Gilla Stallarholmen - Juli-Aug 2021

Page 1

JULI–AUGUSTI 2021

Att bygga är livet på en pinne

Populär ort som närmar sig

4 000 invånare

”När jag började timra huset 2008 fanns knappt internet. Så det har tagit sin tid och jag har gjort mina misstag.”

> KLURIGT KORTSPEL > VISIONÄR 13-ÅRING > CHARMIG PINSCHER


INGÅNG

Moset och grädden JAG LÄSTE EN TANKEVÄCKANDE

krönika i Strengnäs Tidning häromdagen. Den tog avstamp i en undersökning som gjorts av statsvetaren Robert Putnam om demokrati och ekonomi i Italien. Det Putnam kom fram till var hur viktigt det är för en väl fungerande demokrati och ekonomi med mjuka värden som tillit och vilja till förändring. Värden som skapas via ett fungerande föreningsliv med körer, teatergrupper, politiska föreningar, fågelskådargrupper m m.   Krönikören Jesper Bengtsson menar att vi normalt beskriver detta som grädden på moset, men att Putnam alltså menade att det var föreningarna som var själv moset, grunden i samhällsbygget.

G på

HÅLL FORMEN I SOMMAR! Hängmattan och boken har sin tid. Sommarträningen har sin. Nu erbjuder föreningen IF Activerum gratis träning på Östabadet varje lördag kl 9.00–10.00 fram till 21 augusti. Kika gärna i kalendariet för mer sommarinspiration. Och i juninumret som finns på www.stallarholmen.se

GILLA STALLARHOLMEN TEMA BYGGA & BO Magasinet produceras av STALLARHOLMENS NÄTVERK ANSVARIG UTGIVARE: Jaakko Peltola, 0152-75 24 50 CHEFREDAKTÖR Stefan Seidel, 070-285 10 25 stefan@stallarholmen.info ANNONSERING Johan Ek, 073-502 82 50

Aktivitetspark – hur svårt kan det va? VÅREN 2019 SÅG JAG EN KALLELSE TILL ett möte om en aktivitetspark som kommunen ville bygga i Stallarholmen. Coolt tänkte jag, där vill jag vara med! På sensommaren följde fler möten där unga och gamla deltagare fick rösta om vad parken skulle innehålla. Det invånarna helst ville ha var en skatepark, ett utegym, en pumptrack (en typ av cykelbana) och lekutrustning. Kommunens budget skulle bara täcka utgifterna för att bygga en skatepark, men de föreslog att medel skulle sökas även hos Allmänna arvsfonden och här behövdes en samarbets­partner. Den partnern blev via olika turer Stallarholmens sportklubb, med mig och Anders Reisch som huvudansvariga från klubben. Vi tänkte: hur svårt kan det vara att bygga en aktivitetspark?

johan.ek@stallarholmen.info I REDAKTIONEN

Stefan Seidel chefredaktör Annsofi Ericsson Petrini layout

bidrag hos Arvsfonden. Efter mycket fixande skickade vi tillsammans med kommunen in en ansökan där vi tog hänsyn till medborgarnas önskemål. Och hurra – sommaren 2020 beviljades ansökan! Av bara farten sökte vi och fick medel även från RF Sisu och Sparbanken Rekarne. Ekonomin var säkrad. Nästa steg var att börja fundera på hur aktivitetsparken på Toresunds IP skulle gestaltas. Tidigt bestämde vi oss för att hellre jobba långsamt och rätt än fort och fel. Anders och jag åkte land och rike runt för att hämta inspiration till hur man kunde bygga utegym och pumptracks. Tillsammans med företaget Norconsult har vi under året tagit fram ett förslag som vi tror ska fungera bra. Den rent administrativa delen med ansökningar, protokoll och annat har tagit sjukt mycket tid. Man ska ha klart för sig att jag och Anders har gjort detta helt ideellt och det har varit möten på helger och långa samtal när vi har varit ute med hundarna. Under hela projektet har vi haft ett superbra samarbete med kommunen och inte minst Lenita Franzell som varit en klippa i arbetet.

Peter Anand Ullberg foto

MITT I ALLT ARBETE DÖK DET UPP EN PANDEMI som

NÄSTA NUMMER Kommer torsdag

I DET HÄR NUMRET skriver

vi om ett Stallarholmen som växer och där det byggs allt från trygghetsboende till radhus. Tittar man i säljprospekten ser man att det staplas beskrivningar om de aktiviteter som orten erbjuder och om raden av fina kulturevenemang. ”För att vara en mindre ort har Stallarholmen ett imponerande utbud, mycket tack vare alla driftiga och kreativa personer som flyttar hit.”

HÄR HAR NI STALLARHOLMENS

STEFAN SEIDEL 2 GILLA STALLARHOLMEN

sinkat projektet rejält. Men nu står vi redo att köra. Nu ska vi tillfråga olika entreprenörer som ska utforma och leverera utrustning till parken. Innan året är slut ska spaden i backen och vi hoppas vara klara innan 2022 är till ända. Som sagt: hellre långsamt och rätt än fort och fel. Just det, vi behöver tänka på belysning också… och så var det det där med byggskylt… Hur svårt kan det vara? HENRIK EHRIN, STALLARHOLMENS SPORTKLUBB

Lotta Bergil skribent Joakim Hagsten skribent Kukkamariia Valtola Sjöberg skribent Marian Voigt skribent Barbara Kjellström stallarholmen.se UPPLAGA 3  700 ex FACEBOOK Gilla Stallarholmen HEMSIDA www.stallarholmen.se DISTRIBUTION Delas ut till alla hushåll i Stallarholmens kommundel. Finns även att hämta på ICA Skeppet, Läggesta station, kommunens bibliotek, turistbyråer och andra ställen i Stallarholmen, Strängnäs, Mariefred och Åker.

26/8. Materialstopp onsdag 11/8. FRAMSIDESBILD: Oskar och Hans Frisk bygger timmerhus i Nybble på Selaön. Foto: Peter Anand Ullberg. TRYCK Östertälje tryckeri

N VA

ENMÄRK

E T

viktigaste valuta. En Oskar Frisk som nu bygger sig en timmerstuga och vill skapa en dansoch yogastudio (se sid 12–13). En Henrik Ehrin och Anders Reisch som plöjer ner sin själ i en aktivitetspark (se gästkrönikan intill). Plus alla andra som möjliggör livskvalitet här. Det är ni som är moset!

Johan Ek, annonssäljare

S

DET FÖRSTA STEGET VAR ATT SÖKA


HELA DEN HÄR SIDAN ÄR EN ANNONS FRÅN SEVAB

Vatten är vår viktigaste naturresurs. Så använder du det smart! Torkan 2018 blev startskottet till att vattentillgången diskuterats mycket. Den här tiden på året förbrukas extra mycket vatten och då är det bra att tänka vattensmart. Har du egen brunn så är du säkert redan försiktig med att slösa på vattnet men vattenbrist kan uppstå även om vattnet är kommunalt. Och det kan vara av flera anledningar som vattnet inte räcker till. Låga grundvattennivåer är allvarligt, men påverkar inte alltid det kommunala vattnet som också kan produceras av ytvatten. Då kan brist på vatten istället bero på för låg produktionskapacitet. Alltså att vattenverket inte hinner producera tillräckligt med vatten i takt med att det förbrukas. Undvik bevattningsförbud Oavsett orsaken till att det blir brist på vatten kan det bli tal om bevattningsförbud som innebär att vattnet bara får användas för personlig hygien och matlagning. Därför är det klokt att redan i tidigt skede tänka på att inte slösa med vattnet.

Fint i trädgården utan vattenslöseri Under försommarens varma dagar använder vi ofta mycket vatten i våra trädgårdar. Då finns det ändå flera sätt att använda vattnet sparsamt på och samtidigt hålla trädgården fin. Vattnar man under tidig morgon, på kvällen eller nattetid så undviker man att vattnet dunstar bort. Vattna helst med kanna eller vattenslang. En vattenspridare kan göra av med 150 liter vatten på 20 minuter. Det innebär 400 liter vatten i timmen. Att rotvattna är också ett tips. Då leds vattnet dit det ska och rötterna söker sig djupare nedåt. Samla regnvatten i tunnor Med en eller flera regntunnor under stuprören kan du känna dig rik när de är fyllda med prima vatten till dina plantor. Regnvatten innehåller många naturliga näringsämnen som växterna uppskattar.

Kan danskarna så kan vi! I Sverige gör vi av med 140 liter vatten per person och dygn, till skillnad mot danskarna som bara använder 100 liter. Små förändringar kan göra stor Växterna gillar skillnad. Ett exempel är att stänga av regnvatten! kranen när man borstar tänderna i stället för att låta rent vatten rinna ut. Om vi alla stänger av kranen när vi borstar tänderna, så sparar var och en några liter - vilket sammantaget blir tusentals liter. En familj på fyra personer sparar till exempel 100 liter om dagen.

5 smarta vattenspartips

1 2 3 4

5

Korta ner duschen En dusch på tre minuter motsvarar i snitt 36 liter vatten medan en dusch på 10 minuter förbrukar cirka 120 liter vatten. Använd diskbalja vid handdisk Diska inte under rinnande vatten. För varje minut som kranen står och rinner går det åt ca 6 liter vatten. Vattenkaraff i kylen Spolar du en stund för att få kallt vatten att dricka? Fyll istället en karaff och ställ i kylen så har du alltid kallt dricksvatten. Samla upp sköljvatten Ställ en bunke eller hink under kranen när du till exempel sköljer grönsaker och vattna en eller flera krukväxter med det. Fyll disk- och tvättmaskiner Kör inte halvfulla maskiner. Det går åt ca 50 liter vatten för en maskintvätt och 15 liter vatten för en disk i diskmaskin.

I genomsnitt förbrukar vi 140 liter vatten per person och dygn.

Samla regnvatten i en vattentunna under stupröret.

Det är bara vatten. Det allra viktigaste vi har.

Plantera häckar och gräs på hösten Har du planer på att anlägga en ny gräsmatta eller häck är det bäst att göra det på hösten, från september och framåt. Då är vädret lite svalare och den övriga växtligheten konkurrerar inte lika mycket om vattnet. Fyll inte poolen med kranvatten Naturligtvis kan du fylla en mindre pool med kranvatten men tänk då på att göra det när det är troligt att inte så många andra behöver vatten, det vill säga sent på kvällen eller tidigt på morgonen innan alla ska ta sin morgondusch. En stor pool som rymmer flera kubik vatten fylls lämpligast med vatten från en spolbil. Det går åt både energi och kemikalier för att producera dricksvatten. Därför är det av hållbarhetsskäl också alltid viktigt att tänka på att minska på all onödig vattenförbrukning.

Håll koll på eventuella läckage Har du en vattenmätare i ditt hus är det bra att läsa av den med jämna mellanrum. Den kan ge en indikation på om något står och läcker. En droppande kran eller en rinnande toalett kan medföra stora skillnader i förbrukning. Åtgärda så fort som möjligt och slipp onödig kostnad på din vattenräkning. En droppande kran är lätt att upptäcka men en läckande toalett är inte alltid lika lätt att se. Om du lägger toalettpapper runt i toalettstolen är det lättare att se om pappret håller sig torrt. Blir pappret blött kan det röra sig om ett läckage.


NOTISER JOAKIM FUNDERAR

Historiska Stallarholmen

Frihet – till vilket pris? Det är juni, andra coronaåret 2021. Jag liksom många andra måste nog hålla mig hemma även denna sommar. Jag sitter i min soffa på ute­ platsen och tittar ut över mina modesta ägor. Tomten är väl inte så stor men i full prakt. Jag njuter av livet, av friheten. Blicken sveper över trädgården och fastnar på en bit av spaljén som har ramlat ner. Intill växer en ogräsranka. Frihetskänslan försvinner när jag går för att återställa ordningen. Då slår det mig. Hur fri är jag med allt detta? En paradox: det som gör att jag känner mig fri, håller mig samtidigt kvar, med underhåll och amorteringar. Jag borde kanske göra mig av med allt, bara hyra. Vore det enklare, friare? Men så kommer jag att tänka på ett citat av den franske författaren André Gide; ”Att göra sig fri är ingen konst, det är att vara fri som är svårt.” Frihet är något som vi alla förhåller oss till på olika sätt. Den har nog ganska lite med yttre förhållanden att göra, utan snarare med vår inställning till livet. Och till trasiga spaljéer.

Kukkamariia Valtola Sjöberg och Bertil Lindh lyfter varje månad fram olika händelser och personer ur Stallarholmens historia.

Kyrkoherdens son – Arkitekten Ture Sellman Han var prisbelönt arkitekt och fotograf och har efterlämnat ett par kända byggnader i Stallarholmen: Gula Industrihuset och Rosa villan längs Brogatan. Ture Sellman föddes i Kattnäs socken i Gnesta 28 juni 1888. Familjen Sellman, pappa Carl och mamma Jenny, med 2 söner och 3 döttrar, kom till Toresunds prästgård den 1 maj 1898. Tures pappa var kyrkoherde i Toresund och Ture växte upp i Stallarholmen. Han studerade så småningom till arkitekt på Tekniska Högskolan. Ture Sellman öppnade också eget arkitektkontor 1917 och han var mycket produktiv och står bakom ett 70-tal byggnader i Stockholm. Men det intressanta ur Stallarholms perspektiv är också att han är arkitekten bakom Gula industrihuset och Rosa villan. Sellman var även en entusiastisk fotograf och han startade 1931 Sellmanfilm som blev betydande inom färgfotografin. Han var även en ofta anlitad föredragshållare, kritiker och skribent för nordisk Tidskrift för Fotografi. I Strengnäs Tidning 26/4 1918 kan man läsa: ”Arkitekten Ture Sellman bördig från Toresund höll vid fotografiska föreningens i hufvudstadens årsmöte föredrag om mörkrummets inredning. Hr Sellman som undanbett sig omval som styrelseledamot, utsågs af föreningen till styrelseersättare.” Före och under andra världskriget ägnade han mycket tid åt det frivilliga försvaret och var styrelseledamot i Södertörns frivilliga motorbåtsflottilj och blev flottiljchef 1939. Åren 1940–1942 var han chef för Södertörns sjövärnsflottilj. Ture Sellman dog i sin lägenhet på Johannesgatan 10 i Stockholm den 16 juli 1968. Ture hade aldrig någon egen familj och dog ogift.

Hedda Eriksson i grönt i kamp med Erika Lövström från Hällbybrunn. FOTO: MICHAEL SMOLSKI

Fotboll – ett universellt språk

KUKKAMARIIA VALTOLA SJÖBERG

EM är i full gång och många ser fram emot internationell fotboll på TV. Teorierna om de olika ländernas spelstil i kombination med aktuell tränare brukar stötas och blötas inför matcherna.   I Sörmlandsserien finns liknande stilskillnader lagen emellan. Huvudtränaren för SSK, Amine Bouatra, har byggt sitt lag kring huvudingredienserna energi, passion, uppmuntran och gemenskap.   De senaste nytillskotten kommer ifrån Frankrike. Truppen är sedan tidigare delvis internationell och coachningen mixas nu friskt på engelska, spanska, franska och svenska. Kamplusten är tydlig och samspelet i laget är finslipat. Tur att fotboll liksom kärlek är ett universellt språk – när vi vill samma sak så förstår vi varandra och agerar unisont. Och - vill man se fotboll med internationell touch kan man få det live på Toresunds IP.   Nästa hemmamatch är mot IK Viljan söndag 27/6 kl 16.

OCH BERTIL LINDH, HEMBYGDSFÖRENINGEN

CIA ERIKSSON, STALLARHOLMENS

JOAKIM HAGSTEN

SPORTKLUBB

RödaKorset i Stallarholmen och Mariefred Kom och fynda i vår nyöppnade butik i Gulan! Vi säljer främst barnkläder men även annat för barn. Öppet fredag och lördag kl 11.00–15.00. Välkomna! Vi behöver fler frivilliga till vår butik. Vid intresse ring Kia på telefon 070-818 91 89

4 GILLA STALLARHOLMEN

Vi planerar att ha öppet hus i Hembygdsgården lördagar och söndagar under juli Du hittar aktuell information på vår hemsida:

Staffan Andrén, ordförande 070-268 03 01

www.redcross.se

www.hembygd.se/stallarholmen

www.hembygd.se/stallarholmen STALLARHOLMEN

och även på www.stallarholmen.se


NOTISER

FOTO: FANNY DE WOLFE

KLIMATNy RUTAN TILLSAMMANSODLINGEN TAR FORM: Efter upprop på facebook, bland vänner och här i tidningen odlar nu ungefär 40 personer potatis på 60 rader på Stora Lundby utanför Stallarholmen. En rad är cirka 20 meter lång. Man skrev upp sig på hur många rader man ville ha och har ansvar att sköta sin egen rad till självkostnadspris för sättpotatis och elstängsel. Som tack för lånet av åkern och jordbearbetningen sköter gruppen ett antal rader potatis åt markägarna också. Sättning av potatisen skedde i mitten av maj med gemensam coronasäker fika. Det kommer ske flera arbetsdagar såsom kupning av potatisen och ogräsrensning om det behövs. Och sen

så klart en skördefest i höst. Förhoppningsvis är detta initiativ bara en början och kan leda till fler tillsammansodlingsprojekt i Stallarholmen.   Gemensamt går vi framåt mot en hållbarare framtid. Vem vill var med och samskapa? Har du idéer om vad som mer kan göras för klimatet i Stallarholmen? Hör av dig till oss! OCH håll koll på vår facebooksida för kommande evenemang! MARIAN VOIGT, KLIMATVERKET E-POST: KLIMATSTALLARHOLMEN@GMAIL.COM FACEBOOK: KLIMATVERKET STALLARHOLMEN

Sommarcafé på Mälsåkers slott Plötsligt säger det klick och så kan ett efterlängtat café återuppstå. När Miguel Leander och hans familj för en tid sen kom med båt från Bålsta till Mälsåkers slott upptäckte han den lilla ”slottsbaracken” där det förr om åren drivits café. Efter en snabb överenskommelse med Föreningen Mälsåkers Framtid kunde han med hjälp av tre jobbsugna ungdomar öppna caféet den 12 juni.   Fikasugna besökare kan nu

Fr vä Josefine, Nelly och Rebecca som sköter sommarcaféet under Miguels ledning. FOTO: EVA HULTÉN.

Ångfartyget Ejdern på väg mot Mälsåkers slott. FOTO: MIKAEL PELTOLA.

Utspark med ångbåt och rosor I början av juni fick alla elever i åk 6 vara med om en härlig utspark från Stallarholmsskolan. Fyra nöjda sjätteklassare med Det gjordes med pompa och ståt rosor i händerna. Fr vä: Linnea, genom att elever och lärare åkte Trude, Albin och Sixten. FOTO: med ångfartyget S/S Ejdern till MAGNUS SILÉN. Mälsåkers slott, där de hade picknick i slottsparken. Båtutflykten finansierades av Stallarholmens Nätverk. Med på båten var Bertil Lindh från Hembygdsföreningen som berättade om Stallarholmens historia. Det var första gången utsparken anordnades vilket, precis som Nätverkets tårtkalas vid terminsstart, förhoppningsvis kommer bli en tradition framöver. På själva skolavslutningsdagen delades det även ut röda rosor till alla elever i de två avgångsklasserna, vilket också var väldigt uppskattat. Glad sommar önskar vi alla skolbarnen! BARBARA KJELLSTRÖM, STALLARHOLMENS NÄTVERK

njuta av hembakat, belgiska våfflor och glass m m. Caféet har samma öppettider som slottet. Mer info på malsaker.nu.

EN FISK SOM HETER BERT

EVA HULTÉN, MÄLSÅKERS FRAMTID

VERONICAS BOKTIPS

MÖRKERMANIFESTET AV JOHAN EKLÖF

En bok om vikten av mörker och hur artificiell belysning påverkar oss, men även vår omgivning. Ljus och mörker har styrt livet i miljarder år, ända tills glödlampan uppfanns. Ljusföroreningar är något som är obekant för de flesta. Men dessa stör flyttfåglarnas navigeringsförmåga, sköldpaddorna går vilse på väg till strandkanten och insekternas pollinering minskar eller rentav uteblir. Mörkermanifestet handlar om människans behov av det naturliga mörkret och vikten av att låta den uråldriga rytmen ha sin gång. Finns som fysisk bok och som e-bok via bibliotekets app Biblio.

Under våren har vi jobbat med ett diktprojekt i åk 4 på Stallarholmsskolan. Eleverna har fått bekanta sig med en mängd olika diktvarianter, bland annat alfabetsdikter och länkdikter. Den sistnämnda varianten bygger på att sista ordet i första raden blir det första ordet i nästa rad osv. Här kommer ett smakprov på en länkdikt författad av Erik Svensson i åk 4.

Jag är fisken Bert. Bert är ett namn. Namn är något man har. Har man egentligen något? Något är kanske inget. Inget är kanske allt. Allt lille Bert har är ett liv. Liv som han kanske inte har längre. Varför inte använda somma­ ren till att testa din diktarådra? KARIN STENMARK, THERESE STRÖMBERG, LÄRARE I ÅK 4

VERONICA HOLST WIBERG, STALLARHOLMENS BIBLIOTEK GILLA STALLARHOLMEN 5


FÖRETAGARE PÅ HEMMAPLAN

SONJAS HÅRATELJÉ Frisör dam & herr

Öppet fre mån–

• Svensk klassisk massage • Bindvävsmassage • Djupgående tekniker • Idrottsmassage • Kostrådgivning • Andningsinstruktör • Laser

www.malarsund.se DALKARLSVÄGEN 2, GAVELN STALLARHOLMEN

Tel: 070- 67 162 49

G A R FA R E G R Ä N D • S TA L L A R H O L M E N

073-677 05 46

ÖSTAVÄGEN 9, 645 62 STALLARHOLMEN

www.pizzeriaberivan.se

PIZZERIA

✹ BERIVAN PIZZA • KEBAB • GRILL PASTA • SALLAD

TEL: 0152-434 30

OHLSSONS HEMBAGERI

ÖPPET: TIS–TOR 9–18, FRE 9–22, LÖR 9–20, SÖN 10 –17 Tel: 0152-71 08 19 076-206 97 79 Östavägen 9A Ohlssons AB

Turridning • Ridskola • Ridläger • Privatlektioner • Företagsevent

Vi hyr ut lokaler och lägenheter i Strängnäs, Stallarholmen och Mariefred 0152-25294

www.hfforvaltning.se

TINAS THAIMASSAGE samt oljemassage

Kvarnvägen 1C, Stallarholmen Boka via telefon: 073-909 82 16

Kom och rid Islandshäst! Edeby Gård • Johanna Elgholm Islandshästutbildning www.islandshest.se | 0152-454 46 | stallet@islandshest.se

EN RIKTIGT BRA BILVERKSTAD NÄRA DIG! Vi servar och reparerar ALLA bilmärken! Vi är ackrediterade och får ”släcka” 2:or som du fått på Bilprovningen! BROVÄGEN 32, STALLARHOLMEN • TELEFON 0152-405 56 • www.biltjänst.nu

6 GILLA STALLARHOLMEN


FÖRETAGARE PÅ HEMMAPLAN

VI SES VID 19:E HÅLET Ingredienser: vatten,

kornmalt, humle och jäst. Serveras vid 8-10°C till

husmanskost eller som sällskapsdryck.

NORRBY GOLF

UPPLEV SÖRMLANDS TREVLIGASTE GOLFBANA – BLI MEDLEM I NORRBY GOLF!

NORRBY KROG

RESTAURANG FÖR BÅDE LUNCH OCH Á LA CARTE DAGENS LUNCH Kl 11.00–14.00: 99 kr (inkl smör, bröd, dryck & kaffe)

SENIOR: 4 200 kr YNGRE SENIOR: (20–25 år): 1  900 kr JUNIOR: (12–19 år): 1 050 kr KNATTE: (t o m 11 år): 350 kr Välkomna till en lagom utmanande, lätt kuperad skogs- och parkbana med flera vattenhinder i vacker sörmländsk natur!

Vi har även veckans fisk, veganskt och sallad för 99 kr RABATTKORT: 11 luncher för 990 kr Dagens lunchlådor för avhämtning 70 kr À LA CARTE med kött, fisk, veganskt och desserter. Vi har serveringstillstånd. Vi serverar även smörgåsar, hembakt fikabröd, pajer m.m.

info@norrbygolf.se • 070-294 28 85 • www.norrbygolf.se

SatsaFriskt söker barngympaledare! Vi har 125 barn i kö som vi gärna vill erbjuda barngympa. Vi söker dig som brinner för barns rörelse och aktivitet för barn födda år 2013 - 2018. Intresserad? Kontakta gymnastik.satsafriskt@gmail.com

www.satsafriskt.com GILLA STALLARHOLMEN 7


Stallarholmen närmar sig 4 000-strecket TEXT: STEFAN SEIDEL ILLUSTRATION: ANNSOFI ERICSSON PETRINI

Efter ett rejält befolkningsskutt förra året räknade Stallarholmens kommundel 3 846 invånare vid starten av 2021. En rad stora byggprojekt ligger nu i pipeline – bland annat uppförandet av 35 bostäder i Sundbyområdet och ett nytt trygghetsboende med 40 lägenheter. Orten fortsätter sannolikt växa raskt, och därmed ökar även kraven på servicen i samhället. När de nya befolkningssiffrorna kom från SCB i mars i år visade det sig att Stallar­ holmen tagit ett ordentligt kliv när det gäller antalet invånare. Från 3 676 år 2019 till 3 846 år 2020 vilket gör en befolkningsökning med 170 personer, eller hela 4,6 procent. Därmed närmar sig Stallarholmen 4 000-vallen och kanske får orten grund att jubilera när de nya siffrorna kommer i mars 2022.

Radhus i Sundby Det finns all anledning att tro att antalet invånare fortsätter växa de närmaste åren.

I Sundbyområdet har OBOS, en av Nordens största bostadsbyggare, varit högaktiva den senaste tiden. I höstas var det inflytt i 20 nybyggda lägenheter i Sundby Äng, och nu i juni var det säljstart för nästa område. I Sundby Allé ska det byggas 35 radhus och parhus med planerad inflytt från september 2022.   –När vi öppnade försäljningen fick vi in tre köpe­anmälningar de första tio minuterna, berättar Niklas Ericsson på OBOS.   Enbart detta område kommer generera 100 nya invånare till Stallarholmen. Det företaget lockar med är i första hand det

fördelaktiga priset (hyggligt stort radhus för 2 miljoner), men i säljbroschyrerna kan man även läsa om närheten till Mälaren och ett rikt föreningsliv med massor av aktiviteter för alla åldrar.   – Med tanke på hur det sett ut tidigare tror vi att det blir 95 procent småbarnsfamiljer som flyttar in. Tittar vi på framtida service kommer det behövas två nya förskoleavdelningar enbart för barnen i de här 35 bostäderna, säger Niklas.

40 hyreslägenheter Ytterligare ett stort projekt som väntas vara klart innan nästa årsskifte är det nya trygghetsboendet på den tidigare Cooptomten mitt i Stallarholmen. Här är det företaget JW Bostad som planerar för ett boende med 40 hyreslägenheter med allt från 1 rok till 3 rok. Definitivt besked kring byggstarten väntas under sensommaren, men intresset har varit stort och sannolikt kommer spaden i backen under hösten 2021. Planerad inflytt är hösten 2022.   Det finns flera andra större byggprojekt som ligger ett par år fram i tiden. Bland annat planerar OBOS ytterligare 45 bostäder i Sundbyområdet. I området kring Gula Industrihuset pågår processen med en detaljplan som ska möjliggöra bostäder både i den nuvarande parken ner mot sjön och i skogstomten mellan industrihuset och Flarnvägen. Ett arbete är även igång med en detaljplan för Toresunds kyrkby där cirka 35 nya bostäder planeras. I området runt Husby tegelbruk finns en antagen detaljplan för 85 nya bostäder.

Attitydförändring

Plan över trygghetsboendet vid korsningen RosendalsvägenBrogatan. 8 GILLA STALLARHOLMEN

Den långa raden av byggprojekt ger en fingervisning om att det har blivit hetare att bo i Stallarholmen de senaste åren. Mäklaren Jeanette Karlsson på Tegnerlundens Fastighetsbyrå har varit verksam på orten i 25 år.   – När jag började runt 1995 var det inga mäklare som ville jobba i Stallarholmen. Mariefred var platsen där man ville sälja hus. Men nu har Stallarholmen blivit ett namn på kartan, säger hon.   Hon nämner utbyggnationen av Sundby-


I mitten av juni sälj­ startade OBOS det nya bostadsområdet Sundby Allé. Planerad inflytt september 2022. BILD: OBOS

området och det livaktiga Gula Industrihuset som två anledningar till lyftet. Priserna? De har fördubblats de senaste 20 åren, menar hon.

Krav på service Den ökade inflytten ställer också krav på att Stallarholmen snäppar upp sig när det gäller servicen. För att matcha upp med bland annat fler förskoleplatser, som OBOS pratar om, måste kommunen ha koll på ortens utveckling. Hur står det till med det? Och hur tänker politikerna kring det växande Stallarholmen?   Vi börjar med kommunens befolkningsprognos. Som kuriosa hittar jag en gammal prognos för åren 2016–2025 i datorn. Enligt den ska Stallarholmens befolkning mer eller mindre ligga stilla på runt 3 500 personer under den tioårsperioden. Den färskaste prognosen omfattar åren 2020–2024. Den visar 3 714 invånare för 2020 och 3 719 invånare för 2024, alltså en ökning med totalt fem invånare på lika många år. Men, prognoser är färskvara och måste förnyas varje år, berättar samhällsplaneraren Daniel Artaeus och pekar på att ny statistik blir färdig i juli.

Förskoleplatser Tillbaka till det mest akuta behovet, nya förskoleplatser. Susanne Karlsson, rektor på Stallarholmens förskola, berättar att man som det ser ut just nu har ett begränsat antal platser att spela med på förskolan.   – Vi nyttjar statsbidrag idag vilket gör att vi kan ha färre barn i grupperna. Om trycket skulle öka kan vi också öka kapaciteten med ett 30-tal platser. Men då skulle barngrupperna behöva bli större, säger hon.   Marie Jonsson är chef för samhällsbyggnadskontoret i Strängnäs kommun. Hon har

inget direkt svar på frågan kring behovet av nya förskolebyggnader i Stallarholmen, men berättar att de har ett tajt samarbete med de andra kontoren i kommunen.   – Vi tar fram underlag utifrån befolkningsprognoserna och levererar till social­ kontoret och utbildningskontoret. De checkar i sin tur behoven av till exempel nya förskolor eller boendeformer inom socialkontorets verksamhet, säger hon.   Hon menar att kommunen följer utvecklingsstrategin i kommunens översiktsplan från 2014 och Fördjupad översiktsplan för Stallarholmen från 2019.   – I översiktsplanen uttrycks också en tydlig önskan från politiken att alla kommundelar är viktiga och ska utvecklas ut­ ifrån sina egna förutsättningar, säger hon.

Jämförelse med Åker Stallarholmen är, jämte Strängnäs, Marie­ fred och Åkers styckebruk en av kommu­ nens fyra huvudorter. Invånarmässigt ligger Stallarholmen närmast Åker som har 4 600 invånare. Åker har både högstadium, fritidsgård, äldreboende och ishall för att nämna några exempel. Stallarholmen har inget av detta. Hur resonerar politiken kring denna skillnad? Frågan går till kommunalrådet Jacob Högfeldt (M).   – Jag tror att den här olikheten har historiska förklaringar och jag ser inte att det idag finns några möjligheter eller ens efter­frågan av att försöka gå tillbaka i tiden. Vi kan inte Kommunalrådet Jacob Högfeldt (M). ha kompletta ser-

viceutbud i alla våra orter, det vore varken ekonomiskt, miljömässigt eller socialt hållbart, säger han.   När det gäller högstadiefrågan menar han att det är logiskt att nästa högstadium planeras att byggas i noden Mariefred– Åker–Läggesta med sin stora tillväxt. Beträffande investeringar på fritidssidan är kraven på anläggningarna så höga idag att det är naturligt att göra en storsatsning på ett högkvalitativt center i Strängnäs.   – Larslunda ska ses som hela kommunens idrotts- och folkhälsocenter. Här är utmaningen snarare att jobba med kommu­nikationerna så att den blir tillgänglig för alla, säger kommunalrådet.

Privata initiativ En fritidsgård kan dock vara en funktion som behövs i alla kommundelar, även om själva utförandet inte behöver se likadant ut i alla kommundelar, resonerar han. Han öppnar också upp för privata initiativ inom det offentliga.   – Trygghetsboendet i Stallarholmen är ett exempel på att det inte alltid är det offentliga som behöver lösa samhällsutmaningarna, säger Jacob Högfeldt.   Kommunen har en i grunden positiv inställning till entreprenörer som vill bidra till utökad service, menar han. Skulle någon komma med ett förslag om ett högstadium skulle man inte backa för att titta på förslaget, även om han är rätt säker på att en eventuell entreprenör skulle se frågan på samma sätt som kommunen.   – Jag har en stor tilltro till den entreprenörskraft som finns lokalt. Vi är synnerligen öppna för att bistå i alla frågor som kan bidra till utvecklingen av kommunen, säger han.

GILLA STALLARHOLMEN 9


Mälsåkers slott & sommarcafé

Gör en trevlig utflykt till vårt vackra slott på Selaön. Se årets nya utställningar och passa på att ta en fika. Öppettider 2021 25 juni–8 augusti fredag–söndag kl 11.00–16.00 14–29 augusti lördag–söndag kl 11.00–16.00

J m He bakat, fflor, belgiska vå glass m m

Guidade grupper kan bokas valfri dag på kontakt@malsaker.nu eller per tel 070-823 45 17 Parken är alltid öppen och hundar är välkomna både ute och inne.

Kom sjövägen med S/S Ejdern Anrika S/S Ejdern trafikerar Mälsåkers slott vid åtta tillfällen i sommar. För info se vår hemsida. Biljetter på tickster.se – sök på Ejdern Mälsåkers slott.

malsaker.nu

SOMMARMUSIK I KYRKORNA Aktiviteter för barn och unga i sommar!

Onsdagar kl 19.30-20.00 Ytterselö kyrka

I sommar finns något för alla smaker. Varför inte prova på något nytt?

Jämna veckor inne i kyrkan, ojämna veckor utomhus (om vädret tillåter).

Gillar du cirkus, grottklättring, ridning, fotboll eller skateboard? Tycker du om spännande utmaningar som Escape room eller Jagad? Vill du chilla med en bok, bygga lådbil eller orientera med din EPA? Kolla in hela listan på webben:

strangnas.se/sommar

Instagram: @antligensommar

10 GILLA STALLARHOLMEN

Facebook: @antligensommar.strangnas

MUSIKMEDITATION ”Innan natten kommer”

Torsdagar kl 14-16 Församlingshemmets trädgård

”TRÄDGÅRDSTONER” Eftermiddagskaffe med hembakat och pianobar.

MUSIK I SOMMARKVÄLL Följande lördagar kl 18 och 19 Gratisbiljetter finns att hämta på församlingsexpeditionen.

» 3 juli, överselö kyrka ”Följ med på en orgelresa” Organist Ulla Wester spelar och berättar om orglarna i Överselö.

» 31 juli, församlingshemmet Pianobar med Lotta Bergil.

» 28 aug, ytterselö kyrka ”Lotta och Ulla med vänner” - 30 minuters musikprogram.


Gula Industrihuset

www.gulaindustrihuset.se

VI FINNS I GULA INDUSTRIHUSET

0707 54 66 94 viktoria@loppberga.se Brogatan 21 Stallarholmen

Pizza

INDUSTRIKÄNSLA ATELJÉ, BUTIK, KONTOR ELLER LAGER? Unika lokaler finnes i Gula Industrihuset. Från 2 kvm upp till 102 kvm. För mer information ring 070-867 30 03

fredagar I sommar tänder vi vedugnen, dukar upp Gula Industrihusets innergård och bakar surdegspizzor fredagar v 27–32.

Etablerad 1992

Det blir jättebra! Andreas 070-344 05 35 andreas@johnemark.se

Håll utkik på hemsidan efter meny.

www.johnemark.se

Boka på 0152-422 30 www.printzbageri.se

Gula Industrihuset, Stallarholmen

Grymma grillkorvar, grillkött på nöt och gris samt bl a färsk- och lufttorkat chark! ÖPPETTIDER: Fre 12-18, Lör 11-15

Tel: 070-735 43 91

ÖPPETTIDER I JULI & AUGUSTI:

BADKAR & BADRUMSINREDNING www.langenfeld.se

Eftermiddag/Kvällsöppet: Mån 11–20 (Lunch 11–14) Tis–Fre 16–20 Lör–Sön 12–20 Varmt Välkomna önskar Sao, Tina, Helen och Gunnar

0152-170 00 Vi gör även snabbtest (antigentest) och PCR-test med reseintyg för Covid-19

9 ID-1 COV T TES

S TA L L A R H O L M E N

INBJUDAN TILL GRUNDKURS I BRIDGE START: Fredag 17/9 kl 10.00–12.00 PLATS: Mötesplats Stallarholmen, Gula Industrihuset Omfattning: 2 terminer 2021–2022 KOSTNAD: 600 kr för båda terminerna inkl kursböcker LEDARE: Dan Stenmark ANMÄLAN: Till kursledaren, 070-882 03 11

Vaccinationer Kvällsöppet

Distriktssköterskan Drop-in öppet

Helgfria onsdagar Drop-in 17.00–19.00

Tis, ons & fre 08.30–10.00 & 13.00–14.00

073 092 00 53 • strangnasvaccin.se • distriktsskoterskan.com

VI STÄDAR DITT HEM Nöjd kund är vår kvalitet! För en renare känsla! Lena med personal

Intresserade inbjuds till prova-på-spel på Mötesplats Stallarholmen lör 28/8 och 4/9 kl 12.00–14.00 Anmälan till prova-på: stefan@dromfabriken.net

Vi finns i Gula Industrihuset, Brogatan 21

070-652 81 64 • www.vips-lena.se • lena@ivehult.se GILLA STALLARHOLMEN 11


Pappa Hasse framför det vackert grånade huset i Nybble på Selaön.

Oskar Frisk, utrustad med stort tålamod och sandpa

Tusentals timmar på ti TEXT : LOTTA BERGIL FOTO: PETER ANAND ULLBERG

Till Oskars timmerhus på Selaön hittar man inte utan exakta gps-koordinater. När vi närmar oss glesnar skogsvegetationen och ett par hundra meter längre fram upphör grusvägen vid en stenig byggarbetsplats. Huset framför oss påbörjades för tretton år sen och väntas vara klart nånstans 2030. – När jag påbörjade timrandet av det här huset 2008 uppe hos mormor i Ö-vik existerade knappt internet, och alla släktingar som burit på kunskapen hade dött. Så det har tagit en del tid, jag har fått göra ett antal misstag. Oskar Frisk bor med fru och två barn i Stockholm. I tretton år har byggprojektet pågått vid sidan om hans ordinarie jobb som dansare. Men det lär ta ytterligare runt tio år, alltså totalt nästan ett kvartssekel, innan det är klart. Timmerbibel Oskar har flyttat stockarna från Ångermanland till Nybble på Selaön och har lärt sig det mesta om konstruktionsmetoden. Han har tillverkat modeller i Play12 GILLA STALLARHOLMEN

Doh-lera, gått kurser, läst knuttimringsbibeln ”Från stock till stuga” från pärm till pärm. Sedan internet började vakna till liv har han plöjt igenom tutorials, gått utbildningar och bytt erfarenheter med medlemmarna i Timmerhusgruppen på facebook. Och byggt, och byggt. Den här dagen, liksom gissningsvis ganska många dagar, har han sällskap av sin pappa Hasse, som är materialtekniker till yrket och vill pyssla med något på semestern. Han är också väl förtrogen med byggprocedurerna, och berättar om den norrländska traditionen med glimten i ögat. – När barnet föddes gick man ut på sina skogsmarker, valde ut ett antal tallar och stamkvistade dem. Det skulle väl

vara norrsluttning, och säkert fullmåne också, hehe. När barnet konfirmerades var det dags att ringbarka, så att träden långsamt skulle dö och samtidigt börja producera kåda och harts. Och så när barnet, eller rättare sagt sonen, muckade från lumpen var det dags att hugga. Laxknutat Många kanske tänker fjällstugor med runda stockar som sticker ut omlott i hörnen när de hör begreppet timmerhus. Oskars hus har dock släta ytterväggar. – Jag valde en metod som kallas laxknut. Det var betydligt svårare. Oskar visar på knutarna, som består av vinklade avslut. Varje knut är unik och ska förstås anpassas till föregående stock. Ju mer man tittar, desto mer växer insikten om hur tidsödande och hantverkskrävande metoden är. – Taket bör vara tungt, då blir väggarna ännu mer stabila. Det finns ju inget murbruk som håller ihop dem. Nej, det sticker ut lite mossa. Oskar tar fram några överblivna bitar för att förklara tätningen. Och när vi backar några meter syns takbeläggningen som är grön och blommande.


apper.

Ugnen, en praktpjäs byggd i lera.

imrad drömkåk – Sedumtak är bra ur många aspekter, säger Hasse och förklarar fuktbalans, hållbarhet och isolering. Lergolv Centralt placerad inne i huset står en ugn i torkad lera. Även köksgolvet är av lera. Och insidan av timmerväggarna är också delvis lerklädd. – Erik Björkman, grannen, kom hit med två skopor fin lera till mig. Och teglet här inne kommer från en skorsten som stod kvar när ett av grannhusen brunnit ner. Man blir lite ödmjuk av de medvetna materialvalen, och förstår samtidigt varför sådana här hus, härbren och stugor har stått pall i hundratals år. Oskars långa produktionstid har gett honom stora kunskaper, vilket resulterat i att han numera håller egna utbildningar i hantverket. Han har definitivt inte tröttnat, och gillar tanken på att hjälpa andra. Knuttimrade hus finns massor, överallt i landet, men ofta har de försetts med andra ytskikt så att timret inte syns. – Jag har ett projekt till! säger han strax innan vi ska tacka för oss. Jag har fått en skolbyggnad från år 1900 som

står tom uppe i Ö-vik. Den ska stå där borta, säger Oskar och pekar. Där kommer att bli dans- och yogastudio, kontorsplatser, ateljé, festlokal, lägenhet. Bygemenskap Det verkar inte osannolikt att en liten bygemenskap kan uppstå här i Nybble. Oskar har flera vänner som antingen köpt eller visat intresse för tomter en liten bit bort från hans eget hus. För somliga människor präglas boendet av snabba ryck. Man kanske upptäcker att man är gravid och måste fort skaffa en större lägenhet. Eller man får plötsligt chans att köpa en tomt billigt, och beställer ett modulhus som står inflyttningsklart på några veckor. För andra är det viktigare att tänka långsiktigt eller bli en del av en byggtradition. Köper man en herrgård från 1700-talet kanske man behöver restaurera stuckaturer. Eller så har man en mormor i Örnsköldsvik på vars ägor man kan börja knuttimra ett hus. Hur svårt kan det va? Det behövs bara lite tid. Ett kvartssekel, i runda slängar. Oskar valde att bygga laxknutat, med vinklade avslut. Klurigt och hållbart.


SOMMAREN Församlingshemmet tisdagar kl 10.00 Prat & promenad

torsdagar kl. 14:00-16:00 Församlingshemmets trädgård ”Trädgårdstoner” – eftermiddagskaffe med hembakat och pianobar.

Gudstjänster söndagar kl. 16.00 Överselö kyrka Fr o m 20 juni firas mässa varannan söndag.

foto: pixabay

onsdagar kl. 19:30-20:00

Musik - medicin för kropp och själ

Ytterselö kyrka ”Innan natten kommer”

Musik i sommarkväll Gratisbiljetter finns att hämta på församlingsexpeditionen.

lördag 3 juli kl. 18.00 & 19.00

Det är vinter och iskallt. Jag måste bege mig till kyrkan för att öva orgel. Det tar emot, jag har huvudvärk och är trött. Jag älskar att spela orgel, men en sån här dag…

Vi sitter i min svärmors växthus en vårdag. Jag är stressad. Spela är det viktigaste i mitt liv, men att repa tar tid, tid som jag inte alltid har. Som den här gången.

Så sitter jag vid orgeln i alla fall och börjar spela. Tar itu med en del svårigheter i orgelstyckena, reder ut och övar – repetitionsteknik kallas det. Spelar passager om och om igen.

Vi sitter där med instrumenten, min man och jag. Humöret är sisådär. Vi ska bara finputsa lite på stämsången. Trevar lite, tar om, prövar andra intervall. Börjar om från bryggan innan första refrängen.

Jag är mitt i musiken och tiden bara flyger iväg. Spelar och spelar. Tittar på klockan: oj, det har gått två timmar! Någon huvudvärk har jag inte längre. Tvärtom känner jag mig pigg och har en otrolig lust att spela ännu mer. När jag går ifrån kyrkan är jag fylld av glädje och en väldig välbehagskänsla. Ulla Wester

Omärkligt gör magin entré. Instrumenten börjar spela av sig själva, sången fyller växthuset. Vi märker knappt att det är vi som sjunger och spelar, vi är musikens redskap, låten själv styr hur den vill framföras. Omvärlden, klockan, stressen – allt är borta under några minuter. Det är bara musiken, och vi befinner oss mitt i den. När låten är slut tittar vi yrvaket och förvånat på varann. Lyckliga. Lotta Bergil

14 GILLA STALLARHOLMEN

Musikmeditation

Överselö kyrka ”Följ med på en orgelresa”– Organist Ulla Wester spelar och berättar om orglarna i kyrkan.

lördag 31 juli kl. 18:00 & 19:00 Församlingshemmet Pianobar med Lotta Bergil.

lördag 28 aug kl. 18:00 & 19:00 Ytterselö kyrka ”Lotta och Ulla med vänner” – 30 minuters musikprogram.

Sommaröppna kyrkor vecka 26-34 kl. 10:00-15:00 Tisdagar - Toresunds kyrka Onsdagar - Ytterselö kyrka Torsdagar - Överselö kyrka

Max antal besökare i kyrkorna Efter Folkhälsomyndigheten restriktioner fr o m 1 juni gäller följande för max antal besökare i församlingens kyrkor: Toresunds kyrka Ytterselö kyrka Överselö kyrka

50 personer 30 personer 30 personer


Humörförvandling på en timme Många körsångare känner igen sig: tillfällen då man tvingat sig själv till körövningen, kommit dit med en grå och olustig känsla i kroppen. Sedan gett sig in i nötandet av fraser och stämföring, och till sist gått hem avslappnad och glad. Humörförvandling på en timme. Hur är det möjligt? Vad är det som sker? Man behöver inte googla många klick för att förstå att det forskas. Musikens påverkan på kropp och själ är väldokumenterad. Doktorsavhandlingar, examensarbeten, radioserier, tv-program, intervjuer, försöksgrupper, dokumentärer. Experter och professorer i alla världsdelar, medicin, psykiatri, kriminologi, musikterapi. Alla når snarlika resultat. Bara några exempel: musik sänker halten av stresshormonet kortisol. Musik kan få svårt dementa människor att sjunga hela låtar felfritt. Musiklyssning är smärtlind-

rande. Till och med allergier dämpas, enligt några studier. Musik hjälper dig att träna bättre och orka mer. Körsång stimulerar bildandet av oxytocin, känt som kroppens njutningshormon, och frigör endorfiner. Att utöva musik minskar inflammationer och bildar antikroppar mot infektioner. Det verkar som om just körsång har det lilla extra. Att vara en bärande del av klanger och rytmer skapar samhörighet och gemenskap. Alltfler arbetsgivare har fattat grejen och startat jobbkörer. Arbetslaget får en effek-

tiv paus från det vardagliga slitet, eftersom körträningen upptar så stor del av hjärnans nu-upplevelse. Alla kommer automatiskt in i gemensam andning, vilket har en lugnande inverkan. Dessutom gör den stora magmuskeln diafragman ett jättejobb med att stimulera tarmrörelserna och ge ökat välbefinnande. Som grädde på moset blir man lite, lite smartare också: körsångens utmaningar bygger nya synapser i hjärnan.

na, Tonfiskarna, Notdragarna, Babysången, Mariakören och Seniorkören står otåligt och stampar i farstun efter pandemipausen. Och vi vill också sjunga mycket med konfirmander och ungdomar.

I Stallarholmens församling finns många körer. Tonsillar-

Ulla Wester och Lotta Bergil, musikansvariga i församlingen

Det räcker gott att det är roligt. Men det gör ju inget att forskningen bekräftar värdet på vårt musikaliska arbete. Välkomna till våra körer i höst! Terminsstart vecka 35.

Sommaren är här, vi är många som längtar efter semester och vila. Vintern, ja hela det gångna året har många gånger varit tungt och långt. Samtidigt med sommarens intåg har vi i församlingen äntligen kunnat öppna upp i våra kyrkor och verksamheten kan så sakta rulla igång igen. Gudstjänster, musik i sommarkväll, meditationer och trädgårdstoner är några av de mötesplatser där vi kan ses och njuta av att livet vänder åter. Jag önskar dig med två verser ut Tore Littmarcks psalm 752 en vilsam och kraftgivande sommar. Själv lutar jag mig tillbaka i skrivbordsstolen och genom fönstret hör jag barnröster. Det är första dagen på det första kollot och i trädgården målas pilgrimsflaggan innan de ger sig av på sitt första äventyr. Minns att var sekund är en liten stund av evigheten hos Gud, och när dagen lång du hör fåglars sång, hör du himmelens egna ljud. Så lev Guds nu. Av Guds nåd får du ta emot var stund ur hans hand.Och när dagen lång du hör fåglars sång, hör du himmelens egna ljus.

Konfirmand Lördagen den 22 maj konfirmerades 10 glada, nöjda och hoppfulla ungdomar i Toresunds kyrka. Nu söker vi nya ungdomar som vill vara med och göra en upptäcksresa med många roliga äventyr under 20212022! Mer information och anmälan hittar du på vår hemsida: svenskakyrkan.se/stallarholmen

Marina Balado, kyrkoherde Ansvarig utgivare: Marina Balado, kyrkoherde i Stallarholmens församling GILLA STALLARHOLMEN 15


Sommarprogram FOTOORIENTERING TOR 1/7 – LÖR 31/7 Gå på jakt efter runstenar på Selaön! Para ihop bilder av runstenar med kontroller på en karta. Cykla eller bila, ta allt i ett svep eller dela upp på flera dagar – du väljer själv!

FÖR EN VÄLMÅENDE TRÄDGÅRD Skötsel Beskärning Plantering Trädfällning Röjning Marian Voigt 072-943 23 34 info@tradgardsfogden.se www.tradgardsfogden.se

GÅRDS- OCH FASTIGHETSSKÖTSEL, ENKELT OCH JORDNÄRA! Tak, fasader, trädgårdsskötsel, röjning, trädfällning m.m. Jag hjälper dig gärna! Everton Falk, 076-325 25 94 info@selaogk.se www.selaogk.se

VI LÖSER DET! Hos oss kan du hyra alla maskiner du behöver för ditt bygg- eller renoveringsprojekt.

LARMVÄGEN 2 STRÄNGNÄS

Tid Tor 1/7 – Lör 31/7 Plats Hämta kartan i Gula Industrihuset. Turen är ca 22 km Kostnad Kostnadsfritt Pris Maila de rätta svaren till info@dromfabriken.net och delta i utlottningen av chokladkartong.

DJURKUL! LÖR 17/7 & 14/8 Vi välkomnar barnen till ett par timmar där de får prova ponnyridning, mata hönsen, klappa fåren och mysa med kaninerna medan föräldrarna kan dröja sig kvar på gårdsplanen. Vi bjuder på saft och kaffe och tänder grillen (ta med eget att grilla). Tid 2 tillfällen: Lör 17/7 kl 11.00–13.00. Lör 14/8 kl 11.00–13.00 Plats Hästlugn på Selaön Ålder 4–9 år Antal deltagare Max 6 barn med varsin vuxen Kostnad 350 kr/barn & tillfälle Ledare Viktoria Sandberg, Hästlugn Övrigt För frågor och vägbeskrivning: www.hastlugn.com Anmälan Görs via: www.bokadirekt.se, skriv in ”Djurkul” och ”Stallarholmen”

SOMMAR VID ÖSTABADET START TORSDAG 24/6 Kom och häng vid Östabadet varje torsdag eftermiddag fram till skolstart. Vi fikar och hittar på härliga aktiviteter varje gång: bad, kubb, segling, prova-på-cirkus, fotboll, volleyboll, drakflygning, åka badring efter motorbåt… Tid Torsdagar 15.00–18.00, från 24/6–12/8, totalt 8 ggr Plats Östabadet, Selaön Ålder Barn och ungdomar Kostnad Gratis Ledare Från Drömfabriken, fritidsgårdarna, föräldrar & ungdomsledare, Team Ungdom

AR!

V DRAMALÄGER SER K T A L P FÖR BARN FÅTAL MÅN – ONS 2/8 –4/8

Träna teater på ett lekfullt sätt tillsammans med dramapedagogen Stina Lövegard! Att vara någon annan för en stund är spännande: hur rör sig en gammal människa och hur visar man sorg, glädje och andra känslor? Tid Mån – ons 2/8–4/8 kl 12.00 –15.00 Plats Gula Industrihuset, Mötesplats Stallarholmen Ålder Födda 2011– 2013 Ledare Stina Lövegard, dramapedagog, Kulturskolan Kostnad 200 kr Arr Kulturskolan i samarbete med Drömfabriken Anmälan stefan@dromfabriken.net

HÄNG I TIPI FÖR EN DAG! MÅNDAG 9/8

KAT!

O FULLB

Testa att leva som urfolket i Nordamerika för en dag! Vi chillar i en tipi, gör ansiktsmålning, skjuter pilbåge, prövar lekar som spjuthjul och stångboll och grillar korv.

BRIDGE – PROVA-PÅ LÖRDAG 28/8 & LÖRDAG 3/9 Vad är en giv och ett stick? Budgivning och försvar? Ta chansen att glänta på dörren till det spännande kortspelet bridge under två prova-på-dagar! Tid Lördag 28/8 och 3/9 kl 12.00 –14.00 Plats Mötesplatsen Stallarholmen, Gulan Kostnad Gratis Ledare Dan Stenmark. Vid frågor, ring 070-882 03 11 Arrangör SPF och Drömfabriken i samarbete Övrigt Det går att anmäla sig till bara en dag! Anmälan stefan@dromfabriken.net

Aktivitetsrik höst!

Nu hoppas vi att pandemin klingar av och att vi kan skapa ett fint program för hösten! Med kurser som dans, rocklabb, kidsatelje och I september blir det capoeira, workshops konsert på Mötesplats i improvisationsteater Stallarholmen med och korsordsknåp, Brudarna i byn. teater, konserter… Håll utkik längre fram på vår hemsida!

Tel 0152-158 80 Anmälan: info@dromfabriken.net www.dromfabriken.net

16 GILLA STALLARHOLMEN

Många härliga r aktivitetech o a g n u r fö gamla!


Gör som 30 000 svenskar – lär dig spela bridge! Bridge, som är det engelska ordet för bro, är ett socialt kortspel där två par spelar mot varandra. Det spelas över hela världen, självklart även i Stallarholmen. Den 28/8 och 4/9 bjuder SPF Seniorerna in till prova-på-dagar och sen startar en nybörjarkurs i mitten av september.

Margareta Norrbom, Ragnar Rosén, Sten Borell och Birgit Carlsson är i full färd med ett parti bridge medan Dan Stenmark instruerar. FOTO: STEFAN SEIDEL

SPF har haft bridge på programmet under de senaste tolv åren. Ett tjugotal personer träffas på måndagarna och ställer upp de gröna borden på Mötesplatsen i Gula Industrihuset. Ledaren Dan Stenmark har länge varit en inbiten bridgespelare, men tycker också att det är roligt att lära ut och han har haft flera nybörjarkurser genom åren.   Den som funderar på att börja med bridge bör ha ett intresse av att spela kort. Har

blir det fikapaus och ljudnivån ökar när det är dags för kaffe och kaka som var och en har med sig, säger Dan.   Efter flera lyckade nybörjarkurser tycker han nästan att det är roligare att utbilda än att spela. Den kommande kursen startar 17 september och ligger på fredagarna 10.00– 12.00. Det går bra att komma själv, spelarparen lottas och det bildas nya par under spelaromgången.   Birgit Carlsson, som är en

on Reparati ice rv se h oc er, d e p o av m pare, gräsklip . AT V m.m

man tyckt om att spela kasino, rödskägg, femkort, poker eller wist kommer man med stor sannolikhet tycka om att spela bridge också.   Själva spelet går ut på att ta så många stick som möjligt och det spelas i ett antal ronder.   – Det tar närmare två terminer att bli fullärd, men redan efter en första omgång blir man lätt fast eftersom det både är en tävling men också en social verksamhet. I halvtid

av alla de som gått en av Dans nybörjarkurser, har spelat varje måndag i två år.   – De flesta tycker nog att det verkar svårt att lära sig spela bridge, men det är både roligt och en utmaning att få tänka och så är det roligt att träffa andra, säger Birgit. BARBARA KJELLSTRÖM

Låter det intressant? Häng med på höstens nybörjarkurs i Stallarholmen!

r av leverantö ruk, Komplett om jordb in ar el d ad reserv entrepren ch o rd trädgå

MÖT DEN NYA TRÄDGÅRDSSÄSONGEN!

Montage och installation av arbets­ belysning till entreprenad och ATV Slipa knivarna till gräsklipparen och häcksaxen Olja till gräsklipparen, motorsågen m.m. Luftfilter till gräsklipparen, kedjor till motorsågen m.m. rar Vi levere ll m ti ända fra ! din dörr

www.zetterstromsmotor.se E-post: info@zetterstromsmotor.se Tel: 073-333 96 79 Butik och verkstad: Eknäs 22, Selaön, Stallarholmen GILLA STALLARHOLMEN 17


SKÖTSEL, BESKÄRNING OCH TRÄDGÅRDSDESIGN

Äpplen, vinbär, jordgubbar …

Inspiration för din trädgård!

Låt din trädgård bli din bästa fruktleverantör! Träden, buskarna och plantorna hittar du hos oss!

I handelsträdgården finns sommarens växter, perenner, fruktträd, bärbuskar, prydnadsträd och buskar, jord, fröer, krukor och redskap. Vi följer FHM:s rekommendationer gällande handel

En av Sörmlands mest välsorterade trädgårdsbutiker! Öppet tider vardagar 10–18, lör–sön, helg 10–16 Kilenlundavägen 8, Strängnäs | www.solbergablommor.se

Kom på visning i Stallarholmen! Äntligen har vi säljstartat Brf Sundby Allé. Det blir 35 välplanerade paroch radhus på 120 respektive 137 kvadratmeter. Nu har du möjlighet att besöka vårt visningshus för att få en känsla för bostäderna och området vi planerar att bygga. Kontakta Eliasabet som är mäklare i projektet för att boka en visning! Elisabet Jacobsen elisabet.strangas@svenskfast.se 070-285 26 03 obos.se/sundby-alle

18 GILLA STALLARHOLMEN

Öppettider i handelsträdgården, Mariefred: måndag–fredag 10 –18 lördag 10–16|söndag 11–16

Välkomna!

Ni hittar oss vid golfbanans parkering i Mariefred. www.smedjanstradgard.se Telefon: 0159 -101 09

Boka en privat visning


PORTRÄTTET

Janis Djuren i våra liv En artikelserie om den stora betydelsen som djuren har för vårt välmående. Här presenteras Janis. Vill du bli glad och få energi? En liten stund med dvärgpinschern Janis är ett tillfälle att insupa ren glädje, fart och fläkt. Matte Erika Thorsén berättar att hennes hund är både smart, lättlärd och alltid är positiv och jag får en rejäl dos av det när vi träffas.

Janis springer omkring i sitt koppel med något som ser ut som ett leende och hon hoppar dessutom upp och ner som en mindre känguru. Det känns som hon har en hel del bus i kroppen och min känsla bekräftas när matte berättar mer om Janis beteende.   – En gång åt hon upp ett par glasögon så det enda som fanns kvar var ena skalmen!   Efter ett tag får jag också lyssna till när Janis gör sin röst hörd, men hon skäller inte, utan ger ifrån sig andra ljud som låter precis som om hon… pratar.   – Hon pratar jättemycket till exempel när vi äter, då verkar det som hon undrar ”varför får jag inget”, berättar Erika medan vi lyssnar på Janis som verkar ha något på hjärtat och vill delta i vårt samtal.   Mitt i all glädje och energi som Janis sprider så är hon

också riktigt busig och brukar kissa på golvet och ta alla tillfällen att rymma hemifrån om chansen ges.   Jag kommer att tänka på en textrad ur en Janis Joplinlåt ”Bye, bye-bye, baby, bye-bye. I gotta be seeing you around” när Erika berättar att Janis inte är lätt att locka med sig hem när hon väl gett sig ut på egna upptäcktsfärder.   När jag frågar Erika vad Janis betyder för henne så säger hon ”glädje! Hon är alltid glad!” och jag förstår verkligen vad Erika menar. Om det är något jag hinner snappa upp under den tid vi träffas är det att Janis är en riktig livsnjutare som har massor av energi, som hon också delar med sig av i överflöd genom sitt charmiga beteende. TEXT & FOTO: KUKKAMARIIA VALTOLA SJÖBERG

Namn: Janis (efter Janis Joplin) Ålder: 4 år Gillar: Att kissa på saker på golvet Gillar inte: Män med skägg och glasögon

LINNÉA SILÉN LÖVSTAV Linnéa Silén Lövstav är 13 år gammal, går på Stallarholmsskolan och står inför ett långt sommarlov när vi träffas en varm och solig lördagsförmiddag. – Jag kommer nog bada mycket och äta glass i sommar. Vi i familjen ska mest vara hemma och jag ska hänga med kompisar. Det ska bli kul! Du går ut årskurs 6 nu, hur känns det? – Det ska bli ganska kul och spännande. I början kändes det läskigt att lämna lärarna och kompisarna, vi är täta i klassen och vi har gått med varandra sen första dagen på dagis. Men de flesta av oss ska gå på Mariefredsskolan sen så vi kommer att träffas. Hur är det att bo i Stallarholmen? – Jag trivs väldigt bra och man känner verkligen att det är skillnad när man går i Strängnäs för att man inte känner folk på samma sätt som i Stallarholmen. Här i Stallarholmen känner man sig trygg. Har du några speciella funderingar om framtiden? – Jag älskar Stallarholmen men tror inte att jag vill bo kvar, jag vill nog göra något större. Jag vill göra något för miljön. Jag ser hur det blir värre och värre, och nästan det enda vi gör är att vi sorterar plast och papper, men man vill göra något mer. Bilar och utsläpp kanske man kunde göra något åt och förbättra? Om vi barn ska göra skillnad och rädda klimatet, då måste vi börja nu. Har det hänt något i ditt liv som påverkat dig mycket? – När jag var 3 år så hade jag en lillasyster som gick bort när hon var 1 år. Jag har alltid varit med de vuxna för jag har inga syskon. Det gjorde mig till en annan person. Jag var delaktig i de vuxnas samtal från det att jag förstod vad de pratade om. Det har påverkat mig väldigt mycket och jag önskar att jag hade haft syskon att leka med. Det hade varit bra att ha någon där och man känner sig ganska ensam utan syskon. Men man lär sig att leva med sorgen och förlusten. Vad är det viktigaste i ditt liv just nu? – Mina kompisar och jag har kommit mycket närmare varandra på sista tiden, de är viktiga för mig. Nu när man också ska börja årskurs 7 är det mycket det som gäller, man lever i nuet. Man ska vara barn och ha kul! KUKKAMARIIA VALTOLA SJÖBERG GILLA STALLARHOLMEN 19


BYGGA BO

Vi hjälper dig att ta bort stubbar och stenar! Arbeten med möjlighet till RUT- och ROT-avdrag. Strängnäs Betonghåltagning AB Tel 070-496 77 19

Boka ett kostnadsfritt hembesök idag! Säljer och reparerar värmepumpar.

Byggnadsplåtslageri Ventilation Takmålning Konstsmide Odensicke Gård, 645 97 Stallarholmen Tel: 0152-420070-811 00 Mobil: 070-811 42 03 42 03 info@christerforsback.com www.christerforsback.com

Ombyggnationer Tillbyggnationer Nybyggnationer

Kristian Åmark 070-661 66 86 amarkbyggare@live.se

Allt inom måleri • NYPRODUKTION • FÖNSTER • RENOVERING VI HÄLSAR LOUISE VÄLKOMMEN I GÄNGET!

RÄTT TID, RÄTT PRIS, RÄTT UTFÖRT!

Ring: 070-361 88 45

Micke Lagerman | 070-954 91 51

www.lagermanskyl.se

VI UTFÖR SKOGSGALLRING!

Fönster Tapetsering Allt inom måleri Rotavdrag

RING 070-586 02 16, 0159-200 01 FREDRIK KLINGSPOR Hista säteri fredrik@hista.se

ristamaleri@gmail.com

SERVICE OCH REPARATION AV MASKINER. FÖRSÄLJNING AV KUBOTA-TRAKTORER • Lantbruk • Entreprenad • Skogsbruk • Grönytor • Även AC-service på alla slags fordon Brovägen 32, 645 62 Stallarholmen Anders Kjäll 070-344 40 35 maskintjanst@sverige.nu

20 GILLA STALLARHOLMEN

HEMSERVICE

Ytterselöv. 8, Stallarholmen selaohemservice.se


BYGGA BO

Vi gör din vardag enklare!

Swenordic Solution AB finns i Stallarholmen och erbjuder en stor bredd av tjänster med allt från städning och träd­ gårdsarbete till snöröjning och transport. Vi är ett stort team där alla har sina specialiteter. VÅRA TJÄNSTER:

Hemstädning • Trädgårdsarbete Flytthjälp • Transport

ERIK MOBERG 073-932 40 86 ELEKTRIKER BOSATT I STALLARHOLMEN Nybyggnation Tillbyggnation Sedan 1995

Röjning av förråd & källare, garagerensning, kontorsstädning, stor­ städning, sanering efter brand, fönsterputs, trädfällning, häck­ beskärning, snöröjning, möbeltransporter, bud …

SWENORDIC SOLUTION AB STÄD, TRÄDGÅRD & TRANSPORT

Swenordic Solution AB • Krågesta, Stallarholmen info@swesolution.se • 070­766 78 71

070-338 30 89 www.wretstrombygg.se

Stallarholmen

LÅT ELPROFFSEN GÖRA JOBBET Thomas Vi fixar elinstallationer, data och service till både företag och privatpersoner, snabbt och säkert. Fråga oss om Grön Teknik och laddstolpe till elbil. Gustaf 070 642 82 62 info@eljonsson.se www.eljonsson.se

GILLA STALLARHOLMEN 21


STALLARHOLMENS NÄTVERK: JUNI – JULI – AUGUSTI

Resor till, runt och från Stallarholmen/ Strängnäs I sommar gör ångfartyget S/S Ejdern mängder med resor i vattnen kring Stallarholmen, Strängnäs och Mälsåker slott. Restiden är ca en timme mellan Stallarholmen och Strängnäs och ca 45 minuter mellan Stallarholmen och slottet. Rundturen i Strängnäs tar ungefär en timme. Utflykt till Mälsåkers slott med picknick i slottsparken Åk från Strängnäs eller Stallar­ holmen med Ejdern T/R till Mäls­ åkers slott och njut av en matig picknick. På resan får du höra den spännande historien om Stallar­ holmen, kanske ackompanjerad av en gitarr. Väl framme vid slottet får du din förbeställda mat och sitter antingen ute under ekarna i den vackra slottsparken eller äter inne i slottet. Efter att du avnjutit maten

kan du strosa runt på egen hand eller gå en guidad tur på slottet. Hundar är välkomna ombord på båten och in i slottet. Stallarholmen: Turen tar ca 4 tim och båten avgår från ångbåtsbryg­ gan nedanför Ica Skeppet: fredag 2/7, lördag 3/7, tisdag 13/7, onsdag 14/7, tisdag 26/7, onsdag 28/7 och onsdag 11/8. Strängnäs: Turen tar ca 6 tim och båten avgår från Visholmen lördag 3/7, onsdag 14/7 och onsdag 28/7.

Ta en dagstur till/från Stallarholmen eller Strängnäs Åk T/R, enkelresa eller rundtur. Stanna till i Stallarholmen eller Strängnäs och shoppa, njut av god mat, ta en fika eller promenera runt på orterna. I Stallarholmen kan du shoppa och äta utmed Stallarholmens Handelsstråk som erbjuder både secondhandbutiker, vintagebod, Antik & Loppis, Art Gallery och flera mysiga kaféer och restauranger.

Ejdern ena hållet och cykel andra hållet: Vill du passa på att njuta av omgivningarna kan du ta med cykel ombord på båten. Ytterligare information och prisuppgifter hittar du hos Tickster, sök på Ejdern. Köp din biljett redan i dag! Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer angående antal passagerare m.m.

Arrangör: Stallarholmens Nätverk i samarbete med ångfartyget S/S Ejdern, Föreningen Mälsåkers framtid, Stallarholmens Hembygdsförening samt Strängnäs kommun.

Som medlem i Villaägarna kan du låna släpkärra gratis i Stallarholmen!

GOLVBELÄGGNINGAR Linoleum – Plast – Golv & Vägg – Textil kontakt: 070-715 66 39 mariefreds.mattjanst@telia.com

Läs mer på hemsidan: www.villaagarna.se/strangnas

ÖPPET ÄVEN I SOMMAR! SÖDERMANLANDS TRÄDGÅRDAR AB

L BÅDE IR R VÅ OCH VIA LA DIGITA KLINIK!

Din lokala trädgårdsmästare ARBORIST • TRÄDBESKÄRNING • SKÖTSEL TRÄDFÄLLNING • RÅDGIVNING ANLÄGGNING M.M. www.sodermanlandstradgardar.se info@sotra.se • 076-317 15 56 • Följ oss på fb och insta! 22 GILLA STALLARHOLMEN

MARIEFRED Solvändan 3 0159-35 00 80

MARIEFRED HAR ÖPPET HELA SOMMAREN. SEMESTERSTÄNGT I ÅKER 28 JUNI–15 AUGUSTI.


Se även Stallarholmens hemsida: www.stallarholmen.se Följ även Stallarholmens Nätverks facebooksida: Vad händer i Stallarholmen

Viktoria Sandberg på Hästlugn

AKTIVITETER PÅ HÄSTLUGN Hästlugn på Selaön erbjuder en lång rad djuraktiviteter under sommaren. Här kan du boka prova-på-ridning, testa lammyoga på Åsa gravfält eller delta i tvådagars dagläger. Här är ett litet smakprov: Fredag 25 juni, midsommar­ponnyns blomfest. Tisdag–onsdag 29–30 juni, dagläger. Lördag 3 juli, prova-på-ridning med bullfest. Lördag 10 juli, lammyoga. Ni hittar fler aktiviteter på hem­ sidan: www.hastlugn.com Boka via Bokadirekt eller mail: hastlugn@gmail.com

GRATIS SOMMARTRÄNING Håll formen i sommar med IF Activerum! Varje lördag kl 9.00–10.00 fram till 21 augusti erbjuder föreningen gratis träning på Östabadet. Det blir träningsmoment utan redskap och chans att hålla rejäla avstånd i parken. Inställt vid regn. Följ föreningen via Facebook eller hemsidan www.activerum.com GÅ PÅ RUNSTENS­JAKT! Drömfabriken laddar nu med ännu en fotoorientering och denna gång handlar det om att gå på sök efter runstenar på Selaön. Utmaningen består i att para ihop bilder

av runstenar med kontroller på en karta. Cykla eller bila, ta allt i ett svep eller dela upp på flera dagar. Maila sen den rätta lösningen info@dromfabriken.net senast 31 juli och delta i utlottningen av en chokladkartong. Kartorna finns att hämta i Gula Industrihuset innanför ingång A, vid anslagstavlan.

MUSICAFÉ X 4 MED SPF Äntligen dags för lite livemusik igen! I juli och augusti ordnar SPF Stallarholmen fyra musikcafeer för seniorer med enkel förtäring och underhållning. Evenemangen äger rum på onsdagar kl 19.00–21.00 följande datum: 7/7, 14/7, 11/8 och 25/8. Föranmälan behöver göras senast söndagen innan musiktillfällena via mail (stenborell@hotmail. se) eller sms (070-725 11 55). Platsen är Mötesplats Stallarholmen i Gula Industrihuset och det finns en väl genomtänkt plan för hur evenemangen coronaanpassas. Viva la musica!

DET HÄNDER I JUNI-JULI-AUGUSTI

Vintagefestival i dagarna två Förra året tvingades vintage­ festivalen i Gula Industrihuset pausa på grund av pan­ demin, precis som de flesta event. Det här året blir den av, och för att sprida besökarna över längre tid ska festivalen det här året äga rum under två dagar: lördag– söndag 28–29 augusti. En av höjdpunkterna brukar vara catwalken som i år kommer att gå helt i gult. Men tyngdpunkten ligger som vanligt på försäljning av vintagekläder och prylar från förr.

Catwalk med gult tema väntar på vintagefestivalen i slutet av augusti. FOTO: STEFAN SEIDEL

SUPERLOPPIS I AUGUSTI För femte året i rad anordnar Stallarholmens Nätverk den stora SuperLOPPISEN. I år äger den rum lördag 21/8, kl 10.00-15.00. Åk runt bland hus och gårdar, fynda, shoppa och upplev ortens vackra natur! Förra året deltog närmare 100 loppisar runt om i Stallarholmen och på Selaön. För dig som vill vara med och sälja på Stallarholmens SuperLOPPIS är sista anmälningsdag 17/8. Ni hittar mer info på Nätverkets hemsida stallarholmen.info/natverket/ superloppis

Plura kommer till Gulan Stallarholmens visdagar i mitten av augusti ställs återigen in på grund av de svajiga förutsättningar som pandemin skapar. Eventmakaren Nicklas Lindström har dock jobbat med att få till ett par mer småskaliga musikevent vid Gula Industrihuset. Lördag 4 september kommer Plura och Carla till Stallarholmen för en konsert på industrihusets innergård och ytterligare en konsert planeras till mitten av augusti. Maxpublik 100 personer, biljetter på Tickster.

SOMMARBOKEN – LÄS ELLER LYSSNA OCH FÅ EN BOK Du som går i förskoleklass upp till och med årskurs 9 kan vara med i sommarboken. Upplägget är att du läser och lyssnar på fem böcker under perioden 7 juni till 21 augusti. Du väljer själv de böcker som är på lagom nivå för dig. När du har läst eller lyssnat på böckerna får du en presentbok. Fråga gärna bibliotekarien för att få tips på böcker. Du kan anmäla dig när som helst under sommaren på biblioteket i Stallarholmen. Mer info hittar du på hemsidan bibliotek.strangnas.se/sommarboken

Simundervisning vid ekebyviksbadet

S TA L L A R H O L M E N

Årsmöte och Sillunch Torsdag 2 september kl. 12.00.

OBS tiden! på Mötesplatsen i Gula industrihuset.

Föranmälan till Kjell Ahnström 073-389 41 99 senast söndag 22/8. Välkomna! Kom med du också. Bli medlem i SPF • Kontakt: 0733-91 12 09 www.spfseniorerna.se/stallarholmen

Startar med inskrivning måndag 12 juli kl 9.00 Simundervisare: Andreas Westerlund, Saga Bäckström Avgift: medlem 400 kr/elev, icke medlem 575 kr/elev. Betalas kontant eller med swish vid inskrivningen. Ingen föranmälan krävs. Arrangör: Ekebyvikkamraterna

GILLA STALLARHOLMEN 23


Det är bara vatten. Det allra viktigaste vi har. Vatten är en förutsättning för allt liv och världens viktigaste livsmedel. Om du stänger av kranen under tandborstningen, fyller tvättmaskinen och väljer dusch istället för bad är du med och sparar på vår allra viktigaste naturresurs.

sevab.com/sparavatten