Page 1

Newsletter no1

Ιούνιος 2013

Δράσεις του Συλλόγου • Συμμετοχή σε εκθέσεις, • Συμμετοχή και διεξαγωγή ομιλιών και ημερίδων. • Διεξαγωγή διαγωνισμών για νέους σχεδιαστές. • Ευαισθητοποίηση παραγωγών και βιοτεχνών για την ενασχόλησή τους με την παραγωγή μεταξιού και την προώθηση του προιόντος. • Συμμετοχή σε προγράμματα leader. • Συμμετοχή σε διακρατικά προγράμματα και συνεργασία για την ανάδειξη του μεταξιού. • Διοργάνωση εκδηλώσεων για την προβολή του μεταξιού, τουριστικά, οικονομικά, ιστορικά.

Προκήρυξη Διαγωνισμού Σχεδίου “Δημιουργίες

• Διάδοση και διάσωση μεταξωτών έργων τέχνης, υφαντών και χρηστικών αντικειμένων της καθημερινότητας από την ευρύτερη περιοχή του Σουφλίου αλλά και Πανελλαδικά.

1. ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΟΡΟΙ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ Ο Σύλλογος Μεταξιού του Σουφλίου “ΧΡΥΣΑΛΛΙΔΑ” προκηρύσσει εθνικό διαγωνισμό δημιουργίας / σχεδιασμού προϊόντων με βάση το Μετάξι, παρέχοντας τη δυνατότητα στη νέα γενιά σχεδιαστών να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους δυναμικά και να αναβαθμίσουν τη δημιουργικότητά τους χρησιμοποιώντας αποκλειστικά ως πρώτη ύλη δημιουργίας τους Μετάξι που προέρχεται από τις επιχειρήσεις του Σουφλίου. Η πρωτοβουλία αυτή προσφέρει ευκαιρίες για νέα ταλέντα και ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις του κλάδου στο να επενδύσουν στο σχεδιασμό ως ένα στρατηγικό μέσο ανταγωνιστικότητας.

• Συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη και το τμήμα συντήρησης. κ.α • Επίσης ο σύλλογος φιλοξενείται και εκθέτει αρκετό μέρος των κομματιών του στο Δημοτικό Μουσείο Σουφλίου (Αρχοντικό Μπρίκα)

Μέσω της διεξαγωγής του διαγωνισμού, θα επιλεχθεί μια μικρή ομάδα νέων σχεδιαστών με βάση τις εργασίες τους. Οι επιλεγμένοι σχεδιαστές θα έχουν στη συνέχεια την ευκαιρία να εκπαιδευτούν με σκοπό την ενίσχυση της δημιουργικότητάς τους. Η εκπαίδευση και επιτόπου υποστήριξη θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του Συνδέσμου Κατασκευαστών Ετοίμων Ενδυμάτων στην Αθήνα, Ερμού 51 πλησίον Μετρό - Στάση Μοναστηράκι.

Δημοτικό Μουσείο Σουφλίου (Αρχοντικό Μπρίκα)

2. ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ Προκειμένου να συμμετάσχουν στο Διαγωνισμό, οι ενδιαφερόμενοι θα κληθούν να υλοποιήσουν μία εργασία σχεδιάζοντας νέα προϊόντα, αποκλειστικά με τη χρήση Μεταξιού ως πρώτη ύλη που προέρχεται απο τις επιχειρήσεις του Σουφλίου (υφάσματα, αξεσουάρ ένδυσης ή προϊόντα εσωτερικού χώρου). Κριτική επιτροπή θα επιλέξει στη συνέχεια τα πιο σημαντικά έργα που πρέπει να αναπτυχθούν περαιτέρω. Οι σχεδιαστές

από Μετάξι”

που θα επιλεχθούν θα λάβουν περαιτέρω εξειδικευμένη κατάρτιση - με την υποστήριξη εμπειρογνωμόνων, τεχνικών και εκπαιδευτικών στις εγκαταστάσεις του Συνδέσμου Κατασκευαστών Ετοίμων Ενδυμάτων σε συντονισμό με τις εμπλεκόμενες επιχειρήσεις του κλάδου μετάξης. Η εκπαίδευση θα υλοποιηθεί σε 2 φάσεις: 1η φάση (όλοι οι συμμετέχοντες): Θεωρητική εκπαίδευση διάρκειας 25 ωρών στις εγκαταστάσεις του Συνδέσμου Κατασκευαστών Ετοίμων Ενδυμάτων στην Αθήνα (Ερμού 51) (οι δαπάνες μετακίνησης των συμμετεχόντων εκτός Αττικής θα καλυφθούν από τους διοργανωτές) και 2η φάση: Αφορά στην τεχνική υποστήριξη και θα υλοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του Συνδέσμου Κατασκευαστών Ετοίμων Ενδυμάτων στην Αθήνα (Ερμού 51) για τους συμμετέχοντες Αττικής και στις εγκαταστάσεις του Συνδέσμου Πλεκτικής Ετοίμου Ενδύματος Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη (Ερμού 18α) για τους συμμετέχοντες από περιοχές της Βορείου Ελλάδος. Τα κριτήρια αξιολόγησης των εργασιών περιλαμβάνουν: Καινοτομία στο σχεδιασμό, την τεχνολογία, την ιδέα του προϊόντος, τη διαδικασία παραγωγής, την αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς ως πηγής έμπνευσης, το πιθανό ενδιαφέρον για μαζική παραγωγή και το επιχειρηματικό ενδιαφέρον. 3. ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ Η συμμετοχή είναι ανοικτή σε νέους Έλληνες σχεδιαστές (μεταξύ 18 και 35 ετών) που να ανήκουν στις ακόλουθες κατηγορίες:

α) φοιτητές που παρακολουθούν το τελευταίο έτος δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στους τομείς κλωστοϋφαντουργίας, μόδας, τέχνης, σχεδίου

β) σπουδαστές που φοιτούν σε Πανεπιστήμιο ή άλλη Ανώτατη


“Δημιουργίες από Μετάξι”

Σχολή στους τομείς κλωστοϋφαντουργίας, μόδας, τέχνης, σχεδίου γ) σπουδαστές που παρακολουθούν μαθήματα κατάρτισης στην κλωστοϋφαντουργία, την τέχνη και το σχέδιο. δ) νέους αποφοίτους στους παραπάνω τομείς οι οποίοι βρίσκονται σε αναζήτηση εργασίας ή που εργάζονται ήδη. 4. ΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ 1η φάση: Υποβολή αιτήσεων και επιλογή των υποψηφίων • 15 Ιουνίου - 30 Οκτωβρίου 2013 • Ο Διαγωνισμός (www.greeksilk.com) είναι επίσημα ανοικτός από τις 15 Ιουνίου 2013. Η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων συμμετοχής είναι η 30η Οκτωβρίου 2013. Μια επιτροπή αποτελούμενη από ειδικούς της μόδας, τεχνικούς κλπ θα αξιολογήσει τις υποβληθείσες εργασίες και θα επιλέξει τους υποψηφίους. Υπεύθυνος συντονισμού της α’ φάσης θα είναι ο Σύνδεσμος Κατασκευαστών Ετοίμου Ενδύματος. Ο μέγιστος αριθμός των επιλεχθέντων συμμετεχόντων εκτιμάται σε 15 σχεδιαστές. 2η φάση: Πρόσβαση στο Διαγωνισμό • Οκτώβριος 2013 - Μάρτιος 2014 • Κατά τη φάση αυτή θα παρέχεται εκπαίδευση και υποστήριξη. Το πρόγραμμα εκπαίδευσης θα διαρκέσει περίπου έξι μήνες και θα αποτελείται από 25 ώρες κατάρτισης που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα σε σεμινάριο το οποίο θα διαρκέσει μία εβδομάδα. Το σεμινάριο θα καλύπτει γενικά θέματα, διδασκαλία και υποστήριξη από εμπειρογνώμονες, σύμφωνα με τις ειδικές ανάγκες των συμμετεχόντων. Η ομάδα των σχεδιαστών που θα έχουν επιλεγεί θα εργαστούν μαζί ώστε να ανταλλάξουν ιδέες και προτάσεις, θα συνεργαστούν με επιχειρήσεις που θα τους βοηθήσουν στην υλοποίηση των έργων τους και θα τύχουν της ανάλογης τεχνικής υποστήριξης σε πρόγραμμα που θα τους κοινοποιηθεί μετά τη θεωρητική εκπαίδευση ώστε να έχουν περιθώριο τριών περίπου μηνών για να αναπτύξουν τα πρωτότυπά τους. 3η φάση: Το βραβείο - συμμετοχή στην τελική έκθεση ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ ΑΠΟ ΜΕΤΑΞΙ • Απρίλιος 2014 - Ιούνιος 2014 • Τα 3 καλύτερα έργα που θα αναπτυχθούν και θα επιλεχθούν από τη κριτική επιτροπή, θα βραβευθούν. Το έπαθλο για το 1ο βραβείο είναι 600 €, για το 2ο 400 € και για το 3ο 200 €. Επιπλέον, οι υποψήφιοι θα έχουν τη δυνατότητα να εκθέσουν τα πρωτότυπα τα έργα τους σε ειδική έκθεση που θα διοργανωθεί για το σκοπό αυτό στο Σουφλί τον Ιούνιο 2014. 5. ΕΦΑΡΜΟΓΗ Όλοι οι υποψήφιοι θα πρέπει να συμπληρώσουν on-line το έντυπο της αίτησης στη διεύθυνση www.greeksilk.com ή να καταθέτουν Αίτηση Συμμετοχής στα γραφεία του Συνδέσμου Κατασκευαστών Ετοίμων Ενδυμάτων (Ερμού 51) ξεκινώντας από τις 15 Ιουνίου 2013. Το περιεχόμενο του εντύπου της αίτησης θα επαληθεύεται και θα επικυρώνεται από τη Γενική Γραμματεία του διαγωνισμού. Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής του φακέλου συμμετοχής είναι η 15η Οκτωβρίου 2013.

Μόλις η αίτηση γίνει αποδεκτή, τα εξής δικαιολογητικά πρέπει να κατατεθούν από τους υποψήφιους: α) Ένα υπογεγραμμένο τυπωμένο αντίγραφο του εντύπου αίτησης, μαζί με μια πρόσφατη φωτογραφία διαβατηρίου. Το έντυπο της αίτησης υπάρχει ηλεκτρονικά στο www.greeksilk.com. β) Ένα χαρτοφυλάκιο σε μέγεθος Α4 (cm 21x29, 7) που περιέχει: Σκίτσα των εργασιών (3 τουλάχιστον τεμάχια). Κάθε σχέδιο πρέπει να είναι αριθμημένο και να φέρει στο πίσω μέρος ένδειξη με το ονοματεπώνυμο του υποψηφίου, Πλήρη τεχνική περιγραφή και το είδος / τα χρώματα των υλικών που προτείνονται για το έργο, Λεπτομερής περιγραφή της ιδέας του έργου (το πολύ 250 λέξεις). γ) Ένα αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα δ) Δύο CD-Roms, σεσημασμένα με το όνομά του, που το καθένα περιέχει: Ψηφιακά αντίγραφα των σχεδίων σε μορφή Tiff ή Jpg (300 dpi), Ένα πλήρως συμπληρωμένο αντίγραφο του εντύπου αίτησης, Μια ψηφιακή φωτογραφία διαβατηρίου, Ένα αντίγραφο του βιογραφικού. Όλα τα υλικά πρέπει να ταχυδρομηθούν έως τις 30 Οκτωβρίου 2013 στη διεύθυνση: Σύνδεσμος Κατασκευαστών Ετοίμων Ενδυμάτων Ερμού 51, Αθήνα 10563 Τηλ: +30 210 322 3979 Fax: +30 210 323 9159 Email: mk@skee.gr Εάν στην αίτηση λείπουν κάποια από τα ζητούμενα έγγραφα τότε η συμμετοχή θα αμφισβητηθεί. Προκειμένου να αποφευχθούν καθυστερήσεις ή απώλειες, οι διοργανωτές ενθαρρύνουν τους συμμετέχοντες να υποβάλουν τις συμμετοχές τους με courier ή με το ταχυδρομείο, γράφοντας την ένδειξη “ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ ΑΠΟ ΜΕΤΑΞΙ” στις συσκευασίες και διευκρινίζοντας ότι το περιεχόμενο δεν έχει εμπορική αξία. Το πρόγραμμα “ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ ΑΠΟ ΜΕΤΑΞΙ” δεν καλύπτει πιθανούς φόρους ή άλλες επιβαρύνσεις. 6. ΕΞΟΔΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ Η συμμετοχή στο διαγωνισμό είναι δωρεάν. Δαπάνες ταξιδιών και διαμονής που προκύπτουν από τη συμμετοχή στο διαγωνισμό επιβαρύνουν τους επιλεγμένους συμμετέχοντες. Εξαίρεση αποτελούν αποκλειστικά οι δαπάνες μετακίνησης σχετικά με τη θεωρητική εκπαίδευση (α’ φάση) για τους συμμετέχοντες εκτός Αττικής (συμπεριλαμβάνεται και η επιστροφή στον τόπο κατοικίας τους). 7. ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ Όλες οι εργασίες και τα προϊόντα που θα αναπτυχθούν κατά τη διάρκεια της περιόδου του διαγωνισμού αποτελούν ιδιοκτησία του υποψηφίου. Παρ’ όλα αυτά οι διοργανωτές του διαγωνισμού διατηρούν το δικαίωμα να τα χρησιμοποιούν για το χρόνο υλοποίησης του διαγωνισμού, αποκλειστικά για την παραγωγή υλικού επικοινωνίας και προβολής του διαγωνισμού. Αποκλείεται η χρήση χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των σχεδιαστών των εν λόγω δημιουργιών για εμπορικούς σκοπούς.

Σύλλογος φίλων Μετάξης, Διάσωσης - Διάδοσης Μεταξωτού και Παραδοσιακού Υφαντού και Εργόχειρου

“Η Χρυσαλλίδα” Ο Σύλλογος φίλων Μετάξης και Διάσωσης – Διάδοσης Μεταξωτού και Παραδοσιακού Υφαντού και Εργόχειρου “Η Χρυσαλλίδα” ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2000.

και η φύλαξή τους γίνεται με την υπόδειξη και συνεργασία του Μουσείου Μπενάκη. Η συντήρησή τους γίνεται στο τμήμα συντήρησης του μουσείου.

Η ίδρυση του Συλλόγου έγινε με την πρωτοβουλία της κυρίας Χρυσούλας Αραμπατζή – Κυριαζή και την αμέριστη συμπαράσταση του αείμνηστου Κακαλή Απόστολου, της τοπικής αυτοδιοίκησης και πολλών Σουφλιωτών.

Εδώ θα πρέπει να επισημανθεί ότι όλη η συλλογή προέρχεται από την ευγενική προσφορά των μελών και φίλων της «Χρυσαλλίδας». Κομμάτια ανεκτίμητης αξίας, κυρίως συναισθηματικής, βγήκαν από τα σεντούκια όπου ήταν καλά κρυμμένα και προσφέρθηκαν στο σύλλογο, ώστε να συντηρηθούν να φυλαχθούν και να εκτεθούν. Ο Σύλλογος νιώθοντας μεγάλη ευγνωμοσύνη απέναντι στους δωρητές του και αναλογιζόμενος την ευθύνη που φέρει ως προς τη διάσωση – φύλαξη – προστασία – διάδοση της παραδοσιακής υφαντικής χειροτεχνικής μεθόδου δημιουργίας μεταξωτών ειδών, προχώρησε πρόσφατα στην αποδοχή δωρεάς κτηρίου, επί της οδού Βας. Γεωργίου προκειμένου να στεγάσει την έδρα του και τις δράσεις του.

Σκοπός του Συλλόγου είναι: α) Η διάσωση παραδοσιακών παλαιών και νεότερων χειροποίητων υφαντών από πρώτη ύλη το μετάξι. β) Η διάσωση της υφαντικής και χειροτεχνικής μεθόδου δημιουργίας των παραπάνω ειδών. γ) Η διάδοση και η μετάδοση στις νεότερες γενιές της παραπάνω παραδοσιακής τέχνης και τεχνικής. δ) Η αξιοποίηση των εναπομεινάντων κατόχων της τέχνης και τεχνικής αυτής χάριν διατήρησης της τοπικής Ελληνικής παράδοσης. Ο σύλλογος σήμερα αριθμεί 220 μέλη και οικονομικά στηρίζεται κυρίως στις συνδρομές των μελών του. (Υπήρξε χρηματοδότηση της τοπικής αυτοδιοίκησης, της Τράπεζας Ελλάδος, του Υπουργείου Οικονομικών και του κοινωφελούς Ιδρύματος Χαριλ. Κ. Κεραμέως). Στα λίγα χρόνια λειτουργίας του ο Σύλλογος έχει ιδρύσει παραδοσιακό εργαστήρι υφαντικής του μεταξιού με την επωνυμία «Γεωργία Αραμπατζή». Πραγματοποιεί πολιτιστικές εκδηλώσεις, σεμινάρια, ομιλίες, εκθέσεις που ως στόχο έχουν τη διάδοση και την εκμάθηση της παραδοσιακής υφαντικής τέχνης. Έχει συλλέξει 200 και πλέον μεταξωτά υφάσματα και είδη ιματισμού τα οποία χρονολογούνται από το 1850 έως το 1970. Ο τρόπος συλλογής

Εκ μέρους του Δ.Σ Ο Πρόεδρος Γεώργιος Τσιακίρης

Newsletter silk 1  
Newsletter silk 1