__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 41

ERTESUPPE

med Ringerikserter 4 PERSONER 1/2 l Ringerikserter 2 løk 2 gulrøtter 1/4 sellerirot 1 purre

2 ss smør 1 1/2 kjøttkraft 1 ts nykvernet pepper 1 1/2 ts salt 2 1/2 del melk

FREMGANGSMÅTE 1. Legg ertene i vann i to timer. 2. Vask grønnsakene, skjær dem i biter og fres dem myke i en kjele med smør. 3. Ha i ertene og kjøttkraft. 4. La det hele koke til alt er mørt. 5. Kjør melk og grønnsalene sammen i foodprosessor. 6. Ha elt tilbake i kraften. Varm opp. 7. Smak til med salt og pepper. Denne suppen kan serveres med kokte Ringerikserter ved siden av sammen med sprøstekt bacon og en spiseskje rømme.

Det er et spørsmål matjournalist, forfatter og programleder Andreas Viestad utforsker gjennom to episoder av New Scandinavian Cooking på Ringerike. foto :

Erik Roed

F

or Viestands nysgjerrighet på mat handler ikke utelukkende om det man får servert på tallerkenen. Han tenker at alt som dyrkes får en egen smak av jordsmonn og lokale forhold. Denne smaken oppstår i møtet mellom mennesker og stedenes unike historie. Og Ringerike er de norske folkeeventyrenes vugge. I programmene fra Ringerike besøker Viestad blant annet Mo gård, som eventyrsamler Jørgen Moe kom fra. Det var her han selv lærte sine første folkeeventyr, trolig fra Gunhild Budeie. De ti første eventyrene Moe skrev ned, blant annet Gudbrand i Lia, er fra distriktet her. Den moderne historien om Thorbjørnrud hotells satsing på mat, er nesten som et eventyr i seg selv. Selv i dag er det dristig satsing å ofre svømmebassenget for å starte eget hotellysteri. Men så er da også smaken av hotellets egenproduserte cheddar helt eventyrlig.

Mye historie ligger bak lokalmatsatsingen i Høvdinghallen på Hadeland Glassverk også. Disse historiene handler om mer enn enkeltprodusenters vilje til å ta vare på tradisjoner. Det handler også om entreprenørskap og vilje til å satse på distinkte smaker noen mener bør nå ut til flere. New Scandinavian Cooking tar fristende tv-bilder av Ringerike og Hadeland ut til millioner av tvseere. Serien har vært vist i over 50 land gjennom ni sesonger. I Norge vises programmene på TV2. Seerne får blant annet høre om merkevaren Ringerikserter, som har vært dyrket her i hundrevis av år, men som holdt på å dø ut før noen oppdaget en gjemt ertepose under loftsrydding en gang på 1950-tallet. Viestad besøker dessuten Erik Røed og hans 300.000 bier, salatgården Elstøen og selvsagt både mathotellet Thorbjørnrud og Hadeland Glassverk. Dertil blir det jakt, Ringerikspotet, og den nydeligste leketeltrøykte fisken tilberedt på tv noen gang. Og slik fortsetter historien, med nye eventyr hver eneste dag.

MAT  | 41

Profile for Gjøvikregionen Hadeland Ringerike Reiseliv

Gjøvikregionen Hadeland Ringerike KOM 2017/2018  

Inspirasjonsmagasin for regionene Gjøvik, Hadeland og Ringerike. Ett magasin fylt med inspirerende innhold med fokus på kultur, opplevelser...

Gjøvikregionen Hadeland Ringerike KOM 2017/2018  

Inspirasjonsmagasin for regionene Gjøvik, Hadeland og Ringerike. Ett magasin fylt med inspirerende innhold med fokus på kultur, opplevelser...

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded