Page 1


Hoewel het vertrouwde pilsje nooit van het toneel zal verdwijnen, is er geen ontkennen aan: de pilsmarkt staat onder druk. Arbeiders die iedere dag een pilsje of twintig dronken zijn ten slotte vrijwel uitgestorven. De noeste handen arbeid uit het verleden is voor een groot deel gemechaniseerd. Bovendien zitten er vandaag de dag meer mensen achter een beeldscherm dan in een stoffige werkplaats. Spoelen is niet meer nodig maar gelukkig zijn er heel wat mensen die zo halverwege of tegen het einde van de middag gewoon trek krijgen in een biertje. Niet per se om de dorst te lessen, maar ter ontspanning of als beloning voor een dag hard werken. Een glas is dan natuurlijk niet genoeg. Twee of drie hebben ze er wel verdiend. Misschien wel vier of vijf, maar twintig wordt al snel als een tikkeltje overdreven beschouwd. Wat natuurlijk ook meetelt, is dat er in de loop der jaren een ander drinkpatroon ontstaan is DRINK LESS; TASTE MORE lijkt het hedendaagse devies. Bier is een van de oudste dranken ter wereld. Hoewel bier op het eerste gezicht minder cultuur heeft dan bijvoorbeeld wijn, heeft de drank door zijn enorme gevarieerdheid een groot aantal liefhebbers voor zich gewonnen, van anonieme genieters tot verwoede verzamelaars. Niet al het bier is bitter, er zijn ook zoete en zure bieren met bijvoorbeeld fruitige of kruidige nuances. Er is een bier voor iedereen. Bier is een uitstekende dorstlesser en een uitgesproken gezelligheidsdrankje, bovendien heeft bier alle kwaliteiten om bij verschillende soorten gerechten te worden gedronken. Dit zou er toe moeten leiden dat men vaker eens een nieuw of ander biertje probeert dan gewend. Door meerdere bieren aan te bieden hopen wij dat de veelzijdigheid van bier op waarde wordt geschat en dat steeds meer potentiĂŤle liefhebbers op een positieve wijze in de ban van bier zullen raken. Moge deze bierkaart daarbij een inspirerende leidraad zijn en aanleiding tot veel bierplezier.

PROOST! De bierschenkers van `t Wapen


Hertog Jan staat voor kwaliteit en brouwt met veel zorg haar bieren. Daarom is Hertog Jan al jaren het best gewaardeerde pilsmerk van Nederland. De veelzijdigheid van deze brouwer is tevens te prijzen en laat zich zien in verschillende varianten. Hertog Jan Primator Alc. 6% 0,30l € 2,75 Primator is een bijzonder goudblond luxe bier met een volmondige moutsmaak en een zachte bitterheid. Hertog Jan Karakter Alc. 7,5% 0,30l € 2,75 Dankzij een uitgelezen selectie prestigemout heeft Karakter de kleur van roodkoper. Het is een fruitig en fris bier met volwassen bittertonen, iets om rustig voor te gaan zitten. Hertog Jan Lentebock Alc. 7,2% 0,30l € 3,25 Lentebock is een goud tot brons- kleurig voorjaarsbier. Fruitig en romig van smaak met een stevige afdronk. Hertog Jan Bockbier Alc. 6,5% 0,30l € 3,25 Een uitgesproken herfstbier met een volle, romige smaak waarin een vleugje karamel valt te ontdekken. Bitterzoet bier. Hertog Jan Oerblond Alc. 6,2% 0,30l € 3,25 De laatste topper van Hertog Jan, mooi blond met een aangename bitterheid. Hertog Jan Grand Prestige Alc. 10% 0,30l € 3,50

De volgende bieren zijn als kruik of drie kwart liter te verkrijgen, gewoon om even rustig voor te zitten of gezellig met zijn tweeën.

Hertog Jan Dubbel Alc. 7,3% ½ l € 6,25 Hertog Jan Dubbel is een traditioneel roodbruin bier van hoge gisting. Deze dubbel heeft een moutig karakter en een zacht aroma met een iets zoete afdronk. Hertog Jan Tripel Alc. 8,5% ½ l € 6,75 De aanduiding Tripel verwijst van oudsher naar de zwaarte van het bier. Het is mooi blond van kleur en moutig tot zoet van smaak. Met een zachte bitterheid en een palet van fruit. Hertog Jan Grand Prestige Alc. 10% ¾ l € 8,00 Grand Prestige wordt ook wel ‘gerstewijn’ genoemd. Een echt degustatiebier met een rijpe volle smaak waarin zoet en bitter duidelijk te onderscheiden zijn. Een verschrikkelijk lekker bier om rustig van te genieten.


Hertog Jan

Alc. 5,1%

0,20l € 2,00 0,25l € 2,25 Goudblond pils met een mooie dichte schuimkraag, een volle smaak en een aangenaam bittere afdronk. Al jaren het meest gewaardeerde pils van Nederland. Rolinck Pilsener Alc. 4,8% 0,3l € 2,50 Kwaliteitspils uit het Munster land. Fris en zeer goed gehopt. Pils zoals pils moet zijn, voor de echte liefhebber. Palm Bolleke Alc. 5,1% 0,25l € 3,10 Palm, ook speciaal als je niets te vieren hebt. Deze populaire Belg met zijn zachte volle smaak kan prima als doordrinker worden ingezet. Genot heet in België “Palmke”. Venloosch Alt

Alc. 5,0% 0,20l € 2,10 Heffer 0,40l € 4,20 Dit oudste Alt bier van Nederland is gebrouwen uit lichtmout en twee soorten donkermout. De smaak is fris met een kruidige afdronk en een volle nasmaak. Zoals men in Venlo zegt: `t is Altiëd Venloosch Alt tiëd Brugse Zot Blond Alc. 6,0% 0,25l € 3,20 Een goudblond stads bier van bovengisting, gebrouwen van vier verschillende moutsoorten en twee hopvariëteiten. Bijzonder lekker. Winnaar van de Worldbiercup 2006. Leffe Blond Alc. 6,6% 0,25l € 3,20 Leffe Blond is een droog, fruitig, lichtkruidig bier, zeer vol en zacht van smaak. Het bier bezit een verfijnde bitterheid, die zich uitstrekt over de gehele smaakbeleving, inclusief afdronk. Leffe Dubbel Alc. 6,5% 0,25l € 3,20 Donkerbruin abdijbier van hoge gisting met een ronde, volle, zachte en rijke smaak. Gemaakt van water, gebrande mout, donkere mout, maïs, hop en gerstemout.

Franziskaner Weissbier Alc. 5,0%

0,3l € 3,00 0,5l € 4,70 Elegant troebel koperkleurig tarwebier uit Bayern. Parelend fris met een harmonische fruitige smaak. Een echte dorstlesser! Iedere slok is puur genieten. Voor dit bier hoeft u nu niet naar een Biergarten. Zum Wohl! Let op! Iedere maand een nieuw ABT bier, primeur van de tap Buiten het seizoen hebben wij niet al deze bieren op de tap.


rken

ABT bier van de maand (extra informatie in gids aan de bar) De ABT heeft iedere maand een nieuw tapbier, een bier dat nog niet eerder op fust is uitgebracht. Deze primeurs kunt u proeven in cafés die lid zijn van de Alliantie van Bier Tapperijen. Wapen wisseltap Per kwartaal wisselend bier van het fust.

Duvel Alc. 8,0% 0,33l € 3,75 Het origineel blond sterk bier van hoge gisting met een bedrieglijk zachte smaak. Tripel Karmeliet Alc. 8,0% 0,33l € 4,00 Een drie granenbier gebrouwen naar oud Karmelietenrecept. Een uniek en fruitig bier. Kan ieder bekoren. Kasteelbier Tripel Alc. 11% 0,33l € 4,00 Een goudgeel bier van hoge gisting met lichtbittere, zoete smaak. Zwaar maar prima in balans. Erg lekker. Kasteelbier Bruin Alc. 11% 0,33l € 4,00 Een hoog gistend donker bier. Zoetige zachte smaak met gerstemoutnuances, geven een verwarmend mondgevoel. La Chouffe Alc. 8,0% 0,33l € 3,75 Ongefilterd blond bier, hergistend op fles. Het is aangenaam fruitig, gekruid met koriander en een lichte hopsmaak. Gouden Carolus Classic Alc. 8,5% 0,33l € 3,75 Een robijnrood keizersbier, erg speciaal en vol. Draagt de warmte van wijn en de frisheid van bier. Hopus Alc. 8,5% 0,33l € 4,25 Een diep gouden bier van hoge gisting met een hoppig aroma. De smaak is zacht en droog met een typische droge afdronk waar bierliefhebbers zo tuk op zijn. Gouden Carolus Triple Alc. 9,0% 0,33l € 3,75 Deze winnaar van Internationale prijzen heeft een intense en krachtige smaak, doorspekt met tropisch fruit en kruiden. Brigand Alc. 9,0% 0,33l € 3,75 Een stevig blond Belgisch bier genoemd naar de Vlaamse strijders (de Brigands). Een hoppig bier voor echte mannen.


Kersenbier van Terschelling Alc. 4,0% 0,25l € 3,00 In België gebrouwen en gebotteld bier, gemaakt van wilde kersen, geplukt in de duinen op Terschelling. Lekkere Kriek Lambic met een frisse, fruitige smaak. Texels Goudkoppe Alc. 6,0% 0,30l € 3,25 Een ambachtelijk gebrouwen blond speciaalbier van hoge gisting. De brouwmeester gebruikt alleen natuurlijk grondstoffen en door de duinen gezuiverd water. Texels Skuumkoppe Alc. 6,0% 0,33l € 3,25 Het enig donker op Duitse wijze gebrouwen tarwebier in Nederland. Een volmondig speciaalbier

Populair en vooral geliefd op de terrassen, zijn de Duitse Weissbieren. Naast de Franziskaner op de tap bieden wij u drie tarwebieren op fles en nog een aantal Duitse biertoppers. Weihenstephan Hefe Weisse Alc. 5,4% 0,50l € 4,70 De oudste, nog bestaande brouwerij ter wereld maakt dit frisse en fruitige natuurtroebele tarwebier. Erdinger Weissbier Alc. 5,3% 0,50l € 4,70 Beiers bovengistend witbier van de beste kwaliteit gerst, tarwe en hop. Dit blond tarwebier is fruitig en fris van smaak. Hacker Pschorr Hefe Weisse Alc. 5,5% 0,50l € 4,70 Der Himmel der Bayer, noemt deze oud Beierse brouwer dit bier. Zeer toegankelijk fris tarwebier, echt snoepje. Mönchhof Kellerbier Alc. 5,4% 0,50l € 4,50 Het oorspronkelijk bier van Mönchhof, zoals het vroeger ongefilterd en natuurlijk uit de kelder werd gedronken. Barnsteenkleurige pure bierspecialiteit. König Ludwig Dunkel Alc. 5,1% 0,33l € 3,25 Het traditionele donker bier zoals vroeger gedronken in München, opnieuw uitgebracht. Dit niet zonder succes, nu het meest geliefde Dunkel van Duitsland. Gewoon proeven. Früh Kölsch Alc. 4,8% 0,33l € 3,25 Oorspronkelijk honderd meter vanaf de Dom, op het pleintje Am Hof in de gasterij van Peter Jozef Früh aangeboden Keulse bierspecialiteit. Hoppig, fruitig aroma met droge afdronk. Pott`s Landbier Alc. 4,8% 0,33l € 3,25 Vier verschillend bewerkte moutsoorten, geven dit mooie amberkleurige ondergistende Münsterländer bier zijn lekkere natuurlijke ronde kruidige smaak. Duits bier van het jaar 2003!


Bink Blond Alc. 5,5% 0,33l € 4,00 Fris bier van hoge gisting, gebrouwen door brouwerij Kerkom. Een licht verteerbaar bier met een hoppige neus en een aangenaam bittere nasmaak. Bink Bruin Alc. 5,5% 0,33l € 4,00 De meest gekende Bink is een degustatie bier dat erg in de smaak valt bij liefhebbers van bruin bier. De smaak is volmondig en zacht bitter, met een zoetig moutige afdronk. Sloeber Alc. 7,5% 0,33l € 3,75 Een bier hergistend in de fles. Karaktervol, stevige body, droog palet met aangename citrusachtige aroma`s. Ciney Blond Alc. 7,0% 0,25l € 3,25 Lekker blond edelbier van Belgische bodem. Goudgeel, kruidig en fruitig bier. Ciney Bruin Alc. 7,0% 0,25l € 3,50 Een donkerbruin volmondig bier met een zachte fruitige smaak en een fijne bitterheid. Deugniet Alc. 7,3% 0,25l € 3,50 Dit levendig blond bier is zacht van smaak en kent een licht bitter doch vol karakter. Met een neus van groene appel en fijne hop is het een lekkere dorstlesser. De Koninck Alc. 5,0% 0,33l € 3,00 Bekende reus uit Antwerpen met een zeer eigen smaak, fluweelzacht aroma , moutig en goed gehopt. Pauwel Kwak Alc. 8,1% 0,33l € 3,75 Dit zachte bier met zijn kruidige karakter is vernoemd naar de 19e eeuwse herbergier Pauwel Kwak. Bekende Belgische kanjer. Murphy`s Irish Red Alc. 5,0% 0,30l € 3,00 Een goudrood robuust Iers bier met een verfrissend aroma. Guinness Stout Alc. 5,0% 0,33l € 3,50 Het beroemde zwart bier uit Ierland. Gemaakt van geroosterde gerst. Cheers mate! Korenwolf witbier Alc. 5,0% 0,33l € 3,00 Een puik witbier. Het Waere Witte-geheim is een unieke mix van vier in Limburg voorkomende granen . Christoffel Wijs Alc. 6,0% 0,33l € 3,75 De combinatie van tarwemout, donkere gerstemout en ondergisting vormt dit bier tot een bier dat zich gemakkelijk laat drinken. Gebrouwen in Roermond.


Trappistenbieren La Trappe Dubbel Alc. 6,5% 0,30l € 3,25 Robijnrood, zoet van smaak met zacht aromatisch maar bovenal fris karakter. La Trappe Isid’or Alc. 7,5% 0,30l € 3,75 Een heerlijk amberbier vernoemd naar Broeder Isidorus, de eerste brouwer van La Trappe. De smaak is zacht bitter, kent een karameltoets en een fruitige afdronk. Chimay rood Alc. 7,0% 0,33l € 3,75 Een donkerroodbruin bier met een fruitige geur. Zijn smaak is lichtzoet en kent een moutig bittertje. Chimay Blauw Alc. 9,0% 0,33l € 4,25 Een krachtig bruin bier met een licht gekarameliseerde smaak. Verwarmende alcohol in de langzaam drogende afdronk. Orval Alc. 6,2% 0,33l € 3,75 Eén naam één bier, de Chardonnay van de bierwereld. Vol intens bitter bier met zijn typische “rinse”. Westmalle Dubbel Alc. 7,0% 0,33l € 3,50 Rijk en complex van smaak, kruidig en fruitig met een fris bittere finale. Zacht mondgevoel. Westmalle Tripel Alc. 9,0% 0,33l € 4,00 Zacht bier met een bittere toets, gedragen door het fruitaroma. Heerlijk lange afdronk. Rochefort 8 Alc. 9,2% 0,33l € 4,00 Geel bruin fruitig bier met een tikkeltje kruiden en een evenwichtige afdronk Rochefort 10 Alc. 11,3% 0,33l € 4,50 Sterk alcoholisch bier met een volmondige smaak, waarin fruitige, zoetige en licht bittere aspecten waarneembaar zijn.

Abdijbieren Affligem Blond Alc. 6,8% 0,33l € 3,50 Een helder vol blond abdijbier. Zacht en hoppig van smaak met een frisse afdronk. Affligem Dubbel Alc. 6,8% 0,33l € 3,50 Dit donkerbruine bier heeft een milde, licht kruidige smaak en heeft een zachte afdronk. Affligem Tripel Alc. 8,5% 0,33l € 3,75 Dit bier met zijn volgouden kleur heeft een complexe smaakbeleving. Een stevig karakter, pittig en kruidig.


Abdijbieren vervolg Maredsous 6 Alc. 6,0% 0,33l € 3,50 Een harmonieuze smaakbeleving met een toets van fruitigheid. Lichtbittere afdronk. Stevige biersmaak zonder overheersende accenten. Maredsous 8 Alc. 8,0% 0,33l € 3,75 De bruine Maredsous herbergt een zeer expressief palet aan aroma’s. Volle smaak met een frisse afdronk. Met een Maredsous ben je echt aan het bier drinken. Maredsous 10 Alc. 10% 0,33l € 4,00 Maredsous tripel kleurt diepblond en wordt gekenmerkt door een volle smaak waarin zuur, zoet en bitter samensmelten. Erg lekker voor een zwaar bier. Onderstaande bieren zijn allen toppers, gebrouwen door St. Bernardus te Watou Watou Tripel Alc. 7,5% 0,33l € 4,00 Het aroma van dit bier is aangenaam zacht. De smaak is fruitig, licht bitter en kent een evenwicht tussen mout en hop. St. Bernardus Pater 6 Alc. 6,7% 0,33l € 3,75 Een kastanjekleurig donker bier van hoge gisting, met een volle smaak. Bier wordt gewoon een “Paterke” genoemd. St. Bernardus Prior 8 Alc. 8,0% 0,33l € 4,00 Dit edele, heerlijke bier, van hoge gisting, heeft een robijnpaarse kleur met een moutig-fruitige volle smaak. St. Bernardus Abt 12 Alc. 10,5% 0,33l € 4,50 Het paradepaardje van St. Bernardus dat zich vlot laat drinken door zijn zachte volmondige smaak. De Abt heeft een fruitig aroma. Zware jongen, jaagt de kou uit de knoken zegt de Belg. St. Bernardus Tripel Alc. 8,0% 0,33l € 4,25 Dit is een bier van hoge gisting met een bleke amberkleur en een bloemig, fruitig aroma waarbij zoet, fris en bitter elkaar harmonieus in evenwicht houden St. Bernardus Wit Alc. 5,5% 0,33l € 3,25 Traditioneel witbier ontwikkeld in samenwerking met de vader van Hoegaarden en Celis White, meester brouwer Pierre Celis. St. Bernardus Grottenbier Alc. 6,5% 0,33l € 3,75 De laatste aanwinst van de brouwerij is het Grottenbier, dat werd gecreëerd door Meester-brouwer Pierre Celis. Gerijpt in de grotten van Kanne en Valkenburg. Een Godendrank!


Niet allen bier maar wel heerlijk verfrissend, met en zonder alcohol. Sommige om lekker uit de fles te drinken!

Jillz Alc. 5,0% 0,23l € 3,00 Jillz is een sprankelende cider blend, een mix van appelcider, gerstemout en zuiver water met een subtiele fruitsmaak. Strongbow Gold Alc. 5,0% 0,27l € 3,25 Een pure appelcider, licht alcoholisch en vol van smaak. Drink 'm met veel ijs, voor verfrissing tot de laatste druppel. Wieckse Rosé Alc. 4,5% 0,25l € 2,50 Fris rosébier waarin zachte fruitigheid van rosé samengaat met de levendigheid van witbier. Zomers lekker. Corona Alc. 4,6% 0,33l € 4,00 Deze bekende Mexicaan gebrouwen van maïs en rijst is vooral geliefd bij de jeugd om zijn frisse neutrale smaak Veltins longneck Alc. 4,8% 0,33l € 2,50 Populaire premium pilsener uit het Sauerland. Fris, frisser, Veltins! Miller Genuine Draught Alc. 4,7% 0,33l € 3,75 Gefilterd glashelder zuiver bier. Bekend door zijn zeer frisse smaak, benadrukt door een fruitige, hoppige ondertoon.

Bavaria 0% 0,33l € 2,50 Gebrouwen volgens speciaal proces, met als resultaat een bijzonder volle smaak. Bavaria witbier 0% 0,33l € 2,75 Een verfrissend witbier zonder alcohol, heerlijke dorstlesser. Bavaria rosé 0% 0,33l € 2,75 Zomerse dorstlesser met de fris-zoete smaak van frambozen, lekker verfrissend op het terras. Rolinck alkoholfrei 0,33l € 2,75 Zorgvuldig bereid alcoholvrij bier, wat echter nog volop het karakter van een pils bevat.

Alles onder een dak Misschien heeft u nog eens zin om een feestje te bouwen. Als het met eten en drinken te maken heeft, kom dan eens langs voor de diverse mogelijkheden. Wilt u `s nachts blijven slapen? geen probleem, er is een uitgebreide logies accommodatie. Voor informatie: 0562-448801 of kijk op onze internetsite. www.twapenvanterschelling.nl

Bierkaart ABT cafe Terschelling  

De bierkaart van eet- en bierencafe `t Wapen van Terschelling

Bierkaart ABT cafe Terschelling  

De bierkaart van eet- en bierencafe `t Wapen van Terschelling

Advertisement