Gilla Stallarholmen - Juli-augusti 2017

Page 1

PORTRÄTTET ARTIKEL NOTISER

• PRISAD MÅLARE

• MARKNAD MED VÄXTTEMA • RESNING FÖR FALLEN GET JULI – AUGUSTI 2017

VÅRA SUPERVIKTIGA SOMMAR GÄSTER

Håvmästare! Vi följde med fiskaren Anders på en mälartur.

VIKINGAFESTIVALEN FYLLER FEMTON

”Ingen frågar vad den andre jobbar med. Här blir jag helt enkelt…Ingefrid!”


INGÅNG • • •

Flera röster I REDAKTIONSSPALTEN INTILL

har vi en rubrik som heter Övriga medverkande. Där listar vi personer som inte tillhör redaktionen och som bidragit med text eller bild till tidningen. Bibliotekarien som varje månad lämnar ett boktips. Fotografen bakom en bild till en blänkare. Någon som skrivit en föreningsnotis. I det här numret har flera personer skrivit korta insändare om saker de reagerat på. En illa behandlad batteribox, lösspringande hundar, utebliven seniortaxi. Det här gillar jag skarpt: människor som tar ett steg längre än fikasnacket, greppar pennan, gör sin röst hörd. Som i bästa fall bidrar till att något blir en smula bättre än tidigare.

FOTO: PIXABAY.

JAG SKULLE GÄRNA SE att ännu fler pennor greppades. Fler insändare. Men också fler som bidrar med text och bild kring allt från ett projekt i skolan, en aktivitet i en förening, ett kul event. Det är ju så mycket som är värt att uppmärksamma i Gilla, men som vi inte får syn på eller inte hinner täcka! Går runt med halvtaskigt samvete mest hela tiden. De där fina fotoutställningarna på Mälsåker, de borde ju lyfts fram! De där två gymnasietjejerna från Stallarholmen som vunnit pris av Sevab för sina förmågor! Förskolan som jobbar med programmering!

några hugade hobbyskribenter och fotografer som skulle vilja bidra med texter och bilder på mer regelbunden basis? Då får ni supergärna höra av er! Återstår att önska en härlig sommar! Vi ses igen i slutet av augusti, i ett nummer med, förhoppningsvis, en mångfald av röster! KANSKE FINNS DET

STEFAN SEIDEL, REDAKTÖR

2 GILLA STALLARHOLMEN

GILLA STALLARHOLMEN

SUPERHELG! Först har vi femtonårsjubilerande Vikingafestivalen som kickar igång fredag 30 juni kl 14.00 och som pågår även lördag och söndag. Lördag 1 juli tillkommer Kreativ Sommarmarknad som i år har tema växtkraft. Ska vi tro på totalt 7 000–8 000 besökare den här helgen?

Gilla Stallarholmen – Inte vilket månadsmagasin som helst

REDAKTÖR Stefan Seidel 070-285 10 25 stefan@gillastallarholmen.se

FOTO: LILLAN GUSTAVSSON

Tänk till runt turismen! BESÖKSNÄRING. VISST ÄR DET ETT OTROLIGT tråkigt ord! Men det är också ett väldigt viktigt ledord för att just vår fantastiska ort (intevilken-håla-som-helst) Stallarholmen ska blomstra. Det är viktigt för att våra butiker, caféer och restauranger ska överleva. Det är viktigt för skolan, det är viktigt för att få folk att flytta hit så utbudet kan öka. Kort sagt: det är en otroligt viktig röd tråd som vår ort behöver jobba ännu mer på. Det finns redan ett helt gäng fantastiska entreprenörer som brinner för detta med besöksnäringen. Det finns också fantastiska evenemang, som Korv- och brödfestivalen, Valborg, Kreativ Sommarmarknad, Vikingafestivalen, superloppis, Vintagefestivalen och julmarknader. Men jag är helt övertygad om att det finns ännu mer att jobba på! Paketering, kartor, erbjudanden m m. Vår ort lever upp under sommaren men skulle kunna blomstra året om!

Zakyntos och skriver detta. Hotellets wi-fi är lite skruttigt så jag får knappa ner gästkrönikan på min mobil. Jag sitter och funderar på vad det var som gjorde att jag hamnade just här på Zakyntos i Grekland? Jo, först var det den skickliga säljaren på Ticket, sen fastnade jag för enkelheten (när det gällde till exempel flygtid och aktiviteter för barn). En mycket viktig del var informationen. Vad kan man göra där? Vad finns det för information på nätet? Vad är positivt och negativt? Här behöver vi tänka till! Vilka är det som säljer in att Stallarholmen blir en ort som man vill besöka? Jo, det är vi alla som bor här! Vi behöver alla bli ambassadörer för Stallarholmen! Det är dessutom något vi alla tjänar på, på ett eller annat sätt! Vi behöver också fundera på hur vi har det med informationen när det gäller Stallarholmen. Är det enkelt och tydligt, är det lockande? Människan är bekväm och tycker om enkelhet, och hittar vi inte den information vi söker är det lätt att vi går vidare till andra platser. JAG SITTER JUST NU PÅ ÖN

igång och turismen i kommunen får ett uppsving. Även Stallarholmen lever upp med både sommargäster och besökare utifrån. Den stora utmaningen nu är: hur gör vi för att lyfta besöksnäringen även under hösten och vintern? En höstmarknad? Skattjakt? Historiska vandringar? Sveriges största knytis? Rally på isen? Pulkatävlingar? Ett är säkert. Vi behöver vara flera som slår våra kloka och kreativa huvuden samman. Allt för att ännu mer stärka vårt varumärke: Stallarholmen – inte vilken håla som helst.

LAYOUT Annsofi Ericsson Petrini 070-788 40 19 annsofi@gillastallarholmen.se PR/ANNONSER Kajsa Almstedt 072-036 17 43 kajsa@gillastallarholmen.se SKRIBENTER Eva Hultén Anneli Lövstav

FOTO Lillan Gustavsson Sven G Nilsson

ÖVRIGA MEDVERKANDE Anette Elvelind, Claes Grebell, Curt Frendh, Emma Hjelm, Johan Zachrisson, Kristina Bergman, Linn Lommerse Wallin, Mikael Blomkvist. UPPLAGA 4 500 ex. DISTRIBUTION Delas ut till alla hushåll i Stallarholmens kommundel av Prolog: Ann-Marie Svedberg, Christer Svedberg, Janne Kummu. Finns att hämta i tidningsställ och caféer i Stallarholmen, Strängnäs, Mariefred, Åker och Läggesta stationskiosk. NÄSTA NUMMER Kommer torsdag 24 augusti. Materialstopp onsdag 9 augusti. FACEBOOK Gilla Stallarholmen. HEMSIDA www.gillastallarholmen.se TRYCK Österbergs, Nyköping. FOTO FRAMSIDAN Lillan Gustavsson.

NU ÄR HAR SOMMAREN TUFFAT

EMMA HJELM, VÄRDSHUSET GRIPEN

PORTRÄTTET ARTIKEL NOTISER

• PRISAD MÅLARE

• MARKNAD MED VÄXTTEMA •

RESNING FÖR FALLEN GET

JULI – AUGUSTI 2017

VÅRA SUPERVIKTIGA SOMMAR GÄSTER

Håvmästare! Vi följde med fiskaren Anders på en mälartur.

VIKINGAFESTIVALEN FYLLER FEMTON

”Ingen frågar vad den andre jobbar med. Här blir jag helt enkelt…Ingefrid!”


! Hembygdssommar 2017 Välkomna till Hembygdsgården Öppet 8 juli–23 juli kl 11–16

r¢-Z’

’Y-∫

Årets utställning ”Folkskolan 175 år” – bokförsäljning – museum På bokförsäljningen hittar du bl.a. massor av deckare och många böcker om Andra världskriget och andra intressanta titlar. I vårt museum upplever du hur man levde förr i tiden och vilka redskap man använde.

Söndagen 16 juli kl 18 i Gula Industrihuset Världens Bästa Allan KG Malm och Lucas Stark sjunger Allan Edwall och kåserar. Biljetter 100kr finns på hembygdsgården, Preem och Printz bageri.

Sommarsöndag 23 juli kl 10–15 på Hembygdsgården Friluftsgudtjänst kl 10. Många lokala hantverkare, barnaktiviteter, tävlingar, lotteri, loppmarknad och gamla fordon. Kaffe och våfflor. (Loppisprylar mottages tacksamt.)

Båtresa till Enköping Söndag den 27 augusti Trivsam resa över Mälarens vatten till Enköping från Stallarholmens brygga kl 9.30. Lunch innan Enköping och kaffe och kaka på hemresan. Egen rundvandring i stadskärna och parker. Åter i Stallarholmen kl 17.30. Endast 375 kr för medlemmar. 400 kr för icke medlemmar. Anmälan senast 17/8 till Ylva Tigerhielm 0704-952545 ylvatiger@gmail.com

w•\*

*[£ www.hembygd.se/stallarholmen

GILLA STALLARHOLMEN 3


NOTISER • • •

UPPRÄTTELSE FÖR FALLEN GET I januarinumret av Gilla kunde ni läsa om ett av konstverken i Konstpausleden längs Sundby Strand. Det handlade om en get i brons som fastmonterats en bra bit upp i ett träd. Nu hade emeller tid trädet gett vika och geten hamnat betydligt mer marknära än det var tänkt. Detta fick Sten Borell, som tillsammans med några andra personer tar hand om badet där Sundby Strandväg slutar, att engagera sig. – Gruppens medlemmar har röjt en massa sly och då kom det fram en stor och fin al som inte synts så bra tidigare. Mitt förslag är att geten flyttas upp i alen för då får många fler se konstverket, skrev Sten i ett mail för några månader sen. Sagt och gjort. Kommunen kontaktades och nu har faktiskt bronsgeten fått en ny boplats ett stenkast från badplatsen. Återstår att se om det nya trädet håller pall bättre än det förra. TEXT & FOTO: STEFAN SEIDEL

Hundägare – visa hänsyn! DET ÄR TREVLIGT ATT så många i Sundby Strand och övriga Stallarholmen har hund, men det kräver ett stort ansvar av hundägaren. Promenera gärna på våra gångvägar, men använd bajspåsarna som finns utplacerade. Tänk på att våra gemensamma hagar inte är rastgårdar för hundar, då det finns ett fågel- och djurliv som vi skall värna om samt att det i samfälligheten kan finnas barn och vuxna som är hundrädda, så för allas trevnad

– håll hunden kopplad. Om Du promenerar med din hund i hagarna så gäller det att Du även där plockar upp efter din hund. Om Du vill släppa din hund lös så hänvisas Du till kommunens rastgård för hundar vid Fårhushagen i Strängnäs. CLAES GREBELL, CURT FRENDH, SUNDBY STRAND

ILLUSTRATION: ANNSOFI ERICSSON PETRINI

Bortglömd batteribox

Seniortaxi saknas i Stallarholmen och även i Åkers Styckebruk. Däremot finns det i Strängnäs och Mariefred, vilket kan upplevas som en orättvisa och bör rättas till efter bästa förmåga.

Vid återvinningsstationen på tidigare Coopparkeringen finns en röd batteribox som gång efter annan är sönderslagen. Vid upprepade tillfällen har jag försökt påpeka för ansvariga att den är trasig men: Kommunen hänvisar till SEVAB som hänvisar till FTI AB (Förpacknings- och tidningsinsamlingen) som hänvisar till El-kretsen – som under en lång tid inte svarar alls! Batterier är farligt avfall, varför tar inte kommunen miljöfrågan på allvar? Varför slår någon sönder lådan? Efter en evighet svarade El-kretsen och säger nu att lådan ska flyttas till ICA. Blir det bättre månntro?

KRISTINA BERGMAN

TEXT & FOTO. JOHAN ZACHRISSON

Önskemål om seniortaxi

4 GILLA STALLARHOLMEN

Kerstin Blomkvist. FOTO: MIKAEL BLOMKVIST.

Uppdrag slutfört! Det brukar inte direkt vara rusning när kassörsposten i en förening ska besättas. Därför är det skönt att det finns såna som Kerstin Blomkvist. Hon är utan tvekan Stallarholmens mesta föreningskassör. Nu lägger hon åt sidan sitt sista kassörsuppdrag, för Ekebyvikkamraterna, badföreningen på Överselö. Hur länge hon suttit? 38 år! Det är avslutningen av en lång rad förtroendeuppdrag i Stallarholmen. Revisor i kyrkan, kassör i Föreningsgården Vikingavallen, golfklubbens första kassör, sportklubben, bingon, för att nämna några. – Det har betytt massor, jag har kommit i kontakt med folk jag aldrig skulle träffat annars. Men nu ska jag vara ledig och det ska bli skönt att slippa ha en massa papper liggandes hemma, förklarar Kerstin som har kvar alla verifikationer sen Ekebyvikkamraterna startade 1971. Snacka om forskningsmaterial! Till sist måste vi skicka ut en efterlysning. Är Kerstin Blomkvist den som suttit längst i en och samma styrelse? Eller har någon suttit längre än 38 år? Hör av er till redaktionen i så fall!

STEFAN SEIDEL


• • • NOTISER

Utflykter i hembygden

Varje månad tar fotografen Sven G Nilsson oss med på en upptäcksfärd i vår hembygd.

EN MODERN RUNSTEN! Under förberedelserna till den första Vikingafestivalen år ” 2003 hade vi kontakt med Kalle Runristare på Adelsö. Han är

Två vikingakrigare på Birka: Marcus Brun och Karl-Göran Larsson.

FOTO: LINN LOM-

MERSE WALLIN.

VIKINGARNA INTOG BIRKA Det är en uppskattad tradition sen många år tillbaka: föreningen Stallarholmens Vikingar som ordnar klassaktiviteten Vanaheim för årskurs 4 på Stallarholmsskolan. Årets utflykt, som ägde rum 29 maj, bar till den gamla vikingastaden Birka. – Det började med att barnen fick träffa några vikingar på skolgården och sen blev de beledsagade till bryggan nedanför ICA, berättar Lena Holmer som är en av de drivande bakom Vanaheim. Både personal och elever fick på sig vikingakläder och erhöll ett vikinganamn för dagen, och därpå bar det av med båten Tor (javisst!) till Birka. Sofia Holmer agerade Birkaguide, och barnen fick träffa vikingakrigare, besöka muséet, grilla korv och leka innan det bar av mot Stallarholmen igen. STEFAN SEIDEL

Anettes boktips DEN LILLA BOKHANDELN RUNT HÖRNET AV JENNY COLGAN

Nina älskar böcker och brinner för att hitta rätt bok åt rätt person. Nu när biblioteket i Birmingham stänger blir Nina plötsligt utan jobb. Och vad ska hon göra då? Hon hittar en skåpbil som är till salu till ett bra pris, i Skottland, men hon reser dit för att titta på den och blir helt förälskad i landskapet. Så efter en del problem och mycket pushning från bästa väninnan startar Nina sitt eget företag – en mobil bokhandel! Det är långt hemifrån men Nina känner sig snart hemma bland folket i byn utan både bibliotek och bokhandel. Feelgood. ANETTE ELVELIND, STALLARHOLMENS BIBLIOTEK

en professionell runristare och åtog sig att rista en sten åt oss. Nu gällde det att hitta en passande sten. Vi letade, mest Edmund Eriksson och jag, och vände upp och ner på många stora stenar och skrapade av mossa för att se hur plana de var. Vi fick tips om att Kerstin Gustavsson på Årby gård på Överselö hade en lämplig sten uppställd vid sin gård. Kerstin Gustafsson berättade att ”grabbarna på gården” hade hittat den i åkern och på skoj ställt upp den vid åkerkanten för ca 30 år sedan. Nu skänkte hon den till Stallarholmens Vikingar. Kalle Runristare från Adelsö arbetade med den under fyra år. År 2006 blev den färdig och restes under vikingafestivalen 1–2 juli. Texten på stenen lyder: ”Stallarholmens vikingar reste stenen som en länk mellan forntid och framtid”. Du hittar den bland björkarna vid Östabadet. Tänk er – det var tusen år sedan sist!

TEXT OCH FOTO: SVEN G NILSSON

Superloppis i dagarna två I augusti förra året lanserade Stallarholmens Nätverk konceptet Superloppis i Stallarholmen som blev en stor succé. Nu är det snart dags för uppföljaren, den här gången utökad till två dagar: lördag och söndag 12–13 augusti 11.00–15.00. Förra året var det ca 40 säljare som deltog men i år räknar man med över 100 säljare utspridda över hus och gårdar i hela kommundelen. Vem som helst är välkommen att delta. Anmälan sker på Nätverkets hemsida (www.stallarholmen.info) under fliken ”Vad händer”. När anmälningarna inkommit tas en loppiskarta fram som guide för alla som vill fynda de här dagarna. – Syftet är att visa upp Stallarholmen för besökare på ett kul sätt. Samtidigt som man åker runt och fyndar kan man passa på att upptäcka kaféer, restauranger, affärer eller ta ett dopp i Mälaren. Kalla det för ett hållbart äventyr, säger Jessica Leopardi, som är en av dem som jobbar med superloppisen. STEFAN SEIDEL

GILLA STALLARHOLMEN 5


FÖRETAGARE PÅ HEMMAPLAN • • •

Kom och rid tur på våra fantastiska hästar! • Turridning för ryttare på alla nivåer. • Kolla in sommarens ridläger • Ridskola för barn och vuxna • Privatlektioner • Konferenser

Edeby Gård • Johanna Elgholm Islandshästutbildning www.islandshest.se | 0152-454 46 | stallet@islandshest.se

V I K I N G AVA L L E N

StrandvikS Sjöcafé Stallarholmen

Allt från privatfester till stora evenemang & utomhusaktiviteter. Föreningsgården Vikingavallen: Info & bokning: Trijntje van der Meulen 0708 – 86 62 16 eller Anders Ericson 0708– 45 79 02 Vikingavallen

• lättare luncher • SmörgåSar • vin & öl • kaffe & bakverk • kul- & mjukglaSS ÖPPET: (Om vädret tillåter) Helger fr.o.m. 25/5–6/6 kl 10–18 Från 9/6 öppet varje dag 10–21

Tel: 070-695 62 69

EN RIKTIGT BRA BILVERKSTAD NÄRA DIG! Vi servar och reparerar ALLA bilmärken! Vi är ackrediterade och får ”släcka” 2:or som du fått på Bilprovningen! BROVÄGEN 32, STALLARHOLMEN • TELEFON 0152-405 56 • www.biltjänst.nu

Sonjas Hårateljé ÖPPETTIDER: Mån–Tor 9–18, Fre 9–16 Lunchstängt 12–13. Välkomna!

TINAS THAIMASSAGE samt oljemassage Kvarnvägen 1C, Stallarholmen 073-909 82 16

Ny annonsstorlek:

MINI!

Välkomna

till Selaötorget! Vi hyr ut lokaler och lägenheter i Stallarholmen, Strängnäs och Mariefred

Kontoret öppet mån–tors 10–16. Tel: 0152-252 94

6 GILLA STALLARHOLMEN

073-677 05 46

ÖSTAVÄGEN 9, 645 62 STALLARHOLMEN

(vid beställning helår10 nr)

Ring Kajsa Almstedt! Tel: 072-036 17 43 kajsa@gillastallarholmen.se

STALLARHOLM ENS TOBAK

Carina Svensson

GODIS • LÄSK • GLASS TIDNINGAR • LEKSAKER

ÖPPETTIDER: MÅN–FRE 9–19 LÖR 10–19 SÖN STÄNGT

FÖRVALTNING HAMMARSTEDT FASTIGHETS FÖRVALTNING

e Tar båd kort och r! te n ta kon

Kostar 3 00 kr + moms/nr

Välkommen till Din butik! 073-895 24 19

CERTIFIERAD MASSÖR

VÄLKOMNA! Tel: 0152-434 30

Massageterapi för både muskulära besvär och avslappning, gedigen utbildning och erfarenhet sen 1991 Dalkarlsvägen 2, gaveln Stallarholmen Tel: 070- 67 162 49


• • • FÖRETAGARE PÅ HEMMAPLAN

ALLT FÖR DIN TRÄDGÅRD SOMMARBLOMMOR JORD

PELARGONER

KRUKOR

TRÄDGÅRDSREDSKAP M.M. GLAD SOMMAR! Vi tar även emot beställningar på binderier sorg, bröllop m.m.

ÖPPET TIDER: Vardagar 10–18. Lör–sön 10–14. Följ oss på

www.solakers.se Tel: 0152-400 81

Simundervisning vid ekebyviksbadet Startar måndag 10 juli kl 9.00 Avgift 400 kr/elev. Betalas kontant vid inskrivningen. Ingen föranmälan.

Facebook: Ekebyvikkamraterna B

A OK

NU

PARTYTÄLT • LAGERHALLAR • MONTERING • REPARATION • SERVICE

Tel: 0152-190 71 Mobil: 070-666 27 31 Epost: info@mondemo www.mondemo.se GILLA STALLARHOLMEN 7


Sommargäster, ni är superviktiga! TEXT: STEFAN SEIDEL ILLUSTRATION : ANNSOFI ERICSSON PETRINI

Med sommaren och värmen kommer de ut till Stallarholmen. Men hur många är de egentligen? Var bor de? Vilken betydelse har de för orten? Vi gick på spaning efter svaren på några frågor kring ett folkslag som är en viktig del av Stallarholmens identitet: sommargästerna. När de nya befolkningssiffrorna kom en bit in på det nya året visade det sig att Stallarholmens kommundel vuxit till den nya rekordnivån 3 570 invånare. Då snackar vi antalet fastboende. Den siffran växer betydligt under senvåren fram till början av hösten när sommargästerna tar sina fritidshus i besittning. Men hur många sommarboende har vi egentligen Stallarholmen? Rör det sig om ett tusental? Eller ännu fler? Det är inte lätt att veta i vilken ände man ska börja för att söka svaret på frågan. Nu pågår arbetet med Fördjupad Översiktsplan för Stallarholmen med Patrik Wirsenius på kommunen vid rodret. Har han koll? Nja, det visar sig att detta med fritidshus inte riktigt är hans hemmaplan. – Men jag ska kolla med dem som jobbar med statistik. Kanske har Statistiska Centralbyrån fastighetsregister där fritidshusen redovisas, säger han. Redan efter en timme kommer ett mail. Med hjälp av statistikansvarig på Strängnäs kommun har siffror tagits fram och där står svart på vitt: Antalet fritidshus: Stallarholmens landsbygd –1 043. Stallarholmens tätort– 71. Summa summarum alltså – 1 114 fritidshus. Schablonjakt Nu till nästa fråga: hur många är de sommarboende? Här går Patrik Wirsenius på kommunen bet, statistik saknas. Finns det någon schablon att räkna om antalet fritidshus till antalet fritidsboende? – Du får göra en uppskattning, jag vågar 8 GILLA STALLARHOLMEN

inte själv redovisa någon siffra, säger han. Magasinet ”Vi villaägare” dimper regelbundet ner i brevlådan. Finns något motsvarande för fritidshus? Efter lite googlande upptäcker jag ”Allt om fritidshus” där Katarina Forsberg är chefredaktör. Hon kanske vet! – Jag har inga såna siffror, men det är ju mest äldre som bor i fritidshus så min gissning är nånstans runt 2,5 boende per hus, säger hon. Hon betonar att det bara är en grov uppskattning och hänvisar till Boverket. Efter att ha fösts från kundtjänst till svarstjänst till statistiker visar det sig att inte heller Boverket kan hjälpa mig med uppgiften. Samma sak med SCB där man bara har statistik över folkbokförda. Vi får nöja oss med en uppskattning från en chefredaktör för landets enda fritidshusmagasin. Alltså: 1114 fritidshus, gånger 2,5 ger summan 2785. Vi avrundar till 3 000. Det betyder att Stallarholmens befolkning, i runda slängar, fördubblas under sommarhalvåret! Därmed är den första frågan i undersökningen avklarad.  Fritidshusflockar Var bor då våra sommargäster? Några områden har jag koll på själv. Ringsö. Herresta. Tuna. Mäklare? Jag får tag på Jeanette Karlsson på Tegnerlunden som varit verksam i Stallarholmen under många år. Hon lägger till ytterligare två fritidshusområden till min lista: Norrtorp och Husby. David Reinedahl på Kart- och mätenheten på kommunen mailar mig en bild över fritidshusområden och där hittar jag ytterligare ett område: Hagaborg vid Edeby.

Det största fritidshusområdet är Herresta med sina 228 fastigheter. Jesper Johansson är ordförande för samfälligheten. Själv bor han där med familjen året runt sen några år tillbaka. När han fick barn ville han inte längre husera i centrala Stockholm och med en timme till stan funkar det bra med pendlandet. – Omvandlingen till permanentboende har ökat sakta men säkert och idag har vi runt 40 fastboende, säger han. Det bästa med Herresta? Här är lantligt men samma service som i stan, sammanfattar Jesper. Området har kommunalt VA och 93 procent av fastigheterna har fiber. – Här finns också fina badplatser och många evenemang som midsommarfirande, grillfest och Herrestaloppet i slutet av juli. Ringsöanda Ringsö nordost om Selaön ligger i ungefär samma storleksordning med sina 190 hushåll. Här är antalet permanentboende lägre, drygt 10 personer, berättar Christer Gerhardsson, ordförande i Ringsö Samfällighetsförening. Själv åker han hit från Stockholm med frun så mycket det bara går. – Generellt kommer de flesta ut mot slutet av april och stannar till början av oktober, men vi brukar öppna upp landet så fort isen går mot slutet av mars och håller ut till början av december. Men det finns de som är där i princip varje helg och som bryter isen när den inte riktigt håller, säger han. Nollåttor kallade vi lite slarvigt sommargästerna förr. Men här bor även folk från Strängnäs, Västerås och andra länder som exempelvisTyskland. Christer pratar om en Ringsöanda, en särskild form av hjälpsamhet som kanske lättare uppstår på en ö där alla står inför den där lilla extra utmaningen att ta sig från fastlandssidan till en av de två hamnarna. – Har man missat att få med sig mjölken knackar man på hos grannen och är det någon som behöver skjuts med båten hjälper vi varandra, berättar Christer.


Fråga två, var bor de, får härmed anses vara hyggligt utredd.  Utredningen så långt De är runt 3 000. Bor bland annat på Ringsö, Herresta, Tuna, Husby och Norrtorp. Kommer generellt ut mot andra halvan av april och lämnar under första halvan av oktober. Nu till den sista frågan i inledningen: vilken betydelse har de för orten? Kommunens översiktsplanerare Patrik Wirsenius: – Stallarholmen är ju en ort som har många aktiveteter och evenemang som lockar besökare utifrån. Det är klart att de sommarboende bidrar ytterligare till ökad handel och

försäljning. Det är en ort som blommar upp under sommaren, menar han. Vad säger då de lokala entreprenörerna själva? Maria Printz på Printz Bageri: – Både dagsbesökarna och sommargästerna betyder jättemycket för vår verksamhet. De är grunden till att vi, trots att vi är ett litet samhälle, kan ha så generösa öppettider året runt. Jag tycker också det är värt att nämna att vi är en destination: det är inte i första hand stallarholmare som fyller upp stolarna hos oss en februarilördag, säger hon. Hon lyfter också fram den fina input som sommargästerna ger. – Det är lätt att bli hemmablind i ett litet samhälle, och den feedback vi får från besökare utifrån ger oss värdefull inspiration, säger hon.

Bo Almqvist är butikschef på ICA Skeppet i Stallarholmen. – Sommargästerna är jätteviktiga. De sätter fart på hela orten och gör att det blir mer folk i hela samhället, på baden, i affärerna. Fritidshusfolket är bra för businessen. – Vi mer än fördubblar vår försäljning under sommaren. Det startar ungefär vid påsk, trappas upp under sommaren och klingar av mot början av oktober. – Det ger också många arbetstillfällen till ungdomar. Vi brukar ta in en handfull extra personal under sommaren, och några av dem fortsätter sen jobba extra även under vinterperioden, berättar Bo Almqvist. Betydelsen för orten? Stor!  Mission completed. GILLA STALLARHOLMEN 9


1. Toresunds kyrka

Öppen tisdag – fredag kl. 9 – 16, söndag i samband med gudstjänst. Telefon vaktmästare 0152-346 51.

2. Ytterselö kyrka

Öppen tisdag – fredag kl. 9 – 16, söndag i samband med gudstjänst. Telefon vaktmästare 0152-346 52.

3. Överselö kyrka

Öppen tisdag – fredag kl. 9 – 16, söndag i samband med gudstjänst. Telefon vaktmästare 0152-346 53. 16/7 kl. 19 Orgelkonsert med Bengt Tribukait

4. Församlingshemmet med Franciskuskapellet Öppettid tisdag – torsdag kl. 9 – 11. Varje tisdag kl. 8.30 Förbön för jordens barn. Telefon 0152-346 40.

5. Pilgrimsvandring till Ytterselö kyrka lördagen den 1 juli tillsammans med Strängnäs domkyrkoförsamling. Samling kl. 10 vid församlingshemmet i Stallarholmen, Ytterselövägen 8. Fikapaus under vägen, tag med att äta och dricka. Ta bekväma skor, turen är cirka en mil.

6. Hembygdsgården, Toresund Sommarsöndag 23/7 med diverse aktiviteter. Friluftsgudstjänst söndag 23/7 kl. 10.

7. Äleby gård

Friluftsgudstjänst kl. 10. Medtag kaffekorg.

En dörr står öppen!

Kanske behöver du en stunds stillhet och vila – lite svalka i sommarvärmen – att för en kort stund stänga ute stressen och livsbruset och bara vara. All lovsång och bön sitter i kyrkans väggar. Kanske kan det röra vid ditt hjärta så att du för ett kort ögonblick känner Guds närvaro. 10 GILLA STALLARHOLMEN


SOMMARKURSER 2017 Vi har nu över 200 deltagare på våra sommarkurser! Men det finns fortfarande platser kvar på tre av våra kurser. (Se nedtill för anmälan.)

1

Djurskötare för en dag Testa livet som djurskötare på Odensicke gård! Här får barnen träffa alla djuren, mata och rykta, ta en tur med traktor och rida en sväng!

Gratis!

Tid Tis 8 augusti, 10.00–14.00, födda 2004–2006. Plats Odensicke Gård. Ledare Louise Forsbäck.

2

Trädvård från rot till krona – Endagskurs Vi fördjupar oss i hur fruktträd växer och samspelar med sin omgivning. Vi övar praktiskt på metoder som syresätter rotområdet och berikar stammen, och vi lär oss att beskära trädet. Tid Lör 8 juli 9.00–15.00. Ledare Trädgårdsmästare Mariann & Tobias Meyer. Kostnad 750 kr

3

Express yourself! – Workshop i skapande dans Ta chansen att under fem dagar jobba tillsammans med en professionell koreograf! Här får du testa att jobba med en koreografi och även skapa rörelser tillsammans med de andra i gruppen.

Gratis!

Årets goda nyhet! Varje fredag i sommar har vi färska skaldjur på menyn.

Tid 14–18 augusti, 12.00–16.00. Föreställning för familj och vänner fredag 16.00. Ålder Åk 6–9. Ledare Louise Kvarby, koreograf och dansare. Övrigt Inga förkunskaper behövs, bara en lust att prova dans som uttrycksform!

Sommarens evenemang:

Vintagefestival 2017

24/6 Midsommardagsparty med Winnipig Jane

Nu jobbar vi för fullt med Vintagefestivalen! Den äger rum lördag 26 augusti 10.00–15.00 vid Gula Industrihuset.

30/6 Trubadurkväll 5/7 Grillbuffé med Rogge Roll Duo

KLÄDER, PRYLAR, & LEKSAKER FRÅN FÖRRA SEKLET CATWALK

14/7 Irländsk afton enligt tradition 15/7 Irländsk afton enligt tradition 26/7 Grillbuffé med livemusik

Korv Livemusik Veteranbilar Retrofrisör Café

Vi laddar för en spännande höst! Dans, teater, capoeira, filmstudio, hantverkscafé, mulleverksamhet, fredagsmys är några av de verksamheter som drar igång i början av hösten. Men vi skissar också på lite nytt som programmering och parkour. Håll utkik på vår hemsida!

Följ oss på Facebook för mer information och tider.

Värdshuset Gripen • Brogatan 3, 645 61 Stallarholmen tel 0152-433 34 • emma@vardshusetgripen.se www.vardshusetgripen.se

www.dromfabriken.net ANMÄLAN OCH MER INFO:

stefan@dromfabriken.net 070-285 10 25

I samarbete med:

GILLA STALLARHOLMEN 11


Gula Industrihuset

www.gulaindustrihuset.se

VI FINNS I GULA INDUSTRIHUSET

0707 54 66 94 viktoria@loppberga.se Brogatan 21 Stallarholmen

INDUSTRIKÄNSLA UNIKT TILLFÄLLE! Liten butikslokal på Gula Industrihusets innergård finnes. • 22kvm • vatten- och avlopp För mer information ring 070-412 49 00

Promotion, print & webb 0 70 8 32 5 3 62 primadesign.se

Vill du annonsera i Gilla Stallarholmen? Ring Kajsa Almstedt! Tel: 072-036 17 43 kajsa@gillastallarholmen.se

Loppberga

©

HANDVÄVDA TRASMATTOR Ring för besök i ateljén i Gula Industrihuset. 0707-54 66 94 www.loppberga.se

Jörgen Tenggren 076-763 04 04 Brogatan 21 645 61 Stallarholmen

BECKMANS

I ett gult industrihus vid Mälarens strand firar vi långsamhetens lov. En butik där lugnet råder och där du hittar ett sortiment av det mer sällsamma slaget.

Gula Industrihuset Stallarholmen Tel -   instagram.beckmansbutik facebook.beckmans KL ÄDER • INREDNING • VINTAGE • K ALKFÄRG • VÄ XTER

MEDICINSK F OT VÅ R D Dina fötter i mina händer PETRA SCHNEIDER Diplomerad medicinsk fotterapeut

070-301 34 89 schneider1@aol.se Brogatan 21 (Gula Industrihuset) 645 61 Stallarholmen GULA INDUSTRIHUSET STALLARHOLMEN

Lunch Vardagar 79kr Dryck/Räkor tillkommer 10kr

Grymma grillkorvar, grillkött på nöt och gris samt bl a färsk- och lufttorkat chark! ÖPPETTIDER:

Fre 12–18, Lör 11–15 Extra öppet torsdagar 12–18 under vecka 26 – 32! Tel: 070-735 43 91

12 GILLA STALLARHOLMEN

Öppettider mån-fre kl. 11–20 lör 13–20 sön kl. 13–19

0152-17000


Gula Industrihuset 0707 54 66 94 viktoria@loppberga.se Brogatan 21 Stallarholmen

VI STÄDAR DITT HEM Nöjd kund är vår kvalitet! För en renare känsla!

Lena, Jolanta, Sofie, Lisette, Tezz, Ewa

Kreativa festivalgeneraler: Viktoria Bäck Eriksson och Ulrika Beckman.

Gula Industrihuset, Brogatan 21 • 070-652 81 64 • www.vips-lena.se • lena@ivehult.se

Sommarmarknad med växttema Massor av självskapade unika ting, smarriga delikatesser och färgstark underhållning. Vi känner igen ingredienserna i Kreativ Sommarmarknad, som detta år äger rum lördag 1 juli. Nytt är att årets marknad kommer att genomsyras av ett tema: växtkraft! Efter nio år har Kreativ Sommarmarknad blivit ett så starkt varumärke, att när inbjudningarna till utställarna går ut så plingar anmälningarna raskt in i inkorgen. Runt 50 säljare beräknas komma till Gula Industrihuset denna första julidag och då har man inte räknat in husets egna. Festivalgeneraler är ett kreativt team: Ulrika Beckman och Viktoria Bäck Eriksson. Det är första året som marknaden har ett tema, och detta med växtkraft kommer märkas på olika sätt. Tonen slås an direkt vid ingången. – Vi kommer lövsmycka en pampig portal som besökarna passerar, säger Ulrika Beckman. Bloggproffs Tillsammans med Viktoria radar hon upp olika spännande inslag. En grupp som kallar sig Stallarholmsbaserade Trädgårdsvänner som brukar träffas och dela både växter och erfarenheter och som nu kommer med sticklingar och plantor. Bloggproffset Rackarungen med sin ekologiska hudvård. Eskilstunabaserade Peperone med chiliprodukter av alla slag, lokala Nicoline med sina levande vaktlar och vaktelägg, bara för att nämna några.

Maten med den där lilla extraknorren kommer också vara ett viktigt inslag. Husets Printz Bageri och Millert & Dahlén är givna, liksom lokala HB Sjöbris. Här finns också Ahmed Raba med sina palestinska läckerheter. Fiol och parkour Underhållningen går också i linje med temat. Dels ett gäng fiolspelare som kommer lira traditionell folkmusik, dels en flöjtist som kommer ambulera runt på området. Lite mer utstickande blir den vilda gruppen från Freerunning Sweden som kommer göra uppvisningar av parkour tillsammans med barn som gått en sommarkurs under veckan. Marknaden kommer att pågå klockan 10.00–16.00, samtidigt som ett annat stort event pågår på Selaön: vikingafestivalen. Parkeringen brukar vara ett sorgebarn. En liten vädjan från marknadsfixarna. – Vi som bor i Stallarholmen kan väl vara lite gröna den här dagen, ta kransen eller halmhatten på huvudet och promenera eller cykla till marknaden, säger Viktoria Bäck Eriksson TEXT & FOTO: STEFAN SEIDEL

DISTRIKTSSKÖTERSKA Marianne Wilander 0152-44 05 75 Stallarholmen www.marionkonsult.se

TBEera vaccin s dig ho mig!

DROP IN ÖPPET

Mån, tis, ons och fre 8.30–10, 13.00–14.00 Övriga tider – ring och boka. Jag samarbetar med Landstinget Sörmland via Vårdcentralen Mäster Olof.

Sommarträna på nyckelgym i Stallarholmen! Träna juli och augusti för

550 kr

Mer info på www.nyckelgym.se eller kontakta oss via mejl: nyckelgym@hotmail.com eller telefon: 0705-18 96 75 Telefontid mån/ ons/ fre kl 9 – 12.

VÄLKLIPPTA GRÄSMATTOR Nu startar växtkraften i alla trädgårdar. Behöver du hjälp att hålla efter eller få klippt under semestern? Ring oss idag och boka din gräsklippning.

SELAÖ HEMSERVICE

BOKNING 070-345 77 64 NY WEBB! selaohemservice.se

GILLA OSS PÅ FACEBOOK

GILLA STALLARHOLMEN 13


Fisketur i ur och skur TEXT: EVA HULTÉN FOTO: LILLAN GUSTAVSSON

SMHI har varnat för regn så jag klär mig i regnställ och sydväst. Det är tidig morgon och jag är på väg till Anders Loberg för att följa med när han ska vittja ett av sina nät. Anders är en av de cirka 40 licensierade yrkesfiskare som är verksamma i Mälaren. Jag vet ännu inte vilken tur jag har denna dag. Inte visste jag att det är emot yrkesfiskares regler att låta någon utomstående stiga i den egna båten! Ändå får jag och fotografen Lillan förmånen att följa med Anders denna morgon. Det är ostlig vind och ”surväder” och egentligen ingen bra dag, Men vi ger oss ut i alla fall. Till de oskrivna reglerna hör också att man inte ska vänta sig för mycket och inte ha för stora lådor med sig. Vi ska bara vara med och vittja ett bottengarn som Anders lagt vid Vaxäng. Vi styr mot Stallarholmsbron och fortsätter en bit på andra sidan tills vi kommer 14 GILLA STALLARHOLMEN

till ett av de många fiskevatten som Anders arrenderar runt Selaön. Fin fångst Bottengarnet med tillhörande strut (ryssja) är tydligt markerat och vi ser med spänning på när Anders halar in struten. – Den här är så liten att jag kan ta upp den för hand. Till de större strutarna behöver jag en motordriven vinsch, förklarar han. Struten är full med fisk! Ändå har de minsta kunnat ta sig ut genom ett hål som de flesta fiskare har i sina strutar nu för tiden. Anders

tar fram håven och fångar upp lass efter lass. Med tränad blick ser han vad som ska sparas och vad som ska tillbaka i sjön. Det är mest gös men även abborre, gädda, braxen, mört, en stor asp och en sutare. Gösen måste vara minst 45 cm lång för att vara lovlig men trots att den största delen av fångsten går ut i sjön igen har Anders snart fyllt två korgar med gös plus en större abborre.


Dags för invägning. Dagens fångst landar på 42 kg!

Nätnålen i trä har gjorts av farfar som var fiskare på Mälsåker. Anders har fått den av farfar och den ska alltid ligga i en särskild trälåda i fiskeboden. Den ska bara finnas där. Numera använder Anders en i plast om han behöver laga nät.

Han uppskattar att han fått drygt 30 kg och är nöjd. Tur att Lillan och jag inte förde otur med oss!

att gilla läget och vinterfiske tycker han särskilt mycket om. När det är is på sjön fiskar han med vanliga nät. I Mälaren förekommer runt 35 fisk- och kräftarter. Av dessa är gös, siklöja, abborre, ål , gädda och signalkräfta de mest betydelsefulla för yrkesfisket. Under maj–september rör sig gösen i mellanskiktsvattnet innan den går ner på djupare vatten. – Jag fick mycket goda fångster i maj men under sommaren räknar jag med att det blir mindre, säger Anders.

Tre generationer Anders har fisket i blodet. Hans farfar, som bodde vid Mälsåker, var fiskare och hans far, som sedan länge är pensionär, jobbar fortfarande som yrkesfiskare. I dag försörjer fisket Anders och hans fru Maria som ofta är med när näten ska vittjas. Dessutom deltar hon i vägning och packning och sköter administrationen. Större delen av fångsten säljs på auktioner och Anders kan följa resultatet på Internet. – Annat var det förr. Min farfar fick ro med fisken ut till båtar som tog den vidare till Stockholm. Redan som liten var han med sin farfar och hjälpte till att röka fisk. – Vi åt alltid mycket fisk och jag var nog 15 år när jag åt min första pizza, skrattar Anders. Även om han genom åren arbetat som brobyggare och med andra byggprojekt har fisket alltid legat honom varmast om hjärtat. Frisk västlig vind och sol är bästa fiskevädret men Anders trivs på sjön hur det än är. Det är bara

Anders Loberg är tredje generationens mälarfiskare.

och hotar inte fiskbeståndet. Hjälmaren har som världens första insjöfiske miljöcertifierats enligt MSC:s normer. MSC (Marine Stewardship Council) är en global organisation som arbetar med att lösa problemet med överfiske och främja hållbara fiskemetoder. Organisationen driver ett omfattande miljömärkningsprogram. – Nu väntar vi på MSC-certifiering även för Mälaren och det ser jag verkligen fram emot, säger Anders. Att kvalitén på fisken från Mälaren är mycket god har bekräftats geMiljöcertifiering Abborren: en riktig läckerbit, inte minst om nom analyser som visar Fisket har ändrat sig. man grillar den att förekomsten av milDet är mer gös nu för jögifter och tungmetaller tiden och mindre av abborre och gädda. En ligger långt under gränsvärdena. del påstår att ålen är hotad men förra året När vi är tillbaka vid Anders brygga är det fångade Anders 5 ton som gick på export. Till dags att väga fisken. Det visar sig att morhösten blir det tid för siklöja och produktion gonens fångst är hela 42 kg. Nu ska fiskarna av löjrom. packas i 15-kiloslådor och förvaras kallt innan – Om det blir en kall höst gynnar det fisket, de transporteras iväg till auktion tillsammans konstaterar Anders som anser att löjrommen med övrig fångst. Fisk som blir över blir filead från Mälaren slår Kalixrommen i kvalitet. och såld på annat håll. Jag får lära mig att man Svenskt insjöfiske är skonsamt och uthålligt ska vänta i tre dagar innan man filear. Det är väldigt svårt annars och det har jag sannerligen märkt när jag själv försökt med nyfångad Fångsten består gös. huvudsakligen av gös den här dagen.

Yrke och hobby Anders, som ännu inte fyllt 50 år, hör till de yngsta yrkesfiskarna i Mälaren och nyrekryteringen är svag. Han och Maria har tre utflugna barn. Två av dem hjälper ibland till med fisket men det är osäkert om de kommer att ta vid som yrkesfiskare. För Anders är fisket både yrke och hobby. När han är klar med arbetet för dagen händer det ofta att han ger sig ut på sjön med sitt kastspö. Att vara fiskare är ett spännande jobb eftersom man aldrig kan veta hur dagens fångst ska bli. Bakom kastspöet upplever Anders samma spänning fast i mindre skala och det är ju på sjön han trivs allra bäst. GILLA STALLARHOLMEN 15


I höstkantarellernas Ett gotländskt sommarminne

D

et har gått många år nu men den där sommaren glömmer jag inte, solen sken över kyrkornas och rosornas ö. Jag har just firat gudstjänst i Öja kyrka. Nu efteråt i solskenet dricker vi ett överdådigt kyrkkaffe. Det är då jag tar mod till mig och frågar mannen som sitter mitt emot mig: ”Vad gör du egentligen under din promenad till havet?” Bakgrunden till min fråga är enkel. Varje förmiddag har jag från mitt fönster sett den här mannen när han tar sin promenad till havet. När han kommer ut på ängen stannar han plötsligt och det ser ut som om han lyssnar efter något. Efter en stund stannar han på nytt och nu ser det ut som om han luktar på något. Längre fram stannar han upp och tittar sig ivrigt omkring. Väl framme vid havet sätter han sig på huk vid stranden och det ser ut som om han låter sand och vatten sippra mellan fingrarna. Varje förmiddag samma vandring och till slut har jag blivit riktigt nyfiken. Han ser vänligt på mig och ler och vill gärna berätta om sin vandring. ”Jag har gått här nu i nästan trettio år året runt. Det är en trosvandring för mig. Detta föder en hjärtats lovsång i mig. På ängen måste jag bli stilla för att lyssna till skapelsens egen symfoni av toner. Där finns fåglarnas och insekternas orkester bara vi ger oss tid att lyssna. Efter en stund måste jag ta in skapelsens alla dofter i näsan och bara njuta. Prästkragarnas och vildnyponets sköna konstverk måste noga beundras. Väl framme vid havet tar jag det livgivande vattnet i mina händer, det som skapelsen en gång föddes ur och fortfarande är beroende av. Skapelsen får aldrig bli en självklarhet som jag inte lovsjunger. Detta är mitt sätt att vara nära Gud, påminna mig om att jag är skapad och älskad.” Han har blivit allt ivrigare i sin berättelse. Jag förstår hur mycket dessa vandringar betyder för honom och hans tro. ”Vill du göra mig sällskap imorgon?” frågar han plötsligt. Utan att tveka accepterar jag hans erbjudande. Det blev en härlig sommarpromenad i den gotländska naturen. Nästan tre timmar vandrade vi, lyssnade, luktade och tog skapelsen i våra händer: En upplevelse av Ola Orwinger paradiset som förde oss närmare skapelsen och Skaparen själv.

Ung i den världsvida kyrkan – en möjlighet att växa som kristen

N

är du växer upp i en och samma kyrka och församling är det lätt att tro att din kyrka är den enda som finns och att du inte hittar något liknande någon annanstans. När jag var yngre tänkte jag i alla fall så. Sedan växte jag upp och insåg att vi finns i hela världen. Trots våra kulturella olikheter och traditioner är vi delar av samma värld och vi delar vår tro på Gud på olika sätt, olika men ändå hör vi ihop. Det var därför som jag ville vara med i Ung i den världsvida kyrkan, som min kyrka är en del av. När jag ansökte förväntade jag mig att besöka ett annat sammanhang och genom att leva i det fördjupa mig i en ny kultur. Lyckligtvis blev det så. Innan jag kom var jag orolig för maten, hur människor skulle bete sig och hur jag skulle

hantera det. Nu inser jag att maten är annorlunda, men fantastisk, förutom surströmming, men det var en spännande upplevelse i alla fall. Människor tog emot oss så vi kände oss hemma och trygga och jag kunde betrakta dem och lära av dem. Det som betytt mest för mig har varit att möta nya människor. De erfarenheterna tar jag med mig hem. Genom människor lärde jag känna en kyrka som är välkomnande, kärleksfull och fylld av mångfald. Jag lärde mig också att de svenskar jag mötte var nyfikna och att de hela tiden ville veta något om min kyrka och mitt land. Jag hoppas att jag lärde dem ett och annat. Att resa hem är en viktig del av denna resa, nu är det tid att möta människorna hemma och berätta för dem vad som hänt och vad jag lärt mig och kanske det allra viktigaste, att lära min församling nya saker och förbättra det vi redan gör. Ibland måste vi lämna vårt eget sammanhang för att det som fungerar bra och det som behöver förbättras. Nu när jag blivit visare och mer ”världsvid” har jag möjlighet att göra detta! Renato Valenga Översättning: Mats Wendt

Stor kyrkofest med utdelning av dopänglar och Barnens Bibel Bönsöndagen 21 maj i Toresunds kyrka En gång på våren har vi dopfest för alla barn som döpts under året innan. Då får de hämta sina vackra dopänglar som är gjorda av glas. De har hängt i ett fint nät under året tillsammans med alla andra färgglada dopänglar. Nu plockades de ned och delades ut. Missade man att hämta sin dopängel så var får man dem hemskickad. Vid samma ”Gudstjänst med stora och små” delas också Barnens Bibel ut till alla som fyller fem år 2017. Alla skall ha fått en inbjudan hemskickad. Skulle man ha missat gudstjänsten så är man välkommen ner till församlingshemmet för att hämta sin Bibel. Mycket trevlig läsning om de historiska berättelserna ur Bibeln men med ett språk som passar barn och med fina bilder. Efter gudstjänsten med mycket fin sång av barnkörer så festade vi loss på kaffe, saft och glasstårta. Carina Svensson Mats Wendt har precis delat ut dopängeln till Adrian, som döptes 2016, mamma Mia Johansson hjälper till. Foto Carina Svensson

Kyrkvärd Christer Svedberg delar ut Barnens Bibel. Här till Ingrid Sörensen. Alla femåringar i församlingen får en inbjudan att hämta en Bibel. Foto Carina Svensson

Församlingsexp. Ytterselövägen 8, öppet tisd 10-12; 0152–346 40. Kyrkoherde Ola Orwinger 346 41; hem 430 10. Komminister Mats Wendt 346 42; Församlingspedagog Anna Särnå 346 45. Församlingsassistent Eva Sköld 346 43. Kyrkomusiker Ulla Wester 346 44. Körledare Kersti Olin 346 47. Vaktmästare Toresund Hans Wester 346 51. Vaktmästare Ytterselö Astrid Lännström 346 52. Vaktmästare Överselö 346 53. Barntimmelokalen Carina Svensson 346 46. Husmor och lokalvårdare Birgitta Karlsson 346 46. Församlingssidorna: Redaktör Syster Maj 411 16; e-post syster.maj@telia.com; Fotograf Sven G. Nilsson 070–645 80 15. Hemsida:www.svenskakyrkan.se/stallarholmen; e-post stallarholmen.forsamling@svenskakyrkan.se

16 GILLA STALLARHOLMEN


Frälsarkransen – Livets pärlor Nu har vi kommit till vägs ende med vår genomgång av Frälsarkransen. Precis som våra konfirmander har vi varje månad stannat upp inför en av pärlorna, från jag-pärlan och dop-pärlan, via Guds-pärlan, kärleks-pärlorna, tystnads-pärlorna, natt-pärlan, öken-pärlan, hemlighets-pärlorna, bekymmerslöshets-pärlan och uppståndelse-pärlan. Varje pärla hjälper oss att fördjupa vårt liv som kristna. Vill du köpa en egen frälsarkrans eller ge bort till någon så hör av dig till någon av medarbetarna i församlingen. Till hösten kommer vi istället att lyfta upp någon av de heliga kvinnor och män som är avbildade i våra kyrkor och se vad de kan lära oss. Mats Wendt

Kyrkisavslutning med utflykt till Torekällberget Tisdagen den 30 maj hade vi kyrkisfröknar, Eva Sköld och Carina Svensson, terminsavslutning på Torekällberget i Södertälje, med våra underbara kyrkisbarn. De barn som kunde följa med var Villemo, Jennicky, Barke, Alfred, Amanda och Ingrid. Med oss följde också församlingspedagog Anna Särnå och Ingrids pappa Dennis. Vi saknade Tea som också varit med oss på kyrkis, men hade inte möjlighet att åka med. Vi klappade får, kikade på kossor och kaniner. Hoppade i höskulle och åt matsäck. Varmt välkomna till höstens barntimmar, både ”gamla” och nya barn (från 4–6 år) Inbjudan kommer. Ha en skön sommar önskar vi på kyrkis. Carina Svensson

Gårdsfest En av de fina majdagarna hade vi terminsavslutning på Öppna förskolan och invigning av nya namnet EKEN. Vi målade stenar i vackra sommarfärger och lekte inomhus till det blev lite varmare. Då gick vi ut och lekte på gården och de större barnen hjälptes åt att klippa av invigningsbandet runt EKEN efter att motiveringen till Tania Holmströms vinnande bidrag i namntävlingen lästes upp. Vi åt korv och glasstårta med jordgubbar innan alla barn fick ballonger och såpbubblor. Tack för den här terminen och trevlig sommar önskar Birgitta, Anna och Eva. Eva Sköld Foto Birgitta Karlsson

Pilgrimsvandring Lördagen den 1 juli pilgrimsvandrar vi tillsammans med Strängnäs domkyrkoförsamling. Vandringen startar kl 10.00 vid Församlingshemmet i Stallarholmen, Ytterselövägen 8. Vi går till Ytterselö kyrka, där vi har en andakt och tillfälle att titta in i vår vackra medeltida kyrka, innan vi beger oss tillbaka. Det blir även fikapaus under vägen så ta med något gott att äta och dricka. Vi kommer gå på vägar och skogsstigar och turen är cirka en mil så ta på dig bekväma skor. Eva Sköld

Församlingar på utflykt Här är kyrkisbarnen vårterminen 2017 Foto Carina Svensson

Folder med månadskalender

Månadskalendern finns som separat folder. Du kan hämta den i församlingshemmet, i kyrkorna och på webben.

En tisdag i maj gjorde församlingen en utflykt i sällskap med Strängnäs domkyrkoförsamling. Första stoppet med bussen var på Skoklosters kyrka. En medeltida kyrka som ligger fantastiskt vid Mälaren. På platsen fanns i början på 1200-talet ett nunnekloster, nunnor som även bedrev skola på orten. Efter guidningen reste vi vidare till Bålsta kyrkcentrum där vi serverades lunch. En kort andakt i kyrksalen efter lunchen.

På resan hemåt gjordes ett stopp vid en fantastisk kyrka, Yttergrans kyrka. Den är byggd på 1100-talet och absolut den minsta kyrka jag varit inne i. Det får sammanlagt vistas 50 personer samtidigt i kyrkan, pastoratets minsta. Så näpen, absolut värt ett besök om man har vägarna förbi åt det hållet. Birgitta Karlsson

Vi välkomnar vårt dopbarn in i den kristna gemenskapen Elmar Lorentz Silva de Mendonca Falk döptes under friluftsgudstjänsten på Mälsåkers slott 25 maj. Föräldrar är Anne Falk och Everton Silva de Mendonca. Familjen är bosatt i Stallarholmen.

Tala med präst

Vill du tala med en präst? Kontakta Ola Orwinger 346 41 eller Mats Wendt 346 42.

Kyrktaxi

Ring 0152–186 00 för kyrktaxi. Det kostar 20 kr i vardera riktningen.

Hemsidan

Gå in på vår hemsida. Där finner du fler bilder och ibland utförligare reportage.

Kollekt i mobilen!

Nu kan du ge kollekt via Swish med din mobil. Stallarholmens församlings Swishnummer för ”Dagens kollekt” är 123 056 68 44. GILLA STALLARHOLMEN 17


Lite vikingatida jammande. FOTO: LILLAN GUSTAVSSON.

Möte mellan två världar. Bilden är från festivalen 2007. FOTO: KJELL ERICSSON.

Många tillresta vikingar bor på plats under de tre festivaldagarna. FOTO: LILLAN GUSTAVSSON.

Vikingabåtarna, en skön syn på festivalen. FOTO: SVEN G NILSSON.

Lena Holmer med barnbarn.

Men vad är det han har i famnen?

Krister Wretström.

FOTO: LILLAN GUSTAVSSON.

Nästa generation smeder skolas in. FOTO: LILLAN GUSTAVSSON.

Festival som fyller femton Det började med ett stormöte hösten 2002, där Edmund Erikssons vision om ett vikingaevenemang fick ett hejdundrande gensvar. Nu fyller den årliga vikingafestivalen femton år. Vi tog hjälp av tre fotografer och två vikingar för att visa upp några av festivalens många ansikten. Det blir som vanligt en fest i dagarna tre när det populära evenemanget jubilerar: från 30 juni till 2 juli. Det är en festival som funnit sin form. Här bor tillresta vikingar i sina tält hela helgen, här finns hantverkare, säljare, en barnby där de yngre kan testa att måla sköldar och tillverka mynt, slagskämpar som visar upp vikingalekar, musikanter och gycklare, fika och mat. Kort och gott: en festival för hela familjen. Med femton år i bagaget är det läge för tillbakablick. Vi bad tre fotografer att bidra med några festivalfoton och frågade två personer som varit med under alla femton år att summera sina intryck 18 GILLA STALLARHOLMEN

Hövdingen – Krister Wretström Medan projektledare och styrelse byter ansikten med jämna mellanrum, är hövdingen alltid en och densamme: Krister Wretström som till vardags driver byggfirma. De första årens teater och de bullriga fredagsgillena är ett par av de saker som framkallar minnesrysningar. – Sen är det alltid mäktigt och coolt när det kommer båtar. Under många år jobbade vi för att få hit Viking Plym, som byggdes inför OS i Stockholm 1912. När de väl kom hit blev de så förtjusta så de har varit här fem år i rad, och de kommer i år igen. – De första åren var vi så himla breda med stora produktioner som krävde ljudanläggningar, men nu har vi skalat ner till en mer genuin marknad med vikingaby, tidstypisk musik, duktiga hantverkare och många sköna människor som dyker upp, berättar Krister. Ingefrid – Lena Holmer Namnet kommer från de första årens teater där hennes karaktär hette Ingefrid, berättar Lena

Holmer som jobbar på Stallarholmsskolan till vardags. Hon började som kassör, eller skattmästare som det kom att heta och sen har hon jobbat med Café Dinkel under många år. – År 2005 fick vi ett kulturstipendium på 10 000 kr och bestämde oss för att köpa linnetyg för alla pengar och sy upp vikingakläder och dra igång det årliga vikingalägret Vanaheim. – Jag gillar känslan på festivalområdet med alla vikingar som reser hit. Man klär av sig sin vanliga identitet, ingen frågar efter vad den andra jobbar med och när jag är där blir jag helt enkelt…Ingefrid, skrattar Lena. STEFAN SEIDEL

TIDER Fredag 30 juni, 14.00–18.00. Lördag 1 juli, 10.00–18.00. Söndag 2 juli, 10.00–16.00.


BÅG VINTAGE

Trädgårdsgatan 7, 645 31 Strängnäs • 0152–175 65 www.hallinsoptik.se • facebook.com/HallinsOptik

M I L J Ö T VÄ

TT

DÄC K & FÄ

LGAR

Läggesta Kiosk & Café

STATIONSH USET LÄGG ESTA

AR

Pelargon Mårbacka

ÖPPET: V. 23–26, MÅN–FRE 6–18 V 27–31, MÅN–FRE 6.30–18. LÖR 9–16. SÖN 10–15.

3 5 6 93

0 02 • 073-5 0159-305 Niclas Sanna och

FIKA, smörgåsar, färskt kaffebröd, PIZZA, lättare maträtter, (Minigatukök). LIVSMEDEL, speceri-, mejeri- och kylvaror. OMBUD för SJ, länstrafiken, Svenska spel Lotter.

TEL. 0159-106 66, 070-515 52 59

STRÄNGNÄS

Öppettider: mån–fre 10–18, lör/sön/helg 10–16 Kilenvägen 7, Strängnäs • 0152-161 30 finns nu vid g Medlem i Gilla oss på www.solbergablommor.se facebook BoGrönt Garden

Vill du ha bra p också ris och service? bra

Inte bara vitvaror!

Välkomm en till os

s!

G! s! IN AD E LN SPAB VDEN PA VI ÄV R -A NUSHA Personlig service! Kvalitet till lägsta pri NY MÄLAR SPA oss! Trygghet! Det lönar sig att komma till HEAT6 0 /750

LUFTVÄRME SOM SPARAR MEST I HÖGSTA ENERGIKLASS Standardinstallation ingår, se villkor i butiken.

Modell 816+

många fördelar. Ex. • Plats för 6-7 personer • 220x220x960 mm

ENERGIKLASSAD FÖR NORDISKT KLIMAT!

KAMPANJPRIS!

19.995:

Ord. pris 21.995:- efter rotavdrag

• Ram i rostfritt stål.

NYHET!

A+++ 5

ÅRS GARANTI

• Balboa TOUCH panel. CANVAC QUALITY

På köpet av valfri spa Klarar ner medföljero tillbehör för C kronor. till -30 cirka 10 000

• Balboa BWA WIFI. • R10 HD isolering botten, kar samt sidor. • HD SPA lock 15-10 cm lutande för avrinning. • Service i Eskilstuna

HUSHÅLLSGRUPPEN Strängnäs • Solberga köpcentrum

0152-125 00 • www.elonstrangnas.se Mån-fre 10-18 • Lör 10-16 • Sön 11-16

GILLA STALLARHOLMEN 19


Välkommen till

Konserter

MÄLSÅKERS SLOTT

SÖNDAG 2 juli 18.00 Eriksbergskvartetten SÖNDAG 9 juli 14.30 mys och rys SÖNDAG 9 juli 16.00 Trollflöjten

Vackert beläget på Selaön i Mälaren mellan Mariefred och Strängnäs. ÖPPETTIDER 3 juni–25 juni, lörd–sön 11–16

SÖNDAG 14, 21 & 28 juli 14.00 mys och rys

26 juni–13 aug, ons–sön 11–16 MER INFO www.malsaker.nu

SÖNDAG 16 juli 18.00 Agnes Auer/David Huang SÖNDAG aug 14.30 mys och rys SÖNDAG 6 aug 16.00 Lönnebergskvartetten SÖNDAG 11 aug 14.00 mys och rys

Vikingafestival i Stallarholmen 30 juni - 2 juli 15år 15år

Hantverk ● Bågskytte ● Uppvisningar ● Barnby 2017 Vikingaskepp ● Musik ● Yxkastning och mycket mer! 2017 V

Fredag 14-18 ● Lördag 10-18 Söndag 10-16 Entré 60:- Barn under 12 år gratis

www.stallarholmensvikingar.se 20 GILLA STALLARHOLMEN


• • • PORTRÄTTET

Daniel Bäckström

MODIGA MÅLAREN TEXT & FOTO: EVA HULTÉN

Stallarholmsbon Daniel Bäckström har haft ett annorlunda år där han fått visa prov på såväl civilkurage som sinnesnärvaro och framåtanda. Under våren blev han utnämnd till Årets Trafikhjälte 2017 och gjorde därefter TV-debut i programmet Arga snickaren med Adam Alsing. Det var en kväll förra året som Daniel kom förbi ICA i Stallarholmen och lade märke till en bil som fastnat på en betongsugga utanför. – Jag ser direkt att föraren är dyngrak och hur han varvar för att få loss bilen. Precis när jag kommer fram lyckas han, backar på en stolpe och kör sedan mot Ytterselö, berättar Daniel. Utan att tveka följer Daniel efter och ringer samtidigt efter polis och ambulans. – Min första tanke är att han kan köra ihjäl någon och måste stoppas så fort som möjligt, fortsätter han. Som tur är får Daniel ganska snart hjälp av en lyktstolpe som rattfyllot kör in i. Daniel ställer sin bil bakom för att blockera vägen och går sedan fram och tar nycklarna från föraren. En kvart senare kommer polisen och tar hand om situationen men sedan dröjer det ett helt år innan Daniel får vara med och vittna på rättegången. – Det är märkligt att det ska ta så lång tid och straffet blev lindrigare än jag hade väntat. Det kändes lite konstigt men jag skulle inte tveka att göra om samma sak om jag hamnar i en liknande situation igen. Hjälte När han därefter blev utnämnd till Årets Trafikhjälte 2017 kom det som en fullständig

överraskning. Det är MHF – Motorförarnas Helnykterhetsförbund – som står bakom utnämningen. Förbundet arbetar för att ingen ska dö av rattfylleri. Årets Trafikhjälte är en person som utmärkt sig för att ha visat civilkurage och handlingskraft i risk- och olyckssituationer i trafiken. Så här löd motiveringen: ”Daniel visade prov på sinnesnärvaro och beslutsamhet och en form av civilkurage som vi skulle önska att fler vågade visa”. – Jag vet inte vem som tipsade om mig men visst är det uppmuntrande att få utnämningen, säger Daniel som blev 10 000 kr rikare på kuppen och fick ett diplom och en glasstatyett som minne. Fem anställda Daniel, som vuxit upp i Stallarholmen, bor i en villa med sin sambo Emma, sönerna Loke och Tyke plus hunden David Bowie. Efter att ha jobbat som anställd målare startade han eget för två år sedan och driver nu Rista Måleri med fem anställda. Företaget har Strängnäs med omnejd som arbetsfält och har fullt upp med alla nybyggen. Arga snickaren är ett reality- och inredningsprogram som sänts på Kanal 5 sedan 2009 och erbjuder hjälp till folk som renoverar själva men har kört fast av olika anled-

ningar. Daniel brukar titta på programmet, som numera leds av Adam Alsing, men han har aldrig haft en tanke på att han själv skulle medverka. Återigen var det dock någon som tipsade om honom. – Vi var tre från företaget som var med under tre inspelningsdagar hos en familj i Torshälla. Det var första gången vi var med på TV och det kändes kul och annorlunda. Vi fick se hur det går till bakom kulisserna, säger Daniel. Hård press Han berättar att de fick jobba under hård press inför TV-kamerorna utan någon ersättning. – Det värsta var att vi inte fick använda våra egna verktyg och fick arbeta med material som vi aldrig ens hört talas om. Men vi spacklade, målade, tapetserade och klarade oss bra i alla fall, konstaterar Daniel som ännu en gång fick visa att han inte är rädd av sig. Inför sommaren har Daniel inga större planer eftersom det är högsäsong för måleriet. – Det blir kanske en tur till Kolmården eller Parken Zoo med barnen och lite fix med huset. Vad han gör om han får lite tid över? Tar en tur med sin fina Pontiac GTO av årsmodell 1969.

GILLA STALLARHOLMEN 21


BYGGA BO • • •

Stefan & Lotta

Från dig till dig

Oskar

Anslut dig till stadsnätet du redan äger. Kom igång på fibra.se

Intresserad av solenergi? Prata med oss! EnergiEngagemang erbjuder nyckelfärdiga solcellsanläggningar för fastigheter, lantbruk och villor. Med bas i Stallarholmen gör vi installationer över hela Sverige. Gå in på www.energiengagemang.se och läs mer om våra projekt eller kom upp och besök oss i Gula Industrihuset, vån. 2

Anders Norlén, 070-260 68 46 www.stallarholmensgras.se

VI PÅ GESTA ERBJUDER:

• • • • •

Alla typer av grävarbeten Det mesta inom byggnation Försäljning av jakttorn i hela Sverige Försäljning av staketstolp m.m. Uthyrning av skylift

OBS! Vi har i dagsläget lediga hästboxar på gården

där vi har ridhus, uteridbana, spolboxar med mera. VILL DU HYRA BOX HOS OSS?

Kontakta Agneta Berg på 070-33 99 345 eller maila agneta@gesta.se

KONTAKT:

Patrik Berg 070-2548187 eller patrik@gestaab.se Alex Berg 070-5923570 eller alex@gestaab.se 22 GILLA STALLARHOLMEN

För mer info, besök gärna

www.gestaab.se


• • • BYGGA BO

ANMÄL TRESSE DITT IN IDAG! REDAN

STALLARHOLMEN – ÖSTA Nyproduktion Av Lägenheter Och På Östaområdet kommer inom kort 18 nyproducerade lägenheter och 7 radhus att byggas. Här bor du med gångavstånd till det lilla torget med bla ICA, konditori och en pizzeria, till Mälarens vatten och underbar natur. Anmäl ditt intresse redan idag på kjerstin@maklartorget.se eller kent@maklartorget.se

Pris: Från 1 655 000 kr Rum: 3 rok Boyta: 69–80 kvm Antal: 18 stbostadsrätter i 2-våningshus med hiss Planerad inflytt: sommaren 2018 Pris: Från 2 950 000 kr Rum: 5 rok Boyta: 130 kvm Antal: 7 st 2-planshus i bostadsrättsform Planerad inflytt: Sommaren 2018

Kjerstin Geijerman 08-653 16 75, 070-852 72 72 Besöksadress: Långgatan 12, 647 30 Mariefred

Säljstart 26 augusti!

Strandnära tomter i Sundby Strand, Stallarholmen! I augusti säljstartar vi Sundby Strand 4 med strandnära villatomter! Tomterna säljs för hus från Myresjöhus eller SmålandsVillan. Under 2018 beräknar vi att säljstarta även Sundby Strand 3. Läs mer på www.sundby-tomter.com

GILLA STALLARHOLMEN 23


BYGGA BO • • •

DAIKIN

¢

Antikt & Auktion

UTMANAR

på Garfare gränd mitt emot Gula Industrihuset

SVERIGE sk k v al

DA

t ite

pan Ja

ad

ig

c

kl

e

utve

NÄR DUIKIN VI DET BÄ LL HA STA r e för Sve

VÄRMEPUMPAR FÖR BÄSTA BESPARING I DITT HUS

Visning: 28/7, 29/7 Auktion: Söndag 30/7 kl 10 0152-410 44 • 070-777 82 48

Världsledande Daikin utmanar med ett komplett program värmepumpar utvecklade för Sverige.

MATJORD www.daikin.se Din Daikin-specialist:

Boka ett kostnadsfritt hembesök idag!

Lasses ¢

GRÄSMATTEJORD

Visning: 18/8, 19/8 Auktion: Söndag 20/8 kl 10 Tel: 073-875 88 45 Följ oss på Facebook lasse@lasseboantik.se

Vi är elektrikerna som kan hjälpa dig med dina elinstallationer och reparationer. Sedan 1957 har vi levererat med kvalité & god service.

GRUS

Kontakta oss på 0159-105 26 eller info@metab.nu.

SAND SINGEL av alla sorter.

Det blir jättebra! Lars-Åke Johansson la@laallservice.se

Andreas 070-344 05 35 Tel/Fax 0152-408 11 andreas@johnemark.se

www.laallservice.se

www.johnemark.se

Ombyggnationer Tillbyggnationer Nybyggnationer

VI LÖSER DET!

Ring Micke i Stallarholmen

0152-434 63 | 070-954 91 51 www.lagermanskyl.se

Allt inom måleri Nyproduktion Renovering Fönster

Rotavdrag

Hos oss kan du hyra alla maskiner du behöver för ditt bygg- eller renoveringsprojekt.

LARMVÄGEN 2 STRÄNGNÄS Tel 0152-158 80 Kristian Åmark 070-661 66 86 amarkbyggare@live.se

Daniel Bäckström 070-361 88 36

Daniel Micke & Emelie

Tommy & Jonny

Ring: 070-361 88 45 24 GILLA 24 GILLASTALLARHOLMEN STALLARHOLMEN

Byggnadsplåtslageri Ventilation Takmålning Konstsmide Odensicke Gård, 645 97 Stallarholmen Tel: 0152-420070-811 00 Mobil: 070-811 42 03 42 03 info@christerforsback.com www.christerforsback.com


• • • BYGGA BO

HYR MÖTESPLATS STALLARHOLMEN!

Mötesrummet. Perfekt för mötet med upp till ca 20 pers.

Scenrummet. Stort rum med mälarutsikt! Perfekt för det stora mötet med upp till ca 100 pers. Och för festen!

Prisexempel:

DAGS ATT BYTA UT DITT GAMLA VENTILATIONSAGGREGAT!

Ventilationsaggregat som installerats på 80-talet och tidigare klarar oftast inte längre av att garantera bra inomhusluft för dig och din familj. Kontakta oss redan idag så kan du andas ut. Och in.

500 kr Praktiskt kök med kylskåp, diskmaskin, kaffebryggare m.m.

Halvdag (max 4 timmar) för den lokala föreningen i Mötesrummet (plats för ca 20 pers). Det lokala företaget betalar 750 kr.

Kontakta oss så hjälper vi dig med den bästa ventilationslösningen för just ditt boende. Vi tillhandahåller även service och reservdelar till äldre BAHCO och Fläkt bostadsprodukter. Tel: 0152-343 88 • E-post: info@strangnasplat.se • www.strangnasplat.se Tel: 0152-301 01 • E-post: info@taklaggarna.nu • www.taklaggarna.nu

Mer info: www.dromfabriken.net/motesplatsen

Snickeriarbeten

30% RABATT

Inomhussnickerier Golv Lister Foder Innerväggar

Kök

Montering Renovering

Nybyggnation Tillbyggnation Sedan 1995 070-338 30 89 www.wretstrombygg.se

Fasader

Panel Tilläggsisolering

Stallarholmen

Brovägen 32, 645 62 Stallarholmen Anders Kjäll 070-344 40 35 maskintjanst@sverige.nu

070-570 11 47 | www.alltjanster.se

BADKAR – HANDDUKSTORKAR OCH ANNAT FÖR BADRUMMET Langenfeld Gamla Tegelbruket 08-702 07 75

VI UTFÖR SKOGSGALLRING!

SERVICE OCH REPARATION AV MASKINER • Lantbruk • Entreprenad • Skogsbruk • Grönytor • Även AC-service på alla slags fordon

RING 070-586 02 16, 0159-200 01 FREDRIK KLINGSPOR Hista säteri fredrik@hista.se

GILLA GILLASTALLARHOLMEN STALLARHOLMEN25 25


DET HÄNDER I JUNI, JULI & AUGUSTI • • •

FREDAG 23/6 Midsommarfirande vid Mälsåker. Dans kring majstången. Kom med lite blommor och klä stången. Kaffe och bröd finns att köpa. Njut av sommaren i gröngräset med egen lunchkorg! Mälsåkers slott, 13.00 FREDAG 23/6 Midsommarfirande vid Ekebyviksbadet. Dans kring midsommarstången. Kaffe till självkostnadspris. Gratis saft och bullar till alla barn. Traktorer för blomplockning med barnen avgår 14.00. Ekebyviksbadet, 14.00 FREDAG 23/6 Visning inför auktion i Gula Industrihuset, 12.00–16.00. Även lördag 11.00–14.00. LÖRDAG 24/6 Friluftsgudstjänst med Ola Orwinger. Medtag kaffekorg! Gula Industrihuset, 10.00 SÖNDAG 25/6 Auktion i Gula Industrihuset, 10.00. SÖNDAG 25/6 Sörmlandsutbytet, singel, ABC, slaggolf. Stallarholmens Golfklubb, första start 07.30 MÅNDAG 26/6 Fotboll, A-laget. Div 4 herrar. SSK–Katrineholms SK. Toresunds IP, 19.30 TISDAG 27/6 Damgolf. Varje tisdag. Stallarholmens Golfklubb, samling 17.30, start 17.45 ONSDAG 28/7 Veterantouren i golf. Varje onsdag. Stallarholmens Golfklubb, samling 8.45, start 9.00 FREDAG 30/6 Damgolf. Varje fredag. Stallarholmens Golfklubb, samling 10.45, start 11.00 FREDAG 30/6 – SÖNDAG 2/7 Vikingafestival. Hantverk, barnby, uppvisningar, bågskytte, musik, yxkastning m.m. Fredag 14.00–18.00, lördag 10.00–18.00, söndag 10.00–16.00. Entré 60 kr, under 12 år gratis. Östabadet

FREDAG 30/6 Premiär för Mys & Rys på Mälsåker. En barnaktivitet där vi tittar på slottet ur barnens perspektiv. (www.malsaker.nu) Mälsåkers slott, 14.00 FREDAG 30/6 Fotboll, A-laget. Div 4 herrar. SSK–Runtuna IK. Toresunds IP, 19.30 LÖRDAG 1/7 Kreativ sommarmarknad. Massor av hantverk, närproducerade delikatesser och gamla ting. Mattorg, prova-på-tält, uppvisning av parkour m.m. Gula Industrihuset, 10.00–16.00

LÖRDAG 5/8 Klubbmästerskap i golf. Singel, scratch, 18 hål för juniorer och damer, 2 x 18 hål för herrar. Stallarholmens Golfklubb

FREDAG 14/7 Visning inför auktion i Gula Industrihuset, 12.00–16.00. Även lördag 11.00–14.00.

SÖNDAG 6/8 Auktion i Gula Industrihuset, 10.00.

FREDAG 14/7 – LÖRDAG 15/7 Irländsk afton med musik och grillbuffé på Värdshuset Gripen. Spana in hemsidan för fler aktiviteter som skaldjursaftnar och kräftskiva. Mer info på (www.vardshusetgripen.se). SÖNDAG 16/7 Auktion i Gula Industrihuset, 10.00. SÖNDAG 16/7 Musik på Mälsåker: Mozart i sällskap med svenska mästare. Agnes Auer sopran, ackompagnerad av pianisten David Huang. Mer info (www.malsaker.nu). Mälsåkers slott, 18.00

SÖNDAG 2/7 Musik på Mälsåker: Ericsbergskvartetten. Med en bred repertoar från barock till nutid och samarbeten med musiker, tonsättare, skådespelare och filmare arbetar kvartetten i såväl traditionella som nyskapande projekt. (www.malsaker.nu) Mälsåkers slott, 18.00 MÅNDAG 3/7 Seniorpub med enkel förtäring och underhållning. Alla pensionärer välkomna! Även 17/7, 31/7, 14/8 och 28/8. Värdshuset Gripen, 19.00–21.00 FREDAG 7/7 Pizzakväll på Printz Bageri. Vedugnen på innergården tänds och det serveras pizzor med säsongens tillbehör. Beställ bord på 0152-422 30. Se facebook: Printz Bageri. Varje fredag i juli och augusti. LÖRDAG 8/7 – SÖNDAG 23/7 Öppet på hembygdsgården i Toresund. Utställning ”Folkskolan 175 år”, bokförsäljning, museum. Öppet 11.00–16.00.

SÖNDAG 16/7 Världens bästa Allan. KG Malm och Lucas Stark sjunger Allan Edwall och kåserar. Mötesplats Stallarholmen, Gula Industrihuset, 18.00 SÖNDAG 23/7 Hembygdsföreningens Sommarsöndag. Friluftsgudstjänst kl 10. Hantverkare, barnaktiviteter, tävlingar, lotteri, loppmarknad, gamla fordon. Kaffe och våfflor. Hembygdsgården, 10.00 –15.00. SÖNDAG 23/7 Golf. Partävling, foursome, greensome, bästboll. Stallarholmens Golfklubb FREDAG 28/7 Visning inför auktion i Garfaregränd, 12.00–16.00. Även lördag 10.00–15.00. SÖNDAG 30/7 Auktion i Garfaregränd, 10.00. SÖNDAG 30/7 Golf. Tremanna-scramble. Stallarholmens Golfklubb FREDAG 4/8 Visning inför auktion i Gula Industrihuset, 12.00–16.00. Även lördag 11.00–14.00.

SÖNDAG 9/7 Musik på Mälsåker: familjekonsert Trollflöjten. Med Duo Caminar: Åsa Karlberg, flöjt, berättare, och Mårten Falk, gitarr, berättare. De turas om att läsa Sagan om Trollflöjten och gestaltar figurerna i sagen. (www.malsaker.nu) Mälsåkers slott, 16.00 26 GILLA STALLARHOLMEN

MÅNDAG 10/7 Simskolestart vid Ekebyvik. Mer info via facebook (Ekebyvikkamraterna).

FREDAG 4/8 Pizzakväll på Printz Bageri. Vedugnen på innergården tänds och det serveras pizzor med säsongens tillbehör. Beställ bord på 0152-422 30. Varje fredag i augusti. Se facebook: Printz Bageri.

SÖNDAG 6/8 Musik på Mälsåker: Familjekonsert med Lönnebergakvartetten. Hur bakar man en wienervalstårta? Hur låter en bebisfiol? Lönnebergakvartetten ger hela familjen ett spännande och lustfyllt möte med klassisk musik. Mer info: (www.malsaker.nu). Mälsåkers slott, 16.00 LÖRDAG 12/8 – SÖNDAG 13/8 Superloppis, arrangerad av Stallarholmens Nätverk. Massor med loppisar bland hus och gårdar i Stallarholmen! Öppet 11.00–15.00 båda dagarna. Se facebook: Vad händer i Stallarholmen? SÖNDAG 13/8 Golftävling, Berivan Cup. Singel, två klasser, start på hål 1 och 10. Stallarholmens Golfklubb FREDAG 18/8 Visning inför auktion i Garfaregränd, 12.00–16.00. Även lördag 11.00–14.00. SÖNDAG 20/8 Auktion i Garfaregränd, 10.00. TISDAG 22/8 Fotboll division 4: SSK – Oxelösunds IK. Toresunds IP, 19.30 FREDAG 25/8 Visning inför auktion i Gula Industrihuset, 12.00–16.00. Även lördag 11.00–14.00. LÖRDAG 26/8 Vintagefestival. Försäljning av kläder, prylar och leksaker från förra seklet. Catwalk med teveserietema, livemusik, veteranbilar, retrofrisör m.m. Gula Industrihuset, 10.00–15.00 SÖNDAG 27/8 Hembygdföreningens båtresa till Enköping. Trivsam resa över Mälarens vatten. Lunch ombord, egen rundvandring i Enköping. Kostnad och anmälan. se vår annons. Avgång 9.30 från Stallarholmens brygga. SÖNDAG 27/8 Auktion i Gula Industrihuset, 10.00.


För fler evenemang följ oss på Facebook:

• • • ÅTERKOMMANDE

www.facebook.com/gillastallarholmen Följ även Stallarholmens Nätverks facebooksida: Vad händer i Stallarholmen?

FRIIDROTT Friidrott för alla barn och ungdomar. Tisdagar 18.00–19.00. Tränare: Bernt Gustavsson, IFK Strängnäs. Sommaruppehåll. Start tisdag 15 augusti. Toresunds IP. LÖPNING (SSK) Söndagar 19.00–20.00 Fysisk träning, hinderträning, cirkelträning m.m. Hela familjen välkommen!

TRÄNING – SATSAFRISKT Sommargympa bakom Gula Industrihuset måndagar kl 19-20 från 12/6 till 14/8. Pris 20 kr. Ta med liggunderlag. Vid regn inställt! www.satsafrisktmotion.com BÅGSKYTTE Ons 18.30–20.30. Lör 14.00–16.30. Mer info: 073-866 62 40. Sporthallen. FOTBOLL (SSK) Träning för barn, ungdomar och vuxna. Toresunds IP. Pojkar/flickor 10, tor 18.00–19.00, sön 9.00-10.00. Pojkar 06 och 08, mån 17.30–18.45, ons 17.30–18.45, sön 10.00–11.15. Seniorer tis 19.00– 20.30, tor 19.00–20.30. Kansliet öppet tis 16.00–18.00. www.laget.se/stallarholmen VOLLEYBOLL För barn och ungdomar åk 1–9. Yngre i målsmans sällskap. Tisdagar 17.30-19.00. Mer info, Peter Hult, 070-373 96 79. Sporthallen.

STALLARHOLMENS GOLFKLUBB Utmanande skogs- och parkbana. Verksamhet för barn, ungdomar, damer, veteraner m.m. Tävlingar. www.sthgk.se

Församlingskalendarium

DRÖMFABRIKEN Förening som anordnar kurser i dans, musik, teater m.m. Även evenemang som Kreativa marknader och Vintagefestival. Uthyrning av möteslokaler. www.dromfabriken.net STALLARHOLMENS FRITIDSGÅRD För barn och ungdomar 12–17 år. Vi som arbetar är Linda Sandell och Anna Kihlblom. Öppettider: Måndag, 17.00-21.00. Onsdag, 17.00-21.00. Fredag, 17.00-22.30 BIBLIOTEKET Öppettider till 10/8 Mån 15.00–19.00. Tor 10.00–12.00. Öppettider från 11/8 Mån 16.00–19.00. Tis 10.00–12.00, 13.00–16.00. Ons 10.00–12.00, 16.00–19.00. Tor 10.00–12.00, 13.00–16.00.

STALLARHOLMENS FÖRSAMLING Sopplunch, öppen förskola, gudstjänster, barnkörer, ungdomsledarutbildning. www.svenskakyrkan.se/stallarholmen

 

SPF SENIORERNA STALLARHOLMEN Pensionärsförening. Anordnar bridge, canasta, akvarellmåleri, bokcirkel, linedance, boule, gillesdanser och engelska. Ordnar även öppna träffar.

RödaKorset i Stallarholmen Skänk gärna era utgående mynt till Röda Korset så kommer de till nytta! Äldre mynt blir ogiltiga den 1 juli. Lämna dem i våra bössor på ICA Skeppet, Printz Bageri eller Sao Thaimat. Vi har möjlighet att ta emot mynt till i slutet av augusti även efter det att de blivit ogiltiga i handeln.

Läs mer om om Röda Korsets hjälpverksamhet på: www.redcross.se

STALLARHOLMEN

PRO STALLARHOLMEN Pensionärsförening. Anordnar aktiviteterna sittgymnastik, läsecirkel (Småland), bokcirkel, data, bingo, friskvård och kortspel. Boulespel tis och tor vid Östabadet 13.00. www.pro.se/stallarholmen RÖDA KORSET I STALLARHOLMEN Genomför insamlingar, håller café öppet på vårdcentralen i Mariefred på måndagar och genomför väntjänst bland annat på Thomasgården i Strängnäs. Sygruppen träffas tisdagar 10.00 på Dalkarlsvägen 2B. Mer info via ordf Staffan Andrén, 0152-434 98. STALLARHOLMENS HEMBYGDSFÖRENING Anordnar välbesökta aktiviteter med anknytning till Stallarholmen. Hembygdsgård med museum. Dokumenterar gamla tiders seder och bruk. www.hembygd.se/stallarholmen

STALLARHOLMENS NÄTVERK Förening som arbetar för Stallarholmens bästa. Besök oss även på Facebook: Vad händer i Stallarholmen? www.stallarholmen.info

STALLARHOLMENS VIKINGAR Årlig vikingafestival i juli. Föreningen ordnar även slöjdkvällar onsdagar kl. 18.00 i slöjdsalarna på Stallarholmsskolan. Ta med ditt hantverk/eget material och gott humör. Om det är inställt meddelas det via föreningens Facebooksida. www.stallarholmensvikingar.se

SEPPO MIKKOLA

Gudstjänster 2 juli Tredje söndagen efter Trefaldighet Högmässa kl 10 i Toresunds kyrka Ola Orwinger 9 juli, Fjärde söndagen efter Trefaldighet Högmässa kl 10 i Ytterselö kyrka Ola Orwinger 16 juli, Apostladagen Högmässa kl 10 i Överselö kyrka Ola Orwinger 23 juli Sjätte söndagen efter Trefaldighet Friluftsgudstjänst vid Hembygdsgården kl 10 Ola Orwinger 30 juli, Kristi förklaringsdag Högmässa kl 10 i Ytterselö kyrka Mats Wendt 6 augusti, Åttonde söndagen efter Trefaldighet Friluftsgudstjänst kl 10 på Äleby gård Ola Orwinger 13 augusti, Nionde söndagen efter Trefaldighet Högmässa kl 10 i Överselö kyrka Mats Wendt 20 augusti, Tionde söndagen efter Trefaldighet Högmässa kl 10 i Toresunds kyrka Mats Wendt 27 augusti, Elfte söndagen efter Trefaldighet Högmässa kl 10 i Ytterselö kyrka Mats Wendt

RYGG LED NERVSPECIALIST Diskbråck, ischias, huvudvärk m.m. 33 års erfarenhet Medverkat i SVT:s Livslust, Må Bra samt Aftonbladet Hälsa Referenser: www.seppo.nu

Franciskuskapellet Förbön för jordens barn kl 8.30 4/7, 11/7, 18/7, 25/7, 1/8, 8/8, 15/8, 22/8, 29/8

Rosendalsvägen 8, Stallarholmen Tel: 070-759 00 65

GILLA STALLARHOLMEN 27


Grillat är gott, se till så det inte blir stopp. Sommar är grilltid med mängder av goda maträtter. Det innebär också en hel del marinader, dressingar, grädde eller annat fett som inte ska spolas ner i avloppet. Samla istället upp det överblivna fettet i en plastflaska med hjälp av en tratt. Sortera full flaska som matavfall eller lämna in på återvinningsstationen så slipper du riskera stopp i ditt avlopp. Ha en välsmakande sommar och tack för att du hjälper till att sätta stopp för stoppen!

sevab.com