Gilla Stallarholmen - November 2015

Page 1

NOTISER

• SM-GULD TILL KÖTTBUTIKEN

PORTRÄTTET

• BARNENS TRYGGA PUNKT

REPORTAGE

• STOLT FLAGGTRADITION

NOVEMBER 2015

Möte med hästkrafter Nu ska vi bli världsbäst på sopsortering

Det händer i Stallarholmen – nu ett helt uppslag! ”Jag glömmer aldrig tacksamheten i pappans blick när hans pojke fick hela och rena kläder.” Emma och Louice berättar om sina dagar mitt i flyktingkaoset.


Höstkrafter!

Äventyret väntar!

Nä, nu går det inte längre att knöka in allt som sker i Stallarholmen på en sida. Från och med nu får vinjetten ”Det händer i Stallarholmen” flöda på två sidor! Eftersom vi har haft en kalender i tidningen i flera år är det lätt att konstatera att aktivitetsnivån successivt höjts i Stallarholmen de senaste åren. Det räcker att titta på den gångna månaden och några veckor framåt: I mitten av oktober ordnades Stallarholmsloppet, ett arrangemang som växer stadigt och i år lockade närmare 200. Samma dag var det premiär för kanotmaraton i Stallarholmen. Ett lopp för tuffingar som trotsade dimman och kylan och paddlade runt Selaön. Arrangörerna var så nöjda att de bestämt att göra omtag nästa år.

Vissa säger att en äventyrare är den som

Fredag 27 november har vi den traditionella

ljusfesten på Solåkrabyn. Kreativ Julmarknad i Gula Industrihuset har stöpts om till Gulans Julkväll och äger rum dagen efter. Dessutom återupplivas nu Gammaldags Julmarknad på Vikingavallen, som äger rum 12 december. Det finns mer att lägga till: Vallen som prövar att blåsa liv i sin gamla danstradition genom att bjuda in till danskväll i slutet av november. Församlingen som med start i oktober en gång i månaden flyttar ut en av sina andakter till mötesplatsen i Gula Industrihuset. Varje gång med fokus på ett tänkvärt tema, i november kring åldrandet.

En annan spännande nyhet är att Stallarholmsskolan i oktober sjösatte ett föräldraråd som ska träffas två gånger per termin. Vi var dussinet föräldrar som representerade olika klasser som träffade skolledningen. Det var konstruktiva diskussioner i ett bra tonläge och vi fick inblick i ett stort förändringsarbete som jag tror vi kommer skörda frukterna av lite längre fram. Lovande! Ni hör det puttrar och jäser lite överallt i energiska Stallarholmen!

pressar sin kropp i hård träning för att kunna genomföra storslagna expeditioner, andra anser att det räcker med att genomföra små äventyr i vardagen. Den viktigaste frågan du måste ställa dig själv: ser du dig som en äventyrare? Jag började min karriär som äventyrare tidigare i år genom att bli antagen till äventyrsutbildningen på Tierra Adventure Academy. Under en lång tid har jag nästan enbart tränat löpning, men tack vare utbildningen har jag nått en helt ny nivå vilket har lett till att jag har breddat mig, och nu låter jag istället löpningen vara en del av utmaningen tillsammans med klättring, cykling och mycket mer. I början av september kom jag hem från mitt hittills största äventyr. Under 14 dagar tog mig ensam genom tre länder på cykel för att springa och utforska tre nationalparker. Ett äventyr för att inspirera och för att uppmärksamma den otroligt vackra naturen i Norden.

Ett av mina stora mål är att inspirera andra att upptäcka äventyraren inom sig själva. Man behöver inte bestiga Mount Everest, enligt mig räcker det med att man börjar utmana sig själv på sin egen nivå. Huvudsaken är att man börjar, sen kommer resten av sig själv. Sedan barnsben är vi drillade i att ha ett tyd-

ligt mål i livet när det gäller karriär och att vi inte ska känna oss nöjda förrän vi har en bra lön och jobbar minst 100 procent. Min värsta mardröm har alltid varit att bli tvungen att arbeta ensam i en liten kub i ett stort kontorslandskap där man inte känner varandra, 8–17 dag ut och dag in. Därför tog jag det aktiva valet att endast jobba till ca 50 procent för att faktiskt ha tid till det jag verkligen värdesätter. Pengar har aldrig varit mitt fokus och jag mår så mycket bättre av att leva på det här sättet. När ni läser det här tror jag många sitter och tänker: “om jag ändå hade tiden…”. Ett vardagsäventyr behöver varken ta tid eller pengar, det är upp till dig själv hur du planerar den tid du har. Mitt första äventyr var långt ifrån en succé, men jag lärde mig och började bygga upp en bank med erfarenheter som jag nu kan plocka ifrån och använda i mina framtida projekt. Det finns ingen mall över hur ett äventyr ska se ut och det är precis det som lockar mig, jag har friheten att skapa något eget. Så, om det nu varken krävs tid, pengar eller erfarenhet för att få lite äventyr i sin vardag, vad väntar du på? KALLE FLODIN, LICENSIERAD ÄVENTYRARE

Månadens missa inte! Fredag 27 & Lördag 28 nov

LJUSFEST OCH JULKVÄLL I slutet av november blir det julstämning i dagarna två. Fredag 27 november ordnar Solåkrabyn sin årliga ljusfest där de tänder 1 000 marschaller och med punkter som korv, glögg och hantverk på programmet. Lördag 28 november är det premiär för Gulans Julkväll med marknad, musik och mat. För mer info, se annonser.

STEFAN SEIDEL, REDAKTÖR

NÄSTA TIDNING UTKOMMER: 27/11 MATERIALSTOPP: 16/11 UPPLAGA: 4 000 ex FACEBOOK: www.facebook.com/gillastallarholmen TRYCK: Danagårds Litho DISTRIBUTION: Delas ut till alla hushåll i Stallarholmens kommundel. Finns även att hämta på ett 30-tal platser i Stallarholmen, Strängnäs, Mariefred och Åker. ÖVRIGA MEDVERKANDE: Anette Elvelind, Christina Lundin, Kjell Ericsson, Louice Karlsson, Sten Billerud, Sven G Nilsson, Viktoria Bäck Eriksson

REDAKTÖR Stefan Seidel 070-285 10 25 stefan@gillastallarholmen.se

REPORTAGE Hanna Ekelund

PR/ANNONSER Kajsa Almstedt 072-036 17 43 kajsa@gillastallarholmen.se

LAYOUT Annsofi Ericsson Petrini 070-788 40 19 annsofi@ekografill.se

2 GILLA STALLARHOLMEN

NOTISER

FOTO Lillan Gustavsson

REPORTAGE Anna Särnå

• SM-GULD TILL KÖTTBUTIKEN

PORTRÄTTET REPORTAGE

• BARNENS TRYGGA PUNKT •

STOLT FLAGGTRADITION

NOVEMBER 2015

Möte med hästkrafter Nu ska vi bli världsbäst på sopsortering

FRAMSIDAN Foto: Lillan Gustavsson

Det händer i Stallarholmen – nu ett helt uppslag! ”Jag glömmer aldrig tacksamheten i pappans blick när hans pojke fick hela och rena kläder.” Emma och Louice berättar om sina dagar mitt i flyktingkaoset.

FOTO: VIKTORIA WYCKMAN

INGÅNG • • •


GILLA STALLARHOLMEN 3


NOTISER • • •

Ur SvenGes fotoarkiv

Anettes boktips

SE SKÖNHETEN I DETALJERNA!

BRUDKISTAN AV UNNI LINDELL

Att fotografera natur är för mig en upplevelse där ljuset betyder mycket. Ett motiv som jag i rätt belysning upplever med ett AHA, är i fel belysning fullständigt likgiltigt. Det går inte att säga att idag skall jag ta bilder där och där. Ljuset kanske är helt fel och ger ingen inspiration. En annan dag kan en ljusbrytning av något slag ge idéer till härliga bilder. Att fotografera närbilder har lärt mig att se detaljer. När du ser blommor och växter eller irriteras av insekter så ser du kanske helheten. Men titta närmare på blomman, ett blad eller se hur en spindel vävt sitt nät. Då upptäcker du detaljer som du inte hade en aning om och som till och med gör en fluga mycket intressant att studera. Det är vad jag vill skildra med mina bilder.

Det här är den elfte boken om Cato Isaksen. Tolvåriga Maike hittas död i källaren på ett mentalsjukhus i Oslo. Hon är dotter till en psykiskt sjuk man och leker under besökstid tillsammans med barn till andra patienter i sjukhusets källargångar. Under allhelgonahelgen tjugofem år senare möts två nu vuxna lekkamrater till Maike. Preskriptionstiden för mord går strax ut och den ena (som är journalist) hävdar att hon har bevis för att det var mord och att hon tänker avslöja det i en tidningsartikel. Samma kväll mördas den ena kvinnan och den andra befinner sig i livsfara. ANETTE ELVELIND, STALLARHOLMENS BIBLIOTEK

SVEN G NILSSON

SVENGEFOTO@GMAIL.COM, 070-645 80 15. FRAM TILL 30 NOVEMBER HÄNGER EN UTSTÄLLNING MED SVEN G NILSSONS NATURBILDER PÅ BIBLIOTEKET I STALLARHOLMEN. BIBLIOTEKET HAR ÖPPET MÅN 16–19, TIS & TOR 10 –12, 13–16, ONSDAG 10 –12, 16–19.

Stallarholmsfotografer på hemsidan

Blå – men ingen mes, enligt Kjell Ericsson. FOTO: KJELL ERICSSON. .

Har du missat några av Kjell Ericssons fina naturbilder som publiceras varannan lördag på Gilla Stallarholmens facebooksida? Eller någon av Sven G Nilssons bilder under vinjetten ”Ur SvenGes arkiv”? Nu finns chansen att både se bilderna och läsa texterna i efter hand. Under vinjetten ”Stallarholmsfotografer” på Gilla Stallarholmens hemsida har vi lagt upp det material som tidigare publicerats på Facebook och i tidningen. Här kan ni ta del av allt från Kjells fantastiska bilder på badande älgar till SvenGes berättelse om de två drottningarna på Mälsåker. Adressen till hemsidan är www.gillastallarholmen.se STEFAN SEIDEL

Guldmedalj till Köttbutiken Tidigare år har det blivit silver tre gånger om i olika mattävlingar, men nu var det äntligen dags för den ädlaste valören. När SM i mathantverk ordnades i oktober blev det guldmedalj för Köttbutiken Millert & Dahlén som håller till i Gula Industrihuset. Det var en lufttorkad skinka som lagrats i 30 månader som föll juryn i smaken. Köttbutiken arbetar med lokalt kött och den här vinnande skinkan kom från en sörmländsk gris. – Vi driver idag ett spännande projekt tillsammans med Herresta Gård kring Linderödsgrisen som är den enda svenska urrasen som finns kvar. Herresta har fantastiska ekbackar och på sikt vill vi få fram ett svenskt ollonsvin vars kött vi kan förädla i Köttbutiken, berättar Lasse. Vad betyder priset? – Det är roligt som fan och ett stort erkännande. Jag träffade häromdagen en återförsäljare i Stockholm och min känsla var att jag fick ett speciellt bemötande tack vare priset, säger han. Han tipsar om hur den lufttorkade skinkan kan avnjutas. – Du skär den i flortunna skivor och äter den som den är, som förrätt tillsammans med till exempel melon och oliver, säger han. TEXT: STEFAN SEIDEL FOTO: CHRISTINA LUNDIN

4 GILLA STALLARHOLMEN


FOTO: LILLAN GUSTAVSSON.

• • • NOTISER

Dimmig sportlördag Det supervackra höstvädret tog en liten men va fan, att paddla i 20-gradigt vatten i timeout när det var dags för två sportiga ut- t-shirt är väl inget mot att köra ett maraton i maningar lördag 17 oktober. Dimman låg tät oktober. Vinden och kylan gör att det blir ett när startskottet för kanotmaraton runt Se- grisigt lopp och det är det som är så speciellt laön gick 8.00 på morgonen vid bryggan vid med detta, säger han. Gula Industrihuset. Det var 20 ekipage som Både arrangörer och deltagare var så nöjda kom till start, den mest långväga ända från att de redan nu har bestämt att köra loppet Norge. Av dem var det 18 som gick i mål och nästa år på samma plats. som vinnare stod till sist Jonatan Jiselmark Ungefär samtidigt med målgången för från Strängnäs som paddlade de dryga 40 vinnaren i kanotmaraton startade Stallarkilometrarna runt ön på 5 timmar och 9 mi- holmsloppet vid Toresunds IP. I år fanns fyra nuter. Tävlingsledare var Lasse Heintz som klasser: knattelopp 400 meter, och distanserdriver nyckelgymmet i Gula Industrihuset. na 2,5 km, 5 och 10 km. Även här låg dimman – Jag kör normalt runt på 4 timmar, men kring startfältet även om den hade lättat. det här var inte normalt, det var dimma precis Med 184 deltagare nådde arrangörerna hela dagen. Han som vann paddnästan ända fram till målet på 200 lade cirka 43 km, men det var en personer. Tävlingsledaren Thobias av deltagarna som paddlade 55 km, Ahlqvist var glad över arrangesäger Lasse. manget. Han gillar det här oktoberloppet – Jag känner mig jättenöjd. Det just för att det blir lite extremt när var ett bra drag att komplettera det ordnas så sent. de tidigare sträckorna med disMagnus Eriksson och Steve – Det finns ett stort lopp i Gielen, kungar af Stallarholtansen 2,5 km, säger han. Han Dalsland som ordnas i augusti, men. Foto: Sten Billerud. ser gärna att Stallarholmsloppet

fortsätter att växa men menar att organisationen då också måste stärkas. Nedan listar vi alla vinnare i loppen. Mest anmärkningsvärd är prestationen i klassen 5 km herrar där ett nytt banrekord sattes. Vinnaren Anders Herrmann från Uppsala klockades på smått fantastiska 17.20! Löparloppet följdes under söndagen av cykelloppet och tillsammans bildade de två Stallarholmsutmaningen. Det blev till en tokjämn tävling där vinsten till slut delades av Magnus Eriksson och Steve Gielen. Det här året kunde även en drottning af stallarholmsutmaningen koras och det blev Ellinor Hogrell. STEFAN SEIDEL

10 KM HERRAR: ALEXANDER BRUNKVIST, 38,39 10 KM DAMER: JESSICA GRANQVIST, 42,55 5 KM HERRAR: ANDERS HERRMANN, 17.20 5 KM DAMER: AMANDA HALLÉN, 23.55 2,5 KM: ALBERT ERIKSSON (inga tider på 2,5 km) 2,5 KM:MALVA BERGIL KNATTELOPPET: ALLA VAR VINNARE !

Målsättningen uppnådd!

Guldmedalj till bågskytte-Bobby Sveriges herrar tog guld i lagtävlingen i bågskytte vid fält-EM i Polen i början av oktober. I laget ingick Bobby Larsson från Stallarholmen, Jonatan Andersson (tidigare Stallarholmen) och Peter Leijon. Resan till finalen var ganska enkel med vinster i kvartsfinalen mot Finland med 111–92 och semifinalen mot Tyskland med 57–51. I finalen blev det mycket tajtare, men Frankrike besegrades till slut med 58–56.

”Målsättningen är att ligga på den övre halvan av tabellen 2015”. Så uttryckte sig tränaren Marko Vahlberg inför A-lagets start i division 4. Det var första gången på 30 år som SSK skulle spela så högt upp i seriesystemet. I oktober spelades den sista matchen i division 4 och trots en rätt stor förlust mot tabellfemman Harg lyckades man klara tränarens målsättning. Men det var med nöd och näppe: SSK slutade på sjätte plats, ett plusmål bättre än sjuan Torshälla-Nyby på samma poäng. – Vi kan inte vara annat än nöjda med säsongen. Men det har varit en lång säsong, vi har räknat ut att vi kört 88 träningar från januari fram till nu, konstaterar Marko Vahlberg. Nu blir det en välförtjänst paus ett par veckor innan en mer lekfull träning kommer igång i november för att växla upp till en tuffare träning efter jul inför säsongen 2016.

”Målsättningen är att ligga på den övre halvan i tabellen 2015!”

MARKO VAHLBERG, HUVUDTRÄNARE SSK

Marko Vahlberg framtidsspanar inför fotbollssäsongen 2015. Här med Conny Silén, Peter Eriksson och Jimmy Dahlberg. FOTO: LILLAN GUSTAVSSON.

STEFAN SEIDEL

STEFAN SEIDEL

GILLA STALLARHOLMEN 5


FÖRETAGARE PÅ HEMMAPLAN • • •

EN RIKTIGT BRA BILVERKSTAD NĂ„RA DIG! Vi servar och reparerar ALLA bilmärken! Vi är ackrediterade och fĂĽr â€?släckaâ€? 2:or som du fĂĽtt pĂĽ Bilprovningen! BROVĂ„GEN 32, STALLARHOLMEN • TELEFON 0152-405 56 • www.biltjänst.nu

LEDIG PLATS PĂ… HUNDDAGIS

SONJAS HÅRATELJÉ Klippning & hürvürd fÜr hela familjen! ÖPPETTIDER:

SEPPO MIKKOLA

RYGG LED NERVSPECIALIST Diskbrück, ischias, huvudvärk m.m. 33 ürs erfarenhet Medverkat i SVT:s Livslust, Mü Bra samt Aftonbladet Hälsa Referenser: www.seppo.nu

MĂĽn – tors 9 – 18 Fredag 9 – 16 Lunchstängt 12 – 13

TillstrÜms väg 6 A Stallarholmen (vid gamla SelaÜhemmet) Louise GravsiÜ 0152 12264

STALLARHOLM ENS TOBAK GODIS • LÄSK • GLASS TIDNINGAR • LEKSAKER

Ă–PPETTIDER: MĂ…N–FRE 9–20 LĂ–R 10–20 SĂ–N 10–18 Välkommen till Din butik! 073-895 24 19

Husbyholmsvägen 14 A

Tar bĂĽde kort och kontanter!

Välkomna till SelaÜtorget! Münadens erbjudande OKTOBER: Ohlssons Hembageri

& s ffe ka Ürgü m ks r pü Rä k ! 50 agar d e r f

OHLSSONS HEMBAGERI

Lasses Antikt & Begagnat ¢

Dalkarlsvägen 2, gaveln Stallarholmen Tel: 070- 67 162 49

3"#"55

KAFFE & RÄKSMÖRGÅS 50 KR PÅ FREDAGAR ÖPPET: Vardagar 6.00–16.00

LÜrdagar 8.00–15.00 SelaÜtorget – f d Backsippans konditori

Stallarholmens Tobak

5,90 hg

a t all Ă–ppe gar a LĂśrd 15

Vi hyr ut lokaler och lägenheter i Stallarholmen, Strängnäs och Mariefred

10–

Lasses ¢

Antikt & Begagnat Öppet alla lÜrdagar 10–15 073-875 88 45

6 GILLA STALLARHOLMEN

Rosendalsvägen 8, Stallarholmen Tel: 070-759 00 65

#"%,"3 ĹŠ )"/%%6,4503,"3 0$) "//"5 'Â’3 #"%36..&5 -BOHFOGFME (BNMB 5FHFMCSVLFU

lĂśsviktsgodis

VĂ„LKOMNA! Tel: 0152-434 30

CERTIFIERAD MASSĂ–R

Massageterapi fÜr büde muskulära besvär och avslappning, gedigen utbildning och erfarenhet sen 1991

VĂ„LKOMNA!

073-677 05 46

Carina Svensson

LETAR DU EFTER HJĂ„LP MED: SĂśmnad

Ă„ndringar Lagningar KlädvĂĽrd Gardiner Kläder

Städning

Städning FÜnsterputs Flyttstädning

www.ingestina.se

FĂ–RVALTNING HAMMARSTEDT FASTIGHETS FĂ–RVALTNING

Kontoret Üppet mün–tors 10–16. Tel: 0152-252 94

Gula Industrihuset, Brogatan 21, Stallarholmen

Tel 0760-91 31 56 ingestina@gmail.com

INGESTINA

STĂ„D & ALLA SĂ–MNADSTJĂ„NSTER


• • • FÖRETAGARE PÅ HEMMAPLAN

Stöttar massajkvinnor Med jämna mellanrum reser Ingela Almqvist den långa vägen från Stallarholmen till Simanjaro i norra Tanzania. Syftet är att hjälpa massajkvinnor till en självständig inkomst och se till att deras barn går i skolan.

Stallarholmens RödaKorskrets

Ingela börjar med att teckna en bild av den massajiska kulturen. Det är ett stäppfolk som lever i enkla lerhyddor. Kvinnorna behandlas som andra rangens människor och männen har oftast flera fruar. – Jag har stött på en syskonskara med 91 syskon, varav bara en gick i skolan, berättar hon. Ingela försöker göra skillnad genom att hjälpa kvinnorna att tjäna sina egna pengar. Hon köper in material och lär dem att sy bland annat väskor, förkläden och kuddfodral. För detta får de en lön varav en tredjedel öronmärks för barnens skolgång. – Det är runt 130 kvinnor som jag hjälper på det här sättet. Produkterna tar hon med sig till Stallarholmen där hon säljer dem via sin butik eller hemsidan (mer info via annonsen intill). – Jag har också börja ordna hemmapartyn där jag berättar om mitt arbete i Tanzania och säljer de varor som kvinnorna tillverkat. Jag blir inte rik på det här, men jag hoppas det ska göra livet lättare för massajkvinnorna, säger hon.

Vårt insamlingsresultat är 5 215 kr. Stöd din lokala Röda Korskrets genom att bli medlem! Kontakta Staffan Andrén på telefon 0152-434 98.

Tackar alla som bidragit till insamlingen Världens Barn!

För information kontakta ordf Staffan Andrén på tel 0152-434 98. Läs mer om om Röda Korsets hjälpverksamhet på: www.redcross.se

STALLARHOLMEN

KR ANS R KU R S E 7 V. 4

ÖPPETTIDER: MÅN–TIS 10–14, ONS–FRE 10–18 LÖR, SÖN OCH HELGDAGAR 10–15 VARMT VÄLKOMNA! Kjell, Tina & Ingela se också vår Facebookssida. 0152-400 81

STEFAN SEIDEL

praktiska och snygga

gymparyggsäckar

FILMPRODUKTION

r 000 k Från 2 oms m exkl.

Berätta historien om ditt företag! Gör en film! Vi erbjuder nu tjänsten att producera korta filmer. Visa upp ditt företag, din förening, ditt event m.m. För exempel, se

www.gillastallarholmen.se/filmproduktion I SAMARBETE MED TELLAFOTO

KONTAKTA:

Stefan Seidel • stefan@gillastallarholmen.se • 070-285 10 25

Bär du fortfarande dina idrottskläder i en plastpåse? Köp en snygg och praktisk idrottsryggsäck tillverkad i Tanzania!

handla i vår webshop eller i vår butik i stallarholmen

• Ställbara kardborrband för enkel justering. • Dubbla stora fack för skor och handduk. • Flera modeller att välja på!

NU kr 235 (Ord pris 275:-)

Adolfsberg, Björkbacka. Vägbeskrivning, se hemsidan eller ring Anders (070-266 12 14)

Ingela Almqvist: 070-488 86 86 info@projectnamayan.com

•••••••••••••••••••••••••••

•••••••••••••••••••••••••••

••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••

www.projectnamayan.com ••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••

Säsongsstart! Kolla in vår hemsida • Turridning året om • Ridskolan startar igen

r experte inom islands hä star!

• Dagskonferenser samt företagsevent Mer info på hemsidan. Kontaktuppgifter nedan.

Edeby Gård • Johanna Elgholm Islandshästutbildning www.islandshest.se | 0152-454 46 | stallet@islandshest.se GILLA STALLARHOLMEN 7


Färgglädje på bandet på färgsorteringsstationen i Lilla Nyby utanför Eskilstuna. FOTO: NIKLAS WIKSTRÖM.

SMART SOPSORTERING Glöm turerna till återvinningen med kassar fulla med tidningar och förpackningar i plast, metall och papper. Sen någon månad tillbaka kan vi Stallarholmsbor färgsortera vårt avfall och slänga det direkt i soptunnan. Blir vi lika duktiga som pilotstaden Eskilstuna kommer snart 99 procent av våra villahushåll att färgsortera. ”Nu blir villaägarna i Strängnäs kommun världsbäst på sopsortering”. Den kaxiga formuleringen följde med startkittet med de färgglada plastpåsarna när de damp ner hos villorna i Stallarholmen i oktober. Budskapets avsändare är Sevab, eller rättare och krångligare uttryckt: Eskilstuna Strängnäs Energi och Miljö. Men stopp och belägg, menar man bokstavligen talat bäst i världen, eller är det mer att se som en kul reklamslogan? Frågan går till produktionschef Kent Briby. – Det här systemet vi har där vi sorterar sex olika enheter i en och samma soptunna är rätt unikt. Jag vill nog påstå att vi åtminstone är bäst i landet när det gäller villornas sopsortering. Vi har också blickarna på oss från många 8 GILLA STALLARHOLMEN

andra länder i världen och har haft studiebesök från bland annat Ryssland, Indien, Norge, Danmark och Finland, säger han. Nu har alla villaägare i Strängnäs kommun fått de färgglada påsarna. Till våren kommer även sommarstugorna att kunna färgsortera. Fem färgpåsar Färgsortering bygger på en enkel princip. Hushållen får en uppsättning påsar i fem olika färger, en för varje materialslag. Den gröna påsen är till för matavfall, den blå för tidningar, den gula för pappersförpackningar, den orangea för plast och den grå för metall. Den sista påsen håller man med själv. Det kan vara en vanlig matkasse, men helst ingen reklampåse med tydliga färger som kan blan-

das ihop med de övriga färgerna. I matkassen slänger man det hushållsavfall som inte passar in i de övriga kategorierna. Alla påsar slängs i den vanliga soptunnan. Påsarna hämtas sen av sopbilen och körs till Kvitten där de lastas om i containers för vidare transport till färgsorteringsanläggningen som ligger i Lilla Nyby strax utanför Eskilstuna. Där åker de in i sorteringsmaskinen och innehållet skickas sedan till återvinning, produktion av biobränsle eller energiutvinning. – Det här innebär en riktig högvinst sett ur miljösynpunkt. Soporna blir till nya förpackningar, biobränsle eller energi och dessutom bidrar de som färgsorterar till minskat koldioxidutsläpp eftersom turerna till återvinningsstationerna blir färre, säger Kent Briby. Goda resultat I Eskilstuna har man färgsorterat ända sedan 2010. Därifrån finns nu flera års statistik över färgsortering och de siffror som finns visar ett snudd på sensationellt resultat. Inte mindre än 99 procent av alla villahushåll i Eskilstuna färgsorterar och 98 procent av allt avfall är dessutom rätt sorterat. Målet att samla in 35


procent av allt matavfall har redan passerats med råge: idag samlar Eskilstunaborna in hälften av allt matavfall. En oväntad konsekvens av färgsorteringen är att att hushållens konsumtionsvanor verkar påverkas. – Vi har sett att folk inte slänger lika mycket mat sen vi införde färgsorteringen. Min gissning är att när folk upptäcker hur snabbt den gröna påsen blir full så blir de mer medvetna om hur mycket mat de slänger. De kanske börjar fundera mer på hur de handlar och ser till att inte laga så stora portioner längre. Det är samma sak när det gäller förpackningar: man kanske väljer bort den stora kartongen när man upptäckt hur stor plats den tar i soporna, säger han. Märklig ekvation En given konsekvens av färgsorteringen borde väl vara att vi kommer behöva byta upp oss till större soptunnor eftersom allt avfall nu ska slängas i samma kärl, även sånt som vi tidigare kört till återvinningstationen. Eller hur? – Det här är en ekvation som jag inte riktigt fått ihop än. När vi kollar på erfarenheterna från Eskilstuna visar det sig att det är fler som minskat storleken på sina soptunnor än tvärtom sen vi införde färgsorteringen. Vi vet inte riktigt vad det beror på, men kanske blir man bättre på att packa soporna smartare, och till exempel vika ihop plast- och pappersförpackningar så de tar minimal plats, säger Kent. En märklig ekvation med en önskvärd effekt. Lika märkligt, men något som borde vara min-

dre önskvärt, är effekten på återvinningsstationerna. Rimligen borde trycket minska på stationerna, eftersom en hel del av dessa sopor nu hamnar i våra soptunnor istället. Men nej. – Vad vi har sett har det inte blivit någon större minskning på återvinningsstationerna, menar Kent, utan att kunna ge något klart svar på hur det kommer sig. Glasflaskor Det är dock inte kommunen som har hand om återvinningsstationerna, utan Förpackningsoch Tidningsinsamlingen (FTI). I Stallarholmen ligger stationen på tidigare Coopparkeringen och här kan man slänga glasflaskor, som ju inte ingår i färgsorteringen. Skrymmande emballage är också lättare att göra sig av med här. För övriga sopor är det återvinningscentralerna i Kvitten i Strängnäs eller Läggesta i Mariefred som gäller. Här kan man slänga elektronik, vitvaror, virke, möbler, metallskrot och annat som inte hör hemma i varken färgsortering eller lokala återvinningsstationer. Det är inte alltid lätt att veta hur soporna ska sorteras. När det gäller färgsorteringen medföljde en liten hjälpreda med uppräkningar på vad som hör hemma i de olika påsarna. – Vi håller också på att starta upp hemsidan färgsortera.se som är en gemensam portal för Strängnäs, Eskilstuna och Örebro, som använder samma system. Vi är bara i uppstartsfasen, men här ska man kunna få mer information så småningom, säger Kent Briby. STEFAN SEIDEL

”Inte mindre än 99% av alla villahushåll i Eskilstuna färgsorterar och 98% av allt avfall är dessutom rätt sorterat.”

MATNYTTIGT KRING SOPSORTERING Allmänna frågor kring sopsortering? Kontakta Sevabs kundservice. Tel: 0152-460 50 www.färgsortera.se Frågor kring återvinningsstationen vid Coopparkeringen i Stallarholmen? Kontakta Förpacknings- och Tidningsinsamlingen. Tel: 020088 03 11.

FÄRGSORTERA! MATAVFALL

TIDNINGAR

Produktionschef Kent Briby håller koll på bandet där påsarna åker in i färgsorteringen. FOTO: PER SANDBERG. PAPPERSFÖRPACKNINGAR

PLAST

METALL

ÅTERVINNINGSCENTRALER – ÖPPETTIDER Strängnäs, Kvitten

Mån, ons 7.00–19.00 Tis, tor, fre 7.00–16.00 Sön 10.00–14.00 Mariefred, Läggesta

Tis, tor 12.00–19.00 Lör 10.00–14.00

GILLA STALLARHOLMEN 9


Vaccination mot influensa

Vårdcentralen Strängnäs Vi har drop-in-vaccinering varje tisdag hela november kl. 14-18. Välkommen! Influensa orsakas av virus som sprids lätt om någon som är sjuk hostar eller nyser. Gravida, 65+ och vissa kroniker är riskgrupper som får gratis vaccinering. Läs mer på 1177.se/influensa

Hela livets vårdcentral!

*

Finningev. 40

landstingetsormland.se/strangnas

Välkommen till nyckelgym i Stallarholmen! st nu! ju r rt fö årsko kr

2 29an0 äller det g

* Erbjud –6/11 2015 26/10

Välkommen in till en stunds stillhet och gemenskap! Våra kyrkor hålls öppna vissa tider under Allhelgonahelgen. Toresunds kyrka Lördag högmässa kl. 11 Ola Orwinger. Kyrkan är öppen fram till kl. 16. Söndag Minnesgudstjänst kl. 16 Mats Wendt, Ola Orwinger. Ytterselö kyrka Fredag öppen kl. 15–19, lördag kl. 12–16. Överselö kyrka (stängd för reparation) Vaktmästarboden öppen fredag kl. 14–18, lördag kl. 14–18.

0152-346 40 | svenskakyrkan.se/stallarholmen

Välkomna till vår hembygdsgård lördagen 21 nov kl 14. Bertil Lindh berättar, sjunger och visar bilder om Sundby tegelbruks historia.

öppet hus på gymmet tisdag 3 november kl 18–20 Välkommen att titta på gymmet och provträna ett pass. Köp träningskort till vårt kampanjpris 2290 kr.

köpa kort Maila beställning till nyckelgym@hotmail.com På www.nyckelgym.se finns detaljerade köpinstruktioner.

kontakta oss e-post: nyckelgym@hotmail.com telefon: 0705-18 96 75 teltid: mån/ons/fre 9–12

hitta till nyckelgym Nyckelgym i Stallarholmen ligger i Gula Industrihuset, Brogatan 21. *Erbjudandet kan ej betalas via autogiro. Pris löpande autogiro 225 kr/mån. Bindningstid 12 mån.

10 GILLA STALLARHOLMEN

Begränsat antal platser – anmäl dig senast 18 nov till Margareta Borg 0159-20193, 0708-548618, borgmargareta@gmail.com


Traditionsbärare som gillar blåsväder Göran Carrehed hissar Stallarholmsflaggan.

I mer än 30 år har budkaveln kring flaggningen på Stallarholmsbron hållits vid liv. Femton lokalaföreningar turas om att hissa och hala fanan i samband med årets alla flaggdagar. Det var Stallarholmens Företagarförening som en gång tog initiativet i samband med ett möte. – Det är säkert över 30 år sen nu, säger Göran Carrehed som ansvarat för flaggtraditionen sen drygt tio år tillbaka. Han har att se till att budkaveln är komplett och att föreningarna vet vilka dagar de ska flagga. – Jag kollar också att flagglinor och lås funkar och att flaggorna och vimplarna ser hela och prydliga ut. Flera av föreningarna har hängt med i budkaveln sen starten. – Jag vill gärna ge en eloge till de gamla som varit med i alla år: skytteföreningen, sportklubben, kyrkan, hembygdsföreningen och företagarföreningen, säger Göran. Sexton flaggdagar Flaggan hissas i samband med alla svenska flaggdagar, sammanlagt sexton dagar. Skolavslutningen i juni är ett lokalt tillägg. – Sen har vi flaggat i samband med några andra kungliga högtidsdagar som Victorias och Daniels bröllop och prinsessan Estelles dop, berättar Göran. Det finns sammanlagt sex flaggstänger på bron. De två i mitten är vigda för den gula

stallarholmsflaggan med den svarta selbågen, de fyra övriga för den svenska fanan. Det var företagarföreningen som köpte in stängerna medan Göran tillsammans med Bo Jönsson tillverkade fästena. Flaggor, vimplar, linor och lås måste uppdateras återkommande, vilket senast gjordes av hembygdsföreningen. – Jag har varit på kommunen flera gånger de senaste åren för att få bidrag till flaggor, linor och annat. Alla har lovat att återkomma, men än har vi inte fått någon hjälp, säger Göran Carrehed. Strikta regler Att hissa flaggor är inget man gör hipp som happ, utan det följer vissa fastlagda regler. – Sommartid från mars till och med oktober hissas flaggan 8.00 och vintertid 9.00. Den halas vid solens nedgång eller senast klockan 21.00, säger Göran. I anvisningarna står också att man i möjligaste mån ska undvika att flaggan eller vimpeln hamnar på marken och här kan man också läsa hur flaggan ska vikas enligt ”lakansmetoden”. Noga ska det vara. Oftast funkar alla rutiner, men visst händer det att någon förening missar. – Jag blir ledsen när jag ser tomma flaggstänger på flaggdagar. Den svenska flaggan ligger mig varmt om hjärtat. Det har hängt med sen jag jobbade utomlands några år på 60-talet. När man inte varit hemma på länge är det en speciell upplevelse få att syn på den svenska fanan , säger han.

Jodå, visst har han en fadäs att bjussa på från sina år som flagghissare. – Det var en nyårsafton för säkert 20 år sen. Det regnade småspik och när jag skulle hissa flaggan tappade jag den plötsligt. Det blev lite penibelt, men som tur var låg isen och jag kunde klättra ner och få tag i den igen, berättar han. TEXT: STEFAN SEIDEL FOTO: LILLAN GUSTAVSSON

FÖRENINGAR I FLAGGKAVELN • Stallarholmens Företagarförening • Stallarholmens Vikingar • Stallarholmens Sportklubb • Stallarholmens Församling • Stallarholmens Hembygdsförening • Stallarholmens Golfklubb • Stallarholmens Nätverk • PRO Stallarholmen • Selaö-Toresunds Skytteförening • SPF Seniorerna Stallarholmen • Föreningen Mälsåkers Framtid • Moderaterna • Sverigedemokraterna • Miljöpartiet • Nobelkommittén

GILLA STALLARHOLMEN 11


Gula Industrihuset

www.gulaindustrihuset.se

VI FINNS I GULA INDUSTRIHUSET

0707 54 66 94 viktoria@loppberga.se Brogatan 21 Stallarholmen Nu även ! i Sush

INDUSTRIKÄNSLA Nu har vi unika lokaler med sjöutsikt lediga i Gula Industrihuset. 80–140 m2. För mer information ring 070-867 30 03

Öppet alla dagar 11–20 0152-170 00 | 073-227 24 06 Gula Industrihuset, Stallarholmen

HJÄLPEN ÄR NÄRA! Välkommen till din lokala veterinär! Smaka våra egna korvar! Hängmörat nötkött! Färdiglagat! Välkomna!

I STALLARHOLMEN

Tel: 0152-44 08 89 Öppettider: Fre 12–18, Lör 11–15 Tel: 070-735 43 91

Mån, ons, tors, fre 08.00-16.30. Tis 16.00-20.00 www.vetistallis.se

S

SELAÖ HEMSERVICE

Funderar ni på att ta hjälp med städningen till hösten? Ring oss, så kommer vi på ett kostnadsfritt hembesök. ÄD • H E M S T Ä D N I N G • S TO R S T

F LY T T NING •

ST

IN ÄDN

FÖN G•

STE

RP

UT

S

Kvalitet & omtanke

BROGATAN 21, GULA INDUSTRIHUSET | TEL 070-345 77 64 | WWW.SELAOHEMSERVICE.SE

S TA L L A R H O L M E N

TORSDAGSTRÄFF Torsdagen den 5 november kl. 14.00 på Mötesplatsen i Gula Industrihuset.

VI FIXAR DINA INRAMNINGAR!

Strängnäs All Stars underhåller, sex f.d. dansbandsmusiker bjuder upp! Kaffe och lotterier! Välkomna!

Litografier från tre generationers tryckning.

Kom med du också. Bli medlem i SPF • Kontakt: 0152-405 16 spfstallarholmen@outlook.com

070-575!38!16 • mail@lindstromslito.se • www.lindstromslito.se

Vi städar ditt hem Nöjd kund är vår kvalitet!

al

TJA NYT

Lena med perso

n

T-ET RVU G DRA A

Vips | Gula Industrihuset, Brogatan 21 | 070-652 81 64 | lena@ivehult.se

12 GILLA STALLARHOLMEN

Stort urval av lister.

GALLERI

ra dig TBE-Vaccine ! ig hos m


Gula Industrihuset

www.gulaindustrihuset.se

VI FINNS I GULA INDUSTRIHUSET

0707 54 66 94 viktoria@loppberga.se Brogatan 21 Stallarholmen

Andreas Jöhnemark Byggnadsfirma AB

Byggföretag. www.johnemark.se 070-344 05 35

Blodanalyser & Hälsovägledning

Köttbutiken Millert o Dahlén

Bästa köttet, godaste charken. Vi lär dig stoppa korv och stycka! kottbutiken@gmail.com

Lindströms Originallitografi

Gulans Julkväll

För en kropp där hälsa trivs. www.blodanalyser.se

Ramar in, säljer litografier, och trycker grafiska blad. 070-575 38 16

Kreativa Julmarknaden ersätts av Gulans Julkväll, en stämningsfull kvällsmarknad med mycket ljus, mat och musik. Välkomna 28 november kl 15–21!

Bussaba Thaimat

Mötesplats Stallarholmen

Thairätter av högsta kvalitet. Öppet alla dagar 11.00–20.00. 0152-170 00, 073-227 24 06

Hyr lokal för festen, mötet, eventet mm. 070-285 10 25 stefan@dromfabriken.net

Cia Eriksson, Designer

Loppberga trasmattor

Öppet ons–tors 9–15.30 & sista lör i mån. 11–16. www.ciaeriksson.se, 0737-24 25 25

Öppen vävateljé med försäljning. Mån–fre 10–15.30, lör 11–14 www.loppberga.se, 070-754 66 94

Carrick i Kolsundet

Nyckelgym

Ny design av gamla segel. Butik, ateljé och verkstad. Segelreparationer. 0708-57 22 11.

Obemannat gym med vikter och konditionsmaskiner. 070-518 96 75www.nyckelgym.se

Distriktssköterska

Primadesign – Ulrika Kroon

Marianne Wilander. Drop-in-öppet. Sjuk– & hälsovård, 0152-44 05 75. www.marionkonsult.se

Reklam, hemsidor, annonser, trycksaker, företagsprofilering. www.primadesign.se, 070-832 53 62

Drömfabriken

Printz Bageri

Förening som ordnar kurser, evenemang, filmstudio m.m. www.dromfabriken.net

Ekologiskt vedugnsbageri med kafé. Tis–fre 9–18, lör 9–16, sön 11–16. 0152-422 30, www.printzbageri.se

Galleri Lena A Linderholm

Selaö Hemservice

Keramik, tyg och konst. Butiksöppet lör 11–14. 0152-305 20, www.linderholm.se

När du behöver hjälp med att städa, stryka, handla m.m. 070-345 77 64

Gilla Stallarholmen

SPF Seniorerna Stallarholmen

Redaktion för Stallarholmens månadsmagasin. 070-285 10 25. stefan@gillastallarholmen.se

Pensionärsförening. Ordf. Dan Stenmark. 0152-405 16

Gula Industrihuset AB

Syateljé Ingestina

Lokaler för uthyrning. Båtplatser. Magnus Eriksson, 070-867 30 03 C-M Svensson 070-664 05 10

Ändringar, lagningar, nyproduktion. Tis–fre 13–17, lör enl. ö.k. 0760-91 31 56

Intensive Hair

Veterinären i Stallarholmen

Frisör, massör. Online-bokning. www.intensivehair.net

För din hund, katt och häst. Legitimerad veterinär Anna Fucik. www.vetistallis.se, 0152-44 08 89

Jörgen Tapetserare

Vips – Lena Ivehult

Möbeltapetsering, inredning till veteranbilar, båtinredning. 0152-404 04

Hemstädning av högsta kvalitet. Fönsterputs och storstädningar 070-652 81 64, lena@ivehult.se

Advent står för dörren. Dagen är grå men kvällen är gnistrande svart och då, i skymningen, tänder vi ljus, marschaller och eldkorgar på innergården och slår upp portarna till premiären av Gulans Julkväll. En utsökt, intim marknad med allt som behövs för att du skall komma i den rätta julstämningen. I stånden finns väldoftande närproducerad mat att äta på plats eller ta hem. Det doftar brända mandlar och du kan köpa en mugg kryddig glögg som värmer dig i marknadsvimlet. Mitt på gården står en kör som sjunger Christmas Carols, och plötsligt hörs ett sus: ”Tomten kommer”… men inte på traditionellt vis utan som det anstår en Stallarholmstomte. I andra stånd finns granbockar, lingonkransar, hemstöpta ljus, fårskinn och unika julklappar. I rimstugan kan du få experthjälp med både inslagning, lackning och rim. Kvällen till ära finns Hans Christian Nygård på plats för att upphöja rimstugan med ren, rykande ordmagi. Välkomna till startskottet på en stämningsfull jul! GULANS ATELJÉ- OCH BUTIKSINNEHAVARE

• Hos oss får Du alltid personlig service och du möter bara några få ansikten. • Vi svarar alltid personligen när Du ringer vår telefon.

HE MTJÄN ST SO M GE R DI G DET LI LLA EXTR A!

HJÄLPREDAN jobbar på uppdrag av kommunen. När Du anlitar oss innebär det samma kostnad som när Du anlitar den kommunala hemtjänsten. Vi arbetar i Stallarholmen och Strängnäs med omnejd. Varmt välkomna till Hjälpredan! Helena Bartling med personal

Hjälpredan g utför även städnin . ag dr av TRU d me

E-post: info@hjalpredan.com Telefon: 070-966 32 82 Hemsida: www.hjalpredan.com

GILLA STALLARHOLMEN 13


HANNA TESTAR

MOCKA, BORSTA… RIDA

Gäst i hästvärlden TEXT: HANNA EKELUND FOTO: LILLAN GUSTAVSSON

Förra gången jag red var jag 11 år och blev avkastad och rätt illa skadad. Nu är vi på väg mot Gesta för att ta del av hästlivet på gården. Tanken är att jag ska avsluta med att för första gången på 25 år återigen sätta mig upp på en hästrygg. Det är en halvkylig fredag i oktober och vi är något sena till vårt möte med Agneta Berg på Gesta Gård. Vi parkerar bakom en av många röda byggnader och ringer upp vår värdinna som guidar oss till en av stallbyggnaderna. Xantia Ahlén, som gör praktik på gården, möter oss och vi hinner inte mer än hälsa innan hon sätter en stallgrep i min hand. Hon visar mig in i en box utan häst men med tydliga spår efter en. Det är bara att hugga i direkt. – Du får börja med det tråkigaste, säger Xantia och skrattar lite. Agneta kommer in i stallet, hälsar på oss och granskar min teknik. Man ska skopa upp bajset och sedan skaka snitsigt så att spån och 14 GILLA STALLARHOLMEN

halm ramlar av och endast bajset ligger kvar på grepen innan man tippar av det. Jag frågar om jag får godkänt och hon tittar ner i containern. – Nja, lite mer ekonomiskt skulle det kunna vara. Efter bara några tag med grepen börjar det bränna i ovana mockningsmuskler. Man blir stark av att mocka, det bekräftar samtliga närvarande i stallet men att det skulle vara det tråkigaste håller inte Agneta med om, tvärtom tycker hon att det kan vara rofyllt. Spansk skönhet Agneta Berg har tillsammans med sin man

Knappt godkänt på det första momentet: att mocka.

Lars Berg huserat på Gesta Gård sedan tidigt 90-tal och här har hon kunnat förverkliga en ungdomsdröm: att föda upp hästar av rasen P.R.E. Förkortningen står för Pura Raza Espanola och är den spanska nationalrasen, ett noggrant genomfört avelsexperiment som påbörjades för flera hundra år sedan. Målet


var att avla fram den perfekta hästen, så som den beskrivs i den grekiska mytologin, med en skvätt av barockens stilideal. Att Agneta tycker att det är den perfekta hästen råder det inga tvivel om när hon presenterar sin ögonsten Navarro Ram för oss. Navarro Ram är en 6-årig hingst, en skimmel med silverstänk i manen. En sagohäst med charmerande temperament som föddes i Spanien och kom till Sverige som 3-åring. Idag är alla färger godkända för P.R.E men skimmel är den färg som historiskt ansetts finast. Xantia skickar in mig i boxen med en borste, jag anstränger mig för att borsta med fasta tag. Navarro har rullat sig i lera och dammet yr, men han står alldeles lugnt och stilla och låter mig hållas. Jag väljer att låta Xantia kratsa hovar och borsta svansen. Avkastad Faktum är att jag inte är småpirrigt nervös inför det här uppdraget. Jag är rädd. Min egen karriär som hästtjej fick ett abrupt och ganska dramatiskt slut när jag var 11 år gammal. Jag blev avkastad av en häst och skadade mig ganska illa och sedan dess har jag hållit mig på avstånd från hästar. Men det finns ett påtagligt lugn i stallarna på Gesta gård. Det är också någonting som Agneta brukar få höra från människor som tillfälligt besöker gården med sina hästar: hur lugnet här smittar av sig även på mer ängsliga individer. Jag hoppas att det ska smitta av sig på mig. Xantia sadlar Navarro och vi kommer överens om att hon tar sin lektion med tränare Mariana Melin innan det är min tur. Under tiden går vi ner till en av hagarna för att hälsa på Navarros avkomma. Två föl har han givit upphov till i år, Togarro och Brillante. Hästarna står en bit bort i hagen och Agneta kallar på dem. – Hästarna! ropar hon och får genast deras uppmärksamhet och i sakta mak kommer de gående emot oss. Vi omringas av hästar, stora och oblyga djur. Fölen tuggar på min jacka, letar efter något ätbart, utan framgång. Agneta kliar ett av fölen bakom öronen och han lägger hela sitt stora huvud på hennes axel. De är som kramdjur i hennes händer. Kramdjur på några hundra kilo. Vi står där länge och pratar med och klappar på hästarna. Det är någonting i samvaron med djur som får tiden att gå lite långsammare. Till slut lyckas vi slita oss och går upp till ridhuset. Energisk Navarro En stund sitter vi på läktaren i ridhuset och ser när Xantia rider den nu märkbart mer energiska Navarro. Ekipaget coachas varsamt av

Hästarna är som kramdjur i Agneta Bergs händer.

Navarro Ram, en riktig skönhet med silverstänk i manen.

Öppna landskap vid Gesta Gård.

tränare Mariana Melin. De tränar inför championatet, en tävling för P.R.E-hästar som går av stapeln i mitten av oktober. Agneta kan inte slita blicken från Navarro. – Jag tröttnar aldrig på att titta på honom. Det är som att titta på en godisbit. Förstår du? Jag nickar men darrar nog lite på hakan vid tanken på att jag förväntas sitta upp på detta energiska fullblod om bara en liten stund. Lektionen tar slut och jag får en hjälm. Xantia leder fram Navarro till en liten plattform och jag sitter upp. Han är svettig efter passet men inte trött. Xantia leder mig och Navarro runt i ridhuset. Han går snällt men jag kan känna energin i kroppen jag har under mig. Det är mycket häst.

– Glöm inte att andas, hör jag Marianas röst från läktaren, och hon har rätt, jag sitter stelt i sadeln och håller andan. När vi avslutar rundvandringen i ridhuset och vi har stått still en stund för fotografering känner jag hur Navarro återigen blir den nästan sömnigt avspända häst han var i boxen. Det är som att han har en på- och avknapp. Själv är jag fortfarande på helspänn och undrar för mig själv hur jag ska lyckas ta mig ur sadeln utan att göra bort mig alltför mycket. Som tur är har coachen några hjälpsamma tips och snart står jag på marken igen på skakiga ben. Lättad, matt, men även lite nöjd över att ha övervunnit min rädsla. GILLA STALLARHOLMEN 15


Ljusfest (tusen marschaller)

Solåkrabyn

hyr mötesplats stallarholmen

På i Stallarholmen

perfekt för …

Fredag 28/11 kl 17.00–19.30

… företagseventet

• • • •

• nya fräscha lokaler

… festen … föreningsmötet

Musik i matsalen (soppa) Butik och café Korv och glögg Hantverk

Varmt välkommen!

• vacker mälarutsikt • plats för 100 personer • bra teknisk utrustning ”Tack för all hjälp med att hyra mötesplatsen! Det var en perfekt festlokal att vara i tyckte både vi och alla gäster!” ulrika zakrisson, nöjd hyresgäst

stefan@dromfabriken.net 070-285 10 25

kurs i musikhistoria – start 17/11 En resa i musikhistorien från barocken till vår tids klassiska musik. Vi träffas sex gånger och stannar till vid sex hållplatser i musikhistorien. Vi skaffar oss kunskap om de olika epokerna, drar paralleller till konsthistorien, lyssnar på musikexempel och samtalar. TID 6 ggr, 2 tim/tillfälle. Tisdagar 19.00–21.00, 17/11, 15/12, 12/1, 16/2, 15/3, 19/4 PLATS Gula Industrihuset, Mötesplats Stallarholmen LEDARE Hans Lundén, Britta Lundén. Hans är tidigare folkhögskollärare som har undervisat i konst- och musikhistoria, Britta är tidigare musiklärare i blockflöjt- och ensemblespel. KOSTNAD 800 kr ANMÄLAN & INFO stefan@dromfabriken.net, 070-285 10 25 ANMÄLAN OCH MER INFO: info@dromfabriken.net, 070-285 10 25

16 GILLA STALLARHOLMEN

Kulturbruket Östa

viridis

ekobutiken stallarholmen • presentartiklar • leksaker • smycken • hudvård • livsmedel m. m. tel 070-659 59 18 hitta hit: Tag vänster efter bron och åk 500 m. Tag höger vid skylt Valla by och ytterligare 500 m och sväng sedan höger mot Kulturbruket Östa.

välkomna! I samarbete med:

www.kulturbruketosta.se


Vaccination mot influensa VI HJÄLPER DIG NÄR DIN BIL BEHÖVER... • Byta bilglas • Laga stenskott • Renovera strålkastare

Drop-in på Vårdcentralen Mariefred: Tisdag 3/11 Tisdag 10/11 Torsdag 26/11 Tisdag 1/12

kl. 14.00-16.00 kl. 14.00-16.00 kl. 15.00-17.00 kl. 14.00-16.00

(polerar bort mattheten, det ger bättre sikt)

• Polering vaxning • En invändig rekond • Textiltvätt

(Vi använder proffessionella maskiner för bästa slutresultat)

• Däck och Fälg Däckskifte – Däckomläggning – Balansering – Däckförvaring

BOKA DI N TI D R E DAN I DAG! Vi samarbetar med de flesta av dagens ledande försäkringsbolag.

Distriktssköterskemott. i Åkers Styckebruk: Torsdag 19/11 kl. 14.00-16.00 Influensa orsakas av virus som sprids lätt om någon som är sjuk hostar eller nyser. Gravida, 65+ och vissa kroniker är riskgrupper som får gratis vaccinering. Läs mer på 1177.se/influensa

www.mariefredsbilglas.se Tel: 0159-49 18 80 Skogsborgsvägen 16, 647 31 Mariefred ÖPPETTIDER : Mån–Tors 8–17, Fre 8–14. Lördag 10–16

Tel: 0159-290 13

Adr: Solvändan 3

GYMNASIEVALET Nu är jaktsäsongen igång 2016 Hej, alla ungdomar och föräldrar! Nu är det snart dags för er att välja gymnasieutbildning. Vi på Thomasgymnasiet vill gärna träffa er och berätta om våra program, hur det är hos oss, vilka vi är och vad som händer på vår skola. Välkommen på öppet hus! Datum & tid: Lör 7/11 kl 11-13 Rektor informerar kl 12 Plats: Thomasgymansiet, Campus, Strängnäs Frågor: Katrin Eriksson, 0152-298 57, katrin.eriksson@strangnas.se Följ oss gärna på Facebook: facebook.com/thomasgymnasiet

www.strangnas.se/ ledigajobb

Just nu och fram till den 29/2 pågår älgjakt i Strängnäs kommun. Jakten avslutas dock så snart antal tilldelade älgar är skjutna inom respektive jaktområde. Älgjakten pågår i dagsljus. Tänk på att vara observant när du vistas i skog och mark och bär gärna färgstarka kläder som gör att du syns bättre. Det är jaktledaren för varje jaktlag som ansvarar för säkerheten.

Web: landstingetsormland.se/mariefred

Beroendecentrum Ung Vi vänder oss till dig som är upp till 18 år och har börjat med droger eller har ett drogmissbruk. Du som är anhörig är också välkommen. Hos oss kan du/ ni få stöd och hjälp av behandlare och socialsekreterare. Datum och tid: Varje måndag kl 15-17 Plats: Strängnäs Vårdcentral, Finningevägen 40, Strängnäs Kontakt: 0152-296 95 beroendecentrum.ung@strangnas.se strangnas.se/beroendecentrumung

Kommunfullmäktige När: Måndag 30 november kl 18:30 Var: Paulinska salen, Kristinav. 1, Strängnäs. (Ingång från Bondegatan.) Handlingar finns på: www.strangnas.se och på kommunens medborgarkontor. Mötet är offentligt.

Strängnäs kommun | Tfn 0152-291 00 |

Tvätta bilen miljövänligt

Kultur STALLARHOLMENS BIBLIOTEK POESIKVÄLL Ta med och läs dina favoritdikter eller bara kom och lyssna. 9/11 kl 19.00

www.strangnas.se GILLA STALLARHOLMEN 17


EMMA OCH LOUICE HJÄLPTE PÅ PLATS

”Den som säger lyxflykting en gång till får en smocka”

Flyktingarna skär sönder båtarna och dumpar motorerna för att inte riskera att bli avhysta.

TEXT: ANNA SÄRNÅ FOTO: LOUICE KARLSSON

I förra numret av Gilla fick vi möta Emma Hjelm och Louice Karlsson som startade insamlingen ”Hjälp oss att hjälpa – på plats” och deras planer att åka ner till ön Lesbos. Nu är de tillbaka, efter en omtumlande vecka. Den 4 oktober landade Emma och Louice till sist efter flera flygförseningar i staden Izmir, Turkiet. Efter en natts sömn var de inställda på att ta färjan till Lesbos, men det visade sig att turerna var inställda. Istället valde de att byta resmål till den grekiska ön Chios istället, som näst efter Lesbos tar emot flest antal flyktingar och där hjälpbehovet är enormt. Den 5 oktober satte de sig på bussen till staden Cesme för vidare färd mot Chios. Från Cesme går det att se över till Chios, längre än så är det inte. På kvällen kunde Emma och Louice till slut ta färjan över det vackra mörka havet. Så här i efterhand konstaterar Emma och Louice att resvägen blev strulig genom Turkiet (stoppade och ifrågasatta i tullen, språkförbistring, inställda färjor och svårt att få tag i information), men att de sparade mycket tid jämfört med om de skulle rest genom Grekland. Eldsjäl Väl framme på Chios besökte de uppsamlingsplatsen för flyktingarna i hamnen. Där träffade de en tysk kvinna, en riktig eldsjäl som var ansvarig på plats. Hon informerade Emma och Louice om att vad de än gjorde skulle de inte lämna ut förnödenheterna själva direkt till flyktingarna i hamnen för då skulle det bli kaos. – När vi kom till flyktinglägret blev vi inkastade i arbetet direkt och plötligt stod vi och delade ut kläder till barnen i lägret. Med ögonmått och gissningar fick vi klä barn, från 2 månader till 12 år. Vi hann inte tänka så mycket, det var bara att köra på, berättar Louice. 18 GILLA STALLARHOLMEN

En minnesbild som etsat sig fast är när en ensam pappa utan skor kom med en liten pojke i enbart ett par trasiga kalsonger och en sliten, smutsig t-shirt. – Då knöt det sig i bröstet och brände bakom ögonlocken. Tankarna på mina egna barn flimrade förbi. Jag glömmer aldrig tacksamheten i hans blick när pojken fick hela och rena kläder. Det var värt allt, fortsätter Louice. Parkläger Flyktinglägret låg i en park som hade stängslats in. I lägret använde UNHCR (för övrigt den enda organisationen Louice och Emma såg på plats) en utomhusscen där de förvarade kläder och annat som samlats in. Ett gammalt verkstadsskjul fungerade som apotek. På förmiddagarna hade en läkare mottagning ute vid ett plastbord. I lägret arbetade några personer från UNHCR dygnet runt plus några frivilliga greker och några läkare. Flera flyktingar hjälpte också till i lägret den korta tid de var där. Emmas och Louices idé att handla förnödenheter på plats visade sig vara ett bra beslut. Inte bara för att stötta den grekiska ekonomin och företagarna utan också för att behoven såg så olika ut från dag till dag. Flyktingarna kom med gummibåtar till ön, hämtades upp av hamnpolisen som ordnade med pappren. Därefter kördes de till lägret, där de stannade 1–2 nätter för att sedan fortsätta vidare samtidigt som det hela tiden fylldes på med nya flyktingar med nya behov. – Läkaren skickade oss till apoteket med en lång lista på läkemedel som behövdes och vi handlade varor för flera tusen av en överlycklig apotekare, berättar Louice. Emma berättar att de fick in ca 25 000 kr till sitt projekt Hjälp oss att hjälpa – på plats. Pengarna gick bland annat till mediciner, bärselar till bebisar, galet mycket nappflaskor och massor av mössor.

Oavslutat Samma dag som Emma och Louice skulle lämna Chios för att resa hem så anlände flera hundra flyktingar. – Vi insåg att alla dessa människor skulle till lägret och tänkte: det kommer att bli kaos, maten kommer att ta slut. Det kändes inte alls bra att åka därifrån. Det kändes helt oavslutat, berättar Louice. Vissa bilder från resan har etsats sig fast på näthinnan: De många ansiktena, barnens stora ögon i matkön, den jättefattiga ensamma pappan med det lilla barnet i famnen och en 8-årig flicka, all sorg som vilade över honom, den dövstumma 10-åriga flickan, flyktingbåten med de två bröderna varav den ene var rullstolsbunden, männen som bara satt och stirrade rakt ut i luften, alla de kvinnor, barn och män som bara accepterade och gick sin väg när det fick beskedet att maten var slut. Omtumlade Den 8 oktober landade Emma och Louice på Arlanda efter några omtumlande och intensiva dagar. Förändras man själv som människa, undrar jag, efter en sådan här resa? – Jag som är en känslomänniska tvingade mig själv tidigare att stänga av när jag läste och hörde om flyktingsituationen. Efter den här resan kommer jag aldrig någonsin kunna göra det igen! Jag har också blivit argare på människor. Den som säger lyxflykting en gång till får en smocka! Vem flyr från sitt land för skojs skull undrar Louice. – Har man någon gång tänkt att man skulle vilja resa ner till Grekland och göra en insats, så gör det! Behovet är enormt av hjälpande händer och fötter på plats! Det tar ju inte slut, flyktingströmmen fortsätter. Det är en otrolig organisation runt ett läger som det saknas arbetskraft till, avslutar Emma.


Upptill vänster: Kvinnor och barn köar för att få kläder till barnen. Upptill höger och ovan: En grekisk öbo kom varje dag med en kundvagn med bananer och mjölk och delade ut till barnen. Stadsvy höger: Emma och Louice lämnar hamnen på Chios för hemresa. Samma dag kom flera hundra nyanlända flyktingar. Ovan höger: Parken med flyktingtälten, med tvätt på tork. Höger: Medicinlistan som vi fick av en läkare och tog med för att handla hos en apotekare. En låda med barnskor redo att delas ut.

GILLA STALLARHOLMEN 19


Stans billigaste däckbyte! se film en gång i månaden!

Datafelsökning

299:-

Bilreparation och service plåtskador – billackering alla bilmärken

Drömfabrikens filmstudio visar film andra onsdagen i månaden från oktober till mars. Bli medlem i filmstudion och se höstens och vårens filmer! Filmerna visas i Gula Industrihuset, Mötesplats Stallarholmen. Mer info via hemsidan:

Köper, säljer, byter bilar

199:DÄCKBYTE

299:DÄCKBYTE +TVÄTT

Vi säljer även nya bra däck till låga priser

STRÄNGNÄS BILFIX Eskilstunavägen 33 (bredvid StatOil och St1) Mån–fre 9–18. Lör 10–16 073-6890751, 073-7803040, 0152-10311 E-post: m-barznji@hotmail.com

www.dromfabriken.net

tioner Repara ationer ll ta s in er, och antenn av TV- datanät. h c o teleEnklare ar tning elbesik

399:BALANSERING

Sotning & Brandskyddskontroll Innan du köper/säljer huset Överlåtelsebesiktning Statuskontroll

Vi gör elinstallationer och reparationer

Använd rotavdraget

Rensning av ventilation

Och så klart

Nyinstallationsbesiktning

0159-105 26, 070-714 08 80 info@metab.nu Blåbärsstigen 7, Mariefred

g Rin 00 144 2-

015

www.strangnassotarn.se

Brf. Sundby Strand 1 – bygger i samarbete med Mockfjärdshus 5 st parhus, 1-plan RINGUGNSVÄGEN 5–15, SUNDBY STRAND, STALLARHOLMEN

• 5 st 2-rumslägenheter, 48 kvm • 5 st 3 rumslägenheter, 79 kvm Bostadsrätterna säljs genom Mäklarringen. För ytterligare information och bokning kontakta Johan Svärd, 070-851 51 85

STRÄNGNÄS – STALLARHOLMEN – MARIEFRED

20 GILLA STALLARHOLMEN

www.mockfjardshus.se


• • • PORTRÄTTET

Anna Kihlblom

Värmekälla TEXT: STEFAN SEIDEL FOTO: LILLAN GUSTAVSSON

Vi känner Anna Kihlblom som det trygga och varma navet på fritids. En lite mer okänd sida är hennes musikaliska ådra och det visar sig att hon sjungit med Carola i både Hylands hörna och Jacobs stege.

Efter lite irrande i trakterna kring Skäggesta på Selaön landar vi till slut hos Anna Kihlblom. Vi passar på att dröja oss kvar utomhus i den vänliga höstsolen och hälsar på de pyttiga men urstarka minishetlandsponnyerna Diva och Sita. I huset intill hästhagen har hon bott sen 2008. – Mina föräldrar flyttade till ett hus inte långt härifrån ett år tidigare, och när det blev en villa till salu i närheten åkte jag och min dotter Matilda hit och tittade och vi fastnade direkt för huset, berättar Anna. Väl bänkade inne i den generösa och fräscha kombon av vardagsrum och kök börjar vi nysta fram historien om Anna. Det är musiken som präglar den första tiden av livet. Redan som 6-åring sjöng hon i missionskyrkan i uppväxtorten Pershagen utanför Södertälje. Sen blev det ungdomskören i kyrkan och en dag tipsades hon om att söka sig till Adolf Fredriks musikklass. – Det var 430 som sökte och de tog in sju personer. Jag pluggade teori under sommaren och väntade sen på det bruna kuvertet med beskedet, berättar Anna. När kuvertet kom var det med glädjande nyheter. Antagen! Teveserie Tillsammans med fyra andra tjejer bildade hon Victoriakören med inriktning på gospel. Det var en kör som engagerades flitigt och fick mycket uppmärksamhet. – Vi spelade in en teveserie och gjorde sju skivor, berättar Anna. En annan spännande

erfarenhet är att hon tillsammans med körklassen på Adolf Fredrik uppträtt tillsammans med Carola i Hylands hörna och Jacobs stege en bit in på 1980-talet. Musiklusten förde henne så småningom till folkhögskolan Ingesund i Arvika. – Där var det en häftig blandning av teater och musik. Jag bara ryser vid tanken på den tiden. Det var två fantastiska år i mitt liv, säger hon. Det kanske låter som om Anna är en person som snöar in på ett spår och sen tuffar på i all evighet. Inte alls. När hon beskriver vad hon ägnat sig åt är det en brokig bild som växer fram. Jobb i restaurang, hemtjänst, livsmedelsaffär, blomsteraffär, förskollärarutbildning, eventfixare på Tom Tits i Södertälje. Mamma till max Det var på det sistnämnda stället hon träffade sin Lasse. När hon var 24 år gifte hon sig och några år senare föddes Matilda. – Då blev jag mamma till 100 procent. Allt annat fick stå åt sidan. Jag var hemma med Matilda hennes första tre år, berättar Anna. Mot slutet av mammatiden började hon jobba helger på Lågprisvaruhuset Hedlandet. Det dröjde inte länge innan hon blev erbjuden och tackade ja till jobbet som butikschef. Det var en spännande utmaning men hon jobbade alldeles för mycket, och när det uppstod en möjlighet att få bygga upp en allmän förskola i Mariefred valde hon att hoppa på. Annas egenskaper börjar lysa igenom allt tydligare i hennes livsberättelse. Massor av energi, massor av kompetens. En person som ger allt oavsett om det handlar om att vara mamma eller förskoleföreståndare. Men också en tendens att inte riktigt sätta gränser kring sig själv och värna sina egna behov.

En dag var det någon som frågade mig hur jag egentligen mådde, och då bara brast det. Jag brakade ihop fullständigt, säger hon. Det var lite mer än tio år sen, och det tog flera år att komma tillbaka. De första månaderna grät hon mest hela tiden. Naturen blev en viktig del i läkeprocessen, och hunden Astrid likaså. Det dröjde tre-fyra år innan hon började få fast mark under fötterna. Blomsterpraktik En viktig milstolpe var när hon efter flytten till Stallarholmen klev in på blomsterhandeln vid torget. – Jag visste inte om jag skulle våga, men till slut tog jag mig i kragen och frågade om jag fick börja arbetsträna. Det var där det vände, mycket tack vare det fina bemötandet från Kjell och Ingela på blomsterhandeln, berättar hon. Sen några år tillbaka är Anna på banan igen men nu är hon mer vaksam på de tecken som finns på när stressen far iväg med henne. När hon läser samma sida i boken utan att riktigt greppa vad som står, eller när hon börjar sova illa. Idag är det Stallarholmsskolan som är hennes arbetsplats. För ett par år sen fick hon förtroendet att starta upp ett fritids för de lite äldre barnen och den tjänsten kombinerar hon nu med att jobba på fritidsgården på kvällarna. Där sätter hon sin prägel med sin goda egenskaper: energin, engagemanget, tryggheten, värmen. Det märks att Anna gillar ungarna och ungarna gillar Anna. – Det är klart att det blir en del tjat och gnat, men i grunden är det en så otroligt positiv miljö. Jag tycker om att lyssna på barnen och verkligen se dem. Att ha förmånen att skapa en relation till barn i så många olika åldrar är verkligen en rikedom, säger hon. GILLA STALLARHOLMEN 21


I höstkantarellernas Det gick en gammal odalman och sjöng På Solåker Livspussel!? tid på åkerjorden… Nu Nubörjar: börjar:

Vi sitter runt ett trädgårdsbord i ett av

växthusenAtt i Solåkers handelsträdgård Jag om hunden hunden Att ta ytterligare ytterligare ett steg steg ii livet livetkändes kändes Vibörjade började med med Bibeln Bibeln Jag läste läste häromdagen häromdagen ii tidningen tidningen om ta ett ?? ?? ?? ! ! !! !! ?? ?? ?? Vi Så? börjar Bo Setterlind ?sin––dikt ”Döden tänkte jag mig så”. Nu står vi inför allhelgonahelgen. och pratar. Tina går omkring och vattnar Sant eller falskt, sedan Hugo – en mycket charmig hund tycktes det. utmanande och lite läskigt. Efter lekenoch och Sant eller falskt, sedan Hugo – en mycket charmig hund tycktes det. utmanande och lite läskigt. Efter leken ? ? pelargoner. Vi talar om allhelgonahelgen. Vad betyder Bibelns En helg med många budskap om död och liv och evigt liv. Det endacharmen vi vet säkert om vårt eget liv Förutom hade Hugo en utomordentlig sommarledigheten kändes det detsom somkroppen kroppen Vad betyder Bibelns Förutom sommarledigheten kändes ! ! vi en gång ska dö.!! Engestalter är att tanke som någothan somkunde vi försöker ifrån moten säger för oss idag. egenskap: spårahålla kantareller. fylld med med enförr, ny kraft kraft –Kjell – nyfikenheten nyfikenhetenhad ha gestalter förkan ossvara idag.skrämmande, egenskap: Den– Det är stor var skillnad fylld ny ?? och när vi drabbas av ?? döden oss allt samman. Nu säger jag inte skaHar bli god vän med gjorde tusentals kransar och Nu vi nystart hunden ska att jagviha! nämligen kommit tillbaka. Jag kan kan faktisktfortfarande fortfarand Nugör görfaller vi en en nystart hunden lite svårt Burge. att Vi kommit tillbaka. Jag faktiskt döden. oss har svårt att som Franciskus tala de omdär syster Död, men jag tror att vi till Stockholm. Nusättet. säljer Hösten vi bara på Livspussel. Vi ! ! Jag tror många av !! med gula sakerna i skogen. känna lite på på det det ärfri frifrån från med Livspussel. Vi byter byter hitta hitta ”Kanskelevererade det känna lite sättet. Hösten är kan ta hjälp av varandra och inte minst under allhelgonahelgen börja prata med varandra om död, lokalplanet. Vi gör buketter och rosetter till som aldrig dag och träffas torsdagar finns där borta” säger hustrun tålmodigt och sommarens ”stress” – sommaren dag och träffas torsdagar finns sommarens ”stress” – sommaren som aldrig ?? ??vi sätter ord på något blir det inte lika ? ?? ?saknad. ? ! ! !! !! ??När sorg?och skrämmande, då kan vi på något sätt våra kyrkor och även till Fogdö och Vansö.

iiförsamlingshemmet församlingshemmet

vänligt vänligt till mig i skogen. Jag går dit och hittar

tycks tillräckligt tillräckligt lång lång för för allt allt det detdär därvi viönska önsk

förhålla oss till det. Om vi försöker lägga locket på är jag övertygad om att vi lurar oss själva och Kyrkorna beställer 3-400 gravprydnader. klkl19–21 naturligtvis och vill. Men Men med med hösten hösten är är det detannorlunda annorlunda 19–21med medstart start10 10sept septoch ochsedan sedan varannan varannan naturligtvis svampen som hon sett men inte det kan bli mycket svårare längre fram. Även enskildavill. personer kommer och köper vecka dvs 24 sept, 8 okt, 22 okt, 5 nov, 19 nov jag. Jag sitter nu där i kvällssolen på altanen och många färgerna och klara klara dagarna bärlite lit vecka dvs 24 sept, 8 okt, 22 okt, 5 nov, 19 nov jag. Jag de många färgerna och bär gravdekorationer. Inför begravningar hardagarna vi Om någon frågar mig vad döden är svarar jag att döden är en sömn och inte det definitiva slutet. och njuter stillhet och och ro. ro. och33dec. dec. njuter av min överdådiga svampmacka – Tack stillhet mycket beställningar. I en psalm sjunger vi: ”Jag vet mig en sömn i Jesu namn när döden mitt timglas tömmer… Min själ

till vännen som plockat kantarellerna – utan

till vännen som plockat kantarellerna Under hösten kommer att samlas kring Under hösten kommer vidär attsina samlas kring Gudfolk harkommer givit oss ossoch nyfikenhetens och har givit nyfikenhetens och är hos Gud i himmelrik ochvi sorger glömmer”. Allhelgonahelgen blir en påminnelse om det– utan – Ja, just det, köper, hund! hund! ämnen som: ämnen som: lekfullhetens ande. Han vill att attom viska ska vill vi eviga livet, att vi inte säger ett sista tack, en sista hälsning utan istället på återseende, vi ses igen. reflekterarlekfullhetens Kjell. Det blirande. inte såHan mycket tal Om Omtillit, tillit,gudsbild gudsbild sorgen och saknaden. Någon gång kan vi upptäcka mer av oss oss själva, avfåmänniskorna människorna upptäcka mer av själva, av fungera som det kan vara världen. Om Omidentitet, identitet,människosyn människosyn omkring oss ossoch och naturligtvis världen. runt”mellanhand” omkring och naturligtvis jättejobbigt om detspännande är någon vihänder känner.ii Stallarholmen Om Omatt attge geoch ochtataemot emotkärlek kärlek Mycket spännande händer Stallarholmen Mycket

– Om någon villiiha vita plastliljor i kransen höst församlingshemmet medsoppa soppaoch och i höst församlingshemmet med kan vi inte”livspusselsamtal” vägra dem, säger Kjell med ett snett iikyrkorn på ”livspusselsamtal” på torsdagarna, torsdagarna, kyrkorn leende som visar vadmånga han själv tycker om detta. med dess gudstjänster och dess många gudstjänster ochiiGula Gula

Vi Vinärmar närmaross ossfrågorna frågornapå påolika olika sätt: sätt: samtal, samtal, bilder,dikter, dikter,texter, texter,musik. musik. bilder, Attpå påett ettopretentiöst opretentiöstsätt sättreflektera reflektera och och Att samtalaom omlivfrågor livfrågordär därdina dinaegna egna erfarenheter erfarenheter samtala basenför församtalen. samtalen. ärärbasen

– Vi får höra mycket om med bygdens folk. Ibland ärMycket Industrihuset Industrihuset med Drömfabriken. Drömfabriken. Mycket det jätteintressant, Kjell. finns där att lära därsäger att upptäcka, upptäcka, lära sig, sig,berikas berikasav, av,

kraft Tänk vi hämta kraft ifrån. ifrån. Tänk om om vi kunde kundemöta möta Samtalet ihämta den trivsamma, fuktvarma hörnan kommer att spänna över mycket av Solåkers Gud, varandra och världen med den nyfiken varandra och världen med den nyfiken verksamhet: och kraft kraft som som bara bara finns finns ii ett ett barn barnsom somjust just

”Viär ärett ettfolk folkpå påvandring, vandring,iioro, oro, bekymmer bekymmer och och ”Vi nöd behöver vi styrka och stillhet”. nöd behöver vi styrka och stillhet”.

Jag sitter sitter och tänker på den tid som nu Jag haft sommarlov, badat, ätit glass sommarlov, badat, ätit glass ochplockat plocka Kransbindarkurser i november vilka har varitoch kommer – hösten. Högsommaren (om manmycket populära, kommer ”pelargonresor” med buss sommarkantareller. sommarkantareller. nu kan kan tala om en sådan i år) är över. I migi april ”från halva Mellansverige” säger Kjell. nu Dietrich Dietrich Bonhoeffers Bonhoeffers ord ord ii en en psalm: psalm: har alltid alltid hösten väckt speciella känslor. Efter har ”Vi är specialister på pelargoner. Vi har 50–60 ”Med ”Med hjärtats hjärtats tillit tillit att att Guds Guds goda godamakter makter det sköna sköna sommarlovet skulle skolan börjasorter, från både 1600-talet och 1800-talet.” det beskyddande och trofast kring oss står beskyddande och trofast kring oss stårvill villvv igen detoss. var De något ochsom spännande igen Högtrycket under sommaren med dagar försäljning På lördagen, Alla helgons dag, minns vi alla de heliga som gått––före mänlockande och kvinnor tillsammans leva dessa och tacksamt t tillsammans leva dessa dagar och tacksamt mednamn, det –det vadärskulle veta, lära mig nu? av alla sorters utplanteringsväxter, den mera det på ett särskilt sätt visat oss vem Gud är. Några känner vi med vid de somjag ärfå grunden i vår emot den tid vi får. ”” emot den tid vi får. Och klasskompisarna – de som jag inte på hösten ”då jobbar vi med sticklingar och almanacka, Olof, Eskil, Birgitta, Katarina, Botvid, Elin med flera, men det stora flertalet känner vi settlugna Och klasskompisarna Hösthälsningar från Hösthälsningar från svampskogen! svampskogen! förbereder våren”. inte vid namn. Män och kvinnor som i sitt dagliga liv visar på Guds kärlek och barmhärtighet. hela sommaren – hur var det med dem? Kanske hela sommaren Ola Orwinger Orwinger skulle vi få några nya i klassen – spännande i På söndagen, Alla själars dag, minns vi alla våra nära kära som lämnat jordelivet. Vi får komma skulle vi få några nya i klassen – spännande– iVi har öppet året om utom 1 januari till 15 Foto FotoSven SvenG. G.Nils Nil så fall. fall.En dag för reflektion och stillhet. I mars, betonar Kjell. Är det fråga om begravning ihåg att alla helgon är inte döda, men alla döda är inte helgon. så Visom somplanerat planeratoch ochleder ledersamtalet samtalet är är Monica Monica Vi Erlandsson, Lennart Möller, Marie Möller och Erlandsson, Lennart Möller, Marie Möller och Mats Wendt. Mats Wendt.

Överselö kyrka Överselö

Ny biskop

Minneslund

ordnar vi det även under stängningsperioden. vår minnesgudstjänst påminns vi om våra släktingar och vänner som inte längre vandrar med oss på jorden. Sorgen och saknaden finns där, men också tacksamheten över vad den människan fått – Vi slänger mycket litet. Vi försöker återvinna betyda, eller rättare sagt betyder, för jag är övertygad om att fastän en människaLördag är död 29 kanaugusti hon kl. 15 Lördag 29 så mycketOnsdagen som möjligt. Onsdagen 15 juli juli 2015 2015 välsignades välsignades augusti kl. 14 14 fortfarande betyda något för oss som lever kvar. Minnen ger tröst i saknaden och hoppet, vi tänder minneslunden på Strängnäs domkyrka. på Toresunds Toresunds kyrkogård. ii Strängnäs domkyrka.Kjell visarminneslunden på en jättestor bladväxt bakomkyrkogård. oss. ljus, vi ber och vi minns. Biskop Hans-Erik Nordin Biskop Hans-Erik Nordin – Det här var en liten växt i en julgrupp som vi ” Vårt hemland är himlen, och därifrån väntar vi också den som skall rädda oss, lägger Herren ned Jesusstaven. lägger ned staven. vartefter planterat om i större krukor. Kristus” Fil 3:20. Gudstjänsten följs Gudstjänsten följs av av – Vi försöker gå tillbaka Vi säger ibland att vi är ett folk på vandring, ett pilgrimsfolk, och det slutgiltigamingel målet för mingel påvår kyrkbacken på kyrkbackentill det hållbara. Plantera vandring är att få komma hem till Gud. Alla helgons dag och Alla själars dag fårutanför hjälpa oss på den då det domkyrkan utanför domkyrkan dåsådant det som är ätbart. Vi har vandringen. Vi vandrar inte ensamma. Flera har gått föreblir oss tillfälle och fleraatt kommer efter oss,tack mentill vi biskopen. tala och rikta jordgubbsamplar i växthuset blir tillfälle att tala och rikta tack till biskopen. Söndagen den13 13september september ärdet deti “öppet “öppetoch hus” vandrar tillsammans, stödjer, hjälper, glädje sorg, i medgång och motgång och Jesus vandrar Söndagen den är hus” där vi plockar jordgubbar Söndag 6 september Överselö kyrkakl. kl.13–15.30. 13–15.30. Söndag 6 september vid vår sida. kyrka i iÖverselö både jul och nyår. kl. 11 11 högmässa högmässa med med Som väl de flesta vet stängdes kyrkan i Somsatt välsom de flesta stängdes ”Jag harensvet unge när hankyrkan kom, såiångestfylld jag kl. var inför hans vackra sång, då tog han mig ii kyrkan vandrade vi – Inget slitEfter och mässa släng sammanfattar Kjell. biskopsvigning i Uppsala Efter mässahär, kyrkan vandrade viiihällande hällande augusti 2013 pågrund grund avhussvampsangrepp. hussvampsangrepp. Uppsala och satte 2013 mig i korgen och av när jag somnat började han gå,biskopsvigning döden tänkte jag imig så”. augusti på ösregn upp till minneslunden där Ola domkyrka. Johan Dalman Syster Majminneslunden Foto Sven G: Nilsson ösregn upp till där Ola Nu är saneringen avslutad och innan domkyrka. Johan Dalman Nu är saneringen avslutad och innan Mats Wendt Foto Sven G. Nilsson Orwinger förrättade välsignelseakten, varvid

återställningsarbetenapåbörjas påbörjas har har du du en en återställningsarbetena 22 GILLA STALLARHOLMEN unik möjlighet att se vad som doldes under 22 GILLA STALLARHOLMEN unik möjlighet att se vad som doldes under korgolvet. korgolvet.

vigs till till biskop biskop ii Strängnäs Strängnäs vigs stift. Vigningen förrättas av stift. Vigningen förrättas av ärkebiskop Antje Jackelén. ärkebiskop Antje Jackelén.

Orwinger förrättade välsignelseakten, varvi han han talade talade om om minneslunden minneslunden som somen envilopla vilopl för de avlidna och som rastplats och för de avlidna och som rastplats ochtillflykt tillflykt de efterlevandes sorg och saknad.


h en ade de

ig kar da – ite av

na . n h rna

enhet t kat

vi t ta

Nilsson

e

vid plats kt för

Äldreläger Äldreläger Gränna-Visingsö Gränna-Visingsö

Nu kör kör vi vi igång! igång! Nu

Dag tre var det dags Startdatum: Dag tre var det hemåt. dags att styra kosan Startdatum: Kyrkans Öppna Förskola att styra kosan hemåt. Vi gjorde ett stopp Kyrkans Öppna Förskola 7 september Vi ett kloster. stopp vidgjorde Alvastra 7Barntimmar september 10 september vid kloster. DetAlvastra grundades Barntimmar september Barnkörer 9 10 september Det Det damp ner ett brev från församlingen för På Tacksägelsedagen firade vigrundades enmunkar glad 1143 av Barnkörer 9 september 1143 av munkar från Frankrike. Där Konfirmander 8 september någon vecka sedan med inbjudan till en glad gudstjänst med tema Afrika i Toresunds kyrka. från Konfirmander 8 september liggerFrankrike. för övrigtDär en Selakören 1 september kväll i församlingshemmet. Jag tackade ja och Mariakören och Notdragarna sjöng afrikanska ligger för övrigt en av Sveriges första Selakören 1 september Soppluncher 3 september av Sveriges förstaKarl förväntansfull traskade jag ner till den utlovade sånger. Alva Olin kungar begravd, Soppluncher 3 september kungar begravd, Karl Sverkersson som mördades 1167 vid Näs. glada festen. Karlsson delade med Återigen har jag/vi varit ute och rest med Sverkersson mördades viduppförd Näs. Vi gjorde ettsom stopp vid Heda1167 kyrka Återigen har jag/vi ute och rest med Salomé Holmström församlingsbor i sig vadvarit vi Äldreläger. avkallar erfarenheter Vi gjorde ett stoppavvid Hedabyggmästare kyrka Adriana uppförd Och nog blev det en glad kväll alltid. Där var under 1150-talet samme som Tala med präst församlingsbor vad vi kallar Äldreläger. Det är sjätte åreti som församlingen valt under 1150-talet av samme byggmästare som byggde Brahekyrkan. från sin tid i Afrika Tala döptes den 3 oktober vi ett femtiotal frivilligarbetare så ljudvolymen Vill du tala medmed en präst?präst Detgenomföra är sjätte året somresor. församlingen valt att dessa Resorna är byggde Brahekyrkan. Sen knöt vi ihop resan med att besöka Röks Vill du tala med en präst?346 41 eller Mats Kontakta Ola Orwinger och barntimmebarnen att genomföra dessa resor. Resorna är ett samarbete med Ulf Klingowström i Sankta Ragnhilds blev hög. Alla var glada och det var så roligt att Sen knöt ihop resan Rökstenen med att besöka Röks kyrka ochviRökstenen. är Sveriges Kontakta Ola42! Orwinger 346 41 eller Mats Wendt 346 ett samarbete Ulf Klingowström reser medmed resenärer från Strängnäs viftade med egentillverkade ”afrikanska kyrka och Rökstenen. Rökstenen ärkyrka Sveriges mest kända runsten med 760 tecken och i Södertälje. träffa människor man inte sett på länge.som Wendt 346 42! Kyrktaxi som reser med resenärer från Strängnäs Domkyrkoförsamling. Årets resmål var mest kända runsten med 760 tecken och världens längsta runskrift. blommor”. Detvar togs upp en extra kollekt till Föräldrar är Ring 0152–186Kyrktaxi Domkyrkoförsamling. Årets resmål 00 för kyrktaxi. Det kostar Gränna-Örserum-Visingsö. Det var vackert dukat och bordsplacering världens längsta runskrift. Vi har trots vädret haft tre fantastiska dagar. Ring för kyrktaxi. Det kostar Gränna-Örserum-Visingsö. vänförsamlingen Tanzania. 10 kr0152–186 i vardera 00 riktningen. Under dessa tre dagar har vi bland annati MbukoVii har Johan och Tania trots vädret haft tre fantastiska dagar. Sett och lärt oss mycket nytt. Ätit gott, samtalat och arbetslaget var uppklädda till servitörer/ 10 kr i vardera riktningen. Under Andrée-museet dessa tre dagar har vi bland besökt i Gränna därannat vår Sett och lärt oss mycket nytt. Ätit gott, samtalat och umgåtts. Text och foto syster Maj Holmström. Folder med månadskalender besöktberättade Andrée-museet i Gränna där vår servitriser. Logistiken sköttes mycket guide om Andreés äventyr, och umgåtts. Folder med månadskalender Refererar en av deltagarna; ”Det var det Franciskusbladets sida med månadsguide berättade omÖvernattat Andreés äventyr, bor iFranciskusbladets polarexpeditionen. har vi gjort i Refererar en avhänt deltagarna; ”Det varFamiljen det proffsigt med Mats Wendt som den som höll i sida med månads-att roligaste som på mycket länge!” kalendern kommer i fortsättningen polarexpeditionen. Övernattat har Gränna vi gjort ioch Örserum, ett litet samhälle mellan Stallarholmen.kalendern roligaste som hänt på mycketsom länge!” fortsättningen Jag känner mig priviligierad får taktpinnen. Vi fick god mat, tre rätters minsann finnas somkommer separat ifolder vilken kanatt Örserum, ett litetför samhälle mellan Gränna och Tranås. rikskänt sina goda Hugos isterband. Jag känner mig som får finnas separat folder vilkeni kyrkorna kan möjligheten att priviligierad genomföra dessa resor där hämtassom i församlingshemmet, Tranås. rikskänt för sina goda Hugos isterband. och gott dricka till. Under tisdagen möjligheten attfrån genomföra dessa resor hämtas församlingshemmet, i kyrkorna tacksamheten ”mina” deltagare är där och på iwebben. Under tisdagen åkte vi färjan tacksamheten och på webben. belöningen. från ”mina” deltagare är Finalen var medaljutdelning à la nobelfesten åkte vi över tillfärjan Visingsö. … är i full gång. Vi träffasbelöningen. tisdagseftermiddagar Text och foto Birgitta Karlsson över till Visingsö. och alla fick utmärkelser, guldmedaljer, Där väntade ett Text och foto Birgitta NilsKarlsson Anders Westerlund i församlingshemmet; Där väntadepåettoss. lär oss mer om oss Remmalag förmodligen den enda man kommer att få för Remmalag på oss. döptes den 10 själva och Detkristen duggadetro, lite, vi samtalar, utmanas, många av oss. Alltså mycket värdefullt för oss. Under två veckor i juni kom sommarlovslediga barn i åldrarna 6–10 år Det duggade lite, inget som oktober i Toresunds Under två veckor i juni kom sommarlovslediga barn i åldrarna 6–10sina år leker ochmen skapar. Vi har pilgrimsvandrat till till församlingshemmet för att pilgrimsvandra. Barnen dekorerade men ingetoss som hindrade från till församlingshemmet för att pilgrimsvandra. Barnen dekorerade kyrka över hindrade ossefter frångenom en nattsvart vandringsstavar och gjorde en vandringsflagga, badade, lagade matsina Ytterselöatt kyrka (bl.a. åka vagn vandringsstavar och gjorde en vandringsflagga, badade, lagade mat över att åka vagn efter öppen eld, sjöng, övernattade i Toresunds kyrkaFöräldrarna och träffade djuren heter Vi blev hjälp) där vi övernattat skog medhästarna. ficklampors öppen eld, sjöng, övernattade i Toresunds kyrka och träffade djuren hästarna. Vi blev på Graneberg. Pilgrimsvandringarna gick till Överselö och Toresunds väl skyddade frånmed klocktorn och på Elin och André Graneberg. Pilgrimsvandringarna gick till Överselö och Toresunds och utforskat kyrkan väl skyddade från kyrkor. Under v 33 hölls pilgrimsvandringarna för ungdomar i åldrarna 11–13 år. Vandringarna vädret. Färden gick kyrkor. Under v 33 hölls pilgrimsvandringarna för ungdomar i åldrarna 11–13 år. Vandringarna vädret. m.m. Färden gick har varit ett samarbete Tack till Anna, Eva gravkammare Underhar höstlovet åker vimellan på Stallarholmens och Åkers församlingar.Westerlund till Kumlaby kyrka. varit ett samarbete mellan Stallarholmens och Åkers församlingar. Tack till Anna, Eva till Kumlaby kyrka. och Linda för oförglömliga pilgrimsvandringar. Stolta storasyskon tilldetaljrik Stjärnholms slott.och Linda för oförglömliga pilgrimsvandringar. Vi har också fått läger en riktigt redogörelse Anneli Lövstav Vi har också fått en riktigt detaljrik redogörelse Anneli Lövstav är Gustav 4 år och av Brahekyrkan, en fantastiskt rikt utsmyckad av Brahekyrkan, en fantastiskt rikt utsmyckad Vi vill tacka våra fantastiska sommarjobbare Ali, kyrka med mycket historia. I mitt tycke en Vi vill tacka våra fantastiska sommarjobbare Ali, Lovisa 2 år. kyrka med mycket historia. I mitt tycke en Ahmed och Mursal som hjälpte oss under mycket sevärd kyrka. Vad man bland annat kan Ahmed och Mursal som hjälpte oss under mycket sevärd kyrka. Vad man bland annat kan våra pilgrimskollon. De snackade och busade med Familjen är bosatt i beskåda är Ebba Brahes brudkrona. våra pilgrimskollon. De snackade och busade med beskåda är Ebba Brahes brudkrona. barnen, uppmärksammade vad vi behövde hjälp med Stallarholmen. barnen, uppmärksammade vad vi behövde hjälp med Innan det var dags att bege sig till färjan och ryckte in direkt. Dessutom lagade de mat till alla Innan det var dags att bege sig till färjan och ryckte in direkt. Dessutom lagade de mat till alla besökte vi Näs slottsruin på Visingsös även om det var Ramadan och de själva inte fick vare besökte vi Näs slottsruin på Visingsös även om det var Ramadan och de själva inte fick vare udde. Det är ju ingen överraskning precis för sydligaste en sig äta eller dricka något under dagen. Ett stort TACK sydligaste udde. sig äta eller dricka något under dagen. Ett stort TACK till er alla tre! annan att arbetslaget är fena på att anordna till er alla tre! Eva Sköld Foto Anna Särnå Eva Sköld Foto Anna Särnå uppvaktningar och de skämde inte ut sig nu

Glad tackfest

Tacksägelsedagen

Vi välkomnar våra dopbarn in i den kristna gemenskapen.

Konfirmander 2015/2016

Pilgrimsbarn Pilgrimsbarn

Tala med präst

Församlingsexp. Ytterselövägen 8, öppet tisd 10-12; 0152–346 40. Kyrkoherde Ola Orwinger 346 41; hem 430 10. Komminister Mats Wendt 346 42; Församlingspedagog Anna

Församlingsexp. Ytterselövägen 8, öppet tisd 10-12; 0152–346 40. Kyrkoherde Ola346 Orwinger 346 41; hem 430 10.0704–40 Komminister Wendt 346Toresund 42; Församlingspedagog heller. Jag är så glad att jag tackade ja tillSärnå detta 346 45. Församlingsassistent Eva Sköld 346 43. Kyrkomusiker Ulla Wester 44. Körledare Kersti Olin 84 98.Mats Vaktmästare Hans Wester 346 Anna 51. Särnå 346 45.Ytterselö Församlingsassistent Eva Sköld 346Vaktmästare 43. Kyrkomusiker Ulla346 Wester 346 44. Körledare Kersti 0704–40 8446. 98.Husmor Vaktmästare Toresund Hans Wester 346 51.346 46. Vaktmästare Astrid Lännström 346 52. Överselö 52. Barntimmelokalen CarinaOlin Svensson 346tala och lokalvårdare Birgitta Karlsson Vill du med en präst? Vaktmästare Ytterselö Astrid Lännström 346 52. Vaktmästare Överselö 346 52. Barntimmelokalen Carina Svensson 346 46. Husmor och lokalvårdare Birgitta Karlsson 346 46. evenemang och det tror jag nog att alla de Församlingssidorna: Redaktör Syster Maj 411 16; e-post syster.maj@telia.com; Fotograf Sven G. Nilsson 070–645 80 15. Hemsida:www.svenskakyrkan.se/stallarholmen; e-post Församlingssidorna: Redaktör Syster Maj 411 16; e-post syster.maj@telia.com; Fotograf Sven G. Nilsson 070–645 80 15. Hemsida:www.svenskakyrkan.se/stallarholmen; e-post stallarholmen.forsamling@svenskakyrkan.se Kontakta Ola Orwinger 346 41 eller Mats andra också är. Alltså ett stort tack för denna stallarholmen.forsamling@svenskakyrkan.se Wendt 346 42! fest, hoppas ni orkar fortsätta i samma anda. Det är trevligt att vara frivilligarbetare när man Kyrktaxi blir så här uppskattad. Ring 0152–186 00 för kyrktaxi. Det kostar Tack! 10 kr i vardera riktningen. Gun-Britt Hägg Foto Sven G. Nilsson Folder med månadskalender På bilden; Elin Jordahl, Josefine Gustafsson, Saga Jansson, Felicia Ragneheim, Hedda Månadskalendern finns som separat Eriksson, Max Eriksson, Michelle Brandt och Under maj månad samlade mina körer in folder. Du kan hämta den i församlingsledare Eva Sköld. Konfirmander är också Felix leksaker till barnen på flyktingförläggningen hemmet, i kyrkorna och på webben. Mälarblick. Många andra t. ex. sopplunchgäster Wiberg Asplund och Oskar Wallin. Övriga Hemsidan konfirmandledare Anna Särnå och Mats skänkte också många saker. Vi fyllde en hel bil och släpkärra. Det blev mycket uppskattat! Tack Wendt. Gå in på vår hemsida. Där finner du fler bilder och ibland utförligare reportage. Text och foto Anna Särnå alla ni som har bidragit på olika sätt! Ulla Wester

Leksaker

Församlingsexp. Ytterselövägen 8, öppet tisd 10-12; 0152–346 40. Kyrkoherde Ola Orwinger 346 41; hem 430 10. Komminister Mats Wendt 346 42; Församlingspedagog Anna Särnå 0733–804177. Församlingsassistent Eva Sköld 346 43. Kyrkomusiker Ulla Wester 346 44. Körledare Kersti Olin 0704–40 84 98. Vaktmästare Toresund Hans Wester 346 51. Vaktmästare Ytterselö Astrid Lännström 346 52. Vaktmästare Överselö 346 52. Barntimmelokalen Carina Svensson 346 46. Husmor och lokalvårdare Birgitta Karlsson 346 46. Församlingssidorna: Redaktör Syster Maj 411 16; e-post syster.maj@telia.com; Fotograf Sven G. Nilsson 070–645 80 15. Hemsida:www.svenskakyrkan.se/stallarholmen; e-post stallarholmen.forsamling@svenskakyrkan.se

GILLA STALLARHOLMEN STALLARHOLMEN23 23 GILLA


BYGGA BO • • •

DAIKIN

SERVICE OCH REPARATION AV MASKINER

UTMANAR

SVERIGE sk k v al

DA

t ite

pan Ja

ad

ig

c

kl

e

utve

NÄR DUIKIN VI DET BÄ LL HA STA r e för Sve

VÄRMEPUMPAR FÖR BÄSTA BESPARING I DITT HUS

• Lantbruk • Entreprenad • Skogsbruk • Grönytor • Även AC-service på alla slags fordon

Världsledande Daikin utmanar med ett komplett program värmepumpar utvecklade för Sverige.

www.daikin.se Din Daikin-specialist:

Boka ett kostnadsfritt hembesök idag!

Brovägen 32, 645 62 Stallarholmen Anders Kjäll 070-344 40 35 maskintjanst@sverige.nu

Daniel Bäckström 070-361 88 36

Daniel Micke & Emelie

Nybyggnation Tillbyggnation Sedan 1995

Ring Micke i Stallarholmen

0152-434 63 | 070-954 91 51 www.lagermanskyl.se

070-338 30 89 www.wretstrombygg.se

Ombyggnationer Tillbyggnationer Nybyggnationer Hyr ut byggställning

Allt inom måleri Nyproduktion Renovering Fönster

Rotavdrag

Stallarholmen

VI LÖSER DET! Hos oss kan du hyra alla maskiner du behöver för ditt bygg- eller renoveringsprojekt.

LARMVÄGEN 2 STRÄNGNÄS Tel 0152-158 80

MH KAKEL & MOSAIK

KAKEL & BELYSNINGSBUTIK

Inomhussnickerier Golv Lister Foder Innerväggar

Kök

Montering Renovering

Ring: 070-361 88 45 24 GILLA STALLARHOLMEN 24

Hyr av oss

Kristian Åmark 070-661 66 86 amarkbyggare@live.se

Snickeriarbeten

Tommy & Jonny

NÄR SÄKERHET GÅR FÖRST

Fasader

Panel Tilläggsisolering

070-570 11 47 | www.alltjanster.se

Det blir jättebra! Andreas 070-344 05 35 Tel/Fax 0152-408 11 andreas@johnemark.se

www.johnemark.se

Öppet i butiken: vardagar 10–18 lördag 10–14 MAGNUS HOLM Våtrumscertifierad plattsättare. Gula Rosornas företagsby, Eskilstunavägen 34, Strängnäs Butik: 0708-883 22 12, Magnus: 073-521 20 83

www.mhkakelmosaik.com


• • • BYGGA BO

Genuin plåtslagare med stadigt handslag På gården Odensicke på Ytterselö finner man Christer Forsbäck hamrandes i sin plåtverkstad. En äldre ljuslykta får lite omsorg för att åter kunna sprida sitt ljus. Christer Forsbäck började sin plåtslagarkarriär på 1960-talet, då inom ventilation i Stockholm. Han startade eget plåtslageri 1971. – Det är en väldigt stor skillnad mellan att jobba med ventilation och takplåtslageri, berättar han. Ett samarbete med AD Anderssons Plåtslageri i Mariefred, ett företag med anor från 1700-talet, blev väldigt lärorikt. – Plåtslageri är ett mycket gammalt hantverk och där fick jag lära mig allt från grunden. Plåten måste hamras för hand för att kunna passa in eller för att överlappa varandra till en perfekt passform, berättar Christer Forsbäck. Den skicklighet och yrkesstolthet han haft med sig under alla dessa år, har lämnat avtryck efter sig på många tak i vår bygd. Det är inte bara plåtslageri som ligger honom varmt om hjärtat. I verkstaden står det en ässja som Christer byggde på 1990-talet. Många järn har smitts över den elden. 1998 hade han ett projekt med Stallarholmsskolan där elever fick lära sig att smida järn. Sen dess svajar en vindflöjel stolt på skolans tak med en signatur från varje elev.

DAGS ATT BYTA UT DITT GAMLA VENTILATIONSAGGREGAT!

Aggregaten som installerades på 80-talet och tidigare klarar oftast inte längre av att garantera bra inomhusluft och därmed din familjs. Men hjälpen är nära. Du hittar alltid en auktoriserad servicepartner till Fläkt Woods nära dig. Vi kan hjälpa dig med allt från service, felsökning,reparation och rengöring av kanalsystem till utbyte av befintliga aggregat och nyinstallation. Byt ut ditt gamla aggregat till nya RDKS från Fläkt Woods, som återvinner upp till 83 % av värmen i frånluften. Med andra ord en investering för både hälsa, ekonomi och miljö. Kontakta oss redan idag så kan du andas ut. Och in.

Kontakta oss så hjälper vi dig med den bästa ventilationslösningen för just ditt boende. Vi tillhandahåller även service och reservdelar till äldre BAHCO och Fläkt bostadsprodukter.

Tel: 0152-343 88 • E-post: info@strangnasplat.se • www.strangnasplat.se

KAJSA ALMSTEDT

Det lönar sig att... ... välja ett auktoriserat vvs-företag! Byggnadsplåtslageri Ventilation Takmålning Konstsmide

BOB BERGGREN 070 - 598 88 58

!

gg y b m o Allt in S B tefan

Tel

urman

B

ygg

070-551 11 64

stefan@stefanburmanbygg.se

Odensicke Gård, 645 97 Stallarholmen Tel: 0152-420070-811 00 Mobil: 070-811 42 03 42 03 info@christerforsback.com www.christerforsback.com

Stefan Abelin - Erik Noord

Nyttja rotavdraget! Ring oss på 070-646 08 37 abelinsror@gmail.com

VI UTFÖR SKOGSGALLRING!

RING 070-586 02 16, 0159-200 01 FREDRIK KLINGSPOR Hista säteri fredrik@hista.se

GILLA STALLARHOLMEN 25


DET HÄNDER I NOVEMBER • • •

FREDAG 6/11 Företagarfrukost 7.30. Arr: Stallarholmens Nätverk, Drömfabriken. För mer info, maila stefan@dromfabriken. net

FREDAG 30/10 Visning inför auktion i Gula Industrihuset, 14.00–16.00.

FREDAG 6/11 Fredagsmys för barn åk 1–5. Vi leker, pysslar och fikar. Fri entré. Gula Industrihuset, Mötesplatsen, 16.15–17.45

SÖNDAG 1/11 Auktion i Gula Industrihuset, 10.00

MÅNDAG 2/11 PRO, Höstmöte. Underhållning av Rogge Roll Duo. Distriktsordförande Johnny Löfstrand deltar. ABF medverkar. Anmälan till Viola tel 402 85 eller mail pia-kjell@telia.com. Församlingshemmet 13.00 TISDAG 3/11 Öppet hus på nyckelgymmet i Gula Industrihuset. Kom och provträna! Gula Industrihuset, 1tr, 18.00–20.00 ONSDAG 4/11 PRO, Bingo. Församlingshemmet 13.00

ONSDAG 18/11 BOOKworms. Bokklubb för dig i åk 4–6. Stallarholmens bibliotek, 14.15–15.15 ONSDAG 18/11 Hantverkscafé. Ta med dig din stickning, virkning, broderi, så handarbetar vi tillsammans! Kaffe och te med dopp, 20 kr. Gula Industrihuset, Mötesplats Stallarholmen, 18.30

LÖRDAG 31/10 Visning inför auktion i Gula Industrihuset, 11.00–14.00.

SÖNDAG 1/11 Föredrag och diskussion. Att leva gestaltiskt – gestaltterapins principer och redskap för personlig utveckling. Med Lars Berg. Arr: Resebyrån för inre resor www.inreresor.se. Björkudden, Fabriksvägen 4, 16.00

ONSDAG 18/11 PRO, Bingo. Församlingshemmet 13.00

SÖNDAG 8/11 Mjuk yoga. Rörelser som passar ung som gammal, smidig som stel. Med Anna Adamse. Mer info via Drömfabrikens hemsida www.dromfabriken.net. Gula Industrihuset, Mötesplats Stallarholmen, 10.00–11.15 MÅNDAG 9/11 Kura gryning. Saga om vänskap. Stallarholmens bibliotek, 10.00 TISDAG 10/11 50 nyanser i grått – En kväll om att åldras. Dikter och musik. Med Kersti Olin, Anna Särnå och Ola Orwinger. Arr. Stallarholmens församling i samarbete med Drömfabriken. Fri entré. Fika 20 kr. Gula Industrihuset, Mötesplats Stallarholmen, 19.00

SÖNDAG 22/11 Auktion i Gula Industrihuset, 10.00 LÖRDAG 28/11 Gulans julkväll. Stämningsfull kvällsmarknad med unika julklappar, närproducerad mat, musik, tomte, rimstuga och med ljus, marshaller och eldkorgar på innergården. Gula Industrihuset, 15.00–21.00 FREDAG 20/11 Visning inför auktion i Gula Industrihuset, 14.00-16.00. FREDAG 20/11 Fredagsmys för barn åk 1–5. Vi leker, pysslar och fikar. Fri entré. Gula Industrihuset, Mötesplatsen, 16.15–17.45

LÖRDAG 28/11 Två välgörenhetskonserter med ungdomar på scenen. Till förmån för språkinlärning för flyktingar. Arr: CISV i samarbete med Drömfabriken. Biljetter 100 kr, Printz Bageri. Gula Industrihuset, Mötesplats Stallarholmen, 15.00 & 19.00

ONSDAG 11/11 Drömfabrikens filmstudio visar The Imitation Game. Medlemskap i filmstudion krävs för att se filmen. Mer info via hemsidan www.dromfabriken.net. Gula Industrihuset, Mötesplats Stallarholmen, 18.30 LÖRDAG 21/11 Pysselsagostund, tema Barbro Lindgrens Max. Stallarholmens bibliotek, 10.00–11.00 ONSDAG 4/11 Bokcafé. Kom och prata böcker och fika med oss på biblioteket. Stallarholmens bibliotek, 14.00–15.00 TORSDAG 5/11 SPF Seniorerna Stallarholmen, medlemsträff. Strängnäs All Stars (sex fd dansbandsmusiker) underhåller. Kaffe och lotterier. Gula Industrihuset, Mötesplats Stallarholmen, 14.00

26 GILLA STALLARHOLMEN

LÖRDAG 21/11 Dans på Vikingavallen till Rogge Roll Band. Biljetter på Preem eller vid dörren. Fikaförsäljning. Vikingavallen, 20.00–24.00

LÖRDAG 21/11 Visning inför auktion i Gula Industrihuset, 11.00–14.00. LÖRDAG 21/11 En eftermiddag om Sundby tegelbruks historia. Bertil Lindh berättar, sjunger och visar bilder. Arr: Hembygdsföreningen. Anm senast 18/11 till 0159-201 93, 070-854 86 18. Hembygdsgården Toresund, 14.00


För fler evenemang följ oss på Facebook:

• • • ÅTERKOMMANDE

www.facebook.com/gillastallarholmen Följ även Stallarholmens Nätverks facebooksida: Vad händer i Stallarholmen?

IP. Mer info via hemsidan för Stallarholmens Sportklubb www.stallarholmenssk.se FRIIDROTTSTRÄNING Alla som vill träna är välkomna, unga som gamla. Måndagar 18.00–19.00. Sporthallen. YOGA Öka din kroppskännedom, styrka och uthållighet. Vuxenyoga, senioryoga, ungdomsyoga. Björkudden, Fabriksvägen 4. www.yogaistallarholmen.se SATSAFRISKT – TRÄNING Ordnar fyra motionspass i veckan. T o m v 49. Danzy, mån 19.00–20.00, Gula Industrihuset, Mötesplats Stallarholmen. Core, tor 19.00–20.00, Mötesplatsen. Barngympa, sön 17.00–17.45, sporthallen. Motionsgympa sön 18.00– 19.00, Sporthallen. www.satsafrisktmotion.se PINGIS För alla åldrar. Fredagar 18.00–20.00. Sporthallen.

w

STALLARHOLMENS GOLFKLUBB Utmanande skogs- och parkbana. Verksamhet för barn, ungdomar, damer, veteraner mm. Tävlingar. www.sthgk.se

BÅGSKYTTE Ons 18.30–20.30. Lör 14.00–16.30. Mer info: 073-866 62 40. Stallarholmens bågskyttebana.

STALLARHOLMENS FRITIDSGÅRD Från åk 6 och uppåt. Öppettider: mån 17.30–21.30, ons 17.30 - 21.30, fre 17.30–23.30.

FOTBOLLSTRÄNING (SSK) Träning för barn och vuxna. P08 sön 11.00–12.00. P06 tis, tor 18.00–19.00, sön 9.30–11.00. P03-04, mån, ons, fre 17.30–19.00. P00, ons 18.00–19.30. Seniorer mån, ons, tor 19.00–20.30. www.stallarholmenssk.se

b

CYKLING Vuxengrupp. Toresunds IP, söndagar 10.00. Mer info på Facebook: Stallarholmens Sportklubb Cykel

TABATA Intensiv intervallträning. Mer info via hemsidan www.24fitcamp.se. LÖPNING Tisdagar 19.30, intervallträning. Söndagar 19.30, långpass. Toresunds

RÖDA KORSET Sygruppen träffas tisdagar 10.00. Dalkarlsvägen 2B. STALLARHOLMENS FÖRSAMLING Sopplunch, öppen förskola, gudstjänster, barnkörer, ungdomsledarutbildning. www.svenskakyrkan.se/stallarholmen

LUFTGEVÄRSSKYTTE Tisdagar 17.30–19.30. Torsdagar 17.30–19.30. Gamla Potatislagret, Brovägen 32.

VOLLEYBOLL För barn och ungdomar åk 1–9. Yngre i målsmans sällskap. Tisdagar 17.30–19.00. Mer info, Peter Hult, 070-373 96 79. Sporthallen.

RESEBYRÅN FÖR INRE RESOR Förening som ordnar träffar första söndagen i månaden kring frågor av själslig och existentiell natur. www.inreresor.se

¨

BIBLIOTEKET Öppettider Mån 16.00–19.00. Tis 10.00–12.00, 13.00–16.00. Ons 10.00–12.00, 16.00–19.00. Tor 10.00–12.00, 13.00–16.00. Utställning under november: Små kryp och vilda vyer. Fotografier av Sven G Nilsson. DRÖMFABRIKEN Förening som anordnar kurser i dans, musik, teater m.m. Även evenemang som Kreativa marknader och Vintagefestival. Uthyrning av möteslokaler. www.dromfabriken.net

PRO STALLARHOLMEN Pensionärsförening. Anordnar sittgymnastik, läsecirkel, musikcirkel, data, kortspel och friskvård. Boulespel tisdagar och torsdagar 13.00

vid Östabadet. Även medlemsträffar. www.pro.se/stallarholmen

§

SPF SENIORERNA STALLARHOLMEN Pensionärsförening. Anordnar bridge, canasta, akvarellmåleri, bokcirkel, linedance, boule, gillesdanser och engelska. Även medlemsträffar.

STALLARHOLMENS HEMBYGDSFÖRENING Anordnar välbesökta aktiviteter med anknytning till Stallarholmen. Hembygdsgård med museum. Dokumenterar gamla tiders seder och bruk. www.hembygd.se/stallarholmen

"

STALLARHOLMENS NÄTVERK Förening som arbetar för Stallarholmens bästa. Besök oss även på Facebook: Vad händer i Stallarholmen? www.stallarholmen.info

STALLARHOLMENS VIKINGAR Årlig vikingafestival i juli. www.stallarholmensvikingar.se

Församlingskalendarium Församlingshemmet Kyrkans öppna förskola 2/11, 6/11. 9/11 och 13/11: gipsavtryck. 16/11, 20/11, 23/11, 27/11. 30/11: Pepparkaksbak. Barntimmar 5/11, 12/11, 19/11, 26/11. Tonsillar 4/11, 11/11, 18/11, 25/11. Notdragare 5/11, 12/11, 19/11, 26/11. Mariakören 8/11 (Andrum), 15/11 (gudstjänst), 22/11. Konfirmander 10/11, 17/11, 24/11. Unga ledare 17/11. Selakören 3/11, 10/11, 17/11, 24/11. Sopplunch 5/11, 12/11, 19/11, 26/11.

Gudstjänster 1 november, Söndagen efter Alla helgons dag Minnesgudstjänst kl. 16 i Toresunds kyrka. Mats Wendt, Ola Orwinger

8 november, Tjugotredje söndagen efter Trefaldighet Högmässa kl. 11 i Ytterselö kyrka. Ola Orwinger Andrum kl. 16 i Ytterselö kyrka. Ola Orwinger 15 november, Söndagen före Domssöndagen Högmässa kl. 11 i Toresunds kyrka. Mats Wendt Ungdomsgudstjänst kl.16 i Toresunds kyrka. Mats Wendt 22 november, Domssöndagen Högmässa kl. 11 i Franciskuskapellet. Ola Orwinger 29 november, Första söndagen i Advent Mässa med stora och små kl. 11 i Ytterselö kyrka. Ola Orwinger, Mats Wendt

Franciskuskapellet (AFJB) Tisdagar kl. 8.30 Förbön för jordens barn

Klostergårdens kapell Torsdagar 18.30 Mässa

GILLA STALLARHOLMEN 27


Tänk om fler vore som du ... Då skulle tops, tamponger, kondomer, våtservetter, hår och andra föremål slängas i papperskorgen. Inte i toaletten. Vi skulle slippa stopp i avloppet och översvämning av illaluktande avloppsvatten. Även kostnaderna skulle bli lägre. Och det enda alla behöver göra är att använda papperskorgen i badrummet. Precis som du.

sevab.com