSTNAD – REDAN NÄSTA MÅNAD!

c

ad

ig

e

utve

NÄR DUIKIN VI DET BÄ LL HA STA kl

Christer, Anette, Jim, Thomas, Magnus, Staffan.

Få en VÄRMEPUMPAR elräkning med FÖR

sk k v al

t ite

pan Ja

Stefan Abelin

r e för Sve

BÄSTA BESPARING I DITT HUS

A NYTTJ ET! AG R D V A ROT

Världsledande Daikin utmanar med ett komplett program värmepumpar utvecklade för Sverige.

Ring oss på 070-646 08 37

www.daikin.se

abelinsror@gmail.com

Din Daikin-specialist:

Boka ett kostnadsfritt hembesök idag!

tioner Repara ationer tall s in h er, oc antenn av TV- datanät. h c o tele Enklare ar tning elbesik

Vi gör elinstallationer och reparationer Nybyggnation Tillbyggnation Sedan 1995

Ring Micke i Stallarholmen

0152-434 63 | 070-954 91 51 www.lagermanskyl.se

070-338 30 89 www.wretstrombygg.se

Snickeriarbeten Inomhussnickerier Golv Lister Foder Innerväggar

Allt inom måleri Nyproduktion Renovering Fönster

Rotavdrag

Kök

Montering Renovering

Fasader

Panel Tilläggsisolering

Stallarholmen

0159-105 26 070-714 08 80 info@metab.nu Blåbärsstigen 7, Mariefred

VI VI LÖSER LÖSER DET! DET! VI LÖSER DET! Hos oss kan du hyra alla Hos oss kan du hyra alla maskiner du behöver för Hos oss kan du hyra alla maskiner du behöver för ditt bygg- eller maskiner du behöver ditt byggeller för renoveringsprojekt. ditt bygg- eller renoveringsprojekt. renoveringsprojekt.

LARMVÄGEN 2 LARMVÄGEN 2 STRÄNGNÄS2 LARMVÄGEN STRÄNGNÄS STRÄNGNÄS Tel 0152-158 80 Tel 0152-158 80 Tel 0152-158 80

070-570 11 47 | www.alltjanster.se

Daniel Bäckström 070-361 88 36

Daniel Micke & Emelie

Tommy & Jonny

Ring: 070-361 88 45 24 GILLA 24 GILLASTALLARHOLMEN STALLARHOLMEN

Byggnadsplåtslageri Ventilation Takmålning Konstsmide Odensicke Gård, 645 97 Stallarholmen Tel: 0152-420070-811 00 Mobil: 070-811 42 03 42 03 info@christerforsback.com www.christerforsback.com


• • • BYGGA BO

KÖ P D I N A

R E I R E K R FYRVE DEN

DAGS ATT BYTA UT DITT GAMLA VENTILATIONSAGGREGAT!

NBO R Ä J Å P S S O HOS D! I MARIEFRE

SÖNDAGS M A ÖPPET FR TILL 18 /12 v

da Stort utbu r som säljs fyrverkerie rtifierad d/ce av utbilda rs e p onal.

Aggregaten som installerades på 80-talet och tidigare klarar oftast inte längre av att garantera bra inomhusluft och därmed din familjs hälsa. Men hjälpen är nära. Du hittar alltid en auktoriserad servicepartner till Fläkt Woods nära dig. Vi kan hjälpa dig med allt från service, felsökning, reparation och rengöring av kanalsystem till utbyte av befintliga aggregat och nyinstallation.

Ventilationsaggregat som installerats på 80-talet och tidigare klarar oftast inte längre av att garantera bra inomhusluft för dig och din familj. Kontakta oss redan idag så kan du andas Byt ut ditt gamla aggregat till nya RDKS från Fläkt Woods, ut. Och in. som återvinner upp till 83 % av värmen i frånluften. Med andra ord en investering för både hälsa, ekonomi och miljö. Kontakta oss redan idag så kan du andas ut. Och in.

Kontakta oss så hjälper vi dig med den bästa ventilationslösningen för just ditt boende. Vi tillhandahåller även service och reservdelar Kontakta oss så hjälper vi dig med den bästa v till äldre BAHCO och Fläkt bostadsprodukter. entilationslösningen för just ditt boende.

Tel: 0152-343 88 • E-post: info@strangnasplat.se • www.strangnasplat.se Tel: 0152-301 01 • E-post: info@taklaggarna.nu • www.taklaggarna.nu

www.bolist.se

www.bolist.se

www.bolist.se Järnboden i Mariefred 0159-106 90 Öppettider: Mån–fre 9–18 Lör 9–14

www.bolist.se

www.bolist.se

www.bolist.se www.bolist.se

www.bolist.se

Sotning & Brandskyddskontroll

AUKTORISERAD ÅTERFÖRSÄLJARE

Brovägen 32, Stallarholmen

VI UTFÖR SKOGSGALLRING!

Öppettider: Mån-Fre 9.00-18.00 Lördag 9.00-14.00

Järnboden Mariefred 0159-106 90

www.bolist.se

www.bolist.se

g Rin 00 4 1 4

Överlåtelsebesiktning Statuskontroll www.bolist.se

www.bolist.se

www.bolist.se

Innan du köper/säljer huset

Använd rotavdraget

Rensning av ventilation

Lantbruk • Entreprenad • Skogsbruk• Grönytor

Och så klart

Nyinstallationsbesiktning www.bolist.se

www.bolist.se

www.bolist.se

www.bolist.se

MED FÄRG MED FÄRG

www.bolist.se

www.bolist.se

Försäljning, service och reparation av maskiner under samma tak

RING 070-586 02 16, 0159-200 01

Försäljning, service och reparation Försäljning, service o av maskiner under av samma tak maskiner under 2-

015

Öppettider: Mån-Fre 9.00-18.00 Lördag 9.00-14.00

www.strangnassotarn.se

Järnboden Mariefred 0159-106 90

www.bolist.se www.bolist.se Ombyggnationer Ombyggnationer Tillbyggnationer Tillbyggnationer Nybyggnationer Nybyggnationer

FREDRIK KLINGSPOR Hista säteri fredrik@hista.se Försäljning service och reparation

Brovägen 32, 645 62 Stallarholmen Anders Kjäll 070-344 40 35 maskintjanst@sverige.nu

Rune Rask 070-660 12 74 Anders Kjäll 070-344 40 35 Brovägen 32, Stallarholmen SERVICE OCH REPARATION AV MASKINER rune.rask@traktorcentralen.se maskintjanst@sverige.nu Brovägen 32, Stalla • Lantbruk • Entreprenad • Skogsbruk • Grönytor

Det blir jättebra!

• Även AC-service på alla slags fordon

Andreas 070-344 05 35 Tel/Fax 0152-408 11 andreas@johnemark.se Kristian KristianÅmark Åmark070-661 070-66166668686 amarkbyggare@live.se amarkbyggare@live.se

www.johnemark.se GILLA GILLASTALLARHOLMEN STALLARHOLMEN25 25


DET HÄNDER I DECEMBER • • •

FREDAG 25/11 Företagarfrukost, tema Varumärken. Arr: Strängnäs Business Park. Parkera på Coopparkeringen! Mötesplats Stallarholmen, Gula Indus­ trihuset, 7.30 FREDAG 25/11 Vuxenloppis, inlämning. Lämna sånt som hör till höst och vinter: kläder, skor m.m. Intresseanmälan för läm­ ning via mail (vuxenstallisbytardag@ hotmail.com). Inlämning till Stallar­ holmsskolans matsal. FREDAG 25/11 Visning inför auktion i Gula Industri­ huset, 12.00–16.00. FREDAG 25/11 Värdshuset Gripen ordnar Afterwork med julbord & musikquiz. Ta med gänget, familjen eller jobbet och ät ett fantastiskt hemlagat julbord och ut­ mana andra i en musikquiz där temat är jul och rock! Kostar 295 kr inkl glögg & kaffe. Boka bord via mail (emma@vardshusetgripen.se) eller 070-593  83  43.

FREDAG 25/11 Ljusfest på Solåkrabyn. Tusen mar­ schaller lyser upp vinterkvällen! Musik med soppa i matsalen, butik & café, korv & glögg, hantverk. Åk in mitt emot Östabadet, följ skyltar. Solåkrabyn, 17.00–19.30 LÖRDAG 26/11 Kreativ Julmarknad. Stämningsfull julmarknad med unika julklappar, när­ producerad mat, sånggrupp, sagotant, gammaldags hästar m.m. Allt i bästa Charles Dickensanda! Gula Industrihuset, 10.00–15.00

LÖRDAG 26/11 Loppis för vuxna (dam, herr) och tonåringar. Kläder, skor, smycken m.m. Stallarholmsskolans matsal, 10.00­ –14.00 LÖRDAG 26/11 Visning inför auktion i Gula Industri­ huset, 11.00–14.00. SÖNDAG 27/11 Auktion i Gula Industrihuset, 10.00. SÖNDAG 27/11 Loppis för vuxna (dam, herr) och tonåringar. Kläder, skor, smycken m.m. Stallarholmsskolans matsal, 10.00–12.00 ONSDAG 30/11 PRO ordnar bingo. Församlingshemmet, 13.00

ONSDAG 30/11 Strängnäs kommun bjuder in till möte om att upphandla parkskötsel m.m. på lokal nivå. Ni som driver entreprenadfirmor: ta chansen att vara med och utforma hur upphandlingarna ska se ut! På plats finns Teknik- och ser­ vicenämnden och kommunens drifts­ enhet. Mötesplats Stallarholmen, Gula Industrihuset, 18.00

ONSDAG 30/11 Sånger i adventstid med Mimatueb: Minna Billström, Malva Bergil, Tuva Bergil och Ebba Billström. Fri entré. Biblioteket, 19.00. FREDAG 2/12 Stallarholmsskolan har advents­ samling i Överselö kyrka. FREDAG 2/12 Fredagsmys för barn åk 1–5. Vi leker, pysslar och fikar. Fri entré. Gula Indus­ trihuset, Mötesplatsen, 16.00–17.30 SÖNDAG 4/12 Värdshuset Gripen ordnar Familje­ julbord. Alla barn får hämta julklapp under granen. Kostar 295 kr. Boka bord via mail (emma@vardshusetgripen.se) eller 070-593 83 43.

SÖNDAG 4/12 Föredrag och diskussion. ”Att unna varandra framgång”. Med Maria Printz, entreprenör och trebarnsmor. Vad betyder egna och andras fram­ gångs­sagor för att fler och fler ska hitta kraften till utveckling och förändring? Är det goda oändligt eller begränsat? För mer info, se hemsida (inreresor.se). Arr: Resebyrån för inre resor. Björkudden, Fabriksvägen 4, 16.00 MÅNDAG 5/12 Sagostund. Julsagor och pyssel. Församlingshemmet, Öppna förskolan, 10.00 MÅNDAG 5/12 PRO ordnar Jullunch med paket­auktion, pris 100 kr. Med­ tag paket för ca 50 kr. Anmälan senast 28/11 via mail (pia-kjell@telia.com) eller till Viola (0152-402  85). MÅNDAG 5/12 Seniorpub! Enkel förtäring, dryck och underhållning för 100 kr. Alla seniorer välkom­ na! Värdshuset Gripen, 19.00 TISDAG 6/12 Tankar & toner. Musikcafé med berättelser, tänkvärdheter och musik. Tema generositet. Fri entré. Stanna gärna kvar och fika efteråt, kostar 20 kr. Arr: Stallar­holmens församling, Drömfabriken, Gilla Stallarholmen. Gula Industrihuset, Mötesplats Stallar­ holmen, 19.00 ONSDAG 7/12 Drömfabrikens filmklubb visar En man som heter Ove. Medlemskap i filmklubben krävs. Kostar 200 kr för 6 gånger och löses vid en­ trén. Möjlighet att fika efteråt. Mötesplats Stallar­holmen, Gula Industri­ huset, 18.30 FREDAG 9/12 Hembygdsföreningens grötafton. God gröt och trevlig underhållning för 80 kr. Anmälan senast 5/12 till vår sekreterare Ylva: ylvatiger@gmail.com, 070-495  25 45. Hembygdsgården vid Toresund, 18.00 LÖRDAG 10/12 Pysselsagostund. Vi läser julsagor och pysslar. Biblio­ teket, 10.00

26 GILLA STALLARHOLMEN

LÖRDAG 10/12 Gammaldags julmarknad på Vikinga­ vallen. Traditionellt hantverk, café med hembakat, lotteri till stöd för Vallen. Vikingavallen 10.00–15.00 LÖRDAG 10/12 Värdshuset Gripen ordnar årets klas­ siska julrock med Stig Boogie Band. TISDAG 13/12 SPF Seniorerna inbjuder till Tisdags­ träff. OBS! Ändrad dag! Årsavslutning med skolans luciatåg. Kaffe och lotterier. Mötesplats Stallarholmen, Gula Industrihuset, 14.00 ONSDAG 14/12 Företagare i Stallarholmen ordnar glögg­ mingel. Alla företagsamma välkomna! Kostar 50 kr för glögg och lite tilltugg. Ta med visitkort så lottar vi ut några presenter! Anmälan via mail (stefan@dromfabriken.net). Arr: Dröm­ fabriken och Stallarholmens Nätverk. Värdshuset Gripen, 7.30 LÖRDAG 17/12 Vi sjunger in julen! En härlig upp­ laddning inför julen med musik, all­ sånger, kompband, sketch – allt väglett av goa konferencierer. Föreställningar 15.00 och 18.00. Kostnad: 30 för de små (upp till 18 år), 70 för de stora, inkl lite tilltugg. Anmälan via mail (stefan@dromfabriken.net). Biljetter betalas vid dörren. Mötesplats Stallar­ holmen, Gula Industrihuset, 15.00 & 18.00 FREDAG 23/12 Värdshuset Gripen ordnar avhämt­ ning av julmat för dem som önskar slippa matstressen inför jul. Se avhämtningsmeny via hemsidan (www.vards­husetgripen.se).

LÖRDAG 24/12 Samling kring krubban. Präst: Mats Wendt.Ytterselö kyrka, 10.00 Julbön. Präst: Ola Orwinger. Överselö kyrka, 17.00 SÖNDAG 25/12 Julotta. Präster: Ola Orwinger, Mats Wendt. Överselö kyrka, 7.00 LÖRDAG 31/12 Nyårsbön. Präst: Ola Orwinger. Toresunds kyrka, 16.00


För fler evenemang följ oss på Facebook:

• • • ÅTERKOMMANDE

www.facebook.com/gillastallarholmen Följ även Stallarholmens Nätverks facebooksida: Vad händer i Stallarholmen?

LÖPNING (SSK) Söndagar 19.00–20.00 Fysisk träning, hinder­ träning, cirkelträning m.m. Hela familjen välkommen!

TRÄNING – SATSAFRISKT Ordnar fem motionspass i veckan. Gula Industri­huset, Mötesplatsen: Dancy, mån 19.00–20.00, Core, tor 19.00–20.00. Sporthallen: Tabata, Styrke­Puls, lör 9.00–10.00. Barngympa, sön 17.00–17.45, Motionsgympa, sön 18.00–19.00, www.satsafrisktmotion.se BÅGSKYTTE Ons 18.30–20.30. Lör 14.00–16.30. Mer info: 073866 62 40. Sporthallen. LUFTGEVÄRSSKYTTE Selaö-Toresunds Skytteförening. Tisdagar 17.30–19.30. Torsdagar 17.30–19.30. Gamla Potatislagret, Brovägen 32. FOTBOLL (SSK) Träning för barn, ungdomar och vuxna. Sporthallen. Pojkar/flickor 08–09, tis 17.00–18.00, sön 9.30–11.00. Pojkar 06, sön 11.00– 12.30. Pojkar 03, tor 18.00–19.00. Sen­ iorer, mån 19.00–21.00, tis 19.00–21.30, tor 19.00–21.30. Kansliet öppet tis 16.00–18.00. Juluppehåll 13/12 till 9/1. www.laget.se/stallarholmen VOLLEYBOLL För barn och ung­ domar åk 1–9. Yngre i målsmans sällskap. Tis­ dagar 17.30-19.00. Mer info, Peter Hult, 070373 96 79. Sporthallen. PINGIS För alla åldrar. Fredagar 18.00–20.00. Sporthallen.

®

DRÖMFABRIKEN Förening som anordnar kurser i dans, musik, teater m.m. Även evenemang som Kreativa marknader och Vintage­festival. Uthyr­ ning av möteslokaler. www.dromfabriken.net

RESEBYRÅN FÖR INRE RESOR Förening som ord­ nar träffar första söndagen i månaden kring frågor av själslig och existen­ tiell natur. www.inreresor.se STALLARHOLMENS FRITIDSGÅRD För barn och ungdomar 12–17 år. Vi som arbetar är Linda Sandell och Anna Kihlblom. Öppettider: Måndag, 17.30– 21.30. Tisdag, stängt! Onsdag, 17.30–21 30. Torsdag, stängt! Fredag, 17.30–23.00. BIBLIOTEKET Öppettider Mån 16.00–19.00. Tis 10.00–12.00, 13.00–16.00. Ons 10.00–12.00, 16.00–19.00. Tor 10.00–12.00, 13.00–16.00.

¨

STALLARHOLMENS FÖRSAMLING Sopplunch, öppen förskola, guds­ tjäns­ter, barnkörer, ungdomsledar­ utbildning. www.svenskakyrkan.se/stallarholmen

STALLAR­HOLMENS RÖDA KORS­KRETS Genomför insamlingar, håller café öppet på vårdcentralen i Mariefred på onsdagar och genomför väntjänst bland annat på Thomas­gården i Sträng­ näs. Sygruppen träffas tisdagar 10.00 på Dalkarlsvägen 2B. Mer info via ordf Staffan Andrén, 0152-434 98.

STALLARHOLMENS NÄTVERK Förening som arbetar för Stallar­holmens bästa. Besök oss även på Facebook: Vad händer i Stallarhol­ men? www.stallarholmen.info STALLARHOLMENS VIKINGAR Årlig vikingafestival i juli. www.stallarholmensvikingar.se

Församlingskalendarium Församlingshemmet

Kyrkans öppna förskola 2/12, 5/12 sagostund, 9/12, 12/12 avslutning. Barntimmar 1/12, 8/12 avslutning. Tonsillar 7/12, 21/12. Tonfiskar 1/12, 8/12, 21/12. Konfirmander 6/12, 13/12. Unga ledare 13/12. Mariakören 4/12, 11/12. Sopplunch 1/12, 8/12, 15/12 avslutning. Frivilligbyråns Väntjänst 7/12. Tankar och toner 6/12 kl. 19.

Gudstjänster

SPF SENIORERNA STALLAR­HOLMEN Pensionärsförening. Anordnar bridge, canasta, akvarellmåleri, bokcirkel, linedance, boule, gilles­ danser och engelska. Ordnar även öppna träffar.

STALLARHOLMENS HEMBYGDS­FÖRENING Anordnar välbesökta akti­viteter med anknytning till Stallarholmen. Hembygdsgård med museum. Doku­ menterar gamla tiders seder och bruk. www.hembygd.se/stallarholmen

"

Mötesplatsen

STALLARHOLMENS GOLFKLUBB Utmanande skogs- och parkbana. Verksamhet för barn, ungdomar, damer, veteraner m.m. Tävlingar. www.sthgk.se YOGA Öka din kroppskännedom, styrka och uthållighet. Vuxenyoga, senioryoga, ungdomsyoga. Björkudden, Fabriks­vägen 4. www.yogaistallarholmen.se

PRO STALLARHOLMEN Pensionärsförening. Anordnar sittgymnastik, läsecirkel, musikcir­ kel, vinkunskap, data, kortspel och friskvård. Ordnar även öppna träffar. www.pro.se/stallarholmen

2 december (fredag) Stallarholmsskolans adventssamling i Överselö kyrka. 4 dec. Andra sönd. i Advent Högmässa kl. 11 i Franciskuskapellet. 11 dec. Tredje sönd. i Advent Högmässa kl. 11 i Franciskuskapellet. Ola Orwinger.

18 dec. Fjärde sönd. i Advent Högmässa kl. 11 i Ytterselö kyrka. Mats Wendt. 24 december, Julafton Samling kring krubban kl. 10 i Ytterselö kyrka. Mats Wendt. Julbön kl. 17 i Överselö kyrka. Ola Orwinger. 25 december, Juldagen Julotta kl. 7 i Överselö kyrka. Ola Orwinger, Mats Wendt. 26 december, Annandag Jul Högmässa kl. 11 i Överselö kyrka. Mats Wendt. 28 dec. Värnlösa barns dag Förbönsmässa kl. 8.30 i Franciskuskapellet. Mats Wendt. 31 december, Nyårsafton Nyårsbön kl. 16 i Toresunds kyrka. Ola Orwinger.

Franciskuskapellet

Förbön för jordens barn kl. 8.30 6/12, 13/12, 20/12.

Klostergården

Mässa kl. 18.30 1/12, 8/12, 15/12, 22/12, 29/12.

GILLA STALLARHOLMEN 27


Släng inte din trasiga elljusstake. Vi lagar den!

Ta med dig din trasiga elljusstake när du julhandlar i Mariefred på första advent, 27 november. Våra tomtenissar lagar den gratis och bjuder på glögg och pepparkakor medan du väntar. Och vill du prata elavtal så kan vi det också. Du hittar oss på

Julmarknaden på torget i Mariefred 27 november kl 10-16. Du som besöker oss på julmarknaden har även möjlighet att vinna en elbil för barn. Vi ses!

Var med och tävla om en elbil för barn!

sevab.com