Gilla Stallarholmen - Maj 2021

Page 1

MAJ 2021

Eleonora har dille på tomater

Så skapar du biologisk mångfald i din trädgård

”Mycket ljus gör att plantorna inte behöver kämpa, utan kan växa i lagom takt och bli kompakta och fina.”

> DJUREN I VÅRA LIV > NY BUTIK I GULAN > PLÅTIS FYLLER FEMTIO


INGÅNG

TEMAT FÖR DET HÄR numret

är odling. Ett intresse som jag delar med många på orten, vilket märktes när vi startade FBgruppen Odla i Stallarholmen för ett år sedan. Idag har den över 200 medlemmar.   För mig handlar odling mest om att utnyttja trädgården och få fram ätbara saker. Det kan vara allt från grönsaker till blåbärsbuskar och olika fruktträd. Men framför allt handlar det om att fundera över vad jag själv gillar att äta och att prova att odla det. Hur svårt kan det vara? Ordna en plätt med jord, strö ut frön och vattna. Jag säger precis som Isak Faris i porträttet – Du behöver inte göra det perfekt, kör bara!

G på

BÅGSKYTTE Det är ju inte gödslat med täv­ lingar i dessa tider, men lördag 8 maj vankas bågskyttetävling vid Pumpaberget längs Marie­ fredsvägen. Det är Stallarhol­ mens bågskytteklubb som bjuder in till coronaanpassad fälttävling där skyttarna ska pricka 24 mål i terrängen. Kul med lite liv och rörelse!

ILL: PIXABAY

av naturen vill jag också göra så lite som möjligt. Därför har jag valt att täckodla, vilket betyder att jag bara öser på med löv, gräsklipp och allt annat som maskarna gillar att äta. Då slipper jag transportera bort trädgårdsavfall till tippen eller att elda upp det. LATMASKEN I MIG mår bra precis som maskarna i grönsakslanden. Men det behövs hjälp med pollineringen och därför gör jag som Fanny de Wolfe skriver i artikeln om biologisk mångfald, jag struntar i att klippa en del av gräsmattan. Och det märks att både fjärilar och bin uppskattar den vilda ängen. I sommar ska jag njuta av att ligga i min hängmatta, mumsa på jordgubbar och titta på alla insekter som pollinerar mina bärbuskar och grönsaksland. TRÄDGÅRDSAMATÖR 2 GILLA STALLARHOLMEN

Stefan Seidel 070-285 10 25 stefan.seidel@stallarholmen.info ANNONSERING Johan Ek, 073-502 82 50 johan.ek@stallarholmen.info I REDAKTIONEN

Nu bygger vi en skolträdgård! SEDAN JAG VAR RIKTIGT LITEN har

jag haft ett intresse som bara vuxit med åren. Det är nästan ironiskt att säga att intresset har vuxit med tanke på att det handlar om just växter. Det gick som det gick och mammas ”blomsterflicka” satte kursen stenhårt mot växternas värld. Gymnasieinriktningen var gedigen med trädgårdsutbildningen på Öknaskolans naturbruksgymnasium. Därefter blev huvudinriktningen naturorienterande ämnen på lärarprogrammet. Och så var det det där med trädgårdar … att man aldrig kan få nog av att planera, så, plantera och strukturera för att inte tala om skörda och inspireras. Hela trädgårdsområdet är med andra ord min passion. och det är att under­visa. I cirka 15 år har jag varit lärare. Jag får se eleverna växa och utvecklas. Odling liksom undervisning suddar ut tid och rum för mig och ger mig ofantlig glädje och energi. Ibland går en skörd fel, ibland blir något barn ledset eller saker går snett men när växter och barn blomstrat så är det en fröjd och all möda värd. I skrivande stund har båda mina passioner i livet mötts. För just nu är Stallarholmsskolan i startgroparna till en alldeles ny skolträdgård! Vi har fått klartecken från kommunen, projektgruppen är engagerad, eleverna är involverade och har massor med idéer.

mitt emellan biblioteket, skolmatsalen och arenan. Tanken är att ytan ska förvandlas till en magisk värld med ledorden odling och rekreation. Vi ska skapa en tydlig inramning av ytan, ordna odlingsplatser och en sittyta där en klass kan sitta ned och ha genomgångar inför lektioner. Men vi vill också att utrymmet ska ge plats för våra elever att i lugn och ro slå sig ned med en god bok eller med papper och penna under rasten. Genom skolträdgården föddes också ett hopp om att väcka intresse och engagemang hos andra stallarholmsbor. Jag vet att Stallarholmen är den rätta plattformen att ta avstamp i för ett projekt som vårt, och varenda person jag pratat med har haft idéer eller velat bidra med någonting, kanske även du? Jag ser med glädje och spänning fram mot en inspirerande vår och många kunskapsbringande och glädjande odlingsår med våran framtid – barnen!

SKOLTRÄDGÅRDEN KOMMER LIGGA

MOA DANIELSSON, TRÄDGÅRDSENTUSIAST

Stefan Seidel chefredaktör Annsofi Ericsson Petrini layout Peter Anand Ullberg foto Johan Ek, annonssäljare Lotta Bergil skribent Joakim Hagsten skribent Kukkamariia Valtola Sjöberg skribent Marian Voigt skribent Barbara Kjellström stallarholmen.se ÖVRIGA MEDVERKANDE Fanny de Wolfe, Lillan Gustavsson, Moa Danielsson, Nils Kristian Nilson, Veronica Holst Wiberg ÄGARE Stallarholmens Nätverk 0152-75 24 50 Ansvarig utgivare: Jaakko Peltola 070-723 55 99 UPPLAGA 2 900 ex FACEBOOK Gilla Stallarholmen HEMSIDA www.stallarholmen.se DISTRIBUTION Kan hämtas på ICA Skeppet, Läggesta station, kommu­ nens bibliotek och andra ställen i Stallarholmen, Strängnäs, Mariefred & Åker NÄSTA NUMMER Kommer torsdag 27/5. Materialstopp onsdag 12/5 FRAMSIDESBILD: Peter Anand Ullberg. På bilden: Eleonora Rosenberg bland sina tomatplantor. TRYCK Östertälje tryckeri

N VA

ENMÄRK

E T

BARBARA KJELLSTRÖM, GLAD

KONTAKT CHEFREDAKTÖR

FOTO: NILS KRISTIAN NILSON

MEN JAG HAR JU EN ANNAN PASSION också EFTERSOM JAG ÄR LAT

GILLA STALLARHOLMEN

S

Från odlings­ bädd till hängmatta


HELA DENNA SIDA ÄR EN ANNONS FRÅN SEVAB

5 hållbara tips för din trädgård! Jobba smart i din trädgård och få den att blomstra Bra jord ger rätt förutsättningar För att växterna ska frodas i din trädgård behöver de näringsrik jord. Näringen är viktig för att blommorna ska blomma och buskarna ge goda bär. Från och med maj kan du köpa planteringsjord och kom­ postmull av oss och få den hemlevererad direkt till din trädgård. Vi tillverkar jorden av det trädgårdsavfall som vi samlar in i kommunen. På så sätt skapar vi ett lokalt kretslopp.

Återbruka i trädgården Att plantera nytt är kul, men glöm inte att även vårda det som redan finns i din träd­ gård. Ta reda på hur träden ska beskäras, hur rosorna bör klippas och om bärbuskar­ na behöver gallras. Buskar som ser hopp­ lösa ut kan få nytt liv med lite kärlek och näring. Tänk återbruk även när du planterar nytt – leta igenom förrådet efter gamla prylar som du kan använda som krukor. En rostig hink eller en trasig trälåda? Gör hål i bot­ ten för dränering, fyll med planteringsjord och plantera det du önskar. Om du behöver fler krukor hittar du fina begagnade på lop­ pis eller ta en sväng förbi butiken Ecoflor på ReTuna Återbruksgalleria.

Se upp för invasiva arter Håll ögonen öppna för invasiva växter i din trädgård, så som blomsterlupin. De är vackra, men de sprider sig snabbt och är ett hot mot den biologiska mångfalden. Läs på om hur de ska tas bort på ett säkert sätt, förpacka dem i en sopsäck och lämna in dem till vår personal på återvinnings­ centralen. Vi ser till att de förbränns. Lägg aldrig invasiva växter på komposten eller i insamlingen för trädgårdsavfall där de ris­ kerar att spridas vidare. Arter som du ska vara vaksam på är exempelvis Blomsterlupin, Jättebalsamin, Jätteloka, Parkslide, Gul skunkkalla och Vresros. Läs mer om invasiva arter och hur de ska bekämpas hos Naturvårdsverket.

Vresros är en invasiv art som du ska vara vaksam på.

Vattna smart Vatten är såklart viktigt för din blomst­ rande trädgård! Var smart med vattnet och undvik att använda dricksvatten om du inte måste. Ställ vattentunnor vid dina stuprör för att samla regnvatten. Vattna i trädgården under morgnar och kvällar, det är då bevattningen ger bäst effekt! Om du vattnar mitt på dagen när det är varmt dunstar vattnet snabbt bort och det krävs därför mer vatten.

Bli enkelt av med trädgårdsavfall! Allt som rensas bort i din trädgård måste också fraktas därifrån. Med ett trädgårds­ kärl blir du enkelt av med grenar, kvistar, gräsklipp, fallfrukt och vissna löv och blom­ mor. Du fyller kärlet och vi tömmer det var­ annan vecka från april till november. På så sätt kan du fokusera på det som är viktigt i din trädgård, och slipper avbryta arbetet för att frakta bort avfallet till en återvin­ ningscentral. Stort lycka till med dina trädgårdsprojekt!

Av oss kan du köpa näringsrik och lokalproducerad jord.

TRÄDGÅRDSKÄRL erbjuds dig som bor i någon av tätorterna i Strängnäs kommun. Tjänsten kostar 490 kronor per säsong, och kärlet töms varannan vecka från april till november. Beställ på sevab.com/tradgardskarl KÖP LOKALPRODUCERAD JORD. Vår försäljning av jord startar i maj och pågår så långt lagret räcker. Jorden levereras i säckar om 500 liter, 900 liter eller i lösvikt 2–10 kubikmeter. Vi kör hem jorden till dig och placerar den direkt på önskat ställe i din trädgård. Du beställer genom att ringa vår kundservice på telefon 0152-460 50. Se priser och mer information på sevab.com/jord


NOTISER

JOAKIM FUNDERAR

Rensa för livet Det är med en smula oro jag drar upp rullgardinen denna söndag för gårdagen kom att regna bort. Det är vår utanför och idag skiner solen. Fåglarna stämmer upp i fantastiska körer som ekar över landskapen. Det spritter i de gröna fingrarna, det är så mycket nu som ska tas hand om ute i trädgården. Jag har full respekt för vilodagen men det är en ro för själen att på en solig söndag plocka fram utemöblerna och stundvis kasta sig ner på alla fyra för att med andakt se livet återvända. Jag ser vårlöken som tappert kämpar sig igenom den döda vegetationen. Med iver börjar jag dra och slita bort döda grenar och blad för att låta detta sköra liv får blomma ut. Det känns bra i kroppen, jag fylls av en sorts välbehag, livet kommer åter. Allt dött måste bort för att ge livet en förutsättning att få blomma ut. Tanken slår mig, att det gäller ju även oss själva. Det är vår, vi vill blomma ut. Även vi som människor borde kanske försöka ta bort, rensa oss själva från det som hindrar oss att leva ut. Det kan vara det där dåliga samvetet för något som hänt, en ilska mot någon i din omgivning eller en avundsjuka som ligger och gnager. Gör som du gör i din trädgård. Försök rensa dig själv, rena dig själv, ge dig en möjlighet att få blomma ut. Låt livet komma åter. JOAKIM HAGSTEN 4 GILLA STALLARHOLMEN

Info till alla medlemmar i Stallarholmens vägförening Till att börja med vill vi påminna om att samtliga fastighets­ ägare i Stallarholmens tätort är medlemmar i vägfören­ ingen! Vår begäran i mars 2019 om ett kommunalt övertagande av vägföreningen är fortfarande under beredning hos Mark- och exploateringsavdelningen. Kommunens inställning för ett övertagande är positivt, men många frågor återstår att lösas innan ett slutligt beslut tas. Tidigare styrelse kvarstår och begäran om syssloman har bordlagts.   Nu återstår fastställande av gränser samt fastställande av nya detaljplaner innan beslut i kommunstyrelsen kan tas. Ytterligare information kommer att meddelas i Gilla Stallar­ holmen.   Vill du ha mer information, kontakta någon av nedanstående personer! VÄGFÖRENINGENS ORDFÖRANDE BENGT KARLSSON, 070-324 07 91 SEKRETERARE BENGT MALMQUIST, 070-694 05 43

Klartecken för valborgsbrasan, om den inte är större än 5 meter i diameter, då krävs dispens. FOTO: PIXABAY

Håll koll på eldnings­ reglerna

E-POST: KLIMATSTALLARHOLMEN@GMAIL.COM

Tidigare år har det varit tillåtet att elda trädgårdsavfall i detaljplanelagt om­­råde veckorna 16–18. Från 2021 har detta ändrats till veckorna 13–15, vilket innebär att eldarperioden nu är förbi. – Risken för gräsbränder är större ju längre fram på säsongen vi kommer och det är därför vi föreslagit en ändring, säger räddningschef Mårten Eskilsson. Vad händer nu med Valborgsbrasorna? – Vi gör ett undantag just under Valborg. Det är bara om brasorna är mer än 5 meter i diameter som man måste anmäla till oss på räddningstjänsten, säger Mårten. Det är möjligt att få dispens även utanför veckorna 13–15 för eldning i detaljplanelagt område. Då är det Miljö och hälsa på kommunen man hör av sig till. Notera också att förbudet mot eldning gäller just detaljplanerat område, och att det är tillåtet utanför dessa områden, förutsatt det inte är utfärdat eldningsförbud. Räddningstjänsten samt Miljö och hälsa går att nå via kommunens kontaktcenter: 0152-291  00.

FACEBOOK: KLIMATVERKET STALLARHOLMEN

STEFAN SEIDEL

Hösten 2019 startades Klimatverket i Stallarholmen Ny boulebana på Toresunds IP KLIMAT med målet att samla människor som vill driva små och stora klimatsmarta projekt. Projekt vi vill driva RUTAN är lokal matförsörjning, biologisk mångfald, hållbar konsumtion, byggnation och transport.

NU ÄR DET BESTÄMT: det

ska bli en tillsammansodling av potatis på 1000 kvm på Stora Lundby på Selaön i år. 400 kg sättpotatis är beställt. Plätten motsvarar 55 rader av potatis som var och en tar ansvar för. Allt arbete - sätta, kupa, rensa ogräs, skörda mm - gör vi tillsammans på plats. Man kan boka upp sig på en eller flera rader och det finns lediga rader kvar. Tillsammansodlingen handlar inte bara om själva potatisen, utan vi ser även fram emot att odla gemenskapen på och kring potatisfältet. Facebookgruppen hjälper oss planera för den som vill ha sällskap eller samåka. Någon kanske tar med sig grillkol för en gemensam glöd, eller det kanske utbryter spontant knytkalas med fikakorgarna. På Facebook kan vi även påminna varandra när det är dags att kupa raderna eller när man kan börja skörda. Det blir säkert också läge för en liten skördefest. Gemensamt går vi framåt mot en hållbarare framtid. Vem vill var med och samskapa? Har du idéer om vad som mer kan göras för klimatet i Stallarholmen? Hör av dig till oss! OCH håll koll på vår facebooksida för kommande evenemang! MARIAN VOIGT, KLIMATVERKET


NOTISER

Historiska Stallarholmen

Under 2021 berättar vi om Stallarholmen på 1700-talet, om både sånt som känns bekant och helt annorlunda.

När vattenkvarnen kom till byn

KUKKAMARIIA VALTOLA SJÖBERG OCH BERTIL LINDH, HEMBYGDSFÖRENINGEN

Barbara hissar & dissar GILLAR Att det är så många flaggstänger som har vimplar.

OGILLAR Att papperskorgarna töms så sällan.

Strandstråk i Stallarholmen som står inför en ansiktslyftning.

FOTO:

FÖRDJUPAD ÖVERSIKTSPLAN.

Kommunen grönsatsar i Stallarholmen ”Vi kommer sätta Stallarholmen mer under lupp det närmaste året”. Orden är stadsmiljöchefen Anders Ekmans och de ska bli verklighet genom en rad satsningar den närmaste tiden. Vi startar vid Selaötorget där det 150 kvadratmeter stora partiet med anslagstavla, sittgrupper och planteringar närmast vägen ska lyftas under året. Sen fortsätter vi till kullen ovanför anslagstavlan vid bron (själva tavlan ska också piffas till). – På den här fina kullen ligger ett gravfält och enligt länsstyrelsen har vi skyldighet att röja platsen. Tanken är också att placera en sittgrupp häruppe, berättar Anders. Sist men inte minst, strand­ stråket mot badet. – Vi vill skapa en snygg strandpromenad från brofästet till Östabadet. Kommunen

VERONICAS BOKTIPS

1700-talets jordbruk var jämfört med våra dagars mått lågproduktivt. Ett hektar besådd åker gav knappt ett ton i avkastning, mot i dag det fem- eller sexdubbla. Odling av kål och andra köksväxter hade stor betydelse i lantbruket på 1700-talet. Nymodigheter på denna tid var havre och potatis. Redan på 1200-talet började vattenkvarnar ersätta handkvarnarna. Det betydde att större mängder säd kunde malas till mjöl och användas till bröd och andra mjölrätter som nu blev bas i kosthållningen. Räfsnäs Kvarn drevs av vatten som rann från Marsjön vid Ulriksberg till Mälaren i Rävsnäsviken. Ingen vet när Räfsnäs kvarn anlades men på en karta över Räfsnäs kungsgård från 1638 finns en byggnad liggande tvärs över ån inritad. Den är inritad på den plats där kvarnen legat sedan ”urminnes” tider, så det är troligen en kvarn. På 1700-talet var det en viss omsättning på mjölnare vid Räfsnäs kvarn. Från 1697 till 1732 var det Eric Månsson med hustru Brita som var mjölnare. Eric dog och sonen Magnus född 1696 tog nu över mjölneriet efter fadern. Dottern Brita Stina gifte sig med Gabriel Ersson som från 1749 tog över mjölneriet efter svärfadern. I mer än 50 år var det således samma familj som arren­ derade Räfsnäs kvarn och försåg trakten med mjöl av hög kvalitet. Härefter var det något större omsättning på mjölnare men i genomsnitt stannade de i alla fall tio år på sin post. Kvarnrörelsen vid Räfsnäs kvarn upphörde 1945. Den siste mjölnaren som då också ägde kvarnen hette Karl Filip Ståhl. Han var den som fyllde den sista säcken med vetemjöl i Räfsnäs kvarn. Den gamla kvarnbyggnaden vid Räfsnäs står fortfarande kvar.

kommer att hålla efter buskage och sly och vi har pratat med båtklubben som under året kommer att flytta sina sista båtar. Även kranen ska flyttas till båtklubbens mark på andra sidan bron, berättar Anders. En dialog förs med ägaren till torpedbåten om att flytta den gigantiska pjäsen, och stråket ska på sikt få ny belysning. Även badet ska fräschas upp, nya bryggor diskuteras. Stadsmiljöchefen lyfter fram det breda samarbetet. Satsningen blir ett teamwork mellan kommunen, båtklubben, Mondemo, Paus som äger silon och Stallarholmens Nätverk. – Vi är överens om att vi alla tillsammans vill hjälpas åt att lyfta det här området, avslutar Anders. STEFAN SEIDEL

KLARA OCH SOLEN AV KAZUO ISHIGURO

Klara är en AV, en artificiell vän som blir vald åt en sjuk flicka. Klara är programmerad för att vara empatisk och trofast, vilket gör henne till en unik individ med ett eget sätt att uppfatta världen. Romanen utspelar sig i ett samhälle där rika föräldrar genmanipulerar sina barn så att de ”höjs”. Den handlar om en framtid där utveckling av AI och genteknik tagit en stor plats och har förändrat samhällets struktur. De som har råd kan köpa framgång och artificiellt tjänstefolk som bär deras bördor, medan de ”ohöjda” får kämpa för sin rätt. Klara och solen är en vacker och välskriven berättelse om mänsklighet och vad det innebär att älska. VERONICA HOLST WIBERG, STALLARHOLMENS BIBLIOTEK GILLA STALLARHOLMEN 5


FÖRETAGARE PÅ HEMMAPLAN

Kom och rid Islandshäst!

Turridning • Ridskola • Ridläger • Privatlektioner • Företagsevent

r L ä s m e vå r och om oss het på m verk sa st. se

islands

MÖT VÅREN MED EN RIDTUR

• Svensk klassisk massage • Bindvävsmassage • Djupgående tekniker • Idrottsmassage • Kostrådgivning • Andningsinstruktör • Laser

he

Edeby Gård | Johanna Elgholm Islandshästutbildning www.islandshest.se | 0152-454 46 | stallet@islandshest.se

VÄLKOMNA TILL VÅR BUTIK PÅ ÖVER 200 KVM! Här hittar du lampor, sängar, möbler, glas, porslin, mattor, linne, husgeråd, leksaker och mycket mer! Öppet lördagar 10.00–15.00

www.malarsund.se DALKARLSVÄGEN 2, GAVELN STALLARHOLMEN

Välkomna! Paula & Pierre

Tel: 070- 67 162 49

Garfaregränd, Stallarholmen • 070-792 36 00 • Följ oss på Facebook och Instagram

EN RIKTIGT BRA BILVERKSTAD NÄRA DIG! Vi servar och reparerar ALLA bilmärken! Vi är ackrediterade och får ”släcka” 2:or som du fått på Bilprovningen! BROVÄGEN 32, STALLARHOLMEN • TELEFON 0152-405 56 • www.biltjänst.nu

SONJAS HÅRATELJÉ Frisör dam & herr Vi hyr ut lokaler och lägenheter i Strängnäs, Stallarholmen och Mariefred 0152-25294

www.hfforvaltning.se

6 GILLA STALLARHOLMEN

Öppet fre mån–

073-677 05 46

ÖSTAVÄGEN 9, 645 62 STALLARHOLMEN

OHLSSONS HEMBAGERI

ÖPPET: TIS–TOR 9–18, FRE 9–22, LÖR 9–20, SÖN 10 –17 Tel: 0152-71 08 19 076-206 97 79 Östavägen 9A Ohlssons AB

G A R FA R E G R Ä N D • S TA L L A R H O L M E N


FÖRETAGARE PÅ HEMMAPLAN

RödaKorset i Stallarholmen och Mariefred Röda Korset öppnar Pop-Up butik i Gulan! www.hembygd.se/stallarholmen

Vi önskar alla en skön vår och hoppas på en sommar då alla kan träffas. Styrelsen

www.hembygd.se/stallarholmen

Röda Korset öppnar en butik för second-hand i Gula Industrihuset. Planerad start i mitten av maj månad. Kom och fynda kläder och leksaker för barn. Välkomna önskar Stallarholmens Röda Kors.

Staffan Andrén, ordförande 070-268 03 01

www.redcross.se

STALLARHOLMEN

SOL I SINNET

Nu är det dags för vårstädning! RING 070-345 77 64

HEMSERVICE

Ytterselövägen 8, Stallarholmen selaohemservice.se

VI SES PÅ SLOTTET I SOMMAR IGEN !

HÄR!

ÅKERS STYCKEBRUK • Lohes väg 22 • 0159-35 00 80 MARIEFRED • Solvändan 3 • 0159-35 00 80

Mälsåkers slott öppnar 5 juni! Gör en trevlig utflykt till vårt vackra slott på Selaön och se årets nya utställningar. -Slaget vid Poltava - ett diorama med över 5000 handmålade soldater i rätta uniformerna. - Posterutsällning ”Studio Bella Vita” från Desenio med vackra bilder från slottet. - Malin Björklund visar måleri och textil.

Öppettider 2021

5-20 juni lördag-söndag kl 11:00-16:00 25 juni-8 augusti fredag-söndag kl 11:00-16:00 14-29 augusti lördag-söndag kl 11:00-16:00

Guidade grupper för minst 10 personer kan bokas valfri dag på kontakt@malsaker.nu eller per tel. 070-823 45 17. Parken är alltid öppen. malsaker.nu

GILLA STALLARHOLMEN 7


LEVE DEN BIOLOGISKA MÅNGFALDEN! TEXT & FOTO: FANNY DE WOLFE

9

Den 22 maj inträffar en märkesdag som är en riktig doldis – den internationella dagen för biologisk mångfald. Gilla hyllar dagen genom att ge plats för landskapsarkitekten Fanny de Wolfe som tipsar om hur man skapar mångfald både i våra trädgårdar och offentliga ytor. Att använda våra egna trädgårdar för att bidra till den biologiska mångfalden betyder mer för vår natur än vad många tror. Den enorma yta som trädgårdar och bostadsgårdar utgör i städer och orter kan göra under för pollinerare såsom fjärilar, bin och humlor!   På senare tid har våra ack så viktiga pollinerare fått det allt kämpigare. Det beror bland annat på det intensiva skogsbruket, det storskaliga jordbruket och användningen av bekämpningsmedel. Det byggs mer och mer och grönytor får allt mindre plats. Ingen har väl undgått att läsa om att jordens djur- och insektsarter genomlever hot mot sin blotta existens!   Vad har det då för betydelse att våra bin, humlor och fjäri8 GILLA STALLARHOLMEN

STEG TILL STÖRRE ARTRIKEDOM I DIN TRÄDGÅRD 1. Plantera träd, gärna fruktträd och sälg som är en tidigblommande nyckelart för vildbin. Den får också oemotståndliga små videungar på våren! Träd ger även skugga och är boplats åt otaliga insekter och fåglar.

lar har något att äta? Runt 30 procent av det vi stoppar i oss är beroende av pollinerare. Äpplen, gurka, bönor, jordgubbar och kaffet du dricker. Men pollinering av grödor är bara en av en rad ekologiska processer som vi är beroende av för att få mat, rent vatten och ren luft.

Mumsiga maskrosor Som landskapsarkitekt vet jag att det vackra och det ekologiskt hållbara absolut kan gå hand i hand. Kanske måste vi ifrågasätta vad vi tycker är vackert? Den kortklippta gräsmattan och stenlagda trädgården är inget för den som vill bidra till biologisk mångfald. Maskrosen kanske inte behöver vara ett lika störande inslag om man tänker på hur mycket nä-

FOTO: ADAM AF EKENSTAM

ring den ger åt vilda bin. Varför inte utmana idealen och tänka att gott för naturen kan bli gott för ögat! Det finns många enkla saker som du som tomtägare kan göra för att hjälpa till att vända utvecklingen. Dessutom får du en vacker, blomstrande och livskraftig miljö omkring dig på köpet!

2.Lämna kvar löv på marken åt skalbaggar och maskar som ser till att organiskt material blir till jord och att din trädgård får ett fungerande kretslopp. 3. Bevara de gamla träd som redan finns på tomten. Har du grenar, kvistar och död ved, skippa att köra bort det eller elda upp det, lämna det istället åt insekter och spindlar. Bihotell i all ära, men några gamla vedklabbar gör susen. Sen kan du med stolthet se på den mång-


Stallarholmens stadsängar För att tänka i bredare banor, ska vi inte fundera över om våra vägkanter och diken genom orten kan bli slåtterängar istället för traditionellt klippta gräsmattor? Bli något som vi invånare kan vara stolta över och njuta av när vi kommer hem? Gräsytor som inte används för lek eller umgänge skulle kunna vara något vackert att titta på under promenaden.   Ängen klipps dessutom bara en gång om året till skillnad från gräset som behöver klippas upp till en gång per vecka. Det är en skötselkostnad som skulle kunna prioriteras annorlunda. Tänk dig en slåtterfest i Stallarholmen där vi slår äng traditionellt med lie, guidar bland blommor och fjärilar och lär oss hur honung blir till?

ILLUSTRATION. ANNSOFI ERICSSON PETRINI

5. Pollinerare älskar sånt som doftar starkt, som kryddor och örter. Plantera antingen i rabatten eller i krukor nära huset. Timjan, oregano, gurkört, mynta, honungsfacelia och citronmeliss är omtyckt både av oss och våra pollinerare.

fald du bidragit med i din trädgård genom att låta den vara lite mindre städad och ordnad. 4. Låt delar av gräsmattan bli äng. Klipp de delar som behövs till bollek eller picknickfilt, låt resten växa upp och blomma, alternativt anlägg en äng. Din trädgård kommer att attrahera fjärilar och ängen blir ett otroligt vackert blickfång. Om du väljer att anlägga äng men tycker att det ser aningen stökigt ut, klipp en meter i kanterna för ett mer ordnat utseende.

6. Plantera lökar och perenner så att din trädgård har blomning hela säsongen och har mat för de allra tidigaste och sista insekterna. Lökar som vårkrokus, liljor och allium är vackra och brukar klara sig från rådjur. Välj perenner som aster, akleja, anisisop, solhatt, lavendel, kransveronika, anemoner, kärleksört, stjärn-

flocka, nepeta, stäppsalvia, stenkyndel, funkia och riddarsporre. 7. Buskage är ett bra inslag för fåglar, igelkottar och andra småkryp, men även som en berså att sitta i. Buskar kan ge skydd från både sol, skugga och insyn. De är lättskötta och finns i flera former, färger, karaktärer och storlekar. En syrénhäck som alternativ till thujan har fördelar som tidig blomning, ljuvlig klassisk sommardoft och massor av nektar. Även fröställningarna blir mat för fåglarna. 8. Fågelbad och små platser med vatten som inte är för djupa blir till drickstationer för fåglar och insekter.

Vill du involvera barnen? Varför inte göra fröbomber tillsammans, samla lite lera och skaffa ängsfröer, blanda ihop tillsammans med en skvätt vatten. Forma sen små bollar som ni kan lämna på valfri plats där ni tycker det borde blomma lite mer! Just nu skissar vi dessutom på en rolig tävling för mer biologisk mångfald i Stallarholmens trädgårdar, mer information finns på Stallarholmens hemsida www.stallarholmen.se

Vill du engagera dig i Klimatverkets initiativ för biologisk mångfald på vår ort? Hör av dig till klimatstallarholmen@ gmail.com

Vill du öka den biolo­ giska mångfalden i din trädgård? Hör av dig till

9. Använd inte bekämpningsmedel!

fanny.dewolfe@gmail.com

GILLA STALLARHOLMEN 9


Sommarprogram DJURKUL! LÖR 12/6, 17/7 & 14/8 Vi välkomnar barnen till ett par timmar där de får prova ponnyridning, mata hönsen, klappa fåren och mysa med kaninerna medan föräldrarna kan dröja sig kvar på gårdsplanen. Vi bjuder på saft och kaffe och tänder grillen (ta med eget att grilla). Tid Tre tillfällen: Lör 12/6 kl 11.00–13.00. Lör 17/7 kl 11.00–13.00. Lör 14/8 kl 11.00–13.00 Plats Hästlugn på Selaön Ålder 4–9 år Antal deltagare Max 6 barn med varsin vuxen Kostnad 350 kr/barn Ledare Viktoria Sandberg, Hästlugn Övrigt För frågor och vägbeskrivning: www.hastlugn.com Anmälan Görs via: www.bokadirekt.se, skriv in ”Djurkul” och ”Stallarholmen”

DANSLÄGER MÅNDAG 14/6–FREDAG 18/6 Drömfabriken ordnar en hel veckas dagläger för er som vill dansa och ha roligt, träffa nya kompisar och känna dansgemenskap! Det blir tre dansgrupper indelat efter ålder med max 10 barn i varje. Lägret leds av Agnes Klang (som tävlat i VM i hip-hop) och Tilda Bouvin. Tid Mån–fre 14/6–18/6. Födda 2012–2014 kl 9.00–11.00. Födda 2010–2011 kl 12.00–14.00. Födda 2008–2009 kl 14.30–16.30 Plats Mötesplats Stallarholmen, Gula Industrihuset Kostnad 700 kr. Avgiften betalas senast onsdag 9/6 Ledare Agnes Klang, Tilda Bouvin, Julia Johansson Antal deltagare Max 10 per grupp Anmälan tildabouvin@hotmail.com, senast onsdag 9/6

SLÄPP LOSS DIN MÅLARGLÄDJE! TOR–FRE 17/6–18/6 En tvådagarskurs där barn och vuxna kan släppa loss sin målarlust under ledning av konstnären Telma Castro. Vi inspireras av konstnären Pablo Picassos häftiga sätt att måla! Tid Tor–fre 17/6–18/6 kl 14.00–15.00 Plats Mötesplats Stallarholmen, Gula Industrihuset Ålder 5 år och uppåt, även vuxna välkomna Kostnad 300 kr inkl material Ledare Telma Castro, Sagoliks Kidsateljé Anmälan stefan@dromfabriken.net

inärt Prelim m, progra dras kan än rona pga co

DRAMALÄGER FÖR BARN MÅN-ONS 2/8-4/8 Träna teater på ett lekfullt sätt tillsammans med dramapedagogen Stina Lövegard! Det är spännande att vara någon annan för en stund: hur rör sig en gammal människa och hur visar man sorg, glädje och andra känslor? Tid Mån-ons 2/8-4/8 kl 12.00-15.00 Plats Gula Industrihuset, Mötesplats Stallarholmen Ålder Födda 2011-2013 Ledare Stina Lövegard, dramapedagog, Kulturskolan Kostnad 200 kr Arr Kulturskolan i samarbete med Drömfabriken Anmälan stefan@dromfabriken.net

INDIAN FÖR EN DAG! MÅNDAG 9/8 Testa att leva indianliv för en dag! Vi upplever den sköna stämningen i en tipi, gör ansiktsmålning, skjuter pilbåge, prövar indianlekar som spjuthjul och stångboll och grillar korv. Tid Måndag 9/8 kl 11.00–15.00. Sista timmen är föräldrarna välkomna att hälsa på i tipin Plats Vargbacken i Vånga mellan Stallarholmen och Strängnäs Ålder Födda 2010–2013 Kostnad Gratis Maxantal 8 pers Ledare Lena & Christer Ivehult Övrigt Ta på er oömma kläder! Anmälan stefan@dromfabriken.net

BRIDGE – PROVA-PÅ LÖRDAG 28/8 & LÖRDAG 3/9 Vad är en giv och ett stick? Budgivning och försvar? Ta chansen att glänta på dörren till det spännande kortspelet bridge under två prova-på-dagar! Tid Lördag 28/8 och 3/9 kl 12.00-14.00 Plats Mötesplatsen Stallarholmen, Gula industrihuset Kostnad Gratis Ledare Dan Stenmark. Vid frågor, ring 070-882 03 11 Arrangör SPF och Drömfabriken i samarbete Övrigt Det går fint att anmäla sig till enbart en av dagarna! Anmälan stefan@dromfabriken.net

SOMMAR BAKOM GULAN START TORSDAG 24/6 Kom och häng på gräsmattan bakom Gula Industrihuset varje torsdag eftermiddag fram till skolstart. Vi grillar korv och hittar på nya aktiviteter varje gång: kubb, paddling, segling, brännboll, åka badring efter motorbåt… Det går också fint att komma med önskemål! Tid Torsdagar 15.00–18.00, från 24/6–12/8, totalt 8 ggr Plats Gräsmattan bakom Gula Industrihuset Ålder Från 9 år och uppåt Kostnad Gratis Ledare Camilla Antin mfl

Anmälan: info@dromfabriken.net www.dromfabriken.net

ÄNNU FLER AKTIVITETER PÅ GÅNG! Vi håller på att spåna fram ännu fler aktiviteter, till exempel fågelexkursion, klätterkurs, paddling och mete. Gå gärna in på vår hemsida för uppdaterad information!


Gula Industrihuset

www.gulaindustrihuset.se

VI FINNS I GULA INDUSTRIHUSET

INDUSTRIKÄNSLA

0707 54 66 94 viktoria@loppberga.se Brogatan 21 Stallarholmen

Samtal som förändrar

ATELJÉ, BUTIK, KONTOR ELLER LAGER?

Behöver du prata med någon som förstår? Psykoterapi är en effektiv behandlingsmetod om du upplever stress, oro, depression, nedstämdhet, kriser, sorg, ångest, fobier, ätstörning eller har behov av psykologisk rådgivning. Jag arbetar med inriktning KBT och schematerapi.

Unika lokaler finnes i Gula Industrihuset. Från 2 kvm upp till 102 kvm. För mer information ring 070-867 30 03

Gula Industrihuset, Stallarholmen 070-899 12 44, raili.ala@gmail.com, www.railiala.se

operose

Gula Industrihuset, Stallarholmen

VÅRENS ÖPPETTIDER: Eftermiddag/Kvällsöppet: Mån–Fre 16–19 Lör–Sön 12–19 OBS! Under mars–maj har vi lunchstängt hela veckan.

Grymma grillkorvar, grillkött på nöt och gris samt bl a färsk- och lufttorkat chark!

Lorem Ipsum

Varmt Välkomna önskar Sao, Tina, Helen och Gunnar

ÖPPETTIDER: Fre 12-18, Lör 11-15

0152-170 00

Tel: 070-735 43 91

S TA L L A R H O L M E N

Årsmötet flyttas till aug/sep Boule har startat och tipspromenader startar 5 maj. Styrelsen

operose jobbar för att tillgodose dina behov av välsittande och funktionella arbetskläder. köp i vår webbutik eller besök vårt showroom i gula industrihuset. @operose_workwear

Kom med du också. Bli medlem i SPF • Kontakt: 0733-91 12 09 spfstallarholmen@outlook.com

operose.se

VI STÄDAR DITT HEM Nöjd kund är vår kvalitet! För en renare känsla! Lena med personal

Vi finns i Gula Industrihuset, Brogatan 21

070-652 81 64 • www.vips-lena.se • lena@ivehult.se

Vaccinationer Kvällsöppet

Distriktssköterskan Drop-in öppet

Helgfria onsdagar

Mån, tis, ons & fre

Drop-in 17.00 - 19.00

08.30 - 10.00 & 13.00 - 14.00

073 092 00 53 • strangnasvaccin.se • distriktsskoterskan.com

GILLA STALLARHOLMEN 11


Eleonora i sin tomatdjungel på övervåningen i huset på Sundby Strand.

Tokig i tomater TEXT: LOTTA BERGIL

FOTO: PETER ANAND ULLBERG, SEBASTIAN ULLBERG

Femhundra tomatsorter? Det är väl bara ett sätt att säga att man har galet många tomatvarianter, tänkte nog de som läste Eleonoras inlägg på facebook för en tid sen. Men inlägget var bokstavligen menat. Vi besökte hennes djungel i Sundby Strand. Eleonora Rosenberg flyttade till Stallar­ holmen i december med sin man och fyra barn. Väldigt snart dök hon upp i facebookgruppen ”Odla i Stallarholmen” med frågor och tips på tomatodling. Ingen reagerade när hon skrev att hon hade 500 tomatsorter, det lät mest som ett sätt att uttrycka sig. Men när vi träffar Eleonora på Sundby Strandväg tar hon fram sina välorganiserade pärmar. Hon har verkligen 500 sorter, noggrant förpackade i fröpåsar. Många sorter har hon sått och skördat 12 GILLA STALLARHOLMEN

själv. Provat, smakat, fermenterat, kategoriserat. Det är genomtänkt och proffsigt. Hon har en idé om att ha en produktion på hundra favoriter inom ett par år. Tufft år Egentligen är hon barnskötare. Men efter ett osannolikt svårt år 2016 har hon valt att fokusera på odlingen i några månader. – På ett år var det åtta släktingar till mig som dog. Att förlora min pappa var det absolut tyngsta. En förändring var nödvändig. Eleonora

och hennes man började söka en ny plats att bo, hon beskriver det nästan som att blunda och snurra på jordgloben. Vad som helst, var som helst i Sverige. Men allt eftersom de betade av visning efter visning kunde de enas om några para­ met­rar. Nära vatten, egen tomt, bra skola och förskola. Det blev till slut Stallarholmen. Men hur är det med växthus då? – Inte än, men så småningom. Odla inne Nej, än så länge bor växterna inomhus. I köket är bordet belamrat med små decimeterhöga tomatplantor. De ser likadana ut än så länge, men i varje kruka är en liten namnpinne nerstucken. Den ska följa med vid varje omplantering. Ovanför lyser ledlamporna. Eleonora undervisar mig om förkultiveringen. – Ett frö ger en planta. Man sätter


ga krukor är bra på flera sätt. Dels är det utrymmeseffektivt, och dels trivs rötterna bättre än i runda krukor. Eleonora vet inte varför, det bara verkar vara så. – Måste man ha lampor? – Mycket ljus gör att plantorna inte behöver kämpa, utan kan växa i lagom takt och bli kompakta och fina. För lite ljus ger höga, spretiga plantor med tunna stjälkar. Följ med upp ska jag visa.

Vill ni följa Eleonoras odlingspassion, se Instagram: Leos Odling

tre- fyra frön i varje kruka och låter dem trängas lite. Hundreds & Thousands därute i vardagsrummet består av tre stjälkar, tre frön alltså, men ska så småningom delas upp till en planta per kruka. Det kan jag bara inte tro. Den där jätte­ växten? Jag lämnar köket och kontrollerar. Jo, det stämmer. Sedan planterar man om dem, byter upp en krukstorlek åt gången – inte för stor skillnad, det gillar de inte. Fyrkanti-

Djungelvåning På övervåningen ligger djungeln. Eller snarare: de här plantorna är lite äldre och därmed betydligt större och frodigare. Eleonora visar. – Titta på den här stjälken, den är kraftig. Det kommer ju behövas när tomaterna växer och bildar tunga klasar. Och här är en bra lagringsbar sort. – Lagringsbar? – Man spanar när tomaterna börjar få färg. Så fort ett par tre tomater är röda knipsar man av hela kvisten och hänger upp den på ett snöre i fönstret. Sen mognar tomaterna på kvisten, och man kan ta dem efterhand. På det sättet kan de lagras i flera månader. Eleonora nämner ett projekt, Dwarf Tomato Project. Där avlas fram kruk­ tomater med olika egenskaper. Det finns en mängd goda tomater som kategoriseras. De plantorna slutar aldrig växa, vilket gör dem svårhanterliga. Dwarf Tomato Project satsar på att omvandla dem till kruksorter, kompakta och lätta att flytta ut och in, lätta att plantera om. Tomatflytt Ska tomaterna utomhus till våren? – Ja, då påbörjas avhärdningen. Om de flyttas från innemiljö direkt ut i fria luften så får de en chock. Så först är det

Tomatdrottning som vårdar sina plantor med öm hand.

några veckor man måste bära ut, bära in, bära ut, bära in … Vilket heltidsjobb! – Ja, det passar mig bra att vara hemma den här perioden, inte jobba heltid på förskolan. Då och då säljer jag frön, köpare från hela landet beställer av mig. Jag skulle nog kunna leva på det. Men kanske börjar jag jobba i augusti igen. Barnskötare är ju mitt yrke och det ligger mig varmt om hjärtat. Vilka favorittomater har hon? Eleonora visar bilder på sin telefon. Evil Olive, Dancing with Smurfs, Alices Dream, Ananas Noir. Det finns så många. Man blir sugen och nyfiken på de fantastiska sorterna. – Men Boronia Dwarf är nog den allra bästa. Det är tomaternas oxfilé. Djup, söt, smakrik. Och alldeles blodröd i färgen. Vi bara måste komma tillbaka och ta bilder i augusti, så vi säger … på åter­ seende!

De 500 sorterna är noggrannt kategoriserade och förvarade i fröpåser. Ordning och reda! GILLA STALLARHOLMEN 13


I höstkantarellernas Livets riter - Livets rytm

Foto: Pixabay

Jag lyfter upp barnet och säger: ”Jesus sa: Den som tar emot ett sådant barn tar emot mig!” På barnets näsa glänser en vattendroppe. Barnet har gått från odöpt till döpt men också varit med om en av kyrkans äldsta riter, dopet … Vad är en rit? Vi har ställt frågan till en mängd människor och de flesta av oss måste fundera ett tag. Jag har funderat mycket på frågan sista tiden. När livet tar nya former genom att vi inte kan göra det vi med självklarhet gjorde för ett år sedan. När vi nu pausar det mesta i livet och med det också bröllop, dop och väntar in i det längsta med att begrava våra döda. Hur ramar vi in livet då? Människors liv präglas av riter, enskilt eller tillsammans med andra. Riten är ofta ett svar på något som hänt i livet, ett barn föds, bekräfta valet av livspartner eller när någon dör. Här får riten hjälpa oss att förstå övergångarna. Det är inte bara de stora riterna som hjälper oss utan även de mer vardagliga;

14 GILLA STALLARHOLMEN

fredagsmyset, övergången från vardag till helg eller födelsedagens firande. Riter kan också uttrycka människors längtan. Som att besöka Åsa gravfält för att se de ljuvliga backsipporna, för det är när det är gjort, som våren är här! Riten kan skapa en upplevelse av trygghet och tillit som i vissa sammanhang kan vara rent terapeutisk. Se bara hur det senaste året skapat frustration och osäkerhet över att inget som vi brukar göra nu kan göras på riktigt samma sätt. Påsk, jul och födelsedagar blir det - men vad är det egentligen för glädje med det? Inom kyrkan har vi en mängd riter som människor genom århundradena satt sin tillit till. Bland annat finns det en gudstjänstordning som är lika för alla oavsett vilken av Svenska kyrkans kyrkor man besöker. Det är de enskilda prästerna och musikernas personlighet som sätter individuell prägel. ”Behovet av rit är grundläggande mänskligt. Något som är lika viktig som vårt behov av mat, skydd och kärlek. Och nödvändig för vår överlevnad.” Riten markerar viktiga skeden och

händelser i livet. Vi uttrycker glädje och sorg och manifesterar vår kulturella identitet. Det som spelar roll i riten är att se varandra och befästa identiteten, som individ och som del av en grupp. Det kan ske i form av en konfirmation eller en tonårsceremoni, ett dop eller ett namnkalas. Vi behöver skapa mer utrymme för riter också i våra moderna, individualiserade liv. För mig som präst i Svenska kyrkan är det naturligt och rent av självklart att våra kyrkliga riter i livets avgörande skeden; dop, konfirmation, vigsel och begravningsgudstjänst, har ett stort existentiellt värde som går långt bortom det estetiska värdet. Under de dagar då livet känns extra tungt kan den vana och välkända riten bära oss genom dagens ansträngningar. Vi behöver rama in livet på något sätt men frågan är; hur ska de se ut i framtiden? Människors längtan och behov påverkar ritens utveckling. Hur våra vanliga riter som gudstjänst, dop, bröllop och begravning påverkas av den tid vi nu lever i - ja det vet vi om några år … Marina Balado


Vad är en rit för dig?

Läs mer om Svenska kyrkans riter på: www.svenskakyrkan.se/stallarholmen

Kalendariet

Morgonkaffet när man sätter sig att jobba är ett måste. Med en skvätt havremjölk i. Att gå eller jogga Stenfastarundan. Föredrar av nån anledning att ta rundan medsols (alla dessa tics).

Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer gällande avstånd, max antal besökare osv.

Jag gillar traditioner. Min man och jag ringer eller facetimar till våra släktingar när de fyller år och sjunger en födelsedagssång. Det har hittills varit uppskattat. Bra eftersom släkten är utspridd i landet.

Kristi himmelsfärds dag 13 maj Friluftsgudstjänst på Åsa gravfält kl 09:30.

Inför allhelgona: ut i naturen. Plocka hem nypon, rönnbär, alkottar att ha till prydnad i ljusstakar etc. Inför advent: plocka grankvistar, tallris, enris, mossa, blåbärsris, lärkträdskottar till prydnad. Inför vårljuset: ta fram pelargoner ur vintervilan, så fröer (förkultivera). Inför värmen flytta ut småplantorna till växthuset. Under vår och sommar: ta en kopp kaffe eller ett glas vin i växthuset som en hyllning till den ljusa årstiden. Midsommar: sedan 35-40 år ställa fram midsommarstång av halm, och svenska flaggan som står upp för så många goda värden.

Medtag egen kaffekorg och något att sitta på.

Stefan

Gudstjänster Söndagar kl 11, Franciskuskapellet.

Kerstin

Välkommen att inleda dagen med en pilgrimsvandring från församlingshemmet kl 08:00 till Åsa gravfält. Den som inte vill vandra kommer direkt.

Ulla

Fredag eftermiddag: lyssna på Spanarna i P1 medan man fixar köket inför kvällens matlagning. Vid vårdagjämningen: byta de mörka tallrikarna mot de ljusa. Byta tillbaka när sommartid blir normaltid i oktober. (Körde gardinbyte också tills en av döttrarna hade synpunkter på den ena sorten. Nu befinner sig gardinerna i limbo. Vårdagjämningen känns gravt ofullbordad.) Sista helgen innan skolavslutningen: äta riktigt omoraliskt gott och lyxigt på Wedholms Fisk i Stockholm, hela familjen sen blir det havregrynsgröt till frukost, lunch och middag resten av juni).

Lotta

del riter i m av ceremoni. En Rit är en religiös for ex vara vigsel, t n ka , sten tradition Sverige, som har kri ning för en m. En fastställd ord dop, konfirmation m ual. Många gudstjänst, kallas rit förrättning, t ex en r ett livsskede nä örs iter, som utf gsr ån erg öv r ha rer kultu ] ett annat. [Wikipedia förmodas gå över till

Övrigt Tisdagar kl 10, Församlingshemmet Prat & Promenad - om vädret tillåter. Onsdagar kl. 10-12, Församlingshemmet Drop-in-fika

Dop

EINAR Johannes Fordell döptes den 10 april i Överselö kyrka. Föräldrar är Eweline Croner och Niklas Fordell. Storasyster heter Majlis.

Stallarholmens församling söker

Säsongsanställd kyrkogårdsarbetare 100 % Sista ansökningsdag 7 maj! Läs mer om tjänsten på vår hemsida: www.svenskakyrkan.se/stallarholmen

Foto: Marina Balado

Ansvarig utgivare: Marina Balado, kyrkoherde i Stallarholmens församling GILLA STALLARHOLMEN 15


Kristi himmelsfärds dag Torsdag 13 maj

SKÖTSEL, BESKÄRNING OCH TRÄDGÅRDSDESIGN

Pilgrimsvandring och gudstjänst i det fria på Åsa gravfält Du som vill kan inleda dagen med en pilgrimsvandring från församlingshemmet kl 08:00 till Åsa gravfält. Gudstjänsten börjar kl 09:30. Den som inte vill vandra kommer direkt till Åsa. Medtag egen kaffekorg och något att sitta på.

Vid regn firas gudstjänst i församlingshemmet!

Handelsträdgården är öppen alla dagar! Vårens växter! Jord, fröer, perenner, sättpotatis, sättlök, träd, buskar, redskap och krukor. Öppet alla dagar! Vi följer FHM:s rekommendationer gällande handel

Öppettider i handelsträdgården, Mariefred: måndag–fredag 10 –18 lördag 10–16|söndag 11–16

Välkomna!

Ni hittar oss vid golfbanans parkering i Mariefred. www.smedjanstradgard.se Telefon: 0159 -101 09

Louise Hoffsten Strängnäs Blues Vill du vara med i ett musikprojekt där du lär dig spela munspel? Foto: Tom Holmlund

• Hämta ut ett munspel på kommunens bibliotek • Ta del av exklusiva videolektioner med Louise • Vi avslutar med en konsert där du är med Läs mer om hur du deltar på: www.strangnas.se/kulturhemma

www.strangnas.se/evenemang 16 GILLA STALLARHOLMEN


PORTRÄTTET

Djuren i våra liv En artikelserie om den stora betydelsen som djuren har för vårt välmående. Först ut är Kukkamariias katt Luna.

ISAK FARIS Luna – min räddare under corona Glada tassen, Bygul, Pälsängel. Jag är rädd för att min katt Luna har så många namn att en egen uppsats kunde skrivas om bara det. Men det är väl så det är, att kärt barn har många namn och att vi benämner den vi älskar med all vår kreativitet och in­ nerliga fantasi? Jag är väldigt mån om att min katt Luna ska ha det bra, att hon ska leva ett bra liv och trivas i familjen. Samtidigt kan jag inte komma ifrån att det faktiskt är hon som tillfört våra liv så enormt mycket, bara genom att finnas till med sin härliga personlighet. Luna älskar att leka apport och det är otaliga timmar vi slängt ett rött gammalt handledsskydd in i olika rum i huset. Luna apporterar med svansen högt i skyn och med rappa små tassar, därav smeknamnet Glada tassen förresten. Ibland misstänker jag att hon med flit ser till att matte får massor av motion genom att hon kommer och hämtar mig otaliga gånger per dag och får mig att gå av och an i huset och slänga handledsskyddet åt henne. Luna är i övrigt noga med att prata med oss t ex om vi varit borta från hemmet en stund. Då

låter hon oss veta att hon både saknat oss och undrar hur vi kunde vara så tokiga att vi lämnade henne. Jag skulle till och med kunna gå så långt som att kalla Luna för min musa, för i min nästa bok har hon inspirerat mig till att skriva med en katt i berättelsen, Bygul. Det kanske låter lite melodra­ matiskt och där kan väl min barndomskänslighet fortfarande spela in, men jag brukar säga att Luna har räddat mitt liv. Hon kom in i vår familj under coronapandemin, och hon har genom att sova på mig både på dagar och nätter varit en ständig följeslagare som med både sina små jamanden och sitt spinnande visar att vi hör ihop och det skänker mig tröst. På många sätt gör hon skäl för ett av sina smeknamn, Pälsängel, för det känns som hennes närvaro är som ett mjukt fluffigt moln av värme och välsignelse. Namn: Luna Ålder: Precis fyllda 1 år Gillar: Att leka Gillar inte: Plötsliga ljud Det visste du inte om mig: Älskar att lukta på blommor TEXT & FOTO: KUKKAMARIIA VALTOLA SJÖBERG

TEXT: KUKKAMARIIA VALTOLA SJÖBERG

Isak Faris flyttade till Stallarholmen för ett år sen och jobbar som IT-konsult. Den digitala världen kombineras med passionen för utomhusliv, vandring och inte minst odling. Vad har du för bakgrund? – Innan familjen flyttade till Stallarholmen bodde vi i Huddinge i ungefär 10 år med några svängar utomlands. Jag och min dåvarande fru hade tänkt att vi kunde bo utomlands och då vi hade fått vårt andra barn och jag var föräldraledig så tänkte vi att vi kunde dra iväg. Det blev Indien. Hur upplevde du Indien som land? – Det är ett kontrastrikt land där det finns superrikedom och modernitet men samtidigt extrem fattigdom där man fortfarande i vissa delar plöjer med häst. När vi kom dit kände jag en déjà vu-aktig känsla och jag förstod inte varför. Det kändes som jag hade varit där förut. Det var konstigt! Delar av tiden jobbade vi på ett barnhem på en avdelning för aidsoch hivpositiva barn. Att få umgås med nunnorna som var så lugna trots att de mötte många som var i en svår situation var en ögonöppnare. Det var en positiv erfarenhet, för det var en väldigt trygg miljö där barnen fick utbildning, och stöttning. Du håller på med odling, vad är det du odlar? – Jag flyttade ut till Stallarholmen för ett år sedan, till en större tomt, och nu håller jag på att anlägga och se vad som fungerar här ute. Jag har fokus på fleråriga växter och grönsaker. När man börjar har man miljoner idéer så nu provar jag olika växter och tekniker. Syftet är att vi ska få bär och frukt, nötter och grönsaker till hushållet. – Men en av tankarna är också att de i Stallarholmen som inte kan eller vågar börja odla kan komma hit och få inspiration eller testa att odla olika saker här på en plätt hos mig. Hur kom det sig att du blev intresserad av odling? – Jag har alltid varit intresserad av det, ända sedan jag var barn. Vilka tre tips på odling skulle du ge andra? – Det är bara att börja! – Tänk på dina egna förutsättningar och sätt ribban där du befinner dig. – Du behöver inte göra det perfekt, kör bara. GILLA STALLARHOLMEN 17


Säljstart i maj

Flytta in i en lite härligare vardag I maj säljstartar vi Brf Sundby Allé i Stallarholmen. Här planerar vi för rad- och parhus om 120 respektive 137 kvadratmetrar. Det blir ljusa och välplanerade bostäder där hela familjen kan trivas! obos.se/sundby-alle

Komplett leverantör av reservdelar inom jordbruk, trädgård och entreprenad

Låt oss se till att dina trädgårdsmaskiner håller i många år. Vi utför service och beställer reservdelar. Med många leverantörer i ryggen kan vi lösa det mesta.

Din lokala leverantör både när det gäller trädgård & fritid och jordbruk & entreprenad. LADDA INFÖR MÖRKER OCH HÖSTRUSK

• Se över belysningen på maskiner och fordon. Vi har reservdelar och lampor • Vi säljer batterier, batteriladdare, snökedjor, underhållssatser m  m • Vi ser till att du får rätt: batteri, startmotor, generator, remmar, filter m m • Vi tar fram reservdelar, tillbehör & slitdelar till alla typer av maskiner till de flesta märkena på mark­ naden Det här var bara ett axplock: gå in på hemsidan för mer info!

MÖT DEN NYA TRÄDGÅRDSSÄSONGEN! Gräsklipparservice, 995 kr inkl hämtning och lämning (gäller gågräsklippare) Slipa knivarna till gräsklipparen och häcksaxen Olja till gräsklipparen, motorsågen m.m. Luftfilter till gräsklipparen, kedjor till motorsågen m.m.

ÖPPET VARDAGAR 9.00–14.00

www.zetterstromsmotor.se E­post: info@zetterstromsmotor.se Tel: 073­333 96 79 Butik och verkstad: Eknäs 22, Selaön, Stallarholmen 18 GILLA STALLARHOLMEN

ion Reparat ice v r e s h oc der e p av mo


Travar med barnkläder packas upp och hängs i butiken i Gula Industrihuset. I bakgrunden Nea Granberg Sönnert. FOTO: STEFAN SEIDEL.

Röda Korset startar secondhand för barnsaker I mitten av maj startar Röda Korset en mindre butik för be­ gagnade barnkläder och leksaker i Gula Industrihuset. Butiken kommer kallas för Mini­kupan och vara en filial till Kupan i Mariefred.   – Det finns ett överskott av barnsaker i våra butiker i Mariefred och Strängnäs. Det är fina grejer, titta bara på det här plagget, prislappen sitter kvar, säger Kia Saxelin.   Hon är en av de drivande bakom Röda Korsets nya satsning i Stallarholmen. När vi besöker den lilla butiken i Gula Industrihuset håller hon på för fullt med förberedelserna tillsammans med ytterligare en trio damer: Inger Larsson, Isabella Tjellander och Nea Granberg Sönnert. Alla är vaccinerade så det känns okej att teamarbeta som de gör.   Här i Minikupan ska man kunna handla framförallt barnkläder och leksaker. Helgen kring Kristi Him är tanken att butiken ska slå upp portarna, och målet är att ha öppet tvåtre dagar i veckan.   – Vi försöker att anpassa oss till de öppettider som finns i butikerna omkring oss, så det blir förmodligen fredag och lördag eftermiddag, kanske även söndag, säger Inger Larsson.

Personal sökes Den tuffa utmaningen nu är att hitta personal. Det är mycket jobb och det handlar inte bara om att sälja. Saker ska sorteras, tvättas, prismärkas och exponeras.

Kia Saxelin från Röda Korset med ett par av barnplaggen som kommer att säljas i butiken. FOTO: STEFAN SEIDEL.

– Drömmen är att ha en lista med uppåt 20 namn som man kan alternera mellan. Vi måste alltid ha två personer i butiken, man kan inte stå ensam, säger Kia.   Röda Korset har hyrt lokalen fram till sista augusti, med option om förlängning om butiken funkar bra. Alla är medvetna om att det är tuffa tider för en butiksstart, inte minst med tanke på hur begränsade ytorna är. Men det kanske går att komplettera med försäljning utomhus, resonerar kvartetten.   – Min vision är att jag ska stå där och sammanfatta dagskassan och se att det var dubbelt upp mot vad jag trodde. Att visa att det går att driva butik här, säger Kia Saxelin.

Med Christers egna ord: Jag är plåtslagare till yrket, har lantbruket som bisyssla och smide som hobby. Här i smidestagen. FOTO: LILLAN GUSTAVSSON.

Forsbäcks plåtslageri fyller femti Hans företag halvsekeljubilerar och själv har han just fyllt 74 år.   – Så länge man orkar är det bara att köra, säger Christer Forsbäck. Visserligen var farfarsfar storsmed och förfäderna valloner. Men det hela började med en stor Cheva som svängde in på uppväxtgården i Blacksta i Sörmland när Christer var runt de tio. Storebrorsan Gunnar jobbade på sågen och ägaren till den vräkiga bilen frågade hur mycket han tjänade där. ”Två och femtio i timmen” blev svaret. ”Om du börjar som ventilationsplåtslagare hos mig kan du tjäna tolv och femtio” sa mannen med chevan.   Det här var i slutet av 1950-talet och det var så det här med plåtslageri planterade sig hos Christer. Familjen flyttade till Odensicke gård på Selaön 1962, traktens plåtslagare Plåtjocke i Kolsundet gick i pension på 1960-talet.   – Det var ett stort sug efter plåtslagare i bygden, och 1971 så startade vi firma, berättar Christer.   Vi, det var bröderna Christer, Fredrik och Affe och företaget hette Bröderna Forsbäcks plåtslageri, som så småningom blev Christer Forsbäcks plåtslageri när bröderna gick skilda vägar. Resten är historia, som man säger.   Christers hantverksskicklighet kan nu beskådas runtom i Sörmland, Stockholm och Stallarholmen. Som den där kupan till herrgården i Södertälje.   – Vi slog ut en kopparkupa, tog mått på den, tillverkade en ny i verkstaden och när den lyftes på plats fick jag höra att den inte passade. Men jag tog ett tag med kofoten och pang, så föll den på plats, minns Christer.   Andra verk som han är stolt över: en ”riktigt jädra fin” kotte i koppar längst upp på ett dass i Herresta. Skylten utanför församlingshemmet. Plåtarbeten på Ytterselö och Överselö kyrka.   – Jag har plockat isär och riktat om den halvmeterstora kulan på spiran på kyrkan i Överselö, och i kulan ligger en glasflaska med ett brev som mina barn och jag har skrivit, berättar Christer.   Du är 74 nu, hur länge ska du hålla på Christer?   – Vad skulle jag göra istället? Sitta i fönstret, titta på fåglar och ta en pilsner? Det här handlar ju mycket om den sociala biten och att jag tycker om att träffa nya människor. Så länge jag orkar kör jag på! STEFAN SEIDEL

STEFAN SEIDEL GILLA STALLARHOLMEN 19


BYGGA BO

Boka ett kostnadsfritt hembesök idag! Säljer och reparerar värmepumpar.

SÖDERMANLANDS TRÄDGÅRDAR AB

Byggnadsplåtslageri Ventilation Takmålning Konstsmide Odensicke Gård, 645 97 Stallarholmen Tel: 0152-420070-811 00 Mobil: 070-811 42 03 42 03 info@christerforsback.com www.christerforsback.com

Din lokala trädgårdsmästare ARBORIST • TRÄDBESKÄRNING • SKÖTSEL TRÄDFÄLLNING • RÅDGIVNING ANLÄGGNING M.M. Micke Lagerman | 070-954 91 51

www.lagermanskyl.se

www.sodermanlandstradgardar.se info@sotra.se • 076-317 15 56 • Följ oss på fb och insta!

VI UTFÖR SKOGSGALLRING!

Det blir jättebra! BADKAR & BADRUMSINREDNING www.langenfeld.se

Andreas 070-344 05 35 andreas@johnemark.se

www.johnemark.se

RING 070-586 02 16, 0159-200 01 FREDRIK KLINGSPOR Hista säteri fredrik@hista.se

Allt inom måleri • NYPRODUKTION • FÖNSTER • RENOVERING RÄTT TID, RÄTT PRIS, RÄTT UTFÖRT!

ROTAVDRAG

Ring: 070-361 88 45 Ombyggnationer Tillbyggnationer Nybyggnationer

Kristian Åmark 070-661 66 86 amarkbyggare@live.se

20 GILLA STALLARHOLMEN

Fönster Tapetsering Allt inom måleri Rotavdrag

BERG & STEN­ SPRÄCKNING

ristamaleri@gmail.com


BYGGA BO

Allt inom glas • glasräcken • inglasning • avskärmningsglas • garageportar • fönster • dörrar

ERIK MOBERG 073-932 40 86 SERVICE – TILLBYGGNAD – NYBYGGNAD SERVICE OCH REPARATION AV MASKINER. FÖRSÄLJNING AV KUBOTA-TRAKTORER

Trem Glas & Bygg AB Strängnäsvägen 24, Stallarholmen • 070-466 91 99 tomas@tremglasochbygg.se • www.tremglasochbygg.se

Nybyggnation Tillbyggnation Sedan 1995

• Lantbruk • Entreprenad • Skogsbruk • Grönytor • Även AC-service på alla slags fordon Brovägen 32, 645 62 Stallarholmen Anders Kjäll 070-344 40 35 maskintjanst@sverige.nu

070-338 30 89 www.wretstrombygg.se

Stallarholmen

LÅT ELPROFFSEN GÖRA JOBBET Thomas Vi fixar elinstallationer, data och service till både företag och privatpersoner, snabbt och säkert. Fråga oss om Grön Teknik och laddstolpe till elbil. Gustaf 070 642 82 62 info@eljonsson.se www.eljonsson.se

GILLA STALLARHOLMEN 21


DET HÄNDER I MAJ

FOTO: PIXABAY

BÅGSKYTTETÄVLING De stora skytteeventen har av naturliga skäl varit pausade under en tid, men lördag 8 maj bjuder Stallarholmens bågskytteklubb in till en tävling vid fältbanan intill Mariefredsvägen. Den tidigare klassikern Stallarholmsfälten ersätts av en coronaanpassad Pay & Playdag. Det är 24 mål som ska prickas och starttiden är utspridd mellan 8.00 och 14.00. Mer info hittas på bågskytteklubbens hemsida www.stallarholmensbk.se

VÅRDOPP Det är ett lika säkert vårtecken som den första tussilagon och lövsprickningen. Vi talar om båtklubbens sjösättning vid Strandvägen öster om bron. Start lördag 8 maj kl 8.00.

LANDSBYGDSPROJEKT Driver du ett mindre nystartat företag, med max fem år på nacken? Vill du vidga din kompetens och öka din lönsamhet? Tisdag 11/5 startar Landsbygdsprojektet, med kostnadsfria föreläsningar, utbildningar och rådgivningar. Mer info på Stallarholmens hemsida www.stallarholmen.se

MAGISKA BACKSIPPOR   … … ni missar väl inte att spana in den överdådiga blomsterprakten på Åsa gravfält? Nu blommar de fridlysta backsipporna för fullt på de gamla kulturmarkerna. Njut också av den vackra blicken från åsen mot åkrarna nedanför. En magisk plats! FOTOORIENTERING Drömfabriken laddar nu med ännu en fotoorientering! Maj månads kartor finns på plats från 1 maj och hämtas i Gula Industrihuset (tidningsställ innanför ingång A). Traska runt i Stallarholmen, para ihop bild och kontroll, skicka in lösningen och var med i utlottningen av ett pris!

TESTA MUNSPEL Vad tror ni om följande: fiska upp ett gratis munspel på Mötesplats Stallarholmen (skicka först anmälan till: info@dromfabriken.net). Delta i tre videolektioner med blues­ikonen Louise Hoffsten. Var med på avslutningskonsert tillsammans med artisten den 22 maj. Projektet heter Strängnäs Blues, vänder sig till alla hugade mellan 10 och 100 år (fattar inte varför man alltid sätter 100 år som åldersgräns, snacka om åldersdiskriminering) och arrangeras av kulturförvaltningen.

TIPSPROMENAD Söndag 30 maj vankas det tipspromenad igen! Samverket arrangerar och startpunkten är Gula Industrihuset. Tid 13.00–15.00. Gissa och vinn!

STALLARHOLMENS NÄTVERK – MAJ

Tandläkare och infotavlor Informationstavlor Tycker du precis som vi att infor­ mationstavlan vid macken ser skräpig ut? Vi har varit i kontakt med kommunen som kommer ta fram både en ny karta och information om orten. Tack för det, Strängnäs kommun! Men det finns två informationstavlor till på orten, en vid infarten från Sträng­ näshållet och en vid Toresunds kyrka. Vad tycker ni att vi ska göra med dem? Kom gärna med tips eller förslag. För visst är de så att de flesta söker info via mobil eller dator? Eller? Tandläkarmottagning och Vårdcentral i Stallarholmen Orten växer och i samma takt ökar efterfrågan på vård och omsorg. Har vi verkligen ett utbud som ligger i paritet med det faktum att vi nu är över 3 800 invånare?

22 GILLA STALLARHOLMEN

Skulle det inte vara bra med en tandläkare och en vårdcentral till exempel, eller överlag den palett av vård och omsorg som står till buds på många andra orter? Nu har vi startat en arbetsgrupp med rubriken Vård & Omsorg. Alla idéer är välkomna, allt från att mot­verka ensamhet till själavårdande grupp­ samtal. Vill du vara med i arbets­ gruppen och arbeta för en god om­sorg på orten? Hör av dig till oss!

åkers slott, njut av utsikten vid Åsa gravfält, cykla på våra leder, lägg till vid gästhamnen och ät på värdshuset, besök ortens brygg­ hus eller gästa våra populära evenemang. Stallarholmen kan visa upp en fin blandning av upp­ levelser för alla smaker. Är du bara här för att koppla av erbjuder or­ ten ett par vackra badplatser, flera matställen, caféer och inte minst ett underbart läge med Mälaren inpå knuten.

Hemester i Stallarholmen Tillsammans kan vi locka fler be­sökare till Stallarholmen och våra vänorter: Mariefred, Åkers Styckebruk och Strängnäs. Passa på att tipsa de du känner om allt som finns och händer i Stallarhol­ men: Fika och handla i våra unika secondhand- och vintagebutiker i Gula Industrihuset, besök Mäls­

Cityplay – Handla lokalt och bli belönad Vill du få en gratis biobiljett efter din shoppingrunda eller få värde­ checkar från dina favoritbutiker? Då är Cityplay den perfekta appen för dig. Cityplay samlar kom­ munens alla aktiviteter och alla butikers, caféers och restaurang­ ers stämpelkort i en och samma

Handla lokalt, bli belönad. app. Ladda ner Cityplay-appen, bli medlem, registrera ditt betalkort. Sen är det bara att shoppa, fika, äta eller ta del av ortens alla nöjen som vanligt. Inom kort kommer belöningarna att börja trilla in. Fler och fler företag går med i Cityplay med attraktiva erbjudanden, och det kostar inget att vara med! Läs mer på www.cityplay.se eller ladda ner appen direkt. Tel: 0152-75 24 50 www.stallarholmen.se info@stallarholmen.info


Se även Stallarholmens hemsida: www.stallarholmen.se Följ även Stallarholmens Nätverks facebooksida: Vad händer i Stallarholmen

HUND­ HARMONI

Kontakta mig gärna för att få hjälp att nå era mål!

GÅRDS- OCH FASTIGHETSSKÖTSEL, ENKELT OCH JORDNÄRA!

• Privatträning och kurser i vardagslydnad • Mental aktivering • Personspår • Förebygga stress och problembeteenden • Inackordering i hemmamiljö • Kloklippning

Tak, fasader, trädgårdsskötsel, röjning, trädfällning m.m. Jag hjälper dig gärna!

ÅSA THOLANDER DIPLOMERAD HUNDINSTRUKTÖR 070-647 00 08 • asa.tholander@gmail.com

Everton Falk, 076-325 25 94 info@selaogk.se www.selaogk.se

VI LÖSER DET!

FÖR EN VÄLMÅENDE TRÄDGÅRD

Hos oss kan du hyra alla maskiner du behöver för ditt bygg- eller renoveringsprojekt.

RK

AN

Skötsel Beskärning Plantering Trädfällning Röjning

LARMVÄGEN 2 STRÄNGNÄS Tel 0152-158 80

P AM

Marian Voigt 072-943 23 34 info@tradgardsfogden.se www.tradgardsfogden.se

Vi gör din vardag enklare!

J

RODENSTOCK GLASÖGONGLAS Din garanti för högsta komfort och kvalitet - skräddarsytt för dig.

SOLGLAS PÅ KÖPET*

* Gäller t.o.m 2021-05-31 vid köp av glas i kategorin Excellence och Perfection. Gäller både progressiva och enstyrkeglas. Kan ej kombineras med andra erbjudanden. Hallins Optik | Tel 0152–175 65 Trädgårdsgatan 7, Strängnäs | hallinsoptik.se

Äpplen, vinbär, jordgubbar … Låt din trädgård bli din bästa fruktleverantör! Träden, buskarna och plantorna hittar du hos oss!

Swenordic Solution AB finns i Stallarholmen och erbjuder en stor bredd av tjänster med allt från städning och träd­ gårdsarbete till snöröjning och transport. Vi är ett stort team där alla har sina specialiteter. VÅRA TJÄNSTER:

Hemstädning • Trädgårdsarbete Flytthjälp • Transport Röjning av förråd & källare, garagerensning, kontorsstädning, stor­ städning, sanering efter brand, fönsterputs, trädfällning, häck­ beskärning, snöröjning, möbeltransporter, bud …

SWENORDIC SOLUTION AB STÄD, TRÄDGÅRD & TRANSPORT

Swenordic Solution AB • Krågesta, Stallarholmen info@swesolution.se • 070­766 78 71

En av Sörmlands mest välsorterade trädgårdsbutiker! Öppet tider vardagar 10–18, lör–sön, helg 10–16 Kilenlundavägen 8, Strängnäs | www.solbergablommor.se GILLA STALLARHOLMEN 23


Det här är inte ett bananskal. Det är 100 meter i en biogasbil. Allt material har ett värde, men bara om det blir rätt sorterat. Tack för att du sorterar allt ditt matavfall!

sevab.com/sortera