Gilla Stallarholmen - April 2016

Page 1

• SM-GULD TILL JENNIE

NOTISER PAUSA

• UPPBROTT & FÖRÄNDRING

KALENDARIUM

• FETARE ÄN NÅGONSIN APRIL 2016

RÖSTA

fram Stallarholmens viktigaste frågor

Rena snurren när det dansas på Vallen

Rektor von Rosen ”Vi behöver samla alla goda krafter”


INGÅNG • • •

Samla alla goda krafter förstoringsglaset på det viktigaste vi har på orten: Stallarholmsskolan. Skolan har sen rektor Diana von Rosen startade i augusti 2014 genomgått större förändringar än på många år. Nio nya lärare, massor av nya rutiner, nytt föräldraråd, införandet av pedagogiska träffar för att bara nämna några.

GILLA STALLARHOLMEN

LÖRDAG 30 APRIL

NU SÄTTER VI

underbart att kunna skriva att allt detta nya också är tydliga tecken på en positiv utveckling för Stallarholmsskolan. Men bilden är inte så enkel. Ett bekymmer som skolan står inför 2016 är att röda siffror måste bli gröna, vilket kommer innebära besparingar. Skolan är inne i en tung fas, konstaterar Diana von Rosen i en lång intervju (sid 8–9). Det är tärande att jobba på en arbetsplats där man ständigt påminns om de knappa resurserna och där arbetsbördan gradvis ökar. DET HADE VARIT

Diana von Rosen, Stallarholmsskolans rektor. FOTO FILIPPA MAYRHOFER

Det finns förstås en risk med att berätta om skolans mörkare sidor: att föräldrar väljer att ta barnen till andra skolor, vilket undergräver ekonomin ytterligare. Men samtidigt finns det en stark kraft i att uppriktigt lägga alla korten på bordet. Det kan skapa kamplust och kreativitet.

VALBORGSFIRANDE VID ÖSTABADET.

MER INFO: www.stallarholmen.info FOTO: SVEN G NILSSON

Långsiktigt arbete handlat om utbildning och lärande. I Försvarsmakten, i ett privat företag inriktat mot gymnasie- och vuxenutbildning, samt i kommuner inriktat mot förskola och grundskola. Det har varit intressanta, viktiga och roliga uppdrag. Men det som sticker ut som viktigast av dem alla är åren med de yngsta, alltså förskolan och grundskolan. Professor Michael Fullan, en internationellt erkänd skolforskare, skrev boken “The moral imperativ realized” vilket kan förstås som “att inse det moraliska åtagandet”. Han menar att vara verksam i skolan är att ta och ha ett moraliskt åtagande för både den enskilda individen och för det framtida samhällets tillkomst. Kalla det gärna en samhällets tjänare. Inte för att förminska chefer och medarbetare, snarare tvärtom. Det kräver väldigt hög kompetens för att kunna balansera det professionella kravet och en närhet i dialogen med övriga aktörer i skolan. Jag tycker att det är ett viktigt perspektiv på vad skolan handlar om, att ge barn och ungdomar förutsättningar att kunna forma sin och vår gemensamma framtid.

HELA MITT YRKESLIV HAR

OM DETTA SKA VARA MÖJLIGT, behöver arbetet vara långsiktigt för att bli hållbart. God skolutveckling och bra arbetsmiljö går hand i hand. Här ser jag brister som lett till sjukskrivningar och det vill jag rätta till. För mig handlar lärandet om att dels utveckla kunskaper och färdigheter hos eleverna, men också att utveckla förmågan att samspela, kommunicera, problemlösa och manövrera i sammanhang utan givna svar. Därför är det nödvändigt att göra elever medskapande i sitt lärande, för lärare kan undervisa, men det är i slutänden elever som lär. Framgångsfaktorer som jag har med mig från två tidigare kommuner är att politik och tjänstemannaledning ger förutsättningar för rektors och lärares pedagogiska ledarskap så att ett kollegialt lärande kan ordnas för att utveckla undervisning och bedömarkompetens, samt integrera digital teknik i ledning och lärande.

Förmodligen ett av Sveriges bästa lokala månadsmagasin. REDAKTÖR Stefan Seidel 070-285 10 25 stefan@gillastallarholmen.se LAYOUT Annsofi Ericsson Petrini 070-788 40 19 annsofi@gillastallarholmen.se PR/ANNONSER Kajsa Almstedt 072-036 17 43 kajsa@gillastallarholmen.se REPORTAGE Hanna Ekelund Anna Särnå

FOTO Lillan Gustavsson

ÖVRIGA MEDVERKANDE Anette Elvelind, Filippa Mayrhofer, Marianne Wilander, Minna Billström, Sven G Nilsson, Tony Lööw. UPPLAGA 3 800 ex. DISTRIBUTION Delas ut till alla hushåll i Stallarholmens kommundel. Finns att hämta i tidningsställ och caféer i Stallarholmen, Strängnäs, Mariefred och Åker. NÄSTA NUMMER Kommer torsdag 28/4. Materialstopp måndag 18/4. FACEBOOK Gilla Stallarholmen. HEMSIDA www.gillastallarholmen.se TRYCK Danagårds Litho. FOTO FRAMSIDAN Lillan Gustavsson.

NOTISER PAUSA

• SM-GULD TILL JENNIE

• UPPBROTT & FÖRÄNDRING

KALENDARIUM

FETARE ÄN NÅGONSIN

APRIL 2016

alla de goda krafterna som finns kring skolan, säger Diana under vårt samtal. Jag tror hon är inne på rätt spår. Ta fram en attraktiv målbild för skolan och få alla att bidra till skolbygget: elever, lärare, föräldrar, ja hela bygden. Tillsammans kan vi skapa en stolthet runt Stallarholmsskolan!

NU BEHÖVER VI SAMLA

STEFAN SEIDEL, REDAKTÖR

2 GILLA STALLARHOLMEN

för mig under närmare 15 år som förälder till barn på skolan. Jag har sett och upplevt mycket fantastisk verksamhet. Jag har också sett svårigheter att bygga hållbara strukturer, då elevantalet är en aning för litet. Jag tror att detta är skolans största utmaning. Framgångsfaktorn är att alla intressenter är öppna för dynamiska lösningar utifrån elevgruppens storlek. Som jag känner bygd och skola borde det inte vara omöjligt, då ett entreprenöriellt förhållningssätt kännetecknar Stallarholmen för mig.

STALLARHOLMSSKOLAN HAR BETYTT MYCKET

TONY LÖÖW, UTBILDNINGSCHEF I STRÄNGNÄS KOMMUN. TILLTRÄDDE 1 MARS.

RÖSTA fram Stallarholmens viktigaste frågor

Rena snurren när det dansas på Vallen

Rektor von Rosen ”Vi behöver samla alla goda krafter”


GILLA STALLARHOLMEN 3


NOTISER • • •

Välkommen till nyckelgym i Stallarholmen!

Ur SvenGes fotoarkiv

PÅSKSPEL PÅ FRÖBERGA Himmelsfärdsdag år 2000 och år 2001 arrangera” Kristi de Stallarholmens församling påskspel på Fröberga gård. Ett stort antal, ca 90 personer, medverkade. Tillsammans med den stora publiken upplevde vi hela påskdramatiken. Vädret var varmt och soligt och naturen runtom gav en fin inramning till spelet. Några röster ur publiken: ”Imponerande! Stark upplevelse! Ett bra sätt för en församling att framföra budskapet! Gripande! Man fick en ’Oberammergau-känsla’ men mer personligt och innerligare.” Bilden visar översteprästernas vakter i väntan på att gripa Jesus. I bakgrunden väntar folket.

SVEN G NILSSON, FOTOGRAF

Ny träningsutrustning på Nyckelgym i Stallarholmen! Delar av styrkeutrustningen på Nyckelgymmet är nu ersatt med ny. Nytt på gymmet är en bålrotator från Body Solid samt fyra nya Impulse Dual maskiner. Det som är speciellt med Impulse Dual maskinerna är att du kan göra två övningar i varje maskin. • Benpress och vader • Bröst och axelpress • Bicepscurl och tricepspress • Mage och rygg För dig som gillar att träna med fria vikter finns det ny Smithmaskin och en kombinerad frivikts benpress och hack squat.

Återfunnet stöldgods I början av året stals flera båtmotorer vid Ringsö utanför Selaön. Men i samband med en kontroll av en lastbil i Riga i februari kunde man konstatera att det fanns fyra stulna Ringsömotorer i lasten. Nu ska motorerna återbördas till sina ägare. Det var bland annat tack vare en logga från GeCe Motor & Marin i Stallarholmen som motorerna kunde identifieras. Göran Carrehed, som driver verksamheten, har haft flera av båtägarna som sina kunder. Hans tips när det gäller att skydda sin egendom: – Ta gärna bort kåpan från motorn under vinterförvaringen, då blir den mindre stöldbegärlig. Låt sy upp en kåpa i markisväv istället så motorn skyddas. Om du har båten på en vagn, lås gärna fast båten i vagnen med kätting och dra den även några varv runt motorn, menar han. STEFAN SEIDEL

träningskort och priser Årskort för 2 700 kr Autogiro 225 kr/månad i 12 minst månader.

beställa kort Mejla beställning till nyckelgym@hotmail.com Detaljerade köpinstruktioner finns på www.nyckelgym.se Information om medlemsvillkor och autogirovillkor finns på vår hemsida eller kontakta oss på telefon.

kontakta oss e-post: nyckelgym@hotmail.com telefon: 0705-18 96 75. telefontid: mån/ons/fre kl. 9–12

S TA L L A R H O L M E N

Säsongsupptakt av

SENIORPUB

på Värdshuset Gripen Måndagen den 11 april kl. 19—21. Enkel förtäring, underhållning. Kom med du också. Bli medlem i SPF • Kontakt: 0152-405 16 spfstallarholmen@outlook.com

4 GILLA STALLARHOLMEN


FOTO: LILLAN GUSTAVSSON

FOTO: MARIANNE WILANDER.

• • • NOTISER

Tuff Vasa. 9 tim 52 min

SM-guld till Jennie!

I förra numret av Gilla porträtterade vi Daniel Hellmark som brutit nacken under sommaren men kommit tillbaka med mycken envishet och tränade inför Vasaloppet. Målet var att slå morbroderns rekord på 8 tim och 5 min. Så, hur gick det? – Det kändes oförskämt bra innan loppet, och ända tills jag åkt en mil. Sen fanns inga spår att åka på längre och det var bara stakning som gällde hela vägen till Mora, berättar han. Till skillnad från många medåkare bröt han dock inte loppet utan gick i mål på 9 tim 52 minuter. – Jag var väldigt nöjd över att komma i mål, trots att jag missade tiden med nästan 2 timmar. Det är en ganska ovanlig känsla för mig, konstaterar han.

Det är i bågskytte vi är vana att kamma hem guldmedaljer, men den här gången är det i luftgevärsskytte som en stallarholmsbo har hamnat allra högst upp på prispallen. Det var i riksfinalen i Skyttiaden i mars som fullträffen kom för 15-åriga Jennie Jojo Touron som skjuter för Mariefred-Kärnbo. Men oj vilken dramatik! Inför finalen låg hon 0,1 poäng efter ledande Casper Fredriksson. Med två skott kvar av finalrundan ledde hon med 0,4 men med en ganska svag träff hamnade hon i besvärligt underläge inför det sista skottet. Men det sista skottet var närapå en fullträff och gjorde att hon segade sig förbi konkurrenten och blev SM-vinnare med minsta möjliga marginal, 0,1 poäng.

STEFAN SEIDEL

Varje månad berättar Minna Billström om människor i Stallarholmen som på olika sätt berört henne och som gjort något som sticker ut.

TOM ANDERSSON ”Vi vill bli så stora som möjligt”

STEFAN SEIDEL

FOTO: LILLAN GUSTAVSSON

NYTT FESTIVALREKORD

Inte kunde det väl komma ännu fler människor än vid förra årets Korv & Brödfestival? Jo! – Nytt publikrekord. Den här gången kom över 4 000 personer, konstaterar Lasse Dahlén, Köttbutiken, som tillsammans med Maria Printz arrangerat festivalen. Den femårsjubilerande festivalen som ägde rum 12 mars hade bästa tänkbara väderinramning med strålande solsken och skön vårkänsla. Men det är inte bara publikantalet som stadigt vuxit utan även konceptet. Vid sidan om försäljningen fanns möjliget att göra eget pinnbröd, lyssna till föredrag, delta i workshops, digga musik m.m. En alltmer helgjuten festival som sätter Stallarholmen på kartan.

MINNAS SPALT

När Tom Andersson, 16, fick frågan av sina vänner Mikaela och Billie om han ville starta en podcast svarade han ja. Alla tre lyssnar själva på podcastar och de bestämde sig för att starta en egen. – Vi ville nå ut till människor och prata om våra åsikter och tänkte att podcasting var ett bra forum, förklarar Tom. Tom, som bott i Stallarholmen under hela sin uppväxttid men nu flyttat till Strängnäs, berättar att de träffas på måndagar för att brainstorma idéer. De försöker ta med så aktuella ämnen som möjligt men också blanda in egna erfarenheter. – Det är viktigt att prata om saker som intresserar folk. Vi riktar oss framförallt till ungdomar men också de som vill ha en inblick i ungas liv, berättar Tom. Nästa gång de träffas är på torsdagar. Tills dess ska alla tänkt på vad de kan prata om runt de ämnen som de har bestämt. – Sedan kopplar vi in alla tekniska prylar och kör igång. Vi försöker alltid få bra övergångar mellan ämnena så att det känns naturligt, säger Tom. Efter det sätter sig Billie och klipper ihop avsnittet. Podcasten Ung & Tung publiceras sedan på söndagar. Just nu är målet att hålla igång i ett år och sedan se hur det går. – Vi vill såklart nå ut till fler och fler och bli så stora som möjligt, förklarar Tom. Han berättar också att det bästa med att podda är det som sedan måste klippas bort, som bloopers. – Till exempel försöker Billie alltid vara seriös, men jag och Mikaela kan inte ta henne på allvar så vi börjar alltid skratta, avslutar Tom. MINNA BILLSTRÖM

STEFAN SEIDEL

GILLA GILLASTALLARHOLMEN STALLARHOLMEN55


FÖRETAGARE PÅ HEMMAPLAN • • •

Jag vill bara ha... Stallarholmens RödaKorskrets håller vårdcentralens café i Mariefred öppet en dag i veckan. Har en sygrupp som stickar plagg till försäljning. Stödjer och besöker äldre i vårt samhälle genom väntjänst. VÄLKOMNA ATT TA DEL I VÅR VERKSAMHET!

För information kontakta ordf Staffan Andrén på tel 0152-434 98. Läs mer om om Röda Korsets hjälpverksamhet på: www.redcross.se

STALLARHOLMEN

S TA L L A R H O L M E N

TORSDAGSTRÄFF Torsdagen den 7 april kl 14.00 på Mötesplatsen i Gula Industrihuset Sveriges nationalparker, en rundvandring med bilder av Bengt Bern. Kaffe och lotterier. Välkomna! Kom med du också. Bli medlem i SPF • Kontakt: 0152-405 16 spfstallarholmen@outlook.com

Carina Svensson CERTIFIERAD MASSÖR

Massageterapi för både muskulära besvär och avslappning, gedigen utbildning och erfarenhet sen 1991 Dalkarlsvägen 2, gaveln Stallarholmen Tel: 070- 67 162 49

STALLARHOLM ENS TOBAK GODIS • LÄSK • GLASS TIDNINGAR • LEKSAKER

ÖPPETTIDER: MÅN–FRE 9–19 LÖR 10–19 SÖN STÄNGT

När jag kliver in på däckfirman Hjulia Däck & Fälg i tegelbruket i Stallarholmen väcks mitt ha-begär. Vart jag än vänder blicken fastnar mitt öga på runda, fina, glänsande, kromade fälgar i olika former. I upphängda specialhyllor står de svarta däcken i olika storlekar på rad. Det är dubbat, odubbat, en del med breda zigzagmönster och andra med tjocka raka mönster. – De flesta fälgarna görs i krom idag. Det är ett mycket lättare och billigare material än stål, berättar Daniel Järvenpää, ägare till däckfirman. En stor del av marknadens däck, även de mest kända märkena, tillverkas idag i Asien och är av toppkvalitet. Däck och fälgstorlekarna varierar från skottkärra till stora lastbilar och härliga amerikanska retrobilar. – Våra kunder kommer ända från Norge, Finland och Danmark, säger Daniel Järvenpää. Själv skulle jag gärna vilja klä upp min bil med ett par häftiga kromade fälgar med matchande sommardäck och till vintern en fälg som kanske inte är så utstickande, fast gärna med ett par tuffa mönstrade dubbdäck! TEXT & FOTO: KAJSA ALMSTEDT

Välkomna till Selaötorget! Månadens erbjudande APRIL

Stallarholmens Tobak

ÖPPET: lösviktsgodis

5,90 hg

SEPPO MIKKOLA

RYGG LED NERVSPECIALIST Diskbråck, ischias, huvudvärk m.m.

a t all Öppe gar a d Lör 15

Lasses Antikt & Begagnat

VÄLKOMNA! Tel: 0152-434 30 Rosendalsvägen 8, Stallarholmen Tel: 070-759 00 65

6 GILLA STALLARHOLMEN

Vardagar 6.00–16.00 Lördagar 8.00 –15.00 Selaötorget Tel: 0152-71 08 19

Välkommen till Din butik! 073-895 24 19

33 års erfarenhet Medverkat i SVT:s Livslust, Må Bra samt Aftonbladet Hälsa Referenser: www.seppo.nu

OHLSSONS HEMBAGERI

¢

10–

Lasses ¢

Antikt & Begagnat Öppet alla lördagar 10–15 073-875 88 45

Vi hyr ut lokaler och lägenheter i Stallarholmen, Strängnäs och Mariefred

FÖRVALTNING HAMMARSTEDT FASTIGHETS FÖRVALTNING

Kontoret öppet mån–tors 10–16. Tel: 0152-252 94


• • • FÖRETAGARE PÅ HEMMAPLAN

3"#"55

#"%,"3 ĹŠ )"/%%6,4503,"3 0$) "//"5 'Â’3 #"%36..&5 -BOHFOGFME (BNMB 5FHFMCSVLFU

Reparerar det MESTA!

Trädgürdsmaskiner, tigersügar Fyrhjulingar, äldre motorcyklar m.m. Svarvning, fräsning, svetsning

B

A OK

NU

PARTYTÄLT • LAGERHALLAR • MONTERING • REPARATION • SERVICE

NISSES MEKANISKA

Tel: 0152-190 71 Mobil: 070-666 27 31 Epost: info@mondemo www.mondemo.se

070-344 29 18

Granmarvägen 7, Stallarholmen

Bed & Breakfast

SONJAS HÅRATELJÉ Klippning & hürvürd fÜr hela familjen! ÖPPETTIDER:

TINAS THAIMASSAGE

samt oljemassage

Kvarnvägen 1C, Stallarholmen

MĂĽn – tors 9 – 18 Fredag 9 – 16 Lunchstängt 12 – 13

• 073-909 82 16

VĂ„LKOMNA!

073-677 05 46 Husbyholmsvägen 14 A

Tar bĂĽde kort och kontanter!

Ă–sta GĂĽrd Tel: 0152-430 11, 645 62 Stallarholmen 070-201 51 05

Kolla in sommarens ridläger pĂĽ vĂĽr hemsida! • Turridning ĂĽret om • Ridskolan: Ett fĂĽtal lediga platser finnes.

expert er inom isl andshä star!

• Dagskonferenser samt fÜretagsevent Mer info pü hemsidan. Kontaktuppgifter nedan.

Edeby GĂĽrd • Johanna Elgholm Islandshästutbildning www.islandshest.se | 0152-454 46 | stallet@islandshest.se

ostagard@telia.com www.ostagard.se

Project Namayan ‌.arbetar med Hjälp till självhjälp i Tanzania. Vi undervisar Maasaikvinnor i olika handarbeten fĂśr att hjälpa dom ge sina barn skolgĂĽng men ocksĂĽ fĂśr att kunna fĂśrändra sitt vardagsliv där ofta mat och kläder saknas. NĂĽgra kvinnor ska nu fĂĽ hjälp med ett â€?startpaketâ€? fĂśr att fĂśrsĂśka stĂĽ pĂĽ egna ben. Spännande!

NYHET! PENNFODRAL i glada färger tillverkade i Sabilo. Plats fÜr münga pennor som är lätt att ha ordning pü. Bara att rulla ihop när du är klar.

Vi behĂśver Din hjälp! Bli mĂĽnadsgivare och du fĂĽr en gĂĽva av en tacksam mor. Skriv till: info@projectnamayan.com eller ring 0702-661214 Ge en gĂĽva direkt till: Plusgiro 602 30 91– 9 eller swisha pĂĽ 0705 291214

Titta gärna in pü vür hemsida: www.projectnamayan.com

EN RIKTIGT BRA BILVERKSTAD NĂ„RA DIG! Vi servar och reparerar ALLA bilmärken! Vi är ackrediterade och fĂĽr â€?släckaâ€? 2:or som du fĂĽtt pĂĽ Bilprovningen! BROVĂ„GEN 32, STALLARHOLMEN • TELEFON 0152-405 56 • www.biltjänst.nu

GILLA STALLARHOLMEN 7


DEN MÖDOSAMMA RESAN Skolan är det viktigaste vi har i Stallarholmen. Om skolan mår bra skapar det goda förutsättningar för att hela bygden ska må bra. Men Stallarholmsskolan har haft det tufft under en tid och nu väntar nya nedskärningar. Nu startar vi en serie artiklar där vi belyser skolan från olika håll och startar med en längre intervju med skolans rektor Diana von Rosen. Vi tar med oss hennes slutord i den här artikeln: Vi måste samla alla goda krafter, skolledning, lärare, elever, föräldrar, frivilliga, för att tillsammans få Stallarholmsskolan att blomstra! TEXT: STEFAN SEIDEL ILLUSTRATION: ANNSOFI ERICSSON PETRINI

Stallarholmsskolan startade 2016 med 3,2 miljoner i röda siffror. Efter några tuffa åtgärder kommer budgeten vara i balans från höstterminen. Vi satte oss i ett långt samtal med skolans rektor Diana von Rosen för att lyssna till hennes tankar om ekonomin, skapandet av goda rutiner och hur hon arbetar för att staka ut en positiv riktning för Stallarholmsskolan. Stallarholmsskolan är ortens motor. Den berör skolans circa 430 elever, den berör barnens föräldrar och den har en avgörande betydelse för Stallarholmens attraktionskraft. En väl fungerande skola kan locka flera människor att bosätta sig här. Det gör också rektorn Diana von Rosen till den viktigaste personen i Stallarholmen. Under två långa samtal i början av mars träffade jag rektorn för att prata om skolan, och vid det första tillfället var en annan viktig person närvarande: biträdande rektor Eva Pettersson. Men veckan efter samtalet kom beskedet att Eva slutar på skolan sista april. En nyhet som kom som en fullständig överraskning för lärarna. Tuff plan Vi fortsätter med de tunga nyheterna. En bit in i mars lade ledningen fram en plan för hur miljonunderskottet ska bort och hur man ska hitta en hållbar lösning för att få en ekonomi i balans. Här presenterades en lång rad förslag 8 GILLA STALLARHOLMEN

till åtgärder att genomföras från höstterminen, bland annat: • Att eventuellt skapa tre grupper istället för fyra i blivande årskurs 1 och 2. Lärarna har fått i uppgift att tillsammans med rektor ta fram en grund som sedan kan utvecklas i dialog med föräldrar. • Att fritidspersonalen minskas från 5,5 till 3,5 tjänster, där målet är att de 3,5 tjänsterna ska besättas av utbildad personal. • Att antalet assistenttjänster utreds och kan komma att minska från 14 till 5 tjänster. Vilken blir konsekvensen av den drastiska kapningen av antalet assistenter? Framförallt mot bakgrund av att rektorn uppger att närmare en tredjedel av skolans elever har särskilda behov? Här blir en av Dianas grundtankar synliga. Medan vi som gått i skolan för några decennier sedan är vana vid att man lyfter ut elever med särskilda behov och skapar nya grupper, vill Diana så långt det bara är möjligt att alla elever ska vara kvar i klassrummet med sina kompisar. Den viktigaste utmaningen, menar rektorn, är att höja kompetensen hos lärarna så att de blir ännu bättre på att se behoven hos varje enskild elev och kan ge varje elev stöd på bästa sätt. – Vi behöver skapa ett elevhälsoarbete där varje barn i behov av särskilt stöd får det. Elevassistenter är inte den enda formen av särskilt stöd som finns. Det kan handla om anpass-

ningar av material, skoldagens längd eller speciallärarstöd. Varje behov behöver utredas noggrant så att vi sätter in rätt stöd. – Det är bland annat därför vi har anställt två specialpedagoger på skolan, för att de ska hjälpa till i alla led från klassrum till skolans elevhälsogrupp. Det här sättet att jobba fungerar. Det har jag själv upplevt som lärare, säger Diana. Glädje och nyfikenhet Diana von Rosen har varit rektor för skolan sen augusti 2014. Den viktigaste egenskapen hos en rektor är att kunna lyssna på både elever och lärare och se varje människas utvecklingsmöjligheter, sa hon som nybakad skolledare. Hur ser hennes vision ut för Stallarholmsskolan idag? – Jag vill att alla elever ska känna glädje varje morgon när de kommer till skolan och nyfikna på att lära sig nya saker varje dag. De ska mötas av lärare som känner samma glädje, både när det gäller lärande som pågår tillsammans med eleverna och med kollegorna, säger hon. Ett annat mål som hon lyfter fram är att se varje elevs potential. Visst är det viktigt att man uppnår skolans kunskapsmål, men det är ännu viktigare att man kommer så långt man kan utifrån sina egna förutsättningar, menar hon. Goda rutiner Så långt de goda tankarna. Men hur närma sig visionen? En av de brister på Stallarholmssko-


FRÅN RÖTT TILL GRÖNT lan som Diana identifierade när hon började på skolan, var avsaknaden av tydliga rutiner. Alla lärare hade olika rutiner när det gällde till exempel information till hemmen. För att inte tala om hur lärare hanterade lärplattformen Fronter, där både information till elever och föräldrar ska läggas ut. Här har användandet spretat åt tusen olika håll. – Det blir ineffektivt när alla lärare gör olika. Det tar längre tid, konstaterar Diana. Informationen är en av de rutiner man jobbat med. Man har slitit hårt för att utbilda lärarna att använda Fronter, men fortfarande återstår en hel del arbete innan vanorna sitter. Ett annat område där nya rutiner skapats har med elevernas trygghet att göra. Sen början av året finns ett digitalt verktyg som lärarna ska använda när kränkningar mellan eleverna ägt rum. Det nya verktyget innebär att det är lätt att få överblick över vilka elever som utsatts, vilka åtgärder som är nödvändiga och vilka åtgärder som fungerar. Stympad elevhälsa Elevhälsan har annars varit ett sorgebarn det senaste halvåret. Skolans kurator har varit sjukskriven under en lång tid, liksom skolsköterskan. – Vi söker nu ytterligare en skolkurator och vill tillsätta tjänsten så snart som möjligt, berättar rektorn. Diana kopplar elevhälsan till lärandet. – Arbetet med elevhälsan startar i klassrummet. Om man får fokus på lärandet i klassrummet och skapar en situation där eleverna jobbar sida vid sida i undervisningen, så minskar konflikterna av sig själv. Vi har också sett exempel på elever som stökat, men när de fått ett tekniskt hjälpmedel och kunnat hänga med på lektionerna plötsligt slutat bråka, säger hon. Introduktionen av konceptet Trivselledare på Stallarholmsskolan har varit ett annat sätt att skapa mer trygghet och minska mobbningen i skolan. Modellen bygger på att elever i årskurs 3–9 utbildas i att planera och genom-

föra aktiviteter på rasterna i skolan. – Det är inte alltid som modeller är svaret på olika problem, men det här med trivselledare har faktiskt fungerat kanonbra, säger Diana. Nytt föräldraråd Arbetet med Fronter, nytt verktyg för kränkningar, introduktion av trivselledare. Det är bara en del av den långa rad av förändringar som gjorts sen Diana klev på rektorsstolen. De senaste månaderna har man även tagit ett rejält grepp kring skolans styrdokument: läroplan och kursplaner. Under hösten har även ett nytt föräldraråd startats. Till nyheterna hör också att tre nya så kalllade förberedelseklasser har startat under hösten, med totalt närmare 40 elever, de flesta från Syrien och Afghanistan. – Jag tycker att en av Stallarholmsskolans styrkor är att skolan speglar samhället i stort. Här får alla elever plats och olikheterna blir till en styrka. Genom förberedelseklasserna har vi fått en ännu större bredd och Stallarholmen blir en del av världen, säger Diana. Fler behöriga Men den allra största förändringen det senaste året på Stallarholmsskolan har med personalen att göra. Sju lärare har slutat och inte mindre än nio nya lärare finns idag på skolan. Diana är nöjd med nyrekryteringen. – Vi har lyckats bra med rekryteringen och fått in behöriga lärare som ersättare och har idag en större andel behöriga lärare på skolan, konstaterar Diana von Rosen. Diana talar sig varm för den allra viktigaste resursen på skolan: personalen. Hennes kanske viktigaste ambition har varit att få lärarna att mer och mer lära av varandra, att se varandra som resurser för att bli ännu bättre pedagoger och förbättra sin undervisning. – Vi har sen en tid tillbaka infört utvecklingsträffar där lärarna får utbyta erfarenheter en timme varje vecka, berättar rektorn. Stallarholmsskolan har idag fyra förstelärare: Lisa Rådmann, Kristin Österberg, Ulrika

Klaar och Christine Herre och det är de tre förstnämnda som leder utvecklingsträffarna. Efter att de senaste månaderna ha fördjupat sig i läroplanen är nu tanken att man ska fokusera på vilka verktyg lärarna behöver för att utveckla lärmiljön i klassrummet. Varje tisdag träffas träffas dessutom de tre arbetslagen, åk 1–3, 4–6, 7–9, för att dryfta olika skolfrågor. Ett verktyg som används är Lean, där de ständiga förbättringarna är i fokus. Arbetet leds av varsin förbättringsledare: Sofia Ekström, Linda Edmark och Sofia Siira. Varje grupp har en målstyrningstavla där deltagarnas tankar och idéer tydliggörs. Där finns också magneter med röda (sura), gula (neutrala) och gröna (glada) ansikten. Med hjälp av magneterna kan lärarna varje vecka visa de andra i gruppen var de befinner sig på skalan. Rött blir gult Diana, vilken sinnesstämning befinner sig Stallarholmsskolan i som helhet? Skolan är inne i en tung fas, erkänner hon. – Vi har varit inne i en period med mycket rött, men vi börjar dra mot det gula. Efter sportlovet lyfte det lite och jag hoppas att det fortsätter att lyfta under våren, säger hon. Känner du att du har den kompetens och den uthållighet som behövs för att få Stallarholmsskolan att blomstra? – Ja, det har jag. Det finns så många goda krafter här på Stallarholmsskolan: kompetenta lärare med stort hjärta och engagemang, elever som sprudlar av kraft. Vi behöver samla ihop alla de goda krafter som finns, säger hon.

FAKTARUTA • Stallarholmsskolan är en F-9-skola. • Det går 433 elever på skolan, varav 38 i de tre förberedelseklasserna. • Det finns 28 lärare på skolan.

GILLA STALLARHOLMEN 9


Välkommen till Påskens gudstjänster i våra kyrkor! Skärtorsdag 24 mars Skärtorsdagsmässa kl. 19 i Toresunds kyrka. Ola Orwinger, Marie Hjorter cello Långfredag 25 mars Långfredagsgudstjänst kl. 11 i Toresunds kyrka. Mats Wendt Påskafton 26 mars Påsknattsmässa kl. 23 i Toresunds kyrka. Mats Wendt, Kristina Ekman, violin Påskdagen 27 mars Mässa med stora och små kl. 11 i Toresunds kyrka. Ola Orwinger Annandag Påsk 28 mars Emmausmässa kl. 11 i Toresunds kyrka. Mats Wendt Tredjedag Påsk 29 mars Förbönsgudstjänst kl. 8.30 vid Altare för jordens barn i Toresunds kyrka Andra söndagen i Påsktiden 3 april Högmässa kl. 11 i Franciskuskapellet. Ola Orwinger 10 GILLA STALLARHOLMEN

svenskakyrkan.se/stallarholmen | 0152-346 40


Stallarholmens Sportklubb

JAG LEVER – JAG LEVER!

April varmt välkommen till ssk! Varje månad från och med nu kommer ni att möta oss i den här spalten i Gilla. Här ger vi er information om de verksamheter vi driver, om träningstider m.m. Vi har den senaste tiden börjat bredda klubben med aktiviteter som cykling och löpning. Är du intresserad av en sport som vi inte driver idag? Hör av dig till oss! Kanske kan vi tillsammans hjälpas åt att starta en ny sektion och göra klubben ännu livaktigare! Magnus Eriksson, ordförande Stallarholmens Sportklubb

att cykla – en fantastisk motionsform! Sportklubbens cykelsektion riktar sig i dagsläget mot den glade motionären och vårt mål är att samla ett kul gäng som träffas och umgås några timmar. Vi hittar nya stigar och vägar att cykla på nästan varje gång. I sommar kommer några av oss att cykla halvvättern och några kommer att ta sig runt hela sjön. Alla är välkomna att hänga på. Vi träffas på söndagar 10.00 vid IP. Nu när det fortfarande är vinter så stämmer vi av vädret kvällen innan. Just nu är det mountainbike alternativt crosscykel som gäller. När våren kommer så kanske några letar sig ut på landsvägarna. Henrik Ehrin, sektionsansvarig henrik@mirellaehrin.se, 070-736 97 02

ssk i april: LÖPNING Måndagar 20.30–21.30. Fysisk träning, hinderbana cirkelträning m.m. Sporthallen.

Mötesplats Stallarholmen

(Gula Industrihuset)

Tisdag 26 april kl 19.00 Biljetter: 100:Printz bageri, Brogatan 21, Stallarholmen Församlingshemmet, Ytterselövägen 8, Stallarholmen Endast kontant betalning

Gör som Stallarholmens Vikingar, SatsaFriskt, Stegborgs EL-evator, Tuna Samfällighetsförening, Stallarholmens församling och många fler:

HYR MÖTESPLATS STALLARHOLMEN!

CYKLING Cykelträning för vuxna. Söndagar kl 10.00. Mer info via facebookgruppen Stallarholmens Sportklubb Cykel. Hjälm obligatoriskt. PINGIS För alla åldrar. Fredagar 18.00–20.00. Sporthallen. FOTBOLLSTRÄNING Träning för barn och vuxna. P08 sön 11.00–12.00. P06 tis, tor 18.00–19.00, sön 9.30–11.00. P03–04, mån, ons, fre 17.30–19.00. P00, ons 18.00–19.30. Seniorer mån, ons, tor 19.00–20.30.

www.laget.se/stallarholmen

Mötesrummet. Perfekt för mötet med upp till ca 20 pers.

Scenrummet. Stort rum med mälarutsikt! Perfekt för det stora mötet med upp till ca 100 pers. Och för festen!

Prisexempel:

300 kr Praktiskt kök med kylskåp, diskmaskin, kaffebryggare m.m.

Halvdag (max 4 timmar) för den lokala föreningen i Mötesrummet (plats för ca 20 pers). Det lokala företaget betalar 500 kr.

Mer info: www.dromfabriken.net/motesplatsen GILLA STALLARHOLMEN 11


Gula Industrihuset

www.gulaindustrihuset.se

VI FINNS I GULA INDUSTRIHUSET

0707 54 66 94 viktoria@loppberga.se Brogatan 21 Stallarholmen

INDUSTRIKÄNSLA ATELJÉ, BUTIK, KONTOR ELLER LAGER? Unika lokaler finnes i Gula Industrihuset. Från 2 kvm upp till 102 kvm. För mer information ring 070-867 30 03

I STALLARHOLMEN

Tel: 0152-44 08 89

Mån, ons, tors, fre 08.00-16.30. Tis 16.00-20.00 www.vetistallis.se

Dina fötter i mina händer

Medicinsk fotvård Petra Schneider Diplomerad medicinsk fotterapeut

070-301 34 89

Smaka våra egna korvar! Hängmörat nötkött! Färdiglagat! Välkomna!

schneider1@aol.se Brogatan 21 (Gula Industrihuset) 645 61 Stallarholmen

LETAR DU EFTER HJÄLP MED: Sömnad

ra dig

TBE-Vaccine hos mig!

Öppettider: Fre 12–18, Lör 11–15 Tel: 070-735 43 91

Äveni! Sush

Städning

S

SELAÖ HEMSERVICE

www.ingestina.se

Äntligen går vi mot ljusare tider! Dags att boka tid för vårstädning!

Tel 0760-91 31 56 ingestina@gmail.com

ÄD • H E M S T Ä D N I N G • S TO R S T

Ändringar Lagningar Klädvård Gardiner Kläder

Städning Fönsterputs Flyttstädning

Gula Industrihuset, Brogatan 21, Stallarholmen

INGESTINA

STÄD & ALLA SÖMNADSTJÄNSTER

Öppet alla dagar 11–20 0152-170 00 | 073-227 24 06 Gula Industrihuset, Stallarholmen

F LY T NING •

DN TSTÄ

ING

• FÖ

TE NS

RP

UT

S

Kvalitet & omtanke

BROGATAN 21, GULA INDUSTRIHUSET | TEL 070-345 77 64 | WWW.SELAOHEMSERVICE.SE

Vi städar ditt hem Nöjd kund är vår kvalitet!

TJA NYT

Stort urval av lister.

n

al

VI FIXAR DINA INRAMNINGAR!

Lena med p ers o

T-ET RVU G A R D A

GALLERI Litografier från tre generationers tryckning. 070-575!38!16 • mail@lindstromslito.se • www.lindstromslito.se 12 GILLA STALLARHOLMEN

Gula Industrihuset, Brogatan 21 • 070-652 81 64 • www.vips-lena.se • lena@ivehult.se


Gula Industrihuset

www.gulaindustrihuset.se

VI FINNS I GULA INDUSTRIHUSET

0707 54 66 94 viktoria@loppberga.se Brogatan 21 Stallarholmen

Uppsving för gymmet

Nog knotades det litegrann när priserna på nyckelgymmet höjdes några hundralappar vid övertagandet. Men de flesta var nog nöjda över att gymmet fräschades upp, fick nytt golv och ett antal nya konditionsmaskiner. Tack vare att antalet medlemmar stigit från 130 till över 200 har man nu kunnat ta nästa steg i utvecklingen. – Vi har just installerat 7 nya styrkemaskiner, säger Lasse Heintz på nyckelgymmet. Han berättar att en av ambitionerna varit att bredda målgruppen och göra det lättare för alla att styrketräna. Det ska både finnas fria vikter för dem som vill lyfta tungt, men också bra maskiner för dem som ser styrketräningen mer som en motionsform. – Idag ser vi alla åldersgrupper på gymmet. Allt från ungdomar till äldre, konstaterar Lasse Heintz vars företag Sköttedal Friskvård driver sju olika gym runt om i Sörmland. TEXT: STEFAN SEIDEL FOTO: KAJSA ALMSTEDT

Det LILLA hemtjänstföretaget med den STORA omsorgen!

• Vi svarar alltid personligen när Du ringer vår telefon.

HE MTJÄN ST SO M GE R DI G DET LI LLA EXTR A!

HJÄLPREDAN jobbar på uppdrag av kommunen. När Du anlitar oss innebär det samma kostnad som när Du anlitar den kommunala hemtjänsten. Vi arbetar i Stallarholmen och Strängnäs med omnejd. Hjälpredan ng r fö ut även städni . ag dr av med RUT-

Byggföretag. www.johnemark.se 070-344 05 35

Varmt välkomna till Hjälpredan! Helena Bartling med personal

E-post: info@hjalpredan.com Telefon: 070-966 32 82

Lindströms Originallitografi

Ramar in, säljer litografier, och trycker grafiska blad. 070-575 38 16 L

Blodanalyser & Hälsovägledning

När ett Trosabaserat företag tog över nyckelgymmet i oktober 2014 fanns 130 personer i medlemslistorna. Idag finns över 200 medlemmar och gymmet har precis fått en ordentlig ansiktslyftning.

• Hos oss får Du alltid personlig service och du möter bara några få ansikten.

Andreas Jöhnemark Byggnadsfirma AB

Loppberga trasmattor

För en kropp där hälsa trivs. www.blodanalyser.se

Vävateljé med försäljning. Ring för besök: 070-754 66 94 www.loppberga.se

Bussaba Thaimat

Medicinsk fotvård

Thairätter av högsta kvalitet. Öppet alla dagar 11.00–20.00. 0152-170 00, 073-227 24 06

Petra Schneider, diplomerad medicinsk fotterapeut. 070-301 34 89, schneider1@aol.se

Carrick i Kolsundet

Mötesplats Stallarholmen

Ny design av gamla segel. Butik, ateljé och verkstad. Segelreparationer. 0708-57 22 11.

Hyr lokal för festen, mötet, eventet mm. 070-285 10 25 stefan@dromfabriken.net

Distriktssköterska

Nyckelgym

Marianne Wilander. Drop-in-öppet. Sjuk– & hälsovård, 0152-44 05 75. www.marionkonsult.se

Obemannat gym med vikter och konditionsmaskiner. 070-518 96 75www.nyckelgym.se

Drömfabriken

Primadesign – Ulrika Kroon

Förening som ordnar kurser, evenemang, filmstudio m.m. www.dromfabriken.net

Reklam, hemsidor, annonser, trycksaker, företagsprofilering. www.primadesign.se, 070-832 53 62

Gilla Stallarholmen

Printz Bageri

Redaktion för Stallarholmens månadsmagasin. 070-285 10 25. stefan@gillastallarholmen.se

Ekologiskt vedugnsbageri med kafé. Tis–fre 9–18, lör 9–16, sön 11–16. 0152-422 30, www.printzbageri.se

Gula Industrihuset AB

Selaö Hemservice

Lokaler för uthyrning. Båtplatser. Magnus Eriksson, 070-867 30 03 C-M Svensson 070-664 05 10

När du behöver hjälp med att städa, stryka, handla m.m. 070-345 77 64

Intensive Hair

SPF Seniorerna Stallarholmen

Frisör, massör. Online-bokning. www.intensivehair.net

Pensionärsförening. Ordf. Dan Stenmark. 0152-405 16

Jörgen Tapetserare

Syateljé Ingestina

Möbeltapetsering, inredning till veteranbilar, båtinredning. 0152-404 04

Ändringar, lagningar, nyproduktion. Tis–fre 13–17, lör enl. ö.k. 0760-91 31 56

Köttbutiken Millert o Dahlén

Veterinären i Stallarholmen

Bästa köttet, godaste charken. Vi lär dig stoppa korv och stycka! kottbutiken@gmail.com

För din hund, katt och häst. Legitimerad veterinär Anna Fucik. www.vetistallis.se, 0152-44 08 89

Langenfeld

Vips – Lena Ivehult

Badkar, handdukstorkare och annat för badrummet. 08-702 07 75, info@langenfeld.se

Hemstädning av högsta kvalitet. Fönsterputs och storstädningar 070-652 81 64, lena@ivehult.se

GILLA STALLARHOLMEN 13


RENÄSSANS FÖR

Dans på Vallen TEXT: HANNA EKELUND FOTO: LILLAN GUSTAVSSON

Bandet börjar på exakt utsatt tid och genast är det 20 par på golvet. Alla med sin unika stil. Några dansar enkelt och rakt, andra dansar nära nära och några virvlar runt på dansgolvet. Det är dans på Vikingavallen och jag är där för att skildra och uppleva tjusningen med pardans. Mina tidigare erfarenheter av pardans sträcker sig till de obligatoriska lektionerna i grundskolan. När man stel och obekväm föstes runt gympasalen av någon finnig klasskamrat med handsvett. Jag minns också filmen Black Jack som tecknar en ganska mörk och kladdig bild av danslivet. Faktum är att pardans skrämmer mig. Det är utlämnande, nära, och kräver tillit, kanske till en komplett främling. Länge har jag gjort mitt bästa för att undvika pardans. Tills nu, då jag alltså sitter på ett pyntat Vikingavallen 14 GILLA STALLARHOLMEN

en fredagskväll. På scenen hänger backdroppen med helkroppsbilder på medlemmarna i dansbandet Kindbergs. De fysiska medlemmarna sitter i fiket och äter middag. Om en halvtimme börjar dansen och det är för sent att ändra sig nu. Anders Ericson har också anledning att vara lite spänd inför kvällen, dock inte för själva dansandet, som jag. Anders har dansat sedan tonåren och är djupt rotad i dansskorna. Nästan lika djupt rotad som på Selaön, där han bott hela sitt liv.

Däremot har han satsat en hel del för att göra kvällens arrangemang möjligt. Danskvällen har han ordnat i helt egen regi och nu återstår det att se om det kommer att bära sig. – Jag vill kunna erbjuda dans för folk häromkring utan att de ska behöva köra så långt, säger han. Danspassion Att åka några mil för att få dansa är annars inget ovanligt för den hängivne. Och just hängivenheten är slående. Många av dem jag pra-


Dans på Vallen, som i gamla tider.

På scenen, Kindbergs från Lidköping.

tar med dansar åtskilliga timmar, flera dagar i veckan. När man ser sig omkring i lokalen kan man konstatera att vi är få som sitter och ser på. Det serveras ingen alkohol på Vikingavallen ikväll. Vattendunkar är utplacerade på flera ställen i lokalen och i fiket kan man köpa kaffe, smörgåsar och allehanda godsaker. Görel Svensson står bakom disken. Görel började dansa för två år sedan efter att hennes syster hade övertalat henne att följa med ut och prova en kväll. – Jag dansar kille också, säger hon och ler. Jag kan dansa med dig sen om du vill? För så är det att ett par lika gärna kan bestå av två tjejer, men någon måste föra, alltså vara ”kille”. Görel blir Göran. Snabbkurs Jag sitter vid ett bord och gömmer mig bakom mitt block. Tittar på paren på golvet som blir fler och fler. Jag ser Peter Mårtensson svänga förbi i en proffsig bugg tillsammans med sin partner Ida Åslund. De är båda intruktörer hos Vasadansarna i Strängnäs dit Anders tidigare i veckan tog med mig för att ge mig en snabbkurs i bugg och foxtrot. Det visade sig att jag har taktkänsla, men det där med att följa är svårt. Att förstå vad min danspartner vill att jag ska göra. Att vara

Hanna Ekelund och Håkan Enlund i kramgo foxtrot.

i kroppen och inte i huvudet. Görel kommer förbi. – Nu kan vi dansa, om du vågar? säger hon. Så plötsligt står jag där, rakt framför Göran på dansgolvet. Det är bugg, en cover på en schlager som jag kan texten till. Lugnt och tydligt för Göran mig runt dansgolvet och trots att jag knappt vågar tro det så dansar jag faktiskt. Jag dansar, snurrar, ler och sjunger med. Knappt har jag hunnit hämta mig från buggen när Håkan Enlund bjuder upp. Det blir foxtrot i ganska lugnt tempo. Nu gäller det att hålla ordning på fötterna. Håkan distraherar mig genom att prata, vilket funkar alldeles utmärkt ända tills han avslöjar sitt knep och jag börjar trassla med stegen. Två danser dansar man som regel med samma partner, får jag lära mig. Man får tacka nej när man blir uppbjuden och tjejer får bjuda upp, varje gång om de vill. Pausfika Efter nästan två timmar tar bandet paus. Någon öppnar några fönster och dansarna strömmar mot fiket. Vi tar några bilder med killarna i bandet och basisten frågar mig vad jag tycker om dansbandsmusik, men innan jag hinner komma på ett artigt svar, gapskrattar han och ger mig en kram.

Det händer någonting när man dansar så här. Just det som skrämmer mig mest verkar vara det som är själva tjusningen. Fullständig närvaro i ett möte i rörelse, tillit, närhet och glädje. En upplevelse som jag bara kan anta blir mer intensiv ju duktigare man blir. Det har varit en kväll full av intryck och innan dansen drar igång igen tar jag farväl av Anders och Görel. Anders är på det hela taget nöjd och det verkar som om kvällen går ihop. 150 personer har kommit till Vikingavallen den här fredagskvällen och det är en lovande start. För det blir fler danskvällar på Vallen. Redan den 2 april spelar det lokala bandet Fender-Benders och på Valborg kommer dansbandet Voize från Malmö. Vem vet, vi kanske ses där?

LITE MER INFORMATION Nästa danskväll på Vikingavallen är den 2 april med bandet FenderBenders. Den 30 april blir det dans till Malmöbandet Voize. För mer info om tider och datum, gå in och gilla Vikingavallen på facebook. Även Vasadansarna finns på Facebook.

GILLA STALLARHOLMEN 15


Är du anhörig till någon med psykossjukdom?

Ensamkommande barn söker gode män

Då är du välkommen att delta i en föreläsningscirkel på Anhörigcentrum. Här får du lära dig mer om orsaker, sjukdomsbild, behandling, hjälpmedel och anhörigstöd av experter på området, och dela erfarenheter med andra. Fika till självkostnadspris. Datum: 14/4, 21/4, 28/4, 12/5 och 19/5 Tid: 18.00–20.00 Plats: Anhörigcentrum, Eskilstunavägen 5, Strängnäs (ingång mot Nygatan). Frågor och anmälan: anhorigcentrum@ strangnas.se eller telefon 0152-295 58. Anmälan senast 31 mars.

Det bor cirka 100 ensamkommande barn i Strängnäs. Nästan 40 av barnen saknar en god man som fungerar som barnets juridiska förälder. Nu söker vi dig som vill bli god man till någon av dessa ensamkommande barn. Du kommer få utbildningar och bli väl förberedd för ditt uppdrag. Nästa utbildning startar den 7/4 i Strängnäs. Läs mer på: www.strangnas.se/ensamkommande

Lämna felanmälan Är något trasigt? Fyll i formuläret på: www.strangnas.se/felanmalan

Sök sommarjobb hos oss!

Kultur STALLARHOLMENS BIBLIOTEK AKTÖRERNA Författaren och advokaten Staffan Bergfeldt berättar om sin debutbok Aktörerna. 11/4 kl 19.00

Strängnäs kommun | Tfn 0152-291 00 |

Se hit alla jobbsugna ungdomar! Är du mellan 16–19 år, bosatt i Strängnäs kommun och vill sommarjobba? Vi kan erbjuda arbetsuppgifter som faktiskt gör skillnad för dem som lever och verkar här i kommunen. Senast den 10/4 vill vi ha in din ansökan. Läs mer: www.strangnas.se/sommarjobb

Kommunfullmäktige När: Måndag 21 mars kl 18.30 Var: Paulinska salen, Kristinav. 1, Strängnäs. (Ingång från Bondegatan.) Handlingar finns på: www.strangnas.se

GLAD PÅSK! önskar Strängnäs kommun

www.strangnas.se

SUNDBY STRAND, byggklara villatomter Endast er 5 tomt kvar

www.sundby-tomter.com 16 GILLA STALLARHOLMEN

070-760 09 09


Rösta fram Stallarholmens viktigaste framtidsfrågor TEXT: STEFAN SEIDEL ILLUSTRATION: ANNSOFI ERICSSON PETRINI

Vilka är Stallarholmens viktigaste framtidsfrågor? Nu gör Tankesmedjan Stallarholmen och Stallarholmens Nätverk en undersökning för att ta reda på vad du som stallarholmsbo tycker. Vi redovisar senare resultatet i Gilla Stallarholmen.

SÅ HÄR RÖSTAR DU

Just nu pågår arbetet med Fördjupad Översiktsplan för Stallarholmen. Här diskuteras bland annat frågor som: var ska framtida bebyggelse ligga? Var ska det finnas gång- och cykelstråk? Hur kan båtliv och turism utvecklas? Tisdag 19 april bjuder Strängnäs kommun in till ett öppet hus om Stallarholmens framtid där du kan ge dina synpunkter på dessa och andra frågor (se annons intill). Nu gör Tankesmedjan Stallarholmen och Stallarholmens Nätverk tillsammans en un-

Alternativ 1 – Kom till det öppna mötet som kommunen bjuder in till 19 april kl 17.00–19.30 (se annons intill) och lämna på plats.

dersökning för att se vilka framtidsfrågor som stallarholmsborna anser vara viktigast. Här kan var och en tycka till och om ett par månader presenterar vi resultatet i Gilla. De frågor ni hittar nedan är hämtade ur flera olika källor: bland annat ur de kommentarer som framkom vid Tankesmedjans opinionsundersökning i september 2015, ur Områdesstyrelsens protokoll, workshops anordnade av kommunen och Nätverkets skrift Framtid Stallarholmen.

Kryssa för de 10 frågor som du anser vara viktigast. Lämna din röst på ett av följande tre ställen.

Alternativ 2 – Klipp ur den här sidan ur Gilla och lämna in den ifyllda enkäten på Printz Bageri eller Ohlssons Hembageri senast fredag 22 april. Alternativ 3 – Maila de 10 frågor ni valt till Magnus Silén, ordf Stallarholmens Nätverk senast fredag 22 april. info@stallarholmen.info

VILKA ÄR STALLARHOLMENS VIKTIGASTE FRAMTIDSFRÅGOR? Trafik 1. Att bron fungerar utan driftstopp 2. Skapa ytterligare en broförbindelse till Selaön 3. Cykelbana över bron 4. Cykelbana till Överselö och Ytterselö 5. Hastighetsövervakning i Stallarholmen 6. Rondeller bl a vid korsning Brogatan Mariefredsvägen, Toresunds IP 7. Bättre busskommunikationer 8. Försköna genomfartsvägen i Stallarholmen 9. Bil- och cykelparkering vid busstationen Information 10. Bredbandsfiber i hela kommundelen 11. Rusta upp anslagstavlorna i samhället 12. Få mer liv i Stallarholmens hemsida 13. Informationspaket till nyinflyttade Bo & bygga 14. Fler hyreslägenheter 15. Utveckla området runt silon 16. Bygga ett äldreboende 17. Bygga ungdomsbostäder 18. Bygga boende för 55+ 19. Bygga ett trygghetsboende för äldre 20. Ny mark för industrier

21. Bygga ut det kommunala systemet för vatten och avlopp 22. Skapa plats för reservvattentank 23. Förbättra parkskötseln i Stallarholmen 24. Strandpromenad från Östabadet till Husby tegelbruk 25. Offentliga toaletter vid Östabadet 26. Utveckla Selaötorget

40. Utegym 41. Ny sporthall 42. Camping i Stallarholmen 43. Mekverkstad för ungdomar 44. Satsa på Föreningsgården Vikingavallen 45. Etablera en vikingaby i Stallarholmen 46. Badhus 47. Biograf

Service, skola, näringsliv 27. Ny, utökad återvinningscentral 28. Ytterligare en livsmedelsaffär 29. Etablera gatukök vid Selaötorget 30. Ny marina i Stallarholmen 31. Ny gästhamn i Stallarholmen 32. Vårdcentral i Stallarholmen 33. Tandläkare i Stallarholmen 34. Höja kunskapsresultaten på Stallarholmsskolan 35. Förbättra elevhälsoarbetet på Stallarholmsskolan 36. Locka hit nya företag

Politik & ekonomi 48. Mer bestämmanderätt över lokala frågor och egen budget till Stallarholmen 49. Mer lokal upphandling av saker som ska utföras i Stallarholmen

Kultur & fritid 37. Mulle- och scoutverksamhet 38. Hopptorn vid Östabadet 39. Löparspår, 2,5, 5 och 10 km

Övrig fråga 50.

FOTNOT: Notera att en del av alternativen inte är relaterade till Fördjupad Översiktsplan som hanterar frågor som har att göra med användning av mark och vatten. Ambitionen är att ge en allmän bild av vilka framtidsfrågor stallarholmsborna tycker är viktigast. GILLA STALLARHOLMEN 17


Monica Hellberg Design

tioner Repara ationer ll ta s och in ntenner, a av TV- datanät. ch tele- o klare En r tninga elbesik

Lär dig spinna garn på spinnrock! Lör-sön 16-17 april kl 9.00-16.30 ordnar jag tillsammans med Hemslöjden och Sörmlands Museum en kurs i hur man spinner garn på spinnrock. Kursen är fullbokad men du är hjärtligt välkommen att besöka kursen! Den äger rum på Mötesplats Stallarholmen, Gula Industrihuset. Lör-sön 8-9 oktober ordnar vi nästa spinnkurs. Såväl nybörjare som mer erfarna som vill lära sig nya tekniker är välkomna. Boka redan nu via: www.sormlandsmuseum.se (se Kurser). www.monicahellbergdesign.se Tel: 070-496 64 22

Vi gör elinstallationer och reparationer

0159-105 26, 070-714 08 80 info@metab.nu Blåbärsstigen 7, Mariefred

2.749:–

(ord. pris 3.600:–)

BORRSKRUVDRAGARE

MAKITA DDF482RMJ

18V. Tvåväxlad med variabelt varvtal. Smalt handtag gör den smidig att använda. LED-belysning. Chuck 1,5 –13 mm. Batteriladdare, 2 st 18V 4,0Ah Li-ion batterier och MAKPAC medföljer. Kontakta oss för mer information. Vi reserverar oss för lokala sortimentsavvikelser och slutförsäljning.

AB Karl Hedin Bygghandel Strängnäs Mästarvägen 10, 645 41 Strängnäs Telefon: 0152-227 80 Fax: 0152-227 93

18 GILLA STALLARHOLMEN

ÖPPETTIDER Vardagar: 06.30–17.00 Lördag: 09.00–13.00 Söndag: Stängt


Månadens tema: Uppbrott och förändring

BRYT UPP OCH HITTA HEM! TEXT: ANNA SÄRNÅ ILLUSTRATION: ANNSOFI ERICSSON PETRINI

Jag beundrar verkligen de människor som har en längtan eller dröm att förändra sitt liv och som sedan också bryter upp med det invanda och vågar ta stegen mot förändring. Långt ifrån alla uppbrott är självvalda såsom långtidssjukskrivning, varsel eller att man förlorar någon närstående. Men uppbrott leder alltid till en förändring. Min kollega Eva Sköld och hennes man Tor- Drömfabriken. Att det är skillnad när uppsten arbetade tidigare på bank. Familjen kom brottet kommer som en längtan inifrån en fram till att de ville ha mer tid tillsammans. själv i motsats till de oftast negativa känslorna Eva började med att säga upp sig från jobbet. som väcks när uppbrottet eller krav på förändTorsten fick avtalspension. Familjen flyttade ring kommer utifrån. Ofrivilliga uppbrott kan från sitt hus i Tyresö till en liten gård i Stal- till exempel vara en större omorganisation larholmen. Eva fick möjlighet att ha djur som som leder till att man kan ställas för nya utmahon drömt om och Torsten fick sin verkstad. ningar vilka i värsta fall inte ligger i linje med de egna visionerna. Det kan också handla om Nu arbetar Eva 50 procent i församlingen. att den ena parten i äktenskapet – Det var läskigt när jag sa upp bestämmer sig för att lämna eller mig från banken. Tankar som MÅNADENS som idag då massor av männ”vad har jag gjort!” kom över UTMANING iskor tvingas fly från allt de byggt mig. Mina vänner tyckte inte att Byt den invanda upp i sitt hemland på grund av jag var riktigt klok. Men vi har platsen vid fikakrig och förföljelse. aldrig ångrat beslutet! bordet på arbets– Ett exempel är krisen som Häromdagen träffade jag stalplatsen eller kan komma i förhållandet när de larholmsbon Malin Olin som hemma vid midvuxna barnen flyttar hemifrån. berättade att deras familj också dagsbordet. Kolla Det blir en tydlig förändring. är på gång att flytta från sitt fina vad som händer! Risken finns att man märker att hus på landet för att låta bygga ett man inte längre har något genytt hus i centrala Stallarholmen. mensamt. Intresset för barnen Ett beslut med målet att minska tiden för barnens skjutsningar till skola, trä- var det starkaste kittet som höll ihop förhålningar och kompisar men även minska tiden landet och även dämpade konflikterna som för det underhåll som äldre hus behöver. Allt- låg under ytan. Antingen hittar man tillbaka till varandra eller så blir det ett uppbrott och så en förändring för att få mer tid till annat. man går skilda vägar, berättar Peter Drakenberg som själv upplevt det sistnämnda. Ofrivilliga uppbrott Vi satte oss och spånade om temat uppbrott och förändring, några från församlingen och Att våga ta steget Vi pratade också om rädslan för uppbrott. Att våga kasta sig ut i ovissheten för en period. PROJEKT PAUSA Man vet ju vad man har men inte vad man får. Pausa är ett samarbete – Det finns ju större och mindre uppbrott. mellan Stallarholmens Det är skillnad på när man hoppar utan lina, församling, Drömfabsom att säga upp sig från jobbet utan att ha ett riken och Gilla. Varje annat arbete på gång. Tar man istället tjänstmånad fyras en trestegsraket av. ledigt för att pröva annat arbete så har man ju 1. En grupp från församlingen och livlinan kvar, säger Stefan Seidel. Drömfabriken träffas och beslutar ett Alla kör vi fast ibland. Vi går på av bara vatema och spånar kring det. nan. Men då vi vantrivs eller är på helt fel plats 2. Anna skriver en artikel i Gilla. för våra unika talanger då kan vi behöva hjälp 3. Det ordnas ett musikcafé med av omgivningen att både se det och att pushas rubriken Tankar och Toner där temat i rätt riktning. Hjälp till uppbrott och förnyillustreras. else. Hjälp att hitta hem. För att citera filosofen Kirkegaard:

– Att våga är att förlora fotfästet för en liten stund, att inte våga är att förlora sig själv. Uppbrottets faser Uppbrott och förnyelse verkar följa en cykel. Först en period av kaos eller rastlöshet, kanske djup sorg efter en förlust, känslan av hemlöshet. Efter ett tag kapitulerar man, landar platt på marken. Man accepterar situationen och blir medveten om läget. För att sedan få kraft att resa sig igen som en Fågel Fenix ur askan. Man är densamma fast med nya insikter om vad som är viktigt för en i livet och vad man vill prioritera. Som i Karin Byes dikt: Ja visst gör det ont när knoppar brister. Varför skulle annars våren tveka? Dikten avslutas: Då, när det är värst och inget hjälper, brister som i jubel trädets knoppar. Då, när ingen rädsla längre håller, faller i ett glitter kvistens droppar glömmer att de skrämdes av det nya glömmer att de ängslades för färden – känner en sekund sin största trygghet, vilar i den tillit som skapar världen.

NÄSTA MUSIKCAFÉ – UPPBROTT OCH FÖRÄNDRING Tid: Tisdag 1 mars 19.00 Plats: Mötesplats Stallarholmen, Gula Industrihuset Kostnad: Fri entré. Fika: Stanna gärna kvar och fika efteråt! Kostar 20 kr.

GILLA STALLARHOLMEN 19


höstkantarellernas II höstkantarellernas med stora Livspussel!? tidleva livet… Gudstjänst Leva livet, nu ska jag Livspussel!? tid och små ???!!!??? Nu börjar: Nu börjar:

Så står vi igen inför världshistoriens drama, enJag närkamp mellan liv och död! I år blir Vi börjademäktigaste med Bibeln läste häromdagen i tidningen om hunden Att ta ytterligare ett steg i livet kändes Vi började med Bibeln Jag läste häromdagen i tidningen omdag hunden Att ta ytterligare stegtema i livetärkändes det ännu märkligare när Långfredagen infaller den 25 mars, Jungfru Marie bådelsedag. Samma Det är Midfastosöndag och ett dagens ? ? ? ! ! ! ? ? ? – Sant eller falskt, sedan Hugo – en mycket charmig hund tycktes det. utmanande och lite läskigt. Efter leken och ? – hälsning Sant eller falskt, sedan blir?? vi påminda om ängelns till Maria: Du ska bli havande och föda en son och Jesu ord på Hugo – en mycket charmig hund tycktes det. utmanande och lite läskigt. Efter leken och Livets bröd. Ett 70-tal vuxna och barn har ? Vad betyder Bibelns Förutom charmen hade Hugo en utomordentlig sommarledigheten kändes det som kroppen korset: ! Det är fullbordat.! Vad betyder Bibelns samlats i Toresunds kyrka för att fira. det som kroppen Förutom charmen hade Hugo en utomordentlig sommarledigheten kändes

! ?? !!

! ?? !!

gestalter för oss idag. gestalter för oss idag. Nu gör vi en nystart Nu gör vi en nystart med Livspussel. Vi byter med Livspussel. Vi byter och träffas torsdagar ?? ?? ?? !! !! !! ?? ?? ?? dag dag och träffas torsdagar i församlingshemmet i församlingshemmet kl 19–21 med start 10 sept och sedan varannan kl 19–21 med start 10 sept och sedan varannan vecka dvs 24 sept, 8 okt, 22 okt, 5 nov, 19 nov vecka dvs 24 sept, 8 okt, 22 okt, 5 nov, 19 nov och 3 dec. och 3 dec. Under hösten kommer vi att samlas kring Under hösten kommer vi att samlas kring ämnen som: ämnen som: Om tillit, gudsbild Om tillit, gudsbild Om identitet, människosyn Om identitet, människosyn Om att ge och ta emot kärlek Om att ge och ta emot kärlek Vi närmar oss frågorna på olika sätt: samtal, Vi närmar oss frågorna på olika sätt: samtal, bilder, dikter, texter, musik. bilder, dikter, texter, musik. Att på ett opretentiöst sätt reflektera och Att på ett opretentiöst sätt reflektera och samtala egna erfarenheter erfarenheter samtala om om livfrågor livfrågor där där dina dina egna är basen för samtalen. är basen för samtalen.

egenskap: han kunde spåra kantareller. Den

var fylld med en ny kraft – nyfikenheten ha var fylld med en ny kraft – nyfikenheten had kommit tillbaka. Jag kan faktiskt fortfarand kommit tillbaka. Jag kan faktiskt fortfarande hitta de där gula sakerna i skogen. ”Kanske det känna lite på det sättet. Hösten är fri från hitta de därtidigare gula sakerna i skogen. ”Kanske det känna lite på det sättet. Hösten är fri från I en av mina församlingar jag och finns där borta” säger hustrun mötte tålmodigt sommarens ”stress” – sommaren som aldrig där borta”som säger hustrunsig tålmodigt sommarens ”stress” – sommaren som aldrig enfinns församlingsbo beklagade över att och vänligt till mig i skogen. Jag går dit och hittar tycks tillräckligt lång för allt det där vi önsk det hade varit så dystert och Jag tristgår i kyrkan vänligt till mig i skogen. dit och hittar tycks tillräckligt lång för allt det där vi önska naturligtvis svampen som hon sett men inte och vill. Men med hösten är det annorlunda och som undrade varför vi intehon var sett sommen inte naturligtvis svampen som och vill. Men med hösten är det annorlunda jag. Jag sitter nu där i kvällssolen på altanen och de många färgerna och klara dagarna bär lit frikyrkoförsamlingen, församlingsbon jag. Jag sitter nu därsom i kvällssolen på altanenKonfirmanderna och de många färgerna och klara dagarna bär lite njuter av min överdådiga svampmacka – Tack stillhethälsade och ro.alla välkomna, läste också besökte. talade vidare och då njuter av minViöverdådiga svampmacka – Tack stillhet och ro. delade fem bröd och dagens text om när Jesus till vännen som plockat kantarellerna utan visade det sig som att hon hade varit i kyrkan ––utan Gud har givit oss nyfikenhetens och till vännen plockat kantarellerna två fiskar Gud och fick attoss mätta 5 000 hungriga hardet givit nyfikenhetens och påhund! Långfredagen och i frikyrkokapellet på lekfullhetens ande.inHan villkollekt. att vi ska hund! människor. De samlade ande. även dagens lekfullhetens Han vill att vi ska Påskdagen. upptäcka mer av oss själva, av människorna upptäcka mer av oss själva, av människorna Inte underligt att det blev en kontrast. runt omkring oss och naturligtvis världen. runt omkring oss och naturligtvis världen. Mycket spännande händer i Stallarholmen Jag tror att vi behöver båda delarna, vi Mycket spännande händer i Stallarholmen behöver Långfredagens sorg, men, och det i höst i församlingshemmet med soppa och i höst i församlingshemmet med soppa och är det viktiga, betoningen får inte ligga där. ”livspusselsamtal” på torsdagarna, i kyrkorn ”livspusselsamtal” på torsdagarna, i kyrkorn med dess många gudstjänster och i Gula Betoningen måste ligga på Påskdagen: med dess många gudstjänster och i Gula JESUS LEVER! Industrihusetmed med Drömfabriken.Mycket Mycket Industrihuset Barnkören, Tonsillarna, sjöng Drömfabriken. många tänkvärda finns där att upptäcka, lära sig, berikas av, ”Kristus har gjort dödens makt om intet och att upptäcka, lära sig, berikas av, sånger omfinns blanddär annat att bygga broar. hämta kraft ifrån. Tänk om vi kunde möta fört liv och oförgänglighet fram i ljuset”. kraft ifrån. Tänk om upp vi kunde Barnen påhämta Kyrkans barntimmar visade sina möta ”Vi bekymmer och och Gud,varandra varandraoch ochvärlden världenmed medden dennyfiken nyfiken ”Vi är är ett ett folk folk på på vandring, vandring, ii oro, oro, bekymmer I den värld vi lever i påminns vi allt för ofta Gud, korgar med bröd och fiskar. nöd behöver vi styrka och stillhet”. och kraft som bara finns i ett barn som just nöd behöver vi styrka och stillhet”. om lidandet och döden och samtidigt möter och kraft som bara finns i ett barn som just Jag sitter och tänker på den tid som nu Vi som planerat och leder samtalet är Monica haftsommarlov, sommarlov,badat, badat,ätit ätitglass glassoch ochplockat plocka viJag uttryck atttänker människan är odödlig: sitterför och på den tid som Om nu Vi som planerat och leder samtalet är Monica haft kommer hösten. Högsommaren (om (omman man Erlandsson, Möller och och jagkommer dör, inte––när jag dör. sommarkantareller. hösten. Högsommaren Erlandsson, Lennart Lennart Möller, Möller, Marie Marie Möller sommarkantareller. nu kan kan tala tala om om en en sådan sådan ii år) år) är är över. över.IImig mig Mats Wendt. nu DietrichBonhoeffers Bonhoeffersord ordi ien enpsalm: psalm: Mats Då vill Wendt. jag ropa: STOPP! Döden har inte fått sista orden! har JESUS LEVER för att jag, vi, ska få leva! Dietrich alltid hösten hösten väckt väckt speciella speciella känslor. känslor.Efter Efter har alltid ”Medhjärtats hjärtatstillit tillitatt attGuds Gudsgoda godamakter makter Korset är TOMT, graven är TOM, Jesus har uppstått och det lever!! ”Med sköna sommarlovet sommarlovet skulle skulle skolan skolan börja börja det sköna beskyddande och trofast kring oss stårvill villviv Och jag får LEVA, jag får leva LIVET! beskyddande och trofast kring oss står igen –– det det var var något något lockande lockande och och spännande spännande igen tillsammans leva dessa dagar och tacksamt Jesu uppståndelse är villkoret för att kyrkan ska leva, för att kyrkan Om detjag hade slutatlära medmig nu? tillsammans leva dessakramade dagar och tacksamt t med det ––lever. vad skulle skulle få veta, veta, Björnen Theodor kom på besök, med det vad jag få lära mig nu? emotden dentid tidvivifår. får.”” Jesu död på korset hade jag inte varit präst, det hade inte Och funnits någon kyrka i Toresund, påjag inte sett emot barnen och köpte hembakta skorpor på klasskompisarna – de som på Och klasskompisarna – de som jagoch inte sett på Ytterselö eller Överselö, inget Den Uppståndne Frälsarens Systraskap, inget Franciskuskapell Hösthälsningar från svampskogen! auktionen. Han hälsar att de smakade smaskigt! hela sommaren sommaren –– hur hur var var det det med med dem? dem?Kanske Kanske Hösthälsningar från svampskogen! hela inget församlingshem. Ola Orwinger skulle vi vi få få några några nya nya ii klassen klassen –– spännande spännandeii Ola Orwinger skulle Vi hade säkert trott på något, men vi hade inte varit kristna, vi hade inte kunnat tala om Guds FotoSven SvenG. G.Nils Ni så fall. Foto så fall. egenskap: han kundei en spåra kantareller. Som två brännpunkter ellips, mellan liv Den hunden ska jag ha! Har nämligen lite svårt att och död och hunden skaändå… jag ha! Har nämligen lite svårt att

Överselö kyrka

Ny biskop

kärlek till oss människor, vi hade inte lärt oss att älska som han har älskat oss och vi hade inte fått uppdraget att sprida det glada budskapet till alla människor! ”Det finns djup i Herrens godhet och dess gränser ingen ser… det finns glädje bortom graven och en Lördag 29 29 augusti augustikl. kl.14 14 Lördag framtid full av sång”. i Strängnäs domkyrka. i Strängnäs domkyrka. Mats Wendt Foto Sven G. Nilsson (Bilden är från musikalen ”Hosanna”)

Minneslund Minneslund

Onsdagen15 15juli juli2015 2015välsignades välsignades Onsdagen minneslunden på Toresunds kyrkogård. minneslunden på Toresunds kyrkogård.

Biskop Hans-Erik Hans-ErikNordin Nordin Biskop Bild från förra lägger ned staven. Gudstjänsten avslutades med en brödauktion lägger ned staven. årets äldreläger Gudstjänsten följs följsav av där pengarna går till årets Fasteinsamling som Gudstjänsten Årets äldreläger är planerat till 27–29 juni. Mer då färden gick mingel på kyrkbacken kyrkbacken går under den fyndiga rubriken Maträtten – för mingel på information kommer i nästa nummer av Gilla. till Gränna och allas utanför domkyrkan då deträtt till mat. utanför domkyrkan då det Visingsö. Text och foto Birgitta Karlsson Eva Sköld Foto Sven G. Nilsson blir tillfälle tillfälle att att tala tala och och rikta rikta tack tack till till biskopen. biskopen. blir Söndagen det “öppet “öppet hus” hus” Söndagen den den 13 13 september september är är det Söndag 6Ola 6 september september Ytterselövägen 8, öppet tisd 10-12; 0152–346 40. Kyrkoherde Orwinger 346 41; hem 430 10. Komminister Mats Wendt 346 42; Församlingspedagog Anna Söndag iiFörsamlingsexp. Överselö kl. Överselö kyrka kyrka kl. 13–15.30. 13–15.30. Särnå 0733–804177. Församlingsassistent Eva Sköld 346 43. Kyrkomusiker Ulla Wester 346 44. Körledare Kersti Olin 0704–40 84 98. Vaktmästare Toresund Hans Wester 346 51. kl. 11 högmässa med kl. 11 högmässa med Som väl de flesta vet stängdes kyrkan i Som väl deYtterselö flesta vet stängdes i Vaktmästare Astrid Lännströmkyrkan 346 52. Vaktmästare Överselö 346 52. Barntimmelokalen Carina Svensson 346 46. Husmor och lokalvårdare Birgitta Karlsson 346 46. Eftermässa mässaiikyrkan kyrkanvandrade vandrade vii ihällande hällande biskopsvigning Uppsala Efter Församlingssidorna: Redaktör Maj 411 16; e-post syster.maj@telia.com; FotografiiSven G. Nilsson 070–645 80 15. Hemsida:www.svenskakyrkan.se/stallarholmen; e-postvi biskopsvigning Uppsala augusti 2013 av hussvampsangrepp. augusti 2013 på på grund grund avSyster hussvampsangrepp. stallarholmen.forsamling@svenskakyrkan.se ösregnupp upptill tillminneslunden minneslundendär därOla Ola domkyrka. Johan Johan Dalman Dalman ösregn domkyrka. Nu är saneringen avslutad och innan innan Orwinger förrättade välsignelseakten, varvi biskop i Strängnäs Orwinger förrättade välsignelseakten, varvid vigs till biskop i Strängnäs återställningsarbetena påbörjas har du en han talade om minneslunden som en vilopl stift. Vigningen förrättas av han talade om minneslunden som en vilopla 20 GILLA STALLARHOLMEN Vigningen förrättas av 22 unik möjlighet att se vad som doldes under förde deavlidna avlidnaoch ochsom somrastplats rastplatsoch ochtillflykt tillflykt ärkebiskop Antje Antje Jackelén. Jackelén. för ärkebiskop korgolvet. de efterlevandes sorg och saknad.

Äldreläger


h en hade nde

rig skar da – lite av

na n. n ch orna

t

a kenhet st kat

l vi mt ta

Nilsson

de

vid plats ykt för

Äldreläger Äldreläger Gränna-Visingsö Gränna-Visingsö

Nu kör kör vi vi igång! igång! Nu

Dag tre var det dags Startdatum: Dag tre var dethemåt. dags Startdatum: att styra kosan Kyrkans Öppna Förskola attgjorde styra kosan hemåt. Kyrkans Öppna Förskola Vi ett stopp 7 september Vi gjorde ett stopp 7 september vid Alvastra kloster. Barntimmar 10 september vid Alvastra kloster. Det grundades Barntimmar 10 september Klockan är 9.00 och kaffe, juice, smörgåsar och annat Det grundades Barnkörer 9 september 1143 av munkar Barnkörer 9 september 1143 av munkar gott står framdukat i barnlokalen inför dagens Öppna från Frankrike. Där Konfirmander 8 september Nu bär det av! 12 tjejer8iseptember Mariakören åker till från Frankrike. Där Konfirmander ligger för övrigt en förskola. Strax efter 9.00 rullar första barnvagnen Selakören 1 september ligger för övrigt en Selakören september London i början av 1maj. av Sveriges första in. Sonja har vaknat tidigt som vanligt, så hon och av Sveriges första Soppluncher 3 september kungar begravd, Karl 3 september kungar begravd, Karl Förutom attSoppluncher insupa storstadpulsen ska kören ha mamma är först på plats. När ytterkläderna är av är Sverkersson som mördades 1167 vid Näs. Sverkersson som mördades 1167 vid Näs. Återigen har jag/vi varit ute och rest med en egen konsert i St John's, Kensal Green. Vi gjorde ett stopp vid Heda kyrka uppförd ÅterigenHon har jag/vi varit ute och rest med det dags att utforska alla leksakerna i hyllan. Vi gjorde ett stopp vid Heda kyrka uppförd församlingsbor i vad vi kallar Äldreläger. under 1150-talet av samme byggmästare som församlingsbor i vad vi kallar Äldreläger. Tala med med präst under 1150-talet av samme byggmästare somdessutom medverka väljer giraffen som spelar en liten sångDet när De ska vid en mässa i St ärman sjätte året som församlingen valt Tala präst byggde Brahekyrkan. Det är sjätte året som församlingen valt Vill du tala med en präst? byggde Brahekyrkan. att genomföra dessa resor. Resorna är Vill du tala med en präst? stoppar i bollar, en av favoriterna. Stephen's, Norbury. Sen knöt vi ihop resan med att besöka Röks att genomföra dessa resor. Resorna är Kontakta Ola Orwinger 346 41 eller Mats Sen knöt vi ihop resan med att besöka Röks ett samarbete med Ulf Klingowström Kontakta Ola Orwinger 346 41 eller Mats kyrka och Rökstenen. Rökstenen är Sveriges ett samarbete med Ulf Klingowström Wendt 346 42! St Pauls Cathedral kyrka och Rökstenen. Rökstenen är Vi Sveriges Idag kommer barnen hit med pappa, för har sommamma reser med resenärer från Strängnäs kommer också Wendt besöka 346 42! mest kända runsten med 760 tecken och som reser med resenärer från Strängnäs mest kända runsten med 760 tecken och Kyrktaxi Domkyrkoförsamling. Årets resmål var börjat jobba igen. Storasyster visar pappa alla roliga Kyrktaxi och har vi tur kanske en engelsk gosskör världens längsta runskrift. Domkyrkoförsamling. Årets resmål var världens längsta runskrift. Ring 0152–186 00 för kyrktaxi. Det kostar Gränna-Örserum-Visingsö. Ring 0152–186 00 för kyrktaxi. Det kostar Vi har trots vädret haft tre fantastiska dagar. Gränna-Örserum-Visingsö. saker man kan göra och väljer att målaUnder en tavla på repeterar just då... Vi har trots vädret haft tre fantastiska dagar. 10 kr i vardera riktningen. dessa tre dagar har vi bland annat 10 kr i vardera riktningen. Sett och lärt oss mycket nytt. Ätit gott, samtalat Under dessa tre dagar har vi bland annat och lärt mycket nytt. Ätit gott, samtalat staffliet med härliga färger. När tavlan är klarAndrée-museet tar hon av isig förklädet direkt tilloss toaletten besökt Gränna där vår och går Sett Och till slut; vad vore med en Londonresa utan ett och umgåtts. besökt Andrée-museet i Gränna där vår Folder månadskalender och umgåtts. Folder med månadskalender guide berättade om Andreés äventyr, och tvättar händerna. Refererar en av deltagarna; ”Det varmusikalbesök? det guide berättade om Andreés äventyr, Franciskusbladets sida med månadsDet är bara ett " måste "! Refererar en av deltagarna; ”Det var det Franciskusbladets sida med månadspolarexpeditionen. polarexpeditionen.Övernattat Övernattathar harvivigjort gjortii roligaste som hänt mycket kalendern kommer kommeriifortsättningen fortsättningenatt att roligaste som häntärpå påalltid mycket länge!” länge!” kalendern Några föräldrar sitter med sina barn påÖrserum, golvet och leker. Demellan somGränna någonoch annan leker med Örserum,ett ettlitet litetsamhälle samhällemellan Grännaoch Jag känner mig priviligierad som får finnas som som separat separatfolder foldervilken vilkenkan kan Jag känner mig priviligierad som får finnas Tranås. rikskänt för sina goda Hugos isterband. mest spännande. På olika sätt försöker några övertaför desina andras saker. En del tar när någon lägger dessa resor Tranås. rikskänt goda Hugos isterband. möjligheten resor där där hämtas ii församlingshemmet, församlingshemmet,iikyrkorna kyrkorna möjligheten att att genomföra genomföra dessa hämtas Under tisdagen Under tisdagen tacksamheten från är och på på webben. webben. ifrån sig, andra försöker byta och några försöker ta sakernaåkte ur någon hand. Samtidigt hjälps tacksamheten från ”mina” ”mina” deltagare deltagare är och vi färjan åkte vi färjan belöningen. belöningen. föräldrarna åt att fostra genom att hitta smidiga och rättvisaöver vägar för leksaksbytet. till över tillVisingsö. Visingsö. Text Karlsson Text och och foto foto Birgitta Birgitta Karlsson Där väntade ett Där väntade ett Ett barn sitter i barnstol och provsmakar det som finns på fikabordet samtidigt som några föräldrar Remmalag Remmalagpå påoss. oss. tar en kopp kaffe och diskuterar för- och nackdelar med att Det vänta medlite, att börja på förskolan tills Detduggade duggade lite, Under juni kom kom sommarlovslediga sommarlovslediga barn barniiåldrarna åldrarna6–10 6–10årår Under två två veckor veckor ii juni inget som men ingetbarn som trivs på Stallarholmens barnen blir lite äldre. Några mammor berättar hur bra derasmen äldre till församlingshemmet för att att pilgrimsvandra. pilgrimsvandra. Barnen Barnendekorerade dekoreradesina sina till församlingshemmet för hindrade oss från hindrade oss från Inte atten devandringsflagga, här tjejernabadade, behöver några ochför gjorde en vandringsflagga, badade, lagade matöver över förskola och en annan mamma berättar om hur nöjda derasatt äråkasom är hos dagmamman. Intevandringsstavar helt vandringsstavar och gjorde lagade mat vagn efter att åka vagn efter öppen eld, sjöng, övernattade",ii Toresunds Toresunds kyrka ochträffade träffade djuren "förkläden men tre " gamlingar " får också öppen eld, sjöng, övernattade kyrka och djuren hästarna. Vi blev lätt med alla val! hästarna. Vi blev på Pilgrimsvandringarna gick gick till till Överselö Överselöoch ochToresunds Toresunds på Graneberg. Graneberg.följa Pilgrimsvandringarna väl med:förkörledaren Kersti Olin, organist Ulla välskyddade skyddadefrån från kyrkor. Under v 33 pilgrimsvandringarna för ungdomar ii åldrarna åldrarna11–13 11–13år. år.Vandringarna Vandringarna I kuddrummet pågår full aktivitet med att bygga en borg där rymdskeppet kan landa och etthölls bygge ungdomar vädret. vädret. Färden Färdengick gick kyrkor. Under v 33 hölls pilgrimsvandringarna Wester och vår egen präst Mats Wendt. har varit ett samarbete mellan Stallarholmens och Åkers församlingar. Tack till Anna, Eva har varit ett samarbete mellan Stallarholmens och Åkers församlingar. Tack till Anna, Eva till av ett stall till hästarna och alla spöken. tillKumlaby Kumlabykyrka. kyrka. och och Linda Linda för för oförglömliga oförglömliga pilgrimsvandringar. pilgrimsvandringar. Så nu laddas det och finslipas det för fullt med riktigt detaljrik redogörelse Vihar harockså ocksåfått fåtten en riktigt detaljrik redogörelse Anneli Vi bryter för gemensam sångstund för Vi dem som har tid och lust. Barnen prövar deLövstav olika Anneli Lövstav lite nya sånger. Och vem vet? Kanske kan ni avavBrahekyrkan, en fantastiskt rikt utsmyckad Brahekyrkan, en fantastiskt rikt utsmyckad Vi Ali, Vi vill vill tacka tacka våra våra fantastiska sommarjobbare sommarjobbare Ali, instrumenten och vi sjunger några av de vanliga barnvisorna ochtycke barnens favoritlåtar. En fantastiska mamma kyrka med historia. en kyrka medmycket mycket historia.IImitt mitt tycke en komma och lyssna när de generalrepar sönd. 1 Ahmed Ahmed och och Mursal som Mursal som hjälpte oss under mycket Vad mycketsevärd sevärdkyrka. kyrka. Vadman manbland blandannat annatkan kan lär oss en ny sång som hon sjungit på babysången i Mariefred. majbusade kl. 16 i Toresunds kyrka ... våra våra pilgrimskollon. pilgrimskollon. De snackade och med beskåda beskådaärärEbba EbbaBrahes Brahesbrudkrona. brudkrona. barnen, uppmärksammade vad vi behövde hjälp med med barnen, uppmärksammade Albin som valt att inte sjunga leker i dockrummet och lagar mat till nallarna och mamma. När Innan det var dags att bege sig till färjan Kersti Olin Foto Sven G. Nilsson Innan det var dags att bege sig till färjan och alla och ryckte ryckte in in direkt. Dessutom lagade de mat till alla maten är klar bjuder han alla på jordgubbstårta och kaffe. besökte vi Näs slottsruin på Visingsös besökte vi Näs slottsruin på Visingsös även vare även om om det det var var Ramadan och de själva inte fick vare sydligaste sydligasteudde. udde. sig TACK sig äta äta eller eller dricka dricka något under dagen. Ett stort TACK

En dag på kyrkans öppna förskola

Mariakören åker till London!

Pilgrimsbarn

Klockan börjar bli mycket och alla hjälps åt att städa, Under städningen pratar vi om till Tala med präst till er er alla alla tre! tre! middagsförslag. Det låter som om flera ska äta Tacos ikväll men jag fick inspiration till att göra Eva Sköld Foto Anna Särnå Särnå Vill du tala med en präst? egen tomatsalsa och tips på en ny mexikansk rätt som heter Carnitas. Långkok på fläskkarré som Församlingsexp. Komminister Mats Mats Wendt Wendt 346 34642; 42;Församlingspedagog FörsamlingspedagogAnna Anna Församlingsexp.Ytterselövägen Ytterselövägen8,8,öppet öppettisd tisd10-12; 10-12;0152–346 0152–346 40. 40. Kyrkoherde Kyrkoherde Ola Ola Orwinger Orwinger 346 41; hem 430 10. Komminister Särnå 0704–40 84 84 98. 98. Vaktmästare Toresund Hans41 Wester 34651. 51. Särnå346 34645. 45.Församlingsassistent FörsamlingsassistentEva EvaSköld Sköld346 34643. 43.Kyrkomusiker Kyrkomusiker Ulla Ulla Wester Wester 346 346 44. Körledare Kersti Olin 0704–40 Vaktmästare Toresund Hans Wester 346 Kontakta Ola Orwinger 346 eller Mats kokas i kryddor och Coca cola. Vaktmästare 346 46. 46. Husmor Husmor och och lokalvårdare lokalvårdareBirgitta BirgittaKarlsson Karlsson346 34646. 46. VaktmästareYtterselö YtterselöAstrid AstridLännström Lännström346 34652. 52.Vaktmästare Vaktmästare Överselö Överselö 346 346 52. 52. Barntimmelokalen Barntimmelokalen Carina Svensson 346 Wendt 42! Församlingssidorna: 16; syster.maj@telia.com; Fotograf Sven G. Nilsson 070–645 15.346 Hemsida:www.svenskakyrkan.se/stallarholmen; e-post Församlingssidorna:Redaktör RedaktörSyster SysterMaj Maj411 411 16;e-post e-post syster.maj@telia.com; Fotograf 80 15. Hemsida:www.svenskakyrkan.se/stallarholmen; e-post Eva Sköld Foto Birgitta Karlsson stallarholmen.forsamling@svenskakyrkan.se stallarholmen.forsamling@svenskakyrkan.se

“Voffor gör di på detta viset?”

Vad är dopet? Varför döper vi? Jesu sista uppmaning till lärjungarna var: Gå ut och döp och lär människor. Det var så kyrkan startade: Jesus, som hade korsfästs, uppstod och kom tillbaka till lärjungarna, gav dem ett viktigt uppdrag. Ni ska döpa människor och ni ska berätta allt som jag har lärt er. När vi döper gör vi som Jesus har sagt åt oss att göra. Vi döper i den Treenige Gudens namn, i Faderns, Sonens och den Helige Andes namn. Genom vattnet blir det som vi får en vattenstämpel i pannan där det står: Jag är Guds barn. Vårt namn får vi inte i dopet, det får vi av våra föräldrar som registrerar det hos folkbokföringen, men vid dopet nämns alla våra namn och kanske är det första gången som alla får veta namnen. Den vita dopdräkten påminner om att tron är så mycket större än vi själva. Det är något vi får växa i, något vi får utforska, något som vi aldrig blir färdiga med. Dopljuset blir ett synligt tecken på vårt dop, något som ska användas och inte gömmas undan i en låda. Brinner det ner är det bara att komma och hämta ett nytt. Mats Wendt Foto Sven G. Nilsson

Kyrktaxi

Ring 0152–186 00 för kyrktaxi. Det kostar 10 kr i vardera riktningen.

Folder med månadskalender Månadskalendern finns som separat folder. Du kan hämta den i församlingshemmet, i kyrkorna och på webben.

Hemsidan Gå in på vår hemsida. Där finner du fler bilder och ibland utförligare reportage.

Kollekt i mobilen! Nu kan du ge kollekt via Swish med din mobil. Stallarholmens församlings Swishnummer för ”Dagens kollekt” är 123 056 68 44. GILLA STALLARHOLMEN 23 GILLA STALLARHOLMEN 21


Pollenbesvär?

VI JUBLAR – VI JUBLAR! Ibland går det undan. Fredag 4 mars träffade vi två producenter från Scenkonst Sörmland och diskuterade möjligheten att använda Mötesplats Stallarholmen som scen för profesionella teateruppsättningar. Tisdag 8 mars ringde Scenkonst Sörmland och erbjöd oss den turnerande föreställningen

JAG LEVER – JAG LEVER!

Behandling Oftast räcker det att man behandlar sig själv med receptfria läkemedel.

(som bland annat spelas på Klara Soppteater). Onsdag 9 mars var alla detaljer klara.

Foto: Tina Axelsson.

Tisdag 26 april kommer nu föreställningen Jag lever – jag lever! till Mötesplats Stallarholmen! Vi hoppas att det här ska vara den första i en lång rad av fina teaterupplevelser i Stallarholmen! Mer info om föreställningen hittar ni i en annons på sid 11.

www.dromfabriken.net

Pollenallergi Hur svåra besvär man får beror på hur mycket och vilka typer av pollen som finns i luften. Pollensäsongen pågår från tidig vår till sen höst.

I samarbete med:

Du ska söka vård om - de receptfria medicinerna inte hjälper - små barn har pollenbesvär - du har astmasymtom med andningsbesvär eller hosta - du får besvär från luftrören med hosta när du tränar - bara ett öga är irriterat - du har besvär bara från ena näsborren - du har allergibesvär under hela året. Sjukvårdsrådgivning dygnet runt Ring 1177 Vårdguiden

www.hembygd.se/stallarholmen

Egenvårdsråd Besök 1177.se Förnya recept Logga in på 1177.se Vårdcentralen Strängnäs Rådgivning/tidsbokning 0152-260 90 Vårdcentralen Mariefred Rådgivning/tidsbokning 0159-290 13

Nästa träff den 16 april kl 14 är vi välkomna att besöka Föreningen Solåkrabyn, Stallarholmens största privata arbetsgivare. Vi träffas vid matsalen på Östa där föreståndarna berättar om verksamheten. Där finns också möjlighet att köpa kaffe med bröd. Obs! Begränsat antal platser. Anmälan till vår sekr. Ylva Tigerhielm 0152-410 12, 070-495 25 45. ylvatiger@gmail.com senast 13/4 Bli medlem i hembygdsföreningen! Anmäl till Ylva!

22 GILLA STALLARHOLMEN

Vårdcentralen Mäster Olof Rådgivning/tidsbokning 0152-262 00 www.landstingetsormland.se


• • • PORTRÄTTET

Linn & Isa Lommerse Wallin

GOA GNABBANDE SYSTRAR TEXT & FOTO: STEFAN SEIDEL

Den ena har slagit in på mammas bana och pluggar vård och omsorg och säger att hon inte är särskilt förtjust i barn. Den andra älskar ungar och studerar barn- och fritidsprogrammet, men tål knappt att se sår och blod. Möt de båda syskonen Isa och Linn Lommerse Wallin. Vi tar ett lite ovanligt grepp och porträtterar för första gången två personer. När jag sätter mig med Linn (17) och Isa (18) i deras hem på Mälargränd tar det inte många sekunder innan syskongnabbet är igång. – Isa är min låtsasmamma, konstaterar Linn med en gång. – Jag är väldigt … börjar Isa. – Mammig, fyller Linn på. – Nej, jag är väldigt … fortsätter Isa prövande. – Jobbig! – Jag är väldigt ordningsam, konstaterar Isa till slut. Under det retsamma tonläget anar man en rätt stor portion värme. Pappa Tord flikar in att de alltid frågar efter varandra om den andra inte finns på plats. En kanske inte helt ovanlig kombo av gnabb och syskonkärlek med andra ord. Skolnära Det här huset har varit deras bas ända sen de var spädbarn. Praktiskt nära Stallarholmsskolan där de gått under hela grundskoletidens nio år. Först den korta grändsnutten, sen vika höger ett par hundra meter på Mälarvägen, över Mariefredsvägen – framme! Båda har ljusa minnen av skolan. – Jag kan sakna Stallarholmsskolan. Visst var det jobbigt när man gick i nian, men när jag började gymnasiet insåg jag hur bra jag haft det här, säger Isa. – Rinmangymnasiet i Eskilstuna som vi båda går i nu är en stor skola med många lärare och elever och där finns inte alls samma gemenskap som här, menar Linn. På Stallarholmsskolan fanns också viktiga vuxna, som sporrade, såg och stöttade. Isa lyfter fram Stephan Eriksson med sina inspirerande mattelektioner. Linn håller fram Kristin Österberg. – Jag hade henne både som mentor och mattelärare. Hon bryr sig väldigt mycket om eleverna och är en jättebra lärare som både

kan hjälpa dem som har det tufft och utmana de duktiga, berömmer Linn. Rätt vägval Linn har precis avslutat en fem veckor lång praktik på Stallarholmsskolan, dels som gympalärare i åk 1–3, dels i en klass i åk 2. Helt tvärsäkert är att praktiken har bekräftat att hon valt rätt väg i livet. Hon berättar om en skogsutflykt där en kille satte sig ordentligt på tvären och där lärarna misslyckades med att lugna ner honom. – Men jag gick dit och trixade lite och då följde han med direkt. Jag har länge tänkt att jag vill jobba med något där jag kan göra skillnad, och här känner jag verkligen att jag kan göra skillnad, säger Linn. Nej, det där med barn är inte Isas grej. När hon skulle besluta gymnasieprogram var det mer av en chansning. Typ: mamma jobbar på sjukhus, så jag kan väl pröva hur det är. Sen har studierna och praktiken visat att det har varit ett gott val. – Jag tycker att det är en utmaning att ta hand om någon med ett blodigt sår och jag gillar att ta blodprover, säger Isa som just nu gör sin praktik på ett ställe som många gånger är präglat av stor dramatik: hjärtinfarksavdelningen på Mälarsjukhuset. Två tjejer i övre tonåren som känner sig trygga med sina vägval med andra ord. Nöjda med skolgången här på skolan tvärs över vägen, och ganska nöjda med Stallarholmen som ställe att bo på. – När man var liten tillbringade man somrarna på Sågen och hemma hos vänner. Det kändes tryggt, säger hon. Kända personer Fritidsgården Brogården har varit en viktig samlingspunkt under ungdomsåren. – Där har det alltid funnits personer man känner. När man ätit klart kunde man gå dit och veta att man skulle träffa sina vänner, säger Isa, och även Linn konstaterar att det är

Linn till vänster, Isa till höger.

en plats där hon byggt goda vänskaper. För Linns del har stallet i Hista under många år varit en viktig plats. – Där kan man släppa allt annat. Man lägger åt sidan stressen över skolan eller om man har bråkat och är bara koncentrerad på det man gör där och då, säger hon. Isa hämtar sin energi via gymmet. – När jag kommer från skolan går jag ofta till gymmet. Det brukar bli 5–6 gånger i veckan och de flesta jag umgås med är också där, berättar hon. Nytt kompishäng Nu när Isa fyllt 18 har hon blivit utkickad från Brogården där det är 18-årsgräns. Både hon och Linn har istället varit med om att bygga upp ett nytt häng: Vardagsrummet på Mötesplatsen i Gula Industrihuset. När det laddades för livespelning en fredag i februari överraskade Linn både sig själv och syrran genom att räcka upp handen när en bandpresentatör efterlystes. – Jag har ju stått på en scen och sjungit i skolans vårkonsert, så jag tänkte att det kan väl inte vara så svårt, säger hon. Ett modigt steg bredvid komfortzonen. Isa leker också med en tanke som går utanför boxen när vi pratar om framtidsdrömmar. Tänk att rigga en stor scen och ordna en sommarspelning! Även Linn fastnar för idén men tappar modet i nästa andetag. – Det skulle vara roligt, men nej, det går nog inte här i Stallarholmen… Som jag skulle vilja uppmuntra dem att hålla kvar den balla tanken! Go for it Linn och Isa! GILLA STALLARHOLMEN 23


BYGGA BO • • •

DAIKIN

SERVICE OCH REPARATION AV MASKINER

UTMANAR

SVERIGE sk k v al

DA

t ite

pan Ja

ad

ig

c

kl

e

utve

NÄR DUIKIN VI DET BÄ LL HA STA r e för Sve

VÄRMEPUMPAR FÖR BÄSTA BESPARING I DITT HUS Världsledande Daikin utmanar med ett komplett program värmepumpar utvecklade för Sverige.

www.daikin.se Din Daikin-specialist:

Boka ett kostnadsfritt hembesök idag!

• Lantbruk • Entreprenad • Skogsbruk • Grönytor • Även AC-service på alla slags fordon Brovägen 32, 645 62 Stallarholmen Anders Kjäll 070-344 40 35 maskintjanst@sverige.nu

Daniel Bäckström 070-361 88 36

Daniel Micke & Emelie

Ring Micke i Stallarholmen

0152-434 63 | 070-954 91 51 www.lagermanskyl.se

Nybyggnation Tillbyggnation Sedan 1995 070-338 30 89 www.wretstrombygg.se

Ombyggnationer Tillbyggnationer Nybyggnationer Hyr ut byggställning

Allt inom måleri Nyproduktion Renovering Fönster

Rotavdrag

Stallarholmen

VI LÖSER DET! Hos oss kan du hyra alla maskiner du behöver för ditt bygg- eller renoveringsprojekt.

LARMVÄGEN 2 STRÄNGNÄS Tel 0152-158 80

NÄR SÄKERHET GÅR FÖRST Hyr av oss

Kristian Åmark 070-661 66 86 amarkbyggare@live.se

MH KAKEL & MOSAIK

Byggnadsplåtslageri Ventilation Takmålning Konstsmide Tommy & Jonny

Ring: 070-361 88 45 24 GILLA 24 GILLASTALLARHOLMEN STALLARHOLMEN

Odensicke Gård, 645 97 Stallarholmen Tel: 0152-420070-811 00 Mobil: 070-811 42 03 42 03 info@christerforsback.com www.christerforsback.com

KAKEL & BELYSNINGSBUTIK Det blir jättebra! Andreas 070-344 05 35 Tel/Fax 0152-408 11 andreas@johnemark.se

www.johnemark.se

Öppet i butiken: vardagar 10–18 lördag 10–14 MAGNUS HOLM Våtrumscertifierad plattsättare. Gula Rosornas företagsby, Eskilstunavägen 34, Strängnäs Butik: 0708-883 22 12, Magnus: 073-521 20 83

www.mhkakelmosaik.com


• • • BYGGA BO

Vill du annonsera i Gilla Stallarholmen? Hör av dig till vår annonssäljare Kajsa Almstedt!

Snickeriarbeten Inomhussnickerier Golv Lister Foder Innerväggar

DAGS ATT BYTA UT DITT GAMLA VENTILATIONSAGGREGAT!

Kök

Montering Renovering

Fasader Tel: 072-036 17 43 kajsa@gillastallarholmen.se

Panel Tilläggsisolering

070-570 11 47 | www.alltjanster.se

Sotning & Brandskyddskontroll Innan du köper/säljer huset Överlåtelsebesiktning Statuskontroll

Använd rotavdraget

Aggregaten som installerades på 80-talet och tidigare klarar oftast inte längre av att garantera bra inomhusluft och därmed din familjs. Men hjälpen är nära. Du hittar alltid en auktoriserad servicepartner till Fläkt Woods nära dig. Vi kan hjälpa dig med allt från service, felsökning,reparation och rengöring av kanalsystem till utbyte av befintliga aggregat och nyinstallation. Byt ut ditt gamla aggregat till nya RDKS från Fläkt Woods, som återvinner upp till 83 % av värmen i frånluften. Med andra ord en investering för både hälsa, ekonomi och miljö. Kontakta oss redan idag så kan du andas ut. Och in.

Rensning av ventilation

Och så klart

Kontakta oss så hjälper vi dig med den bästa ventilationslösningen för just ditt boende.

Nyinstallationsbesiktning

Vi tillhandahåller även service och reservdelar till äldre BAHCO och Fläkt bostadsprodukter.

Tel: 0152-343 88 • E-post: info@strangnasplat.se • www.strangnasplat.se

g Rin 00 4

2-14

015

www.strangnassotarn.se

g! g y b m llt ino

A 0152-410 44 | 070-777 82 48

SISTA SÄSONGEN MED VED Beställ i god tid, leverans senast 1/8

• GRUS • SAND • HÄSTGÖDSEL • JORD Lättarbetad, blandad med

S B tefan

Tel

urman

B

ygg

070-551 11 64

stefan@stefanburmanbygg.se

Det lönar sig att... ... välja ett auktoriserat vvs-företag!

Stefan Abelin - Erik Noord

Nyttja rotavdraget! Ring oss på 070-646 08 37 abelinsror@gmail.com

VI UTFÖR SKOGSGALLRING!

gödsel, torv & sand

VÄGUNDERHÅLL Är inne på min sista arbetsvår och avslutar med en gårdsauktion i augusti! Lars-Åke Johansson la@laallservice.se

www.laallservice.se

RING 070-586 02 16, 0159-200 01 FREDRIK KLINGSPOR Hista säteri fredrik@hista.se

GILLA GILLASTALLARHOLMEN STALLARHOLMEN25 25


DET HÄNDER I APRIL • • •

¯

ONSDAG 13/4 BOOKworms. Bokklubb för åk 3–6. Stallarholmens bibliotek, 14.15-15.15

ONSDAG 30/3 Stallarholmens Hälsocenter bjuder in till hälsoträff. Hur gör man för att orka med en aktiv livsstil? Info om vikten av god näring. Gratis. Föranm. till Mirella Ehrin info@mirellaehrin.se ONSDAG 30/3 Vardagsrummet. Mötesplats för ungdomar 16+. Spela pingis, fika m.m. Gula Industrihuset, Mötesplatsen, 19.00–22.00 LÖRDAG 2/4 Dans på Vikingavallen till bandet Fender Benders. För mer info, se Vikingavallen på Facebook.

FREDAG 8/4 Företagarfrukost. Mingla, bli bjuden på frukost och lyssna till korta föredrag. Tema: anställda, praktikanter, trainees – vilka regler gäller? Anm till: stefan@dromfabriken.net Kulturbruket Östa, 7.30 FREDAG 8/4 Visning inför auktion i Gula Industrihuset, 12.00–16.00. FREDAG 8/4 Fredagsmys för barn åk 1–5. Vi leker, pysslar och fikar. Fri entré. Gula Industrihuset, Mötesplatsen, 16.15–17.45 LÖRDAG 9/4 Visning inför auktion i Gula Industrihuset, 11.00–14.00.

SÖNDAG 3/4 Föredrag: Från utanförskap till gemenskap. Med Mary Juusela som berättar om sin egen resa från utanförskap till gemenskap. Arr: Resebyrån för inre resor www.inreresor.se. Björkudden, Fabriksvägen 4, 16.00– 19.00 TISDAG 5/4 Tankar & Toner – Musikcafé kring tema uppbrott & förändring. Berättelser, tänkvärdheter och musik. Med Ola Orwinger, Anna Särnå och Kersti Olin. Stanna gärna och fika efteråt! Gula Industrihuset, Mötesplats Stallarholmen, 19.00 ONSDAG 6/4 PRO ordnar bingo. Församlingshemmet, 13.00 ONSDAG 6/4 Vardagsrummet. Mötesplats för ungdomar 16+. Spela pingis, fika m.m. Gula Industrihuset, Mötesplatsen, 19.00–22.00 ONSDAG 6/4 Stallarholmens Hälsocenter välkomnar till en Spa-timme med komplett ansiktsbehandling med hudvårdsserien Herbalife Skin. Gratis. Föranm. till Mirella Ehrin info@mirellaehrin.se. TORSDAG 7/4 SPF Seniorerna bjuder in till Torsdagsträff. Sveriges nationalparker, en rundvandring med bilder av Bengt Bern. Kaffe och lotterier. Välkomna! Gula Industrihuset, Mötesplatsen 14.00 26 GILLA STALLARHOLMEN

SÖNDAG 10/4 Auktion i Gula Industrihuset, 10.00.

ONSDAG 13/4 Stallarholmens Hälsocenter startar ny omgång av Hälsoutmaningen. En kurs på 10 ggr där du lär dig leva hälsosammare. Kostnad 350 kr. Föranm. till Mirella Ehrin info@mirellaehrin.se. ONSDAG 13/4 Vardagsrummet. Mötesplats för ungdomar 16+. Spela pingis, fika m.m. Gula Industrihuset, Mötesplatsen, 19.00–22.00 FREDAG 15/4 Vardagsrummet Live. Ungdomar ordnar en kväll med bland annat livemusik. Cafeteria finns. Drogfritt. Fri entré. Öppet för alla åldrar. Gula Industrihuset, Mötesplatsen 19.00 TISDAG 19/4 Strängnäs kommun bjuder in till öppet möte om Fördjupad Översiktsplan. Kom och diskutera och lämna dina synpunkter kring Stallarholmens framtid! Gula Industrihuset, Mötesplats Stallarholmen, 17.00–19.30

MÅNDAG 11/4 Sagostund Ska vi va? Inför teatern som kommer i april läser vi sagan Ska vi va? Samarr Stallarholmens bibliotek och Stallarholmens församling. Församlingshemmet, Öppna förskolan, 10.00

ONSDAG 20/4 PRO ordnar bingo. Församlingshemmet, 13.00

MÅNDAG 11/4 PRO ordnar medlemsträff. Sanna Granbeck från polisen informerar under rubriken ”Bedrägerier mot gamla”. Anmälan senast 6/4 till Viola tel 0152402 85 eller mail pia-kjell@telia.com. Församlingshemmet, 13.00

ONSDAG 20/4 Vardagsrummet. Mötesplats för ungdomar 16+. Spela pingis, fika m.m. Gula Industrihuset, Mötesplatsen, 19.00–22.00

MÅNDAG 11/4 Författarkväll. Staffan Bergfeldt, författare, advokat och Stallarholmsbo berättar om sin bok Aktörerna. Fri entré. Stallarholmens bibliotek, 19.00 MÅNDAG 11/4 Säsongsupptakt för Seniorpub. Enkel förtäring, dryck och underhållning. Välkomna! Värdshuset Gripen, 19.00

ONSDAG 20/4 Hantverkscafé. Ta med dig din stickning, virkning, broderi, så handarbetar vi tillsammans! Kaffe och te med dopp, 20 kr. Gula Industrihuset, Mötesplatsen, 18.30

ONSDAG 20/4 Stallarholmens Hälsocenter välkomnar till en Spa-timme med komplett ansiktsbehandling med hudvårdsserien Herbalife Skin. Gratis. Föranm. till Mirella Ehrin info@mirellaehrin.se.

TORSDAG 21/4 Veterantouren har upptaktsmöte. Golfrestaurangen, 14.00

FREDAG 22/4 Fredagsmys för barn åk 1–5. Vi leker, pysslar och fikar. Fri entré. Gula Industrihuset, Mötesplatsen, 16.15–17.45

JAG LEVER – JAG LEVER!

Mötesplats Stallarholmen (Gula Industrihuset)

Tisdag 26 april kl 19.00

TISDAG 26/4 Jag lever – jag lever! Scenkonst Sörmland gästar Stallarholmen med sin fina teaterföreställning! Biljetter 100 kr, på Printz Bageri eller Församlingshemmet. Endast kontant. Mötesplats Stallarholmen, Gula Industrihuset, 19.00 Biljetter: 100:Printz bageri, Brogatan 21, Stallarholmen Församlingshemmet, Ytterselövägen 8, Stallarholmen Endast kontant betalning

ONSDAG 27/4 Stallarholmens Hälsocenter bjuder in till hälsoträff. Hur gör man för att orka med en aktiv livsstil? Info om vikten av god näring. Gratis. Föranm. till Mirella Ehrin info@mirellaehrin.se. ONSDAG 27/4 Vardagsrummet. Mötesplats för ungdomar 16+. Spela pingis, fika m.m. Gula Industrihuset, Mötesplatsen, 19.00–22.00 FREDAG 29/4 Visning inför auktion i Gula Industrihuset, 12.00–16.00. LÖRDAG 30/4 Prylbörsen ordnar vuxenloppis. Saker som hör till vår och sommar: kläder, skor, smycken, både dam och herr. Mer info via Camilla Åhlund: 073-866 62 40. Stallarholmsskolans matsal, 10.00–14.00 LÖRDAG 30/4 Visning inför auktion i Gula Industrihuset, 11.00–14.00. LÖRDAG 30/4 Dans på Vikingavallen till bandet Voize. För mer info, se Vikingavallen på Facebook. SÖNDAG 1/5 Prylbörsen ordnar vuxenloppis. Saker som hör till vår och sommar: kläder, skor, smycken, både dam och herr. Mer info via Camilla Åhlund: 073-866 62 40. Stallarholmsskolans matsal, 10.00–12.00 SÖNDAG 1/5 Auktion i Gula Industrihuset, 10.00.


För fler evenemang följ oss på Facebook:

• • • ÅTERKOMMANDE

www.facebook.com/gillastallarholmen Följ även Stallarholmens Nätverks facebooksida: Vad händer i Stallarholmen?

LÖPNING (SSK) Måndagar 20.30–21.30. Fysisk träning, hinderbana cirkelträning m.m. Sporthallen. www.stallarholmenssk.se

FRIIDROTTSTRÄNING Alla som vill träna är välkomna, unga som gamla. Arr: IFK Strängnäs. Måndagar 18.00–19.00, sporthallen. Första utomhusträningen tis 5 april 18.00-19.00 på Toresunds IP. Därefter tisdagar.

CYKLING (SSK) Cykelträning för vuxna, söndagar med start 10.00. Mer info via facebookgruppen Stallarholmens Sportklubb Cykel. Hjälm obligatoriskt.

STALLARHOLMENS GOLFKLUBB Utmanande skogs- och parkbana. Verksamhet för barn, ungdomar, damer, veteraner m.m. Tävlingar. www.sthgk.se

SPF SENIORERNA STALLARHOLMEN Pensionärsförening. Anordnar bridge, canasta, akvarellmåleri, bokcirkel, linedance, boule, gillesdanser och engelska. Ordnar även öppna träffar.

TRÄNING – SATSAFRISKT Inställda pass under påsken: Core tor 24 mars, Barngympa sön 27 mars, Motionsgympa sön 27 mars, Danzy mån 28 mars. Ordnar fyra motionspass i veckan. Dancy, mån 19.00–20.00, Mötesplats Stallarholmen, Gula Industrihuset. Core, tor 19.00–20.00, Mötesplatsen. Barngympa födda 2010–2012, sön 17.00–17.45, sporthallen. Motionsgympa sön 18.00–19.00, sporthallen. www.satsafrisktmotion.se

YOGA Öka din kroppskännedom, styrka och uthållighet. Vuxenyoga, senioryoga, ungdomsyoga. Björkudden, Fabriksvägen 4. www.yogaistallarholmen.se

PRO STALLARHOLMEN Pensionärsförening. Anordnar sittgymnastik, läsecirkel, musikcirkel, vinkunskap, data, kortspel och friskvård. Ordnar även öppna träffar. Boule i boulelokalen i Strängnäs tisdagar 13.00. www.pro.se/stallarholmen

DRÖMFABRIKEN Förening som anordnar kurser i dans, musik, teater m.m. Även evenemang som Kreativa marknader och Vintagefestival. Uthyrning av möteslokaler. www.dromfabriken.net

STALLARHOLMENS RÖDA KORSKRETS Genomför insamlingar, håller café öppet på vårdcentralen i Mariefred på onsdagar och genomför väntjänst bland annat på Thomasgården i Strängnäs. Sygruppen träffas tisdagar 10.00 på Dalkarlsvägen

TABATA (STALLARHOLMENS HÄLSOCENTER) 24 Fit Club, intensiv intervallträning. Måndagar 19.00 på ”Hyllan” i sporthallen, onsdagar 20.00 på Hyllan och lördagar 9.00 i sporthallen. Vi tränar inomhus april ut och sen kan det bli nya tider. BÅGSKYTTE Ons 18.30–20.30. Lör 14.00–16.30. Mer info: 073-866 62 40. Sporthallen. LUFTGEVÄRSSKYTTE Selaö-Toresunds Skytteförening. Tisdagar 17.30–19.30. Torsdagar 17.30–19.30. Gamla Potatislagret, Brovägen 32. Vårterminen avslutas 12 april med prisutdelning och fika. Höstterminen startar 13 sept 2016. FOTBOLLSTRÄNING (SSK) Träning för barn och vuxna. P08 sön 11.00–12.00. P06 tis, tor 18.00–19.00, sön 9.30–11.00. P03-04, mån, ons, fre 17.30–19.00. P00, ons 18.00–19.30. Seniorer mån, ons, tor 19.00–20.30. www.stallarholmenssk.se VOLLEYBOLL För barn och ungdomar åk 1–9. Yngre i målsmans sällskap. Tisdagar 17.30–19.00. Mer info, Peter Hult, 070-373 96 79. Sporthallen. PINGIS För alla åldrar. Fredagar 18.00–20.00. Sporthallen.

w

RESEBYRÅN FÖR INRE RESOR Förening som ordnar träffar första söndagen i månaden kring frågor av själslig och existentiell natur. www.inreresor.se STALLARHOLMENS FRITIDSGÅRD För ungdomar 12–18 år. Öppet: Mån 17.30–21.30, tis 17.30–21.30, ons 17.30–21.30, fre 17.30–23.00.

¨

BIBLIOTEKET Öppettider Mån 16.00–19.00. Tis 10.00–12.00, 13.00–16.00. Ons 10.00–12.00, 16.00–19.00. Tor 10.00–12.00, 13.00–16.00. Utställning 18-28 april: Sagor. Stallarholmens förskola, Skogsstjärnan, har ritat bilder och skrivit texter till.

FOTO: LILLAN GUSTAVSSON

b

STALLARHOLMENS FÖRSAMLING Sopplunch, öppen förskola, gudstjänster, barnkörer, ungdomsledarutbildning. www.svenskakyrkan.se/stallarholmen GLAD PÅSK!

2B. Mer info via ordf Staffan Andrén, 0152-434 98. STALLARHOLMENS HEMBYGDSFÖRENING Anordnar välbesökta aktiviteter med anknytning till Stallarholmen. Hembygdsgård med museum. Dokumenterar gamla tiders seder och bruk. www.hembygd.se/stallarholmen

"

STALLARHOLMENS NÄTVERK Förening som arbetar för Stallarholmens bästa. Besök oss även på Facebook: Vad händer i Stallarholmen? www.stallarholmen.info STALLARHOLMENS VIKINGAR Årlig vikingafestival i juli. www.stallarholmensvikingar.se

Församlingskalendarium Församlingshemmet Kyrkans öppna förskola 4/4, 8/4, 11/4, 15/4, 18/4, 22/4, 25/4, 29/4. Barntimmar 7/4, 14/4, 21/4, 28/4.

10 april, Tredje söndagen i Påsktiden Högmässa kl. 11 i Ytterselö kyrka. Mats Wendt

Tonsillar 6/4, 13/4, 20/4, 27/4.

17 april, Fjärde söndagen i Påsktiden

Notdragare 7/4, 14/4, 21/4, 28/4.

Högmässa kl. 11 i Toresunds kyrka. Ola Orwinger

Mariakören 3/4, 10/4, 17/4, 24/4.

24 april, Femte söndagen i Påsktiden

Konfirmander 5/4, 12/4, 19/4, 26/4.

Högmässa kl. 11 i Ytterselö kyrka. Ola Orwinger, Mats Wendt

Unga ledare 12/4. Sopplunch 7/4, 14/4, 21/4, 28/4.

Mötesplatsen Tankar och toner 5/4 kl 19.

Gudstjänster 3 april, Andra söndagen i Påsktiden Högmässa kl. 11 i Franciskuskapellet. Ola Orwinger

Altare för jordens barn i Toresunds kyrka Förbönsgudstjänst kl. 8.30 5/4, 12/4, 19/4, 26/4.

Klostergården Mässa kl. 18.30 7/4, 14/4, 21/4, 28/4.

GILLA STALLARHOLMEN 27


Vi ger dig energi.

Övr i gt hushållsavfa ll

Du har väl inte glömt bort mig? Vi har blivit grymma på färgsortering. Men vissa saker hamnar fortfarande fel. Färgsorteringen består av sex påsar. Fem av dessa får du av oss. Den sjätte påsen får du däremot hålla med själv. Det ska vara en påse i plast som inte har samma färg som de andra påsarna, till exempel en vanlig matkasse. I den slänger du övrigt hushållsavfall, alltså allt avfall som inte ska sorteras i de andra påsarna. Blöjor, hushållspapper och kattsand hör hemma i den sjätte påsen. Hamnar de i till exempel påsen för matavfall så återvinns inte matavfallet på ett hållbart sätt. Och det är väl synd? Läs mer om hur du sorterar dina förpackningar rätt på sevab.com/fargsortering

sevab.com