Page 51

EMPRENEDORES ANNA ESPELT DELCLOS

Què és el que més t'agrada de la teva professió? El que més m'agrada és imaginar-me un vi, escollir unes vinyes, o bé plantar-les, triar-ne el terreny, la varietat, el procés i després poder arribar a tenir el vi a l'ampolla. Hi ha poques feines en les que dur la feina a casa és tan agradable!

Per què vas decidir convertir-te en enòloga? L'enologia és molt atractiva perquè treballes amb els coneixements i amb els sentits alhora i perquè et permet seguir tot el procés que va de la terra a la taula, viure les estacions intensament. I sobretot perquè el que estàs fent és una font de plaer. Vas anar a treballar com a enòloga als Estats Units. Què et va motivar a continuar la teva formació a l'altra banda de l'Atlàntic? Vaig anar a treballar a Estats Units perquè els països sense tradició vitivinícola han hagut de començar de zero. Això fa que tinguin una mentalitat molt més experimental, diferent del "ho fem així perquè sempre s'ha fet així". I jo volia conèixer aquesta manera de fer vi.

Hi ha algun vi del celler del que et sentis especialment orgullosa? Em sento molt orgullosa del Quinze roures, un vi blanc fet de garnatxa blanca i gris, de vinyes molt velles i fermentat en barrica. La garnatxa gris és una varietat autòctona de l'Empordà que poques vegades s'havia utilitzat per a vins blancs.

ANUNCI CARLEMANY

Gi

Ja de petita et vas sentir atreta pel món del vi, o quan eres jove pensaves que volies dedicar-te a alguna altra cosa? De petita sempre havia viscut la vinya a casa. Els dissabtes de setembre anàvem a ajudar a collir raïms, on hi havia tota la família, fins i tot les besàvies i la mainada. De tota manera el vi i el món del vi em va començar a atraure molt més tard. Però de jove encara en sóc ara, eh!

Hi ha moltes dones enòlogues o és un món essencialment masculí? Hi ha hagut canvis importants en la darrera dècada, cada vegada aquest és un món més femení i hi ha molt bones enòlogues. De tota manera continuem essent una minoria. Quines qualitats creus que s'han de tenir per ser un bon enòleg? Crec que és important tenir uns molt bons coneixements de viticultura. S'han de conèixer perfectament les vinyes, el seu sòl i el clima que hi ha. I s'han de cuidar per tal d'aconseguir els millors raïms possibles, so sigui que un bon enòleg ha ser també un molt bon pagès. A més, un cop al celler s'ha de saber molt bé quin és el tipus de vi que es vol fer i per això cal tenir uns bons coneixements i un bon nas.

51 DONA

Gidona08  

GI-DONA...La revista de la dona Gironina

Gidona08  

GI-DONA...La revista de la dona Gironina

Advertisement