Page 1


Welkom bij de eerste uitgave van Summertime Magazine. Het nieuwe trendy magazine voor jou. (Dus niet je moeder of oma). We willen graag de zomer met je vieren, en genieten van alle mooie dingen die deze hemelse periode met zich meebrengt. Misschien ga je wel op vakantie en spot je die ene leuke jongen, of misschien blijf je thuis en kampeer je een nachtje in je achtertuin met je vrienden! (pas op voor je vervelende kleine broertje na de spookverhalen, geen goede combinatie) Hoe dan ook, we wensen je het beste toe, en zijn er vervelende dingen waar je opeens mee zit, misschien bieden wij een uitweg. Een Fijne vakantie alvast, en misschien tot volgend jaar! Redactie Summertime Magazine.


In deze uitgave van Summertime Magazine: - Geluk Hoe wordt ik gelukkig? - School en vrije tijd Hoe moet ik daarmee omgaan?! - Het fenomeen Ouders - Hoe om te gaan met Stress - Je eerste (of zoveelste) Liefde - Zin in de zomer!


Wat is geluk? Wat maakt een mens gelukkig? Wat bepaalt waar iemand gelukkig van wordt? ‘Gelukkig’ zijn we allemaal anders. Dat maakt het leven boeiend. Dat houdt dan ook in dat iedereen van hele verschillende dingen het gelukzalige gevoel krijgt. De één is gelukkig met zichzelf, de ander heeft iemand nodig. Iemand kan gelukkig worden van een goed gesprek, de ander van iets materialistisch (een ipod, x-box, telefoon…) Waar wordt de basis gelegd dat bepaald wat jou gelukkig maakt? Wij denken in je kindertijd. Je wordt geboren binnen een gezin waarvan de ouders denken te weten wat hen gelukkig maakt. Vaak gaat men er dan vanuit ook te weten wat hun kind gelukkig kan maken. Of dat ook echt zo is, is nog maar de vraag. Binnen het gezin waar jij opgroeit geniet je een bepaalde opvoeding (of juist niet). Deze ervaring bepaald wat jou gelukkig maakt. Zou je altijd in armoede leven dan zou je het inzicht kunnen krijgen dat geld je gelukkiger zou maken. Leef je in oorlog, zou je een moment van rust en vrede je al gelukkig stemmen. Groei je op binnen een gezin waar altijd ruzie is of wordt je juist altijd verwent en wordt ruzie gemeden? Al deze factoren zijn van invloed op kinderen die zich vormen tot een

volwassene en ieder heeft zijn eigen ervaringen, trauma’s en gelukkige momenten. Het lijkt ons belangrijk je geluksgevoel nooit afhankelijk te maken van iemand of iets anders. Verwacht nooit dat iets van buiten jezelf je gelukkig kan maken. Jij bent verantwoordelijk voor jouw leven. Ontdek wie en wat je bent. Het is een heel proces, maar het belangrijkste is om alle ervaringen (mooi en minder mooi) in je op te nemen en te analyseren. Leer jezelf kennen en schaaf jezelf bij waar jij vind dat dat nodig is. Iemand anders zijn waarden en normen mogen daar geen rol bij spelen. Jij leeft 24 uur met jezelf en je kunt van jezelf niet zo makkelijk afstand nemen. Dus leef in vrede met jezelf. Vaak vind je dan de rust in jezelf. Je hoeft je dan niet te bewijzen voor anderen, qua baan, kleding, spullen, uiterlijk etc. Door de rust in jezelf zie je de wereld om je heen beter, niet altijd mooier. Maar zo kun je misschien gelukkig worden van kleine dingen (kinderen die leuk met elkaar spelen, het zonnetje dat schrijnt, een aardig gebaar van je vrienden/medemens). Misschien zie je ook beter hoe je in een ander met een klein gebaar een gelukkig gevoel kunt geven.


en 1. Wat school betekent dat weten we allemaal wel‌ Maar wat is vrije tijd eigenlijk? Is dat de tijd die vrij is, waar niets gepland staat? Is het de tijd waarin je spontaan iets bedenkt waar je zin in hebt om te doen, dat specifieke moment? Of is het de tijd waarop gepland staat dat je dan iets gaat doen wat je bedacht had een bepaalde periode eerder?

3 Laten we ervan uitgaan dat onze vrije tijd, de tijd is wanneer we leuke dingen doen. Laten we dan even in het midden of het gepland was of niet. Dat doet er dan even niet toe. Kinderen moeten al veel op de lagere school. Hier wordt de overgang van vrije tijd en school geleidelijk gelegd. Er is een tijd van spelen ĂŠn leren op school. Het gevoel van vrije tijd op school is nog aanwezig. In de bovenbouw is al snel duidelijk dat vrije tijd en school niet echt meer samen gaan.

2. Wat ik probeer aan te geven is dat het opvalt dat tegenwoordig vaker iets ingepland moet worden in plaats van spontaan iets te gaan doen. Je ziet het al op de basisschool. Spontane afspraken onder de kinderen moeten toch altijd nog even in overleg met moeders. Wanneer ben je bij de oppas of staat het kinderdagverblijf gepland. Nee, dit weekend ben ik bij mijn vader en die woont een eindje weg. Kortom, wat verstaan we onder vrije tijd?


4. Dan komt het middelbare onderwijs. Welke vrije tijd?! Het ligt er nu dus dik bovenop. De eerste periode op deze school is spannend. Je bent wel toe aan gevoel dat je ouder wordt en geen ukkie meer bent. Maar zit je wel op het juiste niveau?

Want welk niveau je ook doet, er moet wel tijd overblijven om te ontspannen en leuke dingen te doen.

6. Dan komt de periode na de middelbare. Het is te hopen dat je een goede keuze hebt kunnen maken. Ga je vier dagen, een dag naar school. Of heb je gekozen voor een MBO, HBO of universiteit die bij je past?Dan wordt het verschil tussen school en vrije tijd misschien minder. Je vindt je school leuken gaat er graag heen. Je kunt er je ei in kwijt en hebt minder tijd nodig om te ontspannen als je van je school thuis komt. Zo kun je je vrije tijd leuk indelen en hoef je die tijd niet te gebruiken om ĂŠĂŠrst nog eens te ontstressen.

5 School en vrije tijd zijn nu duidelijk gescheiden. Op school moet je hard werken en vooral plannen. Als je dan uiteindelijk bijna aan het eind van de rit bent, heb je ook naar het moment geleefd dat je wat anders kan gaan doen. Je middelbare school is een algemene opleiding waar veel kennis bij zit, waar je vast nooit meer wat mee doet.


Plak hier je eigen Hunk


Dat ouders behoorlijk dwars en koppig kunnen zijn in onze ogen, was al lang algemeen bekend. Door de week om 11 uur naar bed gaan, was voor hun de tijd dat ze in het weekend thuis moesten zijn. Om 12 uur opstap gaan, was bij hun de tijd dat de kroegen uiterlijk sloten. En vriendjes? Laten we daar maar gewoon helemaal niet over beginnen. En natuurlijk is dit niet zo bij iedereen, sommigen draaien bij. Maar voor degene waarvoor dit wel geldt, is dat natuurlijk jammer zat. In je ouders’ ogen is het belachelijk dat mensen ’s avonds laat om half 12 nog op een bankje zitten te roken, dat de kroegen tegenwoordig pas open gaan om 10 uur en sluiten om 4 uur. Eigenlijk vinden onze ouders het gewoon belachelijk dat tegenwoordig alles kan en (bijna) alles ook mag. In onze ogen daarentegen is het normaal om pas opstap te gaan na 12 uur, is het normaal om laat op te blijven door de week omdat wij onze series of die ene leuke film willen kijken. Voor ons is het ook normaal om veel geld mee te nemen opstap en dit dan ook allemaal, tot op de laatste rooie rotcent, op te maken. En ten slotte is het voor ons ook heel normaal, om school pas achter de leuke dingen te plaatsen. En tegen de tijd dat dat fout blijkt te gaan, barst de hel los.

Preken komen je om de oren gevlogen, ruzie is op dat moment heel normaal. En op dat moment, voel het voor ons alsof alle verhaaltjes die vertelt worden het ene oor in gaan, en het andere oor weer net zo makkelijk uit komen. En stiekem, weet elke puber diep in zijn hart, dat ouders negen van de tien keer gelijk hebben. De volgende dag kom je op school, en vertel je natuurlijk wat je nu weer meegemaakt hebt thuis aan al je vrienden en vriendinnen. De reactie die jij krijgt? Belachelijk dat jouw ouders er zo over denken. Ja hoor, je ego is weer gestreeld, je voelt je weer goed omdat anderen jou ook gelijk geven. Oftewel, je bent niet meer de enige die overtuigd is van jouw kant van het verhaal.


Af en toe krijg je natuurlijk ook discussies om niks. Soms grappig, soms lopen ze uit op een discussie die wel ergens over gaat. Resultaat? Weer ruzie. In onze ogen lijkt het gewoon alsof we altijd ruzie hebben met onze ouders. Maar stel dat je een probleem hebt, zeker weten dat je ouders altijd voor je klaar zullen staan. Je zou ze ook kunnen zien als vrienden. Met vrienden heb je toch ook af en toe een meningsverschil? Zo zijn er altijd wel dingen waar je ouders en jij van gedachten verschillen. Niemand die daar ook maar iets aan gaat of sowieso kán veranderen. De tijd verandert, de generaties veranderen mee. Zo is het altijd al gegaan, anders zouden wij nu niet op de manier leven zoals we dat op dit moment doen. De tijden veranderen, de verschillen in generaties blijven. En dus de meningsverschillen tussen jong en oud ook, wat je er ook aan probeert te doen. En ja, je bent maar één keer jong. Maar over de andere kant van die uitspraak wordt niet nagedacht. Je bent jong ja, om plezier te maken. Maar je bent ook jong om te leren en een toekomst op te bouwen. Heb je er namelijkooit over nagedacht dat je ook maar één toekomst hebt? De meesten niet. Conflicten tussen ouders en kinderen horen er gewoon bij. Ze zorgen voor een goede ontwikkeling van een jongere. Maar ouders zijn er niet alleen om ruzie mee te maken, ze zijn er ook om ons te behoeden van fouten. En dit zijn dingen die de meeste pubers niet helemaal begrijpen.


Iedereen lijkt er tegenwoordig aan gewend, de altijddurende stress. School, werk, vrienden, familie, hobby’s, sport, uitgaan.. Het lijkt alsof het allemaal niet meer te onderhouden is. School hoort voorop te komen, maar feestjes en met vriendinnen naar de stad is eigenlijk ook wel leuk. Waar resulteert het in? Stress, en niet zo’n klein beetje. Sommigen denken, dan werk ik toch iets langer door om alles op tijd af te krijgen? Een ander denkt, dat komt nog wel een keer. En allebei geeft het stress. Degene die een latertje maken hebben de volgende dag waarschijnlijk hetzelfde probleem. Eerst bijslapen, dan school. Oftewel, weer een latertje. De ander maakt het op een ander tijdstip wel. Welk tijdstip? Aan het einde van het schooljaar natuurlijk, wanneer elke leraar spontaan vind dat je nog een werkstuk dat op een boekdeel lijkt in moet leveren. Daar komt dan het leren voor de proefwerkweek natuurlijk ook nog bovenop. Je denkt, de laatste loodjes en dan lekker vakantie! In werkelijkheid is het: zwoegen zoals je het hele jaar nog niet gedaan hebt. Vakantie? Daar kun je nog niet aan denken. Allemaal onnodige stress dus eigenlijk. Wanneer iemand iets gewoon op tijd in zou leveren, zou er niks aan de hand zijn. Maar dat is moeilijker dan het lijkt. Zeker op de leeftijd zoals wij die nu hebben. Je sociale leven is namelijk véél belangrijker. Maar wat de meesten niet in de gaten hebben is dat stress veel meer met je doet dan je denkt. Bewust of onbewust. Lichamelijk en geestelijk raak je uitgeput, soms zo erg dat je er depressief van wordt. Nou komt dit op onze leeftijd niet veel voor, maar de kans is er natuurlijk wel.


Wat je eigenlijk dus het beste kan doen tegen stress, of nog beter het voorkomen van stress, is gewoon een regelmaat in je leven houden. Regelmaat? Wat is regelmaat eigenlijk. De regelmaat waarmee je bier gaat halen wanneer je opstap bent? Nou nee, de regelmaat in je dagelijkse leven. Op tijd naar bed, op tijd opstaan, op school zoveel mogelijk proberen te doen. Wat je niet af krijgt het liefst meteen thuis afmaken, en dàn pas maken we tijd voor sociale bezigheden. Waarom? Omdat school uiteindelijk toch je toekomst is. Maar stress heeft niet alleen te maken met school. Je kunt ook stress krijgen van de problemen die je thuis hebt. En dat hebben we veel, we zijn nou eenmaal pubers.

Of er veel aan te doen is, weet geen mens. Er zijn zoveel onderzoeken gedaan, waaruit eigenlijk blijkt. Dat pubers zich afzetten tegen dingen, opgroeien en zelfstandig proberen te worden. Soms tegen de wil van anderen in en dat geeft ruzies, dus stress. Hoe je je er het beste aan kunt houden? Ook al wil je zelfstandig worden, hou je aan de regels zoals die thuis gelden, je woont nog steeds in één huis met je ouders. Ook je werk kan stress veroorzaken. Al is het maar een bijbaantje en werk je een of twee dagen in de week. Problemen met collega’s of je baas? Resulteert allemaal in stress. Niet het soort stress dat je gewent bent van school, dit geeft de stress dat je bang bent voor problemen binnen je werkomgeving. Wat je eraan kunt doen? Ga confrontaties uit de weg, en als je dan toch een probleem hebt. Probeer het samen met je baas gewoon uit te praten en op te lossen. Helpt het beste. Zo zien we maar weer dat stress uit verschillende kanten komt, en dat het niet allemaal dezelfde soorten stress zijn. In het algemeen kun je stress gewoon voorkomen door je, waar je ook bent, normaal te gedragen. Hou je aan de regels, haal geen rare dingen uit en probeer je normaal te gedragen.


X

r was eens‌

Zo begint ieder sprookje. Romantisch, en de prinses wordt altijd verliefd op haar prins. Maar zeg nu eens, ben jij wel eens verliefd geweest? Veel jongeren zijn al wel een keertje verliefd geweest, maar toch: Wat is dat nu? en Wat kun je doen als je verliefd bent?. Ook als je al wat ervaring in de liefde hebt, soms is en blijft het eng. Is het eigenlijk wel zo gewoon, dat verliefd zijn?. Ik voel mij helemaal niet zo gewoon als ik verliefd ben. Ik heb kriebels in mijn buik, ik denk steeds aan hem waardoor ik weer in problemen kom op school en als ik hem zie weet ik niet goed hoe ik moet reageren. Ieder mens is anders, hierdoor reageert iedereen ook anders als die verliefd is. De eenn gaat zich heel stoer gedragen en durft nu dingen te doen die hij anders nooit in zijn hoofd zal halen. Een ander wordt juist weer heel erg stil en verlegen.

een ding hebben we allemaal, we vinden allemaal iemand leuk en we willen allemaal weten of dit wederzijds is. Is dat niet zo dat de ander ons leuk vind dan zijn we verdrietig. Duidelijk moet zijn dat jij je er niet voor hoeft te schamen als je verliefd bent. Je bent niet de eerste die verliefd wordt en je zult ook niet de laatste zijn. Ieder mens wordt eens (of vaker!) in zijn leven verliefd, zo kun je dan zeggen dat verliefdheid dood gewoon is. Als je ontdekt dat je verliefd bent kan dit al veel verwarring met zich meebrengen. Misschien schrik je wel of kan je niet helemaal volgen wat er nu precies met je gebeurd. Maar dan komt er een moment dat je weet dat je verliefd bent. je bent er druk mee bezig en opeens komt de vraag: kan dit wel?, en begin je weer te piekeren. Veel jongeren hebben van hun ouders te horen gekregen wat wel en niet kan. Ik zal een aantal voorbeelden geven.


- Wanneer je in een gelovig gezin bent opgegroeid kunnen je ouders van je verwachten dat je ook verliefd wordt op een gelovig persoon. - Wanneer je een meisje bent kunnen je ouders verwachten dat je verliefd wordt op een jongen en als je jongen bent dan hoor je verliefd te worden op een meisje. Maar dat hoeft helemaal niet. Je kan ook verliefd worden op een jongen als je zelf een jongen bent en dat is ook bij een meisje zo. - Dan heb je ook nog het probleem van de leeftijden. Want jij bent 15 en je bent verliefd op iemand van 19 jaar of misschien wel ouder. Kortom nog meer gepieker. Want stel je voor, je denkt dat je ouders het niet goed zullen vinden als ze weten dat je verliefd bent, wat dan? Misschien heb je nu al veel herkent van wat er geschreven staat. Snel lees je door in afwachting totdat ik misschien oplossingen geef voor de problemen. Helaas... deze kan ik je niet geven. Jij zelf zult het moeten oplossen. Wel kan ik je een advies geven: Praat met je ouders over je gepieker vertel ze maar dat je heel erg verliefd ben op die ene klasgenoot en misschien kun je met je ouders er juist goed over praten en vinden jullie samen een oplossing.

Misschien werkt dit niet zo en kan je niet zo goed praten met je ouders, omdat je denkt dat ze je niet zullen begrijpen. Ook voor jou heb ik een advies: Praat er wel over, maar praat dan met een broer of zus, met een vriend(in). Want als je praat kunnen lastige dingen overzichtelijker worden. Maar weet wel goed dat jij uit eindelijk de knoop door moet hakken. Wil jij verder met jouw gevoel van verliefdheid, hoe doe je dat dan en wat zijn de gevolgen of doe je er niets mee? Ik ga er nu even vanuit dat je beslist hebt om verder te gaan. Je wilt namelijk graag dat de ander weet dat je hem of haar leuk vind en je hoopt dat het ook wederzijds is. Je kunt dan de volgende dingen doen: - Je wacht tot het Valentijnsdag is (14 februari) en je stuurt een kaart met je naam eronder; - Je gaat naar diegene toe en je zegt het gewoon; - Je schrijft een brief waarin je de gevoelens die je hebt duidelijk maakt; - Je vraagt of diegene iets leuks met je wilt doen. Misschien kan je zelf nog wel andere dingen bedenken. Maar waar het eigenlijk allemaal om draait is dat je wat met je gevoelens doet.


Werkstuk KGL  

Eindopdracht KGL door Gijsje Geelen, Janneke Bosmans en Chantal Ijpelaar V5a.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you