Gilla Stallarholmen - Mars 2016

Page 1

NOTISER PORTRÄTTET KALENDARIUM

• MIRELLA PRISVINNARE

• ETT ÄKTA KRAFTPAKET

• FEST MED KORV & BRÖD MARS 2016

SE SÅNA STORFISKARE VI ÄR!

? DE

N

– VÄN E ER FIEN LL

HUSBYHOLM REDO FÖR INFLYTT

TID E

Hanna testar att pimpla


INGÅNG • • •

Viktig vår! ett nytt år med Gilla! Vi har haft en bra start: Annonsörerna, som är vår motor har alla valt att förnya sina årspaket och vi har dessutom fått några nya. Det skapar arbetsro! Det finns en hel del intressanta stallarholmsfrågor på agendan under våren. Efter att ha stått tomt i sju år ska äntligen det tidigare äldreboendet Selaöhemmet fyllas med ny verksamhet. Byggnaden har döpts om till Husbyholm och omvandlats till dels ett så kallat genomgångsboende, dels ett hem för tio ensamkommande flyktingungdomar. Nu startar inflytten (se artikel sid 8). När jag berättade för ungdomarna som driver Vardagsrummet i Gula Industrihuset om de ensamkommande, så var det öppna famnen rakt av. Självklart är de välkomna att vara en del av gemenskapen!

VARMT VÄLKOMNA TILL

GILLA STALLARHOLMEN LÖRDAG 12 MARS 10.00–15.00.

KORV & BRÖDFESTIVAL I GULA INDUSTRIHUSET.

FOTO: LILLAN GUSTAVSSON

Knuff för kulturarvet

Stallarholmsskolan, hela bygdens angelägenhet. FOTO FILIPPA MAYRHOFR

2016 ÄR DET 100 ÅR SEDAN Sveriges Hembygdsförbund bildades, vilket kommer att firas på olika sätt. För ett par år sen påbörjade förbundet en jättesatsning där man skapade en webbsida med lokalhistoriskt material som innefattar miljontals platser och personer över hela Sverige. Namnet är Bygdeband och syftet är att göra vårt gemensamma kulturarv tillgängligt för så många som möjligt i Sverige. Du kan se hur det funkar genom att gå in på Stallarholmens Hembygdsförenings hemsida www.hembygd.se/stallarholmen. På sidan hittar du en grön ruta där det står Bygdeband. När du klickar på den kommer du till bygdebands hemsida. Hela Sverige är uppdelat i län, kommuner, församlingar, städer, tätorter, slott, gårdar och ner till olika platser, till exempel fornborgar. Stallarholmen är uppdelat i våra tre församlingar: Toresund, Ytterselö och Överselö. I varje församling finns de flesta platser som är namngivna inlagda. Platserna bildar ett system, som ska knyta an till bilder, historier och berättelser och de personer som levt och verkat där. Detta är en fantastisk möjlighet att till en angiven plats lägga in gamla kartor, fotografier, dokument och personuppgifter.

också arbetet med Fördjupad översiktsplan igång på allvar. Nu ska Stallarholmens framtid skissas. Var ska det byggas bostäder i framtiden? Hur skapa bra kommunikationer? Ett mål som nämnts är att Stallarholmen behöver växa: 3 500 pers är i underkant när det kommer till viktiga samhällsfunktioner som skolan. Elevunderlaget blir för knappt.

VI TAR EXEMPLET TORESUNDS KYRKA. Kyrkan sorteras under: Sverige – Södermanlands län – Strängnäs kommun – Toresunds församling – Kyrkor. Under rubriken Toresunds kyrka kan man sen lägga bilder av kyrkan, händelser eller personer som har anknytning till kyrkan. På hembygdsgården finns mycket information, dokument och bilder som vi kommer att lägga in på Bygdeband och knyta ihop med de platser som finns i systemet. På Bygdeband finns en sökruta där du kan skriva in en plats eller en person som du vill veta mera om. Du kan förfina din sökning genom att ange län eller kommun. Om platsen eller personen är inlagd i registret kommer det nu upp information som är inlagd av någon av de 2000 hembygdsföreningarna som finns i Sverige.

STALLARHOLMSSKOLAN ÄR det viktigaste vi har, det är ortens motor. Nu dras skolan med ett minus på dryga 3 miljoner kronor och det kommer att bli personalnedskärningar. Det är utan tvekan en kris för hela orten, men jag hoppas att den kan tända ett starkt engagemang. Vi följer frågan!

ARBETET MED BYGDEBAND kommer att pågå under flera år. Ja, så länge som det finns folk som minns och vill dela med sig kommer sidan att uppdateras. Alla som har material som de vill lämna till Bygdeband är välkomna att ta kontakt med oss i hembygdsföreningen via vår e-postadress (stallarholmen.hembygd@gmail.com). Vi som jobbar med Bygdeband hoppas att få ta del av många intressanta historier, dokument och bilder. Du behöver inte vara med i någon hembygdsförening för att bidra till Bygdeband, men vi önskar naturligtvis att många vill bli medlemmar och stötta vårt arbete!

STEFAN SEIDEL, REDAKTÖR

MARGARETA BORG, ORDF STALLARHOLMENS HEMBYGDSFÖRENING

UNDER VÅREN DRAR

2 GILLA STALLARHOLMEN

Ett magasin med ambitionen att vara Sveriges bästa lokala månadsmagasin. REDAKTÖR Stefan Seidel 070-285 10 25 stefan@gillastallarholmen.se LAYOUT Annsofi Ericsson Petrini 070-788 40 19 annsofi@gillastallarholmen.se PR/ANNONSER Kajsa Almstedt 072-036 17 43 kajsa@gillastallarholmen.se REPORTAGE Hanna Ekelund Anna Särnå

FOTO Lillan Gustavsson

ÖVRIGA MEDVERKANDE Anette Elvelind, Bosse Lindholm, Leif Sundsvik, Margareta Borg, Minna Billström, Sven G Nilsson. UPPLAGA 3800 ex. DISTRIBUTION Delas ut till alla hushåll i Stallarholmens kommundel. Tidningsställ och caféer i Stallarholmen, Strängnäs, Mariefred, och Åker.. NÄSTA NUMMER Kommer torsdag 24/3. Materialstopp måndag 15/3. FACEBOOK Gilla Stallarholmen. HEMSIDA www.gillastallarholmen.se TRYCK Danagårds Litho. FOTO FRAMSIDAN Lillan Gustavsson.


Hur mår du? Influensa Du får plötsligt hög feber, huvudvärk, muskelvärk, halsont, ont i ögonen, hosta och röda ömmande ögon. Förkylning Du känner dig hängig och sjuk. Snuva eller nästäppa, obehagskänsla i halsen, hosta och huvudvärk är vanligt. Ibland även lite feber, sällan hög. Undvik smitta - Tvätta händerna ofta och noga med tvål och vatten. - Försök att inte i onödan röra vid näsa, mun och ögon. - Undvik helst att träffa sjuka personer helt, eller undvik nära kontakt. - Stanna hemma från jobb och skola om du själv är sjuk. - Nys eller hosta i armvecket eller näsduk. Frisk utan antibiotika Läs mer på antibiotikaellerinte.se Sjukvårdsrådgivning dygnet runt Ring 1177 Vårdguiden Egenvårdsråd Besök 1177.se Förnya recept Logga in på 1177.se Vårdcentralen Strängnäs Rådgivning/tidsbokning 0152-260 90 Vårdcentralen Mariefred Rådgivning/tidsbokning 0159-290 13 Vårdcentralen Mäster Olof Rådgivning/tidsbokning 0152-262 00 www.landstingetsormland.se

GILLA STALLARHOLMEN 3


NOTISER • • •

Ur SvenGes fotoarkiv

EN SOLSKENSDAG

till en härlig dag, solen ”Viskenvaknade och det var snöfritt efter en

TANKESMEDJAN jobbar målmedvetet vidare Opinionsundersökningen kring lokaldemokrati som genomfördes i september förra året gav två tydliga resultat. 1. Vi vill kunna sköta många lokala frågor själva. 2. Vi vill ha en egen kanal för medborgardialog. Nu arbetar Tankesmedjan Stallarholmen vidare för att detta ska bli verklighet. Vi har bildat fem grupper som jobbar med olika saker.

kall mars. Långfredagen inföll 25 mars 2005 precis som i år. Vi beslöt oss för en lång härlig promenad ner genom skogen hemifrån Lundby skola. Det var riktigt varmt i luften, hela 13 grader, och när vi kom ner till sjön satte vi oss på en brygga och bara njöt av solskenet. Isen låg fortfarande tjock på sjön och vi vågade oss ut på en promenad. På himmelen några kondensslingor efter passerande flygplan högt uppe i det blå. Solen var som en lysande stjärna. Vi packade upp vår matsäck och njöt. Som kronan på verket tog jag ett snabbdopp i en vak.

SVEN G NILSSON, FOTOGRAF

Vi jobbar för att så snabbt som möjligt få igång en fungerande informationskanal till politikerna i kommunhuset i Strängnäs. Vi behöver både få och ge info om kommunala frågor som rör Stallarholmen.

INFORMATION.

VIKTIGASTE

Vardagsrummet Live lockade drygt 100

STALLARHOLMSFRÅGORNA.

Vi tar fram en lista med alla frågor som berör Stallarholmen och arbetar med att prioritera fram den viktigaste stallarholmsfrågorna. BOSTÄDER. Vi arbetar med att skapa förutsättningar för byggande av fler hyrslägenheter för både unga och äldre i Stallarholmen. ÖVERSIKTSPLANERING. Tillsammans med Stallarholmens Nätverk arbetar vi för att påverka den fördjupade översiktsplaneringen för orten. Vi vill att Stallarholmen ska växa och vi vill att det ska finnas goda kommunikationer och mark för nya bostäder och verksamheter. MEDBORGARFÖRSLAG. Vi jobbar för att ta fram ett medborgarförslag som ska göra att arbetet med förbättrad lokaldemokrati verkligen kommer igång på politisk nivå. Målet är att kommunfullmäktige vid mötet 25 april beslutar om ett utvecklingsprojekt med syftet att stegvis införa lokal demokrati.

FREDAG 12 FEBRUARI var det premiär för Var-

Plats för fler fotbollssugna!

Då skall vi redovisa hur långt vi kommit i arbetet och inhämta synpunkter på hur vi ska gå vidare.

SÖNDAGAR 9.30–11.00 ordnar Stallarholmens Sportklubb fotbollsträning för killar och tjejer födda 2006–2007 i sporthallen. Vi är ett fint gäng men det finns plats för fler. Kom gärna ner till sporthallen och testa! Vi söker också sponsorer som kan hjälpa oss att köpa in träningsställ och matchställ. Om det finns några vänliga företagare i Stallarholmen som vill hjälpa får ni gärna kontakta mig!

TANKESMEDJAN I STALLARHOLMEN

BOSSE LINDHOLM, 073-873 52 10

Tankesmedjan inbjuder alla i Stallarholmen till ett möte 7 mars kl. 19.00 i Mötesplatsen, Gula Industrihuset.

YVONNE.KNUUTINEN@PENTADUX.CO LEIF.SUNDSVIK@GMAIL.COM

4 GILLA STALLARHOLMEN

dagsrummet Live, en musikkväll anordnad av ungdomar från orten. När kvällen summerades visade det sig att 112 personer kommit till Mötesplatsen i Gula Industrihuset för att lyssna på sånggruppen Mimatueb och banden Kilimanjaro och A Knockout Angle! Ett tack till tre sponsorer som bidrog till kvällen: ICA Skeppet, Pizzeria Berivan och Printz Bageri. Nästa livekväll äger rum fredag 11 mars, då det är metaltema med banden Violence, What lies within och Wr e t c h e d World. Vardagsrummet öppnar kl 19.00 och banden börjar spela 20.00. Alla åldrar är välkomna. Drogfritt förstås! STEFAN SEIDEL


• • • NOTISER

Årets Stallarholmsbo

MINNAS SPALT

– Mirella Ehrin Tidigare är det Områdesstyrelsen som utsett Årets Stallarholmsbo, men när styrelsen lades ner förra året övertogs stafettpinnen av Stallarholmens Nätverk. Nu har Nätverket utsett en vinnare: cyklingsentusiasten Mirella Ehrin. Såhär lyder motiveringen: ”För sitt genuina engagemang för den nya trenden i Stallarholmen, cykling. Mirella har fått många cykelintresserade barn att hitta gemenskap i SSK:s nya cykelsektion. Hon har också ett stort intresse för stallarholmsbornas hälsa och har varit en av huvudpersonerna i att få bygden att börja träna Tabata samt öppnandet av Stallarholmens Hälsocenter.” Samtidigt utsågs även Årets förening och där föll valet på Ekebyvikskamraterna med motiveringen: ”För att man år efter år med små medel och stort engagemang ser till att Stallarholmsborna har en av de bästa badplatserna i kommunen och för att man där även anordnar bland annat simskola varje sommar. Det leder till ökad simkunnighet bland våra barn och ungdomar. Föreningen arrangerar även ett välbesökt midsommarfirande.” Ett stort grattis till Mirella Ehrin och Ekebyvikskamraterna!

Varje månad berättar Minna Billström om människor i Stallarholmen som på olika sätt berört henne och som gjort något som sticker ut.

HENRIK Nytt på fritidsgården! LJUNGQVIST Det har hänt en hel del nya saker på fritidsgården den senaste tiden. Redan under hösten bytte vi namn från Brogården till Stallarholmens fritidsgård. Nu har vi också fått en del ny personal. Vi som jobbar nu på fritidsgården heter Linda Sandell, Simon Ohlsson, Linus Sandqvist och jag, Anna Kihlblom. Peter Kindlund som jobbat här i många är finns nu på Strängnäs fritidsgård. En annan nyhet är att vi numera har öppet på tisdagar. Så här ser öppettiderna ut nu: Måndag Tisdag Onsdag Fredag

17.30–21.30 17.30–21.30 17.30–21.30 17.30–23.00

Vår verksamhet riktar sig från 12 år upp till man fyllt 18 år. ANNA KIHLBLOM, STALLARHOLMENS FRITIDSGÅRD

STEFAN SEIDEL

Anettes boktips I SKYMNINGEN SJUNGER KOLTRASTEN AV LINDA OLSSON

I samma hus på Söder bor Otto som haft ett antikvariat och den unge Elias, serietecknare och dyslektiker. Ofta på tisdagar knackar Otto i golvet och då kommer Elias upp till honom på middag. Till huset flyttar Elisabeth som väljer att leva helt isolerad. Hon går aldrig ut, packar inte upp och tänder aldrig lampan. En dag hamnar ett brev till Elisabeth hos Elias. Han ringer på hos Elisabeth, hon öppnar inte så då lämnar han det utanför hennes dörr. Som tack lämnar hon en bok utanför Elias dörr och på den vägen byggs en fin vänskap mellan de tre upp.

Från Stallarholmen till Haparanda! I början av februari startade ett lite annorlunda projekt på Stallarholmsskolan. Det är eleverna i förskoleklass till åk 6 som ska läsa sig från Stallarholmen till Haparanda. Varje läst sida räknas som 1 meter och den sträcka som ska avläggas är den vackra kustvägen upp till norrlandsstaden. På biblioteket kommer det finnas en karta där man kan följa resan. Att döma av ett veckomeddelande från en av de medverkande lärarna, Christine Herre, läses det flitigt i klasserna just nu. ”Den här veckan har åk 5 läst över 5000 sidor skönlitteratur tillsammans. Det värmer ett frökenhjärta!” Projektet avslutas 2 juni med stor fest. I juninumret hoppas vi rapportera om att eleverna kommit ända fram till Haparanda! STEFAN SEIDEL

Rektor med stort hjärta

Henrik Ljungqvist bor i ett hus några kilometer utanför Stallarholmen. Han är rektor för Ronnaskolan i Södertälje och har fyra killar som bor hemma hos honom. De är kristna och kommer från Iran. – De har tidigare levt i en väldigt svår situation. De fick inte utöva sin religion i Iran och har behövt hemlighålla sina gudstjänster. Alla fyra har tvingats lämna sin familjer och fly över Medelhavet, säger Henrik. Två av killarna träffades i Aten. Därifrån färdades de i en liten gummibåt över Medelhavet. De träffade de andra två i Köpenhamn. Sedan fortsatte de till Sverige och anlände till ett mottagningsboende. – Jag fick ett samtal från en kompis till en kompis som har jobbat på Migrationsverket. Jag har länge velat göra något för dem som kommer hit, säger Henrik. Han berättar att han länge varit aktiv i flyktingfrågan och har försökt hitta olika sätt att hjälpa. – Jag tror att alla kan göra någonting. Jobba ideellt, samla in kläder eller starta facebookgrupper. Jag har mycket plats hemma så jag bestämde mig att hjälpa på det sättet. Det är mycket som har förändrats hemma efter att de flyttat in, förklarar Henrik. Men bara positivt, det är mycket livligare och väldigt trevlig stämning. – Killarna pluggar 5–6 timmar om dagen och lär sig svenska. De lagar mat och dricker jättemycket te, skrattar han. Det bästa med att göra det här är att få hjälpa en medmänniska i nöd. – Vi måste öppna våra hjärtan och hjälpa andra, avslutar Henrik Ljungqvist. MINNA BILLSTRÖM

ANETTE ELVELIND, STALLARHOLMENS BIBLIOTEK

GILLA GILLASTALLARHOLMEN STALLARHOLMEN55


FÖRETAGARE PÅ HEMMAPLAN • • •

Veterinärens vardag S TA L L A R H O L M E N

TORSDAGSTRÄFF Torsdagen den 3 mars kl. 14.00 på Mötesplatsen i Gula Industrihuset. Favorit i repris, Arne Ericssons orkester spelar popdixie från 50-talet. Kaffe och lotterier! Välkomna! Kom med du också. Bli medlem i SPF • Kontakt: 0152-405 16 spfstallarholmen@outlook.com

Stallarholmens RödaKorskrets tackar alla som medverkat vid vår försäljning på Gripsholms slottscafé under trettonhelgen! Försäljningen har netto inbringat ca 27 000 kr! Medlemmar och intresserade hälsas välkomna till Årsmöte onsdagen den 2 mars kl 19.00 i Församlingshemmet. Efter årsmötet blir det musik och sång. Kjell Eriksson visar sin fotoutställning. För information kontakta ordf Staffan Andrén på tel 0152-434 98. Läs mer om om Röda Korsets hjälpverksamhet på: www.redcross.se

Carina Svensson CERTIFIERAD MASSÖR

Massageterapi för både muskulära besvär och avslappning, gedigen utbildning och erfarenhet sen 1991 Dalkarlsvägen 2, gaveln Stallarholmen Tel: 070- 67 162 49

Sjuka hästar, råttor, kaniner, katter och hundar med snuva, halsont och öronvärk. Det är några av de saker som tillhör veterinären Anna Fuciks vardag. Hon råder djurägare att försäkra sina djur. Det kan bli en både smärtsam och dyr historia om djurägare inte har en fullgod försäkring. – Ett vanligt misstag är att man avslutar en försäkring när djuret blivit äldre, det är då den behövs som mest, säger Anna Fucik. Bara uppstartskostnaden på en akut klinisk undersökning kostar från 900 kr upp till 3500 kronor. – Därefter tillkommer kostnader för blodprover, röntgen, behandlingar och återbesök, berättar Anna. Hon tipsar om att höra sig för med olika försäkringsbolag och noga läsa all information. En annan sak som ingår i veterinärvardagen är friskvårdsfrågor där Anna kan ge råd kring päls, tänder, diet och kost. – Kom gärna förbi och fråga oss så tipsar vi dig kring vad som är Katten Smulan, 13 år, blir väl omhändertagen och undersökt av veterinären bäst för ditt djur, säger Anna. KAJSA ALMSTEDT

STALLARHOLMEN

STALLARHOLM ENS TOBAK GODIS • LÄSK • GLASS TIDNINGAR • LEKSAKER

ÖPPETTIDER: MÅN–FRE 9–19 LÖR 10–19 SÖN STÄNGT Välkommen till Din butik! 073-895 24 19

Välkomna till Selaötorget! Månadens erbjudande MARS:

Ohlssons Hembageri

R: AGA ULLE ND B Å M CH FE O R, KAF 20 K BIT CH EO . F F KA 25 KR

lösviktsgodis

5,90 hg

RYGG LED NERVSPECIALIST Diskbråck, ischias, huvudvärk m.m. 33 års erfarenhet Medverkat i SVT:s Livslust, Må Bra samt Aftonbladet Hälsa Referenser: www.seppo.nu

Lasses Antikt & Begagnat

VÄLKOMNA! Tel: 0152-434 30

6 GILLA STALLARHOLMEN

OHLSSONS HEMBAGERI MÅNDAGAR I MARS: KAFFE OCH BULLE 20 KR, KAFFE OCH BIT 25 KR. ÖPPET: Vardagar 6.00–16.00 Lördagar 8.00–15.00 Selaötorget

Stallarholmens Tobak

SEPPO MIKKOLA

Rosendalsvägen 8, Stallarholmen Tel: 070-759 00 65

Anna Fucik.

¢

a t all Öppe gar a Lörd 15

Vi hyr ut lokaler och lägenheter i Stallarholmen, Strängnäs och Mariefred

10–

Lasses ¢

Antikt & Begagnat Öppet alla lördagar 10–15 073-875 88 45

FÖRVALTNING HAMMARSTEDT FASTIGHETS FÖRVALTNING

Kontoret öppet mån–tors 10–16. Tel: 0152-252 94


• • • FÖRETAGARE PÅ HEMMAPLAN

Reparerar det MESTA!

3"#"55

Trädgürdsmaskiner, tigersügar Fyrhjulingar, äldre motorcyklar m.m. Svarvning, fräsning, svetsning

#"%,"3 ĹŠ )"/%%6,4503,"3 0$) "//"5 'Â’3 #"%36..&5

VI FIXAR DINA INRAMNINGAR! Stort urval av lister.

GALLERI Litografier frĂĽn tre generationers tryckning.

NISSES MEKANISKA

-BOHFOGFME (BNMB 5FHFMCSVLFU

070-344 29 18

Granmarvägen 7, Stallarholmen

Snickeriarbeten Inomhussnickerier Golv Lister Foder Innerväggar

SONJAS HÅRATELJÉ Klippning & hürvürd fÜr hela familjen! ÖPPETTIDER:

KĂśk

MĂĽn – tors 9 – 18 Fredag 9 – 16 Lunchstängt 12 – 13

Montering Renovering

Fasader

070-575!38!16 • mail@lindstromslito.se • www.lindstromslito.se

Project Namayan ‌.arbetar med Hjälp till självhjälp i Tanzania. Vi undervisar Maasaikvinnor i olika handarbeten fĂśr att hjälpa dom ge sina barn skolgĂĽng men ocksĂĽ fĂśr att kunna fĂśrändra sitt vardagsliv där ofta mat och kläder saknas. NĂĽgra kvinnor ska nu fĂĽ hjälp med ett â€?startpaketâ€? fĂśr att fĂśrsĂśka stĂĽ pĂĽ egna ben. Spännande!

NYHET! PENNFODRAL i glada färger tillverkade i Sabilo. Plats fÜr münga pennor som är lätt att ha ordning pü. Bara att rulla ihop när du är klar.

Vi behÜver Din hjälp! Bli münadsgivare och du für en güva av en tacksam mor.

VĂ„LKOMNA!

Panel Tilläggsisolering

073-677 05 46

070-570 11 47 | www.alltjanster.se

Husbyholmsvägen 14 A

Tar bĂĽde kort och kontanter!

EDEBY GĂ…RD

Se vür hemsida fÜr program! • Turridning üret om • Ridskola

Titta gärna in pü vür hemsida: www.projectnamayan.com

STALLARHOLMENS VĂ„GFĂ–RENING KALLELSE TILL Ă…RSMĂ–TE TID: MĂĽndag 7 mars kl 18.30 PLATS: Ohlssons hembageri, SelaĂśtorget Ă„RENDEN: Sedvanliga ĂĽrsmĂśtesfĂśrhandlingar samt rapporter frĂĽn styrelse och revisorer.

• Dagskonferenser • FÜretagsevent

Skriv till: info@projectnamayan.com eller ring 0702-661214 Ge en güva direkt till: Plusgiro 602 30 91– 9 eller swisha pü 0705 291214

r experte inom islands hä star!

VĂ„LKOMNA!

Edeby GĂĽrd • Johanna Elgholm Islandshästutbildning www.islandshest.se | 0152-454 46 | stallet@islandshest.se

EN RIKTIGT BRA BILVERKSTAD NĂ„RA DIG! Vi servar och reparerar ALLA bilmärken! Vi är ackrediterade och fĂĽr â€?släckaâ€? 2:or som du fĂĽtt pĂĽ Bilprovningen! BROVĂ„GEN 32, STALLARHOLMEN • TELEFON 0152-405 56 • www.biltjänst.nu

GILLA STALLARHOLMEN 7


Klart för inflytt! TEXT: STEFAN SEIDEL FOTO: LILLAN GUSTAVSSON

Selaöhemmet har döpts om till Husbyholm och det tidigare äldreboendet har för vandlats till ett genomgångsboende med 40 platser och ett hem för 10 ensamkommande flyktingungdomar. Nu är ett taggat team redo att ta emot.

Det är snart sju år sen det var verksamhet här i det som tidigare var Selaöhemmet, men som vi nu får lära oss att kalla Husbyholm. Institutionskänslan hänger fortfarande kvar när vi kliver innanför entrén. Ni vet såna där skrovliga vävtapeter, linoleumgolv och stentrappor med metallräcken. I huset kommer att finnas två verksamheter med separata ingångar. Den stora delen har plats för 40 personer och kommer vara ett så kallat genomgångsboende. Den mindre delen har plats för 10 ensamkommande flyktingungdomar. När vi besöker Husbyholm är det fortfarande tomt i lokalerna. De första hyresgästerna till genomgångsboendet väntas i slutet av februari. Ett arbetslag med fem personer, med föreståndaren Janniche Lövgren i spetsen, har skapats för att stötta de boende. Vi sätter oss med tre ur teamet för att reda ut begreppen. Tak över huvudet Vad är ett genomgångsboende? – Hit kommer människor som av olika anledningar haft svårt att fixa egna hyreskontrakt. Tanken är att de som bor här ska hyra rum en kortare tid medan de aktivt söker boende på annat håll. Det handlar om att ge människor tak över huvudet och hjälpa dem på olika sätt att komma vidare i livet, säger Janniche. Janniche och vuxenstödjarna Ulrica Aggeborn och Mattias Lundin som sitter med kring bordet radar upp skäl till att man erbjuds plats på genomgångsboendet. Att man genomgår 8 GILLA STALLARHOLMEN

en tung skuldsanering. Att man har en tuff skilsmässa bakom sig. Att man varit arbetslös under en längre period. Att man varit på ett vårdhem och behöver få stöttning att påbörja ett nytt liv. Eller att huset brunnit ner. Det kan kort och gott finnas tusen olika orsaker. Mattias understryker att Husbyholm inte kommer husera människor med aktiva missbruksproblem. – Vi har nolltolerans mot droger här, vilket även gäller alkohol, säger han. – Alla som bor här får skriva under avtal där man lovar att följa våra ordningsregler. Om man bryter mot dem har man inte rätt att bo här längre. Det är egentligen ingen skillnad till hur det är att hyra boende på andra ställen, säger Janniche. Personal dygnet runt Det finns totalt ca 40 platser på genomgångsboendet: 26 enrummare och fyra lägenheter. Den andra delen av huset har inretts för tio ensamkommande flyktingungdomar i åldern 16–20 år. Ungdomarna som ska komma hit tillhör en kategori som bott i Sverige redan under en tid. – De kan till exempel ha bott i familjehem under en tid och är acklimatiserade i Sverige. De flesta av dem kommer gå i skolan, berättar Janniche. Fortfarande finns inget datum för inflytt. – Det kommer några ungdomar på besök i slutetavfebruarimenvivetännuintenärdeförsta ungdomarna kommer på plats, säger Janniche . Hon berättar att det kommer att finnas perso-

Lasse Olsson, Janniche Lövgren, Lotta Gustavsson och Ulrica Aggeborn tillhör teamet som ska driva Husbyholm.

nal dygnet runt på Husbyholm. Det nämnda femmannateamet kommer finnas där dagtid. Just nu pågår förhandlingar kring huruvida kommunpersonal ska finnas där även dygnets resterande timmar, eller om man ska anlita Securitas för kvälls- och nattpassen. Samtala och stötta De fyra vuxenstödjarna Ulrica, Mattias, Lotta Gustavsson och Lasse Olsson kommer ha som främsta uppgift att motivera och finnas på plats för att samtala och stötta. Hjälpa till att söka boende, leta jobb, plugga, hitta en mening i vardagen. Inflytten har dragit ut på tiden och det märks att personalen nu ser fram emot att komma igång med verksamheten. Men inte alla är lika positivt inställda. På facebook har florerat rykten om att det ska komma 100 flyktingar till Stallarholmen, med beska uttalanden i kommentarstrådarna. – Det är klart att det finns en hel del oro, inte minst hos de närboende, säger Martin. – Men på det senaste mötet vi hade var det en god atmosfär och många var också villiga att hjälpa till, säger Janniche. En av utmaningarna härnäst är att docka i de möjligheter som finns i Stallarholmen. – Vi vill undersöka vilka aktiviteter som finns här, knyta kontakter till fritidsgården och sportklubben, kolla var man kan gymma och träna. Vi vill gärna ha hjälp av er här i Stallarholmen så att vi kan duka upp ett smörgåsbord av aktiviteter för våra boende, säger Janniche.


*

Välkommen till nyckelgym i Stallarholmen! st nu! ju r rt fö årsko kr

2 29an0 äller det g

Erbjud 11/3 2015* 26/2 –

öppet hus på gymmet torsdag 10 mars kl 18–20

Gör som Stallarholmens Vikingar, SatsaFriskt, Stegborgs EL-evator, Tuna Samfällighetsförening, Stallarholmens församling och många fler:

HYR MÖTESPLATS STALLARHOLMEN!

Välkommen att titta på gymmet och provträna ett pass. Köp träningskort till vårt kampanjpris 2 290 kr.

köpa kort Maila beställning till nyckelgym@hotmail.com På www.nyckelgym.se finns detaljerade köpinstruktioner.

Mötesrummet. Perfekt för mötet med upp till ca 20 pers.

kontakta oss

Prisexempel:

e-post: nyckelgym@hotmail.com telefon: 0705-18 96 75 teltid: mån/ons/fre 9–12

hitta till nyckelgym Nyckelgym i Stallarholmen ligger i Gula Industrihuset, Brogatan 21. *Erbjudandet kan ej betalas via autogiro. Pris löpande autogiro 225 kr/mån. Bindningstid 12 mån.

Scenrummet. Stort rum med mälarutsikt! Perfekt för det stora mötet med upp till ca 100 pers. Och för festen!

300 kr Praktiskt kök med kylskåp, diskmaskin, kaffebryggare m.m.

Halvdag (max 4 timmar) för den lokala föreningen i Mötesrummet (plats för ca 20 pers). Det lokala företaget betalar 500 kr.

Mer info: www.dromfabriken.net/motesplatsen

Familjerätt

Välkommen till hembygdsföreningen!

Bouppteckningar Arvskifte Testamenten Bodelning Samboavtal Äktenskapsförord Gåvobrev Underlätta för familjen - Skriv testamente

Vår hembygdsgård ligger vid Toresunds kyrka. Där har vi träffar med intressanta föredrag om bygden och ett museum. Information se vår hemsida: www.hembygd.se/stallarholmen Är du inte medlem? Anmäl dig till vår sekr. Ylva Tigerhielm 0152-

41012, 070-4952545. ylvatiger@gmail.com eller till vår hemsida. Årsavgift familj 200 kr enskild 120 kr

Att skriva testamente är ett bra sätt att undvika konflikter i familjen och slippa oro. Tänk på att sambor inte ärver varandra utan testamente! Det kan få katastrofala följder för den efterlevande sambon. Testamente är färskvara och därför behöver man se över det man skrivit tidigare. Det kan ha skett förändringar i livet, som gör att det kan behövas ändras. Vi är åter i tjänst efter ledigheten. Välkommen att kontakta oss! Elisabeth och Inger

Jurist och Bouppteckningsbyrån Soläng, Alvägen 1, 647 93 Mariefred. 0159 120 80 Elisabeth Ivarsson - Familjerättsrådgivare 070 601 69 58 meil: elizabeth.ivarzzon@gmail.com

2016-mars

GILLA STALLARHOLMEN 9


Gula Industrihuset

www.gulaindustrihuset.se

VI FINNS I GULA INDUSTRIHUSET

0707 54 66 94 viktoria@loppberga.se Brogatan 21 Stallarholmen

INDUSTRIKÄNSLA ATELJÉ, BUTIK, KONTOR ELLER LAGER? Unika lokaler finnes i Gula Industrihuset. Från 2 kvm upp till 102 kvm. För mer information ring 070-867 30 03

I STALLARHOLMEN

Tel: 0152-44 08 89

Mån, ons, tors, fre 08.00-16.30. Tis 16.00-20.00 www.vetistallis.se

Dina fötter i mina händer

Medicinsk fotvård Petra Schneider Diplomerad medicinsk fotterapeut

070-301 34 89

Smaka våra egna korvar! Hängmörat nötkött! Färdiglagat! Välkomna!

schneider1@aol.se Brogatan 21 (Gula Industrihuset) 645 61 Stallarholmen

LETAR DU EFTER HJÄLP MED: Sömnad

ra dig

TBE-Vaccine hos mig!

Öppettider: Fre 12–18, Lör 11–15 Tel: 070-735 43 91

Äveni! Sush

Städning

Städning Fönsterputs Flyttstädning

Ändringar Lagningar Klädvård Gardiner Kläder

www.ingestina.se

Gula Industrihuset, Brogatan 21, Stallarholmen

Tel 0760-91 31 56 ingestina@gmail.com

INGESTINA

STÄD & ALLA SÖMNADSTJÄNSTER

Öppet alla dagar 11–20 0152-170 00 | 073-227 24 06 Gula Industrihuset, Stallarholmen

Vi städar ditt hem Nöjd kund är vår kvalitet!

TJA NYT

n

al

Lena med p ers o

T-ET RVU G DRA A

S

SELAÖ HEMSERVICE

Äntligen går vi mot ljusare tider! Dags att boka tid för vårstädning! gärna Träffa oss gen 5/3, gslivsda på Närin na, Hem Are Svenska s.

Strängnä

NI ORSTÄD • HEMSTÄDNING • ST

S LY T T NG • F

T

IN ÄDN

N FÖ G•

R STE

PU

Kvalitet & omtanke

B RO G ATA N 2 1 , G U L A I N D U S T R I H U S E T Gula Industrihuset, Brogatan 21 • 070-652 81 64 • www.vips-lena.se • lena@ivehult.se

10 GILLA STALLARHOLMEN

TEL 070-345 77 64 | W W W. S E L AO H E M S E RV I C E . S E

TS


Gula Industrihuset

www.gulaindustrihuset.se

VI FINNS I GULA INDUSTRIHUSET

0707 54 66 94 viktoria@loppberga.se Brogatan 21 Stallarholmen

FESTIVAL MED FINFRÄMMAT ”Göra” är ledordet för årets upplaga av Korv & Brödfestivalen. Här kan du lära dig att tillverka korv, baka pinnbröd och tälja din egen grillpinne.

TEXT: STEFAN SEIDEL FOTO: LILLAN GUSTAVSSON

Det LILLA hemtjänstföretaget med den STORA omsorgen!

• Vi svarar alltid personligen när Du ringer vår telefon.

HE MTJÄN ST SO M GE R DI G DET LI LLA EXTR A!

HJÄLPREDAN jobbar på uppdrag av kommunen. När Du anlitar oss innebär det samma kostnad som när Du anlitar den kommunala hemtjänsten. Vi arbetar i Stallarholmen och Strängnäs med omnejd. Hjälpredan ng r fö ut även städni . ag dr av med RUT-

Byggföretag. www.johnemark.se 070-344 05 35

Blodanalyser & Hälsovägledning

Lördag 12 mars 10.00–15.00 är det dags igen för den nu femårsjubilerande festivalen. Klockan 11 blir det flott invigning av landshövding Liselott Hagberg och tevekände bagaren Sèbastien Boudet. Hjärtat i festivalen vid Gula Industrihuset är förstås det breda utbudet av allsköns korvar, bröd och tillhörande delikatesser. En nyhet för året är att Köttbutiken, som tillsammans med Printz Bageri ordnar festivalen, håller tre workshops i konsten att göra korv. Två föredrag finns också på agendan. Bagare Boudet pratar om hur man kan baka nyttiga korvbröd. – Sen kommer en otroligt kul kille, Martin Ragnar, att berätta om varför Linderödsgrisen är människans bästa vän, berättar Maria Printz. Hon berättar att man nu skapat en lite mer barnvänlig festival. – Barnen kan göra eget pinnbröd, grilla barnvänlig korv över öppen eld och titta på livs levande Linderödsgrisar, säger hon. En festival för hela familjen alltså.

• Hos oss får Du alltid personlig service och du möter bara några få ansikten.

Andreas Jöhnemark Byggnadsfirma AB

Varmt välkomna till Hjälpredan! Helena Bartling med personal

E-post: info@hjalpredan.com Telefon: 070-966 32 82

Lindströms Originallitografi

Ramar in, säljer litografier, och trycker grafiska blad. 070-575 38 16

oppberga trasmattor

För en kropp där hälsa trivs. www.blodanalyser.se

Vävateljé med försäljning. Ring för besök: 070-754 66 94 www.loppberga.se

Bussaba Thaimat

Medicinsk fotvård

Thairätter av högsta kvalitet. Öppet alla dagar 11.00–20.00. 0152-170 00, 073-227 24 06

Petra Schneider, diplomerad medicinsk fotterapeut. 070-301 34 89, schneider1@aol.se

Carrick i Kolsundet

Mötesplats Stallarholmen

Ny design av gamla segel. Butik, ateljé och verkstad. Segelreparationer. 0708-57 22 11.

Hyr lokal för festen, mötet, eventet mm. 070-285 10 25 stefan@dromfabriken.net

Distriktssköterska

Nyckelgym

Marianne Wilander. Drop-in-öppet. Sjuk– & hälsovård, 0152-44 05 75. www.marionkonsult.se

Obemannat gym med vikter och konditionsmaskiner. 070-518 96 75www.nyckelgym.se

Drömfabriken

Primadesign – Ulrika Kroon

Förening som ordnar kurser, evenemang, filmstudio m.m. www.dromfabriken.net

Reklam, hemsidor, annonser, trycksaker, företagsprofilering. www.primadesign.se, 070-832 53 62

Gilla Stallarholmen

Printz Bageri

Redaktion för Stallarholmens månadsmagasin. 070-285 10 25. stefan@gillastallarholmen.se

Ekologiskt vedugnsbageri med kafé. Tis–fre 9–18, lör 9–16, sön 11–16. 0152-422 30, www.printzbageri.se

Gula Industrihuset AB

Selaö Hemservice

Lokaler för uthyrning. Båtplatser. Magnus Eriksson, 070-867 30 03 C-M Svensson 070-664 05 10

När du behöver hjälp med att städa, stryka, handla m.m. 070-345 77 64

Intensive Hair

SPF Seniorerna Stallarholmen

Frisör, massör. Online-bokning. www.intensivehair.net

Pensionärsförening. Ordf. Dan Stenmark. 0152-405 16

Jörgen Tapetserare

Syateljé Ingestina

Möbeltapetsering, inredning till veteranbilar, båtinredning. 0152-404 04

Ändringar, lagningar, nyproduktion. Tis–fre 13–17, lör enl. ö.k. 0760-91 31 56

Köttbutiken Millert o Dahlén

Veterinären i Stallarholmen

Bästa köttet, godaste charken. Vi lär dig stoppa korv och stycka! kottbutiken@gmail.com

För din hund, katt och häst. Legitimerad veterinär Anna Fucik. www.vetistallis.se, 0152-44 08 89

Langenfeld

Vips – Lena Ivehult

Badkar, handdukstorkare och annat för badrummet. 08-702 07 75, info@langenfeld.se

Hemstädning av högsta kvalitet. Fönsterputs och storstädningar 070-652 81 64, lena@ivehult.se

GILLA STALLARHOLMEN 11


HANNA TESTAR PIMPELFISKE

”Några knyck med handleden och Tomas får napp” TEXT: HANNA EKELUND FOTO: LILLAN GUSTAVSSON

När jag tänker på pimpelfiske tänker jag på stillhet, tystnad och isvidder. Men när man tävlar i pimpelfiske gäller det att fatta snabba beslut, hantera rävspel och kanske ta en och annan tackling på vägen till den mesta fisken. Jag stämde träff med tävlingsfiskaren Tomas Andersson för att lära mig mer om hur man pimplar, läser av isar och får till den rätta knycken. Det har varit plusgrader hela veckan och på håll ser det knappt ut som om det ligger någon is alls på Flarn mellan Kolsundet och bron. Men is är det och dagens guide Tomas Andersson garanterar att det är säkert att ge sig ut. Man har lovat mig att Tomas kan det här med is och säkerhet så jag väljer att tro honom, men när han plockar fram en flytoverall som jag kan få på mig känner jag ändå en viss lättnad. Färgkodade spön Tomas kommer ifrån Eskilstuna men flyttade till Stallarholmen för en tid sedan. Han har sedan sex års ålder ägnat sig åt pimpelfiske. Det var hans morfar Sven-Erik som tog med honom ut, sedan dess har han varit en inbiten pimplare. De senaste 15 åren har han även tävlat. Tomas visar oss sina spön och egenbundna flugor. Flugorna har olika färger för olika sjöar. Röd för Mälaren och grön för Hjälmaren och så vidare. 12 GILLA STALLARHOLMEN

– Mörk fisk, mörk krok, ljus fisk, ljus krok, säger han som om det var den självklaraste sak i världen. Själv hade jag ingen aning om att det fanns abborre i olika färger, men Tomas berättar vidare att i Storsjön i Katrineholm till exempel, är abborren helt svart. Pimpelspöna ser ut som leksaker. Små med neonfärgade snurror. Han har dem i ett fack på skryllan. Det är en slags kombinerad väska, fiskhink och pall, med band som gör att man kan bära den på ryggen. Mycket praktiskt. Krångeloverall Att få på sig flytoverallen ovanpå täckbyxor, vinterkängor och jacka visar sig vara allt annat än enkelt. Jag får helt enkelt sätta mig på marken och låta mig bli påklädd av denne långe fiskarman. Efter att även ha utrustats med isdubbar och broddar är jag redo att, om än inte särskilt graciöst, vagga ut på isen. – Ha alltid isdubbar när du går ut på isen

och gå inte ut ensam, är Tomas bästa råd när det gäller säkerheten. Isen är inte landbunden så vi får kliva ner från bryggan och jag tänker på en ramsa från Anslagstavlan som jag brukade höra som liten. En varning om var isen kunde vara extra tunn; boj, brygga, bro, inlopp, utlopp, avlopp… Tjock-is Väl ute ser jag att isen är klar och säkert 20 cm tjock. Tomas visar och pekar. – Du ser ju hur tjock isen är och det här är kärnis, den starkaste isen, berättar han. – Vi går ut på fem cm när det är tävling. Trots att isen är tjock gäller det att vara aktsam, det finns hål här och var. Vindbrunnar till exempel som uppstår när det ligger vatten uppe på isen som bildar en virvel i vinden och borrar sig igenom isen. De är svåra att se för en amatör, så det gäller att vara uppmärksam. Att ha iskännedom. Det har professionella pimpelfiskare, tio gånger mer iskännedom än långfärdsskridskoåkare, lovar Tomas.


Vi står en stund och ser ut över isen. – Om det vore tävling nu, vart skulle du gå? frågar jag. – Jag skulle antagligen gå till den där vassruggen där, säger Tomas och pekar. En bit till höger om stället han pekat ut sitter det en fiskare. – Där vi står nu är det ungefär tre meter djupt, fortsätter han. – Hur vet du det? – Man lär känna sjöarna, säger han, och så har man sådana här, säger han och drar skrattande fram ett sjökort ur innerfickan på jackan. Max 15 sekunder Tomas sätter isborren till isen och jag räknar till knappa tio sekunder innan han är igenom och har skyfflat bort snömoset med bredsidan på stöveln. Han drar fram skryllan till hålet och sätter sig med ryggen mot vinden. Men det nappar inte. – På tävling sitter jag aldrig längre än 15 sekunder vid ett hål där det inte nappar, berättar han. Tävlingarna ja. Det handlar mycket om taktik. – Du fattar tusentals beslut under en tävling, säger Tomas. Om var man ska sitta, hur länge man ska sitta, hur långt man ska flytta om det inte nappar. Så måste man ju hålla koll på alla de andra fiskarna också. Vissa ägnar sig åt rävspel så det gäller att man kan läsa av sina motståndare och veta hur man ska förhålla sig. Fula knep I stora tävlingar som SM kan det vara så många som 600 fiskare som står uppradade på startlinjen. När startskottet går har man 30 minuter på sig att ta sig till den plats man noga valt ut. Då gäller det att vara snabb, så att ingen annan hinner före. Löpardojor och snabba tights förekommer och i sällsynta fall även tacklingar. Sedan fiskar man i fyra timmar och den som får mest fisk i kilo räknat, vinner. Inga kafferaster, ingen kontemplativ naturupplevelse utan fyra timmar totalt fokus, taktiska beslut och turbofiske. Idag tävlar vi inte. Vi slår ett nytt hål. Några knyck med handleden och Tomas får napp. I snabb följd drar han upp tre små abborrar. Sedan är det min tur att försöka, men jag har ingen tur. Vi försöker på ett ställe till och det blir alldeles tydligt att jag inte har det rätta knycket. När jag efter pimpelturen rullat tillbaka upp på bryggan får jag låna en av Tomas abborrar att posera med innan vi släpper tillbaka den i sjön. Att jag inte fångat någon fisk på egen hand gör mig faktiskt inte så mycket. Jag är full av frisk luft, nya intryck och ljus. GILLA STALLARHOLMEN 13


Tre kursstarter i mars

Afternoon Tea Lördag 19 mars kl. 13 – 15 i församlingshemmet Musikunderhållning av Kersti Olin och Ulla Wester 75 kr för vuxna (50 kr vid förköp) 25 kr för barn över 5 år

Kustskepparintyg | Start 6/3 Kustskepparintyg – för dig som vill längre! Kustnavigering i dagsljus och mörker, mer om båtens instrument, manövrering och sjömanskap. Möjlighet att skriva prov efteråt. Tid Sön 17.00–19.30. 6 tillfällen. Prov 24 april. Plats Gula Industrihuset, Mötesplats Stallarholmen. Ledare Sjökapten Anders Knutas. Kostnad 1 600 kr exkl. material och prov. Prov 450 kr. Anmälan & info Anders Knutas, info@edunautic.se, 070-445 64 98.

Spanska | Start 6/3 NYBÖRJARKURS I SPANSKA 10 lektioner. Inga förkunskaper krävs.

Behållningen går till fasteinsamlingen Biljetter säljes i församlingshemmet

Tid Sön 14.30–16.15. Plats Gula Industrihuset, Mötesplats Stallarholmen. Ledare Gladis Morales-Knutas. Kostnad 1295, exkl material. Anmälan & info Gladis Morales-Knutas, lemor@hotmail.se, 073-678 09 90.

Varmt välkomna!

FORTSÄTTNINGSKURS I SPANSKA 10 lektioner. Förutsätter grundkunskaper i spanska.

0152-346 40 | svenskakyrkan.se/stallarholmen

Gilla oss på

Hitta och vinn

Carina Lönnqvist Leg. Optiker Trädgårdsgatan 7, 645 31 Strängnäs 0152–175 65 www.hallinsoptik.se

Vill du annonsera i Gilla Stallarholmen? Hör av dig till vår annonssäljare Kajsa Almstedt!

Tid Sön 17.00–18.45. Plats Gula Industrihuset, Mötesplats Stallarholmen. Ledare Gladis Morales-Knutas. Kostnad 1375, exkl material. Anmälan & info Gladis Morales-Knutas, lemor@hotmail.se, 073-678 09 90.

Dans | Start 16/3 Våra danskurser leds av Jimmy Järvekvist, flerfaldig världsmästare i dans som leder danskurser i hela Norden! Intresset har varit jättestort och tre av våra fyra dansklasser är fullbokade. Enbart platser kvar i: Födda 2009–2010 Ons 17.00–17.45. 600 kr. Plats Gula Industrihuset, Mötesplats Stallarholmen. Anmälan & info stefan@dromfabriken.net, 070-285 10 25.

Tel: 072-036 17 43 kajsa@gillastallarholmen.se

www.dromfabriken.net

Sotning & Brandskyddskontroll Innan du köper/säljer huset Överlåtelsebesiktning Statuskontroll

Använd rotavdraget

Rensning av ventilation

Och så klart

I samarbete med:

tioner Repara ationer ta s ll och in ntenner, a av TV- datanät. ch tele- o klare En r tninga elbesik

Vi gör elinstallationer och reparationer

Nyinstallationsbesiktning

g Rin 00 144 2-

015

14 GILLA STALLARHOLMEN

www.strangnassotarn.se

0159-105 26, 070-714 08 80 info@metab.nu Blåbärsstigen 7, Mariefred


TIDEN – FIENDE ELLER VÄN? TEXT: ANNA SÄRNÅ ILLUSTRATION: ANNSOFI ERICSSON PETRINI

Har du tid en stund? Då kanske du vill ägna lite tid åt att läsa om månadens tema i projekt Pausa, nämligen tid. Många av oss känner att tid är en bristvara, men hur kan vi få tiden att bli vår vän istället? När jag skriver detta är klockan 15.43 en ringde man och fick man inget svar fick man mulen onsdag. Ifall ni nu undrar. Det här med acceptera det. Kanske fick man skriva ett brev tiden är ju väldigt viktigt för de flesta av oss. och sedan invänta postgången. Många av oss måste också hålla reda på en En stor del av dagen är ju inrutad. Klockan 06.30 ringer väckarklockan. 07.00 ska barnen massa olika saker samtidigt. Jobb, familj, fritid vakna. Sisådär 07.45–07.50 är det dags för bildar ett tufft tidspussel. – När jag är inne i stressiga perioder kan avfärd mot skola, förskola och arbete. (Vi har tur som bor nära). Och så fortsätter tids- tankarna börja skena iväg och det kan vara jättesvårt att få styr på dem. När jag gör en passandet. Tiden är exakt men ändå relativ. Ibland är sak tänker jag på andra saker som måste lösas istället för att vara närvarande, känslan att tiden går så fort att säger Stefan Seidel. man inte riktigt förstår hur det MÅNADENS – När man tittar på hur datorer går till som till exempel på morREFLEKTION fungerar, så kan det verka som gonen när man ska iväg till jobNär upplevde du om de gör flera saker samtidigt. bet och klockan plötsligt verkar senast tidlöshet? Men i själva verket gör de alltid göra ett tidshopp på tio minuter. I vilket sammanbara en sak i taget, upplyser Peter (Om mina barns lärare läser hang? Drakenberg. detta så är det just dessa tidshopp Kanske har vi människor något som gjort att det hänt att barnen att lära oss där? Var sak har sin kommit försent…) Andra gånger så går tiden långsamt, som när man sitter i tid, som man brukar säga. Jag tänker att man ett väntrum och allt verkar gå i slowmotion får öva sig i att sätta gränser för sig själv. Allt innan ens namn ropas upp. Sedan finns det ju man borde, allt man måste och allt roligt man också de tillfällen då tiden blir helt oväsentlig vill ryms inte alltid samtidigt. Man får priosom när man gör något man älskar och helt ritera vad man ska använda tiden till. Även prioritera tid för vila. Ladda batterierna. och hållet går upp i. Idag ska så mycket rymmas i livet och kasten mellan aktiviteterna och de sociala kontak- Tidskonkurrens terna går snabbt. Utmattningssymtom är rätt Vårt samtal flödar in på detta med hur olika vi vanligt i samhället. Ena dagen kör man på fungerar när det kommer till avtalade möten. som vanligt och en annan dag säger kroppen En del vill alltid komma lite innan mötet börifrån och man kanske knappt kan komma jar, andra precis i tid och några kanske har till upp ur sängen. Själv får jag ibland känslan av vana att komma strax efter utsatt tid. Varför att tiden äger mig istället för att jag äger tiden. tänker vissa människor att deras tid är mer Speedat samhälle Vi satte oss och spånade kring tiden, några från församlingen och Drömfabriken. Vi var överens om att tempot i samhället hela tiden skruvas upp. – Tidigare kunde jag lugnt vänta i tio minuter på att datorn skulle starta upp. Idag blir jag otålig och känner mig stressad om den inte är igång på några sekunder, säger Kersti Olin. Idag förväntar man sig få tag i personer och få ett svar inom några timmar, gärna tidigare. Får man inte svar på mailen, så messar man och får man inget svar där så ringer man. Förr

värdefull än andras? Hur respekterar vi varandras tid? Vi kommer också in på detta med tidlöshet. Denna fantastiska känsla när tiden förlorar sin betydelse och man är helt och fullt närvarande. Kersti berättar hur hon upplevde den känslan på en badsemester, skvalpandes i en badring. – Det är så härligt och vilsamt när man upplever känslan av tidslöshet och bara är, här och nu. Det är det bästa som finns, säger hon. Reflektionerna om tid fortsätter i sång och musik, dikter och skådespel i Tankar och Toner 1 mars kl 19.00 i Mötesplats Stallarholmen. Det skulle vara roligt om vi ses där. Välkommen!

NÄSTA MUSIKCAFÉ – TEMA TID Tid: Tisdag 1 mars 19.00 Plats: Mötesplats Stallarholmen, Gula Industrihuset Kostnad: Fri entré. Fika: Stanna gärna kvar och fika efteråt! Kostar 20 kr.

PROJEKT PAUSA Pausa är ett samarbete mellan Stallarholmens församling, Drömfabriken och Gilla. Varje månad fyras en trestegsraket av. 1. En grupp från församlingen och Drömfabriken träffas och beslutar ett tema och spånar kring det. 2. Anna skriver en artikel i Gilla. 3. Det ordnas ett musikcafé med rubriken Tankar och Toner där temat illustreras.

GILLA STALLARHOLMEN 15


Stallarholmens framtid – vad tycker du?

Hej arbetsgivare! Ta emot Gå med i Komet - vår föräldrarutbildning en sommarjobbare

Vi vill veta dina synpunkter och tankar på innehållet i fördjupning av översiktsplan som är under framtagande. Samhällsbyggnadskontoret tillsammans med Stallarholmens nätverk och Tankesmedjan bjuder in till öppet möte. Välkommen! Datum & tid: 19/4 kl 17.00-19.30 Plats: Stora salen, Mötesplats Stallarholmen, Gula Industrihuset, Stallarholmen Frågor: Anders Jonsson, 0152-293 36, anders.jonsson@strangnas.se

Att få möjlighet att sommarjobba betyder mycket för våra ungdomar. Genom att du tar emot någon av dem får de en bra start i deras fortsatta arbetsliv. Sommarjobbaren är mellan 16-19 år och är bosatt i Strängnäs kommun. Ungdomarna jobbar ute hos er i 14 arbetsdagar och arbetstiden är 6 timmar per dag. Lön och försäkring betalas av Strängnäs kommun. Senast den 10 mars vill vi ha in din anmälan. Mer info: www.strangnas.se/sommarforetag

Vi söker sommarvikarier till vård och omsorg!

Kultur

Läs mer och ansök på: www.strangnas.se/ledigajobb

Kommunfullmäktige

STALLARHOLMENS BIBLIOTEK MARIAKÖREN Stallarholmens ungdomskör under ledning av Kersti Olin-Dahlbäck. 16/3 kl 19.00

Strängnäs kommun | Tfn 0152-291 00 |

Du som hamnar i många och svåra konflikter med din tonåring och vill hitta nya verktyg för att hantera dessa är välkommen till vår grupp. Kursen är kostnadsfri. Datum & Tid: Start 3/3, vi träffas under åtta torsdagar mellan 17.00-19.30 Plats: Familjecentralen i Strängnäs Anmälan: therese.burns-howell@ strangnas.se, 0708-42 91 81 marlen.lindell.eklund@strangnas.se, 073-868 22 92

När: Måndag 21 mars kl 18.30 Var: Paulinska salen, Kristinav. 1, Strängnäs. (Ingång från Bondegatan.) Handlingar finns på: www.strangnas.se

www.strangnas.se

SUNDBY STRAND, byggklara villatomter Endast er 5 tomt kvar

www.sundby-tomter.com 16 GILLA STALLARHOLMEN

070-760 09 09


• • • PORTRÄTTET

Daniel Hellmark

KRAFTKARL TEXT: STEFAN SEIDEL FOTO: LILLAN GUSTAVSSON

Lördag 18 juli var Daniel Hellmark en hårsmån från döden när han under ett cykellopp föll så illa att han bröt två nackkotor. Nu tränar han för fullt för att slå sitt personliga rekord i Vasaloppet första helgen i mars. Stjärnhov är ett litet samhälle i Sörmland med runt 600 invånare och det är där Daniel Hellmark är uppvuxen. Det lilla samhället och det faktum att föräldrarna drev en bondgård tycks ha byggt viktiga drag i Daniels personlighet. Driver man en bondgård finns en hel del sysslor som bara måste göras och det är självklart att barnen hjälper till. – Jag fick lära mig att det finns saker som helt enkelt ska genomföras. Om höet ska in så jobbar man tills det är klart, säger han. Inget tjafs. Gjorde man sig illa så gick man inte runt och sjåpade sig. Man väntade tills det gick över. Vid något tillfälle gick Daniel runt med ett skadat lillfinger i veckor innan det upptäcktes att det var brutet. Detta sagt som en slags fond till det som komma skall.

tat ett mountainbikelopp över 3 mil och undrade om jag ville vara med. Det ville jag förstås, säger han. Han skruvade ihop en cykel från 90-talet med pakethållare (är man förvånad) och ställde sig på startlinjen. Bra kondis och mycket vilja gjorde att han låg bland de fem–sex bästa en bra bit in i loppet. Vägen ledde över en fotbollsplan och för sent insåg han att han missbedömt den höga slänten som låg framför honom. Han tvärbromsade och flög över styret. – Jag kände hur huvudet vreds bakåt och hörde hur det smällde till. Det kändes som om jag låg två decimeter över backen. Jag kände ingen smärta och jag var väldigt lugn, minns han.

Terränglopp En julidag sommaren 2015 var Daniel i Stjärnhov tillsammans med barnen Villemo, Sten och Leonard. Sen fem år tillbaka var familjen (som också består av hustrun Helena) bosatt i Stallarholmen, men eftersom hans gamla jympalärare ledde en simskola i Stjärnhov var det där barnen fick lära sig simma. – Min jympalärare berättade att hon star-

Krossade kotor Så småningom kunde man konstatera att en del av den sjunde kotan gått av och att den livsviktiga tredje kotan, där bland annat andningen regleras, hade krossats. Men han hade änglavakt, det var på millimetern att han överlevde. – Jag var ju nära att stryka med en gång tidigare, skjuter Daniel oväntat in mitt i berättelsen om cykelolyckan. Sen kommer ytterligare en märklig historia, om tiden som soldat i den internationella Isafstyrkan i Afghanistan 2005. Det var en tidig morgon när han var på väg i en landrover från lägret till flygplatsen i Kabul. Plötsligt detonerade en cykel med en sprängladdning vid sidan av vägen. Splitter perforerade den bakre delen av bilen där det turligt nog inte fanns några människor. Den taxibil som han sekunden tidigare kört om hamnade mitt i smällen, alla dog. Tillbaka till Sverige, sommaren 2015. Efter tre dagar av kontroller fick Daniel komma hem i en sjuksäng till huset i Kumla i Stallar-

Mitten av augusti 2015. Daniel med Villemo i knäet. Foto: Privat.

holmen. En tid senare blev det operation på Huddinge där kota 6 och 7 stelopererades och han fick gå med en båge kring huvudet i 3 månader (se bilden nedan). Det är nu den där envisheten och livskraften kommer in i bilden. – Jag promenerade med min granne 5 km varje dag. I november började jag jobba 50 procent och samma månad var jag med i ett terränglopp på en mil i Stockholm, berättar han. Mot alla odds Idag jobbar Daniel 100 procent igen, som lastbilsmekaniker. Det är egentligen mot alla odds att han kommit att bli mekaniker. Han har grav dyslexi och hade underkänt i de flesta ämnen när han gick fordonslinjen på gymnasiet. Men hans huvudlärare förstod vilken begåvning han var och skrev VG i fordonsämnena på slutbetyget. Nu är han toppmekaniker på Volvo i Södertälje. Det där med Vasaloppet då? – Det är egentligen ingen stor grej. Jag, min svåger och två kompisar hade anmält oss innan jag råkade ut för olyckan. Nu håller jag på och tränar 4 gånger i veckan. Målet är att komma in under 8 timmar och 5 minuter. Det är nämligen den rekordtid som min morbror har, säger han. Vad har olyckan väckt för reflektioner hos dig? – Vi människor är bra bräckliga. Det behövs inte mycket för att man ska skada sig rejält. Det kan ske när man är som mest försiktig, som jag var när jag åkte det där terrängloppet i Stjärnhov, säger han. GILLA STALLARHOLMEN 17


II höstkantarellernas höstkantarellernas Nu är vårterminen Livspussel!? Livspussel!? tid tid i full gång! ???!!!???

Nu börjar: Nu börjar:

Vi började med Bibeln

Jag läste häromdagen i tidningen om hunden Att ta ytterligare ett steg i livet kändes Jag läste häromdagen i tidningen om hunden AttÖppna ta ytterligare ett i livet kändes På Kyrkans Förskola harsteg vi haft Hugo – en mycket charmig hund tycktes det. utmanande och lite läskigt. Efter leken och Hugo – en mycket charmig hund tycktes det. utmanande och lite läskigt. Efter leken och sagostund, sångstunder och gemensam Förutom charmen hade Hugo en utomordentlig sommarledigheten kändes det som kroppen Förutom charmen hade Hugo en utomordentlig sommarledigheten kändes det som kroppen målarverkstad. egenskap: han kunde spåra kantareller. Den var fylld med en ny kraft – nyfikenheten ha egenskap: han kunde spåra kantareller. Den var fylld med en ny kraft – nyfikenheten had hunden ska jag ha! Har nämligen lite svårt att kommit tillbaka. Jag kan faktiskt fortfarand hunden ska jag ha! Har nämligen lite svårt att kommit tillbaka. Jag kan faktiskt fortfarande hitta de där gula sakerna i skogen. ”Kanske det känna lite på det sättet. Hösten är fri från hitta de där gula sakerna i skogen. ”Kanske det känna lite på det sättet. Hösten är fri från finns där borta” säger hustrun tålmodigt och sommarens ”stress” – sommaren som aldrig finns där borta” säger hustrun tålmodigt och sommarens ”stress” – sommaren som aldrig i församlingshemmet vänligt till mig i skogen. Jag går dit och hittar tycks tillräckligt lång för allt det där vi önsk i församlingshemmet vänligt till mig i skogen. Jag går dit och hittar tycks tillräckligt lång för allt det där vi önska kl 19–21 med start 10 sept och sedan varannan naturligtvis svampen som hon sett men inte och vill. Men med hösten är det annorlunda kl 19–21 medpåstart 10 sept och sedan varannanarbetes naturligtvis svampen som795 honmiljoner sett men inte och vill. Men med hösten är det annorlunda Det är namnet Svenska kyrkans internationella fastekampanj. Idag lever vecka dvs 24 sept, 8 okt, 22 okt, 5 nov, 19 nov jag. Jag sitter nu där i kvällssolen på altanen och de många färgerna och klara dagarna bär lit människor ständig på22 mat. drabbas hårdast och vartnu fjärde i världen på altanen och de många färgerna och klara dagarna bär lite vecka dvsi24 sept, brist 8 okt, okt,Barn 5 nov, 19 nov jag.idag Jag är sitter där barn i kvällssolen och 3 dec. njuter av min överdådiga svampmacka – Tack stillhet och ro. kroniskt undernärt. och 3 dec. njuter av min överdådiga svampmacka – Tack stillhet och ro. till vännen som plockat kantarellerna – utan Under kommer att samlas kring en av världens Vi får nuhösten inbjudan att varavimed och bekämpa största orättvisor! Gud har givit oss nyfikenhetens och till vännen som plockat kantarellerna – utan Under hösten kommer vi att samlas kring Gud har givit oss nyfikenhetens och hund! Iämnen våra kyrkor fastebössa som lämnas i kyrkan på som:och i församlingshemmet kan du hämta årets lekfullhetens ande. Han vill att vi ska hund! ämnen som: ande. Han villoch att vi ska Måndagarlekfullhetens och fredagar 9.00 Palmsöndagen. Om tillit, gudsbild upptäcka mermellan av ossklsjälva, av människorna Om tillit, gudsbild upptäcka mer av oss själva, av människorna 11.30 har man möjlighet att komma hit och På Midfastosöndagen 6 mars firar vi Gudstjänst med stora och små i Toresunds kyrka, då har vi Om identitet, människosyn runt omkring oss och naturligtvis världen. Om identitet, människosyn runt omkring oss och naturligtvis världen. leka, pyssla, fika, umgås eller bara ta det lugnt också brödauktion, lämnakärlek gärna något hembakat som vi kan sälja då eller vid sopplunchen den 10 Om att ge och ta emot Mycket spännande händer i Stallarholmen Om att ge och ta emot kärlek spännande händer i Stallarholmen en stund. Mycket Välkomna! mars. i höst i församlingshemmet med med soppa och Vi närmar oss frågorna på olika sätt: samtal, i höst i församlingshemmet Lördagen denoss 19 frågorna mars bjuder in till Afternoon Kyrkans Barntimmar gjorde fina ljus för att soppa och Vi närmar på vi olika sätt: samtal, Tea i församlingshemmet, se annons. ”livspusselsamtal” på torsdagarna, i kyrkorn bilder, dikter, texter, musik. ”livspusselsamtal” på torsdagarna, symbolisera Jesus som är världens ljus. Ljusen i kyrkorn bilder, dikter, texter, musik. Vad går då de insamlade pengarna till? Några exempel: med dess många gudstjänster och i Gula med dess många gudstjänster och i Gula använde vi på andakten i kapellet. Att sätt reflektera och Borrning avopretentiöst brunnar så att fler människor får tillgång till rent vatten Attpå påett ett opretentiöst sätt reflektera och Industrihuset med Drömfabriken. Mycket Industrihuset med Drömfabriken. Mycket samtala livfrågor egna Humanitär hjälp för att där minska undernäring samtalaom om livfrågor därdina dina egna erfarenheter erfarenheter finns där där att att upptäcka, upptäcka, lära lära sig, sig,berikas berikasav, av, finns Nya grödor och grönsaksodling ärärbasen för samtalen. basen för samtalen. hämta kraft ifrån. Tänk om vi kunde möta Självhjälpsgrupper för kvinnor ger kvinnor möjlighet att spara ihop kapital som de sedan kan låna hämta kraft ifrån. Tänk om vi kunde möta ”Vi vandring, Gud, varandra varandra och och världen världen med medden dennyfiken nyfiken ”Viär ärett ettfolk folkpå påförsörjning vandring,iioro, oro, bekymmer bekymmer och och från för att skapa Gud, nöd nödbehöver behövervivistyrka styrkaoch ochstillhet”. stillhet”. och kraft som bara finns i ett barn som just och kraft som bara finns i ett barn som just Jag sitter och tänker på den tid som nu Vi som planerat och leder samtalet är Monica haft sommarlov, sommarlov, badat, badat, ätit ätit glass glassoch ochplockat plocka Jag sitter och tänker på den tid som nu Vi som planerat och leder samtalet är Monica haft kommer (om man man Erlandsson, sommarkantareller. kommer –– hösten. hösten. Högsommaren Högsommaren (om Erlandsson,Lennart LennartMöller, Möller,Marie Marie Möller Möller och och sommarkantareller. nu är över. över. II mig mig Mats nu kan kan tala tala om om en en sådan sådan ii år) år) är MatsWendt. Wendt. Dietrich Bonhoeffers Bonhoeffers ord ord ii en enpsalm: psalm: Dietrich har känslor. Efter Efter har alltid alltid hösten hösten väckt väckt speciella speciella känslor. ”Med hjärtats hjärtats tillit tillit att Guds Guds goda godamakter makter ”Med det skolan börja börjaKonfirmanderna arbetar medatt Frälsarkransens det sköna sköna sommarlovet sommarlovet skulle skulle skolan beskyddande och trofast kring oss står vill v beskyddande ochvänskap, trofast kring kärlekspärlor. Vi pratar om kärlek,oss står vill v igen och spännande spännande igen –– det det var var något något lockande lockande och tillsammans leva dessa dagar och tacksamt leva dessa och tacksamt t relationertillsammans och samhörighet. Bland dagar annat har med lära mig mig nu? nu? med det det –– vad vad skulle skulle jag jag få få veta, veta, lära emot den den tid tid viman får.””inte får servera emot vi får. vipå ätit en agapemåltid där Ge en gåva som: Och klasskompisarna – de som jag inte sett Och klasskompisarna – de som jag inte sett på sig själv något utan bordsgrannen vara Hösthälsningar frånska svampskogen! Når människor som nästan ingen annan når Hösthälsningar från svampskogen! hela dem? Kanske Kanske hela sommaren sommaren –– hur hur var var det det med med dem? uppmärksam på vad du vill ha och servera dig. Ola Orwinger Ger människor möjlighet att själva ta sig ur en svår situation Ola Orwinger skulle – spännande spännande ii skulle vi vi få få några några nya nya ii klassen klassen – Måltiden sker i tystnad. Pröva själva hemma … Stöder lokala partners och verkar på gräsrotsnivå Foto SvenG. G.Nil Ni Foto Sven så så fall. fall. Vi började med Bibeln eller falskt, sedan ? ? ? ? ! ! ! ? ? ? ? ––Sant eller falskt, sedan ? ? VadSant betyder Bibelns ! ! gestalter Vad betyder Bibelns oss idag. ! ! gestalterför för oss idag. ?? ?? Nu gör vi en nystart Nu gör vi en nystart Livspussel. Vi byter !! !! med med Livspussel. Vi byter dag och torsdagar ?? ?? ?? ! ! !! !! ?? ?? ?? dag ochträffas träffas torsdagar

Maträtten – för allas rätt till mat!

Överselö Överselö kyrka

Ny biskop

SMS:a MAT till 72905 och ge 100 kr

Minneslund

Onsdagen 15 15 juli juli 2015 2015 välsignades välsignades Lördag 29 augusti kl. 14 Onsdagen minneslunden på Toresunds kyrkogård. ii Strängnäs domkyrka. minneslunden på Toresunds kyrkogård. Strängnäs domkyrka. Swisha valfritt belopp till 9001223 Biskop Hans-Erik Nordin Biskop Hans-Erik Nordin Läs mer på svenskakyrkan.se/internationelltarbete lägger ned staven. lägger ned staven. Gudstjänsten följs av mingel på kyrkbacken domkyrkan Mats Wendtutanför Foto Sven G. Nilsson då det Text och foto Eva Sköld blir tillfälle att tala och rikta tack till biskopen. blir Söndagen Söndagenden den13 13september septemberär är det det “öppet “öppet hus” hus” Söndag september Församlingsexp. Ytterselövägen 8, öppet tisd 10-12; 0152–346 40. Kyrkoherde Orwinger 346 41; hem 430 10. Komminister Mats Wendt 346 42; Församlingspedagog Anna Söndag 6Ola i iÖverselö kl. Överselökyrka kyrka kl.13–15.30. 13–15.30. Särnå 0733–804177. Församlingsassistent Eva Sköld 346 43. Kyrkomusiker Ulla Wester 346 44. Körledare Kersti Olin 0704–40 84 98. Vaktmästare Toresund Hans Wester 346 51. kl. 11 högmässa med kl. 11 Som väl de flesta vet stängdes kyrkan i Som väl de Ytterselö flesta vet stängdes kyrkan Vaktmästare Astrid Lännström 346 52. iVaktmästare Överselö 346 52. Barntimmelokalen Carina Svensson 346 46. Husmor och lokalvårdare Birgitta Karlsson 346 46. Efter mässa mässa ii kyrkan kyrkan vandrade vandrade viiihällande hällande Efter biskopsvigning i Uppsala Församlingssidorna: Redaktör Maj 411 16; e-post syster.maj@telia.com; Fotograf Sven G. Nilsson 070–645 80 15. Hemsida:www.svenskakyrkan.se/stallarholmen; e-postvi biskopsvigning augusti 2013 av hussvampsangrepp. augusti 2013på pågrund grund avSyster hussvampsangrepp. stallarholmen.forsamling@svenskakyrkan.se ösregn upp upp till till minneslunden minneslundendär därOla Ola ösregn domkyrka. domkyrka. Johan Dalman Nu Nuär ärsaneringen saneringenavslutad avslutadoch och innan innan Orwinger förrättade välsignelseakten, varvi Orwinger förrättade välsignelseakten, varvid vigs till biskop i Strängnäs vigs återställningsarbetena återställningsarbetenapåbörjas påbörjas har har du du en en talade om minneslunden som en vilopl han talade om minneslunden som en vilopla stift. Vigningen förrättas av stift. 22 GILLA STALLARHOLMEN 18 GILLA STALLARHOLMEN unik unikmöjlighet möjlighetatt attse sevad vadsom somdoldes doldes under under de avlidna avlidna och och som som rastplats rastplatsoch ochtillflykt tillflykt för de ärkebiskop ärkebiskop Antje Jackelén. korgolvet. korgolvet. de efterlevandes sorg och saknad. Ge en gåva via plusgiro 90 01 22-3 eller bankgiro 900-1223Lördag 29 augusti kl. 14


h en ade de

ig kar da – ite av

na . n h rna

enhet t kat

vi t ta

Nilsson

e

vid plats kt för

Äldreläger Äldreläger Gränna-Visingsö Gränna-Visingsö

Nu kör kör vi vi igång! igång! Nu

Dag tre var det dags Startdatum: Dagstyra tre var dethemåt. dags Startdatum: att kosan Kyrkans Öppna Förskola att gjorde styra kosan hemåt. Vi ett stopp Kyrkans Öppna Förskola 7 september Vi gjorde ett stopp vid Alvastra kloster. 7 september Barntimmar 10 september vid Alvastra kloster. Det grundades Barntimmar 10 september Det grundades Barnkörer 9 september 1143 av munkar Barnkörer 9 september Att se ljuset 1143 av munkar När jag gick till kyrkan i söndags sken solen från Frankrike. Där Konfirmander 8 september från Frankrike. Konfirmander 8 september ligger för övrigt Där en och talgoxarna tog de första vårtonerna och det komma tillbaka Selakören 1 september ligger för övrigt en Selakören 1 september av Sveriges första och att med alla droppade från taket – så underbart! Soppluncher 3 september av Sveriges förstaKarl kungar begravd, Soppluncher 3 september kungar begravd, Karl sinnen vara med Sverkersson som mördades 1167 vid Näs. Tur att man inte ligger och sover i ett ide – då Återigen har jag/vi varit ute och rest med Sverkersson Näs. Vi gjorde ett som stoppmördades vid Heda1167 kyrkavid uppförd när skapelsen Återigen har jag/vi ute och rest med hade man missat detta underbara ögonblick. församlingsbor i vadvarit vi kallar Äldreläger. Vi gjorde ett stopp Hedabyggmästare kyrka uppförd under 1150-talet avvid samme som församlingsbor i vad vi kallar Äldreläger. Astrid Tala med präst väcks på nytt, Det är sjätte året som församlingen valt under 1150-talet av samme byggmästare somLina Karlsson Annars är det där med ide – det som björnar Tala byggde Brahekyrkan. Detgenomföra är sjätte året somresor. församlingen valt Vill du tala med med en präst?präst att dessa Resorna är byggde Brahekyrkan. då när Guds döptes januari i Ytterselö kyrka. du talaOla med en präst?346 Sen knöt vi ihop resan med att besöka Röks den 16Vill ligger i – en lockande tanke då höstmörkret attsamarbete genomföramed dessa Resorna är Kontakta Orwinger 41 eller Mats ett Ulfresor. Klingowström Sen knöt vi ihop resan med att besöka Röks Kontakta Ola 346 41 eller kyrka och Rökstenen. Rökstenen ärFöräldrarna Sveriges andedräkt på nytt ett samarbete Ulf Klingowström heter Thorsson ochMats WendtJenny-Li 346 42!Orwinger lägger sig och snön snart ska vina runt som fönstret reser medmed resenärer från Strängnäs kyrka och Rökstenen. Rökstenen är Sveriges Wendt 346 42! mest kända runsten med 760 tecken och som reser med resenärer från Strängnäs ger oss våren och Kyrktaxi Domkyrkoförsamling. Årets resmål var mest kända runsten med 760 tecken och Conny Karlsson. och temperaturen sjunka under minusstrecket. världens längsta runskrift. Kyrktaxi Domkyrkoförsamling. Årets resmål var Ring 0152–186 00 för kyrktaxi. Det kostar världens längsta runskrift. Gränna-Örserum-Visingsö. sommaren. Storasyster heter Vi har trots vädret haft tre fantastiska dagar. RingMelina. 0152–186 00 för kyrktaxi. Det kostar Gränna-Örserum-Visingsö. Tänk att få äta sig mätt på svamp, lingon och 10 kr i vardera riktningen. Vi har trots vädret haft tre fantastiska dagar. Under dessa tre dagar har vi bland annat Sett och lärt oss mycket nytt. Ätit gott, samtalat 10 kr i vardera riktningen. Under dessa tre dagar vi bland annat Familjen Nej, har inget ide Sett och lärt oss mycket nytt. Ätit gott, samtalat bor i Stallarholmen. i Gränna därför vår blåbär och sedan gå och lägga sig för attbesökt sovaAndrée-museet i och umgåtts. Folder med månadskalender besökt Andrée-museet i Gränna där vår och umgåtts. guide berättade om Andreés äventyr, Folder med månadskalender mig, jag vill vara flera månader. Refererar en av deltagarna; ”Det var det Franciskusbladets sida med månadsguide berättade om Andreés äventyr, Refererar en av deltagarna; ”Det var det polarexpeditionen. Övernattat har vi gjort i Franciskusbladets sida med månadsroligaste som hänt på mycket länge!” kalendern kommer i fortsättningen att polarexpeditionen. Övernattat harSe vi gjort och se! det i roligaste som hänt på mycket länge!” samhälle mellan Gränna och Ja, i november känns tanken lockande. Örserum, Men ett litetmed i fortsättningen att Ruben Kjell kalendern Martinkommer Åström Jag känner mig priviligierad som får finnas som separat folder vilken kan Örserum, ett litetfantastiska. samhälle mellan Gränna och Men Jag känner mig priviligierad som får Tranås. rikskänt för sina goda Hugos isterband. finnas som separat folder vilken kan där det är mycket som björnarna missar och vi rikskänt för sina goda Hugos hämtas i församlingshemmet, i kyrkorna Tranås. isterband. möjligheten att genomföra dessa resor döptes möjligheten att genomföra dessa resor där den Underfastetiden tisdagen hämtas i församlingshemmet, i kyrkorna också under se tacksamheten mina medmänniskor från ”mina” deltagare är och på webben. Under tisdagen om vi gjorde som de. Vi skulle missa det första tacksamheten från ”mina” deltagare30 är januari åkte vi färjan och på webben. belöningen. åkte vi färjan som överallt så mycket, alla som belöningen. över tilli världen Visingsö. lider adventsljuset där i december, Lucia, lussekatter, Text och foto Birgitta Karlsson Toresunds över till Visingsö. Text och foto Birgitta Karlsson Där väntade ettsom saknar framtidshopp. flytt för sina liv, de skinka, glögg och knäck. Vi skulle missa Kalle Där väntade ett kyrka Remmalag på oss. Remmalag på oss.mig. Att se Se nödenDet också nära Ankas jul och Jesusbarnets födelse. Vi skulle duggade lite, Föräldrar Det duggade lite, två veckor i juni kom sommarlovslediga barn i åldrarna 6–10 år men inget som medmänniskan är vårt uppdrag – se och Under Under två veckor i juni kom sommarlovslediga barn i åldrarna 6–10 år missa Tour de ski på skidor, vinterstudion med men inget som är Cecilia till församlingshemmet för att pilgrimsvandra. Barnen dekorerade sina hindrade frånatt göra skillnad – svårt till församlingshemmet för att pilgrimsvandra. Barnen dekorerade sina försöka hitta ettoss sätt hindrade oss från André Pops, julgransplundring, semlor och vandringsstavar och gjorde en vandringsflagga, badade, lagade mat över Nerman att åka vagn efter vandringsstavar och gjorde en vandringsflagga, badade, lagade mat över att åka vagn efter öppen eld, sjöng, övernattade i Toresunds kyrka och träffade djuren men aldrig helt omöjligt. Vasaloppet, och våffeldagen. hästarna. Vi blev öppen eld, sjöng, övernattade i Toresunds kyrka och träffade djuren och Markus hästarna. Vi blev på Graneberg. Pilgrimsvandringarna gick till Överselö och Toresunds väl skyddade från på Graneberg. Pilgrimsvandringarna gick till Överselö och Toresunds Under fastetiden se världen och människorna väl skyddade från Och hela påsken med lammet, äggen, sillen och Åström. för ungdomar i åldrarna 11–13 år. Vandringarna Under v 33 hölls pilgrimsvandringarna vädret. Färden gick kyrkor. kyrkor. Under v 33 hölls pilgrimsvandringarna för ungdomar i åldrarna 11–13 år. Vandringarna vädret. som Färden gick såg harden varit – ettmed samarbete mellan Stallarholmens och Åkers församlingar. Tack till Anna, Eva med de ögon Jesus naturligtvis dramat där i Jerusalem – då när Stolt storebror till Kumlaby kyrka. har varit ett samarbete mellan Stallarholmens och Åkers församlingar. Tack till Anna, Eva till Kumlaby kyrka. för oförglömliga pilgrimsvandringar. och Linda för oförglömliga pilgrimsvandringar. Kärlekens ögon. Öva migoch iAnneli attLinda sakta förstå att Jesus rider in i Jerusalem, fängslas, korsfästs Vi har också fått en riktigt detaljrik redogörelse är Noel. Lövstav Vi har också fått en riktigt detaljrik redogörelse Anneli Lövstav Brahekyrkan, en fantastiskt rikt utsmyckad till fred, rättvisa – verklig förändring på sommarjobbare Ali, och dör. Och framförallt skulle vi missaavavdet Brahekyrkan, vägen en fantastiskt rikt utsmyckad Vi vill tacka våra fantastiska kyrka med mycket historia. I mitt tycke en Vi vill tacka våra fantastiska sommarjobbare Ali, kyrka med mycket historia.–Igår mitt via tyckekärlek en jorden och försoning. Ahmed och Mursal som hjälpte oss under fantastiska att han uppstår, att livet ändå segrar. mycket sevärd kyrka. Vad man bland annat kan Ahmed och Mursal som hjälpte oss under mycket sevärd kyrka. Vad man bland annat kan våra pilgrimskollon. De snackade och busade med är Ebba Brahes brudkrona. våra pilgrimskollon. De snackade och busade med Allt det där vet björnarna ingenting ombeskåda – de Som Jesus älskat mig så måste jag också se och beskåda är Ebba Brahes brudkrona. barnen, uppmärksammade vad vi behövde hjälp med barnen, uppmärksammade vad vi behövde hjälp med Innan det var dags att bege sig till färjan bara sover där i sitt ide. älska. och ryckte in direkt. Dessutom lagade de mat till alla Innan det var dags att bege sig till färjan och ryckte in direkt. Dessutom lagade de mat till alla besökte vi Näs slottsruin på Visingsös även om det var Ramadan och de själva inte fick vare besökte vi Näs slottsruin på Visingsös även det var Ramadan och de själva inte fick vare Nej, det är nog bra att inte sova bort tiden utanudde. sydligaste attom sova bort sig äta eller dricka något under dagen. Ett stort TACK sydligaste udde. Och tiden är alltför kort för sig äta eller dricka något under dagen. Ett stort TACK att vara med om det fantastiska som händer i till er alla tre! den – björnarna får ursäkta – så Vill du tala med en präst? till er allavälkommen tre! Eva Foto Anna Anna Särnå Särnå livet – det som gör oss glada. takdropp! Eva Sköld Sköld Foto

Välkommen takdropp!

Vi välkomnar våra dopbarn in i den kristna gemenskapen.

Pilgrimsbarn Pilgrimsbarn

Tala med präst

Kontakta Ola Orwinger 346 41 eller Mats Wendt 346 42!

Församlingsexp. Ytterselövägen 8, öppet tisd 10-12; 0152–346 40. Kyrkoherde Ola Orwinger 346 41; hem 430 10. Komminister Mats Wendt 346 42; Församlingspedagog Anna Församlingsexp. Ytterselövägen 8, öppet tisd 10-12; 0152–346 40. Kyrkoherde Ola Orwinger 346 41; hem 430 10. Komminister Mats Wendt 346 42; Församlingspedagog Anna Särnå 346 45. Församlingsassistent Eva Sköld 346 43. Kyrkomusiker Ulla Wester 346 44. Körledare Kersti Olin 0704–40 84 98. Vaktmästare Toresund Hans Wester 346 51. Särnå 346 45. Församlingsassistent Eva Sköld 346 43. Kyrkomusiker Ulla Wester 346 44. Körledare Kersti Olin 0704–40 84 98. Vaktmästare Toresund Hans Wester 346 51. Vaktmästare Ytterselö Astrid Lännström 346 52. Vaktmästare Överselö 346 52. Barntimmelokalen Carina Svensson 346 46. Husmor och lokalvårdare Birgitta Karlsson 346 46. Vaktmästare Ytterselö Astrid Lännström 346 52. Vaktmästare Överselö 346 52. Barntimmelokalen Carina Svensson 346 46. Husmor och lokalvårdare Birgitta Karlsson 346 46. Församlingssidorna: Redaktör Syster Maj 411 16; e-post syster.maj@telia.com; Fotograf Sven G. Nilsson 070–645 80 15. Hemsida:www.svenskakyrkan.se/stallarholmen; e-post Församlingssidorna: Redaktör Syster Maj 411 16; e-post syster.maj@telia.com; Fotograf Sven G. Nilsson 070–645 80 15. Hemsida:www.svenskakyrkan.se/stallarholmen; e-post stallarholmen.forsamling@svenskakyrkan.se stallarholmen.forsamling@svenskakyrkan.se

Ola Orwinger Foto Sven G. Nilsson

“Voffor gör di på detta viset?”

Att fasta Att fasta är en allmänmänsklig företeelse som förberedelse inför stora händelser och som rening av kropp och själ. Att fasta börjar med att vi ser över våra liv och vårt sätt att leva. Vad är det i mitt liv som riskerar att få för stort utrymme? Den kristna fastan är en självklar del av livet i Jesu efterföljelse. Jesus var själv förtrogen med fastan. I urkyrkan gjorde man onsdag och fredag till fastedagar, onsdag var den dag då Jesus blev förrådd, fredag var dagen då Jesus led döden. I fastetiden avstår vi från något gott för det större goda. Vi övar ett mått av återhållsamhet vad gäller sömn, prat och mat för att kunna rikta större uppmärksamhet mot Gud. Fastans syfte är att bereda rum för Gud i djupen av oss själva. Därför är fastan en tid att rensa sig för att kunna se djupare in i Guds hemligheter. Fastan är också en solidaritetshandling. Vi avstår något litet i solidaritet med våra bröder och systrar över hela jorden som dagligen ser paradisets tillslutna portar speglade i tomma matskålar och stumma lidanden. Om fastan får bli en tid av stillhet, återhållsamhet och lyssnande inåt förbereder vi oss på ett bra sätt för Påskens väldiga glädje. (Källor: B. Brander, S. Rubenson, P. Halldorf) Syster Maj Foto Sven G. Nilsson

Kyrktaxi

Ring 0152–186 00 för kyrktaxi. Det kostar 10 kr i vardera riktningen.

Folder med månadskalender Månadskalendern finns som separat folder. Du kan hämta den i församlingshemmet, i kyrkorna och på webben.

Hemsidan Gå in på vår hemsida. Där finner du fler bilder och ibland utförligare reportage.

Kollekt i mobilen! Nu kan du ge kollekt via Swish med din mobil. Stallarholmens församlings Swishnummer för ”Dagens kollekt” är 123 056 68 44.

GILLASTALLARHOLMEN STALLARHOLMEN 19 23 GILLA


BYGGA BO • • •

DAIKIN

SERVICE OCH REPARATION AV MASKINER

UTMANAR

SVERIGE sk k v al

DA

t ite

pan Ja

ad

ig

c

kl

e

utve

NÄR DUIKIN VI DET BÄ LL HA STA r e för Sve

VÄRMEPUMPAR FÖR BÄSTA BESPARING I DITT HUS Världsledande Daikin utmanar med ett komplett program värmepumpar utvecklade för Sverige.

www.daikin.se Din Daikin-specialist:

Boka ett kostnadsfritt hembesök idag!

• Lantbruk • Entreprenad • Skogsbruk • Grönytor • Även AC-service på alla slags fordon Brovägen 32, 645 62 Stallarholmen Anders Kjäll 070-344 40 35 maskintjanst@sverige.nu

Daniel Bäckström 070-361 88 36

Daniel Micke & Emelie

Ring Micke i Stallarholmen

0152-434 63 | 070-954 91 51 www.lagermanskyl.se

Nybyggnation Tillbyggnation Sedan 1995 070-338 30 89 www.wretstrombygg.se

Ombyggnationer Tillbyggnationer Nybyggnationer Hyr ut byggställning

Allt inom måleri Nyproduktion Renovering Fönster

Rotavdrag

Stallarholmen

VI LÖSER DET! Hos oss kan du hyra alla maskiner du behöver för ditt bygg- eller renoveringsprojekt.

LARMVÄGEN 2 STRÄNGNÄS Tel 0152-158 80

NÄR SÄKERHET GÅR FÖRST Hyr av oss

Kristian Åmark 070-661 66 86 amarkbyggare@live.se

MH KAKEL & MOSAIK

Byggnadsplåtslageri Ventilation Takmålning Konstsmide Tommy & Jonny

Ring: 070-361 88 45 20 GILLA 20 GILLASTALLARHOLMEN STALLARHOLMEN

Odensicke Gård, 645 97 Stallarholmen Tel: 0152-420070-811 00 Mobil: 070-811 42 03 42 03 info@christerforsback.com www.christerforsback.com

KAKEL & BELYSNINGSBUTIK Det blir jättebra! Andreas 070-344 05 35 Tel/Fax 0152-408 11 andreas@johnemark.se

www.johnemark.se

Öppet i butiken: vardagar 10–18 lördag 10–14 MAGNUS HOLM Våtrumscertifierad plattsättare. Gula Rosornas företagsby, Eskilstunavägen 34, Strängnäs Butik: 0708-883 22 12, Magnus: 073-521 20 83

www.mhkakelmosaik.com


• • • BYGGA BO

Fiber i centrala Stallarholmen

DAGS ATT BYTA UT DITT GAMLA VENTILATIONSAGGREGAT!

Hela projektet har sjösatts med blixtens hastighet. I januari fick villaägare i centrala Stallarholmen ett brev från företaget Svensk Infrastruktur med erbjudande om fiberinstallation. En dryg vecka senare, dörrknackning av säljare. Ytterligare en vecka senare, ett brev med sista påminnelse. Intresset har varit stort märker man när man går runt i villakvarteren och ser de många skyltar som företaget placerat ut. Kostnaden ligger på ca 19 000–25 000 beroende på vilken variant man väljer. I priset ingår grävning och återfyllning på mjukmark i tomt, och montering av fiberbox. När vi vänder oss till företaget med mer specifika frågor kring projektstart och slutdatum, blir svaren vaga. – Vi är mitt inne i en informationskampanj och vet inte just nu när vi drar igång. Det brukar ta mellan 3–9 månader efter beställningen innan installationen är klar, säger Gabriella Meischner på Svensk Infrastruktur. Peter Holm, IT-strateg i Strängnäs kommun, har vid flera tillfällen varit i kontakt med Svensk Infrastruktur. – Det är ett företag som jobbar med snabba kampanjer och som snabbt kommer till skott. Vi har ingen anledning att misstro att företaget levererar det de lovar, säger han.

Aggregaten som installerades på 80-talet och tidigare klarar oftast inte längre av att garantera bra inomhusluft och därmed din familjs. Men hjälpen är nära. Du hittar alltid en auktoriserad servicepartner till Fläkt Woods nära dig. Vi kan hjälpa dig med allt från service, felsökning,reparation och rengöring av kanalsystem till utbyte av befintliga aggregat och nyinstallation. Byt ut ditt gamla aggregat till nya RDKS från Fläkt Woods, som återvinner upp till 83 % av värmen i frånluften. Med andra ord en investering för både hälsa, ekonomi och miljö. Kontakta oss redan idag så kan du andas ut. Och in.

Kontakta oss så hjälper vi dig med den bästa ventilationslösningen för just ditt boende. Vi tillhandahåller även service och reservdelar till äldre BAHCO och Fläkt bostadsprodukter.

Tel: 0152-343 88 • E-post: info@strangnasplat.se • www.strangnasplat.se

STEFAN SEIDEL

g! g y b m llt ino

A 0152-410 44 | 070-777 82 48

SISTA SÄSONGEN MED VED Beställ i god tid, leverans senast 1/8

• GRUS • SAND • HÄSTGÖDSEL • JORD Lättarbetad, blandad med

S B tefan

Tel

urman

B

ygg

070-551 11 64

stefan@stefanburmanbygg.se

Det lönar sig att... ... välja ett auktoriserat vvs-företag!

Stefan Abelin - Erik Noord

Nyttja rotavdraget! Ring oss på 070-646 08 37 abelinsror@gmail.com

VI UTFÖR SKOGSGALLRING!

gödsel, torv & sand

VÄGUNDERHÅLL Är inne på min sista arbetsvår och avslutar med en gårdsauktion i augusti! Lars-Åke Johansson la@laallservice.se

www.laallservice.se

RING 070-586 02 16, 0159-200 01 FREDRIK KLINGSPOR Hista säteri fredrik@hista.se

GILLA GILLASTALLARHOLMEN STALLARHOLMEN21 21


MARIAKÖRE

DET HÄNDER I MARS • • •

Kersti Olin-Dahlbäck,

Grisar

SÖNDAG 6/3 pysselsagostund Gudstjänst med stora och små. Med

FREDAG 26/2 Visning inför auktion i Gula Industrihuset, 12.00–16.00. LÖRDAG 27/2 Visning inför auktion i Gula Industrihuset, 11.00–14.00. SÖNDAG 28/2 Auktion i Gula Industrihuset, 10.00.

TISDAG 1/3 Tankar & Toner – Musikcafé kring temat tid. Med berättelser, tänkvärdheter och musik. Arr: Stallarholmens församling, Drömfabriken. Med Ola Orwinger, Anna Särnå, Kersti Olin. Gula Industrihuset, Mötesplatsen, 19.00 ONSDAG 2/3 Stallarholmens Röda Kors-krets, årsmöte. Efter mötet kaffe och fika. Skönsång av Clara Wester, Anne Falk, Anna Adamse. Kjell Eriksson berättar om sin fotoutställning. Församlingshemmet, 19.00

Mats Wendt. Toresunds kyrka, 11.00

SÖNDAG 6/3 Föredrag: Våra rättigheter och skyldigheter. Om mångfaldens utmaningar. Med Marco Helles, länge engagerad i Röda Korset. Arr: Resebyrån för inre resor www.inreresor.se. Björkudden, Fabriksvägen 4, 16.00– 19.00

MÅNDAG 7/3kl 10.00 Måndag 7 mars Pysselsagostund, tema grisar. Samarr Öppna förskolan bibliotek och StallarholStallarholmens Församlingshemmet i Stallarholmen mens församling. Församlingshemmet, Öppna förskolan, 10.00och pysslar. Vi läser sagor om grisar MÅNDAG 7/3 Tankesmedjan ordnar öppet möte kring utvecklingen av lokaldemokratin. Gula Industrihuset, Mötesplatsen, 19.00–21.00 ONSDAG 9/3 PRO ordnar bingo. Församlingshemmet, 13.00

ONSDAG 2/3 Vardagsrummet. Mötesplats för ungdomar 16+. Spela pingis, fika m.m. Gula Industrihuset, Mötesplatsen, 19.00–22.00 TORSDAG 3/3 SPF Seniorerna inbjuder till torsdagsträff. Favorit i repris: Arne Ericssons orkester spelar popdixie från 50-talet. Kaffe och lotterier. Välkomna! Gula Industrihuset, Mötesplatsen, 14.00 FREDAG 4/3 Fredagsmys för barn åk 1–5. Vi leker, pysslar och fikar. Fri entré. Gula Industrihuset, Mötesplatsen, 16.15–17.45

FREDAG 4/3 Dans med dansbandet Kindbergs på Vikingavallen. Biljetter: 180 kr. Caféteria finns. Mer info via Anders Ericson: 070-845 79 02. Vikingavallen, 20.00–24.00 22 GILLA STALLARHOLMEN

ONSDAG 9/3 Drömfabrikens filmklubb visar filmen The Grand Budapest Hotel. Medlemskap i filmklubben krävs, se www.dromfabriken.net. Stanna kvar, prata om filmen och fika efteråt! Gula Industrihuset, Mötesplatsen 18.30 FREDAG 11/3 Företagarfrukost kring tema Hälsa. Vi bjuder på frukost! Anm via mail stefan@dromfabriken.net. Samarr Drömfabriken och Nätverket. Gula Industrihuset, Mötesplatsen 7.30 FREDAG 11/3 Vardagsrummet Live. Ungdomar ordnar livemusik med tre metalband.

Cafeteria finns. Drogfritt. Fri entré. Öppnar 19.00, musiken börjar 20.00. Gula Industrihuset, Mötesplatsen LÖRDAG 12/3 Korv & Brödfestivalen. Mathantverksfest för hela familjen! Smaka, köp, grilla, lär dig att tillverka korv. Föredrag, musik, tunnbrödsbakning. Högtidlig invigning 11.00. Gula Industrihuset, 10.00–15.00

ONSDAG 16/3 Mariakören uppträder. Körsång under ledning av Kersti Olin-Dahlbäck. Stallarholmens bibliotek, 19.00

Stallarholmens FREDAG 18/3 ungdomskörVisning inför auktion i Gula IndustriLÖRDAG 12/3 Prylbörsen ordnar barnloppis. huset,av 12.00–16.00. underSaker ledning som hör till vår och sommar: kläder, Hästar leksaker, sportartiklar,Kersti flytvästar, Olin-Dahlbäck FREDAG 18/3 spel, barnvagnar m.m.bjuder Mer info viapå egna Fredagsmys för barn åk 1–5. Vi leker, upplevelsesagostund Camilla Åhlund: 073-866 62 40. Stallarpysslar och fikar. Fri entré. tolkningar av holmsskolans matsal, 10.00–14.00 Gula Industrihuset, Mötesplatsen, gamla och nya låtar. 16.15–17.45 LÖRDAG 12/3 Hembygdsföreningens årsmöte. Anmälan till: ylvatiger@gmail.com, 0152-410 12. Hembygdsgården, 14.00

Onsdag 16 mar

Stallarholmens b

LÖRDAG 19/3 Vi läser sagor om Upplevelsesagostund, tema hästar. hästarVioch träffar läser hästsagor och träffar de livs de livslevande levande hästarna Dynamit och Simphästarna SÖNDAG 13/3 son.Dynamit Stallarholmens bibliotek, 10.00 Prylbörsen ordnar barnloppis. Sakeroch Simpson. som hör till vår och sommar: kläder, LÖRDAG 19/3 19 mars 10.00 leksaker, sportartiklar, flytvästar, spel, Visning inför auktion iLördag Gula Industribarnvagnar m.m. Mer info via Camilla huset, 11.00–14.00. Stallarholmens bibliotek Åhlund: 073-866 62 40. StallarholmsFri entré skolans matsal, 10.00–12.00 LÖRDAG 19/3 Stallarholmens församling bjuder in MÅNDAG 14/3 till Afternoon Tea. PRO ordnar medlemsträff med Församlingshemmet, 13.00–15.00 musikfrågesport. Anmälan senast 9/3 till Viola (402 85) eller mail SÖNDAG 20/3 pia-kjell@telia.com. Auktion i Gula Industrihuset, 10.00. Församlingshemmet, 13.00 MÅNDAG 21/3 TISDAG 15/3 PRO, inbjudan nya medlemmar. Skolan, kyrkan, polisen och komFörsamlingshemmet, 13.00 munen bjuder in till tematräff för vuxna som möter ungdomar. Kvällens ONSDAG 23/3 tema: Ungdomar och sexualitet. Mer PRO ordnar bingo. info: Linda Ljungquist, 076-495 11 27. Församlingshemmet, Gula Industrihuset, Mötesplatsen, 13.00 19.00–21.00 ONSDAG 23/3 ONSDAG 16/3 Vardagsrummet. BOOKworms. Bokklubb för åk 3–5. Mötesplats för ungdomar 16+. Stallarholmens bibliotek, 14.15 Spela pingis, fika m.m. Gula Industrihuset, Mötesplatsen, ONSDAG 16/3 19.00-22.00 Hantverkscafé. Ta med dig din stickning, virkning, broderi, så handarbetar LÖRDAG 26/3 vi tillsammans! Kaffe och te med dopp, Påsknattsmässa. Präst: Mats Wendt. 20 kr. Gula Industrihuset, MötesToresunds kyrka, 23.00 platsen, 18.30 SÖNDAG 27/3 ONSDAG 16/3 Mässa med stora och små. Präst: Ola Vardagsrummet. Mötesplats för ungOrwinger. domar 16+. Spela pingis, fika m.m. Toresunds kyrka, 11.00 Gula Industrihuset, Mötesplatsen, 19.00–22.00


För fler evenemang följ oss på Facebook:

• • • ÅTERKOMMANDE

www.facebook.com/gillastallarholmen Följ även Stallarholmens Nätverks facebooksida: Vad händer i Stallarholmen?

FRIIDROTTSTRÄNING Alla som vill träna är välkomna, unga som gamla. Arr: IFK Strängnäs. Måndagar 18.00–19.00, sporthallen. LÖPNING (SSK) Måndagar 20.30–21.30. Fysisk träning, hinderbana cirkelträning m.m. Sporthallen. www.stallarholmenssk.se

b

CYKLING (SSK) Cykelträning för vuxna, söndagar med start 10.00. Mer info via facebookgruppen Stallarholmens Sportklubb Cykel. Hjälm obligatoriskt. TRÄNING – SATSAFRISKT Ordnar fyra motionspass i veckan. Dancy, mån 19.00–20.00, Mötesplats Stallarholmen, Gula Industrihuset. Core, tor 19.00–20.00, Mötesplatsen. Barngympa födda 2010–2012, sön 17.00–17.45, sporthallen. Motionsgympa sön 18.00–19.00, sporthallen. www.satsafrisktmotion.se

TABATA (STALLARHOLMENS HÄLSOCENTER) Intensiv intervallträning. Måndagar 18.00, onsdagar 20.00, lördagar 9.00. Sporthallen. Onsdagar fokus på bål och uppbyggnad och passar alla som vill ha lugnare tempo. BÅGSKYTTE Ons 18.30–20.30. Lör 14.00–16.30. Mer info: 073-866 62 40. Sporthallen. LUFTGEVÄRSSKYTTE Selaö-Toresunds Skytteförening. Tisdagar 17.30–19.30. Torsdagar 17.30–19.30. Gamla Potatislagret, Brovägen 32. Avslutar vårterminen 12 april. FOTBOLLSTRÄNING (SSK) Träning för barn och vuxna. P08 sön 11.00– 12.00. P06 tis, tor 18.00– 19.00, sön 9.30–11.00. P03-04, mån, ons, fre 17.30–19.00. P00, ons 18.00–19.30. Seniorer mån, ons, tor 19.00–20.30. www.stallarholmenssk.se VOLLEYBOLL För barn och ungdomar åk 1–9. Yngre i målsmans sällskap. Tisdagar 17.30–19.00. Mer info, Peter Hult, 070-373 96 79. Sporthallen. PINGIS För alla åldrar. Fredagar 18.00–20.00. Sporthallen.

STALLARHOLMENS GOLFKLUBB Utmanande skogs- och parkbana. Verksamhet för barn, ungdomar, damer, veteraner m.m. Tävlingar. www.sthgk.se

w

YOGA Öka din kroppskännedom, styrka och uthållighet. Vuxenyoga, senioryoga, ungdomsyoga. Björkudden, Fabriksvägen 4. www. yogaistallarholmen.se DRÖMFABRIKEN Förening som anordnar kurser i dans, musik, teater m.m. Även evenemang som Kreativa marknader och Vintagefestival. Uthyrning av möteslokaler. www.dromfabriken.net

®

PRO STALLARHOLMEN Pensionärsförening. Anordnar sittgymnastik, läsecirkel, musikcirkel, vinkunskap, data, kortspel och friskvård. Ordnar även öppna träffar. Boule i boulelokalen i Strängnäs tisdagar 13.00. www.pro.se/stallarholmen STALLARHOLMENS RÖDA KORSKRETS Genomför insamlingar, håller café öppet på vårdcentralen i Mariefred på onsdagar och genomför väntjänst bland annat på Thomasgården i Strängnäs. Sygruppen träffas tisdagar 10.00 på Dalkarlsvägen 2B. Mer info via ordf Staffan Andrén, 0152-434 98.

¨

STALLARHOLMENS FRITIDSGÅRD För ungdomar 12–18 år. Öppet: Mån 17.30–21.30, tis 17.30–21.30, ons 17.30–21.30, fre 17.30–23.00.

¯

STALLARHOLMENS FÖRSAMLING Sopplunch, öppen förskola, gudstjänster, barnkörer, ungdomsledarutbildning. www.svenskakyrkan.se/stallarholmen SPF SENIORERNA STALLARHOLMEN Pensionärsförening. Anordnar bridge, canasta, akvarellmåleri, bokcirkel, linedance, boule, gillesdanser och engelska. Ordnar även öppna träffar.

"

STALLARHOLMENS NÄTVERK Förening som arbetar för Stallarholmens bästa. Besök oss även på Facebook: Vad händer i Stallarholmen? www.stallarholmen.info STALLARHOLMENS VIKINGAR Årlig vikingafestival i juli. www.stallarholmensvikingar.se

RESEBYRÅN FÖR INRE RESOR Förening som ordnar träffar första söndagen i månaden kring frågor av själslig och existentiell natur. www.inreresor.se BIBLIOTEKET Öppettider Mån 16.00–19.00. Tis 10.00–12.00, 13.00–16.00. Ons 10.00–12.00, 16.00–19.00. Tor 10.00–12.00, 13.00–16.00.

STALLARHOLMENS HEMBYGDSFÖRENING Anordnar välbesökta aktiviteter med anknytning till Stallarholmen. Hembygdsgård med museum. Dokumenterar gamla tiders seder och bruk. www.hembygd.se/stallarholmen

Församlingskalendarium Församlingshemmet

Kyrkans öppna förskola 7/3, 11/3, 14/3, 18/3, 21/3. Barntimmar 3/3, 10/3, 17/3, 24/3. Tonsillar 2/3, 9/3, 16/3, 23/3. Notdragare 3/3, 10/3, 17/3, 24/3. Mariakören 13/3, 20/3. Konfirmander 1/3, 8/3, 11/3– 13/3 läger Stjärnholm, 22/3. Sopplunch 3/3, 10/3, 17/3, 24/3, 31/3. Afternoon Tea 19/3 kl 13–15.

Mötesplatsen

Tankar och toner 1/3 kl 19.

Gudstjänster

6 mars, Midfastosöndagen Gudstj med stora och små kl. 11 i Toresunds kyrka. Mats Wendt Mässa kl. 18 i Franciskuskapellet. Mats Wendt 13 mars, Jungfru Marie bebådelsedag Högmässa kl. 11 i Ytterselö kyrka. Ola Orwinger. Våfflor

20 mars, Palmsöndagen Högmässa kl. 11 i Ytterselö kyrka. Ola Orwinger 23 mars, onsdag Passionsandakt kl. 18 i Ytterselö kyrka. Mats Wendt 24 mars, Skärtorsdagen Skärtorsdagsmässa kl. 19 i Toresunds kyrka. Ola Orwinger 25 mars, Långfredagen Långfredagsgudstjänst kl. 11 i Toresunds kyrka. Mats Wendt 26 mars, Påskafton Påsknattsmässa kl. 23 i Toresunds kyrka. Mats Wendt 27 mars, Påskdagen Mässa med stora och små kl. 11 i Toresunds kyrka. Ola Orwinger 28 mars, Annandag Påsk Emmausmässa kl. 11 i Toresunds kyrka. Mats Wendt

Franciskus: Tisd. 8.30 Förbön f.r.o.m. 29/3 i Toresund Klostergården: Torsd. 18.30 Mässa (ej 24/3). 21/3, 22/3, 23/3 Mässa 8.30

GILLA STALLARHOLMEN 23


sel

Vi ger dig energi.

H�l g

r� g�

� Byg�e �r

la l A

ed m r e n n i v

ä n g n ä r St

Teckna Strängnäs-el, ett tryggt och smart elavtal som även gynnar det lokala föreningslivet. Strängnäs-el ger dig en unik mix av fast och rörligt elpris. Det gör att du kan känna dig trygg om elpriset går upp och smart när elpriset går ner. Med Strängnäs-el tar du även hänsyn till miljön. Elen är 100% förnybar och produceras lokalt i kraftvärmeverket i Strängnäs. När du tecknar Strängnäs-el väljer du vilken lokal förening som SEVAB ska stödja. Teckna Strängnäs-el på sevab.com eller genom att ringa SEVAB på 0152-46050

sevab.com