Gilla Stallarholmen - November 2021

Page 1

NOVEMBER 2021

Bejublad konsert med Brudarna i byn

Kulturen –  BLINGBLING ELLER LIVSVIKTIG MOTOR?

”Kan inte sova. Jag är fortfarande ex­alterad över hur lyckad kvällen blev. Fullt med folk och bra stämning.”

> LIVSGLADA HÖNOR > ENVIS LÅNGLÖPARE > HISTORISK MÄSTARE


INGÅNG

Neutral? Inte ett dugg! som artiklar i feelgoodmagasinet Gilla Stallarholmen skapar upprörda känslor. Men i samband med förra månadens artikel om solcellssatsningen på Selaön hettade det till. Ett par läsare hörde av sig och tyckte att det var som en enda lång reklamtext för solföretaget. Någon tyckte att vi borde vara neutrala, ge båda sidor lika mycket utrymme utan att det syns i texten var sympatierna ligger. DET ÄR INTE OFTA

G på

SPÄCKAT HÖSTLOV! Stallarholmen är en bra plats för barn och unga när det kommer till lov­ aktiviteter. Höstlovet erbjuder ett pärlband av händelser under nio dagar: lan, dans, keramik, drama, pyssel, film och spökponny. Spana inkalendariet för mer info.

GILLA STALLARHOLMEN TEMA KULTUR Magasinet produceras av STALLARHOLMENS NÄTVERK ANSVARIG UTGIVARE: Jaakko Peltola, 0152-75 24 50 CHEFREDAKTÖR Stefan Seidel, 070-285 10 25 stefan@stallarholmen.info ANNONSERING Johan Ek, 073-502 82 50 johan.ek@stallarholmen.info

Kulturen betyder

I REDAKTIONEN

LÖRDAG 16 OKTOBER 2021. Jag

FRÅGAR NI MIG SÅ går

det inte att leva sitt liv med neutralitet som ledstjärna. Oavsett om vi pratar om en alarmerande klimatkris, om rasism eller homofobi så måste vi ta ställning. Vi måste välja att engagera oss för att minska utsläppen och rädda klimatet. Vi måste stå upp för alla människors lika värde.

STEFAN SEIDEL 2 GILLA STALLARHOLMEN

Kulturnämndens verksamhetsplan 2022-2024. Vi är flera inblandade. Jag tänker mycket på det inledande och som jag menar det viktigaste målet: ”Strängnäs kommun erbjuder invånare och besökare ett attraktivt och tillgängligt kulturutbud i samverkan med civilsamhället och externa aktörer.” Det är ett uppdrag som innebär ett stort ansvar och kräver hårt arbete. Jag tänker på alla förunderliga människor i kommunen som engagerar sig och är delaktiga och kreativa i någon av de över 40 kulturföreningar, 8 studieförbund, bygdegårdar och på mötesplatser i Mariefred, Stallarholmen och Åker. Vad vore Strängnäs kommuns kulturutbud utan dem? Och alla andra aktörer: amatörer, professionella, kyrkan, regionen och staten. Kultur betyder. Mycket. För många.

I FREDAGS ARBETADE JAG MED

Stefan Seidel chefredaktör Annsofi Ericsson Petrini layout Peter Anand Ullberg foto Johan Ek, annonssäljare Lotta Bergil skribent Joakim Hagsten skribent Kukkamariia Valtola Sjöberg skribent Marian Voigt skribent Barbara Kjellström stallarholmen.se UPPLAGA 2 800 ex FACEBOOK Gilla Stallarholmen HEMSIDA www.stallarholmen.se DISTRIBUTION Delas ut till alla hushåll i Stallarholmens kommundel. Finns även att hämta på ICA Skeppet, Läggesta station, kommunens bibliotek, turistbyråer och andra ställen i Stallarholmen, Strängnäs, Mariefred och Åker. NÄSTA NUMMER Kommer torsdag 25/11. Materialstopp onsdag 10/11. FRAMSIDESBILD: Brudarna i Byn i en konsert på Mötesplats Stallar­ holmen. Foto Peter Ullberg.

CHRISTER HERMANSSON KULTURCHEF I STRÄNGNÄS KOMMUN & FÖRFATTARE

N VA

ENMÄRK

TRYCK Östertälje tryckeri Trycksak

E

T

I det här temanumret om kultur har jag skrivit en artikel som inte bär minsta spår av neutralitet. Den kan nog ses som en enda lång hyllning till kulturen och dess kraft att bygga broar, skapa glädje och livskvalitet. På plats att utfärda en varning!

intresserad av konst. Jag är en litteratur- och musikman. Men eftersom jag vet och förstår så lite av olika konstnärliga uttryck tycker jag om att gå på utställningar. Kanske kan något sinne öppna sig? Kan jag få syn på något nytt? Jag kanske är för pretentiös, det räcker bra med att uppleva konsten. Jag läser Marie Norins nya roman ”ligga lik”. Jag följer med i hennes ordflöde och reflekterar över vad hon menar: ”Att skriva är att skita ner. Att skriva är att ha sönder saker. Att skriva är att hela tiden förråda andra människors versioner av dem själva.” Det får mig att fundera över vilken slips jag ska ha på mig idag. Slipsen är kanske mitt viktigaste arbetsredskap men idag är jag ju ledig. Men en kulturchef är aldrig ledig. Det går ju inte att stänga av de pågående konstnärliga processerna.

EGENTLIGEN ÄR JAG INTE SÄRSKILT

S

PERSONLIGEN KÄNNER jag stark sympati för solsatsningarna på Selaön och tanken på att Stallarholmen skulle bidra till storskalig produktion av klimat­vänlig el. Men som chefredaktör är jag en del av Stallarholmens Nätverk som äger tidningen. En kritiker menade att det vore bra om läsare fick en tydligare bild av vad Nätverket står för. Det var en bra in­put och föreningen tar nu bollen att djupdyka i frågan.

vaknar av att solen skiner starkt in i lägenheten på Södermalm. En kall men klar dag väntar. Jag ska gå på flera konstutställningar. ”Supermarket” är jämt intressant, och i år håller den till på Stadsgårdsterminalen. Nästan alltid några konstnärer som kommer med nya perspektiv och udda gestaltningar. Det gillar jag. Sedan vill jag se Jesper Walderstens utställning på Cecilia Hillströms galleri. Han är en väldigt egensinnig och kreativ konstnär. Joakim Pirinen har vernissage på Seriegalleriet. Han är en mina absolut favoritförfattare. Ja, så är han en brutalt bra serieskapare också.


Det är bara vatten.

Det allra viktigaste vi har. Vatten är en förutsättning för allt liv och världens viktigaste livsmedel. Om du stänger av kranen under tandborstningen, fyller tvättmaskinen och väljer dusch istället för bad är du med och sparar på vår allra viktigaste naturresurs.

sevab.com/sparavatten GILLA STALLARHOLMEN 3


NOTISER JOAKIM FUNDERAR

Den kulturella människan

Regissören Joakim Rolands­son längst till höger, intill fotografen Anton Olin med duon Norlie & KKV.

Helt fantastiskt tänker jag när jag klickar bort nyheterna. Människans kreativitet och drivkraft tar oss mot nya höjder gång på gång. I alla fall vetenskapligt. Nu har vi utvecklat en robot som med sin artificiella intelligens färdigställt Beethovens tionde symfoni då den framlidne inte hann göra det själv. Det får mig att fundera kring begreppet människa och vad som skiljer oss från de robotar vi håller på att utveckla och från de övriga däggdjur som vi ändå tillhör. Det finns förstås både emotionella och fysiska skillnader, men det kanske ändå är på ett plan där vi skiljer oss betänkligt. Det kulturella. Möjligheten att skapa och förmedla kultur skiljer oss från djuren och även från robotarna. Åtminstone för tillfället, för experter lät meddela att den av AI färdigställda tionde symfonin förvisso är underhållande men inte gripande. Människan bakom verket kommer helt enkelt inte fram.

NÄRPRODUCERAD MUSIKVIDEO När musikduon NORLIE & KKV nyligen släppte musikvideon till sin senaste singel ”Ringar på vattnet” var det med en rejäl touch av Stallarholmen. Regissör respektive fotograf är stallarholmsborna Joakim Rolandsson och Anton Olin. Rolling Ranch med sina amerikanare figurerar flitigt i videon och även stallarholmsbron flimrar förbi i några rutor.   Duon har både funnits med på Sverigetopplistan flera gånger och vunnit pris som Årets nykomling på P3 Guld. Deras video närmar sig i skrivande stund 90 000 visningar.   – Det är den första musikvideon jag regisserar. Popduon ville göra nåt som kändes lite country och jag ville göra nåt som bottnar i svensk landsbygd snarare än amerikansk. Miljöerna hittade jag mest av en slump när jag knatade runt i Stallarholmen, berättar Joakim Rolandsson som har sin studio i Gula Industrihuset.

JOAKIM HAGSTEN

Vägföreningen informerar Platsen för hämtning av sandningsflis till halk­ bekämpning är numera vid Sevabs pumpstation nedanför korsningen av Rosendalsvägen och Sundby Hagväg. BENGT MALMQUIST, STALLARHOLMENS VÄGFÖRENING

STEFAN SEIDEL

POLISEN INFORMERAR

Starta grannsamverkan! Måndag 4 oktober deltog polisen i ett möte med Lokala Brå i Stallar­ holmen. Jag gjorde då en summering sen senaste bråmötet i maj som visade att det gjorts 117 polisanmälningar i Stallarholmen sen 1 maj. Det som sticker ut är antalet båtmotorstölder, 8 stycken. Vi håller nu på att starta upp Båtsamverkan vid Ringsö/Näsbyviken för att minska stölderna. Det har rapporterats 21 trafikbrott och 34 övriga stölder och vi har haft en större skadegörelse genom klotter vid ICA och skolan. En del våldsbrott och fridskränkningar har skett, samtliga är relationsrelaterade. Jag har noterat att det finns en viss oro för bilister som kör för fort och kanske med alkohol i kroppen och att ni därför vill se polisen oftare hos er. Vi försöker fördela oss över hela kommunen så gott vi kan med våra resurser. Jag vill passa på att propagera för Grannsamverkan. Vi har många aktiva områden i Stallarholmen men jag vill att vi ska bli fler och att de områden som saknar kontaktombud steppar upp sig. Tillsammans gör vi vår bygd tryggare. Jag vill också uppmana alla att göra polisanmälningar så snart man utsatts för ett brott. Ibland hör jag om till exempel olika stölder, men när vi inte får någon anmälan är det för oss lika med att det inte har hänt. Det är viktigt att vi får en tydlig brottsbild så vi bättre vet vilka åtgärder som behöver genomföras! Avslutningsvis – min generella bedömning är att det är väldigt lugnt och tryggt i Stallarholmen. SANNA GRANBECK, OMRÅDESPOLIS 4 GILLA STALLARHOLMEN

UPPSNAPPAT Jessica Gustafsson reder varje månad ut en fråga som dykt upp på någon av de lokala facebooksidorna.

Björn i Stallarholmen? I Facebook-gruppen ”Du vet att du är från Stallarholmen om...” kunde man 5 oktober läsa att någon sett en björn i närheten av Stallarholmen. Det ledde till livliga diskussioner. Var det verkligen en björn och inte ett vildsvin personen sett?   Hur troligt är det att björn skulle synas till i Stallarholmen och Sörmland? Efter lite spaning dök ett reportage upp från P4 Sörmland 4 oktober 2012 om att björn synts till av en joggare vid Edsala, Mariefred. Först hade mannen sett spår för att sedan stå cirka 75 meter från björnen. Länsstyrelsen kommenterade

händelsen med att det inte finns någon björnstam i Sörmland men att björnar kan vandra långa sträckor.  I ekuriren.se 20 februari 2020 kunde man läsa att björnar skulle kunna trivas bra här. Sörmland är klövrikt, vilket betyder goda möjligheter för björnarna att få mat. Några bekräftade observationer av björn den senaste tiden kan jag inte hitta, men med tanke på den rapporterade händelsen i Mariefred 2012 är det kanske inte omöjligt att en björn skulle kunna förirra sig till våra trakter. JESSICA GUSTAFSSON


NOTISER

11 RAKA SEGRAR Onsdag 6 oktober spelade fotbollsherrarna i SSK sin sista match för säsongen i division 6. Bortamatchen mot TrosaVagnhärad slutade med vinst 4–0 och därmed radade laget upp sin elfte raka seger! Det betyder förstås spel i division 5 nästa säsong. Grattis!

Historiska Stallarholmen

Kukkamariia Valtola Sjöberg och Bertil Lindh gör varje månad olika nedslag i Stallarholmens historia.

Frasse, Frassa och folkparkerna År 1898 föddes en pojke i Stora Eneby som långt senare skulle bli en av traktens kulturpersonligheter. Han hette Frans Gunnar och när han var liten fick han ett munspel som han lärde sig att spela på. Det var ett instrument som han senare kallade för ”fattigmansinstrument”, men kunskapen kom så småningom att visa sig vara värdefull för hans karriär. Han gifte sig 1954 med Dagny Maria Brodin som var stockholmare och född 1911. De fick 5 barn, bland annat dottern Berith som senare kom att uppträda tillsammans med sina föräldrar. På äldre dagar, efter sin yrkesverksamma tid, blev Frans Gunnar artist under namnet Sörmlands Frasse. Han och Dagny, som kallade sig Sörmlands Frassa, samt dottern Berith började turnera i folkparkerna på 60-talet. Sörmlands Nyheter skrev om Frasse den 14 november 1975. ”När Sörmlandsfrasse var 14 år gjorde han sin första visa som slog. Det var ’Anna-Mari och Pelle tjänte på samma ställe’. Sedan dess har han gjort många, många hundra visor. Men även sketcher och monologer. Sörmlands-Frasse har en hatt som är berömd. Den har tillhört hans morfars farfar som en gång i tiden köpte den i London. Frasse säger att den är 200 år gammal.” Frasse dog 88 år gammal år 1986. Dagny dog i Vantör i Enskede 2004, 93 år gammal. Den som vill höra Sörmlands Frasse spela munspel och sjunga kan hitta honom på Youtube. Dessutom berättar han i ett klipp om Strängnäs marknad om sin mamma som sjöng ”I låga ryttartorpet” och om sitt första munspel! KUKKAMARIIA VALTOLA SJÖBERG OCH BERTIL LINDH, HEMBYGDSFÖRENINGEN

Cecilia Berelin, arkitekten bakom den vinnande pajen.

Östäppelpaj. En paj med österländsk touch från Östa.

Godaste äppelpajen I samband med äppelfesten på Stora Lundby i början av oktober korades Stallarholmens godaste äppelpaj. Vinnare blev CECILIA BERELIN med sin ”Östäppelpaj” (en paj med österländska influenser från Östa) och vi vill förstås dela med oss av receptet. BOTTEN 3 dl vetemjöl 125 g smör 3 msk strösocker 3 msk sesamfrön 1,5 msk rostad tahini 1 tsk vaniljsocker Mixa alla ingredienser förutom sesamfrön i en matberedare. Tillsätt sesamfrön på slutet och mixa en kortis till. Tillsätt ev 1–2 matskedar iskallt vatten tills degen går ihop. Tryck ut i en springform, nagga och sätt in i kylen. TOPPEN 2 dl vetemjöl 75 g smör 3 msk strösocker 1 msk sesamfrön Vaniljsocker Kavla ut ganska tunt mellan två bakplåtspapper och ställ in i kylen. FYLLNING 5 svenska aromaäpplen 1,5 dl strösocker 1 dl grädde 50 g smör 0,5 dl ljust muscovadosocker Drygt 2 matskedar japansk soja 2 tsk maizena

Sätt på ugnen på 185 grader över och undervärme. Smält smöret och sockret på medelvärme. Tillsätt grädde, soja och maizena. Sätt på lägsta värmen. Skala, kärna ur och klyfta varje äpple i 8 klyftor, dela sedan varje klyfta i 3–4 delar. Ner med äppelbitarna i sojakolasåsen, rör runt. Stäng av värmen och låt stå och svalna en stund. Häll sedan fyllningen i en skål och ställ in i kylen. Ta ut pajbottnen ur kylen och ställ in i den varma ugnen. Förgrädda i ca 13 min. Ta ut den kylda toppdegen och skär i remsor, pensla med ägg och strö på råsocker innan du tar upp degremsorna och placerar på pajen. Här kan du freestyla och göra valfritt mönster. När botten är ute, fyllningen ifylld och degen är på toppen - sätt in pajen i mitten av ugnen och håll tummarna i ca 45 min, höj ev värmen på slutet. Ta ut när du tycker att den har fått snygg färg. Pajen smakar godast rumstempererad! Lycka till! CECILIA BERELIN

GILLA STALLARHOLMEN 5


FÖRETAGARE PÅ HEMMAPLAN

www.hembygd.se/stallarholmen

16/11 kl 16.30 Förebygga brand och brott

Räddningstjänst, polis och kommunen ger information och goda råd. Kaffeservering. Anmälan senast 12/11

27/11 kl 14.00 En dag slutade mjölkbilen komma – om 28 år som präst i Stallarholmen

SÖDERMANLANDS TRÄDGÅRDAR AB Din lokala trädgårdsmästare

Ola Orwinger berättar. Kaffeservering. Anmälan senast 22/11 Anmälan till 070-669 81 37 alt. evalugu2@gmail.com

www.hembygd.se/stallarholmen

ARBORIST • TRÄDBESKÄRNING • SKÖTSEL TRÄDFÄLLNING • RÅDGIVNING ANLÄGGNING M.M. www.sodermanlandstradgardar.se info@sotra.se • 076-317 15 56 • Följ oss på fb och insta!

och även på www.stallarholmen.se

Kom och rid Islandshäst!

Turridning • Ridskola • Ridläger • Privatlektioner • Företagsevent r L ä s m e vå r och om oss het på m verk sa st. se

islands

Edeby Gård | Johanna Elgholm Islandshästutbildning www.islandshest.se | 0152-454 46 | stallet@islandshest.se

STALLARHOLMEN

HÖSTMÖTE/BUDGETMÖTE TORSDAG 11 NOVEMBER KL 13.00

SONJAS HÅRATELJÉ Frisör dam & herr

PÅ MÖTESPLATSEN I GULA INDUSTRIHUSET GALEJ (Gunnar och Lelle) underhåller med musik. Smörgås och kaffe 50 kr. Föranmälan senast 8 nov. till Marianne Bjarnestad 070-644 68 20 eller via mail stallarholmen@pro.se Välkomna! I samarbete med ABF

Vi hyr ut lokaler och lägenheter i Strängnäs, Stallarholmen och Mariefred

he

Öppet fre mån–

073-677 05 46

ÖSTAVÄGEN 9, 645 62 STALLARHOLMEN

G A R FA R E G R Ä N D • S TA L L A R H O L M E N

0152-25294

www.pizzeriaberivan.se

PIZZERIA

✹ BERIVAN PIZZA • KEBAB • GRILL PASTA • SALLAD

TEL: 0152-434 30

OHLSSONS HEMBAGERI

ÖPPET: TIS–TOR 9–18, FRE 9–22, LÖR 9–20, SÖN 10 –17 Tel: 0152-71 08 19 076-206 97 79 Östavägen 9A Ohlssons AB

EN RIKTIGT BRA BILVERKSTAD NÄRA DIG! Vi servar och reparerar ALLA bilmärken! Vi är ackrediterade och får ”släcka” 2:or som du fått på Bilprovningen! BROVÄGEN 32, STALLARHOLMEN • TELEFON 0152-405 56 • www.biltjänst.nu

6 GILLA STALLARHOLMEN

www.hfforvaltning.se


FÖRETAGARE PÅ HEMMAPLAN

ÄNTLIGEN NY MUSIK!

Solo Piece for Peace, please! NINA DE HENEY kontrabas, cymbal och röst

ERIK MOBERG

IRINA SEROTYUK accordeon

073-932 40 86 ELEKTRIKER BOSATT I STALLARHOLMEN Lördag 20/11 kl 19.00 MÖTESPLATS STALLARHOLMEN Biljetter: Vuxna 150 kr, studenter & ungdomar t o m 20 år gratis Betala via swish: 123 580 68 80 eller vid dörren från 18.30

HEMSERVICE

Ytterselöv. 8, Stallarholmen selaohemservice.se

NYS

nymusikisormland@gmail.com

N DU KA T DA DIT N Ä V N A ÅRDSV K IS FR G BIDRA HÄR!

Välkommen att boka dop! Dopet är en kärleksgåva från Gud och ett välkomnande in i Svenska kyrkan och församlingen. Det är också en glädjens fest för familj, släkt och vänner. Vi välkomnar både små barn, ungdomar och vuxna att bli döpta i någon av församlingens kyrkor. Boka tid för dop genom att ta kontakt med församlingsexpeditionen via telefon 0152-346 40 eller via e-post: stallarholmen.forsamling@svenskakyrkan.se

• Svensk klassisk massage • Bindvävsmassage • Djupgående tekniker • Idrottsmassage • Kostrådgivning • Andningsinstruktör • Laser

www.malarsund.se DALKARLSVÄGEN 2, GAVELN STALLARHOLMEN

Tel: 070- 67 162 49 GILLA STALLARHOLMEN 7


Kulturen – LULL-LULL ELLER LIVSVIKTIG MOTOR? TEXT: STEFAN SEIDEL ILLUSTRATIONER: ANNSOFI ERICSSON PETRINI

Efter tvärniten på grund av pandemin kan vi åter njuta live av musik, teater, film, konst och annan kultur. Men vad har kulturen för betydelse i våra liv och i samhällsbygget? Lite grädde på moset eller en livsnödvändighet? I början av oktober gick ett viktigt åttasidigt dokument ut på remiss. Det är ett förslag till Kulturpolitiskt program för Strängnäs kommun. Viktigt för att det målar upp riktlinjerna för kulturen under lång tid framöver: 2022–2027. Vi ska spinna vidare kring en av formuleringarna i programmet. ”Kultur är en nyckel till utveckling av det lokala samhället.” Om man ser till vilka resurser kommunen avsätter är det svårt att se hur kulturen ska kunna inta den rollen. Kulturnämnden har 50 miljoner att röra sig med under 2021, vilket är runt två procent av kommunens totala budget. Det ska täcka bibliotek, fritidsgårdar, kulturskola, mötesplatser och all den verksamhet som anordnas: konserter, teaterföreställningar, föredrag, utställningar…

En selfie framför en av Wynwoods många graffitiväggar. FOTO: STEFAN SEIDEL 8 GILLA STALLARHOLMEN

Graffitiväggar Låt oss ta en tur över Atlanten för att kika på ett exempel på hur kulturen kan vara en verklig motor i samhällsbygget. För två år sen besökte jag Miami i Florida och gjorde en tur till stadsdelen Wynwood. För tio år sen var det här ett industriområde på dekis, men entreprenören Tony Goldman såg en potential i de många kala väggarna på husen och fick idén att skapa ett världscentrum för graffiti i stadsdelen. Idag blomstrar Wynwood. Här finns trendiga barer och restauranger, det byggs bostäder, och platsen lockar hord­ er av besökare. Idag är mer än 80 000 kvadratmeter av väggarna täckta med graffiti gjorda av ett 50-tal konstnärer från ett 20-tal länder. När det för en tid sen byggdes ett enormt parkeringshus täcktes det med plattor med graffiti och blev till ytterligare en attraktion. Nyckeln till utvecklingen av stadsdelen från dekis till blomstring stavas kultur, konst, graffiti. Ett gult industrihus Från Wynwood åter till Stallarholmen. Det vore en snedpuck att påstå att kulturen är den huvudsakliga kraftkällan bakom ortens utveckling. Den kanske viktigaste nyckeln de senaste åren har varit utbyggnaden av Sundbyområdet med sina många nya bostäder och sin stora inflytt. Intressant att notera är dock att OBOS, som är den största byggaktören i området, lyfter fram ortens livaktiga kultur i sitt säljmaterial. Kultur är viktigt för att locka husköpare. Det närmaste vi kommer Wynwood är förvandlingen av Gula Industrihuset. Det är nu drygt tio år sen det mer eller

Marknadsmyller vid Gula Industrihuset. FOTO: LARS LINDSTRÖM

mindre övergivna industrikomplexet började omvandlas till det sprudlande hus som det är idag. I den breda mix av verksamheter som finns här och som skapar platsens charm, finns även kulturen. Sen 2015 ligger här Mötesplats Stallarholmen som är ett kulturellt nav med bland annat konserter, teaterföreställningar, studiecirklar och föreningsmöten. Men Gula Industrihuset har också fått en plats på kulturkartan med sina stora arrange­ mang som korv- och brödfestival, vintagefestival, visdagar och marknader. Livselixir Hur ser då politikerna på kulturens roll? Frågan går först till kommunalråd Jacob Högfeld (M). Han beskriver kulturen som ett livselixir som lyfter fram de mjuka värdena. Men den spelar också en betydelsefull roll när företag ska etablera sig i Strängnäs kommun. – Jag sitter just nu med det sista utkastet av kommunens etableringsplan. Det vi kan se är att aktörer som vill etablera sig vill vara på platser som är attraktiva och där spelar kulturen en väsentlig roll, säger han. Pandemin har lett till att alltfler människor jobbar hemifrån några dagar i


veckan och här kan man se ett nytt mönster menar kommunalrådet. – Efterfrågan på platser som kan visa att de är attraktiva sju dagar i veckan ökar, eftersom man nyttjar utbudet på hemmaplan på ett annat sätt, menar han. Det innebär mer underlag för caféer, restauranger och även för kulturen eftersom pendlingstimmarna minskar. Kulturcentrum Monica Lindell Rylén (S) är kulturnämndens ordförande. För bara några månader sen fattade hennes nämnd ett beslut som kan ge kommunen en historisk skjuts när det kommer till kulturen. Att se över möjligheterna att omvandla Multeum till ett stort kulturcentrum där både bibliotek, fritidsgård, kulturskola, mötesplats och scen skulle inrymmas. Prislapp runt 170 miljoner, färdigt om sisådär fem år. – Då skulle vi få ett fint samspel mellan ett stort kulturcentrum i huvudorten Strängnäs och små kulturcentra, som jag menar att mötesplatserna är, i Stallarholmen, Mariefred och Åker, säger hon. Men det hon främst vill lyfta fram är den roll som kulturen kan spela för individen. Det kulturpolitiska programmet talar om att kulturen ”ger oss möjlighet att på ett djupare plan förstå vår omvärld och oss själva” och att den ”når vårt innersta och väcker känslor och minnen”. – Vi vill ge individer möjlighet att uttrycka sin kreativitet i alla dess former och vi vill också skapa utrymme för män­ niskor att förverkliga sina idéer, säger hon. Monica exemplifierar med en satsning som gjordes av SKUR, kommunens ungdomsråd, för en tid sen när de bjöd in unga konstnärer att ställa ut sina verk på Multeum. Ett projekt initierat av ungdomar, för ungdomar. – Det var fantastiskt att se hur de unga konstnärerna växte när det kom besökare

som tittade på deras konstverk, säger hon. Om Wynwood är ett exempel på kulturen som verktyg – ett instrument för etableringar, en hävstång för inflyttning – så är projektet med de unga konstnärerna ett exempel på kulturen som ett uttryck för våra mest grundläggande behov. Behov av att växa, att uppleva, att uttrycka oss, att vara tillsammans med andra. Livskvalitet Det kulturpolitiska programmet säger att studier visar att kultur bidrar till ökat välmående och social utveckling. Det går knappast att illustrera bättre än med pandemins ankomst och hävandet av restriktionerna. Låt oss ta Röda Korsets stickkafé i Stallarholmen som exempel. I mars 2020 pausades verksamheten som för deltagarna fungerade som en kreativ och social oas. Sticka, prata, fika. – När vi stannade upp blev det en kata­ strof, särskilt för några av deltagarna där stickkaféet var den enda sociala kontakten i veckan. När vi drog igång igen i höstas var det någon som sa ”Gud vad jag har längtat efter det här, jag trodde aldrig att det skulle bli av”, säger Inger Larsson som samordnar aktiviteten och som glädjer sig åt att några nya deltagare anslutit i samband med nystarten. Röda Korsets stickkafé är bara ett av

många exempel på hur kulturen skapar livskvalitet på vår hemmaplan. Om vi stannar kvar hos ortens äldre, så har vi SPF och PRO som bland annat fixar musikcaféer, bingo och studiecirklar. Vi har vikingaföreningen med sin festival, Mälsåkers framtid med konserter och utställningar, Drömfabriken med kulturkurser och event, hembygdsföreningen med arrangemang kring kulturarvet, församlingen med sina körer, biblioteket med boklån, för att inte tala om förskola och skola med alla sina barn och unga som bildskapar, musicerar, slöjdar… Lägg till detta den kulturkonsumtion som vi kanske inte tänker på för att den är en så självklar del i vår vardag: musiken vi lyssnar på när vi jobbar, teve­ serierna vi njuter av när vi sjunker ner i soffan efter kvällsmaten. Grädde på moset? Snarare moset under grädden. Eller rent av själva skålen som ger rum för grädden och moset. Vill du lämna synpunkter på det kulturpolitiska programmet? Sök på ”kulturpolitiska programmet” på kommunens hemsida

www.strangnas.se och svara senast 30 november.

GILLA STALLARHOLMEN 9


Program november HÖSTLOV I STALLARHOLMEN LANA EN HEL HELG FREDAG 29/10 SÖNDAG 31/10 Nu är det dags för höstens lan – kom och spela, tävla, träffa likasinnade och häng tillsammans från fredag till söndag! Lanet är ett samarbete mellan Strängnäs E-sportförening, Strängnäs fritidsgårdar och Drömfabriken. Tid Fre 29/10 kl 18.00 – sön 31/10 kl 10.00 Plats Mötesplats Stallarholmen, Gula Industrihuset Ålder 10–19 år Kostnad 350 kr Anmälan & info Se hemsida www.go-lan.se

PROVA-PÅ-KERAMIK FÖR BARN ONSDAG 3/11 Testa att skapa i lera på olika sätt tillsammans med bildläraren Jenny Tidman. Här får du till exempel prova att ringla, tumma och kavla. Allt material finns på plats! Tid Ons 3/11 kl 13.00–14.00 och ons 3/11 kl 14.30–15.30. Välj en av tiderna! Plats Gula Industrihuset, Mötesplats Stallarholmen Ledare Jenny Tidman, bildpedagog Ålder 8–12 år Kostnad Kostnadsfritt Arrangör Kulturskolan i samarbete med Drömfabriken

SPÖKPONNYNS GODISJAKT LÖRDAG 6/11 & SÖNDAG 7/11 Prova på en lugn ridtur i skogen och hjälp spökponnyn hitta godiset. Hälsa på och mata gårdens djur. Vi bjuder på saft och kaffe och vi tänder grillen men ni tar själva med er det ni vill grilla.

GAMING – ÖPPET HUS LÖRDAG 30/10 I samband med lanet 29/10–31/10 ordnas ett öppet hus där alla nyfikna är välkomna att se hur ett lan går till samt prova på den avancerade racingsimulatorn och VR-utrustningen. En upplevelse för alla!

DANSBOOST I TVÅ DAGAR MÅNDAG 1/11 – TISDAG 2/11 Tvådagars danskurs för både nybörjare och vana dansare. Tillsammans med Melissa Strandberg testar vi olika dansstilar som hiphop, streetjazz och feminine vibe. Vi lägger fokus på dansglädje och att ta för oss på dansgolvet. Födda 2012–2013, kl 9.30–11.00. Hiphop & jazz Födda 2009–2011, kl 12.30–14.00. Streetjazz & Contemporary Födda 2006–2008, kl 14.30–16.00. Feminine Vibe & Contemporary Födda 2003–2005, kl 16.30–18.00. Feminine Vibe och Girly hiphop Plats Gula Industrihuset, Mötesplats Stallarholmen Ledare Melissa Strandberg Kostnad 350 kr Anmälan stefan@dromfabriken.net

Tid Lördag 6/11 kl 11.00–13.00 & söndag 7/11 kl 11.00–13.00 Plats Hästlugn på Selaön Ålder 4–9 år Antal deltagare Max 6 barn med förälder/föräldrar Kostnad 350 kr/barn Ledare Viktoria Sandberg, Hästlugn Övrigt Vägbeskrivning: www.hastlugn.com, frågor: hastlugn@gmail.com Anmälan Görs via: www.bokadirekt.se, skriv in ”Spökponny” och ”Stallarholmen”

Välkommen till vår

HÖSTSALONG 2021! 20 lokala konstnärer. Akvarell, trä, keramik, akryl, textil, foto, konsthantverk

PROVA-PÅ-TEATER FÖR BARN ONSDAG 3/11 Testa teater på ett lekfullt sätt tillsammans med dramapedagogen Stina Lövegard! Här kan du klä ut dig och leka att du är någon annan för en stund. Kanske en gammal tant? En clown eller en artist?

VERNISSAGE SÖNDAG 14/11 kl 12.00–15.00 Öppet även söndag 21/11 & 28/11 kl 12.00–14.00 CURATOR: Margareta Nordqvist maggan@tioma.se 073 - 875 33 77

Tid Ons 3/11 kl 13.00–14.00 och ons 3/11 kl 14.30–15.30. Välj en av tiderna! Plats Gula Industrihuset, Mötesplats Stallarholmen Ledare Stina Lövegard, dramapedagog Ålder 8-12 år Kostnad Kostnadsfritt Arrangör Kulturskolan i samarbete med Drömfabriken

GALLERI GULAN

MÖTESPLATS STALLARHOLMEN GULA INDUSTRIHUSET

Anmälan: info@dromfabriken.net www.dromfabriken.net


Gula Industrihuset

www.gulaindustrihuset.se

VI FINNS I GULA INDUSTRIHUSET

0707 54 66 94 viktoria@loppberga.se Brogatan 21 Stallarholmen

INDUSTRIKÄNSLA ATELJÉ, BUTIK, KONTOR ELLER LAGER? Unika lokaler finnes i Gula Industrihuset. Från 2 kvm upp till 102 kvm. BADKAR & BADRUMSINREDNING

För mer information ring 070-867 30 03

www.langenfeld.se

FÖR EN VÄLMÅENDE TRÄDGÅRD

S TA L L A R H O L M E N

MÅNADSTRÄFF Torsdagen den 18 november kl. 14.00 På mötesplatsen i Gula Industrihuset Reseberättelser från Grönland och Nordpolen med äventyraren Hans Andersson. Kaffe och underhållning 50 kr. Välkomna! Anmälan till Kjell Ahnström 0733-89 41 99 senast 14 november. Kom med du också. Bli medlem i SPF • Kontakt: 0733-91 12 09 www.spfseniorerna.se/stallarholmen

Grymma grillkorvar, grillkött på nöt och gris samt bl a färsk- och lufttorkat chark! ÖPPETTIDER: Fre 12-18, Lör 11-15

Tel: 070-735 43 91

Gula Industrihuset, Stallarholmen

ÖPPETTIDER VINTER:

Marian Voigt 072-943 23 34 info@tradgardsfogden.se www.tradgardsfogden.se

Vi gör även snabbtest (antigentest) och PCR-test med reseintyg för Covid-19

9 ID-1 COV T S TE

Etablerad 1992

Lunch endast måndag 11–14 Måndag–Fredag 16–19 Lördag–Söndag 12–19

Det blir jättebra!

Varmt Välkomna önskar Sao, Tina, Helen och Gunnar

Andreas 070-344 05 35 andreas@johnemark.se

www.johnemark.se

0152-170 00

Skötsel Beskärning Plantering Trädfällning Röjning

VI STÄDAR DITT HEM Nöjd kund är vår kvalitet! För en renare känsla! Lena med personal

Vi finns i Gula Industrihuset, Brogatan 21

070-652 81 64 • www.vips-lena.se • lena@ivehult.se

Vaccinationer Kvällsöppet

Distriktssköterskan Drop-in öppet

Helgfria onsdagar

Mån, tis, ons & fre

Drop-in 17.00 - 19.00

08.30 - 10.00 & 13.00 - 14.00

073 092 00 53 • strangnasvaccin.se • distriktsskoterskan.com

RödaKorset i Stallarholmen och Mariefred Nybliven pensionär? Vi söker frivillig personal till vår Röda Kors-butik som säljer barnkläder m m i Stallarholmen! Välkomna att kontakta Kia på telefon 070-818 91 89

Staffan Andrén, ordförande 070-268 03 01

www.redcross.se

STALLARHOLMEN

GILLA STALLARHOLMEN 11


TEXT : KERSTI OLIN FOTO: PETER ANAND ULLBERG

Bakom varje konsert och varje event ligger timmar och månader av både glädje och knog. Repetitioner, finansieringsfix, marknadsföring, boka musiker... En helg i oktober ordnade ”Brudarna i byn” två bejublade konserter i Gula Industrihuset, och vi bad Kersti Olin att göra några nedslag kring den långa resan från idé till golvsvabbning efter konserten.

Sophie Zelmani

Rolig och slitsam resa till succé

Juni 2020 Vi ses för att fika i Gula Industrihuset. Det är Stina Berge, Sophie Zelmani och jag. Stina är ganska nyinflyttad och henne känner jag inte så väl. Sophie och jag har bott länge i byn, men mest sagt ”hej” till varandra när vi mötts på bron. Genast får vi kontakt och det dröjer inte många dagar tills jag ringer tjejerna och föreslår att göra nånting tillsammans. En konsert kanske? Sophie och Stina är lite skeptiska i början men jag lyckas övertala dom. Vad kan gå fel? Vi är alla tre bra sångerskor. Vi har alla nåt att berätta. Men pandemin då? Sommaren har ju varit ganska lugn, men ska vi våga tro att det inte kommer en andra våg? Juli 2020 Planeringen är i gång. Vi har bokat Mötes­platsen för två konserter i november. Kontaktat pianisten Wim Grooten från Mariefred, gitarristen Coste Apetrea från Uppsala och Stinas band med Karin Renberg, Lotta Nilsson Thessing och Amanda Fritzén från Stockholm. Repertoaren? Ska vi testa att sjunga varandras låtar? Sjunga tillsammans? Skriva nytt? Augusti 2020 Första mötet med Wim. Han har lyssnat in sig på Sophies låtar. Han spelar vackert och hon verkar nöjd. Jag testar lite jazzlåtar med ny svensk text. Svänger det tillräckligt? Stina bjuder hem sina kompbrudar till Lundby. Sophie och jag är också där. Vi lyssnar på Stinas starka texter och provar lite enkla stämmor. En dag åker vi till Stockholm och blir fotograferade av ett riktigt proffs, Anders Thessing. Även om inte konserten blir av har vi ju i alla fall en snygg bild på oss tre, tänker jag. Jag viPiano, gitarrer, mickar, pinnstolar, fåtölj – riggat för konsert!

Amanda Fritzén


Brudarna i byn: Sophie Zelmani, Kersti Olin och Stina Berge, kompade av Wim Grooten och Coste Apetrea.

Man kan ju få ta igen sig också och bara njuta av sina medmusiker. Stina Berge nedsjunken i fåtöljen.

sar fotot för min gamla mor. ”Har ni inga kläder på er? Var ni nakna hos fotografen? Ska det där vara nödvändigt?” September 2020 Pandemin tilltar. Alla biljetter är redan slutsålda och vi blir oroliga. Om en månad ska vi stå på scen. Oktober 2020 En andra våg är här och vi bestämmer oss för att skjuta på konserten. Åh, så struligt med alla som redan har betalt sina biljetter! Men vår publik är tålmodig och meddelar att de gärna har sina biljetter innestående tills nästa gång. Vi sätter ett nytt datum i februari. Då måste väl pandemin ha lättat? Februari 2021 Vi har hittat en repertoar med låtar som passar oss. Nu sitter vi och finslipar på stämmor och mellansnack. Men så kommer kallduschen. Pandemin härjar och vi måste flytta på konserten en gång till. Luften börjar gå ur oss. Vi har fått ekonomiskt stöd från olika håll och vi har redan betalt en del till våra musiker för att de har kommit hit och repat. Allt känns tungt. Sommaren går och konserten känns avlägsen. Vi ses då och då och mellan oss tre har uppstått en härlig vänskap. Kanske hela evenemanget skiter sig. Spelar ingen roll. Jag har fått två nya superfina kompisar, tänker jag. Augusti 2021 Vaccineringen har kommit igång ordentligt och framtiden ser ljusare ut. Vi kavlar upp ärmarna och förbereder oss för nya datum i oktober.

Två fullsatta salonger blev det för Brudarna. Publiken njöt av värmen, gemytet och musikaliteten.

September 2021 Repetitionerna är i full gång. Jag ska sjunga Dreamer av Sophie. Hur får jag till den så att den blir annorlunda och liksom min egen? Sophie och jag sjunger en låt av Stina. Låter det bra? Vi har ju inte alls den rockiga rösten som Stina har. Till slut hittar vi rätt. Torsdag 7 oktober Dagen innan… Jag står hemma och stryker dukar. Övar samtidigt på låtar och mellansnack. Wim och Coste är på plats. Likaså Stinas band. Ljudteknikern Kent Lindén tejpar lösa kablar. Våra män bygger scenen. Maria Printz kommer med sin släpkärra och lastar av bord, kandelabrar och solrosor. Stina släpar dit sin enormt tunga skulptur ”Underground ”. Det ska vara vackert på Mötesplatsen när vi nu ska genomföra vår konsert. Fredag 8 oktober – Natten efter konserten Kan inte sova. Jag är fortfarande så exalterad över hur lyckad kvällen blev. Inte bara vår konsert, utan hela konceptet med att publiken tog sin egen mat med sig, att vi fick den relativt anonyma lokalen förvandlad till en riktig ”krog”. Fullt med folk och bra stämning. Söndag 10 oktober Vaknar och känner mig konstigt tom. Nästan lite deppig. Tänk att det alltid är så efter en total urladdning! På morgonen samlas ett trött gäng för att städa. Det ska svabbas, bäras bort, kastas sopor, pantas burkar. När den sista soppåsen är slängd, infinner sig en skön lättnad hos oss alla att allt gick så bra. Jag tänker på möjligheterna vi har i vår lilla by. Kraften att samlas i ett gäng och göra verklighet av visioner och drömmar. Det är inte så svårt, det krävs bara lite mod och envishet. GILLA STALLARHOLMEN 13


I höstkantar

NOVEMBER Församlingshemmet måndagar kl 09:00-11:30

Öppna förskolan EKEN, drop-in För barn 0-6 år tillsammans med vuxen.

tisdagar kl 10:00 Prat & promenad

Gudstjänster söndagar kl. 16:00 Mässa, Överselö kyrka. Kyrkkaffe.

lördag 7/11 kl. 16:00 ”Musik till tröst och glädje” Minnesgudstjänst, Toresunds kyrka.

lördag 20/11 kl. 16:00 Helgmålsbön, Ytterselö kyrka. Takmålning i Överselö kyrka

Alla helgon ... De heliga männen och kvinnorna är oss närmare än vi tror. De blev inte helgon för att de var perfekta och felfria; utan för att de hörde en röst någonstans i sitt inre, en röst som ropade på dem, en röst som gav dem livets mening. Guds röst. För Gud behöver vanliga människor. Jag funderar ibland på vad som skiljer kyrkan från andra föreningar, nätverk och organisationer. Många av kyrkans verksamheter skiljer sig inte särskilt mycket från det som andra aktörer i samhället ägnar sig åt. Och det är väl gott så. Kyrkan är i världen och allas vårt skapelsegivna ansvar är att forma samhället så att det gynnar livet, att ta vara på varandra och vara varandras medmänniskor. Men vad är det då som skiljer oss åt? Ideologin eller teologin? Bibelberättelser, ett kulturhistoriskt arv. Spännande berättarteknik. Etiska spörsmål som kan ge upphov till intressanta diskussioner. Jag lyfter blicken där jag sitter i Överselö kyrka och då ser jag dem - våra helgon. Varje år i allhelgonatid upptäcker jag att de finns där, men ändå inte. I luthersk tradition något nedtonade som goda inspiratörer och förebilder. 14 GILLA STALLARHOLMEN

Men är Maria, apostlarna, Johannes döparen, Den heliga Birgitta, S:t Ansgar, S:t Botvid, S:t Eskil något mer för vår kyrka än vad Per-Albin Hansson var för socialdemokratin, Voltaire för liberalismen eller Henry Dunant för Röda korset?

söndag 1 advent 27/11 kl. 11:00 Högmässa, Ytterselö kyrka Mariakören, Ulla Wester, Lotta Bergil, Marina Balado.

Övrigt lördag 30/10 kl. 14:00-16:00 Kyrkdetektiver, Toresunds kyrka.

hennes död kom en annan bild fram. Hon, moder Theresa, som under hela sitt aktiva liv som kristen hade tvivlat och kämpat en ensam kamp med en Gud som hon nästan alltid upplevt som tyst och frånvarande.

Ta t ex Augustinus som gjorde sin flickvän med barn på 300-talet och livet igenom försökte göra bot genom att fly till det andliga och förneka det kroppsliga.

Kanske hennes upplevelse liknar den som många människor som sett ondskan och nöden på nära håll kan känna; Varför gör Gud ingenting? Var finns Gud när människor plågas, lider och dör? Finns Gud överhuvudtaget?

Eller Franciskus på 1200-talet. En överklasslyngel som levde i lyx men som en dag tog avstånd från sitt gamla liv och blev kristen munk.

Så inser jag plötsligt varför vi behöver dem - helgonen. För att de är människor som vi! I dem kan vi se oss själva och spegla våra egna liv.

Eller en som ligger närmare oss i tiden. Hon föddes 1910 i Skopje och i nästan 50 år tog hand om fattiga, föräldralösa, sjuka och döende människor i Indien. Av många uppfattad som en stark och övertygad kristen människa men efter

Nathan Söderblom sa: ”Helgonen är de som med sina liv vittnar om att Gud finns”. Det är det som skiljer kyrkan från andra organisationer. Vår uppgift är att vittna om att Gud finns.


Vi söker gravrättsinnehavare

Allhelgonahelgen Kyrkorna är öppna Fredag 5/11 kl. 15:00-18:00 Lördag 6/11 kl. 14:00-17:00. Lördag 6/11, Alla helgons dag Taizémässa kl 16:00, Överselö kyrka, Marina Balado. Söndag 7/11, Allhelgonadagen ”Musik till tröst och glädje” Minnesgudstjänst kl 16:00, Toresunds kyrka. Medverkan av Mariakören, Marie Hjortner cello, Ulla Wester, Lotta Bergil och Marina Balado.

När gravljusen brinner vi minns våra döda, vi minns deras tid som vävdes med vår. Fast saknad kan bränna som svedande låga, vi anar den frid som inte förgår. När gravljusen brinner och sorgen får tårar som skymmer vår blick och rör vid vår kind, vi längtar din himmel där sorg blir till glädje, vi känner din tröst, i Hjälparens vind.

På kyrkogårdarna sitter det vid vissa gravar gröna skyltar med uppmaningen ”Kontakta kyrkogårdsförvaltningen”. Det innebär att vi söker gravrättsinnehavare. Huvudmannen för begravningsverksamheten är skyldig att föra register över gravrättsinnehavare. Före den 1 april 1991 fanns ingen skyldighet för gravrättsinnehavare att anmäla sitt gravrättsinnehav. För att gravböckerna ska bli ordentligt uppdaterade vill förvaltningen komma i kontakt med anhöriga eller andra som känner till något om den/dem som är gravsatta på gravplatsen. Får inte kyrkogårdsförvaltningen kontakt med anhöriga inom 2 år finns det risk för att gravplatsen kommer att betraktas som återlämnad till huvudman och graven upplåts till nya begravningar. I juni 2022 anses graven, om ingen gravrättsinnehavare tagit kontakt, vara återlämnad till huvudmannen. Du kontaktar kyrkogårdsförvaltningen på e-post: stallarholmen.

forsamling@svenskakyrkan.se eller via tfn 0152-346 40 mån-tors kl. 10-15, fre 10-12.

Helgmålsbön ”Lev Guds nu”

Psalmer i 2000-talet 880:1-2

Kyrkdetektiver Lördag 30 oktober kl. 14:00-16:00 (drop-in) Toresunds kyrka Kom och hjälp till att lösa mysteriet med de stulna biblarna! Prästen är arg. Alla biblar i kyrkan har blivit stulna. Typiskt! Prästen skulle ju dela ut dem till barnen. Vem eller vilka kan ha gjort ett så nedrigt brott? Prästen misstänker kyrkråttorna. Det är inte första gången de tar saker i kyrkan. Råttorna är inte direkt elaka … men ”phu” väldigt jobbiga! För barn mellan 5-12 år. De yngre behöver hjälp av vuxen att lösa ledtrådarna.

KYRKTAXI Församlingen erbjuder kyrktaxi till söndagens gudstjänster. Boka plats genom att skicka en e-post till: stallarholmen.forsamling@svenskakyrkan.se eller ring 0152-346 40.

Lördag 20 november kl. 16:00, Toresunds kyrka MEDVERKANDE: Seniorkören Stefan Seidel & Lotta Bergil, instrumentalister Ulla Wester, körledare/organist Marina Balado, präst Vi sjunger och lyssnar till sånger och psalmer av prästen och psalmförfattaren Tore Littmarck. Han var en av pionjärerna inom den nya psalmen och kyrkliga visan. Efter det ideologilösa 1950-talet växte ett nyfött medvetande om världssvält, miljöfrågor och Vietnamkriget fram på 1960-talet och födde nya sånger. Han brukar kallas en av förnyarna av kyrklig psalmoch visdiktning. Han skrev en typ av psalmer som vi inte har så gott om, där många av texterna lyfter fram tvivel och vägen till tro, som t ex i psalmerna ”Jag har ofta frågor, Herre” och ”Jag skulle vilja våga tro”. Han ska ha sagt vid något tillfälle att ”bärandet av budskapet i ord buret av musik talar direkt till mitt hjärta, personligt och man bär det med sig många år efteråt”. Ansvarig utgivare: Marina Balado, kyrkoherde i Stallarholmens församling GILLA STALLARHOLMEN 15


STALLARHOLMENS NÄTVERK: NOVEMBER

Välbesökt frukostmöte och nya projekt Onsdag den 20 oktober var det dags för höstens andra Stallar­holmsfrukost. Drygt 20 personer tog chansen och träffades på Mötesplatsen i Gula Industrihuset för att mingla. Temat för dagen var Företagande & Näringsliv vilket visade sig vara ett intressant ämne. Det blev en hel del diskussioner, bland annat om att det saknas en del företag och verksamheter på orten. Med tanke på den stora inflyttningen framkom önskemål om mer service: tandläkare, vårdcentral, fotvårdsspecialist, en förskola i Sundbyområdet mfl. Dessutom kom det önskemål om ytterligare en matbutik, men på fastlandssidan. Både Johan Ek, Stallarholmens Brygghus och Marie Freij, MariefredsPosten berättade också hur det är att driva egna företag.   Save-the-date: Nästa frukost är fredag 26/11, på Mötesplats

Stallarholmen. Frukosten är öppen för alla företagsamma personer, företagare, föreningar och privatpersoner. Beviljat verksamhetsstöd Strängnäs kommun har beviljat Nätverkets ansökan om verksamhetsbidrag vilket gör att vi kan fortsätta utveckla Stallarholmens attraktionskraft och både driva pågående och starta nya projekt. Stödet är beviljat med 105 000 kr per år för 2022 och 2023 samt 50 000 kr för verksamhetsåret 2021. Nätverket har bland annat haft ett första uppstartsmöte med målet att skapa en bok om Stallarholmen och ortens historia. Andra projekt som är på ritbordet är en klimatsmart klädbytardag och att ordna en Stallarholmsdag på självaste nationaldagen. Jaakko Peltola, ordförande Stallarholmens Nätverk

Om Gilla Stallarholmen Det första numret av månadsmagasinet kom ut i oktober 2004 och sedan januari 2021 är Stallarholmens Nätverk ansvarig utgivare. Gilla Stallarholmen bevakar och rapporterar allt som händer på orten, kommer ut med 10 nummer per år, består av en mix av välskrivna reportage, vackra bilder, lockande annonser och delas ut till alla hushåll i Stallarholmens kommundel. Tidningen trycks i ca 3 500 exemplar och finns dessutom att hämta i ett antal tidningsställ i kommunen: Stallarholmen (ICA, Gula Industrihuset, biblioteket och Ohlssons Mack), Mariefred (Läggesta, biblioteket), Strängnäs (Multeum, kommunhuset) och Åkers Styckebruk (biblioteket).

Om Stallarholmens Nätverk Stallarholmens Nätverk grundades 1996 och har sedan start jobbat för att Stallarholmen ska bli en alltmer attraktiv plats när det gäller arbete och fritid, boende och service. Vi är en plattform för samarbete mellan föreningar, företag, privatpersoner, kyrka, skola, kommun och andra aktörer. Vi driver ortens magasin Gilla Stallarholmen, FB-grupperna Vad händer i Stallarholmen och Stallar­holmens Nätverk, Internetkontot Vad händer i Stallarholmen, samt ortens egen hemsida, ordnar gemensamma Stallarholmsfrukostar 6 gånger per år, genomför evenemang som Valborg, UT-spark med S/S Ejdern, Stallarholmens SuperLOPPIS och Tårtkalas i Stallarholmsskolan, utser Årets Stallarholmsbo och Årets Stallarholmsförening, driver Klimatverket Stallarholmen med två odlargrupper: Odla i Stallarholmen och Odla Ihop i Stallarholmen och mycket mycket mer. Jaakko Peltola, ordförande Stallarholmens Nätverk

16 GILLA STALLARHOLMEN

SEPT

R EMBE 2019

nt ffar ru Vi tu med n Selaö les Hercu

FEST SKÖRDE , MAT MED OCH IK MUS NING UTSTÄLL efter jakt n på ules tlige Herc var egenmen så dök lågor!” ”Jag lbåt eld och en sege jag blev och upp

kop.indd

OR AD REKT ESTIVAL > PEPP DE AGEF OHER VINT > HET L KYRK TFUL > KRAF 2019-08-25

21:54

1

llarholmen.

09_GillaSta

Tidningen Gilla Stallarholmen söker chefredaktör & annonssäljare Två riktigt spännande jobb, om du frågar oss som redan jobbar här. En stor del i arbetet är att fortsätta bygga Gilla Stallarholmens innehåll och redaktion. Vi är i en kraftig utvecklingsfas då mycket händer och det ska så klart locka dig som vill jobba med oss! Båda tjänsterna är på deltid och passar dig som är egenföre­ tagare. Vill du bli en av oss?

CHEFREDAKTÖR Jobbet som chefredaktör innebär att: – Du leder redaktionsmöten. Redaktionen består av ca 10 personer: skribenter, fotograf, formgivare och säljare och har möten en gång i månaden. En fin och kreativ gemenskap! – Du samordnar arbetet med magasinet. Det innebär att du har kontakt med skribenter, fotograf, formgivare och säljare och ansvarar för att vi levererar ett kvalitativt magasin en gång i månaden (10 nummer/år)! – Du skriver och redigerar texter. – Du korrläser magasinet. – Du sköter upphandling av tryck och distribution.

ANNONSSÄLJARE Jobbet som annonssäljare innebär att: – Du säljer annonser till månadsmagasinet Gilla Stallarholmen och Stallarholmens hemsida. – Du tar fram underlag till vår formgivare som i sin tur producerar annonserna. – Du tar fram underlag till vår kassör för fakturering. – Du är en person som bygger goda relationer med företagare och föreningar. Vi jobbar inte med att kränga annonser till varje pris utan med att möta de behov som företag och föreningar har!

För mer information om tjänsterna kontakta: Jaakko Peltola, ordförande, jaakko@langenfeld.se, 070-723 55 99 Barbara Kjellström, verksamhetsledare, barbara.kjellstrom@stallarholmen.info, 070-893 65 68 Välkommen med personligt brev, CV och referenser senast 15 november 2021. Mejla till info@stallarholmen.info Urval och intervjuer kommer att ske löpande och tillträde är 1 januari 2022.


START FÖR STALLARHOLMSBOK TEXT & FOTO: STEFAN SEIDEL

Det var i samband med en guidning på ångfartyget Ejdern i somras som frågan dök upp. ”Borde det inte finnas en bok om Stallarholmen?” Nu har Stallarholmens Nätverk fångat bollen och satt projektet i rullning. Det är Barbara Kjellström som är verksamhetsledare på Nätverket som samordnar boksatsningen. Vid sin sida har hon Bertil Lindh som är aktiv i hembygdsföreningen och som utan överdrift kan kal�las för världsmästare i Stallarholmskunskap. Han har skrivit ett gäng böcker om ortens historia, bland annat om tegelbruken i ”En epok som gått ur tiden” och ”Bron över stallarholmssundet”. De är överens om att det ska finnas med en kronologisk beskrivning av Stallarholmens historia, från tiden när inlandsisen drog sig undan fram till idag. – Vi måste ju också ha med ett avsnitt om var namnet Stallarholmen kommer ifrån, säger Bertil och börjar lägga ut texten kring det vikingatida ursprunget, om holmen mitt i sundet där bron finns idag där vikingarna hade sin offerplats, den heliga stallen.

Butikshistoria Barbara ser gärna att det finns med avsnitt även om de olika butikerna och verksamheterna i samhället. – Jag har hört talas om en brand där ICA ligger nu, säger hon. Bertil fyller genast på

med fakta om när de första industrierna dök upp i slutet av 1800-talet, med garveri och mejeri, tegelbruken och när Gula Industrihuset byggdes en bit in på 1900-talet. En person med koll på fakta, som sagt. Tanken är också att det moderna Stallarholmen ska flätas in i boken. En beskrivning av orten under slutet av 1900-talet och expansionen de senaste decennierna.

Samarbete Barbara ser gärna att fler människor bidrar med texter och hon efterlyser skribenter. – Vi vill uppmana folk att höra av sig till oss om de vill bidra med sina berättelser, säger hon. En viktig samarbetspartner i bokprojektet är Strängnäs kommun vars litteraturutvecklare Peter Björkman blir redaktör. Hembygdsföreningen är en annan partner. Kontakt ska även tas med till exempel vikingaföreningen och Mälsåkers Framtid. – Vi vill göra det här till ett fint samarbetsprojekt, säger Barbara, och tillägger att förhoppningen är en färdig bok om ungefär ett år, hösten 2022.

Den meste stallarholms­ vetaren Bertil Lindh och projektsamordnare Barbara Kjellström.

Svensk mästare i Working Equitation, Idamaria Johansson. FOTO: JOHN BYTTNER

Mästerligt! TEXT: STEFAN SEIDEL

Den första helgen i oktober avgjordes det allra första svenska mästerskapet i ridsportgrenen Working Equitation. Den historiska vinnaren blev en stallarholmsbo, Idamaria Johansson som har sitt stall på Tynnelsö gård på Selaön. Working Equitation är en ung gren i Sverige, men har desto längre anor i södra och centrala Europa. Det är en tävlingsgren baserad på det arbete som kan utföras på gården med hästen, förklarar Idamaria.   – Den består av tre delmoment. Det första är dressyren som handlar om att vara samspelt med hästen. Det andra är en trailbana med olika hinder man kan stöta på på en gård, som att gå över en bro eller öppna och stänga en grind. Det tredje är speed där man gör samma bana men där det gäller att vara snabb och precis, säger hon.   Hur var känslan inför SMtävlingen? Hade du några förhoppningar om att ta hem mästerskapet?   – Jag kände att jag hade kapaciteten att vinna, om jag bara kunde hålla nerverna i styr och hålla fokus på uppgiften. Min häst Hoxi har också en fantastisk talang för den här grenen, berättar Idamaria.   Som hon vann sen. Vinst på

dressyrdelen. Vinst på tekniken. Vinst på speeden.   – Det här betyder jättemycket. Det är stort eftersom det var det första svenska mästerskapet, och jag är så glad att jag lyckades hålla planen.   Efter tävlingen åkte hon till Tjeckien för en internationell tävling. Här slutade hon på en fin tredje plats. Det stora målet är nu att bli uttagen till VM som äger rum i juli nästa sommar.   – De tar ut landslaget under våren och jag hoppas förstås bli vald, säger Idamaria.   Till vardags återfinns hon på Tynnelsö gård där hon hyr ett stall. Här hyr hon ut stallplatser och tar emot hästar för inridning.   Tävlandet ger inget bröd på bordet. SM-vinsten bestod i några prisrosetter och en återbetald anmälningsavgift.   – Men jag sätter förstås stort värde på all uppmärksamhet som det gett att vinna SM, berättar hon.

GILLA STALLARHOLMEN 17


SKÖTSEL, BESKÄRNING OCH TRÄDGÅRDSDESIGN

HÖSTREA

Någonting att hålla i på vägen till sopkärlet Nu har svarta påsen fått handtag! Tack för all feedback och alla förslag vi har fått in från er. Vi har lyssnat på er och gett svarta påsen sina handtag. Fortsätt att använda dina befintliga svarta påsar som vanligt, och nästa gång du beställer en ny rulle kommer det att vara påsar med handtag. Tack för att du sorterar!

Mariefreds JULMARKNAD

1 advent!

Lyktor, ljus, växter och kransar inför kommande helger!

Öppettider i handelsträdgården, Mariefred:

torsdag - fredag 10 –17 lördag 10 – 15|söndag 11 – 15

Välkomna!

Ni hittar oss vid golfbanans parkering i Mariefred. www.smedjanstradgard.se Telefon: 0159 -101 09

sevab.com/sortera

Vi gör din vardag enklare! VÅRA TJÄNSTER:

• Hemstädning & Fönsterputs • Bortförsling av skräp och körning till återvinningscentral • Trädgårdsarbete • Hyra av släp, lättsläp och skåpsläp • Flytthjälp & transport

Röjning av förråd & källare, garagerensning, kontorsstädning, storstädning, sanering efter brand, trädfällning, häckbeskärning, snöröjning, möbeltransporter, bud …

Swenordic Solution AB • Krågesta, Stallarholmen info@swesolution.se • 070-766 78 71

18 GILLA STALLARHOLMEN

på utvalda växter!

Kranskurs 20 och 21 november Anmälan på hemsidan!

ar Vi hämt ar n m lä och vid din dörr!

KOMPLETT LEVERANTÖR AV RESERVDELAR INOM JORDBRUK, TRÄDGÅRD OCH ENTREPRENAD Reparation och service av mopeder, gräsklippare, fyrhjulingar mm Inför höstmörkret: vi fixar arbets­ belysningen, extraljusen m  m

Inför vintern: serva gräsklipparen inför nästa säsong så den är startklar i vår! Vi tömmer bensin, byter olja m  m

www.zetterstromsmotor.se E-post: info@zetterstromsmotor.se Tel: 073-333 96 79 Butik och verkstad: Eknäs 22, Selaön, Stallarholmen


PORTRÄTTET

Fridas hönor Djuren i våra liv En artikelserie om den stora betydelsen som djuren har för vårt välmående. Här presenteras Fridas höns.

Hemma hos Frida Rangbäck finns en fin flock med höns av olika sorter. Jag möts av bland annat dvärgsilkeshönor och Sebarahöns när jag kommer på besök en söndag förmiddag. – Man kan stå och titta på dem hur länge som helst, det är så intressanta djur, säger Frida och jag kan bara hålla med och minns med kärlek de höns jag själv hade för ett antal år sedan.   Medan hönsen pickar i sin hönsgård tillsammans med några ankor som också bor i inhägnaden pratar vi om hur Frida ser på att hålla höns.   – Det är lika viktigt att ta bra hand om sina höns som andra djur berättar Frida och lägger till att hon slutat äta ägg från affären efter att hon förstått hur höns behandlas inom livsmedelsindustrin.   Det märks att det är en fråga som engagerar Frida, som är legitimerad djursjukskötare, och hon berättar om stora anläggningar där hönor hålls instängda hela livet.   – De föds inomhus och lever hela sina korta liv inomhus där deras liv styrs av maskinellt ljus, de ser aldrig dagsljuset!   Frida berättar om hela hönsbesättningar som avlider om fläktarna på anläggningarna slutar att fungera, om hur djuren är så stressade att de pick-

ar på varandra och att hönsen kan tappa alla sina fjädrar.   – Jag har köpt höns som räddats från en anläggning och när de kom hit var de utan fjädrar, visste inte att man kunde lägga ägg i rede och luktade väldigt illa, säger Frida och lägger till att de hönsen hon köpte så småningom blev väldigt levnadsglada.   Hönsen hos Frida har inga namn men hon tycker ändå att hon ser särskilda drag hos varje individ.   – De har sina favoritreden att ligga i, sin favoritpinne att sitta på och sin plats i flocken.   Äggen som hönsen lägger har olika färger och Frida visar ett foto för mig där ljusblå, mörk- och ljusbruna ägg, vita, grå och gröna ägg i olika nyanser ligger bredvid varandra.   – Vi ser på ägg som en säsongsvara i min familj, på våren finns det mer av dem och på hösten mindre. Vi äter våra ägg med andakt!

Vem: Dvärgsilkeshöna Ålder: Ca 3 år Gillar: Majs och vitkål Ogillar: Regn, eftersom jag inte har täckande fjädrar som andra arter KUKKAMARIIA VALTOLA SJÖBERG

ALEXIS BIRBAS För två år sen råkade han ut för en svår motorcykelolycka i Aten med flera benbrott och frakturer i nacken. Det såg ut som om han skulle behöva lägga sin passion för löpning åt sidan för gott. I november står han återigen på startlinjen till Aten maraton. Alexis Birbas är född vid Olympia, där de olympiska spelen en gång startade, och har bott på Selaön i 18 år. Han driver butiken Goumero där han säljer oliv- och naturprodukter, och ett eget företag inom elektronik. Alexis har alltså fullt upp men lägger också mycket tid på maratonlöpning. – Alla människor är födda att springa, säger Alexis när jag träffar honom i butiken. Men allt har inte gått smärtfritt för Alexis när det gäller löpningen. För två år sedan var han med om en svår olycka. Vad hände? – Jag blev påkörd av en bil när jag körde motorcykel på Atens riviera och skulle göra en vänstersväng. Jag minns inte så mycket från själva krocken, men jag hade flugit ända till andra sidan vägen och minns först när ambulansen kom. Jag hade brutit vänster ben på tre ställen, vänster arm på två ställen, och hade två frakturer i nacken, säger Alexis. Oj, vad hände sen? – Jag blev vårdad på tre olika sjukhus, ett i Grekland, sen i Eskilstuna och Uppsala. Jag kunde inte sitta eller gå och fick spikar i benet och i armen. Men i bakgrunden fanns alltid tanken att jag ville ställa mig upp och springa igen och nu i november ska jag springa maraton i Aten. Det gör fortfarande ont att springa, men maraton gör alltid ont de sista 10 kilometrarna, så jag är van att hantera smärtan. Hur länge har du sprungit olika maratonlopp? – Jag har alltid sprungit men det var när jag fyllde 55 år som mina barn köpte maratonlopp i present till mig. Sedan dess har jag sprungit Aten maraton sex gånger, och även New York och Stockholm maraton. Min nästa utmaning efter Aten blir Berlin maraton nästa år. Vad betyder löpningen för dig? – Att springa maraton är en livsstil. Man får träffa många människor och se olika platser och att springa ger mig styrka. Jag kan inte tänka mig något annat än att röra mig och testa min kropp för att få ett kvitto på hur kroppen mår. KUKKAMARIIA VALTOLA SJÖBERG GILLA STALLARHOLMEN 19


BYGGA BO

Vi hjälper dig att ta bort stubbar och stenar! Arbeten med möjlighet till RUT- och ROT-avdrag. Strängnäs Betonghåltagning AB Tel 070-496 77 19

Boka ett kostnadsfritt hembesök idag! Säljer och reparerar värmepumpar.

Byggnadsplåtslageri Ventilation Takmålning Konstsmide Odensicke Gård, 645 97 Stallarholmen Tel: 0152-420070-811 00 Mobil: 070-811 42 03 42 03 info@christerforsback.com www.christerforsback.com

Ombyggnationer Tillbyggnationer Nybyggnationer

Kristian Åmark 070-661 66 86 amarkbyggare@live.se

Allt inom måleri • NYPRODUKTION • FÖNSTER • RENOVERING VI HÄLSAR LOUISE VÄLKOMMEN I GÄNGET!

RÄTT TID, RÄTT PRIS, RÄTT UTFÖRT!

Ring: 070-361 88 45

Micke Lagerman | 070-954 91 51

www.lagermanskyl.se

VI UTFÖR SKOGSGALLRING!

Fönster Tapetsering Allt inom måleri Rotavdrag

RING 070-586 02 16, 0159-200 01 FREDRIK KLINGSPOR Hista säteri fredrik@hista.se

SERVICE OCH REPARATION AV MASKINER. FÖRSÄLJNING AV KUBOTA-TRAKTORER

ristamaleri@gmail.com

Nybyggnation Tillbyggnation Sedan 1995

• Lantbruk • Entreprenad • Skogsbruk • Grönytor • Även AC-service på alla slags fordon Brovägen 32, 645 62 Stallarholmen Anders Kjäll 070-344 40 35 maskintjanst@sverige.nu

20 GILLA STALLARHOLMEN

070-338 30 89 www.wretstrombygg.se

Stallarholmen


BYGGA BO

Vet du vad din bostad är värd? Det gör vi. Med vår tjänst Bostadsvärdet kan du enkelt följa prisutvecklingen – månad för månad. Ta reda på ditt bostadsvärde redan idag! Boka värdering på svenskfast.se/bostadsvardet

ELISABET JACOBSEN Franchisetagare, Reg. Fastighetsmäklare 070 285 26 03

ANNLENA STENING Reg. Fastighetsmäklare 070 091 92 24

TOMAS ENGSTRÖM Reg. Fastighetsmäklare 072 530 93 13

LINDA SKÖLD Reg. Fastighetsmäklare 072 066 15 78

THOMAS ÖSTHOLM MADELENE MALMQUIST Reg. Fastighetsmäklare Assistent 070 530 92 10 073 424 85 29

MARIE MEDBERG Assistent 073 085 99 41

STRÄNGNÄS MARIEFRED | TRÄDGÅRDSGATAN 25 | TEL 0152 10460 | SVENSKFAST.SE/STRANGNAS

LÅT ELPROFFSEN GÖRA JOBBET Vi fixar elinstallationer, data och service till både företag och privatpersoner, snabbt och säkert. Fråga oss om Grön Teknik och laddstation till elbil.

070 642 82 62

info@eljonsson.se

www.eljonsson.se GILLA STALLARHOLMEN 21


DET HÄNDER I NOVEMBER

Aktivitetsrikt höstlov

BLI MEDLEM – KOSTAR INGET!

MYSIGA MUSIK­ CAFÉER

Genom att bli medlem i Stallar­holmens Nätverk visar du att du gillar och stöttar vår verksamhet som bland annat består av att driva tidningen Gilla Stallarholmen, ortens hemsida och FB & Insta ”Vad händer i Stallarholmen”, ordna festligheter till valborg, utflykt med S/S Ejdern och tårtkalas, samordna SuperLOPPIS och göra ännu mer saker som ökar ortens attraktionskraft. Bli medlem redan idag! Anmäl dig via hemsidan www.stallarholmen.se, se ”Bli medlem” längst upp i menyn.

MER BINGO I november fortsätter bingon arrangerad av PRO Stallarholmen. Tiderna är onsdag 10/11 och 24/11 kl 13.00 och platsen är Mötesplats Stallarholmen.

22 GILLA STALLARHOLMEN

Söndag 14/11 ordnar ”Brudarna i byn” ett Quinnoquiz med korsordsknåparen HC Nygårdh. Det blir frågor på kvinnotema, men människor av alla di kön är förstås välkomna. Tid 18.30, plats Mötes­plats Stallarholmen i Gula Industrihuset. Ingen anmälan, bara att droppa in. Vi dukar upp, ni tar med det ni vill äta och dricka.

MONSTER I TERAPI AV JENNY JÄGERFELD OCH MATS STRANDBERG

När en psykolog försvunnit hittas i under­sökningen en samling dokument och annat arbetsmaterial från de terapi­ sessioner hon genomfört inför ett bokprojekt. I dessa material får vi följa samtalen med några av litteraturens mest kända monster som Dr Frankenstein, Dr Jekyll och Dorian Gray. De brottas med tidlösa dilemman som alla kan känna igen sig i. Monster i terapi är en okonventionell och underhållande bok som innehåller humor men även allvar. En genreöverskridande bok där populärkultur möter psykologi och litteraturhistoria.

FOTO: PIXABAY

I november fortsätter SPF sin serie med musikcaféer på Mötes­platsen i Gulan. Onsdag 10/11 kl 18.30 underhåller Olle Eilestam med populär musik och torsdag 25/11 blir det allsång med Gunnar Hellding och Kerstin och Sten Borell. Det blir musik, landgång och bordsvatten för 100 kr. Föranmälan via mail stenborell@hotmail.se senast tre dagar innan för att hinna med beställning hos bageriet.

? VERONICAS BOKTIPS

Det ordnas en massa roliga aktiviteter för barn och unga i Stallarholmen under höstlovet. Fre–sön 29–31 oktober blir det lan på Mötesplats Stallarholmen. Mån–tis 1–2 november blir det dansboost från morgon till kväll. Ons 3 november erbjuds både prova-påkeramik och prova-pådrama. Tor 4 november blir det pyssel och film. Lör–sön 6–7 november bjuder på ”Spökponnyns godisjakt” på Hästlugn på Selaön. Mer info hittar ni på Drömfabrikens hemsida www.dromfabriken.net

QUINNOQUIZ MED HC NYGÅRDH

Höstsalong Efter en pandemipaus förra hösten är det äntligen dags för en ny höstsalong i Stallarholmen! Ett tjugotal lokala konstnärer visar upp allt från akvarell, foto och keramik till akryl, textil och trähantverk. Vernissaget äger rum söndag 14/11 kl 12–15 på Mötesplats Stallarholmen och utställningen är öppen även 21/11 och 28/11 kl 12–14. Bakom arrangemanget står Galleri Gulan.


Se även Stallarholmens hemsida: www.stallarholmen.se Följ även Stallarholmens Nätverks facebooksida: Vad händer i Stallarholmen

DET HÄNDER I NOVEMBER

TRYGGHETSTIPS

Klappat och klart, bara att komma och träna! FOTO HENRIK EHRIN

SMYGSTART FÖR UTEGYM OCH PUMPTRACK Steg för steg tar aktivitetsparken på Toresunds IP form. Officiell invigning blir det först nästa år, men redan nu är utegymmet färdigställt och det går bra att använda den fina anläggningen (kommunens coolaste utegym). Under höstlovet smygöppnar även den häftiga pumptracken. Kom och testa!

VI LÖSER DET! Hos oss kan du hyra alla maskiner du behöver för ditt bygg- eller renoveringsprojekt.

LARMVÄGEN 2 STRÄNGNÄS Tel 0152-158 80

Nu har Hembygdsföreningen kommit igång med sin program­ verksamhet igen! Tisdag 16 november kl 16.30 kommer trygghetssamordnare Marita Andersson med representanter från polisen, räddningstjänsten och kommunen till Hembygdsgården för att informera och ge goda råd. Fika. Föranmälan via mail evalugu2@gmail.com eller mobil 070-669 81 37

Ny musik i Gulan Lördag 20/11 kl 19.00 gästas Mötesplats Stallarholmen av två spännande musiker: Nina de Heney på kontrabas och Irina Serotyuk på accordeon. Det är föreningen Ny musik i Sörmland som står bakom arrangemanget. Hur kul vore det inte om Stallarholmen blev en av flera scener i landskapet för nyskriven musik! Mer info hittar du via annons under ”Hemmaplan”.

SPANA IN HEMSIDAN! STALLARHOLMS­ FRUKOST Fredag 26/11 är det dags för årets sista Stallarholmsfrukost, arrangerad av Stallar­ holmens Nätverk. Start kl 7.00 med kaffe och macka, programstart 7.30, sen mingel fram till 9.00. Platsen är Mötes­plats Stallarholmen. Anmälan via hemsidan www.stallarholmen.se, se toppmenyn under Nätverket. Företagare, föreningsfolk, privatpersoner, kommunfolk – alla är välkomna!

FOTO: EVA HULTÉN

PRÄSTMINNEN Hembygdsföreningen ordnar lördag 27 november kl 14.00 en träff där Ola Orwinger står för programmet under rubriken ”En dag slutade mjölk­bilen komma – om 28 år som präst i Stallarholmen”. Fika. Föranmälan via mail evalugu2@gmail.com eller mobil 070-669 81 37.

Det ni tar del av på de här två kalendariesidorna är bara en del av allt kul som händer i Stallarholmen. Spana in hemsidan www.stallarholmen.se så hittar ni fler aktiviteter. Föreningar: vi vill uppmana er att lägga in era aktiviteter på kommunens evenemangskalender www.strangnas.se, då hamnar de automatiskt i kalendern även på Stallarholmens hemsida. Lite jobb, mycket marknadsföring!

GOLVBELÄGGNINGAR Linoleum – Plast – Golv & Vägg – Textil

HÄR!

ÅKERS STYCKEBRUK • Lohes väg 22 • 0159-35 00 80 MARIEFRED • Solvändan 3 • 0159-35 00 80

kontakt: 070-715 66 39 mariefreds.mattjanst@telia.com GILLA STALLARHOLMEN 23


sparbankenrekarne.se

Lovisa Bjelkefelt Rådgivare, Stallarholmen

Din lokala bank Både du och Stallarholmen är viktiga för oss på banken. Boka ett möte med oss så berättar vi mer.

Vår hemort växer och Sparbanken Rekarne, den enda riktigt lokala banken, är drivande i denna utveckling. Tillsammans med dig skapar vi framtidens Stallarholmen.

Lokalt engagemang

Banken och vår stolta hälftenägare, Sparbanksstiftelsen Rekarne, drivs av ett äkta engagemang. Vi vill göra nytta på de orter där vi finns och verkar.

Vår gemensamma återinvestering gör oss till en drivkraft bakom tillväxten i Stallarholmen, samtidigt som vi också är en del av ett ekonomiskt kretslopp. I samarbete med de lokala företagen och dig som bor här bygger vi dagens och morgondagens samhälle.

Ett stort tack till våra kunder

Utan er hade den lokala återinvesteringen inte varit möjlig.

Boka in ett möte med oss idag!

Vilken annan bank ger mer?