Page 1


educational background

2013-today: Scuola di Ingegneria, University of Pisa,Italy CdLM in Building Engineering and Architecture 2008-2013: High School Diploma in Classics Liceo Classico Galileo Galilei, Pisa,Italy

workshops Born in La Spezia, 27-08-1994

contacts email: giadabartolini@ymail.com

2013: LUV Laboratorio Universitario Volterrano metric survey: Palazzo Pretorio, Volterra,Pisa,Italy

work experiences

2012: Tourist consultant internship Galileo Galilei Airport, Pisa, Italy (in collaboration with “Liceo Classico Galileo Galilei”,Pisa)

contests

2017: Neapolis: living as a student #CALLFORSTUDENTS 2018: AIDI Associazione Italiana di Illuminazione “Riprenditi la città, riprenditi la luce”

skills

AutoCAD 2017 advanced 3DS Max 2017 + Vray advanced Rhinoceros + Grasshopper elementary notions Adoble Photoshop advanced Adoble InDesign good Adoble Illustrator elementary notions Adoble Premier Pro elementary notions Photoscan elementary notions Qgis elementary notions Suite Office advanced * Hand drafting and model making

languages Italian (IT) English (EN) German (DE) Russian (RU)

native language speak/read/write fluently FCE B2+ basic speaking/writing elementary notions

* Latin (LA)/Ancient Greek (EL)

other

Teamwork Learn-on-the-fly Driving license: AM,B Aerial acrobatics Competitive artistic gymnastics Photography


01 STUDENTS PAVILION, task: student pavilion location: Scuola di Ingegneria, Pisa, Italy chronology: 2017_18 author: Giada Bartolini softwares: AutoCAD 2017 3DS Max 2017 + Vray InDesign 2017

The project consists of the design of a university pavilion located near the pole A of the former Faculty of Engineering. The pavilion includes an exhibition hall of 200 square meters, a study room of 200 square meters, a café, a conference room for 40 seats. Building backbone is represented by a central corridor, which, instead perform the traditional function of distribution to various environments, is configured, in this case, as an elongated longitudinal equipped space and includes the reception, the services, the counter of the cafe and part of the conference room. Central node are the three inner courts, two of which surround the existing trees and provide the illumination of various environments. The structure is made concrete and coatings are made from slats of wood panels, all ‘sealed’ by large floor to ceiling windows. The aim is to create a bright multipurpose space characterized by ‘flexibility’ of hosted spaces.

CONCRETE WOOD SLAB


02 UNIVERSITY CAMPUS, task: university complex location: Ex Scheibler area, Pisa, Italy chronology: 2017_18 work team: Giada Bartolini Lorenzo Rossi softwares: AutoCAD 2017 3DS Max 2017 + Vray InDesign 2017

The intervention consists of the design of an educational university building with its main body and of the location of a new materials experimentation Laboratory. Moreover, we are asked to find a new smart organization of all the “Ex Scheibler Area”, capable of positioning a certain number of parking lots, also paying attention to the relation between the new buildings and the old ones. The project borns from the idea of dividing the project area into a grid with orthogonal lines, “Carduus and Decumanus” oriented. For each group of grid squares a specific function has been thought, so that the area could appear as well organized, not dispersive.

LOOK THROUGH


The choiche of positioning the main building in the centre of the area highligths the will of giving a real function to the central space -in which more orthogonal lines intersect- ,in order to solve a lack of function of that area which is now assigned as wild parking. The east-west oriented channel creates a visual and spatial link between the old engineering buildings and the new one; the new north-south oriented corridors give the idea of extending the view beyond the farmed fields.


visual perception axis and relationship with the area

central space as convergence of flows and building fulcrum

framing cut on Monti Pisani -Piazza dei Miracoli

facades front continuity

facades homogenity and cut evidence


SECTION A-A

1. Reception 2. Plotter room 3. Cafeteria

4. Classroom for frontal lessions (80 seats)

5. Drawing room (80 seats)

6. Models laboratory

7. Teacher’s room 8. Viewpoint 9. Technical room


Legend 1. Moon cement floor 1,5 cm Screed 8 cm Predalles slab 4+14+4 cm 2. Roller blind 3. Safety glass: tempered glass 8 mm, argon 16 mm, tempered glass 6 mm 4. Concrete prefabricated beam 5. Plates 4x15 cm 6. Moon cement floor 1,5 cm Screed 8 cm Thermal insulation 8 cm Screed 4 cm Alveox slab 7. Photovoltaic panel


03 WATERLILY CANOPY task: multipurpose canopy location: undefined chronology: 2017_18 work team: Ilaria Andreazzoli Giada Bartolini Giulia Lamberti Isabella Mazzatura Gabriele Pacini softwares: AutoCAD 2017 3DS Max 2017 + Vray InDesign 2017 It was required a canopy which could cover 800 square meters (8x100) and which height was at most 4 meters. General conditions we placed has been: - free practicability of space under the canopy - accessibility to bus and other vehicles (possible thanks to thin lateral supports) - covering almost the surface assigned Structural genesis moves from the concept of two arches which balance each other, and the canopy final shape has been obtained through the structural study of tricentric arches which share the same lateral supports.


GEOMETRICAL CONSTRUCTION

TRANSVERSAL SECTION

LONGITUDINAL SECTION tricentric arches construction

1solid obtained from the revolution of the tricentric arch

3 solid - surface intersection

2 surface obtained by extruding the highlighted tricetric arch portion

4 final shape extraction


MODULAR REITERATION

X 10

SINGLE MODULAR ARCH

MODULAR REITERATION

flat surface on which lie supports shared by adjacent modules flat surface on which tricentric arches develope


PEDESTRIAN FLOW

DISTRIBUTION OF PEDESTRIAN FLOWS: the distribution of benches guarantee the concentration of flows in the covered area


STRUCTURAL CONCEPTION TOP VIEW Static diagram grid of stretched orthogonal ropes anchored to an elliptical compression ring Advantages the traction developed in the ropes counterbalances the tendency of the structure to tip over and to push horizontally under vertical loads

TRASVERSAL VIEW Static diagram -two shelves hinged at the base and fitted in an intermediate point to form a tripod -two overhangs stabilized by the covering cable system Advantages the trestle gives resistance to overturning of the structure the cable system absorbs the thrusts created on the wings due to vertical loads

LONGITUDINAL VIEW

Static diagram Tricentric arch with a stretched roof rope system Advantages Horizontal arch thrusts caused by vertical loads are absorbed by the roof rope system


ROOFING GENESIS

1. Sweep1

2. Membrane surface

3. “cables wireframe” and membrane surface


DETAILS PREFABRICATED STRUCTURAL NODE

CABLES HOOK

Stranded steel cables: they have a good resistance to corrosion and rust. The cable is resistant to tension and breakage. Structure-cable connection: welded plates with hook and tensioner

GROUND CONNECTION

The steel cable profile is welded to the base with a full half-sphere, free in its compartment. This solution is due to the absence of moment at the base of the profile.


04 RESIDENTIAL COMPLEX, LOOK THROUGH task: residential settlement location: Gello, San Giuliano Terme (PI), Italy chronology: 2016_17 author: Giada Bartolini softwares: AutoCAD 2015 3DS Max 2015 + Vray InDesign 2015

Gello is a small village on the edge of the city of Pisa where, since its birth until today, the relationship between the surrounding rural landscape and the urban environment has remained strong. The residential settlement I was asked to project tries to mantain the relation with its past and with the sorrounding beautiful landscape characterized by the gentle tops of “Monti Pisani” and by the ancient baths of San Giuliano Terme. The complex reads the historical roots of Gello under a new light: the old traditional building materials, such as red bricks , stacked to create a peculiar texture called “mandolato”, used to be stalls and barns facades, are now the external cladding of a bright stairwell in which the warm, natural sunlight filters and changeable shadows are created.


MASSIVITY AND WALL THICKNESS

LAYERS OF VERTICAL PLANS: SPATIAL DEPTH GUIDED PERCEPTION

MATERIAL STRATIGRAPHY

FULL AND EMPTY RHYTHM


Legend 1. Roof covering with brick elements 2. Plating board 4x2 cm 3. Waterproofing layer 5 mm 4. Thermal insulation 6 cm 5. Final casting 4 cm 6. Electrowelded mesh 7. Copper corrugated sheet 12,5/10 mm 8. Copper eaves 0,3 cm 9. Prefabricated brick panel 10. Threaded steel anchor screw 11. U-oxidized steel profile (240 85)mm 12. Square section steel profile 5 cm 13. Microcement paving with oxidized copper particles 8 cm 14. Finishing lightweight concrete screed 4 cm 15. Impact soundproofing mat 0.8 cm 16. Corten frame 7 cm


05 TERRACED HOUSE, task: terraced house between existing houses location: Pietrasanta (LU), Italy chronology: 2015_16 author: Giada Bartolini softwares: AutoCAD 2015 3DS Max 2015 + Vray InDesign 2015

In order to project the townhouse located in Via XX Settembre n ° 43 , near the main square of Pietrasanta , I found it necessary to quote a comparison with the surrounding urban houses and the question that arose spontaneously was to ask if it had been better to create a building of continuity or a breaking one with the neighborhood. I opted for a respect of the color ‘ local nuances ‘ and for the use of innovative materials because of an obvious lack of a common matrix in the design of the existing buildings. The guideline that characterizes the structural composition of the building an the choice of materials is linked with the concept of continuity and interaction between the constituent parts of the house and the whole house itself . For example the ‘ idea of the continuation of the facades on the roof is highlighted both by the use of special windows which follow the flow of the flap and by the use of the same material , panels of glass reinforced concrete ( GRC ). Cement was used in various forms (through the addition of pigments , quartz and resins) for the realization of pavements to ensure the continuity between the outer casing and the interior one.

PIXEL HOUSE


06 UNIVERSITY RESIDENCE, LOOK THROUGH task: student housing location: Naples (NA), Italy chronology: 2017 work team: Giada Bartolini Emanuele Carrai Chiara Gallorini Giulia Lamberti Lorenzo Rossi softwares: AutoCAD 2017 3DS Max 2017 + Vray InDesign 2017 The competition is about the design of university residences, for 300 students in total, in the ancient Neapolis, the hearth of the city of Naples. The design experiment aims to find new ways to give an interpretation to the college students’s housing, a theme widely investigated by masters such as Mies Van Der Rohe, Alvar Aalto and Le Corbusier in a unique enviroment such as that of the Greek-Roman city. New forms of cohabitation have been experienced and from this point of view common spaces in which it is possible to socialize, kitchens, bathrooms and multipurpose central green area have been projected. The project site has undergone many changes and preserves the traces of its ancient past. The main decumanus, Via dei Tribunali, the Croce di Lucca church ruins, the great void created by demolition of one of the hospital pavilions, and the monumental presence of Pietrasanta and San Pietro a Majella are the references for new interpretations and proposals brought by the competition.


APARTMENT

SINGLE BEDROOMS WITH SHARED BATHROOM


07 CHARTERHOUSE IN CALCI task: Charterhouse of Calci reconstruction location: Calci (PI), Italy chronology: 2015_2016 work team: Giada Bartolini Giulia Lamberti Lorenzo Rossi softwares: AutoCAD 2015 3DS Max 2015 + Vray InDesign 2015 Photoscan The work consists in the geometrical and photogrammetric survey of certain parts of the Monumental Charterhouse in Calci, such as the “Rosario’s chapel” in order to collect architectural and structural information about the state of conservation of that historical building. That would be a starting point for a following intervention by local amministration. The Monumental Charterhouse of Calci is a monastic complex founded in 1367 and enlarged during the 17th and 18th centuries. It became a state property in 1866 and today it houses two important museums: the Museum of Natural History and the National Museum of the Charterhouse.


UNIVERSITÀ DI PISA | MUSEO

RILIEVO DELLA CERT

c oordinatori: M.G. Bevilacqua, A. Piemonte | coll G. Fazio, C. Iozzia, S. Landi, R. Rinaldi, F. Santa

V-V

K-K

SECTION W-W


CAPPELLA DEL ROSARIO


08 MOSKOW PLANETARIUM task: russian constructivism recostruction location: Moskow, Russia chronology: 2015_2016 work team: Giada Bartolini Giulia Lamberti Lorenzo Rossi softwares: AutoCAD 2015 3DS Max 2015 + Vray InDesign 2015

The work consists in “making a journey” in the post First World War constructivist Moskow, Russia, in order to find information about the most important buildings of that time to give them the opportunity to be known and studied in their architectural and structural characters. Moskow Planetarium certainly represents the most emblematic constructivist building. It was conceived as an educational complex linked to the zoo behind it, a natural science museum and library, but only the planetarium was built. In the original scheme of Mikhail Barsch and Mikhail Sinyavsky, the ferroconcrete outer dome followed the hemispherical profile of the German ‘Netzwerk’ sky inside. In the circle under the parabolic, reinforce concrete dome there was room for 1,440 spectators. Over the decades, elements of the original architectural design, and interior and exterior finishing details have been lost; it’s here illustrated in his original shape.


PILLARS

SECTORS

STAIRWELL GROUND FLOOR

PILLARS

SECTORS

STAIRWELL FIRST FLOOR


SECTION A-A

SECTION B-B


09 GLANCE ON VICOPISANO task: details of a small village location: Vicopisano (PI), Italy chronology: 2015_16 author: Giada Bartolini

The charming Medieval town of Vicopisano sits on the lower slopes of “Monte Pisano�, a small range of hills which separates the plains of Pisa and Lucca. Surrounded by a beautiful landscape of pine-covered hills and olive groves, Vicopisano is situated just 20 minutes from the city of Pisa. To visit Vicopisano is like stepping back in time with hidden lanes and ancient piazzas revealing Medieval tower houses and terraced gardens. In the centre of the village perched on a hill is the Medieval fortress and watchtower designed by the Renaissance master architect Filippo Brunelleschi. In addition to Medieval ruins and a characteristic historic centre, Vicopisano is still an authentic working town inhabited by local families.


Architecture Portfolio & CV  
Architecture Portfolio & CV  
Advertisement