Page 1

GHAZAL SALIMIAN RIZI PORTFOLIO - 2019


GHAZAL SALIMIAN RIZI | ARCHITECT | DESIGNER

CURRICULUM VITAE EDUCATION Master Of Architecture , University of Houston, 2015- 2018 B.Sc in Architectural Engineering, Tehran University of Art, 2009- 2014 Diploma in Mathematics and Physics, Kherad Educational Complex, 2009

EXPERIENCE Assistant Project Manager/Designer Joiner Architects, Houston, TX, 2018- Present (Architecture Firm Specializing In Educational Projects and Known For Excellence In Design For Fire Stations.) • Working directly with project manager and project architect, from schematic design to developing extensive construction document set and coordination with consultants. • Providing visual graphics, animations and short movies that have become an essential part of numerous projects. • In charge of Lakeland Elementary School competition. Conducted preliminary research for possible phasing construction, which resulted in Joiner Architects selection for the contract. Architect/Designer Atelier Marta Rodriguez, Houston, TX , 2017 • In charge of Young Architects Competition (Pinocchio Children’s Library) Graduate Teacher Assistant for Professional Practice of Architecture Course, University of Houston, 2017- 2018 Architect/Project Manager at Karnik Architecture Group, Tehran, Iran, 2013- 2014 (Architecture Firm Specializing In Residential And Commercial Projects.) •Responsible for management of both administrative and design elements of one residential project. Graphic Designer at Aria Resin,Tehran, Iran 2012- 2015

D.O.B: 27TH January1991 EMAIL: gsalimianrizi@uh.edu ADDRESS: 1601 Francis St. Apt C Houston, TX 77004 MOBILE: 832 348 7225

COMPETITIONS/ HONORS Graduate Design Award for Thesis Project (Model T Housing), University of Houston, 2017 FYDA (Fenn Young Designer Awards), A New Learning Environment Cybernetic and The Evolution of Complex Adaptive Library), Honorable Mentioned, 2014 Shelter International Architectural Design Competition, Honorable Mentioned, 2012 Outstanding Thesis Project (1st Place), Art University Of Tehran, 2014 Studio IV Top Project Award, ‘Hundred-bed High Performance Hospital’, Exhibited In The Gallery of Art University of Tehran, 2013

RESEARCH EXPERIENCE Parametric Modeling, 2013- 2015 Digital Fabrication, 2013- 2015

SKILLS Professional in: |AutoCAD|Rhinoceros|Adobe Photoshop, Indesign, Illustrator, Premiere|Google Sketchup|Microsoft Office|Hand Drafting| Hand Rendering|Freehand Sketching Familiar with: Revit| 3DS Max| V-ray| Grasshopper|

LANGUAGES Farsi |Native| English |Fluent| Arabic |Basic|


GHAZAL SALIMIAN RIZI | ARCHITECT | DESIGNER

CONTENTS LAKEWOOD PINES ELEMENTARY SCHOOL

Professional Experience

LAKELAND ELEMENTARY SCHOOL CITY OF ALVIN FIRE STATION PEARLAND FIRE STATION #8 VILLA ZIBA

MODEL T HOUSING

Education

TEHRAN SCHOOL OF ARCHITECTURE SHAHRYAR RESIDENTIAL COMPLEX THE BIG OPERA OF TEHRAN HUNDRED-BED HOSPITAL OF KARAJ

CYBERNETIC AND ADAPTIVE LIBRARY CRAFT PAVILION THE ALIEN - PIXAR LAMP

Experimental/Research


2018| JOINER ARCHITECTS| DESIGN DEVELOPEMENT, CONSTRUCTION DOCUMENTATION

LAKEWOOD PINES ELEMENTARY SCHOOL

The morphology of the 19.9 acres site allows us to extend horizontally, designing the entire school on one level, accommodating 950 students. We have dedicated one “pod” for each level from kindergarten to fifth grade, all united by a common meeting point at the access. The “finger” format of the floorplan allows the natural light to fully penetrate all the educating spaces, creating an effective and efficient teaching and learning environment. Lakewood Pines Elementary School embodies what educational facilities should represent; the hopes and dreams of their local communities.


Our design approach was to design a bespoke new building which would skillfully reconcile the requirements of a thoroughly modern school, while providing facility for the wider community in an architectural language appropriate to its setting. The school was given transparency of its education by applying large amount of glasses in interior. In doing so the clients were convinced that it will anchor users of the region to the school.


2019| JOINER ARCHITECTS| DESIGN DEVELOPEMENT

LAKELAND ELEMENTARY SCHOOL Our concept for the Lakeland Elementary Phased Re-build is to create a fresh new learning enviroment designed to engage today’s students while providing a landmark school that will enhance the Humble community. The First Floor is designed for Pre-K through 2nd Grade and the Commons. The Second Floor is designed for 3rd, 4th and 5th Grade as well as Science and Art. The exterior of the new Lakeland Elementary School will have a modern appearance with emphasis on a major entrance between the Administration Area and the Media Center. The courtyard serves as an outdoor play and collaborative learning area. It also provides natural light to the classrooms. The commons will serve as a nice gathering space and an interior collaboration area for large group learning.


The concept is accomplished by locating the Administration Area and the Media Center near the front entry and adjacent to a Commons. The Commons will be the heart of the school, and all areas radiate from it.


2018 - 2019| JOINER ARCHITECTS| DESIGN DEVELOPEMENT

CITY OF ALVIN FIRE STATION

The station’s requirements led to two-part division of the facility. Since the space for housing vehicles calls for a higher ceiling height than in the rest of station, two ends of the station are taller than the rest and that change helps organizing its functions. On East side we have located the EMS Station and on West the Fire Station. The lieutenant’s office and other administrative space are located at center. We have marked the day rooms with clerestory windows that brings daylight to interior. And the double height glass-enclosed entry marks the division between functions and is filled with natural light.


2018 - 2019| JOINER ARCHITECTS| DESIGN DEVELOPEMENT, CONSTRUCTION DOCUMENTATION

PEARLAND FIRE STATION #8

We were aspired to achieve a building appropriate to its context and to the function of the station. In keeping with the Pearland District principles, the fire station is designed to convey the evident beauty of the rural environment that is textured with materials of simplicity and practicality. The result is a facility whose form and aesthetic is largely shaped by its physical context and climate.

Floor Plan


2013 - 2014 | PROFESSIONAL EXPERIENCE

VILLA ZIBA


The challenge when designing the Villa Ziba was mainly the building materials. The owner’s family members are all chemical engineers who wanted to get back to the feel of the nature as much as possible near a big city like Tehran. Although wood structures are not common in big cities in Iran, we decided to choose wood as our main material for structure and final finishes. With the Open plan concept alongside the full-size openings and great balconies we were able to create a strong connection between the interior and outdoor garden and bring the natural feel of the site into the house.

Second Floor Plan

First Floor Plan


DESIGN STUDIO | 2017 | THESIS PROJECT

MODEL-T HOUSING


Recent changes to the demographic composition of society have led to the need for housing types that are compact, flexible, and efficient. Goals for the project are: _Creating diversity of housing stock in an individual development, adaptable to the changing needs of the occupants; therefore, reducing frequent residential mobility, allowing for households to live longer in their community. _Creating Flexibility; capacity of dwellings to provide an effective initial fit while facilitating responses to future growth and reduction. _And finally to create Accessibility to on-grade and above-grade, private, semi-private and public open spaces for every unit. Our goals are achieved by implementing a mixed Use of pre-fab service cores (mechanical, electrical, plumbing; including the kitchen and bathrooms), and pre-fabricated paneling system for the rest of the building.S

Physical Relocation To Accomodate the Spatial Needs

Bedroom Living Kitchen Bathroom

Demographic and Prequisite Spaces/ Temporal and Spatial Evolution of Prequisites

Flexibility in Proposed Spatial Expansion and Contraction

Dwellings and Outdoor Spaces Accessibility

Section A

Section B

Community zoning


Development Timeline of The Block 24’ * 24’ Grid 40% Green Space and 60% Buildable Space Phase 0: Appropriate Green and Buildable Areas Based On Site Analysis Phase 1: Steel Structure Phase 2: Prefabricated Cores; Including Kitchens and Bathrooms Phase 3: Panels Added to The Structure Phase 4: Future Possibilities for Growth Phase 5: Future Possibilities for Contraction Final Phase: Maximum 60% Buildable Areas


Metal or Wood Panel Thermal Insulation Metal Perimeter Channel Glass Mat Gypsum Sheathing Z-clip Furring Stone Wool Metal or Wood Panel

Plywood Polyurethane External Membrane

Insulation Vapour Retarder Structural Deck Polyurethane Membrane

Development Timeline of A Single Building Prefabricated Restrooms and Kitchen Cores Are Brought to The Steel Structure Prefab Walls and Floor Panels Panels Are Brought to The Steel Structure Future Growth by Adding More Cores and Panels Built to The Maximum 60% of The Structure

Vertical Ownership of A Building

60% Buildable Area For Every Owner

Shared Ownership of The Land


THESIS PROJECT | 2014 | ARCHITECTURAL PROJECT |

TEHRAN SCHOOL OF ARCHITECTURE


Allocation of the area’s buildings heights

The aim for this project was to create an educational architecture where the students can benefit from spirited studios and workshops, while being able to appreciate the special characteristics of the local cityscape.

Axes connecting the pre-existing prominent cultural and educational buildings

The idea of growth was explored in both formation stage and structural explorations; while responding to the programmatic requirements, conceptual studies and urban data.The form derives from a grid, which is an emblematic of the location conformity. Growth in terms of deformation to this grid in three dimensions that responds to objectives in the both program and context. This process generates drama from normalcy and existence from a static source.

Illustrating building form development and its relation to the site

Pedestrian flows in the urban web


admin/confrence

lecture lobby

studio/ workshop

computer lab

study

library

Circulation and Program Distribution


Program Underground -Parking -Mechanical -Storage Ground floor -Lobby -Library Storage -Technical Office -Theatre -Cafe and Restaurant -Outdoor Social Space

First level

-Library -Computer Site -Studios -Classrooms

Second Level -Administration -Staff -Conference room -Gallery space -Ateliers -Laboratory -Display space

Third floor -Studios -Classes -Garden Terrace


DESIGN STUDIO | 2013 | ARCHITECTURAL PROJECT |

SHAHRYAR RESIDENTIAL


The design of the residential complex in Shahriar, outside of Tehran was inspired by a series of explorations on the site and its derivations. First driving factor was providing enough daylight and attracrive views of the openings, for each living space. Which led to design of an interior courtyard that also acts as the circulation space between the units. The second important element of design was creating an apartment complex that would offer each unit its individuality amongst the many. Resulting in an unique footprint for each level. creating attractive views towards the inner courtyard vs. the unmanageable views towards the exterior

Primary arterial

Secondary arterial

study of cross circulation vs. perimeter circulation

Providing enough accessibility for on-site circulation


Interior view of one of the residential units

Residential plans level 4 to 13


Design process


DESIGN STUDIO | 2013 | ARCHITECTURAL PROJECT | PHASE 1 & 2

THE BIG OPERA OF TEHRAN


The site sits against the forged Chitgar Lake, west of Tehran city which is surrounded by a chain of parks and green space. This arrangement provides lucrative opportunities for development and generation of a lively spirited public place like a big opera house. Extracting inspiration from this relationship, the design proposal seeks to iterate these natural circumstances into a autonomous module which is inspired by the figure of a tree that proliferates to form a central space for the primary purpose –the opera hall- and generates to outline zones for other social, communal artistic events and activities in order to correspond to its sportful surroundings. The design is an environmentally conscious steel structure; made out of a self standing diagrid structural pattern that starts of the ground and grows to shape the branches that act as the ceilings. However, the ceiling of the central hall where the stage is located is covered with a pre-stressed dual cable suspended roof which provides a monolith unified hall without any columns.


Site plan

Ground floor plan

Second and third floor plan


3D Details of the structural elemenets


DESIGN STUDIO | 2012 | ARCHITECTURAL PROJECT |

A HUNDRED-BED HOSPITAL OF KARAJ


With a clever layout, ample daylight, playful interior and accessible, green outdoor spaces our goal is to create the most patient-friendly hospital in Karaj. To best provide for the hospital medical staff and patients, this project must respond to the greatest pedestrian and traffic flow in different sections of the building and around the campus; therefore, the corridors and pathways should be at their minimum length. To make this happen the juxtaposition of the different sections of the hospital that work in a concatenation, generates the primary footprint and forms the shape of the building. The Lobby and reception area next to the emergency entrance has been enclosed with glass to feature a prominent node of the hospital that can be identified from the most used spots on campus and plays an important role in the wayfiniding in the hospital.

Juxtapositioning of Different Programs- Design Process


Interior circulation between critical programs


Third floor plan

Second floor plan

First floor plan

Ground floor plan


2013| ARCHITECTURAL COMPETITION | HONORABLE MENTIONED | GROUP PROJECT |

CYBERNETIC AND THE EVOLUTION OF COMPLEX ADAPTIVE LIBRARY


The contemporary process of learning has omitted the first step -study- in a physical architectural space- traditionally known as study roomsas the new achievements in cybernetics has taken its place. In our project we have illustrated the contemporary process of learning as an adaptive complex system in which the “study procedure� and parts of other procedures emerge individually, while the other parts emerge in a public spatial system. Cybernetic networks can help us dealing with interconnections between parts and transform the community from chaos into an integrated whole. To be more specific, we have created a website in which people can follow others’ interests, researches and studies; they can interact and decide to establish a discussion session. These discussions requirements create and produce our architectural needs, the spatial system. The spatial system can adapt itself to the environment beside elements like: functional elements, structural elements and aesthetic. These elements form our basic parameters. In conclusion, the process of learning occurs in two categories: 1. The study: Takes place in a friendly cozy ambiance exemplifying our home. 2. Think, Create and Show: Emerge in changeable adaptive spaces created by the interconnections of people. The final structure and form creates a self-organized library in which everyone forms his own library. Perhaps it appears that all these procedures can take place in a cyber virtual space, basically on the internet. However, beside all the possibilities and facilities of this virtual world, the vitality of social communication and physical interaction and interpersonal education cannot be connived. As a result, in this project, focusing on the needs and requirements of this millennia, we have decided to have a visionary library that is not only benefiting from technology and internet, but also it is trying to strengthen the physical presence of people in social spaces and cultural areas like a library.

interior accumulative walls detail

The constant areas are shown in this plan, including main entrance, lobby, management, staff, learning yard, central hall and constant corridors.


2014| ARCHITECTURAL WORKSHOP | PAVILION | GROUP PROJECT | DIGITAL FABRICATION

CRAFT PAVILION Computational Rethinking of Architecture and Fabrication Tecnologies: In late 80s mathematicians were first able to physically see the function of minimal surfaces: cos(x)*sin(y)+cos(y)*sin(z)+cos(z)*sin(x) And this was with the aid of first 3D software programs. For desiging the pavillion, we used this phenomenon as our modeling concept, by generating the basic module and editing the model to the most optimal form. The fabrication process started by dividing the surface in a way that every four projected surface of every piece was a planar one, in order that these surfaces were produced by a CNC machine, out of MDF sheets. Then the frames were built and finally a piece of stretched fabric over the frames would create the minimal surfaces. Last job was to put several layers of resin on the fabric. After one day, the pieces were ready for assembling.


2013 | INTERACTIVE ARCHITECTURE | FABLAB | GROUP PROJECT

THE ALIEN The sensible impression of interactive architecture may be the most beneficial aspect of this kind of architecture: to strengthen the relation between man and its surroundings that leads to a distinctive experience of space. Interaction can be a prominent factor of future architecture; therefore, in this project we created and played simples games as to make figuring out this architecture as easy as possible. As Cedric price is saying the acme of oncoming architecture would be the constant self-generations of buildings. The PIXAR reading lamp, as an animated living creature inspired us to vision a simple interactive object that will sense the motions around and react to them by means of chasing them and showing its excitement by turning its head lights on and off.


Ghazal Salimian Rizi gsalimianrizi@uh.edu 1601 Francis St. Apt C Houston, TX 77004

Profile for Ghazaal Rizi (Hazel)

Ghazal Rizi Portfolio 2019  

Ghazal Rizi Portfolio 2019  

Advertisement