Gilla Stallarholmen - November 2018

Page 1

GÄSTKRÖNIKA NOTISER

• MATT ELLER BLANKT?

• PREMIÄR FÖR HÖSTSALONG

KALENDARIUM

• MER ÄN 40 AKTIVITETER NOVEMBER 2018

DRÖMMEN OM EN BÄTTRE VARDAG

Idérikt möte om Stallarholmens framtid

Färgstarka konstkurser för unga och gamla ”Jag önskade mig i present att vara med på kursen och tycker det är jättekul!”


INGÅNG • • •

Hembygden inpå huden inte enbart av vad jag gör, hela Stallarholmen lever inpå min hud. Ofta när vi pratar om hälsa och välmående lyfter vi pek pinnar mot varandra. Vi väljer att lyfta fram mat och vikt, alkohol och rökning. Alla de faktorerna är viktiga, inte tu tal om det men detta ensidiga fokus på den enskildes kropp gör att vi missar andra väsentliga faktorer som påverkar vår hälsa och välmående.

HUR JAG MÅR PÅVERKAS

NOVEMBERTIPS Söndag 4/11 är det världspremiär för Stallarholmens höstsalong! November bjuder också ett par spännande föredrag, bland annat med författaren Ninni Schulman på bibblan och Johan Ehrenberg på Mötesplatsen. Missa inte heller Solåkrabyns ljusfest fredag 30/11! Mer info i kalendariet.

att ditt mående påverkas av hur den fysiska miljön utanför ditt fönster är? Hur ofta pratar vi om att trafikbuller och boendemiljön påverkar hur vi mår? En studie gjord av Sveriges Lantbruksuniversitet visar att du kan motverka stress genom att bo mitt i naturen och speciellt i direkt närhet till havet. Dessutom påverkas din hjärna av en promenad i en grönskande lövskog. Ju längre tid du är i lövskogen, desto lägre blir dina stressnivåer. I det här numret av Gilla skriver vi om workshopen ”Stallarholmens framtid”. Mötet gick ut på att allmänheten skulle tycka och tänka om vår ort för att ytterligare förbättra den. Jag valde att delta för att jag verkligen tycker det är viktigt med vår närmiljö.

Gilla Stallarholmen – Inte vilket månadsmagasin som helst! REDAKTÖR Stefan Seidel 070-285 10 25 stefan@gillastallarholmen.se LAYOUT Annsofi Ericsson Petrini 070-788 40 19 annsofi@gillastallarholmen.se

I valet och kvalet

SKRIBENTER

i Stallarholmen ska vi välja kakel och klinker. Vet ni hur många färger det finns att välja mellan? Hur många som helst! Om vi nu börjar med ytorna i köket mellan bänkarna och skåpen. ”Där ska vi ha vitt”, säger kära hustrun. ”Men nu är det modernt med glas på den ytan”, säger jag som gärna vill ligga i framkant. ”Ja, det kanske inte är så dumt”, säger hon. Vitmålat glas enas vi om. Hustrun googlar och hittar ett antal fabrikanter. Skivorna måste måttbeställas och det visar sig bli avsevärt dyrare än kakel. Vi tror att fläckar syns tydligare på glas, enas vi om (fast det verkliga skälet är den högre kostnaden).

Valtola Sjöberg

TILL DET NYKÖPTA HUSET VISSTE DU TILL EXEMPEL

GILLA STALLARHOLMEN

Eva Hultén Kukkamariia

FOTO Peter Ullberg Sven G Nilsson

ÖVRIGA MEDVERKANDE Anette Elvelind, Hans Nyberg, Leif Sundsvik, Lillan Gustavsson, Sten Billerud UPPLAGA 3 200 ex

ÅTER TILL VITT KAKEL. Det kan väl inte vara nåt problem att hitta. Men

så är det naturligtvis inte. Det finns hur många alternativ som helst. Det visar sig till exempel att det finns ett tiotal olika storlekar att välja mellan. ”Avlånga”, tycker jag. ”Fyrkantiga” kontrar hustrun med. ”30 cm långa och 10 cm breda”, drar jag till med. ”Avlånga kanske inte är helt fel. Lite annorlunda mot vad vi har i dag. Men det ska var en vit fogmassa och de ska ha en rak sättning och inte sättas omlott”, menar hustrun. ”Jaha”, säger jag som lärt mig att hålla med. Så då blir det vita avlånga kakel till köket som huvudalternativet tills vidare, enas vi om lite sent på kvällen, just innan Rapport börjar. Vad bra tänker jag. Nu har vi enats om vad vi ska ha i köket. Men så lätt visar det sig inte vara. Nu måste vi bestämma vilken vit nyans vi ska ha. ”Kaklet måste passa ihop med skåpen”, säger hustrun. Hon tar fram prover och bilder på skåpen och vi väljer och vrakar och enas om ett alternativ.

DISTRIBUTION Delas ut till alla hushåll

TRYCK Österbergs, Nyköping.

KUKKAMARIIA VALTOLA SJÖBERG,

frågar jag. Nej det visar sig vara flera beslut som ska tas. Ska kakelplattorna vara helt platta? Det visar sig att man kan välja mellan platta och lite vågiga kakelplattor. ”Det vågiga ser mera levande ut”, säger jag. ”Det ger ett mera oroligt intryck. Oroligt kakel ska vi inte ha. Vi tar det platta kaklet med den vita nyans som passar bra till skåpen”, säger hustrun. ”Ska vi ha kakel med rundade kanter eller skurna kanter”, undrar hustrun. ”Vad tycker du?” undrar jag. ”Runda känns mjukare”, säger hon. ”Då tar vi det”, säger jag lätt utmattad. ”Nu har vi bara ett beslut kvar att fatta” säger hustrun. ”Vadå”, säger jag medan jag sätter mig för att titta på Rapport. ”Ska vi ha blankt eller matt kakel?” ropar hon. ”Välj du!” ropar jag tillbaka. ”Då tar vi matta”, hör jag henne säga. Äntligen klara. Nu har vi bara två badrum, ett tvättrum och en entré kvar att fundera över.

SKRIBENT

HANS NYBERG, NYINFLYTTAD I STALLARHOLMEN

när jag går längs med Mälaren och blickar ut över en fantastisk solnedgång, eller när jag sparkar löv i skogen och njuter av alla fantastiska höstfärger som målar naturen som den vackraste tavla. Jag älskar Stallarholmen men jag vill gärna förbättra vår ort ytter ligare för det här är inte vilken håla som helst. Vi lever med den inpå vår hud.

DET KÄNNS I MIG

2 GILLA STALLARHOLMEN

”VAD BRA, ÄR VI KLARA NU?”

i Stallarholmens kommundel av Prolog: Ann-Marie Svedberg, Christer Svedberg, Janne Kummu. Finns att hämta itidningsställ och caféer i Stallarholmen, Strängnäs, Mariefred, Åker och Läggesta stationskiosk. NÄSTA NUMMER Kommer torsdag 22/11. Materialstopp onsdag 7/11. FACEBOOK Gilla Stallarholmen. HEMSIDA www.gillastallarholmen.se

FRAMSIDAN Peter Ullberg

GÄSTKRÖNIKA NOTISER

• MATT ELLER BLANKT?

• PREMIÄR FÖR HÖSTSALONG

KALENDARIUM

• MER ÄN 40 AKTIVITETER NOVEMBER 2018

DRÖMMEN OM EN BÄTTRE VARDAG

Idérikt möte om Stallarholmens framtid

Färgstarka konstkurser för unga och gamla ”Jag önskade mig i present att vara med på kursen och tycker det är jättekul!”


HJALMAR SÖDERBERG

Utställare?

Kreativa Julmarknaden lockar varje år mer än 2000 besökare till Stallarholmen och Gula Industrihuset.

NI SOM MISSADE DOKTOR GLAS I VÅRAS – NU FÅR NI EN NY CHANS!

Boka en utställarplats: kreativamarknaden@gmail.com eller tel 0723-94 65 95

För mer information och bokning, besök:

www.kreativamarknaden.se

MED TOMMY HJERNERTH REGI KERSTI OLIN

LÖRDAG 10 NOV KL 19.00

Mötesplats Stallarholmen, Gula Industrihuset Biljetter: Printz Bageri, 150 kr vuxna, 50 kr ungdomar t o m 18 år

Ljusfest på Solåkrabyn

i Stallarholmen Vi tänder tusen marschaller Fredag 30/11 kl 17.00–19.30 • • • • •

Soppa till musik i matsalen Bymagasinet håller öppet Grillad korv Glögg och pepparkakor Försäljning av hantverksprodukter

Varmt välkommen! GILLA STALLARHOLMEN 3


NOTISER • • •

UPPSNOFSAT BRORÄCKE

Superentreprenör gästar Stallarholmen DEN 6 NOVEMBER fortsätter Tankesmedjans samtalsserie om framtidens lokala samhällen med ett besök av ANNA THEORELL, Värnamo kommun. Kommunen utsågs 2016 till årets landsbygdskommun. I Värnamo arbetar man aktivt med att öka medborgarnas inflytande. Och Anna Theorell arbetet har gett resultat. Landsbygden i Värnamo kommun växer lika mycket som staden Värnamo. DEN 27 NOVEMBER gästspelar tidningsmakaren och superentreprenören JOHAN EHRENBERG. Johan menar att ”det är i den lokala vardagen som allt tar form, det är där vi skapar det som blir rörelsen framåt. Monopol och dominans är alltid ett problem, det måste finnas plats för fler röster”. Han kommer bland annat resonera kring frågan vilka värden som kommer styra utvecklingen Johan Ehrenberg i framtidens lokalsamhällen. Samtalsserien genomförs på Mötesplats Stallarholmen, Gula Industrihuset. Det är fritt inträde. Start 17.00 med enkel mat och fika till självkostnadspris. Samtalet börjar 18.00. Alla är hjärtligt välkomna att delta i samtalen! LEIF SUNDSVIK, TANKESMEDJAN STALLARHOLMEN

Broräcke med rödfärg i framkant. FOTO: STEFAN SEIDEL.

Efter veckor där det ibland känts som om det tagit en evighet för trafikljuset att slå om, ståtar nu stallarholmsbron med ett uppfräschat broräcke i rött. Inte vilken rödfärg som helst, visar det sig när vi pratar med måleriansvarig Tony Jern. – Det är första gången i Sverige som Trafikverket testar den här färgen, som ska tåla UV-ljus längre än de färger som använts tidigare. Den har tidigare använts på skyskrapor i Japan, säger han. Förra året målades andra partier av bron i grått, och även den gången var det Sverigepremiär för den typen av galvaniseringsfärg som användes. ”Stallarholmsbron – inte vilken bro som helst”. STEFAN SEIDEL

Premiär för Stallarholmens höstsalong ANNIE

WALLIN

KOM

ATT

hur många det är som skapar konst på sin egen kammare men aldrig visar den för någon annan. Då kom hon på idén att starta en öppen salong dit alla skaparglada från Stallarholmen kan anmäla sig. Tillsammans med Drömfabriken arrangerar hon nu den första Höstsalongen med vernissage söndag 4 november på Mötesplatsen i Gula IndustrihuAnnie Wallin, initiativtagare till Stallarset. – Vem som helst får vara med, holmens höstsalong. kriterierna är att du har anknyt- FOTO: KUKKAMARIIA VALTOLA SJÖBERG. ning till Stallarholmen. Jag vill skapa en plats där det finns både konsthantverk, bild och foto. Det kommer bli allt möjligt, berättar Annie. Väldigt många intresserade konstnärer har anmält sig till höstsalongen så det kommer finnas mycket att titta på. När den här tidningen går till tryck har redan 26 personer anmält sig. – En samlingsutställning där du ställer ut tillsammans med andra kan göra att du lättare vågar ställa ut, säger Annie som själv håller på med hantverk, teckning och målning. På Höstsalongen kommer det finnas både glas, trä, keramik, textil, foto, målat och tecknat. Varje konstnär får ställa ut antingen 1 större verk eller 2–3 mindre verk. Vernissaget äger rum 4 november kl 14–16 i Gula Industrihuset. Konsten kommer hänga under en hel månad med avslutning den första december. Salongen kommer vara öppen söndagar kl 12–14 men det går att se konsten även andra tider när det är öppet på Mötesplatsen i samband med olika aktiviteter.

TÄNKA PÅ

Stallarholmslopp i strålande oktobersol Strålande solsken, närmare 20 grader och lite blåst inramade Stallarholmsloppet söndag 14 oktober där 110 löpare ställde upp sig på startlinjen. Malin Jonsson kom först i mål av alla damer. Hon sprang 10 km på tiden 45,11. Hon såg riktigt pigg ut direkt efter målgång men under loppet hade hon fått kämpa. – Jag hade tunga ben idag, men det var kul att springa! Av herrarna var det mariefredsbon Thomas Jacobsson som kom först i mål på Vindsnabba Uppsalalöpare. Alexandra Annerklev Fahl10 kilometer på tiden 38,26. – Det kändes riktigt bra att springa idag ström och Anders Herrman, vinnare på 5 km. FOTO: KUKKAäven om det var lite blåsigt. MARIIA VALTOLA SJÖBERG Några som sprang som vinden var vinnarna på 5 km som båda kommer från Uppsala Löparklubb. Först i mål var Anders Herrmann som spurtade in på 17,27. – Det är andra gången jag är med och andra vinsten, jublar Anders Herrman medan han blickar ut över banan för att vänta på flickvännen Alexandra, som strax blir synlig på upploppet. Alexandra Annerklev Fahlström kom in på tiden 20,53 och var därmed första dam i mål på 5 km. – Det var en riktigt tuff men rolig bana att springa, berättade en trött men glad Alexandra. KUKKAMARIIA VALTOLA SJÖBERG

4 GILLA STALLARHOLMEN

KUKKAMARIIA VALTOLA SJÖBERG


• • • NOTISER

Händelser i hembygden

Varje månad tar fotografen Sven G Nilsson oss med på en upptäcksfärd i vår hembygd.

Anettes boktips SONJAS ANDRA CHANS AV ÅSA HELLBERG

Storyn om Brännvins tratten Brännsvinstratten är en liten ö norr om Selaön. Enligt traditionen samlades man här från olika hemman på norra Överselö för att tillsammans ro eller segla på inköpsresor till Enköping. Mindre båtar förtöjdes vid ön och man använde en större båt, kanske en fiskares segelöka för den fortsatta resan. I Enköping köptes gemensamt en kagge brännvin och vid återkomsten till ön delades innehållet i kaggen upp i medförda kannor och flaskor med hjälp av en tratt som fanns förvarad på ön. Därav namnet. SVEN G NILSSON , HEMBYGDSFÖRENINGEN svengefoto@gmail.com

070-645 80 15

Sju år efter Sonjas död är det nu dags för vännerna Maggan, Rebecka och Susanne att uppfylla Sonjas sista önskan – att sprida hennes aska på olika platser runt om i världen. Via Sonjas advokat får de en film, ett brev och biljetter som talar om vart de först ska bege sig. När de så spritt en del av askan där kommer ett nytt brev. I dessa brev berättar Sonja en spännande del av sitt livs historia som vännerna inte kände till. Under resans gång tvingas vännerna till livsavgörande beslut. Om kvinnlig vänskap, om kärlek efter 50 och om att våga förändra sitt liv. ANETTE ELVELIND, STALLARHOLMENS BIBLIOTEK

ILLUSTR ATION : ANNSOFI ERICSSON PETRINI

Hur många nationaliteter är vi i Stallarholmen? Maila oss så ser vi hur många länder som finns representerade här! info@dromfabriken.se

”SMAKA PÅ HELA VÄRLDEN” Det är ännu ett par månader kvar, men läge att flagga för en kommande händelse på Stallarholmens eventkarta. Onsdag 30 januari anordnar Drömfabriken, Språkvän i Strängnäs och Studie-

främjandet en kväll med rubriken ”Smaka på hela världen”. Målet är att få stallarholmsbor av olika nationaliteter att bidra med rätter från sina ursprungsländer. Besökarna ska både kunna smaka sig

fram och njuta av olika kulturhändelser under kvällen. Intresserad av att bidra? Kontakta Drömfabriken: info@dromfabriken.net

Stallarholmens giftige forward Edin Skorupan som kom fyra i skytteligan med 19 mål. FOTO: STEN BILLERUD.

SSK tabellfyra Fotbollsherrarna i division 4 i Stallarholmens sportklubb inledde säsongen starkt och låg i tabelltoppen vid sommaruppehållet. I augusti spelade laget en tidig seriefinal mot starka Hargs BK men inkasserade säsongens första förlust. Laget hade länge häng på kvalplats till division 3 men längre fram på hösten tappades nödvändiga pinnar och till slut hamnade laget på en fjärde plats, efter seriesegraren Hargs BK, tvåan IK Viljan och trean Afrikansk FC. En godkänd säsong med 12 segrar och bara tre förlorade matcher, varav två kom i de två sista omgångarna. I april 2019 sparkar säsongen igång igen. Återstår att se om laget kan avancera till trean efter två starka säsonger i division 4! STEFAN SEIDEL

STEFAN SEIDEL

GILLA STALLARHOLMEN 5


FÖRETAGARE PÅ HEMMAPLAN • • •

EN RIKTIGT BRA BILVERKSTAD NÄRA DIG! Vi servar och reparerar ALLA bilmärken! Vi är ackrediterade och får ”släcka” 2:or som du fått på Bilprovningen! BROVÄGEN 32, STALLARHOLMEN • TELEFON 0152-405 56 • www.biltjänst.nu

Boka plats på höstens ridskola! r L ä s m e vå r och s s o om å m h et p verk sa est. se h islands

Hembygdsgården den 10 november kl 14.00 ”Hästen och Människan” Olle visar bilder och kåserar om vår relation till HÄSTEN. Anmälan till Ylva 0704-95 25 45, ylva.tiger@gmail.com

www.hembygd.se/stallarholmen

Turridning • Ridskola • Ridläger Edeby Gård • Johanna Elgholm Islandshästutbildning www.islandshest.se | 0152-454 46 | stallet@islandshest.se

Sonjas Hårateljé FRISÖR DAM & HERR V.44: All Helgona-öppet Ons – fre 12 –18 Lör 10 –14 Kranskurser & pyssel v.47

Välkomna

till Selaötorget! Vi hyr ut lokaler och lägenheter i Stallarholmen, Strängnäs och Mariefred

ÖSTAVÄGEN 9, 645 62 STALLARHOLMEN

OHLSSONS HEMBAGERI

GODIS • LÄSK • G LASS TI DN I NGAR • LE KSAKE R

LUNCH 89 kr

ÖPPETTIDER: MÅN–FRE 9–19 LÖR 10–19 SÖN STÄNGT

FÖRVALTNING

6 GILLA STALLARHOLMEN

073-677 05 46

STALLARHOLMENS TOBAK

inkl dricka och kaffe Måndag – fredag ÖPPET: MÅN–TOR 8–17, FRE–LÖR 9–21, SÖN 10 –15.

HAMMARSTEDT FASTIGHETS FÖRVALTNING

Kontoret öppet mån–tors 10–16. Tel: 0152-252 94

Öppet fre mån–

Välkommen till Din butik!

Tel: 0152-71 08 19

Se hemsida och Facebook för mer info.

www.solakers.se Cecilia 070-5460675

MälarSund Massage

Massageterapeut Carina Svensson DIPLOMERAD INOM

Svensk klassisk massage. Djup gående tekniker såsom SCS, bindvävsförtätning, muskulering, triggerpunkter, kopp ning. Kostrådgivning och andningspedagogik. DALKARLSVÄGEN 2, GAVELN STALLARHOLMEN Tel: 070- 67 162 49


Kreativt möte om Stallarholmens framtid TEXT: KUKKAMARIIA VALTOLA SJÖBERG FOTO : SVEN G NILSSON

Ett trettiotal personer samlades 16 oktober för att spåna om hur Stallarholmen kan utvecklas. En mängd små och stora idéer kläcktes: allt från en digital hastighetsskylt vid skolan till försköning av genomfartsvägen. Redan innan mötets slut sållades några handlingspunkter fram. – Stallarholmen är inte bara platsen där idéer föds utan där de också blir verklighet, konstaterade en av deltagarna, Magnus Silén från Nätverket är mån Yvonne Knuutinen. om att några av Framtidsmötet lockade uppåt 30 personer.

Under 2018 och 2019 driver Leader Sörmland projektet Service och Liv på landet med syftet att stärka utvecklingskraften i Sörmlands landsbygdsorter. Det handlar bland annat om öka livskvalitet och att underlätta boende och företagande på landsbygden. – Det vi erbjuder från Leader är att hålla ihop de här samtalen för att knyta ihop olika initiativ och bygga vidare på allt det som redan finns i Stallarholmen, förklarade Monica Pärus. Ett 30-tal Stallarholmsbor hade anslutit för att diskutera hur orten kan utvecklas. Kvällen arrangerades av Leader ihop med Stallarholmens Nätverk, Drömfabriken och Strängnäs kommun. Magnus Silén, ordförande i Stallarholmens Nätverk såg positivt på möjligheterna till att mötet kunde leda till konkreta insatser. – När vi går från mötet kan vi ha färdiga idéer om framtiden för Stallarholmen. Kreativt surr Alla deltagare sattes i grupper för att diskutera fram både små och stora förändringar som önskades för orten. Gula post-it lappar fylldes snabbt på med spännande idéer. I den gruppen där jag hamnade lyfte Bosse Lindholm fram olika förslag. – Det vore bra med en hundrastgård. En annan idé är att ha en flyttbar scen som alla arrangörer kan låna.

idéerna även blir

Medelåldern på till verkstad. mötet var ganska hög, men en av kvällens yngre deltagare, Linn Wallin 19 år, lyfte även fram ungdomars behov. – Det skulle vara bra med bättre kvällstrafik på bussarna så det går att åka kollektivt, särskilt på helgerna. Mötesplatsen fylldes av ett härligt surr då alla deltagare lyfte fram sina visioner och mål för Stallarholmens Framtid. – Det kom fram många idéer i den gruppen som jag satt i, sade Charlotte Frenker, som verkade nöjd med hur samtalen var arrangerade. Silokonst Efter gruppdiskussionerna presenterades alla förslag i helgrupp. Flera av grupperna hade landat i liknande idéer. Skulle det inte vara bra med säkra gång- och cykelvägar, försköning av Brogatan och säkrare av- och påstigning för barn som lämnas med bil vid skolan? Men även unika idéer lyftes som att satsa på ekoturism och vandringsleder. – Jag tycker det skulle vara fint om det märks när man åker genom Stallarholmen att det här är en kreativ ort, så jag kom med förslaget om en vacker graffittimålning på silon. En annan person i gruppen kom med idén att man istället skulle projicera bilder på silon, vilket är ännu roligare, berättade Stefan Seidel. Kreativiteten sprudlade under kvällen och Yvonne Knuutinen var positiv till möjligheterna till utveckling. – Stallarholmen är inte bara ett ställe där idéer föds utan där de blir verklighet. Finansiering Monica Pärus lyfte fram just att det finns möjlighet att göra verklighet av idéer genom att söka pengar från Leader Inlandet.

Mötesledaren Monica Pärus kikar till gruppen där Peter Drakenberg och Yvonne Knuutinen sitter och spånar.

Yvonne

Knuutinen

redovisar en

knippe framtidsidéer.

– Leader har olika projektmedel t ex via Jordbruksverket som ni kan fundera på att söka medel ur. Mötet slutade med att alla grupper fick välja varsin liten åtgärd som kunde bli möjlighet redan inom kort. Grupperna förde där fram att en digital hastighetsskylt borde sättas upp vid skolan. Annika Wallerström lyfte också fram en mindre idé som borde gå att lösa. – Det borde gå enkelt att ordna med höstplanteringar på torget för att göra lite finare där. Andra enkla åtgärder som lyftes var att trasiga trafikskyltar borde rensas bort och möjligheterna att göra en säkrare avlämningsplats vid skolan. Ett möte om att digitalisera Stallarholmen beslutades på stående fot. Novembermöte Idéer började växa till att bli verkliga åtgärder och representanter från kommunen antecknade de förslag som berörde just deras arbetsområde. Resultatet av workshopen skrevs även ner av Maria Ahlin från Leader Inlandet för att dokumenteras och sparas inför nästa möte som beslutades att bli tisdag 20 november kl 18 på Mötesplats Stallarholmen i Gula Industrihuset. Då fortsätter arbetet med att inte bara föda fram idéer utan försöka se till att de blir verklighet. Alla intresserade (gamla som nya deltagare) är välkomna till det mötet för att fortsätta utveckla Stallarholmen inför framtiden. GILLA STALLARHOLMEN 7


Gula Industrihuset

www.gulaindustrihuset.se

VI FINNS I GULA INDUSTRIHUSET

0707 54 66 94 viktoria@loppberga.se Brogatan 21 Stallarholmen

INDUSTRIKÄNSLA

BECKMANS November. Mörkt och stilla. Tända ljus och oändliga koppar med te. Vi behöver lugnet. I butiken finner du det som stimulerar dina sinnen och som väcker lusten till det vackra och sköna i livet.

ATELJÉ, BUTIK, KONTOR ELLER LAGER? Unika lokaler finnes i Gula Industrihuset. Från 2 kvm upp till 102 kvm.

Gula Industrihuset Stallarholmen Tel -   instagram.beckmansbutik facebook.beckmans

För mer information ring 070-867 30 03

KL ÄDER x INREDNING x VINTAGE x K ALKFÄRG x D OF TER

VI STÄDAR DITT HEM

Loppberga

©

HANDVÄVDA TRASMATTOR Ring för besök i ateljén i Gula Industrihuset. 0707-54 66 94 www.loppberga.se

Nöjd kund är vår kvalitet! För en renare känsla! Lena med personal

Vi finns i Gula Industrihuset, Brogatan 21

070-652 81 64 • www.vips-lena.se • lena@ivehult.se

Jörgen Tenggren 076-763 04 04 Brogatan 21 645 61 Stallarholmen

GULA INDUSTRIHUSET STALLARHOLMEN Öppettider Lunch mån - fre kl. 11 – 13 89kr inkl. dryck och kaffe Skolungdom & pensionärer 79kr

S TA L L A R H O L M E N

TORSDAGSTRÄFF Torsdagen den 8 november kl. 14.00 På mötesplatsen i Gula Industrihuset ”Kontrasternas Indien” Föredrag av Gun och Gunnar Eriksson. Kaffe och lotterier. Föranmälan till Kjell Ahnström 073-3894199 senast 4 november. Välkomna! Kom med du också. Bli medlem i SPF • Kontakt: 0152-405 16 spfstallarholmen@outlook.com

mån-fre Kväll kl. 16 – 19 lör – sön kl. 14 – 19 Vi har öppet mer om möjlighet finns! Ring gärna och kolla! Välkommen!

0152-17000

Grymma grillkorvar, grillkött på nöt och gris samt bl a färsk- och lufttorkat chark! ÖPPETTIDER: Fre 12–18, Lör 11–15

Tel: 070-735 43 91

= SANT

Vill du veta mer om våra

SKRÄDDARSYDDA STÄDABONNEMANG Ring oss på: 070-345 77 64

SELAÖ HEMSERVICE

Brogatan 21, Stallarholmen selaohemservice.se

Drop-in öppet Fr o m 1 september

Kvällsöppet vaccinationer

Mån, tis, ons & fre

Helgfria onsdagar

08.30 - 10.00

Drop-in

13.00 - 14.00

17.00 - 19.00

www.marionkonsult.se • www.strangnasvaccin.se

8 GILLA STALLARHOLMEN


Gula Industrihuset 0707 54 66 94 viktoria@loppberga.se Brogatan 21 Stallarholmen

Välkommen till Nyckelgym! Novembermys med grön matlagning

NY S! KUR

Vi träffas två novemberkvällar för att laga god mat med grönsaker som grund. Det blir fokus på säsongens råvaror med spännande kryddor och vi lagar värmande mat, goda röror, smått och gott och lättgjorda desserter. Vi pratar också om ämnen i maten som ökar välbefinnandet och självklart provsmakar vi och njuter av maten tillsammans. Målet är att du ska få nya infallsvinklar till hälsosam mat och lära dig tips och trix i köket!

vi finns i gula industrihuset • brogatan 21, stallarholmen

Funderar du på att börja träna? Onsdagar jämna veckor kl. 16.30–18.30 har vi öppet hus på Nyckelgym i Stallarholmen. Titta in så går vi igenom hur utrustningen fungerar och du får hjälp med att komma igång med träningen.

Tid Tor 8/11 och 22/11 kl 18.00–21.00 Plats Stallarholmsskolans matsal Kostnad 950 kr för båda träffarna inklusive råvaror Kursledare Annika Tidehorn, författare och journalist Anmälan stefan@dromfabriken.net

På www.nyckelgym.se finns mer information om öppet hus och våra priser.

Kontakta oss! e-post: nyckelgym@hotmail.com telefon: 0705-18 96 75 obs! Teltid mån, ons, fre 9.00–12.00

www.dromfabriken.net Mer info: stefan@dromfabriken.net 070-285 10 25

2 mån.

Solenergi i Stallarholmen De senaste åren har vi installerat närmare 40 solcellsanläggningar i Stallarholmen och på Selaön. Vi har satt solpaneler på små tak, stora tak, villor, lantbruk, industrier, hyreshus, garage, säterier och silos. Vi har t.o.m. byggt ett par solcellsparker. Stallarholmen tillhör redan idag en av Sveriges solcellstätaste regioner. Är du intresserad av att hänga med i utvecklingen? Kontakta oss så berättar vi om hur du kan bli en del av den svenska solrevolutionen. Läs mer på vår hemsida EnergiEngagemang.se eller besök oss i Gula Industrihuset Vid varje gul markering finns en solcellsanläggning som ger sin ägare billig och miljövänlig el

Tel: 0152 - 301 00 Mail: info@energiengagemang.se GILLA STALLARHOLMEN 9


FÄRGEXPLOSION I GULAN TEXT: EVA HULTÉN FOTO: PETER ULLBERG

När Vivi-Anne Norén bjöd in till grundkurs i akvarell blev det stort gensvar. Elva entusiastiska deltagare från Stallarholmen, Mariefred och Stockholm samlas nu för att upptäcka akvarellmåleriets hemligheter. Samtidigt har Telma Castro startat konstateljé för barn i Drömfabriken. Snacka om färgstark skaparmiljö för alla åldrar i Gulan! Vivi arbetar som konstnär Några har prövat på akvaoch har nyligen flyttat in i rell tidigare, en del har måsin butik och ateljé ”My art lat i olja eller akryl medan shop” i Gula Industrihuset. några bara ritat streckgubHon har tidigare arbetat bar och målat möbler eller mycket i akryl men i butiinte målat alls. Alla vill lära ken ser man nu mest akvasig något nytt. reller. – Jag brinner för måleri Färgtest Ett av de första momenten var att testa och har sett fram emot att hur färgerna funkar. När Vivi efter några inlehålla den här kursen och dande ord ber dem börja dela med mig av glädjen att arbeta kreativt. med att testa hur färgerna fungerar sätter alla Men jag vet att deltagarna även har mycket att igång med stor entusiasm och stämningen blir lära av varandra, säger Vivi. genast hög runt det stora bordet. I sin lokal har hon dukat fram färgpalet– Här handlar allt om vatten: före, under ter, penslar, vatten och akvarellpapper. Luften och efter det man lägger på färgen. Det blir är full av förväntan hos deltagarna som har ofta en chansning och man får tänka tvärtom mycket varierade erfarenheter av måleri. mot i annat måleri. Vitt använder man till ex10 GILLA STALLARHOLMEN

Vivi-Anne Norén, peppande lärare på akvarellkursen.

empel inte. Det vita står papperet för, påpekar Vivi. Hon går runt bland deltagarna som går in för uppgiften med liv och lust. – Det finns inget rätt och fel. Lek med färgerna! säger hon uppmuntrande.


Werner Leisser är en av kursdeltagarna.

Vem blir inte glad över att leka sig fram med alla de här färgklickarna?

"Inget är rätt eller fel. Lek med färgerna", uppmanar Vivi-Anne.

Efter att ha testat färgerna är det dags att måla ett första motiv. Men vad ska man hitta på? – Titta gärna på varandra, tipsar Vivi. God stämning Tiden går fort och det blir många glada skratt kring bordet. Nästa lektion kommer det att handla om effekter och olika tekniker, till exempel att jobba med salt. – Det kommer inte att bli en massa teori. Vi ska jobba praktiskt, lovar Vivi. För att eleverna inte ska glömma vad de lärt sig har hon tagit fram ett kompendium som tar upp färglära, effekter och teknik, komposition och perspektiv som de får med sig efter kursen. Konstateljé för barn Telma Castro, som du kan följa på Instagram under sagolik.se, har målning och skulptur som hobby. – Barns måleri har alltid varit stor inspirationskälla för mig och jag har länge tänkt ordna någon form av kurs med

barn, berättar hon. I våras blev tanken verklighet. Hon startade sin konstateljé för 5–10-åringar i Drömfabriken och fortsätter nu i höst med åtta träffar. Isabelle Larsson ritar och målar hellre än spelar datorspel och har inspirerats av sin pappa. – Jag önskade mig i julklapp att vara med i Telmas konstateljé och tycker det är jättekul. Det roligaste hittills var att måla porträtt av Frida Kahlo, berättar hon. Kända förebilder Med kända konstnärer som förebild vill Telma förmedla konsthistoria, olika tekniker och konstriktningar. Det är mest akrylfärg som barnen får måla med på tjockt papper. – Det är praktiskt eftersom färgen torkar snabbt, men jag har planer på att även använda olja på canvas, berättar Telma. Efter övningen med porträtt har hon presenterat den amerikanske konstnären Jackson Pollock som var en föregångare inom ”action painting” och utvecklade även en speciell droppteknik.

Konstnären Jackson Pollock med sin droppteknik är en av dagens inspirationskällor.

– Om vi hade varit ute kunde vi ha dansat runt och slängt färg omkring oss, men här inne får vi ta det lite lugnare. Vi har dock pappret på golvet i stället för på staffli och vi använder två olika typer av färg, varav den ena är lite blankare, säger Telma. Dali och van Gogh Hon berättar att hon väljer konstnärer med en stil som barnen lätt kan ta till sig, till exempel Salvador Dali och Vincent van Gogh. De kommer även att jobba en del med skulptur och tittar då på den franska konstnären Niki de Saint Phalle. Hon är bland annat känd för sina stora färgrika figurer med namnet ”Paradiset” som finns att se utanför Moderna museet i Stockholm. Telma konstaterar att det kan ta flera år för henne själv att bli klar med en tavla eller en skulptur. – För mig är ett konstverk något levande som kanske aldrig blir klart. Barn jobbar dock för det mesta snabbare än så och vi hoppas få se många nya alster på den vernissage som är inplanerat 25 november när höstens konstateljé avslutas.

Isabelle Larsson jobbar med sitt porträtt av konstnären Frida Kahlo. GILLA STALLARHOLMEN 11


6 ROLIGA AKTIVITETER PÅ HÖSTLOVET! Drömfabriken ordnar tillsammans med olika aktörer ett program under höstlovet för barn och ungdomar.

1

LAN i tre dagar Fredag 26/10 – söndag 28/10 Nu upprepar vi vårens och sommarens succéer med storlan i Gula Industrihuset! Ha kul, träffa likasinnade och lana hela helgen! Tid Fre 26/10 kl 18.00 – sön 28/10 kl 10.00. Plats Gula Industrihuset, Mötesplats Stallarholmen. Ålder 10 –19 år, föräldrar till deltagare välkomna att delta. Kostnad 350 kr, anmälan via hemsidan (www.go-lan.se) Anmälan och info www.go-lan.se

2

Testa olika instrument! Prova att göra en inspelning! Måndag 29/10 Gratis! Sugen på att lära dig ett instrument? Eller att göra en inspelning med sång och bakgrund? Vi riggar digitala trummor, gitarr, bas, keyboard och mikrofoner plus en liten studio och sen är det bara att pröva sig fram!

3

HÄR!

ÅKERS STYCKEBRUK • Lohes väg 22 • 0159-35 00 80 MARIEFRED • Solvändan 3 • 0159-35 00 80

Tid Drop-in 10.00 –16.00. Plats Gula Industrihuset, Mötesplats Stallarholmen. Ålder Åk 3 och uppåt. Ledare Kent Lindén, Peter Hellberg, Studiefrämjandet

RödaKorset i Stallarholmen och Mariefred

Kyrkråttornas detektivbyrå Tisdag 30/10

Stort tack till alla som bidragit vid vår insamling till Världens Barn den 5–6 oktober. Vårt insamlingsresultat är 7 163 kr som oavkortat insänds till Radiohjälpen.

Gratis! Vi ger oss ut på skattjakt tillsammans och klurar ut ledtrådar i sökandet efter den värdefulla kyrkskatten! Här krävs nyfikenhet, lite uthållighet och teamwork! Sista anmälningsdag 23/10.

Tid Kl 9.00–13.00. Vi avslutar med korvgrillning! Plats Toresunds kyrka. Vid fint väder vandrar vi tillsammmans från skolgården längs pilgrimsleden till Toresunds kyrka. Ålder Åk 1–4. Ledare Anna Särnå, Eva Sköld, Mats Wendt. Anmälan http://gooo.se/hWd

4

Det totala insamlingsresultatet för Mariefred-Stallarholmen och tillsammans med andra föreningar är ca 75 000 kr. Staffan Andrén, ordförande 070-268 03 01 www.redcross.se

STALLARHOLMEN

Stora pysseldagen Onsdag 31/10 Gratis!

Gratis! En dag för alla pysselälskare! Här kan du välja mellan en massa olika sätt att skapa: gör ett smycke, sy en kudde, designa en loppa, gör ett halloweenpyssel. Låt kreativiten blomma!

Tid Drop-in 10.00–14.00. Plats Gula Industrihuset, Mötesplats Stallarholmen. Ålder Fskkl och uppåt. Ledare Lotta, Tuva & Malva Bergil

5

Upplev nya världar med VR Torsdag 1/11 Gratis! Virtual Reality ger dig möjlighet att kliva in i en massa superspännande världar! Den här dagen har du chansen att testa de nya häftiga Oculus Go-glasögonen tillsammans med IT-visionären Ricky Helgesson.

Tid Drop-in 13.00–16.00. Plats Gula Industrihuset, Mötesplats Stallarholmen. Ålder Fskkl – 100 år! Ledare Ricky Helgesson

6 Mys & rys på Mälsåker Fredag 2/11 Ett äventyr för hela familjen! Häng med på en tur genom slottet och lyssna på berättelser om barnens liv. Ta med ficklampan ifall vi behöver lysa upp några mörka vrår ... Tid Kl 13.00. Plats Mälsåkers slott. Ålder Från 5 år och uppåt. Ledare Ingela Andersson. Kostnad Barn 40 kr, vuxna 70 kr

www.dromfabriken.net Mer info: stefan@dromfabriken.net, 070-285 10 25

Boosta kropp och själ med pilgrimsvandring! Cafékväll med Michael Öjermo, inspirerande pilgrimspräst, som berättar vad pilgrimsvandring är och hur den påverkar oss.

Onsdag 31 oktober kl. 19 Församlingshemmet, Stallarholmen Ingen föranmälan. Fri entré. Välkommen!


• • • PORTRÄTTET

Ali Reza Jafari

DRÖMMEN OM ETT VARDAGSLIV TEXT & FOTO: KUKKAMARIIA VALTOLA SJÖBERG

Han är 20 år och bor i Stallarholmen. Den oroliga världen har tvingat honom på flykt. Först från Afghanistan till Pakistan, därefter till Iran, sen via centrala Europa till Sverige. Nu befinner han sig i tryggheten i Stallarholmen och trivs bra. – Det är väldigt fint i Stallarholmen, särskilt på sommaren, säger Ali. Ali är tystlåten och försiktig. Han uttrycker sig med omsorg och reflekterar gärna länge innan han svarar på mina frågor där vi sitter tillsammans på boendet för ensamkommande på Husbyholm på Selaön. Han förklarar att han har lite svårt med det svenska språket men det känns också som han är mån om att få sin berättelse rätt så att andra kan förstå honom och hur hans liv varit. Ali är född i Afghanistan och bodde där med sin storebror Mustafa, storasyster Mariam, sin mamma Hakime och pappa Gholam Hossein. När Ali var tre år behövde familjen lämna Afghanistan och fly till Pakistan. Ali vet inte riktigt varför eftersom han var så liten när de lämnade landet. – Jag minns nästan inget från Afghanistan för jag var bara ett litet barn men det har varit oroligt där väldigt länge med krig och bombningar, berättar han. Pappan dödad I Pakistan bodde familjen i fyra år men under den tiden blev hans pappa dödad och Ali vet inte riktigt vad som hände. – Min mamma har berättat att vi hade det svårt i Pakistan och att många andra flydde därifrån till Iran. Hon berättade också att det var på grund av problemen i Pakistan som min pappa blev dödad, säger Ali. Familjen flydde till Iran och hamnade i staden Qom, som är en stor stad med cirka 1,2 miljoner invånare, belägen i närheten av landets huvudstad Teheran. Som 14-åring bestämde sig Ali för att lämna Iran. Han gav sig av från sin familj och sitt hem mitt i natten,

utan att berätta för någon att han skulle fly. – Jag kom ensam till Turkiet och jag var där i två år. Jag jobbade och sparade pengar för att kunna åka till Sverige. Båtflykt Han berättar om hur han tillsammans med några vänner köpte en båt och en motor för att ta sig från Turkiet till Grekland. – Polisen fångade oss, och satte oss i ett läger med många andra. Det fanns både barn, kvinnor och män där. Vi satt instängda i 75 dagar. Tillsammans med tre vänner bestämde sig Ali för att fly. Med en sax lyckades de få upp ett hänglås en regnig, kall natt för att komma ut från lägret. – Vi sprang ut i skogen. Vi visste inte vart vi skulle ta vägen. En av kompisarna blev fasttagen av polisen. När vi ringde vår kompis efter ett par dagar berättade han att polisen hade slagit honom jättemycket så han inte kunde gå, säger Ali. Elva timmars arbetsdag Ali tog sig tillbaka till Istanbul och började återigen arbeta för att spara pengar. Han sydde kläder i en fabrik och arbetsförhållandena var inte alltid lätta. – Jag jobbade ett år i Iran med att sy kläder och nu gjorde jag samma sak i Turkiet. Ibland fick vi inte den lön vi skulle ha och var tvungna att säga till för att få våra pengar. Jag jobbade 11 timmar per dag med en timmes paus, berättar Ali. Han lyckades spara pengar och flydde genom

Europa till Sverige för att få en fristad. Ali valde att söka sig till Sverige eftersom han hört av vänner att livet fungerade bra här. Återseende Ali berättar att han trivs i Sverige men att han också lever under stor press för att han måste ordna med lägenhet, jobb och körkort. Han vill också hjälpa sin familj i Iran genom att skicka pengar till dem. – Jag jobbar på Hammargården i Mariefred som är ett äldreboende. Jag trivs bra med att jobba med äldre personer, jag gillar att hjälpa människor, säger Ali. Förra året åkte Ali till Iran och träffade sin familj för första gången på många år. Det var äntligen möjligt eftersom han har fått permanent uppehållstillstånd i Sverige. – Jag var jätteglad! Min familj väntade på mig på flygplatsen, mamma ville börja gråta men jag bad henne att inte gör det, säger Ali. Vardagsdrömmar Ali berättar att han tyvärr inte fått rätt att återförenas med sin familj i Sverige då han fått ett avslag från Migrationsverket på familjeåterförening. Han berättar om sin dröm om ett annat liv. – Kanske kan jag träffa familjen till jul om jag har råd, säger han. Han drömmer om vardagliga saker som många av oss andra tar för givet, att få vara tillsammans med sin familj och att få studera, ta körkort och ha en lägenhet. – I framtiden kanske jag kan få leva ett bättre liv, säger Ali. GILLA STALLARHOLMEN 13


I höstkantarellernas Vi tror på de dödas uppståndelse och ett evigt liv … Så läser vi vår kyrkas trosbekännelse, men vad betyder det? Det är kanske inte det vi går och funderar på dagligen, men när vi nu står inför allhelgonahelgen blir kanske tankar och funderingar kring död och liv aktuella.

E

n grundbult i den kristna tron är att döden inte är slutet. Som Dan Andersson skriver: ”… Det är något bortom bergen bortom blommorna och sången …” Döden är en sömn och porten till det eviga livet. När en människa dör behöver vi som är kvar inte säga tack och adjö, inget sista farväl utan vi kan säga på återseende, vi ses igen. Hoppet om återseendet kan ge oss tröst i sorgen och saknaden av de som lämnat jordelivet före oss. ”Var är murar, var är gravar … Jesus uppstod, också vi …” sjunger vi i en påskpsalm. Jesu uppståndelse ger oss just det hoppet att också vi en gång ska uppstå från de döda. Vad är då ett evigt liv? Är det ett liv i en stad av kristall och gator av guld? Sitter vi och spelar harpa dagen lång? Vi får komma ihåg att detta är beskrivningar, människor har försök beskriva det himmelska.

Hur det är kan vi inte veta, men om vi utgår från att Gud är kärlek och att vi kommer hem till Gud och får leva omslutna av Guds kärlek, då tror jag att alla jordiska bilder bleknar. Som larven inte kan förställa sig hur det är att vara fjäril, kan nog vi människor inte föreställa oss hur det eviga livet är. När vi denna helg besöker våra kyrkor och kyrkogårdar, tänder ljus och minns, låt oss då viska ett stilla: På återseende, vi ses igen! Mats Wendt

Allhelgonahelgen i våra kyrkor Kyrkorna är öppna fredag 2/11 och lördag 3/11 kl. 14–17. Orgelmusik i Överselö kyrka kl. 15 på lördagen. Lördag 3/11 Alla helgons dag Högmässa kl. 11 i Toresunds kyrka, Mats Wendt Söndag 4/11 Alla själars dag ”Musik till tröst och glädje”. Minnesgudstjänst kl. 18 i Toresunds kyrka, Ola Orwinger, Mats Wendt, Mariakören Mer om helgen kan du läsa på svenskakyrkan.se/allhelgona

14 GILLA STALLARHOLMEN

Cafékväll Återfinn din plats i det stora sammanhanget! För att bättre kunna hantera stress, känna mening och förstå själva livet behöver vi närma oss naturens hemlighet.

Eva Sanner, erfaren psykosyntesterapeut och författare berättar utifrån sin nyutkomna bok ”Naturens hemlighet”. Torsdagen den 22 november kl. 19 i församlingshemmet, Ytterselövägen 8, Stallarholmen. Ingen föranmälan, fri entré. Välkomna!

Tankar & Toner Tio Guds bud! i vårt århundrade?

Ola Orwinger, Ulla Wester, Kersti Olin och Maria Hjernert medverkar

Tisdag 13 november kl. 19 Mötesplatsen, Gula Industrihuset, Stallarholmen. Fri entré.

Varmt välkomna!


Våga tala om döden För snart två år sedan förlorade Sven G. sin fru Monica. Här berättar han om hur de tillsammans hade förberett sig inför döden. – Någonting som jag konstaterat är att nästan alla är rädda för att prata om döden. Döden är ju det enda säkra! För trefyra år sedan konstaterade Monica och jag att någon av oss förr eller senare kommer att dö. Den av oss som blir lämnad kvar behöver veta hur den ska reagera. Vi skrev i Vita Arkivet* hur vi ville ha det på begravningen. Monica ville t ex att det skulle vara minnesstund efter begravningen. Jag minns att hon sa: ”… om det nu kommer några!” Det var fullt! ler Sven G. – Vi pratade också om att den som lever vidare inte kan bo kvar ensam i huset. Det skulle bli för mycket både när det gäller skötseln och ekonomin. Den som blev kvar skulle försöka få tag i en lägenhet nere i Stallarholmen. – När Monica dog satte jag igång att handla ganska så på en gång. Jag stoppade Monicas autogiro, sökte efter bostad och tog kontakt med mäklare. Det har förvånat många att jag kunde agera så tidigt men jag kände att jag hade Monica med mig när jag röjde i boet, när jag pratade med

mäklaren och när jag flyttade till lägenheten. När sedan flytten och allt var klart kände jag att det fanns en risk att jag skulle ”tappa farten”. Vad ska jag göra nu … ensam? För mig gällde det att greppa den här nya situationen. Det var då jag reste till Egypten och senare även till norska fjordlandskapet och Lappland. Jag känner fortfarande att Monica finns med mig. Jag pratar med henne och jag känner att vi har kontakt. * Ett dokument där man skriver ner hur man vill ha sin begravning. “Vita arkivet” tillhandahålls av begravningsbyrån Fonus, men alla begravningsbyråer har likvärdiga dokument och de kan hämtas gratis på närmaste begravningsbyrå. Anna Särnå

Vi välkomnar våra dopbarn in i den kristna gemenskapen Vera Sundstrand döptes den 29 september i Överselö kyrka. Föräldrarna heter Therese Strömberg och Tony Sundstrand. Familjen bor i Stallarholmen.

Med på bilden är också faddrarna Jimmy Lindgren och Gabriella Karlsson, mamma, pappa och storebröderna Harry och Frank. Eva Sköld

Ljusbärare

N

Ljusbärare finns i våra tre kyrkor i församlingen Foto Ikon

är vi under allhelgonahelgen tänder ljus i våra kyrkor över hela landet så gör vi det ofta för våra nära och kära. Många ljusbärare är utformade som en jordglob och påminner om vårt globala ansvar för människor över hela världen. Vi tänder ett ljus i mörkret för människor som tvingas fly, utsätts för våld eller orättvisor. Vi när en önskan om fred, frihet, acceptans av mänskliga rättigheter och inte minst hopp. Under allhelgonahelgen i år arrangeras en ekumenisk helg i Uppsala. Kyrkor i världen möts och uppmärksammar att det är 50 år sedan Kyrkornas världsråds fjärde generalförsamling inleddes just i Uppsala 1968. Vi tittar bakåt men framför allt framåt. Hur ser vårt gemensamma uppdrag ut i det vi ibland kallar den ”världsvida kyrkan”? Källa: svenskakyrkan.se

svenskakyrkan.se/stallarholmen är adressen till vår webbplats! Här hittar du mer information om vårt församlingsarbete! Vill du tala med en präst? Kontakta Ola Orwinger 346 41 eller Mats Wendt 346 42. Kyrktaxi Ring 0152-186 00, det kostar 20 kr i vardera riktningen. Kollekt i mobilen! Nu kan du ge kollekt via Swish med din mobil. Stallarholmens församlings Swish-nummer för ”Dagens kollekt” är 123 056 68 44. Folder med månadskalender finns som separat folder. Du kan hämta den i församlingshemmet, i kyrkorna och på webben. GILLA STALLARHOLMEN 15


BYGGA BO • • •

¢

Auktion ¢

Snickeriarbeten

30% RABATT

på Garfare gränd

Inomhussnickerier

Söndag 28/10 kl 10

Golv Lister Foder Innerväggar

Visning:

Fredag 26/10 kl 12–16 Lördag 27/10 kl 10–15 Nästa auktion sön 25/11.

Lasses Antikt & Auktion 073-875 88 45 lasse@lasseboantik.se Följ oss på Facebook

VI LÖSER DET! Hos oss kan du hyra alla maskiner du behöver för ditt bygg- eller renoveringsprojekt.

Det blir jättebra! Andreas 070-344 05 35 Tel/Fax 0152-408 11 andreas@johnemark.se

www.johnemark.se

Kök

Montering Renovering

BADKAR – HANDDUKSTORKAR OCH ANNAT FÖR BADRUMMET

Fasader

Panel Tilläggsisolering

Langenfeld Gamla Tegelbruket 08-702 07 75

070-570 11 47 | www.alltjanster.se

Vill du annonsera i Gilla Stallarholmen?

Berg & Stenspräckning Byggnadsplåtslageri Ventilation Takmålning Konstsmide

LARMVÄGEN 2 STRÄNGNÄS Tel 0152-158 80

Odensicke Gård, 645 97 Stallarholmen Tel: 0152-420070-811 00 Mobil: 070-811 42 03 42 03 info@christerforsback.com www.christerforsback.com

Tel: 070-28510 25 E-post: stefan@gillastallarholmen.se

VI UTFÖR SKOGSGALLRING!

Nybyggnation Tillbyggnation Sedan 1995 070-338 30 89 www.wretstrombygg.se

RING 070-586 02 16, 0159-200 01 Stallarholmen

FREDRIK KLINGSPOR Hista säteri fredrik@hista.se

Från dig till dig

Ditt lokala stadsnät i Stallarholmen!

Anslut dig till stadsnätet du redan äger. Läs mer på fibra.se

16 GILLA STALLARHOLMEN


• • • BYGGA BO

DAGS ATT BYTA UT DITT GAMLA VENTILATIONSAGGREGAT!

DAGS ATT SE ÖVER DITT TAK! Allt inom måleri Nyproduktion Renovering Fönster

Rotavdrag Ventilationsaggregat som installerats på 80-talet och tidigare klarar oftast inte längre av att garantera bra inomhusluft för dig och din familj. Kontakta oss redan idag så kan du andas ut. Och in. Vi utför även radonmätning och sanering samt fuktmätningar. Kontakta oss så hjälper vi dig med den bästa ventilationslösningen för just ditt boende. Vi tillhandahåller även service och reservdelar till äldre BAHCO och Fläkt bostadsprodukter. Tel: 0152-343 88 • E-post: info@strangnasplat.se • www.strangnasplat.se Tel: 0152-301 01 • E-post: info@taklaggarna.nu • www.taklaggarna.nu

Vi hälsar Alexandra välkommen i gänget! MÅLARTEAMET:

Alexandra Strömberg Asko Siipola Tommy Eriksson Jonny Högbacka

El-problem? Hjälp med el-installationer? Behöver ni laddstolpe till er elbil? Varför inte vara ute i god tid och installera motorvärmare och kolla så ni har utebelysning innan kyla och mörker kommer! Vi kan hjälpa er med det mesta! Tel: 0159-105 26 eller info@metab.nu

Ring: 070-361 88 45 Ombyggnationer Tillbyggnationer Nybyggnationer

Kristian Åmark 070-661 66 86 amarkbyggare@live.se

SERVICE OCH REPARATION AV MASKINER. FÖRSÄLJNING AV KUBOTA-TRAKTORER

Boka ett kostnadsfritt hembesök idag! Säljer och reparerar värmepumpar.

Fönsterrenoveringar Tapetsering Allt inom måleri Rotavdrag

• Lantbruk • Entreprenad • Skogsbruk • Grönytor • Även AC-service på alla slags fordon Brovägen 32, 645 62 Stallarholmen Anders Kjäll 070-344 40 35 maskintjanst@sverige.nu

Micke Lagerman | 070-954 91 51

www.lagermanskyl.se

ristamaleri@gmail.com

GILLA STALLARHOLMEN 17


DET HÄNDER I NOVEMBER • • •

FREDAG 26/10 Visning inför auktion (Lasses Antik & Auktion). Garfaregränd 12.00–16.00. Även lördag 10.00–15.00.

FREDAG 2/11 Visning inför auktion (Stallarholmens auktioner). Gula Industrihuset 12.00– 16.00. Även lördag 11.00–14.00.

FREDAG 26/10 Stor-lan i Stallarholmen. Träffa likasinnade och lana fredag – söndag! Ålder 10–19 år, även föräldrar till deltagare välkomna. Mötesplats Stallarholmen, Gula Industrihuset. Kostnad 350 kr, anmälan via hemsidan www-go-lan.se

FREDAG 2/11 Höstlovskul: Mys & rys på Mälsåker. Ett äventyr för hela familjen – häng med på en tur genom slottet och lyssna på berättelser om barnens liv. Från 5 år och uppåt. Barn 40 kr, vuxna 70 kr. Två rundvandringar: 13.00 & 14.00. Mälsåkers slott

SÖNDAG 28/10 Auktion (Lasses Antik & Auktion). Garfaregränd, 10.00

LÖRDAG 3/11 Orgelmusik. Överselö kyrka, 15.00

MÅNDAG 29/10 Höstlovskul: Testa att spela olika instrument och att göra en inspelning! Vi riggar trummor, gitarr, bas, keyboard, mikrofoner och en liten studio. Arr: Studiefrämjandet och Drömfabriken. Gratis. Gula Industrihuset, Mötesplats Stallarholmen, drop-in 10.00–16.00 TISDAG 30/10 Höstlovskul: Kyrkråttornas detektivbyrå. Vi ger oss ut på skattjakt och klurar ut ledtrådar i sökandet efter kyrkskatten! Åk 1-4. Arr: Stallarholmens församling. Gratis. Mer info, se Drömfabrikens höstlovsannons. Anmälan via länk http://gooo.se/hWd ONSDAG 31/10 Höstlovskul: Stora pysseldagen. Välj mellan en massa olika sätt att skapa: gör ett smycke, sy en kudde, designa en loppa, gör ett halloweenpyssel. För fskkl och uppåt. Gratis. Mötesplats Stallarholmen, Gula Industrihuset, drop-in 10.00–14.00 ONSDAG 31/10 PRO ordnar bingo. Församlingshemmet, 13.00 ONSDAG 31/10 Släktforskarjour. Har du klättrat vilse i ditt släktträd? Lugn bara lugn. Eskilstuna-Strängnäs släktforskarförening finns på plats och hjälper dig att komma vidare. Fri entré. Biblioteket, 16.00–19.00. ONSDAG 31/10 Spökhus på Mariefreds fritidsgård. Stängt på fritidsgården i Stallarholmen. TORSDAG 1/11 Höstlovskul: Virtual Reality. Upplev nya superspännande världar! Testa de nya häftiga Oculus-Go-glasögonen tillsammans med IT-visionären Ricky Helgesson. Alla åldrar! Gratis! Arr: Drömfabriken. Mötesplats Stallarholmen, Gula Industrihuset, drop-in 13.00–16.00 18 GILLA STALLARHOLMEN

SÖNDAG 4/11 Auktion (Stallarholmens auktioner). Gula Industrihuset, 10.00 SÖNDAG 4/11 Premiär för Stallarholmens höstsalong! Med alster från lokala konstnärer: måleri, foto, hantverk m.m. Mötesplats Stallarholmen, Gula Industrihuset, 12.00–16.00 SÖNDAG 4/11 Alla själars dag. Musik till tröst och glädje. Musik av Mariakören. Med Ola Orwinger och Mats Wendt. Toresunds kyrka, 18.00 MÅNDAG 5/11 PRO höstmöte (budget). Anmälan till Viola 070-555 00 69 senast 31/10. Församlingshemmet, 13.00 MÅNDAG 5/11 BOOKworms åk 5. Bokklubb för dig som gillar att läsa och prata om böcker. Biblioteket, 14.45–15.45 MÅNDAG 5/11 Författarbesök Ninni Schulman. Ninni kommer bland annat att prata om sin väg in i författarskapet och om senaste boken Bara du. Hennes deckare har fått mängder av lovord och sålt mer än 600 000 ex. Entré 50 kr. Biblioteket, 19.00 TISDAG 6/11 Tankesmedjans samtalsserie. En kväll med Anna Theorell, landsbygdsutvecklare från Värnamo kommun där man arbetar med en tydlig strategi för delaktighet. Fri entré. Caféet med soppa, smörgås m.m. öppnar 17.00. Mötesplats Stallarholmen, Gula Industrihuset, 18.00 ONSDAG 7/11 Caféträff med väntjänsten. Välkomna till församlingshemmet där värdinnan Birgitta bjuder på kaffe och hembakta kakor. Arr: Stallarholmens församling och Drömfabriken. Församlingshemmet, 13.30

ONSDAG 7/11 Novellfika. Vi läser noveller och fikar. Fri entré. Biblioteket, 14.00 ONSDAG 7/11 Drömfabrikens filmklubb visar ”Kvinnan från Brest”. Medlemskap till filmklubben kostar 250 kr för 7 filmer och löses vid entrén. Mötesplats Stallarholmen, Gula Industrihuset. Mer info via: www.dromfabriken.net TORSDAG 8/11 SPF Seniorerna inbjuder till torsdagsträff. ”Kontrasternas Indien”. Föredrag av Gun och Gunnar Eriksson. Kaffe och lotterier. Föranmälan till Kjell Ahnström 073-389 41 99 senast 4/11.Mötesplats Stallarholmen, Gula Industrihuset, 14.00 LÖRDAG 10/11 Hembygdsföreningen ordnar träff. Bild och berättelse kring temat ”Hästen och människan”. Hembygdsgården, 14.00 Anmälan till Ylva: tel 070495 25 45 eller via mail ylvatiger@gmail.com LÖRDAG 10/11 Teaterföreställning – Doktor Glas. I uppsättning av Drömfabrikens teatersällskap, med Tommy Hjernerth som Doktor Glas och regi av Kersti Olin. Biljetter Printz Bageri, 150 kr. Mötesplats Stallarholmen, Gula Industrihuset, 19.00 HJALMAR SÖDERBERG

MED TOMMY HJERNERTH REGI KERSTI OLIN

MÅNDAG 12/11 Kura gryning. Idag kurar barn runt om i Norden ihop sig runt en bok om superhjältar. Från 6 år. Fri entré. Biblioteket, 9.30 MÅNDAG 12/11 BOOKworms åk 4. Bokklubb för dig som gillar att läsa och prata om böcker. Biblioteket, 14.00-15.00 ONSDAG 14/11 Stallarholmens fritidsgård ordnar tårtduellsuttagning inför den stora finalen som går av stapeln 20/11 i Strängnäs. ONSDAG 14/11 PRO ordnar bingo. Församlingshemmet, 13.00 FREDAG 16/11 Stallarholmsfrukost för företagsamma kl 7.30. Arr: Drömfabriken och Stallarholmens Nätverk. Plats och innehåll via hemsida: www.dromfabriken.net FREDAG 16/11 Musikhäng på Mötesplatsen. Musikkväll med ett par lokala band, bland annat Lilla

Fröken Henrik. Fri entré. Drogfritt. Öppet från 18.00, första bandet uppträder 19.00. Mötesplats Stallarholmen, Gula Industrihuset ONSDAG 21/11 Hantverkscafé. Ta med dig din stickning, virkning, broderi, så handarbetar vi tillsammans! Kaffe och te med dopp 20 kr. Mer info: Viktoria Bäck Eriksson, 070-754 66 94. Mötesplats Stallarholmen, Gula Industrihuset, 18.30 FREDAG 23/11 Visning inför auktion (Lasses Antik & Auktion). Garfaregränd 12.00–16.00. Även lördag 10.00–15.00. FREDAG 23/11 Visning inför auktion (Stallarholmens auktioner). Gula Industrihuset 12.00– 16.00. Även lördag 11.00–14.00. LÖRDAG 24/11 Höstmöte för golfklubbens medlemmar. Stallarholmens golfklubb, 12.00 SÖNDAG 25/11 Auktion (Stallarholmens auktioner). Gula Industrihuset, 10.00 SÖNDAG 25/11 Auktion (Lasses Antik & Auktion). Garfaregränd, 10.00 TISDAG 27/11 Tankesmedjans samtalsserie. En kväll med Johan Ehrenberg, tidningsmakare och superentreprenör. Fri entré. Caféet med soppa, smörgås m.m. öppnar 17.00. Mötesplats Stallarholmen, Gula Industrihuset, 18.00 ONSDAG 28/11 PRO ordnar bingo. Församlingshemmet, 13.00 ONSDAG 28/11 Släktforskarjour. Har du klättrat vilse i ditt släktträd? Lugn bara lugn. Eskilstuna-Strängnäs släktforskarförening finns på plats och hjälper dig att komma vidare. Fri entré. Biblioteket, 16.00– 19.00. FREDAG 30/11 Solåkrabyns ljusfest. Vi tänder 1 000 marschaller. Soppa till musik, grillad korv, glögg och pepparkakor, försäljning av hantverksprodukter. Solåkrabyn, Östa, 17.00–19.30 LÖRDAG 1/12 Kreativ julmarknad. Handla unika klappar, närproducerade delikatesser m.m. Uppträdande av körer, hantverkare in action. Gula Industrihuset, 10.00–16.00


För fler evenemang följ oss på Facebook:

• • • ÅTERKOMMANDE

www.facebook.com/gillastallarholmen Följ även Stallarholmens Nätverks facebooksida: Vad händer i Stallarholmen?

FRIIDROTT Friidrott för alla barn och ungdomar. Tisdagar 18.00–19.00, Toresunds IP. Tränare Bernt Gustavsson, IFK Strängnäs. Sporthallen. TRÄNING – IF ACTIVERUM Erbjuder tre pass i veckan för ungdomar, vuxna och seniorer i sporthallen. StyrkeCore, tis 19.30–20.30. Tabata, tor 18.00–19.00. StyrkePuls, lör 9.00–10.00. Facebook: IF Activerum www.activerum.com SATSAFRISKT Ordnar tre motionspass i veckan för ungdomar, vuxna och seniorer. Danzy, mån 19.00–20.00, Mötesplats Stallarholmen. Core, tor 19.00–20.00, Mötesplats Stallarholmen. Strong by Zumba, tor 19.00–20.00, sporthallen. www.satsafriskt.com BÅGSKYTTE Ons 17.30–19.00. Lör 14.00–16.30. Stallarholmens bågskyttebana. www.stallarholmensbk.se LUFTGEVÄRSSKYTTE Selaö-Toresunds skytteförening. Barn, ungdomar, seniorer. Tis & tor 17.30-19.30. Seniorer tor 16.30. Brovägen 32, samma hus som Biltjänst. FOTBOLL (SSK) Träning för barn, ungdomar och vuxna. Toresunds IP. Pojkar/flickor 2012–2013, sön 10.00. Pojkar/flickor 2010–2011, ons 18.00, sön 10.00. Pojkar/ flickor 2008–2009, ons 18.00, sön 10.00. Seniorträning, se hemsidan: www.laget.se/stallis VOLLEYBOLL För barn och ungdomar åk 1–9. Yngre i målsmans sällskap. Tisdagar 18.00-19.30. Mer info, Peter Hult, 070-373 96 79. Sporthallen.

DRÖMFABRIKEN Förening som anordnar kurser i dans, musik, teater m.m. Även evenemang som Kreativa marknader och Vintagefestival. Uthyrning av möteslokaler. Utställning på Mötesplats Stallarholmen till 1/12: Stallarholmens höstsalong. www.dromfabriken.net

BIBLIOTEKET Öppettider Mån 16.00–19.00 Tis & tor 10.00–12.00, 13.00–16.00 Ons 10.00–12.00, 16.00–19.00 Utställning 1–29 november: Malin Olin. Måleri och teckning. STALLARHOLMENS FRITIDSGÅRD För barn och ungdomar från åk 8 till 18 år. Öppettider Mån 17.30–21.30 Ons 17.30–21.30 Fre udda veckor 17.30–21.30 Facebook: Stallarholmens Fritidsgård

STALLARHOLMENS NÄTVERK Förening som arbetar för Stallarholmens bästa. Besök oss även på Facebook: Vad händer i Stallarholmen? www.stallarholmen.info

Väntjänstkaffe Onsdag 7/11 kl. 13.30-15.30

STALLARHOLMENS VÄGFÖRENING Förening som ansvarar för underhållet av en stor del av tätortens vägar. Bengt Malmquist, 070-694 05 43.

SPF SENIORERNA STALLARHOLMEN Pensionärsförening. Anordnar bridge, canasta, akvarellmåleri, bokcirkel, linedance, boule, luftgevärsskytte, gillesdanser och engelska. Även öppna träffar.

FÖRENINGSGÅRDEN VIKINGAVALLEN Uthyrning av Vikingavallen. Anordnande av diverse event. www.vikingavallen.com

Gilla oss på

STALLARHOLMENS BÅTKLUBB Ideell förening med bryggor och vinterplatser. www.stallarholmensbatklubb.se STALLARHOLMENS VIKINGAR Årlig vikingafestival i juli. www.stallarholmensvikingar.se

PRÄSTKRAGAR

– den perfekta julklappen!

Carina Lönnqvist Leg. Optiker Trädgårdsgatan 7, 645 31 Strängnäs 0152–175 65 www.hallinsoptik.se

Detaljerad information finns på svenskakyrkan.se/stallarholmen

Församlingshemmet

FÖRENINGEN MÄLSÅKERS FRAMTID Sprider kunskap om Mälsåkers slott. Slottet stängt över vintern. Utställningar, konserter, midsommaroch nationaldagsfirande m.m. www.malsaker.nu

STALLARHOLMENS FÖRSAMLING Sopplunch, öppen förskola, ungdomsledarutbildning, gudstjänster, barnkörer. www.svenskakyrkan.se/stallarholmen

Församlingskalendarium

STALLARHOLMENS HEMBYGDSFÖRENING Anordnar välbesökta aktiviteter med anknytning till Stallarholmen. Hembygdsgård med museum. Dokumenterar gamla tiders seder och bruk. www.hembygd.se/stallarholmen

PRO STALLARHOLMEN Pensionärsförening. Anordnar sittgymnastik, cirklar om hälsa, trafik, dator, bingo, friskvård och kortspel. Boulespel tis och tor 13.00 vid Östabadet. www.pro.se/stallarholmen

STALLARHOLMENS GOLFKLUBB Utmanande skogs- och parkbana. Verksamhet för barn, ungdomar, damer, veteraner m.m. Tävlingar. www.sthgk.se YOGA Öka din kroppskännedom, styrka och uthållighet. Vuxenyoga, senioryoga, ungdomsyoga. Björkudden, Fabriksvägen 4. www.yogaistallarholmen.se

RÖDA KORSET I STALLARHOLMEN Genomför insamlingar, håller café öppet på vårdcentralen i Mariefred och genomför väntjänst bl a på Thomasgården i Strängnäs. Sygruppen träffas tisdagar 10.00 på Dalkarlsvägen 2B. Mer info via ordf Staffan Andrén, 070-268 03 01

Vad kan vara en bättre klapp än en deckare av en stallarholmsförfattare? Pris 180 kr, inkl dedikation & hemkörning. Swish: 070-660 53 64 Maila och ange adress: staffan@bergfeldt-levinson.se

Eken, f.d. Öppna förskolan Måndagar och fredagar kl. 9–11.30 (Stängt 2/11) Mariakören Tisdagar kl. 19 Sopplunch Torsdagar kl. 12

Franciskuskapellet Förbön för jordens barn Torsdag 1/11 kl. 13

Klostergården Mässa Torsdagar kl. 18.30

Gudstjänster Allhelgonahelgen. Kyrkorna är öppna fredag 2/11 och lördag 3/11 kl. 14–17. Orgelmusik kl. 15 i Överselö kyrka på lördagen. 3 november. Alla helgons dag Högmässa kl. 11 i Toresunds kyrka, Mats Wendt 4 november. Alla själars dag Musik till tröst och glädje kl. 18 i Toresunds kyrka, Ola Orwinger, Mats Wendt, Mariakören 11 november. Tjugofjärde söndagen efter trefaldighet Gudstjänst med stora och små kl. 11i Överselö kyrka, Mats Wendt Mässa kl. 16 i Franciskuskapellet, Mats Wendt 18 november. Söndagen före domssöndagen Högmässa kl. 11 i Franciskuskapellet, Ola Orwinger 25 november. Domssöndagen Högmässa kl. 11 i Ytterselö kyrka, Mats Wendt (avskedspredikan)

Staffan Bergfeldt GILLA STALLARHOLMEN 19


Strängnäs-el,

vårt gröna och lokala elavtal √ √ √

100 % Strängnäsproducerad och förnybar el Trygg och smart prismix Du väljer vilken förening som vi ska stödja

Med elavtalet Strängnäs-el får du 100 procent grön el från kraftvärmeverket i Strängnäs, med en unik prismix av rörligt och fast pris. Dessutom är du med och påverkar vilken förening som SEVAB ska stödja.

Läs mer på sevab.com/strangnas-el