Gilla Stallarholmen - December 2019

Page 1

DECEMBER 2019

LJUSFEST 29/11

Solåkrabyn bygger självkänsla

med djur och hantverk

JULMARKNAD MED RIMSTUGA OCH ÅTERBRUK

”Det är en magiska känsla att köra upp för krönet och se alla ljusen lysa upp mörkret”

> ADJÖSS BARACKER! > STÖRSTA SOLPARKEN > FULLBLODSFÖRETAGARE


INGÅNG

SERIEuppkopplad en tendens att bli lika långa som jultomtens såhär mot slutet av november och fram till mitten av december. Tidning som ska göras, kursavslutningar, konserter, en vår som ska planeras. Viktigt att ta sig de där stunderna när man kopplar bort allt som far runt i skallen. Det är min sämsta gren kan jag lova. Träning brukar kunna minska hjärnsurret. Men bäst funkar serier och för min del blir det strömmat via SVT Play och Netflix. Det är en konstart att hitta rätt i djungeln, men här är några som kittlat mina sinnen.

ATT-GÖRA-LISTORNA HAR

halvduktigt med ett faktaprogram måste jag tipsa om Det svenska popundret på SVT Play. En riktig pärla med sina underbara berättelser bland annat om hur låtar på de mest slumpartade sätt blivit till världshits. Mer SVT Play: Tredje säsongen av Vår tid är nu, som håller lika bra som de tidigare (till skillnad av andra säsongen av Innan vi dör, som jag tycker dalat lite).

OM VI BÖRJAR LITE

G på

GILLA STALLARHOLMEN

JULFROSSA I DECEMBER Gilla Stallarholmen – Inte vilket

I december ska vi förstås

månadsmagasin som helst!

frossa i advent, lucia och jul. Här kommer några tips (med

REDAKTÖR

tjuvstart i november): Solåkra-

Stefan Seidel

byns stämningsfulla LJUSFEST 29/11, KREATIV JULMARKNAD

070-285 10 25 stefan@gillastallarholmen.se

i Gulan 30/11, LUCIAKONSERT

LAYOUT

i Toresunds kyrka, och VI

Annsofi Ericsson Petrini

SJUNGER IN JULEN på Mötes-

070-788 40 19

platsen 21/12. Vilken julcocktail!

annsofi@gillastallarholmen.se SKRIBENTER

Tur eller otur? hann jag precis med tåget, denna gång hade jag tur. Sittplatser brukar det finnas vid det här stoppet och medan jag satt där och kämpade med mina eftersvettningar började jag fundera på begreppet – detta med att ha tur eller otur. Mina tankar förde mig in på en tidningsartikel jag läste för några år sedan. En grupp forskare hade bestämt sig för att utröna om fenomenet överhuvudtaget existerar. Forskarlaget annonserade ut i dagspressen med en uppmaning om att de som kände sig extra tursamma men även de som kände sig otroligt otursförföljda, att höra av sig. Nu hade forskarna två grupper av människor, nu kunde experimenten börja. De lät den tursamma gruppen utsättas för alla möjliga sorters otursbringande skrock: kvarglömda nycklar på bordet, passage under stegar, krossade speglar och svarta katter. Den otursamma gruppen fick istället ta i trä och spika upp hästskor (åt rätt håll så att inte lyckan skulle rinna ut).

Eva Hultén Kukkamariia Valtola Sjöberg

MED HJÄRTAT I HALSGROPEN

FOTO Peter Ullberg Sven G Nilsson ÖVRIGA MEDVERKANDE Joakim Hagsten, Johanna Elgholm, Magnus Silén, Maria Printz, Veronica Holst Wiberg UPPLAGA 2 900 ex DISTRIBUTION Finns att hämta på ICA Skeppet, Läggesta station, kommunens bibliotek och andra ställen i Stallarholmen, Strängnäs, Mariefred & Åker NÄSTA NUMMER Kommer fredag

SLUTSATSERNA VAR OTVIVELAKTIGA,

ingen statistisk skillnad kunde påvisas. Ingen av deltagarna fick mer eller mindre tur eller otur. Det visade sig ligga mer på personnivå, hur de såg på livet, på sig själva och på sin omgivning. De tursamma har en tendens att se ljust på tillvaron, de är mer utåtriktade och positiva. De är övertygade om att allt kommer gå bra och skulle det inte göra det, så är det bara en tillfällighet som de låter rinna av som vatten. De otursförföljda har istället en självuppfattning om att de är just otursförföljda. De ser sig själva som offer och tolkar varje händelse på ett negativt sätt Det är alltså vissa psykologiska mekanismer som påverkar om en person upplever sig ha tur eller otur.

NÄR DET GÄLLER NETFLIX toppar familjekrönikan Bloodline, en nagelbitare genom alla tre säsongerna. Mer skruvat: La Casa de Papel, om en omöjlig kupp mot Spaniens myntverk (de två första säsongerna är en höjdare, den tredje nja). När man dyker in i de här och andra serier känns innanjul-snurren långt borta. Uppkopplad och avkopplad.

SÅ DU MÅSTE KANSKE FRÅGA DIG SJÄLV om du är en ”varför-person” eller en ”varför inte-person”? Här får du kanske tänka efter lite, men oavsett så tillhör du nog den ena eller den andra kategorin. Men det är en betydande skillnad på dessa och främst i om du uppfattar dig som en tursam person eller inte. Så var positiv och se till att äga ditt öde eller välj att stå utanför. Jag själv då, hur ser jag på saken? Jag har tur med att hitta parkeringsplatser, så varför inte? Till slut, kom ihåg, i Ryssland betyder fågelbajs på din bil just… tur!

STEFAN SEIDEL, REDAKTÖR

JOAKIM HAGSTEN, STALLARHOLMSBO OCH AMATÖRFILOSOF

2 GILLA STALLARHOLMEN

27/12. Materialstopp onsdag 4/12 FACEBOOK Gilla Stallarholmen HEMSIDA www.gillastallarholmen.se TRYCK Österbergs, Nyköping FRAMSIDAN Peter Ullberg

DECEMBER 2019

LJUSFEST 29/11

Solåkrabyn bygger självkänsla

med djur och hantverk

JULMARKNAD MED RIMSTUGA OCH ÅTERBRUK

”Det är en magiska känsla att köra upp för krönet och se alla ljusen lysa upp mörkret”

> ADJÖSS BARACKER! > STÖRSTA SOLPARKEN > FULLBLODSFÖRETAGARE


Vi sjunger in julen

LÖRDAG 21 DEC KL 15.00

Mötesplats Stallarholmen, Gula Industrihuset

UNGA & GAMLA ARTISTER LOTTA BERGILS JULORKESTER ULLA WESTER LEDER ALLSÅNG

VARM STÄMNING FINA ALLSÅNGER JULFIKA! Biljetter: Vuxna 100 kr, barn 50 kr. Julfika ingår! Boka via mail: info@dromfabriken.net (Ange namn & antal). Betalas vid dörren, swish eller kontant STALLARHOLMENS FÖRSAMLING

Ljusfest på Solåkrabyn

i Stallarholmen Vi tänder tusen marschaller Fredag 29/11 kl 17.00–19.30 • • • • • •

Soppa till musik i matsalen Grillad korv Glögg och pepparkakor Bymagasinet håller öppet Försäljning av hantverksprodukter Café i anslutning till butiken

Varmt välkommen! GILLA STALLARHOLMEN 3


NOTISER

KÄNDISTÄTT PÅ VISDAGAR

2.

1.

3.

1. Stallarholmsbon Johan Skördare, VD på EnergiEngagemang. 2. En skiss på hur solcellsparken kan komma att se ut när den är klar. 3. Det nya huvudkontoret i Malmby.

EnergiEngagemang bygger Sveriges största solcellspark Sammanlagt ska 50 000 solpaneler monteras längs E 20 utanför Strängnäs och när parken är färdigbyggd kommer den att producera 18 000 MWh årligen, vilken innebär att den blir fyra gånger så stor som den park som är störst i Sverige idag. Bakom satsningen står HSB Södermanland och det tidigare Stallarholmsbaserade (numera Strängnäsbaserade, se längre ner) företaget EnergiEngagemang. – Det är fantastiskt roligt att HSB väljer att göra en såhär stor och helhjärtad satsning som ligger helt rätt i tiden. Nere på kontinenten är det betydligt vanligare med stora solcellsparker och nu är det dags för Sverige att komma ikapp, säger Johan Skördare, vd på EnergiEngagemang. EnergiEngagemang har tidigare haft sitt huvudkontor i Gula Industrihuset i Stallarholmen, men i början av november gick flyttlasset till Strängnäs, närmare bestämt Malmby. I de nya stora lokalerna inryms även företagets centrallager. EnergiEngagemang, som startade 2012, har vuxit till hela 30 heltidsanställda, varav 20 på hemmaplan. – Anledningen till att vi flyttar är att vi behöver lokaler som matchar verksamheten, både när det gäller våra anställda men framförallt lagermässigt och logistiskt, säger Johan Skördare.

I MARS 2020 SÄTTS SPADEN I MARKEN.

Förra årets startfält på Stallarholmens Visdagar var nog så imponerande med namn som Louise Hoffsten, CajsaStina Åkerström och Mikael Rickfors. Nu har namnen till 2020 års upplaga börjat droppas, och de är minst lika högklassiga. Eller vad säger ni om: Loreen, Mikael Wiehe, Tomas Di Leva, Pernilla Andersson! Arkitekten bakom visdagarna och pärlbandet av fina artister är Nicklas Lindström och hans Musik & Nöjen och evenemanget går av stapeln 14–15 augusti 2020 vid Gula Industrihuset.

Loreen och Thomas Di Leva är två av affischnamnen på Stallarholmens STEFAN SEIDEL Visdagar 2020.

Unik konsert för flygelinsamling Lördag 23 november kl 16.00 kommer världspianisten Dag Achatz till Stallarholmen och Överselö kyrka. Han ger en konsert med stycken av Bach, Beethoven och Brahms i Överselö kyrka, och intäkterna går till den pågående insamlingen till en flygel på Mälsåkers slott. Biljetterna kostar 250 kr och köps på Tickster (sökord flygel), per telefon (072-740 21 73) eller vid entrén. Varmt välkomna! EVA HULTÉN, MÄLSÅKERS FRAMTID

Pianisten Dag Achatz stöttar insamlingen till en flygel på Mälsåker.

Grattis Anders!

Grattis Viktor!

Hilda växer upp på en släktgård. Hennes föräldrar är frånvarande, men hon har Sanna-täti som bidrar till en trygg uppväxt, och alla mostrar och mostermännen. Hon hamnar dock i olycka och tvingas lämna tryggheten på gården för att tjäna som piga. Hon träffar Helli som inte vill slita ont för någon annan. Hilda följer Helli till Vasa, till den orangefärgade bomullsfabriken. Här ska de arbeta. Här ska de bo och leva. Här ska de bli bomullsängeln. Boken är den första i en svit romaner om kvinnors liv, arbete i Finland under nittonhundratalet. En berättelse om krig och fred, där vardagsliv och världspolitik vävs samman.

I samband med Sörmlandsdagen som anordnas av länsstyrelsen delar LRF och Länsförsäkringar ut priset till Årets lantbruksföretagare. I år gick priset till Anders Norlén som vi skildrade i ett stort reportage för ett par månader sen. Ur motiveringen: ”Genom sitt driv och förmågan att fokusera på möjligheter istället för problem är han en sann förebild som tänker i nya banor…” Ett välförtjänt pris till selaöbonden!

I oktober kom nomineringarna och i samband med Svenska Islandshästförbundets höstkonferens på Strömsholm 10 november var det dags att utse pristagarna. Årets sportryttare junior… Viktor Elgholm! Viktor, vars hemvist är Edeby gård mellan Stallarholmen och Mariefred, prisades med följande motivering: ”Denna ryttare har utmärkt sig under året med starka och jämna resultat. Under svenska mästerskapen vann han 5 guldmedaljer.” Stort!

VERONICA HOLST WIBERG, STALLARHOLMENS BIBLIOTEK

STEFAN SEIDEL

STEFAN SEIDEL

VERONICAS BOKTIPS

BOMULLSÄNGELN AV SUSANNA ALAKOSKI

4 GILLA STALLARHOLMEN

STEFAN SEIDEL


NOTISER

Final för ungdomstrilogi

Historiska Stallarholmen

I dagarna kommer den tredje och sista boken om tonåringen Cosmo, skriven av stallarholmsförfattarna Barbara och Harald Kjellström. När paret började skriva sina ungdomsböcker var det med ambitionen att få fler tonåringar och framförallt killar att börja läsa. De båda första böckerna har fått bra recensioner, bland annat av den klassiska ungdomstidningen Kamratposten med ord som ”rolig att läsa trots att jag inte tycker om fotboll” och ”man kände igen sig överraskande mycket”. Författarna har med andra ord hittat rätt när det gäller att skapa lässug hos tonåringar. – Vi har medvetet skrivit korta kapitel på tre–fyra sidor med cliffhangers så att ungdomarna hela tiden ska drivas att läsa vidare, berättar Barbara. Författarparet flyttade till Stallarholmen för ett och ett halvt år sen och de har vävt in sin nya hemort i boken på flera ställen. I den senaste boken blir Cosmo ihop med en tjej som har lantställe på Selaön, och de handlar fikabröd på Printz Bageri, firar midsommar på Mälsåker och går till Värdshuset Gripen. – Vi hoppas att det ska leda till att det lockar folk att besöka Printz, Gripen och de andra platserna som nämns i boken, säger Barbara. STEFAN SEIDEL

Internationell capoeiraträff i Stallarholmen DEN 7–8 DECEMBER arrangerar

Capoeiragruppen Filhos de Angola en tvådagars workshop i Stallarholmen. Workshopen har till syfte att samla både nybörjare och proffs från olika håll i Sverige och Europa som alla har ett intresse av att utvecklas inom capoeira och spela ihop. Gruppens grundare, och en av Capoeiravärldens mest framgångsrika mästare, Mestre Laircio, kommer från Tyskland för att hålla i helgens klasser och flera andra särskilt inbjudna tränare kommer med egna grupper från olika håll i Sverige. Capoeira är en blandning av kampsport och dans från Brasilien. Idag är kampsporten större än någonsin med grupper över hela världen. Capoeira är lika mycket kultur som fysisk sport. Man kämpar

I början av december blir Stallarholmen en internationell knutpunkt för kampsporten Capoeira. inte för att slå sin motståndare, istället läggs tonvikten vid samspelet i rörelserna och den speciella musiken som berättar historier från både nu och då. Att Stallarholmen och Drömfabriken står som värd för eventet är en glädje för alla oss som brinner för sporten och vi hoppas på stor uppslutning!

I en serie artiklar under 2019 berättar vi om Stallarholmens historia från forntid till nutid.I denna artikel fokuserar vi på handel.

del 9

Handel på hemmaplan Det kan konstateras att vi haft mycket verksamhet i olika former när det gäller handel på orten. Sadelmakeri, bagerier och bensinmack är bara några saker som vi kan nämna. Är det någon som till exempel minns H. Zetterbloms Åkeri & Speceriaffär? Det var år 1923 som H. Zetterblom startade en åkerirörelse med buss och lastbil och H. Zetterbloms Speceriaffär. 1925 köpte han också en personbil. Han verkar ha va- Bilden tagen under slutförsäljningen i april 1947. FOTO: OLLE rit en kreativ person för året BERGQVIST. därpå öppnade han också en speceributik. Flera personer fick arbete på detta sätt: två personer i affären och tre chaufförer i åkeriet. Affären upphörde 1947 och bussrörelsen såldes 1956. Affärer på landet fanns det också både här och där. En som kan nämnas var Kumla Lanthandel som drevs av Ottilia och Emil Karlsson från 1900-talets början till 1931. Det var en tidigare godtemplarlokal som gjorts om till lanthandel. På den tiden var det vanligt att affärer fanns även på små ställen eftersom de flesta handlade där de bodde. En lite större affär, i form av Konsum, etablerades i Stallarholmen på 1930-talet och kom att ligga i fastigheten Brogatan 10, mittemot Värdshuset Gripen. Den första handelsföreståndaren hette Valter Svanström. Efter honom hade butiken flera olika ägare innan Konsum 1976 flyttade till nya lokaler i hörnet Brogatan/Rosendalsvägen. År 2010 lades verksamheten ner och fastigheten revs. KUKKAMARIIA VALTOLA SJÖBERG, SVEN G NILSSON

Gör skillnad för Stallarholmen!

CAPOEIRATRÄNARE

Gillar du att komma på och förverkliga idéer? Vill du förbättra Stallarholmen? Är du en handlingskraftig person? Är du dessutom ansvarsfull, strukturerad och bra på att samarbeta? Då är Stallarholmens Nätverk något för dig. Vi vill nu förstärka vår styrelse! Hör av dig till Jaakko Peltola, jaakko@langenfeld.se, så berättar han mer. Inval av nya ledamöter sker i februari 2020.

OCH ARRANGÖR

MAGNUS SILÉNSTALLARHOLMENS NÄTVERK

EVERTON FALK,

GILLA STALLARHOLMEN 5


FÖRETAGARE PÅ HEMMAPLAN

S TA L L A R H O L M E N

Fredag 6 december kl 18.30

JULGRÖT med underhållning i Hembygdsgården. Anmälan till Ylva 0704-952545, ylvatiger@gmail.com Välkomna

www.hembygd.se/stallarholmen

TORSDAGSTRÄFF

!

OBS

Torsdagen den 12 december kl. 13.30 På mötesplatsen i Gula Industrihuset Årsavslutning med skolans Luciatåg. Kaffe och lotterier. Föranmälan till Kjell Ahnström 073-389 41 99 senast 8 december. Välkomna! Kom med du också. Bli medlem i SPF • Kontakt: 0733-911209 spfstallarholmen@outlook.com

EN RIKTIGT BRA BILVERKSTAD NÄRA DIG! Vi servar och reparerar ALLA bilmärken! Vi är ackrediterade och får ”släcka” 2:or som du fått på Bilprovningen! BROVÄGEN 32, STALLARHOLMEN • TELEFON 0152-405 56 • www.biltjänst.nu

Sonjas Hårateljé FRISÖR DAM & HERR

JULGRANAR

Välkomna

till Selaötorget! STALLARHOLMENS TOBAK GODIS • LÄSK • G LASS TI DN I NGAR • LE KSAKE R

Vi hyr ut lokaler och lägenheter i Strängnäs, Stallarholmen och Mariefred

ÖPPETTIDER: MÅN–FRE 9–19 LÖR 10–19 SÖN STÄNGT

073-895 24 19 0152-25294

www.hfforvaltning.se

6 GILLA STALLARHOLMEN

Välkommen till Din butik!

Öppet fre mån–

073-677 05 46

Extra öppet inför jul 5–6, 12–13, 18–22/12 kl 12–17 Förbeställ gärna dina julgrupper & buketter. Solakers@telia.com alt. 070-546 06 75

ÖSTAVÄGEN 9, 645 62 STALLARHOLMEN

OHLSSONS HEMBAGERI

ÖPPET: MÅN–TOR 8–17, FRE–LÖR 9–21, SÖN 10 –17. Tel: 0152-71 08 19 076-206 97 79 Östavägen 9A Ohlssons AB

• Svensk klassisk massage • Bindvävsmassage • Djupgående tekniker • Idrottsmassage • Kostrådgivning • Andningsinstruktör • Laser www.mälarsund.se DALKARLSVÄGEN 2, GAVELN STALLARHOLMEN

Tel: 070- 67 162 49


FÖRETAGARE PÅ HEMMAPLAN

Kom och rid Islandshäst!

Turridning • Ridskola • Privatlektioner • Företagsevent Det finns lediga platser kvar på ridskolan till vårterminen!

Vi gör din vardag enklare!

r L ä s m e vå r och om oss het på m verk sa st. se

islands

he

Mantu Service finns i Stallarholmen och erbjuder en stor bredd av tjänster med allt från städning och trädgårdsarbete till snöröjning och transport. Vi är ett stort team där alla har sina specialiteter.

Edeby Gård | Johanna Elgholm Islandshästutbildning www.islandshest.se | 0152-454 46 | stallet@islandshest.se

VÅRA TJÄNSTER:

RödaKorset i Stallarholmen och Mariefred

Hemstädning • Trädgårdsarbete Flytthjälp • Transport

Stöd Röda Korset och ge oss av din tid några timmar i veckan!

Röjning av förråd & källare, garagerensning, kontorsstädning, storstädning, sanering efter brand, fönsterputs, trädfällning, häckbeskärning, snöröjning, möbeltransporter, bud …

ÖPPETTIDER:

Kupan Mariefred ons–fre 12.00–16.00, lör 11.00–15.00 Café Solvändan Mariefred mån–tor 9.00–14.00 Stickcafé Stallarholmen tis 10.00–12.00. Du väljer själv när och hur mycket du kan medverka! Välkomna! Staffan Andrén, ordförande 070-268 03 01

Mantu Service AB • Roxana Lerche • Krågesta, Stallarholmen www.mantuservice.se • info@mantuservice.se • 073-034 45 12

www.redcross.se

STALLARHOLMEN

LÄNGTAR DU REDAN TILL NÄSTA GOLFSÄSONG?

BLI MEDLEM HOS OSS I STALLARHOLMEN! Mejla oss för mer info: helene@upplevnorrby.se

BOKA REKLAMPLATS PÅ NORRBY GOLFBANA Kontakta oss på helene@upplevnorrby.se

helene@upplevnorrby.se

070-294 28 85

Norrby Golf GILLA STALLARHOLMEN 7


Gula Industrihuset

www.gulaindustrihuset.se

VI FINNS I GULA INDUSTRIHUSET

INDUSTRIKÄNSLA ATELJÉ, BUTIK, KONTOR ELLER LAGER? Unika lokaler finnes i Gula Industrihuset. Från 2 kvm upp till 102 kvm. För mer information ring 070-867 30 03

0707 54 66 94 viktoria@loppberga.se Brogatan 21 Stallarholmen Gula Industrihuset, Stallarholmen

SEMESTERSTÄNGT:

26 nov–26 dec

JULSPECIAL KÖTTBUTIKEN MILLERT & DAHLÉN

ÖPPET: Fre 27 dec kl 16–19

Lör 28 dec–sön 29 kl 13–19 Mån 30 dec kl 16–19 STÄNGT: Tisdag 31 dec ÖPPET: Ons 1 jan kl 13–19

Den lilla butiken med det stora julsortimentet - allt som julen hör till. Rimmad Nibbleskinka, sörmländsk vildsvinsskinka, vildsvinsprins, blodkorv, lagd presssylta, pastejer å sånt, rökt kött på vilt, fläsk och får… Plus mycket mycket mer… Psst... Boka även nyårsmaten, oxfilén, hjortsadeln, sikrommen från Ångermanälven, eller andra önskemål!

Välkommen!

0152-170 00

ÖPPETTIDER: Fre 12–18, Lör 11–15 Före jul tis–fre 12–18 Före nyår tors–fre 12–18 beställ: kottbutiken@gmail.com

och Bli medlem nu ut! träna fritt 2019

Tel: 070-735 43 91

VI STÄDAR DITT HEM

Träningskort och priser Årskort 2 800 kr (Senior 2 390 kr) Halvårskort 1 650 kr (Senior 1 445 kr) Autogiro 245 kr/mån (Senior 199 kr/mån)*

Nöjd kund är vår kvalitet! För en renare känsla!

*12 mån bindningstid därefter löpande månadsvis till uppsägning sker.

Erbjudandet gäller 21/11 tom 20/12 2019. Senior 60 år och äldre

Lena med personal

Välkommen till Nyckelgym! Mer info på www.nyckelgym.se eller kontakta oss på mail: nyckelgym@hotmail.com telefon: 0705-18 96 75

Vi finns i Gula Industrihuset, Brogatan 21

070-652 81 64 • www.vips-lena.se • lena@ivehult.se

VI ÖNSKAR ALLA KUNDER EN

HÄRLIG ADVENT Ring 070-345 77 64 om du vill veta mer om våra städabonnemang!

HEMSERVICE

Vaccinationer Kvällsöppet

Distriktssköterskan Drop-in öppet

Helgfria onsdagar

Mån, tis, ons & fre

Drop-in 17.00 - 19.00

08.30 - 10.00 & 13.00 - 14.00

strangnasvaccin.se - distriktsskoterskan.com 8 GILLA STALLARHOLMEN


Rimstuga och återbruk på gulans julmarknad En julmarknad som bygger på traditioner blandat med kreativa inslag – det är vad årets projektgrupp ser framför sig. Besökarna kan förvänta sig både unika hantverksprodukter, återbruk, rimstuga, underhållning och goda dofter och smaker. Den kreativa julmarknaden har gjort sig känd för sin höga kvalitet och årets julmarknad är inget undantag. Här kommer säljas allt från charmiga julbockar av granris till väskor och kläder av återbrukade jeans. I år är det Barbro Lind, från Barbros Bod, som håller i trådarna tillsammans med vintagebodens Kersti Olin, uppbackade av en arbetsgrupp med ytterligare 6–7 personer. – Vi vill se en väl sammanhållen marknad med tät jul-

stämning. Det ska dofta från granris, lysa från sprakande eldar och smaka gott från det som Köttbutiken, Sjöbris, Printz bageri och flera andra har att erbjuda, säger Barbro och Kersti. Unga Företagare har blivit ett välkommet inslag på de kreativa marknaderna, och i år kommer en handfull UFföretag att finnas med på marknaden. De kommer bland annat sälja secondhand-kläder, en miljövänlig silikon som man

använder istället för plastfolie och ett fiffigt fläckborttagningsmedel. Ett par nyheter för året är att det kommer finnas granförsäljning på plats och att en dragspelare kommer mingla runt på marknaden och höja stämningen. En annan nyhet är en rimstuga där besökarna kan få hjälp med sina julklappsrim. Det är ingen mindre än Hans Christian

Nygårdh som håller i den. Han är känd som en av våra främsta korsordsmakare i tidningar som Svenska Dagbladet och Vi och är numera Stallarholmsbo. – Vi hoppas att många passar på att köpa julklappar nu när de får chansen att hitta något som är speciellt. Och så får de ju hjälp med rimmen också. Det är en tradition som är rolig att bevara, är Barbro och Kersti överens om.

KREATIVA JULMARKNADEN i Gula Industrihuset Lördag 30 november kl 10.00–16.00 Arrangeras av Drömfabriken

Bye bye, förskolemoduler TEXT & FOTO: STEFAN SEIDEL

Det var i mitten av 2017 som det larmades om mögel i ett av förskolans hus. Renoveringsprojektet blev mer omfattande än man tänkt sig, men efter mer än två år har de 27 ersättningsmodulerna nu fraktats bort och barnen flyttat tillbaka in i tegelhuset. Det var ingen lätt start för Susanne Karlsson som tillträdde som förskolechef i augusti 2018 (sen 1 juli har hon titeln rektor). Barnen fick först flytta ut till Stenfasta (Stadsmissionens kursgård) för att sedan flytta till paviljonger vid sporthallen när de var klara. – Det var kallt när man skulle från den ena modulen till den andra. De var bara hophållna med metallister, säger Susanne. Inflytten till tegelhuset ägde rum i slutet av oktober. Det är fortfarande ganska rörigt i vissa korridorer och rum, med bland annat hyllor som väntar på att komma på plats, men innan jul ska allt vara klart. Det har blivit

bra, konstaterar rektorn. – Vi har tänkt mycket på inomhusmiljön. Vi har fått golvvärme och det är tjockare ljudabsorbenter i taket vilket gör att det blivit en helt annan lugnare atmosfär, säger Susanne. Miljömedvetet En annan positiv konsekvens har varit att man nu skaffat in nya pedagogiska material, när de gamla behövt kasseras. – Vi försöker göra mer miljömedvetna val och vi har till exempel inte plastleksaker på samma sätt, berättar Susanne Karlsson. Runt 170 barn går på de tre förskolorna, antalet anställda är

cirka 40, och den kull som kommer till förskolan varje år består av runt 30–35 barn. Nu när man har tillgång till röda skolan, Växthuset, kommer lokalerna räcka till i många år framöver enligt rektorn. Mer tid för verksamhet Med lokalerna på plats kan rektorn och hennes anställda nu fokusera mer på innehållet i verksamheten. Vad är högst upp på dagordningen? – Vi kommer intensifiera arbetet med planen mot diskriminering och kränkande behandling, som är en del i våra styrdokument. Vi som arbetar i förskolan ska också titta mer på våra egna normer och vad vi har med oss i ryggsäcken. Vi behöver fundera över stereotypa könsmönster, till exempel varför pojkar leker med bilar i ett hörn och flickor med dockor i ett

Susanne Karlsson, rektor för Stallarholmens förskola.

annat och hitta sätt att utmana dem. Vi ska titta med normkritiska ögon, resonerar rektorn. Ett annat prioriterat område är språket. – Vi vill skapa en röd tråd som sträcker sig hela vägen från det att barnet är ett år till att de lämnar skolan. Ett utvecklat språk är jätteviktigt – med ett bättre språk kan vi också öka kommunikationen och bland annat minska konflikterna. Det långsiktiga målet är att barnen sen ska klara sig bättre i skolan, genom ökad språkmedvetenhet, avslutar Susanne. GILLA STALLARHOLMEN 9

ILLUSTRATION ANNSOFI PETRINI

TEXT & FOTO: EVA HULTÉN


Nu tänder Solåkrabyn tusen adventsljus FOTO: LILLAN GUSTAVSSON TEXT: KUKKAMARIIA VALTOLA SJÖBERG FOTO: PETER ULLBERG

Hantverk, levande musik, fika och tusen marschaller formade som spiraler, stjärnor… vad blir det? Ljusfest hos Solåkrabyn den 29 november! – Det är en upplevelse utöver det vanliga och det är en magisk känsla att köra upp för krönet och se alla ljusen lysa upp mörkret, säger Karin Broman.

Kari Larsson jobbar i snickeriet och håller på att slipa en smörkniv.

Björn Åhman, kock på Solåkrabyn, förbereder lunchen. 10 GILLA STALLARHOLMEN

Vi är på plats för att lära oss mer om både ljusfesten och Solåkrabyns verksamhet och vi upptäcker snabbt att det finns mycket att ta in. Men hur började egentligen allt? För 50 år sedan startades en föräldraförening i Järna som inriktade sig på att ge en meningsfull och bra boende- och arbetssituation för deras egna barn. – Föräldrarna såg att barnen med medfödda funktionsnedsättningar behövde få en välfungerande verksamhet som vuxna och det fanns inte på den tiden, berättar Karin som arbetat på Solåkrabyn i 31 år. Idag finns verksamheten både i Järna och Stallarholmen och det är alltså vuxna personer med medfödda funktionsnedsättningar från hela Sverige som erbjuds möjlighet att bo och arbeta på Solåkrabyn. Idag finns det 23 arbetstagare och 9 medarbetare som utgör den dagliga verksamheten på Selaön. Plats för möten – Här i Stallarholmen gör vi mycket hantverk, både i textil och trä, men vi jobbar också med djur och vedhantering, säger Karin. Det är sakerna som arbetstagarna producerar till vardags som erbjuds till för-

säljning på ljusfesten. Men själva orsaken till festen är inte i första hand att sälja saker, utan helt andra värden. – Det viktigaste är att vi öppnar upp vår verksamhet så fler får ta del av det vi gör. Orsaken till att vi en gång i tiden startade ljusfesten var just att vi ville vara en plats för möten mellan människor, berättar Karin. Tanken är alltså både att Solåkrabyn själva har en återkommande fest men också att erbjuda Stallarholmsbor möjlighet att komma och umgås tillsammans med arbetstagare och personal. – Förutom att vi har försäljning av det arbetstagarna producerat kommer det finnas fika i caféet, levande musik och dessutom en spännande överraskning som innehåller både ljus och värme, säger Karin. Hantverk och djur För att vi ska få en inblick i det vardagliga arbetet går vi runt på området och besöker både textilverkstaden, tittar på vedhanteringen, träverkstaden och djuren. – Vi har både kaniner, hästar, får, getter, höns och vaktlar, säger Karin och berättar att arbetstagarna är med i varje


I snickeriet jobbar också Lotta Ask, här synbart nöjd med sin smörgåsbräda.

del av processen med att till exempel ta tillvara ullen från fåren, men även att sköta djuren. Vi ser hur en arbetstagare och en medarbetare arbetar med att flytta en kompost, hur andra skapar smörknivar och trasmattor. Här finns skaparlust och det syns på alla färger och former som växer fram. Det blir också tydligt att verksamheten utgår från arbetstagarnas lust och förmågor. – Vi är inte särskilt effektiva här. Det är inte så vi jobbar. Vi utgår från de behov som våra arbetstagare har, det ska vara deras vilja som styr, säger Karin.

Ett tjugotal får finns på Solåkrabyn.

Vara sig själv I Solåkrabyns kärnvärden pekas särskilt ut att det är extra viktigt för personer med funktionsnedsättning med gemenskap för att det ger trygghet, glädje och möjlighet att vara den du är. – För oss är fest en del av året. Det skapar en känsla för det som är viktigt och vi vill gärna gestalta vackert med fina dukar, god mat och vacker dekoration, berättar Karin. I verksamheten känns den sociala samvaron väldigt tydligt. När jag och fotografen Peter är på plats är det många som vill veta varför vi är där och berätta om

En liten del av utbudet i Bymagasinet som håller öppet kl 9–16 dagtid (lunchstängt 12–13).

både vad de gör och språka med oss om allt möjligt. – Det finns så många trevliga människor att prata med, säger en arbetstagare som arbetar i köket på Solåkrabyn, och där kan vi bara hålla med. En ljusfest på den här kreativa platsen där man både får uppleva vackra marschallformationer och vara tillsammans med trevliga människor… det låter som en oemotståndlig tanke. Jag vet att jag kommer finnas på plats för att festa tillsammans med de andra i de tusen ljusens sken.

Efterlängtad fikapaus. På de främre stolarna sitter Lotta Karlsson, Mattias Jirve, Fabian Christoffersson och Mattias Senning.

GILLA STALLARHOLMEN 11


I höstkantarellernas

Julen – mer än Kalle Anka

V

”Jag och ungdomsgruppen i församlingen önskar er alla en riktigt välsignad och fridfull advents- och jultid”

Julinsamlingen 2019 Årets julinsamling (tidigare julkampanj) handlar om de orättvisor och övergrepp som en flicka drabbas av bara för att hon är flicka. Det kan vi aldrig acceptera. Vi lever alla under samma himmel och har samma rättigheter. Varje flicka har rätt till ett värdigt liv. Act Svenska kyrkan stödjer humanitära insatser och projekt över hela världen för att stärka flickor och kvinnors rätt till god hälsa, värdighet och makt över sitt eget liv. Mer än … 780 miljoner människor över 15 år kan inte läsa. 2/3 av dem är flickor och kvinnor. 30 000 flickor, under arton år blir bortgifta 10 000 flickor könsstympas … varje dag. Miljontals flickor i världen lever under förtyck och utsätts för hot, våld och övergrepp – bara för att de är flickor. Vi kan aldrig acceptera att fattigdom och normer ger flickor sämre förutsättningar för ett värdigt liv. 12 GILLA STALLARHOLMEN

i sitter runt bordet i barnlokalen, det är novemberlov och ungdomsgruppen har haft övernattning i församlingshemmet. Vi har tillverkat dopfiskar att dela ut till de barn som döps i församlingen, pratat om fisken som en kristen symbol och dopet. Vi har ätit tacos, spelat pingis, sett på film, bett afton- och morgonbön. Nu ska vi prata om advent och jul, förväntningar och vad vi har för traditioner. Vi börjar med att tänka enskilt. Alla gör en mind map, det tänks, småpratas lite och så går vi ett varv och delar med varandra. Någon börjar: Jul är min favorit högtid, sen lägger sig en stämning i rummet där vi alla fyller i, det ska vara glögg med pepparkakor och ädelost, hemlagade köttbullar, samlas med familjen, vi äter godis men inte knäck för det kan inte mamma göra men vi bakar pepparkakor. Allihop av oss har skrivit om julgran, tomtar, paketöppning i olika varianter och Kalle Anka. Så djupnar samtalet när någon säger att man hoppas att det inte blir bråk. Någon annan fyller i att det är jobbigt för dem som har det svårt t ex med I julinsamlingen – som startar vid första advent och pågår till trettondag jul – kan du vara med i kampen för varje flickas rätt att kunna påverka sin framtid. Alla ska ha rätt att själv få välja med vem de vill leva sitt liv. Alla äger rätten att bestämma över sin egen kropp. Vi lever alla under samma himmel och har samma rättigheter. Swisha din julgåva till 900 1223. Tack! Källa: Svenska kyrkan

Luciakonsert Fredag 13 december kl. 18.00 Toresunds kyrka Elever från Stallarholmsskolans luciatåg, Mariakören, instrumentalister Lotta Bergil och Ulla Wester

alkoholen eller sitter ensamma. Vi fortsätter att dela och pratar lite om julens budskap. Det är dags att avsluta och gå ut och äta sopplunch när någon säger, men viktigast är ju att man får vara med dem man älskar, allt det där runt i kring är tradition och gör det extra mysigt. Traditioner, gemenskap, oro för hur det skall gå, förväntan och hopp. Allt ryms i advents- och jultiden. När du tänder din adventsstjärna och börjar förbereda dig inför julen. Påminn dig då om att adventstiden är en glad tid när vi väntar på att fira att Jesus föddes. Ordet advent betyder ankomst – vi väntar på någon som ska komma. Advent och jul som är festen och glädjen över att Gud för två tusen år sedan i en liten håla i Mellanöstern föddes för att vi i Stallarholmen (inte vilken håla som helst) skulle tända ljus och stjärnor, äta pepparkakor, hugga julgranar, trassla med paketsnören och mycket mer. Jag och ungdomsgruppen i församlingen önskar er alla en riktigt välsignad och fridfull advents- och jultid. Ungdomarna i ungdomsgruppen och Marina, Eva och Anna

In i den kristna gemenskapen välkomnar vi Knut Fredrik Gustaf Kjellin som döptes den 19 oktober i Toresunds kyrka. Föräldrar till Fredrik är Jenny och Gustaf Kjellin. Familjen bor i Stallarholmen.


Tre månader som kyrkoherde Vad ser du som största utmaning?

Puzzelbiten – Kyrkoåret och dess färger

K

yrkan har skapat en egen kalender, kyrkoåret, eller kyrkåret. Den handlar bland annat om Jesus liv, död och uppståndelse. Varje söndag och helgdag under kyrkoåret har sitt namn, sitt tema och sina bibeltexter. Kyrkoåret börjar första advent, man kan säga att det är kyrkans nyårsdag, sista söndagen på kyrkoåret är domssöndagen, helgen innan första advent. Kyrkoåret har olika färger och dekoration. Det syns på textilier, blommor och på prästens kläder. Kyrkoåretsfärger är: Vitt – som symboliserar glädje och renhet, känslor som lyfts fram under första advent, jul och tiden efter påsk. Violett eller lila – är botens och ångerns färg. Den symboliserar förberedelse och syns därför under advent i väntan på julen och under fastan i väntan på påsken. Grönt – symboliserar hopp, växande och mognad. Det handlar om att växa andligt och hitta en djupare mening i sin tro. Grönt används under stora delar av trefaldighetstiden (juni–november). Rött – blodets, kampens och martyrernas färg är röd. Den används vid de helger som påminner om apostlarna. Den röda färgen symboliserar också Den helige Anden. Svart – svart är sorgens färg och används i kyrkan på Långfredagen till minne av Jesu korsfästelse och död. Marina

Det gäller att orka och våga stå upp för att vara kyrka på ett klokt sätt och fundera på vad som skiljer en kyrka från någon annan förening.

Vad innebär det då att vara kyrka?

För mig innebär det att med mod och hjärta sprida evangeliet om Jesus. En gemenskap där människor träffas i bön och lovsång och tillsammans söker Guds vilja.

Varför behöver vi Gud?

Jag som kristen behöver den gemenskap som Gud skapat, för mig är att vara kristen inget privatprojekt. Jag får genom min tro min stund på jorden förklarad. Men Gud behöver oss också, relationen med Gud är ömsesidig. Gud har inga andra händer än våra!

Har du någon favoritsöndag under kyrkoåret?

Varje söndag har sin tjusning eftersom de speglar livet. Men om jag räknar bort påskdagen så gillar jag 3:e söndagen i fastan som handlar om kampen mot ondskan och fastlagssöndagen som handlar om kärlekens väg. Att vara kristen innebär att i sin vardag söka Guds vilja, att se Gud i allt, kämpa för det goda och vara kärleksfull mot sin omgivning.

Har du något motto?

”¡La vida no es esperar a que pase la tormenta, es aprender a bailar bajo la lluvia!” Eller på svenska; ”Livet består inte av att vänta ut stormarna. Det handlar om att lära sig dansa i regnet!” Det kan inte bli fel – bara annorlunda

Du läser mycket. Har du några boktips?

Folk med ångest av Fredrik Backman, den är både tragisk och rolig men väldigt bra Jesus av James Martin, där man får följa i Jesus fotspår. Boken är en utmaning men läsvärd. Vid floden Piedra satte jag mig ned och grät av Paulo Coelho, en av de böcker som berört mig mest. En av mina favoritförfattare är Carlos Ruiz Zafón.

Har du några dolda talanger?

Jag är hyfsat händig och har bl a renoverat ett helt kök och sytt en folkdräkt. Anna Särnå och Eva Sköld

Vad har du för vision med Stallarholmens församling?

Vi ska leva i veckan det vi sjunger på söndagen.

I början av december flyttar ni in i prästgården på Ytterselö. Vad har vi för planer och tankar för prästgården?

Nya öppettider på församlingsexpeditionen: Tisdag kl. 9–11 Onsdag kl. 13–15 Torsdag kl. 9–11

Först och främst ska det ju bli vår bostad men vi vill också att det ska bli ett hus för församlingsborna, en naturlig mötesplats för alla generationer. Det finns tankar på allt från tacosfredag och trädgårdsfest till kyrkorådsmöten och ungdomskvällar. Trädgården ska bli en oas där min man Ulf kan plantera och odla och jag har redan sett ut mellan vilka träd jag ska hänga min hängmatta.

svenskakyrkan.se/stallarholmen är adressen till vår webbplats! Här hittar du mer information om vårt församlingsarbete! GILLA STALLARHOLMEN 13


Välkommen till kyrkan i advent och jul Första advent 1 december Högmässa kl. 16 i Överselö kyrka, Marina Balado Andra advent 8 december Mässa kl. 16 i Överselö kyrka, Marina Balado Luciadagen 13 december Luciakonsert kl. 18 i Toresunds kyrka. Elever från Stallarholmsskolans luciatåg, Mariakören, instrumentalister under ledning av Lotta Bergil och Ulla Wester Tredje advent 15 december Mässa kl. 16 i Överselö kyrka, Marina Balado Fjärde advent 22 december Mässa kl. 16 i Överselö kyrka, Ola Orwinger Julafton 24 december Samling vid krubban kl. 10 i Toresunds kyrka, Marina Balado Julbön kl. 17 i Toresunds kyrka, Marina Balado Juldagen 25 december Julotta kl. 7 i Toresunds kyrka, Marina Balado Annandag jul 26 december Mässa kl. 16 i Franciskuskapellet, Marina Balado Söndagen efter jul 29 december Högmässa kl. 16 i Överselö kyrka, Marina Balado Nyårsafton 31 december Nyårsbön kl. 16 i Ytterselö kyrka, Marina Balado svenskakyrkan.se/stallarholmen | 0152-346 40

14 GILLA STALLARHOLMEN


PORTRÄTTET

CHRISTINE BLOMQVIST GYLLBY

Från förskollärare till fullfjädrad företagare TEXT & FOTO: MARIA PRINTZ

Att sy ihop en intervju med Christine en vardag vid lunchtid är knepigt, och om det inte kan ske på Megs Kök & Trevligt i Malmby är det skvatt omöjligt. – Vill du se hur jag bor kan du ta nycklarna och åka hem och titta själv. Jag jobbar! Möt en hårt arbetande företagare som är – Jag fick ett otroligt fint mottagande, rakt på sak, ständigt med en hand i någon berättar Christine. gryta på språng mellan kök och kontor. Christine Blomqvist Gyllby är en arbetsLärarplugg myra som lekt restaurang redan som liten, Christines föräldrar tyckte att hon skulle som undrar när hon ska bli vuxen och när satsa på ”ett riktigt yrke” så hon läste till någon ska komma på att hon i verkligheförskollärare, något som var bra i teorin ten inte kan allt. men inget för Christine. I stället blev det Det är tisdag vid lunchtid och parsnabbt in i krogvärlden. Under några keringen till Megs Kök & år testade Christine både Trevligt i Malmby är fullfinkrog, nattklubb och stor”Min största fördel packad. Inne i värdshuset skalig catering och långsamt som företagare är luktar det gott av mat och började en egen idé ta form. nog att jag aldrig kaffe. Klirr av porslin, disk– Jag tänkte att det borde dragit mig för besvär maskinens trogna väsande, finnas utrymme för mer peroch jobbigheter, all- sonlig catering helt enkelt, den typiska dunken när hutid sett möjligheter ven dras ner och maskinen där den som beställer känner snarare än problem.” att jag som arrangör lyssnar startar om och om igen. Skratt och sorl blandas med på just den här kundens speknarr i trägolven och persocifika önskemål. nalens snabba rörelser bakom kassa och Under en intensiv arbetssommar 1994 stekbord. På menyn idag: Bagarns Fresmötte Christine sin första man, Anders, telse och Chili Con Carne. som hon fick två barn med, Felicia och Oscar. De blev ett par som hjälpt och Selfmade stöttat varandra både yrkesmässigt och Det här är Christines arbetsmiljö, och hon privat även efter att de gått skilda vägar. har skapat varenda uns av den själv, från 1996 var det dags att omsätta de egna fastighetsaffären till inredning och stämtankarna i verklighet och med nyfödda ning. Jag tar trappan upp till kontoret, Felicia på armen köpte Christine huset Christine är upptagen i ett telefonsamtal, där Megs i Stallarholmen då låg och tog tecknar åt mig att hämta två koppar kaffe över verksamheten. Hur Megs blev Megs och möta henne i konferensrummet. Raka är ett typiskt exempel på hur en pragbesked, effektivitet och många bollar i matisk, uppfinningsrik egen företagare luften. skapar en historia som växer till ett varuChristine föddes 1968 i Smedjebacken märke. där båda föräldrarna arbetade på Atlas Copco. Att flytta till Södertälje var nerPåhittad story vöst, att börja ny skola i klass 8, jätteläsJa, vem är egentligen Meg undrar jag? kigt. Dagen för skolstarten knackade det – Det är initialerna i de två kvinnorpå dörren hos familjen Gyllby. ”Hej, är nas namn som startade verksamheten, det du som ska börja i vår klass, vi kan men jag hittade helt enkelt på en story då göra dig sällskap om du vill”, säger en jag hittade en bild på en kvinna som jag kille i hennes ålder. ramade in och kallade henne för Meg,

Christine med sin pyntande dotter Felicia vid sin sida.

skrattar Christine. Efter Megs i Stallarholmen har Christine utvecklat sitt företagande på en mängd olika platser i kommunen. Med målmedvetenhet och ibland med lite tur har hon lagt vantarna på möjligheterna att leverera måltider och att anställa nyckelmedarbetare. Att få barn nummer två, ligga i skilsmässa och ha det körigt på jobbet stoppade henne inte, snarare tvärtom. – Min största fördel som företagare är nog att jag aldrig dragit mig för besvär och jobbigheter, alltid sett möjligheter snarare än problem, säger Christine när jag frågar hur hon klarat alla utmaningar. Företagarmotor Du är ordförande i vår lokala Företagarna, vad betyder företagande och organisationen Företagarna för dig? – Att ta på mig ordförandeskapet var ett sätt att skaffa mig ett nytt ”rum”, en ny kontaktyta som jag främst använder till att bekämpa hinder för företagsamhet. Vad gör du när du inte arbetar? – Jobbet finns alltid i mina tankar, jag inspireras av allt jag ser, dessutom snackar jag jobb hela tiden med min man Johan, som också är företagare. Men nån gång måste du väl släppa? – Ja, när jag ser en handbollsmatch (Christine är gammal handbollsspelare) eller när jag går i skogen, och jag ska förresten ta jaktlicens! Tiden för vårt samtal är slut, jag summerar i mitt huvud. En erfaren yrkeskvinna med ett avundsvärt självförtroende, och beslutsamhet som räcker till fler än henne själv. En nutida Pippi Långstrump med en devis i stil med ”det har jag aldrig provat, så det går säkert bra”. Undrar om hon skulle hålla med mig? GILLA STALLARHOLMEN 15


BYGGA BO

Berg & Stenspräckning

VI LÖSER DET! Hos oss kan du hyra alla maskiner du behöver för ditt bygg- eller renoveringsprojekt.

LARMVÄGEN 2 STRÄNGNÄS • INFRAVÄRME TILL UTERUMMET? • HJÄLP MED ELINSTALLATIONER? • LADDSTOLPE TILL ELBILEN?

Tel 0152-158 80

Fönsterrenoveringar Tapetsering Allt inom måleri

VI KAN HJÄLPA ER MED DET MESTA!

Rotavdrag

Ombyggnationer Tillbyggnationer Nybyggnationer

Det blir jättebra!

Tel: 0159-105 26 eller info@metab.nu

Andreas 070-344 05 35 andreas@johnemark.se

ristamaleri@gmail.com

Kristian Åmark 070-661 66 86 amarkbyggare@live.se

VI UTFÖR SKOGSGALLRING!

www.johnemark.se Boka ett kostnadsfritt hembesök idag! Säljer och reparerar värmepumpar.

Allt inom måleri • NYPRODUKTION • FÖNSTER • RENOVERING

RING 070-586 02 16, 0159-200 01 FREDRIK KLINGSPOR Hista säteri fredrik@hista.se

RÄTT TID, RÄTT PRIS, RÄTT UTFÖRT!

ROTAVDRAG

Ring: 070-361 88 45

Micke Lagerman | 070-954 91 51

www.lagermanskyl.se

SERVICE OCH REPARATION AV MASKINER. FÖRSÄLJNING AV KUBOTA-TRAKTORER • Lantbruk • Entreprenad • Skogsbruk • Grönytor • Även AC-service på alla slags fordon

Nybyggnation Tillbyggnation Sedan 1995 070-338 30 89 www.wretstrombygg.se

16 GILLA STALLARHOLMEN

Stallarholmen

Brovägen 32, 645 62 Stallarholmen Anders Kjäll 070-344 40 35 maskintjanst@sverige.nu


BYGGA BO

30% RABATT

Snickeriarbeten Inomhussnickerier Golv Lister Foder Innerväggar

Hemomsorg

Kök

BADKAR – HANDDUKSTORKAR OCH ANNAT FÖR BADRUMMET Langenfeld Gamla Tegelbruket 08-702 07 75

Montering Renovering

Vi finns till för Dig!

Fasader

Panel Tilläggsisolering

070-570 11 47 | www.alltjanster.se

HEMOMSORG ÄR ROLIGT! Följ oss på #HÄR Hos oss får du: 3 God omvårdnad och service. 3 Ett personligt bemötande. 3 Små arbetslag där du känner igen medarbetarna.

Telefon: 0152-71 20 00 Hemsida: www.oliviahemomsorg.se E-post: hemomsorg-strangnas@olivia.se Vårt kontor i Stallarholmen finns i Gula Industrihuset.

Nu bygger vi Sveriges största solcellspark! 50 000 solpaneler ska monteras längs E20 vid Härad utanför Strängnäs. Det är HSB Södermanland som har gett EnergiEngagemang uppdraget att bygga parken. De kommer ge alla sina bostadsrättsföreningar möjlighet att köpa andelar i parken. – Det är fantastiskt roligt att HSB väljer att göra en så här stor och helhjärtad satsning som ligger helt rätt i tiden. Nere på kontinenten är det betydligt vanligare med stora solcellsparker och nu är det dags för Sverige att komma ikapp, säger Johan Skördare, vd EnergiEngagemang. I mars 2020 påbörjas byggandet av den 45 hektar stora solcellsparken. Parken kommer att ligga längs E20 väster om Strängnäs och byggs i två etapper. När den är färdigbyggd kommer den ha en total installerad effekt på 20 megawatt och en elproduktionskapacitet på 18 000 MWh, vilket motsvarar årselanvändningen för 7 500 lägenheter.

TEL: 0152-301 00 MAIL: info@energiengagemang.se

www.energiengagemang.se

V il l d u g ga en s ock å by a rk , e ll e r s o lc e ll s p a n e le r p å s ä tt a s o lp d it t ta k? oss! K o n ta k ta

GILLA STALLARHOLMEN 17


DET HÄNDER I DECEMBER

LÖRDAG 23/11 Pianoafton med Dag Achatz till förmån för flygelinsamling till Mälsåker. Överselö kyrka, 16.00. Biljetter 250 kr på Tickster. Mer info, Eva Hultén, 072-740 21 73. TISDAG 26/11 Sångsagostund. Vi läser och sjunger sagor om djur. För barn 1–3 år. Stallarholmens bibliotek, 9.20 TISDAG 26/11 Föredrag – En resa till dödslägret. I maj 2019 gjorde Kukkamariia Valtola Sjöberg en resa till Auschwitz. Hur är det att stå inför det ofattbara och hur ser vi till att det aldrig händer igen? Arr: ABF. Entre 20 kr, går till arbete med nazism. Mötesplats Stallarholmen, Gula Industrihuset, 19.00 ONSDAG 27/11 PRO anordnar bingo. Församlingshemmet, 13.00 ONSDAG 27/11 Släktforskarjour. Eskilstuna – Strängnäs släktforskarförening finns på plats och hjälper dig komma vidare i din släktforskning. Stallarholmens bibliotek, 16.00–19.00

SÖNDAG 1/12 Gudstjänst, första advent. Präst: Marina Balado. Överselö kyrka, 16.00

mans med de fyra dansgrupperna upp vad de lärt sig under terminen. Mötesplats Stallarholmen, Gula Industrihuset, 18.30

MÅNDAG 2/12 Sagostund på Eken. Bibliotekarien Veronica Holst Wiberg kommer och vi läser, sjunger och ramsar. Eken, 10.00

ONSDAG 4/12 Drömfabrikens filmklubb visar klassikern ”Blåsningen”. Filmklubben pågår fram till april 2020 med filmvisning en gång i månaden. Mötesplats Stallarholmen, Gula Industrihuset, kl 18.30. För mer info se: www.dromfabriken.net

MÅNDAG 2/12 PRO ordnar jullunch i församlingshemmet kl 13.00. Ingen paketauktion. Anmälan senast 25/11 till Gun via tel: 0152-122 46 eller mail: stallarholmen@pro.se MÅNDAG 2/12 BOOKworms. Bokcirkel för unga. Stallarholmens bibliotek, 15.00 MÅNDAG 2/12 Seniorpub. Enkel förtäring och underhållning. Se affischer på anslagstavlorna. Alla pensionärer är välkomna! Arr: SPF Seniorerna. Värdshuset Gripen, 18.00–20.00 TISDAG 3/12 Sagostund – Jul. Vi läser sagor om julen för barn 3–6 år. Stallarholmens bibliotek, 9.20

TISDAG 3/12 Grötlunch med väntjänsten. Församlingsvärdinnan Birgitta bjuder på kaffe och hembakta kakor. En kvartett från Scenkonst Sörmland ger programmet ”Vi sjunger in julen”. Arr: Stallarholmens församling och Drömfabriken. Församlingshemmet, 13.30 TISDAG 3/12 Drömfabrikens dansuppvisning. Ledaren Kim Gallardo visar tillsam-

Julklappstips! 10 % på ordinarie pris till 31/12. Oral-B Professional Care PRO 2700

LÖR–SÖN 7/12–8/12 Internationell workshop med fokus på den brasilianska kampsporten capoeira. Vänder sig till både nybörjare och proffs. Plats: Mötesplats Stallarholmen, Gula Industrihuset. Arr: Filhos de Angola och Drömfabriken. Mer info via hemsidan: www.dromfabriken.net TISDAG 10/12 Sagostund – Jul. Vi läser sagor om julen för barn 1–3 år. Stallarholmens bibliotek, 9.20

FREDAG 29/11 Ljusfest på Solåkrabyn. Vi tänder tusen marschaller. Musik och soppa i matsalen, bymagasinet håller öppet, grillad korv, glögg och pepparkakor, försäljning av hantverk. Solåkrabyn, 17.00–19.30

LÖRDAG 30/11 Dags för årets upplaga av Kreativ Julmarknad där vi hyllar det genuina hantverket! Handla era unika julklappar och njut av god mat och fika i den kreativa atmosfären i Gula Industrihuset. Arr: Drömfabriken. Gula Industrihuset, 10.00–16.00

FREDAG 6/12 Hembygdsföreningen arrangerar Julgröt på Hembygdsgården kl 18.30. Underhållning av Kersti Olin och Linn Ljungqvist. Anmälan till Ylva via tel: 070-495 25 45 eller mail: ylvatiger@gmail.com

TORSDAG 12/12 SPF Seniorerna bjuder in till Torsdagsträff. Årsavslutning med skolans luciatåg. Kaffe och lotterier. Anmälan till Kjell Ahnström via tel: 073-389 41 99 senast 8/12. Mötesplats Stallarholmen, Gula Industrihuset, 13.30 (OBS – tiden!)

LÖRDAG 21/12 Julkonsert – Vi sjunger in julen! Med skönsjungande gästartister, stämningsfull allsång, en go konferencier och välsmakande julfika. Med Lotta Bergils julorkester och allsång ledd av Ulla Wester. Arr Drömfabriken, plats: Mötesplats Stallarholmen, Gula Industrihuset. Biljetter 100 kr för vuxna, 50 kr för barn tom 17 år. Beställs via mail (ange namn och antal): stefan@dromfabriken.net

TISDAG 24/12 Samling vid krubban. Präst: Marina Balado.Toresunds kyrka, 10.00 TISDAG 24/12 Julbön. Präst: Marina Balado. Toresunds kyrka, 17.00 ONSDAG 25/12 Julotta. Präst: Marina Balado. Toresunds kyrka, 7.00 TISDAG 31/12 Nyårsbön. Präst: Marina Balado. Ytterselö kyrka, 16.00

FREDAG 13/12 Luciakonsert med Mariakören, Stallarholmsskolans luciatåg och instrumentalister. Under ledning av Ulla Wester och Lotta Bergil. Präst: Marina Balado. Toresunds kyrka, 18.00

Just nu skapar jag ...

Vitality Frozen/Star Wars

540:- 252:-

Ordinarie pris: 600:–

Ordinarie rdinarie pris: 280:–

MARIEFRED & ÅKER 0159-35 00 80 18 GILLA STALLARHOLMEN

@viviannesmyartshop | viviannes.se


För fler evenemang följ oss på Facebook: www.facebook.com/gillastallarholmen Följ även Stallarholmens Nätverks facebooksida: Vad händer i Stallarholmen?

DRÖMFABRIKEN Förening som ordnar kurser i musikteater, dans, bildskapande, capoeira, spanska m m. Även evenemang som Kreativ sommarmarknad och vintagefestival. Uthyrning av lokaler. www.dromfabriken.net

IF ACTIVERUM Ordnar 3 pass i veckan för ungdomar, vuxna & seniorer i sporthallen. StyrkeCore, tis 19.00–20.00. Tabata, tor 19.00–20.00. StyrkePuls, lör 09.00–10.00. Facebook: IF Activerum. www.activerum.com PRO STALLARHOLMEN Pensionärsförening. Anordnar bingo, sittgymnastik, kunskapslyft, kortspel, friskvård, resor, stavgång, qigong, medlemsträffar m m. www.pro.se/stallarholmen RÖDA KORSET Insamlingar, väntjänst på Thomasgården, café på vårdcentralen i Mariefred. Stickkafé på Dalkarlsvägen 2B tis kl 10.00, mer info via Inger Larsson, 0152-406 40. SATSAFRISKT Anordnar två motionspass i veckan för ungdomar, vuxna & seniorer på Mötesplats Stallarholmen, Gula Industrihuset.

ÅTERKOMMANDE

Danzy mån 19.00 & Core tor 19.00. Juluppehåll vecka 50–vecka 1. www.satsafriskt.com SELAÖ-TORESUNDS SKYTTEFÖRENING Anordnar träning i luftgevärsskytte. Tis & tor 17.30. Seniorer tor 16.30. Brovägen 32, samma hus som Biltjänst. https://idrottonline.se/ selao-toresundskf SPF SENIORERNA STALLARHOLMEN Pensionärsförening. Anordnar akvarell, bokcirkel, boule, bridge, canasta, dans, engelska, linedance, promenader, pubkvällar, medlemsträffar m m. www.spfseniorerna.se/stallarholmen

STALLARHOLMENS BIBLIOTEK Öppet mån 16.00–19.00, tis & tor 10.00–12.00, 13.00–16.00, ons 10.00–12.00, 16.00–19.00. Även utställningar, föredrag, teater m m.

STALLARHOLMENS BÅGSKYTTEKLUBB Träning ons kl 18.30–20.30. Lör kl 14.00–16.30. Sommarsäsong på Stallarholmens bågskyttebana, vinter i sporthallen. Anordnar tävlingar. www.stallarholmensbk.se

STALLARHOLMENS FÖRSAMLING Gudstjänster, öppen förskola, körer, ungdomsledarutbildning, konfirmation, sopplunch, väntjänst, dop, vigsel, begravning m m. www.svenskakyrkan.se/stallarholmen

STALLARHOLMENS HEMBYGDSFÖRENING Programverksamhet med aktiviteter som knyter an till bygden. Anordnar utställning och evenemang som skördefest och lunchkryssning. Hembygdsgård med museum. www.hembygd.se/stallarholmen STALLARHOLMENS SPORTKLUBB Fotbollsträning för barn & ungdomar (födda 2008–2009, 2010-2011, 2012-2013) och vuxna (A-laget, div 7). För tider: se hemsidan. Anordnar det årliga Stallarholmsloppet. www.laget.se/stallis VOLLEYBOLL Träning för barn och ungdomar årskurs 1–9, yngre i målsmans sällskap. Tis 18.00–19.30 i sporthallen. Mer info, Peter Hult, 070–373 96 79.

– Jag ger dig min tid och kunskap! Med Rodenstocks nya DNEye-teknik utnyttjar vi 100% av din synpotential och överför detta till dina nya glasögon. Carina Lönnqvist Leg. Optiker

Boka synundersökning redan nu på:

0152-175 65 Trädgårdsgatan 7, Strängnäs hallinsoptik.se | @HallinsOptik

Detaljerad information finns på svenskakyrkan.se/stallarholmen

Församlingshemmet Eken f.d. Öppna förskolan Måndag och fredag kl. 9–11.30 (terminsavslutning 16/12) Kyrkk(l)ockans kök (sopplunch) Torsdag kl. 12 (terminsavslutning 12/12) Väntjänsten – Grötlunch (trygghetslarm/hemtjänst) Onsdag 3/12 kl. 13.30–15.30

Franciskuskapellet Förbön för jordens barn Torsdag 5/12 kl. 13

Klostergården Mässa Torsdag kl. 18.30

Gudstjänster firas i Överselö kyrka där inget annat anges 1/12 Första advent Högmässa kl. 16, Marina Balado

HARJU

Hallins Optik Strängnäs:

Församlingskalendarium kalendarium

HÄLSA & HELHET ANNA-CARIN HARJU massage personlig träning motiverande samtal

PERSONLIG TRÄNING 580 KR FÖR EN TIMME 2 500 KR FÖR 5 TIMMAR

KLASSISK MASSAGE 380 KR FÖR 30 MINUTER 580 KR FÖR 60 MINUTER I samarbete med

8/12 Andra advent Mässa kl. 16, Marina Balado 13/12 Luciadagen Luciakonsert kl. 18, Toresunds kyrka 15/12 Tredje advent Mässa kl. 16, Marina Balado 22/12 Fjärde advent Mässa kl. 16, Ola Orwinger 24/12 Julafton Samling vid krubban kl. 10, Toresunds kyrka, Marina Balado Julbön kl. 17, Toresunds kyrka, Marina Balado 25/12 Juldagen Julotta kl. 7, Toresunds kyrka, Marina Balado 26/12 Annandag jul Mässa kl. 16, Franciskuskapellet, Marina Balado 29/12 Söndagen efter jul Högmässa kl. 16, Marina Balado

KONTAKTA MIG FÖR MER INFORMATION OCH TIDSBOKNING

31/12 Nyårsafton Nyårsbön kl. 16, Ytterselö kyrka, Marina Balado

070-652 21 09 harjuhalsaochhelhet@gmail.com Harju Hälsa & Helhet

GILLA STALLARHOLMEN 19


På väg hem...

Ladda med oss! Tryggt och säkert. Med en laddbox får du den snabbaste och mest säkra laddningen. Som helhetsleverantör hjälper vi dig hela vägen från planering till installation, så att din bil kan laddas tryggt och smart.

1 Varför är det säkrare att ladda med en laddbox? 2 Hur snabbt kan jag ladda min bil? 3 Vilken huvudsäkring behövs i min villa? 4 Vad kostar det att ladda min bil?

✓ Svaren på de vanligaste frågorna om elbilsladdning hittar du på hemsidan. Beställ din laddbox här

sevab.com/laddadinbil