__MAIN_TEXT__

Page 1

GJØVIKREGIONEN HADEL AND RINGERIKE IN SPIR A S J ON SM AG A SIN 2017/2018

K U LT U R • O P P L E V E L S E R • M AT


KOM OG BLI INSPIRERT TIL EN OPPLEVELSESRIK REISE GJENNOM VÅRT NYESTE MAGASIN KOM STÅR FOR KULTUR, OPPLEVELSER OG MAT – og det er det du finner i vårt inspirerende innhold fra regionene Gjøvik, Hadeland og Ringerike. Du skal ikke se bort fra at det dukker opp en liten skjult hemmelighet eller to også.

KOM til regionen rett nord for Oslo – det tar under 1 time før du møter oss. KOM og opplev Mjøssommer og stemningen ombord i verdens eldste hjuldamper Skibladner. Etter fjorårets suksess med NRK «Minutt for minutt» og «Sommeråpent» står gjestene i kø for å oppleve Mjøsas hvite svane. Her er det bare å bestille plass. KOM og opplev «Sommertoget» og NRK sitt sakte-tv-konsept på Hønefoss og Gran stasjon. KOM og opplev hvordan det er å sove svevende over bakken på Ringkollen i regi av Fossen Friluft.

KOM og opplev verker av «Edderkoppkvinnen» Louise Bourgeois, en av det 20. århundrets mest markante og innflytelsesrike kunstnere på Kistefos-Museet i sommer. KOM og besøk festivalene Norsk Akevittfestival og Tid for Tømmer. KOM og opplev lokalmat fra Hadeland, Ringerike og Toten. KOM og opplev skiløypene på Lygna hvor tidenes Ski-NM ble arrangert i februar 2017. Visste du forresten at du kan gå på ski fra Gjøvik til Oslo og at danskene elsker Ringkollen Parken?

KOM og opplev et yrende kulturliv med Norges største sommershow med Hønefossrevyen, Sommerslagere og Urbane Totninger i spissen. KOM og nyt en av de mange gratiskonsertene som tilbys sommerstid. KOM og ta med de minste showgjestene på en tur til Hakkebakkeskogen på Gjøvik og Rockefroskene på Hønefoss.

KOM og opplev ferskvannsbading i en av våre mange innsjøer. Og skulle temperaturen synke, venter Totenbadet på badeglade gjester innendørs.

KOM og opplev regionens mange interessante museer. Lær om Kistefos-Museets tresliperi­­­­historie, Mjøsmuseet og Randsfjordmuseenes omfattende kulturhistoriske museer, eller la Veien Kulturminnepark ta deg tilbake til eldre jernalder og historiske Eventyrspill.

KOM og lær noe nytt på Vitensenteret Innlandet.

KOM og opplev mathotellet Thorbjørnrud Hotell og Høvdinghallen på Hadeland Glassverk.

foto:

Anders Blesvik Gandrud

VEL KOM MEN TIL OSS!


BARNEFAMILIEN Fra side 4

NATUR Fra side 8

ARRANGEMENTER Fra side 12

ATTRAKSJONER Fra side 18

KUNST OG KULTUR Fra side 22

OVERSIKT SIDE 64

OVERSIKT SIDE 72

OVERSIKT SIDE 68

OVERSIKT SIDE 70

OVERSIKT SIDE 70

MJØSSOMMER Fra side 26

SHOPPING Fra side 32

MAT Fra side 36

VINTER Fra side 42

OVERNATTING Fra side 52

OVERSIKT SIDE 72

OVERSIKT SIDE 63

OVERSIKT SIDE 60

OVERSIKT SIDE 72

OVERSIKT SIDE 58

FOR BARNEFAMILIEN

KUNST OG KULTUR

REGIONSOMTALER

Gøy på Vitensenteret Innlandet 4

Lek med sansene på Kistefos-Museet 22

Gjøvik – universitetsby i vekst 46

Til sommeren blir det enda morsommere på Totenbadet 6

Peder Balke-senteret 24

Opplev hverdagen på Hadeland 48

NATUR Har du noen gang overnattet i svevetelt?

25

MJØSSOMMER 8

ARRANGEMENT Bli med på ny folkefest 10 Norsk Akevittfestival på Gjøvik for 7. gang

Prisbelønnet håndverk

12

Glad i kultur, musikk og show? 14 Urbane Totninger 15 Tid for Tømmer 16 Sommerslagere 17 ATTRAKSJONER

Den langsomme reises kunst 26 #Mjøssommer 28 Sommerbuss til Granavollen 29

Ikke no' å finne på? Joda, på Ringerike så 50 OVERNATTING Fiks ferdig fest og ferie 52 Mye mer enn bare et hotell 56

Evjua Strandpark 30

OVERSIKTER

SHOPPING

Overnatting 58

Bli med på skattejakt

32

MAT Cognacopplevelser på Gjøvik 35 Mathotellet Thorbjørnrud 36 Kan mat smake eventyr? 41 VINTER

Opplevelser for hele familien på Hadeland Glassverk 18

Midt i smørøyet

Randsfjordmuseene 21

Jul på historiske Hadeland 44

42

Førjulsfest på Sundvolden 45

Velbekomme 60 Overnatting ved fiskevann 62 Shopping, vinsmaking, øl- og matkurs 63 Barnas favoritter 64 Turoperatører 67 Glad i kultur, musikk og show? 68 Attraksjoner, kunst og kultur 70 Naturopplevelser og turtips 72 Tømmestasjoner 74 Kart 74

GJØVIKREGIONEN HADELAND RINGERIKE REISELIV www.gjovik.com www.hadelandsregionen.com www.ringeriksregionen.com Følg oss på Facebook og Instagram!

+47 61 14 67 10 info@gjovik.com

Åpningstider: Mandag til fredag 08.30–16.00

Gjøvik Stasjon – Jernbanetorvet 3 / Postboks 230, 2802 Gjøvik

Åpningstider – 26. juni til 25. august: Mandag til fredag 08.30–18.00 Lørdag (og søndager i juli) 10.00–16.00

Samarbeidspartnere: Inspirasjonsmagasinet er et samarbeidsprosjekt mellom Gjøvikregionen Hadeland Ringerike Reiseliv og deres medlemmer Opplag: 173.200 • Ansvarlig utgiver: Reiselivssjef Arne-Jørgen Skurdal • Prosjektleder og redaktør: Markedskoordinator Mette Stenersen Foto: LOCOMOTIV/Jan Tore Øverstad, bidrag fra medlemsbedrifter og diverse pressefoto • Forsidefoto: Rakel J. Berg – Sigstad Gård Design og produksjon: Dialecta Kommunikasjon AS


G+Ø+Y

På Vitensenteret Innlandet er det meningen at alle eksperimentene skal tas på og utforskes. foto :

Frederik Garshol

U

ansett alder finnes det noe gøy å gjøre på Vitensenteret Innlandet, midt i Gjøvik by. Hit kommer familier for å spille, samarbeide, oppleve og undres over sammenhenger og fenomener. Alle besøkende kan prøve seg som for eksempel butikksjef, lastbærersjåfør, tømrer eller værmelder på TV-skjermen. På Vitensenteret Innlandet kan du utfordre mamma til tankekraft-kamp, finne ut hvem som skriker høyest av deg og pappa, spille «Lisa gikk til skolen» på pianotrappa, og sjekke hvor fort du kan løpe 10-meteren. Du kan til og med løfte en bil! Hver dag kl. 13 inviteres alle med på en spennende vitensenteraktivitet. For dere som liker roligere aktiviteter har senteret en egen avdeling med et bredt utvalg tankenøtter, brettspill og matteaktiviteter for store og små. De aller minste vil kanskje utforske bondegården i landbruksavdelingen vår? De blide vitenvertene våre står klare i resepsjonen (med kafé og butikk), og i senteret. De tar seg også av helgens barnebursdager – komplett med både mat, eksperimentshow og fri utforskning i senteret! I kaféen får dere kjøpt mat og drikke – blant annet kaffe og te, vafler, boboli (anbefales), baguetter, og mye mer. De som vil kan gjerne kombinere matpausen med et parti sjakk eller backgammon. Vitensenteret Innlandet har åpent for publikum hver lørdag, søndag og alle skoleferier kl. 11-16. På hverdager tar vi imot forhåndsbestilte grupper fra barnehager, skoler, lag og foreninger.

Her kan du utfordre mamma til tankekraft-kamp

4  |  GJØVIKREGIONEN HADEL AND RINGERIKE


VISSTE DU ...at vi svelger nesten en liter snørr om dagen?

VITENSENTERET INNLANDET Brennerigata 1, 2815 Gjøvik +47 95 90 11 11 www.vitensenteret.no

NORDRE LAND NORDRE LAND

GJØVIK

foto:

1

2

Jonny Isaksen

3 Morsomt utendørs vandreteater for liten og stor

SØNDRE LAND

VESTRE TOTEN ØSTRE TOTEN

GRAN

2 | HAKKEBAKKESKOGEN PÅ GJØVIK Julenissen bor på Nordpolen, og Klatremus og vennene hans – de bor på Gjøvik. Slik er det bare. Hakkebakkeskogen ligger nemlig i Bassengparken, midt i Gjøvik by. Det lekne ensemblet Norsk Sceneskrekk har etablert en tradisjon med sitt morsomme vandreteater av Egner-fortellingen, hvor Bestemor Skogmus faktisk flyr høyt til værs. 3000 besøkte Hakkebakke­skogen den siste uka før fellesferien i fjor. Kanskje kan du undersøke om det går Mjøscruise til forestillingen fra der du bor. Billettsalg: www.gjovikkultursenter.no Bassengparken, 2821 Gjøvik Følg oss på Facebook; Hakkebakkeskogen på Gjøvik 

RINGERIKE

LUNNER

1) Vitensenteret Innlandet (Gjøvik) 2) Hakkebakkeskogen (Gjøvik)

60.797167, 10.691812

JEVNAKER

3) Totenbadet (Raufoss)

HOLE

Se enda flere aktiviteter for barnefamilien på side 64 FOR BARNEFAMILIEN  | 5


TIL SOMMEREN BLIR DET

E N DA M O R S O M M E R E PÅ TOTENBADET!

Den nye sklia er noe brattere og mye lengre enn blåsklia

6  |  GJØVIKREGIONEN HADEL AND RINGERIKE


TOTENBADET Mandag til fredag 16–21 (sommertid: 11–19) Lørdag og søndag 11–19 Badelandveien 74, 2830 Raufoss +47 61 15 91 80 www.totenbadet.no

– Vi har kjøpt ei ny sklie, og den er kjempekul, sier daglig leder Rickard Claesson på Totenbadet. foto :

LOCOMOTIV/Jan T. Øverstad • Totenbadet

N

år den nye attraksjonen kommer, skal den erstatte gode, gamle Blåsklia, som har gledet hundretusener siden badelandet åpnet på Raufoss. – Den nye sklia er noe brattere og mye lengre enn blåsklia. Den har både lys- og lydeffekter i et parti som er helt overbygd, forteller Claesson om nysatsingen på hele 74 meter. Totenbadet ligger rett over tunet for Badeland Gjestegård. Uansett vær er det sydenstemning inne her. Hovedbassenget er et av Norges største bølgebasseng, og her blåser det opp til morsomme bølger hver halve time gjennom hele dagen. Og det er flere vannsklier å velge mellom. Blant disse er den 40 grader bratte Surf Hill, og Wild River med fossefall og elvestryk. Kulpen holder himmelske 35 grader, og gir vannmassasje for både rygg, mage og nakke. I tillegg har anlegget en egen relax-avdeling med badstuer og boblebad, og et velutstyrt treningsstudio. Selvsagt er det også gode mulig­heter for trening i anleggets 25-metersbasseng, med stupebrett og fem meters stupetårn for de modige. Og utendørs kan man trene hele kroppen med gruppetreningskonseptet Powerfit bootcamp – hele året gjennom. Totenbadet har så klart et eget basseng tilpasset sine aller yngste gjester, og egen butikk med godt utvalg av ting man må ha – men ofte glemmer – på utflukter som dette. I Bølgen Bistro kan man ta en pust i bakken og etterfylle energi med barnevennlig meny og is i flere varianter. PS! Bare ta kontakt hvis du vil feire bursdagen din på Totenbadet. Det er fullt mulig!

FOR BARNEFAMILIEN  | 7


HAR DU NOEN GANG OVERNATTET I

? t l e t e v e v S

Ikke det? Nå har du muligheten.

E

spen Sparstad i Fossen Friluft kikker bort på sveveteltene tilrettelagte aktiviteter på oppdrag for kommuner og offentsom henger i trærne ved Ringkollstua, og forsikrer at lige etater, basert på friluftsliv. teltene for det første er helt sikre, og for det andre gir en friluftsopplevelse utenom det vanlige. Ringkollstua ligger på – Vi er glade i å være ute, og har lyst til å smitte den gleden vi 607 meter over havet, og sveveteltene svaier noen opplever i naturen over på andre, sier den daglige meter over dette igjen, med fantastisk panolederen. ramautsikt helt til Gaustatoppen. Fra teltene kommer du tett på naturen, med både hare Fossen Friluft tilbyr dessuten varierte turer og rev tuslende rett under beina dine. Hvis i naturen i trygge rammer for den som ikke du legger besøket til det rette tidspunktet, føler seg helt på nivå med Lars Monsen. ...et spennende kan du være så heldig å høre orrfugelen Det kan være kano gjennom Nordmarka, overnattingstilbud spille. Teltene blir et spennende overminiekspedisjoner i villmarka for både nattingstilbud ved Ringkollstua som er store og små, aktivtetsløype i skogen, ved Ringkollstua hovedbasen i Fossen Frilufts virksomhet. eller rapellering i Jaklefossen.

” “

– Vi jobber stadig for å legge til rette for variert aktivitet her oppe forteller Espen, før dagens innrykk av barn i Fossen Frilufts skolefritidsordning. På Ringkollen arrangerer Fossen Friluft alt fra teambuilding og utdrikningslag, til konferanser og selskaper av alle slag. Fossen Friluft har lang erfaring med ulike avlastningstilbud og

Både store og små besøkende kan i tillegg bli kjent med Ringkollens høner, kaniner og hunder. – Om man har med seg noen som ikke er så kjempe­ interessert i å gå på tur, gjør det underverker å få ha med seg en hund, ler Espen Sparstad, som jobber for å gi gode naturopplevelser til flere.

2 | BJERKELI VILLMARKSOPPLEVELSER

Ut på tur, aldri sur

Bjerkeli Villmarksopplevelser er en aktivitetsbedrift med naturen som lekegrind og hundekjøring som spesialitet, men vi har også mye annet spennende å by på. Du er en bedrift, institusjon, skole, turoperatør eller privatkunde. Vi garanterer deg spenning og villmarksopplevelse du setter pris på og skreddersyr aktivitetene etter dine behov. Vær eventyrlysten og få en uforglemmelig opplevelse tett på naturen!

Postadresse: Hadelandsveien 131, 3511 Hønefoss • +47 48 20 04 59 post@tettpanaturen.no • www.tettpanaturen.no 8  |  GJØVIKREGIONEN HADEL AND RINGERIKE


foto:

Lars Christian Larssen

FOSSEN FRILUFT Ringkollveien, 3514 Hønefoss +47 22 22 80 70 ino@fossenfriluft.no www.fossenfriluft.no

NORDRE LAND NORDRE LAND

GJØVIK

3 VESTRE TOTEN

SØNDRE LAND

Nye oppdagelser på våtmarksenteret

ØSTRE TOTEN

GRAN

3 | DOKKADELTAET Ved munningen av elva Dokka-Etna har naturen skapt et helt spesielt miljø med store gruntvannsområder, flere små og store øyer, kanaler, sumpområder og strandenger. Dokkadeltaet er svært viktig for trekkfugler, og hele 223 arter er påvist her. Våtmarkssenteret på Odnes byr på servering hver onsdag og lørdag i skoleferien. Her kan man leie kano og fiskeutstyr, låne kikkerter og teleskop, og hver onsdag er det aktiviteter som natursti, ringmerking av fugl eller guidet kanotur. Åpent onsdag og lørdag 10–16 www.dokkadelta.no Last ned turapp «Outtt» med Opplevelser i Land.

RINGERIKE

JEVNAKER LUNNER

1 1) Fossen Friluft (Ringkollen) 2) Bjerkeli Villmarksopplevelser (Hønefoss) 3) Dokkadeltaet (Dokka)

2

HOLE

Se flere naturopplevelser på side 72 NATUR  | 9


BLI MED PÅ NY FOLKEFEST Bli med når Sommertoget kommer til GRAN 25. JULI HØNEFOSS 2. AUGUST

Bildet er fra fjorårets store folkefest på Skibladner-brygga på Gjøvik den 16. juli

10  |  GJØVIKREGIONEN HADEL AND RINGERIKE


«NRK Sommertog»

25. JULI PÅ GRAN 2. AUGUST PÅ HØNEFOSS

Sommeren 2016 seilte hele Norge på Mjøsa gjennom NRKs Sommerbåt-sendinger om bord på Skibladner. Folket rundt innsjøen stilte opp i tusentall med flagg, musikk, dans og sprell som hilste Skibladner og TV-seerne på en slik måte at mange fikk lyst til å oppleve Mjøsa også i levende live. Nå er det Ringerike og Hadeland sin tur.

12.00 Åpning av matmarked og aktiviteter. Det vil være masse aktivitet denne dagen med salg av mat og underholdning for små og store. Mer informasjon kommer.

foto :

Frederik Garshol • NSB

– Responsen både for Skibladner og turistnæringen for øvrig har vært veldig god, konstaterer turistsjef Arne-Jørgen Skurdal i Gjøvikregionen Hadeland og Ringerike. – Ja den uka på Skibladner var helt eventyrlig, sier Thomas Hellum, NRKs prosjektleder på minutt-for-minutt-sendingene. I sommer skal han kjøre tog. NRK har leid et 245 meter langt togsett som skal tøffe rundt i landet åtte sommeruker til ende. Toget vil romme 50–60 NRK-ansatte med både sovevogner, redaksjonslokaler, mikserom og alt som trengs for å sende direkte tv fra togets rute. Og det vil hele veien ledsages av et helikopter! Sommertoget kommer til Gran stasjon 25. juli, og til Hønefoss 2. august. – At NRKs sommertog kommer til Gran og Hønefoss, er et svar på det høye og hyggelige

ropet fra Innlandet i fjor, sier Hellum, som er spent på hva folk og arrangører finner på langs ruta og på stoppestasjonene. NRK sender radio med lokale innslag fra stasjonene på ettermiddagstid, og på kvelden blir det direktesendt talkshow og kjente gjester med TV-klassikeren Sommeråpent. I fjor møtte titusener opp for å ta imot Skibladner ved ankomst, og mange ble vær­ ende for å oppleve de respektive havners program med konserter, aktiviteter, liv og røre fram til TV-sendingene på kvelden. – I skrivende stund er det fortsatt en del baller i luften, men jeg kan love at det blir folkefest med alt som hører til, sier Skurdal om planene for dagene da Gran og Hønefoss får besøk av Sommertoget og hundretusener av tv-seere.

Foreløpig program:

13.00–15.00 NRK P1 sender direkte fra stasjonen. 2 timer som blir fylt med intervjuer og lokale artister. 14.20 Toget ankommer stasjonen. Underholdning. 15.00 Minutt for minutt på NRK 15.00–23.00 Underholdning og aktiviteter på stasjonen og i sentrum. 21.30 NRK Sommeråpent sendes direkte fra stasjonen. Vi kan love en sending som er full av lokale gjester og saker. Kanskje kommer noen vi kjenner på TV. 22.30 Program på stasjonen avsluttes

Så sett av datoene allerede nå!

BLI MED PÅ NY FOLKEFEST  | 11


NORSK AKEVITTFESTIVAL PÅ GJØVIK FOR 7. GANG Med stor glede ønsker vi velkommen til Norsk Akevittfestival og Mætt ta mat, 12.–14. oktober 2017

Å

rets festival har et bredt program med en lang rekke arrangementer og et spennende underholdningstilbud. Norsk Akevittfestival arrangeres for syvende året på rad. Festivalen skal være et samlingspunkt i Innlandet med forankring i våre mattradisjoner og rike kultur­liv. Vi byr på en real festivalopplevelse med akevitt-tog fra Oslo, salgstelt med dusinvis av ølsorter, smakog konsert­telt på Jernbantorget, ølbrygger­ konkurranse, underholdning og masse folkeliv.

I tillegg til over 30 arrangement kan vi tilby matfestivalen Mætt ta mat – det beste av norske matopplevelser. I Gjøvik sentrum og på CC Gjøvik vil det bugne av flotte varer som kan friste de fleste. Vi byr på faglige foredrag og restaurantopplevelser i toppklasse. Ta en titt på det allsidige programmet: akevittfestivalen.no Vi skal gi alle besøkende og innbyggerne en super opplevelse — kom og ta del i den herlige stemningen du også!

Akevitt-tog FRA OSLO S I samarbeid med NSB Gjøvikbanen og Gjøvikregionen Hadeland Ringerike Reiseliv kan Norsk Akevittfestival tilby et eget Akevitt-tog med avgang fra Oslo S. Du vil bli tatt med på en reise i akevittens verden med smaking av både vått og tørt. Akevitt-toget har en helt egen vertinne fra Gjøvikregionen Hadeland Ringerike Reiseliv, med god kunnskap om festivalen og Gjøvik. Vi deler ut goodiebags og det blir gitt faglige foredrag av kyndige fagfolk. Her er det bare å glede seg til en skikkelig bra og underholdende togtur.

12  |  GJØVIKREGIONEN HADEL AND RINGERIKE


KOMPLETT PROGRAM OG BILLETTER www.akevittfestivalen.no

NORDRE LAND NORDRE LAND

GJØVIK

foto:

1

Erik Nygård

Kom deg trygt til og fra festlighetene

SØNDRE LAND

6

2

5

VESTRE TOTEN

3

7

ØSTRE TOTEN

GRAN

2 | GJØVIK TAXI Gjøvik Taxi henter og bringer til alle døgnets tider 365 dager i året. Vi dekker dine transportbehov, enten det er for enkeltpersoner, grupper, pakkekjøring eller firmaavtaler der vi tilrettelegger transport helt etter kundens ønske og behov. Gjøvik Taxi har også flere ruter hvor vi tilbyr fastpris. Du har også mulighet til å bestille din neste taxi ved bruk av vår taxi app «Taxi Oppland», eller du kan ringe tlf 04711. Jernbanetorvet 3, 2821 Gjøvik • Ring 04711 • booking@04711.no www.04711.no

1) Akevittfestivalen (Gjøvik)

RINGERIKE

2) Gjøvik Taxi (Gjøvik)

JEVNAKER LUNNER

4

3) Ringelien Gård (Hov) 4) Dronning Tyra (Hønefoss)

HOLE

5) Urbane Totninger (Kapp) 6) Tid for Tømmer (Hov) 7) Sommerslagere (Gjøvik)

Se flere show, events og festivaler på side 68 FESTIVAL / EVENT / SHOW  | 13


GLAD I KULTUR, MUSIKK & SHOW?

FØLG MED PÅ

«Hva skjer» gjovik.com/hvaskjer @ghr_reiseliv

Vår region tilbyr et yrende konsert- og showliv hele året, og husk våre gratis sommerkonserter: U LTIMO M A I–AUG US T 2017

J U N I–AUG US T

J U N I–AUG US T

J U N I O G AUG US T

MÅRRASTUND

SOMMERKONSERT

TONER FRA TUNET

SOMMERKONSERT

Peder Balke-senteret

Hadeland Glassverk

Gjøvik Gård

på Raufoss Gård

Lørdager kl 10.30–11.00

Lørdager kl 12.00–13.00

Lørdager kl 14.00–15.00

Lørdager kl 15.00–15.30

VÅR/SOMMER 2017

Med Dronning Tyra på

Storelva, Tyrifjorden og Steinsfjorden Ringelien Gård – arrangementer i Møkkjellern Onsdag 24. mai kl 19

«Lokalt og profesjonelt» med Ketil Bjørnstad, Hans Olav Brenner, Ingrun Odny Myrland og Mai Elin Løkken.

Fredag 28. juli kl 19 «Musical nights» med Andreas Amb og band under ledelse av Ole Kristian Nyhagen.

Lørdag 12. aug kl 19

«Operameny» for 10. og siste gang med Eli Kristin Hanssveen, Svein Erik Sagbråten, Gunnar Flagstad og Kristin Fyrand Mikkelsen.

Vestsidevegen 1832, 2860 Hov • +47 61 12 70 55 / 91 70 41 14 For billetter og annen info: lars@ringelien.no • www.ringelien.no 3

GPS: 60.644431, 10.337818

14  |  GJØVIKREGIONEN HADEL AND RINGERIKE

Siden 2008 har Dronning Tyra tatt med gjester ut på tur på Storelva, Tyrifjorden og Steinsfjorden. Book hele båten for ditt neste seminar, firmaevent, konfirmasjon, bursdag eller andre selskaper. Eller bli med på en guidet tur. Booking: tlf 934 20 448 Velkommen ombord!

www.dronningtyra.no


Vi spiller hele juni og halve juli

Bli med på feiringen! WWW.URBANETOTNINGER.NO

KJØP BILLETT NÅ hos

ticketmaster.no FESTIVAL / EVENT / SHOW  | 15


TID FOR TØMMER

Bygdefestival i Søndre Land 16.–18. JUNI/2017

Tid for Tømmer arrangeres i år for 4. år på rad. Ny vedskulptur kommer i Fall og i år står den trønderske kunstneren Erlend Leirdal for et nytt verk, i regi av Madstun as.

fjordflyt2017 tid for tømmer 2017

SUSANNE SUNDFØR

Foreløpig program:

17. juni

FREDAG 16. JUNI 15.00 Utstillinger Grette Gård/Fjøsgalleriet: Espen Røise og Liv Rygh 17.00 Offisiell åpning av festivalen Årets vedskultpur på Øvre Fall/Holmevegen med Erlend Leirdal (N) 19.00 Tømmer kultur Biblioteket • Randsfjordkonflikten 1929–1936: Utstilling og foredrag • Bygningsformer for framtida: Massivtre for både institusjoner og privatboliger • Klyngetun – gamle boligformer blir nye Kino/ungdomsfilm + XTRA-fet klubbkveld! Kinosalen For ungdom – arrangeres av Klubbstyret og Ungdomsrådet

Last ned app'n:

OPPLEV SØNDRE LAND

LØRDAG 17. JUNI 10–15 Borgerdugurd & markedsdag Sentrumsvegen i Hov Aktiviteter for barn og voksne; Motbakkeløpet «Fra Fjord til Hælvete»; underholdning, åpne utstillinger; historisk vandring; kåseri på Grette Gård m.m. 17.30 Fjordflyt – konsert i Kråkvika På Randsfjorden og ferja «Rand» SUSANNE SUNDFØR SOLO HEDVIG MOLLESTAD TRIO

SØNDAG 18. JUNI 11.00 Utendørs gudstjeneste i Odnesbakken Ute i grendene Arrangeres av Kirken i Land og Odnes Vel Billetter til Fjordflyt: ticketco.no

TID FOR TØMMER er en arena og møteplass som utvikler bygdelivet, ivaretar og inspirerer unge, voksne og gamle og ikke minst gir rom for visjoner og drømmer om framtida for ei lita bygd i Innlandet. Randsfjordkonflikten 1929–36 er et viktig tema for historien knyttet til tømmer: betydningen for bygda og for utviklingen av tariffavtaler og organisasjonsrett på nasjonalt nivå i Norge.Både utstillinger og foredrag med mer vil belyse disse årene. Populærvitenskapelige vinkler på fremtidens bruk av massivtre og tømmer i nybygg, både for institusjonsbygg og private boliger er også tema for kommunen og regionen. Og hva med klyngetun og mikrohus?

Følg med på vår facebookside framover og ta gjerne kontakt om du ønsker å delta i arbeidet – det er alltid plass til flere.

FJORDFLYT 2017 har gleden av å presentere en eksklusiv opplevelse med Susanne Sundfør som soloartist, i tillegg kommer Hedvig Mollestad trio. Susanne har trollbundet norske musikkhjerter gjennom over ti år som artist, hun vil gi oss en eksklusiv solokonsert under årets Fjordflyt. Hedvig Mollestad trio er et fyrverkeri av et band som både jazz- og rockepublikummere kan headbange anerkjennende til.

Festivalen arrangeres av Søndre Land kommune, Søndre Land Handelsforening, Frivilligsentralen, Ungdommens Hus/Ungdomsklubben, Hele Vestsida, Ungdomsrådet, Viken Skog og Skogeierne i Søndre Land, lag og foreninger, Madstun as, Fjordflyt, Søndre Land IL og Land Bondeungdomslag. 16  |  GJØVIKREGIONEN HADEL AND RINGERIKE


E R E I M

E R P . JULI 27

FESTIVAL / EVENT / SHOW  | 17


f oto :

LOCOMOTIV/Jan T. Øverstad  •  Hadeland Glassverk

Opplevelser FOR HELE FAMILIEN • BLÅS DITT EGET GLASS • HÅNDVERKSBAKERI • FARG DINE EGNE LYS • FABRIKKUTSALG

• LEKEPLASSER • 2 KUNSTGALLERIER

hadeland-glassverk.no Glassverkveien 9, 3520 Jevnaker  •  +47 61 31 64 00

foto:

Oda Hveem

2 | DUKKEHJEM MUSEUM

3 | GJØVIK OLYMPISKE FJELLHALL

Dukkehjem Museum på Kapp har en imponerende samling gamle leker og dukker. Den eldste dukken er fra midten av 1700-tallet, mens nyeste leke er fra 1980-tallet. Utstillingen består av dukker, leker, bøker, skolestue, kirkerom, mugger, gamle tekstiler og kuriositeter. Museet har en idyllisk hage med både bro og troll som i De tre bukkende bruse. Her finner du også nærhet til Mjøsa, kafé, egen brukt- og antikkbutikk – og alle forutsetninger for en fantastisk reise tilbake i tiden. Hjertelig velkommen!

Gjøvik har også et byfjell. 120 meter inne i dette fjellet ligger verdens største publikumshall i fjell. Gjøvik Olympiske Anlegg ble som navnet antyder bygd til Vinter-OL i 1994, med ni etasjer og cirka 6000 publikumsplasser. Hallen rommer i tillegg til den olympiske isflaten tilbud som svømmehall og klatrevegg, samtidig som den er hele byens storstue og arena for større konserter og events. Det er mulig å bestille omvisninger i den spektakulære hallen, som også har kafe og suvenirbutikk.

Vestagutua 1–3 og Mjøsvegen 383, 2849 Kapp • + 47 61 16 91 30 post@dukkehjem.no • www.dukkehjem.no  GPS: 60.714323, 10.841751

Heimdals gate 2, 2821 Gjøvik • + 47 61 13 82 00 firmapost@fjellhallen.no • www.fjellhallen.no  GPS: 60.79341, 10.684927

18  |  GJØVIKREGIONEN HADEL AND RINGERIKE


Hadeland Glassverk er for lengst en av Norges største turistattraksjoner. I år har de enda mer å by på.

M

ed glødende engasjement har generasjoner av glassblåsere holdt håndverket i hevd på Hadeland Glassverk siden starten i 1762. – Glassverket er Norges eldste håndverksbedrift med kontinuerlig drift. I dag er vi også et pulserende opplevelsessenter for hele familien, forteller salgssjef Kristin Gamme Helgaker, mens Jan Roar Nygaaard setter stett på et vakkert Hadelands glass. Glasshytta er fortsatt hjertet i virksomheten, hvor både barn og voksne kan få oppleve forundringen og gleden ved å blåse et drikkeglass eller ei honningkrukke til å ta med hjem. Om sommeren kan du gjerne fylle den nye krukken med lynghonning fra biene i Honninghuset. Og kanskje putte den i picknik­kurven klar til å nytes på Hadeland Glassverks egen langgrunne sandstrand? Glassverket ligger bare en times kjøring ut av Oslo, men likevel midt på landet. Så har da også Hadeland Glassverk en egen Barnas Bondegård i sommer- og julesesongen. Her kan barna kjøre med hest og slede, og møte husdyr på nært hold. De yngste besøkende trives gjerne i to utendørs lekeanlegg. Og mange synes også det er ekstra stas å kunne reise hjem med lys de har farget helt selv i Lysstøperiet. I 2017 rommer Hadeland Glassverk totalt 10 butikker. Som Fabrikk­ utsalget, med fabrikkpriser på glass og porselen, og en helt egen outlet for klær og interiør. I år åpnet dessuten det tradisjonsdrevne håndverkssenteret sitt andre kunstgalleri, og navn som etterspurte Pushwagner står på plakaten for månedene som kommer. Fire spisesteder gir masse å velge mellom på serveringsfronten, og den matglade bør virkelig unne seg et besøk i nysatsingen Høvding­ hallen. Hyllene i hallen frister med glass og flasker i alle størrelser, farger og fasonger, med innhold i rikt spenn fra lokalprodusert gårdsmat til spennende øl. – Vi synes det er gøy å få fram de veldig små nisjeproduktene fra småskalaprodusentene, de du ikke får tak i så mange andre steder, sier matansvarlig Gunn-Lene Velta på Hadeland Glassverk.

foto:

NORDRE LAND

Mjøsmuseet

NORDRE LAND

8

1) Hadeland Glassverk (Jevnaker)

3

GJØVIK

2) Dukkehjem Museum (Kapp)

2 VESTRE TOTEN

SØNDRE LAND

7

Postboks 13, 2858 Kapp • +47 91 17 05 00 • post@mjosmuseet.no www.mjosmuseet.no

3) Gjøvik Olympiske Fjellhall (Gjøvik) 4) Mjøsmuseet (Kapp)

ØSTRE TOTEN

4 | MJØSMUSEET Det er Mjøsmuseet du går til for å lære mjøsfolkets historie. Med fem anlegg langs vestsida av Mjøsa, fra Mjøssamlingene på Minnesund, via Mjøsas Ark på Kapp til bykjernen Gjøvik gård, kan Mjøsmuseet skreddersy opplegg for deg på bestilling. Eller du kan komme til guider med åpne dører og faste omvisninger gjennom sommerferien. Hos Mjøsmuseet kan du oppleve alt fra kulturhistorisk mat i kafeen Ditlevines utsikt, til ekte helleristninger, vikingsverd, miljøengasjement og et helt samfunnshistorie.

4

5) Søsterkirkene & Pilegrimsleden (Gran) 6) Kjerratmuseet (Åsa)

GRAN

5 9 RINGERIKE

JEVNAKER

1

LUNNER

7) Fyrverkeriet (Vestre Toten) 8) AS Valdresbanen (Dokka) 9) Randsfjordmuseet (Gran) Se alt av attraksjoner på side 70

HOLE

6

ATTRAKSJONER  | 19


Søsterkirkene og Pilegrimsleden på Granavollen

Kjerratmuseet i Åsa – Hvordan og hvorfor?

Søsterkirkene fra Middelalderen er bygget på 1100-tallet i romansk stil og senere utvidet i gotisk stil. Begge kirkene er i bruk til gudstjenester, tidebønner, konserter, foredrag og andre kulturarrangementer.

Et museumsbesøk gir svar! «Kjerraten i Åsa» var et unikt teknisk byggverk på 1800–tallet. Et vanndrevet transportsystem hvor sagtømmer ble fraktet fra Steinsfjorden ved Åsa og opp på Nordmarka. Museet har Kjerratmodeller, mølle, oppgangssag og et hjulhus i 1:1 størrelse, samt et eget motorsagmuseum som må sees. Museet er åpent alle søndager i juni, juli og august, kl. 11.00–16.00. Gruppeguiding avtales på telefon/mail.

5 Granavollen 17–19, 2750 Gran • +47 61 33 52 05 post@gran.kirken.no • www.gran.kirken.no

6 Stubdalsveien 1, 3512 Hønefoss – ved Åsa-krysset +47 32 13 42 02 • arvfryd@online.no

GPS: 60.366469, 10.529526 (Søsterkirkene)

GPS: 60.124546, 10.360931

Pilegrimsleden er et nettverk av historiske veier som fører frem til Nidarosdomen. Veiene går her gjennom levende bygder i et historisk og nasjonalt verdifullt kulturlandskap – se www.granavollen.pilegrimsleden.no

ur Gn istre nd e ku lt r s o m s e t te r s p o

AS Valdresbanen – dresin Lurer du på hva du skal gjøre i dag? Prøv dresinsykling på Valdresbanen! Dresinutleien går fra Dokka i Nordre Land til Hov i Søndre Land. Hele strekningen er på 48 km tur/retur. Men du velger selv hvor lang tur du ønsker. Dresinsykling passer for både familie og vennegrupper, enkeltpersoner og bedrifter. Turen gjøres på nye lett-tråkkede dresiner, og du kan velge mellom enkeltdresiner og tandemdresiner. 8 Stasjonsvegen 1, 2870 Dokka • +47 61 11 03 75 (kun booking) post@valdresbanen.no • www.valdresbanen.no GPS: 60.833101, 10.073395

Vi hjelper deg gjerne med ditt opplegg – ta kontakt for gratis tilbud og tips! BIBLIOTEK • IDRETT & FRILUFTSLIV • KULTURHUS KULTURSKOLE • UNGDOMSHUS

Vestre Toten kommune • Postboks 84, 2831 Raufoss post@vestre-toten.kommune.no GPS: 60.725876, 10.607643 www.fyrverkerietkultur.no 20  |  GJØVIKREGIONEN HADEL AND RINGERIKE

Heidi Gran

Mette Stenersen

MARKEDSSJEF hg@gjovik.com

MARKEDSKOORDINATOR mette@visithr.no


det gamle i det nye det nye i det gamle

VIDUNDERLIG NY VERDEN REVOLUSJONEN INNTREFFER FØRST NÅR DU SER ANNERLEDES PÅ HISTORIEN

KUNST OG KULTUR  | 21


LEK MED SANSENE Et godt råd til førstegangsbesøkende barnefamilier på Kistefos-Museet; ta med skifteklær.

I

den stadig voksende skulpturparken på Kistefos-Museet er det lov til å leke med noe av kunsten. Og den nye vannsprutende labyrintskulpturen Veien til Stillhet har vist seg å ha magisk tiltrekningskraft på barn i alle aldre. Jeppe Heins helt fantastiske verk med 460 speilsøyler og plutselige vannsprut skaper både undring, smil og glede på Kistefos-Museet, som ligger ved Randselva i Jevnaker, ikke langt fra Hadeland Glassverk. Kistefos-Museet forteller historien om et tidlig industrisamfunn i Norge. Tresliperiet er det best bevarte i hele Skandinavia, av en bransje som på 1800- og 1900-tallet ga arbeid til 100 fabrikker bare i Norge. For generasjoner som ikke kan forestille seg en verden før mobiltelefoner, vil de autentiske lokalene og maskinene, hvorav flere er satt i drift igjen til glede for publikum, gi et levende innblikk i Norges fortid.

Kistefos-Museet viser verker av internasjonalt anerkjente kunstnere, både i skulpturparken og i de årlige utstillingene i kunsthallen. Årets utstilling vil tiltrekke kjennere og nysgjerrige fra langt utenfor Norges grenser, med verker av Louise Bourgeois – én av det 20. århundrets mest markante og innflytelsesrike kunstnere. En ny spektakulær skulptur vil også finne sin plass på Kistefos-Museets uteområde i vår, og bidra til en større opplevelse for besøkende. I fjor satte museet ny besøksrekord, da mer enn 46.000 små og store kom for å oppleve industrimuseet, den unike skulpturparken og de store utstilling­ ene i kunsthallen, smake på kafématen, leke i klatreparken, delta på workshop, og i det hele tatt nyte en rolig, men begivenhetsrik dag på det idylliske området.

«Veien til Stillhet» av Jeppe Hein, 2016: Courtesy Johann König, Berlin, Nicolai Wallner Gallery, Copenhagen and 303 Gallery, New York foto : Frédéric Boudin

KISTEFOS-MUSEET

2 | GRINAKERVEV

Åpent (21. mai–8. oktober) tirsdag til søndag kl 11–17 Samsmoveien 41, 3520 Jevnaker +47 61 31 03 83 post@kistefos.museum.no www.kistefos.museum.no

Kunsthåndverk bygget på gamle tradisjoner

Den stolte busserulltradisjonen på Hadeland lever videre gjennom Grinakervev på Nordre Grinaker i Tingelstad. Gro og Jo Lyngstad leverer nyskapninger innen klær og alt av tekstil til huset. Grinakervev er et av få gjenværende damaskveverier i Europa, med både håndveving, mekaniske vevstoler, systue, utsalg og en liten kafé. Gårdsbedriften lager alt fra festdrakter til nåleputer og har levert over 2000 meter duk til Oslo Rådhus. Hos Grinakervev kan du få både omvisning (må bestilles) og innblikk i en fascinerende vevtradisjon. Grinakerlinna 124, 2760 Brandbu • +47 61 33 48 10 info@grinakervev.no • www.grinakervev.no  GPS: 60.40649, 10.49122

22  |  GJØVIKREGIONEN HADEL AND RINGERIKE


NORDRE LAND NORDRE LAND

Gårdssjarm på sitt beste!

GJØVIK

SØNDRE LAND

3

VESTRE TOTEN

ØSTRE TOTEN

GRAN

4 2

3 | PEDER BALKE-SENTERET Mens Peder Balke-utstillingene ferdes mellom London og New York, kan du oppleve 12 autentiske veggmalerier av maleren i en gammel embetsmannsgård på Kapp. Her hilser kunstneren selv velkommen på sokkel med sitt fødested Helgøya i utsikten. Hele stedet er under restaurering for å bli et nasjonalt Peder Balke-senter. Her kan man både oppleve en egen basisutstilling om maleren som var så sterkt knyttet til Toten, se fotokopier av maleriene fra Louvre, og nesten kjenne kunstnerens nærvær gjennom veggmaleriene. Mjøsvegen 703, 2849 Kapp • grethe.steensen@ostre-toten.kommune.no www.ostre-toten.kommune.no  GPS: 60.70599, 10.89460

RINGERIKE

JEVNAKER LUNNER

1 1) Kistefos-Museet (Jevnaker)

HOLE

2) Grinakervev (Brandbu) 3) Peder Balke-senteret (Kapp) 4) Sysselgården (Brandbu)

Se flere opplevelser med kunst og kultur på side 70 KUNST OG KULTUR  | 23


GALLERI OG KULTURSENTER

PEDER BALKE-SENTERET Åpningstider i galleriet: 20. mai – 20. aug.: on., to., fr. og lø.: 11–16 Sø.: 12–16 2.sep.–1. okt.: lø. 11–16, sø. 12–16 Omvisninger utenom åpningstid kan bestilles ved Østre Toten kulturkontor, telefon: 61 14 15 00 eller e-post: Aud.fodstad@ostre-toten.kommune.no eller Grethe.steensen@ostre-toten.kommune.no

SOMMERUTSTILLINGEN Fra 20.mai til 20.august, inviterer vi til utstilling med Sverre Wyller – kunstneren bak «Allium» eller «Lauken» som den kalles lokalt. Wyller jobber med maleri og skulptur. Han har sin utdanning fra Arkitekt-høgskolen og Statens Kunstakademi i Oslo og Kunsthøyskolen i Berlin. Typisk for Wyllers skulpturer, er det abstrakte og organiske uttrykket. Med kraftfulle stålbjelker som vrir og vrenger på seg, minner skulpturene ofte om levende vesener. Allium er plassert over en grusvei som leder inn mot Billerud gård, med utsyn over Mjøsa. Med én del på hver side av veien, inntar den rollen som en portal inn til den gamle embedsmannsgården med veggmalerier av Peder Balke. Skulpturen er 15 meter høy og er laget av g jenbrukt stål. Den er lakkert i en lys blå farge som Wyller har brukt på flere av sine skulpturer.

MÅRRÅSTUND VED MJØSA 2017 For 6. sommeren på rad inviterer vi til gratiskonserter hver lørdag i sommermånedene. Alle konserter varer kl.10:30–11:00 og er gratis for publikum. Galleriet åpner umiddelbart etter konserten, så alle ønskes etterpå velkommen inn til sommerens utstilling. Konsertene avholdes utendørs uansett vær. Kafeen er åpen så du kan hygge deg med frokost eller kaffe/kake til musikken. Årets Mårråstund-konserter: 27.mai: TotenToner 3. juni: MEJ 10. juni: Engler over Toten, danseforestilling med Ella Fiskum m. fl. 17. juni: Blue Java 24. juni: Morten Hammerseng 1. juli: Los Gjøvicanos 8. juli: Torbjørn Dyrud 15. juli: Leif Anders Wentzel/Per Strand 22. juli: GREIN 29. juli: Hans Esben Gihle 5.august: Lewi Bergrud og Joakim Solbakken 12.august: Bråstad Trio med Gro Tangen 19.august: Hege Øversveen.

24  |  GJØVIKREGIONEN HADEL AND RINGERIKE

HØSTUTSTILLING 2. SEP. – 1. OKT. Anne-Johanne Sørheim Anne-Johanne har drevet eget keramikkverksted på Lena fra 1972. Hun har vært en markant representant for kunsthåndverk på Toten g jennom en årrekke. Hun har hovedsakelig produsert brukskeramikk i porselen og steingods, enkle former med upretensiøs og enkel dekor. Glasuren holdes stort sett i duse fargetoner. Nå ønsker vi g jennom en retrospektiv utstilling av Anne-Johannes arbeider å hedre frodigheten og allsidigheten i hennes kunstnerskap.

www.m8design.no

Gjennom sin praktfulle beliggenhet med panoramautsikt over Mjøsa, er Peder Balke-senteret et attraktivt tur- og reisemål. Veggmalerier av Peder Balke, gode utstillinger i historiske omgivelser, basisutstilling om Peder Balke, en restaurert barokkhage, spennende småbedrifter og en særegen kafe er noe av det du kan nyte på garden. Som en portal over Strandvegen inn til garden, troner Sverre Wyller sin skulptur «Allium» som en gedigen 15 meter høy portal formet som en løk. Skulpturen er en del av prosjektet Skulpturstopp.


SYSSELGÅRDEN

PRISBELØNNET HÅNDVERK Blant bølgende åkre og midt i kulturlandskapet ved Randsfjorden på Hadeland holder Sysselgården til. f oto :

H

Åpent sommeren 2017 (28. april–15. september) Torsdag, fredag og lørdag kl 11–15 – eller etter avtale Høst/vinter: se webside

Aschimlinna 199, 2760 Brandbu +47 95 99 40 22 www.sysselgaarden.com

LOCOMOTIV/Jan T. Øverstad • Torunn Brånå

er foregår mange slags syssel! Dåpstradisjon – museum og systue, er tildelt Norsk Kulturarvs kvalitetsmerke Olavsrosa, og er en hjørnestein i Sysselgården. I musèet finnes en unik samling antikt dåpstøy og annet tilbehør til dåp fra inn- og utland. Turister er alltid velkomne, og grupper kan bestille foredrag om dåpstradisjoner fra middelalder til i dag. I systua formgis dåpstøy for bruk i generasjoner, gjerne dekorert med håndlagede blonder. Dåpstradisjon er juryert medlem i Norske Husflidshåndverkere. Sysselgårdens håndverksbutikk er et spennende utsalgssted med hovedsaklig håndlagde kvalitetsprodukter fra norske håndverkere, men også andre varer. Her selges vår egen honning, og nytt av året er lokalt produsert spekepølse,

flatbrød og flere slag saft! Vi dyrker lin, og fra tidlig høst blomstrer de utallige blå linblomstene – sjeldent syn på Hadeland i dag. Vi selger linkranser og -buketter og holder kurs i bl.a. linkransebinding. Vi skreddersyr kurs, opplevelser og overnatting i nærområdet for små og litt større grupper i samarbeid med reiseruta «Hadelangs – Hadeland på langs, Land og Toten på tvers». Ved enkelte anledninger er det også kafè der den helt ekte hjemmebaksten serveres. Sysselgården er viden kjent for sin nydelige hvetekringle – bakt slik bestemor gjorde det! Sitt gjerne ned på vår sjarmerende uteplass og nyt utsikten over kulturlandskapet, sier innehaver Ann Therese Ekeren Skari.

KUNST OG KULTUR  | 25


DEN LANGSOMME REISES KUNST

foto:

Rakel J. Berg – Sigstad Gård

2 | SIGSTAD GÅRD

Opplev Mjøssjarmen på den gamle prestegården

I århundrer betydde en reise gjennom Oplandene et stopp på storgården Sigstad på Biri. Her var det kirke, handel og husrom. Og slik er det fortsatt. Julie Sigstad byr på traktering med hjemmelaget mat og bakst i gårdskafeen, og skal du holde selskap inviterer hun gjerne inn i selskapslokalene i den ærverdige hovedbygningen. Råvarene i maten hentes fra jordene rundt Mjøsa, og et besøk på Sigstad vil gi deg en minneverdig opplevelse av både historie og håndverk. www.facebook.com/Sigstadgaard Øverbygdsvegen 87, 2836 Biri • +47 90 23 92 50 • julie@sigstadgaard.no www.sigstadgaard.no  GPS: 60.95984, 10.589447

26  |  GJØVIKREGIONEN HADEL AND RINGERIKE


foto:

Frederik Garshol

Hvis verden var Innlandet, ville Skibladner vært Orientekspressen.

H

ele Norge var invitert til Skibladners 160-årsfeiring i fjor. Ei hel juliuke til ende sendte NRK minutt-forminutt–sendinger fra verdens eldste hjuldamper i rutedrift, og hundretusener reiste med skipet gjennom tv-ruta. Det var vakre tv-bilder og interessant historie­ fortelling, men den ordentlige opplevelsen av Skibladne­r får man først i virkeligheten. For når man sitter på soldekket og tar inn landskapet rundt Mjøsa, nyter laks og jordbær i 1. Plads Matsalon, eller lener seg tilbake i den fordums røykesalongen og lukker øynene mens Skibladner skovler seg bortover

vannet – da er det selve pulsen av Innlandet man kjenner. Skibladner seiler sine daglige ruter på innsjøen som et levende identitetsmerke for menneskene rundt, og lever stolt opp til kjælenavnet Mjøsas hvite svane. I århundrer har synet av skipet som nærmer seg fått mjøsfolket til å slippe det de har i hendene og skynde seg til brygga for å ta imot hjuldamperen, som kanskje kom med post eller spennende besøk. Den 160 år gamle damen er nok ikke lenger raskeste transportvei gjennom Innlandet, men ingen kan konkurrere med Mjøsas hvite svane i eleganse, historie og opplevelse.

DS SKIBLADNER

Rutetrafikk 2017: 27. juni–20. august +47 61 14 40 80 www.skibladner.no

#Mjøssommer

4

NORDRE LAND NORDRE LAND

3

GJØVIK

2 MJØSA

1 Her kan du sove når du skal på Mjøsa!

SØNDRE LAND

3 | SVEASTRANDA CAMPING 1) DS Skibladner (Gjøvik)

5

JEVNAKER LUNNER

2) Sigstad Gård (Biri) 3) Sveastranda Camping (Redalen) 4) Biri Trav (Biri) 5) Granavollen (Gran)

GPS: 60.88894, 10.67548

RINGERIKE

6 ØSTRE TOTEN

GRAN

Stort nærmere Mjøsa enn Sveastranda Camping kommer du ikke. Den 4-stjerners campingplassen har 33 hytter og 2 leiligheter, teltplasser helt ned til vannkanten og fine plasser for bobiler og campingvogner. Campingplassen ligger sentralt til mellom Gjøvik, Lillehammer og Hamar, har egen butikk om sommeren og åpent hele året. I tillegg til det å våkne til lyden av bølgeskvulp, kan campingplassen skilte med gratis WIFI, gode bademuligheter, ballslette, stor lekeplass, fiskemuligheter, fine turstier, grillhytte, utleie av sykler, tråbiler og båter. Stokkevegen 147, 2825 Gjøvik • +47 61 18 15 29 resepsjon@sveastranda.no • www.sveastranda.no 

VESTRE TOTEN

6) Evjua Strandpark (Skreia)

HOLE

Se flere opplevelser ved Mjøsa på side 72 MJØSSOMMER  | 27


REKORDBANEN

foto:

Biri Travbane – midt i Innlandet Vi ligger midt mellom Gjøvik og Lillehammer. Flott badeplass og båthavn. Besøk travbanen og opplev en kveld hos oss! God mat, hyggelige omgivelser, spennende sport og vinnersjanser! Middagsbuffet, meny og pizza. Gatekjøkken og pub. Andelsbrev i Infokiosken hver løpsdag. Kurs, temadager og events for barn og voksne; Mjøsmarkedet 4. og 5. august, Hestens Dag i oktober, Islandshest stevner, Lokalkjøringer, Ponnikurs, Damenes Aften, Guttas Kveld m.m Les mer om arrangement og løpsdager på www.biritrav.no

hesteguiden.com

Leie lokaler hos oss? Fra 10–40 personer eller 250+ Alle rommene/området har trådløst internett, og det er gratis parkering til alle våre gjester. Vi serverer lunsj eller middag om ønskelig! Spilleriet åpent: Mandag til fredag kl 10–21, lørdag kl 9–18 og søndag kl 12–20. 4 Paradisvegen 1, 2836 Biri • Pb 124, 2836 Biri • +47 61 18 78 88 Bord: 61 18 78 85 • biri@rikstoto.no • www.biritrav.no GPS: 60.957775, 10.625667 foto:

Rakel J. Berg – Sigstad Gård

#Mjøssommer Så du NRK Sommeråpent fra Skibladner i 2016? «Den hvite svane» på Mjøsa seiler videre og du er velkommen til å oppleve alt det Mjøsa, Gjøvik og Toten har å by på! HER ER NOEN AV STEDENE DU KAN BESØKE I SOMMER: Biri Trav AS DS Skibladner Evjua Strandpark Fredholm Hageopplevelser

Heksusstranda Camping Mjøsas Ark Rib Safari Mjøsa Sigstad Gård

Sjekk gjovik.com for mer informasjon

28  |  GJØVIKREGIONEN HADEL AND RINGERIKE

Stokke Nedre Sveastranda Camping Totenvika Kulturkafé og Galleri Urbane Totninger


SOMMERBUSS TIL GRANAVOLLEN I sommer kan du komme deg til Granavollen på en enkel, miljøvennlig og rimelig måte. Sommerbussen vil gå fra juni og ut august – fra Gran stasjon til Granavollen.

V

elkommen til et levende, historisk Granavollen i hjertet av Hadelands vakre kulturlandskap! Med få meters mellomrom finner du åpne middelalderkirker og pilgrims­sente­r med daglig program, det nyrestaurerte Granavolden Gjæstgiveri med røtter tilbake til 1600-tallet, Glasslåven Kunst­senter med sommerutstilling i en ombygd 1800-talls låve, gårdsbutikk

FOR BESTILLING

61 33 30 00 Minimum 2 timer før oppsatt rutetid

GRAN STASJON TIL GRANAVOLLEN 10.25 • 12.25 • 14.25 • 15.10

med flotte håndverksprodukter og Steinhuset der det sies at Håkon Håkonsson var gjest i 1226. Sykkel­ utlån – både el og trå – gir lett ankomst til flere herlige steder som Grinakervev (grinakervev.no) og Hadeland Folke­ museum (randsfjordmuseene.no). La deg friste til en allsidig drømmehelg i Hadelands vakre landskap!

GRANAVOLLEN TIL GRAN STASJON 10.45 • 12.45 • 14.45 • 15.30

Sommerbussen er en bestillingsrute som må bestilles minimum 2 timer før oppsatt rutetid hos transportør Gran Taxi på telefon 61 33 30 00. Busstidene korresponderer med NSB Gjøvikbanen – både sør og nordfra.

Søsterkirkene og Pilegrimssenter

Granavolden Gjæstgiveri

Glasslåven kunstsenter

Helgum Gårdsbutikk

Åpent daglig kl 10–15. Middelalderkirkene ligger langs pilegrimsleden til Nidaros. Omvisning i kirkene man–fre kl 14. Se mer om vandringer og øvrig program på www.gran.kirken.no granavollen.pilegrimsleden.no

Åpent hele sommeren. Overnatting/kafé. Velkommen til et hyggelig opphold! www.granavolden.no

Åpent tirsdag-søndag kl 11–16. Sommerutstilling: Elisabeth von Krogh (keramikk) og Tore Aarholt (tresnitt). Reza Roshandel og låvens kunstnere i Stallgalleriet. www.glasslaven.no

Åpent lørdag og søndag kl 11–16. Produkter av pels, ull og skinn fra gården. Naturlige velværeprodukter og lokale spesialiteter. www.helgum.no

Steinhuset Åpent lørdag og søndag kl 12–15. Middelalderbygg fra ca. år 1200. Et av de eldste ikke kirkelige bygg i Norge, og det eneste av sitt slag på landsbygda. www.steinhuset.org

MJØSSOMMER  | 29


#MJØSSOMMER

TOTEN OG MJØSA PÅ SITT BESTE Kast tannbørsten opp i strandbagen sammen med solkremen når du tar en tur til Evjua Strandpark.

EVJUA STRANDPARK Totenvika, 2848 Skreia +4795 81 33 85 idyll@evjua.no www.evjua.no

30  |  GJØVIKREGIONEN HADEL AND RINGERIKE


DS Skiblader går i rute fra Gjøvik via Kapp, Nes og Hamar til Evjua hver søndag fra 27. juni Gå av i Evjua kl 12.30 og ta Skibladner tilbake kl 17.15

F

or det kan hende du ikke vil reise hjem med egen naturklatrepark, for ikke å glemme huske­ det første. Og strandparken med drop-in stativ og trampoliner. Strandparken har dessuten bobilparkering og utleiemulighetene i Kapteinsutleie av både kano, båter og sykler, og sistnevnte boligen er da også en ypperlig base for egner seg utmerket for en utflukt til for opplevelser så vel på Toten som alle eksempel friluftseldoradoet Toten­ byene og attraksjonene på og rundt åsen, nærliggende Totenvika Galleri Mjøsa. Evjuas restaurant Viken II & Kulturcafé, Fredholm Cottage er et utfartsmål i seg selv, med Garden med besøks­h age og Til Evjua kan sin beliggenhet mellom butik­k, eller det gamle brennebåthavna og sandstranda. riet hos Kamillas på Hjell. du like gjerne komme Viken II er utformet som en Til Evjua kan du like gjerne vil vanns som båt og strekker seg langt ut komme vil vanns som til i Mjøsa. Her vil barna finne lands. Fra strandparkens nye til lands. både noe godt å spise og noe bade­brygge kan du hoppe på morsomt å prøve. Restauranten faste ruter med fredede Skiblader kjent for en spennende meny ne­ r, kjappe Mjøscharter eller bygd på rå­varer du kan sitte og se gro hvorfor ikke bestille skikkelig vind på åkrene rundt innsjøen, mange av i håret og skyss med RIB Safari Mjøsa? dem solgt under merkevaren Mat fra Toten. Fra Evjua kan du utforske flere av områdets sever­ Fra soldekket på spisestedet har man godt utsyn digheter og byer. Hva med en deilig middag på til aktiviteter som sandvolleyballbanen, badeViken II i Evjua, før showet Urbane Totninger på brygg­a og vanntrampolina. Dertil har Evjua sin helt Kapp?

Viken II serverer deg lokalmat fra en spennende meny.

Kortreist mat fra åkrene rundt Mjøsa.

Romslig gjestehavn med gratis overnatting.

Naturklatrepark og trygt lekeområde for barna.

MJØSSOMMER  | 31


DESTINASJON: CC GJØVIK 85 BUTIKKER 7 SPISESTEDER

Bli med på skattejakt foto :

LOCOMOTIV/Jan T. Øverstad

T

ilbake i 2010 leide Christina Holen og Kristin Engeli 46 litt fra klær og interiør til maling, smykker, godterier og strømpebukser beskjedne kvadratmeter på CC Gjøvik for å starte Hvit Tråd, i utvalget. Og nettopp bredt utvalg er den røde tråden i butikken trendbutikk med stort utvalg. Tre år senere flyttet de inn i miksen på CC Gjøvik, det største kjøpesenteret mellom et av senterets største og mest sentrale lokaler, i sømløst Trondheim og Jessheim. Lokale gründere som barne­ samspill med kaffe­baren Krutt. I 2014 åpnet gründerne sin utstyrsbutikken Engler & Cowboyer, motebutikken Strique andre butikk på Hamar, og i 2015 kom Hvit Tråd Mann til & Mique og Gulating Ølutsalg har etablert seg side om ...en godteributikk i egne lokaler på CC Gjøvik, vegg i vegg med Brandstad. side med kjente navn som Søstrene Grene, Toys’R’Us og Som kjede­uavhengige kan Christina og Kristin velge Wow. Lokale råvarer og varm stemning kan oppleves der du må gå rundt akkurat hva de selv ønsker å ha i butikken. hos for eksempel Lasse Liten Cafe & Deli, mens Funky og oppdage ting – Det er både skummelt og morsomt! Vi bruker mye Frozen Yoghurt er en opplevelse for de yngste. tid på å følge med på trender, og lar oss inspirere av både CC Gjøvik har også det eneste supermarkedet i Gjøvik, kunder og ansatte. Det blir jo ganske personlig. Finner vi noe med stor ferskvaredisk, fiskedisk og ostedisk. I tillegg har vi liker, kan vi velge om vi vil ta inn fem eller hundre stykker av CC Gjøvik selvsagt også Vinmonopol. For med sine 85 hvert slag. Vi vil at Hvit Tråd skal være som en godteributikk der butikke­r og sju spisesteder er CC Gjøvik mer en destinasjon enn du må gå rundt og oppdage ting, sier Christina, som har alt et rent kjøpesenter.

” “

32  |  GJØVIKREGIONEN HADEL AND RINGERIKE


CC Gjøvik har en spennende miks av store kjedebutikker og lokale gründere som Michelle N. Karlsen fra Strique & Mique (f.v.), Christina Holen og Kristin Engeli fra HvitTråd, og Steinar Sagrusten fra Lasse Liten Cafe & Deli.

ÅPNINGSTIDER CC Gjøvik 10–21 (18) CC Mat 9–21 (19) Vinmonopolet 10–18 (15) www.ccgjovik.no

NORDRE LAND NORDRE LAND

Start shoppingen med en tur på kafé

GJØVIK

SØNDRE LAND

1

2

3

5

VESTRE TOTEN ØSTRE TOTEN

GRAN

RINGERIKE

JEVNAKER LUNNER

1) CC Gjøvik 2) Cinderella (Gjøvik) 3) Otium Spa (Gjøvik) Mads Sølsnes Gjetmundsen serverer kaffe av alle slag, sammen med lokalt bakverk, i den populære kaffebaren Krutt.

4) Kuben Senter (Hønefoss) 5) Braastad Opplevelse (Gjøvik)

4 HOLE

Se flere shopping muligheter på side 63 SHOPPING  | 33


Cinderella Velkommen til en glad og annerledes butikk. Hos oss finner du et stort utvalg flotte og moteriktige dameklær i str. 42–60, med god passform og riktig snitt for deg med kvinnelige former. Vi fører merker som Boheme, Handberg, Chalou, Angel Circle, Laurie og Ciso. God, gammeldags service får du «attpå». Håper vi ses snart! 2 Storgata 23, 2815 Gjøvik • + 47 61 17 56 66 post@cinderella.no • www.cinderella.no GPS: 60.79423, 10.68750

En deilig oase av velvære To trapper fra Strandgata har det vokst frem en oase av velvære. Med dyktige og serviceinnstilte terapeuter, og flotte fasiliteter ligger forholdene til rette for å kose seg. Quality Hotel Strand // Tel: +47 61 13 20 00 // E post: q.strand@choice.no

foto:

Oda Hveem

SKJEM DEG BORT LITT – du er verdt det! Er du glad i mat, shopping og velvære, så har du alle muligheter til å kose deg her hos oss. Vi tilbyr store shoppingsentre, små nisje-butikker, kunsthåndverk på internasjonalt nivå og alle muligheter til å slappe av. Otium Spa, Sundvolden hotell, Comfort Hotel Ringerike, Klækken Hotell og Sanner Hotell tilbyr de deiligste velværetilbud. Vi garanterer spennende og annerledes handleopplevelser hos både Sysselgården på Brandbu, Prydkunst på Gjøvik eller hos De 4 årstider på Kapp. Se også vår restaurant-guide bakerst i magasinet, der finner du inspirasjon til det gode påfyllet - til hverdag og fest.

34  |  GJØVIKREGIONEN HADEL AND RINGERIKE


COGNACOPPLEVELSER PÅ GJØVIK

BRAASTAD OPPLEVELSE Nettoppveien 4, 2825 Gjøvik +47 99 55 41 42 eva@braastadopplevelse.no

Eyvind Hellstrøm ble så begeistret at han skrev om det i boken sin da han fikk smake Eva Braastads is med cognac, servert med autentisk historie i cognacprodusent Sverre Braastads sommersted på Gjøvik. foto :

www.braastadopplevelse.no

LOCOMOTIV/Jan T. Øverstad

D

et er jo slik også for Michelin-kokker, at smaken farges av omgivelser, mennesker, og opplevelsen der og da. Det er akkurat dette Eva og Patrick Braastad jobber med i Braastad Opplevelse. Sverre Braastad var mannen bak Braastad Cognac, og Patricks bestefar. Da Patrick var liten, tilbrakte Braastadfamilien gode dager her på sommerstedet på Gjøvik. Hovedbygningen på Kastad gård ble brent av tyskerne under krigen, men bygget opp igjen etter tegninger av den kjente arkitekten Arnstein Arneberg. Da Patrick og kona på 1980-tallet fikk mulighet til å overta familien­s sommersted, var de ikke et øyeblikk i tvil, og flyttet til Gjøvik. I dag har paret åpnet det praktfulle stedet for både kurs og konferanser, bryllup og festdager som fortjener noe ekstra. Fra gården på 361 meter over havet, har gjestene panoramautsikt

over Mjøsa og Innlandet. Og maten er som nevnt i de all­er beste hender hos vert­skapet. Med sin familiehistorie kan Eva og Patrick Braastad også tilby helt unike fortellinger med private bilder fra cognacens historie, og det er også muligheter for smaking på sortimentet fra pris­vinnende Braastad Cognac. Patrick er styremedlem i det populære cognac­huset, og tar deg gjerne med dit som sin gjest. Gjennom Braastad Opplevelse tilbyr paret reiser til Braastads vinslott, Chateau de Triac i Jarnac. Her får du oppleve historien om verdens edleste brennevin og høre den unike historien.

MAT  | 35


MATHOTELLET

MATHOTELL:

THORBJØRNRUD

Når man synes det er overkommelig å huse 500 dyr for å sikre at biffen er mør.

Vil du vite hvordan Hadeland smaker? I så fall bør du legge turen til Thorbjørnrud Hotell! I 2016 ble vi kåret til Årets Lokalmatgründer, og vi rødmer ikke lenger når vi sier at vi er Norges mathotell nr 1. Det finnes ikke andre hoteller i Norge som driver matproduksjon i samme skala som oss, eller som følger maten hele veien fra jord til hotellrestaurantbord som vi gjør på Thorbjørnrud.

V

i har vår egen gård ikke langt fra hotellet med 500 utmarksbeitende dyr, som forsyner oss med kjøtt, pølser, skinker og pateer – og melk til ysteriet vårt. Ysterie­t ligger i det gamle svømmebassenget på hotellet. Her lager vi flere tonn med ost hvert år, og meieriprodukter til restauranten. Vi har en bugnende kjøkkenhage med jordskokk, grønnkål, urter, prydblomster, frukt, bær og mye annet godt, og i kjelleren på hovedhuset brygger hotelldirektør Kjetil vårt eget øl. I en verden der de fleste mennesker har mistet kontakte­n med maten de spiser, ønsker vi å bidra til å gjenopprette denne kontakten for gjestene våre. Når vi serverer kjøtt fra dyr oppi lia og oster som vi egenhendig har tryllet frem her på huset, håper vi å trigge en interesse for

dyrevelferd, levende kulturlandskap, det gode måltidet og lokalmat. Og selvfølgelig smaker det godt også! Men Thorbjørnrud er ikke bare for ihuga matentusiaster. Vi har gjort mye for å skape et levende, fargerikt og inspirerende hotell ved hjelp av interiør, kunst og den historiske hagen. Hagen er et vidunderlig sted å slappe av med en god bok, og det finnes mange flotte turstier i området. Vi er nærmeste nabo med Hadeland Glassverk, og ikke mange minuttene unna ligger det fantastiske Kistefos-Museet. Les mer om våre tilbud, selskapsfasiliteter og aktiviteter på thorbjornrudhotell.no eller følg oss på Facebook og Instagram

2 | BADELAND GJESTEGÅRD

Hotelleier Olav Lie-Nilsen synes ost er bedre enn klorvann, og har derfor anlagt ysteri i svømmebassenget. 36  |  GJØVIKREGIONEN HADEL AND RINGERIKE

Badeland Gjestegård ligger i rolige omgivelser i Raufoss-skogen, vis-à-vis Totenbadet på Raufoss. Kjøkkenet er kjent for rikholdig og god norsk tradisjonsmat, og tilbyr buffet av forskjellige slag, à la carte servering og catering. De har selskapslokaler til alle festlige anledninger, så her kan man komme til dekket bord. Gjestegården har også kurs- og konferansefasiliteter for inntil 60 personer, i tillegg til 46 hyggelige hotellrom i alle kategorier. Badeland Gjestegård bærer preg av god service og en hyggelig atmosfære. Badelandveien, 2830 Raufoss • +47 61 19 00 00 • badeland-gjestegaard.no post@badeland-gjestegaard.no  GPS: 60.72154, 10.59239


MATKURS

FOR GRUPPER

THORBJØRNRUD HOTELL Sagveien 8, 3520 Jevnaker +47 61 31 71 00 www.thorbjornrudhotell.no

foto:

NORDRE LAND

6

Oda Hveem

NORDRE LAND

3 | HEMLAGA PÅ NÆS I solrike Røykenvik på Hadeland, finner du Opplands desidert største eplehage. Hvert år høster Mari Sangnæs og Per Martinsen mange tonn epler av 35 ulike sorter, som presses i gardens eget presseri. På den måten har de full kontroll over hele prosessen, fram til eplemosten og saften de er blitt kjent for gjennom Mat fra Hadeland og Bondens Marked i Oslo. Hemlaga på Næs lager også kaker, geleer, syltetøy, og ulike typer drikker. De tilbyr catering og selskapslokaler. Nesgutua 3, 2760 Brandbu • +47 90 64 64 63 • sangnaes@start.no www.hemlaga.no  GPS: 60.434366, 10.463468

7

9

10 12

5

1) Thorbjørnrud Hotell (Jevnaker) 2) Badeland Gjestegård (Raufoss) 3) Hemlaga på Næs (Røykenvik) 4) Brasseriet Fengselet (Hønefoss) VESTRE 5) Lasse Liten (Gjøvik) SØNDRE TOTEN LAND 6) Drengestua Kafé 2 ØSTRE TOTEN (Gjøvik) 7) Gjøvik Chokolade 11 8) Villfisken (Hallingby) 9) Taket (Gjøvik) GRAN 10) Engers Lefsebakeri 3 (Gjøvik) 11) Torsætra (Skreia) 8 RINGERIKE JEVNAKER 12) Gamletorvet Spiseri (Gjøvik) LUNNER 13) New Scandinavian Cooking 1 (Gjøvik) GJØVIK

4

HOLE

Se alt av matopplevelser på side 60 MAT  | 37

LOCOMOTIV/Jan T. Øverstad (matkurs)  •  Mari Svenningsen (Olav)  •  Nadine Martinuzzi (ølsmaking)

Vi tilbyr blant annet Pølsekurs, Pizzakurs, Brødbaking, Vinsmaking, Ølsmaking, Ostesmaking og foredrag med hotelleier, bonde og osteentusiast Olav Lie-Nilsen.

foto:

Ta med familien, gode venner eller firmaet ditt til Thorbjørnrud og ha det gøy med mat og drikke!


Foto: Futura

Brasserie Fengselet – en lunsj- og middagsrestaurant

Lasse Liten Kjøkken & Bar

I et fredet fengsel fra 1864 omgitt av en fin park med en unik uteservering om sommeren – midt i Hønefoss sentrum – ligger Brasserie Fengselet. Restaurantens fokus er gode mat- og drikkeopplevelser til alle anledninger. Våre menyer er basert på friske og gode råvarer, laget fra grunnen av med kjælighet og kunnskap til faget.

Lasse Liten er en variert à la carte restaurant med personlig atmosfære. Uansett anledning er vårt ønske at du skal bli vidunderlig mett og hjertens fornøyd! Lasse Liten tilbyr også: After work meny, take away service og catering for store og små selskaper! Lasse Liten har også café og delikatesse-butikk på CC-Gjøvik, med senterets beste utsikt. Åpningstider: mandag–lørdag, se våre hjemmesider

4 Storgata 9, 3514 Hønefoss • +47 32 12 39 70 post@brasseriefengselet.no • www.brasseriefengselet.no

5 Trondhjemsveien 5, 2821 Gjøvik • +47 61 18 39 70 post@lasseliten.no • www.lasseliten.no

GPS: 60.164553, 10.255879

GPS: 60.79738, 10.69010

Drengestua Kafé – nyt byens beste karbonadesmørbrød

Gjøvik Chokolade as

Vi baker også urtebrød og kanelsnurrer hver dag. Kaféen rommer opptil 40 personer inne og flere hundre ute på en fin sommerdag. Fra midten av juni til midten av august er det Toner fra Tunet hver lørdag. Pianorommet i kaféen er åpen for konserter, foredrag med mer hele året. Drengestua rommer også eget galleri, gavebutikk og bibliotek hvor det er mulighet for bokbytte. Åpningstider: Tirsdag–søndag kl 11.00–16.00

Som et av få steder i Norge har Gjøvik sin egen sjokoladefabrikk. Her finner du håndlagde spesialiteter i konfekt og sjokolade, og figurer i alle varianter. Sjokolade til hverdag og fest!

6 Gjøvik Gård • +47 90 57 74 55 drengestuakafe@gjovik.kommune.no • www.mjosmuseet.no

7 Storgt. 16, 2815 Gjøvik • +47 61 13 28 70 jarognst@online.no • www.gjoviksjokoladefabrikk.no

GPS: 60.79333, 10.69222

GPS: 60.79455, 10.68893

38  |  GJØVIKREGIONEN HADEL AND RINGERIKE

Rakel J. Berg – Sigstad Gård

UTEN MAT OG DRIKKE DUGER HELTEN IKKE

foto:

Sigstad Gård


Gjøviks beste utsikt Villfisken Villfisken er delikatessebutikken ved Sperillen på E16. I sesongen tilbyr vil fersk og foredlet innlandsfisk. Prøv vår utsøkte kaviar av sik eller lagesild (løyrom). Hjemmelagde gjedde- eller sikkaker. Gravet sik og ørret. Kald eller varmrøkt røye. Hvitløkrøkt og urterøkt ørret. Vi har også et godt utvalg av andre norske spesialiteter. Vi holder åpent alle dager – unntatt lørdag, se våre nettsider for åpningstider. Velkommen! 8 Ådalsveien 431, 3525 Hallingby • +47 32 13 67 55 mail@villfisken.no • www.villfisken.no

Vi inviterer deg opp til Gjøviks beste restaurantutsikt, ja kanskje Mjøsas beste? Vi serverer en sommerlig meny med salatbuffet og i helgene har vi live DJ. Quality Hotel Strand // Tel: +47 61 13 20 00 // E post: q.strand@choice.no

GPS: 60.39945, 10.07061

Torsætra Torsætra er et kvilestelle der skuldrene senkes naturlig ned. Her er det fint å sitte både inne ved peisen eller ute i solveggen. God hjemmelaget tradisjonsmat etter oppskrifter fra gamledager med ferske og gode råvarer fra egen bygd og hjemmelagde kaker og smørbrød. På hverdager serveres tradisjonelle middagsretter fra kl 13.00. Hver søndag lages et stort flott koldtbord med varme og kalde retter samt desserter. 11 Totenåsen, 2848 Skreia • +47 61 16 61 09 info@torsetra.no • www.torsetra.no GPS: 60.62307, 10.94796

Engers Lefsebakeri Alle elsker lompe Engers Lefsebakeri AS ble startet av Oddveig og Reidar Enger i et lite kjellerlokale i Åslendet utenfor Gjøvik i 1954. Familien hadde lange tradisjoner for bakverk og produksjon av lefser og lomper og forretningsideen var å gjøre et gammelt håndverk til levevei. Engers Lefsebakeri er fortsatt lokalisert i Åslendet, og er i dag en ledende produsent og leverandør av lomper og lefser. Det har i alle år vært viktig å ta vare på baketradisjonene, samt at produktene skal være helt ferske og av høy kvalitet. I dag blir produktene bakt på natta og distribuert med egne biler ut til butikk på morgenen slik at produktene er rykende ferske i butikk.

Med kontinuerlig servering siden 1889 sitter det gode mattradisjoner i veggene. Kjøkkenet tilbyr smakfull mat laget av de beste råvarer tilberedt med masse kjærlighet. Kokkene på Spiseriet er matentusiaster og opptatt av at sesongens råvarer utnyttes i fullt monn. Her er det kunnskapsrike og blide servitører som legger til rette for en hyggelig aften. Velkommen til Gamletorvet Spiseri!

10 Åslendevegen 375, 2825 Gjøvik post@lompe.no • www.lompe.no

12 Øvre Torvgate 24, 2815 Gjøvik • +47 61 17 04 44 post@gamletorvetspiseri.no • www.gamletorvetspiseri.no

GPS: 60.83851, 10.603322

Gamletorvet Spiseri

GPS: 60.79578, 10.68726

MAT  | 39


KAN MAT SMAKE

eventyr?

NEW SCANDINAVIAN COOKING ringeriksregionen.com

40  |  GJØVIKREGIONEN HADEL AND RINGERIKE


ERTESUPPE

med Ringerikserter 4 PERSONER 1/2 l Ringerikserter 2 løk 2 gulrøtter 1/4 sellerirot 1 purre

2 ss smør 1 1/2 kjøttkraft 1 ts nykvernet pepper 1 1/2 ts salt 2 1/2 del melk

FREMGANGSMÅTE 1. Legg ertene i vann i to timer. 2. Vask grønnsakene, skjær dem i biter og fres dem myke i en kjele med smør. 3. Ha i ertene og kjøttkraft. 4. La det hele koke til alt er mørt. 5. Kjør melk og grønnsalene sammen i foodprosessor. 6. Ha elt tilbake i kraften. Varm opp. 7. Smak til med salt og pepper. Denne suppen kan serveres med kokte Ringerikserter ved siden av sammen med sprøstekt bacon og en spiseskje rømme.

Det er et spørsmål matjournalist, forfatter og programleder Andreas Viestad utforsker gjennom to episoder av New Scandinavian Cooking på Ringerike. foto :

Erik Roed

F

or Viestands nysgjerrighet på mat handler ikke utelukkende om det man får servert på tallerkenen. Han tenker at alt som dyrkes får en egen smak av jordsmonn og lokale forhold. Denne smaken oppstår i møtet mellom mennesker og stedenes unike historie. Og Ringerike er de norske folkeeventyrenes vugge. I programmene fra Ringerike besøker Viestad blant annet Mo gård, som eventyrsamler Jørgen Moe kom fra. Det var her han selv lærte sine første folkeeventyr, trolig fra Gunhild Budeie. De ti første eventyrene Moe skrev ned, blant annet Gudbrand i Lia, er fra distriktet her. Den moderne historien om Thorbjørnrud hotells satsing på mat, er nesten som et eventyr i seg selv. Selv i dag er det dristig satsing å ofre svømmebassenget for å starte eget hotellysteri. Men så er da også smaken av hotellets egenproduserte cheddar helt eventyrlig.

Mye historie ligger bak lokalmatsatsingen i Høvdinghallen på Hadeland Glassverk også. Disse historiene handler om mer enn enkeltprodusenters vilje til å ta vare på tradisjoner. Det handler også om entreprenørskap og vilje til å satse på distinkte smaker noen mener bør nå ut til flere. New Scandinavian Cooking tar fristende tv-bilder av Ringerike og Hadeland ut til millioner av tvseere. Serien har vært vist i over 50 land gjennom ni sesonger. I Norge vises programmene på TV2. Seerne får blant annet høre om merkevaren Ringerikserter, som har vært dyrket her i hundrevis av år, men som holdt på å dø ut før noen oppdaget en gjemt ertepose under loftsrydding en gang på 1950-tallet. Viestad besøker dessuten Erik Røed og hans 300.000 bier, salatgården Elstøen og selvsagt både mathotellet Thorbjørnrud og Hadeland Glassverk. Dertil blir det jakt, Ringerikspotet, og den nydeligste leketeltrøykte fisken tilberedt på tv noen gang. Og slik fortsetter historien, med nye eventyr hver eneste dag.

MAT  | 41


Midt i smørøyet Lygnasæter Hotell er en del av den store norske langrennssuksessen.

LYSLØYPENE

starter rett utenfor hotellresepsjonen

N

år du bor på Lygnasæter Hotell kan det godt hende du møter alt fra verdensmestere til kretsmestere ved frokosten. For med nærhet til både skiløyper, vann og variert natur, er hotellet flittig brukt som base for blant andre ski­løpere og skiskyttere. Lysløypene starter rett utenfor hotellresepsjonen, og Lygna Skistadion, hvor årets NM på ski ble arrangert, ligger bare noen hundre meter unna. Herfra kan man gå så langt man bare ønsker på ski, med løypenett i alle retninger. Sommertid er den samme naturen like idyllisk, med kartlagte turposter, rike fiskevann, sykkelstier og områder for matauke som «bærhøsting» og jakt. Mat og selskaper er en stor del av hverdagen på Lygnasæter Hotell, som har sengeplasser for opptil 83 personer. Dette er fordelt på hotell­ rom, Rødstua, som er den gamle «Sagmesterboligen» og «Lygnahytta» som er ei nymoderne hytte ikke langt fra hotellet. Det gjestfrie og familiedrevne hotellet holder gjerne kurs- og konferanser for deg, og sitter på lokalkunnskap om alle de beste opplevelsene du kan nå med Lygnasæter som utgangspunkt. Visste du for eksempel at Hadeland ofte omtales som Norges Toscana med sine flotte omgivelser, kunst og kultur. Lygnasæter Hotell ligger på høydedraget mellom to bygder, så veien til Toten og Gjøvik er også kort.

foto:

Arild Stangenes (Åstjern)

Sjekk ut flere vinteraktiviteter: gjovik.com hadelandsregionen.com ringeriksregionen.com

42  |  GJØVIKREGIONEN HADEL AND RINGERIKE


foto:

LOCOMOTIV/Jan T. Øverstad • Lygnasæter Hotell

PAKKETILBUD 2017 Forhåndsbestill hotellovernatting! Vi spanderer en middagsrett og kaffe i vår kro. Kode ved forhåndsbestilling: «HRG 2017»

LYGNASÆTER HOTELL 2711 Gran +47 613 28 613 www.lygna.no

Spåtind Synnfjell

Dokkfløyvatnet

Ulsjøen

GJØVIK

Vest-Torpa

NORDRE LAND

Snertingdalen

Dokka

Øverby Hovdebakken Gjøvik Stadion Vind

Gjøvik Olympiske Fjellhall Trevatn

Lønnebergbakken

SØNDRE LAND

VESTRE TOTEN

Karidalen

Randsfjorden Einafjorden

Nes

Vikerfjell

Sperillen

GRAN Fjorda

Mjøsa

Totenåsen

ØSTRE TOTEN

Lygna Øståsen

Ådalen

RINGERIKE JEVNAKER Jevnaker Stadion

Sokna

N Ø

V S

Veme Schjongshallen Ask Tyristrand Tyrifjorden

Nordmarka

LUNNER

Mylla Bislingen

FLERE VINTERGLEDER I REGIONEN Gjøvikregionen, Hadeland og Ringerike kan friste med tusen kilometer oppkjørte skiløyper i alt fra skog- til fjellterreng. Hos oss kommer snøen tidlig og frister med et bredt utvalg av vinteraktiviteter, være seg langrenn, alpint, snowboard, ishockey, fatbike, skøyteløp eller hundekjøring. Isfiske og pilking ligger også godt til rette her hos oss på våre mange små og store vann. Gå gjerne inn på skiforeningen.no eller hadeland-ski.no, her finnes gode beskrivelser av flotte turer i regionen. God tur!

Ringkollen

Steinsfjorden Krokskogen

HOLE

VINTER  | 43


KOM I GOD GAMMALDAGS FØRJULSSTEMNING

Jul på historiske Hadeland 26.–27. NOVEMBER

Med kvalitet og tradisjon som rød tråd tilbyr et titalls historiske bedrifter alt du trenger for en uforglemmelig førjulshelg på Hadeland: overnatting, god mat, julemarked, kunstutstillinger, julekonserter, aktiviteter for barn, kanefart og julehandel av unike produkter.

GRINAKERVEV Enestående damaskveveri i hjerte av Hadeland. Åpen butikk og veveri. Se grinakervev.no

GRANAVOLDEN GJÆSTGIVERI

HADELAND FOLKEMUSEUM

HELGUM GÅRDSBUTIKK

GLASSLÅVEN KUNSTSENTER

Legg julebordet til tradisjonsrike Granavolden Gjæstgiveri. Nytt i år, Lutefiskaften! Ta kontakt på post@granavolden.no Se granavolden.no

Stort og tradisjonsrikt utendørs julemarked med juleaktiviteter for barn og voksne. Ta kontakt på hf@randsfjordmuseene.no Se randsfjordmuseene.no

Produkter av pels, ull og skinn fra gården. Naturlige velværeprodukter og lokale spesialiteter. Se helgum.no

Kunstutsalg og utstilling i Stallgalleriet. I åpne atelierer kan du besøke profesjonelle kunstnerne i arbeid. Ta kontakt på post@glasslaven.no Se glasslaven.no

Fullstendig oversikt over program, aktiviteter og lenker til alle aktørene finner du på: www.randsfjordmuseene.no/hadelandsjul. Øvrige tilbud i området: Steinhuset, Presteenkesete på Sjo, Sanner Hotell, Hadeland Hotell, Søsterkirkene, Pilegrimssenteret og Dåpstradisjon.

44  |  GJØVIKREGIONEN HADEL AND RINGERIKE


Uten navn 1 1

27.02.2017 11:23:44

VINTER – GOD JUL  | 45


GJØVIK f oto :

LOCOMOTIV/Jan T. Øverstad

46  |  GJØVIKREGIONEN HADEL AND RINGERIKE


f oto :

Ahmad Torabi

UNIVERSITETSBY I VEKST

For IT-sikkerhetsstudent Robin Nydahl (20) sto skolevalget mellom USA, Mellom-Europa eller NTNU i Gjøvik.

– Det er helt rått å se det faglige miljøet på NTNU i Gjøvik. Det er et spennende internasjonalt miljø med forskere fra blant annet Kina og USA, konstaterer Nydahl, som selv er fra Nøtterøy. På NTNU i Gjøvik finner man også Center for Cyber & Information Security, en av Europas største akade­ miske forskningsgrupper innen informasjonssikkerhet. Også Norsk Senter for Informasjonssikring er på campus. Man kan nesten kaste stein over Hunnselva til Evry med deres enorme underjordiske datahaller. Det er også et nært samarbeid med industri- og forsknings­miljøet på Raufoss. På Gjøvik har NTNU 3800 studenter innen IT, helse, design, teknologi og økonomi, og 420 ansatte fra 40 nasjoner. Fagmiljøene innen vare­

produksjon, skog­og treklynger, ledelse av tekno­ logibedrifter, innovasjon i omsorgsfeltet, velferds­ teknologi, fargevitenskap, informasjons-­ og cybersikkerhet, er sterke satsningsområder. Gjøvik-studentene er attraktive på arbeids­ markedet. Nydahl kombinerer studiene med jobb som IT-ansvarlig for et Oslo-firma, fra et kontorhotell i Gjøvik. Hybel leier han privat ved friluftsbadet Fastland, i gangavstand til både campus og sentru­m. – Det er veldig fint å bo på Gjøvik, og mye å finne på i byen, sier den ambisiøse studenten. På Campus Gjøvik finnes også Norges største fagskole, Fagskolen Innlandet, Gjøvik International School og studentbarnehagen – for ikke å glemme

det aktive Studenthuset og nyutbygde Campus Arena. Midt i byen ligger Gjøvik videregående skole, med alt fra International Baccalaureate til musikk, dans og drama. Gjøvik ligger sentralt på Østlandet og er en kommune i stor utvikling. Blant annet bygges akkurat nå et tresifret antall studentboliger på strekningen fra sentrum til campus. I byen finner man et rikt musikk-, kultur-, og friluftsliv, og småby­ kvaliteter som nærhet til alt. Her er det fullt mulig å ha en spennende arbeidsdag i internasjonale miljøer, og fortsatt rekke hente småen i barne­ hagen før middag.

VÅRE REGIONER – GJØVIK  | 47


... et frodig landskap fullt av store opplevelser og små oppdagelser som gir den gode følelsen av å ha funnet en skatt.

KJØR PENT

GOD TUR

Visste du at ved Randsfjorden kan du dra på «glamping?» (glamorøs camping)

Bli med å leie el-sykkel fra Granavollen og ta en sykkeltur via Røykenvika til Jevnaker.

Ta med deg alle ungene du kjenner og gå natursti opp til Solobservatoriet.

Søk opp glamtents, bestill glampingtur

Ta NSB Gjøvikbanen, til Gran stasjon

Ta NSB Gjøvikbanen, til Harestua stasjon

HAPPY CAMPING

48  |  GJØVIKREGIONEN HADEL AND RINGERIKE


OPPLEV HVERDAGEN PÅ HADELAND Skal du dra til Gran Canaria eller reise til Gran på Hadeland? Ei uke på chartertur er deilig ferie, men det er fortsatt mye hverdag igjen når man kommer hjem. Det er da man skal huske at Hadeland ligger en times togtur fra både Oslo og Gjøvik. Det er faktisk ikke lenger enn at du kan velge å sykle, eller gå gjennom Nordmarka.

■  Hadeland er ingen kompakt turistmaskin, men et frodig landskap fullt av store opplevelser og små oppdagelser som gir den gode følelsen av å ha funnet en skatt. Her finnes gode campingmuligheter og det er ikke alle som kan si at de har padlet rundt på øyhopping i skoleferien. Kanoeldoradoet Fjorda er et landskap av sammenvokste innsjøer med øyer hvor du også kan spise og sove i det fri. ■  Hadeland Glassverk er et yndet turistmål med masse aktiviteter for hele familien. Når du først er i området bør du ikke gå glipp av KistefosMuseet med sitt industrimuseum og skulpturpark.

Du kan utforske utstillinger og installasjoner på Folke­m useet, kunstnerhuset og galleriet på Glasslåven og Pilegrimssenteret ved Søsterkirkene på Granavollen. ■  Med mat fra Hadeland kan du smake deg frem på gjennom kulturlandskapet fra restaurant i Røykenvika, gjennom mathallen på glassverket, fra Hadeland Landhandel og til gårdsutsalget på Næs. Sanner hotell har hjemmelaget mat og Thorbjørnru­d hotell har til og med egen gårdsdrift. Det finnes også muligheter for kurs i ulike mathåndverk og visitt på flere åpne besøksgårder.

Randsfjorden byr på noen av de flotteste strendene i Innlandet og marka vil vise deg flere skjulte perler av noen badeplasser. Vinterstid kan du gå på skøyter på Harestuevannet, løpe på ski over Lygna og vandre fritt avgårde langs godt merkede turløyper og oppkjørte skiløyper overalt. Har du urbane behov kan du slappe av med en kaffe på Nesbakken eller handle litt i Gran sentrum. VI SLÅR ET SLAG FOR HVERDAGS­T URISME! Du finner din hadelandstur på outtt.com. Ta en tur da vel, det er ikke alltid reiselengden det kommer an på.

HYTTE PÅ HADELAND? Sjekk fritidstomter på www.ledigtomt.no FLYTTE TIL HADELAND? Besøk oss på www.regionhadeland. no FØLG OSS PÅ FACEBOOK OG INSTAGRAM @regionhadeland VÅRE REGIONER – HADEL AND  | 49


– Nei! Nå har jeg aldri sett maken! ropte prinsessen. – Her ser du maken, sa Askeladden, og tok opp det andre bukkhornet. FRA ASBJØRNSEN OG MOES «PRINSESSEN SOM INGEN KUNNE MÅLBINDE»

foto:

LOCOMOTIV/Jan T. Øverstad

Velkommen til eventyrenes rike! Følg oss på Facebook! /ringeriksregionen www.ringerike.no

50  |  GJØVIKREGIONEN HADEL AND RINGERIKE


#OPPLEVRINGERIKE

IKKENO’ Å FINNE PÅ? JODA, PÅ RINGERIKE SÅ... ...kan vi liste opp 101 forslag på stående fot, og deretter tenker vi du er klar til å slå rot. 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13.

Nyt Kongens utsikt Gå spektakulære Mørkgonga Slå en Hole in one på Tyrifjord Golfklubb Kom helt til topps i klatreveggen på Hønefoss Arena Blås dit eget glass på Hadeland Glassverk Ta storgjedda i Tyrifjorden Bad naken i Røsstjern Gå på måneskinnstur til Sørsetra Kjør vannsklia på Ringeriksbadet Ta en backflip i Ringkollen Parken Opplev Veien til stillhet på Kistefos-Museet Ta på klovnebuksene og dra på curlingbanen på Jevnaker kunstisbane Plukk og spis mais på Bjørke gård

14. Sykle enduro i Kalkverkåsen 15. Fang din egen kreps i Steinsfjorden 16. Nyt kunstopplevelser og Napoleonskake på Galleri Klevjer 17. Le deg skakk på Hønefossrevyen 18. Få rockefoten på Jailhouse Rock 19. Meld deg på Ringeriksmaraton og løp gjennom regionen. 20. Opplev barndommens landhandel i Storgata 9 på Jevnaker 21. Slå kulderekorder på Sokna 22. Bestill billetter til Nils & Ronnys TV-show Handlingens menn 23. Kom til Hønefoss stasjon når sommertoget stopper 2. august 24. Slipp en promp på toppen av Gyranfisen 25. Gå i 17. mai toget med Emigrateme.com – amerikanere 26. Føl suget fra bakhjulet til verdensstjernene når Tour of Norway starter 17. mai 27. Sykle opp Riperbakken 28. Opplev Ringerike fra lufta – ta en hangglidertur fra Kronprinsens utsikt 29. Dra skinnet av pølsa hos Leiv Vidars slakterforretning 30. Bli med på hockeyfest sammen med Ringerike Panthers 31. Opplev tiurleik på Holleia 32. Ut på bøljan blå med Dronning Tyra 33. Få deg et lite eventyr på Krokskogen 34. Plukk blåveis med Blåveispiken mens dere rusler på Ringerike 35. Spis en velfortjent bolle på Løvlia 36. Ta et deilig bad på Røsholmstranda

37. Spis et eple fra Ringvold frukthage 38. Gå mil etter mil i flotte skiløyper på Vikerfjell 39. Dra på kanotur ned Randselva 40. Gå på skulpturjakt i Hønefoss sentrum 41. Bygg muskler i Tufteparken i Søndre Park 42. Smak verdens beste cheddarost på Thorbjørnrud hotell 43. Spis romantisk middag i en fengselscelle på Brasseriet Fengselet 44. Se verdens vakreste solnedgang fra Gyrihaugen 45. Dra på flyshow på Eggemoen 46. Kom i helt feil julestemning på O’jul med din glede 47. La barna rocke på bryggekanten med Rockefroskene 48. Kjøp med deg Ringerikspoteter rett fra gården 49. Stå i kø på vei hjem fra fjellet 50. Bli jagd av en svane ved Steinsfjorden 51. Ri på elgen i Hønefoss 52. Gå på pilgrimsvandring enten du tror eller tviler 53. Kos deg i grillhytta på Ringkolltoppen 54. Kjør hundespann med Bjerkeli villmarksopplevelser 55. Spis BBQ på Sørsida hos Norges beste grillkokk 56. Gå på konsert i Bassgarasjen 57. Ta et Bokbad i Kulturstiftelsen Fengselet 58. Sjekk mulighetene på ringeriksjobb.no 59. Plukk kantareller i Krokskogens dype skoger 60. Prøv en dobbel aksel og piruett med skru i ishallen i Schjongslunden 61. Ta en kaffe på Narum og la barna leke på lekeplassen på Søndre Torg 62. Plukk tyttebær i Strømsoddbygda 63. Gå berserk i rollespillet «Eventyrspillet» på Veien kulturminnepark 64. Besøk middelalderkirken Bønsnes kirke 65. Gå på quiz på Kooperativen 66. Prøv skiskyting i Hovsmarken, treff nye venner 67. Meld fotballaget på Knøttecupen 68. Løp en mil fortere enn du noensinne har gjort i Hytteplanmila 69. Bli din egen Ninja Warrior i Chicken race 70. Det er i motbakke det går oppover, meld deg på Villmann Hillclimb

71. Kjør bilen sønder og sammen på Eriksplassen 72. Opplev Ringerike på Ringeriksdagen første lørdag i september 73. La barna gå Karusellrenn på skiarenaene 74. Spis sikrogn og gjeddekaker på Villfisken 75. Bestig Nordmarkas høyeste punkt Svarttjernshøgda 76. Ta et isbad sammen med rådmann i Hole på Vinterfestivalen 77. Vil du ha et nytt eventyr, kontakt Jørgen Moe 78. Ta et bad på Nøklebytangen 79. Hopp bakken ned i Ringkollen hoppanlegg 80. Gå på rockekonsert på Glassheim Rock & Kulturscene 81. Stå på bybrua og kjenn bruset fra Hønefossen 82. Luft tærne på Verkebrygga ved Randsfjorden 83. Besøk graven til Halvdan Svarte, Halvdanshaugen 84. Kjør Lada til Hønefoss 85. Spis en kebab på Galaxy 86. Ta rasshølsklia på Heierenstranda 87. 88. 89. 90. 91.

Ta en paraplydrink på Juvelen Gå på skøyter på Øyangen Ta dobbelsalto i turnhallen i Hønefoss Arena Bli med på kanefart på Kleivstua Legg sommerferien til Sperillen og Buttingsrud camping 92. Gå på konsert, teater, revy, opera, konferanse, foredrag mm på Ringerike kultursenter 93. Dra på seminar på Sundvolden Hotel 94. Svøm både ute og inne på Klækken hotel 95. Ta en solbærtoddy på Tverrsjøstallen 96. Kjøp deg nytt antrekk i byens flotte sentrumsbutikker 97. Gå på fotballkamp på AKA arena 98. Nyt stillheten og grønt gress under føttene i Riddergården 99. Føl Hønefoss på pulsen mens du tar en caffelatte eller to på Eger & co. 100. Bli med på åpningen av årets sesong på Kistefos-Museet 21.mai 101. Hvorfor ikke bare flytte til Ringerike – da får du alt!

Kommunene Hole, Jevnaker og Ringerike utgjør Ringeriksregionen, med Hønefoss som regionhovedstad.

VÅRE REGIONER – RINGERIKE  | 51


FIKS FERDIG

FEST OG FERIE Uansett hvem som kommer først over mållinja i årets Ringeriksmaraton, er det Sundvolden Hotel som står igjen som vinneren.

F

or nettopp 19. august er hotellet i mål med årets lengste løp; byggingen av nye Sundvolden Hall. Utviklet i samarbeid med eventbransjen er den unik i sitt slag, med takhøyde på hele 8 meter, 24 meters takspenn og 1150 kvadratmeter gulvplass, med tilhørende vrimleområder. Salen innvies med bygdefest. Det blir konsert med både lokale Drolsum Stasjon og Yang-Breakers, pluss alles kjære Trang fødsel. Mer enn 1000 nydusjede maratonløpere og prominenser av alle slag er ventet på Sundvolden denne dagen. Alle er velkommen, om man har vært med å løpe eller ei! Med Sundvoldens nye storstue blir hotellet enda større, og de gleder seg til å kunne dele sine mange opplevelser med flere. Sundvolden Hotel er Østlandets største privatdrevne hotel med 495 senger på 272 rom, og kunne allerede før utvidelsen servere alt fra 20 til 1000 gjester etter behov og anledning. Så må man da også ha godt med rom når det inviteres til Norges råeste julebord. Det starter med Pent-

house Playboys i midten av november, fortsetter med Vassendgutane, Rotlaus, Young-breakers og Staut hver helg fram til det snart er på tide å sette over ribba hjemme. – Vi synes rett og slett det er utrolig gøy å arrangere selskaper, sier vertinne Cesilie Laeskogen, om det nå er bryllup, bursdag, firmafest eller maratonbankett som skal feires. Kurs og konferanse-arrangementer er hotellets fremste spesialitet. Hotellet var blant de første som startet med dette på 70-tallet, og har både fasiliteter og medarbeidere som sørger for god skreddersøm og profesjonell oppfølging. Selvsagt kan man også komme alene eller som familie og nyte hotellets tilbud. Hva med en yogadag, kanskje i kombinasjon med velværebehandlinger eller en runde på den nærliggende golfbanen? Kjæresteterapi, vinsmaking og båttur kan man også oppleve på det idylliske hotellet mellom Tyrifjorden og Nordmarka. Sundvolden Hotel ligger 20 minutter fra Sandvika, og er både nærmere – og større – enn du tror.

2 | KONFERANSEGÅRDEN HELGAKER GÅRD

– Den beste rammen for dine opplevelser

Helgaker Gård er det perfekte stedet for grupper som vil ha inspirerende omgivelser når nye løsninger og strategier skal tenkes fram. Gården med 50 sengeplasser ligger kun sju minutter fra togstasjonen på Gran, med vidstrakt utsikt over Hadelandsbygdene. Eierne har bygget om alt fra låven og stallen til smia for å tilby et topp moderne konferansesenter og selskapslokaler for inntil 90 personer. Her kan du finne ro og inspirasjon, stor matglede og muligheter for avbrekk som hesteaktiviteter, traktorkjøring eller matlagingskurs. Jorstadlinna 25, 2750 Gran • +47 90 89 21 44 • post@helgaker-gard.no www.helgaker-gard.no  GPS: 60.379478, 10.535288

52  |  GJØVIKREGIONEN HADEL AND RINGERIKE


VÅRE TILBUD Maratonfest med overnatting Fra kr 995

Getaway kr 2500 for to personer

Romantisk avbrekk for to Fra kr 1590 per person Se flere opplevelsespakker og aktuelle tilbud på www.sundvolden.no

SUNDVOLDEN HOTEL Dronningveien 2, 3531 Krokkleiva +47 32 16 21 00 www.sundvolden.no

NORDRE LAND

9

NORDRE LAND

3 | LYNGSTRAND CAMPING Både små, store og firbeinte trives på Lyngstrand Camping. Campingplassen noen km nord for Hov i Land har strandlinje mot Randsfjorden, plass til rundt 100 campingvogner, bobiler og telt, og fire utleiehytter. Bading fra badebrygga er en favorittaktivitet på campingen, hvor du også kan leie både robåt og motorbåt for fiske og rekreasjon. Tur- og sykkelstier går direkte ut fra campingplassen, som selvsagt har egen lekeplass, ballslette og et stort sosialt møtested ved den velutstyrte kiosken. 2862 Fluberg • +47 61 12 30 62 / 99 57 78 75 • runeselj@online.no www.lyngstrand.no  GPS: 60.717349, 10.295629

GJØVIK

11

12

6

1) Sundvolden Hotel (Hole) 2) Helgaker Gård (Gran) 3 3) Lyngstrand Camping (Fluberg) 5 7 4) Granavolden Gjestgiveri VESTRE SØNDRE TOTEN (Gran) LAND 5) Badeland ØSTRE TOTEN Gjestegård (Raufoss) 6) Clarion Collection Grand (Gjøvik) 7) Sillongen Toten Hotell (Bøverbru) GRAN 8) Utvika Camping (Hole) 2 4 9) Gjøvik Vandrerhjem Hovdetun RINGERIKE JEVNAKER 10) Ringerike Gjestegård LUNNER (Hønefoss) 11) Kløverhotellet (Gjøvik) 10 12) Quality Strand Hotel (Gjøvik) HOLE

1

8

Se flere overnattings­steder på side 58 OVERNATTING  | 53


foto:

Klækken Hotell

«DEN SOM SOVER SYNDER IKKE»

Se oversikt over våre overnattingsmuligheter på side 58

NORSK ORDTAK

Badeland Gjestegård Et familievennlig overnattingssted (46 rom) i naturskjønne omgivelser – vegg i vegg med Totenbadet. I våre lyse og koselige selskapslokaler kan det arrangeres alle typer selskap og fest, i tillegg til at gjestegården også er et populært kurs- og konferansested. Vår konferansesal kan ta opp til 60 personer. Velkommen til oss for et godt tilbud! A la Carte restaurant åpen alle dager mellom kl 17–21. 5 Badelandveien, 2830 Raufoss • +47 61 19 00 00 post@badeland-gjestegaard.no • badeland-gjestegaard.no GPS: 60.72154, 10.59239

Granavolden Gjæstgiveri Den spesielt gode atmosfæren Gjestgiveriet ligger fantastisk til med middelalderens Søsterkirker som nærmeste nabo og en rekke andre severdigheter rett i nærheten. Alle våre rom er nyoppusset, og våre fellesarealer gir mange muligheter for gode, fredfulle feriedager, både inne og ute. Vårt kjøkken garanterer rikelig, god, kortreist mat, og vi lover himmelsk gode senger! På en dagstur, kanskje? Velkommen innom til knallgode vafler laget på svedjemel, en kaffekopp, et glass vin eller en kald øl i sommervarmen. Ring, eller send oss en epost for et godt tilbud. Velkommen!

4 Granavollen 16, 2750 Gran +47 61 33 77 00 • post@granavolden.no granavolden.no GPS: 60.366496, 10.528157

54  |  GJØVIKREGIONEN HADEL AND RINGERIKE

small talk, big business Møtet mellom 2 personer er like viktig som det mellom 1500. Book ditt neste møte hos oss! cc.grandgjovik@choice.no Tel: (+47) 61 14 00 00

Thomas Barstad Eckhoff

Himmelske senger, myke senger, senger i trærne, senger ved vannet?


Sillongen Toten Hotell – opplev roen på Toten Velkommen til rolige og inspirende omgivelser ved vannet. Spill golf og nyt utsikten over Toten-landskapet og Mjøsa, eller ta en runde med minigolf. På varme sommerdager er badestranden med kiosk og båtutleie et populært samlingssted. Turstier og hele seks fiskevann finnes også like ved. Overnatt i komfortable enkelt- eller dobbeltrom eller lei et av våre feriehus. À la carte hver dag og familiekoldtbord hver søndag. 7 Sillongenvegen 149, 2846 Bøverbru • +47 61 19 69 00 toten.hotel@sillongen.no • www.sillongen.no GPS: 60.69959, 10.73496

Ringerike Gjestegård – Velkommen til Distriktets Storstue Utvika Camping Velkommen til hytte- og campingliv ved Tyrifjorden! Kun 35 minutter til Oslo og til Hadeland. Hytter, camping (sesong og døgnleie) og bobilplasser åpent hele året, kiosk og kafé i sommersesongen. Båter og kanoer til leie, WiFi, lekeplass, badestrand og vanntrampoline. Rolige omgivelser med skog og turterreng og innsjø med gode fiskemuligheter. Forhåndsbestilling nødvendig i vintermånedene. Se utvika.no for mer informasjon.

Enten du er sulten eller bare ønsker en kaffekopp finner du det du trenger hos oss. Gjestegårdskost etter norske tradisjoner med porsjoner så det holder og priser så det fryder. På vårt motell har vi 15 rom og kan ta i mot 30 gjester til overnatting. Vi har møterom til ca. 30 personer. Sentralt plassert ved en av Norges viktigste ferdselsårer, E 16. Ved avkjøringen til Hønefoss ligger Ringerike Gjestegård. Et vertshus så trivelig at ennå har ingen dratt herfra uten å betale sin kost.

8 Utstranda 263, 3531 Krokkleiva • +47 93 24 62 30 post@utvika.no • www.utvika.no

10 Osloveien 77, 3511 Hønefoss • +47 32 12 74 20 post@ringerike-gjestegaard.no • ringerike-gjestegaard.no

GPS: 60.02959, 10.26292

GPS: 60.14742, 10.25246

HI Gjøvik Vandrerhjem Hovdetun

Kløverhotellet – sentralt i Gjøvik! Vi er et lite, koselig og moderne hotell som tilbyr rimelig overnatting og gode kurslokaler. Hotellet ligger med gangavstand til sentrum. Alle rom har bad samt kjøleskap/TV og enten god utsikt mot Mjøsa eller gode lysforhold. Gratis parkering for hotellets gjester rett utenfor.

9 Parkveien 8, 2821 Gjøvik • +47 61 17 10 11 post@hovdetun.no • www.hovdetun.no

11 Kyrre Grepps gate 23, 2819 Gjøvik • +47 61 10 82 50 post@kloverhotellet.no • www.kloverhotellet.no

Geir Olsen

GPS: 60.79768, 10.671682

foto:

Vandrerhjemmet ligger ved friluftsområdet Fastland og Hovdebakken skitrekk med praktfull utsikt over Hovdetjernet, Mjøsa og «Den hvite by», Gjøvik. Vi har 42 rom i ulike størrelser, samt hytter for 1–6 personer. Inkludert i prisen følger frokostbuffe, sengetøy/håndkle, trådløst internett og TV. Gjester får også tilgang på hyggelige salonger, vask/tørkerom, gjestekjøkken og en stor gratis parkeringsplass.

GPS: 60.805035, 10.678075

OVERNATTING  | 55


Et svært godt utgangspunkt for alle typer aktiviteter

Et fullservice konferansehotell i sentrum av Gjøvik med Gjøvik Kulturhus som nærmeste nabo. Hotellet er et godt utgangspunkt for å utforske det varierte kulturtilbudet i byen.

56  |  GJØVIKREGIONEN HADEL AND RINGERIKE


QUALITY HOTEL STRAND Strandgata 15, 2815 Gjøvik +47 61 13 20 00 q.strand@choice.no www.choice.no

MYE MER ENN

BARE ET HOTELL På Gjøvik er «Strandhotellet» mye mer enn bare et hotell, hvor man finner både, spa, restauranter, hotell og kulturhus under samme tak. På taket driver Quality Hotel Strand sin helt egen takterrasse med enestående utsikt sørover mot Kapp, Tingnes og Norges største innlandsøy Helgøya. Her kan du nyte velsmakende mat, samt se innseilingen til Skibladner hver kveld.

foto :

LOCOMOTIV/Jan T. Øverstad

Nærhet til alt

Lekerom

Gjøvik er en koselig liten by ved Mjøsa og er hjemmehavn for Skibladner, som gjennom sommeren har turer både nordover mot Moelv og Lillehammer, og sørover mot Tingnes, Hamar og Minnesund. Quality Hotel Strand er et svært godt utgangs­ punkt for alle typer aktiviteter, om det skulle være museumsbesøk, Skibladnerbrygga, Vitensenteret Innlandet, frilufts­ badet Fastland, og Gjøvik Olympiske Anlegg. Eller frister det kanskje med et besøk på byens egen sjokoladefabrikk? Og har du ikke lyst til å gå i det hele tatt, kan du jo bare ta badebuksa under armen og heisen ned til Otium Spa for litt avslappende svømming eller spabehandlinger. Du trenger heller ikke ta av tøflene for å få med deg en kinofilm, konsert eller teater. Huset har flere restauranttilbud med steakhouse, smårettmeny og grillmeny på takterrassen.

Quality Hotel Strand har satt opp et innholdsrikt lekerom slik at man kan sysselsette barnefamilene i ferier og helger. Hotellet blir til barnas hotell hver sommer, og vil ha aktiviteter, rebusløp og mye mer gjennom sommeren. Barnefamilier vil også få tilgang til et kart som viser alle familieaktiviteter som inkluderer badeland, lekeland, go-kart, fornøyelsespark, familiegårder med mye mer innenfor en time fra Gjøvik.

Mange pakketilbud Hotellet tilbyr mange ulike pakkeløsninger for ulike formål, blant annet en kveld med noen av landets fremste musikere i den musikalske helaftenen Sommerslagere, eller Norges største sommershow Urbane Totninger. Er du sporty, tilbyr hotellet Mjøsarundt-pakke fra sykkel­ setet, med overkommelige avstander og komfortabel overnatting rundt innsjøen.

OVERNATTING  | 57


foto:

Quality Hotel Strand Gjøvik

Tord-Erik Andresen

x

90

nordicchoicehotels.no

Comfort Hotel Ringerike

Kongensgate 3 3510 Hønefoss

x

82

nordicchoicehotels.no

Honne Hotell og Konferansesenter

Honnevegen 60 2836 Biri

x

66

honne.no

Hotell Hadeland

Granavollen 35 2750 Gran

x

55

hotell-hadeland.no

Klækken Hotell

Hadelandsveien 386 3514 Hønefoss

x

156

klaekken.no

Kløverhotellet

Kyrre Greppsgate 23 2819 Gjøvik

55

x

26

kloverhotellet.no

Lygnasæter Hotell

Lygnasæter 2711 Gran

42, bakside

x

29

lygna.no

Quality Hotel Strand Gjøvik

Strandgata 15 2815 Gjøvik

56

x

151

nordicchoicehotels.no

Sanner Hotel

Granavollen 3–5 2750 Gran

x

70

Sillongen Toten Hotel AS

Sillongenvegen 149 2846 Bøverbru

55

x

20

Sundvolden Hotel

Dronningvegen 2 3531 Krokkleiva

52

x

272

Elton Aparthotel

Øverbyvegen 303 2830 Raufoss

24

svaneapertments.no

Apart Hotel

Hammerstadsgate 22 2815 Gjøvik

6

svaneapertments.no

Thorbjørnrud Hotell

Sagveien 8 3520 Jevnaker

82

thorbjornrudhotell.no

CAMPING OG HYTTER

36

x

Vognplasser

54

Antall hytter

Jernbanegaten 5 2815 Gjøvik

SIDE

Antall leiligheter

Antall rom

Clarion Collection Hotel Grand

HOTELL

Antall senger

Kurs og konferanse

OVERNATTING

sanner-hotell.no sillongen.no

2

sundvolden.no

SIDE

Bjørnen AS

Gamlevegen 4 2879 Odnes

Buttingsrud Camping

Ådalsvegen 690 3525 Hallingby

Evjua Strandpark

Evjuavegen 30 2848 Skreia

Gjøvik Campingsenter

Bråstadgutua 197 2825 Gjøvik

Hekshusstranda Camping

Brennerivegen 102 2849 Kapp

Lygna Camping AS

Lygnasæter 2711 Gran

Lyngstrand Camping

Flubergvegen 402 2862 Fluberg

53

Sveastranda Camping

Stokkevegen 147 2825 Gjøvik

Utvika Camping

Utstranda 263 3531 Krokkleiva

Åstjern Hyttetun

Åstjernplassen 2760 Brandbu

58  |  GJØVIKREGIONEN HADEL AND RINGERIKE

x

bjornen.no

8 130

30

buttingsrud.com

70

evjua.no

20

gjovik.com

155

heksusstrandacamping.no

150

lygna.no

4

100

lyngstrand.no

27

19

150

sveastranda.no

55

14

100

utvika.no

1

16

42, bakside

50

5

åstjern.no


foto:

Gjøvik Vandrerhjem Hovdetun

Badelandvegen 74 2830 Raufoss

54, 36

DNT Osbakken

Skumsjøvegen 590 2827 Hunndalen

Gjøvik Vandrerhjem Hovdetun

Parkvegen 8 2819 Gjøvik

Granavolden Gjæstgiveri

Campingplasser

Antall hytter

46

Antall leiligheter

x

Antall senger

Antall rom

Badeland Gjestegård

Kurs og konferanse

Geir Olsen

VANDRERHJEM, PENSJONAT OG GJESTEGÅRD

badeland-gjestegaard.no

5

gjovik.dnt.no

55

x

42

hovdetun.no

Granavollen 16 2750 Gran

54 (29, 44)

x

45

granavolden.no

Konferansegården Helgaker Gård

Jordstadlinna 25 2750 Gran

52

x

28

helgaker-gard.no

Ringerike Gjestegård

Osloveien 77 3511 Hønefoss

55

x

15

ringerike-gjestegaard.no

GÅRDSOVERNATTING

SIDE

Annexstad Gård

2820 Nordre Toten

22

Fjeld Gård

Bjørgeseter 2743 Harestua

14

2

fjeldgard.no

Ringelien Gård

Vestsidevegen 1832 2860 Hov

14

14

2

ringelien.no

Søndre Tingelstad Gård

Kongeveien 82 2770 Jaren

8

1

gjovik.com

Stokke Nedre

Stokkevegen 139 2825 Gjøvik

3

stokkenedre.no

ANNEN TYPE OVERNATTING

x

annexstad.no

5

Beskrivelse

SIDE

Bjerkeli Villmarksopplevelser

Hadelandsveien 131 3510 Hønefoss

Lavvo og telt

8

tettpanaturen.no

Fossen Friluft

Ringkollveien 3514 Hønefoss

Svevetelt

8

fossenfriluft.no

Glamtents v/Thorbjørnrud Hotell

Sagveien 8 3520 Jevnaker

Glamtents

36, 48

thorbjornrudhotell.no

Over Skog og Heiberg

Vardalsvegen 261 2825 Gjøvik

Lavvo og telt

overskogogheiberg.no

Pilegrimssenteret Granavollen

Granavollen 14 2750 Gran

Pilegrims­ overnatting

20

granavolden.pilegrimsleden.no

Ringerike Sommerhotell

Askveien 26 3510 Hønefoss

Sommerhotell

ringerike.fhs.no/sommerhotell

Solobservatoriet

2716 Harestua

Familiehelg

solobservatoriet.no

Steffensrud Rehabiliteringssenter

Vestre Totenveg 1530 2846 Bøverbru

Rehabiliterings­ senter

steffensrud.no

Svane Apartments

Lundsgate 21 2816 Gjøvik

Hus og leiligheter

svaneapartments.no

53

x

10 6

OVERSIKT – OVERNATTING  | 59


foto:

Sigstad Gård

Rakel J. Berg – Sigstad Gård

PRØV VÅR

Reiseplanlegger gjovik.com hadelandsregionen.com ringeriksregionen.com

VELBEKOMME RINGERIKE OG HOLE

SIDE

K AFEER Ringkollstua

Hyggelig helgekafé i tursesongen på toppen av Ringkollen

fossenfriluft.no

8

Gjestgårdskost etter norske tradisjoner, porsjoner så det holder og priser som fryder

ringerike-gjestegaard.no

55

Anno 1648, Sundvolden Hotell

Historisk restaurant med moderne à la carte-meny og medlem av «De Historiske»

sundvolden.no

52

Brasserie Fengselet

Kulinarisk à la carte-restaurant i hjertet av Hønefoss

brasseriefengselet.no

38

Delikatessebutikk langs E6 ved Sperillen med et bredt utvalg av lokale matvarer

villfisken.no

39

VEIKRO Ringerike Gjestegård RESTAURANTER

MATUTSALG Villfisken

HADELAND

SIDE

K AFEER Bakeriet, Hadeland Glassverk

Håndverksbakeri med de deiligste bakverk på Hadeland Glassverk

hadeland-glassverk.no

18

Kafé Consulen, Kistefos-Museet

Ujålete meny med fokus på kvalitet, smak og gode råvarer. Her finner du også kaffe, te, vin og øl

kistefos.museum.no

22

Hvert måltid skal være en fest med tradisjonell «Hadelandskost». Medlem av «De utvalgte spisesteder»

lygna.no

VEIKRO Lygnasæter

42, bakside

RESTAURANTER Klosterkjelleren, Sanner Hotell Kokkestua, Hadeland Glassverk Oldemors Karjol

Historisk, hjemmelaget og himmelsk à la carte-restaurant i kjelleren på Sanner Hotell Smørbrød, middagsretter og et rikt utvalg av kaker og desserter, Hadeland Glassverks egen restaurant Lokalprodusert mat, rause porsjoner og hyggelige omgivelser på Jevnaker

sanner-hotell.no hadeland-glassverk.no oldemors-karjol.no

– 18 –

MATUTSALG Hemlaga på Næs Høvdinghallen, Hadeland Glassverk Thorbjørnrud Hotell AS

Hjemmelagede produkter, hovedsakelig fra eple men også bakst. Utsikt over Røykenvika ved Randsfjorden Et mekka for matinteresserte med bugnende hyller fulle av lokal mat, øl og mye annet godt Mathotell ved Randsfjordens vakre bredd med utsalg av egenprodusert og prisbelønnet ost

60  |  GJØVIKREGIONEN HADEL AND RINGERIKE

hemlaga.no

37

hadeland-glassverk.no

18

thorbjornrudhotell.no

36


GJØVIK OG OMEGN

SIDE

K AFEER Biri Travbane

Kafeteria og middagsservering på dager med travløp

biritrav.no

28

Ditlevines Utsikt

Kulturhistorisk kafé i idylliske omgivelser ved Stenberg Gård på Bøverbru

gjovik.com

Drengestua Kafé

Koselig kafé midt i hjertet av Gjøvik, på historiske Gjøvik Gård

mjosmuseet.no

Eiktunet Kafé

Lokalprodusert mat og nybakte kaker på toppen av Gjøvik

eiktunet.no

Lasse Liten Cafè og Deli

Kafè i 3. etg. På CC Gjøvik med gode, sunne og vellagde retter

lasseliten.no

38

Torsætra

«Kvilstelle» på Totenåsen med tradisjonelle, rause matretter

torsetra.no

39

Totenvika Kulturkafè og Galleri

Hjemmelaget mat og kaker, omringet av brukskunst og håndverk på Skreia

totenvikagalleriogkafe.no

Bjørnen AS

Et naturlig stoppested langs rv. 33 med utsikt over Randsfjorden

bjornen.no

Vertshuset V-E6

Allsidig meny i hyggelige lokaler ved E6 på Biri

vertshusetv-e6.no

Badeland Gjestegård

Kortreist lokal mat ved Totenbadet

badeland-gjestgaard.no

Big Horn

Biffrestaurant i stilrene og moderne lokaler på Gjøvik

bighorn.no

Café Pi (Quality Strand Hotel Gjøvik)

Fra barsnacks til småretter og full middag, bar og DJ hver lørdag

nordicchoicehotels.no

DNT Osbakken

Restaurant og kafé i naturskjønne omgivelser ved Skumsjøen

gjovik.dnt.no

Egon Restauranter Gjøvik

Hjemmekoselig resturant med bred og variert meny. Stor plass både ute og inne

egon.no

Fahlstrøm Bar & Grill

Tøff og moderne restaurant med smakfull meny

fahlstrøm.no

Gamletorvet Spiseri

Ærverdig restaurant som lar råvarer og kreativitet snakke for seg. Medlem av «De Historiske»

gamletorvetspiseri.no

39

Lasse Liten Kjøkken & Bar

Moderne og personlig resturant med fokus på råvarer og tilbehør

lasseliten.no

38

McDonald's Gjøvik

Familierestaurant med rask mat, god service og eget lekeområde for barn

mcdonalds.no

Peking Palace Restaurant

Familierestaurant med kinesiske og norske retter på menyen

pekingpalace.no

Peppes Pizza – Gjøvik

Pizzarestaurant i hyggelige lokaler og med eget lekerom for barn i sentrum av Gjøvik

peppes.no

Salt & Pepper Gjøvik

Populære retter fra forskjellige verdensdeler

salt-pepper.no

Sillongen Toten Hotell

Lokalmat servert både som à la carte og bugnende buffeter

sillongen.no

55

Taket (Quality Strand Hotel Gjøvik)

Sommeråpen restaurant på taket av Quality Strand Hotell Gjøvik. Byens beste utsikt!

nordicchoicehotels.no

39

Viken II

Restauranten litt uti Mjøsa med sommerlige retter med friske, kortreiste råvarer

evjua.no

30

Gjøvik Chokolade AS

Sjokoladefabrikk- og utsalg i sentrum av Gjøvik

gjoviksjokoladefabrikk.no

38

Lasse Liten

Oljer, te, sjokolade og andre kortreiste matvarer

lasseliten.no

38

Sigstad Stabburskafé

Gårdsbutikken serverer fokusert mat og sesongens kortreiste råvarer

sigstadgaard.no

26

Smakfullt Fisk og Delikatesser AS

Godtebutikken for matglade, med lange tradisjoner på fisk og delikatesse

smakfullt.no

Sogstad Gårdsbutikk

Gardsutsalg med egenproduserte poteter og grønnsaker på Toten

sogstad.com

Vang Gård

Grønnsaksprodusent med utsalg hos lokale leverandører

nordvang.no

38

VEIKRO

RESTAURANTER 36, 54 – 57

MATUTSALG

OVERSIKT – MAT  | 61


foto:

Tor Gunnar Berland

PRØV VÅR

Reiseplanlegger gjovik.com hadelandsregionen.com ringeriksregionen.com

PROSJEKT FISKELYKKE

På utkikk etter

SPA- OG VELVÆREopplevelse?

OVERNATTING VED FISKEVANN HYTTENAVN

OMRÅDE

NÆRMESTE FISKEVANN

Bjørns hytte

Hallingby / Ringerike

Sperillen og Ådalselva

Bellevue

Røyse / Hole

Tyrifjorden og Storelva

Fiskehytta på Røyse

Røyse / Hole

Tyrifjorden og Storelva

Fjordtitt

Eina / Vestre Toten

Einafjorden

Fredsvold

Bøverbru / Østre Toten

Sillongen og Einafjorden

Haakenstadhytta

Grymyr / Gran

Randsfjorden

Kapteinsboligen på Evjua

Totenvika / Østre Toten

Mjøsa

Oset

Kapp / Østre Toten

Mjøsa

Selmerhytta

Bøverbru / Østre Toten

Kauserudtjernet og Sillongen

Stokke Nedre

Redalen / Gjøvik

Mjøsa

Sveastranda Camping

Redalen / Gjøvik

Mjøsa

Utvika Camping

Utvika / Hole

Tyrifjorden

SJEKK UT DISSE STEDENE: Comfort Beauty Clinique – comfortbeautyclinique.no Klækken Hotell – klaekken.no Otium Spa – otiumspa.no Sanner Hotel – sanner-hotell.no

For mer informasjon, filmer, fisketips og priser, besøk vår hjemmeside gjovik.com/fiskelykke.

62  |  GJØVIKREGIONEN HADEL AND RINGERIKE

Sundvolden Hotel – sundvolden.no

SKAL DU HOLDE LAG? SE VÅRE NETTSIDER FOR SELSKAPSLOKALER AV ALLE SLAG gjovik.com hadelandsregionen.com ringeriksregionen.com


SHOPPING

SIDE

Brandbu og Omegn Handel og Næring

32 butikker med variert utvalg på koselige Brandbu

brandbuportalen.no

Byen Vår Gjøvik

Gjøvik sentrum tilbyr butikker, kaféer og tilbud til enhver smak

gjovik.no

CC Gjøvik

Norges største kjøpesenter mellom Oslo og Trondheim med 85 butikker

ccgjovik.no

32

Cinderella

Klesbutikk som tilbyr moderne klær i størrelser opp til 60

cinderella.no

34

De 4 Årstider

Interiørbutikk på Peder Balke-senteret med spennende utvalg

4aarstid.no

Fredholm Hageopplevelser

En grønn oase i cottage garden-stil, med egen butikk

fredholm.no

Gjøvik Chokolade AS

Kom og la deg friste av de søteste godbiter…

gjoviksjokoladefabrikk.no

Grinakervev

Koselig butikk med salg av tekstil, lys og annet interiør

grinakervev.no

Hadeland Glassverk

Interiør, mat, kunst, leker og alt hva sansene begjærer

hadeland-glassverk.no

18

Hemlaga på Næs

Butikk med epleprodukter, hjemmebakst og lokale matvarer

hemlaga.no

37

Initiativ Skreia

Handelsforeningen på trivelige Skreia med store og små butikker

gjovik.com

Kuben Hønefoss

Kjøpesenteret på Hønefoss som rommer alt fra hverdag til fest

kubensenter.no

Marianne Leren :: Floral Design

Unn deg litt ekstra hygge gjennom blomsterkunstner Marianne Leren

mariannelerenfloraldesign.no

Otium Spa

Deilige hudpleie- og velværeprodukter i spaets butikk

otiumspa.no

Prydkunst

Lekre designvarer, interiør og bruksgjenstander i skjønn forening

designforevig.no/prydkunst

Ringerike Næringsforening

Av næringslivet, for næringslivet

rnf.no

Sundvolden Hotel

På Colonialen finner du klær, interiør og smykker

sundvolden.no

Sysselgården / Dåpstradisjon

Kunsthåndverk og lokale produkter på koselige Sysselgården

sysselgården.no

VINSMAKING / ØLKURS / MATKURS

38 22, 44

34 – 34

45, 52 25 SIDE

Braastad Opplevelse

Cognac-historie og kurs på vakre Kastad Gård

braastadgaard.no

35

Brasserie Fengselet

Arrangementer og foredrag rundt mat og godt drikke

brasseriefengselet.no

38

Gamletorvet Spiseri

Spennende mat- og vinkurs på oppdrag

gamletorvetspiseri.no

39

Konferansegården Helgaker Gård

På Helgaker tilrettelegges de kurs du måtte ønske

helgaker-gard.no

52

Sanner Hotel

Vinsmaking og kulinariske høydepunkter i Klosterkjelleren

sanner-hotell.no

Thorbjørnrud Hotell AS

Mat- og ølkurs i naturskjønne omgivelser ved Randsfjorden

thorbjornrudhotel.no

36

Flere av våre hoteller tilbyr romantisk weekend-opphold. Ta med deg din kjære til Klækken eller Sundvolden Hotel OVERSIKT – FISKE OG DET LILLE EKSTRA  | 63

Henriette Berg-Thomassen

DET LILLE EKSTRA…

foto:

Gjøvik Chokoladefabrikk


foto:

Oda Hveem

BARNAS FAVORITTFERIE RINGERIKE

SIDE

Bjerkeli Villmarksopplevelser

Hundekjøring, fiske, teltovernatting og herlige friluftsopplevelser for alle

tettpanaturen.no

8

Buttingsrud Camping

Flotte fiskemuligheter med båtutleie, minigolf, lekeplass og turstier for liten og stor

buttingsrud.com

Dronning Tyra

Ta med ungene på en båttur på elva eller på Tyrifjorden

dronningtyra.no

14

Eventyrspill på Veien Kulturminnepark

Bli med tilbake i tid med live action role play

veienkulturminnepark.no

Fossen Friluft og Ringkollstua

Turopplevelser og mestring for alle, uansett alder og erfaringsnivå

fossenfriluft.no

8

Klækken Hotel

Herlig basseng ute og inne og parkanlegg med aktiviteter

klaekken.no

Ringerike Museum

Museet om Ringerikes store eventyrsamler Jørgen Moe

ringerikes.museum.no

RingkollenParken

En av de bedre snowboardbakker i Norge

ringkollenparken.no

Rockefroskene

Utendørs forrykende rockeshow for og med barn på Gladtvedt brygge i Hønefoss

facebook / rockefroskene

Stiftelsen Fengselet

Arrangør av både teater, forestillinger og markeder året rundt

fengselet.com

HOLE

SIDE

Kjerratmuseet

Natursti med historie og spennende modeller av Kjerraten

kjerraten.no

Steinsfjorden og Tyrifjorden

Krepsing, fiske ogfugletitting. Isfiske på vinteren

ringeriksregionen.com

Sykkelstier

Flotte sykkelstier i hele regionen

ringeriksregionen.com

Utvika Camping

Båtutleie, fiske, badeplass og et koselig lekeområde

utvika.no

Vandring

Kongens Utsikt og Mørkonga er spennende turer også for barna

ringeriksregionen.com

HADELAND

20

55 – SIDE

Bergverksmuseet på Grua

Spennende gruvesafari med hjelm og hodelykt inne i fjellet

randsfjordmuseene.no

Fjeld Gård

Gårdsbesøk for å besøke sauene, hønene og de andre dyrene på gården

fjeldgard.no

Hadeland Folkemuseum

Spennende arrangementer og aktiviteter for hele familien året rundt

randsfjordmuseene.no

21

Hadeland Glassverk

Glassblåsing, lysstøping, lekepark og Barnas Bondegård på sommeren

hadeland-glassverk.no

18

Helgaker Gård

Ridemuligheter på Hadelandsåsen

helgaker-gard.no

Kistefos–Museet

Klatrepark og spennende skulpturpark. Turområde og fiskemuligheter

kistefos.no

Lygnasæter

Flotte turmuligheter med ski, fiske, fatbike og fotturer

lygna.no

64  |  GJØVIKREGIONEN HADEL AND RINGERIKE

21 –

– 22 42, bakside


Solobservatoriet

Stjerner og planeter, natursti og herlige friluftsområder

solobservatoriet.no

Vestland Båt-og Kanoutleie

Fjorda, et familie og friluftsområde for hele familien

vestland-kanoutleie.no

Øståsen Skiløyper

Fantastiske skiløyper over hele Hadeland med utgangspunkt på Lygna Skisenter

hadeland-ski.no

Åstjern

Hundekjøring, fiske og turmuligheter sommer som vinter

åstjern.no

TOTEN

SIDE

Dukkehjem museum på Kapp

Leketøymuseum med utstilling av gamle leker, dukker, biler og mye mer

dukkehjem.no

18

Evjua Strandpark

Klatrepark og badeplass for liten og stor. Båt- og sykkelutleie. Godt utgangspunkt for turer

evjua.no

30

Friluftsmuseet Stenberg

Friluftsmuseum med flotte turområder. Aktiviteter og arrangementer året rundt

mjosmuseet.no

19

Heksusstranda Camping

Båtutleie, fiske, lek med dyrene og minigolf rett ved Mjøsas bredd

heksusstrandacamping.no

Mjøsas Ark

Spennende arrangementer og aktiviteter for hele familien året rundt

mjosmuseet.no

19

Sillongen

Bading, klatring, minigolf, pedalbåt, fiske, krepsing og isfiske

sillongen.no

55

Totenbadet

Innendørs badeland med svømmehall, treningsstudio og et eldorado for de små

totenbadet.no

6

GJØVIK & OMEGN

SIDE

Biri Trav

Spennende arrangementer og aktiviteter for hele familien året rundt

biritrav.no

28

Bowling1

Bowlinghall med MegaZone, spillesoner, shuffleboard og annet moro for liten og stor

bowling1.no

DNT Osbakken

Nydelig friluftsområde med bading, kanopadling, turstier, fisking og på vinteren - pilking og ski

gjovik.dnt.no

Eiktunet

Friluftsmuseum med flotte turområder. Aktiviteter og arrangementer året rundt

mjosmuseet.no

Elvedalen Gokart

Spennende gokart for hele familien – kan du kjøre fra mamma?

elvedalen.no

Fastland

Utendørs friluftsbad med 10-meters stupetårn, strandvolleyball, barnebasseng og parkanlegg

gjovik.com

Gjøvik Gård

Spennende arrangementer og aktiviteter for hele familien året rundt. Park og lekeplass

mjosmuseet.no

Gjøvik Kultursenter

Aktiviteter og arrangementer for liten og stor året rundt

gjovikkultursenter.no

Gjøvik Olympiske Fjellhall

Klatring i buldreveggen er både spennende og morsomt

fjellhallen.no

18

Gjøvik Chokoladefabrikk

Gjøviks egen sjokoladefabrikk i hjertet av byen – kom inn å la deg friste!

gjoviksjokoladefabrikk.no

38

Hakkebakkeskogen på Gjøvik

Utendørs vandreteater om Mikkel Rev, Klatremus og de andre dyrene i Hakkebakkeskogen

facebook/Hakkebakkeskogen på Gjøvik

5

Hovdebakken

Slalombakke i hjertet av Gjøvik by

gjovik.com

Lekeland1

Innendørs lekehall med fotballbinge, hoppeslott, trampoliner og alt hva et barn ønsker

lekeland1.no

Over Skog og Heiberg

Hundekjøring, skyting med pil og bue og andre familieaktivieter utendørs

overskogogheiberg.no

NSB Gjøvikbanen

Miljøvennlig og en hyggelig måte å reise sammen på. Egne barnetilbud, se nettsider for mer info

nsb.no

RIB Safari

Ta med ungdommen på en fartsfylt rib-safari på Mjøsa, vi garanterer vann i luggen!

destinasjonsservice.no/ ribsafarimjosa

Skateparken

Utendørs moderne skatepark med basketballbane og klatrevegg i samme område

gjovik.com

Sveastranda Camping

Badeplass, kanoutleie, fotballbane og hygge for hele familien

sveastranda.no

27

Vitensenteret

Eksperimenter, utforsk og lek på Innlandets spennende kunnskapsbaserte lekeplass

vitensenteret.no

4

19

19 –

Fortsetter neste side BARNEFAMILIEN  | 65


LAND

SIDE

AS Valdrebanen

Dresinsykling for hele familien fra Dokka til Valdres

valdresbanen.no

20

Badeplasser

Møllerstufossen, Lyngstrand, Landåsvatnet for å nevne noen… Finn flere på våre nettsider

gjovik.com

Dokkadelta Våtmarkssenter

Fisking, fugletitting, kanopadling og turstier – hva med et stopp i en erfaringsstol?

dokkadelta.no

9

Ridevegen

Vandretur med kulturminner som rydningsrøyser, graver og husmannsplasser

gjovik.com

Land museum

Spennende arrangementer og aktiviteter for hele familien året rundt

randsfjordmuseene.no

21

Lyngstrand Camping

Badeplass, kanoutleie, fotballbane og hygge for hele familien

lyngstrand.no

53

foto:

TBA / Rockefroskene • Randsfjordmuseene • Hadeland Glassverk • Oda Hveem • Elvedalen Gokartutleie

Rockefroskene på Gladtvet brygge

Bergverksmuseet på Grua

Gjøvik Olympiske Fjellhall

Hadeland Glassverk

66  |  GJØVIKREGIONEN HADEL AND RINGERIKE

Elvedalen Gokartutleie


Askeladden Reiser

Buss Lillehammer – Gjøvik – Sogn – Bergen Fra 19. juni blir det store forbedringer i rutetidene til Øst-Vest Xpressen Lillehammer - Gjøvik - Fagernes - Tyinkrysset - Håbakken - Flåm - Voss - Bergen

Lillehammer Gjøvik Fagernes Voss Bergen

Man-fre 0920 1000 1145 1545 1725

Lør 0920 1000 1145 1620 1800

Søn 1325 1410 1620 2040 2220

Bergen Voss Fagernes Gjøvik Lillehammer

Daglig 0920 1100 1535 1710 1753b

b) Tog til Trondheim 18:12

• Raskere rutetid. • Tidligere ankomst i Bergen alle dager unntatt søndager. • Senere avgang fra Lillehammer på søndager. • Bedre og flere korrespondanser med korte overgangstider. Korrespondanser til/fra bl.a. Hamar, Elverum, Oslo, Beitostølen, Sogndal, Årdal, Odda, Haugesund og Stavanger samt til flere steder i Jotunheimen. • Vi betjener Energihuset på Kallerud (NTNU Gjøvik). • Husk at du får plassgaranti og rabatter ved kjøp av billetter på internett.

Se rutetider og kjøp billett på www.nor-way.no

Vi holder til på Hønefoss og har flybuss mellom Ringerike/Hadeland og Gardermoen 10 ganger daglig. Vi produserer gruppeturer i inn- og utland og vår busspark består av 9 busser fra 16 til 55 seter. Vi planlegger turen for din forening/bedrift. Vårt turprogram er mangfoldig med fly og buss i hele Europa. Norderhovsbakken 12, 3512 Hønefoss • +47 32 13 54 50 askeladden@askeladden.net • www.askeladden.net GPS: 60.132314, 10.269069

TRANSPORT RINGERIKE OG HOLE Askeladden Reiser og Transport

32 13 54 50

Hønefoss Taxi

32 19 12 00

GJØVIK, TOTEN OG LAND Gjøvik Taxi

0 47 11

JVB Tur AS

61 36 59 00

Nettbuss

45 21 07 00

NSB Gjøvikbanen

81 50 08 88

Oppland Arrangement / Feriespesialisten

61 29 26 55

Opplandstrafikk

177

Påls Turbuss

95 03 22 32

Toten Tur

2 23 04 82

REISEPLANLEGGER FÅ RUTETIDENE PÅ DIN MOBIL Last ned appen “Opplandstrafikk Reise”

TRANSPORT  | 67


GLAD I KULTUR, MUSIKK OG SHOW? EVENTMAKERE / TEAMBUILDING / UTESTEDER

SIDE

Biri Trav

Aktiviteter og arrangementer gjennom hele året

biritrav.no

Café Pi

Hyggelig kafé, bar, spise- og utested midt i Gjøvik sentrum

nordicchoicehotels.no

Dronning Tyras Båtforening

Guidede turer, firmaevent eller selskap på Ringerike

dronningtyra.no

Fahlstrøm Bar & Grill

Urban bar, kafé og utested

fahlstrøm.no

Kulturstiftelsen Fengselet

Aktiviteter og arrangementer gjennom hele året

fengselet.com

Gjøvik Kultursenter

Aktiviteter og arrangementer gjennom hele året

gjovikkultursenter.no

Gjøvik Olympiske Fjellhall

Aktiviteter og arrangementer gjennom hele året

fjellhallen.no

18

Gjøvik Taxi ANS

Guidede turer, transportør og pakker etter avtale

gjoviktaxi.no

13

Hadeland Folkemuseum

Aktiviteter og arrangementer gjennom hele året

randsfjordmuseene.no

21

Hadeland Glassverk

Aktiviteter og arrangementer gjennom hele året

hadeland-glassverk.no

18

Hønefoss Taxi

Guidede turer, transportør og pakker etter avtale

honefosstaxi.no

Kistefos-Museet

Aktiviteter og arrangementer fra 21. mai til 8. oktober 2017

kistefos.museum.no

Over Skog Og Heiberg

Utendørs teambuilder og aktivitetsleverandør

overskogogheiberg.no

Rib Safari Mjøsa

Tøff ribsafari i sommermånedene på Mjøsa

gjovik.com

Ringerike Folkehøgskole

Konserter og oppsetninger gjennom skoleåret

ringerike.fhs.no

Ringkollen Alpinanlegg AS

Vertskap for forskjellige events og arrangementer i vinterhalvåret

ringkollenparken.no

Skibladner

Konserter, foredrag og andre arrangementer gjennom sommerhalvåret

skibladner.no

Solobservatoriet

Foredrag om stjerner og planeter? Natursti eller bedriftsarrangement?

solobservatoriet.no

Sundvolden Hotel

Arrangør av Maratonfest, julebord, konserter og events i stor skala året gjennom

sundvolden.no

Taket (Quality Strand Hotell)

Urban bar og spisested på toppen av Gjøvik, Taket på Quality Strand Hotel

nordicchoicehotels.no

39

Viken II

Spisested, konsertarrangør og alle rettigheter i sommerhalvåret

evjua.no

30

68  |  GJØVIKREGIONEN HADEL AND RINGERIKE

20 – 14

– 22

26 – 52 (45)


SJEKK UT

«Hva skjer» gjovik.com hadelandsregionen.com ringeriksregionen.com

Hønefossrevyen foto:

VI ER STOLTE AV Å PRESENTERE

TBA

SIDE

Akevittfestivalen

Festival med foredrag, smakstelt, konserter og kultur i Gjøviks gater

Gjøvik–Marken

Tivoli, konserter, show og folkefest på Gjøvik Gård 20.–24. september 2017

gjovik.com

Hakkebakkeskogen

Utendørs vandreteater i Bassengparken på Gjøvik om Mikkel Rev og dyrene i Hakkebakkeskogen

Uke 26 2017

facebook/Hakkebakkeskogen på Gjøvik

5

Hønefossrevyen

Norges største sommerrevy i teltet ved Comfort Hotel Ringerike

26. mai–26. juni 2017

ringbillett.no

Jailhouse Rock

Spilles i bakgården på Brasserie Fengselet

27. juli–19. august 2017

ringbillett.no

O'jul med din glede

Spilles på Ringerike Kulturhus

16. nov–9. des 2017

ringbillett.no

Ringelien Gård

Arrangementer i Møkkjellern

24. mai, 28. juli og 12. august 2017

ringelien.no

14

Rockefroskene

Utendørs barneforestilling om rockefroskene

fredag, lørdag og søndag 9.–25. juni 2017

ringbillett.no

Sommerslagere

Tidenes jubileumsshow fra Knut Anders Sørum & co. Spilles utendørs i teltet på Gjøvik Gård

27. juli–2. september 2017

ticketmaster.no

17

Tid for Tømmer

Bygdefestival i Søndre Land.

16.–18. juni 2017

facebook/Tid for tømmer 2017

16

Totens Tøffeste

Terrenghinderløp på 5 km som tar deg høyt og lavt, og garanterer høy puls

7. oktober 2017

totenstøffeste.no

Urbane Totninger AS

Norges største sommershow ved Mjøsas bredd på Kapp

31. mai–1. juli 2017

urbanetotninger.no

12.–14. oktober 2017

akevittfestivalen.no

12

– 15

OPPLEV REGIONEN Vi hjelper deg gjerne med ditt opplegg – ta kontakt for gratis tilbud og tips!

Arne-Jørgen Skurdal

Heidi Gran

Mette Stenersen

Runar Bekkelund

REISELIVSSJEF ajs@gjovik.com

MARKEDSSJEF hg@gjovik.com

MARKEDSKOORDINATOR mette@visithr.no

INFORMASJON rb@gjovik.com

Lisa-Kristine Solli L ÆRLING ls@gjovik.com

ARRANGEMENTER  | 69


ATTRAKSJONER, KUNST OG KULTUR Følg oss på våre nettsider, Facebook og Instagram RINGERIKE OG HOLE

SIDE

Kjerratmuseet

Historien om Kjerraten med modell av denne, natursti og motorsagmuseum

kjerraten.no

Kulturstiftelsen Fengselet

Det gamle fengselet i hjertet av Hønefoss er i dag en kulturinstitusjon med spennende aktiviteter året rundt

fengselet.com

Ringerike Museum

Museet om Ringerikes store eventyrsamler Jørgen Moe og heltinnen Anna Colbjørnsdatter

ringerikes.museum.no

Galleri Sundvolden

Skiftende utstillinger i Galleriet i samarbeid med Galleri Semmingsen

sundvolden.no

Veien Kulturminnepark

Bli med tilbake til eldre jernalder, langhus og spennende utstillinger gjennom året

veienkulturminnepark.no

HADELAND

20

52 – SIDE

Bergverksmuseet på Grua

Geologisk utstilling, samt spennende gruvesafari i gruvene på Nyseter

randsfjordmuseene.no

Glasslåven Kunstsenter

Nyrestaurert låve fra 1800-tallet som i dag huser atelierer for kunstnere, samt skiftende utstillinger

glasslaaven.no

44, 29

Granavolden Gjæstgiveri

En av Norges eldste gjestgiverier med røtter tilbake til 1657 og Granavollens historie

granavolden.no

54 (29, 44)

Grinakervev

En av få gjenværende damaskveverier i Europa med veveri, utsalg og kafé

grinakervev.no

23 (44)

Hadeland Folkemuseum

Et innovativt museum med blikk både bakover i historien og fremover mot fremtiden

randsfjordmuseene.no

21

Hadeland Glassverk

En av Norges største attraksjoner med glasshytte, galleri, butikker, matutsalg og aktiviteter året rundt

hadeland-glassverk.no

18

Kistefos-Museet

Skandinavias største skulpturpark av samtidskunst, skiftende utstillinger og levende tresliperimuseum.

kistefos.museet.no

22

Pilgrimssenteret

Merkede turveier basert på tradisjonen om pilegrimsvandring. Spennende natur- og kulturminner underveis

granavollen.pilegrimsleden.no

20

Søsterkirkene

To middelalderkirker side om side på Granavollen - Maria og Nikolai-kirkene, vel verdt et besøk!

granavollen.pilegrimsleden.no 20 (29)

Solobservatoriet

Norges største astronomiske anlegg hvor du kan bli med på utenomjordiske opplevelser

solobservatoriet.no

Sysselgården / Dåpstradisjon

Spennende museum basert på dåpshistorien. Butikkutsalg, systue, foredrag og deilig hjemmebakst

sysselgården.no

70  |  GJØVIKREGIONEN HADEL AND RINGERIKE

21

– 25


Veien Kulturminnepark foto:

GJØVIK OG OMEGN

Espen Hartz

SIDE

DS Skibladner

Verdens eldste hjuldamper i full drift. Underholdning og servering gjennom sommersesongen

skibladner.no

27

Dukke & leketøysmuseum

En unik samling av gamle leker, dukker, porselen, bilder, håndarbeid, skolesaker i trivelige omgivelser

dukkehjem.no

18

Eiktunet Friluftsmuseum

Gamle hus med mye kulturhistorie fra Gjøvik kommune. Lekeplass, kafe og flott turområde

mjosmuseet.no

18

Fyrverkeriet

Kulturhus, kulturskole, bibliotek og masse spennende arrangementer gjennom året

vestre-toten.kommune.no

20

Galleri Fjordheim

Fjellgalleri på Biri med skiftende salgsutstillinger av samtidskunst og kunsthåndverk

gjovik.kommune.no

Gjøvik Chokolade AS

I gågata på Gjøvik finner du en av Norges få sjokoladefabrikker med mange godbiter og bredt utvalg

gjovik.com

38

Gjøvik Gård

Midt i Gjøvik finner du det koselige parkanlegget med historiske bygninger med aner tilbake til byens grunnlegger

mjosmuseet.no

18

Gjøvik Olympiske Fjellhall

Verdens største publikumshall i fjell som huser konserter, klatrevegg, svømmehall og arrangementer året rundt

fjellhallen.no

18

Land Museum

Museum for natur, kultur og historie for Nordre og Søndre Land

randsfjordmuseene.no

21

Mjøsas Ark

Spennende utstilling som spenner over 8000 år, med Mjøsa som hovedrolleinnehaver

mjosmuseet.no

18

Mustad Næringspark

Et industrieventyr som blant annet har produsert hesteskosøm, spiker, skruer og den verdensberømte fiskekroken

mustad.no

Peder Balke-senteret

Billerud Gård huser kunstgalleri, basisutstilling og veggmalerier av Peder Balke og arrangementer gjennom året

mjosmuseet.no

23, 24

Stenberg Gård

Friluftsmuseum som viser kulturlandskap, byggeskikk og sosiale forhold på Toten på 1800-tallet

mjosmuseet.no

18

Totenvika Galleri og Kulturkafé

Et sted til inspirasjon, der kunst, natur og folk møtes. Faste og skiftende utstillinger, samt en koselig kafé

totenvikagalleriogkafe.no

Inspirasjonsmagasinet er et tilbud for medlemmer i Gjøvikregionen Hadeland Ringerike Reiseliv. Medlemmene må kjøpe annonseplass for å få ekstra oppmerksomhet i magasinet. ATTRAKSJONER, KUNST & KULTUR  | 71


Solobservatoriet

PRØV VÅR

Reiseplanlegger

Kjerratmuseet Natursti med innlagte historiske stopp og besøk på den flotte Kjerraten Åsa, Hole kjerraten.no

Bergverksmuseet på Grua Gruvesafari og geologisk museum på Grua, se opp for flaggermus! Grua, Lunner randsfjordmuseene.no

Lygna / Øståsen Skiløyper Enormt løype-og turnett på Hadelandsåsen med Lygna som utgangspunkt Lygna, Gran hadeland-ski.no

DNT Osbakken Nydelig utgangspunkt for turer sommer som vinter, til vanns og på land Hunndalen, Gjøvik gjovik.com

Lygnasæter Hotell Ta på vandre-eller skiskoene i de mange flotte turstiene rundt Lygnasæter Lygna, Gran lygna.no

Dokkadelta Våtmarkssenter Besøkssenter for våtmark, turstier med erfaringsstoler og naturopplevelser for alle Dokka, Nordre Land dokkadelta.no

Pilegrimssenteret / Søsterkirkene Bli med på historisk vandring i pilegrimenes fotspor, til ro og meditasjon Granavollen, Gran granavollen.pilegrimssenteret.no

Dronning Tyra Bli med på Storelva og lær om livet både under vann, langs elvebredden og i lufta Hønefoss, Ringerike dronningtyra.no

Ringkollen Parken Et av Norges beste skianlegg for snowboard, med cuprenn og aktiviteter hele sesongen Hønefoss, Ringerike ringkollenparken.no

Evjua Strandpark Flott utgangspunkt til både vandring, bading, hesteridning og skiturer på vinteret Skreia, Østre Toten evjua.no

Sillongen Toten Hotel Bading, fiske, krepsing, klatring, minigolf og familiekos i naturskjønne omgivelser Bøverbru, Vestre Toten sillongen.no

Fjeld Gård Besøksgård hvor du kan hilse på dyrene, men også bruke som utgangspunkt for turer Harestua, Lunner fjeldgard.no

Solobservatoriet Få stjerner i øynene på familiehelg! Astronomi, naturfag og natursti i skjønn forening Harestua, Lunner solobservatoriet.no

Fossen Friluft Arrangerte turer med kano, på fjellet eller dit du måtte ønske. Prøv overnatting i svevetelt! Hønefoss, Ringerike fossenfriluft.no

Sundvolden Hotel Naturlig utgangspunkt for fotturer til både Mørkonga og Kongens utsikt, fiske og sykkelturer Sundvolden, Hole sundvolden.no

Fredholm Hageopplevelser For den hageinteresserte. Frodig hage i English Cottage Style Skreia, Østre Toten fredholm.no

Sveastranda Camping Familiekos rett ved Mjøsa - bading, fiske, turstier, sykkel-og skiløyper Redalen, Gjøvik sveastranda.no

Kistefos-Museet Estetisk skulpturpark som utgangspunkt for både fiske, sykkel og vandreturer Jevnaker, Hadeland kistefos.museum.no

Vestland Båt-og Kanoutleie Fjorda er et eldorado for kano, fiske-og friluftsinteresserte Bjoneroa, Gran vestland-kanoutleie.no

72  |  GJØVIKREGIONEN HADEL AND RINGERIKE

Thomas Eckhoff

AS Valdresbanen Ta med hele familien på morsom dresintur fra Dokka til Valdres Dokka, Nordre Land valdresbanen.no

foto:

NATUROPPLEVELSER OG TURTIPS

gjovik.com hadelandsregionen.com ringeriksregionen.com

BADELAND OG SVØMMEHALLER For våre badeplasser se våre nettsider. GJØVIK Røverdalen Svømmehall fjellhallen.no Fastland Friluftsbad gjovik.com RAUFOSS, VESTRE TOTEN Totenbadet totenbadet.no

BÅT OG KANOUTLEIE* Fiskeplasser og overnatting: Organiserte fisketurer, ta kontakt med vår fiskeguide via gjovik.com YTRE ÅDAL, RINGERIKE Buttingsrud Camping buttingsrud.com HUNNDALEN, GJØVIK DNT Osbakken gjovik.com DOKKA, NORDRE LAND Dokkadelta dokkadelta.no SKREIA, ØSTRE TOTEN Evjua Strandpark evjua.no HØNEFOSS, RINGERIKE Fossen Friluft fossenfriluft.no KAPP, ØSTRE TOTEN Hekshusstranda Camping heksusstrandacamping.no LYGNA, GRAN Lygnasæter Hotell lygna.no FLUBERG, SØNDRE LAND Lyngstrand Camping lyngstrand.no HOV, SØNDRE LAND Ringelien Gård ringelien.no BØVERBRU, VESTRE TOTEN Sillongen Toten Hotel sillongen.no


REDALEN, GJØVIK Stokke Nedre stokkenedre.no REDALEN, GJØVIK Sveastranda Camping sveastranda.no KROKKLEIVA, HOLE Utvika Camping utvika.no BJONEROA, GRAN Vestland Båt-og Kanoutleie vestland-kanoutleie.no BRANDBU, GRAN Åstjern Hyttetun åstjern.no *Gjelder ved overnatting

TEAMBUILDING, KURSOPPLEGG OG MORO Bowling 1 Gjøvik Bowling, MegaZone, biljard og shuffle-board, samt disko-bowling i helgene Gjøvik bowling1.no/gjovik Elvedalen Gokartutleie Få med gjengen eller firmaet på gokart! Hvem blir førstemann over mållinja på «Le Mans»? Snertingdalen, Gjøvik leiekart.com Fossen Friluft Friluftsbasert moro med alt fra zipline, øksekast og andre teambuilding-aktiviteter Hønefoss, Ringerike fossenfriluft.no Haupberg Gård Stokkamp, bårebæring, parløp, støvelkasting og mye mer. Avslutt kvelden på utendørs dansegulv Biri, Gjøvik haupberg.no Klækken Hotell Dinner game, Code break eller musikkquiz? Eller bli med på Klækkens egen tvekamp med natursti Haugsbygd, Ringerike klaekken.no Lygnasæter Hotell Bli med på kanefart, gårdsbesøk eller guidede turer på Hadelandsåsen Lygna, Gran lygna.no Over Skog Og Heiberg 5-kamp, quiz, hundespannkjøring og kanefart før mat servert på villmarksvis inntas i lavvoen Vardal, Gjøvik overskogogheiberg.no Quality Hotel Strand Gjøvik Skreddersøm av de fleste typer aktiviteter og arrangementer som ønskes Gjøvik nordicchoicehotels.no/hotel-strand Rib Safari Mjøsa Få opp adrenalinet med en forfriskende runde på Mjøsa. Hvor mange knop tør du henge med på? Mjøsa, Gjøvik destinasjonsservice.no

Sanner Hotel Volleyball, vinsmaking, aktivitetskonkurranser, kanefart eller samlingsstund rundt bålet Granavollen, Gran sanner-hotell.no Sillongen Toten Hotel Utendørs boblebad, klatring, golf, grillhytte, krepsing eller fang en fisk fra en av pedalbåtene Bøverbru, Vestre Toten sillongen.no Solobservatoriet Gi dine ansatte eller kunder «stjerne i øynene» og kunnskap som sitter «midt i planeten» Harestua, Lunner solobservatoriet.no

Åstjern Hyttetun Hundekjøring, «Dødens Tjern», lerdueskyting og andre arrangementer i lavvo på Hadelandsåsen Brandbu, Gran åstjern.no

VARDAL, GJØVIK Over Skog Og Heiberg overskogogheiberg.no BRANDBU, GRAN Åstjern Hyttetun åstjern.no

PEDALBÅT KAPP, ØSTRE TOTEN Hekshusstranda Camping heksusstrandacamping.no BØVERBRU, VESTRE TOTEN Sillongen Toten Hotel AS sillongen.no REDALEN, GJØVIK Sveastranda Camping sveastranda.no

REKREASJON OG REHABILITERING BØVERBRU, VESTRE TOTEN Steffensrud Rehabiliteringssenter steffensrud.no KAPP, ØSTRE TOTEN Stensveen Ressurssenter stensveen.no

GJØVIK Gjøvik Turistkontor gjovik.com GRANAVOLLEN, GRAN Granavolden Gjæstgiveri granavolden.no LYGNA, GRAN Lygnasæter Hotell lygna.no

JEVNAKER, HADELAND Thorbjørnrud Hotell thorbjornrudhotell.no

Thorbjørnrud Hotell Mat, øl-og vinkurs, foruten «Herregårdsmord», malekurs og kreative utfordringer for deg og din gruppe Jevnaker, Hadeland thorbjornrudhotell.no

RINGERIKE Bjerkeli Villmarksopplevelser tettpanaturen.no

DOKKA, NORDRE LAND Valdresbanen valdresbanen.no

REDALEN, GJØVIK Sveastranda Camping sveastranda.no

Steffensrud Rehabiliteringssenter Gammer til utleie fra 15–45 personer. En opplevelse som bør kombineres med en «gammemeny» Bøverbru, Vestre Toten steffensrud.no

HUNDEKJØRING

SYKKELUTLEIE AS

TENNIS GJØVIK Gjøvik Vandrerhjem Hovdetun hovdetun.no HAUGSBYGD, RINGERIKE Klækken Hotell klaekken.no GRANAVOLLEN, GRAN Sanner Hotel sanner-hotell.no Treningsstudio

TRENINGSSTUDIO HØNEFOSS, RINGERIKE Comfort Hotel Ringerike nordicchoicehotels.no/hønefoss GJØVIK Quality Hotel Strand Gjøvik nordicchoicehotels.no/hotel-strand RAUFOSS, VESTRE TOTEN Totenbadet totenbadet.no

VOLLEYBALL SKREIA, ØSTRE TOTEN Evjua Strandpark evjua.no GJØVIK Gjøvik Vandrerhjem Hovdetun hovdetun.no GRANAVOLLEN, GRAN Sanner Hotel sanner-hotell.no

gjovik.com hadelandsregionen.com ringeriksregionen.com

SE VÅRE SIDER FOR

sykkel- og vandreturer

NATUROPPLEVELSER OG TURTIPS  | 73


TØMMESTASJONER i Gjøvikregionen, Hadeland og Ringerike GJØVIK

RINGERIKE

Statoil Mjøsstranda Bryggeveien 11, Gjøvik

Esso Hvervenkastet Osloveien 79, Hønefoss

GPS: 60.79671, 10.68864

GPS: 60.14717, 10.25359

Sveastranda Camping AS Stokkevegen 147, Gjøvik

HOLE

GPS: 60.88894, 10.67548

Steinfjorden Bilistsenter Røyseveien 1, Røyse

NORDRE LAND

GPS: 60.08049, 10.28255

Renseanlegget på Dokka Odnesvegen 82, Dokka

GRAN

GPS: 60.82662, 10.08623

Nettbuss Øst AS Jarenveien 65, Jaren

ØSTRE TOTEN

GPS: 60.39807, 10.54362

Viken II, Totenvika Evjuavegen 30, Skreia GPS: 60.64370, 11.04544

Sveastranda Camping

GJØVIK

HØNEFOSS TIL LILLEHAMMER

Gjøvik VGS

WC

Småbåthavn

Tinghus

WC

Småbåthavn

WC

Mjøspromenaden

NAV Curato Røntgen

TIL RAUFOSS/OSLO

Seilbåthavn

TIL KAPP/OSLO

Kallerudhallen

74  |  GJØVIKREGIONEN HADEL AND RINGERIKE


HER FINNER DU OSS:

PRØV VÅR

Reiseplanlegger gjovik.com hadelandsregionen.com ringeriksregionen.com

GJØVIK Bergen – Gjøvik

429 km

Dokka – Gjøvik

43 km

Fagernes – Gjøvik

99 km

Gardermoen – Gjøvik

100 km

Hamar – Gjøvik

50 km

Hov – Gjøvik

32 km

Kapp – Gjøvik

14 km

Lena – Gjøvik

17 km

Lillehammer – Gjøvik

45 km

Molde – Gjøvik

361 km

Oslo – Gjøvik

124 km

Raufoss – Gjøvik

11 km

Trondheim – Gjøvik

385 km

Ålesund – Gjøvik

426 km

HØNEFOSS Bergen – Hønefoss

461 km

Gjøvik – Hønefoss

93 km

Gran – Hønefoss

36 km

Oslo – Hønefoss

63 km

Oslo Lufthavn – Hønefoss

68 km

Jevnaker – Hønefoss

15 km

Kristiansand – Hønefoss

355 km

Kristiansund – Hønefoss

522 km

Larvik – Hønefoss

166 km

Sandefjord/ Torp Lufthavn – Hønefoss

141 km

Trondheim – Hønefoss

478 km

Vik – Hønefoss Ålesund – Hønefoss Distanser er hentet fra gulesider.no

13 km 519 km


FOTO:

LOCOMOTI V/Jan T. Øverstad

Østlandets mest sentrale vintersportssted

Flotte muligheter for fiske-, skog- og bærturer

Høystandard hyttetomter til salgs

200 km oppkjørte skiløyper Klassisk - skøyting Egen langrenn- og skiskytterstadion

Jotunheimstien - Pilgrimsleden Sykkel- og gåstier Sportsanlegg for skyting

Flott beliggenhet Off.vann - avløp Strøm - bredbånd

Velkommen til friluftseldoradoet

LYGNA

sOmmEr Som viNteR

E-post: lygna@lygna.no • www.lygna.no Tlf. 613 28613 613 lygna@lygna.no • www.lygna.no • T:• 613 28

www.lygna-hyttegrender.no

Profile for Gjøvikregionen Hadeland Ringerike Reiseliv

Gjøvikregionen Hadeland Ringerike KOM 2017/2018  

Inspirasjonsmagasin for regionene Gjøvik, Hadeland og Ringerike. Ett magasin fylt med inspirerende innhold med fokus på kultur, opplevelser...

Gjøvikregionen Hadeland Ringerike KOM 2017/2018  

Inspirasjonsmagasin for regionene Gjøvik, Hadeland og Ringerike. Ett magasin fylt med inspirerende innhold med fokus på kultur, opplevelser...