Page 1


ABOUT ME...


CONTENT


6


Disused or unfinished buildings can not stay abandoned cathedrals, but they must become a spokesman for a movement that, moved from deep and conscious theoretical bases, trigger a revolution starting from the heritage of the past, generating new values for the social fabric and the city. This is the goal of the new Institute of Music and Arts Digital (I.M.A.D.) aims to carry on. Not a simple machine of living, but a distinct and valuable architecture, a complex Interactive, dynamic, a container of ideas that stimulate learning and support communication. Through the reuse of the old building, art and music blend together, into a unique hybrid, becoming a meeting point for young people in the city and offering different kinds of education, suitable for all types of social class.

7


I.M.A.D. MUSIC ISTITUTE AND DIGITAL ARTS

COURSE: Master Thesis Studio DURATION: 7 Months YEAR: 2016/2017 SITE: Albano Laziale - Rome TUTOR: Prof. Arch. Andrea Campioli Architect Prof. Arch. Andrea Maffeis 8


Current external condition

Music functions

Public functions

Computer functions

Services

Current internal condition via Appia

ria

o

a

ill

V

D

I M

Site axonometric

9

A

D

Model


CONCEPT DIAGRAMS Current Building

EXPLODED AXONOMETRY Demolition

Topographic Concept Structure

The project is divided in two macro functions. The first one includes the main functions, the second one just the auditorium

The auditorium slips forward, adapting to the existing topography and taking back the original plant.

Second floor Architectural Concept

Modules: The modular system is defined by the existing structural grid

Full-Empty: By subtracting the system, some modules are emptied, thus defining spaces and differentiating functions

Ground floor

Translation: The volumes over the public space are subject to a compression first and a vertical sliding then, in order to define a more dynamic space and to leave intraving the original structure, discovering the contrast between new and existing

Auditorium


SECOND FLOOR PLAN

11


Ground floor plan PLAN GROUND FLOOR

SECTION CC’

12


15


16


17


18


Located on the south bank of the Thames, the Southwark neighbourhood has undergone many changes in the last 20 years. The recent completion of the largest tower in Europe, The Shard, confirms the precedent set by the transformation of the Tate Modern. The new London Public Library must be a natural continuation of the city and emerges as a natural complement to Foster´s master plan. Like a big monolith, the new library goes to complete the emptiness left by modern steel and glass buildings projecting toward the Thames and contrasting with the City Hall. Inside, it is excavated with an as ‘infernal’ as incredible central vacuum allowing the light to filter through and the view to look from a side of the building to the other one.

19


LPL LONDON PUBLIC LIBRARY

COURSE: Architectural Design Studio I - Master of Architecture SEMESTER: 1 YEAR: 2015/2016 SITE: Southwark Neighbourhood London - South bank of the Thames TUTOR: Prof.ssa Arch. Bertelli Guya Grazie Maria Prof. Arch. Dall’Asta Juan Carlos Prof. Ing. Vanetti Dario 20


Track 1: the Thames as track to cause the first village

Site Plan

21

Track 2: the London Bridge as connection between the villages

Track 3: the series of the bridges as connection among the different systems


The limits set with the London Tower

Negative Intervals: water pool

The building: the library is positioned in the vacuum left by the masterplan of the buildings around, thus acting as a seam element among them

Negative limits: water lines

Positive Intervals: docks

The north face of the building is raised to allow the realization of the main entrance and a more direct contact with the space in front

Positive limits: land lines

Positive Intervals: the library and the square facing the Thames

The south face is raised as well, allowing light to penetrate inside the lower floors and greater porosity of the building on the street front

22


Second floor

-1 floor

SECOND FLOOR PLAN

EXPLODED AXONOMETRY -2 floor

23


Ceiling

Fourth floor

Third floor

Second floor

First floor

Ground floor

Basement -1

Basement -2

25


Riformare Milano is a didactic project which aims at building project proposals for areas and buildings in a state of degradation and abandonment. The former Arms Square, with the barracks of Santa Barbara, appears today in a state of deep abandonment, and given the amplitude of the surface it occupies, it could not be avoided by that goal. So, from here starts the new pole of the Park of Music, which includes a vast program ranging from residential to commercial, a new museum pole, a library, a music school up to 3 auditorium buildings that form the heart of the park, embellished with all sorts of vegetation and trees, beyond the points of observation and ‘event place’, the Folies.

27


MILAN MUSIC PARK AUDITORIUM DESIGN

COURSE: Architectural Design Studio I - Master of Architecture SEMESTER: 2 YEAR: 2015 SITE: Piazza d’Armi - Milan TUTOR: Prof. Arch. Caputo Paolo Prof. Arch. Antonelli Stefano Prof. Arch. Degli Esposti Lorenzo 28


URBAN CONCEPT

PROJECT LAYERS

Folies and Path

Existing urban structure

Building placement

Vegetation

The structure urban cause two grids

Buildings

Basement - Parks

Total system

The total system has three grids: the urban ones and the folies grid overlapped causing the direction of different kind of paths

ARCHITECTURAL CONCEPT

29

PLAN

Translation

Translation

Rotation

Addition

Addition

Intersection

Auditorium

SECTION

Translation

Translation

Rotation

Addition

Addition

Intersection

Auditorium


30


BASEMENT FLOOR PLAN

SECTION AA’

31


GROUND FLOOR PLAN

SECTION BB’

33


34


The House of Memory, the object of the intervention, is an old building located in the San Lorenzo district of Rome. The 3rd Town Hall, the venue for the intervention, has decided to build a house-museum in memory of the troubled period lived in Italy between the 70s and the early 1980s of the last century. The project therefore tends to create a flexible space where the meeting becomes an occasion for research, retrieval, preservation and memory development and therefore collective identity, starting with an event that has dramatically affected the community. It is not therefore a simple museum dedicated to the story, but an architecture that stands firmly as it has the ability to tell and interact with the neighborhood since its spatial and architectural definition.

35


THE HOUSE OF MEMORY MULTIPURPOSE MUSEUM CENTRE

COURSE: Building Technology Studio I - Bachelor of Architecture SEMESTER: 2 YEAR: 2010 SITE: Via dei Dalmati, San Lorenzo - Rome TUTOR: Prof. Arch. Maurizio Pappalardo Prof. Ing. Acquilino Andrea 36


Via TIBURTINA

Via CE SARE D E LOLL IS

Via DEI DALMATI

Offices/Toilets Area relax Area computer Exhibition room Multipurpose room Exhibition board

6 5

4 6

1 2 3 4 5 6

BASEMENT FLOOR PLAN

2 3

1


LONGITUDINAL SECTION


CONSTRUCTION DETAIL - CROSS SECTION

CONSTRUCTION DETAIL - LONGITUDINAL SECTION

41


42


The project area is immediately below the GRA (large ring road) of the capital. Is a completely abandoned area, adjacent to Tor Pagnotta district - Fonte Laurentina, and partially subject to landscape constraints. The project proposal foresees the creation of a social and sports center that gives new value not only to the area interested in intervention, but above all to the community, and can thus be exploited by all inhabitants of Tor Pagnotta. The program includes a vast program ranging from a sports center with a pool, gym and covered and uncovered fields to a cultural center including a library, a conference room, a restaurant and a children’s playroom. All immersed in a park designed and rich in vegetation, spaces for fitness and relaxation.

43


SOCIAL CENTER DESIGN SPORTS AND CULTURAL CENTER

COURSE: Bachelor Thesis Studio DURATION: 6 Months YEAR: 2013.16.July SITE: Tor Pagnotta - Fonte Laurentina - Rome TUTOR: Prof. Arch. Gregory Paola

44


CONCEPT DIAGRAMS


GROUND FLOOR PLAN - SPORTS CENTER

EXPLODED AXONOMETRY

SECTION CC’


GROUND FLOOR - CULTURAL CENTER

SECTION AA’

49


50


The theme of Social Housing, a debated topic of central importance in contemporary national and international realities, recalls the historical period that embraced postwar years until the end of the 1970s and 1980s. It tends to outline a social construction that can provide housing to those who do not own it. Born in Scandinavia in the ‘70s, CoHousing is considered a special category of Social Housing. Sharing, collaboration, common services, participatory design, economic benefits, hybrid housing, are just a few of the features of this habitat that is slowly developing in Italy as well. The design of common spaces is the effect of a group’s decisions on specific ways of coexistence seeking economic savings and environmental and social benefits.

51


CoHOUSING DESIGN COHOUSING COWORKING COSTUDYING

COURSE: Building Technology Studio - Master of Architecture SEMESTER: 1 YEAR: 2015/2016 SITE: Via Gaetano Sbodio, Lambrate - Milan TUTOR: Prof. Arch. Ginelli Elisabetta Prof. Ing. Formis Luca Frncesco Prof. Fis. Maistrello Mario 52


53


54


CONSTRUCTION

CONSTRUCTION DETAIL - FIRST FLOOR PLAN 55


DETAIL - SECTION AA’

56


The Geominerary Park of Sardinia is unique in its kind, a museum excavated, a true field of archaeological and industrial testimonies that through its enhancement can give voice and memory to generations of miners who have succeeded and left their traces embedded in the rock. This monument, conceived as a metaphor for the lives of miners, who spent the days digging in the rock in search of minerals, imprints, digging in concrete blocks the shape, trace of these workers, simple people, fathers of Family, so as to keep up and offer them the right remembrance. It was therefore the result of “Sculpture to the contrary�, which aims to show itself as a small exhibition board, a discrete and silent monolithic element, minimal and at the same time impressive. An earth architecture to observe, understand and interact.

57


MONUMENT TO THE MINERS

PLANNING PROPOSAL: Proposal of a monument/sculpture in the mines complex in Nebida-Masua - Sardinia (Geomineral Park)

58


EXPLODED AXONOMETRY

PLAN

59

FRONT


MAIN FRONT

ENTRANCE FRONT

INTERNAL VIEW

60


THANK YOU FOR YOUR ATTENTION

ARCHITECTURE PORTFOLIO  
ARCHITECTURE PORTFOLIO  
Advertisement