Gilla Stallarholmen - Nyår 2016

Page 1

PORTRÄTTET

• STOR SCENTALANG

REPORTAGE

• JANUARIPREMIÄRER

NOTISER

• GET PÅ FALLREPET

JANUARI–FEBRUARI 2017

Fiberfeber Storsatsning på Selaön

”Nu har jag bestämt mig. Det går inte att kompromissa längre.”

Vi summerar 2016

Salt seniorspätta, säkrad sköterska & stolta skägg


INGÅNG • • •

Guldstunder

GILLA STALLARHOLMEN

MÅNADENS TIPS

HAN ÄR TRULIG OCH TÄNKER

Vi är inte så bortskämda med frilufts­­ evenemang i Stallarholmen. Men SÖNDAG 15 JANUARI startar den nya månatliga aktiviteten ”SKOGS­

inte alls vara med. Men efter tålmodigt lirkande av en skicklig assistent står han ändå där. Sjunger med i luciaframträdandet. Assistenten strålar. Killen är glad, förstås lite i smyg, men det är tveklöst en liten positiv byggsten som lagts den här tisdagen i december. En dragkamp mellan nej och ja (vem kan inte känna igen sig i den) där ja-sidan vunnit en liten seger. DET HÄR ÄR VÄRDEFULLA

ögonblick. Jag föreställer mig att dessa guldstunder är själva motorn i många lärares engagemang. Jag tänker mig också att det finns ett pärlband av den här typen av händelser i varje skolas vardagsarbete. Men de här goda stunderna av växande drunknar i alla andra berättelser som möter en från skolans värld. Lärare som drunknar i administrativt arbete med kränkningsrapporter, betygsvarningar, extra anpassningar.   För ett par veckor sen fick jag en kallelse till Kultur- och Fritidsnämnden. Till kallelsen var bifogat ett dokument på 71 sidor: med internkontrollplan, riktlinjer för barnchecklistor och barnkonsekvensanalyser, sida upp och sida ner med paragrafer, tabeller, krysslistor. Diskussionen om hur kultur och fritidsaktiviteter kan bidra till människors glädje och växande kändes lika avlägsen som månen. efter att lyssna till människor med nya berättelser om vad som är stort och viktigt att lägga energi på. Häromveckan inspirerades jag av Malin Olin Johansson som vi porträtterar i det här numret. Hon hade via ett teaterprojekt hittat tillbaka till sidor hos henne som gömts undan under många år. Nu var det slutkompromissat.   Om 2016 var kränkningsrapporternas och internkontrollplanernas år, önskar jag att 2017 blir ett meningsfullhetens och guld­ stundernas år. Gott Nytt 2017!

SJÄLV LÄNGTAR JAG

STEFAN SEIDEL, REDAKTÖR

ÄVENTYR FÖR HELA FAMILJEN”.

Det kan handla om att laga mat över öppen eld, tälja, fiska, vandra eller nån annan kul uteverksamhet. Se kalenda­ riet för mer information!

Böckernas underbara värld 2017 – BLIR DET LÄSANDETS ÅR? Jaa, det blir det nog. Jag är lite av en periodare vad gäller läsning. Inte så att jag aldrig har en bok på gång, men i mitt val av litteratur. Under lång tid läste jag nästan uteslutande deckare. Sen blev det den ena biografin efter den andra och nu har jag plötsligt plöjt feelgood-romaner. Just nu läser jag Moa Martinsons Kyrkbröllop. I bokcirkeln har vi bestämt oss för att läsa om några klassi­ker. Annars gillar jag inte omläsning. Jag är rädd att bli besviken. Till biblioteket väntar vi som alltid in en massa bra, nya böcker. Pokemon-böcker är det många barn som väntar på att få låna. Och Vitormen, den åttonde Pax-boken, som kommer i vår är också efterlängtad. Elena Ferrantes tredje bok ser många fram emot (jag står fortfarande i kö till den första) och själv hoppas jag på att Jussi Adler Olsens sjunde bok om avd Q snart blir översatt till svenska. Listan kan göras hur lång som helst. Du vet väl att om det är någon bok du saknar på biblioteket så kom och lämna ett inköpsförslag!

när ett barn börjar skolan har det ett ordförråd på ca 7 000 ord. Om man INTE läser eller lyssnar till böcker och andra texter regelbundet så ligger ordförrådet vid 17 års ålder på mellan 15 000 och 17 000 ord. En 17-åring som däremot har läst eller lyssnat regelbundet har utvecklat ett ordförråd på minst 50 000 ord. 50 000 ord är vad som behövs för att vi som vuxna ska klara oss i vårt dagliga liv – hänga med i nyhetssändningar, förstå normal tidningstext, instruktioner osv. När min son var 2 år och började på dagis, som det hette då, berömde pedagogerna hans stora ordförråd. Jag som mamma blev såklart både stolt och glad och fick bekräftat att det stämmer det som forskarna säger. Sen läste jag väl inte böcker morgon, middag, kväll bara för att utveckla hans språk. Det var ju framför allt så mysigt. Och nog är det minst lika roligt att prata om en bok som båda läst som att diskutera en film man sett tillsammans. Och sluta inte läsa högt bara för att ditt barn knäcker koden och börjar läsa själv. Det är en upplevelse att få lyssna när någon läser med flyt. FORSKNING HAR VISAT ATT

låg med ficklampan under täcket och läste efter ”släcka-tid”. Och som ung kunde jag läsa till både 1 och 2 om nätterna. Idag är det inte att tänka på. Jag sover nästan innan huvudet når kudden. Då gäller det att hitta andra stunder att läsa. Så hejar jag inte när vi möts på 303:an eller hos tandläkaren så befinner jag mig i böckernas värld. Gott Nytt År!

REDAKTÖR Stefan Seidel 070-285 10 25 stefan@gillastallarholmen.se LAYOUT Annsofi Ericsson Petrini 070-788 40 19 annsofi@gillastallarholmen.se PR/ANNONSER Kajsa Almstedt 072-036 17 43 kajsa@gillastallarholmen.se

REPORTAGE Hanna Ekelund, Eva Hultén, Anna Särnå FOTO Lillan Gustavsson

ÖVRIGA MEDVERKANDE Anette Elvelind, Rich Tella, Therese Fröberg, Sven G Nilsson, Tore Persson, Yvonne Knuutinen. UPPLAGA 3 800 ex. DISTRIBUTION Delas ut till alla hushåll i Stallar­holmens kommundel. Finns att hämta i tidningsställ och caféer i Stallarholmen, Strängnäs, Mariefred, Åker och Läggesta stationskiosk. NÄSTA NUMMER Kommer fredag 24/2. Materialstopp måndag 13/2. FACEBOOK Gilla Stallarholmen. HEMSIDA www.gillastallarholmen.se TRYCK Danagårds Litho. FOTO FRAMSIDAN Lillan Gustavsson. PORTRÄTTET REPORTAGE

• STOR SCENTALANG •

NOTISER

JANUARIPREMIÄRER

GET PÅ FALLREPET

JANUARI–FEBRUARI 2017

Fiberfeber Storsatsning på Selaön

JAG MINNS ATT JAG SOM LITEN

ANETTE ELVELIND, STALLARHOLMENS BIBLIOTEK

2 GILLA STALLARHOLMEN

Gilla Stallarholmen – Ett månadsmagasin som nu tar en välförtjänt januaripaus innan vi kommer ut 24 februari.

”Nu har jag bestämt mig. Det går inte att kompromissa längre.”

Vi summerar 2016

Salt seniorspätta, säkrad sköterska & stolta skägg


PROGRAM VÅREN 2017 Fredagsmys för barn i åk 1– 5 Start 13/1 Avsluta veckan med ett härligt fredagsmys! Vi pysslar, leker och fikar. Tid Fre 16.00 –17.30, Även 27/1, 10/2, 17/2, 3/3, 17/3, 31/3, 7/4, 28/4. Ålder Årskurs 1–5. Ledare Malva Bergil, Tilde Åhlund. Kostnad Gratis

Skogsäventyr för hela familjen Start 15/1 En söndag i måna­ den bjuder vi in hela familjen till en kul förmiddag med friluftsin­ spiratörerna Tony Nordgren och Sixten Pet­ tersson. Det kan handla om att laga mat över öppen eld, tälja, fiska, vandra eller nån annan härlig uteverksamhet. Tid Sön 10.00–13.00. 6 tillfällen (övriga tider, se hemsidan). Plats Samling parkeringen Toresunds IP 15/1 (övriga datum, se hemsidan). Ledare Tony Nordgren, Sixten Pettersson. Ålder Från 6 år med förälder, från 8 år utan förälder. Kostnad Gratis. Anmälan krävs.

Hantverkscafé Start 25/1 Ta med dig din stickning, virkning, broderi, så handarbetar vi tillsammans! Tid Ons 18.30. Även 15/2, 15/3, 19/4, 17/5. Kostnad Kaffe och te med dopp, 20 kr Info Catharina Bäck, nina.back@tele2.se, 070­894 05 23

Släktforskning Start 29/1 Dags att gå på spaning efter dina rötter! Du lär dig släktforskningens grunder och hur man jobbar sig ner i släktleden med hjälp av programmet Arkiv Digital. Vi kan lova dig: du kom­ mer bli beroende! Tid Sön 14.00 –17.00. 6 tillfällen. Ledare Christer Ståhl, ordf Eskilstuna­ Strängnäs släktforskarförening Kostnad 500 kr, inkl elevabonnemang Arkiv Digital. Övrigt Bärbar dator krävs, PC eller Mac. Anmälan & info stefan@dromfabriken.net, 070­285 10 25.

ANMÄLAN OCH MER INFO: stefan@dromfabriken.net 070-285 10 25

Capoeira Start 30/1

VeterinärKidzen Start 6/2

Capoeira är en bra­ siliansk kampsport som är en spännan­ de mix av kamp, dans, akrobatik, rytmik och musik. Nu breddar vi satsningen och erbjuder två tider i veckan där hela familjen kan träna och en tid i veckan för de äldre.

Drömmer du om att bli veterinär när du blir stor? Vill du lära dig om hur man tar hand om sjuka hundar och katter och hur arbetet går till på en riktig veterinärklinik? På Veterinär­ Kidzen lär du dig hur man tar hand om sår och lägger bandage, hur man tar blodprover, röntgar, klär sig för en operation och mycket mera.

Tid Capoeira för hela familjen (barn 4–12 år & föräldrar), mån 18.00–19.00, tor 18.00– 19.00. Capoeira för tonåringar och vuxna. Mån 19.00–20.00. Plats Gula Industrihuset, Mötesplats Stallar­ holmen. Ledare Everton Falk. Kostnad 600 kr.

Teater för barn Start 31/1 Att spela teater är ett jättebra sätt för barn att lära sig att ta plats och få självkänslan att växa! Under våren har vi tre olika teater­ grupper igång. De äldre barnen kommer spela upp en liten pjäs i slutet av terminen. De yngre lär sig att ta plats på scenen, prata och sjunga i mikrofon och att stärka modet! Tid födda 2011–2013 Tis 16.15–17.00, 12 ggr. Tid födda 2008–2010 Tis 17.00–18.00, 12 ggr. Tid födda 2006–2007 Tis 18.00–19.00, 12 ggr. Ledare Kajsa Almstedt. Kostnad 500 kr.

Dans Start 1/2

Tid Mån 18.00–19.15, 8 ggr. Ålder Födda 2004–2007, åk 3–6. Ledare Anna Fucik, leg vet, Frida Rang­ bäck, leg djursjukskötare Kostnad 950 kr.

Eurytmi Start 9/2 Vi övar gemensamt enkla rörelser och rörelsesekvenser som påverkar hela männ­ iskan: de fysiska, de själsliga och de andliga aspekterna. Rörelser­ na skapar en känsla för det sociala samspe­ let och stärker våra sociala förmågor. Tid Tor 16.30–17.15, 8 ggr. Ledare Ina Kornfeld, eurytmist. Kostnad 900 kr.

Kustskepparintyg Start 15/2 Kustskepparintyg – för dig som vill längre! Här lär du dig kustnavige­ ring både i dagsljus och mörker, mer om båtens instrument, manövrering och sjömanskap. Möjlighet finns att skriva prov efteråt.

Vi är superstolta över att ha Jimmy Järvekvist som dans­ ledare! Jimmy leder dans­ kurser i hela Europa och undervisar i en mix av olika dansstilar, med tyngdpunkt på streetdance. En nyhet för vårterminen är att grupperna kommer att göra en show som avslutning på terminen, en annan är att vi kommer ha en dansklass även för födda 2009 – 2010.

Tid Ons 19.00 –21.30, 8 tillfällen. Ledare Sjökapten Anders Knutas Kostnad 1 800 kr exkl kostnad för material och prov. Anmälan & info Anders Knutas, info@edunautic.se, 070­445 64 98, www.edunautic.se

Födda 2009–2010 Fre 15.15–16.00, 9 ggr, start 3/2 550 kr Födda 2006–2008 Ons 16.00–17.00, 10 ggr, 800 kr Födda 2003–2005 Ons 17.00–18.00, 10 ggr, 800 kr Födda 2001–2002 Ons 18.00–19.15, 10 ggr, 1000 kr Ledare Jimmy Järvekvist. Melissa Strand­ berg i yngsta gruppen.

Nybörjarkurs i spanska, 10 lektio­ ner. Inga förkunskaper krävs.

Alla kurser äger rum i Mötesplats Stallarholmen, Gula Industrihuset.

www.dromfabriken.net

Spanska för nybörjare Start 15/2

Tid Ons 19.00–20.45, 10 ggr. Ledare Gladis Morales­Knutas. Kostnad 1675 kr, exkl material Anmälan & info hola@spanskaavance. com, 073­678 09 90, www.spanskaavance.com

GILLA STALLARHOLMEN 3


NOTISER • • •

STALLAR­ HOLMSSKOLAN – INTE VILKEN SKOLA SOM HELST

Fritids fräschas upp JUST NU ARBETAR VI med att fräscha upp fritids! Jag har till­ sammans med personalen gjort en skiss på hur vi kan skapa en miljö som stimulerar barnens fan­t asi och inspirerar till lek. Om barnen har en lustfylld miljö att leka i är jag säker på att det också kommer öka trygghe­ ten på fritids eftersom jag tror att kränkningar m m kommer att minska om barnen har fler aktivi­ teter att göra. VI HAR TÄNKT ATT I stora lek­ rummet på fritids skapa tre olika delar med olika aktiviteter.   Vi ska bygga en scen med till­ hörande loger. Vi har redan fixat skrivbord, spegel och stolar.   Vi ska även bygga ett café och ordna en liten serveringsplats med stolar och bord, kantat av ett staket bestående av björk­ stammar och rep.

”Hej, är du här, kommer du ihåg mig?” Den självvalda ensamheten, att få vara ifred en stund, kan vara en under­bar andpaus i vardagen. Men att känna sig ensam och längta efter sällskap är något annat. Det är just för att skapa goda gemenskaper som Stallarholmens församling och Drömfabriken har dragit igång Frivil- Tio tolftedelar av Frivilligbyråns Väntjänst, ett ligbyråns Väntjänst. samarbete mellan Stallarholmens församling och Ett led i detta är att bju- Drömfabriken. da in till träffar en gång i månaden. Den första träffen ägde rum 7 december och lockade 13 besökare, berättar Inger Jansson som är med i Väntjänsten. – Det uppstod precis den typen av möten som vi hoppats på. Några hälsade på varandra med ”hej, är du här, vad länge sen, vi gick i skolan tillsammans, kommer du ihåg mig?”. En annan rolig sak vid träffen var att vi fick ytterligare en volontär, säger hon. Väntjänsten består idag av tolv personer. Vid sidan om månadsträffarna erbjuder man också möjligheten att komma hem till människor för att samtala över en kopp kaffe eller göra sällskap om man behöver komma ut i något ärende. Väntjänstens insatser är förstås kostnadsfria och gruppens medlemmar har avgett tystnadslöfte. Inger ser gärna att man når ut till fler. – Vi har pratat om att skriva ett personligt brev till äldre människor bosatta i Stallarholmen och skicka med en broschyr där vi berättar vad vi kan göra, säger hon. Nu planeras nästa träff med Väntjänsten. Vid den förra under­höll Åke Larsson med skivor till kaffet, vad som står på programmet i januariträffen är ännu inte klart. Den äger rum 18 januari 13.30–15.30 på församlingshemmet. Behöver du hjälp med skjuts till träffen, ring Birgitta Karlsson, 0152-346  46. STEFAN SEIDEL

en lego­ hörna i en av FA-hallarna samt fräscha upp pysselrummen. Dockrummet ska bli mysrum: ett rum där barnen kan ta det lite lugnt. Vi har lyckats få tag på två relativt nya soffor.   Detta projekt kommer att ta lite tid, men vi hoppas komma igång så snart som möjligt. Fritids är stängt 4 januari och då tänkte vi passa på att bygga, måla, flytta runt och kasta. Om någon är sugen på att hjälpa till så hojta till!

? Nominera Årets Stallar­ holmsbo 2016 Stallarholmens Nätverk har sen ett par år tillbaka utsett Årets Stallar­holmsbo. Förra året gick priset till cykelentusiasten Mirella Ehrin, bland annat för att hon fått många cykelintresserade barn att hitta gemenskap i sportklubbens cykelsektion.   Nu vill Nätverket ha in nomineringar för att kunna utse en lämplig pristagare för 2016. Detta kan göras via Stallarholmens hemsida (www.stallarholmen.info – se högerspalten, längst ner under Senaste inlägg) eller genom att maila (info@stallarholmen.info) eller genom att lägga en lapp i en låda på Preem.   Nomineringar efterlyses även när det gäller Årets Stallar­ holms­ före­ ning. Det priset gick förra året till Eke­ byviks­ kamraterna, ­bland annat för att man ser till att Ekebyviksbadet tillhör kommunens finaste bad­ platser och för anordnandet av sim­skola varje sommar.   Vinnarna av de båda priserna presenteras på Nätverkets års­ möte den 7 februari. STEFAN SEIDEL

SEDAN SKA VI BYGGA

THERESE FRÖBERG, BITRÄDANDE REKTOR

”PÅ BAGUETTEN” PÅ PRINTZ På andra sidan nyåret startar Printz Bageri ett nytt afterworkkoncept döpt till ”På baguetten”. Sista fredagen varje månad, 17.00–20.00, erbjuds en chark- och osttallrik med ett glas öl eller vin. Ett namngivande signum för kvällen blir de färska vitlöksbaguetterna. – Det ska vara ett skönt sätt att avsluta månaden på, säger Maria Printz. Premiärdatum fredag 27 januari.


• • • NOTISER

UTÖKAT ANSVAR FÖR VÄGFÖRENING Nyasfalterat i Sundbyområdet berättade vi om i novembernumret. Nu har vi fått en notering om att det är Stallarholmens vägförening som ansvarar för skötsel och underhåll av alla asfalterade vägar i området. Föreningen kommer även att vinterunderhålla (ploga och sanda) gång- och cykelvägen utmed Sundby strandväg ända fram till Stenfasta, upplyser Bengt Malmquist från vägföreningen. STEFAN SEIDEL

Anettes boktips ÖVERLEVARNA AV WENDY HOLDEN

En berättelse om tre kvinnliga koncent­rations­­ lägerfångar som inte bara överlevde utan dessutom födde varsitt barn som mirakulöst nog också överlevde. Vi får följa deras liv innan fångenskapen och i de olika lägren. Många ohygg­ liga beskrivningar av hur de behandlas. Bland annat när de står på selektionsrampen i Ausch­ witz där dödsängeln Men­ gele frågar om de är gravida, vilket de förnekar, och klämmer på deras bröst för att se om det sipprar ut lite mjölk. En berättelse om ofattbar grymhet, men också om mod, kärlek och medmänsklighet. Jobbig att läsa men absolut läsvärd.

Välbesökt parkmöte Den 30 november hölls ett välbesökt uppstartsmöte om upphandling gällande skötsel av gräsytor i Stallarholmen. Kommunalrådet Jacob Högfeldt betonade vikten av att samarbeta lokalt. Kommunen avser därför att anordna utbildning i kommunal upphandling för lokala företag och föreningar som vill delta. Målet är att den lokala satsningen ska komma igång redan den här säsongen. Jag skickar en uppmaning till samtliga företag och föreningar som har intresse av att sköta grönytor, att ni kontaktar Lars Ekström. Stallarholmsbor: håll tummarna för att något lokalt företag får uppdraget och gör ett bra jobb! Det kan vara starten på något riktigt bra. Vill du veta mer kontakta ansvarig Lars Ekström: lars.ekstrom@strangnas.se eller 0152-291 00.

Mer marknära än det var tänkt från början. FOTO: TORE PERSSON.

GET PÅ DEKIS

jag skotta snö! Men skorna blir leriga på promenaden och det är mörkt och trist om dagarna. Bilden är tagen dagarna kring första advent. Kan man hoppas när du läser detta och betraktar bilden att ljuset har kommit tillbaka lite och snön lyser vit på taken?

Det är nu snart 10 år sen Konstpausleden längs Sundby Strand invigdes. Flanörer och joggare har säkert inte und­ gått att lägga märke till be­ tongsoffan och den guldbe­ lagda stenen. Det är färre som uppmärksammat ett annat konstverk: en get i brons. Inte så konstigt eftersom den placerats en bra bit upp i ett träd på en avstickare nära Stenfasta.   Nu har en uppmärksam lä­ sare, Tore Persson, lagt märke till att trädet gett vika. Om det är av ålder eller på grund av konstverket förtäljer inte historien. Vad händer nu? Ska det hela ses som en del i en föränderlig konstinstallation? Eller ska konstverket flyttas? Vi har sökt projektledaren för Konstpaus, men utan fram­ gång. Vi återkommer om vi blir klokare i frågan.

HOPPFULL SVEN G NILSSON

STEFAN SEIDEL

YVONNE KNUUTINEN, LEDAMOT I TEKNIK- OCH SERVICENÄMNDEN

ANETTE ELVELIND,

(OPOL)

STALLARHOLMENS BIBLIOTEK

INTET ÄR SOM VÄNTANS TIDER… Just som vi hade tänkt oss att få glida fram på det vita ” snötäcket, blev det så här. Någon tycker: va skönt, nu slipper

GILLA STALLARHOLMEN 5


FÖRETAGARE PÅ HEMMAPLAN • • •

EN RIKTIGT BRA2:OR BILVERKSTAD NÄRA DIG! VI SLÄCKER Vi servar och reparerar ALLA bilmärken!

DELA UPP BETALNINGEN När du reparerar din bil hos oss får du inte bara en Vitillbaka, är ackrediterade får ”släcka” 2:or som Med du fått på Bilprovningen! Autoexpertenkortet kan du dela upp trafiksäker bil vi släcker ävenoch bilprovningens betalningen räntefritt upp till 24 månader. anmärkning så du slipper ombesiktiga bilen där. Smartare än kontant! BROVÄGEN 32, STALLARHOLMEN • TELEFON 0152-405 56 • www.biltjänst.nu

Brovägen 32, Stallarholmen Tel. 0152-405 56

V I K I N G AVA L L E N

¢

Lasses ¢

Antikt & Begagnat

Allt från privatfester till stora evenemang & utomhusaktiviteter. Föreningsgården Vikingavallen: Info & bokning: Trijntje van der Meulen 0708 – 86 62 16 eller Anders Ericson 0708– 45 79 02 Vikingavallen

Flyttar och nyöppnar den 4/2 på Garvaregränd mitt emot Gula Industrihuset.

Auktion den 26/2 Visning 24/2

tel: 073-875 88 45 Följ oss på Facebook lasse@lasseboantik.se

SEPPO MIKKOLA

rygg led nervspecialist

Carina Svensson

Diskbråck, ischias, huvudvärk m.m.

CERTIFIERAD MASSÖR

33 års erfarenhet Medverkat i SVT:s Livslust, Må Bra samt Aftonbladet Hälsa Referenser: www.seppo.nu

Massageterapi för både muskulära besvär och avslappning, gedigen utbildning och erfarenhet sen 1991 Dalkarlsvägen 2, gaveln Stallarholmen Tel: 070- 67 162 49

Rosendalsvägen 8, Stallarholmen Tel: 070-759 00 65

Nu kan ALLA få fiber på HELA Selaön Anmäl dig på www.fibertillalla.se

TINAS THAIMASSAGE samt oljemassage

k

Kvarnvägen 1C, Stallarholmen 073-909 82 16

Selaöns bredbandsgrupp

f

Välkomnak till f k f Selaötorget! df dfk Erbjudande januari–februari: STALLARHOLM ENS TOBAK GODIS • LÄSK • GLASS  TIDNINGAR • LEKSAKER

ÖPPETTIDER: MÅN–FRE 9–19 LÖR 10–19 SÖN STÄNGT Välkommen till Din butik! 073-895 24 19

6 GILLA STALLARHOLMEN

STALLARHOLMENS TOBAK 5–10% på alla leksaker OHLSSONS HEMBAGERI Kajsas Majsbröd Gluten/mjölkfritt majsbröd ”Unikt som hon”

fd f d

fk

f

k

Vi hyr ut lokaler och lägenheter k df Stallarholmen, Strängnäs och Vi hyr ut lokaler OHLSSONS Mariefred och lägenheter i Stallarholmen, Strängnäs och Mariefred

H E M B A G E R IDet är v

s om fö vi rv a Vi nke lb lta od a!

NYA ÖPPETTIDER: Vardagar 6.00–17.00

VÄLKOMNA! Tel: 0152-434 30

Lördagar 8.00–17.00 FÖRVALTNING FÖRVALTNING HAMMARSTEDT FASTIGHETS FASTIGHETS FÖRVALTNING FÖRVALTNING HAMMARSTEDT

Kontoret öppet öppet mån–tors mån–tors 10–16. 10–16. Tel: Tel: 0152-252 94 0152-252 94 Kontoret

Söndagar 9.00 –15.00 Tfn: 0152-252 94 Selaötorget Kontoret öppet mån-tor 10-1 Tel: 0152-71 08 19


SONJAS HÅRATE LJÉ STÄNGT 1/2–28/2 2017. Flyttar till ny lokal.

1/3 öppnar jag dörrarna till min nya Salong på Selaötorget. Den

VÄLKOMNA!

Gott Nytt År önskar vi på Gilla Stallarholmen alla våra läsare!

Vi vill också tacka alla våra annonsörer för det gångna året – utan er skulle vi inte kunna göra tidningen! Här är alla som annonserat under 2016. Ni är fler än 100! Abelins Rör

Mondemo AB

AB Karl Hedin Bygghandel

Monica Hellberg Design

Alltjänst i Stallarholmen

Målarmästaren i Strängnäs AB

Andreas Jöhnemark Byggnadsfirma AB

Mälarsund massage och hudvård

Anettes Keramik

Mälsåkers Framtid

Antikt Kuriosa

Mäster Olofs Vårdcentral

Beckmans

Nisses Mekaniska

Biltjänst I Stallarholmen AB

Ohlssons Hembageri

Bouppteckningsbyrån Mariefred

Pizzeria Berivan

Bussaba Thaimat

Planet Promo

Carrick i Kolsundet

Primadesign

Christer Forsbäck Plåtslageri

Printz Bageri

Drömfabriken i Stallarholmen

Pro Stallarholmen

Dröse & Norberg Productions

Ramirent AB

Däckshopen i Mariefred

Rista Måleri

Edeby Gård

Sao Thaimat

Ekebyvikkamraterna

Satsafriskt

Eskilstuna Strängnäs Energi och Miljö AB

Scenkonst Sörmland

First Family & Friends AB

Selaö Hemservice HB

Fredrik Klingspor

Seppo Mikkola

Föreningen Solåkrabyn

Sköttedal Friskvård AB

Julgransplundring

Föreningsgården Vikingavallen

Solåkers Handelsträdgård

Gesta Gård

Sonja Helminen

Golfhjälpen

SPF Stallarholmen

Gula Industrihuset AB

Stallarholmens El

Söndag 8 januari kl. 14 är det återigen dags för den årliga julgransplundringen på Vikingavallen. Ta med hela släkten och kom och dansa med oss runt granen, innan vi tillsammans slänger ut den. Våra fantastiska spelmän är som vanligt på plats och leder oss i dansen. Har vi tur kommer även tomten på besök. Kaffe,saft, bulle och pepparkakor finns till alla fikasugna och godispåsar till alla barn. Det kostar inget och ingen föranmälan behövs.

Hallins Optik AB

Stallarholmens Församling

Hellsing Trading

Stallarholmens Golfklubb

Hf Förvaltning

Stallarholmens Gräs

Hilmeko

Stallarholmens Hembygdsförening

Hjälpredan.com

Stallarholmens Nätverk

Hushållsgruppen

Stallarholmens Restaurang & Bensin AB

Ica Skeppet

Stallarholmens Röda Kors-Krets

Ingela Almqvist

Stallarholmens Sportklubb

Ingestina Syateljé

Stallarholmens Tobak

Järnboden I Mariefred AB

Stallarholmens Vikingar

Klippinge Gård

Stallarholmens Vägförening

Korv & Brödfestivalen

Stefan Burman Bygg

Köttbutiken Millert & Dahlén

Strandviks Sjöcafé

Lagermans Kylservice

Strängnäs Kommun

Landstinget Sörmland

Strängnäs Plåtslageri AB

Langenfeld Bad AB

Strängnässotarn AB

Larsbo Antik & Begagnat

Studiefrämjandet Sörmland

Lillvor Böifot

Tina Wester

Lindströms Originallitografi

Toresunds-Sundby Fastighets AB

Loppberga

Veterinären i Stallarholmen

Läggesta Kiosk & Cafe

Vips

Mariefreds Vårdcentral

Vreta Måleri

Marion Konsult

Wretström Bygg AB

Maskintjänst i Stallarholmen

Zitius Service Delivery AB

Medicinsk Fotvård

Åmark Byggare

Metab

Östa Gård

e Tar båd h kort oc ter! kontan

073-677 05 46 HUSBYHOLMSVÄGEN 14 A

Välkomna!

0152-346 40 | svenskakyrkan.se/stallarholmen

Mh Kakel & Mosaik

GILLA STALLARHOLMEN 7


Anmäl ditt intresse för fiber redan idag! Gå in på fibertillalla.se och registrera dig.

Nu har du möjlighet att dra in öppen fiber i ditt hus Har du en fastighet på Selaön och är intresserad av att få fiber indragen i ditt hus? Då ska du gå in på www.fibertillalla.se och anmäla ditt intresse redan idag! Därefter skriver du under anslutningsavtalet och skickar in till oss eller signerar digitalt med bankID. Prata gärna med dina grannar så att vi får in så mycket intresseanmälningar och avtal som möjligt så fiberutbyggnaden kan bli verklighet. För Zitius - som är en del i Teliakoncernen är det viktigt att vara en pålitlig samarbetspartner och vi sätter alltid en god kundrelation först.

Är du intresserad av att dra in fiber? 1. Anmäl ditt intresse på fibertillalla.se 2.Skicka in ett signerat avtal digitalt via fibertillalla.se eller per post 3.Följ projektet på fibertillalla.se och prata med dina grannar

Med vänliga hälsningar Zitius Service Delivery AB

Zitius Service Delivery AB | org. nr 556642-8339, Processvägen 5, 435 33 Mölnlycke | e-post: landsbygd@zitius.com

8 GILLA STALLARHOLMEN


Stormöte om Selaöfiber. Ett 40-tal åhörare hörde bl a kommunalrådet Jacob Högfeldt informera.

Edward Rassmus, Telias ansvarige för fibersatsningen på Selaön.

Samling kring fiberkartan. Från vänster Johan Skördare, Bengt Falck och Erik Wallin. Foto: Stefan Seidel.

FOTO: BENGT FALCK.

FIBERSATSNING PÅ SELAÖN Samtidigt som de första hushållen i centrala Stallarholmen fått igång sitt bredband via fiber sparkar en storsatsning igång för att erbjuda fiber till varenda ett av Selaöns mer än 1700 hushåll. Nu hoppas Selaöns bredbandsgrupp på stor uppslutning så fiberprojektet kan bli verklighet.   – Vi måste ta ett gemensamt krafttag där var och en hjälper till att informera sina vänner och grannar, säger Johan Skördare. Det finns mycket beslutsamhet i luften när vi samlar delar av Selaöns bredbandsgrupp: Erik Wallin, Johan Skördare och Bengt Falck. En beslutsamhet uppblandad med en känsla av nu eller aldrig. Den här tunna fiberslangen, mindre än en centimeter tjock, kan den ha en sån betydelse för bygdens framtid? Frågar du gruppen är svaret tveklöst ja. Tillgången till fiber kan vara skillnaden mellan att folk väljer att flytta hit eller inte, att det skapas arbetstillfällen eller inte, att docka i framtiden eller inte. – Alla former av trygghetstjänster kommer i framtiden vara beroende av att det finns en stabil trådburen kommunikation. Den trådlösa kommunikationen är svajigare, säger Johan. – Det här är lite av en överlevnadsfråga för landsbygden, inflikar Bengt Falck. Teamwork Om nu fibern är en så viktig framtidsfråga, borde inte kommun och stat intressera sig för frågan? Så sker också. Selaöns bredbandsgrupp har ett tätt samarbete med Strängnäs kommun. Tillsammans har man scannat av vilka fiberaktörer som finns på marknaden och landat i att Telia med dotterbolaget Zitius är den bästa partnern. – Telia är en finansiellt stark aktör som vi känner oss trygga med och som erbjuder bra villkor, säger Erik Wallin. Den projektering som gjorts har landat i summan 21 900 kr för en anslutning. Telia etablerar ett så kallat öppet nät vilket gör att villaägarna sen kan teckna avtal om bredband,

teve och telefoni med valfri leverantör. En långsiktig fördel är att priset generellt sett blir lägre än vad man betalar för sina tjänster idag. 1719 hushåll Nu väntar en rad utmaningar innan Selaö­ fibern kan bli verklighet. Den viktigaste är att få tillräckligt många att anmäla sitt intresse för det snabba bredbandet. Bara att ta fram ett aktuellt register över hushållen har visat sig vara knepigt. Den första versionen landade på dryga 1 000 hushåll, men efter diverse kom­ pletteringar, via bland annat förteckningar över soptunnor, har man hamnat på 1  719 hushåll, inkluderat de sommarboende. Edward Rassmus är Zitius och Telias ansvarige när det gäller fibersatsningar på landsbygden i Sörmland. Även han är beslutsam när det gäller projektet på Selaön. – Vi vill verkligen gå i mål och kommer kämpa hårt för att nå ända fram, säger han. Tuff tidsgräns Den tidsgräns som satts är snäv. Redan under årets första två månader ska människor ha bestämt sig. – Vi vill hålla ett högt tempo. Det blir inte bättre av att dra ut på tiden, säger han. När vi pratar om hur stor del som behöver teckna sig för att fibern ska bli verklighet, menar han att det är svårt att ge ett exakt svar. Allt beror på den bild som växer fram när man sammanställer anmälningarna. Om det uppstår sammanhållna stråk med många anmälningar blir det förstås lättare att gå vidare med just dessa områden. Men betraktar man ön som helhet landar man någonstans på 60 procent, menar han. Ambassadörer Så – hur nå ut, hur sprida entusiasmen? Edward förklarar att hela deras arbetsmodell går ut på att engagera de lokala krafterna, att hitta ambassadörer som Erik, Bengt och Johan. För stallarholmsambassadörerna är det nu full fart framåt. För några veckor sen ordnades stormöte med full uppslutning från Telia, kommunalråd Jacob Högfeldt och kom-

munens bredbandsstrateg. – Det kom representanter från 20–30 vägföreningar på mötet, och med 40–50 medlemmar i varje förening blir spridningen bra, säger Edward. Bredbandsgruppen har kampanjat på ICA en förmiddag, satt upp anslag, informerat via sociala medier, pratat med vänner och grannar.   Den intresserade kan anmäla sig via en hemsida (www.fibertillalla.se). På en karta över Selaön kan man se hur antalet gula markeringar, som markerar intresseanmälningar, sakta men säkert ökar. Men än återstår många hushåll innan projektet står på säker mark. Länsstöd Om den viktigaste framgångsfaktorn är att öka antalet fiberanmälningar, är en annan landsbygdsstödet via länsstyrelsen. Det pris man satt, 21 900 kr, är ett enhetspris i hela kommunen och förutsätter landsbygdsstöd. – Vi har en stödansökan inne hos länsstyrelsen och hoppas på svar framåt mars. Sen skjuter förstås Telia till en stor del av mellanskillnaden. För oss är det en långsiktig affär som inte är avbetalad på många många år, säger Edward Rassmus. Verkstad till våren Tidslinjen blir då: ragga anmälningar under årets första par månader. Förhoppningsvis svar på landsbygdsstöd i mars. – Får vi tillräckligt många anmälningar, och blir beviljade stöd av länsstyrelsen, hoppas vi kunna göra verkstad av satsningen från senvåren och framåt. Tanken är att göra en utbyggnad i etapper, med 200–300 anslutningar åt gången. Det kommer ta 1–2 år att färdigställa, säger Edward. Med tanke på glöden hos Selaöns bredbandsgrupp finns goda chanser att nå framgång när det gäller fibersatsningen på Selaön. – Den första veckan var det 85 som anmälde sig. Kan vi hålla den här farten kommer vi nå ända fram. Det är nu vi ska ta fram vår stallarholmsanda och se till att få detta att hända, säger Erik Wallin. STEFAN SEIDEL

GILLA STALLARHOLMEN 9


Kom i form på Gula Industrihusets nyckelgym. Gula Industrihuset

www.gulaindustrihuset.se

VI FINNS I GULA INDUSTRIHUSET

0707 54 66 94 viktoria@loppberga.se Brogatan 21 Stallarholmen

Endast 1500 kronor/år.

INDUSTRIKÄNSLA

Alternativt 900 kronor/halvår eller 500 kronor/kvartal.

ATELJÉ, BUTIK, KONTOR För mer information ring 0707-54 66 94. ELLER LAGER? Unika lokaler finnes i Gula Industrihuset. Från 2 kvm upp till 102 kvm.

Tusen tack Stallarholmen för mitt första halvår på denna fina ort. Varmt välkommen att följa mig & min butik in i ett nytt & spännande 2017. ✶

För mer information ring 070-867 30 03

✶✷

Gott Nytt År! ✷ ✶ ✶ önskar Ulrika Beckman & Co

Beckmansbutik Beckmans Gula Industrihuset Stallarholmen

Promotion, print & webb

DISTRIKTSSKÖTERSKA Marianne Wilander 0152-44 05 75 Stallarholmen www.marionkonsult.se

0 70 8 32 5 3 62 primadesign.se

TBEera vaccin s dig ho mig!

DROP IN ÖPPET PR ODU K TIONS B YR Å

Stallarholmen / Stockholm w w w.turbin.se

Mån, tis, ons och fre 8.30–10, 13.00–14.00 Övriga tider – ring och boka. Jag samarbetar med Landstinget Sörmland via Vårdcentralen Mäster Olof.

VI STÄDAR DITT HEM

GULA INDUSTRIHUSET STALLARHOLMEN Nyårsafton och Nyårsdagen Stängt. 2-5 januari öppet kl. 11-19 6-8 januari öppet kl. 14-19

Nöjd kund är vår kvalitet! För en renare känsla!

Det blir jättebra! Andreas 070-344 05 35 Tel/Fax 0152-408 11 andreas@johnemark.se

Sao & Gunnar har semester 9/1 – 8/2 Öppet alla helger Fre-Lör-Sön kl. 14-19

9 februari normala öppettider igen!

Lena, Jolanta, Sofie, Lisette, Tezz, Ewa

www.johnemark.se

0152-17000

Gula Industrihuset, Brogatan 21 • 070-652 81 64 • www.vips-lena.se • lena@ivehult.se

Dina fötter i mina händer

Thai_GSH_NOV_2017.indd 1

2016-12-10 13:40

Medicinsk fotvård Petra Schneider Diplomerad medicinsk fotterapeut

070-301 34 89 schneider1@aol.se Brogatan 21 (Gula Industrihuset) 645 61 Stallarholmen 10 GILLA STALLARHOLMEN

Smaka våra egna korvar! Hängmörat nötkött! Färdiglagat! Välkomna! Öppettider: Fre 12–18, Lör 11–15 Tel: 070-735 43 91

VI FIXAR DINA INRAMNINGAR! Stort urval av lister.

GALLERI Litografier från tre generationers tryckning. 070-575 38 16 • mail@lindstromslito.se • www.lindstromslito.se


Gula Industrihuset

www.gulaindustrihuset.se

VI FINNS I GULA INDUSTRIHUSET

0707 54 66 94 viktoria@loppberga.se Brogatan 21 Stallarholmen

Loppberga

©

30% RABATT S TA L L A R H O L M E N

HANDVÄVDA TRASMATTOR Ring för besök i ateljén i Gula Industrihuset. 0707-54 66 94 www.loppberga.se

ÅRSMÖTE Torsdagen den 16 februari kl. 14.00 på Mötesplatsen i Gula Industrihuset Karibisk karneval med Maria LLerena Kaffe och lotterier. Välkomna! Vi önskar er alla ett Gott Nytt År! Kom med du också. Bli medlem i SPF • Kontakt: 0152-405 16 spfstallarholmen@outlook.com

BADKAR – HANDDUKSTORKAR OCH ANNAT FÖR BADRUMMET Langenfeld Gamla Tegelbruket 08-702 07 75

Carrick

!!!®! !

!

i Kolsundet Ny design av gamla segel Carrickikolsundet.se 0708-57 22 11

Välkommen till oss! Vårdcentralen Mäster Olof, Strängnäs 0152-262 00 Distriktssköterskemottagning, Stallarholmen 0152-44 05 75 (Marianne Wilander)

Gott Nytt År!

Genom vårt samarbete ges du som bor i Stallarholmen möjlighet att träffa en distriktssköterska utan att behöva åka in till Strängnäs.

Tel: 0152-44 08 89

Mån, ons, tors, fre 08.00 – 16.30. OBS! Utökad öppettid: Tis 8.00 – 20.00.

www.vetistallis.se

I STALLARHOLMEN

• Hos oss får Du alltid personlig service och du möter bara några få ansikten. • Vi svarar alltid personligen när Du ringer vår telefon.

HE MTJÄN ST SO M GE R DI G DET LI LLA EXTR A!

HJÄLPREDAN jobbar på uppdrag av kommunen. När Du anlitar oss innebär det samma kostnad som när Du anlitar den kommunala hemtjänsten. Vi arbetar i Stallarholmen och Strängnäs med omnejd. Hjälpredan ng r fö ut även städni ag dr med RUT-av .

VECKA

2

Det LILLA hemtjänstföretaget med den STORA omsorgen!

Degar

vi

Varmt välkomna till Hjälpredan! Helena Bartling med personal

E-post: info@hjalpredan.com Telefon: 070-966 32 82

GILLA STALLARHOLMEN 11 11 GILLA STALLARHOLMEN


Vill du ha bra p också ris och service? bra

Inte bara vitvaror!

STRÄNGNÄS Vi firar 10 år i Solberga köpcentrum! JUBILEUMSPRISER I BUTIKEN HEAT690 HEAT690 /750/750

LUFTVÄRME SOM SPARAR MEST I HÖGSTA ENERGIKLASS Standardinstallation ingår, se villkor i butiken.

Välkomm

en till os

s!

ABAD NU HAR VI ÄVEN SPMÄL AR SPA Modell 816+

många fördelar. Ex. • Plats för 6-7 personer • 220x220x960 mm

ENERGIKLASSAD FÖR NORDISKT KLIMAT!

KAMPANJPRIS!

19.995:-

Ord. pris 21.995:- efter rotavdrag

• Ram i rostfritt stål.

NYHET!

A+++ 5

ÅRS GARANTI

• Balboa TOUCH panel. CANVAC QUALITY

Klarar ner till -30o C PERSONLIG SERVICE! KVALITET TILL LÄGSTA PRIS! TRYGGHET! DET LÖNAR SIG ATT KOMMA TILL OSS!

• Balboa BWA WIFI. • R10 HD isolering botten, kar samt sidor. • HD SPA lock 15-10 cm lutande för avrinning. • Service i Eskilstuna

HUSHÅLLSGRUPPEN Strängnäs • Solberga köpcentrum

0152-125 00 • www.elonstrangnas.se Mån-fre 10-18 • Lör 10-16 • Sön 11-16

SUNDBY STRAND, byggklara villatomter

Alla r sålda villatomte rar nu för så vi plane tta utbygg den fortsa undby naden av S Strand.

www.sundby-tomter.com 12 GILLA STALLARHOLMEN

070-760 09 09


h ett rt hjärta. FÖRNYBAR EL FRÅN STRÄNGNÄS

l får du förnybar el från t i Strängnäs samtidigt som kala föreningslivet, då SEVAB sponsrar väljer.

tår av en mix av fast och rörligt elpris. ktober till och med mars) betalar du kningen till fast pris och resten rörligt nder sommaren. Ett bra avtal för a dig trygg på vintern och smart på priset går ned.

e på 0152-460 50 ngnäs-el redan idag.

STORT TACK till alla er som stöttat Stallarholmens Sportklubb tack vare er har sportklubben fått • 25 696 kr från Svenska Spel • 7 732 kr från SEVAB

SEVAB

Nästa gång du binder ditt elavtal: Välj Strängnäsel och välj Stallarholmens Sportklubb som din förening.

acebook

vi en vill äv åra lla v a a k c ta gs­ företa r! re o s n spo

Svenska Spel

Nästa gång du spelar på nåt av Svenska Spels spel: Säg till i butiken att du vill stödja Sportklubben eller registrera dig på www.svenskaspel.se och välj Stallarholmens SK som din förening.

stöd stall arholmens sportklubb du ock så!

11-11-04 08.58.43

Stallarholmens Sportklubb medlemskap 2017

jan-febr-2017

www.hembygd.se/stallarholmen

Välkommen till hembygdsföreningen år 2017

”SSK är en klubb med anor, men för att föra oss framåt behöver vi Er hjälp.” Det finns idag en ny generation tränare och ungdomar som vill utveckla SSK till en modern klubb, där engagemanget och sammanhållningen återspeglar den drivkraft och utveckling som vi ser i Stallarholmen idag. Hoppas att Du vill vara med och hjälpa till!

Ett sätt är att vara medlem! familjeavgift: 1200 kr senior fr o m 19 år: 900 kr junior t o m 18 år och studerande: 500 kr ledare: 100 kr stödjande: 300 kr eller valfritt belopp.

Vid familjemedlemskap, ange namn och födelsedatum på alla. Aktiva medlemmar måste ange kompletta personnummer. bankgiro: 263-6702 swish: 123 173 37 32

Medlemsavgiften ska vara betald senast 31 januari 2017 för aktiva medlemmar.

Varmt välkomna som medlemmar i SSK!

Nu planerar vi programmet för året och kommer att bjuda på många trevliga och intressanta upplevelser. www.hembygd.se/stallarholmen

Titta in på vår hemsida och upplev vår hembygd i nutid och dåtid. Vill du bli medlem i hembygdsföreningen? Tag kontakt med vår sekreterare Ylva! 070-495 25 45 ylvatiger@gmail.com

GILLA STALLARHOLMEN 13


2016 i backspegeln TEXT: HANNA EKELUND FOTO: LILLAN GUSTAVSSON

En hisnande höjdartur, en poppis pub för seniorer, dubbla mäster­ skapsguld och stolta skägg. Det är några av sakerna vi skildrat un­ der året som gått.

Hyllade!

…  och Årets Stallarholmare är… Mirella Ehrin! Stallarholmens Nätverk skrev i sin motivering bland annat: ”För sitt ge­ nuina engagemang för den nya tren­ den cykling.” Årets förening blev Eke­ byvikskamraterna.

Driftigt!

Vid årsskiftet kicka­des ungdomar över 18 ut från fri­ tidsgården. Vad göra? Starta egna ung­ domskvällar på Mötesplatsen i Gula Industrihuset! Premiär i januari, konsert i februari med fler än 100 besökare, sen mattades det hela av. Här Amandus Svedberg och Malcolm Wallenius in action.

Dansrenässans!

Under våren levde Vikingavallen upp som danspalats igen. Här Hanna Ekelund och Håkan Enlund i kramgo foxtrot.

Miminalister!

Inflytt! Efter att

ha stått tomt i många år var det äntligen dags att nyttja Selaöhemmet igen. Nytt namn (Husbyholm) och ny användning (bo­ ende för ensamkommande och genomgångsboende). Här tre ur Husbyholms­ teamet: Janniche Lövgren, Lotta Gustavsson och Ulrica Aggeborn.

Vår reporter Hanna Ekelund stack ut för att pimpla med tävlingsfiska­ ren Tomas Andersson. Fiskarglädjen var stor, fiskelyckan mindre.

Publikrekord!

Korv & Brödfestivalen i mars blir en allt större publikdragare. Årets fest lockade över 3 000 personer.

Slutet gott!

Det var på vippen att vi tap­ pade vår distriktssköterska Marianne Wilander när Avo­ nova sa upp kontraktet i april. Men istället klev Sörmlands landsting och räddade situa­ tionen och sen 1 maj är Ma­ rianne med sin mottagning i Gula Industrihuset knuten till vårdcentralen Mäster Olof.

Ojojoj så söt!

Vi åkte till Odensicke gård och pro­ vade på lantlivet. Bland annat stifta­ de vi bekantskap med lilla Märta, ett alldeles färskt nytillskott på gården.

Yiiiiihaaaa!

Vår reporter Eva Hultén bjöds på en hisnande åktur i Janne Petterssons gyrokop­ ter.

14 GILLA STALLARHOLMEN

Saknad.

Den 4 juni gick Edmund Eriksson ur tiden. Inititativtagare till vikingafesti­ valen, bågskytteföreningen, namn­ givare till ortens gator och 1  000 andra saker. Han var verk­ligen Mr Stallarholmen.


Dubbelkul!

För första gången ordnades Vikingafestivalen och Kreativ Sommarmarknad samtidigt, och Stallarholmen invade­ rades av typ 6 000 personer.

Plättlätt!

I augusti starta­ des projekt Sofflocket. Ett av målen var att få stallarholmsbor att tillsammans gå en sträcka motsvarande Sverige runt. På en månad skulle de 4039 kilometrarna av­ verkas. Målet nåddes efter 21 dagar.

Upp till bevis!

”Ska vi bli Sveriges bästa skola?”. De visionära orden uttalades av den nya rektorn BoLennart Johan­ nesson vid skolstarten i augusti. Men att tala är ett, att göra ett annat. Än har han en hel del att bevisa innan vi känner att han är mannen att leda oss dit.

Superpoppis! Vi har då

inte hört talas om konceptet någon annan­ stans. Seniorpub är helt enkelt en galet bra idé och lockar massor av människor! På bil­ den språkar Berit Lindgren och Ulla Alsätra.

Fartfyllt!

Tuffingen som håller i styret heter Martin Wallström. För tionde gången ordnade han i juli Motorcykel-run mot bröstcancer. Bakom visi­ ret Eva Hultén som nu fick debutera som spätta vid 72.

Jubileum! I september firade man­ nen som kan sticka iväg för att köpa en mjölk på ICA och komma tillbaka halvannan timme senare 25 år som präst i Stallar­ holmens församling. Just det, Ola Orwinger.

Slutmustat!

Vi var med när årets skörd av äpplen blev till gyllene must på Ullunda. Nu är det dock slut­ producerat på Selaömusteriet. Den nya ägaren flyttar hela konkarongen till Horn­ udden utanför Strängnäs.

Stolthet! Kanske vårt

skönaste reportage 2016. Vi sam­ lade fem skäggbärare och pratade skäggvård, skäggklegg och hur man kan vara så fäst vid sin ansiktsbe­ håring.

Prisad!

Hon har bli­ vit prisad förr, Maria Printz. Nu fick hon en ny fin utmärkelse: Sörmlandsmedaljen 2016.”En sann vän av utveckling på landsbygden” kunde man läsa i motiveringen.

Nu väntar vi på att sätta tänderna i ett minst lika färgstarkt 2017! Gott Nytt År önskar vi på Gilla Stallar­holmen!

Starkt! I oktober var det premiär för ”Vem är rädd för Virginia Woolf” på Mötesplatsen. Jädrar vilka scen­ talanger vi har i Stallarholmen!

Wow!

Succéer!

Närmare 1 000 kom till familjefesten Motormarknad på Vikinga­ vallen. Och Stallarholmsloppet slog del­ tagar­rekord. Vinnaren Simon Karlsson tok­ sprang milen på 37.11!

I november­­­ numret kunde vi berätta att Stallarholmen blivit med dubbla EM-guld, både indivi­ duellt och i lag. Anna Lars­ son och hunden Flynn var de båda guldmakarna, och grenen var Heelwork.

GILLA STALLARHOLMEN 15


EN OFÖRGLÖMLIG UPPLEVELSE – BOKA REDAN IDAG! ”PULSHÖJARE” - Johanna Paulsson, DN ”EN DUNDERSUCCÉ” - Peter Ortvik, Frontface Magazine - Peter Ortvik, Frontface Magazine

”Nanne Grönvall briljerar som elak drottning” - Jens Peterson, Aftonbladet

– NWT

– Gefle Dagblad

NANNE GRÖNVALL, AMY DIAMOND, ERIK SEGERSTEDT, JAKOB STADELL, Barn- & vuxenensemble

MAXIMTEATERN, STOCKHOLM Nypremiär 26 dec, spelas tom 7 jan, 2017 Bilj: Ticketmaster.se 077-170 70 70 eller Maxim 08-30 11 00

SVERIGETURNÉ 2017

STOCKHOLM | JÖNKÖPING | LINKÖPING | NORRKÖPING | GÄVLE | ÖREBRO | BORLÄNGE | UPPSALA KARLSTAD | UDDEVALLA | LUND | HELSINGBORG | GÖTEBORG | KALMAR

Biljettbokning och plats se: ticketmaster.se & drosenorberg.se

Foto: Peter Knutson Layout: Sasko Design

Manus & Regi: Robert Dröse

DRÖSE & NORBERG PROUDLY PRESENTS – ticketmaster.se

”ÅRETS BÄSTA SHOW” – viplistan.se

SPECIAL GUEST STAR!

BORIS RENÉ

THE MUSIC OF

FRÅN MELODIFESTIVALEN

”REJÄLT SVÄNG – I GLITTRIG SHOW” ”HÅLLER HÖG KLASS” ”GRYMT UNDERHÅLLANDE” – Aftonbladet

FEATURING AFRO-DITE

GLADYS DEL PILAR, BLOSSOM TAINTON, JESSICA FOLCKER, STOR ENSEMBLE Regi & Koreografi: Robert Dröse

Fre 3 mars 20.00, 2017

ticketmaster.se 077-170 70 70

ESTRAD, SÖDERTÄLJE Lör 4 mars kl 19.30, 2017

ticketmaster.se 077-170 70 70, Luna kulturhus 08-523 030 80

SVERIGETURNÉ 2016–17

ÖSTERSUND | GÄVLE | ESKILSTUNA | SKÖVDE | VÄSTERÅS | BORLÄNGE | HELSINGBORG | KRISTIANSTAD KARLSTAD | NORRKÖPING | STOCKHOLM | SÖDERTÄLJE | MARIEHAMN | SKELLEFTEÅ | SUNDSVALL | LINKÖPING UPPSALA | JÖNKÖPINGS | ÖRNSKÖLDSVIK | UMEÅ | LULEÅ | UDDEVALLA | MALMÖ | BORÅS 16 GILLA STALLARHOLMEN

Biljettbokning och plats se: ticketmaster.se & drosenorberg.se

Foto: Peter Knutson / Ulrica Sasko Design

STOCKHOLM WATERFRONT


Ett taggat gäng fyror under en paus av arbetet med Djurmusikalen. Uppe till höger musiklärare Lotta Bergil.

Lek och allvar på teaterscenen TEXT & FOTO: EVA HULTÉN

I januari blir det teater två gånger om på Mötesplatsen. Dels spelar års­ kurs 4 på Stallarholmsskolan den populära Djurmusikalen och dels sätter församlingen upp Hittefågel – en gripande och aktuell föreställning om ensamkommande flyktingbarn.

Repetition av Hittefågel. Från vänster Clara Wester, Ebba Kärrholmen, Elin Huhta, Maria Hjernerth, El­ len Lagerström, Linn Ljungquist, Malin Åkerblom. På huk Marianne Karlsson och liggande huvudrollsinne­ havaren Alva Olin Karlsson. FOTO: RICH TELLA.

HITTEFÅGEL spelas på Mötesplatsen, Gula Industri­huset Lördag 21 januari kl 19.00 Söndag 22 januari kl 15.00 Måndag 23 januari 2 skolföreställningar Biljetter köps på församlingens expedition och Printz Bageri.

DJURMUSIKALEN spelas för barn och föräldrar Onsdag 19 januari kl 19.00.

Musikläraren Lotta Bergil har hand om alla ett hörn. Det finns mycket öron och svansar lov av församlingen att köpa rättigheterna. klasserna i Stallarholmsskolan. Varje år blir sedan tidigare år men rekvisitan behöver all­ Det är en mycket stark och aktuell föreställ­ lite speciell för årskurs 4. Då är det dags att tid kompletteras. ning om en ung ensamkom­ repetera den uppskattade Djurmusikalen. mande och apatisk flykting, – Hur upplägget blir beror mycket på ele­ Förnyelse och den känns väldigt angelä­ verna själva. Musikalen får växa fram och an­ – Föreställningen förnyas varje gen att sätta upp. Den ligger i passas efter varje årskull och uppsättningarna år. En del sånger försvinner och tiden men saknar pekpinnar, kan skilja sig åt en hel del. Det är lika spän­ andra kommer till, berättar säger Kersti. Lotta. nande varje år, säger Lotta Bergil. Det är första gången hon Till elevernas favoriter hör Det handlar om mer än sång, musik och gör en produktion av det här dans. Djurmusikalen har blivit ett samarbets­ ”Klas Klättermus”, ”Gäddan slaget tillsammans med Maria­ projekt mellan musikundervisningen och geo­ Gösta” och framför allt ”Hacka Med sin mix av psalm, folkvisa kören, som hon varit ledare för grafiundervisningen om Sveriges landskap. hål” där några av barnen får och arabiskt är Hittefågel en i många år. agera ”idioter” vilket de tycker rejäl utmaning för musikerna Även andra ämnen hakar på ibland. – Kören är huvudrollen Nad­ Marie Hjorter och Bo Lindell. är speciellt kul. jas kompisar och som förstärk­ Ambitionen är förstås att det här ska bli den ning har vi fått med scenrävar från byn: Maria Hela hösten Repetitionerna pågår under hela höst­ ter­ bästa föreställningen någonsin – det är alla Hjernerth och Marianne Karlsson. Nadja minen. De många sångerna handlar bland över­ens om. Djurmusikalen spelas först i sko­ spelas av Alva Olin Karlsson, berättar Kersti lan för årskurs 0–3. Därefter blir det och påpekar att Alva och hon inte är släkt. annat om landskapsdjuren och kvälls­premiär för barn och föräldrar varje sång sjungs av en hel klass. Organisten Ulla Wester sköter instudering­ på Mötesplatsen i Gula Industrihu­ en av sången och musiken är både speciell Tillsammans är det runt 40 barn i set 18 januari. klass 4A och 4B. och avancerad. Den har komponerats av Jens – Eleverna får själva välja om de Ulvsand och innehåller en modern blandning Hittefågel vill ha en huvudroll, vara konferen­ av psalm, folkvisor och arabiska tongångar. Regissören och körledaren Kersti Det är en rejäl utmaning för proffsmusikerna cier eller hålla sig i bakgrunden, sä­ Olin har just hämtat sig från fram­ Marie Hjorter på cello och Bo Lindell på fiol. ger Lotta. Från Virginia till Hitte­ De flesta har sett föreställningen fågel: regissör Kersti gången med teater­pjäsen ”Vem är Marie bor i Strängnäs och Bo i Södertälje men rädd för Virginia Woolf ”. Nu kastar de spelar ofta tillsammans. flera gånger sedan de började sko­ Olin Dahlbäck. hon sig med friskt mod över ”Hitte­ lan och en del har sina önskeroller. – Det här är verkligen en föreställning som Alla medverkar på något sätt och själv ackom­ fågel” skriven av Oline Stig. berör, säger de och anser att det är friskt vå­ – Jag fick höra om att pjäsen spelats med gat av Kersti och ensemblen att ta sig an detta panjerar Lotta på piano och gitarr. Även intresserade föräldrar får vara med på stor framgång i Lunds domkyrka och fick projekt. GILLA STALLARHOLMEN 17


www.satsafrisktmotion.se SatsaFriskt’s träning startar i Stallarholmen vecka 2.

Core och funktionell träning

Gula Industrihuset, Mötesplats Stallarholmen Gula Industrihuset, Mötesplats Stallarholmen Gula Industrihuset, Mötesplats Stallarholmen Gula Industrihuset, Mötesplats Stallarholmen

StyrkePuls

Stallarholmens sporthall

Lördag 9.00-10.00

Pia

Barngympa (oklart startdatum, se hemsida)

Stallarholmens sporthall

Söndag 17.00-17.45

Anneli / Jenny

Motionsgympa

Stallarholmens sporthall

Söndag 18.00-19.00

Kia

DanzyKidz (för barn 9-13 år) Danzy Tabata

Måndag 17.00-18.00

Jessica

Måndag 19.00-20.00

Kia

Måndag 20.00-21.00

Pia

Torsdag 19.00-20.00

Kia

Betala in för köp av träningskort på plusgiro 64 19 10-5, hämta ditt träningskort på passet. Priser per termin: Vuxen 750 :-, pensionär (65 år) 450:-, ungdom 13-20 år 400:-, barngympa 300:- för 10 gånger. Ingen föranmälan, alla välkomna! Annons_SatsaFriskt_traffpunkt.indd 1

16-12-12 20.43.52

GYMNASIEVALET Så beställer du färdtjänst, Vem ansvarar för 2017

Hej, alla ungdomar och föräldrar! Nu är det snart dags för er att välja gymnasieutbildning. Vi på Thomasgymnasiet vill gärna träffa er och berätta om våra program, hur det är hos oss, vilka vi är och vad som händer på vår skola. Välkommen på öppet hus! Datum & tid: 26/1 kl 18-20 Plats: Thomasgymnasiet, Campus, Strängnäs Frågor: Katrin Eriksson, 0152-298 57, katrin.eriksson@strangnas.se Följ oss gärna på Facebook: facebook.com/thomasgymnasiet

www.strangnas.se/ ledigajobb

sjukresa eller arbetsresa

halkbekämpning?

Från och med den 1 januari 2017 ringer du till Sörmlandstrafiken när du beställer färdtjänst, sjukresa eller arbetsresa. Redan från och med den 18 december börjar Sörmlandstrafiken ta emot beställningar som ska utföras från och med 1 januari. Ring: 020-44 40 00 Mer info: www.sormlandstrafiken.se

Fastighetsägare ansvarar för renhållningen året runt på gångbanor längs med fastigheten. Strängnäs kommun snöröjer och halkbekämpar större genomfartsleder, bussgator samt gångoch cykelvägar. Sand finns att hämta för allmänheten vid Vannesta på Mariefredsvägen i Stallarholmen.

Du kan även hantera din resa på din smartphone via appen Alfa Online.

Badsugen i vinterkylan? Passa på att ta ett skönt dopp i någon av våra simbassänger eller värm dig i bastun? Aktuella öppettider hittar du på: www.strangnas.se/badhus

Strängnäs kommun | Tfn 0152-291 00 | 18 GILLA STALLARHOLMEN

Kommunfullmäktige

Tvätta bilen miljövänligt

När: Måndag 30 januari kl 17:30 Måndag 27 februari kl 17:30 Var: Paulinska salen, Kristinav. 1, Strängnäs. (Ingång från Bondegatan.) Handlingar finns på: www.strangnas.se och på kommunens medborgarkontor. Mötet är offentligt.

www.strangnas.se


Ta hand om dig i influensatider! Vila. Lyssna på vad din kropp orkar och ansträng dig inte för mycket. Du behöver inte alltid ligga till sängs. Det är bara bra om du är uppe och rör på dig då och då, och för slemhinnorna i luftvägarna är det bra att vara ute en stund och få frisk luft. Se till att få i dig mer vätska än vanligt. Extra vätska behövs när du har feber och gör att du får lättare att hosta upp slem. Antibiotika hjälper inte mot influensa, eftersom influensa orsakas av virus.

Mer information om säsongsinfluensan finns på 1177.se

Vårdcentralen Strängnäs 0152-260 90 Vårdcentralen Mariefred 0159-290 13 Vårdcentralen Mäster Olof 0152-262 00

ETT STORT TACK MARIEFRED TILL ALLA VÅRA KUNDER FREDAG 16.30 FÖR ÅRET SOM GÅTT!

”Vi kom hem till ett nystädat hem, skinande rent och fritt från hundhår, tvätt 2016 har ett händelserikt år för oss. ochvarit klädhögar överallt utom i tvättstugan. Vi har haft äran att få hjälpa till städningen hos många Efter med en mysig kväll i vänners lag med god matbåde och gamla långa samtal, de krypa och nyakunde kunder. till Nu kojsser i ett vi nybäddat fram emotkrispigt ett fintgästrum. 2017 tillsammans kunder. – Ett varmtmed tackalla till våra tjejerna på Selaö Hemservice som gör livet enkelt att leva” Gott slut & Gott nytt År! Vivi och Niclas Norén Helena & Helene Kumla Gård Emma, Rima, Gabi, Malin, Maria.

S

SELAÖ HEMSERVICE

BOKNING 070-345 77&64 Kvalitet omtanke NY WEBB!

selaohemservice.se

GILLA OSS PÅ 19 GILLA STALLARHOLMEN FACEBOOK!


! a e r s e k r Mä

B

Trädgårdsgatan 7, Strängnäs Tel 0152-175 65 www.hallinsoptik.se

50% RABATT

REVOLUTION

så bra har du aldrig sett förut!

STATIONSH USET LÄGG ESTA

Absolut Anonymitet Tysnadsplikt

ÖPPET: MÅN–FRE 5.30–18 LÖR 9–17, SÖN STÄNGT JAN–FEB. Nyårsafton, Nyårsdagen, stängt.

Lillvor Bøifot Legitimerad beroendeterapeut/ samtalsterapeut. Tel: 0722-47 07 01, 0152-420 59

Gilla oss på

Ray-Ban, Moschino, Rodenstock, Polaroid.

Ray-Ban, Moschino, Rodenstock, Polaroid.

OMBUD för SJ, länstrafiken, Svenska spel Lotter.

TEL. 0159-106 66, 070-515 52 59

Stallarholmens RödaKorskrets

Med Rodenstock DNEye scanner gör vi den noggrannaste mätningen av dina ögon som sedan förs över till dina nya glasögonglas.

RABATT

Hembakat på Gripsholms slott under trettonhelgen. Röda Korset står för caféförsäljningen fredag–söndag den 6–8 januari kl 12.00–15.00. Hembakat till oslagbara priser. Välkomna att stödja vår verksamhet!

50%

på alla synavstånd får du: • Högre kontrast • Naturligare seende • Större synfält • Bättre mörkerseende

der på Vi bju för aden kostn gen, in lslipn specia ånad. m i r a janu Boka en synundersökning hos oss :under 0 5 10 och utnyttja 100% av din Trädgårdsgatan 7, Strängnäs Värde synpotential.

Tel 0152-175 65 www.hallinsoptik.se

Märkesrea!

*

FIKA, smörgåsar, färskt kaffebröd, lättare maträtter (Minigatukök). LIVSMEDEL, speceri-, mejeri- och kylvaror.

utnyttjande av din synpotential

på alla märkessolglasögon

100%

• KBT-METODIK • HJÄLP TILL SJÄLVHJÄLP

Trädgårdsgatan 7 645 31 Strängnäs 0152–175 65 www.hallinsoptik.se

på alla märkessolglasögon

Läggesta Kiosk & Café

OBS: Caféförsäljningen är ej öppen den 5 januari. För information kontakta ordf Staffan Andrén på tel 0152-434 98. Läs mer om om Röda Korsets hjälpverksamhet på: www.redcross.se

STALLARHOLMEN

Välkommen till nyckelgym i Stallarholmen! rt Årsko r k 2 800

ån 5 kr/m tid. 4 2 o ir s Autog n bindning å 12 m å lkor p Se vil elgym.se nyck www.

Receptionstid Gymmet är bemannat udda veckor klockan 16.30–18.30. Vi finns i Gula Industrihuset, Brogatan 21, Stallarholmen. Under receptionstid kan du: • Titta på gymmet och om du vill provträna ett pass. • Få hjälp med hur utrustningen på gymmet fungerar • Köpa träningskort. (Du kan även maila eller ringa och beställa kort.)

www.nyckelgym.se E-post: nyckelgym@hotmail.com Telefon: 0705- 18 96 75 Telefontid: Mån / Ons / Fre kl. 9.00 –12.00

20 GILLA STALLARHOLMEN


• • • PORTRÄTTET

Malin Olin Johansson

”NU ÄR DET SLUT­ KOMPROMISSAT!” TEXT & FOTO: STEFAN SEIDEL

Halvannan månad efter sista föreställningen av ”Vem är rädd för Virginia Woolf” träffar jag Malin Olin Johansson. När hon störtdök in i arbetet med pjäsen fick hon också fatt i bortdomnade drömmar om hur livet kan levas på ett annat sätt, med teater, musik och konst. Sidor av henne som aldrig mer ska fösas undan, konstaterar hon. Hon var inte bara bra som den känslo­mässigt berg­och-dal­bane­åkande Martha i Virginia. Hon var för­bannat bra. Det fick hon också höra gång på gång efter föreställningarna i Stal­ larholmen, Mariefred, Södertälje och Strängnäs. Feedback som gett mersmak. – Jag har verkligen insett att jag vill göra mycket mer av det här, säger hon. Kulturen har alltid varit ett viktigt spår i Malins liv. Under ungdomsåren samsades det med det starka intresset för idrotten. – Jag mer eller mindre bodde i sporthallen när jag var i tonåren, berättar Malin, som är född och uppvuxen i Stallarhol­ men, bara ett stenkast från Toresunds IP. Då var det fotboll som gällde. Först i dam­ laget i Stallarholmen, sen i Åker. Hon blev ut­ tagen till Sörmlandslaget och var på elitläger i Halmstad. När det gäller kulturintresset tog det sig bland annat uttryck inom musiken. – För mig finns det en koppling mellan boll­ sinne och musikalitet. Det är som två sidor av samma sak, säger hon. Göteborgstur I övre tonåren lämnade hon Stallarholmen. Den bakomliggande historien är förmodligen rätt talande för hur känslorna mycket mer än förnuftet har varit det som guidat hennes liv. – När jag var 14 spelade jag i en fotbollscup i Göteborg och hade en kort relation med en kille. Fyra år senare skrev han brev till mig och berättade att han inte kunnat glömma mig. Så jag stack dit för att hälsa på och se vad det skulle bli av det hela, men det höll bara ett par veckor. Sen följde bland annat en tid i Stockholm,

med jobb på tjusig krog, och så småningom, när hon var lite över 20, en vistelse i USA. – När jag kom hem därifrån hade jag be­ stämt mig för att det fick vara slut på allt flän­ gande. Jag ringde den person som var den tryggaste människan jag visste, vi blev ett par och sen tog det inte lång tid innan jag var gravid med min äldsta dotter Alva, sä­ ger hon. Medsvept Malin återkommer flera gånger till att saker liksom bara skedde, utan att hon egentligen fattat egna grundade beslut. Som om någon annan stod vid rorkulten. Hon berättar också att hon alltid låtit sig påverkas av vad andra tycker och tänker. Som när andra hävdat att det inte finns någon framtid i att spela teater eller hålla på med musik . ”Så kan man väl inte göra!” ”Så kan man väl inte säga!”. ”Så kan du väl inte leva!” Vid några tillfällen trotsade hon de för­ numstiga kommentarerna (som väl delvis var begränsningar hon lagt på sig själv), som när hon fick frågan om hon ville spela fotboll med damlaget i Mariefred 15 år efter att hon ställt dojorna på hyllan. – Jag köpte ett par fotbollsskor, tog mig till träningen och det var fanimej det roligaste jag gjort. Hjärnan var exakt likadan som då, men inte kroppen. Jag fastnade i gräset och slet av korsbandet, säger hon. Sen dess har sportintresset varit vilande. Nytändning När det gäller den kulturella ådran gick hon för några år sen en konstutbildning på en folkhögskola i Eskilstuna och lusten att teck­

na, måla och dreja fick sig en skjuts, för att sen lägga sig mer i sparlåga igen. Men för ett halvår sen tände alla cylindrar i den inre motorn när hon började ta sig an Virginia. – Det händer så mycket med en när man spelar teater. Man går så djupt tillsammans och kommer nära både sig själv och andra, säger hon. Efter pjäsen har det ena gett det andra: en skådespelare från Södertälje har sagt att hon gärna vill göra en pjäs tillsammans med Ma­ lin, och de letar nu ett lämpligt manus. Hon har gjort flera sångframträdanden och har börjat måla igen. – En person som såg mina målningar sa di­ rekt att han ville köpa två av mina tavlor, säger hon. Nytt jobb För några veckor sen lämnade hon det gamla jobbet på kommunen, som hon beskriver som rörigt, och började ett nytt på Försäkringskas­ san. Sen några veckor går hon en utbildning i Sundbyberg. Väckarklockan är satt på 4.15, men hon vaknar oftast innan. – Det är en väldigt fyrkantigt institution men jag tycker det är så skönt med ordning och reda. Det ger utrymme att leva ut det an­ dra, säger hon. Som om inte alla förändringar vore nog har hon och sambon Lasse sålt huset en bit ut på Selaön för att bygga nytt inne i samhället. Ing­ en ved som ska anskaffas, inga renoveringar. Enklare, mer tid över till annat. – Det senaste året har jag hittat tillbaka till något och det går inte längre att backa tillbaka. Vi har bestämt oss, jag och mitt väsen. Det går inte att kompromissa längre, säger hon. GILLA STALLARHOLMEN 21


II höstkantarellernas höstkantarellernas Välkommen 2017 – Adventssamling för Livspussel!? tid Livspussel!? tid som små vackra snöflingor kommer dagarna Stallarholmsskolan Nu börjar: Nu börjar:

Vi började med Bibeln

Jag läste häromdagen i tidningen om hunden Att ta ytterligare ett steg i livet kändes Jag läste häromdagen i tidningen om hunden Att ta ytterligare ett steg i livet kändes Hugo – en mycket charmig hund tycktes det. utmanande och lite läskigt. Efter leken och Hugo – en mycket charmig hund tycktes det. utmanande och lite läskigt. Efter leken och ? ? Vad betyder Bibelns FörutomNyår charmen hade Hugo entankar utomordentlig sommarledigheten kändes det som kroppen – det betyder många Vad betyder Bibelns !! !! gestalter Förutom charmen hade Hugo en utomordentlig sommarledigheten kändes det som kroppen för oss idag. ochhan känslor. Nyår handlar ofta Den egenskap: kunde spåra kantareller. var fylld med en ny kraft – nyfikenheten ha gestalter för oss idag. egenskap: han kunde spåra kantareller. Den var fylld med en ny kraft – nyfikenheten had ?? ?? Nu om fest och glädje naturligtvis, gör vi en nystart hunden ska jag ha! Har nämligen lite svårt att kommit tillbaka. Jag kan faktiskt fortfarand Nu gör vi en nystart hunden skasmula jag ha! Har nämligen lite svårt att kommit tillbaka. Jag kan faktiskt fortfarande eftertankei skogen. omkring”Kanske det Livspussel. Vi byter hitta de en !! !! med där gula sakerna det känna lite på det sättet. Hösten är fri från med Livspussel. Vi byter hitta de som där gula sakerna i skogen. ”Kanske det känna lite på det sättet. Hösten är fri från varitsäger och förväntningar om och dag och träffas torsdagar finns där borta” hustrun tålmodigt sommarens ”stress” – sommaren som aldrig ?? ?? ?? !! !! !! ?? ?? ?? dag och träffas torsdagar finns därdetborta” säger hustrun tålmodigt och sommarens ”stress” – sommaren som aldrig somiska komma. Det har hänt i församlingshemmet vänligt till mig skogen. Jag går dit och hittar tycks tillräckligt lång för allt det där vi önsk i församlingshemmet vänligt till mig iunder skogen. Jag–går diteget och hittar tycks tillräckligt lång för allt det där vi önska mycket 2016 i mitt kl 19–21 med start 10 sept och sedan varannan naturligtvis svampen som hon sett men inte och vill. Men med hösten är det annorlunda kl 19–21 med start 10 sept och sedan varannan naturligtvis svampen hon sett men inte och vill. Men med hösten är det annorlunda liv, mitt privatasom sammanhang, vecka dvs 24 sept, 8 okt, 22 okt, 5 nov, 19 nov jag. Jag sitter nu där i kvällssolen på altanen och de många färgerna och klara dagarna bär lit vecka dvs 24 sept, 8 okt, 22 okt, 5 nov, 19 nov i den här bygdens liv och i den jag. Jag sitter nu där i kvällssolen på altanen och de många färgerna och klara dagarna bär lit och 3 dec. njuter av min överdådiga svampmacka – Tack stillhet och ro. som vi också är en – Tack och 3 dec. njuter avstora minvärlden överdådiga svampmacka stillhet och ro. Som vanligt bjuder församlingen in hela till vännen som plockat kantarellerna – utan Under hösten kommer vi att samlas kring del som av. Enplockat smula reflektion och – utan Gud har givit oss oss nyfikenhetens nyfikenhetensoch och till vännen kantarellerna Under hösten kommer vi att samlas kring Gud har givit Stallarholmsskolan till adventssamling. hund! eftertanke är aldrig fel har jag lärt ämnen som: lekfullhetens ande. Han vill att vi ska hund! ämnen som: lekfullhetens Han vill Skolledningen valde att ande. låta barnen i att vi ska mig. Vad har påverkat mig starkt Om tillit, gudsbild upptäcka mer av oss själva, av människorna Om tillit, gudsbild förskoleklass till ochmer medavåkoss 5 komma. I årmänniskorna upptäcka själva, av under året? Vad har gjort mig Om identitet, människosyn runtÖverselö omkring oss och naturligtvis världen. visade vi runt upp kyrka. Om identitet, människosyn omkring oss och naturligtvis världen. glad och vadoch hartagjort mig ledsen? Vad har det som hänt lärt mig? Vad kan jag ta med mig i mötet Om att ge emot kärlek Mycket spännande händer Stallarholmen Barnen blev möttaspännande av Maria och Josef med Omdet att nya ge och emotutmanande kärlek Mycket händer ii Stallarholmen med året?taNågra frågor så där på gränsen till ett nytt år. höst ii församlingshemmet församlingshemmet med soppaoch och sina åsnorii höst när de klev av bussarna och vi gicksoppa Vi närmar oss frågorna på olika sätt: samtal, med Vi närmar osssig frågorna Nytt År – ja av själv blirpå ju olika inget sätt: nytt, samtal, det blir vid det gamla. Nya siffror gör i sig ingen skillnad. ”livspusselsamtal” på torsdagarna, i kyrkorn tillsammans från Nasaret till Betlehem. bilder, dikter, texter, musik. ”livspusselsamtal” på torsdagarna, i kyrkorn bilder, texter, musik. Men dendikter, nya tiden, de nya dagarna 2017, kan bli nya och levande beroende på hur vi möter med dess dess många många gudstjänster gudstjänsteroch ochiiGula Gula med Att på ett opretentiöst sätt reflektera och dem. Man undra omsätt det blir några snöflingor, någon vinter med tanke på att det idag är tio Att på ettkan opretentiöst reflektera och Industrihuset med Drömfabriken. Mycket Industrihuset med Drömfabriken. Mycket samtala livfrågor där egna erfarenheter plusgrader och grönt när jagdina skriver dessa rader. Men jag hoppas på snöflingorna. De är i sin samtala om om livfrågor där dina egna erfarenheter finns där där att att upptäcka, upptäcka, lära lära sig, sig,berikas berikasav, av, finns är basen för samtalen. enkelhet Guds små underverk. Ingen snökristall är ju den andra lik. Alla är olika! Precis som är basen för samtalen. hämta kraft ifrån. Tänk om vi kunde möta hämta kraft ifrån. Tänk om vi kunde möta våra fingeravtryck. Så snöflingorna dalar och kommer till oss precis som de nya dagarna också de ”Vi folk ”Vi är är ett ett folk på på vandring, vandring, ii oro, oro, bekymmer bekymmer och och Gud, varandra varandra och och världen världen med medden dennyfiken nyfiken alldeles unika. Gud, nöd nöd behöver behöver vi vi styrka styrka och och stillhet”. stillhet”. och kraft som bara finns i ett barn som just och kraft som bara finns i ett barn som just Min första bön i nyårstid är att jag ska kunna ha förmågan att se snöflingans underverk i desom nyanu Jag sitter och tänker på den tid Vi som planerat och leder samtalet är Monica haft sommarlov, sommarlov, badat, badat, ätit ätit glass glassoch ochplockat plocka sitter dem och med tänker på den tid somoch nu Vi som som planerat ochmig. leder är barn Monica haft dagarna Gud ger Attsamtalet jag likt ett ska kunnaJag ta emot lekfull nyfikenhet kommer – – hösten. hösten. Högsommaren Högsommaren (om (om man man Erlandsson, Lennart Marie och sommarkantareller. Erlandsson, Lennart Möller, Marie Möller ochegen delkommer stor glädje. Kunna göraMöller, något bra med Möller dem – för och för andras. Min andra bön handlar sommarkantareller. nu kan tala om en en sådan ii år) år) är är över. över. II mig mig Mats kan möta tala om om enWendt. önskan om att få den kraft som jag behöver för attnu kunna de nyasådan dagarna oavsett hur Mats Wendt. Dietrich Bonhoeffers Bonhoeffers ord ord ii en enpsalm: psalm: Dietrich har alltid höstenblir väckt speciella känslor. Efter alltidstunder hösten väckt speciella känslor. de kommer att se ut. Vi önskar varandra ett Gott Nytt År,har många precis så, goda, men Efter ”Med hjärtats hjärtats tillit tillit att att Guds Guds goda godamakter makter sommarlovet skulle skolan börja börjaVäl inne i”Med det sköna sköna sommarlovet skulle skolan jag måste också få kraften att möta livet när det inte blir det som jag önskat eller hoppats. Snöflingor, kyrkan fick barnen vara med att oss står vill v beskyddande och trofast kring beskyddande och trofast kring oss står vill v – var något något lockande och spännande spännande jag kan inte hjälpa det men det känns gott i hela kroppenigen när de dansar lekfulltlockande utanför fönstret. titta på detillsammans vackert snidade igen – det det var och levaträfigurerna dessa dagar dagartilloch ochtacksamt tacksamtt tillsammans leva dessa med det – vad skulle jag få veta, lära mig nu? Och de påminner mig också om Jesus som ger oss nyårslöftet: ”Jag–är med er alla Enlära styrka julkrubban. Mats berättade om Maria, Josef och med det vad skulle jagdagar”! få veta, mig nu? emot den tid vi får. ” den vi får.” och djuren. Och de som som jag jag inte inte sett settderas på Son,emot inför allt det nya. de tre visetid männen Och klasskompisarna klasskompisarna –– de på Hösthälsningar från svampskogen! svampskogen! Hösthälsningar från hela hur var det med dem? Kanske Kanske Så vänner, om ni ser någon stå där och stirra upp i himlen närsommaren snöflingorna fallervar ochdet se med nästan hela sommaren –– hur dem? Ola Orwinger Ola Orwinger skulle vi få2017 några nyahela klassen spännande ii tokigt glad ut så vet ni att det är kyrkoherden som försöker ta emot med kroppen! skulle vi få några nya ii klassen –– spännande FotoSven SvenG. G.Nil Ni Foto så fall. så fall. Jag önskar er alla av hela hjärtat

? ?? ?? !! !! !! ?? ?? ?? Vi började med Bibeln på nya ?året tillfalskt, oss – Sant eller sedan ? ? det – Sant eller falskt, sedan

Överselö kyrka

Ett riktigt Gott Nytt År

Ny biskop

Ola Orwinger Foto Sven G. Nilsson

Minneslund

Onsdagen 15 15 juli juli 2015 2015 välsignades välsignades Lördag 29 29 augusti augusti kl. kl. 14 14 Onsdagen Lördag minneslunden på på Toresunds Toresunds kyrkogård. kyrkogård. ii Strängnäs Strängnäs domkyrka. domkyrka. minneslunden Konfirmanderna arbetar just nu med de tre hemlighetspärlorna i Frälsarkransen. Biskop Hans-Erik Nordin Biskop Hans-Erik Nordin I dessa pärlor inryms bland annat våra yttersta hemligheter och drömmar. lägger ned ned staven. staven. lägger Gudstjänsten följs av av I tisdags började vi med avslappningsövning där ungdomarna fick ligga och blunda medan Gudstjänsten följs de fick fundera på hur de önskar att det ser ut i deras liv om 20 år. Var bor de? mingel Vad arbetar de mingel på på kyrkbacken kyrkbacken med? Familj? Sedan fick de klippa och klistra ur veckotidningar och göra ett collage omdomkyrkan sina utanför domkyrkan dåVi det utanför då det sjöng allsång och barnen fick höra Astrid framtidsdrömmar. Det blev familjer, villor och djur. blir tillfälle att tala tala och och rikta rikta tack tack till till biskopen. biskopen. blir tillfälle att Lindgrens berättelse om julen i Bulleribyn och Söndagen den september är “öppet hus” Söndagen den 13 13 är det det “öppet hus”anförtro sig åt, alltifrån kompisar, föräldrar, Vi pratade också omseptember vem man kan prata med och om spännande jultraditioner i andra länder Söndag september Söndag 66 september ii Överselö kyrka kl. Överselö kyrkaoch kl. 13–15.30. 13–15.30. lärare och präster hur man hanterar om någon skvallrar. som till exempel att man i Venezuela stänger av kl. 11 högmässa med med Som Som väl väl de de flesta flesta vet vet stängdes stängdes kyrkan i trafiken på gatorna att invånarna ska kunna Vi avslutade med en andakt i kapellet. Efter mässa kyrkan vandrade viiihällande hällande biskopsvigning i Uppsala Efter mässaförii kyrkan vandrade vi augusti augusti 2013 2013 på på grund grund av hussvampsangrepp. åka rullskridskor till morgonmässan. Eva Sköld ösregn upp upp till till minneslunden minneslundendär därOla Ola domkyrka. Johan Dalman ösregn Nu Nu är är saneringen saneringen avslutad avslutad och innan Evaförrättade Sköld Fotovälsignelseakten, Sven G. Nilsson varvi Orwinger vigs till Orwinger förrättade välsignelseakten, varvid biskop i Strängnäs återställningsarbetena återställningsarbetena påbörjas har du en han talade om minneslunden som en vilopl han talade om minneslunden som en vilopla stift. Vigningen förrättas av 22 GILLA STALLARHOLMEN 22 unik unik möjlighet möjlighet att att se se vad vad som doldes under för de avlidna och som rastplats och tillflykt för de avlidna och som rastplats och tillflykt ärkebiskop Antje Jackelén. korgolvet. korgolvet. de efterlevandes sorg och saknad.

Konfirmanders framtidsdrömmar


h en ade de

ig kar da – ite av

na

h rna

enhet t at

vi t ta

Nilsson

e

vid plats kt för

Äldreläger Gränna-Visingsö Äldreläger Gränna-Visingsö

Nu kör kör vi vi igång! igång! Nu

Dag tre var det dags Startdatum: Dag tre var det dags Startdatum: att styra kosan hemåt. Kyrkans Öppna Förskola att styra kosan hemåt. Kyrkans Öppna Förskola Vi gjorde ett stopp 7 september Vi gjorde ett stopp 7 september vid Alvastra kloster. vid Alvastra kloster. Barntimmar 10 september Det grundades Barntimmar 10 september Det grundades ” Hittefågel ” är ett drama om flickan Nadja som är ett flyktingbarn i dagens Sverige. Nadja har Barnkörer 9 september 1143 av munkar Barnkörer 9 september 1143 av munkar hamnat i ett apatiskt tillstånd på grund av sina traumatiska upplevelser från kriget. Hon kan från Frankrike. Där inte Konfirmander 8 september Startdatum: från Frankrike. Där Konfirmander 8 september ligger för övrigt en kommunicera med någon. Hon sover fast med öppna ögon. Selakören 1 september ligger för övrigt en SelakörenFörskola 1 september av Sveriges första Kyrkans Öppna 16 januari av Sveriges Soppluncher 3 september När Nadja riskerar att bli utvisad, ställer hennes klasskompisar upp och gör allt för attförsta hjälpa kungar begravd, Karl Soppluncher 3 september Barntimmar 19 januari kungar begravd, Karl henne. Sverkersson som mördades 1167 vid Näs. Sverkersson som mördades 1167 vid Näs. Återigen har jag/vi varit ute och rest med Vi gjorde ett stopp vid Heda kyrka uppförd Barnkörer vecka 4 Återigen har jag/vi varit ute och rest med Vi gjorde ett stopp vid Heda kyrka uppförd församlingsbor i vad vi kallar Äldreläger. I pjäsen får publiken följa Nadjas inre tankar: under 1150-talet av samme byggmästare som församlingsbor i vad vi kallar Äldreläger. Tala med med präst präst under 1150-talet av samme byggmästare som Det är sjätte året som församlingen valt Konfirmander 17 januari Tala ” Hem, vad är hem? Ett hem är en platsDetdär manåret vetsom attförsamlingen man får stanna. Ett hem ärBrahekyrkan. en plats där byggde är sjätte valt Vill du tala med en präst? byggde Brahekyrkan. att genomföra dessa resor. Resorna är Vill du tala med en präst? Sen knöt ihop resan med att besöka Röks atten genomföra dessa resor. Resorna är man inte behöver vara rädd. Ett hem ärett plats där är som vanligt. Man kan ha vivi tråkigt ibland. Kontakta Ola Orwinger 346 41 eller Mats 19 januari Sen knöt ihop resan med att besökaSoppluncher Röks samarbete medallt Ulf Klingowström Kontakta Ola Orwinger 346 41 eller Mats kyrka och Rökstenen. Rökstenen är Sveriges ett samarbete med Ulf Klingowström Wendt 346 42! kyrka och Rökstenen. Rökstenen är Sveriges som reser med resenärer från Strängnäs Man kan längta bort. Men man vet att man får stanna. ” Wendt 346 42! mest kända runsten med 760 tecken och som reser med resenärer från Strängnäs Seniorkören 25 januari mest kända runsten med 760 tecken och Kyrktaxi Domkyrkoförsamling. Årets resmål var Kyrktaxi världens längsta runskrift. Nadja vill inte vakna. Hon har glömt allt och vill inte minnas. Honvarvill ingenting. Domkyrkoförsamling. Årets resmål världens längsta runskrift. Ring 0152–186 00 för kyrktaxi. Det kostar Gränna-Örserum-Visingsö. Ring 0152–186 00 för kyrktaxi. Det kostar Vi har trots vädret haft tre fantastiska dagar. Gränna-Örserum-Visingsö. Vi haroch trots vädret haft tre fantastiska dagar. 10 kr i vardera riktningen. dessa tresömn dagar har vi bland annat När hon är på väg att ge upp och gå in Under iUnder sin djupa finns hennes där 10 kr i vardera riktningen. och lärtberättar oss mycket nytt. Ätit gott, samtalat dessa tre dagar har vi bland annat vänner Sett Sett och lärt oss mycket nytt. Ätit gott, samtalat besökt Andrée-museet i Gränna där vår och umgåtts. besökt Andrée-museet i Gränna där vår den dramatiska sagan om ” Hittefågel ”. På ett lekfullt och fantasieggande sätt blandas Folder med med månadskalender månadskalender och umgåtts. pjästexten Folder guide berättade om Andreés äventyr, Refererar en av deltagarna; ”Det var det guide berättade om Andreés äventyr, Franciskusbladets sida med månadsRefererar en av deltagarna; ”Det var det med sagans värld. Franciskusbladets sida med månadspolarexpeditionen. Övernattat har vi gjort i roligaste som hänt på mycket länge!” polarexpeditionen. Övernattat har vi gjort i kalendern kommer i fortsättningen att roligaste som hänt på mycket länge!” kalendern kommer i fortsättningen att ett litet samhälle mellan Gränna och Örserum, ett litet samhälle mellan Gränna och Jag känner känner mig mig priviligierad priviligierad som som får får Ensemblen består av Mariakören och Örserum, finnassom somseparat separatfolder foldervilken vilkenkan kan Jag finnas Tranås. rikskänt för sina goda Hugos isterband. Hugos isterband. möjligheten att att genomföra genomföra dessa dessa resor resordär där hämtasiiförsamlingshemmet, församlingshemmet,i ikyrkorna kyrkorna möjligheten dessutom Maria Hjernert, Ulla WesterTranås. rikskänt för sina goda hämtas Under tisdagen Under tisdagen tacksamheten från från ”mina” ”mina” deltagare deltagareär är ochpå påwebben. webben. tacksamheten och åkte vi färjan färjan Tack för alla bidrag! Det nya namnet och och Marianne Karlsson åkte vi belöningen. belöningen. över till Visingsö. över till Visingsö. Text och och foto foto Birgitta Birgitta Karlsson juryns motivering publiceras i nästa nummer Text: Oline Stig Text Karlsson Där väntade ett ett Där väntade av Gilla. Regi: Kersti Olin Remmalag på oss. oss. Remmalag på Det duggade lite, Musik : Jens Ulvsand Det duggade lite, Eva Sköld Under två två veckor veckoriijuni junikom komsommarlovslediga sommarlovsledigabarn barni iåldrarna åldrarna6–10 6–10 Under årår men inget som som men inget Orkester: Bo Lindell (fiol och slagverk) till församlingshemmet församlingshemmetför föratt attpilgrimsvandra. pilgrimsvandra.Barnen Barnendekorerade dekoreradesina sina till hindrade oss från hindrade oss från vandringsstavaroch ochgjorde gjordeen envandringsflagga, vandringsflagga,badade, badade,lagade lagademat matöver över vandringsstavar Marie Hjorter (cello) att åka vagn vagn efter efter att åka öppen eld, eld, sjöng, sjöng,övernattade övernattadeiiToresunds Toresundskyrka kyrkaoch ochträffade träffadedjuren djuren öppen hästarna. Vi blev Sånginstudering: Ulla Wester hästarna. Vi blev på Graneberg. Graneberg.Pilgrimsvandringarna Pilgrimsvandringarnagick gicktill tillÖverselö Överselöoch ochToresunds Toresunds på väl skyddade från från väl skyddade kyrkor. Under Under vv 33 33 hölls hölls pilgrimsvandringarna pilgrimsvandringarnaför förungdomar ungdomariiåldrarna åldrarna11–13 11–13år. år.Vandringarna Vandringarna Projektioner: Rich Tella vädret. Färden gick gick kyrkor. vädret. Färden har varit varit ett ett samarbete samarbete mellan mellan Stallarholmens Stallarholmens och Åkers församlingar. Tacktill tillAnna, Anna,Eva Eva Vill duoch tala med en präst? har Åkers församlingar. Tack Ljus/ Ljud : Henrik Germundsson till Kumlaby kyrka. kyrka. till Kumlaby och Linda Linda för för oförglömliga oförglömliga pilgrimsvandringar. pilgrimsvandringar. och Kontakta Ola Orwinger 346 41 eller Mats Vi har också fått en riktigt detaljrik redogörelse Anneli Lövstav Lövstav Föreställningen spelas för ungdomar Vi har också fått en riktigt detaljrik redogörelse Anneli av rikt utsmyckad utsmyckad Wendt 346 42. av Brahekyrkan, Brahekyrkan, en en fantastiskt fantastiskt rikt Vi vill vill tacka tacka våra våra fantastiska fantastiska sommarjobbare sommarjobbareAli, Ali, och vuxna i Möteslokalen, Vi kyrka mitt tycke tycke en en kyrka med med mycket mycket historia. historia. II mitt Ahmed och och Mursal som Mursal som hjälpte hjälpte oss ossunder under mycket sevärd kyrka. man blandkl. annat kan Ahmed Gula Industrihuset lördag 21 januari kl. 19.00, söndag 22 januari 15.00. mycket sevärd kyrka. Vad Vad man bland annat kan våra pilgrimskollon. pilgrimskollon. De De snackade snackade och ochbusade busademed med våra Ebba Brahes beskåda äroch Ebba11.00. Brahes brudkrona. brudkrona. Måndag 23 januari skolföreställningar beskåda kl. 9.00är barnen, uppmärksammade uppmärksammade vad vad vi vi behövde behövde hjälp med Ringhjälp 0152–186 00 för kyrktaxi. Det kostar barnen, med Innan det var dags att bege sig till färjan Innan det var dags att bege sig till färjan och ryckte ryckte in in direkt. direkt. Dessutom Dessutom lagade lagadede demat mattill tillalla alla och 10 kr i vardera riktningen. Kersti Olin Foto Eva Hultén besökte vi Näs slottsruin på Visingsös besökte vi Näs slottsruin på Visingsös även om om det det var var Ramadan Ramadan och och de de själva självainte intefick fickvare vare även sydligaste sydligaste udde. udde. sig äta äta eller eller dricka dricka något något under under dagen. dagen.Ett Ettstort stortTACK TACK sig till er er alla alla tre! tre! till finns som separat Eva Sköld SköldMånadskalendern FotoAnna AnnaSärnå Särnå Eva Foto

Hittefågel

Nu kör vi igång!

Nytt namn till Kyrkans Öppna Förskola

Pilgrimsbarn Pilgrimsbarn

Tala med präst

Kyrktaxi

Vad är Frälsarkransen? Kärlekspärlorna

Folder med månadskalender

folder. Du kan hämta den i församlingshemmet, i kyrkorna och på webben.

Församlingsexp. öppet tisd tisd 10-12; 10-12; 0152–346 0152–346 40. 40. Kyrkoherde Kyrkoherde Ola Ola Orwinger Orwinger 346 34641; 41;hem hem430 43010. 10.Komminister KomministerMats MatsWendt Wendt346 34642; 42;Församlingspedagog FörsamlingspedagogAnna Anna Församlingsexp. Ytterselövägen Ytterselövägen 8, 8, öppet Särnå Eva Sköld Sköld 346 346 43. 43. Kyrkomusiker Kyrkomusiker Ulla Ulla Wester Wester 346 346 44. 44. Körledare KörledareKersti KerstiOlin Olin0704–40 0704–4084 8498. 98.Vaktmästare VaktmästareToresund ToresundHans HansWester Wester346 34651. 51. Särnå 346 346 45. 45. Församlingsassistent Församlingsassistent Eva Vaktmästare Ytterselö Astrid Lännström 346 52. Vaktmästare Överselö 346 52. Barntimmelokalen Carina Svensson 346 46. Husmor och lokalvårdare Birgitta Karlsson 34646. 46. Vaktmästare Ytterselö Astrid Lännström 346 52. Vaktmästare Överselö 346 52. Barntimmelokalen Carina Svensson 346 46. Husmor och lokalvårdare Birgitta Karlsson 346 Församlingssidorna: Maj 411 411 16; 16; e-post e-post syster.maj@telia.com; syster.maj@telia.com; Fotograf Fotograf Sven SvenG. G.Nilsson Nilsson070–645 070–64580 8015. 15.Hemsida:www.svenskakyrkan.se/stallarholmen; Hemsida:www.svenskakyrkan.se/stallarholmen;e-post e-post Församlingssidorna: Redaktör Redaktör Syster Syster Maj stallarholmen.forsamling@svenskakyrkan.se stallarholmen.forsamling@svenskakyrkan.se

De två blodröda pärlorna påminner oss om den kärlek vi tar emot och den kärlek vi ger. Den kärlek vi tar emot från Gud och från människor omkring och den kärlek vi ger tillbaka till Gud och våra medmänniskor. De två pärlorna är varandras förutsättningar, de klarar sig inte utan varandra. Pärlorna får vara ett tecken på kärlekens väg genom världen. Vi säger ofta att Gud är kärlek, men vad betyder det i praktiken? Stanna upp och fundera! De röda pärlorna är också tecknet på vår tros mittpunkt, korset, tecknet för den genom Kristus utgivna gudomliga kärleken. Inte ett dödstecken utan ett segertecken. Som det står på August Strindbergs grav: Var hälsad kors, mitt enda hopp! ”Öppna mig för din kärlek. Världen behöver mig. Världen behöver din kärlek, strömmande genom mig”. Mats Wendt Foto Sven G. Nilsson

Hemsidan

Gå in på vår hemsida. Där finner du fler bilder och ibland utförligare reportage.

Kollekt i mobilen!

Nu kan du ge kollekt via Swish med din mobil. Stallarholmens församlings Swish-nummer för ”Dagens kollekt” är 123 056 68 44.

Församlingsexp. Ytterselövägen 8, öppet tisd 10-12; 0152–346 40. Kyrkoherde Ola Orwinger 346 41; hem 430 10. Komminister Mats Wendt 346 42; Församlingspedagog Anna Särnå 346 45. Församlingsassistent Eva Sköld 346 43. Kyrkomusiker Ulla Wester 346 44. Körledare Kersti Olin 346 47. Vaktmästare Toresund Hans Wester 346 51. Vaktmästare Ytterselö Astrid Lännström 346 52. Vaktmästare Överselö 346 53. Barntimmelokalen Carina Svensson 346 46. Husmor och lokalvårdare Birgitta Karlsson 346 46. Församlingssidorna: Redaktör Syster Maj 411 16; e-post syster.maj@telia.com; Fotograf Sven G. Nilsson 070–645 80 15. Hemsida:www.svenskakyrkan.se/stallarholmen; e-post stallarholmen.forsamling@svenskakyrkan.se

GILLA STALLARHOLMEN STALLARHOLMEN 23 GILLA 23


BYGGA BO • • •

SLIPPEN! CK O H C

DAIKIN

UTMANAR

SVERIGE DA

c

ig

e

utve

ad

... välja ett auktoriserat vvs-företag!

Christer, Anette, Jim, Thomas, Magnus, Staffan.

HALVERAD VÄRMEKOSTNAD – REDAN NÄSTA MÅNAD!

NÄR DUIKIN VI DET BÄ LL HA STA kl

Stefan Abelin

Få en VÄRMEPUMPAR elräkning med FÖR

sk k v al

t ite

pan Ja

Det lönar sig att...

r e för Sve

BÄSTA BESPARING I DITT HUS

A NYTTJ ET! AG R D V A ROT

Världsledande Daikin utmanar med ett komplett program värmepumpar utvecklade för Sverige.

Ring oss på 070-646 08 37

www.daikin.se

abelinsror@gmail.com

Din Daikin-specialist:

Boka ett kostnadsfritt hembesök idag!

tioner Repara ationer ll ta s och in ntenner, a av TV- datanät. ch tele- o klare En r tninga elbesik

Vi gör elinstallationer och reparationer

Ring Micke i Stallarholmen

0152-434 63 | 070-954 91 51 www.lagermanskyl.se

Nybyggnation Tillbyggnation Sedan 1995 070-338 30 89 www.wretstrombygg.se

DÄC K & FÄ

LGAR

Hos oss kan du hyra alla maskiner du behöver för Hos oss kan du hyra alla maskiner du behöver för ditt bygg- eller maskiner du behöver ditt byggeller för renoveringsprojekt. ditt bygg- eller renoveringsprojekt. renoveringsprojekt.

Allt inom måleri Rotavdrag

Stallarholmen

0159-105 26 070-714 08 80 info@metab.nu Blåbärsstigen 7, Mariefred

VI VI LÖSER LÖSER DET! DET! VI LÖSER DET! Hos oss kan du hyra alla

TT M I L J Ö T VÄ

Nyproduktion Renovering Fönster

Vi tackar alla våra kunder för detta år och önskar er GOTT NYTT ÅR!

3

03 56 9 02 • 073-5 0159-305 Niclas Sanna och

LARMVÄGEN 2 LARMVÄGEN 2 STRÄNGNÄS2 LARMVÄGEN STRÄNGNÄS STRÄNGNÄS Tel 0152-158 80 Tel 0152-158 80 Tel 0152-158 80

Daniel Bäckström 070-361 88 36

Daniel Micke & Emelie

Tommy & Jonny

Ring: 070-361 88 45 24 GILLA 24 GILLASTALLARHOLMEN STALLARHOLMEN

Byggnadsplåtslageri Ventilation Takmålning Konstsmide Odensicke Gård, 645 97 Stallarholmen Tel: 0152-420070-811 00 Mobil: 070-811 42 03 42 03 info@christerforsback.com www.christerforsback.com


• • • BYGGA BO

ROLLING RANCH

Ett familjeföretag med många hästkrafter Den 1 januari 2017 öppnas dörrarna till familjen Norbergs bilutställningslokal på Garfaregränd mitt emot Gula Indu­ strihuset. Familjeföretaget drivs av pappa Carmelo, som kallas Calle Mero, mamma Maria och sonen John. En svunnen tid smyger sig upp i näsan och glimmar till i ögonvrån när man kommer in i lokalen. Här ser man en gammal bensinpump och pärlemorvita, gröna och rödfärgade äldre amerikanare av olika märken. Här finns ockAmerikanare i Garfaregränd. John och pappa så skyltar från förr, cyklar Carmelo Norberg. som står vilande mot väggarna. Man blir ung på nytt. – På 1970-talet köpte jag min första bil, en amerikansk Chevrolet Camaro. Intresset för att meka och putsa har bara vuxit under åren och har nu gått i arv till sonen John. Vi letade efter ett större garage och hittade denna gedigna gamla sal, vi tänkte, det här kan bli något, berättar Carmelo Norberg. Maria Norbergs stora intresse fokuseras mer på fyrbenta hästkrafter. Hon undervisar i Akademisk ridkonst, Natural Horsemanship, Frihetsdressyr och Trickträning på Gesta gård. Till våren öppnar hon sin hästbutik med försäljning av hästartiklar, foder m.m. i samma lokal.

DAGS ATT BYTA UT DITT GAMLA VENTILATIONSAGGREGAT!

Aggregaten som installerades på 80-talet och tidigare klarar oftast inte längre av att garantera bra inomhusluft och därmed din familjs hälsa. Men hjälpen är nära. Du hittar alltid en auktoriserad servicepartner till Fläkt Woods nära dig. Vi kan hjälpa dig med allt från service, felsökning, reparation och rengöring av kanalsystem till utbyte av befintliga aggregat och nyinstallation.

Ventilationsaggregat som installerats på 80-talet och tidigare klarar oftast inte längre av att garantera bra inomhusluft för dig och din familj. Kontakta oss redan idag så kan du andas Byt ut ditt gamla aggregat till nya RDKS från Fläkt Woods, ut. Och in. som återvinner upp till 83 % av värmen i frånluften. Med andra ord en investering för både hälsa, ekonomi och miljö. Kontakta oss redan idag så kan du andas ut. Och in.

Kontakta oss så hjälper vi dig med den bästa ventilationslösningen för just ditt boende. Vi tillhandahåller även service och reservdelar Kontakta oss så hjälper vi dig med den bästa v till äldre BAHCO och Fläkt bostadsprodukter. entilationslösningen för just ditt boende.

Tel: 0152-343 88 • E-post: info@strangnasplat.se • www.strangnasplat.se Tel: 0152-301 01 • E-post: info@taklaggarna.nu • www.taklaggarna.nu

Försäljning, service och reparation av maskiner under samma tak AUKTORISERAD ÅTERFÖRSÄLJARE

Brovägen 32, Stallarholmen

KAJSA ALMSTEDT

Sotning & Brandskyddskontroll

VI UTFÖR SKOGSGALLRING!

Innan du köper/säljer huset Överlåtelsebesiktning Statuskontroll

Använd rotavdraget

Rensning av ventilation

Lantbruk • Entreprenad • Skogsbruk• Grönytor

Och så klart

Nyinstallationsbesiktning

g Rin 00 4 1 4

RING 070-586 02 16, 0159-200 01

Försäljning, service och reparation Försäljning, service o Snickeriarbetenunder samma tak av maskiner av maskiner under 2-

015

Ombyggnationer Ombyggnationer Tillbyggnationer Tillbyggnationer Nybyggnationer Nybyggnationer

www.strangnassotarn.se

FREDRIK KLINGSPOR Hista säteri fredrik@hista.se Försäljning service och reparation

Brovägen 32, 645 62 Stallarholmen Anders Kjäll 070-344 40 35 maskintjanst@sverige.nu

Rune Rask 070-660 12 74 Anders Kjäll 070-344 40 35 Brovägen 32, Stallarholmen SERVICE OCH REPARATION AV MASKINER rune.rask@traktorcentralen.se maskintjanst@sverige.nu Brovägen 32, Stalla • Lantbruk • Entreprenad • Skogsbruk • Grönytor

Inomhussnickerier Golv Lister Foder Innerväggar

• Även AC-service på alla slags fordon

Kök

Montering Renovering

Fasader Kristian KristianÅmark Åmark070-661 070-66166668686 amarkbyggare@live.se amarkbyggare@live.se

Panel Tilläggsisolering

070-570 11 47 | www.alltjanster.se

GILLA GILLASTALLARHOLMEN STALLARHOLMEN25 25


DET HÄNDER I JANUARI–FEBRUARI • • •

LÖRDAG 31/12 Nyårsbön. Präst: Ola Orwinger. Toresunds kyrka, 16.00 SÖNDAG 1/1 Mässa för fred. Med Ola Orwinger. Franciskuskapellet, 16.00.

ONSDAG 11/1 PRO ordnar bingo. Församlingshemmet, 13.00 FREDAG 13/1 Fredagsmys för barn åk 1–5. Vi leker, pysslar och fikar. Fri entré. Gula Industrihuset, Mötesplatsen, 16.00–17.30

ONSDAG 18/1 Djurmusikalen. Föreställning med barn från åk 4, regisserad av Lotta Bergil. Spelas för syskon och föräldrar. Mötesplats Stallarholmen, Gula Industri­huset, 19.00 LÖRDAG 21/1 Hittefågel – berörande pjäs om ensamkommande flyktingbarn. Mariakören m fl, i regi av Kersti Olin Dahlbäck. Biljetter på församlingsexpeditionen och Printz Bageri. Mötesplats Stallarholmen, Gula Industrihuset, 19.00

ONSDAG 18/1 BOOKworms. Bokklubb. Biblioteket, 14.10 ONSDAG 18/1 Hantverkscafé. Ta med dig din stick­ ning, virkning, broderi, så handarbetar vi tillsammans! Kaffe och te med dopp, 20 kr. Gula Industrihuset, Mötesplatsen, 18.30 26 GILLA STALLARHOLMEN

FREDAG 10/2 Fredagsmys för barn åk 1–5. Vi leker, pysslar och fikar. Fri entré. Gula Industrihuset, Mötesplatsen, 16.00–17.30 FREDAG 27/1 Fredagsmys för barn åk 1–5. Vi leker, pysslar och fikar. Fri entré. Gula Industri­huset, Mötesplatsen, 16.00–17.30

SÖNDAG 22/1 Hittefågel – berörande pjäs om ensamkommande flyktingbarn. Mariakören m fl, i regi av Kersti Olin Dahlbäck. Biljetter på församlingsexpeditionen och Printz Bageri. Mötesplats Stallarholmen, Gula Industrihuset, 15.00

MÅNDAG 13/2 PRO ordnar årsmöte med underhållning av Småbälgarna. Anmälan senast den 8/2 via mail (pia-kjell@telia.com) eller till Viola 070-555 00 69. Församlingshemmet, 13.00

TISDAG 14/2 Drömfabrikens filmklubb visar Billy Elliot. Medlemskap i filmklubben krävs. Kontakta filmansvarig Peter Drakenberg för mer info (peter.drakenberg@gmail.com, 070-678 79 62). Möjlighet att fika efteråt. Mötesplats Stallarholmen, Gula Industrihuset, 18.30

SÖNDAG 15/1 Skogsäventyr för hela familjen. Kul förmiddag med friluftsinspiratö­ rerna Tony och Sixten. Laga mat över öppen eld m m. Från 6 år med förälder, från 8 år utan förälder. Anmälan via mail (stefan@dromfabriken.net). Toresunds IP, parkeringen 10.00

MÅNDAG 16/1 Sagostund: Rödluvan. Samarr Stallarholmens församling och biblioteket. Församlingshemmet, Öppna förskolan, 10.00

ONSDAG 8/2 PRO ordnar bingo. Församlngshemmet, 13.00

MÅNDAG 30/1 Att bestiga Kilimanjaro. Peter Tengbrand berättar i ord och bild. Fri entré. Stallarholmens bibliotek, 19.00 ONSDAG 25/1 PRO ordnar bingo. Församlingshemmet, 13.00

SÖNDAG 5/2 Gudstjänst med stora och små. Toresunds kyrka, 11.00

ONSDAG 25/1 Drömfabrikens filmklubb visar Borta med vinden. Medlemskap i filmklubben krävs. Kontakta filmansvarig Peter Drakenberg för mer info (peter.drakenberg@gmail.com, 070-678 79 62). Möjlighet att fika efteråt. Mötesplats Stallarholmen, Gula Industrihuset, 18.30

SÖNDAG 5/2 Föredrag och diskussion under temat: Kan vi leva hållbart utan uppoffring? Med Christer Sanne, samhällsforskare och författare som bland annat skrivit Keynes barnbarn. Medlemmar 80 kr, ickemedlemmar 160 kr. Mer info via hemsidan (www.inreresor.se). Björkudden, Fabriksvägen 4, 16.00

TISDAG 7/2 Tankar & toner. Musikcafé med berättelser, tänkvärdheter och musik. Fri entré. Stanna gärna kvar och fika efteråt, kostar 20 kr. Arr: Stallarholmens församling, Drömfabriken, Gilla Stallarholmen. Gula Industrihuset, Mötesplats Stallarholmen, 19.00

ONSDAG 15/2 Hantverkscafé. Ta med dig din stick­ ning, virkning, broderi, så handarbetar vi tillsammans! Kaffe och te med dopp, 20 kr. Gula Industrihuset, Mötesplatsen, 18.30 TORSDAG 16/2 SPF Seniorerna inbjuder till årsmöte och Karibisk karneval med Maria Llerena. Kaffe och lotterier. Mötesplats Stallarholmen, Gula Industrihuset, 14.00

FREDAG 17/2 Fredagsmys för barn åk 1–5. Vi leker, pysslar och fikar. Fri entré. Gula Industrihuset, Mötesplatsen, 16.00–17.30 ONSDAG 22/2 PRO ordnar bingo. Församlingshemmet, 13.00


För fler evenemang följ oss på Facebook:

• • • ÅTERKOMMANDE

www.facebook.com/gillastallarholmen Följ även Stallarholmens Nätverks facebooksida: Vad händer i Stallarholmen?

LÖPNING (SSK) Söndagar 19.00–20.00 Fysisk träning, hinderträning, cirkelträning m.m. Hela familjen välkommen!

YOGA Öka din kroppskännedom, styrka och uthållighet. Vuxen­ yoga, senioryoga, ungdoms­ yoga. Björkudden, Fabriks­vägen 4. www.yogaistallarholmen.se DRÖMFABRIKEN Förening som anordnar kurser i dans, musik, teater m.m. Även evenemang som Kreativa marknader och Vintage­festival. Uthyr­ ning av möteslokaler. www.dromfabriken.net

®

TRÄNING – SATSAFRISKT Ordnar sex motionspass i veckan. Gula Industri­huset, Mötesplatsen: DanzyKidz, mån 17.00–18.00. Dancy, mån 19.00–20.00, Tabata, mån 20.00-21.00 Core, tor 19.00–20.00. Sporthallen: Tabata, Styrke­Puls, lör 9.00–10.00. Barngympa, sön 17.00– 17.45, Motionsgympa, sön 18.00–19.00, www.satsafrisktmotion.se BÅGSKYTTE Ons 18.30–20.30. Lör 14.00–16.30. Mer info: 073866 62 40. Sporthallen. LUFTGEVÄRSSKYTTE Selaö-Toresunds Skytteförening. Tisdagar 17.30–19.30. Torsdagar 17.30–19.30. Startar tisdag 10 januari. Gamla Potatislagret, Brovägen 32. FOTBOLL (SSK) Träning för barn, ungdomar och vuxna. Sporthallen. Pojkar/flickor 08–09, tis 17.00–18.00, sön 9.30–11.00. Pojkar 06, sön 11.00–12.30. Pojkar 03, tor 18.00– 19.00. Seniorer, mån 19.00–21.00, tis 19.00–21.30, tor 19.00–21.30. Kansliet öppet tis 16.00–18.00. Juluppehåll 13/12 till 9/1. www.laget.se/stallarholmen VOLLEYBOLL För barn och ungdomar åk 1–9. Yngre i målsmans sällskap. Tisdagar 17.30-19.00. Mer info, Peter Hult, 070-373 96 79. Sporthallen. PINGIS För alla åldrar. Fredagar 18.00– 20.00. Sporthallen. STALLARHOLMENS GOLFKLUBB Utmanande skogs- och parkbana. Verksamhet för barn, ungdomar, damer, veteraner m.m. Tävlingar. www.sthgk.se

w

RESEBYRÅN FÖR INRE RESOR Förening som ordnar träffar första söndagen i månaden kring frågor av själslig och existentiell natur. www.inreresor.se STALLARHOLMENS FRITIDSGÅRD För barn och ungdomar 12–17 år. Vi som arbetar är Linda Sandell och Anna Kihlblom. Öppettider: Måndag, 17.30–21.30. Tisdag, stängt! Onsdag, 17.30–21 30. Torsdag, stängt! Fredag, 17.30–23.00.

¨

BIBLIOTEKET Öppettider Mån 16.00–19.00. Tis 10.00–12.00, 13.00–16.00. Ons 10.00–12.00, 16.00–19.00. Tor 10.00–12.00, 13.00–16.00.

STALLARHOLMENS FÖRSAMLING Sopplunch, öppen förskola, guds­ tjäns­ter, barnkörer, ungdomsledar­ utbildning. www.svenskakyrkan.se/stallarholmen

Församlingskalendarium Församlingshemmet SPF SENIORERNA STALLAR­HOLMEN Pensionärsförening. Anordnar bridge, canasta, akvarellmåleri, bokcirkel, linedance, boule, gillesdanser och engelska. Ordnar även öppna träffar.

PRO STALLARHOLMEN Pensionärsförening. Anordnar akti­ viteterna sittgymnastik, läsecirkel (Småland), bokcirkel, data, friskvård och kortspel. Cirklarna börjar 9 januari www.pro.se/stallarholmen STALLAR­HOLMENS RÖDA KORS­KRETS Genomför insamlingar, håller café öppet på vårdcentralen i Mariefred på onsdagar och genomför väntjänst bland annat på Thomas­gården i Strängnäs. Sygruppen träffas tisdagar 10.00 på Dalkarlsvägen 2B. Mer info via ordf Staffan Andrén, 0152-434 98.

STALLARHOLMENS HEMBYGDS­FÖRENING Anordnar välbesökta akti­viteter med anknytning till Stallarholmen. Hembygdsgård med museum. Dokumenterar gamla tiders seder och bruk. www.hembygd.se/stallarholmen

"

STALLARHOLMENS NÄTVERK Förening som arbetar för Stallar­holmens bästa. Besök oss även på Facebook: Vad händer i Stallarholmen? www.stallarholmen.info

STALLARHOLMENS VIKINGAR Årlig vikingafestival i juli. www.stallarholmensvikingar.se

Kyrkans öppna förskola 16/1, 20/1, 23/1, 27/1, 30/1, 3/2, 6/2, 10/2, 13/2, 17/2, 27/2. Barntimmar 19/1, 26/1, 2/2, 9/2, 16/2. Tonsillar 18/1, 25/1, 1/2, 8/2, 15/2. Tonfiskar 19/1, 26/1, 2/2, 9/2, 16/2. Konfirmander 17/1, 24/1, 31/1, 7/2, 14/2, 28/2. Mariakören 5/2, 12/2, 19/2. Seniorkören 25/1, 8/2, 22/2. Sopplunch 19/1, 26/1, 2/2, 9/2, 16/2, 23/2. Frivilligbyråns Väntjänst 18/1, 15/2.

Mötesplatsen

Tankar och toner 7/2.

Gudstjänster

1 januari, Nyårsdagen Mässa för fred kl. 16 i Franciskuskapellet. Ola Orwinger. 6 januari, Trettondedag Jul Högmässa kl. 11 i Toresund. 8 januari, 1 sönd. e. Trett. Högmässa kl. 11 i Franciskuskapellet. 15 januari, 2 sönd. e. Trett. Högmässa kl. 11 i Ytterselö. 22 januari, 3 sönd. e. Trett. Högmässa kl. 11 i Franciskuskapellet. 29 januari, 4 sönd. e. Trett. Högmässa kl. 11 i Franciskuskapellet. 5 februari, Kyndelsmässodagen Gudstjänst med stora och små kl. 11 i Toresunds kyrka. Mässa kl. 16 i Franciskuskapellet. 12 februari, Septuagesima Högmässa kl. 11 i Överselö. 19 februari, Sexagesima Högmässa kl. 11 i Franciskuskapellet. 26 februari, Fastlagssöndagen Högmässa kl. 11 i Franciskuskapellet.

Franciskus Tisd 8.30 Förbön Klostergården Torsd. kl. 18.30 Mässa.

GILLA STALLARHOLMEN 27


Släng inte din trasiga elljusstake. Vi lagar den!

Ta med dig din trasiga elljusstake när du julhandlar i Mariefred på första advent, 27 november. Våra tomtenissar lagar den gratis och bjuder på glögg och pepparkakor medan du väntar. Och vill du prata elavtal så kan vi det också. Du hittar oss på

Julmarknaden på torget i Mariefred 27 november kl 10-16. Du som besöker oss på julmarknaden har även möjlighet att vinna en elbil för barn. Vi ses!

Var med och tävla om en elbil för barn!

sevab.com


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.