Page 17

ENTREVISTA YVONNE VALERO

i li sembla comencem fent balanç de les actuacions prioritàries que s'han dut a terme aquest 2007 a l'àrea bàsica policial del Gironès-Pla de l'Estany...Quines han estat les prioritats dels Mossos d'Esquadra en aquesta zona? Han estat moltes i molt diverses amb l'objectiu de donar un molt bon servei al ciutadà. M'agradaria destacar especialment les xerrades que hem anat fent a diferents col·lectius, com els casals d'avis i a les escoles, on hem donat diferents consells sobre seguretat i sobre com actuar en cada cas. Per exemple, quan anem a un casal d'avis els parlem de les qüestions que, en un moment donat, els poden donar certa sensació d'inseguretat. I així el que aconseguim és que les persones vegin les coses sota la perspectiva real, fugint de les percepcions, que són força complicades perquè depenen de cada persona i de les circumstàncies que hagi viscut.

S

Suposo que quan et passa alguna cosa o li passa a alguna persona que coneixes la percepció d'inseguretat creix molt... Sí, i a més quan un cas va passant de boca a orella va creixent i s'hi van afegint coses, fins que al final el que t'estan explicant no té res a veure amb el que ha passat en realitat. Amb les xerrades s'aconsegueix que les persones vegin com és en realitat la seguretat al Gironès-Pla de l'Estany? La veritat és que són unes xerrades molt positives perquè les persones aprenen com han d'actuar quan són víctimes d'un fet delictiu i això és molt important de cara a la resolució dels casos. Doncs expliquem-ho encara que sigui d'una manera molt genèrica. Si ens passa qualsevol cosa, si som víctimes, per exemple, d'un robatori, què és el més important que hem de tenir en compte? Sabem que en aquell moment l'estat anímic de la persona és de molt nerviosisme, però nosaltres sempre demanem que intentin quedar-se amb tots els trets físics de la persona que els sigui possible. També que recordin com parlava, com anava vestida i, si anava amb un vehicle, que intentin recordar la matrícula del cotxe. Això és molt important, tot i que sabem que és difícil. Amb aquestes descripcions s'aconsegueixen detenir els responsables? La veritat és que sí perquè immediatament s'activa el servei policial i es busquen aquestes persones seguint les descripcions que ens han donat les víctimes. Si el delicte es comunica amb la màxima rapidesa en la majoria de casos podem detenir i aturar aquestes persones. La col·laboració ciutadana és primordial per nosaltres i és una cosa que agraïm. Fins i tot hi ha delictes que no passen gràcies a la col·laboració dels ciutadans, que ens truquen a l'hora que sigui per comunicar-nos qualsevol sospita de delicte.

De fet una de les nostres prioritats per aquest 2008 és aproximar-nos més al ciutadà, que ens vegin com un servei proper amb qui es poden comunicar.

L'Àrea Bàsica Policial del Gironès-Pla de l'Estany té la peculiaritat de tenir municipis grans, com Salt o Girona i municipis molt petits que, a vegades es queixen de que els Mossos d'Esquadra no hi acaben d'arribar... Per nosaltres tots els municipis són importants i qualsevol requeriment que arribi, vingui d'on vingui, ha de tenir la mateixa resposta. Ja ens agrada que ens diguin que ens troben a faltar, perquè això vol dir que ens accepten i ens necessiten. Però els mossos hem d'estar allà on hi ha una major problemàtica. Allà on hi ha una bona convivència i on l'índex de delinqüència és molt baix o pràcticament nul la nostra presència serà més de prevenció i de proximitat. Als municipis petits no hi ha delinqüència? Sempre un lloc més gran té més problemes, però això no vol dir que un poble gran no pugui ser tranquil i que un poble petit no tingui delinqüència o altres conflictes. A vegades als pobles petits et trobes amb molts problemes de convivència entre veïns, molts més que als municipis més grans. Si li sembla, parlem una mica de la seva feina al capdavant de l'Àrea Bàsica Policial del Gironès i Pla de l'Estany. No és habitual trobar una dona al capdavant d'una àrea bàsica policial. En un àmbit tradicionalment ocupat pels homes, ha estat difícil fer-s'hi un lloc? Com en d'altres moltes professions que sempre han estat ocupades per homes l'entrada de la dona no ha estat fàcil, però no és impossible. A les comarques gironines jo sóc la dona que té un càrrec més alt, però a la demarcació de Barcelona hi ha quatre dones més que també són caps d'una Àrea Bàsica Policial.

Gi

Des de l'any 2005 la inspectora Yvonne Valero és la Cap de l'Àrea Bàsica Policial del Gironès-Pla de l'Estany. Forma part del cos de mossos d'esquadra des del 1985, després de graduar-se amb la segona promoció dels Mossos d'Esquadra. Abans d'estar al capdavant de l'Àrea Policial del Gironès i Pla de l'Estany, havia estat la cap de la comissaria dels Mossos d'Esquadra de Banyoles.També ha estat, durant tres anys, la cap de la Comissaria dels Mossos d'Esquadra de la Bisbal d'Empordà. En aquest número de la revista GiDona parlem amb ella per conèixer-la una mica millor i per saber quines són les prioritats del cos en aquesta zona.

17 DONA

Gidona08  
Gidona08  

GI-DONA...La revista de la dona Gironina

Advertisement