Gilla Stallarholmen - November 2016

Page 1

PORTRÄTTET BYGGA BO NOTISER

• DAMEN I KASSAN

• MYSTISK GULDMASKIN

• EN NY UNGDOMSPODD NOVEMBER 2016

KLARA, FÄRDIGA, GÅ! Stallarholmsloppet lockade över 200

Fiber till tusen

Tänd lägerelden!

Vi drog till skogs med inspiratören Tony


INGÅNG • • •

Viktiga val

2 LJUSPUNKTER I ADVENTSTID

UTANFÖR FÖNSTRET BÖRJAR

FREDAG 25 NOVEMBER

de tidigare färgsprakande lövkronorna övergå till allt mer gula och bruna toner. Några träd har helt tappat sina löv. Timmarna med dagsljus blir kortare och mörkret tar plats. Enligt mig en rätt dyster tid på året.   Det rapporteras om krig, hu­ ma­nitära katastrofer och ondskefulla clowner. Det är lätt att tappa hoppet. Jag får påminna mig om att det alltid sker så många fler fantastiska, intelligenta, kär­leks­ fulla och väldigt mo­­diga handlingar varje sekund här i Stallar­ holmen och överallt på jorden. Människor som stöttar andra människor, någon som gör det där lilla extra, allt samarbete för ett fungerande samhälle, människor som kämpar för det goda.

1. LJUSFEST på Solåkrabyn

LÖRDAG 26 NOVEMBER 2. GULANS JULMARKNAD i indu­strihuset, det här året med Charles Dickenstema. På kvällen spelas pjäsen HITTE­ FÅGEL på Mötesplatsen.

2016 – Ett bra år för golfen! DET ÄR HÖST I LUFTEN och golfandet trappar av. Sektioner och serier har haft avslut. Det finns en spänning i luften. Vad gömmer sig i byns golfbagar under vintervilan? Jag fick ett stort leende på läpparna när jag i kassan på Printz bageri såg pins med budskapet «Stallarholmen, inte vilken håla som helst». Andemeningen känns även applicerbar på golfklubben. Vi ska vara stolta, raka i ryggen och glada över att landsortsklubben är en så levande klubb. Tidigare var de fiktiva brevlådeklubbarna på framfart och upplevdes som ett hot mot småklubbarna.

Stallarholmens Golfklubb. I år har den populära veteransektionen slagit deltagarrekord. Varje onsdag från maj till oktober motionerar sextio till sjuttio av den äldre ge­ nerationen runt halva banan, tävlar och har trevlig gemenskap i restaurangen. Deltagarantalet på golftävlingarna klubben arrangerat har ökat efter en svacka. Vi har haft vinnande representanter i Ryder cup-inspirerade tävlingen mellan Södermanland och Östergötland. För några år sedan drog styrelsen en lättnadens suck när ett sjunkande medlemsantal inte understeg femhundra. I år har vi en medlemsskara långt över femhundrastrecket. Sommarläger för barn har lockat till mycket glädje och skratt på klubben. Det finns många positiva händelser och tendenser att minnas när vi nu går in i en tid för verksamhetsplanering.

FÖR EGEN DEL ÅKTE MIN GOLFBAG nyligen in i förrådet efter en min­

jag gillar med hösten är att tända ljus hemma och elda i kaminen. När det är som mörkast lyser ljusen som mest och brasan värmer bäst. Jag kryper upp i soffan med en bra bok och tidningen Gilla.

nesvärd runda med min sambo. En sportentusiast från Stallis som fick mig att börja med golfen och engagera mig i klubbens styrelse. Jag tar med mig en storslagen vinst i matchen mot min älskade och spän­ ningen inför att se vad som gömmer sig i min golfbag som står och vilar några månader. I skrivande stund säger förnuftet åt mig att gå och titta. Tänk om det är en banan som kladdar i bagen! Av erfarenhet vet jag att en banan blir en svart sak i prinskorvsstorlek och inte alls särskilt kladdig. En möglad smörgås är verkligen nitlott. Mögeldoften hänger med en bra bit in i juni. En högvinst skulle möjligen kunna vara glömda pengar. ­Klubbens styrelse har positiva minnen att ta med sig in i vinter­vilan och planeringen. Nu är det tid att sätta mål för 2017 som utmanar och kittlar. Stallarholmens Golfklubb lever idag i allra högsta grad tack vare de många engagerade medlemmarna och de få anställda. Perso­ ner med stort engagemang och hjärta för sin byhåleklubb.

ANNA SÄRNÅ, REDAKTIONEN GILLA

FRIDA ANDERSSON, STALLARHOLMENS GOLFKLUBB

NÅGOT SOM I ALLA FALL

2 GILLA STALLARHOLMEN

3500 invånare och ett sånt här jysst månadsmagasin? Jepp.

med 1 000 marschaller.

2016 HAR VARIT ETT BRA ÅR FÖR VI FÅR HJÄLPA VARANDRA att hålla hoppet och modet uppe. Jag är övertygad om att kraften i kärleken är starkare än rädslan, att vi kan mer än vi själva tror. Samarbetar vi så är nästan allt möjligt. Tillsammans formar vi samhället. Varenda liten kärlekshandling är viktig och påverkar vår omvärld mer än vi anar. Varje dag gör vi val. Val som leder till att ena eller splittra. Spär jag på misstänksamhet eller bidrar jag till en mer nyanserad bild? Hämnas eller förlåter jag? (Se artikel sid 15. ) Uppmuntrar jag eller trycker jag ner? Viktiga val. Jag undrar vad som skulle hända om vi alla reflekterar mer kring de val vi gör under dagen och varför. Vad skulle hända om vi alla väljer det mest kärleksfulla valet så långt vi bara kan?

GILLA STALLARHOLMEN

REDAKTÖR Stefan Seidel 070-285 10 25 stefan@gillastallarholmen.se LAYOUT Annsofi Ericsson Petrini 070-788 40 19 annsofi@gillastallarholmen.se PR/ANNONSER Kajsa Almstedt 072-036 17 43 kajsa@gillastallarholmen.se REPORTAGE Eva Hultén Anna Särnå

FOTO Lillan Gustavsson

ÖVRIGA MEDVERKANDE Anette Elvelind, Anneli Lövstav, Frida Andersson, Hanna Ekelund, Kersti Olin, Rich Tella, Sten Billerud, Sven G Nilsson, Towe Boman, Viktoria Bäck Eriksson. UPPLAGA 4 000 ex. DISTRIBUTION Delas ut till alla hushåll i Stallar­holmens kommundel. Finns att hämta i tidningsställ och caféer i Stallarholmen, Strängnäs, Mariefred, Åker och Läggesta stationskiosk. NÄSTA NUMMER Kommer fredag 25/11. Materialstopp måndag 14/11. FACEBOOK Gilla Stallarholmen. HEMSIDA www.gillastallarholmen.se TRYCK Danagårds Litho. FOTO FRAMSIDAN Lillan Gustavsson.

PORTRÄTTET BYGGA BO NOTISER

• DAMEN I KASSAN

• MYSTISK GULDMASKIN

• EN NY UNGDOMSPODD NOVEMBER 2016

KLARA, FÄRDIGA, GÅ! Stallarholmsloppet lockade över 200

Fiber till tusen

Tänd lägerelden!

Vi drog till skogs med inspiratören Tony


Välkommen in till en stunds stillhet och gemenskap! Våra kyrkor hålls öppna vissa tider under Allhelgonahelgen. Toresunds kyrka

Fredag och lördag Kyrkan är öppen kl. 15–18 Ytterselö kyrka Fredag och lördag Kyrkan är öppen kl. 15–18 Överselö kyrka Lördag Högmässa kl. 11, kyrkan öppen till kl. 18 Söndag Minnesgudstjänst kl. 16

0152-346 40 | svenskakyrkan.se/stallarholmen

Ljusfest (tusen marschaller)

Solåkrabyn

På i Stallarholmen

Fredag 25/11 kl 17.00–19.30 • Musik i matsalen (soppa) • Butik och café • Korv och glögg • Hantverk Varmt välkommen! Viridis har upphört, heter nu Bymagasinet, och kan följas på facebook. Endast öppet vid speciella tillfällen som Ljusfesten pga ombyggnation.

GILLA STALLARHOLMEN 3


NOTISER • • •

Mellanår för fotbolls­ herrarna

STALLAR­ HOLMSSKOLAN – INTE VILKEN SKOLA SOM HELST

Snabbast av alla på 10 km, Simon Några av de sofflocksdeltagare som kom till Karlsson. FOTO: LILLAN GUSTAVSSON. start. Fr vä: Malin Krogdal Billström, Gunnar Hellding, Michaela Wikman och Tuva Bergil.

En ny Lars Wallin? TRÄ- OCH METALLSLÖJD SAMT

är två av skolans praktiska och estetiska ämnen. Elever från och med årskurs tre har ämnena på sina scheman en dag i veckan. Genom att tillverka föremål och bearbeta material med hjälp av olika tekniker skapar eleverna allt från smörknivar, leksaker och möbler till dukar och klädesplagg.

SYSLÖJD

i de här ämnena är slöjdlärarna Kjell Strandberg och Linda Edmark. För elever som har det kämpigt med teoretiska ämnen kan just slöjd vara det område där de finner utveckling och förtrogenhet i form av kreativt skapande.

ELEVERNAS PEDAGOGER

få uttrycka sig i skapande aktiviteter vinner inte bara individen på utan hela samhället. Känslan av lycka hos eleverna då de visar upp sina alster går inte att ta miste på. Så vem vet, om några år kanske en av Nobelklänningarna blir designad av en elev från Stallarholmskolan!

ATT TIDIGT I LIVET

ANNELI LÖVSTAV, LÄRARE STALLARHOLMSSKOLAN

Psst: För er som inte har full koll på Lars Wallin – han är en känd modeskapare.

FOTO: LILLAN GUSTAVSSON.

DELTAGARREKORD PÅ STALLARHOLMSLOPPET Antalet deltagare på Stallarholmsloppet har stadigt ökat. Förra året kom 180 personer till start men det rekordet slogs med råge i år när 220 personer stod på startlinjen! Det var riktigt höstväder med bara 7-8 grader i luften under löparlördagen 15 oktober. Fyra distanser fanns att välja mellan: Knatteloppet på 500 meter, ett lopp på 2,5 km och de lite längre distanserna 5 och 10 km. Det gick rejält undan på 5 resp 10 km. David Tornell avverkade halv­ milen på 18.58 och Simon Karlsson sprang milen på 37.11! Motsvarande tider för damerna var Catharina Gunsells 22.38 och Camilla Bloss 43.21. Söndagen bjöd på ett cykellopp på Selaön på 34 km, och när resulta­ ten från löpning och cykling slogs samman visade det sig att totalvin­ narna hette Jenny Andersson respektive Henrik Sandén. Grattis säger vi till den hedervärda titeln Drottning och Kung af Stallarholmen!

Nu är det färdigspelat i herrarnas division 4 respektive 6 i fotboll där de båda stallarholmslagen återfinns. SSK återfinns på plats 8 av 12 med 21 poäng på 22 matcher i division 4. Herrarna i division 6 lyckades lite bättre och sam­ lade ihop 27 poäng på 22 matcher vilket renderade en sjundeplats. Nästa säsong väntar ett hett lo­ kalderby i division 4, eftersom Strängnäslaget Viljan trillade ur trean. Att bli kommunens bästa herrlag – kanske kan det vara en fin sporre inför 2017! STEFAN SEIDEL

Foto: Sten Billerud. Bild från den avslutande bortamatchen i div 6 mot Östermalms IS. SSK vann med 1-0.

STEFAN SEIDEL

SvenGes Detaljer Stanna upp ett tag och njut av skönheten i detaljerna! Varje månad plockar SvenGe fram en bild ur sitt arkiv och bjuder in er i ett vackert mikrokosmos.

Trivs med november! Använd reflex, fixa cykellysen!

är tagen den 6 november för några år sedan. Natten ” Bilden hade varit kall och när jag kom ut på mor­gonen hade sommarens sista ros blivit smyckad av frost. Den gav framtidstro. Varje årstid har sina upplevelser. Novemberdagar har sin charm. Det sparsamma ljuset, många gånger med gråa toner kan vara en skönhetsupplevelse. Njut av dimman över en spegelblank vattenyta. Tidigt mörker bäddar för sköna innekvällar.

SVEN G NILSSON, FOTOGRAF

Det kommer en skarp uppma­ ning från Pirjo Hjelm på Preem. Detta för att förhindra att en olycka sker på byn nu när höst­ mörkret nalkas. För en tid sen var det 3–4 grabbar som åkte framför nosen på bilen vid ett övergångs­ ställe och inte en enda av dem hade cykellyse. – Det behövs en allmän upp­ ryckning när det gäller trafikvett! Varenda förälder borde kolla på barnens cyklar, säger hon. Summa summarum: se till att barnen är utrustade med reflexer och cykellysen när de ger sig ut i höstkvällen! STEFAN SEIDEL

4 GILLA STALLARHOLMEN


• • • NOTISER

Församlingen spelar Hitte­fågel

Höstplöjning med veterantraktorer vid Vallen. FOTO: LILLAN GUSTAVSSON.

SUCCÉ FÖR MOTOR­ MARKNAD

Mariakören ger ”Hittefågel” av dramatiker Oline Stig och med musik av Jens Ulvsand. Pjäsen handlar om Nadja (spelas av Alva Olin) som är ett ensamkommande flyktingbarn som ham­ nat i ett apatiskt tillstånd. Genom pjäsen får vi följa hennes innersta tankar, hennes ohyggliga upplevelser från ett krigshärjat land men också hennes ljusa stunder då hon genom musik och fantasi vågar leva som en hel människa. Runt omkring sig har hon sina kompisar som vägrar acceptera att en utvisning snart skall ske. FOTO: RICH TELLA I tider som dessa när människor är på flykt och tvingas lämna sina hemländer, måste vi öppna våra dörrar. Pjäsen kan kanske få oss att förstå vilka trauman som flyktingar utsätts för. Föreställningen lämpar sig för ungdomar och vuxna och spelas på Mötesplats Stallarholmen, Gula Industrihuset, fredag 25 och lördag 26 november kl 19.00, samt söndag 27 november kl 15.00. KERSTI OLIN

Motormarknaden 1 oktober blev en stor framgång. Runt 700–800 kom till familjefesten på Vikinga­ vallen, spanade in motorfordon av alla slag, kikade på veteran­ traktorplöjningen på fältet intill och underhölls av Volvo Terrors vilda framfart. Fortsättning? Absolut! – Vi siktar mot att lägga en årlig motormarknad vid den här tiden och gärna baka ihop evenemanget med veterantraktorplöjningen, berättar initiativtagaren Anders Ericson. STEFAN SEIDEL

Anettes boktips

EN GLAD NYHET FÖR ALLA BOENDE I SUNDBY STRAND. Nu

är den efterlängtade asfalteringen i området klar! FOTO: LILLAN GUSTAVSSON.

En fin och tänkvärd berättelse om kärlek och svek, om det svåra i att åldras och om sö­ kandet efter en mening i tillva­ ron. Fyra personer kommer till tals i boken: Änkemannen, f d gruvbolagsdirektören Laurence, Bea, ung vilsen skå­ de­ spelerska med Hollywood­ drömmar, den nypensionerade biblio­tekarien Gunnel och så Niklas som ska­ par ett dataspel som till slut gör världssuccé. Tre av dem har känt den nu döda Anna Sofia, som är den egentliga huvudpersonen, den som binder dem samman, och tack vara henne kommer dessa fyra udda personer att sam­ manstråla i Indien.

Närproducerad podcast I oktober hade den premiär, podden Det Sista Året, gjord av stallarholmstjejerna Towe Boman och Amanda Andersson. De går sista året på Thomasgymnasiet i Strängnäs och driver ett UFföretag där podcasten är grundpelaren.   – Vi vill försöka svara på de många frågor som uppstår under det sista året i gymnasiet. Hur sparar man pengar? Vilken stad är den bästa studentstaden? Vad ska man tänka på när man söker till gymnasiet? Men det kommer även bli en hel del prat kring hur det är att gå sista året på gymnasiet, allt från stressen till studenten, berättar Towe Boman.   Det tekniska sköts av ytterligare en medlem i företaget, Lucas Vigemyr. Ett nytt avsnitt kommer ut varje onsdag och ni hittar dem på UF-företagets hemsida (http://detsistaaret.wixsite.com/detsistaaret). STEFAN SEIDEL

BERÖR MIG INTE, BERÖR MIG AV INGER ALFVÉN

Towe Boman, Amanda Andersson.

ANETTE ELVELIND, STALLARHOLMENS BIBLIOTEK

GILLA STALLARHOLMEN 5


FÖRETAGARE PÅ HEMMAPLAN • • •

SONJAS HÅRATE LJÉ

30% RABATT

Dam & Herr

Nu avslutar jag verk-

ÖPPET: TISDAGAR – TORSDAGAR 9–17 FREDAGAR 9 – 16 LUNCHSTÄNGT 12 – 13 VÄLKOMNA!

samheten. Tack till alla kunder för förtroendet

BADKAR – HANDDUKSTORKAR OCH ANNAT FÖR BADRUMMET

under dessa år. Hälsningar Nisse

NISSES MEKANISKA

Langenfeld Gamla Tegelbruket 08-702 07 75

070-344 29 18

Granmarvägen 7, Stallarholmen

SEPPO MIKKOLA

rygg led nervspecialist

Carina Svensson

Diskbråck, ischias, huvudvärk m.m.

CERTIFIERAD MASSÖR

33 års erfarenhet Medverkat i SVT:s Livslust, Må Bra samt Aftonbladet Hälsa Referenser: www.seppo.nu

e Tar båd h kort oc ter! kontan

073-677 05 46 HUSBYHOLMSVÄGEN 14 A

Massageterapi för både muskulära besvär och avslappning, gedigen utbildning och erfarenhet sen 1991 Dalkarlsvägen 2, gaveln Stallarholmen Tel: 070- 67 162 49

Rosendalsvägen 8, Stallarholmen Tel: 070-759 00 65

Välkomna till Selaötorget! Månadens erbjudande november

¢

STALLAR­ HOLMENS TOBAK

Lasses ¢

Antikt & Begagnat

Vi hyr ut lokaler och lägenheter Stallarholmen, Strängnäs och Vi hyr ut lokaler OHLSSONS Mariefred och lägenheter

Öppet alla lördagar 10–14 073-875 88 45

STALLARHOLM ENS TOBAK GODIS • LÄSK • GLASS  TIDNINGAR • LEKSAKER

ÖPPETTIDER: MÅN–FRE 9–19 LÖR 10–19 SÖN STÄNGT Välkommen till Din butik! 073-895 24 19

6 GILLA STALLARHOLMEN

% 5-10 lla på a er ak leks

i Stallarholmen, Strängnäs och Mariefred

H E M B A G E R IDet är ÖPPET:

som fö vi rv Vinkel alta boda!

Vardagar 6.00–16.00

VÄLKOMNA! Tel: 0152-434 30

Lördagar 8.00–15.00 FÖRVALTNING HAMMARSTEDT FASTIGHETS FÖRVALTNING

Kontoret öppet mån–tors 10–16. Tel: 0152-252 94

Selaötorget94 Tfn: 0152-252 Tel: 0152-71 08 19 Kontoret öppet mån-tor 10-1


• • • FÖRETAGARE PÅ HEMMAPLAN

Dubbla EM-guld till Anna Tidigare i år blev det lagsilver och individuell fjärdeplats i VM. Men i EM för en månad sen blev det full pott för Anna Larsson och hennes hund Flynn: guld både i lag och individuellt! FOTO: KAZUTO KAGIYAMA

Det var i grenen Heelwork, där man framför en dans tillsammans med sin hund, som de båda gulden kom. Det var ett stort antal deltagare som kom till start i EM i österrikiska Krieglach: 103 personer fördelade på 12 länder, fler än på VM. Medaljerna smäller alltså högt. Hur var känslan av att vinna guld? – Det var lite bisarrt, jag var tvungen att lämna tävlingsområdet efter­som jag skulle till flygplatsen, så jag fick beskedet när jag satt på McDonalds. Men jag blev väldigt glad och det kändes nästan overkligt, berättar Anna. Anna Larsson och hennes företag 3vallare som har sin bas på Selaön ordnar kurser i olika hundsporter. Vad betyder priset för hennes före­ tagande? – Det ger mig trygghet i att det jag lär ut håller hela vägen, säger hon.   Närmast väntar NM i Stockholm första helgen i december. Läge för nya medaljer?

V I K I N G AVA L L E N

Allt från privatfester till stora evenemang & utomhusaktiviteter.

TINAS THAIMASSAGE samt oljemassage Kvarnvägen 1C, Stallarholmen 073-909 82 16

Vikingavallen JULMARKNAD 10 december kl 10–15 Föreningsgården Vikingavallen: Info & bokning: Trijntje van der Meulen 0708 – 86 62 16 eller Anders Ericson 0708– 45 79 02 Vikingavallen

Ny annonsstorlek:

MINI!

Kostar 3 000 kr + moms (helår)

Ring Kajsa Almstedt! Tel: 072-036 17 43 kajsa@gillastallarholmen.se

ÖPPETTIDER: Mån–tis 9–14, ons–fre 9–18, lör–sön 10–15. Tel: 0152-400 81 VÄLKOMNA! Gilla oss på

www.solakers.se

facebook

STEFAN SEIDEL

Stallarholmens RödaKorskrets tackar alla som har bidragit till vår insamling för Världens barn. Vårt insamlingsresultat är 8 221 kr vilket oavkortat har gått till ändamålet för insamlingen.

För information kontakta ordf Staffan Andrén på tel 0152-434 98. Läs mer om om Röda Korsets hjälpverksamhet på: www.redcross.se

Project Namayan

NOVEMBER NYHETER I BUTIKEN

”Hjälp till självhjälp” Tanzania

Nyss hemkommen från Tanzania med en hel del nya produkter.

• Kangas • Ponchos • Stickade halsduksringar • Smycken

www.projectnamayan.com STALLARHOLMEN

Adolfsberg Björkbacka (Infart Gesta eller Mariehäll) Tel 0704-88 88 86

Välkommen!

För öppettider ring: 0704-88 86 86

EN RIKTIGT BRA2:OR BILVERKSTAD NÄRA DIG! VI SLÄCKER Vi servar och reparerar ALLA bilmärken!

DELA UPP BETALNINGEN När du reparerar din bil hos oss får du inte bara en Vitillbaka, är ackrediterade får ”släcka” 2:or som Med du fått på Bilprovningen! Autoexpertenkortet kan du dela upp trafiksäker bil vi släcker ävenoch bilprovningens betalningen räntefritt upp till 24 månader. anmärkning så du slipper ombesiktiga bilen där. Smartare än kontant! BROVÄGEN 32, STALLARHOLMEN • TELEFON 0152-405 56 • www.biltjänst.nu

Brovägen 32, Stallarholmen Tel. 0152-405 56

GILLA STALLARHOLMEN 7


Fiberrikare Stallarholmen TEXT: STEFAN SEIDEL FOTO: KENT LUNDQVIST

Närmare 300 villaägare i centrala Stallarholmen har nappat på erbjudandet från Svensk Infrastruktur att installera fiber. Inom några veckor kommer de första hushållen vara igång. Samtidigt har kommunens bredbandsstrateg Göran Hedström ett möte i slutet av oktober med Telia för att se hur de kan skynda på fiberutbyggnaden i Stallarholmen och andra kommundelar. Det var full fart framåt när Svensk Infrastruktur svepte in i Stallarholmen i början av året. I januari fick 550 hushåll i centrala Stallarholmen ett brev från företaget med ett erbjudande om att installera fiber. En vecka senare genomfördes operation dörrknackning när säljare gick runt till hushållen och berät­ tade om den stundande fibersatsningen. Yt­ terligare en vecka senare kom ett brev med en sista påminnelse. Sen var det tyst under flera månader. Men i början av hösten blev det åter full aktivitet när brandgula kablar grävdes ner på tomterna och en dosa installerades på husen. I sep­ tember inleddes grävarbeten på vägarna på Toresundssidan för att länka samman fiber­ kablarna och driftsättningen är planerad till november och december. – När det gäller Selaön kommer vi att för­ lägga sjökabel under november efter godkän­ nande av Länsstyrelsen. Sen planerar vi att starta grävarbeten i december och fortsätta under 2017. Driftsättningen sker sen i etapper under det kommande året, säger Anna Klingsäter på Svensk Infrastruktur. Snabbare internet De flesta villaägare idag använder internet via telejacket. Med den nya fibertekniken blir bredbandet väsentligt snabbare och driftssäk­ rare. Svensk Infrastruktur talar i sitt underlag om 100 Mbit/sekund. Företaget etablerar ett så kallat öppet stadsnät vilket möjliggör för villaägarna att teckna avtal om bredband, tele­ foni och teve med valfri leverantör. Det finns en uppsjö av tjänster att välja mellan och gene­ rellt är priset lägre än vad du betalar för dina tjänster idag. Av de 550 hushållen som fått erbjudandet i Stallarholmen är det runt hälften som nappat, vilket innebär att närmare 1 000 av Stallar­ holmens 3  500 invånare kommer ha fiber inom ett några månader. Kostnaden för 8 GILLA STALLARHOLMEN

fiberan­slutningen ligger runt 20 000 kr. Men vad händer med de villaägare som inte hoppat på fibertåget och ångrar sig i efter­ hand? Anna Klingsäter förklarar. – När vi gräver fiber lämnar vi små fiber­ stumpar, så kallade avlämningspunkter, som sticker upp vid tomtgränsen även hos dem som inte beställt. Det gör det möjligt att an­ sluta sig i efterhand. Kostnaden blir mellan 5000 och 15 000 kronor högre om man gör en beställning i efterhand, berättar hon. Fiber till alla Så långt Svensk Infrastruktur. Hur ställer sig kommunen till den här fibersatsningen? – Vår långsiktiga ambition är att varenda hushåll i kommunen ska ha fiber. Men vi är medvetna om att vi inte själva kan genomföra detta och därför har vi jobbat för att attrahera de företag med djupast fickor, Telia och IPOnly, att genomföra satsningar i kommunen, berättar bredbandsstrateg Göran Hedström. Han är kluven till Svensk Infrastrukturs etablering i kommunen. Det är självklart bra för de boende som på kort tid kan få fiber till sina hus. Men risken finns att fiberföretag som Svensk Infrastruktur snor åt sig russinen i kakan, dvs tätbebyggda områden, och där­ med minskar intresset hos större aktörer att etablera sig på orten, menar han. Aktörer som kunnat ta ett större helhetsgrepp och kunnat ta ansvar för att även mindre lönsamma gles­ bygdsområden bakas in i satsningen. – Jag är självklart glad över att det finns aktö­rer som etablerar fiber, men jag hade öns­ kat att det fanns en plan för större områden, säger han. I dagarna kommer Göran Hedström att träffa Telia som gjort en djupanalys av Sträng­ näs kommun och tillsammans med dem titta noga på förutsättningar att bygga ut fiber. – Efter mötet kommer vi ta fram en plan för satsningar 2017 och 2018 och undersöka hur

kommunen kan hjälpa till, säger han. Glesbygdsfiber Den stora utmaningen är landsbygden. De statliga stödpengarna är i princip slut, här har kommunen inte hållit sig framme, konstaterar Göran. – Vi kommer nu att tillsammans med Telia och IP-Only att studera kartan och se vilka geografiska områden vi kan gruppera ihop. Därefter kan det vara läge att bjuda in intres­ serade byanät i kommunen till information, säger han. Han menar att det är stört omöjligt att bygga glesbygdsfiber utan det han kallar ekonomisk doping. – Det kan handla om att få ekonomi på ett område genom att bidra med sin arbetskraft, men det finns inga exempel i Sverige på att man klarat detta enbart på kommersiell basis, säger han. Lyssnar man på Anna Klingsäter på Svensk Infrastruktur låter det dock lite annorlunda. Hon menar att företaget på flera ställen ge­ nomfört etableringar på glesbygden. Bland annat har ett projekt påbörjats i Hästhagen utanför Åkers Styckebruk med 200 hushåll och man håller även på att jobba med Fogdö utanför Strängnäs. – Vi jobbar jättemycket med olika lands­ bygdsprojekt. Det går inte att säga något ge­ nerellt om var det är möjligt att etablera fiber, utan man måste bedöma varje landsbygdsom­ råde för sig. Ofta underlättas samarbetet av att man hittar en ambassadör för ett område och därför är vi jätteintresserade av att komma i kontakt med eldsjälar, säger Anna. STEFAN SEIDEL Göran Hedström, Strängnäs kommun, 0152-291 51 Anna Klingsäter, Svensk Infrastruktur, 072-964 96 71


Skydda dig mot influensan

Stallarholmens Sportklubb NOVEMBER

Gratis vaccin om du är över 65 år, gravid eller kroniskt sjuk

Onsdagen 9 november är startdatum för årets vaccinering mot influensa. Välkommen på våra drop in-tider: Vårdcentralen Mariefred, tel 0159-290 13 Vecka 45 och 46: tors kl. 14.00–18.30, vecka 49: tors kl. 14.00–16.00 Distriktssköterskemottagningen Åkers styckebruk 24 november kl 14.00–16.00 Vårdcentralen Mäster Olof, tel 0152-262 00 Vecka 45, 46 och 47: tors kl. 14.00–16.00. Stallarholmens distriktssköterskemottagning Start vecka 45: mån, tis, ons och fre kl. 8.30–10.00 och kl. 13.00–14.00, så länge det finns behov. Vårdcentralen Strängnäs, tel 0152-260 90 Vecka 45, 46, 47 och 48: tis kl. 14.00–18.00 Mer information om säsongsinfluensan finns på 1177 Vårdguidens webbplats 1177.se

Stallarholmsloppet en dundersuccé! Stallarholmsloppet lördag 15 oktober blev en stor succé. Vilket engagemang och vilken energi vi möttes av, alla vi som kom till Toresunds IP under dagen! Vi satte nytt deltagarrekord och på startlinjen hade vi totalt ca 210 personer! Den yngsta deltagaren var 3 år och den äldsta 79. Helgen toppades med ett fantastisk roligt cykellopp på söndagen där vi fick äran att kröna den nya drottningen och den nya kungen av Stallarholmen: Jenny Andersson och Henrik Sandén. Jenny och Henrik vann Stallarholmsutmaningen efter att ha deltagit båda dagarna och hade den lägsta platssiffran. Grattis till alla deltagare och varmt välkomna till nästa års upplaga. Henrik Ehrin, Thobias Ahlqvist, Stallarholmens Sportklubb

SSK i november: LÖPNING Söndagar 19.00–20.00 och torsdagar (prel) 21.30–22.30: Fysisk träning, hinderträning, cirkelträning m. m. CYKLING Söndagar kl 10.00. Cykelträning för vuxna. Mer info via facebookgruppen Stallar­holmens­ Sport­klubb­Cykel. Hjälm obligatoriskt.

PINGIS Fredagar 18.00–20.00. För alla åldrar. Sporthallen. FOTBOLLSTRÄNING För barn och vuxna. P08 sön 11.00–12.00. P06 tis, tor 18.00–19.00, sön 9.30–11.00. P03–04 mån, ons, fre 17.30–19.00. P00 ons 18.00–19.30. Seniorer mån, ons, tor 19.00–20.30.

www.laget.se/stallarholmen

GILLA STALLARHOLMEN 9


Kom i form på Gula Industrihusets nyckelgym. Gula Industrihuset

www.gulaindustrihuset.se

VI FINNS I GULA INDUSTRIHUSET

0707 54 66 94 viktoria@loppberga.se Brogatan 21 Stallarholmen

Endast 1500 kronor/år.

INDUSTRIKÄNSLA

Alternativt 900 kronor/halvår eller 500 kronor/kvartal.

ATELJÉ, BUTIK, KONTOR För mer information ring 0707-54 TORSDAGSTRÄFF 66 94. ELLER LAGER? Torsdagen den 3 november kl 14.00 S TA L L A R H O L M E N

Unika lokaler finnes i Gula Industrihuset. Från 2 kvm upp till 102 kvm. För mer information ring 070-867 30 03

på Mötesplatsen i Gula Industrihuset Trafikinformation och lite roliga historier av fd. trafikpolisen Nils Göran Ohlsson från Eskilstuna. Kaffe och lotterier. Välkomna! Kom med du också. Bli medlem i SPF • Kontakt: 0152-405 16 spfstallarholmen@outlook.com

DISTRIKTSSKÖTERSKA Marianne Wilander 0152-44 05 75 Stallarholmen www.marionkonsult.se

• BUTIK • ATELJÉ • MÖTESPLATS Beckmansbutik Beckmans Gula Industrihuset Stallarholmen

GULA INDUSTRIHUSET STALLARHOLMEN

ÅRET UT! Lunch endast 69kr

(gäller tisdag/onsdag, övriga dagar 79kr)

DROP IN ÖPPET I STALLARHOLMEN

Tel: 0152-44 08 89

VARMT VÄLKOMNA! 0152-17000

Mån, tis, ons och fre 8.30–10, 13.00–14.00 Övriga tider – ring och boka.

Mån, ons, tors, fre 08.00-16.30. Tis 16.00-20.00 www.vetistallis.se

Jag samarbetar med Landstinget Sörmland via Vårdcentralen Mäster Olof.

LETAR DU EFTER HJÄLP MED:

VI STÄDAR DITT HEM

Sömnad

Ändringar Lagningar Klädvård Gardiner Kläder 10% rabatt på alla varor!

TBEera vaccin s dig ho mig!

Städning

Nöjd kund är vår kvalitet! För en renare känsla!

Städning Fönsterputs Flyttstädning

www.ingestina.se

Gula Industrihuset, Brogatan 21, Stallarholmen

Tel 0760-91 31 56 ingestina@gmail.com

INGESTINA

Lena, Jolanta, Sofie, Lisette, Tezz, Ewa

STÄD & ALLA SÖMNADSTJÄNSTER

Gula Industrihuset, Brogatan 21 • 070-652 81 64 • www.vips-lena.se • lena@ivehult.se

Smaka våra egna korvar! Hängmörat nötkött! Färdiglagat!

VI FIXAR DINA INRAMNINGAR!

Dina fötter i mina händer

Medicinsk fotvård Petra Schneider Diplomerad medicinsk fotterapeut

070-301 34 89 schneider1@aol.se Brogatan 21 (Gula Industrihuset) 645 61 Stallarholmen 10 GILLA STALLARHOLMEN

Välkomna! Öppettider: Fre 12–18, Lör 11–15 Tel: 070-735 43 91

Stort urval av lister.

GALLERI Litografier från tre generationers tryckning. 070-575 38 16 • mail@lindstromslito.se • www.lindstromslito.se


Gula Industrihuset

www.gulaindustrihuset.se

VI FINNS I GULA INDUSTRIHUSET

0707 54 66 94 viktoria@loppberga.se Brogatan 21 Stallarholmen

Loppberga

Sörmlandsmedalj till Maria Printz

©

HANDVÄVDA TRASMATTOR Ring för besök i ateljén i Gula Industrihuset. 0707-54 66 94 www.loppberga.se

Förra året var hon med och tampades i finalen till Årets mest företagsamma. Nu har hon tilldelats en riktigt fin utmärkelse: Sörmlandsmedaljen 2016. Det var i samband med Sörm­ landsdagen för en månad sen som priset delades ut av landshövding Liselott Hagberg. Maria Printz prisas för sina insatser inom det sörmländska mathantverket. Här ett utklipp ur motiveringen: ”Hon har, dels genom eget företagande, dels i god samverkan med andra, bidragit till att utveckla och uppmärksamma Sörmlands arbete inom matområdet. Maria är en sann vän av utveckling på landsbygd.” Vad betyder priset för dig? – För mig som person betyder det bekräftelse på att mitt vardagliga arbete har betydelse för fler än mig själv, vilket jag är enormt glad för, säger Maria. Och för Printz Bageri? – Jag hoppas det betyder att flera blir nyfikna på det vi gör och hur vi gör det. För oss internt hoppas jag såklart att mina medarbetare känner delaktighet och är stolta över utmärkelsen. Jag är riktigt stolt över oss! TEXT: STEFAN SEIDEL

Carrick

!!!®!

JULKLAPPAR?

!

!

Vi skapar presentreklam och give-aways som du aldrig sett. Man skulle till och med kunna säga att vi uppfinner det på nytt. Behöver du något som sticker ut och som dina kunder minns till nästa jul, affärsmöte, mässa, konferens eller tradeshow?

• Hos oss får Du alltid personlig service och du möter bara några få ansikten. • Vi svarar alltid personligen när Du ringer vår telefon.

HE MTJÄN ST SO M GE R DI G DET LI LLA EXTR A!

HJÄLPREDAN jobbar på uppdrag av kommunen. När Du anlitar oss innebär det samma kostnad som när Du anlitar den kommunala hemtjänsten. Vi arbetar i Stallarholmen och Strängnäs med omnejd. Hjälpredan ng r utfö även städni ag dr med RUT-av .

Varmt välkomna till Hjälpredan! Helena Bartling med personal

E-post: info@hjalpredan.com Telefon: 070-966 32 82

Ny design av gamla segel Carrickikolsundet.se 0708-57 22 11

Promotion, print & webb 0 70 8 32 5 3 62 primadesign.se

Välkommen in till en ny värld.

PLANETPROMO.SE Gula Industrihuset Stallarholmen daniel@planetpromo.se 072 333 08 93

P R O D U K T I O N SBYRÅ

Stallarholmen / Stockholm www.tu rbi n . s e

FOTO: REGIONFÖRBUNDET SÖRMLAND

Det LILLA hemtjänstföretaget med den STORA omsorgen!

i Kolsundet

S

SELAÖ HEMSERVICE

Kvalitet & omtanke Din personliga och lokala leverantör av hushållsnära tjänster.

ORSTÄ • HEMSTÄDNING • ST

DNING

• F LY

ÄD TTST

NIN

FÖ G•

TE NS

RP

UT

S

Kvalitet & omtanke

B RO G ATA N 2 1 , G U L A I N D U S T R I H U S E T TEL 070-345 77 64 | W W W. S E L AO H E M S E RV I C E . S E GILLA STALLARHOLMEN 11 11 GILLA STALLARHOLMEN


Viggo och Minéa hittar en alldeles egen rutschkana.

Ett lekland runt knuten! TEXT: EVA HULTÉN FOTO: LILLAN GUSTAVSSON

Ett par stenkast bort väntar ett lekland och äventyrscenter med gratis inträde. Skogen! Vi samlade ett litet gäng bestående av friluftaren Tony Nordgren och familjen Wallerström och gav oss iväg för att samla skogslust! Det är söndag morgon och full fart på Tore­ sunds fina idrottsplats dit jag kommer för att ta mig vidare ut i skogen. Det vimlar av cyklis­ ter som tänker delta i det 34 km långa loppet runt Selaön arrangerat av Stallarholmens SK. Medan jag väntar på vår skogsinspiratör Tony Nordgren pratar jag med tre av delta­ garna som är i min ålder (dvs över 60) och har vanliga cyklar medan andra kommer i slimmade dräkter på sina löparcyklar. En av de tre tittar smålystet på kaffetermosen i en ficka utanpå min ryggsäck och undrar om jag också ska cykla. Jag förklarar dock att jag ska ut i skogen intill och har laddat med kaffe och mackor med stekt ägg. För övrigt har min cykel punktering. Skolskogen Tony anländer som avtalat och tillsammans med fotografen tar vi oss till den så kallade skolskogen intill. Där möter Caroline och Johan Wallerström upp tillsammans med barnen Vanessa 10, Minéa 8 och Viggo 4. Me­ ningen är att Tony ska inspirera oss och andra 12 GILLA STALLARHOLMEN

att vara mera ute i skogen som ju finns på så nära håll för alla Stallarholmsbor. Tony, som arbetar som elevassistent på Stal­ larholmsskolan, är en äkta friluftsmänniska som gärna tillbringar sin lediga tid i naturen. Hans filosofi är att man inte behöver krångla till det. – Det är bara att gå ut i skogen och uppleva naturrummet med allt vad det har att ge i form av växtlighet och djurliv. Så enkelt är det, säger han. Vindskydd Som Stallarholmsbo kan man med fördel an­ vända skolskogen som utgångspunkt. Den an­ vänds flitigt av Stallarholmsskolan och ligger till höger om Strängnäsvägen, några hundra meter förbi avtagsvägen mot Toresunds IP. Där finns ett stort och fint vindskydd med grillplats. Viggo hittar genast en naturlig rutschbana och åker nerför en bergknalle. Alla barnen ger sig ut för att balansera på de många stenarna och upptäcka kojor runtom i skogspartiet. De hittar bland annat en stor hög

Hela gänget på skogsstråt med Viggo i täten. Han följs av Minéa, V

med tuggade grankottar som ekorrar lämnat efter sig. Vindskyddet är en väl skyddad plats och det är svårt att gå vilse härifrån. Vi har tur och det finns huggen ved som vi kan använda för att skapa grillglöd. Just att samlas kring en eld hör till de mysiga upplevelserna i skogen men man måste naturligtvis handskas varsamt med den. Grandröm Minéa och Viggo kommer ut en del i skogen via skolan och förskolan. Men för de andra är det lite mer sparsmakat. – Jag är nästan aldrig ute i skogen, säger Vanessa. – För mig blir det bara mindre skogsprome­ nader med hunden, säger mamma Caroline som arbetar på Södertälje sjukhus.


Teamwork i skolskogen.

ser för dem som vill prova att leva och över­ natta i skogen. Det kallas bushcraftäventyr och har hittills lockat deltagare från 77 länder. Många får detta i present och får lära sig att överleva på tallbarrste och rötter. Om man bor i Stallarholmen behöver man dock inte kosta på sig detta utan kan bege sig ut i den närliggande skogen. Det är bara att ta för sig av naturen men alltid komma ihåg att visa hänsyn. Tony hjälper oss att lista vad som kan vara bra att ha med sig: Kniv, visselpipa, kompass, tändstål och fuktskyddade tänd­ stickor, näver, förstahjälpen-kit, torra strum­ por och torr tröja. Tony är välutrustad med knivar i olika stor­ lekar och han har praktiska grillspett som är infällda i trähandtag. Han har även med sig ett gasoldrivet Trangiakök som barnen genast tar hand om. Där kokar de snabbt vatten så vi får både kaffe och choklad.

Vanessa, Caroline, Johan, vår reporter Eva och Tony.

När vi ska tända elden visar det sig att pappa Johan är väl utrustad med kniv som har infällt tändstål. Han är både jägare och hemvärnare. – Jag har drömt om att få med familjen ut i skogen och sova i en koja under en gran, säger han. Kanske blir det snart verklighet efter den här upplevelsen. Tillsammans plockar familjen torrt granris, så kallat kråkris, för att få fart på elden. Tony och Johan använder sina knivar för att spänta ved och vi får snart en lovande brasa.

Bushcraft Vi sitter runt elden och filosoferar och snart är det dags att ta fram grillkorvarna. Innan dess har dock Tony satt en burk kokkorv i elden – ett enkelt sätt att få lite varm mat. Det smakar alltid gott att få något att äta ute i naturen. Jag Tändstål och lite torrt gräs gör susen när man vill få igång elden.

har för säkerhets skull tagit med mig mackor men tackar inte nej till en korv. Alla äter med god aptit. Den svenska allemansrätten ger oss en unik möjlighet att röra oss fritt i naturen. Vi behö­ ver dock ta ansvar för natur och djurliv och visa hänsyn mot markägare och andra besö­ kare – tänka på att inte störa och inte förstöra. – Det man tar med sig ut tar man med hem. Man lämnar aldrig skräp i skogen, påpekar Tony. Efter trivsam samvaro tar vi oss tillbaka till Toresunds IP. Där har ”min” lilla grupp cyklis­ ter precis kommit tillbaka. Tydligen hör de till de sista för det är i stort sett tomt på parke­ ringen. De är nöjda ändå men lite frusna och ser fram emot ett varmt bad när de kommer hem. De konstaterar glatt att det alltid händer något i Stallarholmen. När jag berättar att jag varit i skogen på uppdrag av ”Gilla Stallarhol­ men” får jag en spontan kommentar: – Åh, den tidningen läser vi alltid och vi längtar efter nästa nummer! Lite kall om fötterna men varm i hjärtat och stärkt av skogsluften vänder jag hemåt och gläds under färden åt de härliga höstfärgerna.

Varför krångla till det? Värm korvburken direkt i elden!

Bushcraft Jag har precis läst i tidningen ”Turist” från Svenska Turistföreningen om Kolarbyn EcoLodge utanför Skinnskatteberg, som är Sveri­ ges mest primitiva vandrarhem utan el och rinnande vatten. Där erbjuder man upplevel­ GILLA STALLARHOLMEN 13


SUNDBY STRAND, byggklara villatomter

Alla r sålda villatomte rar nu för så vi plane tta utbygg den fortsa undby naden av S Strand.

www.sundby-tomter.com

070-760 09 09

Är du anhörig eller vän till Buss ersätter tåg 12-20/11 någon med missbruk? Nu finns det möjlighet att gå en kurs med fokus på beroende som en familjesjukdom och på medberoende. Kursen är kostnadsfri och vi bjuder på fika. Anmäl dig senast den 28/10. Datum & tid: Tid: 7–10/11 kl 17.30–20.30 Plats: Sörgärdsgatan 6 i Strängnäs. Anmälan: Eva Hammarström 073–867 60 51, eva.hammarstrom@strangnas.se Marlene Lindell Eklund 073–868 22 92, marlene.lindell.eklund@strangnas.se

Kommunfullmäktige Datum och tid: Måndag 28/11 kl 18.30 Plats: Paulinska salen, Kristinav. 1, Strängnäs. (Ingång från Bondegatan).

Från lördag 12 november till och med söndag 20 november är all tågtrafik mellan Eskilstuna och Läggesta avstängd eftersom Trafikverket arbetar med utbyggnad till dubbelspår. SJ:s tåg på sträckan ersätts med buss och en anpassad tidtabell gäller. Ersättningsbussarna avgår från Långbergsgatan i Strängnäs. Tänk på att det under veckan inte går att köpa tågbiljett eller använda SJ:s biljettautomater på stationen i Strängnäs. Mer info: www.strangnas.se/resecentrum

Nu gäller gatumparkering Gäller 1/10— 15/5 i Strängnäs, Mariefred och Åkers styckebruk.

Strängnäs kommun | Tfn 0152-291 00 | 14 GILLA STALLARHOLMEN

GYMNASIEVALET 2017

Hej, alla ungdomar och föräldrar! Nu är det snart dags för er att välja gymnasieutbildning. Vi på Thomasgymnasiet vill gärna träffa er och berätta om våra program, hur det är hos oss, vilka vi är och vad som händer på vår skola. Välkommen på öppet hus! Datum & tid: 12/11 kl 11-13 Plats: Thomasgymnasiet, Strängnäs Frågor: Katrin Eriksson, 0152-298 57, katrin.eriksson@strangnas.se Följ oss gärna på Facebook: www.facebook.com/ thomasgymnasiet

www.facebook.com/strangnas

www.strangnas.se


Månadens tema: Förlåtelse

Hämnas eller förlåta? TEXT: ANNA SÄRNÅ, STALLARHOLMENS FÖRSAMLING ILLUSTRATION: ANNSOFI ERICSSON PETRINI

Förlåt oss våra skulder, liksom vi har förlåtit dem som står i skuld till oss är en sekvens ur bönen Vår Fader. Men vad innebär det att förlåta? Kan man förlåta allt? Finns det tillfällen när man inte ska förlåta? Varför inte helt enkelt hämnas istället! Hämnden är ljuv, eller… Vi sitter på morgonfikat på jobbet och pratar om oförrätter och hur vi hanterar dem. Vår musiker och hämndexpert Kersti Olin utbris­ ter: – Jag kan få fruktansvärda hämndkänslor. Jag har varit så arg på en person att jag helst hade velat binda fast och örfila upp henne. Men det gör jag så klart inte. Hämnd är en hemsk känsla eftersom man inte får göra nå­ got åt den. Hon fortsätter: – Min älskade syster Maggie och jag hade en konflikt en gång. Jag minns inte ens hur den startade. Men jag och Maggie började skriva elaka mail till varandra. Vi pratade aldrig utan skrev bara dessa mail. Det pågick under ett helt år. Till sist kom vi överens om att stryka ett streck över alltihop. Det var det bästa vi gjort. Annars är jag en person som alltid vill reda ut allting. Stukad När vi upplever oförätter eller känslan av att vårt människovärde kränks så kan känslan av skam (att vi känner oss värdelösa) komma över oss. Skammen kan göra att vi vill hämnas på den som orsakat känslan. En vän till mig berättade om hur hon som barn och ända upp i vuxen ålder blev slagen av sin mamma och sina syskon. Det var knyt­ nävsslag, örfilar och björkris. Slagen fortsatte trots att hon flyttat hemifrån och fått egna barn. – Pappa slog mig aldrig, men han gjorde inte heller något för att stoppa min mamma eller syskonen. Jag var yngst av syskonen. Jag tror att de slog för att fostra mig. Min vän berättar att första gången hon sa

något om slagen var när hon som vuxen lärde känna diakonen Gunnel Folkegård. – Hon vet det nog inte själv men hon hjälpte mig massor. Jag började känna att jag också har ett värde som människa, säger min vän. Tid att förlåta Hon har aldrig fått något förlåt eller någon ursäkt från varken sin mamma eller sina sys­ kon. Det har tagit tid att förlåta dem men hon berättar att hon nu gjort det. Det som hjälpte henne var att hon började prata om vad hon varit med om. Hennes mamma blev också äldre och behövde henne. De fick en annan relation. – Min syster slog sitt sista slag den dagen jag slog tillbaka. Min bror har jag förlåtit först nu. Jag har lämnat allt gammalt bakom mig. Aldrig att jag förlåter hur de behandlade mig, men jag har förlåtit dem som personer, avslu­ tar hon. Helt otroligt, tänker jag, att den här kvinnan som har gått igenom allt detta idag sitter här full med livslust, engagemang och värme. Nej, någon bitterhet finns inte hos henne. Släppa taget I grekiskan heter förlåt aphesis, vilket också kan betyder släppa taget och frihet. Vi släpper taget om det taggiga och frätande inom oss så som hat, bitterhet och hämndbegär. Känslor som påverkar våra tankar och våra liv. I för­ låtelsen finns en dubbelhet. Om man är ner­ tryckt eller upplever skam av en oförrätt och sedan förlåter den eller de personer som står bakom så är man inte längre nertryckt. Man reser sig. Blir fri. Många gånger använder vi ordet förlåt lite slarvigt. Ingen ska be om förlåtelse förrän man

ärligt ångrar sig och har intuitionen att inte göra om det. Man ska inte heller förlåta förrän man ärligt kan förlåta. Har människovärdet blivit kränkt så måste man få tid att bearbeta sina känslor av ilska, frustration, bitterhet och sorg. Man behöver få sätta ord på händelsen och komma till insikt att det inträffade fak­ tiskt var fel. Känner man fortfarande skam så är man inte redo att förlåta. Bara för att man förlåtit en människa betyder det inte att man behöver ha en fortsatt relation med den per­ sonen. Befrielse ”Utan förlåtelse är vi fjättrade till den män­ niska som skadat oss. När vi förlåter återtar vi kontrollen över vårt eget öde och våra egna känslor. Vi befriar oss själva. Så skriver Mpho Tutu i boken Förlåtelse. Ibland känns det så tydligt att det måste fin­ nas en högre makt inblandad. Mina tankar har under flera dagar kretsat kring förlåtelse. Idag, sista dagen för denna artikel, träffade jag av en slump Yaniv Adrian. Han kommer från Israel och bor nu med sin familj i Stallarholmen. Vi småpratade lite och han berättade att just den här dag, den 12 oktober, firar man Jom Kippur eller försoningsdagen som vi säger på svenska. Det är den viktigaste högtiden för troende ju­ dar. De fastar och ber Gud och varandra om förlåtelse. Vänder blad för att gå vidare. För mig blev mötet ett tecken på att det här med förlåtelse verkligen är viktigt. Vi behöver för­ låta och förlåtelse för att leva tillsammans.

NÄSTA MUSIKCAFÉ: FÖRLÅTELSE Berättelser, tänkvärdheter och musik. TID: Tisdag 8/11 kl 19.00 PLATS : Mötesplats Stallarholmen, Gula Industrihuset. KOSTNAD: Fri entré. Stanna gärna kvar och fika efteråt! Kostar 20 kr.

GILLA STALLARHOLMEN 15


Märkesrea!

50%

RABATT

på alla märkessolglasögon

Ray-Ban, Moschino,

Gilla oss på

Hitta och vinn

Carina Lönnqvist Leg. Optiker Trädgårdsgatan 7, 645 31 Strängnäs 0152–175 65 www.hallinsoptik.se

Snickeriarbeten Inomhussnickerier Golv Lister Foder Innerväggar

Kök

Montering Renovering

Fasader

Gör som Stallarholmens Vikingar, SatsaFriskt, Stegborgs EL-evator, Tuna Samfällighetsförening, Stallarholmens församling och många fler:

HYR MÖTESPLATS STALLARHOLMEN!

Panel Tilläggsisolering

070-570 11 47 | www.alltjanster.se

M I L J Ö T VÄ

TT

LGAR DÄC K & FÄ

Läggesta Kiosk & Café

Mötesrummet. Perfekt för mötet med upp till ca 20 pers.

STATIONSH USET LÄGG ESTA

Prisexempel:

300 kr

ÖPPET: MÅN–FRE 5.30–18 LÖR 9–17, SÖN STÄNGT 6 nov 2016–26 mars 2017

03 56 02 • 073-5 0159-305 Niclas Sanna och

93

FIKA, smörgåsar, färskt kaffebröd, lättare maträtter (Minigatukök). LIVSMEDEL, speceri-, mejeri- och kylvaror. OMBUD för SJ, länstrafiken, Svenska spel Lotter.

TEL. 0159-106 66, 070-515 52 59

Praktiskt kök med kylskåp, diskmaskin, kaffebryggare m.m.

Distriktssköterskemottagning, Stallarholmen 0152-44 05 75 (Marianne Wilander) Genom vårt samarbete ges du som bor i Stallarholmen möjlighet att träffa en distriktssköterska utan att behöva åka in till Strängnäs.

Halvdag (max 4 timmar) för den lokala föreningen i Mötesrummet (plats för ca 20 pers). Det lokala företaget betalar 500 kr.

Mer info: www.dromfabriken.net/motesplatsen

nov 2016

Välkommen till oss! Vårdcentralen Mäster Olof, Strängnäs 0152-262 00

Scenrummet. Stort rum med mälar­ utsikt! Perfekt för det stora mötet med upp till ca 100 pers. Och för festen!

www.hembygd.se/stallarholmen

Lördagen den 12 november kl 14 är du välkommen till hembygdsgården.

Nostalgitripp i ord och bild!

Sotning & Brandskyddskontroll Innan du köper/säljer huset Överlåtelsebesiktning Statuskontroll

Använd rotavdraget

Rensning av ventilation

Och så klart

Nyinstallationsbesiktning

g Rin 00 144 2-

015

16 GILLA STALLARHOLMEN

Som vanligt serveras kaffe och gott bröd.

Anmälan senast 9/11 till vår sekr. Ylva 0152-410 12, 070-495 25 45 ylvatiger@gmail.com Vill du bli medlem i hembygdsföreningen? Tag kontakt med vår sekreterare Ylva!

www.strangnassotarn.se


• • • PORTRÄTTET

Irene Larsson

MER ÄN TANTEN I KAS SAN TEXT & FOTO: HANNA EKELUND

Många känner igen henne från kassan på ICA, men det jobbet har alltid varit ett extraknäck. Mindre känt är att hon länge drivit eget företag, uppfostrat fem barn, tävlat i bowling och hoppat mycket fallskärm. Det är en gråkall måndag i oktober och jag har stämt träff med Irene Larsson. – Har du Stallarholmens mest kända ansik­ te, frågar jag, men att det skulle vara så avfär­ dar hon med ett skratt. Vi tar vårt kaffe och sätter oss vid fönstret. Irene har ett armband med texten ”Fuck can­ cer” runt handleden. – Min mamma dog i cancer, berättar hon och snurrar lite på armbanden. Djupa stallarholmsrötter Båda Irenes föräldrar stammar från trakterna kring Stallarholmen och hon är född och upp­ vuxen här. Hennes far John Larsson var med och bygg­ de skolan då det begav sig. Trots de djupa rötterna lämnade Irene i mit­ ten av 60-talet ett tynande Stallarholmen för Stockholm. – Stallarholmen kändes döende då, inte alls som det är nu med Gula Industrihuset och alla nya villor, säger hon. Under tiden i Stockholm bildade Irene familj, skaffade sig ett yrke, tävlade en del i bowling och hoppade fallskärm, över hundra hopp har hon bakom sig. Efter drygt 25 år borta återvände hon med sina två yngsta barn till Stallarholmen och för­ äldrahemmet. Tekniska ritningar Hur hemma hon än kan verka i kassan på ICA så har hennes huvudsysselsättning hela tiden

varit en annan. Irene gör tekniska ritning­ ar, så kallade CADritningar. CAD är en förkortning för C omputer-Aided Design och är ett sätt att skapa och designa tekniska ritningar som används inom konstruktion och arkitek­ tur. Ritningar över hur elen ska dras i ett hus eller utomhus, kontruktionsritningar för elek­ tronik och transformatorstationer exempelvis. Det var när hennes dåvarande svärmor, som jobbade som ritare, behövde hjälp på ko­ pieringsavdelningen som Irene fick upp ögo­ nen för yrket. – När jag började gjorde man ritningarna för hand med papper och penna, berättar Ire­ ne som alltid gillade teckning i skolan och såg en möjlighet att arbeta med något hon tyckte om. Samtidigt som hon jobbade med att kopiera tog hon kvällskurser i ritteknik och blev ritare hon med. Utvecklingen i yrket gick framåt och man började istället göra ritningarna i da­ tor, och Irene hängde med. – Man var ju tvungen, annars hade man ju inget jobb. Dessutom tyckte jag att det var ro­ ligt och då är det ju lätt att lära sig. Extraknäck Det var när Irene startade eget företag runt millennieskiftet som hon började jobba extra på ICA för att ha en extrainkomst under upp­

startstiden. De två yrkena kompletterade var­ andra eftersom de skilde sig så. Jobbet som ritare var stimulerande och kreativt medan jobbet på ICA fyllde en viktig social funktion. – Man träffar alla och kan småprata lite med kunderna när man hinner. Med fyra syskon, fem barn och tretton barnbarn, de flesta också boende i Stallarhol­ men, är det i sann bemärkelse Irenes plats på jorden och hon är glad att samhället lever och växer. Föräldrahemmet som syskonen sålde när föräldrarna gick bort hamnade återigen i fa­ miljens ägo när hennes yngsta dotter köpte tillbaka det för en tid sedan. I april gick Irene i pension från sitt jobb på SEVAB, där hon varit de senaste åren. Nu, när hon inte behöver stressa iväg på någonstans, njuter hon av långa, lugna mornar. Jobbet på ICA behåller Irene däremot gärna ett tag till. – Jag behöver komma ut och träffa folk, an­ nars skulle jag nog bli alldeles för rastlös, kon­ staterar hon.

GILLA STALLARHOLMEN 17


höstkantarellernas II höstkantarellernas Allhelgonatid Konfirmandläger Livspussel!? tid – tårar och ett varmt leende Nu börjar: Nu börjar:

En mysig och spännande vandring genom

Vi började med Bibeln Jag läste häromdagen i tidningen om hunden Att ta ytterligare ett steg i livet kändes ?? ?? ?? !! !! !! ?? ?? ?? Vi skogen i höstmörkret med konfirmanderna. började med Bibeln Jag läste häromdagen i tidningen om hunden Att ta ytterligare ett steg i livet kändes – Sant eller falskt, sedan Hugo – en mycket charmig hund tycktes det. utmanande och lite läskigt. Efter leken och Från har en fantastisk vy över Ytterselö kyrka och kyrkogård. I Målet varutmanande Ytterselö kyrka övernattade. ?? fönstret i Prästgården Santjageller falskt, sedan Hugo – en mycket charmig hund tycktes det. ochdär liteviläskigt. Efter leken och ?? –Vad betyderfladdrar Bibelnshundratals Allhelgonadagarnas novembermörker ljus där på kyrkogården, en alldeles Förutom charmen hade Hugo en utomordentlig sommarledigheten När vi kom fram till kyrkan ochkändes gick indet i som kroppen betyder Bibelns Förutom charmen hade Hugo en utomordentlig sommarledigheten kändes det som kroppen !! ! Vad enastående syn. Alla de!där fladdrande fyller mitt hjärta med han tårarkunde och ettspåra varmtkantareller. leende. gestalter för ljusen oss idag. kyrkorummet möttes vi av värmen från massor egenskap: Den var fylld med en ny kraft – nyfikenheten ha gestalter för oss idag. egenskap: han kunde spåra kantareller. Den var fylld med en ny kraft – nyfikenheten had ?? kommer naturligtvis Tårarna och saknadenhunden efter deska människor som nämligen under året lite har svårtav levandekommit ljus och tillbaka. toner av klassisk musik. Nu ifrån gör vismärtan en nystart jag ha! Har att Jag kan faktiskt fortfarand ?? Nu gör många. vi en nystart hunden ska jag ha! och Harhastigt, nämligen lite svårt att kommit tillbaka. Jag kan faktiskt fortfarande lämnat väldigt Ibland kom döden ibland med Livspussel. Vi byter !! oss. Vissa år är det ! med hittaalldeles de däroväntat gula sakerna i skogen. ”KanskeMagiskt! det känna lite på det sättet. Hösten är fri från Livspussel. Vi byter ! hitta de där gula sakerna i skogen. ”Kanske det känna lite på det sättet. Hösten är fri från mer väntat och kanske till dag och och medträffas befriande. Men det går aldrig attborta” vara helt förberedd påtålmodigt döden. och torsdagar finns där säger hustrun sommarens ”stress” – sommaren som aldrig ?? ?? !!handlar och träffas därden borta” tålmodigt och sommarens ”stress” – sommaren som aldrig Mina?? tårar dem som jag påtorsdagar nära håll fåttfinns följa till sistasäger vilan hustrun under året som !! !! ?? ??om ?? alladag i församlingshemmet vänligt till mig i skogen. Jag går dit och hittar tycks tillräckligt lång för allt det där vi önsk församlingshemmet gått och dem i min närhetisom inte finns längre.

vänligt till mig i skogen. Jag går dit och hittar naturligtvis svampen svampensom somhon hon sett men inte naturligtvis Under sett men inte jag. Jag sitter nu där i kvällssolen påaltanen altanenoch och jag. Jag sitter nu där i kvällssolen på Allhelgonahelgen njuter av min överdådiga svampmacka – Tack njuter av min överdådiga svampmacka – Tack kommer alla till vännen som plockat kantarellerna – utan till vännen som plockatminnena kantarellerna – utan över oss hund! – saknadens tårar hund!

tycks tillräckligt lång för allt det där vi önska ochvill. vill.Men Menmed medhösten höstenärärdet detannorlunda annorlunda och de många färgerna och klara dagarna bärlite lit de många färgerna och klara dagarna bär stillhet och ro. stillhet och ro. Under hösten kommer vi att samlas kring Gudhar hargivit givitoss ossnyfikenhetens nyfikenhetensoch och Under hösten kommer vi att samlas kring Gud ämnen som: lekfullhetens ande. Han vill att vi ska ämnen som: lekfullhetens ande. Han vill att vi ska Om tillit, gudsbild rinner utmed upptäcka mer av oss själva, av människorna Om tillit, gudsbild upptäcka mer av oss själva, av människorna Morgonenrunt därpå upptäckte mernaturligtvis av våra kinder. Vi Om människosyn omkring ossvioch och världen. Om identitet, identitet, människosyn runt omkring oss naturligtvis världen. upp i kyrktornet, kollade in går till våra gravar kyrkan, klättrade Om att ge och ta emot kärlek Mycketspännande spännandehänder händeri iStallarholmen Stallarholmen Om att ge och ta emot kärlek Mycket kyrksilvret och tittade ner genom luckorna och lägger ner en i höst i församlingshemmet med soppa och Vi närmar oss frågorna på olika sätt: samtal, i höst i under församlingshemmet med Vi närmar oss frågorna på olika sätt: samtal, till gravkapellet koret. Vi fick höra litesoppa och krans kanske och ”livspusselsamtal” på torsdagarna, i kyrkorn bilder, dikter, texter, musik. ”livspusselsamtal” på torsdagarna, på altartavlan, se hur en i kyrkorna bilder, dikter, texter, musik. tänder ett ljus och kort om personerna med dess många gudstjänster och i Gula med dess många gudstjänster och i Gula orgel fungerar och så blev det en hel del lek. Att opretentiöst sätt sätt reflektera reflektera och och tårarna rinner – Att på på ett ett opretentiöst Industrihuset med Drömfabriken. Mycket och foto Anna Särnå IndustrihusetText med Drömfabriken. Mycket samtala om livfrågor livfrågor där där dina dina egna egna erfarenheter erfarenheter men låt dem göra samtala om finnsdär däratt attupptäcka, upptäcka,lära lärasig, sig,berikas berikasav, av, finns det! För påför allasamtalen. själars dag – söndagen i Allhelgonahelgen – talar vi tydligt om det svåra, sjunger är basen är basen för samtalen. hämta kraft ifrån. Tänk om vi kunde möta om det och bönernas ord handlar om sorgen och saknaden. Vi döljer inte smärtan utan försöker hämta kraft ifrån. Tänk om vi kunde möta ”Vi folk på på vandring, vandring, ii oro, oro, bekymmer och och ”Vi är är ett ett folk Gud,varandra varandraoch ochvärlden världenmed medden dennyfiken nyfiken uttrycka den. Ibland kan mötet medbekymmer sorgen och smärtan vara fyllt av djup mening. Genom att vid Gud, nöd behöver vi styrka styrka och och stillhet”. stillhet”. nöd behöver vi och kraft som bara finns i ett barn som just vissa tillfällen släppa fram det som gör ont kan jag ta några steg vidare i livet. och kraft som bara finns i ett barn som just Jag sitter och tänker på den tid som nu Vi som planerat och leder samtalet är Monica haftsommarlov, sommarlov,badat, badat,ätit ätitglass glassoch ochplockat plocka Jag– för sitter och den tid tårar som nu Vi som planerat och leder samtalet är Monica Och samtidigt kommer det varma leendet på mina läppar mitt därtänker bland på saknadens haft kommer –– hösten. hösten. Högsommaren(om (om man Erlandsson, Lennart Möller,släktings Marie Möller Möller och sommarkantareller. kommer Erlandsson, Lennart Möller, Marie och minns jag ju min livskamrats, eller väns liv. Minns livet och glädjen.Högsommaren Känner den oändligaman sommarkantareller. nu kan kan tala om om envelat sådan år)skulle äröver. över. mig Mats nu sådan år) är IImig tacksamheten – tala även om en vi attiidet varit Mats Wendt. Wendt.att vi faktiskt fick dela ett stycke liv tillsammans DietrichBonhoeffers Bonhoeffersord ordi ien enpsalm: psalm: Dietrich har alltid hösten väckt speciella känslor. Efter har alltid hösten väckt speciella känslor. Efter längre. Så fantastisk är en människa och hennes liv. ”Medhjärtats hjärtatstillit tillitatt attGuds Gudsgoda godamakter makter ”Med det sköna sköna sommarlovet sommarlovetskulle skulle skolan börja det Och leendet kommer sig också av att det faktiskt ser ut som om vinden och kylan därute skolan börja beskyddandeoch ochtrofast trofastkring kringoss ossstår stårvill villviv beskyddande igen det var något något lockande ochspännande spännande –– det var lockande på kyrkogården inte hade kraften att släcka de fladdrandeigen ljusen. Kanske når mig också och tillsammansleva levadessa dessadagar dagaroch ochtacksamt tacksamtta tillsammans med det –är – vad vad skullejag jagfå fåveta, veta, lära mignu? nu? det skulle lära mig kyrkklockornas toner som bär bud om Livet. De bär Jesumed ord ”Jag uppståndelsen och livet”. Eller emotden dentid tidvivifår. får.”” emot Och klasskompisarna – de som jag inte sett på som jag älskar att sjunga i psalmen: ”Jag tror på en Gud som inom mig och som borsom i alltjag utanför. Ochbor klasskompisarna – de inte sett på Hösthälsningarfrån frånsvampskogen! svampskogen! hela sommaren hurvar vardet detmed meddem? dem?Kanske Kanske Hösthälsningar En skrattande Gud som vill skratta med mig, som lever med migsommaren när jag dör.–”– hur hela Ola Orwinger Ola Orwinger skulleavvi vinovember. få några några nya nya klassen spännandeii skulle få iiklassen ––spännande Ja, det är starka krafter som omsluter oss dessa dagar i början Sorgen och smärtan FotoSven SvenG.G.Nils Ni Foto så Jesu fall. uppståndelse. liksom det trotsiga hoppet om liv och en himmel tack vare så fall.

kl 19–21 med start 10 sept och sedan varannan kl 19–21 med start 10 sept och sedan varannan vecka 24 sept, sept, 88 okt, okt, 22 22 okt, okt, 55 nov, nov, 19 19 nov nov vecka dvs dvs 24 och 3 dec. och 3 dec.

Hittefågel

Överselö kyrka

Ny biskop

Minneslund Minneslund

Jag ser ut genom fönstret och på kyrkogården fladdrar minnenas och kärlekens ljus och jag ber: Gode Gud ta emot alla dessa lågors tysta bön”. Tåren finns som sagt där i mitt öga men också det Foto Rich Tella Onsdagen15 15 juli2015 2015välsignades välsignades Lördag29 29augusti augustikl. kl.14 14 Onsdagen varma leendet. Kanske kan Du också känna det så. Lördag Premiär fredagen den 25juli november kl. 19 i minneslundenpå påToresunds Toresundskyrkogård. kyrkogård. ii Strängnäs Strängnäsdomkyrka. domkyrka.Gula Industrihuset. minneslunden Hälsningar i Allhelgonatid Ola Orwinger Biskop Foto Sven G. Nilsson Biskop Hans-Erik Nordin Hans-Erik Nordin Föreställning lördagen den 26 november kl. 19

läggerned nedstaven. staven. och söndagen den 27 november kl. 15 i Gula lägger Gudstjänsten följsav av Industrihuset. Gudstjänsten följs Har du något bra förslag på nytt namn till Kyrkans Öppna Förskola? mingelpå påkyrkbacken kyrkbackenInträde 100 kr; för pensionärer 80 kr. mingel Skicka ditt förslag och en kort motivering till namnet senast den 15/11 till Evautanför Sköld 072-727 58 42 då för skolan på Stallarholmsskolan utanfördomkyrkan domkyrkan dåFöreställning det det eller eva.skold.@svenskakyrkan.se måndagen den 28 november. blir tillfälle tillfälle att att tala tala och ochrikta riktatack tacktill tillbiskopen. biskopen. blir Söndagen den 13 september är det “öppet “öppet hus” hus” Söndag 66Ola september Ytterselövägen 8, öppet tisd 10-12; 0152–346 40. Kyrkoherde Orwinger 346 41; hem 430 10. Komminister Mats Wendt 346 42; Församlingspedagog Anna Särnå Söndag september iFörsamlingsexp. Överselö kyrka kl. 13–15.30. 346 45. Församlingsassistent Eva Sköld 346 43. Kyrkomusiker Ulla Wester 346 44. Körledare Kersti Olin 346 47. Vaktmästare Toresund Hans Wester 346 51. Vaktmästare Ytterselö kl. 11 högmässa med kl. 11 högmässa med Som väl de flesta vet stängdes kyrkan i Astrid Lännström 346 52. Vaktmästare Överselö 346 53. Barntimmelokalen Carina Svensson 346 46. Husmor och lokalvårdare Birgitta Karlsson 346 46. Församlingssidorna: Eftermässa mässai ikyrkan kyrkanvandrade vandradevivii ihällande hällande Efter biskopsvigning i Uppsala Redaktör Syster Maj 411 16; e-post syster.maj@telia.com; Fotograf Sven G. Nilsson 070–645 80 15. Hemsida:www.svenskakyrkan.se/stallarholmen; biskopsvigning i Uppsala augusti 2013 på grund av hussvampsangrepp. hussvampsangrepp. e-post stallarholmen.forsamling@svenskakyrkan.se ösregnupp upptill tillminneslunden minneslundendär därOla Ola ösregn domkyrka. Johan Johan Dalman Dalman domkyrka. Nu är saneringen avslutad och innan Orwinger förrättade välsignelseakten, varvi Orwinger förrättade välsignelseakten, varvid vigs till biskop i Strängnäs vigs till biskop i Strängnäs återställningsarbetena påbörjas har du en en han talade om minneslunden som en vilopl han talade om minneslunden som en vilopla stift. Vigningen förrättas av stift. Vigningen förrättas av 22 GILLA STALLARHOLMEN 18 GILLA STALLARHOLMEN unik möjlighet att se vad som doldes under under förde deavlidna avlidnaoch ochsom somrastplats rastplatsoch ochtillflykt tillflykt för ärkebiskop Antje Antje Jackelén. Jackelén. ärkebiskop korgolvet. de efterlevandes sorg och saknad.

Nytt namn efterlyses!


h en ade de

ig kar da – ite av

na

n h rna

enhet t at

vi t ta

Nilsson

e

vid plats kt för

Äldreläger Äldreläger Gränna-Visingsö Gränna-Visingsö

Nu kör kör vi vi igång! igång! Nu

Dag tre var det dags Startdatum: Dag tre var det hemåt. dags Startdatum: att styra kosan Kyrkans Öppna Förskola att styra kosan hemåt. Vi gjorde ett stopp Kyrkans Öppna Förskola 7 september Vi gjorde ett stopp vid Alvastra kloster. 7 september Barntimmar 10 september vid Alvastra kloster. Det grundades Barntimmar 10 september Det Barnkörer 9 september 1143grundades av munkar Barnkörer 9 september 1143 av munkar från Frankrike. Där Konfirmander 8 september från Konfirmander 8 september liggerFrankrike. för övrigtDär en Selakören 1 september ligger för övrigt av Sveriges förstaen Selakören 1 september Soppluncher 3 september av Sveriges förstaKarl kungar begravd, Soppluncher 3 september kungar begravd, Sverkersson somKarl mördades 1167 vid Näs. Återigen har jag/vi varit ute och rest med Sverkersson mördades viduppförd Näs. Vi gjorde ettsom stopp vid Heda1167 kyrka Återigen har jag/vi ute och rest med Oliwer John Falck döptes i Överselö kyrka församlingsbor i vadvarit vi kallar Äldreläger. Vi gjorde ett stoppavvid Hedabyggmästare kyrka uppförd under 1150-talet samme som församlingsbor i vad vi kallar Äldreläger. Tala den med1 oktober. präst Det är sjätte året som församlingen valt under 1150-talet av samme byggmästare som byggde Brahekyrkan. Tala Detgenomföra är sjätte året somresor. församlingen valt Vill du tala medmed en präst?präst att dessa Resorna är byggde Brahekyrkan. Sen knöt vi ihop resan med att besöka Röks Vill du talaOla med en präst?346 41 eller Mats att samarbete genomföramed dessaUlf resor. Resorna är Kontakta Orwinger Föräldrarna heter ett Klingowström Sen knöt ihop resan Rökstenen med att besöka Röks kyrka ochviRökstenen. är Sveriges Kontakta Ola Orwinger 346 41 eller Mats ett samarbete Ulf Klingowström Wendt 346 42! som reser medmed resenärer från Strängnäs kyrka och Rökstenen. Rökstenen är Sveriges Chatarina och Nicklas mest kända runsten med 760 tecken och Wendt 346 42! som reser med resenärer frånresmål Strängnäs Kyrktaxi Domkyrkoförsamling. Årets var mest kända runsten med 760 tecken och världens längsta runskrift. Kyrktaxi Falck. Domkyrkoförsamling. Årets resmål var 12 år till Ring 0152–186 00 för kyrktaxi. Det kostar Fredag: Ungdomshäng med spel, musik, fika med ungdomar allt från 20+ från ”världens Gränna-Örserum-Visingsö. världens längsta runskrift. Vi har trots vädret haft tre fantastiska dagar. Ring för kyrktaxi. Det kostar Gränna-Örserum-Visingsö. 10 kr0152–186 i vardera 00 riktningen. Oliwers storebröder Under dessa tre dagar har vi bland annat Vi har trots vädret haft tre fantastiska dagar. alla hörn”. Ebbi underhöll med trollkonster. Sett och lärt oss mycket nytt. Ätit gott, samtalat 10 kr i vardera riktningen. Under Andrée-museet dessa tre dagar har vi bland besökt i Gränna därannat vår Sett och lärt oss mycket nytt. Ätit gott, samtalat heter Victor och och umgåtts. Folder med månadskalender besöktberättade Andrée-museet i Gränna där vår guide om Andreés äventyr, och umgåtts. Folder medAnton. månadskalender Refererar en av deltagarna; ”Det var det Franciskusbladets sida med månadsguide berättade om Andreés äventyr, polarexpeditionen. Övernattat har vi gjort i Refererar en avhänt deltagarna; ”Det var det Franciskusbladets sida med månads-att roligaste som på mycket länge!” kalendern kommer i fortsättningen polarexpeditionen. Övernattat har Gränna vi gjort ioch Familjen bor i Örserum, ett litet samhälle mellan roligaste som hänt på mycketsom länge!” kalendern fortsättningen Jag känner mig priviligierad får finnas somkommer separat ifolder vilken kanatt Örserum, ett litet samhälle mellan Gränna och Tranås. rikskänt för sina goda Hugos isterband. Jag känner mig som får finnas separat folder vilken kan Strängnäs men möjligheten att priviligierad genomföra dessa resor där hämtassom i församlingshemmet, i kyrkorna Tranås. rikskänt för sina goda Hugos isterband. Under tisdagen möjligheten att genomföra dessa resor där hämtas i församlingshemmet, i kyrkorna tacksamheten från ”mina” deltagare är och på webben. Under tisdagen farmor och farfar bor tacksamheten från ”mina” deltagare är åkte vi färjan och på webben. belöningen. åkte vi färjan belöningen. över till Visingsö. på Överselö. Text och foto Birgitta Karlsson över till Visingsö. Text och foto Birgitta Karlsson Där väntade ett Där väntade ett Remmalag på oss. Remmalag på oss. Det duggade lite, Luke Kim Finn Larsson Fält Johansen Det duggade lite, Under två veckor i juni kom sommarlovslediga barn i åldrarna 6–10 år Lördag förmiddag: Barnteater med Gustav Gälsing som framförde Bruse” som Under men inget “Bockarna som två veckor i juni kom sommarlovslediga barn i åldrarna 6–10 år men inget som till församlingshemmet att pilgrimsvandra. Barnen sina döptes iför Ytterselö kyrka den 25dekorerade september. hindrade oss från till församlingshemmet för att pilgrimsvandra. Barnen dekorerade sina dockteater. Pyssel och allsång. Det serverades crêpes, gräddade av “Gutta”. hindrade oss från vandringsstavar och gjorde en vandringsflagga, badade, lagade mat över att åka vagn efter Hans föräldrar heter Karolin Larsson och Kim vandringsstavar och gjorde en vandringsflagga, badade, lagade mat över att åka vagn efter öppen eld, sjöng, övernattade i Toresunds kyrka och träffade djuren hästarna. Vi blev öppen eld, sjöng, övernattade i Toresunds kyrka och träffade djuren Fält Johansen. hästarna. Vi blev på Graneberg. Pilgrimsvandringarna gick till Överselö och Toresunds väl skyddade från på Graneberg. Pilgrimsvandringarna gick till Överselö och Toresunds väl skyddade från kyrkor. Under v 33 hölls pilgrimsvandringarna för ungdomar i åldrarna 11–13 år. Vandringarna Stolta storasyskon Hugo,11–13 Noah Troy. vädret. Färden gick kyrkor. Under v 33 hölls pilgrimsvandringarna för ungdomarär i åldrarna år. och Vandringarna vädret. Färden gick har varit ett samarbete mellan Stallarholmens och Åkers församlingar. Tack till Anna, Eva till Kumlaby kyrka. har varit ett samarbete mellan Stallarholmens och Åkers församlingar. Tack till Anna, Eva Familjen är bosatt i Stallarholmen. till Kumlaby kyrka. och Linda för oförglömliga pilgrimsvandringar. och Linda för oförglömliga pilgrimsvandringar. Vi har också fått en riktigt detaljrik redogörelse Anneli Lövstav Vi har också fått en riktigt detaljrik redogörelse Anneli Lövstav av Brahekyrkan, en fantastiskt rikt utsmyckad av Brahekyrkan, en fantastiskt rikt utsmyckad Vi vill tacka våra fantastiska sommarjobbare Ali, kyrka med mycket historia. I mitt tycke en Vi vill tacka våra fantastiska sommarjobbare Ali, kyrka med mycket historia. I mitt tycke en Ahmed och Mursal som hjälpte oss under mycket sevärd kyrka. Vad man bland annat kan Ahmed och Mursal som hjälpte oss under mycket sevärd kyrka. Vad man bland annat kan våra pilgrimskollon. De snackade och busade med beskåda är Ebba Brahes brudkrona. våra pilgrimskollon. De snackade och busade med beskåda är Ebba Brahes brudkrona. barnen, uppmärksammade vad vi behövde hjälp med barnen, uppmärksammade vad vi behövde hjälp med Innan detKersti var dagsOlin att bege sig till färjanJansson basist, Lördag kväll: Jazzpub med “Kerstis kvartett”, sång, Peter Melker Se de särskild annons! och ryckte in direkt. Dessutom lagade mat till alla Innan det var dags att bege sig till färjan och ryckte in direkt. Dessutom lagade de mat till alla besökte vi Näs slottsruin på Visingsös även om det var Ramadan och de själva inte fick vare Isaksson pianist och Erik Dahlbäck trummor. besökte vi Näs slottsruin på Visingsös även om det var Ramadan och de själva inte fick vare sydligaste udde. sig äta eller dricka något under dagen. Ett stort TACK sydligaste udde. sig äta eller dricka något under dagen. Ett stort TACK till er alla tre! till er alla tre! Eva Sköld Fotodu Anna Särnå tala med en präst? Eva SköldVill Foto Anna Särnå

Församlingshemmet 30 år – fest i dagarna tre!

Vi välkomnar våra dopbarn in i den kristna gemenskapen.

Pilgrimsbarn Pilgrimsbarn

Allhelgonahelgen i våra kyrkor Tala med präst

Kontakta Ola Orwinger 346 41 eller Mats Wendt 346 42.

Församlingsexp. Ytterselövägen 8, öppet tisd 10-12; 0152–346 40. Kyrkoherde Ola Orwinger 346 41; hem 430 10. Komminister Mats Wendt 346 42; Församlingspedagog Anna Församlingsexp. Ytterselövägen 8, öppet tisd 10-12; 0152–346 40. Kyrkoherde Ola Orwinger 346 41; hem 430 10. Komminister Mats Wendt 346 42; Församlingspedagog Anna Särnå 346 45. Församlingsassistent Eva Sköld 346 43. Kyrkomusiker Ulla Wester 346 44. Körledare Kersti Olin 0704–40 84 98. Vaktmästare Toresund Hans Wester 346 51. Särnå 346 45. Församlingsassistent Eva Sköld 346 43. Kyrkomusiker Ulla Wester 346 44. Körledare Kersti Olin 0704–40 84 98. Vaktmästare Toresund Hans Wester 346 51. Vaktmästare Ytterselö Astrid Lännström 346 52. Vaktmästare Överselö 346 52. Barntimmelokalen Carina Svensson 346 46. Husmor och lokalvårdare Birgitta Karlsson 346 46. Vaktmästare Ytterselö Astrid Lännström 346 52. Vaktmästare Överselö 346 52. Barntimmelokalen Carina Svensson 346 46. Husmor och lokalvårdare Birgitta Karlsson 346 46. Församlingssidorna: Redaktör Syster Maj 411 16; e-post syster.maj@telia.com; Fotograf Sven G. Nilsson 070–645 80 15. Hemsida:www.svenskakyrkan.se/stallarholmen; e-post Församlingssidorna: Redaktör Syster Maj 411 16; e-post syster.maj@telia.com; Fotograf Sven G. Nilsson 070–645 80 15. Hemsida:www.svenskakyrkan.se/stallarholmen; e-post stallarholmen.forsamling@svenskakyrkan.se stallarholmen.forsamling@svenskakyrkan.se

Kyrktaxi

Söndag: Mats Wendt ledde “Mässa med stora och små”. Barnkörerna medverkade. Dagens text om Sackaios illustrerade Mats med ett dockspel. Efter mässan fick vi njuta av en härlig brunch. Foto Sven G. Nilsson

Vad är Frälsarkransen? Nattens pärla

Folder med månadskalender

Månadskalendern finns som separat folder. Du kan hämta den i församlingshemmet, i kyrkorna och på webben.

Hemsidan

Den svarta pärlan är krisens, nattens och dödens pärla. När Gud upplevs som frånvarande, det andliga livet torkar och känns dött. Vi väjer inte för det svåra, mörkret är en del av livet, men den svarta pärlan vill påminna oss om att det finns hopp även när vi själva inte orkar tro. Att Gud tänder ljus i mörkret.

Vi får be med psalm 217: Gud, för dig är allting klart, allt det dolda uppenbart. Mörkret är ej mörkt för dig och i dunklet ser du mig.

Ring 0152–186 00 för kyrktaxi. Det kostar 10 kr i vardera riktningen.

Mats Wendt Foto Sven G. Nilsson

Gå in på vår hemsida. Där finner du fler bilder och ibland utförligare reportage.

Kollekt i mobilen!

Nu kan du ge kollekt via Swish med din mobil. Stallarholmens församlings Swish-nummer för ”Dagens kollekt” är 123 056 68 44.

GILLA STALLARHOLMEN STALLARHOLMEN 23 GILLA 19


BYGGA BO • • •

SLIPPEN! CK O H C

DAIKIN

Det lönar sig att...

UTMANAR

... välja ett auktoriserat vvs-företag!

SVERIGE

Få en VÄRMEPUMPAR elräkning med FÖR

sk k v al

DA

BÄSTA BESPARING HALVERAD I DITT HUS VÄRMEKOSTNAD – REDAN NÄSTA MÅNAD! t ite

pan Ja

c

ad

ig

e

utve

NÄR DUIKIN VI DET BÄ LL HA STA kl

Stefan Abelin

r e för Sve

A NYTTJ ET! AG R D V A ROT

Världsledande Daikin utmanar med ett komplett program värmepumpar utvecklade för Sverige.

Ring oss på 070-646 08 37

www.daikin.se

abelinsror@gmail.com

Din Daikin-specialist:

Boka ett kostnadsfritt hembesök idag!

Daniel Bäckström 070-361 88 36

Daniel Micke & Emelie

Nybyggnation Tillbyggnation Sedan 1995

Ring Micke i Stallarholmen

0152-434 63 | 070-954 91 51 www.lagermanskyl.se

070-338 30 89 www.wretstrombygg.se

Allt Allt inom måleri Nyproduktion Renovering Fönster

Rotavdrag

g! g y b m ino

S B tefan

Tel

urman

B

ygg

070-551 11 64

stefan@stefanburmanbygg.se

Stallarholmen

VI VI LÖSER LÖSER DET! DET! VI LÖSER DET! Hos oss kan du hyra alla Hos oss kan du hyra alla maskiner du behöver för Hos oss kan du hyra alla maskiner du behöver för ditt bygg- eller maskiner du behöver ditt byggeller för renoveringsprojekt. ditt bygg- eller renoveringsprojekt. renoveringsprojekt.

LARMVÄGEN 2 LARMVÄGEN 2 STRÄNGNÄS2 LARMVÄGEN STRÄNGNÄS STRÄNGNÄS Tel 0152-158 80 Tel 0152-158 80 Tel 0152-158 80

Byggnadsplåtslageri Ventilation Takmålning Konstsmide Odensicke Gård, 645 97 Stallarholmen Tel: 0152-420070-811 00 Mobil: 070-811 42 03 42 03 info@christerforsback.com www.christerforsback.com

Ombyggnationer Ombyggnationer Tillbyggnationer Tillbyggnationer Nybyggnationer Nybyggnationer Det blir jättebra! Andreas 070-344 05 35 Tel/Fax 0152-408 11 andreas@johnemark.se

Tommy & Jonny

Ring: 070-361 88 45 20 GILLA 20 GILLASTALLARHOLMEN STALLARHOLMEN

Kristian KristianÅmark Åmark070-661 070-66166668686 amarkbyggare@live.se amarkbyggare@live.se

www.johnemark.se


• • • BYGGA BO

De gör en dokumentär om guldmaskinen!

DAGS ATT BYTA UT DITT GAMLA VENTILATIONSAGGREGAT!

Du kanske har hört om Hans Wahlbeck och hans uppfinning som skulle framställa guldsmycken fria från föroreningar? Nu vill Rich Tella och David Tindale göra en dokumentärfilm om uppfinnaren och hans maskin. Strax efter att Rich Tella flyttade till Stallarholmen 2013 gjorde han ett besök i en lagerlokal i Gula In­ dustrihuset. Där såg han en över­ given gulblå maskin som väckte hans intresse. – Jag började fråga runt i byn och det växte fram en bild om en man som hade en stark dröm och som lyckades få investerare att satsa runt 100 miljoner kronor på hans uppfinning, säger han. För en tid sen träffade Rich en kollega i filmaren David Tindale från Australien och tillsammans vill de nu göra en dokumentär om guld­ maskinen. Nu vill de ha stallarholmsbornas hjälp att få reda på mer fakta om uppfinnaren och hans maskin. – Gå gärna in på vår Facebooksida och följ vårt arbete och dela med er av det ni vet, säger han.

Aggregaten som installerades på 80-talet och tidigare klarar oftast inte längre av att garantera bra inomhusluft och därmed din familjs hälsa. Men hjälpen är nära. Du hittar alltid en auktoriserad servicepartner till Fläkt Woods nära dig. Vi kan hjälpa dig med allt från service, felsökning, reparation och rengöring av kanalsystem till utbyte av befintliga aggregat och nyinstallation.

Ventilationsaggregat som installerats på 80-talet och tidigare klarar oftast inte längre av att garantera bra inomhusluft för dig och din familj. Kontakta oss redan idag så kan du andas Byt ut ditt gamla aggregat till nya RDKS från Fläkt Woods, ut. Och in. som återvinner upp till 83 % av värmen i frånluften. Med andra ord en investering för både hälsa, ekonomi och miljö. Kontakta oss redan idag så kan du andas ut. Och in.

Kontakta oss så hjälper vi dig med den bästa ventilationslösningen för just ditt boende. Vi tillhandahåller även service och reservdelar Kontakta oss så hjälper vi dig med den bästa v till äldre BAHCO och Fläkt bostadsprodukter. entilationslösningen för just ditt boende.

Tel: 0152-343 88 • E-post: info@strangnasplat.se • www.strangnasplat.se Tel: 0152-301 01 • E-post: info@taklaggarna.nu • www.taklaggarna.nu

Försäljning, service och reparation av maskiner under samma tak AUKTORISERAD ÅTERFÖRSÄLJARE

Brovägen 32, Stallarholmen

STEFAN SEIDEL FACEBOOK: GULDMASKINEN

VI UTFÖR SKOGSGALLRING!

Lantbruk • Entreprenad • Skogsbruk• Grönytor

Christer, Anette, Jim, Thomas, Magnus, Staffan.

0152-410 44 • 070-777 82 48

BLANDVED

RING 070-586 02 16, 0159-200 01

Försäljning, service och reparation GRUS Försäljning, service o SAND av maskiner under samma tak HÄSTGÖDSEL av maskiner under Beställ i god tid.

tioner Repara ationer ll ta s och in ntenner, a av TV- datanät. ch tele- o klare En r tninga elbesik

Vi gör elinstallationer och reparationer

0159-105 26 070-714 08 80 info@metab.nu Blåbärsstigen 7, Mariefred

FREDRIK KLINGSPOR Hista säteri fredrik@hista.se Försäljning service och reparation

Brovägen 32, 645 62 Stallarholmen Anders Kjäll 070-344 40 35 maskintjanst@sverige.nu

Rune Rask 070-660 12 74 Anders Kjäll 070-344 40 35 Brovägen 32, Stallarholmen SERVICE OCH REPARATION AV MASKINER rune.rask@traktorcentralen.se maskintjanst@sverige.nu Brovägen 32, Stalla JORD • Lantbruk • Entreprenad • Skogsbruk • Grönytor

Lättarbetad, blandad med gödsel, torv & sand

• Även AC-service på alla slags fordon

Lars-Åke Johansson la@laallservice.se

www.laallservice.se GILLA GILLASTALLARHOLMEN STALLARHOLMEN21 21


DET HÄNDER I NOVEMBER • • •

plats Stallarholmen, Gula Industri­ huset, 18.30

ONSDAG 2/11 PRO ordnar bingo. Församlingshemmet, 13.00

ONSDAG 16/11 PRO ordnar bingo. Församlingshemmet, 13.00

ONSDAG 2/11 Bokhäng. Du som är mellan 8 och 12 år får en massa bra boktips och gott fika. Biblioteket, 14.00 trädgård berättar om hur hon kan ha egen mat nästan hela vintern. Fri entré. Biblioteket, 19.00

TORSDAG 3/11 SPF Seniorerna inbjuder till Torsdags­träff. Trafikinformation och lite roliga historier av före detta trafik­ polis Nils Göran Ohlsson från Eskilstu­ na. Kaffe och lotterier. Mötesplats Stal­ larholmen, Gula Industrihuset, 14.00 FREDAG 4/11 Visning inför auktion i Gula Industri­ huset, 12.00–16.00.

TISDAG 8/11 Tankar & Toner – Musikcafé kring tema förlåtelse. Berättelser, tänkvärd­ heter och musik. Arr: Stallarholmens församling, Drömfabriken. Stanna gär­ na och fika efteråt! Gula Industrihuset, Mötesplats Stallarholmen, 19.00 FREDAG 11/11 Fredagsmys för barn åk 1–5. Vi leker, pysslar och fikar. Fri entré. Gula Indu­ stri­huset, Mötesplatsen, 16.00–17.30

LÖRDAG 5/11 Visning inför auktion i Gula Industri­ huset, 11.00–14.00.

MÅNDAG 7/11 Sagostund. Vi läser Tord Nygrens fina sagor om Sune. Församlingshemmet, Öppna förskolan, 10.00

ONSDAG 16/11 Hantverkscafé. Ta med dig din stick­ ning, virkning, broderi, så handarbetar vi tillsammans! Kaffe och te med dopp, 20 kr. Gula Industrihuset, Mötesplat­ sen, 18.30 FREDAG 18/11 Fredagsmys för barn åk 1–5. Vi leker, pysslar och fikar. Fri entré. Gula Industrihuset, Mötesplatsen, 16.00–17.30 LÖRDAG 19/11 Stallarholmens Bågskytteklubb ordnar tävling i sporthallen. SÖNDAG 20/11 Kul med Kultur. Dag för och med funktionsnedsatta. Rullstolsdans, poesi, utställningar m.m. Gula Indus­ trihuset, Mötesplats Stallarholmen.

SÖNDAG 6/11 Auktion i Gula Industrihuset, 10.00.

SÖNDAG 6/11 Föredrag och diskussion. ”Framtidens samhälle”. Med Birger Schlaug, tidigare språkrör för Miljöpartiet. För mer info, se hemsida (inreresor.se). Björkudden, Fabriksvägen 4, 16.00

ONSDAG 16/11 BOOKworms. Bok­ klubb för dig i åk 4–6. Biblioteket, 14.15

LÖRDAG 12/11 Träff med Hembygdsföreingen. Nostalgitripp i ord och bild. Hembygdsgården, 14.00 SÖNDAG 13/11 Värdshuset Gripen serverar Farsdagsmiddag från 14.00. Fira kära pappa/ morfar/farfar hos oss med en middag med tända ljus & vita dukar. Dagen till ära kombinerar vi menyn efter höstens smaker! Boka bord på 0152-433 34. MÅNDAG 14/11 Kura Gryning. Sagostund. Biblioteket, 10.00

FREDAG 25/11 Afterwork med tema jul & rock. Värdshuset Gripen, 18.00 FREDAG 25/11 Vuxenloppis, inlämning. Lämna sånt som hör till höst och vinter: kläder, skor mm. Intresseanmälan för lämn­ ing via mail (vuxenstallisbytardag@ hotmail.com). Inlämning till Stallar­ holmsskolans matsal. FREDAG 25/11 Visning inför auktion i Gula Industri­ huset, 12.00-16.00.

MÅNDAG 7/11 Ta vara på hösten. Ulla Troëng med Mariefreds mest produktiva villa­ 22 GILLA STALLARHOLMEN

TISDAG 15/11 Drömfabrikens filmklubb visar Love is strange. Medlemskap i filmklubben krävs. Kostar 200 kr för 6 ggr och löses vid entrén. Möjlighet att fika efteråt. Mötes­

LÖRDAG 26/11 Loppis för vuxna (dam, herr) och tonåringar. Kläder, skor, smycken m.m. Stallarholmsskolans matsal, 10.00–14.00 LÖRDAG 26/11 Visning inför auktion i Gula Industri­ huset, 11.00-14.00. LÖRDAG 26/11 Hittefågel. Föreställning framförd av Mariakören. Av dramatiker Oline Stig, musik Jens Ulvsand. Mötesplats Stallar­ holmen, Gula Industrihuset, 19.00. SÖNDAG 27/11 Auktion i Gula Industrihuset, 10.00. SÖNDAG 27/11 Loppis för vuxna (dam, herr) och tonåringar. Kläder, skor, smycken m.m. Stallarholmsskolans matsal, 10.00–12.00 SÖNDAG 27/11 Hittefågel. Föreställning framförd av Mariakören. Av dramatiker Oline Stig, musik Jens Ulvsand. Mötesplats Stallar­ holmen, Gula Industrihuset, 15.00. ONSDAG 30/11 PRO ordnar bingo. Församlingshemmet, 13.00

MÅNDAG 14/11 Seniorpub! Enkel förtäring, dryck och underhållning för 100 kr. Alla seniorer välkomna! Värdshuset Gripen, 19.00 MÅNDAG 7/11 PRO ordnar höstmöte med underhåll­ ning av Bertil Lind, som berättar om Stallarholmen. Anmälan till Viola 0152402 85 eller mail (pia-kjell@telia.com) senast 2 november.

LÖRDAG 26/11 Gulans julmarknad. Stämningsfull jul­ marknad med unika julklappar, närpro­ ducerad mat, mysig musik, tomte mm. Allt i bästa Charles Dickensanda! Gula Industrihuset, 10.00–15.00

FREDAG 25/11 Ljusfest med tusen marschaller på Solåkrabyn. Musik, butik och café, korv och glögghantverk. Solåkrabyn kl 17.00–19.30. FREDAG 25/11 Hittefågel. Föreställning framförd av Mariakören. Av dramatiker Oline Stig, musik Jens Ulvsand. Mötesplats Stallar­ holmen, Gula Industrihuset, 19.00.

ONSDAG 30/11 Sånger i adventstid med Mimatueb: Minna Billström, Malva Bergil, Tuva Bergil och Ebba Billström. Fri entré. Biblioteket, 19.00.


För fler evenemang följ oss på Facebook:

• • • ÅTERKOMMANDE

www.facebook.com/gillastallarholmen Följ även Stallarholmens Nätverks facebooksida: Vad händer i Stallarholmen?

LÖPNING (SSK) Söndagar 19.00–20.00 och torsdagar (prel) 21.30–22.30: Fysisk träning, hinderträning, cirkelträning m m. www.stallarholmenssk.se

b

CYKLING (SSK) Cykelträning för vuxna, söndagar med start 10.00. Mer info via facebookgruppen Stallar­holmens Sportklubb Cykel. Hjälm obligatoriskt.

SPF SENIORERNA STALLAR­HOLMEN Pensionärsförening. Anordnar bridge, canasta, akvarellmåleri, bokcirkel, linedance, boule, gillesdanser och engelska. Ordnar även öppna träffar.

STALLARHOLMENS GOLFKLUBB Utmanande skogs- och parkbana. Verksamhet för barn, ungdomar, damer, veteraner m.m. Tävlingar. www.sthgk.se YOGA Öka din kroppskännedom, styrka och uthållighet. Vuxenyoga, senioryoga, ungdomsyoga. Björkudden, Fabriks­vägen 4. www.yogaistallarholmen.se

®

TRÄNING – SATSAFRISKT Ordnar fem motionspass i veckan. Gula Industri­huset, Mötesplatsen: Dancy, mån 19.00–20.00, Core, tor 19.00–20.00. Sporthallen: Tabata, Styrke­Puls, lör 9.00–10.00. Barngympa, sön 17.00–17.45, Motionsgympa, sön 18.00–19.00, www.satsafrisktmotion.se BÅGSKYTTE Ons 18.30–20.30. Lör 14.00–16.30. Mer info: 073-866 62 40. Sporthallen. LUFTGEVÄRSSKYTTE Selaö-Toresunds Skytteförening. Tisdagar 17.30–19.30. Torsdagar 17.30–19.30. Gamla Potatislagret, Brovägen 32. FOTBOLLS­TRÄNING (SSK) Träning för barn och vuxna. P08 sön 11.00–12.00. P06 tis, tor 18.00–19.00, sön 9.30–11.00. P03-04, mån, ons, fre 17.30–19.00. P00, ons 18.00–19.30. Seniorer mån, ons, tor 19.00–20.30. www.laget.se/stallarholmen VOLLEYBOLL För barn och ungdomar åk 1–9. Yngre i måls­ mans sällskap. Tisdagar 17.30-19.00. Mer info, Peter Hult, 070-373 96 79. Sporthallen. PINGIS För alla åldrar. Fredagar 18.00–20.00. Sporthallen. FRIIDROTTSTRÄNING Alla som vill träna är välkomna, unga som gamla. Arr: IFK Strängnäs. Tisdagar 18.00– 19.00, Toresunds IP.

DRÖMFABRIKEN Förening som anordnar kurser i dans, musik, teater m.m. Även evenemang som Kreativa marknader och Vintage­festival. Uthyr­ning av möteslokaler. www.dromfabriken.net

RESEBYRÅN FÖR INRE RESOR Förening som ordnar träffar första söndagen i månaden kring frågor av själslig och existentiell natur. www.inreresor.se STALLARHOLMENS FRITIDSGÅRD För barn och ungdomar 12–17 år. Vi som arbetar är Linda Sandell och Anna Kihlblom. Öppettider: Måndag, 17.30–21.30. Tisdag, stängt! Onsdag, 17.30–21 30. Torsdag, stängt! Fredag, 17.30–23.00.

¨

BIBLIOTEKET Öppettider Mån 16.00–19.00. Tis 10.00–12.00, 13.00–16.00. Ons 10.00–12.00, 16.00–19.00. Tor 10.00–12.00, 13.00–16.00. STALLARHOLMENS FÖRSAMLING Sopplunch, öppen förskola, guds­ tjäns­ter, barnkörer, ungdomsledar­ utbildning. www.svenskakyrkan.se/stallarholmen

Strängnäs. Sygruppen träffas tisdagar 10.00 på Dalkarlsvägen 2B. Mer info via ordf Staffan Andrén, 0152-434 98. STALLARHOLMENS HEMBYGDS­FÖRENING Anordnar välbesökta akti­viteter med anknytning till Stallarholmen. Hembygdsgård med museum. Doku­ menterar gamla tiders seder och bruk. www.hembygd.se/stallarholmen

"

PRO STALLARHOLMEN Pensionärsförening. Anordnar sittgymnastik, läsecirkel, musikcirkel, vinkunskap, data, kortspel och friskvård. Ordnar även öppna träffar. Boulespel vid Östabadet tisdagar och torsdagar 13.00. www.pro.se/stallarholmen

_ §

STALLARHOLMENS NÄTVERK Förening som arbetar för Stallar­holmens bästa. Besök oss även på Facebook: Vad händer i Stallarhol­ men? www.stallarholmen.info

STALLARHOLMENS VIKINGAR Årlig vikingafestival i juli. www.stallarholmensvikingar.se

STALLAR­HOLMENS RÖDA KORS­KRETS Genomför insamlingar, håller café öppet på vårdcentralen i Mariefred på onsdagar och genomför väntjänst bland annat på Thomas­gården i

Församlingskalendarium Församlingshemmet

Gudstjänster

Kyrkans öppna förskola 7/11, 11/11, 14/11, 18/11, 21/11, 25/11, 28/11.

5 november, Alla Helgons dag Högmässa kl. 11 i Överselö kyrka. Mats Wendt. 6 november, Alla själars dag Minnesgudstjänst kl. 16 i Överselö kyrka. Ola Orwinger, Mats Wendt. 13 november, Söndagen före Domssöndagen Högmässa kl. 11 i Franciskuskapellet. Ola Orwinger. 20 november, Domssöndagen Högmässa kl. 11 i Franciskuskapellet. Mats Wendt. 27 november, Första söndagen i Advent Mässa med stora och små kl. 11 i Överselö kyrka. Ola Orwinger, Mats Wendt.

Barntimmar 10/11, 17/11, 24/11. Tonsillar 9/11, 16/11, 23/11, 30/11. Tonfiskar 10/11, 17/11, 24/11. Konfirmander 1/11–3/11 läger på Stjärnholm, 15/11, 22/11, 29/11. Unga ledare 22/11. Mariakören i Minnesgudstjänsten 6/11; 13/11, 20/11, 27/11. Stallarholmens seniorkör 9/11, 23/11. Sopplunch 3/11, 10/11, 17/11, 24/11.

Franciskuskapellet

Mötesplatsen

Förbön för jordens barn kl. 8.30 1/11, 8/11, 15/11, 22/11, 29/11.

Tankar och toner 8/11 kl. 19

Klostergården

Mässa kl. 18.30 3/11, 10/11, 17/11, 24/11.

GILLA STALLARHOLMEN 23


gä sel

r i l b la l A

e r a n n vi

ed m

n ä r t S

Välj Strängnäs-el! Ett grönt elavtal som gynnar det lokala föreningslivet. Med Strängnäs-el får du ett elavtal med en unik prismix av fast och rörligt elpris. Det gör att du kan känna dig trygg om priset går upp och smart när priset går ner. Med Strängnäs-el tar du även hänsyn till miljön. Elen är 100% förnybar och produceras lokalt i kraftvärmeverket i Strängnäs. Ett grönt elavtal helt enkelt. Det är du som väljer Strängnäs-el som väljer vilken lokal förening som SEVAB ska stödja. Teckna Strängnäs-el på sevab.com eller genom att ringa kundservice på 0152-46050

Följ Strängnäs-el på facebook. sevab.com