Page 1

JBF

Nr 8-9 2010 Pris 50 kr Järn Bygg Färg Tidskrift för fackhandeln

Bolist i Brösarp bygghemma.se

Öppet 24 tim/dygn

365 dagar/år Tjäna pengar på butiksytan

Är färgen billigare i

Norge? Officiellt organ för Sveriges Bygg- och Järnhandlareförbund

Järn Bygg Färg # 8-9 2010

1


Carat kombinerar stil och funktion i läckert designade förpackningar. I kombination med god lönsamhet gör detta Carat till ett tilltalande sortiment för Dig som återförsäljare. Carat sortimentet kan på ett flexibelt sätt integreras i din butikslösning, med Carat får du ett vinnande koncept.

Du ger oss ytan – vi ger dig framgång

www.ggcarat.se Huvudkontor: Box 90185 120 22 Stockholm Tel: 08-602 63 00 Fax: 08-602 63 29

Försäljning: Bolandsgatan 15 C 753 23 Uppsala Tel: 018-68 69 00 Fax: 018-68 69 28


innehåll

apropå.. .......att sommaren varit en av de allra varmaste sedan mätningarna började, vecka efter vecka med sol från en molnfri himmel. Underbart tycker många, medan andra plågas av hettan. Samtidigt har det inför valet hettat till ordentligt i den politiska debatten. Medan alliansen beskriver Sveriges situation efter den världsekonomiska krisen som den bästa av världar, tack vare kloka politiska beslut, så hävdar de rödgröna att det skett till priset av krossad välfärd, massarbetslöshet och avgrundsdjupa sociala och ekonomiska klyftor. Den ensamstående sjuksköterskan med flera barn, fattigpensionären som letar tomburkar och 28-åringen som aldrig haft något jobb har varje dag gjort sin plikt som viktiga kuggar i valmaskineriet. Däremot har det inte sagts många ord om målaren som är gift med en förskollärare och har två barn, den ensamstående ingenjören som sköter om sin gamla pappa, eller invandrarfamiljen som mot alla odds byggt upp en blomstrande rörelse. De framgångsrika företag som är förutsättningen för såväl arbets- som bidragslinje (stryk det som ej önskas) har nästan helt försvunnit från såväl partipropaganda som media. Kan det vara så att på jakten efter marginalväljare och ungdomsröster betraktas Sveriges över 900000 småföretagare som säkra alliansväljare. I våra branscher är nästan alla företag småföretag, med allt vad det innebär av personligt ansvar och risktagande. Om till exempel en bygghandlare gör ett formellt fel vid en uppsägning får han ofta löpa gatlopp i pressen. Om samme bygghandlare får lägga ner sin rörelse på grund av att kommunen lagt om genomfarten så förbigås det med tystnad. Politikerna säger ingenting. Författaren och journalisten Sture Torngren gav 2009 ut deckaren ”Rättshaveristen” (Tryckeriförlaget 39 kr) där han roande och tankeväckande beskriver hur en helt oskyldig småföretagare pressas av myndigheter och fack. Läs den så förstår du att ditt hus är byggt på lösan sand oberoende av vem som vann valet. Lars Cyrus

Förstasidan

Foto: Peter Norrbohm

Bolist i Brösarp

I Brösarp samarbetar bondekooperationen framgångsrikt med privata Bolist.

Sid. 6

M-gängan

Läs om de invecklade turerna innan vi fick ett gemensamt gängsystem.

Sid. 8

Hitta bidrag i butiken

Butiksytan är ofta en oexploaterad tillgång. Gör butiken intressantare och tjäna mer per kvm.

Sid. 10

Att sälja byggvaror dygnet runt

Sortiment, service och tillgänglighet är hemligheten bakom framgångar för bygghemma.se

Sid. 22

Norrmännen handlar inte allt i Strömstad

Hur kan samma färg vara väsentligt billigare i Norge? Undrar färghandlare i Strömstad

Sid. 26

ansvarig utgivare och chefredaktör

redaktion

lars cyrus 0 8 -5 1 4 9 3 4 2 0 jaff@vtf.se

råsundavägen 166 solna 08-514 934 20 fax 08-514 934 29

redaktör

postadress box 2082, 169 02 solna

peter norrbohm 0708-299 702 peter.norrbohm@vtf.se annonschef

thomas af kleen 070-673 99 22 thomas.afkleen@swipnet.se organ för sällskapet jmm

prenumeration och adressändring

jolek 0140-130 35 fax 0140-150 35 lotta@jolek.se tryck, repro vtt vimmerby

Järn Bygg Färg # 8-9 2010

3


n sc h

B r a

information

Alcro – nu kommer betonggrått Betonggrå blir en nyckelkulör i inredningsdesign, säger Li Edelkoort. skapare av Trend Union, som förser designvärlden med information och prognoser om livsstil och trender. -En armé av mörka neutrala kulörer kommer att revolutionera inredningsdesignen, som blir abstrakt och minimalistisk likt en japansk stenträdgård, säger Li Edelkoort som signerat Alcros tionde kulörkollektion, ad.10 som signalerar att en ny, mörkare inredningstrend tar över efter allt det vita Kollektionen omfattar 31 kulörer bestående av sju familjer med fyra kulörer i varje, plus tre komplementfärger – en basnyans av lin, en lackerad svart och en matt guld. Alla kulörer kan användas för alla ytor – väggar, golv, möbler eller detaljer.

Nedslående slut för utstickande spikskallar Det är långt ifrån alla spikpistoler som skjuter i spiken helt. Därför är det ibland nödvändigt att gå efter med hammare för att få ett bra slutresultat. Bosch påstår att med deras nya tryckluftsdrivna spikpistoler slipper användaren extrajobbet tack vare ett nytt ventilsystem som utnyttjar luften till 100 procent och därmed inte tappar trycket som andra spikpistoler. Därför blir det extra kraft i varje spikskott – även när slagfrekvensen är hög. De nya spikpistolerna är kompaktare än sina föregångare och om en spik fastnar i magasinet kan man snabbt avlägsna den utan att använda verktyg.

Renare hus med nanofärg Nordsjös fasadfärg Murtex V Nanotec är en ny generation fasadfärg med speciella egenskaper. Färgen är baserad på nanoteknik, vilket innebär att den målade ytan kan hålla sig ren av egen kraft. Bindemedlet gör att fasaden håller sig ren längre. När det regnar tränger vattnet jämnt in i ytan. Det innebär att smuts och skräp inte rinner ned längs med husfasaden och ger synliga fläckar. Nordsjös fasadfärg Murtex V Nanotec finns i mer än 100 olika fina färger och kan tillsammans med Hydrogrund användas på alla tänkbara ytor, t.ex. putsade fasader, mursten och cement samt på ytor som redan är målade. Nanofakta Nano kommer från det grekiska ordet för dvärg, nano förkortas nM och en nanometer är en miljarddels meter. Forskning i nanoteknik sker inom bl.a. medicin, minneschip och färgutveckling.

Barnspärr för fönster och fönsterdörrar Barn och fönster kan vara en farlig kombination. Beslagskonsult i Billdal som specialiserat sig på dörr och fönsterbeslag från främst en rad tyska tillverkare presenterar nu en ny förbättrad barnspärr för fönster och fönsterdörrar från tyska Hoppe. Enligt leverantören får man genom den nya spärren; -Större säkerhet genom manövrering med två fingrar -Två mindre tryckknappar anpassade till handtagets färg och design -En testad och typgodkänd spärr enligt standard SS-3587 4

Järn Bygg Färg # 8-9 2010


Lättare att fixa fogen Att fixa en snygg fog är inte alltid det lättaste. Relekta har därför utvecklat en ny fogglättare med två olika profiler, en i varje ända för olika fogbredder. Den har ett ergonomisk grepp med gummerad yta som ger en enkel användning. Materialet är hårdplast som ger lång livstid vid ordentlig rengörning efter varje användning. -Vi rekommenderar också att man använder ett fogglättnings medel i samband med att man gör den sista finishen. Det gör att fogarna blir enklare att jobba med. Novatech-produkterna Tec7-Cleaner och HP7 är speciellt lämpliga till det, säger produktchef hans Erik Lian.

Ledare Snart är det val Höstens val innehåller flera frågor som är av stort intresse för oss som verkar specifikt inom handeln.

ROT ROT-avdraget har blivit en succé. Det är alla överens om. Svarta jobb har blivit vita och på så sätt har faktiskt staten fått tillbaka (med råge) de pengar som man betalat ut i form av ROT-avdrag. De två blocken är inte överens om hur fortsättningen skall se ut. Alliansen vill permanenta ROT-avdraget medan det rödgröna blocket endast vill använda detta stöd i konjunkturnedgångar. När det blir ”bättre tider” vill man ta bort avdraget, dock tidigast 2011. Vad vill du?

Rätten till heltid

Övre verktyget Fogglättare Undre verktyget Fogborttagare

Ny ramsåg för stora plattor, kakel och klinker Clipper lanserar en ny ramsåg som har beteckningen TR201 E. Kaplängden är extra stor - 650 mm - vilket gör det möjligt att kapa 40 x 40 cm plattor diagonalt. Sågen har ett skärhuvud som är vinklingsbart 0˚ - 45˚. Skärhuvudet löper på en extra kraftig ram vilket ger stabil och exakt kapning. Vattentanken är löstagbar och försedd med avtappningsplugg vilket förenklar rengöring och tömning. Vattenpumpen är skyddad från kax vilket gör den effektiv och långlivad. TR201 E är avsedd för diamantklingor med högst 200 mm diameter, och har en maximal skärlängd på 650 mm. Det maximala kapdjupet är 35 mm vid 90° och 25 mm vid 45˚. Maskinen har en effekt på 900 W och är försedd med fällbara ben med hjul för enkel transport.

Vårens fackliga förhandlingar präglades mycket av fackets krav på att alla anställda skall kunna kräva att få jobba heltid, även om man anställts på deltid. Samtidigt vill man kraftigt begränsa arbetsgivarens möjligheter att ta in personal från uthyrningsföretag. Detta tycker jag personligen är en av de mer korkade krav som framförts i modern tid! Förslaget visar stor brist på respekt och förståelse för hur villkoren är för handelsföretagen. Känns dessutom sjukt att man skall lagstifta om detta. Verkligen odemokratiskt. Vi har i vårt land en marknadsekonomi. Andra former av system med mer totalitär art har alltid visat sig inte fungera och är därför inte heller önskvärda. Så rösta ”rätt” i höst! I vårt Nyhetsbrev i juni ställde vi frågan ”Vem vinner valet i höst?”. 88% tror på alliansen, 6% på de rödgröna och 6% på dött lopp. Vi får se hur det går. Spännande blir det i alla fall!

Bra sommarförsäljning Sommarförsäljningen hos våra medlemsföretag ser ut att ha varit riktigt bra. I en snabbenkät uppger 77% att försäljningen varit bättre i år än sommaren 2009. 23% anger att den varit lika bra medan alltså ingen ansåg att 2010 varit sämre än 2009. Nu hoppas vi att trenden håller i sig under hösten så 2010 blir ett framgångsrikt år, även totalt sett.

Många branschprojekt I Förbundet har vi många branschprojekt ”uppe på bordet”. Det är vårt Vilma-projekt där vi också har ett delprojekt som behandlar detta med artikelinformation för sågade trävaror, vi har startat ett statistikprojekt där vi löpande skall samla in försäljningsstatistik, ett reklamationsprojekt där vi vill förhandla fram ett branschgemensamt regelverk för hantering av reklamationer. Till detta kommer utbildningsprojekt i Bygg & Järnhandlarskolan, Byggpall och flera andra aktiviteter. Så det är tur att sommaren är över, alla är tillbaka, för nu gäller det att kavla upp ärmarna då det finns hur mycket som helst att göra.

Ulf S. Gustafsson VD Bygg & Järnhandlarna Järn Bygg Färg # 8-9 2010

5


Bolist i Brösarp Fråga en hantverkare i Brösarp efter vägen till Bolist och han skakar på huvudet. Här handlar man sedan generationer byggvaror, järn och färg hos Lokalföreningen. Som inte ligger centralt utan några kilometer utanför samhället.

När man kommer på landsvägen från Kristianstad mot Ystad och närmar sig Brösarp ser man en skylt på höger sida som visar mot Lokalföreningen. Här syns Inte ett ord om byggmaterial, järn eller färg. Vägen är bedövande vacker. Brösarps backar böljar mjukt och vägen slingrar genom landskapet. Rätt som det är ligger den där, Lokalföreningen. Från vägen ser anläggningen relativt blygsam ut, men när man kommer närmare växer den successivt till sin verkliga omfattning. Lokalföreningen är medlem i Svenska Lantmännen, men fungerar som ett helt självständigt företag och det har man gjort sedan 1936. Sedan ett år är man medlemmar i Bolistkedjan. Handel för hantverk och lantbruk Omsättningen på dryga 80 miljoner skvallrar om att upptagningsområdet är väsentligt större än Brösarp. Hit kommer kunder från både Ystad, Kristianstad och Tomelillatrakterna. När vi frågar butikschef Thord 6

Järn Bygg Färg # 8-9 2010

Andersson om orsakerna svarar Thord -Leveranskapacitet, kvalitet, sortiment och tradition. När en byggare eller lantbrukare kommer hit förväntas att vi har produkter i lager. Därför

har vi byggt upp ett gediget virkes och skivlager. Vi har inte mindre än 5000 kvm under tak och rullfack gör det lättarbetat för både kunderna och oss själva. Lastningen i brädgården sker i en för kunderna logisk

Nästa investering på önskelistan är att skapa en toppmodern butiksdel i ett plan, säger Thord Andersson, butikschef.


I butiken hittade vi den här trevliga och säljande danska displayen med stolptoppar.

Trädgårdsmaskinverkstad är en lyckad satsning. Efterfrågan är stor, den bidrar till ökad maskinförsäljning och drar kunder till anläggningen.

slinga. Lecablock som är en stor artikel lagrar vi utomhus. Vi kan inte påstå att vi är ett lågprisalternativ utan satsar på proffskvalitet, vilket uppskattas av proffsen som sparar tid och därmed pengar. Jag anser för övrigt att de prisskillnader som förekommer på marknaden inte motsvarar skillnaderna i kvalitet. Våra kunders behov är breda, därför har vi ett brett sortiment. Vi är också kända för att lagerföra produkter som andra skulle betrakta

som hyllvärmare. Det gör vi därför att det oftast är bråttom när de väl behövs. Stor butik och maskinverkstad -Alla vet hur försmädligt det är när trädgårdsmaskiner lägger av när de bäst behövs, säger Bertil Arnesson, marknadschef. Här i bygderna finns det gott om både trädgårdar och trädgårdsmaskiner, men det kunde tidigare vara långt till närmaste service. För att möta behoven har vi därför byggt upp en fullutrustad verkstad.

Det visade sig vara rätt beslut Vi har fullt med jobb och planer på att expandera. Dessutom drar verkstan kunder till oss. För att ligga ute på landsbygden är butiksdelen stor, fortsätter Bertil. Här samsas proffs och konsumentsortimenten om utrymmet. Omsättningsmässigt svarar butiken med sina 23 miljoner för en betydande del av totalomsättningen. Tyvärr är butiken ganska tungarbetad eftersom allt inte ligger i ett plan. Det skulle vi vilja ändra på. Butik i ett plan och markplan är ett önskemål som vi hoppas få förverkliga. Privat och kooperativ verksamhet i förening -Vi har varit en del av lantmannakooperationen med allt vad det innebär ända från vår start 1936. Vårt relativt nya medlemskap i Bolist har för vår del enbart inneburit fördelar. Vi får tillgång till bra leverantörsavtal, genomtänkta marknadsaktiviteter och styrkan av en aktiv organisation. Eftersom vi har hållit på i 74 år och i grunden är en kooperativ rörelse bärs den ideella traditionen vidare. Lokalföreningen, numera med tillägget Bolist, har blivit ett respekterat varumärke långt utanför Brösarp. slutar Bertil Arnesson.

Vi säljer en hel del färg och färgrelaterade produkter säger Bertil Arnesson, marknadschef. Teknos har ju alltid haft en stark förankring hos Lantmännen och hos oss passar deras sortiment utmärkt.

Text och bild Lars Cyrus Järn Bygg Färg # 8-9 2010

7


Varför just M-gänga? Det fins många typer av fästelement. Gemensamt för de flesta utom spik och nit är att de är försedda med gänga. Från fysiklektionerna kommer vi ihåg att gängan är en slags hävstång. Men hur utväxlingen, (gängstigning, gängskärning) skulle vara på hävstången var det inte så länge sen man kom överens om.

För 100 år sen fanns det dussintals olika gängsystem. Whitworth, Unified, asme, CEI, M-gängan och allt vad de hette. Resultatet blev att skruvar och muttrar av samma storlek inte passade till varandra. En engelsk skruv passade inte till en fransk mutter – för att ta ett exempel. Resultatet var ett irriterande och dyrbar kaos för såväl industri som GDS-are. Andra världskriget fokuserade på problemet Under anda världskriget blev man varse vilka bekymmer som uppstod på grund av alla gängtyper. Hade man inte rätt skruv eller mutter så gick den inte att ersätta med någon lokal typ. När försörjningsvägarna var avskurna kunde man inte reparera eller underhålla maskiner och fordon. Något måste alltså göras och 1947 8

Järn Bygg Färg # 8-9 2010

tillsattes en kommitté inom den internationella standardiseringskommissionen ISO. Det första uppdraget överhuvud taget var att bringa ordning i gängkaoset. Kommittén som för övrigt hade ett svenskt sekretariat fick uppdraget att ena alla länder om ett enda gängsystem. Whitworth först Kommittén fullföljde egentligen en tanke som engelsmannen Whitwhorth genomförde på 1840-talet. Då hade varenda engelsk verkstad sin egen gänga. Whitworth lyckades övertyga en stor del av den engelska industrin att använda samma stigning och gängskärning. Men det som hade varit svårt i England blev nästan omöjligt internationellt. Det tog 40 år innan kommittén slutligen fick till stånd en internationell överenskommelse om gemensam gänga. Då hade ISO-kommittén steg för

steg avskaffat det ena gängsystemet efter det andra tills det till slut bara fans två kvar. Det ena byggde på tum –det andra på millimeter. Millimeter vann Att det till slut blev M-gängan som vann beror på att allt fler ”tumländer” övergick till metersystemet. Till slut har ju även England övergått till millimeter- och decimalsystem. Även den amerikanska industrin ville ha ett enda system. För företag som t ex Ford blev det för dyrt och besvärligt att tillverka bilar med olika gängsystem. Att vi nu har ett gemensamt gängsystem är så naturligt att vi inte tänker på det. Beräkningar har gjorts som visar att världen sparar hundratals miljarder dollar varje år på att slippa olika gängor. Lars Cyrus


El för byggarbetsplatsen

Vi har produkterna! Järn Bygg Färg # 8-9 2010

9


Konsten att tjäna pengar på butiksytan - så här gör XL-BYGG Neco i Leksand Begreppet shop in shop kan tydas på olika sätt. Hos XL-medlemmen Neco i Leksand har man valt att hyra ut utställningsyta i butiken till hugade leverantörer. Erfarenheter från handeln visar att butiksytan sällan värderas efter förtjänst. Ofta tar produkter med alltför låg omsättningshastighet och diskutabel lönsamhetsnivå stor plats på butiksgolvet. Trots att butiken i de flesta fall representerar företagets största enskilda investering har

vi i våra branscher inte sett några siffror på vad en genomsnittlig butik bör omsätta per kvm. Samtidigt slåss leverantörerna med näbbar och klor för att få tillgång till största och ”bästa” placering. Sammantaget är det en situation som kan vara nog så knivig. För en

butiksansvarig krävs det både kunskap och diplomati för att balansera motstridiga intressen och få ut mesta möjliga bidrag för varje kvm. Sätt värde på butiken Byggvaruhandeln XL-BYGG Neco i Leksand löste den gordiska knuten

NY HE T

MASKINER MED HÖG KVALITET FÖR YRKESMÄSSIG ANVÄNDNING Workman är en serie maskiner för yrkesmässig användning. Pistolerna har tillverkats med fokus på hög prestanda, låga service- och underhållsbehov samt lång livslängd. Användningsområden: träkonstruktion, trä- och emballageindustrin, fästning av trämaterial, fodring och paneler, trästommar och tillverkning av husdelar med mera.

SPIKPISTOLER

KLAMMERPISTOLER

KOMPRESSORER

DYCKERTPISTOLER

SLANGAR

FASTENING SYSTEMS ÄR EN KOMPLETT INFÄSTNINGSLEVERANTÖR AV SKRUV | EXPANDER & PLUGG | KEMISK INFÄSTNING | SPIK | BYGGBESLAG | MASKINER & AUTOMATINFÄSTNINGAR WWW.GUNNEBOFASTENING.SE

Annons JBF nr 8-9 workman.indd Järn Bygg Färg # 4 2010 10 184-10-0247

1

2010-08-30 13.15


och presentera produkter, idéer och fördelar. När representanterna gör sina besök hålls montern aktuell och kan dessutom användas som bas för eventuella kampanjer. Montrarna är ju till största delen av tiden obemannade, men gör det lättare för vår egen personal att presentera leverantörerna och vad de har att erbjuda våra kunder, slutar Åke Winter.

För att få en behaglig atmosfär och dämpa ljudnivån är hela golvytan i utställningen belagd med sådana här plattor, berättar Åke Winter.

genom att sätta ett värde på butiksytan, dela in ett område i butiken i moduler och erbjuda ett antal leverantörer att hyra en eller flera moduler, eller om så önskas dela på utrymmet. -Det var spännande att se om några skulle nappa på idén säger Åke Winter, platschef, när vi besöker XL-BYGG Neco en av de varmaste dagarna i början av juli. -Resultatet blev över förväntan fortsätter Åke. Innan vi visste ordet av var ytorna uthyrda. Leverantörerna såg omedelbart fördelarna med lösningen. Nu kunde de på givet utrymme själva bygga upp sina utställningar

”Win, win” situation XL-BYGG Necos metod är ett sätt att se butiksytan i sig som intäkts och bidragsmöjlighet. Fördelarna är uppenbara för bägge parter. Butiken får professionellt uppbyggda utställningar och betalt för vad utrymmet ärt värt. Leverantören får möjlighet att oavbrutet visa vad han kan för butikens kunder. Dessutom får kunderna ett bättre underlag för sina beslut. Givetvis finns det andra sätt att aktivera det värde som ligger i butiksytan. Huvudsaken är att man med utgångspunkt från anläggningens egna förutsättningar funderar på frågan och verkligen tar en titt på hur den förvaltas idag. Har du några idéer så tag gärna kontakt med redaktionen. Frågan är aktuellare än någonsin.

Ett väl tilltaget torg i mitten gör att kunderna får pespektiv på montrarna.

Text och bild Lars Cyrus

Ovan några av de företag som vart och ett byggt upp en säljande monter. Förutsättningarna är lika men montrarna individuella.

Järn Bygg Färg # 4 2010

11


Dansk grossist satsar i Sverige

Naturen ogillar tomrum. När antalet svenska verktygsgrossister på järn- och byggsidan i praktiken minskat till Thomée/HDF och B&Bföretagen, etablerar sig danska Roni Verktyg på marknaden. Förändringens vindar har farit hårt fram bland grossistföretagen inom svensk järn- och byggfackhandel. I samma takt som kedjorna blivit fler och större har grossisterna blivit färre. På femton år har de flesta försvunnit från marknaden. I det läget väljer Roni Verktyg - en av de ledande danska verktygsgrossisterna - att satsa på Sverige. Redan efter ett knappt års verksamhet identifierar branschen Roni med fiffiga produkter som sparar tid, kraft och pengar för olika typer av hantverkare. Vi träffade Sverigechefen Magnus Karlsson och frågade bakgrunden till satsningen och planerna för framtiden. -Tittar vi på själva affärsprocessen så startade vi med att utgå från den mångkulturella klyschan att ”Lika barn leka bäst”. Med tanke på att det är en mycket mogen bransch, med stor yrkesstolthet bland användarna och därmed en mindre förändringsbenägenhet så är min inställning att vi definitivt ska ta ett steg i taget och 12

Järn Bygg Färg # 4 2010

med siktet inställt på ett långsiktigt perspektiv. Långsiktig trygghet -Balansen mellan trygghet och dynamik är viktig för de flesta parter, framhåller Magnus Karlsson. För mycket dynamik, utan balanserad kontroll av aktiviteter och förändringar leder i regel till missnöje med resultatet. Vi vill erbjuda handeln en

säker process, oavsett det handlar om artikelinformation i Finfo eller kommunikation av ”säljande argument”. Inga EVM - Det har varit ett mycket intressant år, säger Magnus Karlsson. Våra diskussioner med kedjekontoren i kombination med fotarbete på marknaden och butiksbesök har enbart varit

Lugnt, effektivt och för hand packas dagens order på Ronis anläggning alldeles söder om Köpenhamn.


helt klart intressant alternativ för såväl slutförbrukare som butik. Andra produkter som väckt intresse är en tapedispenser med hörnfunktion för montering av glasfiberremsor, en fashyvel för kantfasning av gipsskivor, Quickloader självupprullande spännband, Edma bärhandtag, en Stanleykniv med dubbel bladfunktion, med mera, med mera.

Vi har inga egna varumärken som konkurrerar med våra kunders, säger Magnus Karlsson.

positivt. Framförallt den öppenhet och det intresse för något nytt som har genomsyrat våra möten och diskussioner. - Nämnas kan att vi i inte har några asieninspirerade egna varumärken (EVM) som konkurrerar med våra partners produkter. Istället erbjuder vi till exempel en ny modell av Stanley hammare som kan säljas i butik för under hundralappen. Ett

Positiv test -Vi körde igång en första testperiod halvårsskiftet förra året för att kolla intresset från butikerna för vårt koncept ”smarta proffsgrejor”. Resultatet blev att 67 % av butikerna köpte vid första besöket, 90 % vid andra besöket och 98 % vid tredje besöket. Sett ifrån det faktum att vi börjar från scratch bedömer jag resultatet som bra. Att varumärkena är etablerade och välkända underlättar jobbet. Förtroendet för varumärkena finns ju redan på marknaden, slutar Magnus Karlsson.

Finns det en marknad för smarta proffsgrejor? Är det en ny nisch som Roni nu etablerar sig i? Nej knappast, behoven har alltid funnits och många av produkterna likaså, Sanningen är väl den att de fiffiga produkterna under lång tid har drunknat i informationsfloden och blivit styvmoderligt behandlade av leverantörer och säljare på grund av i genomsnitt relativt låga värden. En annan orsak kan vara att de i de flesta fall är utpräglade proffsverktyg och därför inte når så stora volymer som konsumentprodukter. Visst finns det en marknad och behovet hos byggare och hantverkare är stort. Om man som Roni nu gör samlar idéprodukterna under en hatt och marknadsför idéerna mot målgrupp och handel så finns det mycket pengar att tjäna för både handel och slutförbrukare – och Roni förstås. Text och bild Lars Cyrus

Ett nytt oslagbart lag av specialister!

Nu ännu bättre korrosionsskydd med hjälp av NANO teknik! Omläggningsbara lås som passar för de flesta cylindrarna på marknaden. Snabb och smidig montering med hjälp av en helt ny teknik i låshuset! Ny patenterad teknik med kulregling för samtliga medlemmar i ”Rock-laget”! Marinlås 83WPIB/53

Aluminiumlås 83AL/45

Nyhet!

Rock 83/45

Rock 83/60

Rock 83/80

Nyhet! Kl.3 Kl.1 Kl.2

• Låshus av förkromad massiv mässing • Bygel av rostfritt stål • Ny patenterad lösning för snabbt byte av bygeln • Totalt väderskyddat låshus och cylinderöppning samt ”förseglad” bygel förslutning

• Nytt lås i starkt och solitt aluminium • 7 olika färger • Bygel ytbehandlad med NANO teknik • Ny patenterad lösning för snabbt byte av bygeln • Möjlighet till extra väderskydd för cylinderöppningen

Kl.4

Kl.2

• Låshus av förkromad • Låshus och bygel massiv mässing ytbehandlat med den • Bygel ytbehandlad med nya NANO tekniken NANO teknik • Möjlighet till extra • Ny patenterad lösning väderskydd för för snabbt byte av bygeln cylinderöppningen • Möjlighet till extra väderskydd för cylinderöppningen

ABUS - The good feeling of security

• Låshus och bygel ytbehandlat med den nya NANO tekniken • Möjlighet till extra väderskydd för cylinderöppningen

www.abus.com Järn Bygg Färg # 4 2010

13


Bårebo

-välkänt varumärke med nytt innehåll Om något förtjänar epitetet – tradition och förnyelse så är det varumärket Bårebo. Från att i över 125 år varit synonymt med skruv och beslagstillverkning är Bårebo i dag ett samlande namn för en hel sortimentsgrupp inom Thomée Gruppen Tiderna förändras och grossistfunktionen med den. Kraven ökar ständigt. Förutom att Thomée verkar som ett effektiviserande mellanled för ett stort antal varumärken och leverantörer så har man även produkter under eget varumärke. Produkterna säljs under varumärken som Bårebo, de Bruk, Edwin, ETC, gard, och Serva. Det största sortimentet med den största spridningen och högsta omsättningen är Bårebo. Där hittar vi beslag och lås, el, VVS-produkter och infästningar. Alltså en produktmix som numera har sin naturligaste kanal genom bygg- och järnhandeln.

år sen inte ens var tillgängliga för konsument. Space management förbättrar lönsamheten i butik -Vi strävar efter att så långt som möjligt tillsammans med våra kun-

Det ska vara kul att jobba med skruv -Det här är produkter som för inte allt för länge sen förde en ganska undanskymd tillvaro ute i butikerna Välkända klassiska Båreboprodukter. säger Roger Carlsson, ansvarig för Bårebo. Men i takt med GDS-marknadens expan- der tillämpa ”Space management”. sion har kraven på exponering och Alltså att på bästa och mest lönnavigering i butikerna stigit år från samma sätt ta vara på butiksytan, år. Faktum är ju att stora delar av fortsätter Roger Carlsson. Om vi dagens Bårebosortiment för tjugo tar infästningar till exempel så är 14

Järn Bygg Färg # 8-9 2010

väl det inte världens sexigaste produkter. Men om vi hjälper kunderna att hitta förpackningarna och de är säljande, samtidigt som de får guidning till vilken infästning som bör användas för det ändamål de tänkt sig, får kunden lätt att komma till beslut. Eftersom ingen butik är den andra lik underlättar det väsentligt om vi tillsammans med butikspersonalen bygger upp ett sortiment som passar kundstrukturen – och det innebär inte enbart konsument utan även proffs. En genomtänkt produktpresentation i samband med Space management underlättar även för personalen. Totalt sett så ökar lönsamheten mångfalt om man förvandlar en infästningsdisplay som genom årens omärkliga förändringar med tiden blivit ganska spretig till en genomtänkt och regelbundet underhållen säljyta. Det blir plötsligt kul att jobba med skruv. Samma sak gäller för övrigt både VVS och installationsel, även om det är produkter som i högre grad talar för sig själva. Bårebos framtid? -Vi kommer att växa. Vi känner ett stort förtroende från våra kunder och våra lösningar efterfrågas allt mer. Även under de tuffa år som vi nu hoppas ha bakom oss har vi tagit marknadsandelar och fått nya kunder. Vi levererar i dag till alla bygghandelskedjorna på den svenska marknaden. Vad som också kan komma att förändras är var vi hämtar våra produkter. Vi strävar ständigt efter att hitta de bästa leverantörerna avslutar Roger Carlsson.

Lars Cyrus


Fyra framgångsrika familjeföretag bildar ny grupp När tre av Interpares största delägare l våras lämnade kedjan samtidigt väckte det berättigad uppmärksamhet i branschen. Frågorna var många. Varför? Varför just nu? Vad händer sen?

Trallskruv Alla med cutspets!

Nu, några månader senare, kommer åtminstone ett svar för de undrande. De tre har blivit fyra och intensifierar samarbetet. Gärdin & Persson, AB Karl Hedin och Nordströms har tillsammans med Derome bildat en inköpsgrupp under namnet Bygghandelsgruppen. Enligt ett pressmeddelande avser gruppen att initialt förhandla om fem varugrupper, gips, stålprofiler, bruk, isolering och träbaserade skivor. Då Gruppens sammanlagda inköp inom bygg och industri är cirka två miljarder SEK är det betydande summor som står på spel.

Tuffa tider för leverantörerna. Gruppen förklarar att det blir stenhård fokus på förbättrade inköpsvillkor och att avsikten är att inom varje varugrupp endast välja en leverantör till samtliga fyra bolag, vilket ska ge större volym och därmed göra Bygghandelsgruppen till en attraktivare partner. Det är fyra framgångsrika familjeföretag som nu ska pröva om deras sammanlagda styrka är tillräcklig för att tvinga fram avgörande skillnader vad gäller priser och leveransvillkor. Gruppens geografiska täckning är god, men antalet anläggningar varierar stort mellan medlemmarna. Det ska bli spännande att följa utvecklingen.

NYHET!

Lars Cyrus Järn Bygg Färg # 8-9 2010

15


Allt hänger ihop Fästelement har på några år förvandlats från osynlig stapelvara till uppmärksammad intäktskälla i bygg- och järnhandeln. För inte så länge sen kunde det vara svårt att hitta spik och skruv ute i butikerna. Kunden fick försöka tala om vad han behövde och expediten hämtade på lagret. Var det sen fråga om mer udda fästelement som expandrar och dylikt låg de ofta gömda på ställen som bara de invigda hittade till. Gradvis har situationen förändrats. I takt med att GDS-sektorn vidgats, självbetjäningen blivit förhärskande, fästsortimentet breddats och butikerna moderniserats har kraven på information ökat. I dag nöjer sig varken GDS-aren eller proffset med en anonym brun pappask med en tryckt lapp som kortfattat talar om att här finns det skruv.

XL-BYGGPARTNER AB är ett växande bolag som bedriver bygghandel i Stockholmsområdet. Verksamheten sker idag vid XL-BYGG HÄGERSTENS BRÄDGÅRD och XL-BYGG TULLINGE BRÄDGÅRD, bägge renodlade proffsbutiker samt vid nyförvärvade XL-BYGG SORUNDA BRÄDGÅRD. Antal fast anställda är 26 st och omsättningen är fn ca 100 MSEK. Företagets affärsidé är att med en hög personlig servicegrad, stort engagemang och kunskap, leverera trä- och byggvaror av bra kvalité till främst mindre- och medelstora byggföretag. Företaget har fem egna lastbilar och levererar varor till byggarbetsplatser runt om i hela Stockholmregionen. XL-BYGGPARTNER AB ingår i XL-BYGG, en kedja av närmare 100 fristående bygghandlare över hela landet. Tillsammans med kollegorna i Norge och Danmark bildar de Skandinaviens största profilerade bygghandlarkedja. Läs gärna mer på www.xlbyggpartner.se

16

Järn Bygg Färg # 8-9 2010

Pengar att tjäna Fästsortimentet har kort sagt blivit sorgebarnet som förvandlats till glädjeflicka. Snart sagt varje leverantör med självaktning presenterar genomtänkta system för förpackning, information och självval. I dag kan butiken få hjälp med att lägga upp sortiment som är anpassade till kundkretsen. Förpackningarna är ofta färg och kodmärkta med referenser till information i samband med displayen. Ifrån en dammig hylla på lagret presenteras nu de förr så anonyma varorna i belysta välorganiserade displayer med säljande toppskyltar och ibland vägledande videoinformation. Visst finns det skillnad mellan leverantörerna, men vilken

m a n ska välja beror nog mest på kedjetillhörighet och personliga preferenser. Den gamla sanningen att det som inte syns inte heller finns stämmer bra på fästsortimentet. I och med att presentationen blivit så effektiv uppmärksammas de tidigare så anonyma produkterna och försäljningen stiger dramatiskt. Fästsortimentet är intressant även ur andra synpunkter. Det rullar på året runt, i förhållande till sitt värde tar det lite utrymme, det går snabbt att justera om så krävs och det är inte så priskänsligt som mycket annat. Med hjälp av din leverantör kan du förvandla fästsortimentet till ett av butikens lönsammaste. Lars Cyrus

Platschef och säljare Säljande platschef Tullinge (annonsnr 681981) I rollen som platschef kommer du ta ett helhetsgrepp om företagets sälj- och marknadsorganisation och arbeta strategiskt för att vidareutveckla verksamheten och öka marknadsandelarna. Du har budget- och resultatansvar samt personalansvar för ca 12 personer. I arbetet ingår många kundkontakter. Du kommer att bearbeta nya kunder men också vidareutveckla de kunder som redan finns. Vi söker dig som har flerårig erfarenhet av försäljning, gärna inom byggbranschen. Du har god förståelse för ekonomi och marknadsföring och flera års erfarenhet av personalansvar. Du har goda kunskaper i MS Office, främst i Excel, goda kunskaper i engelska samt B-körkort. Som person är du drivande, förändringsbenägen och resultatinriktad. I rollen som ledare är du kommunikativ, ärlig, tydlig och lyhörd. Du har förmågan och intresset att se både till individen och till gruppen som helhet.

Proffssäljare Hägersten (annonsnr 681974) Din huvudsakliga arbetsuppgift innebär att sälja företagets sortiment till främst små och medelstora byggföretag. Du kommer att ta emot ordrar, lämna offerter och göra kundbesök. Du bearbetar nya kunder och vidareutvecklar de kunder som redan finns. Vi söker dig som har flerårig erfarenhet av försäljning, gärna inom byggbranschen. Du brinner för service och vill utvecklas i rollen som säljare. Du tycker om att skapa affärer och har dokumenterat goda resultat som säljare. Du har goda kunskaper i MS Office, kunskaper i engelska samt B-körkort. Som person är du drivande, förändringsbenägen och resultatinriktad med en förmåga att skapa och bibehålla goda kundrelationer. Ansök och läs mer på www.manpower.se via respektive annonsnummer. För mer information kontakta rekryteringskonsult Magnus Gustafsson, 08-452 33 85. Då intervjuer och urval sker löpande är du välkommen med din ansökan så snart som möjligt.

Manpower är ett auktoriserat bemanningsföretag.


Goda rum

Ytan är också viktig! ”Jag tycker du skall välja konstruktionsplywood P30. Med P30 kvalitet vet du alltid exakt vilka egenskaper skivorna har. Perfekt yta och alltid högsta kvalitet. En trygghet när du bygger golv, vägg och tak.” Hans Fougman, Produktchef

Mer information finns på: www.moelven.se

www.moelven.se


National Hardware Show har blivit International För 65 året genomfördes 4 – 6 maj National Hardware Show, numer i Las Vegas, USA. Mässan har successivt vuxit och har idag runt 2500 utställare och runt 35000 besökare varav 22 % utländska besökare från 33 länder. Mässan görs i samarbete med NRHA, det nordamerikanska järnhandlarförbundet. Årets mässa bjöd på över 900 nyheter som presenterades inte bara i utställarnas montrar utan också i samlade nyhetsmontrar i olika delar av mässan efter varugrupp. På årets mässa lyfte man också fram varornas förpackningar. En ny attraktion på årets mässa var en utställning med ”Tailgate products” (baklucke picknick produkter) som ägde rum utomhus, där musik gick på högvarv, grillarna var i gång och stolarna framställda. Det vill säga, man kunde känna känslan av en riktig ”baklucke picknick”. En intressant nyhet där var ”Fire Wire”, ett flexibelt grillspett av rostfri wire. Mässan bjöd på de flesta varugrupper som finns i en järnhandel allt från konsument produkter till rena industriprodukter. Facktidning testar på plats Ett nytt grepp på mässan var

Ett populärt inslag i årets Las Vegas-mässa var ”bakluckeloppisen” fast här enbart med nya produkter för trädgård och fritid.

Handyman magazines monter. Handyman är en ”Gör det själv” tidning med över 750.000 prenumeranter. Man vänder sig till både GDS:are och yrkesmän. Den senare gruppen mer för att utveckla sig inom nya områden. Till mässan hade man satt

IHA (International Hardware Association) passade på att ha möte. På bilden ser vi fr v. Bill Lee och Dick Thomas, USA, Usman Ghani , Pakistan, Göran Sundström. Sverige, Oliver Blondet, Frankrike, Rod Evins, Australien, Jean-Francois Dubost, Frankrike, Chris Pattersson och Jonathan Swift, England och David Feng och Zhow Ji Hua, Kina

18

Järn Bygg Färg # 8-9 2010

ihop en grupp på sex personer som via en tävling i tidningen hade fått söka plats i panelen. Gruppens uppgift var att live i montern prova olika hand- och elhandverktyg. Under ca 45 minuter provades en leverantörs verktyg. Timman efter provades produkter från en annan leverantör. Som publik/besökare kunde man få kommentarer och ställa frågor till gruppen. Ett annorlunda men intressant inslag. Ett exempel på hur varuexponeringen förändras över tiden och ibland återgår till hur den såg ut förr var Lauréys beslagsvägg. Lådor med varor och prov samt pris på framsidan av lådan. Ovanpå lådfacken fanns det kuber med ett beställnings sortimentet. Text och bild Göran Sundström


r2.se

D A N G G Y ! B R Å M O PÅG En liten ombyggnad är allt som behövs för att få fart på försäljningen. StoreSystem by Arvid Nilsson är ett nytt

tid. Men det bästa av allt är att det snabbare

butikskoncept för fästelement som just nu

kundflödet och den enklare hanteringen innebär

sprider sig i svenska byggvaruhus.

att du får fart på försäljningen!

Systemet gör att kunderna lättare hittar det de söker och därmed behöver lägga mindre tid

Låter det här intressant? Besök vår hemsida

på att leta. Det innebär även att du får bättre

www.ombyggnadpågår.se eller och ring prata

ordning och reda, vilket i sin tur gör att du kan

med vår Key Account Manager Joakim Angervall

styra försäljningen ner i minsta artikelnivå. Du

– 0736-20 26 65 så får du veta mer om vad Store-

kommer med andra ord att spara in en hel del

System by Arvid Nilsson kan göra för din butik.

Arvid Nilsson AB

Box 583

SE-442 16 Kungälv

+ 46 303 626 00

info@arvidnilsson.se

KEEPING THINGS TOGETHER

www.arvidnilsson.com


effect vimmerby

...med Thermo Floor golvv채rme


NYHET! Golvvärme är den mest behagliga typen av uppvärmning av bostäder. Tack vare ett nära samarbete mellan Swedspan och Uponor kan vi erbjuda ett golvvärmesystem med fokus på miljö, ekonomi och komfort. Dessutom gör vi det lättare för dig då det säljs genom

bygg material

handeln

Swedspan Sweden AB Box 502, 577 26 Hultsfred, Tel 0495-75 50 00 Läs mer om Thermo Floor på www.swedspan.se


Bygg Hemma dygnet runt

Bygghemma.se ligger tryggt förankrad i Oskarshamns hamn. Från den elegant formgivna kommanobryggan styrs den expanderande verksamheen.

När bygghemma.se 2006 startade sin nätförsäljning av byggvaror var det många som skakade på huvudet. I dag fyra år senare har tvivlarna fått lov att ändra sig. www.bygghemma.se har utvecklats över förväntan och expanderar nu över hela Norden. Från kommandobryggan på Skeppsbron i Oskarshamn och med ett trettiotal entusiastiska medarbetare bakom ryggen styr Patrik Rees bygghemma.se skutan mot nya djärva mål. Omsättningen i Sverige ökar snabbt, sortimentet breddas successivt och arbetet fortgår för fullt för en etablering i övriga nordiska länder. Att sälja byggvaror över nätet var 2006 förvisso ingen nyhet. Många hade redan försökt, men vid sidan av bygghemma.se och Skånska Byggvaror har ännu ingen lyckats. I allmänhet har försöken kostat mer än de smakat. Undantaget hittills är vad vi vet de traditionella 22

Järn Bygg Färg # 5 8-9 2010 2010

postorderföretagen som har mer naturlig övergång till e-handel. Nya köpvanor -Det moderna samhället tvingar fram nya köpvanor, säger Patrik Rees. En ung familj där bägge föräldrarna arbetar får mindre och mindre tid över för gemensam ”shopping”. Att en lördag eller söndag ta ungarna med sig till en bygghandel och botanisera bland produkterna är jobbigt och ska man sedan besöka fler för att kolla sortiment och priser blir det än värre. -Eftersom vi har öppet dygnet runt ser vi tydligt hur det fungerar. De flesta besöken i vår webshop sker 21

– 24 på kvällen. Då har barnen somnat och föräldrarna får möjlighet att sitta ner i lugn och ro och diskutera produktval, priser, leveranser och annat som krävs före ett beslut. Vi erbjuder helt enkelt ett nytt alternativ. -I sammanhanget vill jag betona att vi inte inbillar oss att vi ska utvecklas till en dominerande aktör på byggmaterialmarknaden. Däremot är jag övertygad om nätförsäljningen av byggvaror kommer att mångdubblas under de närmaste åren och där ska vi vara störst. Kundservice har högsta prioritet -Vid sidan av tillgänglighet dygnet


runt är kundservicefunktionen mycket viktig, framhåller Patrik Rees. När kunderna står inför beslut som omfattar stora summor är det även viktigt med en personlig kontakt som kan ge svar på de frågor som kan uppstå och det ska inte kosta något. Vi har ett 020 nummer direkt till kundtjänsten dit kunder kan vända sig för eventuella frågor eller råd om produkter. Vi tar inte in någon produkt i sortimentet om inte våra leverantörer har utbildat vår kundtjänst på produkten. Kunder hatar att behöva vänta i telefon. Därför har vi en display där vi hela tiden ser hur många som ringer och hur lång väntetiden är. Dels kan vi snabbt sätta in extrapersonal och dels ger det oss viktig statistik. Även om det är lätt att genomföra ett köp direkt på nätet är det många som går in på hemsidan – hittar de produkter som är intressanta – tar kontakt med kundtjänsten som tar beställningen via telefon och skriver ut en order. Ordern bekräftas och skickas till leverantören/erna – leveransen sker i de flesta fall direkt från leverantör till kund. Då vårt mål är att bli Sveriges bästa kundtjänst och de flesta kontakter sker på kvällarna och helger så kommer vi att ha öppet 24 timmar om dygnet alla dagar om året.

Jonas Netterström går från Gunnebo till Inwido Jonas Netterström som för knappt ett år sen tillträdde posten som affärsområdeschef hos Gunnebo Fastening hastar nu vidare till Inwido där han tillträtt posten som VD med ansvar för varumärkena Elitfönster, Allmogefönster, Era Fönster, Wisy, Diplomat, SnickarPer och Hajom skjutdörrar. Jonas Netterström har lång och gedigen erfarenhet av chefspositioner

Har man ingen fysisk butik är kundservice ännu mycket viktigare, säger Patrik Rees. Det ska alltid och utan dröjsmål gå att få tag på en fysisk person som kan svara på kundens frågor.

Tydlighet, merförsäljning och en känga till leverantörerna -Om man ska sälja byggvaror via nätet måste kunderna ha en chans att se hur till exempel en dörr av en viss typ ser ut. Här måste jag tyvärr ge leverantörerna en känga. Många har väldigt bristfälligt bildmaterial. I många fall har inte ens stora multinationella företag acceptabla bilder, säger Patrik Rees. Vi har fått lov att bygga upp en egen foto och filmavdelning i bygghemma.se för att klara kvalitetskraven. Något vi konsekvent försöker genomföra är sambandsförsäljning. När kunden går in på ordersidan presenterar vi en rad produkter med anknytning till den han håller på att köpa och talar om vilka tillbehör eller andra produkter som andra kunder har köpt.

hos företag med anknytning till våra branscher. Han har bland annat varit säljchef på Electrolux Outdoors Products, Europachef för VSM Group, VD för Stiga Sverige samt VD för Telesteps. -Ibland väljer man inte sina uppdrag och när Håkan Jeppsson ringde mig kunde jag inte säga nej. Inwido är ett bolag som är starkt på frammarsch och mitt ansvarsområde blir så mycket större än förut samt att jag får 25 min. med bil till jobbet. Det känns som en mycket spännande utmaning att ta sig an den två- miljarders verksamhet vi idag bedriver

Resultatet blir då att vi säljer mer och kunden behöver inte irritera sig på att inte få kompletteringsvaror samtidigt. Allt bredare sortiment -Vi marknadsför i dag cirka 100 000 artiklar från omkring 70 leverantörer. Målet är 300 000 artiklar. För närvarande arbetar vi med att bygga upp det tyngre sortimentet och kommer snart att kunna erbjuda både skivor, virke och stålreglar. Omsättningen ökar hela tiden. Första året omsatte vi blygsamma 22 miljoner. År två klarade vi 48 miljoner. Tredje verksamhetsåret dryga 120 miljoner och i år passerar vi 200 miljoner, slutar en nöjd Patrik Rees. Text och bild Lars Cyrus

i Sverige, För även om vi redan är landets ledande fönster-och dörrleverantör är jag övertygad om att det finns mycket kvar att göra., säger Jonas Netterström till Järn-Bygg-Färg. Den tidigare VD:n för Inwido AB, Anders Isaksson, fortsätter inom koncernen som Operativ direktör. Järn Bygg Färg # 8-9 2010

23


ÄNNU EN T T A G N I N D E L N A G Å S T T Ä R A J L VÄ T L A IM IN M R A T O P EDWIN PELAR-EX UTRYMME I BUTIK 1 Impulshärdning ger hållbar skärpa hela skärytan

2 Antifriktionsbehandlingen gör den snabb och lättsågad. Dessutom är det ett bra rostskydd

3 1 mm klinga ger stabil sågning

4 Diamantprofilslipningen ger rent och aggressivt sågsnitt

24

Järn Bygg Färg # 8-9 2010


Färghandlare i Strömstad:

”Hur kan norrmän sälja färg så billigt?” Gränshandeln i Strömstad går för högtryck. Allt är dyrare i Norge. Livsmedel, sprit, byggvaror. - Men inte färg. Jag förstår inte hur norska färgtillverkare lyckas hålla så låga priser, säger Gerard Collin, färgansvarig på Strömstad Värme & Sanitet. Kombinationen hett turistmål och norsk köpglädje gör att Strömstad med sina 5 000 bofasta har en detaljhandel som motsvarar en stadsbefolkning på 60 000 personer. Till exempel finns det fem ställen där folk kan köpa färg; två proffsbutiker med brett sortiment samt en norskägd Järniahandel och två XL Bygg anläggningar. Men det är inte kunder från Norge som upprätthåller färgförsäljningen, enligt Gerard Collin på Strömstad Värme & Sanitet. - Kakel och VVS-produkter köper norrmännen men färg handlar de billigare på sin sida av gränsen. Det gäller särskilt större förpackningar. Det är inga små prisskillnader – ofta 30-35 procent till norsk favör. Strömstad Värme & Sanitet är med i frivilligkedjan Nordsjö Idé & Design och Gerard Collin tar Nordsjös utomhusfärger som exempel. - En tiolitersburk tar vi cirka 1 500 kronor för. I Norge ligger priset i detaljhandelsledet på motsvarande 700 svenska kronor. Exakt samma produkt fast den norska färgen är tillverkad i Nordsjös norska fabriker. Hur kan de klara detta när kostnadsläget är så pass högt? Vad tjänar de pengar på? undrar han retoriskt. Gerard Collin har ställt samma fråga till representanter från Nordsjö

Majoriteten av Strömstads större måleriföretag är trogna kunder hos Strömstads Värme & Sanitet, berättar Gerard Collin. Trots lägre priser i Norge gör de inte sina inköp på andra sidan Svinesundsbron.

men har bara fått vaga besked. - Det är bara att vara tacksam för att våra svenska kunder inte riktigt har klart för sig hur mycket det skiljer i pris för då är risken överhängande att de gör sina inköp i Norge. Gerard Collin har hållit på med färg sedan 1968 och har i 20 år ansvarat för färgavdelningen på Strömstad Värme & Sanitet. Att ett VVS-företag har ett brett färgkomplement hör till ovanligheterna. Företaget är med både i Comfort och Nordsjö Idé & Design. - Produkterna kompletterar varandra och det ökar försäljningen, säger

han och tillägger att butiken totalt inklusive hantverksuppdrag, omsätter 75 miljoner varar färgavdelningen svarar för fem miljoner. På ett år har kakelförsäljningen ökat med 50 procent. Orsakerna är flera. - Kaklet exponerades längst in i lokalen men vi lyfte fram det i ljuset närmast skyltfönstren vilket gett direkt resultat. Kakel köper norrmännen och det beror inte bara på ett konkurrenskraftigt pris. Vi har ett bredare sortiment än i Norge. Med ett mer än 40-årigt perspektiv på färgmarknaden ser Gerard Collin Järn Bygg Färg # 8-9 2010

25


branschens utvecklingslinjer. - Numera kan du köpa färg i princip överallt vilket ställer stora krav på service och produktkunnande hos specialbutikerna. Lacknaftan håller också på att försvinna. Idag är det oljebaserad färg som kan späs med vatten, som efterfrågas. Latexfärgerna har idag en helt annan kvalitet och släpper igenom fukten. Men trots detta har de ett oförtjänt dåligt rykte hos många kunder med uppfattningen att det är samma färg som användes för 30 år sedan. Badrumskunder till höger och färgkunder till vänster. Kombinationen VVS och färg är ovanligt och väcker visst uppseende när ägarna träffar kolleger.

Text och bild Peter Norrbohm

Delade meningar om norska färgpriser Är det lönsamt att köpa färg i Norge? Ja, säger Gerhard Collin men får inte odelat stöd av branschkollegan i Strömstad. Inte heller Nordsjö känner igen sig. Den andra specialiserade färgbutiken i Strömstad ingår i Flügger-kedjan och drivs som en del i en målerifirma - Svens Måleri & Golvtjänst. Ägaren Berit Karlsson ansvarar för butiken och hon har också hört att färgpriserna är lägre i Norge. Men det skrämmer inte iväg norrmännen. - Vi har gott om norska kunder som köper färg så prisskillnaderna kan inte vara så stora. Det är också svårt att veta om man jämför färger av samma kvalitet och märke. - Har inte tid att åka över gränsen för att själv kontrollera hur mycket sanning det ligger bakom talet om den lägre prisbilden i Norge. Hur det förhåller sig med specifikt Flüggers färgsortiment vill hon inte spekulera i. - Av det enkla skälet att jag inte vet. Jonas Olsson är försäljningsdirektör 26

Järn Bygg Färg # 8-9 2010

på Nordsjö och han ställer sig undrande till uppgifterna om de låga norska färgpriserna.

Berit Karlsson på Flügger i Strömstad har hört ryktena om lägre färgpriser i Norge men det påverkar inte hennes norska kunders köpvanor.

- Bilden av att det skulle vara så stora skillnader känner jag inte riktigt igen. I alla fall inte på Nordsjös färger. Kanske kan det röra sig om kampanjer? Jag har kontaktat våra norska kolleger och fått uppfattningen att prisspannet mellan lägsta och högsta pris är ungefär på samma nivå oavsett om det rör en norsk eller svensk färgåterförsäljare. Betyder det att du ifrågasätter uppgifterna från färghandlarhåll i Strömstad? - Nej, jag har respekt för att det finns andra uppfattningar och erfarenheter. Men utifrån vad jag har fått fram så har jag inte funnit stöd för att det skulle finnas stora skillnader mellan norska och svenska färgpriser. Text och bild Peter Norrbohm


SNART ÄR VÅR NYA FAMILJ HÄR.

Jetting Screws – en komplett träskruvfamilj. Jetting Screws är en patenterad träskruvserie med unika idragningsegenskaper. Dessa har uppnåtts genom att förse skruvarna med en skärande borrspets samt snedställda och längsgående skär mellan gängorna. Serien består idag av sju olika typer av träskruv.

TFX TFT TKX TKT TFT

Utvändig

TFT

Syrafast

T6SF

Utvändig

PATENTERADE SKRUVAR AV HÖGSTA KVALITET

Tel 033-23 03 03 Fax 033-23 08 23 www.vsbyggskruv.se

Järn Bygg Färg # 8-9 2010

27


Sveriges mesta sortiment av takplast och uterum Nyhet!

Häng på vinterns starkaste golvkampanj!

Vi hjälper dig att sälja ännu mer Arena med ett riktigt bra kunderbjudande och ett attraktivt butiksmaterial. Foam, tumstock och tre nummer av tidningen Gör Det Själv medföljer alla trägolv vid köp av minst 15 kvm. Samma gäller laminatgolven förutom foamen. Prata med din Arenasäljare och häng på!

Affisch 50x70 Art nr 239600 Affisch 70x100 art nr 239603

Halle Eco Sveriges mest miljövänliga takplastskiva

Diskställ art nr 239599 Tumstock art nr 239619 Vippa/skylt art nr 239601

Nyhet!

Halle Isolux 55 Sveriges kraftigaste kanalplastskiva Halle Isolux Det kompletta taket för uterummet Halleplattan Sveriges starkaste takskiva Halle Polysol Den extremt klimatsäkra takskivan

Det är inne att vara ute

För mer information besök vår webbplats www.halle.se eller ring vår kundtjänst 0430-122 80

28

Järn Bygg Färg # 8-9 2010

”Arena är snygga, slitstarka och prisvärda golv. Sortimentet är brett och dessutom är logistiken helt suverän. Rekommenderas!” Per Ohlander, Colorama Weydes i Norrköping

Mer än bara yta

www.arenagolv.se Tel 08-25 1145


Bygghandlare och politiker:

Står i valet men inte i kvalet Valdagen den 19 september kan bli en vändpunkt för Peter Heie, byggvaruhandlare i Strömstad. Vinner alliansen kan han bli stadens nya kommunalråd. - Då kan jag inte fortsätta som hittills. Men att sälja verksamheten är absolut inget alternativ. Rossö - någon mil söder om Strömstad. Helikoptern från Norge hovrar ovanför två man i färd med att fästa en väggsektion i vajern. Rotorbladen orsakar lokal styv kuling som raskt mojnar när ekipaget far iväg över nejden till ett småhusbygge på en ö strax bortom skogsbrynet. ”Sätt ett kryss på Peter Heie” står det på den svarta bilen som svänger in på lastplatsen och ut stiger den som vill bli kryssad. Det är han - byggvaruhandlaren och lokalpolitikern (C) i Strömstad - som bestämt mötesplats med JBF:s utsände. - Det här projektet är ett bra exempel på lokalt samarbete. Vi har levererat allt löst byggmaterial och materialet till väggsektionerna som prefabriceras av stadens största byggföretag. Även om Mattson & Nilsson Bygg har uppdraget var det kunden som först kom till oss och diskuterade sitt husprojekt. Politik och näringsverksamhet har Peter Heie kombinerat under många år. Sedan 1988 sitter han i kommunfullmäktige för centerpartiet. ”Jag är ju bondpojk.” Medan den politiska karriären stakades ut tidigt var det slumpen – och tillfället - som styrde in honom på den bransch han idag ägnar så mycket kraft åt. Anrika Strömstad Trävaruaffär hamnade på obestånd under 90-tals krisen och efter flera turer köptes det av norska intressen som bara ville komma åt de attraktiva läget vid hamnen, inte att sälja byggvaror. Så Peter Heie fick chansen att köpa rörelsen med förbehållet att han skulle vara ute ur lokalen inom två år. 2001 byggde han nytt i utkanten av staden.

Slumpen gjorde att kommunalpolitikern Peter Heie blev byggvaruhandlare. Nu driver han två byggvaruhus i Strömstad med en omsättning på cirka 50 miljoner. ”Den nivån är nödvändig för att kunna planera långsiktigt”, säger han.

- Ska du köpa en verksamhet är det när pris och villkor är de rätta och möjligheterna till förändringar är stora. Eftersom jag inte kunde branschen tog jag in en branschkunnig delägare. Köpet var lite av ett vågspel men det gick vägen. Idag är Peter Heie ensam ägare till två anläggningar som båda seglar under XL Byggs flagg. I våras köpte han nämligen upp den enda konkurrenten i Strömstad; Lindnäs Trä. - En byggvaruhandel bör omsätta runt 50 miljoner för att ha goda chanser att utvecklas på lång sikt. Med köpet når jag den gränsen. Har inga kunder ondgjort sig över att den lokala byggvarumarknaden koncentreras till bara ett företag? - Ytterst få har reagerat. Närmaste konkurrent ligger ju faktiskt bara ett telefonsamtal bort, svarar han och betonar att båda verksamheterna ska vara kvar på var sitt håll. Alltså ingen avveckling av den ena för att bygga ut den andra.

Strategin är att göra Strömstads Trävaror till en renodlad butik för privatkunder. Lindnäs blir då enbart förbehållen byggproffsen och fakturakunderna. På sikt ska kontant betalning på Lindnäs inte vara möjlig. Dagens situation kan liknas vid ”hela havet stormar”. Privatkunder blandas med proffs och det kan bli ganska stökigt när yrkesfolkets släpvagnar står i vägen för sommarstugeägarnas bilar. Särskild som Kosterfärjan väntar och leveransen sinkas av kunder som inte har lika bråttom. Det tar på personalen, betonar Peter Heie. - Det är ju två olika målgrupper med olika krav på sortiment, service, exponering och tillgänglighet. Strömstads Trä kommer till exempel att ha helgöppet till skillnad mot Lindnäs som satsar på tidiga morgnar. Strömstad Trä har ett in- och utpasseringssystem med bommar där kunden får en speciell utfartskod Järn Bygg Färg # 8-9 2010

29


Konkurrenten Lindnäs Bygg förvärvades så sent som i maj i år. Den kommer bara att vara öppen för byggproffsen.

när varorna är betalda i kassan. På Lindnäs är det fri passage överallt. Men inte så länge till. ”Man måste ha kontroll över varuflödet.” Två byggvaruhus i en kommun med 10 000 bofasta kan tyckas något överdimensionerat. Men kundunderlaget omfattar stora skaror turister och framför allt besökare från Norge. - En mycket stor del av vårt sortiment är billigare i Sverige – ibland uppemot 20-25 procent. Kutterspån och djurfoder är särskilt hett eftertraktade av brödrafolket i norr. Peter Heie köper exempelvis stora partier kutterspån från Skutskär och mellanlagrar i Strömstad för vidare transport till Norge. Där är priset inte den avgörande faktorn

utan bristen på inhemskt alternativ. Under många år höll Peter Heie hårt på principen att stå fri från allt vad inköpssamarbete hette. Att gå med i en kedja kunde väl gå an för den som ville öppna en McDonalds restaurang, resonerade han. Men inte för en byggvaruhandlare. - Sen har jag insett betydelsen av att vara med i en kedja. Man måste vara stor för att få rätt pris. Kontakter med kolleger inom branschen är också värdefulla. Tack vare bra och pålitliga medarbetare och tillgången till sena kvällar har det fungerat att som företagsledare och ägare kunna ägna sig åt kommunalpolitiken. Strömstad är ett gammalt centerfäste även om

socialdemokrater, vänstern och det lokala Strömstadspartiet bildat majoritet den senaste mandatperioden. Men om centern och den övriga alliansen gör ett bra val den 19 september kan Peter Heie få en ny roll i politiken. Som första namn på C-listan ligger därmed kommunalrådsstolen inom räckhåll. - Då måste jag antagligen anställa en VD. För jag kommer aldrig att avyttra mina byggvaruhus. Politiken är ju bara fyra år i taget. Text och bild Peter Norrbohm Strömstads Trävaror med filialen Lindnäs Bygg Ägare: Peter Heie Förvärvat: 1998 (Strömstads Trä) 2010 (Lindnäs Bygg) Kedja: XL Bygg och Elon Omsättning: 38 mkr (2009) ca 50 mkr (2010) Antal anställda: 14

Vi kan skivor, limträ och golv

Originalet!

SKIVOR Allt i skivmaterial

Förstärkta skalmar

GOLV Masi Nova - snösläden med beprövad kvalitet och innovativ teknik. Kontakta vår representant Sven Spjuth, tel 070-663 18 08, för mera information om Masi och våra produkter.

Marknadens bredaste sortiment

Vi dimensionerar, lagerför, distribuerar

LIMTRÄ & LVL Kontakta oss för specialistkompetens

www.masitools.com 30

Järn Bygg Färg # 8-9 2010

Vittsjö 0451 - 235 00

Älvsjö 08 - 694 0470

www.wiwood.se


Bandad skruv från V/S/B. Ett av marknadens bredaste program av bandad skruv kommer från V/S/B. Varje skruv är utvecklad för sitt ändamål, i varierande längd och diameter, för montering mot trä eller stål. Med skruv från V/S/B kan du vara säker på att du arbetar med produkter av högsta kvalitet.

Kvalitetsskruv för snabbt montage.

OBS! Skickas även som bilaga i Byggaren och DMH (Den Moderna Hantverkaren). Ta del av försäljningen, kontakta oss för Ert netto. För information, maila till stegar@zarges.se eller ring 08 - 591 22 000

Tel 033-23 03 03 Fax 033-23 08 23 www.vsbyggskruv.se

VSB_1005BandadSkruvJBF.indd 1

2010-08-23 11.10

Värdet av att veta… Varje vara i en handelskedja är bärare av information.

t e p lip

K

Vad, var, när, vart och hur. Pris och vinst. Underlag för analys. Lönsamhet planeras av den som vet.

Har du råd att inte köra PengVin?

JBF2005

Kontakta oss! Tel 031-88 76 00 E-mail kundservice@pengvin.se Mer information www.pengvin.se

w

2

10

www.zarges.se

Affärssystem PengVin är ett öppet och tillförlitligt system, uppbyggt för att kunna följa med in i framtiden. Vi har lösningen för dig.

w Kampanjpriser på stegar och ställningar.

w Gäller till 2010-12-31. w Alla priser exkl moms. Järn Bygg Färg # 8-9 2010

31


Relation Golf Trophy 2010 När Thuressons, Sävsjö Plåt, Norgips, Sven Grönmark i Uppsala och Jackon kallar till Relationsgolf så tackar man ja. Den årliga kraftmätningen i slutet av maj är ett efterlängtat evenemang bland golfintresserat byggmarknadsfolk. Sista torsdagen i maj var traditionsenligt en stor del av Cinderellas passagerare golfsugna byggmaterialmänniskor som i Relation Golf Trophy ville mäta sina krafter Resultat 1 Anders Lundgren 2 Peter Grandin 3 Kenneth Dahl 4 Michael Lawn 5 Peter Kristenssen 6 Ulf Karlsten 7 Leif Persson 8 Lasse Andersson 9 Tommy Östlin 10 Johan Svensson

Handicap 8,6 15,5 23,6 6,7 13,7 22,4 11,7 13,3 15,4 26,2

Poäng 35 33 33 32 31 31 30 30 30 30

på golfbanan i Eckerö på Åland. I år ansattes tonen redan på torsdagskvällen då Galenskaparen Anders Eriksson plötsligt dök upp på Cinderellas scen. Men vad nu? Plötsligt fanns det två Anders Eriksson. Var välkomstdrinken verkligen så stark? Det visade sig att den förste Anders var Pär Thuresson som gjorde en bejublad imitation. Visslingar och applåder, succé pyramidal för de båda Anders! Anders Eriksson som själv är golfentusiast fick på stående fot en inbjudan till kommande relationsgolfar.

Relation med tradition. Ålandsgolfen sista tors- och fredagen i maj är en uppskattad samlingspunkt för byggmaterialgolfare.

I år var tyvärr vädrets makter inte lika snälla som förra året. En isig fuktig vind svepe in över Åland och banan hade väl inte riktigt hunnit sätta sig efter vintern. Men humöret var som vanligt på topp och kaffet som serverades via ambulerande golfvagnar hade strykande åtgång. I klubbhuset intogs en sen lunch före prisutdelning och hemresa via Kapellskär. Text och bild Lars Cyrus

Vi representerar MORSE i Sverige Ett av världens ledande tillverkare av: Bandsågblad , sågklingor för trä och metall, tiger, sticksågblad och hålsågar.

Vi är FEMI i Sverige

Femi tillverkar metallbandsågar av proffskvalité. Framförallt har Femi utvecklat en ny kapteknik på bandsågarna som innebär att man sparar mellan 40-60% tidsmässigt /kap.

FEMI metallbandsåg 783 XL - två sågar i en! Stående metallbandsåg med alumiumbord (Utmärkt för bl a figursågning i plåt) eller liggande bygelsåg) Gå in på www.kapab.se och se vår produktkatalog!

KAP I ÖSTERSUND AB Tel 063-12 70 90 • Fax 063-512 513 • www.kapab.se

BOLIST-kedjan består av över 200 oberoende bygg- och järnhandlare över hela landet.

UNIVERSALSPRAY

Det gör oss till den kedja i vår bransch som har flest antal butiker i Sverige. Det betyder att vi ligger nära våra kunder och att vi finns på både små och stora orter.

löser rost, smörjer, förbättrar kontakt, skyddar och rengör – allt i en och samma burk

Besök oss på BOLIST.se för att se en mer detaljerad karta och vägbeskrivningar till våra försäljningsställen.

32

Järn Bygg Färg # 8-9 2010

Tlf 031-135490

Du hittar -produkterna i Bygg-, Järnoch Färgfackhandeln. Se återförsäljarlista på www.novatech.nu


Lyra djuphålsmarkör - Blyerts

Stanley verktygsvagn - 113 Liter Quickloader spännband - Självupprullande

Bahco isolersåg - För glas-, stenull och frigolit Edma fixerverktyg - För fixering av hörnprofiler

Irwin Blue Groove Power - Bimetall borr

“Smarta proffsgrejor!” - Ett koncept av verktyg och produkter, från fler än 250 starka varumärkesproducenter. Speciellt anpassat till Svensk byggfackhandel. Riktat mot såväl ”hantverkarproffs” som ”semiproffs”. Finns i välsorterad byggfackhandel Robert Nielsen I/S . Berga Allé 1 . 254 52 Helsingborg . 0733 88 96 96 Järn Bygg Färg # 8-9 2010 33 www.roniverktyg.se


Så botar du semestern-är-snart-slut-ångesten Hej! Kanske är du en av många som just nu börjar tänka så här: - Det var väldigt vad fort dagarna går. Jag har ju längtat hela året efter semester och nu är det snart slut. Eller så här: - Nedräkningen har börjat. Nu är det bara … dagar kvar tills semestern är slut. Dom tankarna kallar jag för semestern-är-snart-slut-ångest. Går du med dom tankarna (eller känner någon som gör det) är den här sommarkrönikan till dig! Eftersom jag själv ibland tänkte så tidigare bestämde jag mig för att bota mig själv. Och istället tänka så här: - Jag älskar verkligen mitt jobb. Att på olika sätt hjälpa människor som har det tuffaste och roligaste jobbet som finns. Nämligen företagare och människor som arbetar med att göra affärer.

- Jag vill att det ska gå ännu bättre för dig. Jag vill hjälpa till genom att skriva, motivera och träna dig. Det är mitt jobb. Hur kunde det då komma sig att jag mitt i semestern tyckte att det skulle vara tråkigt att börja jobba igen? Jag kom på det. Jag fokuserade på fel saker. Så jag frågade min hjärna som svarade mig så här: - Ingemar, du tänker fel. Tänk på rätt saker istället. - Vad ska jag tänka på då? - Det fattar du väl. Ditt mål för hösten. Verksamhetens mål – vad skall vi åstadkomma! Och naturligtvis hade min hjärna rätt. För självklart är det så det är. Lösningen på att slippa semesternär-snart-slut-ångesten är: Ditt mål för hösten. Tänk på det istället. Gör så här: 1. Sätt dig i en halvtimme helt ensam och bestäm ditt, eller verksamhetens mål för hösten.

2. Skriv upp ditt mål på ett papper som du lägger i din plånbok. Verksamhetens mål måste du på ett eller annat sätt kommunicera ut i din organisation till dina medarbetare. 3. Börja direkt tänka ut en plan för hur du ska nå ditt mål genom att börja tänka på olika saker som du behöver göra för att nå ditt mål. Låt medarbetarna börja tänka på hur de skall nå sina mål. 4. Så fort tankarna på att semestern snart är slut börja komma. Slå bort dom genom att ta fram lappen och läs ditt mål högt för dig själv. Om det funkar? Det kan du vara helt säker på. Jag längtar redan till hösten. Då ska jag ju få göra alla dom där sakerna som jag behöver för att klara mitt mål. Vi hörs i nästa nummer. Ingemar Persson

Succé för järnhandlardag på Skansen I underbart sensommarväder firade Järnhandeln på Skansen fem år lördagen den 21 augusti och mängder av människor deltog i Järnhandelns Dag med en mängd aktiviteter i och runt järnhandeln. Det snickrades och spikades högljutt av små och stora och en utställning berättade om några framgångsrika järnhandlare runt om i landet genom decennier,

Folksamling utanför Järnhandeln. 34

Järn Bygg Färg # 4 2010

som Gärdin & Persson i Östersund, Österbergs Järn i Karlstad och Flinks Järn i Stockholm. Och om järnhandelns vagga som stod i Eskilstuna med den småindustritillverkning och grossiströrelse som växte fram där bl a i form av Eskilstuna Jernmanufaktur, Jernbolaget. Det var liv och rörelse hela denna dag. Från mekaniska verkstaden intill järnhandeln knattrade en upplivad gammal tändkulemotor och i snickeriverkstaden och plåtslageriet användes flitigt verktyg och maskiner från järnhandeln. Positivhalare drog fram på stadskvarterens gator och Skansens teatergrupp underhöll besökarna. Nästan 100 personer deltog på kvällen i en skärgårdskryssning med m/s Riddarholmen, en festlig avslutning

på jubiléet för Järnhandeln. På Intresseföreningens hemsida www.jarnhandlarna.nu finns mer om de olika aktiviteterna och många bilder från jubileumsdagen. Erica Åqvist

Vi gratulerar Stig Gustavsson Kungälvs Trävaru AB Kungälv 55 år den 11 oktober Anders Wängroth Sollebrunns Järnhandel AB Sollebrunn 45 år den 11 oktober


§ Juristen informerar

”Hästhandleri i lyxförpackning” Under sommaren har jag kommit i kontakt med några bygghantverkare och ägnat mig åt deras juridiska problem med entreprenadjuridik. De reser villor som antingen säljs som ”paket av typhus” eller i s.k. ”lösvirke”. Det senare är hus som är ritade och konstruerade men där det inte finns typhus att leverera. Jag är ju förbundsjurist för materialhandeln och inte för entreprenadverksamheter men det är ändå en intressant juridik. Jag har frågat en hel del om deras syn på vår bransch i olika frågor som; reklamationer, rabatter/priser, affärsrelationer m.m. Under sommaren har jag också varit fokuserad på att tänka på vår reklamationshantering och alla dessa ”goodwill”-lösningar. När jag nu fick chansen att komma detta kundsegment närmare och tillsammans med dem utveckla tankar och idéer kring reklamationshanteringen, är det en fullständig bild av oskrivna regler, handelsbruk och sedvänjor som beskriver reklamationshanteringen i vår bransch. Åtminstone när det gäller lokala byggare och bygghantverkare. Det finns väldigt lite skrivet, om ens något, om reklamationshanteringen. Lösningarna av en reklamation hänger mycket ihop med den personliga kontakt man har hos bygghandeln och dennes förmåga, pondus och mandat att fatta beslut om en bra ”goodwill”lösning av problemet. T.o.m. byggarens problem med sin egen kund övervältras i väldigt hög grad på den personliga problemlösaren! Det gäller också rena rama felbeställningar,

returhantering, transport- och hanteringsskador. Jag har frågat genom att visa och beskriva olika exempel; ”hur ofta får ni igenom era krav på ersättning, eller åtgärder?”. ”Alltid”, säger de. En av de jag talat med handlar hos en bygghandlare som är en mycket välkänd, välorganiserad, framgångsrik bygghandlare med verksamhet som gått i arv i generationer. Byggare är en viktig och betydande kund hos bygghandlaren. Han tror själv att han är en av de som handlar mest per år av de lokala byggarna. Det som händer om de inte skulle få igenom sin reklamation är att man då har tummat på de oskrivna reglerna, handelsbruket och sedvänjorna. Även om det skulle vara korrekt och riktigt enligt regelboken av handlaren att göra det, så stämmer dessa ”inte alltid” överens med de oskrivna reglerna. Eller som en av dem sa: ”Bygghantverkaren känner då att något personligt har skett mellan dem, och då tar det hus i h:te”. De räknar med att ”sådan reklamationshantering” ingår, att alltså lösa sådan problematik även om det i själva verket inte är byggoch järnhandlarens problem. Jag är inte förvånad, det är helt och hållet vad jag anat. Och nu har jag fått fog för mina misstankar. Det jag däremot inte riktigt förstått är hur djupt dessa ”spelregler” sitter hos de båda parterna, både bygghandlare/säljare och byggare/kund. Alla vet att man inte tummar på dessa regler och alla tycks veta vad som händer om man Sveriges Bygg- och Järnhandlareförbund Besöksadress: Regeringsgatan 60 Postadress: 103 29 Stockhlm Telefon: 08-762 76 50 Fax: 08-762 76 53 E-post: info@byggjarnhandlarna.se Hemsida: www.byggjarnhandlarna.se Kansli: Ulf Gustafsson, VD Erica Åqvist, förbundssekreterare

Sten Folkesson

gör det. Ingen annan stans eller i någon annan bransch hade jag hört talas om något som kallats ”goodwill”lösningar i reklamationshanteringen. Det är bara i vår bransch det finns. Inte som något det gick att läsa om, utbilda sig i, utan något som bara fanns och var rätt och riktigt, något som var allmänt accepterat. Jag har ofta ställt mig frågan; ”Vad kostar ”goodwill”-lösningar och vem betalar för dom?”. Nu fick jag kalla handen igen. Det talades det inte om, vare sig bygghandlaren eller den lokala byggaren. Jag kan dock förstå att det är något som är värt en hel del. Men ingen vare sig vill, kan eller har intresse att sätta pris på goodwill. Ingen skulle heller vilja skylta med det och sätta ut det i reklamen, annonsera ”HÄR FÅR DU BÄSTA GOODWILLEN”. Alla lokala byggare vet vad ordet betyder och är värt. Är goodwill en form av reklam vore det väl inte fel att skylta med det och få fler att handla hos en? Särskilt om det är ett konkurrensmedel. Eller kan det vara så illa att den är värd så mycket i rena pengar att det börjat bli skampengar som förklarar sista raden före skatt i resultaträkningen. I så fall är det ”hästhandel i lyxförpackning”. En handel som bedrivs i fantastiskt fina lokaler av en välsmord organisation. Sten Folkesson, förbundsjurist.

Erica och Ulf

Järn Bygg Färg # 4 2010

35


Forntid och framtid för färg Del 2 I del 1 (JBF 6/7-10) beskrev Stig Rylander hur färgbranschens första kedja, bildades. Det var den kände reklam och bankmannen Erik Elinder som tände den gnista som resulterade i bildandet av frivilligkedjan Färgsam. I det första avsnittet beskrev författaren de svårigheter och det motstånd som Färgsam väckte, främst på leverantörssidan. I del två får vi veta hur kedjan genom en rad åtgärder växer sig starkare och blir en respekterad, om än inte alltid uppskattad spelare, i en bransch stadd i snabb förvandling.

Strävan mot oberoende skapar spänningar Den 7.3.1968 (alltså 6 år efter starten) skrevs ett samarbetsavtal mellan Beckers (vd= Allan Hultén) och Färgsam. Om det hela hade ett samband med Beckers första insteg på marknaden utanför färghandeln (KF-varuhusen) vet jag inte, men tidsmässigt låg de båda händelserna nära. Avtalet innebar bland annat att Färgsam åtog sig betalningsansvar för hela gruppen. Man förenklade beställningar genom ett blankettordersystem, intensifierade reklamsamarbetet, genomförde årliga konferenser för att vidareutveckla, blev aviserade om prishöjningar 30 dagar före ikraftträdande, samarbetade om rekrytering av nya delägare etc. Något helt nytt var att straff skulle utbetalas för restorder inför säsong och på så sätt säkra Färgsambutikerna som prioriterade för leverans. Inför vårsäsong varje år hade

36

Järn Bygg Färg # 6-7 2010

leveranstillförlitligheten varit dålig. Butiken förlorade då inte bara täckningsbidrag utan i sämsta fall kunder. Så det var en väsentlig sak att gardera sig mot detta.

kräva bättre inköpspriser. De representerade volymkraft och en bättre logistik. Integrerad ekonomisering innebar sålunda att vi nu började överta vissa servicetjänster.

Integrerad ekonomisering för minskat leverantörsberoende Ett nytt begrepp skapat av Färgsam. En betygsuppsats vid Uppsala Universitet (Mikhelson+Olsson) definierade det hela som ”En dialog mellan leverantör – blockkund där varje del i processen råvara-produktiondistribution-konsumtion angrips gemensamt och effektivitetshöjningarna fördelas mellan de deltagande parterna”. Färgsams strategi var sålunda att minska det stora leverantörberoende färghandeln hade gentemot sina huvudleverantörer. Alcro, Beckers och Nordsjö fixade butikslägen, finansierade etableringar, gjorde butikslayout, ordnade utbildning och en mängd andra kostnadskrävande servicetjänster. I och med detta hade färghandeln som kund inte den förhandlingsstyrka som de nya återförsäljarna företrädde. KF, varuhusen och byggmaterialhandeln skötte dessa saker på egen hand och kunde då också kräva bättre inköpspriser. De representerade volymkraft och en bättre logistik, skötte dessa saker på egen hand och kunde då också

Eget finansbolag och nytänkande skapar irritation För att stärka självständigheten bildades ett eget finansbolag tillsammans med leverantörer (tyvärr inte Beckers), vi gjorde egna butikskoncept ihop med inredningsleverantörer, egen butikschefsutbildning ihop med andra kedjor etc. Avsikten var som sagts att dela på rationaliseringsvinsterna och skapa en självständig förhandlingsposition. För att klargöra strategin skrev jag en liten bok med nytänkandet. Boken skapade rabalder i Beckers ledning och styrelse då den inte stämde överens med deras önskemål. Färgsams dåvarande styrelse tillskrev Beckers VD och styrelse: “Under de pågående förhandlingarna med AB Wilh. Becker har redovisats direkt personliga och osakliga angrepp mot Färgsams förhandlingsansvarige Stig Rylander. Med denna bakgrund vill Färgsams styrelse framhålla att de synpunkter Stig Rylander framför ej är personliga utan en återspegling av de faktiska relationerna och problemen mellan Beckers och en överväldigande majoritet av våra


delägare. Vår VD har fullt stöd och förtroende och skall på vårt uppdrag även framdeles handha färgförhandlingarna. De tankegångar som redovisas i boken FÄRG har vårt fulla förtroende. Vi vill därför anmoda Beckers styrelseordförande och VD att tillse att bolagets förmodligen största kund möts på ett mera förtroendeingivande sätt. Vi vill samtidigt passa på tillfället att uttrycka en stark oro för den efter vårt förmenande delvis oansvariga branschspridning Beckers i ökande utsträckning tillämpar. Resultatet av upprepade prisökningar till detaljistkunderna och en genom branschspridningen tilltagande priskonkurrens ger för vår del en icke självförvållad vinstkrympning, som knappast kan accepteras. Fortsätter den tendensen är det naturligt att ur vår egen lönsamhetssynpunkt

Ytterdörr Heby

Innerdörr Gräddö

Innerdörr Malö

skaffa ett alternativ som huvudleverantör. Vi skulle dock beklaga en sådan utveckling, som inte skulle vara till gagn för vare sig oss eller Beckers.” Det var ord och inga visor! Ökade spänningar Men tyvärr fortsatte Beckers med sitt gamla mångomfattande utbud av

Ytterdörr Kalix

Innerdörr Funkis 4 glas

service gentemot färghandeln. Det blev inga förväntade vinster utan snarare blev resultatet ökade spänningar mellan Färgsam och Beckers. Några av våra större butiksföretag uppträdde tyvärr illojalt mot sin egen organisation Färgsam. Hur gick det sen? Spännande fortsättning i kommande nummer.

Ytterdörr Valbo

Innerdörr Funkis 1

Innerdörr Slät

Ute eller inne....? Setras dörrar är slitstarka med funktionell och tidlös design. Vi har allt från vackra och stilrena innerdörrar med genuin ekkänsla till stabila och robusta ytterdörrar. Dessutom har vi förråds-, stål- och bastudörrar i en mängd olika utföranden. I vårt sortiment har vi förutom snickerier även ett stort sortiment av interiörträ och skivmaterial. Vi lagerför t.ex. Swedspans spånskivor och deras Thermo Floor. Välkommen att ta del av vårt breda sortiment på setragroup.com. wood for life Järn Bygg Färg # 8-9 2010

37


Fina fordon från förr

Volvo Amazon Äntligen var det säkert många, som utbrast när Volvo 1956 presenterade sin nya bil Amazonen, om vilken det då hade gått rykten under lång tid. Efter 12 år med 444:an kom det nu något nytt. Bilpubliken hade under ett par år kittlats med några olika försöksvagnar och spekulationerna om hur den nya bilen skulle gestalta sig hade växlat från en modifierad 444 till en större vagn med V 8-motor. Resultatet blev en bil med samma hjulbas, 260 cm, som PV 444 men med en rymligare kaross med fyra dörrar och en fyrcylindrig motor på 60 hkr. Den hade självbärande kaross och Volvos idag kända säkerhetstänkande tog sig här i uttryck i en madrasserad instrumentbräda, slanglösa däck och fästen för säkerhetsbälten som standard i framsätet. Formgivningen, som Jan Wilsgaard stod som bas för, upplevdes som italieninspirerad och en nyhet för Volvo var att de första Amazonerna enbart levererades i tvåfärgslackering. Priset för en skönhet som Amazon var 12 600 kronor

JBF

Annosörer Nr: 8-9 2010 ABUS Alfort & Cronholm Anza

38

Järn Bygg Färg # 8-9 2010

Sid, 13 Sid, 28 Sid, 27

- drygt 3.000 kronor mer än för en PV 444 L, en summa som upplevdes betydande på den här tiden. Amazon var ett namn, som enbart kunde användas på hemmamarkna-

den efter en tvist, som Volvo hade med ett utländskt företag, som hade namnet Amazon registrerat. Det officiella namnet på exportmarknaderna var därför Volvo 121 eller 122 beroende på motoralternativ.

1958 kom den nya sportmotorn med 85 hkr och fyrväxlad helsynkroniserad växellåda och säkerhetsbälten fram som standard. Rikspolisstyrelsen blev intresserade och köpte 58 provvagnar, vilket under årens lopp resulterade i ytterligare ca 750 Amazoner som polisbilar, med den karaktäristiska svart-vita lackeringen med ordet POLIS målat i stora bokstäver. 1961 kom den nya B 18-motorn, som blev känd som världens mest slitstarka motor. 12 volts el-system var en annan nyhet, liksom möjligheten att få en tvådörrars Amazon. Efter 14 år och 667 322 tillverkade enheter av två- och fyradörrars- och kombivagnar lades Amazonen ned sommaren 1970 - fyra år efter att efterföljaren 144 presenterats. Text och foto: Hans-Olof Holmgren

Arvid Nilsson BoList Einhell Gelia GG Carat Gunnebo Halleplast Kapab Moelven Motoseal

Pengvin Relekta Roni Verktyg Setra Swedspan Thomee VSB Wiwood XL Bygg Segeltorp Zarges

Sid, 15, 19 Sid, 32 Sid, 40 Sid, 39 Sid, 2 Sid, 10 Sid, 28 Sid, 32 Sid, 17 Sid, 30

Sid, 31 Sid, 32 Sid, 33 Sid, 37 Sid, 20, 21 Sid, 9, 24 Sid, 27, 31 Sid, 30 Sid, 16 Sid, 31


Gelia - Det naturliga valet

Gelia är din samarbetspartner inom EL & VVS där tillgången till ett sortiment på över 60.000 artiklar löser dina kunders behov, oavsett proffs eller konsument. Med hjälp av vårt ”Space management” program skräddarsyr vi din butik för optimal lönsamhet och visualiserar hur det kommer att se ut. Vi finns runt om i landet via 12 st representatner som står till din tjänst.

Industrigatan 467 84 Grästorp 0514-588 00 www.gelia.se


Posttidning B Avs: Järn Bygg Färg Box 287 573 23 Tranås

Under 2011 kommer vi att synas och höras som aldrig förr på den svenska marknaden. Förutom bra marginaler kan du se fram emot en rejäl marknadsföringskampanj. Vi hörs och syns!

JBF 8-9 2010  

Järn Bygg Färg Tidskrift för fackhandeln Järn Bygg Färg # 8-9 2010

JBF 8-9 2010  

Järn Bygg Färg Tidskrift för fackhandeln Järn Bygg Färg # 8-9 2010

Advertisement