Gilla Stallarholmen - Oktober 2016

Page 1

PORTRÄTTET

• HÄNGIVEN BÖRJE

REPORTAGE

• TRO’T OM NI VILL

NOTISER

• STOPP FÖR AMBULANS OKTOBER 2016

Premiär för färg­ starkt drama

”Vem är rädd för Virginia Woolf? ” Premiär 21/10 kl 19.00

Elddop för Sofflockarna

Fullbokat på bruket

Mustigt värre!


INGÅNG • • •

Crossover

GILLA STALLARHOLMEN

FYRA TUNGA OKTOBERGREJER

MAXIMAL DELAKTIGHET.

Jag hörde de orden yttras av en vän för några veckor sen, och sen dess har de surrat genom skallen ett antal gånger.   Om ett par veckor har vi prov­kört den första versionen av Projekt Sofflocket som är ett folkhälsoprojekt med målet att få folk att röra på sig. Vi har varit en handfull personer från Gilla, Drömfabriken och Stallar ­holmens Sportklubb som har planerat och genomfört. När vi sparkar igång andra versionen av Sofflocket ska jag påminna mig om detta med maximal delaktighet. Vi vill gärna samla fler aktörer runt bordet. Tänk att få med Stallarholmsskolan, fler hälsoföre­t agare, fler föreningar! Vilken folkhälso­rörelse vi skulle kunna åstadkomma om vi kunde spåna fram aktiviteter tillsammans!   Jag tror vi skulle få bättre sprutt på vårt Stallarholmen om vi kunde dyrka upp våra låsta kamrar. När kyrkan söker nya former för sin verksamhet, hur skulle det vara att bjuda in folk kors och tvärs, såna som tror och inte, unga och gamla. Vilka idéer skulle komma fram med den syresättningen? ELLER SKOLAN.

Vilken månad! LÖRDAG 1 OKTOBER: Motormarknad på Vikingavallen och Hälso­ dag på Mötesplats Stallarholmen. LÖRDAG 15 OKTOBER: Stallarholmsloppet på To­ resunds IP. FREDAG 21 OKTOBER: Pre­ miär på närproducerad teater på Mötes­ platsen. Som sagt: Inte vilken håla som helst .

Oktober – En rosa månad NU NÄRMAR SIG OKTOBER IGEN efter en varm och vacker sommar. Rosa oktober som har blivit den månad då cancern uppmärksammas extra mycket i all media och Rosa Bandet säljs som ett viktigt tillskott för forskningen. Det är bra med all uppmärksamhet, men samtidigt lite ångestframkallande för alla oss som har drabbats av cancer. Man blir väldigt påmind om allt som hände i kroppen under sjukdomspe­ rioden – antingen om man har klarat av sjukdomen för tillfället eller är mitt i behandling. Ångesten ligger alltid på lur och vill gärna slå sina klor i en. Men oktober månad är viktig för oss alla. Pengar behövs till forsk­ ning, patientvård, nya mediciner och till nya behandlingsformer. Tack vare forskningen så förbättras vården ständigt, livskvalitet och livs­ längd ökar. Den ger oss alla drabbade en ny chans till liv så jag hop­ pas att många Rosa Band säljs. Det kan hjälpa både dig, mig och våra anhöriga till att få leva längre.

LAYOUT Annsofi Ericsson Petrini 070-788 40 19 annsofi@gillastallarholmen.se PR/ANNONSER Kajsa Almstedt 072-036 17 43 kajsa@gillastallarholmen.se REPORTAGE Eva Hultén Anna Särnå

FOTO Lillan Gustavsson

ÖVRIGA MEDVERKANDE Hanna Ekelund, Anette Elvelind, Anneli Lövstav, Johan Zachrisson, Lena A Linderholm, Margareta Borg, Minna Billström, SvenGe Nilsson, Theresa Isaksson.

bade och anhöriga för att ge framtidstro, kraft och hopp har jag tagit ut ett recept på ”Tacksamhetskaka”. Den vill jag bjuda på till alla våra forskare, duktiga läkare och fantastiska sjuksköterskor. Alla de som ger oss nya chanser till fortsatt liv.

DISTRIBUTION Delas ut till alla hushåll i Stallar­holmens kommundel. Finns att hämta i tidningsställ och caféer i Stallarholmen, Strängnäs, Mariefred, Åker och Läggesta stationskiosk.

EN GOD MEN LITE SLARVIG

NÄSTA NUMMER Kommer fredag 28/10. Materialstopp måndag 17/10.

TACKSAMHETSKAKA

300 gr halvsmält smör 4 ägg 4 dl socker 1 tsk vaniljsocker 4 dl mjöl Rivet skal av en citron och gärna en skvätt likör Bär, frukt och mandel – välj själv RÖR SAMMAN ALLA ingredienserna lite slarvigt. Lägg hela härligheten i en form med låga kanter. Lägg i de bär och frukter som passar för årstiden. Häll över en och en halv dl iskallt vatten jämnt fördelat innan du sätter in kakan i ugnen – 175 grader i cirka 25 till 30 minuter. Det gör kakan extra krispig. Jag serverar kakan med yoghurt som jag smaksätter med torkade rosor, lite vaniljsocker och rivet citronskal. Jag torkar mina mest väl­ doftande rosor, jordgubbar, hallon, citronmeliss och mynta med mera. Det här blandas med socker för att läggas i burkar och ha som smak­ sättning till grädde, yoghurt, crème fraiche, gräddfil och kakbak. Det är hur enkelt och gott som helst.

STEFAN SEIDEL, REDAKTÖR

LENA A LINDERHOLM, KONSTNÄR MED BUTIK I GULA INDUSTRIHUSET

2 GILLA STALLARHOLMEN

REDAKTÖR Stefan Seidel 070-285 10 25 stefan@gillastallarholmen.se

UPPLAGA 4 000 ex. UR MIN ”TRÖSTEBOK – MIN CANCER” som jag har skrivit till alla drab­

man kunde tajta till samarbetet med före­ningarna, med företagen, med föräldrarna, med frivilligkrafter. Docka i tappkranen i den cistern av erfarenheter som finns där utanför skolväggarna för att utveckla skolan och skapa ett läran­de som kommer närmare verkligheten. Maximal delaktighet.   Men, jag vill också vara självkritisk. Vilket Stallarholmen är det vi skildrar i Gilla, och vilka aspekter är det vi missar? Hur kan vi bli bättre på att maximera delaktigheten? Hör av er och hjälp oss att komma ut ur vår bubbla!

TÄNK OM

Ett månadsmagasin som är lite av grädde på moset i vår kära by Stallarholmen.

FACEBOOK Gilla Stallarholmen. HEMSIDA www.gillastallarholmen.se TRYCK Danagårds Litho. FOTO FRAMSIDAN Lillan Gustavsson.

PORTRÄTTET REPORTAGE NOTISER

• HÄNGIVEN BÖRJE •

TRO’T OM NI VILL

STOPP FÖR AMBULANS

OKTOBER 2016

Premiär för färg­ starkt drama

”Vem är rädd för Virginia Woolf? ” Premiär 21/10 kl 19.00

Elddop för Sofflockarna

Fullbokat på bruket

Mustigt värre!


Stallarholmens Sportklubb

Stallarholmsloppet 2016 lördag 15 oktober

Spring eller gå – du väljer själv!

start 13.30 Knatteloppet (500 m) Korta distansen (2,5 km) start 14.00 Långa distanser (5 km och 10 km)

söndag 16 oktober Stallarholmens Cykellopp 2016 start 10.00 Cykelloppet enbart för dem som fyllt 18 år.

Stallarholmsutmaningen

Cykla cirka 35 km mestadels på Selaön.

b b b

våga anta utmaningen: Spring på lördag och cykla på söndag. Bästa totalplacering blir kung och drottning av Stallarholmsutmaningen!

%

Viktigt att veta: start och mål för båda loppen: Toresunds IP anmälan till: kansli@stallarholmenssk.se startavgift: Förhandsanmälan: Knatteloppet: 20 kr. 2,5 km: 80 kr. 5 km & 10 km: 180 kr (80 kr tom 15 år). Stallarholmsutmaningen: 300 kr. Anmälan på plats: Knatteloppet: 20 kr, 2,5 km 100 kr. 5 km & 10 km: 200 kr (100 kr t o m 15 år). Stallarholmsutmaningen 350 kr. Avgiften betalas in till bg: 263-6702, eller swish 1231733732

Gör som våra deltagare i projekt Sofflocket – spring Stallarholmsloppet! Sofflocket är ett samarbete mellan SSK – Drömfabriken – Gilla Stallarholmen

Följ projektet på Facebook: Sofflocket – Stallarholmen

följ oss på facebook – stallarholmsloppet

GILLA STALLARHOLMEN 3


NOTISER • • •

STALLARHOLMSSKOLAN – INTE VILKEN SKOLA SOM HELST

FOTO: PIXABAY

Viktigt med uteliv och rörelse! och härlig sommar är nu skolan igång igen. Högstadieeleverna har varit ute i skog och mark och provat på friluftsliv. De har vandrat på Sörmlandsleden, övernattat i tält, paddlat kanot i Krampan, lagat mat över öppen eld och lärt sig grunderna i första hjälpen. De hade ju ett fantastiskt bra väder som bidrog till en ännu bättre och positivare upplevelse. Några av eleverna passade även på att ta sommaren sista dopp.   ELEVERNA I årskurserna 3–6 har förberett sig och tränat inför sin trekamp, som de deltog i onsdag 21 september på Toresunds IP. Grenar som de deltog i var 60 meter löpning, längdhopp och kast med liten boll. Efter en god och välbehövlig lunch på skolans restaurang Glada Runan fortsatte aktiviteterna på IP med löpning 400 meter och dagen avslutades med kurirstafett.   ÅRSKURSERNA 2 OCH 3 fortsätter även det här läsåret att på tisdagar åka till Thomasbadet och simträna. Det är så viktigt för barnens väl­befinnande att de rör sig regelbundet! EFTER EN LÅNG

ANNELI LÖVSTAV, LÄRARE STALLARHOLMSSKOLAN

4 GILLA STALLARHOLMEN

BIDRA TILL BYGDEBAND! Har du dokument, bilder och annan in­formation om huset och gården eller trakten där Du bor, som Du vill dela med dig av? Vi som är engagerade i Hem­ bygdsf ör eningens Bygdeband tror att Stallarholmen som det såg ut 1963. Bilden indet finns mycket skickad av läsaren Örjan Carlsson. information ute i stugorna som kan vara av intresse för många. Du kanske släktforskar och har hittat något intressant eller vill veta mer om en plats där dina anfäder har levt. Gå in på vår hemsida www.hembygd.se/stallarholmen, och sedan till Bygdeband och sök.   Sedan i våras, då jag skrev artikeln om Bygdeband, har många nya bilder och dokument tillkommit och vi hoppas på mer material.   Kom till möte kring Bygdeband på hembygdsgården 5 okto­ ber kl 18.00, ta med information, ställ frågor och ge dina synpunkter. Du behöver inte vara medlem i hembygdsföreningen för att komma till mötet, alla är välkomna! BYGDEBANDSGRUPPEN GM MARGARETA BORG, ORDFÖRANDE I STALLARHOLMENS HEMBYGDSFÖRENING

Anettes boktips VÄRLDENS VACKRASTE MAN AV LENA ACKEBO

FOTO: LILLAN GUSTAVSSON.

MOTORMARKNAD 1 OKTOBER När den första upplagan ordnades i maj 2015 blev det en stor fram­ gång. Nu är det dags för en upp­ följare. Det handlar om Motormarknad på Vikingavallen som ordnas lördag 1 oktober 10.0016.00. Det blir en dag för hela familjen med loppis, hoppborg, förtäring – och förstås stort fokus på motorfordon av alla de slag. – Vi kommer ha veterantrak­ torplöjning på fältet intill och vi har klart med en hel del utställare av allt från båtar och traktorer till lastbilar, kranbilar och skogsma­ skiner, berättar en av initiativta­ garna, Anders Ericson.

CENTRAL INDUSTRIFASTIGHET BYTER ÄGARE

ANETTE ELVELIND,

Det är en stor in­ du­strifastighet på 4  000 kvad­rat­­ meter mitt i Stal­ lar­holmen, men ändå är det inte många som har koll på den. Mitt emot Gula Industrihuset går en liten grusväg in och ett par hundra meter in breder den ut sig. Fram till i början av oktober ägdes den av Jan Fredriksson men i början av oktober köptes den av Gula Industrihuset AB. Byggnaden består av ett virrvarr av huskroppar i olika plan med massor med spännande utrymmen visar det sig när vi går runt med en av ägarna, Carl-Magnus Svensson. De nya ägarna har redan satt igång arbetet med att rusta lokalerna med full kraft. – Under hösten kommer vi att byta delar av taken, vi ska ordna nya portar och gå igenom elen för att skapa avläsning i de olika lokalerna, berättar han. Trycket på lokaler är stort i Stallarholmen och efter ett par veckor är redan flera kontrakt skrivna. I en del av byggnaden blir det båt- och husbilsförvaring. I en annan blir det lager och försäljning. – Vi har för avsikt att fylla lokalerna med verksamheter som gynnar både oss och Stallarholmen, avslutar Carl-Magnus.

STALLARHOLMENS BIBLIOTEK

TEXT & FOTO: STEFAN SEIDEL

Det här är en vack­ er historia om hur livet kan förändras. Barbro, hemmafru med vuxna barn, bjuder sin syster Mona, pensionerad lärare, på en resa till Mallorca. Tanken är bland annat att de ska lära känna varandra lite bättre. De har aldrig varit särskilt nära, inte ens under uppväxten, men nu ska de dela boende en vecka och få mycket tid att tala med varandra. När de pratar om barndomen har de olika syn på samma händelser. Vad är sant och inte sant? Och så plötsligt står han där, i den ena systerns ögon är han världens vackraste man, och i den andres en riktig casanova. Njut!


• • • NOTISER

SvenGes Detaljer

MINNAS SPALT

Har du sett en fluga underifrån? sitter i bilen och väntar. På ” Jag vindrutan går en fluga, nu har

Stanna upp ett tag och njut av skönheten i detaljerna! Varje månad plockar SvenGe fram en bild ur sitt arkiv och bjuder in er i ett vackert mikrokosmos.

jag chansen att ta en bild av den underifrån. Upp med kameran, flugan reagerar inte och jag har fått en annorlunda närbild. Titta på blicken, den ser gillande ut, precis som den säger: Nu fick du allt ett bra porträtt av mig!

SVEN G NILSSON, FOTOGRAF

Fast bakom bommarna Lördag 10 september, en ambulans väntar på att bron ska stänga. FOTO: JOHAN ZACHRISSON.

Om du ska bli sjuk i Stallarholmen är det bra att inte vara på Selaön, åtminstone inte om du behöver ambulanstransport! Risken är nämli­ gen att bron öppnas när ambulansen är på ön och återfärden till sjukhuset fördröjs. Senast den 10/9 såg jag en ambulans forcera kön och vänta på att bommarna skulle öpp­ nas. Inget blåljus denna gång men i alla fall så pass brådskande att man körde mot rödljusen! Ambulansen larmas idag via SOS-centralen i Norrköping och de har naturligtvis ett stort område att bevaka. Det kan vara svårt att veta att brovakten i Hjulsta ska informeras om att ambulans är på Selaön. Brovakten har tre broar att bevaka och kan självklart inte hålla reda på vilka utryckningsfordon som kört över bron. När brandkåren rycker ut mot ön ringer personalen själva till brovakten för att se till att bron är stängd, och nå­gon lik­nande rutin behövs kanske för ambulan­ sen, som idag inte har något med Räddningstjänsten i Sträng­näs att göra. Vi stallarholmsbor måste agera så att utryck­ ningsfordon får företräde framför fritidsbåtar vid bropassage! Och om vi själva vill kontakta brovakten kan vi fundera över varför vägfa­ rare hänvisas att ringa nummer 0771-24 24 24, som går till en växel på Trafikverket, medan båtfolket har ett annat nummer i sjökortet, 0171-44 90 82, vilket går direkt till brovakten. JOHAN ZACHRISSON, BEKYMRAD STALLARHOLMSBO

Trafikverket svarar När Gilla Stallarholmen söker ansvarig för frågan landar vi hos projektledare Gunnar Axels­son på Trafikverket. Han konstate­ rar att det länge varit problem när det gäller kommunikationen mellan brovakt och ambulanstrans­porter, inte bara i Stallarhol­ men utan även vid Hjulstabron. – Vi har flera gånger försökt hitta vägar att få ambulanspersonalen att höra av sig till bro­ vakten, men troligen har omorganisationer och annat gjort att kontakten inte fungerat så bra, säger han. Nu har dock Trafikverket fått tillgång till kommunikationssystemet Rakel som ska an­ vändas i kontakten mellan ambulanspersonal och brovakt framöver. – Vi inväntar nu besked från blåljusmyndig­ heterna om att de vet att de ska använda det här systemet. Det bör inte ta mer än några veckor, säger Gunnar Axelsson. Han tillägger också att brovakten inte får stänga bron efter att en öppning påbörjats på grund av risken att båtar inte ska hinna stanna i tid. Vad menas med skylten vid bron med tele­ fonnumret om felanmälan? – Skyltarna är inaktuella och ska demonte­ ras. Vi har nu utarbetat nya rutiner hos Trafik­ verket där brovakten ska ringa felavhjälpning när brofel uppstår, säger han. Innan vi avslutar delger projektledaren någ­ ra tankar kring bron och framtiden. – Planen är att vi ska förse bron med ny be­ läggning nästa år. Vi försöker på olika sätt hål­ la liv i bron, men den befinner sig i den övre biten av medel­ åldern. Det bör­jar bli tid att prata om en ny bro så småningom, avslutar han. STEFAN SEIDEL

FOTO: LILLAN GUSTAVSSON.

Varje månad kan ni ta del av en fun­de­r ing som poppat upp hos Minna Billström, 15 år.

Lägerelden knyter band varje dag, på job­ bet, i skolan, på träningen. Men hur myck­ et av den personen vi möter ser vi egent­ ligen? En utflykt med klassen för en dryg månad sen gav mig en tankeställare. Hur öppen man än är så tar det alltid en viss tid innan man släpper in någon, innan man lär känna någon på riktigt. Men trots att man lär känna någon på djupet så är det bara ett fåtal människor man verkligen känner sig bekväm med. Så här trodde jag i alla fall att det var tills för ungefär en månad sedan.

VI MÖTER MÄNNISKOR

JAG HAR PRECIS BÖRJAT nian och har gått i min klass i två år. Jag känner såklart alla i klassen men är bara nära med tre, fyra stycken. För någon månad sedan så åkte vi på klassresa till en stuga en bit utan­ för Järna. Det var otroligt vackert där, hu­ set låg intill vattnet och det var stjärnklart varje natt. Detta ledde till att ungefär tio av oss spenderade kvällarna och nätterna på bryggan under stjärnhimlen. Där pratade vi om allt möjligt, både smått och stort. Det var där jag insåg något. FOTO: PIXABAY Hur kommer det sig att jag har gått i samma klass som de här människorna i två år men ändå aldrig pratat på riktigt med dem? Och då menar jag inte småprat utan att prata på riktigt.

förändras när omständigheterna förändras. Det är en stor skillnad mellan en lysrörsbelyst skola och en klar stjärnhimmel. Något föränd­ ras i oss, något öppnar upp oss och får oss att tänka djupare när vi sitter under en stjärnhimmel eller vid en lägereld. Det måste finnas något i oss sedan urminnes tider som vill vara i naturen. Något är så inpräntat i oss att vi än idag, efter flera hundra år, känner oss ämnade att vara utom­hus.

MIN TEORI ÄR ATT MAN

GILLA STALLARHOLMEN 5 GILLA STALLARHOLMEN 5


FÖRETAGARE PÅ HEMMAPLAN • • •

Reparerar det MESTA!

30% RABATT

Gör som Stallarholmens Vikingar, SatsaFriskt, Stegborgs EL-evator, Tuna Samfällighetsförening, Stallarholmens församling och många fler:

HYR MÖTESPLATS STALLARHOLMEN!

Fyrhjulingar, äldre motorcyklar m.m. Svarvning, fräsning, svetsning

NISSES MEKANISKA 070-344 29 18

Granmarvägen 7, Stallarholmen

Mötesrummet. Perfekt för mötet med upp till ca 20 pers.

Langenfeld Gamla Tegelbruket 08-702 07 75

SONJAS HÅRATELJÉ

Scenrummet. Stort rum med mälar­ utsikt! Perfekt för det stora mötet med upp till ca 100 pers. Och för festen!

Carina Svensson CERTIFIERAD MASSÖR

Prisexempel:

300 kr Praktiskt kök med kylskåp, diskmaskin, kaffebryggare m.m.

BADKAR – HANDDUKSTORKAR OCH ANNAT FÖR BADRUMMET

Halvdag (max 4 timmar) för den lokala föreningen i Mötesrummet (plats för ca 20 pers). Det lokala företaget betalar 500 kr.

Klippning & hårvård för hela familjen! ÖPPETTIDER:

Massageterapi för både muskulära besvär och avslappning, gedigen utbildning och erfarenhet sen 1991 Dalkarlsvägen 2, gaveln Stallarholmen Tel: 070- 67 162 49

Mer info: www.dromfabriken.net/motesplatsen

Mån – tors 9 – 18 Fredag 9 – 16 Lunchstängt 12 – 13 VÄLKOMNA!

073-677 05 46 Husbyholmsvägen 14 A

Tar både kort och kontanter!

Välkomna till Selaötorget! Månadens erbjudande oktober kanel­ bullens dag 4/10! hela månaden 3 st betala för 2

STALLARHOLM ENS TOBAK GODIS • LÄSK • GLASS  TIDNINGAR • LEKSAKER

ÖPPETTIDER: MÅN–FRE 9–19 LÖR 10–19 SÖN STÄNGT Välkommen till Din butik! 073-895 24 19

6 GILLA STALLARHOLMEN

OHLSSONS HEMBAGERI Glöm inte kanel­­ bullens dag 4/10! Vi firar hela månaden! Kanelbullar: 3 st betala för 2

STALLARHOLMENS TOBAK

% 5-10 a ll på a er ak leks

Lasses ¢ Antikt & Begagnat Vi hyr ut lokaler och lägenheter Stallarholmen, Strängnäs och OHLSSONS Vi hyr ut lokaler Mariefred och lägenheter

¢

Öppet alla lördagar 10–14 073-875 88 45

i Stallarholmen, Strängnäs och Mariefred

H E M B A G E R IDet ä ÖPPET:

som fö r vi rv Vinkel alta boda!

Vardagar 6.00–16.00

VÄLKOMNA! Tel: 0152-434 30

Lördagar 8.00–15.00 FÖRVALTNING HAMMARSTEDT FASTIGHETS FÖRVALTNING

Kontoret öppet mån–tors 10–16. Tel: 0152-252 94

Selaötorget Tfn: 0152-252 94 Tel: 0152-71 08 19 Kontoret öppet mån-tor 10-1


• • • FÖRETAGARE PÅ HEMMAPLAN

Profet på hemmaplan En och annan företagare i Stal­ larholmen har säkert erfarit att det är knepigt att bli profet på hemmaplan. Vad beror det på och vad kan man göra åt det? Det är temat för nästa före­ tagarfrukost 21 oktober 7.30 på Mötesplats Stallarholmen i Gula Industrihuset. Den person som ska ta itu med ämnet på frukosten är Per-Olov Berg, pro­ fessor i entreprenörskap och boende i Per-Olov Berg. Strängnäs. – Det finns ju många perspektiv på detta med att bli framgångsrik på hemmaplan. En fråga man måste ställa sig är i vilken stad man vill bli profet, alltså vilken marknad man vill arbeta mot, säger han. Han nämner också de psykologiska aspekterna, bland annat att det kan finnas en missunnsamhet som gör att man inte riktigt vill att det ska gå bra för grannen. En annan aspekt är att man som kund gärna tror att något är bättre bara för att ursprungsorten ligger en bit bort. Företagarfrukostarna äger rum en gång i månaden och är ett samar­ bete mellan Drömfabriken och Stallarholmens Nätverk. Det bjuds på frukost och anmälan sker via mail (stefan@dromfabriken.net).

V I K I N G AVA L L E N

Allt från privatfester till stora evenemang & utomhusaktiviteter.

TINAS THAIMASSAGE samt oljemassage Kvarnvägen 1C, Stallarholmen 073-909 82 16

Vikingavallen Motormarknad 1 okt kl:10–16

Ny annonsstorlek:

MINI!

Föreningsgården Vikingavallen: Info & bokning: Trijntje van der Meulen 0708 – 86 62 16 eller Anders Ericson 0708– 45 79 02 Vikingavallen

Kostar 3 000 kr + moms (helår)

Ring Kajsa Almstedt! Tel: 072-036 17 43 kajsa@gillastallarholmen.se

ÖPPETTIDER: Mån–tis 9–14, ons–fre 9–18, lör–sön 10–15. Tel: 0152-400 81 VÄLKOMNA! Gilla oss på

facebook

www.solakers.se

STEFAN SEIDEL

Snickeriarbeten Inomhussnickerier Golv Lister Foder Innerväggar

SEPPO MIKKOLA

Project Namayan

Diskbråck, ischias, huvudvärk m.m.

”Hjälp till självhjälp” Tanzania

rygg led nervspecialist

33 års erfarenhet Medverkat i SVT:s Livslust, Må Bra samt Aftonbladet Hälsa Referenser: www.seppo.nu

PRAKTISK RYGGSÄCK FÖR IDROTTSKLÄDERNA. • Dubbla fack • Justerbara remmar

Kök

Pris: 190:-

Montering Renovering

(Ord.pris 250:-)

Fasader

Panel Tilläggsisolering

www.projectnamayan.com

070-570 11 47 | www.alltjanster.se

Rosendalsvägen 8, Stallarholmen Tel: 070-759 00 65

Adolfsberg Björkbacka (Infart Gesta eller Mariehäll) Tel 0704-88 88 86

För öppettider ring: 0722-47 08 37

EN RIKTIGT BRA2:OR BILVERKSTAD NÄRA DIG! VI SLÄCKER Vi servar och reparerar ALLA bilmärken!

DELA UPP BETALNINGEN När du reparerar din bil hos oss får du inte bara en Vitillbaka, är ackrediterade får ”släcka” 2:or som Med du fått på Bilprovningen! Autoexpertenkortet kan du dela upp trafiksäker bil vi släcker ävenoch bilprovningens betalningen räntefritt upp till 24 månader. anmärkning så du slipper ombesiktiga bilen där. Smartare än kontant! BROVÄGEN 32, STALLARHOLMEN • TELEFON 0152-405 56 • www.biltjänst.nu

Brovägen 32, Stallarholmen Tel. 0152-405 56

GILLA STALLARHOLMEN 7


Fullbokat på Bruket Med ett 20-tal hyresgäster är markplanet på Husby tegelbruk sen en tid tillbaka fullt uthyrt. Nu söker fastighetsbolagets VD Albert Wicksén efter någon som kan driva en marina vid mälarstranden. Om ungefär tre år kommer aktiviteten öka ytterligare när försäljningen av tomter på båda sidor om bruket väntas starta.

planet ytterligare tre våningar. På den andra och tredje våningen sträcker sig ställningarna där teglet torkades i oändliga rader, med räls i gångarna där teglet drogs fram. Gediget byggt och fortfarande fräscht virke, konstaterar Al­ bert. Men vad göra med dessa våningar? Idag finns inga särskilda idéer kring detta.

Husby tegelbruk är ett av Stallar­ hyresgäster har flyttat in och idag är holmens ståtligaste landmärken. de 3 500 kvadratmeterna som går att Det anlades i början av förra seklet hyra ut på markplanet uthyrda. 85 tomter och moderniserades under andra – De största hyresgästerna är Det gör det däremot när det gäller åkermar­ världskriget då den försågs med Eu­ Stallarholmens Mekaniska, Langen­ kerna på båda sidorna om tegelbruket. De är ropas största ringugn. Åren innan feld och Strängnäs Hyr­ ställningar, detaljplanelagda och här väntar 85 tomter på nedläggningen 1978 producerade säger han. att säljas. bruket närmare 9 miljoner tegelste­ Totalt 20 hyresgäster finns i huset – Än så länge har inte marknaden varit Albert Wicksén. nar årligen. och tendensen de senaste åren har varit tillräckligt bra för att börja sälja tomterna. Den gigantiska tegelkolossen ägs idag av att hobbypularna som fixat med bilar och Exploateringen av Sundbyområdet har också Bengt Wicksén AB där Bengts son Albert båtar alltmer gett plats för gedigna företag. Det gjort att det inte känts aktuellt ännu. Men den är VD. Albert bor i Stockholm men har en har också lett till att den tidigare rätt skräpiga senaste tiden har vi börjat lägga lite mer energi anknytning till Stallarholmen eftersom han miljön kring tegelbruket steg för steg snyggats på tomtprojektet, säger han. tillbringade sina somrar på Husby gård. Långa upp, även om det finns en hel del kvar att göra. Inom tre år tror han att försäljningen av somrar eftersom mamman var lågstadielärare. – Det är en lång process att få det tipptopp. den första etappen kommer igång. Då blir det Vi stämmer träff vid bruket en solig Jag vill också att huset ska bära sig självt och också aktuellt att börja realisera den strand­ septemberdag för att prata nutid och framtid. i takt med att vi fått större hyresunderlag har promenad som det står om på hemsidan, som – För några år sen anlitade vi en arki­ vi också kunnat göra större insatser här, säger ska sträcka sig längs mälarstranden mot sam­ tektfirma för att titta på vad man skulle Albert. hället. kunna göra med byggnaden. De föreslog att Med den kommande tomt­ GOD IDÉ? man skulle bygga lägenheter men med tanke Mälarmarina försäljningen ökar också Kontaktupp­gifterna till på avståndet till Stockholm är det knappast Vi traskar runt en stund på trycket på att området runt Albert Wicksén är: möjligt att räkna hem ett sånt projekt, säger egendomen. Kommer ner till Husby tegelbruk ska bli en albert@ringugnen.se Albert Wicksén. sjön där det är en perfekt yta spännande och vacker fond 070-814 37 79. för en marina. Till för några till villabebyggelsen. Kanske Fullt uthyrt år sen fanns här också en sån har det vid det laget börjat När man för några år sen tillsammans med verksamhet, men inte med den poppa upp idéer kring hur kommunen gjorde en detaljplan för området inriktning som Albert vill se. Det fungerade även andra delar av det gamla tegelbruket ska fokuserade man istället byggnadens potential mer som ett varv än en marina menar han. fyllas med liv och verksamhet. att husera olika typer av verksamheter. – Vi är intresserade av att hitta nån som vill – Kanske skulle det vara aktuellt att skapa – Dessutom är det ju en ganska fin byggnad driva en marina här säger han och pekar ut en del kontorsplatser, trevar Albert och tilläg­ också, konstaterar Albert. den stora platsen söder om tegelbruket. ger: Är det någon som har en bra idé får de De senaste åren har bruket och miljön När vi kommer tillbaka rör vi oss upp i tegel­ gärna höra av sig till mig! TEXT & FOTO: STEFAN SEIDEL om­kring den successivt förändrats. Allt fler brukets våningar. Här finns ovanför mark­ 8 GILLA STALLARHOLMEN


Vi klarade Sverige Runt! Stallarholmsloppet nästa för sofflocksgänget!

Nu väntar Stallarholmsloppet 15 oktober Gå Sverige runt med oss i september! Den utmaningen från Projekt Soff­ lockets deltagare till oss stallarholms­ bor gav gensvar och redan 21 septem­ ber hade de 400 milen avverkats. Nu väntar nästa utmaningar: Hälsodagen 1 oktober och Stallarholmsloppet 15 oktober. I augusti drog Projekt Sofflocket igång. Ti0 del­ tagare med olika bakgrund (ungdomar, före­tagare, lärare, pensionärer) skulle peppas av fem coacher att komma igång med träning­ en. Ett av målen var att deltagarna med drag­ hjälp av stallarholmsbor skulle gå eller springa en sträcka motsvarande Sverige runt. Runt 40 personer rapporterade regelbundet in sina steg till Sofflocket och på facebook­ sidan (Sofflocket – Stallarholmen) kunde man se framstegen. – Stallarholmen stegar vidare. Nu är vi all­ deles intill Kalix! – Det har rasslat till i stegrapporteringen, så nu är vi nästan i Sveg! – Ojojoj, nu har vi visst lite hemlängtan. Vi har just passerat Västervik! Sverige avklarat Nu är alltså den första utmaningen avklarad. Nu väntar den andra: att gå eller springa Stallar­holmsloppet lördag 15 oktober. Men den viktigaste utmaningen, både för sofflock­ are och andra, är förstås att komma igång med den regelbundna träningen. Så här sa sofflocksdeltagaren Michaela Wikman i förra numret av Gilla. – Jag har inga träningsvanor alls för tillfället och min utmaning är att ta mig tid! Såhär skriver hon i facebookgruppen efter ett pass mot slutet av september tillsammans med två vänner och coachen Mirella Ehrin. – Wow, vilken runda, jag är helt slut. Ca 5 km med intervallträning, backträning, jogg och rask promenad. Supernöjd att jag klarade det! Framsteg Men det är inte bara sofflockarna som be­ rättar om sina träningsframsteg. I ett inlägg i

mitten av september beskriver Stallarholms­ bon Morgan Johansson hur han i augusti bara orkade med 700 meter sölig jogg. Men efter att ha följt ett träningsprogram som han fått av Mirella har han nu för första gången joggat sin första sammanhängande timme. – Tydliga mål och gränser vecka för vecka gör att man inte utmanar en otränad kropp mer än nödvändigt. Stallarholmsloppet under timmen har aldrig känts så nära! Lördag 15 oktober är det dags för det stora elddopet för Projekt Sofflockets deltagare. Stallarholmsloppet. I hälsosamtalen med pro­ jektledaren Anna Swedin i augusti fick soff­ locksdeltagarna skriva ner vilka mål de hade för loppet. De flesta landade på att jogga 5 km. – Min dröm är att klara att jogga 5 km vilket jag aldrig gjort, står det i läraren Lotta Bergils målformulering. Efter ett par rundor på 7 km i september är den ambitionen redan uppnådd. I nästa nummer av Gilla berättar vi förstås hur det gått för Lotta, Michaela och de andra soff­ locksdeltagarna. Fortsättning följer Sofflocket är ett samarbete mellan Drömfabri­ ken, Stallarholmens Sportklubb och Gilla. Hur tycker projektledaren Anna Swedin att det hela avlöpt? – På det stora hela tycker jag att det har fungerat bra! Det kanske finns en och annan deltagare där jag undrar om vi får med dem hela vägen, men det har varit kul att se hur några verkligen har kommit igång med trä­ ningen, säger hon. Vad händer efter Stallarholmsloppet när projektet tar slut? – Det känns som om det här bara är början. Vi har en otroligt bra projektgrund, men vi behöver finslipa flera saker, bland annat hur vi kommunicerar mot omvärlden och hur vi utformar tydligare förväntningar på våra del­ tagare, säger hon. Träningsforum Några andra framtidstankar: att facebook­ sidan blir ett självklart forum där man kan ta del av träningsutbudet i Stallarholmen. Att

TEXT: STEFAN SEIDEL FOTO: LILLAN GUSTAVSSON

man får igång sofflocksgrupper med olika inriktning och nivåer, för nybörjare och mer vana motionärer. Att man jobbar tydligare med de aktörer och det utbud som finns på orten. Slutligen, vilken är din egen hälsoutma­ ning? – Som småbarnsmamma får jag snika till mig ett halvtimmespass här och ett där. Jag längtar efter att få till ett riktigt långt pass och få köra skiten ur mig, säger hon.

LÖPARLOPP 15 OKTOBER CYKELLOPP 16 OKTOBER Tagga till inför Stallarholmsloppet 180 deltagare 2015 ska bli 250 deltagare 2016. Det hoppas Thobias Ahlqvist, en av arrangörerna i Stallarholmens Sportklubb.   Det finns fyra klasser att välja mellan när det gäller löparloppet som går av stapeln lördag 15 oktober. Knatteloppet som är på 500 meter, ett lite kortare lopp på 2,5 km och de lite längre distanserna 5 och 10 km. Starten för de två förstnämnda går 13.30 och för de två sistnämnda 14.00.   Thobias Ahlqvist hoppas på lite av en folkfest kring Toresunds IP som är platsen för både start och mål.   – Vi kommer ha fotbollsavslutning för alla SSK:s fotbollslag timmarna innan loppet så vi hoppas att det ska finnas mycket folk på plats. Vi kommer också bjuda in företag som både kan visa upp sig och ha försäljning den här dagen, säger han.   Dagen efter, söndag 16 oktober kl. 10.00, går startskottet för cykelloppet. Sträck­ningen är mestadels på Selaön och loppet är 35 km långt, och man måste ha fyllt 18 för att delta.   Tillsammans bildar de två loppen Stallarholmsutmaningen och bästa totalplacering ger den hedervärda titeln kung och drottning av Stallarholmen.   För mer information kring betalning m m, se annonsen på sidan 3.

GILLA STALLARHOLMEN 9


DET HÄR KAN DU GÖRA!

TESTA CAPOEIRA INFO OM NYCKEL­ GYMMET

UTLOTTNING AV PRISER

Testa ditt

TÄVLINGAR

blodtryck PROVA CORE, DANZY OCH TABATA

TESTA SITTGYMPA

ERBJUDANDEN

PROVA PÅ ATT PADDLA KAJAK! (Inställt vid dåligt väder.)

LYXIGA HUDVÅRDS­ PRODUKTER PROVA­PÅ­BEHANDLINGAR

TESTA BLODTRYCKET

RABATT PÅ STALLAR­ HOLMS­ LOPPET

EN DAG FÖR BÅDE UNGA OCH GAMLA! Vi bjuder på tilltugg!

BARNGYMPA

HÄLSODAG med projekt Sofflocket LÖRDAG 1 OKTOBER 10.00–14.00 MÖTESPLATS STALLARHOLMEN, GULA INDUSTRIHUSET

VI FINNS PÅ PLATS HELA DAGEN!

PROGRAM 10.00 Välkomna! Vi presenterar projekt Sofflocket. 10.15

Barngympa för de minsta. SatsaFriskt.

10.45

Tabata. SatsaFriskt.

• Forever Living • MälarSund Massage

1 1.15

Capoeira. Drömfabriken.

• Distriktssköterskan Marianne Wilander

1 1.45

Presentation av deltagarna i Sofflocket.

• SatsaFriskt • Nyckelgym

• Drömfabriken • Swedin Holistic • Stallarholmens Hälsocenter • Stallarholmens Sportklubb

12.00 Core. SatsaFriskt. 12.30

Danzy. SatsaFriskt.

13.00 Sittgympa och Qigong. PRO. 13.30

Avslutning. Utlottning av priser i Sverige Runt.

MARS MAR RS 20 2015 015


GILLA STALLARHOLMEN 11


Kom i form på Gula Industrihusets nyckelgym. Gula Industrihuset

www.gulaindustrihuset.se

VI FINNS I GULA INDUSTRIHUSET

0707 54 66 94 viktoria@loppberga.se Brogatan 21 Stallarholmen

Endast 1500 kronor/år.

INDUSTRIKÄNSLA

Alternativt 900 kronor/halvår eller 500 kronor/kvartal.

Välkommen till oss! Vårdcentralen Mäster Olof, Strängnäs

ATELJÉ, BUTIK, KONTOR 0152-262 00 För mer information ring 0707-54 66 94. ELLER LAGER? Distriktssköterskemottagning, Stallarholmen Unika lokaler finnes i Gula Industrihuset. Från 2 kvm upp till 102 kvm. För mer information ring 070-867 30 03

0152-44 05 75 (Marianne Wilander)

Genom vårt samarbete ges du som bor i Stallarholmen möjlighet att träffa en distriktssköterska utan att behöva åka in till Strängnäs.

TBEera vaccin s dig ho mig!

DISTRIKTSSKÖTERSKA Marianne Wilander 0152-44 05 75 Stallarholmen www.marionkonsult.se

• BUTIK • ATELJÉ • MÖTESPLATS Beckmansbutik Beckmans Gula Industrihuset Stallarholmen

Gula Industrihuset, Stallarholmen

Tel: 0152-170 00

ÖPPET ALLA DAGAR 11.00–20.00 DAGENS LUNCHMAT 11.00–14.00 PRIS: 79 KR THAI-SPECERIER VÄLKOMNA!

DROP IN ÖPPET I STALLARHOLMEN

Tel: 0152-44 08 89

Mån, ons, tors, fre 08.00-16.30. Tis 16.00-20.00 www.vetistallis.se

LETAR DU EFTER HJÄLP MED: Sömnad

Ändringar Lagningar Klädvård Gardiner Kläder

Städning

Städning Fönsterputs Flyttstädning

www.ingestina.se

Gula Industrihuset, Brogatan 21, Stallarholmen

Tel 0760-91 31 56 ingestina@gmail.com

INGESTINA

Mån, tis, ons och fre 8.30–10, 13.00–14.00 Övriga tider – ring och boka. Jag samarbetar med Landstinget Sörmland via Vårdcentralen Mäster Olof.

S

SELAÖ HEMSERVICE

Funderar ni på att ta hjälp Kvalitet & omtanke med städningen till hösten? Ring oss, så kommer vi på ett kostnadsfritt hembesök. ÄD • H E M S T Ä D N I N G • S TO R S T

F LY T NING •

DN TSTÄ

ING

• FÖ

TE NS

RP

UT

S

Kvalitet & omtanke

STÄD & ALLA SÖMNADSTJÄNSTER

BROGATAN 21, GULA INDUSTRIHUSET | TEL 070-345 77 64 | WWW.SELAOHEMSERVICE.SE

Smaka våra egna korvar! Hängmörat nötkött! Färdiglagat!

VI FIXAR DINA INRAMNINGAR!

Dina fötter i mina händer

Medicinsk fotvård Petra Schneider Diplomerad medicinsk fotterapeut

070-301 34 89 schneider1@aol.se Brogatan 21 (Gula Industrihuset) 645 61 Stallarholmen 12 GILLA STALLARHOLMEN

Välkomna! Öppettider: Fre 12–18, Lör 11–15 Tel: 070-735 43 91

Stort urval av lister.

GALLERI Litografier från tre generationers tryckning. 070-575 38 16 • mail@lindstromslito.se • www.lindstromslito.se


Gula Industrihuset

www.gulaindustrihuset.se

VI FINNS I GULA INDUSTRIHUSET

0707 54 66 94 viktoria@loppberga.se Brogatan 21 Stallarholmen

Beckmans, nu i Stallarholmen Ulrika Beckman har länge velat öppna en butik i Stallarholmen. Så när hon fick tag på lokalen, visste hon precis vad hon ville göra. Beckmans i Gula Industrihuset är en liten intim butik, ateljé och mötes­plats med försäljning av inredning, färg, textilier och kläder med klassisk Beckmantouch. Huvudbutiken som ligger i centrala Strängnäs är mer en ren klädesbutik. Det var där allt började en dag för många år sedan. – Efter att pappa sålt Hotel Prins Oscar och Café Prinsen i Strängnäs kom han hem en dag och berättade att han hade hyrt en lokal mitt i centrum. Vi ska öppna en butik, sa han. – Jaha, det lät ju kul, bara att hänga på, tänkte jag och detta var 1992, berättar Ulrika Beckman. Nu är Ulrika en stark entreprenör och profil i kommunen, och har har alltså just slagit upp sina dörrar till sin andra butik: i hörnet på Gula Industrihuset i Stallarholmen.

Promotion, print & webb 0 70 8 32 5 3 62 primadesign.se

P R O D U K T I O NSBYRÅ

Stallarholmen / Stockholm www.tu rbi n . s e

Loppberga

©

HANDVÄVDA TRASMATTOR Ring för besök i ateljén i Gula Industrihuset. 0707-54 66 94 www.loppberga.se

Carrick

!!!®! !

!

i Kolsundet Ny design av gamla segel Carrickikolsundet.se 0708-57 22 11

Vi städar ditt hem Nöjd kund är vår kvalitet! För en renare känsla!

TEXT & FOTO: KAJSA ALMSTEDT

Det LILLA hemtjänstföretaget med den STORA omsorgen! • Hos oss får Du alltid personlig service och du möter bara några få ansikten. • Vi svarar alltid personligen när Du ringer vår telefon.

Lena, Jolanta, Sofie, Lisette, Tezz, Ewa

HE MTJÄN ST SO M GE R DI G DET LI LLA EXTR A!

HJÄLPREDAN jobbar på uppdrag av kommunen. När Du anlitar oss innebär det samma kostnad som när Du anlitar den kommunala hemtjänsten. Vi arbetar i Stallarholmen och Strängnäs med omnejd. Hjälpredan ng r utfö även städni ag dr med RUT-av .

Varmt välkomna till Hjälpredan! Helena Bartling med personal

E-post: info@hjalpredan.com Telefon: 070-966 32 82

Gula Industrihuset, Brogatan 21 • 070-652 81 64 • www.vips-lena.se • lena@ivehult.se

S TA L L A R H O L M E N

TORSDAGSTRÄFF Torsdagen den 6 oktober kl 14.00 på Mötesplatsen i Gula Industrihuset Seniorshop. Höstens och vinterns kollektioner visas av egna mannekänger. Kaffe och lotterier. Välkomna! Kom med du också. Bli medlem i SPF • Kontakt: 0152-405 16 spfstallarholmen@outlook.com

GILLA STALLARHOLMEN 13 13 GILLA STALLARHOLMEN


Röda äpplen blir gyllengul must TEXT: EVA HULTÉN FOTO: LILLAN GUSTAVSSON

På Ullunda gård på Selaön är det ganska lugnt och tyst under större delen av året. Under några veckor i sep­ tember och oktober är dock trafiken livlig. Då kommer folk från när och fjärran för att få sina äpplen mustade. Det är en process varje år när maskineriet ska dras igång efter lång vila och i år är det extra spännande eftersom Johan Sjö­ stedt nu tar över verksamhe­ ten efter familjen Sele­ gård. Mus­­teriet, som är ett av få i Sörmland, har varit i drift sedan 60-talet. För tio år sedan moderniserades utrustningen och produktionen ökade från 12 000–20 000 flaskor till runt 110 000 flaskor per säsong. – Just flaskorna är en viktig detalj. Vi använder 33 cl-flaskor som fungerar bra Sten Selegård lämnar över stafett­ på kaféer och andra serve- pinnen till Johan Sjöstedt. ringar, påpekar Johan. Äppelvan Johan och hans familj har sedan många år varit kunder på musteriet, så han vet vad han talar om. Han är uppvuxen på Hornudden utan­för Strängnäs och har sedan barnsben levt bland äpplen. För mig som aldrig haft ett äppelträd och än mindre besökt ett musteri väntar nu en intressant upplevelse. Det första som möter mig är ett berg av tomflaskor som snart ska bli fyllda. På gårdsplanen finns också staplar med tomlådor som rymmer 20 kg äpplen. 14 GILLA STALLARHOLMEN

Jag vill inte komma tom­ hänt till musteriet och efter att ha frågat efter äpplen på Facebook blir jag erbjuden ett träd med Oranier strax intill där jag bor. Jag plockar sex stora kassar som jag har med mig och får tömma i lådorna. Det visar sig vara hela 40 kg som motsvarar 20 liter must.

Dunk eller flaska Jag får nu följa hur äpplena utifrån matas upp på en ”trappa” för att hamna i ett sköljbad inom­hus. Där går de vidare till pressning och jag ser hur råmust kommer fram ur ett rör. Restprodukterna går vidare på ett transportband för att senare tas om hand och bli djur­foder eller gödning, Beroende på hur många kilo äpplen man har med sig och vilka önskemål man har kan man nu välja att fylla råmusten som den är på medhavda dunkar. Då får man en must som håller sig någon vecka om man inte gör vin eller cider på den. Vill man ha mer hållbar must väljer man den pastöriserade på flaska. Den som har mer än 200 kg äpplen med sig väljer för det mesta att låta råmusten gå vidare till en tank där den får vila och sedimentera


sig någon dag. Därefter hettas den upp och när den vid 85 grader är klar för pastörisering går den vidare i systemet. Där väntar flaskor som vandrar fram i prydlig rad mot påfyllningen, som i det här fallet utgörs av en maskin som på 50-talet användes i ett mejeri men fungerar än i dag. Helig must Därefter vandrar flaskorna vidare till ytterligare en maskin som sätter på kapsyler och fortsätter sedan framåt för att för hand placeras i kartonger med 20 i varje. Den som vill kan förse dem med egna etiketter. Det gör man t  ex på Skokloster som varje år mustar en stor skörd. Den här dagen har en stor laddning kommit från domprostens trädgård. – Det blir helig must, skojar någon. Jag som bara haft 40 kg äpplen med mig får byta dem mot 60 flaskor. Jag betalar 9 kr styck för mustningen. Det går dock inte att köpa must utan att ha inbytesäpplen med sig. Musten ska lagras mörkt och svalt och håller minst ett år. Många kännare anser att must som

lagrats i tre år smakar bäst. nerar att även starta produktion MUSTNINGEN Äpplen har odlats sedan urav cider. minnes tider och var viktig – Det kommer dock att bli på Ullunda pågår föda inte minst för våra viriktig cider på 100 procent äppfram till 16 oktober kingar. Det finns runt 7  500 len och inte den alkoläsk som är och är öppen äppelsorter registrerade i värlvanligast nu, försäkrar han. fredag, lördag, den men i Sverige har vi cirka söndag kl 09–16. 200 som är vanliga. Alla utom Rekordskörd Transparante Blanche är i prinJohan är medlem i Föreningen cip lämpliga för mustning och ofta blir mus- Sörmlandsäpplen som arbetar för att främja ten godast om man blandar flera sorter. intresset för frukt och framför allt äpplen. Sörmland och landskapen runt Mälaren har Passion lång tradition av fruktodling. Ett påtagligt re– Jag har en stark passion för äpplen, must och sultat av detta är äppelsorter som Åkerö, Hecider. Den växte sig ännu starkare när jag för denlunda, Säftsta­holm, Fullerö och Mälsåker. sju år sedan besökte Normandie och upplevde I år upplever många rekordstora skördar. tillverkningen av cider och calvados där, beFör många är besöket på musteriet en rolig rättar Johan som är utbildad sommelier och familjeutflykt. Det är lärorikt för både barn har arbetat som redaktör för vin och mat på och vuxna att se hur äpplen förvandlas till Svenska Dagbladet. vackert guldgul och god dryck utan tillsatser. – Trots att vi har så stora äppelodlingar sak- Själv ska jag nu försöka få tag i mer äpplen och nas ciderkultur här i Sverige, menar Johan. ta med mina barnbarn så att de också får uppNär årets säsong är över kom­mer han att leva detta. flytta musteriet till Hornudden där han pla-

Eva häller sina 40 kg äpplen i trälårar un­ der överinseende av Johan. Snart ska de bli 20 liter must. Till höger: Det råder full aktivitet på gårds­ planen på Ullunda under några hektiska höstveckor. GILLA STALLARHOLMEN 15


M I L J Ö T VÄ

okt 2016

TT

DÄC K & FÄ

LGAR

Läggesta Kiosk & Café

STATIONSH USET LÄGG ESTA

3

Gilla oss på

Hitta och vinn

Carina Lönnqvist Leg. Optiker Trädgårdsgatan 7, 645 31 Strängnäs 0152–175 65 www.hallinsoptik.se

OMBUD för SJ, länstrafiken, Svenska spel Lotter.

TEL. 0159-106 66, 070-515 52 59

Vill du annonsera i Gilla Stallar­ holmen? Hör av dig till vår annons­säljare Kajsa Almstedt!

Tel: 072-036 17 43 kajsa@gillastallarholmen.se

Stallarholmens RödaKorskrets håller vårdcentralens café i Mariefred öppet en dag i veckan. Har en sygrupp som stickar plagg till försäljning. Stödjer och besöker äldre i vårt samhälle genom väntjänst. VÄLKOMNA ATT TA DEL I VÅR VERKSAMHET!

För information kontakta ordf Staffan Andrén på tel 0152-434 98. Läs mer om om Röda Korsets hjälpverksamhet på: www.redcross.se

STALLARHOLMEN

Sotning & Brandskyddskontroll Innan du köper/säljer huset Överlåtelsebesiktning Statuskontroll

Använd rotavdraget

Rensning av ventilation

Och så klart

Nyinstallationsbesiktning

g Rin 00 144 2-

015

16 GILLA STALLARHOLMEN

Lördagen den 15 oktober kl 14 är du välkommen till hembygdsgården.

FIKA, smörgåsar, färskt kaffebröd, lättare maträtter (Minigatukök). LIVSMEDEL, speceri-, mejeri- och kylvaror.

50%

RABATT

på alla märkessolglasögon

Ray-Ban, Moschino,

03 56 9 02 • 073-5 0159-305 Niclas Sanna och

Märkesrea!

ÖPPET: MÅN–FRE 5.30–18 LÖR 9–17, SÖN 10–17

www.hembygd.se/stallarholmen

www.strangnassotarn.se

Vi får veta det mesta om humlans liv och beteende av hummelvetaren Jens Ray. Som vanligt serveras kaffe och gott bröd.

Anmälan senast 13/10 till vår sekr. Ylva 0152-410 12, 070-495 25 45 ylvatiger@gmail.com Vill du bli medlem i hembygdsföreningen? Tag kontakt med vår sekreterare Ylva!

VI JUBILERAR

Församlingshemmet 30 år Fredag ber 14 okto 0 23.00 kl. 18.0 ng med shä Ungdom snacks mat och rs 6 ku Från års åt och upp

Lörda g 15 okto ber kl. 10.0 Barntea 0 te Gustav r med Gälsing ”Gutta ” grädd crêpes ar

Lördag 15 oktober kl. 19.00-21.30 Söndag Jazzkväll med 16 oktobe r ”Kerstis kvartett” kl. 11.00 b Mässa me och pu d sto och små m ra ed efterföljan de ”brunch”

0152-346 40 | svenskakyrkan.se/stallarholmen


R IK E N S D RÖ M FA B R LL SK AP GE T E AT E R SÄ

Vem är rädd för Virginia Woolf? TEXT : HANNA EKELUND FOTO: LILLAN GUSTAVSSON

Efter ett halvår av repetitioner är det dags. Fredag 21 oktober är det premiär för teaterklassikern ”Vem är rädd för Virginia Woolf” med en kvartett amatörskådespelare från Stallarholmen på Mötes­ platsens tiljor. Scenen är ett vardagsrum. Mörka möbler och ett bord fyllt av spritflaskor och glas. Till tonerna av svängig jazzmusik vinglar Martha och George hem från vad som verkar ha varit en lång kväll. George, är redo att gå till sängs men Martha har bjudit hem ett yngre par på efterfest och natten är långt ifrån över. Fyra modiga amatörskådisar har kastat sig in i arbetet med pjäsen som blir den första uppsättningen med Drömfabrikens teater­sällskap. George och Martha spelas av Tommy Hjernerth och Malin Olin. Det yngre paret Nick och Grynet spelas av Arvid Ljungqvist och Helena Hedqvist. Alla handplockade av Kersti Olin som regisserar. – Det är fyra helgjutna roller, som är en otrolig utmaning för både professionella och amatörskådespelare, säger hon. Aktuell Kersti har alltid varit väldigt förtjust i Vem är rädd för Virginia Woolf?, skriven av Edvard Albee 1961, och har länge drömt om att få sätta upp den. De teman som pjäsen tar upp, såsom äktenskap, maktkamp och hierarkier, är ständigt aktuella tycker hon, och Malin håller med. – Jag kan känna igen vissa sidor av Martha hos mig själv. Det här är första gången som Malin har en huvudroll i en teaterpjäs. Hon har tidigare mest hållit på med musik och hade en liten roll i Jesus Christ Superstar för några år sedan.

Ensemblen har bearbetat manuset till pjäsen tillsammans. De har kortat ner det en aning och bytt ut vissa ord och fraser som kändes alltför omoderna. Trots nedkortningen är det fortfarande mycket text att förhålla sig till och det upplever ensemblen som respektingivande, men inte avskräckande. – Det är bara att ge sig hän, säger Tommy som står på en teaterscen för första gången på nästan 40 år. Han uttrycker en stor tillit till Kerstis förmåga att stötta, peppa och få dem att öppna sig på scen. Ta ut svängarna Alla i ensemblen upplever, nu när de kommit långt in i repetitionsarbetet, att det finns en trygghet i gruppen som gör att man vågar lite mer, kommer lite djupare. – Jag älskar att jobba med amatörer, säger Kersti, det finns en nyfikenhet och en öppenhet att lära sig. Trots att de saknar vissa tekniska kunskaper så upplever Kersti ändå att det blir ärligt och innerligt. – Det finns en djävla lust! Jag är så imponerad av att fyra personer, som inte alls känt varandra sen tidigare, vågar ta sig an en sån här utmaning, säger hon med eftertryck. Helena som spelar Grynet har tidigare stått på scen med Säffleoperan. Hon hade ingen relation till pjäsen men sa ändå ja direkt när hon fick frågan. Hennes värmlandsdialekt ger en extra dimension till hennes karaktär.

Noggrann regi Även om texten är central är det ju så mycket mer som ska hända på scen. Alla ska röra sig. Sätta sig ner, ställa sig upp, dricka drinkar, dansa, slåss, allt noggrant koreograferat. Det finns inte utrymme för improvisation. Mitt i allt detta förutbestämda kan skådespelarna ändå ibland känna att de befinner sig helt i nuet. Det är då det blir bra och på riktigt, och de stunderna blir fler ju längre man kommer. – Det är viktigt att det blir på riktigt, säger Kersti, det finns inget värre än att se på teater som ser ut som teater. Arvid som har jobbat ihop med Kersti i flera projekt och dessutom har gått på teatergymnasium och folkhögskola känner ändå att den här pjäsen, prestationsmässigt är det mest utmanande han har gjort. I skrivande stund är det en dryg månad kvar till premiären och repetitionsarbetet har trappats upp, men nerverna verkar de ha under kontroll. – Jag kan känna att man får en annan skärpa när man har publik, säger Malin, och att det faktiskt gör att det går bättre. Vad: Premiär för ”Vem är rädd för Virginia Woolf” med fyra amatörskådespelare från Stallarholmen. När: Premiär fredag 21 oktober kl 19.00. Även lördag 22 oktober kl 19.00 och söndag 23 oktober kl 15.00. Var: Mötesplats Stallarholmen, Gula Industrihuset. Biljetter: Kostar 150 kr och köps på Preem och vid entrén. Mer: Spelas dessutom i Strängnäs, Mariefred och Södertälje.

GILLA STALLARHOLMEN 17


SUNDBY STRAND, byggklara villatomter

Alla r sålda villatomte rar nu för så vi plane tta utbygg den fortsa undby naden av S Strand.

www.sundby-tomter.com

Mitt liv - mässa för funktionsnedsatta Hur är det att bo, leva och verka i kommunen med en funktionsnedsättning? Kom och träffa oss där vi berättar om vårt liv. Du får även träffa kommunen, olika företag, föreningar och organisationer med fokus på funktionsnedsättning. Du som anhörig är särskilt välkommen, då mässan är en mötesplats. Datum & Tid: 6/10 kl 13.00–18.00 Plats: Kommunhuset, Strängnäs

Kommunfullmäktige Datum och tid: Måndag 31/10 kl 18.30 Plats: Paulinska salen, Kristinav. 1, Strängnäs. (Ingång från Bondegatan). Möteshandlingarna finns tillgängliga på: www.strangnas.se

Datumparkering från 1/10 Sök pengar för dina idéer! För att underlätta för snöröjning och sandupptagning gäller datumparkering från 1 oktober — 15 maj i Strängnäs, Mariefred och Åkers styckebruk. Datumparkering innebär att det mellan klockan 00.00 – 08.00 är förbjudet att parkera på gatusida med jämna husnummer vid jämna datum, och på gatusida med ojämna husnummer vid ojämna datum.

Kultur STALLARHOLMENS BIBLIOTEK KARIN BOYE OCH DE HON ÄLSKADE Författaren och skådespelaren Pia-Kristina Garde har skrivit tre böcker om poeten Karin Boye. Datum & tid: 3/10 kl 19:00 Plats: Stallarholmens bibliotek

Strängnäs kommun | Tfn 0152-291 00 | 18 GILLA STALLARHOLMEN

070-760 09 09

Har du en projektidé som kan leda till nya arbetstillfällen, produkter eller tjänster? Då har du möjlighet att söka företags- och projektstöd via Leader Södermanland. Det ger dig möjlighet att utveckla ditt företag på landsbygden eller området där du bor. Kontakt: Gunilla Malm näringslivsutvecklare, 0152–291 60 eller gunilla. malm@strangnas.se Mer information: www.strangnas.se/ landsbygdsutveckling

Eldningsregler Eldning av löv, kvistar och annat trädgårdsavfall inom områden med detaljplan är tillåtet enbart v. 40-42 samt v. 16-18. Mer info: www.strangnas.se/eldning

www.strangnas.se


?

4

Vad ska man tro? TEXT: ANNA SÄRNÅ, STALLARHOLMENS FÖRSAMLING ILLUSTRATION: ANNSOFI ERICSSON PETRINI

Den kristne ser Jesus som sin främsta förebild, en hindu tror på åter­ födelse, en ateist menar att det inte finns någon Gud. Av alla 1000 olika religioner och tankeriktningar – vad ska man egentligen tro på? Det går inte att bevisa att Gud finns. Eller inte finns för den delen. Även om jag skulle få en tydlig känsla av att Gud talar till mig så skulle ju den där rösten kunna vara något neurologiskt som spökar i hjärnan. Ändå tror en hel del människor på Gud. Hur kommer det sig? – Visst finns det något bakom det hela, vare sig man kallar det Gud, det stora Varat eller det stora Blå. Nu har jag lärt mig kalla det Gud, men har tidigare haft svårt för det utifrån hur kyrkan pratat om Gud. Min tro ger en lugn bakgrund till en värld i kaos. Jag ser inte vägen men jag är övertygad om att det blir bra på slutet, säger Peter Drakenberg när vi sätter oss ner och pratar om tro och Gud. Det är svårt att prata om tro, svårt att beskriva upplevelser som går utanför det vardagliga. Det är som när Snusmumriken försvinner iväg på sina resor. När han återvänder till Mumindalen vill Mumintrollet att Snusmumriken ska berätta om sina äventyr. Men Snusmumriken vill inte berätta för orden är begränsande. – Försöker man förklara känslan så pajar man det för sig själv samtidigt som den andre förmodligen inte förstår, säger Peter Drakenberg. – Även om jag blir övertygad av en evolutionist så vill jag tro. Tron är mitt hopp, berättar kyrkvaktmästare Hans Wester. Tro och tvivel Undersökningar har visat att i fattiga länder utan fungerande välfärdssystem och där män­ niskor lever under dåliga förhållanden är det fler som tror på Gud. Kan det vara så att när allt i livet flyter på så behöver människor inte någon Gud. Vi klarar oss själva.

Men ibland ställs tillvaron ändå på sin spets. – När någon som står en nära är svårt sjuk så känns Gud närmare, tycker kyrkvaktmästare Lennart Johansson. Astrid Lännström, också kyrkvaktmästare, menar att det är tvärt om. – Det är svårt att tro när man ber för någon som är illa däran och sedan får gå på begravningen. Då kommer tvivlet. – Jag har blivit så arg på Gud. Jag tyckte han kunde dra åt helvete. Men jag fick kraft att gå vidare när det var som jobbigast. Det var någon där. Min tro gör att jag känner mig som en del i ett sammanhang, något större. Jag behöver inte förstå allt, säger kyrkomusiker Ulla Wester. Många uttryck Hade det inte varit enklare om det bara var en Gud och en religion? – Jag tror att det är samma Gud som människor söker trots de olika religionerna. Religionerna är människors sätt att på olika ställen i världen klä sina erfarenheter av Gud i ord, menar Britta Falk, kamrer i Stallarholmens församling. Tillbaka till Peter Drakenberg. – Jag bär ju mitt halssmycke, Dharmahjulet. Ibland frågar folk mig om jag är buddist. Jag vill inte svara på det. Personen som frågar har sin egen bild av vad en buddist är men jag tror inte att den stämmer med mig. Samma sak är det med kristna som bär ett kors. Det kan innebära helt olika saker för olika människor. Jag vill inte bli kallad varken det ena eller det andra, för det klistrar bara på mig en massa etiketter. – Jag sökte en gång ett jobb på Bofors. Jag skulle då arbeta med kulsprutor, matematik

och statistik. Jag berättade för min dotter att jag sökt jobbet. Hon sa: Pappa ska du verkligen jobba med sådant där? Nej, det ska jag ju inte! tänkte jag. Det är en av pinnarna i Dharmahjulet, att ha rätt jobb. För mig är halssmycket en påminnelse om vad jag ska syssla med och inte syssla med i livet, berättar Peter vidare. Min tro Själv växte jag upp i ett kristet hem. Vi bad bordsbön och tackade Gud för maten. På kvällarna samlades vi i soffan och bad aftonbön tillsammans. Jag fick lära känna en kärleksfull Gud som jag får dela mitt liv med. Jag gick i söndagsskolan, juniorer och konfirmerade mig. Jag fick höra bibelberättelserna. En del berättelser, särskilt dem i Gamla Testamentet, tycker jag är konstiga och orättvisa. Men jag har alltid gillat dem om Jesus. Han gjorde inte som alla andra. Han stod upp för de svaga, han förlät dem som sårade honom, han såg människorna bakom deras fasader. Gud finns med mig hela tiden. Det känns roligt att som församlingspedagog få visa på den tro som betyder så mycket för mig. Om jag vuxit upp på en annan plats på jorden kanske min religion varit annorlunda. Det kommer jag aldrig att få veta. Ibland händer det att jag möter meningar, musikstycken eller upplevelser som slår an en sträng inom mig. Känslan om en djupare sanning. De anslagen sparar jag på och det är dem som formar min tro.

NÄSTA MUSIKCAFÉ: TROLIGT ELLER OTROLIGT Tisdag 4/10 kl 19.00 Mötesplats Stallarholmen, Gula Industrihuset. KOSTNAD: Fri entré. Stanna gärna kvar och fika efteråt! Kostar 20 kr. TID:

PLATS :

GILLA STALLARHOLMEN 19


Hälsoveckan 17-23 okt Skydda dig mot fall Välkommen på föreläsning om hur du kan förebygga fallolyckor utifrån tre viktiga aspekter:

Livsstilstrender - om matvanor och vår nya sjukdom stillasittande Mai-Lis Hellenius är professor vid Karolinska Institutet och en av Sveriges ledande föreläsare om hur fysisk aktivitet och mat påverkar vår hälsa.

Mat, motion och mediciner Måndagen den 3 oktober kl 10.00– 11.30 Vårdcentralen Strängnäs Du kan också testa din balans och styrka.

Onsdag 19/10 kl. 12.00 Djäknehallen, Strängnäs Föreläsningen är gratis och alla är välkomna! Vårdcentralen Strängnäs finns på plats från 11.30 och svarar på funderingar kring din hälsa. Se mer information på: www.landstingetsormland.se/halsoveckan

Vårdcentralen Strängnäs 0152-260 90 Vårdcentralen Mariefred 0159-290 13 Vårdcentralen Mäster Olof 0152-262 00 Ring 1177 eller besök 1177.se Sjukvårdsrådgivning och egenvårdsråd dygnet runt. Förnya recept i god tid Logga in på 1177.se/e-tjanster

Hälsoveckan 17-23 okt Vårdcentralen Mäster Olof Testa din lungfunktion Mån 17/10 Rökare över 40 år, boka 0152-262 00 Även drop-in kl. 13-16 för test av blodsocker

Test av blodtryck, lungfunktion och blodsockervärde Präntaren köpcentrum, Strängnäs Fre 21/10 kl. 13.00-16.00

Vårdcentralen Mariefred Aktiviteter för seniorer Mån 17/10 kl. 13.00-16.00

Motion på recept Tis 18/10 kl. 13.30-14.00

Föreläsning: Lägga liv till åren Tors 20/10 kl. 13.00

Sömnskola Fre 21/10 kl. 14.00-14.45 Se mer information på: www.landstingetsormland.se/halsoveckan

20 GILLA STALLARHOLMEN


• • • PORTRÄTTET

Börje Larsson

SKYTTE-BÖRJES ENGAGEMANG FIRAR FEMTIO snart

TEXT & FOTO: THERESA ISAKSSON

1967 sa det ”klick” för Börje Larsson. Det var året då han prövade skytte och blev fast. Året därpå startade han ungdomsföreningen för skytte i Stallarholmen och blev snart en ledarprofil. Ett par gånger i veckan under snart ett halvt sekel har Börje engagerat sig i Selaö-Toresunds Skytte­förening. Startskottet för Börjes engagemang är glasklart. – Min yngre syrra hade en kille vars pappa höll på med skytte, och jag gick med på ett årsmöte, och sedan var jag fast. Det var nog spänningen som gjorde att mitt intresse väcktes. På den tiden sköt man ute, uppe vid Åsa, minns han. Vårvintern 1968 ”fick han order” av skytten Eskil Jansson att åka hem till Stallarholmen och starta en ungdomsförening. Sagt och gjort, Börje åkte hem och gjorde precis det. Nu, precis som då, är det engagemanget för ungdomarna i bygden som motiverar Börje, som numera är både ungdomsledare och ordförande i föreningen. – Om man har möjlighet att göra något för ungdomarna så ska man göra det, fastslår han och pekar på de många fördelarna med sporten. De lär sig koncentration, att vara lugna, bli lyhörda och får utbildning i hur man hanterar ett vapen.

– Det bästa med Börje är att han alltid motiverar och uppmuntrar en, han finns alltid där och peppar, säger Nicole. – Det som utmärker Nicole som skytt är att hon är så lugn, så cool, säger Börje och ler. På Börjes önskelista står för närvarande fler ungdomar som Nicole – och helst hela engagerade familjer – till föreningen. – Jag hoppas att det kommer ungdomar som vill tävla och utveckla sig till bra skyttar. Han minns tider då det fanns så många som ville hålla på med skytte att de uppgivna kunde få gå hem från träningarna utan att få chans att skjuta. Han är rädd att den digitala utvecklingen, med datorer och mobiltelefoner, har bidragit till att allt färre väljer sporten. – Jag ser inte att trenden kommer att vända. Ja, det är väl om tekniken skulle bli dyrare kanske. Det är ju inte så farligt om de sitter här ute vid bordet och mixtrar med sina mobiler, värre är det om det ringer när de sitter och skjuter.

Peppare Ett ungt skyttelöfte är Nicole Johansson, 18, tillika sekreterare i styrelsen och aktiv skytt sedan fyra år. I föreningens lokal ovanpå det gamla potatislagret i byggnaden intill silon på Selaön, huserar hon och Börje hemtamt. De småpratar som kompisar om små och stora föreningsplaner mot bakgrunden av skjutbanor, resultattavlor, bilder av skyttar och ett gäng glimmande pokaler. Engagemanget för sporten samt trivsamheten och tilliten mellan den unga skytten och den erfarna ledaren går inte att ta miste på.

Vägvisare Att hjälpa och visa andra löper som en röd tråd genom Börjes liv, i föreningen likväl som på ledarposter inom arbetslivet bland annat inom Skanska. – Jag har ju gått i pension, jag är 69 nu, men så ringde de och frågade om jag ville göra ett jobb i Uppsala i våras, visa en ny tjej på det nya jobbet, och det gjorde jag. Som ung tävlingsskytt såg sig Börje som ”halvhyfsad”, och tog istället på sig rollen som ett uppmuntrande stöd. – Jag kom till ett vägskäl, antingen tävla eller

visa andra hur de skulle göra, jag kände att det var dags att välja, och jag valde att visa andra. ”Där är Skytte-Börje!” Tack vare det valet har Börje sett generationer passera revy inom skyttet i både Stallarholmen och Sörmland. Börje i sin tur, som ”alltid bott i Stallarholmen”, är igenkänd av generationer av skyttar. – Titta, där är Skytte-Börje, sa en kille när jag klev på bussen en gång, det var lite roligt. När jag frågar hur livet skulle se ut utan skytte får Börje en fundersam min. – Nej, säger han, det har bara varit skyttet. Jag har ju spelat fotboll i min ungdom, men det är inget att skriva om egentligen. Där jag bor kan jag sätta mig på trappen och se hemmamatcherna på Toresunds IP. När det gäller att titta på sport så är jag allätare. Men när det gäller skyttet har det inte funnits något annat.

FÖRENINGEN: Selaö-Toresunds

Skytte­ förening grundades 1901. VEM: Föreningen välkomnar killar och tjejer, nybörjare som erfarna skyttar från ca sex år upp till vuxen ålder. NÄR OCH VAR: Tisdagar och torsdagar, Brovägen 32, kl. 17.30-19.30. KONTAKT: Börje Larsson, ordförande och ungdomsledare, tel 070-537 45 84. MER INFO: www.idrottonline.se/SelaoToresundSkF-Skyttesport/

GILLA STALLARHOLMEN 21


höstkantarellernas II höstkantarellernas Den som räddar ett liv,tid Utbytesresa till Livspussel!? Livspussel!? tid Brasilien räddar världen ? ? ? ! ! ! ? hela ?? Nu börjar: Nu börjar:

Vi började med Bibeln

Jag läste häromdagen i tidningen om hunden

Att ta ytterligare ett steg i livet kändes

Vi började med Bibeln Jag läste häromdagen i tidningen om hunden Att ta ytterligare ett steg i livet kändes ? ? räddar ! ! ! ?ett? liv, ? ?räddar – Sant eller falskt, sedan Hugo – en mycket charmig hund tycktes det. utmanande och lite läskigt. Efter leken och I mars 2015 var jag ”Den hela världen” ?? ?som – Sant eller falskt, sedan Hugo – en mycket charmig hund tycktes det. utmanande och lite läskigt. Efter leken och ? Vad betyder Bibelns Förutom charmen hade Hugo en utomordentlig sommarledigheten kändes det som kroppen och lyssnade till ”En tillbaka till livet” Vadsjälen betyder Bibelns !! enda kärlekshandling!! för Förutom charmen hade Hugo en utomordentlig sommarledigheten kändes det som kroppen gestalter för en ossjudisk idag.skriftsamling, en kille som på med en ny kraft – nyfikenheten ha egenskap: han kunde spåra kantareller. Den varvar fylld Dessa två citat, det första från Talmud, för oss idag. egenskap: han kunde spåra kantareller. Den var fylld med en ny kraft – nyfikenheten had ? ? gestalter Nu gör vi citaten en nystart hunden ska jag ha! Har nämligen lite svårtförsamlingshemmet att kommit tillbaka. Jag kan faktiskt fortfarand det? andra av Maxmilian? Kolbe, båda kopplade tillhunden Nu gör vi en nystart ska jag ha! Har nämligen lite svårt och att berättade kommit tillbaka. Jag kan faktiskt fortfarande omlite sin med Livspussel. Vi byter hitta de där gula sakerna i skogen. ”Kanske det !! !! med känna på det sättet. Hösten är fri från utrotningslägret i Auschwitz-Birkenau. Livspussel. Vi byter hitta de där gula sakerna i skogen. ”Kanskevistelse det i Filippinerna känna lite på det sättet. Hösten är fri från dag och träffas torsdagar finns där borta” säger hustrun tålmodigt och sommarens ”stress” – sommaren som aldrig Båda?citaten hopp i förintelsens värld. ! !! ?? ?? ?? omdag och träffas torsdagar finns där borta” säger hustrun tålmodigt och sommarens ”stress” – sommaren som aldrig genom utbytesprogrammet i den ? ?? ?? !! !påminner i församlingshemmet vänligt till mig i skogen. Jag går dit och hittar tycks tillräckligt “Ung lång för allt det där vi önsk Förintelsen säger vi, det judiska folket säger Shoa, katastrof, i församlingshemmet

vänligt till mig i skogen. Jag går dit och hittar tillräckligt lång förinom allt det där vi önska världsvidatycks kyrkan”. Detta program naturligtvis svampen som hon sett men inte och vill. Men med hösten är det annorlunda naturligtvis svampen som hon sett men inteSvenska kyrkan och vill. med hösten är det annorlunda är Men en möjlighet för unga vuxna vecka resan dvs 24 sept, 8 okt, 22 ungdomar okt, 5 nov, 19 nov jag. Jag sitter nu där i kvällssolen på altanen och de många färgerna och klara dagarna bär lit Under vi sept, nyss gjort några vuxna vecka dvs 24 8 okt,med 22 okt, 5 nov,och 19 nov få resade ut många i världen och få dela jag. Jag sitter nu där i kvällssolen på altanenattoch färgerna ochvardagslivet klara dagarna bär lite och 3 dec. njuter av min överdådiga svampmacka – Tack stillhet och ro. jord. Efter att ha påmindes husen med andra kristna på ro. vår och 3 dec.vi ständigt om att människorna är borta, men njuter av min överdådiga svampmacka – Tack stillhet och till vännen som plockat kantarellerna – utan står kvar.hösten kommer vi att samlas kring Under lyssnat tillGud hanshar berättelse blevnyfikenhetens jag inspirerad och givit oss till vännen som plockat kantarellerna – utan Under hösten kommer vi att samlas kring Gud har givit oss nyfikenhetens och hund! till att också söka till programmet. ämnen som:inte bara om ett industriellt och mekaniskthund! Det handlade lekfullhetens ande. HanNu, villungefär att vi ska ämnen som: lekfullhetens ande. Han vill att vi ska ett och ettupptäcka halvt år senare, är oss jag själv antagen dödande, handlade om utrotning, ingenting skulle finnas Jungfru Maria med Jesusbarnet Om tillit,det gudsbild mer av själva, av människorna Om tillit, gudsbild av tre ossmånader själva, avlångt människorna med judiska attribut och i och i höstupptäcka åker jag utmer på ett kvar, år av judisk kultur i Krakow försökte nazisterna Om 600 identitet, människosyn runt omkring oss och naturligtvis världen. Om identitet, människosyn runtdestination omkring oss och naturligtvis världen. fångenskap äventyr. Min blev Brasilien, ett utplåna. Om att ge och ta emot kärlek Mycketspännande spännandehänder händeri iStallarholmen Stallarholmen Om att ge och ta emot kärlek i Europa. land somMycket ligger mig extra varmt om hjärtat Ett gigantiskt tomrum skapades i höst i församlingshemmet med soppaoch och Vi närmar oss frågorna på olika sätt: samtal, höst församlingshemmet med soppa eftersom ijag hari brasilianskt påbrå. Under min oss frågorna olika sätt: samtal, hålen i dörrposterna om den mezuzah, IVi de närmar forna judiska kvarterenpåi Krakow påminner ”livspusselsamtal” på torsdagarna, i kyrkorn bilder, dikter, texter, musik. påi brasilianskt torsdagarna, i kyrkorna utbytestid”livspusselsamtal” kommer jag få delta bilder, dikter, pergamentet i entexter, kapsel,musik. som en gång satt där. Pergament med texten på den judiska meddess dess många gudstjänster ochi iGula Gula församlingsliv, få ta del av kulturen och fåoch med många gudstjänster Att på ett opretentiöst sätt reflektera och trosbekännelsen, Shema Israel, Hör Israel, Herren vår Gud, Herren är En. Att på ett opretentiöst sätt reflektera och Industrihuset med Drömfabriken. Mycket ett annat Industrihuset perspektiv på samhällsstruktur och Mycket med Drömfabriken. samtala om livfrågor livfrågor där dina egna erfarenheter erfarenheter Den bekännelse som vardär Jesudina egen. samtala om egna finnsdär däratt attupptäcka, upptäcka, lärasig, sig,berikas berikasav, av, kristen gemenskap. “Ung i den världsvida finns lära är basen för samtalen. Vi aldrig bort att Jesus var född av en judisk mor, levde ett judiskt liv, kom till det ärfår basen förglömma samtalen. hämta kraft ifrån. Tänk om vi kunde möta kyrkan” kommer bli ettifrån. mycket roligt hämta kraft Tänk omoch vi kunde möta judiska kan inte antisemitoch eftersom vi andligen är semiter. ”Vi är folket. ett folk folkEn påkristen vandring, oro,vara bekymmer Gud, varandra ochvärlden världen med dennyfiken nyfiken ”Vi är ett på vandring, ii oro, bekymmer och intressantGud, uppdrag. Jag hoppas att få växa som varandra och med den Abrahams Gud, Gud Jakobs Gud är vår Gud! nöd behöver viIsaks styrka ochoch stillhet”. individ och jagkraft tror att jagbara kommer fåi många nöd behöver vi styrka och stillhet”. och som finns ett barn som just och kraft som bara finns i ett barn som just Det slog mig underoch denna resa, tydligare än tidigare, att iJag Auschwitz-Birkenau möts dettid judiska sitter och tänker på den som nu värdefulla erfarenheter att dela med mig av när Vi som planerat leder samtalet är Monica haftsommarlov, sommarlov,badat, badat,ätit ätitglass glassoch ochplockat plocka Jag sitter och tänker på den tid som nu Vi som planerat och leder samtalet är Monica haft och kristna. Lennart Möller, Marie Möller och kommer –– hösten. hösten.Högsommaren Högsommaren(om (omman man jag kommer hem. Erlandsson, sommarkantareller. kommer Erlandsson, Lennart Möller, Marie Möller och sommarkantareller. Maximilian Kolbe, franciskanbroder och präst offrade sittnu livkan för en fånge i AuschwitzSofia dos Santos talaannan omen en sådan år)är äröver. över.IImig mig Mats Wendt. nu kan tala om sådan iiår) Mats Wendt. DietrichBonhoeffers Bonhoeffersord ordi ien enpsalm: psalm: Stammlager, som också bad den judiska begravningsbönen, kaddish, för sina medfångar. Dietrich har alltid hösten väckt speciella känslor. Efter har alltid hösten väckt speciella känslor. Efter ”Medhjärtats hjärtatstillit tillitatt attGuds Gudsgoda godamakter makter ”Med Edith Stein dog i gaskammaren i Auschwitz-Birkenau, som som konverterat till skolan börja detjudinna sköna sommarlovet sommarlovet skulle det sköna skulle skolan börja beskyddande och trofast kring oss stårvill villviv kristendomen och blivit karmelitnunna. beskyddande och trofast kring oss står igen –– det det var varnågot någotlockande lockandeoch ochspännande spännande igen tillsammans leva dessa dagar och tacksamt Hennes ord: ”När du söker sanningen, söker du också Gud,med varedet sig – duvad vet skulle det ellerjag inte” bär jag tillsammans leva dessa dagar och tacksamt ta veta,lära läramig mignu? nu? Biskopensemot valspråk för årets med det – vad skulle jag fåfåveta, denvar tidtemat får. också med mig. emot den tid vivifår. ”” inbjudits Och klasskompisarna – de som jag inte sett på till vilken församlingarna Och klasskompisarna – de som jag inte settstiftsfest på Hösthälsningar från svampskogen! Den nazistiska ideologin försökte utplåna Gud, den Gud hela som sommaren talar om barmhärtighet ochmed nåd,dem? Kanske från svampskogen! hurvar vardet det att själva Hösthälsningar komma med bidrag. Detta skapade hela sommaren ––hur med dem? Kanske som upprättar den svage. Den Gud som förlåter. De lyckades inte! Ola Orwinger ett stort utbud av aktiviteter och ett påtagligt Ola Orwinger skulle vi vi få få några någranya nyaiiklassen klassen––spännande spännandei i skulle Foto SvenG.G.Nils Ni Idag försöker andra krafter att utplåna den Gud som skapat varje människa till Guds avbild, den engagemang. Det var inga högtflygandeFoto teman Sven så fall. fall. så

kl 19–21 med start 10 sept och sedan varannan romer sägermed Porajmos, kl 19–21 start 10uppslukande. sept och sedan varannan

Stiftsfesten 2016 Följ med och se!

Överselö kyrka

Ny biskop biskop

Gud som upprättar och helar. Som kristna har vi uppgiften att stå upp för den svage, att i tid och otid påminna om att varje människa är skapad till Guds avbild!

Minneslund Minneslund

som det är svårt att bryta ned i vardagen utan deltagarna kunde ta med sig hem inspiration till det egna församlingslivet. Onsdagen 15juli juli2015 2015välsignades välsignades Lördag29 29augusti augustikl. kl.14 14 Onsdagen 15 Lördag Stiftsfestens Följande rader av Martin Niemöller får vi bära med oss: minneslundenpå påToresunds Toresundskyrkogård. kyrkogård. ii Strängnäs Strängnäsdomkyrka. domkyrka. minneslunden höjdpunkt var den I Tyskland hämtade de först kommunisterna, och jag protesterade inte, för jag varBiskop inte kommunist; Biskop Hans-Erik Nordin Hans-Erik Nordin avslutande mässan Sedan hämtade de de fackanslutna, och jag protesterade inte, för jag var inte fackansluten; läggerned nedstaven. staven. lägger i en fullsatt domkyrka. Sedan hämtade de judarna, och jag protesterade inte, för jag var inte jude; Gudstjänstenföljs följsav av Gudstjänsten Mer om stiftsfesten Sedan hämtade de mig, och då fanns ingen kvar som protesterade. mingelpå påkyrkbacken kyrkbacken finns på stiftets mingel Mats Wendt utanfördomkyrkan domkyrkandå dådet det hemsida. utanför Syster Maj blir tillfälle tillfälle att atttala talaoch ochrikta riktatack tacktill tillbiskopen. biskopen. blir

Söndagen den 13 september är det det “öppet “öppet hus” hus” Söndag 66Ola september Ytterselövägen 8, öppet tisd 10-12; 0152–346 40. Kyrkoherde Orwinger 346 41; hem 430 10. Komminister Mats Wendt 346 42; Församlingspedagog Anna Särnå Söndag september iFörsamlingsexp. Överselö kyrka kl. 13–15.30. 346 45. Församlingsassistent Eva Sköld 346 43. Kyrkomusiker Ullakl. Wester 346 44. Körledare 11 högmässa medKersti Olin 346 47. Vaktmästare Toresund Hans Wester 346 51. Vaktmästare Ytterselö kl. 11 högmässa med Som väl de flesta vet stängdes kyrkan i Astrid Lännström 346 52. Vaktmästare kyrkan Överselö i346 53. Barntimmelokalen Carina Svensson 346 46. Husmor och lokalvårdare Birgitta Karlsson 346 46. Församlingssidorna: Eftermässa mässai ikyrkan kyrkanvandrade vandradevivii ihällande hällande Efter biskopsvigning Uppsala Redaktör2013 Syster på Majgrund 411 16; e-post syster.maj@telia.com; Fotografbiskopsvigning Sven G. Nilsson 070–645 80 15. Hemsida:www.svenskakyrkan.se/stallarholmen; iiUppsala augusti hussvampsangrepp. av hussvampsangrepp. e-post stallarholmen.forsamling@svenskakyrkan.se ösregnupp upptill tillminneslunden minneslundendär därOla Ola ösregn domkyrka. Johan JohanDalman Dalman domkyrka. Nu är saneringen avslutad och innan innan Orwinger förrättade välsignelseakten, varvi Orwinger förrättade välsignelseakten, varvid vigs till biskop i Strängnäs vigs till biskop i Strängnäs återställningsarbetena påbörjas har har du du en en han talade om minneslunden som en vilopl han talade om minneslunden som en vilopla stift. Vigningen förrättas av 22 GILLA STALLARHOLMEN stift. Vigningen förrättas av GILLA STALLARHOLMEN unik möjlighet att se vad som doldes doldes under under förde deavlidna avlidnaoch ochsom somrastplats rastplatsoch ochtillflykt tillflykt för ärkebiskop Antje AntjeJackelén. Jackelén. ärkebiskop korgolvet. de efterlevandes sorg och saknad.


n ade de

g kar da – ite av

a

h rna

enhet t at

vi t ta

ilsson

e

id plats kt för

Äldreläger Gränna-Visingsö Äldreläger Gränna-Visingsö

Nu kör kör vi vi igång! igång! Nu

Dag tre var det dags Startdatum: Dag tre var det dags Startdatum: att styra kosan hemåt. Kyrkans Öppna Förskola att styra kosan hemåt. Kyrkans Öppna Förskola Vi gjorde ett stopp 7 september Vi gjorde ett stopp 7 september vid Alvastra kloster. vid Alvastra kloster. Barntimmar 10 september Det grundades Barntimmar 10 september Det grundades Barnkörer 9 september 1143 av munkar Claes Strömqvist (kyrkoherde i församlingen 1983–90): Barnkörer 9 september 1143 av munkar från Frankrike. Där Konfirmander 8 september från Frankrike. Där Konfirmander 8 september ligger för övrigtoch en Selakören 1 september Tacksägelsedagen år 1986 var verkligen en glad dag. Det ligger förnya övrigt en Selakören 1 september av Sveriges första av Sveriges första Tallius Soppluncher 3 september efterlängtade församlingshemmet, ritat av arkitektparet kungar Helena begravd, Karl Soppluncher 3 september kungar begravd, Karl Sverkersson som mördades 1167 vid Näs. Myhrman och Magnus Myhrman, var färdigt för invigning av biskop Sverkersson som mördades 1167 vid Näs. Återigen har jag/vi varit ute och rest med Vi gjorde ett stopp vid Heda kyrka uppförd Återigen har jag/vi varit ute och rest med Tord Simonsson. Vi gjorde ett stopp vid Heda kyrka uppförd församlingsbor i vad vi kallar Äldreläger. under 1150-talet av samme byggmästare som församlingsbor i vad vi kallar Äldreläger. Tala med med präst präst under 1150-talet av samme byggmästare som Det är sjätte året som församlingen valt Tala byggde Brahekyrkan. Det äri sjätte året som församlingen Nu hade kyrkan Stallarholmen fått ettvalt vackert hus, centralt placerat för Vill du tala med en präst? byggde Brahekyrkan. att genomföra dessa resor. Resorna är Vill du tala med en präst? Sen knöt vi ihop resan med att besöka Röks att genomföra dessa resor. Resorna är Kontakta Ola Orwinger 346 41 eller Mats knöt vi ihop resan med att besöka Röks ett modernt ett församlingsarbete med ett kapell somSen hjärtpunkt. samarbete med Ulf Klingowström Kontakta Ola Orwinger 346 41 eller Mats kyrka och Rökstenen. Rökstenen är Sveriges ett samarbete med Ulf Klingowström Wendt 346 42! kyrka och Rökstenen. Rökstenen är Sveriges som reser med resenärer från Strängnäs Wendt 346 42! mest kända runsten med 760 tecken och som reser med resenärer från Strängnäs mest kända runsten med 760 tecken och Kyrktaxi Domkyrkoförsamling. Årets resmål var Kyrktaxi världens längsta runskrift. Domkyrkoförsamling. Årets resmål var världens längsta runskrift. Ring 0152–186 00 för kyrktaxi. Det kostar Gränna-Örserum-Visingsö. Ring 0152–186 00 för kyrktaxi. Det kostar Vi har trots vädret haft tre fantastiska dagar. Gränna-Örserum-Visingsö. Vi har trots vädret haft tre fantastiska dagar. 10 kr i vardera riktningen. Under dessa tre dagar har vi bland annat Jennie Porsbjer: 10 kr i vardera riktningen. Sett och lärt oss mycket nytt. Ätit gott, samtalat Under dessa tre dagar har vi bland annat Sett och lärt oss mycket nytt. Ätit gott, samtalat besökt Andrée-museet i Gränna där vår och umgåtts. var 6 besökt Andrée-museet i Gränna där vår Folder med med månadskalender månadskalender Jag, Jennicky och Barke har varit här påguide Öppna förskolan ochäventyr, sopplunch sedan och Jennicky umgåtts. Folder berättade om Andreés Refererar en av deltagarna; ”Det var det guide berättade om Andreés äventyr, Franciskusbladets sida med månadsRefererar en av deltagarna; ”Det var det Franciskusbladets sida med månadsmånader, vilket nu är 3, 5 år sedan. polarexpeditionen. Övernattat har vi gjort i roligaste som hänt på mycket länge!” polarexpeditionen. Övernattat har vi gjort i kalendern kommer i fortsättningen att roligaste som hänt på mycket länge!” kalendern kommer i fortsättningen att ett samhälle mellan och Här har vi lärt känna många fina vuxnaÖrserum, och barn och för oss harGränna öppnaoch förskolan varit populärsom Örserum, ett litet litet samhälle mellan Gränna Jag känner känner migen priviligierad som får får finnas som som separat separat folder foldervilken vilkenkan kan Jag mig priviligierad finnas Tranås. rikskänt för sina goda Hugos isterband. Tranås. rikskänt förhemma sina goda Hugos isterband. harmöjligheten att genomföra genomföra dessa dessa resor resor där där hämtas ii församlingshemmet, församlingshemmet,iikyrkorna kyrkorna och mysig höjdpunkt på vardagarna. Eftersom jag är medtisdagen barnen öppna förskolan möjligheten att hämtas Under Under tisdagen tacksamheten från från ”mina” deltagare deltagare är är och på på webben. webben. tacksamheten och åkte och numera även kyrkans barntimmar haft en stor roll för kontakten vuxna och”mina” barn. åkte vi vi färjan färjan med andra belöningen. belöningen. över till Visingsö. Visingsö. Jennicky och Barke har fått vistas i en trygg och härlig miljööver därtillvuxna alltid har tid och tålamod. Text och och foto foto Birgitta Birgitta Karlsson Karlsson Text Där ett Där väntade väntade ett Tack för att ni finns! Remmalag oss. Remmalag på på oss. Det lite, Det duggade duggade lite, Jennicky 4 år: Under två två veckor veckor ii juni juni kom kom sommarlovslediga sommarlovslediga barn barn ii åldrarna åldrarna6–10 6–10år år Under men men inget inget som som till församlingshemmet församlingshemmet för för att att pilgrimsvandra. pilgrimsvandra. Barnen Barnen dekorerade dekoreradesina sina Roligast med kyrkans barntimmar är att leka och roligast påhindrade öppna förskolan är kuddarna. till oss från hindrade oss från vandringsstavar och och gjorde gjorde en en vandringsflagga, vandringsflagga, badade, badade, lagade lagademat matöver över vandringsstavar att efter att åka åka vagn vagn efter Barke 3 år: öppen eld, eld, sjöng, sjöng, övernattade övernattade ii Toresunds Toresunds kyrka kyrka och och träffade träffadedjuren djuren öppen hästarna. Vi blev hästarna. Vi blev på Graneberg. Graneberg. Pilgrimsvandringarna Pilgrimsvandringarna gick gick till till Överselö Överselö och ochToresunds Toresunds Roligast med kyrkans barntimmar är att leka flygplan och på öppna förskolan är kanonkulorna. på väl från väl skyddade skyddade från kyrkor. Under Under vv 33 33 hölls hölls pilgrimsvandringarna pilgrimsvandringarna för för ungdomar ungdomar ii åldrarna åldrarna 11–13 11–13 år. år.Vandringarna Vandringarna vädret. Färden gick kyrkor. vädret. Färden gick Ola Orwinger: har varit varit ett ett samarbete samarbete mellan mellan Stallarholmens Stallarholmens och och Åkers Åkers församlingar. församlingar. Tack Tack till till Anna, Anna,Eva Eva har till kyrka. till Kumlaby Kumlaby kyrka. och Linda Linda för för vid oförglömliga pilgrimsvandringar. Vi njuter av torsdagens kycklingsoppa med ädelost. Jag uppmanar mina soppkamrater bordetpilgrimsvandringar. och oförglömliga Vi har också fått en riktigt detaljrik redogörelse Vi har också fått en riktigt detaljrik redogörelse Anneli Lövstav Lövstav Anneli att komma med några kommentarer om vårt församlingshem: av en av Brahekyrkan, Brahekyrkan, en fantastiskt fantastiskt rikt rikt utsmyckad utsmyckad Vi vill vill tacka tacka våra våra fantastiska fantastiska sommarjobbare sommarjobbare Ali, Ali, Vi kyrka med mycket historia. I mitt tycke en mycket I mitt tycke en ”ManAhmed ”Det är ett toppenställe!” ”Här får mankyrka bådemed mat ochhistoria. god gemenskap!” möterochalltid Mursal som hjälpte hjälpte oss oss under under Mursal som mycket sevärd kyrka. Vad man bland annat kan Ahmed och mycket sevärd kyrka. Vad man bland annat kan våra pilgrimskollon. De snackade snackade och och busade busade med med vänner att prata med.” ”Alla kan komma hit huset ligger ju mitt i byn.” ”Det ärvåra ettpilgrimskollon. hus för ”hela De beskåda beskåda är är Ebba Ebba Brahes Brahes brudkrona. brudkrona. barnen, uppmärksammade uppmärksammade vad vad vi vi behövde behövde hjälp hjälp med med barnen, livet” liksom – här finns glädjen och här kan vi också trösta varandra vid begravningskaffet. ” Innan det var dags att bege sig till färjan Innan det var dags att bege sig till färjan och ryckte ryckte in in direkt. direkt. Dessutom Dessutom lagade lagade de de mat mat till till alla alla och Foto Sven G. Nilsson besökte vi Näs slottsruin på Visingsös ”Gudstjänsterna i kapellet är alltid lite speciella med sin enkelhet och närhet.”även besökte vi Näs slottsruin på Visingsös även om om det det var var Ramadan Ramadan och och de de själva själva inte inte fick fick vare vare sydligaste sydligaste udde. udde. sig äta eller dricka något under dagen. Ett stort TACK sig äta eller dricka något under dagen. Ett stort TACK Tania Holmström: till er er alla alla tre! tre! till Jag och Adriana 18 månader har besökt öppna förskolan och sopplunchen från det att hon var 5 Eva Eva Sköld SköldVill Fotodu Anna Särnå tala med en präst? Foto Anna Särnå

Församlingshemmet – 30 år av gemenskap

Pilgrimsbarn

Tala med präst

månader. Församlingsexp. 0152–346 40. 40. Kyrkoherde Kyrkoherde Ola Ola Orwinger Orwinger 346 346 41; 41; hem hem 430 430Kontakta 10. Komminister Komminister MatsOrwinger Wendt 346 346 42; 42;Församlingspedagog Församlingspedagog Anna Ola 346 41 eller Mats Församlingsexp. Ytterselövägen Ytterselövägen 8, 8, öppet öppet tisd tisd 10-12; 10-12; 0152–346 10. Mats Wendt Anna 346 Eva 43. Kyrkomusiker Kyrkomusiker Ulla Ulla Wester Wester 346 346 44. 44. Körledare Körledare Kersti Kersti Olin Olin 0704–40 0704–40 84 84 98. 98. Vaktmästare VaktmästareToresund ToresundHans HansWester Wester346 34651. 51. Särnå 346 45. 45. Församlingsassistent Församlingsassistent Eva Sköld Sköld 346 346 43. Samtliga på församlingshemmet är alltidSärnå vänliga, glada och välkomnande. Alla är alltid lika Vaktmästare Ytterselö Astrid Lännström 346 52. Vaktmästare Överselö 346 52. Barntimmelokalen Carina Svensson 346 46. Husmor och lokalvårdare Birgitta Karlsson 34646. 46. Wendt 42. och lokalvårdare Birgitta Karlsson 346 Vaktmästare Ytterselö Astrid Lännström 346 52. Vaktmästare Överselö 346 52. Barntimmelokalen Carina Svensson 346346 46. Husmor Församlingssidorna: Redaktör Maj 16; e-post e-post syster.maj@telia.com; Fotograf Sven Sven G. G. Nilsson Nilsson 070–645 070–645 80 80 15. 15. Hemsida:www.svenskakyrkan.se/stallarholmen; Hemsida:www.svenskakyrkan.se/stallarholmen;e-post e-post Församlingssidorna: Redaktör Syster Maj 411 411 16; Fotograf välkomna och vi känner oss som hemma. Detta har varit ettSyster ovärderligt år syster.maj@telia.com; för oss. stallarholmen.forsamling@svenskakyrkan.se stallarholmen.forsamling@svenskakyrkan.se

Vad är Frälsarkransen? Guds-pärlan

Oktober månads pärla är den gyllene Guds-pärlan. Den vill påminna oss om att allt liv har sitt ursprung och mål i Gud. Kristen tro vill hjälpa oss vara mer hela och sanna som människor, inte perfekta, men levande. Relationen till Gud är så central att Guds-pärlan är den största pärlan.Vi får närma oss Gud steg för steg, lekfullt och på allvar. Våra bilder av Gud utmanas och fördjupas. Vi behöver olika bilder för att beskriva vår relation till Gud. Gud är den Gud är och är jag är den jag är. Ingen bild kan fånga Gud helt och fullt, men de olika bilderna kan visa på något bortom oss själva. Martin Lönnebo skriver om Guds-pärlan: Du är gränslös. Du är nära. Du är ljus Mats Wendt Foto Sven G. Nilsson och jag är din.

Kyrktaxi

Ring 0152–186 00 för kyrktaxi. Det kostar 10 kr i vardera riktningen.

Folder med månadskalender

Månadskalendern finns som separat folder. Du kan hämta den i församlingshemmet, i kyrkorna och på webben.

Hemsidan

Gå in på vår hemsida. Där finner du fler bilder och ibland utförligare reportage.

Kollekt i mobilen!

Nu kan du ge kollekt via Swish med din mobil. Stallarholmens församlings Swish-nummer för ”Dagens kollekt” är 123 056 68 44.

GILLA STALLARHOLMEN STALLARHOLMEN 23 23 GILLA


BYGGA BO • • •

SLIPPEN! CK O H C

DAIKIN

Det lönar sig att...

UTMANAR

... välja ett auktoriserat vvs-företag!

SVERIGE

Få en VÄRMEPUMPAR elräkning med FÖR

sk k v al

DA

BÄSTA BESPARING HALVERAD I DITT HUS VÄRMEKOSTNAD – REDAN NÄSTA MÅNAD! t ite

pan Ja

c

ad

ig

e

utve

NÄR DUIKIN VI DET BÄ LL HA STA kl

Stefan Abelin

r e för Sve

A NYTTJ ET! AG R D V A ROT

Världsledande Daikin utmanar med ett komplett program värmepumpar utvecklade för Sverige.

Ring oss på 070-646 08 37

www.daikin.se

abelinsror@gmail.com

Din Daikin-specialist:

Boka ett kostnadsfritt hembesök idag!

Daniel Bäckström 070-361 88 36

Daniel Micke & Emelie

Nybyggnation Tillbyggnation Sedan 1995

Ring Micke i Stallarholmen

0152-434 63 | 070-954 91 51 www.lagermanskyl.se

070-338 30 89 www.wretstrombygg.se

Allt Allt inom måleri Nyproduktion Renovering Fönster

Rotavdrag

g! g y b m ino

S B tefan

Tel

urman

B

ygg

070-551 11 64

stefan@stefanburmanbygg.se

Stallarholmen

VI VI LÖSER LÖSER DET! DET! VI LÖSER DET! Hos oss kan du hyra alla Hos oss kan du hyra alla maskiner du behöver för Hos oss kan du hyra alla maskiner du behöver för ditt bygg- eller maskiner du behöver ditt byggeller för renoveringsprojekt. ditt bygg- eller renoveringsprojekt. renoveringsprojekt.

LARMVÄGEN 2 LARMVÄGEN 2 STRÄNGNÄS2 LARMVÄGEN STRÄNGNÄS STRÄNGNÄS Tel 0152-158 80 Tel 0152-158 80 Tel 0152-158 80

NÄR SÄKERHET GÅR FÖRST Hyr av oss

Ombyggnationer Ombyggnationer Tillbyggnationer Tillbyggnationer Nybyggnationer Nybyggnationer Byggnadsplåtslageri Ventilation Takmålning Konstsmide

Tommy & Jonny

Ring: 070-361 88 45 24 GILLA 24 GILLASTALLARHOLMEN STALLARHOLMEN

Kristian KristianÅmark Åmark070-661 070-66166668686 amarkbyggare@live.se amarkbyggare@live.se

Odensicke Gård, 645 97 Stallarholmen Tel: 0152-420070-811 00 Mobil: 070-811 42 03 42 03 info@christerforsback.com www.christerforsback.com


• • • BYGGA BO

50 TON PLÅT PER ÅR

DAGS ATT BYTA UT DITT GAMLA VENTILATIONSAGGREGAT!

Takläggarna i Mälardalen AB och Strängnäs Bygg­ nads­ plåtslageri AB är två företag i ett. I folkmun säger kunderna Takläggarna och Strängnäs Plåtslageri. I dag har företagen cirka 30 an­ ställda och gör av med ungefär 30–50 ton plåt per år. – Takläggningsarbeten är det som vi utför mest. Vi gör det i olika material och efter kundens önske­ mål. Ventilation och plåtslageri är även en stor del av våra tjänster. Vi klipper och bockar skyddsplåtar och omfattningar, och dessutom spe­ ciallackerar vi plåt efter kulörbehov, berättar Hans Tengdahl på Takläg­ garna. – Det mest udda vi har haft i plåtslageriarbete var nog en kund som ville ha luckor och väggar i sitt kök beklädda med plåt, tillägger Hans Tengdahl med ett leende. Plåt är ett vackert och ett tåligt material och passar utmärkt i ett kök.

Aggregaten som installerades på 80-talet och tidigare klarar oftast inte längre av att garantera bra inomhusluft och därmed din familjs hälsa. Men hjälpen är nära. Du hittar alltid en auktoriserad servicepartner till Fläkt Woods nära dig. Vi kan hjälpa dig med allt från service, felsökning, reparation och rengöring av kanalsystem till utbyte av befintliga aggregat och nyinstallation.

Ventilationsaggregat som installerats på 80-talet och tidigare klarar oftast inte längre av att garantera bra inomhusluft för dig och din familj. Kontakta oss redan idag så kan du andas Byt ut ditt gamla aggregat till nya RDKS från Fläkt Woods, ut. Och in. som återvinner upp till 83 % av värmen i frånluften. Med andra ord en investering för både hälsa, ekonomi och miljö. Kontakta oss redan idag så kan du andas ut. Och in.

Kontakta oss så hjälper vi dig med den bästa ventilationslösningen för just ditt boende. Vi tillhandahåller även service och reservdelar Kontakta oss så hjälper vi dig med den bästa v till äldre BAHCO och Fläkt bostadsprodukter. entilationslösningen för just ditt boende.

Tel: 0152-343 88 • E-post: info@strangnasplat.se • www.strangnasplat.se Tel: 0152-301 01 • E-post: info@taklaggarna.nu • www.taklaggarna.nu AUKTORISERAD ÅTERFÖRSÄLJARE

TEXT & FOTO: KAJSA ALMSTEDT

MH KAKEL & MOSAIK

KAKEL & BELYSNINGS­ Försäljning, service och reparation BUTIK av maskiner under samma tak

Christer, Anette, Jim, Thomas, Magnus, Staffan.

0152-410 44 • 070-777 82 48

BLANDVED

Öppet i butiken: Det blir jättebra! Brovägen 32, Stallarholmen vardagar 10–18 Andreas 070-344 05 35 Tel/Fax 0152-408 11 andreas@johnemark.se

Vi gör elinstallationer och reparationer

0159-105 26 070-714 08 80 info@metab.nu Blåbärsstigen 7, Mariefred

MAGNUS HOLM Våtrumscertifierad plattsättare. Gula Rosornas företagsby, Eskilstunavägen 34, Strängnäs Butik: 0708-883 22 12, Magnus: 073-521 20 83

Försäljning, www.johnemark.se service och reparation Försäljning, service och rep www.mhkakelmosaik.com GRUS av maskiner underavsamma tak under samma maskiner

Beställ i god tid.

tioner Repara ationer ll ta s och in ntenner, a av TV- datanät. ch tele- o klare En r tninga elbesik

lördag 10–14

SAND

HÄSTGÖDSEL

Brovägen 32, Stallarholmen Brovägen Stallarholmen SERVICE OCH REPARATION AV32, MASKINER Lantbruk • Entreprenad • Skogsbruk• Grönytor

JORD Lättarbetad, blandad med gödsel, torv & sand

Lars-Åke Johansson la@laallservice.se

www.laallservice.se

• Lantbruk • Entreprenad • Skogsbruk • Grönytor • Även AC-service på alla slags fordon Försäljning service och reparation Brovägen 32, 645 62 Stallarholmen Anders Kjäll 070-344 40 35 maskintjanst@sverige.nu

Rune Rask 070-660 12 74 Anders Kjäll 070-344 40 35 Lantbruk • Entreprenad • Skogsbruk• Lantbruk • Entreprenad • Skogsbruk• Grönytor rune.rask@traktorcentralen.se maskintjanst@sverige.nu GILLA GILLASTALLARHOLMEN STALLARHOLMEN25 25


DET HÄNDER I OKTOBER • • •

FREDAG 30/9 Fredagsmys för barn åk 1–5. Vi leker, pysslar och fikar. Fri entré. Gula Industrihuset, Mötesplatsen, 16.00–17.30 LÖRDAG 1/10 Plöjning med veterantraktorer. Mer info via Staffan, 070-885 47 82. Vikingavallen, 10.00

annat bygger på intervjuer med många av Boyes nära och kära. Fri entré. Stal­ larholmens bibliotek, 19.00 TISDAG 4/10 Tankar & Toner – Musikcafé kring tema tro. Berättelser, tänkvärdheter och musik. Arr: Stallarholmens församling, Drömfabriken. Stanna gärna och fika efteråt! Gula Industrihuset, Mötes­plats Stallarholmen, 19.00 ONSDAG 5/10 PRO ordnar bingo. Församlingshemmet, 13.00

LÖRDAG 1/10 Motormarknad på Vikingavallen. En happening för hela familjen med veteranplöjning, utställare med traktor­ er, lastbilar, entreprenadmaskiner mm. Hoppborg, loppis och förtäring. Vikingavallen, 10.00–16.00 LÖRDAG 1/10 En dag i hälsans tecken med Projekt Sofflocket. Prova olika träningspass, massage, testa blodtrycket, träffa soff­ locksdeltagarna, möt hälsoutställare m.m. Dricka och tilltugg. För både unga och gamla! Mötesplats Stallarhol­ men, Gula Industrihuset, 10.00–14.00

ONSDAG 5/10 Möte kring Bygdeband. Ta med infor­ mation, ställ frågor och ge synpunkter. Du behöver inte vara medlem i Hem­ bygdsföreningen för att komma till mötet – alla är välkomna! Hembygdsgården vid Toresund, 18.00 TORSDAG 6/10 SPF Seniorerna inbjuder till Torsdags­träff. Seniorshop. Höstens och vinterns kollektioner visas av egna mannekänger. Kaffe och lotterier. Välkomna! Mötesplats Stallarholmen, Gula Industrihuset, 14.00 SÖNDAG 9/10 Högmässa med skördefest. Präst Ola Orwinger. Överselö kyrka, 11.00

LÖRDAG 1/10 Fotboll div 4. SSK–BK Sport. Sista hemmamatchen för SSK i division 4! Toresunds IP, 15.00

MÅNDAG 3/10 Karin Boye och de hon älskade. PiaKristina Garde berät­ tar om sina böcker om Karin Boye som bland 26 GILLA STALLARHOLMEN

MÅNDAG 10/10 Den populära Seniorpuben fortsätter (1 gång per månad)! Enkel förtäring, dryck och underhållning för 100 kr. Alla seniorer välkomna! Värdshuset Gripen, 19.00 TISDAG 11/10 Höstpremiär för Drömfabrikens filmklubb. För film, se hemsidan (dromfabriken.net). Medlemskap i filmklubben krävs. Kostar 200 kr för 6 ggr och löses vid entrén. Möjlighet att fika efteråt. Mötesplats Stallarholmen, Gula Indus­ trihuset, 18.30 FREDAG 14/10 Visning inför auktion i Gula Industri­ huset, 12.00–16.00.

SÖNDAG 16/10 Mässa med stora och små. Präst Mats Wendt. Franciskuskapellet, 11.00 ONSDAG 19/10 PRO ordnar bingo. Församlingshemmet, 13.00 ONSDAG 19/10 BOOKworms. Bokklubb för åk 4–6. Stallarholmens bibliotek, 14.10–15.10 ONSDAG 19/10 Hantverkscafé. Ta med dig din stick­ ning, virkning, broderi, så handarbetar vi tillsammans! Kaffe och te med dopp, 20 kr. Gula Industrihuset, Mötes­platsen, 18.30

FREDAG 14/10 Fredagsmys för barn åk 1–5. Vi leker, pysslar och fikar. Fri entré. Gula Indu­ stri­huset, Mötesplatsen, 16.00–17.30 LÖRDAG 15/10 Visning inför auktion i Gula Industri­ huset, 11.00–14.00.

MÅNDAG 10/10 Främlingar? Sagostund. Församlingshemmet, Öppna förskolan, 10.00 MÅNDAG 10/10 PRO ordnar träff med ärtsoppa. Underhållning av Björn Hemstad. Pris 80 kr. Anmälan senast 3/10 till Viola (0152-402 85) eller mail (pia-kjell@telia. com). Församlingshemmet, 13.00

SÖNDAG 16/10 Auktion i Gula Industrihuset, 10.00.

FREDAG 21/10 Företagarfrukost. ”Jag vill bli profet i min hemstad!”. Hur ökar jag försäljnin­ gen på hemmaplan? Med Per Olof Berg, professor i entreprenörskap. Vi bjuder på frukost. Anmälan via mail (stefan@ dromfabriken.net). Mötesplats Stallar­ holmen, Gula Industrihuset, 7.30

LÖRDAG 15/10 Stallarholmsloppet. Start 13.30 för Kn­ atteloppet (500 m) och Korta distansen (2,5 km). Start 14.00 för Långa dis­ tansen (5 km & 10 km). För betalning och annan information, se annons sid 3. Toresunds IP, 13.30

SÖNDAG 2/10 Fotboll div 6. SSK – Triangelns IK U. Sista hemmamatchen för SSK i division 6! Toresunds IP, 13.00 SÖNDAG 2/10 Föredrag: ”Riskerna med elektromagnetiska fält”. Med Olle Johansson, institutionen för neurovetenskap, Karo­ linska Institutet. Arr: Resebyrån för inre resor. Mer info via hemsidan (www.inreresor.se). Björkudden, Fabriksvägen 4, 16.0019.00

SÖNDAG 16/10 Stallarholmens cykellopp. Cykla 35 km, mestadels på Selaön. Minimiålder för deltagande är 18 år. För mer info, se annons sid 3. Toresunds IP, 10.00

LÖRDAG 15/10 I humlans tecken. Hummelvetaren Jens Ray berättar om humlans liv och beteende. Arr: Hembygdsföreningen. Anmälan senast 13/10 till Ylva (070495 25 45, ylvatiger@gmail.com). Hembygdsgården vid Toresund, 14.00

FREDAG 21/10 Drömfabrikens teatersällskap ger: Vem är rädd för Virginia Woolf. Biljetter 150 kr, köps på Preem eller vid dörren. Mötesplats Stallarholmen, Gula Industrihuset, 19.00 LÖRDAG 22/10 Drömfabrikens teatersällskap ger: Vem är rädd för Virginia Woolf. Biljetter 150 kr, köps på Preem eller vid dörren. Mötesplats Stallarholmen, Gula Industrihuset, 19.00 SÖNDAG 23/10 Drömfabrikens teatersällskap ger: Vem är rädd för Virginia Woolf. Biljetter 150 kr, köps på Preem eller vid dörren. Mötesplats Stallarholmen, Gula Industrihuset, 15.00 FREDAG 28/10 Fredagsmys för barn åk 1–5. Vi leker, pysslar och fikar. Fri entré. Gula Indu­ strihuset, Mötesplatsen, 16.00–17.30


För fler evenemang följ oss på Facebook:

• • • ÅTERKOMMANDE

www.facebook.com/gillastallarholmen Följ även Stallarholmens Nätverks facebooksida: Vad händer i Stallarholmen?

LÖPNING (SSK) Måndagar 19.00–20.00: Löpträning Toresunds IP. Till mitten av oktober. Söndagar 19.00–20.00 och torsdagar (prel) 21.30–22.30: Fysisk träning, hinderträning, cirkelträning m m. Från mitten av oktober. www.stallarholmenssk.se

b

CYKLING (SSK) Cykelträning för vuxna, söndagar med start 10.00. Mer info via facebookgruppen Stallar­ holmens Sportklubb Cykel. Hjälm obligatoriskt.

TRÄNING – SATSAFRISKT Ordnar fem motionspass i veckan. Gula Industri­huset, Mötesplatsen: Dancy, mån 19.00–20.00, Core, tor 19.00–20.00. Sporthallen: Tabata, Styrke­Puls, lör 9.00–10.00. Barngympa, sön 17.00–17.45, Motionsgympa, sön 18.00–19.00, www.satsafrisktmotion.se

STALLARHOLMENS GOLFKLUBB Utmanande skogs- och parkbana. Verksamhet för barn, ungdomar, dam­ er, veteraner m.m. Tävlingar. www.sthgk.se YOGA Öka din kroppskännedom, styrka och uthållighet. Vuxenyoga, senioryoga, ungdomsyoga. Björkudden, Fabriks­ vägen 4. www.yogaistallarholmen.se

®

DRÖMFABRIKEN Förening som anordnar kurser i dans, musik, teater m.m. Även evenemang som Kreativa marknader och Vintage­festival. Uthyr­ning av möteslokaler. www.dromfabriken.net RESEBYRÅN FÖR INRE RESOR Förening som ordnar träffar första söndagen i månaden kring frågor av själslig och existentiell natur. www.inreresor.se

LUFTGEVÄRSSKYTTE Selaö-Toresunds Skytteförening. Tisdagar 17.30–19.30. Torsdagar 17.30–19.30. Gamla Potatislagret, Brovägen 32.

STALLARHOLMENS FRITIDSGÅRD För barn och ungdomar 12–17 år. Vi som arbetar är Linda Sandell och Anna Kihlblom. Öppettider: Måndag, 17.30–21.30. Tisdag, stängt! Onsdag, 17.30–21 30. Torsdag, stängt! Fredag, 17.30–23.00.

FOTBOLLS­TRÄNING (SSK) Träning för barn och vuxna. P08 sön 11.00–12.00. P06 tis, tor 18.00–19.00, sön 9.30–11.00. P03-04, mån, ons, fre 17.30–19.00. P00, ons 18.00–19.30. Seniorer mån, ons, tor 19.00–20.30. www.laget.se/stallarholmen

BIBLIOTEKET Öppettider Mån 16.00–19.00. Tis 10.00–12.00, 13.00–16.00. Ons 10.00–12.00, 16.00–19.00. Tor 10.00–12.00, 13.00–16.00. Utställning 3–31 oktober: Träsnitt. Kulturskolans elever i Bild & form visar träsnitt

BÅGSKYTTE Ons 18.30–20.30. Lör 14.00–16.30. Mer info: 073-866 62 40. Sporthallen.

VOLLEYBOLL För barn och ungdomar åk 1–9. Yngre i målsmans sällskap. Tisdagar 17.3019.00. Mer info, Peter Hult, 070-373 96 79. Sporthallen. PINGIS För alla åldrar. Fredagar 18.00–20.00. Sporthallen. FRIIDROTTS­TRÄNING Alla som vill träna är välkomna, unga som gamla. Arr: IFK Strängnäs. Tisdagar 18.00– 19.00, Toresunds IP.

STALLARHOLMENS FÖRSAMLING Sopplunch, öppen förskola, guds­ tjäns­ter, barnkörer, ungdomsledar­ utbildning. www.svenskakyrkan.se/stallarholmen

¨

SPF SENIORERNA STALLAR­HOLMEN Pensionärsförening. Anordnar bridge, canasta, akvarellmåleri, bokcirkel, linedance, boule, gillesdanser och engelska. Ordnar även öppna träffar.

PRO STALLARHOLMEN Pensionärsförening. Anordnar sittgymnastik, läsecirkel, musikcirkel, vinkunskap, data, kortspel och friskvård. Ordnar även öppna träffar. Boulespel vid Östabadet tisdagar och torsdagar 13.00. www.pro.se/stallarholmen

STALLAR­HOLMENS RÖDA KORS­KRETS Genomför insamlingar, håller café öppet på vårdcentralen i Mariefred på onsdagar och genomför väntjänst bland annat på Thomas­gården i Sträng­ näs. Sygruppen träffas tisdagar 10.00 på Dalkarlsvägen 2B. Mer info via ordf Staffan Andrén, 0152-434 98. STALLARHOLMENS HEMBYGDS­FÖRENING Anordnar välbesökta akti­viteter med anknytning till Stallarholmen. Hembygdsgård med museum. Doku­ menterar gamla tiders seder och bruk. www.hembygd.se/stallarholmen

"

STALLARHOLMENS NÄTVERK Förening som arbetar för Stallar­holmens bästa. Besök oss även på Facebook: Vad händer i Stallarhol­ men? www.stallarholmen.info

STALLARHOLMENS VIKINGAR Årlig vikingafestival i juli. www.stallarholmensvikingar.se

Församlingskalendarium Församlingshemmet Kyrkans öppna förskola 3/10, 7/10, 10/10, 14/10, 17/10, 21/10, 24/10, 28/10, 31/10. Barntimmar 6/10, 13/10, 20/10, 27/10. Tonsillar 12/10, 19/10, 26/10. Tonfiskar 13/10, 20/10, 27/10. Konfirmander 4/10, 11/10, 18/10, 25/10. Mariakören 2/10, 9/10, 16/10, 23/10, 30/10. Stallarholmens seniorkör Tider meddelas senare. Sopplunch 6/10, 13/10, 20/10, 27/10.

Mötesplatsen Tankar och toner 4/10 kl. 19

Gudstjänster 2 oktober, Den helige Mikaels dag Högmässa kl. 11 i Ytterselö kyrka. Mats Wendt.

9 oktober, Tacksägelsedagen Högmässa med skördefest kl. 11 i Överselö kyrka. Ola Orwinger. 11 oktober, (tisdag) Förbönsmässa kl. 17 vid AFJB i Toresunds kyrka. Mats Wendt. 16 oktober, Tjugoförsta söndagen efter Trefaldighet Mässa med stora och små kl. 11 i Franciskuskapellet. Mats Wendt. 23 oktober, Tjugoandra söndagen efter Trefaldighet Högmässa kl. 11 i Ytterselö kyrka. Ola Orwinger. 30 oktober, Tjugotredje söndagen efter Trefaldighet Högmässa kl. 11 i Toresunds kyrka. Ola Orwinger.

Franciskuskapellet

Förbön för jordens barn kl. 8.30 4/10, 18/10, 25/10.

Klostergården

Mässa kl. 18.30 6/10, 13/10, 20/10, 27/10.

GILLA STALLARHOLMEN 27


gä sel

r i l b la l A

e r a n n vi

ed m

n ä r t S

Välj Strängnäs-el! Ett grönt elavtal som gynnar det lokala föreningslivet. Med Strängnäs-el får du ett elavtal med en unik prismix av fast och rörligt elpris. Det gör att du kan känna dig trygg om priset går upp och smart när priset går ner. Med Strängnäs-el tar du även hänsyn till miljön. Elen är 100% förnybar och produceras lokalt i kraftvärmeverket i Strängnäs. Ett grönt elavtal helt enkelt. Det är du som väljer Strängnäs-el som väljer vilken lokal förening som SEVAB ska stödja. Teckna Strängnäs-el på sevab.com eller genom att ringa kundservice på 0152-46050

Följ Strängnäs-el på facebook. sevab.com