Gilla Stallarholmen - Nyår 2021

Page 1

JANUARI–FEBRUARI 2022

Babysång skapar skönt samspel

Körsång, bingo, träning… 8 BERÄTTELSER OM GEMENSKAP

”Sång och musik är suveräna redskap för barns språkutveckling och man kan börja sjunga för barnet redan i magen”

❆ FLAXANDE VÄNNER ❆ NY BLOMSTERAFFÄR ❆ CHEFREDAKTÖRSBYTE


INGÅNG

Välkommen Jenny! ÅRETS FÖRSTA NUMMER har

G på

LEVE VÅRA FÖRENINGAR!

Vad vore Stallarholmen utan sina föreningar? Fotboll, bingo, skytte, teater, dans, hantverk, festivaler, konserter, utställningar, sopplunch, yoga…här finns ett brett utbud för barn, unga, vuxna och seniorer. På sista uppslaget har vi listat ortens föreningar. Testa nåt nytt 2022 vetja!

gemenskap som tema. Jag är uppvuxen i Stallarholmen och när jag lämnade byn för Upp­ sala och senare Solna fanns det inte på kartan att återvän­ da. Sen var jag med i några re­ vyer på Vikingavallen och blev en del av den där oslagbara gemenskapen som uppstår när man gör en föreställning tillsammans. Kanske flytta till Stallarholmen ändå?

Jättepirrigt!

NU HAR JAG BOTT HÄR med

ta över rollen som chefredaktör för Gilla Stallarholmen. Jo det är sant, jag börjar i januari. Jätte­ pirrigt! Mitt första möte med Stallarholmen var omedelbar kärlek från min sida, så gissa om jag nyper mig i armen då och då. Att jag ska få lära känna bygden och er läsare genom tidningen, det känns helt fantas­ tiskt. Stort tack till Stallarholmens Nätverk som gett mig förtroendet.

TEMA GEMENSKAP Magasinet produceras av STALLARHOLMENS NÄTVERK ANSVARIG UTGIVARE: Jaakko Peltola, 0152-75 24 50 CHEFREDAKTÖR Stefan Seidel, 070-285 10 25 stefan@stallarholmen.info ANNONSERING Johan Ek, 073-502 82 50

HEJ! DET ÄR JAG SOM KOMMER

fa­ miljen i 13 år och jag har drivit ortens månadsmagasin i 17 år. Det har gett mig massor av energi och kunskap. Jag har fått lära mig om allt från hur man odlar i pallkrage till hur man förser landsbygden med fiber och jag har mött hundra­ tals människor med passion för allt från traktorer och vikingatid till barns trygghet och matlagning. Men det har också varit slitigt att hela tiden relatera till allt som händer i närområdet och dessutom är det lätt att fastna i samma hjulspår när man gjort en sak under lång tid.

GILLA STALLARHOLMEN

SJÄLV BOR JAG LÄNGRE VÄSTERUT i Sörmland, i Julita, där har jag mina rötter. Trivs vi med varandra kanske jag flyttar. Finns det plats för ett till tunnelväxthus och en halvblind katt? Jag förstår att det finns de som undrar vem jag är. Det kom­ mer finnas gott om tid att lära känna varandra, tänker jag. Nyfiket och lite trevande vandrar jag runt i Stallarholmen och studerar samtidigt kartan i mobilen. Pekfingret rör sig över skärmen. Än så länge är jag turisten, främlingen i byn. … Strängnäsvägen blir Brogatan... Mälarens vatten reflek­ terar solljuset och lyser upp hela nejden. Doften av mat och nybakat bröd letar sig in i mina näsborrar kring det Gula In­ dustrihuset ... Sundbyvägen går förbi idrottsplatsen och vidare ner till vattnet. Är det en strandpromenad jag ser där? ... Allt är nytt och spännande. Folk jag möter hälsar och ler. Kanske för att jag nog ser lite vilsen ut.

johan.ek@stallarholmen.info I REDAKTIONEN

Stefan Seidel chefredaktör Annsofi Ericsson Petrini layout Peter Anand Ullberg foto Johan Ek, annonssäljare Lotta Bergil skribent Joakim Hagsten skribent Kukkamariia Valtola Sjöberg skribent Marian Voigt skribent Barbara Kjellström stallarholmen.se UPPLAGA 2 700 ex FACEBOOK Gilla Stallarholmen HEMSIDA www.stallarholmen.se

JENNY HARRYSSON, NY CHEFREDAKTÖR FÖR GILLA STALLARHOLMEN

JENNY, NU VILL JAG

2 GILLA STALLARHOLMEN

EFTER ATT HA GJORT TIO ÅR I Stockholm

DISTRIBUTION Delas ut till alla hushåll i Stallarholmens kommundel. Finns även att hämta på ICA Skeppet, Läggesta station, kommunens bibliotek, turistbyråer och andra ställen i Stallarholmen, Strängnäs, Mariefred och Åker. NÄSTA NUMMER Kommer torsdag 24/2. Materialstopp onsdag 9/2. FRAMSIDESBILD: Babysång på församlingshemmet. Foto: Peter Ullberg. S

STEFAN SEIDEL, CHEFREDAKTÖR

mig att dra vidare och hitta nya utma­ ningar! Vi har sökt efter en ny chefredaktör och gjort ett rik­ tigt kap i Jenny Harrysson (läs hennes krönika intill). Hon har en fin känsla för landsbygden och en massa mediaerfaren­ het.

N VA

ENMÄRK

TRYCK Östertälje tryckeri Trycksak

E

T

önska dig ett varmt lycka till! Det känns så bra att lämna över Gilla Stallarholmens stafettpinne till dig! Alla ni andra, ha en rejält fin start på 2022!

och nästan lika många år på Hong Kong-ön återförenades jag med Sörmland för fyra år sedan och gjorde det till mitt arbetsfält som frilansande skribent och fotograf med yogaverksamhet. Landsbygden var mitt första val. Jag tycker om att stå stadigt i myllan. Det ger mig kraft och mod att hela tiden utvecklas och skapa nytt tillsammans med andra. För mig, som jobbar med berättelser, kan orden och bil­ derna liknas vid lera som formas för att försöka skildra verklig­ heten. Jag tror på berättelsens inneboende kraft att sprida kun­ skap och dela erfarenheter, inspirera och peppa. Den spelar roll! Som tur är kommer jag ha en helt fenomenal redaktion av erfarna medarbetare på Gilla - dem känner ni ju redan! Vi ska fortsätta vara det snyggaste superlokala magasinet och jag ser fram emot att utvecklas tillsammans med redaktionen, er lä­ sare, och våra annonsörer. Det är med spänd förväntan jag välkomnar 2022. Vi ses!

SÅ, NU ÄR DET DAGS för


HELA DENNA SIDA ÄR EN ANNONS FRÅN SEVAB

Undvik stopp i avloppet Så här tar du hand om matfettet Alla tänker inte på att matfett som hälls ut i avloppet stelnar efter ett tag. Men det gör det, och då kan det lätt bli tråkiga stopp som kostar onödiga pengar och riskerar att orsaka vattenskador.

En vanlig orsak till stopp och översvämning Fett från matlagning och fritering är ofta anledningen till att det blir stopp i ledningarna. Därför ska det aldrig hällas ut i vare sig vasken eller toaletten. Det är bättre att samla upp det på olika sätt beroende på vilken typ av fett, och vilken mängd fett det handlar om. Här tipsar vi om hur du kan göra.

Skrapa ur alla kladdiga rester i matavfallspåsen Potatis- och rödbetssallad och olika typer av kalla röror eller såser innehåller ofta gräddfil eller majonnäs som är väldigt fettrikt. Skrapa därför bort så mycket som möjligt direkt i påsen för matavfall innan du sköljer av din tallrik.

Torka ur använd stekpanna, bunke eller skål med hushållspapper Vid mindre mängder fett som stekflott, gräddrester eller kaksmet, torka först ur använd stekpanna eller bunke med lite hushållspapper innan du diskar dem. Torkpappret slänger du i matavfallspåsen eller i påsen för brännbart avfall.

Avsvalnat rinnande fett häller du enkelt i exempelvis en PET-flaska med hjälp av en tratt.

Låt lite större mängder fett stelna i en kopp i kylen eller bytta i frysen. Vid lite större mängd stekflott som när du steker fläsk kan du hälla över flottet i en kopp som får stå en stund i kylen. Vill du inte ha fettet stående i din kyl kan du samla det i frysen i exempelvis en liten plastburk eller hink med lock. När fettet stelnat är det lätt att antingen skrapa ur koppen eller knacka ur plastbyttan direkt i matavfallet.

Samla fettet med hjälp av en tratt Flytande avsvalnat fett som överbliven frityrolja, större mängder flott eller olja från olika inläggningar hälls i en PET-flaska eller tomt mjölkpaket med hjälp av en tratt. När flaskan är full sorteras flaska/ mjölkpaket med innehållande fett som matavfall. Flaskan/mjölkpaketet kommer att sorteras bort vid vår anläggning. OBS! att behållaren inte får vara av glas.

Lämna stora mängder fett till återvinningscentraler Friterar du ofta och vill bli av med uttjänad frityrolja kan du på samma sätt, med en tratt, samla fettet i en större behållare, exempelvis en plastdunk, och lämna in den på närmaste återvinningscentral.

Du får en miljötratt av oss Har du ingen tratt kan du få en av oss på SEVAB. Våra populära miljötrattar är anpassade för att skruvas på en PET-flaska och de har också lock som du kan stänga för att slippa dålig lukt från flaskan. Miljötratten finns att hämta på våra återvinningscentraler eller i vår kundmottagning. Vi delar ut en tratt per hushåll. Bostadsrättsföreningar som vill beställa trattar till sina boende är välkomna att höra av sig för information om hur det går till.

FETTET BLIR MILJÖVÄNLIG BIOGAS Fettet som sorterats som mat­ avfall blir tillsammans med övrigt matavfall så småningom till biogas och gödsel till åkrar.


NOTISER JOAKIM FUNDERAR

Tro på det nya året Återigen är det dags att vända blad på det gångna året. Jag brukar inte summera åren som går men kan väl konstatera att det varit ett bra år trots allt. Det blev som jag trodde, en mix av lagom glädje, lagom sorg. Några goda skratt, nya intressanta relationer och en krydda av oro som grädden på moset. Det blev som jag trodde och här fastnar ordet hos mig. Trodde, tro. Vad tror jag och vad tror jag om det nya året? Tro är ett starkt ord som känns så misstrott den gångna tiden. Det känns utslitet och så bortglömt av både mig och av många an­ dra. Vad vågar vi tro om det nya året? Vågar vi tro på varandra och på en bättre värld? Det kan vara svårt att våga men min egen längtan är för stark för att avstå. Vad är dessutom en människa utan sin tro? Därför vill jag föreslå att vi ska samlas kring våra kära och tända ett ljus för framtiden. Öppna våra hjärtan i stillhet, våga tro, på oss själva, på varandra och på det nya året.

Leksaker efterlyses! Tisdag 25 januari startar Öppet Café på Mötesplats Stallarholmen (ni hittar mer info i Drömfabrikens annons på sidan 23). Här vill vi bland annat kunna duka fram leksaker som barnen kan ha kul med när de besöker oss. Har ni leksaker ni vill skänka till Öppet café och mötesplatsen? Hör av er till oss! ARBETSGRUPPEN FÖR ÖPPET CAFÉ, INFO@DROMFABRIKEN.NET

Historiska Stallarholmen

Förföljelse och gemenskap

GOTT NYTT ÅR! JOAKIM HAGSTEN

Nätverket får ny verksamhetsledare

STEFAN SEIDEL

Det hade smugit in sig ett fel i den förra gästkrönikan som vi gärna vill rätta till. Där stod att det julshoppades för 80 miljoner i Sverige förra året. Miljoner? Nej, miljarder ska det förstås vara, så det så!

4 GILLA STALLARHOLMEN

Kan man finna gemenskap under förföljelse? Under åren 1880–1950 fanns i Stallar­ holmen en stark gemenskap inom baptiströrelsen. Baptis­ men är en protestantisk kristen riktning och baptismens historia i Sverige började 1848 då den första församlingen bildades. Under sin första tid utsattes baptisterna för svår förföl­ jelse från de svenska myndigheterna. Att samlas till egna gudstjänster var förbjudet och att leda sådana var straff­ bart. Rörelsens ledare blev bötfällda och fängslade. Bap­ tister förvägrades att gifta sig och deras barn betraktades som oäkta. När föräldrarna vägrade att låta döpa sina nyfödda barn med hänvisning till att de skulle få välja själva senare i livet, genomförde myndigheterna i flera fall tvångsdop. Baptismen och Godtemplarlogerna var nära lierade. Den första svenska logen, Logen nr 1 Klippan bildades 1879. Loger spreds sen över landet och Godtemplarloka­ ler byggdes. Här i trakten fanns en vid Furulid i Kumla mellangård i Toresund redan från 1897. På Klippan i Giresta bodde under kortare eller längre tid flera personer som var predikanter och som tillhörde Baptistkyrkan. Den mest kända var Samuel Dahlberg som vi tidigare skrivit om i denna spalt. Predikanterna kom från när och fjärran och hade alla odöpta barn vilket an­ tecknades noggrant i husförhörslängder och församlings­ böcker. På 1960-talet slogs församlingarna i Stallarholmen ihop på grund av dramatiskt sjunkande medlemsantal och den gemenskapen som tidigare funnits försvann så små­ ningom när baptistförsamlingarna inte längre fanns kvar på orten. Predikant Samuel Dahlberg i mitten, omgiven av vänner och släktingar.

Man blir lätt vimmelkantig när man summerar Barbara Kjellströms tid som verksamhetsledare för Stallarholmens Nätverk. På en dag i veckan har hon skött ortens hemsida, deltagit i arbetet med Gilla, skapat utflyktspaket, sett till att orten fått nya infotavlor, bidragit starkt till att Nätver­ ket nu får ett fint verksamhetsstöd från kommu­ nen (i likhet med iMariefred och Mitt Strängnäs), Barbara Kjellström informerat stallarholmsbor om högt och lågt – slutar. listan kunde göras betydligt längre. Tack för ditt Marian Voigt stora engagemang Barbara! börjar. Från 1 januari tar nu Marian Voigt, som sitter i styrelsen för Nätverket, över rollen som verksamhetsledare på 20 procent.   – Jag vill bygga vidare på det fina arbetet Barbara har gjort och hitta nya vägar att lyfta orten och tillskapa fler resurser. Jag vill också jobba för en ännu bättre dialog mellan invånarna, kommunen och Nätverket, säger han.   Ni når Marian via telefon och mail: 0152-75 24 50 (kl 13–16), marian.voigt@stallarholmen.info

RÄTT SKA VARA RÄTT

Kukkamariia Valtola Sjöberg och Bertil Lindh gör varje månad olika nedslag i Stallarholmens historia.

KUKKAMARIIA VALTOLA SJÖBERG OCH BERTIL LINDH, HEMBYGDSFÖRENINGEN


NOTISER

Ungdomar – se hit! Ung i Strängnäs kommun ordnar aktiviteter för ungdomar 12–18 år runt om i kommunen. Alla aktiviteter publiceras på vår instagram @ungistrangnas, men även på Strängnäs kommuns evenemangskalender. I Stallarholmen har vi ordnat allt från LAN och tårtduell till Archery Game och fotboll. Håll koll på vår instagram för framtida aktiviteter och kom gärna med förslag på vad ni vill att vi ska göra! SANDRA WALLIN, UNG I STRÄNGNÄS KOMMUN, SANDRA.WALLIN@STRANGNAS.SE

NOMINERA LOKALA PRISTAGARE! Det var Khaldoun Zeneddin på Ohlssons hem­ bageri som blev Årets stallarholmsbo 2020, och Mälsåkers Framtid som blev Årets stallarholms­ förening. Vem tycker ni ska få dessa utmärkel­ ser för 2021?   Nu är det dags att nominera kandidater till Årets stallarholmsdessa två priser som delas ut under våren. Vem bo 2020, Khaldoun Zeneddin. tycker du gjort det där lilla extra för Stallarhol­ men under det gångna året? Gå in på Stallar­ holmens hemsida www.stallarholmen.se och berätta vem eller vilka du vill utse, och skriv en kort motivering. Vi behöver den senast 15/2 2022. Precis som tidigare år kommer Stallarholmens Nätverk att dela ut diplom, men vinnarna kommer dessutom få varsitt stipendium. BARBARA KJELLSTRÖM, STALLARHOLMENS NÄTVERK

Barbaras bok i lyssnartoppen Under våren blir det återigen LAN i Stallarholmen.

VERONICAS BOKTIPS

MIDNATTSBIBLIOTEKET AV MATT HAIG

När Nora bestämmer sig för att hon inte längre vill leva hamnar hon i midnattsbib­ lioteket. Midnattsbiblioteket är en form av plats mellan liv och död där Nora får möjligheten att ta reda på hur saker och ting hade blivit om hon tagit andra beslut längst vägen. Genom sina upplevelser kan Nora, med lite hjälp från en gammal vän, ta bort händelser som hon tidigare ångrat. Men innan tiden rinner ut måste hon hitta svaret på frågan om vilket som är det bästa sättet att få ett lyckligt liv. En varm, hoppfull och vacker bok om sorg, kärlek och att finna mening med livet. VERONICA HOLST WIBERG, STALLARHOLMENS BIBLIOTEK

Distriktan plussas Efter förra månadens Gilla fick vi ett mail från läsaren Stig Daun. Eftersom vi gillar att skapa goa vibbar i vår by vill vi gärna sprida innehållet vidare! ”Läste just Gilla Stallarholmen och noterade Marianne Wilantill min förtjusning att distriktssköterskan Ma- der, uppskattad rianne funderar på att knyta en läkare till sin distriktssköterverksamhet här. Under mina 15 år i Strängnäs ska kommun har jag inte stött på någon inom hennes bransch som kommit upp i hennes klass. Hon är kunnig, pålitlig och punktlig. En efterträdare till förre läkaren Svante vore kronan på verket. Behovet är ju uppenbart i vår växande kommundel!”

Nu har topplistan för årets mest utlånade böcker på biblioteken i Strängnäs kom­ mun 2021 kom­ mit. Högst upp i kategorin för den mest lyssnade e-boken ligger stallarholms­

bon Barbara Kjellströms roman ”Inte vilken håla som helst”. Rätt imponerande med tanken på att boken kom i juli! Årets mest utlånade bok är ”Där kräftorna sjunger” av Delia Owens. Grattis Barbara, grattis Delia och hurra för alla bibliotek som sprider läsglädje!

UPPSNAPPAT Jessica Gustafsson reder varje månad ut en fråga som dykt upp på någon av de lokala facebooksidorna.

Den där bron… Det har varit rätt trivsamt i byn om man ska titta på hur det ser ut på de olika Facebooksidorna. Men, några saker har ändå upp­ rört. Det har varit strömavbrott, problem med fibernätet och dovhjortar som fastnat i rep. Men så en kall adventslördag gick bron sönder igen!   Ja, jag vet, vi har redan av­ handlat bron, men vi bara mås­ te ta tag i det igen… Jag fick tag i Johan Rundgren, byggledare hos Trafikverket. Han berättade om vad som hade hänt den där lördagen.   – Jo, vi hade lagat bron och när det kom båttrafik släppte vi igenom den. Men bron kunde inte stängas och vi ringde efter Räddningstjänsten som stäng­ de bron. Personal ringdes in för att genomföra en felsökning. När vi öppnade bron nästa

Ett alternativ att överväga?

gång visade det sig att den stängdes väldigt långsamt, det tog hela 30 minuter att stänga den, säger han.   Han berättade att de hål­ ler på att felsöka bron och när vädret blir lite mildare kommer de att testöppna den för att se vad som inte fungerar. Reläet och andra elkomponenter är nu utbytta. Om något år kommer de även göra om beläggningen på bron.   Jag tror vi kan känna oss trygga med att Trafikverket inte lämnat bron åt sitt öde, utan att våra broproblem kommer få ett lyckligt slut, så småningom. JESSICA GUSTAFSSON GILLA STALLARHOLMEN 5


FÖRETAGARE PÅ HEMMAPLAN

HEMSERVICE

www.hembygd.se/stallarholmen

STORT TACK till er alla som på olika sätt varit delaktiga i hembygdsföreningens aktiviteter under året; vikingar, föreläsare, guider, ”fixare” och alla besökare!

GOTT NYTT ÅR! Styrelsen

www.hembygd.se/stallarholmen och även på www.stallarholmen.se

Kom och rid Islandshäst!

Turridning • Ridskola • Privatlektioner • Företagsevent Det finns lediga platser kvar på ridskolan till vårterminen! r L ä s m e vå r och om oss het på m verk sa st. se

islands

he

VILL DU JOBBA LOKALT MED HEMSTÄDNING?

Vi har en stor kundtillströmning och behöver fler härliga medarbetare till vårat team! Läs mer och ansök via selaohemservice.se/jobba-hos-oss

Selaö Hemservice AB Ytterselövägen 8, Stallarholmen Tel: 070–345 77 64

Edeby Gård | Johanna Elgholm Islandshästutbildning www.islandshest.se | 0152-454 46 | stallet@islandshest.se

SONJAS HÅRATELJÉ Frisör dam & herr

Öppet fre mån– G A R FA R E G R Ä N D • S TA L L A R H O L M E N

073-677 05 46

ÖSTAVÄGEN 9, 645 62 STALLARHOLMEN

www.pizzeriaberivan.se

PIZZERIA

✹ BERIVAN PIZZA • KEBAB • GRILL PASTA • SALLAD

TEL: 0152-434 30

OHLSSONS HEMBAGERI

ÖPPET: TIS–TOR 9–18, FRE 9–22, LÖR 9–20, SÖN 10 –17 Tel: 0152-71 08 19 076-206 97 79 Östavägen 9A Ohlssons AB

EN RIKTIGT BRA BILVERKSTAD NÄRA DIG! Vi servar och reparerar ALLA bilmärken! Vi är ackrediterade och får ”släcka” 2:or som du fått på Bilprovningen! BROVÄGEN 32, STALLARHOLMEN • TELEFON 0152-405 56 • www.biltjänst.nu

6 GILLA STALLARHOLMEN


FÖRETAGARE PÅ HEMMAPLAN

Vi tackar alla deltagare för en härlig hösttermin och önskar gamla och nya medlemmar välkomna till 2022. Redan vecka 2 kör vi igång vårterminen och slutar vecka 22. Det blir hela 80 pass om du är med på alla passen – alla ingår i avgiften!

TRÄNINGSSCHEMA ✷

Vårterminen 2022. Vecka 2–22 Gratis ”Prova på” under hela januari!

TID

PASS

LEDARE

Tisdag

18.30–19.30

StyrkeCore

Stef–Pia

Torsdag

20.00–21.00

Tabata

Tina–Malin

Lördag

09.00–10.00

StyrkePuls

Pia/Jonas– Stina/Nicklas

Söndag

17.30–18.30

Motionspass

Kersti–Stina

✷ ✷

DAG

Vi önskar alla ett gott slut &

Gott Nytt År!

✷ ✷

✷ ✷

ALLA PASS I STALLARHOLMENS SPORTHALL

" Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

VI LOVAR SVETT, PEPP OCH GEMENSKAP

Vuxna Senior (65+)/Ungdom (–20år) Per tillfälle

800 kr/termin 450 kr/termin 60 kr/pass

Använd ditt friskvårdsbidrag hos oss! Följ och gilla oss på IF Activerum eller se vår hemsida www.activerum.com för aktuell info

HEMSERVICE

• Svensk klassisk massage • Bindvävsmassage • Djupgående tekniker • Idrottsmassage • Kostrådgivning • Andningsinstruktör • Laser

Önskar er alla ett riktigt X Gott Nytt År! X

www.mälarsund.se DALKARLSVÄGEN 2, GAVELN STALLARHOLMEN

Tel: 070- 67 162 49 GILLA STALLARHOLMEN 7


Den livsviktiga gemenskapen SAMMANSTÄLLT AV: STEFAN SEIDEL ILLUSTRATIONER: ANNSOFI ERICSSON PETRINI

Behovet av gemenskap känner ingen ålder. Den där känslan av att tillhöra, att gilla och att vara gillad är helt grundläggande för var och en av oss.   Såhär vid randen av det nya året har vi gått ut och letat efter historier av gemenskap och samlat ihop åtta berättelser allt från den yngsta killen Isaac som gillar att vara med sina kompisar på förskolan till senioren Birgitta som uppskattar samvaron med vännerna på onsdagsbingon.   Ett gott nytt år med mycket värme, glädje och gemenskap önskar vi på Gilla Stallar­holmen!

”Det fikas och hant­verkas under avslappnade former” MOA DANIELSSON – VIKINGAFAMILJEN

”För nästan 20 år väcktes mitt vikingaintresse genom ett besök på vikingafestivalen i Stallarholmen. Jag köpte tyg, mönster, sydde kläder till hela familjen och for iväg på med­ eltidsveckan på Gotland. Men det skulle ta mer än tio år innan jag gick med i föreningen, jag bodde avigt till och var inte alls en stallarholmstjej, inte kände jag någon heller…   13 år senare… jag bor i Strängnäs och min bästa vän frågar om inte jag vill följa med på årets festival? Inte som besökare utan som boende i hennes tält. Eftersom jag inte kände nå­ gon så fick jag prova på det mesta och lärde känna varma, roliga och intressanta människor.   Nu kände jag vikingar och det fanns en mening med att åka på slöjdkvällarna som ordnades. Där utbyts kunskaper om hantverk, klädsömnad och historiska fynd, det fikas och hantverkas under avslappnade former. Våra medlemmar är öppna varma människor, många har blivit min förlängda familj. Det finns alltid tid för en kram, pratstund, råd och sällskap. När jag flyttade till Stallarholmen för två år sedan var det som att flytta hem. Hem till vikingafamiljen och hem till Stallarholmen.” Mer info: www.stallarholmensvikingar.se

”Det är skönt att i lugn och ro summera det man varit med om”

”När ledarna går runt och peppar gör man några armhävningar till”

BIRGITTA MALMSTRÖM – SENIORSAMVARO KRING BINGO

BENGT SJÖBERG – TILLSAMMANSTRÄNING

”Varannan onsdag ordnar PRO bingo på mötesplatsen och både jag och min man tycker om att spela bingo. Vi brukar gå dit nästan en timme innan det startar. Det känns bra att träffa folk och prata av sig. Det var tråkigt under pandemin när vi var tvungna att hålla oss hemma.   Själva spelet ger spänning, man hoppas alltid man ska få bingo, men i regel får man bara fyra i rad och sen sit­ ter man där och väntar. Men ibland händer det att man får bingo!   Det är kul att komma och spela och jag uppskattar sam­ varon vi har med våra kam­ rater. Det känns att man varit igång när man kommer hem men det är skönt att i lugn och ro summera det man varit med om. ” Mer info: www.pro.se/stallarholmen

8 GILLA STALLARHOLMEN

”Tidigare i mitt liv var träning­ en ett sätt att bygga muskler och det fanns en viss fåfänga inblandad. Nu med åldern (51) så handlar träningen om att skjuta upp ett oundvikligt åld­ rande och att hindra stelheten i muskler och leder att breda ut sig i kroppen!   Vi har ju ett stort tränings­ utbud på gångavstånd i byn och jag vill speciellt lyfta fram de pass som föreningen Activerum leder. Att träna i grupp till musik gör att man får en positiv känsla. Man orkar mycket mer än man tror - när ledarna går runt och peppar så gör man några armhävningar till som man inte trodde fanns där.   Att träffa Stallarholmsbor i den trevliga atmosfären gör att man lär känna nya personer. Som nyinflyttad är det ett sätt att känna igen ansikten på byn och på ICA. ” Mer info: www.activerum.com


”Vi sjunger, leker och klär ut oss till poliser” ISAAC TELLA WESTER – FÖRSKOLEKOMPISAR

”Jag älskar min förskola. I dec­ ember var jag sjuk och hemma några veckor, varje morgon frågade jag mamma och pappa om jag skulle åka till förskolan. Jag längtade dit. Jag ville leka med mina kompisar Frans och Nils, dom tycker jag om.   Det är jättekul på förskolan med alla barnen, vi går ut i sko­gen tillsammans, då är vi skogsknyttar. Vi sjunger, leker och vi brukar klä ut oss till  poli­ ser! Jag tycker också om att leka med min kompis Elmar, han har brandbilar som vi släcker bränder med. Ibland kommer mina kusiner och hälsar på då brukar vi alla leka hemma hos mormor och mor­ far. Kompisar är kul, då är jag glad!”

”Det kan komma nån och ringa på dörren och säga att det är dags att fika” OLLE BERG – VÄRME PÅ BRANDSTATIONEN

”I april förra året flyttade jag och min sambo in i en av lägenhet­erna i gamla brand­ stationen vid Dalkarlsvägen. Vi är 15 personer som bor här och här är det en otroligt härlig gemenskap. Vi har en jättefin lokal i källaren som vi har inrett med teve, darttavla, motionscykel, snickarverkstad, kaffekokare och annat, och där träffas vi och spelar dart, fikar och ordnar festligheter vid olika högtider.   Vi bodde tidigare i villa utan­ för Kungälv och där var det aldrig nån som stannade till. Nu kan det komma nån och ringa på dörren och säga ’nu är det dags att fika’ och då samlas vi och har en fin stund tillsammans.”

”Man får så mycket gemensamt via sporten” OSKAR EKHOLM – INNEBANDYGÄNGET

”Jag är med i Strängnäs Innebandyklubb och där tränar jag med vårt lag tre gånger i veckan och spelar en eller två matcher varje helg. De senaste åren har jag lärt känna människor från alla möjliga stäl­ len, vilket har varit kul. Jag har gått i skola i Stallarholmen, går nu på högstadiet i Mariefred, och nu är vi 25-30 personer från hela kommunen som spelar innebandy tillsammans.   Det är klart att vi kan bli lite småirriterade på varandra om nån klantar sig, men det sabbar ju inte lagkänslan på längre sikt. Det som börjar på planen stannar på planen. Många förstår inte varför man lägger ner så mycket tid på innebandyn, men det är verkli­ gen värt det, man får så mycket gemensamt via sporten! ” Mer info: www.laget.se/strangnasibk

”När vi sjunger till­sammans har yrkestitel eller ålder ingen relevans” MALIN BYGÅRD – KÖRSÅNG SOM FÖRENAR

”Mariakören är en fyrstämmig kör som träffas för att sjunga tillsammans på tisdag­ kvällar, under högtider och andra tillfällen i kyrkan.   Körsång är på många sätt en speciell gemenskap. När vi använder vår egen röst för att skapa musik med andra skulle det kunna vara sårbart. Missar du en ton, eller om rösten skär sig på de höga tonerna så hörs det och du riskerar göra bort dig. Kanske är det därför sammanhållningen i en kör ofta blir stark. Vi behöver vara tillåtande för varandras misstag och brister, om och om igen, och låta de andra lyssna när vi lär oss göra rätt.   När vi sjunger tillsammans har bakgrund, yrkestitel eller ålder ingen relevans. Jag upplever att jag nu, efter ett år som Stallarholmsbo och en termin i kören känner de andra med­ lemmarna väl. Det är dock många av dem som jag inte vet vad de jobbar med. Men det spelar ingen roll. Den enda som är viktigt är att vi bidrar med det vi är där för; att sjunga och att lyssna på varandra och att ha roligt. Det blir en speciell gemenskap där vi alla behövs precis lika mycket!” Mer info: www.svenskakyrkan.se/stallarholmen

”Vi är ett skönt gäng med en inkluderande gemenskap” ROGER ROHNSTRÖM – FREDAGSHÄNG PÅ OHLSSONS

”Vi är ett gäng som träffas för en gemensam afterwork på fredagar på Ohlssons Hemba­ geri. De flesta droppar in vid tresnåret och det brukar bli allt mellan 15 och 25 personer, mest gubbar i 50-60-årsål­ dern, men också några yngre förmågor och några tjejer.   Vi sitter och vardagssnackar och några är duktiga på att berätta gamla historier, som

ibland är så otroliga att man inte kan fatta att de är sanna. Det brukar bli en hel del skratt, det är ett skönt gäng med en inkluderande gemenskap.   De flesta tar nån öl, kanske käkar lite och drar hem efter ett par timmar. Det här är inget som är arrangerat utan det är helt spontant, man kan alltid gå dit vid tre och veta att det sitter folk där.” GILLA STALLARHOLMEN 9


Vet du vad din bostad är värd? Det gör vi. Med vår tjänst Bostadsvärdet kan du enkelt följa prisutvecklingen – månad för månad. Ta reda på ditt bostadsvärde redan idag! Boka värdering på svenskfast.se/bostadsvardet

ELISABET JACOBSEN Franchisetagare, Reg. Fastighetsmäklare 070 285 26 03

ANNLENA STENING Reg. Fastighetsmäklare 070 091 92 24

TOMAS ENGSTRÖM Reg. Fastighetsmäklare 072 530 93 13

LINDA SKÖLD Reg. Fastighetsmäklare 072 066 15 78

THOMAS ÖSTHOLM MADELENE MALMQUIST Reg. Fastighetsmäklare Assistent 070 530 92 10 073 424 85 29

MARIE MEDBERG Assistent 073 085 99 41

STRÄNGNÄS MARIEFRED | TRÄDGÅRDSGATAN 25 | TEL 0152 10460 | SVENSKFAST.SE/STRANGNAS

SUZUKI SWACE – FULLHYBRID TILL FANTASTISKT PRIS! : 0 0 9 . 9 5 2 CE UKI SWA Z U S A Y N FRÅN 0:IS 299.90 ORD. PR

OO:SPARA 40.0

ENDAST ETT FÅTAL BILAR!

VÄLKOMMEN IN PÅ EN PROVTUR! Plogstigen 2, Strängnäs, 0152-134 85. sbilforum.se Mån–tor 9 –18, fre 9 –17, lör 10–14, sön 11–14. Bränsleförbr. bl. körning WLTP: 4,5 l/100 km. CO2 103 g/km. 3 års nybilsgaranti, 3 års vagnskadegaranti, 3 års assistans och 12 års garanti mot genomrostning. 5 års / 10.000 mil hybridgaranti. Erbjudandet gäller vid köp av ny Swace i lager. Går ej att kombinera med andra rabatter eller erbjudanden. Bilen på bilden kan vara extrautrustad.

10 GILLA STALLARHOLMEN


Gula Industrihuset

www.gulaindustrihuset.se

VI FINNS I GULA INDUSTRIHUSET

0707 54 66 94 viktoria@loppberga.se Brogatan 21 Stallarholmen

INDUSTRIKÄNSLA

1

9/

12

ATELJÉ, BUTIK, KONTOR ELLER LAGER? Unika lokaler finnes i Gula Industrihuset. Från 2 kvm upp till 102 kvm. För mer information ring 070-867 30 03

T

G

ÄN ST

/ 30

Vi vaccinerar mot Covid-19 (tidsbokning). Vi gör även tester och utfärdar reseintyg.

Vaccinationer Kvällsöppet

Distriktssköterskan Drop-in öppet

Helgfria onsdagar

Mån, tis, ons & fre

Drop-in 17.00 - 19.00

08.30 - 10.00 & 13.00 - 14.00

073 092 00 53 • strangnasvaccin.se • distriktsskoterskan.com

!

OBS

S TA L L A R H O L M E N

Månadsträff den 20 januari kl 13.00

Hur jobbar kommunen för att vi äldre ska ha det bra. Biståndshandläggare, anhörigcentrum och frivilligcentralen kommer.

Årsmöte torsdag den 17 februari kl 14.00 Linda från Resekompaniet informerar om vårens resor och Christer guidar oss runt på föreningens Hemsida.

Anmälan till Kjell via sms 073-389 41 99 senast söndagen innan träff/möte. Covid-vaccinerad så klart! Kom med du också. Bli medlem i SPF • Kontakt: 0733-91 12 09 www.spfseniorerna.se/stallarholmen

RödaKorset i Stallarholmen och Mariefred VARMT TACK  till alla frivilliga och bidragsgivare som medverkat till vår verksamhet under det gångna året. Cirka 200 000 kr i insamlade medel har skickats in till Röda Korsets katastroffond samt 30 000 kr till Världens Barn. PS: Vår secondhandbutik i Gulan öppnar den 15/1. Öppet lör–sön 11–15. Staffan Andrén, ordförande 070-268 03 01

www.redcross.se

STALLARHOLMEN

Gula Industrihuset, Stallarholmen

ÖPPETTIDER VINTER:

Lunch endast måndag 11–14 Måndag–Fredag 16–19 Lördag–Söndag 12–19

Det blir jättebra!

Grymma grillkorvar, grillkött på nöt och gris samt bl a färsk- och lufttorkat chark!

Varmt Välkomna önskar Sao, Tina, Helen och Gunnar

Andreas 070-344 05 35 andreas@johnemark.se

0152-170 00

www.johnemark.se

ÖPPETTIDER: Fre 12-18, Lör 11-15

Etablerad 1992

Tel: 070-735 43 91

VI STÄDAR DITT HEM

FÖR EN VÄLMÅENDE TRÄDGÅRD

Nöjd kund är vår kvalitet! För en renare känsla!

Skötsel Beskärning Plantering Trädfällning Röjning

Lena med personal

Vi finns i Gula Industrihuset, Brogatan 21

070-652 81 64 • www.vips-lena.se • lena@ivehult.se

BADKAR & BADRUMSINREDNING www.langenfeld.se

Marian Voigt 072-943 23 34 info@tradgardsfogden.se www.tradgardsfogden.se GILLA STALLARHOLMEN 11


En stund av närhet och glädje. Felicia med sonen Noah.

Ines, Florence och Noah ligger bekvämt uppbullade på kuddar medan mamm

Samspel med de allra TEXT : LOTTA BERGIL FOTO: PETER ANAND ULLBERG

Det blir lite av en gullchock när vi slår oss ner på golvet bland mammor och deras minstingar. Det är dags för baby­sång i församlingshemmet. I Franciskuskapellet brukar atmosfären vara värdig, lite återhållen och liksom vuxen. Här hålls morgonandakter, här övar församlingens alla körer. Här tänds ett och annat ljus för människor man sak­ nar, oroar sig för eller tänker på och här får ofta tystnaden plats. Torsdagsmornarna är lite annorlunda. Klockan 10 är kapellets golv fullt av kud­ dar och gosedjur, och snart kommer hu­ vudpersonerna: ett gäng ljuvliga bebisar.

Alla i amningsåldern och därmed beroen­ de av sina mammor. Bebisarna är fjuniga i håret, och deras kinder är runda och sil­ kesmjuka. Nu ska det bli babysång. – Sång och musik är suveräna redskap för barns språkutveckling, säger Ulla Wester, organist och körledare i Stallar­ holmens församling. Man kan börja sjunga för barnet redan i magen och när det kommer ut minns det melodier och rytmer, och förstås föräldrarnas röster.

Hanna med dottern Florence är två av deltagarna på babysången.

Flera sinnen Det finns lite forskning om det här. Eller rätt mycket faktiskt. Att sjunga istället för att prata det man gör stimulerar flera sin­ nen samtidigt. Vem har inte sjungit ”Hu­ vud, axlar, knä och tå” i barndomen med allt vildare tempo i rörelserna? Barnsånger är fulla av gester som hjälper oss att min­ nas textrader. Musiken är helt oslagbar som nav för kom­munikation och gemenskap. Vi sjun­ ger vackrare än nånsin med tjugo­tusen okända människor när vi är på konsert med Håkan Hellström eller Bruce Spring­ steen. Vi associerar till samma textrad runt matbordet, börjar sjunga samtidigt och får omedelbar ögonkontakt. Vi vågar släppa fram tårarna när morfars älsk­ lingslåt spelas på begravningen.

12 GILLA STALLARHOLMEN

Församlingshemmet i vinterskrud. Kyligt ute, fullt av värme inne.

Hejsång Så långt den teoretiska bakgrunden. Men rent praktiskt börjar det någonstans. Kanske i magen. Eller på babysången i församlingshemmet. – Välkomna. Vi tar väl hejsången! För­ samlingspedagog Anna Särnå och Ulla leder rundan med allas namn till melodi och ackord. Ulla leder sångerna från pia­ not, Anna visar rörelserna på en docka. Så följer en kavalkad av rörelsesånger. Denna femte träff kan alla mammor sjunga med i såväl Ärtorna rullar som Benpromenaden. – Ärtorna rullar, ärtorna rullar, då gör ni så här med benen! För barnen är det här bättre än Gröna Lund. De blir killade i magen, hissade upp i luften, smekta över kinden. Fullt fokus, ögonkontakt och söta sånger. När alla sjunger och gör rörelserna samtidigt blir det som en koreografi i rummet. Tit­ ta på är en exklusiv njutning, gullfaktorn är maximal.


En nyckel­ piga jag har i handen…

morna Anna, Hanna och Felicia leker ”tittut” med dem.

Ines har fullt fokus på mamma Anna.

minsta Ulla är en skicklig ledare, som radar upp den ena sången efter den andra. Hon går ner till en egen ledig docka ibland för att visa mammorna hur fingrarna ska springa från tårna upp till näsan. Efterhäng Efter en halvtimme bland kuddar och nal­ lar är man välkommen att stanna och ta en kopp kaffe inne i brasrummet. Några barn har blivit hungriga, andra somnar. Mammorna har ett forum att utbyta er­ farenheter, att skratta eller sucka tillsam­ mans. Hanna är på plats med sin dotter Flo­ rence. Hon har sjungit för sitt barn inne i magen. Bredvid sitter Louise som är här med Loa. Hon har lämnat storasyskonet på förskolan och njuter nu av att komma hit med minstingen.

Ulla framför babysångsgänget, fr vä: Felicia med Noah, Hanna med Florence, Sofie med Frans, Anna med Ines, Cecilia med Nils, Louise med Loa och Jonna med Alva.

– Det är så härligt att göra något med bara Loa, säger Louise. Ofta är ju stora­ syskon med överallt, och då blir allt på deras villkor. Men det här är Loas egen aktivitet. Kanske gör man inte detta bara för sitt barns språkliga utveckling. En annan mamma ger sin vinkel på att komma hit på torsdagsmornarna. – Det är också otroligt skönt att kom­ ma hemifrån och träffa andra. Att gå hemma under pandemin har ibland känts väldigt instängt och depressivt. Och det är ju verkligen inte bra för barnet heller! Stilla samtal Instämmande hummanden och nickningar far genom kaffeång­ orna runt bordet. Samtal pågår, men här sitter också tysta möd­ rar med sovande bebisar i fam­ nen. Alla har samma erfarenhe­ ter: obehaget när babyn skriker Mammorna fikar, barnen leker vidare.

på fel plats, utmattningen i att leva med sömnbrist, njut­ ningen att höra sitt barn rapa efter en lyckad matning. Och alla känner igen lugnet när babyn stillnar och dåsar Sååå skönt att ta igen bort i sorlet runt sig efter sången... ett bord. Och vi som har lite äldre barn, eller barnbarn, vi känner igen oss, vi minns. Konflikten mellan kärleken som är så stor att man vill spricka, och tröttheten och utanförskapet som kommer av babybubblan som man är instängd i. Man både vill och inte vill konservera de här värdefulla månaderna som aldrig kom­ mer åter. Att dela med likasinnade är en tröst. Men var så säker: de här bebisarna får ha sin mamma ifred ett litet tag till. Snart är amningen slut, och till fortsättnings­ gruppen kommer flera pappor. För den finns. Den börjar kl 11. GILLA STALLARHOLMEN 13


JANUARI - FEBRUARI Församlingshemmet måndagar (start 10/1) kl. 9.00–11.30, drop-in Öppna förskolan Eken

tisdagar (start 11/1) 10.00 Prat & Promenad 10.30-11.30 Seniorkör 19.00-20.30 Mariakör

torsdagar

10-10.00, 11-11.30 Babysång (start 20/1) 15.30-16.30 Barnkörer (start 13/1)

Gudstjänster 31 december, nyårsafton Överselö kyrka 16:00 Nyårsbön, Marina Balado

1 januari, nyårsdagen Franciskuskapellet 16.00 Mässa för fred, Marina Balado foto: marina balado

Snegla i backspegeln …jag menar inte att jag har det i min hand, men ett är säkert: jag glömmer det som ligger bakom mig och sträcker mig mot det som ligger framför mig och löper mot målet … Filipperbrevet 3:13-14 Ett nytt år ligger framför oss helt obrukat. För många fyllt av förväntan, för andra mer ovisst och kanske lite oroligt. Man kommer inte framåt genom att titta i backspegeln, men de som har körkort vet att man ibland behöver snegla bakåt för att ha lite koll. Nu när 2021 går mot sitt slut tittar jag, till skillnad från Paulus, i backspegeln. Ytterligare ett år med varierande grader av restriktioner och omställda verksamheter, en del oro men också mycket glädje. Ett år där vi mötte många barn och ungdomar i pilgrimskurser och på kollo. Det blev ännu ett år med en annorlunda konfirmation. Vi har pilgrimsvandrat, gått tipspromenader, pratat och promenerat. Varje torsdag under sommaren dracks kaffe i god gemenskap och vackra trädgårdstoner. Vi har firat gudstjänster, döpt , begravt och vigt, klippt gräs och skött gravar. Glädjen var stor när vi under hösten kunde ses för att sjunga i bl a körerna.

2 januari, söndagen efter nyår Franciskuskapellet 16.00 Mässa, Marina Balado

6 januari, trettondedag jul Överselö kyrka 16.00 Mässa, Marina Balado

9 januari, 1 eft. trett.dagen Överselö kyrka 16.00 Mässa, Marina Balado

Församlingens medarbetare och förtroendevalda har skrivit en församlingsinstruktion och möten har skett både digitalt och fysiskt, listan kan göras lång …

16 januari, 2 eft. trett.dagen

I skrivandets stund har nygamla restriktioner trätt i kraft igen och julfirandet känns återigen ovisst.

Överselö kyrka 16.00 Mässa, Marina Balado

Jag gör inte som Paulus i sitt brev, glömmer det som ligger bakom mig, utan försöker lära av det och känna tacksamhet för att mycket ändå gått att göra. Nu ser jag fram emot ett nytt år med nya utmaningar och möjligheter till att träffas och tillsammans djupna i tro och gemenskap. Vi hoppas kunna mötas i gudstjänster, helgmålsböner, afterwork för barnfamiljer, pilgrim för barn och vuxen, konserter, babysång, prat och promenad, och andra mötesplatser. Ta hand om dig, tvätta händerna, håll avstånd och håll ut! Vi närmar oss målet ett steg i taget. Tack för det här året, nu önskar jag dig ett välsignat nytt år. Marina, kyrkoherde

Överselö kyrka 16.00 Mässa, Anna Jarl

23 januari, 3 eft. trett.dagen

30 januari, 4 eft. trett.dagen Överselö kyrka 16.00 Mässa, Marina Balado

6 februari, kyndelsmässodagen Överselö kyrka 16.00 Mässa, Anna Jarl

12 februari (lördag) Ytterselö kyrka 16.00 Helgmålsbön

13 februari, septuagesima Överselö kyrka 16.00 Mässa, Marina Balado

20 februari, sexagesima Överselö kyrka 16.00 Mässa, Marina Balado

27 februari, fastlagssöndagen Överselö kyrka 16.00 Högmässa, Marina Balado


Välkommen till vårens verksamheter! BABYSÅNG För föräldrar med barn 0-17 månader. Redan före födseln lär sig barnet att känna igen musik och ljud. Barnen lever i musiken med kropp och alla sinnen. Babysången innehåller allt från lugn och närhet i en vaggsång, hisnande luftfärd i en busig dans, koncentrerad uppmärksamhet eller ”kill-i-magen” i en skojig ramsa.

Pilgrimskurs vecka 9-15

Två grupper fördelade på barn ca 0-9 mån och ca 10-17 mån. Information om grupp får du innan starten.

För dig som är född 2012-2014 och gillar äventyr!

Fem torsdagar fr o m 20 januari kl 10-10.30 och 11-11.30.

Med en stav i sin hand och ett par sköna skor ger sig pilgrimen ut på äventyr. Vi kommer att tillverka våra egna vandringsstavar, vara ute i naturen, laga mellis, träffa nya kompisar, leka, sjunga, lära oss pilgrimsböner och träffa några spännande personer från Bibeln.

Anmälan på församlingens hemsida. OBS! Max antal deltagare!

Tid: Tisdagar kl 15:00-17:00. Ledarna hämtar barnen på fritids/ skolgården på Stallarholmsskolan. Information kommer om var ni föräldrar ska hämta kl. 17:00.

KOM OCH SJUNG I KÖR!

Ledare: Ulla Wester, 0152-346 44 och Anna Särnå, 0152-346 45.

Att sjunga är kul och får dig att må bättre!

Datum: 1 mars, 8 mars, 15 mars, 22 mars, 29 mars, 5 april och 12 april.

1. Du blir gladare Förutom att det är roligt att sjunga så frisätts dessutom må-bra-hormonet dopamin och oxytocin som gör oss lugnare.

Ingen kostnad. Anmälan: Via hemsidan senast 13 februari eller ring Eva Sköld, tfn 0152-346 43. Endast 10 platser. Ledare: Anna Särnå, tfn 0152-346 45 och Eva Sköld, tfn 0152-346 43.

2. Mindre stress Både blodtrycket och vilopulsen tenderar att sjunka när du sjunger och speciellt när du sjunger i grupp.

HELGMÅLSBÖN Lördag 12 februari kl 16.00 Ytterselö kyrka (se separat annons)

3. Bättre andning När du sjunger lär du dig använda din magmuskulatur och det är samma muskler som du använder för att andas. En ökad medvetenhet kan räcka för att du ska få en lugnare och djupare andning.

BRYT EN TRADITION

SWISHA DIN GÅVA TILL 900 1223

:  /

Tillsammans kan vi stoppa tvångsäktenskap, könsstympning och våld mot flickor.

4. Du lär dig njuta av nuet Att sjunga kan göra att du får en starkare känsla av närvaro. Det gör det möjligt för dig att vara i nuet, något som vi ofta glömmer bort i den stressiga vardagen. Körerna träffas och övar i församlingshemmet följande tider: » Seniorkören (blandad vuxenkör) tisdagar kl 10.30-11.30. » Mariakören (blandad vuxenkör) tisdagar kl 19.00-20.30. » Barnkörer torsdagar kl 15:30-16.30. Körledare för körerna är Ulla Wester, tfn 0152-346 44 och Lotta Bergil (ej Seniorkören), tfn 0152-346 47.

svenskakyrkan.se/act Ansvarig utgivare: Marina Balado, kyrkoherde i Stallarholmens församling


Låt ditt nyårslöfte bli att banta fettet i ledningarna.

Vi önskar dig ett riktigt gott nytt år!

Matfett som hälls ut i vasken stelnar och gör att det blir stopp. Samla istället upp det med en tratt för återvinning. Vår smarta miljötratt finns att hämta på Kvitten eller Läggesta återvinningscentral. Vi delar ut en tratt per hushåll. Välkommen att hämta din tratt!

Trädgårdsgatan 13, Strängnäs 0152-235 40 | strangnas@handelsbanken.se

sevab.com/fettfritt

BOSTAD

Till sommaren är trygghets­ boendet i Stallarholmen inflyttningsklart! Det finns fortfarande några bostäder lediga. Reservera nu! De 40 hyreslägenheterna är anpassade för senio­ rer med hiss till andra våningen och balkonger/ uteplatser åt två håll. Utöver det som brukar ingå i ett hyreshus får de boende även tillgång till gästlägenhet, stora gemensamma ytor för aktiviteter. Var? Brogatan 20 (f d Coop) När? Inflyttning sommaren 2022. För vem? Minst en i hushållet måste ha fyllt 65 år.

16 GILLA STALLARHOLMEN

Intresserad? Skicka ett mail till info@jwbostad.se med följande info: – Namn – Personnummer (ej fyra sista siffor) – Önskan om egen odlingslåda (ja/ nej) – Kund hos hemtjänst, privat eller kommunal (ja/nej) – Önskemål om storlek (1:a, 2:a eller 3:a) – Andra synpunkter Obs! Intresseanmälan är ej bindande.

Hyreskostnader: 1 r o k 30 kvm – 5 244 kr 2 r o k 39 kvm – 6 422 kr 2 r o k 56 kvm – 7 706 kr 2 r o k 64 kvm – 8 319 kr 3 r o k 76 kvm – 9 539 kr Hyrorna inkluderar del i gemensam­ hetslokal och tillgång till gästlägen­ het. Mindre justeringar på hyran kan tillkomma beroende på faktisk storlek.

Vill du ha mer information? Gå in på webbsidan: www.boistrangnas.se Gå ner till rutan Nyproduktion och klicka på ”Läs mer”. Du kan också ringa till: 016­12 02 15

www.jwbostad.se


NYÖPPNAD BLOMSTERHANDEL

”Jag fick ett fint mottagande under premiär­helgen” Cecilia Löf med en av sina favvosysslor, att skapa granna buketter.

Det är något häftigt med män­ niskor som kliver ut ur sin trygg­hetszon och satsar på det som känns viktigt i hjärtat. Hela den här blomstervärlden med snittblommor, krukväxter och att skapa vackra buketter har länge varit ett starkt intresse hos Cecilia. – När jag gick i högstadiet satt jag hemma i garaget och gjorde arrangemang av torka­ de ax och eterneller och sålde till grannar och släktingar. Jag

V

Y

Y

T

Y

T

T

T

Etablerad 1992

Vi firar 30-årsjubileum 2022! www.johnemark.se

Andreas 070-344 05 35 • andreas@johnemark.se

T

H

YY

T

T

H

T Y

T

T

Y

T

V

T

H

Y

Y

VH

VH

Y

Y

T

T

Y

T

V

T

Y

Y

T Y

H

Y Y

ÖPPET TOR–FRE 11–18, LÖR 11–15 GULA INDUSTRIHUSET

T

T

T

T

VH

Y

Y

Y

Y

V

T

Y

T

VH

Cessis Blomtjänst

T

T

T

H

Y Y

För halvannat år sen gick flytt­ lasset till Mariefred och bloms­ terintresset började vakna till liv igen. – Till en början hade jag inte någon tanke på att ha ett eget ställe, utan jag tog emot lite beställningar hemmavid och stod på torget och sålde kran­ sar och buketter, säger hon. Men så småningom började hon kika lite på ställen i Marie­ fred, men konstaterade snabbt

Premiärhelgen för ”Cessis Blomtjänst” ägde rum första advent. – Det blev ett väldigt bra mot­tagande, alla var jätte­ positiva. Det känns som att stallarholmsborna saknat en blomsterhandel och många uppskattade att de nu slipper ta bilen till Strängnäs och Marie­fred, säger Cecilia. När vi kikar in i butiken möts vi av en mix av snittblommor, krukväxter och blomsterar­ rangemang. – Det jag tycker är allra roli­ gast är att göra buketter och att få ägna mig åt själva skapandet. Det har funnits en efterfrågan på att abonnera på fredagsbu­ ketter, vi får se om det är något jag kan erbjuda framöver, säger hon.

Men i affären finns också en del inredning i form av ljussta­ kar, blomkrukor och present­ saker. – Tanken är att man ska kunna köpa den där lilla gåbort-grejen eller födelsedags­ presenten här hos mig, säger Cecilia. Hon har tills vidare öppet tre dagar i veckan, torsdag till lördag. Jobbet som redovis­ ningskonsult behåller hon på halvtid men den långsiktiga planen är att fasa ut den delen och satsa helt och fullt på Ces­ sis Blomtjänst. – Drömmen är att jobba med detta på heltid. Kanske få in lite företagsbeställningar med buketter till foajéer och receptioner, och så småning­ om kunna ha butiken öppen alla dagar i veckan, säger hon.

T

Y

Mariefredsflytt

Fin premiär

Inredning

Y

Butiken erbjuder en mix av kruk­växter, snittblommor och blomsterarrangemang. Här en praktfull azalea.

praktiserade i en blomsteraffär i nian och gick sen floristgym­ nasiet i Norrköping, berättar hon. Efter det följde ett par år som florist i Småland innan livet förde henne in på helt an­ dra vägar. Flytta till Stockholm, bilda familj, jobba på förskola, gå ekonomiutbildning och job­ ba som redovisningskonsult.

att där redan fanns en handfull affärer där man kunde köpa blommor, medan Stallar­hol­ men saknade butik. Hon fick nys om en lokal i Gula Industri­ huset och sen gick allting väl­ digt snabbt. – Från den första kontakten till färdigt kontrakt tog det bara två veckor!

T

För tjugo år sen gick hon både floristgymnasium och jobbade inom yrket ett par år innan livet styrde åt ett annat håll. Nu satsar Cecilia Löf på sin passion och har just öppnat den alldeles egna blomsterhandeln ”Cessis Blomtjänst” i Gula Industrihuset.

Y

TEXT & FOTO: STEFAN SEIDEL

V

H

Y

T

Y

YY

T

YY

V

T

H

T

YY

T

T

V

T Y

H

V

T

GILLA GILLASTALLARHOLMEN STALLARHOLMEN 17


Z Z Z Nätverket summerar: 2021 Z Z

Z

Z

Z

Året inleddes med att Nätverket tog över ansvaret för tidningen Gilla Stallarholmen, fick en verksamhetsledare en dag i veckan och bildade åtta arbetsgrupper som bland annat:

U

Gott Nytt 2022 önskar Jaakko Peltola och övriga i styrelsen

GE TÄNDERNA EN BRA START 2022! MARIEFRED & ÅKERS STYCKEBRUK 0159-35 00 80

HELGMÅLSBÖN

Lördag 12 februari kl 16.00 Ytterselö kyrka Medverkan av Församlingens körer Lotta Bergil Ulla Wester Marina Balado

”Sjung o m kärlek”

.................. Passa på att boka trädbeskärning!

...........................

genomförde Give the lake a brake som städade Mälarens botten, var medarrangör till eventet Smaka på hela världen, ansvarade för flaggningen av Stallarholmsbron/ Östabadet i samarbete med föreningar och privatpersoner vid 18 tillfällen, fixade nya informationskartor och InfoPoints. Deltog på BRÅ-möten och hade möten med kommunen, skolan, polisen, felanmälde ett antal lyktstolpar och övergångsställen som åtgärdades och mycket mycket mer. Vill du också öka ortens attrak­ tions­­kraft? Hör av dig till info@stallar­holmen.info eller slå en signal på 0152–75 24 50.

...........................

Utsåg Khaldoun Eterno Zeneddin, Ohlssons Hembageri till Årets Stallarholmsbo 2020 och Föreningen Mälsåkers framtid till Årets Stallarholmsförening, ordnade två tipspromenader, fixade med hjälp av kommunen och Norrby Golf ett skidspår, startade en tillsammansodling genom Klimatgruppen, drev FBgruppen Odla i Stallarholmen, skötte ortens hemsida, chartrade ångbåtsfartyget S/S Ejdern så att eleverna i åk 6 fick en härlig UTspark, startade instagramkontot Vad händer i Stallarholmen, skötte FB-kontot med samma namn, skapade utflyktspaket med S/S Ejdern, Mälsåkers slott och sommarcafé, ordnade tårtkalas på Stallarholmsskolan och Stallarholmens SuperLOPPIS med över hundra loppisar, höll i tre välbesökta Stallarholmsfrukostar,

ZZ Z

BUTIKEN ÖPPNAR IGEN I MARS!

SÖDERMANLANDS TRÄDGÅRDAR AB Din lokala trädgårdsmästare ARBORIST • TRÄDBESKÄRNING • SKÖTSEL TRÄDFÄLLNING • RÅDGIVNING ANLÄGGNING M.M. www.sodermanlandstradgardar.se info@sotra.se • 076-317 15 56 • Följ oss på fb och insta! 18 GILLA STALLARHOLMEN

.................. Tackar för i år och önskar ett Gott Nytt År! www.smedjanstradgard.se


FOTO: KJELL ERICSSON

PORTRÄTTET

Berta, Gottfried & Pirjo

STEFAN SEIDEL

Djuren i våra liv En artikelserie om den stora betydelsen som djuren har för vårt välmående. Här presenteras några

flaxande vänner.

Det har sagts att fåglar be­tyder lycka. Att fåglar skulle föra med sig något magiskt glädjebudskap. Jag vet inte hur det är med den saken egentligen, men jag kan konstatera att när det flockas småfåglar runt fågelmaten vi satt upp här hemma så känner jag en sorts lycka i all enkelhet. Det känns fint att ge fåglarna lite kött på benen genom att mata dem och det är otroligt intressant att följa när de svär­ mar runt maten. Flax, flax med vingarna, landa på pinne eller boll, picka med näbben tills de får loss en gottebit. Flyga i väg en liten bit med jordnöten i näbben för att sen sitta och mumsa i sig som om det vore den smaskigaste choklad­kaka.   Ja, jag vet att jag humanise­ rar fågelvännerna nu, men jag har döpt dem till namn som signalerar frodighet: Berta, Gottfried och Pirjo. Finns det ens något mer bedårande än småfåglar med sina fluffiga runda magar på de i övrigt späda kropparna?   Berta, Gottfried och Pirjo litar på oss människor. De kommer och letar efter mat på samma plats gång på gång

och de använder fågelholkar­ na vi satt upp för att föda sina ungar.   En sak som gör ont i hjärtat på mig är när vår innekatt Luna på något sätt lyckas fånga en fågel… Inte så kul trots att det såklart är ett naturligt beteen­ de för en katt. En annan sak som oroar mig är att en fem­ tedel av världens fåglar är utrotningshotade. En stor del av hoten mot världens alla fåglar har att göra med vårt mänskliga beteende i form av industriellt jordbruk och skogsavverkning.   Därför är det väldigt viktigt att vi alla tar hand om våra Bertor, Gottfrieds och Pirjos. Ett sätt att göra det är att mata dem över vintern och det kan vi alla hjälpas åt med! Namn: Berta, Gottfried och Pirjo Ålder: Vi vet inte vår exakta ålder men det sägs att vi småfåglar kan leva i cirka 8 år och i undantags­­fall i över 10 år Gillar: Buskar och träd att sitta i Ogillar: Katter som lur­pas­sar vid fågelmaten KUKKAMARIIA VALTOLA SJÖBERG

Efter 17 år vid rodret med Gilla Stallarholmen lämnar nu Stefan Seidel det lokala månadsmagasinet. Här berättar han om hur tidningen kom till och om sina framtidstankar. Hur ser egentligen din koppling till Stallarholmen ut? – Jag är född och uppvuxen i Stallarholmen. Jag lämnade or­ ten när jag var 19 år för att plugga i Uppsala där jag studerade ämnen som konsthistoria och antikens kultur, arkeologi och historia. Sen flyttade jag till Stockholm där jag träffade min Lotta och 2008 bestämde vi oss för att flytta till Stallarholmen med våra två barn. Hur kom det sig att du började jobba som journalist? – Efter att ha pluggat och jobbat på arkeologiska utgräv­ ningar i Sverige och Grekland visste jag inte vad jag skulle satsa på. Jag spelade i ett rockband där det fanns en trummis som var frilansjournalist och han föreslog att jag också skulle testa det, och det var så jag kom in på skrivandet. Jag minns att jag kunde sitta en hel förmiddag med några korta textrader i bör­ jan, men jag gillade journalistiken och från dag ett kunde jag leva på det. Hur gick det till när du startade Gilla Stallarholmen? – Tidningsmakandet i Stallarholmen har en lång historia och bland annat fanns en tidning som hette Stallarholmsbladet som gjordes av en lokal tryckare som kallades Rit-Ove. Jag fick en fråga om att skriva texter till hans blad, och jag skrev bland annat historiska artiklar och porträtt. När han la ner sin tid­ ning bestämde jag mig i oktober 2004 för att dra igång maga­ sinet. Hur har de här åren på tidningen varit? – Det har varit energikrävande att hela tiden vara på alerten och relatera till allt som händer på hemmaplan, men samtidigt otroligt energigivande att vara med och utveckla Stallarhol­ men! Vad ska du göra framöver? – Jag fortsätter att jobba halvtid i Drömfabriken. Sen ska jag ge mig själv ett par månader att leta efter energi och mening, och bestämma vad jag ska göra resten av tiden. Det är ju ändå ett hålrum som ska fyllas efter 17 år med tidningen! KUKKAMARIIA VALTOLA SJÖBERG GILLA STALLARHOLMEN 19


BYGGA BO

VI LÖSER DET! Hos oss kan du hyra alla maskiner du behöver för ditt bygg- eller renoveringsprojekt.

LARMVÄGEN 2 STRÄNGNÄS Tel 0152-158 80

Vi hyr ut lokaler och lägenheter i Strängnäs, Stallarholmen och Mariefred 0152-25294

www.hfforvaltning.se

ERIK MOBERG 073-932 40 86 ELEKTRIKER BOSATT I STALLARHOLMEN Boka ett kostnadsfritt hembesök idag! Säljer och reparerar värmepumpar.

Byggnadsplåtslageri Ventilation Takmålning Konstsmide Odensicke Gård, 645 97 Stallarholmen Tel: 0152-420070-811 00 Mobil: 070-811 42 03 42 03 info@christerforsback.com www.christerforsback.com

Ombyggnationer Tillbyggnationer Nybyggnationer

Kristian Åmark 070-661 66 86 amarkbyggare@live.se

Allt inom måleri • NYPRODUKTION • FÖNSTER • RENOVERING VI HÄLSAR LOUISE VÄLKOMMEN I GÄNGET!

RÄTT TID, RÄTT PRIS, RÄTT UTFÖRT!

Ring: 070-361 88 45

Micke Lagerman | 070-954 91 51

www.lagermanskyl.se

VI UTFÖR SKOGSGALLRING!

Fönster Tapetsering Allt inom måleri Rotavdrag

RING 070-586 02 16, 0159-200 01 FREDRIK KLINGSPOR Hista säteri fredrik@hista.se

SERVICE OCH REPARATION AV MASKINER. FÖRSÄLJNING AV KUBOTA-TRAKTORER

ristamaleri@gmail.com

Nybyggnation Tillbyggnation Sedan 1995

• Lantbruk • Entreprenad • Skogsbruk • Grönytor • Även AC-service på alla slags fordon Brovägen 32, 645 62 Stallarholmen Anders Kjäll 070-344 40 35 maskintjanst@sverige.nu

20 GILLA STALLARHOLMEN

070-338 30 89 www.wretstrombygg.se

Stallarholmen


BYGGA BO

Vi gör din vardag enklare! VÅRA TJÄNSTER:

• Hemstädning & Fönsterputs • Bortförsling av skräp och körning till återvinningscentral • Trädgårdsarbete • Hyra av släp, lättsläp och skåpsläp • Flytthjälp & transport

Röjning av förråd & källare, garagerensning, kontorsstädning, storstädning, sanering efter brand, trädfällning, häckbeskärning, snöröjning, möbeltransporter, bud …

Swenordic Solution AB • Krågesta, Stallarholmen info@swesolution.se • 070-766 78 71

ar Vi hämt ar n och läm in vid d dörr!

RUSTA FÖR VINTERMÖRKRET!

• Arbetsbelysning Se över belysningen på maskiner och fordon. Vi har reservdelar och lampor. • Plogstål och redskapsfästen snökedjor, underhållssatser m  .m. • Vi ser till att du får rätt: batteri, startmotor, generator, remmar, filter m. m. • Även redskap som skopor, grävtänder m.m. KOMPLETT LEVERANTÖR AV RESERVDELAR INOM JORDBRUK, TRÄDGÅRD OCH ENTREPRENAD

www.zetterstromsmotor.se E-post: info@zetterstromsmotor.se Tel: 073-333 96 79 Butik och verkstad: Eknäs 22, Selaön, Stallarholmen

LÅT ELPROFFSEN GÖRA JOBBET Vi fixar elinstallationer, data och service till både företag och privatpersoner, snabbt och säkert. Fråga oss om Grön Teknik och laddstation till elbil.

070 642 82 62

info@eljonsson.se

www.eljonsson.se GILLA STALLARHOLMEN 21


Se även Stallarholmens hemsida: www.stallarholmen.se Följ även Stallarholmens Nätverks facebooksida: Vad händer i Stallarholmen

DET HÄNDER I JANUARI-FEBRUARI

Se så många föreningar vi har i Stallarholmen! Drömfabriken

SatsaFriskt

Kulturförening som ordnar kur­ ser i dans, musik, teater, bild mm, och evenemang som som­ marmarknad och vintagefestival. Driver Mötesplats Stallarholmen med lokaluthyrning. www.dromfabriken.net

Ordnar barngympa i sporthal­ len. www.satsafriskt.com

Föreningen Mälsåkers framtid Ansvarar för besöksservice och program på Mälsåkers slott. An­ ordnar utställningar, konserter, nationaldagsfirande m.m. www.malsaker.nu

Föreningsgården Vikingavallen Uthyrning av Vikingavallen. www.vikingavallen.com

Selaö-Toresunds Skytteförening Anordnar träning i luftgevärs­ skytte två dagar i veckan på Brovägen 32, samma hus som Biltjänst. https://idrottonline. se/selao-toresundskf

SPF Seniorerna Stallarholmen Pensionärsförening som ordnar aktiviteter som akvarellmåleri, bokcirkel, boule, bridge, ca­ nasta, hälsocirkel, linedance, promenader, musikcaféer, resor och medlemsträffar. www.spfseniorerna.se/stallarholmen

IF Activerum Erbjuder fyra pass i veckan för ungdomar, vuxna & seniorer i sporthallen. StyrkeCore, Tabata, StyrkePuls och Motionspass. www.activerum.com

Stallarholmens Bibliotek Håller öppet fyra dagar i veckan. Ordnar även utställningar, före­ drag, barnteater mm. www.stallarholmen.info/omstallarholmen/

PRO Stallarholmen Pensionärsförening som anord­ nar bingo, boule, studiecirklar, kortspel, resor och medlemsträf­ far. www.pro.se/stallarholmen

Röda Korset Anordnar stickkafé på Mötesplats Stallarholmen, mer info via Inger Larsson, 0152-406 40. Second­ handbutik i Gula Industrihuset, främst barnkläder.

DUNDERLUNDS BÄSTA BOKSTAV Lördag 22/1 kl 13.00 blir det barnteater på Mötesplats Stallarholmen i Gula Industrihuset. Häng med när Gösta Hjalmar Dunderlund letar sin Bästa Bokstav! Passar barn från ca 4 år. Biljetter kostar 60 kr och köps via Tickster.

22 GILLA STALLARHOLMEN

Stallarholmens Bågskytteklubb Ordnar bågskytteträning två da­ gar i veckan. Sommarsäsong på Stallarholmens bågskyttebana, vinter i sporthallen. Anordnar tävlingar. www.stallarholmensbk.se

evenemang som knyter an till hembygden. www.hembygd.se/ stallarholmen

Stallarholmens Nätverk Förening som arbetar för att öka ortens attraktionskraft. Driver tidningen Gilla Stallarholmen, ortens hemsida samt evene­ mang som Valborg, Superloppis, Stallarholmsfrukostar m.m.

Stallarholmens Sportklubb

Driver två bryggor med som­ marförtöjning med ca 80 platser. Driver plats för vinter­ förvaring. www.stallarholmensbatklubb.se

Stallarholmens Församling Gudstjänster, öppen förskola, körer, ungdomsledarutbildning, konfirmation, sopplunch, vän­ tjänst, dop, vigsel, begravning mm. www.svenskakyrkan.se/ stallarholmen

Stallarholmens Hembygdsförening Driver hembygdsgård med mu­ seum och anordnar olika aktivi­ teter i form av utställningar och

SPF inbjuder till månadsträff torsdag 20/1 kl 13.00 på Mötesplats Stallarholmen kring temat ”Hur jobbar kommunen för att de äldre i Stallarholmen ska ha det bra?”. Mötet besöks av biståndshandläggare, Anhörigcentrum och Frivil­ ligcentralen.

Fotbollsträning för barn, ung­ domar och vuxna. Även futsal för unga och vuxna, samt inne­ bandy för vuxna. Anordnar det årliga Stallarholmsloppet. www.laget.se/stallarholmen

En massa årsmöten!

Stallarholmens Vikingar

PRO STALLARHOLMEN ord­

Anordnar årlig vikingafestival i juli. Ordnar även hantverkskväl­ lar och verksamhet för barn. Föreningslokal Holmgård, Bro­ vägen 32. www.stallarholmensvikingar.se

nar årsmöte torsdag 3/2 kl 13.00 på Mötesplats Stal­ larholmen i Gula Industrihu­ set. Det bjuds på kaffe och smörgås. Anmälan via tfn 070-644 68 20 senast sön­ dag 31/1.

Stallarholmens Vägförening Ansvarar för underhållet av en stor del av tätortens vägar.

Volleyboll Träning för barn och ungdomar årskurs 1-9, yngre i målsmans sällskap. Sporthallen.

Yoga i Stallarholmen Stallarholmens Båtklubb

MÅNADSTRÄFF OM SENIORFRÅGOR

Anordnar fyra yogapass i veckan på Björkudden, Fabriksvägen 4. E-post: holger.seidel@hotmail. com

SPF SENIORERNA bjuder in

till årsmöte torsdag 17/2 kl 14.00 på Mötesplatsen. Christer Hyllbrandt guidar runt på föreningens hem­ sida och Linda Kaipiainen från Resekompaniet berättar om vårens reseprogram. Anmälan via sms 073-389 41 99 senast söndag 13/2. STALLARHOLMENS NÄTVERK

bjuder in till årsmöte torsdag 3/3 kl 18.30 på Mötes­ platsen. Anmäl dig som medlem (det kostar inget) på hemsidan www.stallarholmen.se så får du mer information från Nätverket.

NY ANNONSSÄLJARE Från årsskiftet har Gilla Stallarholmen en ny annons­ säljare på plats. Han heter Thomas Johansson och flyttade hit för halvannat år sen.   – Jag ser fram emot att träffa ortens företagare och föreningar och det känns kul och meningsfullt att jobba med att lyfta fram Stallarholmen, säger han. Vi säger välkommen till Gilla Stallarholmen Thomas!


Program våren 2022 FILMKLUBBEN VÅRTERMINSSTART ONSDAG 12/1 Onsdag 12/1 kl 18.30 visar Drömfabrikens filmklubb sin fjärde film för säsongen. Filmklubben pågår till april 2022 med filmvisning en gång i månaden. För aktuella filmer, se vår hemsida. Tid Onsdagar 12/1, 2/2, 2/3, 6/4 kl 18.30 Kostnad 150 kr om man startar våren 2022 Info Torsten Sköld, filmklubben@dromfabriken.net, 070-590 61 61

DANS START MÅNDAG 31/1 Nu drar vi igång en ny termin med streetdance i Drömfabriken! Vår danslärare Maja Gallardo månar om rörelseglädjen och att eleverna ska våga ta för sig och stärka tron på sig själva. Tid Födda 2012–2013, kl 16.00–17.00. Kostnad 900 kr Danslek, födda 2014–2015, kl 17.00–17.45. Kostnad 700 kr Födda 2009–2011, kl 18.00–19.00. Kostnad 900 kr Födda 2006–2008, kl 19.00–20.00. Kostnad 900 kr Start måndag 31/1, 12 ggr Ledare Maja Gallardo, Dansa med insidan

IMPROVISATIONSTEATER KURS LÖR – SÖN 15/1–16/1

ROCKLABB START TISDAG 1/2

Drömmer du om att utveckla skådespelaren inom dig och lära dig om improvisationsteater? Här lär du dig att använda din kropp, röst och fantasi i en positiv och tillåtande miljö. Tid Lör–sön 15/1–16/1 kl 10.00–16.00 Kostnad 500 kr Ledare Kersti Olin, skådespelare och teaterlärare Anmälan fanny.hellstrom@hotmail.com

Testa alla instrument som finns i ett rockband: gitarr, piano, bas och trumma. Vi kör 6 gånger i smågrupper – kanske fastnar du för nåt instrument som du vill fortsätta med? Tid Födda 2014–2015, 16.00–16.30. Födda 2012– 2013, 16.30–17.00. Födda 2009–2011, 17.00–17.30. Ledare Kent Lindén, Studiefrämjandet Maxantal Max 4 pers/grupp Kostnad 350 kr

TEATER FÖR BARN START ONSDAG 19/1

WORKSHOP I PSYKODRAMA SÖNDAG 6/2

Visst är det spännande att klä ut sig och vara någon annan för en stund! Här får barnen lära sig att använda sin röst och kropp för att gestalta olika roller på ett lekfullt sätt. Tid Ons 16.00–17.00, 16 ggr Ålder Födda 2011–2014 (åk 1–4) Ledare Stina Lövegard, dramapedagog, Kulturskolan Kostnad 700 kr Arr Kulturskolan i samarbete med Drömfabriken Anmälan Via Kulturskolan från 7/1 kl 12.00, www.strangnas.se/kulturskolan

ÖPPET CAFÉ START TISDAG 26/1 Välkommen till Öppet café varje tisdag kl 14–18. Alla är välkomna: barn, unga, vuxna, seniorer. Prata och fika, spela backgammon och pingis, lös korsord och sudoku, lek med dina barn mm. Tid Varje tisdag 26/1–15/3 kl 14.00–18.00 Arrangör Drömfabriken, SPF och PRO i samarbete Övrigt Vi bjuder på kaffe, te, varm choklad och saft. Ni tar med det ni vill äta Anmälan Ingen anmälan, bara att komma!

Vill du utforska dig själv och dina mönster på ett lekfullt sätt? I en tre timmar lång workshop har du nu möjlighet att testa psykodrama under vägledning av Raili Ala, leg psykoterapeut. Raili Ala, workshopledare

Tid Söndag 6/2 kl 13.00–16.00 Ledare Raili Ala, leg psykoterapeut Kostnad 300 kr Övrigt Inga förkunskaper krävs

KIDSATELJÉ SKULPTUR START SÖNDAG 20/3 Här får barnen lära sig från grunden hur man gör skulpturer. De utformar skulpturer i lera som sedan kan gjutas. Terminen avslutas med vernissage. Tid Sön 14.30–15.45, 6 ggr. Ledare Telma Castro, konstnär & Stanislaw Lux, skulptör Ålder Barn 8–12 år Kostnad 890 kr, inkl material

CAPOEIRA START MÅNDAG 31/1 Capoeira är en brasiliansk kampsport som är en spännande mix av kamp, akrobatik, rytmik och musik. Vi erbjuder tre grupper: barn 4-6 år, barn 7–12 år och tonåringar & vuxna. Tid Capoeira för barn 4–6 år. Mån 17.00–17.45. Kostnad 500 kr Capoeira för barn 7–12 år. Mån 18.00–19.00. Kostnad 600 kr Capoeira för tonåringar & vuxna. Mån 19.00–20.30. Kostnad 800 kr Start måndag 31/1, 16 ggr. Vi erbjuder träning även de flesta torsdagar i månaden Tränare Everton Falk

Anmälan: info@dromfabriken.net www.dromfabriken.net


sparbankenrekarne.se

Din lokala bank Både du och Stallarholmen är viktiga för oss på banken. Boka ett möte med oss så berättar vi mer.

Vår hemort växer och Sparbanken Rekarne, den enda riktigt lokala banken, är drivande i denna utveckling. Tillsammans med dig skapar vi framtidens Stallarholmen.

Lokalt engagemang

Banken och vår stolta hälftenägare, Sparbanksstiftelsen Rekarne, drivs av ett äkta engagemang. Vi vill göra nytta på de orter där vi finns och verkar.

Vår gemensamma återinvestering gör oss till en drivkraft bakom tillväxten i Stallarholmen, samtidigt som vi också är en del av ett ekonomiskt kretslopp. I samarbete med de lokala företagen och dig som bor här bygger vi dagens och morgondagens samhälle.

Ett stort tack till våra kunder

Utan er hade den lokala återinvesteringen inte varit möjlig.

Boka in ett möte med oss idag!

Välkommen!