Page 1

Gudum

Gudumholm

Lillevorde

Sognebladet December 2011 - januar, februar, marts & april 2012

Gudum Kirke - foto: Kort Kortsen Andersen, Gudumholm

Blade af en landsbydrengs dagbog side 2-3

ÅRET GÅR - MED TIDEN side 4-5

DAGLIGDAGEN side 6

NY HJEMMESIDE

Efter måneders forarbejde, indstudering og til sidst opsætning, er Gudum-Gudumholm-Lillevordes hjemmeside nu endelig kommet i nye klæder - se www.gglsogn.dk LÆS MERE PÅ SIDE 7


Blade af en landsbydrengs dagbog Af Arne Kusk

Julen 1939 Senere på dagen kom Maren Winther ud og Moster Anna holdt juleaften hos os i Gudum, sagde, far og mig skulle komme ind og se min hun gav mig en stor lastbil i julegave, - en så lillebror, hvad kunne det nu være? Det ord stor jeg selv kunne sidde i ladet. havde jeg aldrig hørt før? Og hvorfor var det ikke mor der kom ud? 8. april 1940 Vi kom ind, mor lå i sengen. De sagde hun var Jeg blev som sædvanligt lagt i min lille hvide syg. Men henne på bordet lå noget, de sagde seng inde i soveværelset. Mor fik altid lysevar en lillebror, som far og jeg skulle se. Jeg stumperne af kirketjeneren Bodel i Gudum kunne se far syntes om denne lillebror. Jeg kirke, og en af dem blev tændt og anbragt på syntes nu mest det lignede en høne, når mor hjørnet af servanten. Det var godt og trygt at havde slagtet og plukket den. Da det blev falde i søvn ved at se lyset stråle ekstra, når jeg aften kom jeg i seng igen, men ikke noget med kneb øjnene sammen. hygge med lysestumpen, det havde været en Men hen på aftenen var freden forbi, min rigtig dum dag. lille seng blev båret ud i stuen, ingen tog sig mere af mig, men nabokonen Maren Winther Omkr. maj 1940 vimsede rundt i huset. Denne lillebror var der hver dag. Efterhånden synes jeg egentlig han hørte til, og mor blev 9. april 1940 da rask igen, men han tog næsten al hendes Om morgenen den 9. april blev jeg dog tid, og jeg skulle være stor, ikke særlig rart. Og hjulpet i tøjet, kom med far ud i kostalden, fik så brugte han sut, det var ikke så længe siden, lov at sidde og varme mig på hesten gammel de sagde naboen Niels Wæver havde skudt Klaus, det gav den sædvanlige tryghed. min sut, og jeg måtte ikke få en ny, selv om jeg Men inden længe kom far og tog mig med gerne ville. uden for, hvor der var en frygtelig larm af store sorte flyvemaskiner. De virkede lidt farlige. Jeg havde da så tit set den lille røde postflyver højt oppe, som de sagde var på vej til København, men det her var anderledes uhyggeligt. Naboerne Maren og Kristian kom også ud, ham og far blev enige om det var tyskerne der kom og besatte Danmark,- hvad det så end kunne være?

2


14. juni 1940 I dag fylder jeg 4 år. Et par drenge, Børge og Svend Åge, sammen med deres mor Petra, kom og fik chokolade. Svend Åge, det var ham der engang var løbet væk, og alle var ude og lede efter ham. Politiet kom også, de havde sådan en stærk lygte på siden af en bil uden tag. Lygten kunne drejes rundt, det så flot ud. Hen på aftenen fandt de Svend Åge. Han havde bare lagt sig til at sove inde i en kornmark. August 1940 I dag skulle vi flytte til Gerding. Far og mor har solgt ejendommen i Gudum, og købt faster Laura og onkel Christians landbrug i Gerdinghuse.

Men en dag skete der noget. Far sagde vi skulle op til vejen ved brugsen. Der kom et regiment tyske soldater med heste. De skulle bo i præstegårdens lade, det så flot og spændende ud. Dagen efter skulle vi op og se, hvordan de boede. Hestene gik i et gulv i laden med halm. Ved siden af, bare med et bræt imellem, boede soldaterne, også i halm. De havde hverken stol eller seng, noget mærkelig noget. Men en af dem kom hen til mig og gav mig et stykke chokolade. der var så hårdt, jeg ikke kunne tygge det, sagde en hel masse til mig og far, som vi ikke forstod. Omkr. juni 1940 Nu sagde de lillebror skulle døbes og ha et navn. Far og mor blev enige om han skulle hedde Gunnar. Far gik op til præsten for at bestille dåb. Da han kom hjem fortalte han at han havde sagt til præsten han skulle hedde Henry. Det kom han så til. Hele familien kom til barnedåb, og vi fik grønærter og karbonader.

3


Året går – med tiden Af Anne-Marie Kristiansen Tid er et underligt begreb. Nogle gange er tiden lang. Nogle gange er tiden alt for kort. Nogle gange står tiden stille. Føler vi. Det er det, der er underligt. Klokken bliver 15 hver eneste dag. Nogle dage venter jeg på klokkeslaget. Nogle dage kommer klokkeslaget alt for tidligt, synes jeg. Nogle dage opdager jeg det slet ikke. Forventning. Glæde. Stilstand. Egentlig er det meget lidt interessant og slet ikke vigtigt, hvordan tiden går, for den gør det uanset, om jeg opdager det eller ej. I krisetider opleves tiden nærmest uendelig. I glade overskudssituationer flyver tiden af sted. I fortvivlelse, sorg eller frustration kan tiden stå stille. Tror vi.

Interessant er det, at når vi mennesker skal udtrykke os, så bruger vi ofte naturen, som ”billede” på vore egne oplevelser, tanker, følelser eller sindsstemninger. Naturen dør hvert år. Naturen genopstår hvert år. Det kan alle se, nyde og forholde sig til. Vi mennesker opfører os ofte som om, det er os, der er ”herre” over naturen. Hvad med os selv? Mennesket. Vi dør også, - men genopstår vi? Det tror vi, som er kristne, på. Det er bare knap så håndgribeligt, som naturen, der går i vinterhi g og spirer frem igen om få måneder. Det er heller ikke naturvidenskabeligt beviseligt……. Når jeg læser Ole Sarvigs digt (salme) ”Som året går” (Nr. 720 i Den Nye Salmebog), så oplever jeg ikke kun naturens forventning, glæde og stilstand. Jeg oplever også menneskelivets. Det er jeg sikker på, at Ole Sarvig også mente, da han skrev: ”Og ingen sjæl skal se det ske, der ikke våger under sne

Det gør den bare aldrig, - den er ikke uendelig, den flyver ikke, og den står aldrig stille. Det viser naturen os. Hver dag. Året rundt. Hele tiden! Mange har skrevet, digtet, tegnet, malet og komponeret om begrebet TID. Ofte er denne mere eller mindre heldige kunst udsprunget af krisetider. Nok fordi det er der, hvor vi får mest brug for at udtrykke tanker og følelser.

på denne kolde vinterdag i livets skjulte spirelag.”

4


Som jeg læser det, så genfortæller Ole Sarvig ordene fra Johannes Evangeliet kap. 3, v.3: ”Sandelig, sandelig siger jeg dig: ingen kan se Guds rige, hvis han ikke bliver født på ny.” Vi mennesker tror, at vi er Herre over naturen. Det er vi ikke! Til gengæld er vi ikke hverken forladt eller efterladt.

Med den oplysning kunne man godt fristes til at tænke, at mandens beskrivelser af menneskets eksistens på jorden er den rene isvinter, og at vi bare skal være her for at vente på at dø. Sådan tolker jeg ham ikke. Jeg læser en dyb kærlighed til og respekt for mennesket som en del af naturen. Naturens gang accepterer og respekterer vi. Måske fordi vi ikke har andre valg? Måske skulle vi blive lidt dygtigere til også at respektere og acceptere vores egen tid? Det vi kan give er ikke uendeligt. Det er vigtigt, meget endda, men ikke uendeligt. Det vi får er uendeligt. Klokken bliver også 15 i morgen – uanset…

I Ole Sarvigs digt er der meget kærlighed. Kærlighed til naturen, mennesket og til Gud. Ole Sarvig stræbte i sit forfatterskab efter helhed og værdi. Han kredsede meget om værdier, der udspringer af den kristne forståelse og medmenneskelighed. Når man læser Sarvig er det bestemt ikke latteren, men alvoren, man møder. Det er også troen. Det religiøse har en vedholdende undertone og er hele tiden medspiller i hans digtning om mennesket i en isoleret verden. Ole Sarvig døde i 1981. Han døde selvvalgt eller fra egen hånd.

5


Dagligdagen Af Anne-Marie Kristiansen Er det den der lidt grå, trivielle og kedsommelige mandag, tirsdag, onsdag……., som vi alle kender, når vi søvndrukne vågner og snart skal ud af døren. Når vi trætte kommer hjem efter dagen på arbejdet. Når vi igen skal forholde os til, hvordan alting er både her og alle andre steder. Er det dagligdagen, eller hverdagen?

lehave skrevet. Den handler om nøjagtig det samme som Dan Turéll´s digt. Dan Turéll var ikke kristen. Men tænk at to mennesker med hver sin forståelse af livet kan skrive sådan! Det er smukt. Ligesom hverdagen er det, - på godt og ondt. Hverdagen fylder nok mere for os alle, end vi umiddelbart er klar over. Det er den vi husker. Det er den vi lever i og med. Det er den, som først og sidst virkelig betyder noget afgørende. Jeg holder mest af hverdagen. Det er en slags nåde i mit liv.

Ja, det er det. Lige præcis sådan er det! Nej, hvor jeg glæder mig til at få ferie! Så skønt det bliver bare at være til! Så skal jeg ikke forholde mig til andre og andet end mig selv og mine! Sådan tænker mange af os engang imellem. Jeg gør i hvert fald!

Nåden er din dagligdag Mel.: Niels Viggo Bentzon 1985 Martin Elmquist 1992 Nåden er din dagligdag, hverdagen, det nære. Mennesker at leve med, nåden er: at være.

Når man overvejer, hvor mange hverdage/dagligdage, der er i et liv i forhold til hvor mange ferie- og/eller fridage, der er i det samme liv Tja, så kan det blive lidt foruroligende, hvis vi virkelig synes dagligdagen er så grå og trist.

Nåden er den kærlighed, som blev grundløst givet. Nåden er den hverdag, som binder dig til livet.

Synes vi nu dybest set også det? Hvor mange dejlige og glade oplevelser får vi ikke i den ”grå almindelige hverdag”?

Nåden er et ord fra Gud over alle dage. Nåden er, når alt er tabt, at få alt tilbage.

Dan Turéll skrev engang et digt, der hedder ”Hyldest til hverdagen”. Det var en provokation til os alle. Alle de grå hverdagsagtige ting, som vi kender alt for godt, men som bare hører med i livet og hverdagen.

Nåden er hver levet dag, hvert tilfældigt møde. Nåden er det levende, som står op af døde.

Jeg holder meget af det digt. Jeg holder meget af Dan Turéll som digter og forfatter.

Uden håb og uden Gud lar vi døden råde. Tro og håb og kærlighed får vi kun af nåde.  Johannes Møllehave 1985.

Jeg har mange yndlingsforfattere. Johannes Møllehave er en af dem. Her for nylig stødte jeg på et digt, en salme, som jeg ikke kendte. Den har Johannes Møl6


Ny hjemmeside med samme adresse Efter måneders forarbejde, indstudering og til sidst opsætning, er Gudum-Gudumholm-Lillevordes hjemmeside nu endelig kommet i nye klæder: Se www.gglsogn.dk. Nu findes sognekalenderen udelukkende på hjemmesiden. Siden er blevet mere enkel, og på den grafiske front er der også lavet flere forbedringer. Først og fremmest er forsiden blevet mere overskuelig, og der er nu direkte adgang til “Kirkelig vejviser” fra forsiden. Enkelt og ligetil. Vi har nu adgang til et fotogalleri, hvor vores fotografer lægger billeder op fra arrangementer i kirke og sognegård. Kig f.eks. med på billederne fra Per Pallesens morsomme foredrag fra oktober, og Bodil Cath’s fra november. Forum er også en nyhed. Her er der plads til de artikler, som er eftertænksomme, som kan røre, og som kan være holdningspræget. Forum er godt vitamintilskud, nu hvor sommerhalvåret er gået på hæld og mørkere tider venter. Bidrag til denne kategori modtages gerne! Der skal naturligvis også være plads til tilvænning og mulighed for at komme med ris eller ros. Gør det gerne! Mail her til webmasteren med din mening om den nye hjemmeside. 7


Af Oluf Melgaard

8


Gudstjenester på Storvorde Plejecenter kl. 14.00 – med kaffebord og samvær 7. december: Niels Lassen

15. februar: Jan Brogaard

21. december: Jan Brogaard

29. februar: Niels Lassen

4. januar: Niels Lassen

14. marts: Jan Brogaard

18. januar: Jan Brogaard

11. april: Niels Lassen

1. februar: Niels Lassen

25. april: Jan Brogaard

Vielser i pastoratet: Lone Holm Nielsen og Michael Aarup Poulsen, den 3. september 2011 i Lillevorde kirke.

Døde, bisatte og begravede i pastoratet: Jens Jørgen Andersen, bisat 22. juni i Gudumholm Jørgen Oluf Larsen, bisat 12. juli i Lillevorde Per Ersted Poulsen, bisat 10. august i Lillevorde Tove Oda Thorsted, bisat 12. august i Gudumholm Maja Hansen, bisat 20. august i Gudumholm Else Elisabeth Olesen, begravet 14. september i Gudum Aage Pedersen, bisat 25. oktober i Gudumholm Bent Anker Ellgaard Frederiksen, bisat 27. oktober i Gudumholm Edel Melgaard, begravet 12. november i Gudum

9


Døbte i pastoratets kirker Ella Fischer Rosenkilde, døbt den 10. september 2011 i Gudum kirke, datter af Kristina Fischer Rasmussen og Bent Rosenkilde

Frederik Emil Sølling, døbt den 7. august 2011 i Gudumholm kirke. Søn af Ina og Henning Sølling

Sofie Schødt Christensen, døbt den 28. august 2011 i Gudum kirke, datter af Birgitte Schødt og Tomas Christensen Emil Schødt Christensen, døbt den 28. august 2011 i Gudum kirke, søn af Birgitte Schødt og Tomas Christensen

Lukas Enevold Gerhardt, døbt den 21. august i Gudumholm kirke. Søn af Ann-Kathrine Enevold Nielsen og Rasmus Hasselgren Gerhardt.

10


Kirkelig vejledning Sognepræst Jan Brogaard:

Graver i Gudum og Lillevorde: Erik Bloch, Gudum Bygade 15, 9280 Storvorde. Tlf. 98 33 36 18. Mandag er fridag.

Gudum Bygade 6, Gudum, 9280 Storvorde. Tlf. 98 33 31 57. Træffes bedst på kontoret mandag til torsdag kl. 11-12. Lørdag efter aftale. Fredag er fridag. E-mail: jabr@km.dk

Graver i Gudumholm:

Kjeld Nielsen, Romdrupvej 101, 9270 Klarup, tlf. 41 41 65 69 / 20 70 31 57. Mandag er fridag.

Dåb:

Sognepræsten kontaktes for at aftale dåbsdato og kirke og tid for en samtale ude hos jer. Ud over barnets navn skal præsten have navn og 2-6 faddere.

Organist:

Lorenz Marinescu, 26 91 47 23. Mandag er fridag.

Navngivning/dåb

kal ske inden 6 måneder efter fødslen. Se om den nye navnelov på www.personregistrering. Her kan hentes alt om de nye regler samt blanketter til brug ved navngivelse eller navneændring.

Kirkesanger: Marlene Kramer Tlf. 51 60 01 41

Gudum kirke:

Vielse:

Aftal en dato med præsten. Inden vielsen skal der udstedes en prøvelsesattest på borgmesterkontoret. Denne attest kan tidligst udstedes 4 måneder før vielsen. Man medbringer fødselsog dåbsattest m.m.

Begravelse/bisættelse:

Fra 12. årh. 110 siddepladser. Kirkeværge Svend Bendsen Gudumholmvej 14 Tlf. 98 31 68 18

Lillevorde kirke:

Fra 12. årh. 80 siddepladser. Formand Rasmus Thomsen, Lillevorde Kær 11, 9280 Storvorde. Tlf. 98 31 65 32. Kirkeværge Jannie Jønsson Køltoften 6 Tlf. 98 31 64 15

Dag og klokkeslet aftales først med den præst, der skal foretage handlingen.

Kirkebil:

Ring til sognepræsten, som vil være Dem behjælpelig.

Gudumholm kirke:

Ferie og fridage:

Oplyses på telefonsvarer, hvor der henvises til Sognepræst Niels Chr. Scheel Lassen, Storvorde, tlf. 98 31 84 70 Ansvarshavende redaktør: Sognepræsten.

Fra 1909. 200 siddepladser. Formand Anne Steenberg, Aagade 6, 9280 Storvorde. Tlf. 98 31 60 20. Kirkeværge Birgit Bendsen Gudumholmvej 14 Tlf. 98 31 68 18

Kirkebil:

Kasserer for

tlf.

Berit Pedersen, Gadekærsvej 11, Sejlflod, 9280 Storvorde. Tlf. 98 31 66 51

Gudum-Lillevorde-Gudumholm:

98 10 10 10

KIRKENS HJEMMESIDE: www.gglsogn.dk 11


Gudstjenesteliste for Gudum - Gudumholm - Lillevorde 10.30 10.30 14.00 15.00 16.00 10.30 10.30 15.00 10.30 10.30 10.30 9.00 10.30 10.30 10.30 9.00 10.30 9.00 10.30 10.30 10.30 19.00 9.00 10.30 10.30 10.30 10.30

Lillevorde Gudumholm Lillevorde Gudumholm Gudum Gudum Lillevorde Gudumholm Gudum Lillevorde Gudumholm Gudum* Lillevorde Gudum Gudumholm** Lillevorde* Gudum Gudumholm* Lillevorde Gudum Gudumholm Lillevorde Gudum* Gudumholm Lillevorde Gudum Gudumholm Østhimmerlands Folkeblad • 98 33 10 24

Søndag den 11. december, 3 s. i advent Søndag den 18. december, 4. s. i advent Lørdag den 24. december, juleaften Lørdag den 24. december, juleaften Lørdag den 24. december, juleaften Søndag den 25. december, juledag Mandag den 26. december, 2. juledag Søndag den 1. januar, nytårsdag Søndag den 8. januar, 1. s. e. HTK Søndag den 15. januar, 2. s. e. HTK Søndag den 22. januar, 3. s. e. HTK Søndag den 29. januar, 4. s. e. HTK Søndag den 5. februar, septuagesima Søndag den 12. februar, seksagesima Søndag den 19. februar, fastelavn Søndag den 26. februar, 1. s. i fasten Søndag den 4. marts, 2. s. i fasten Søndag den 11. marts, 3. s. i fasten Søndag den 18. marts, midfaste Søndag den 25. marts, Mariæ bebudelses dag Søndag den 1. april, Palmesøndag Søndag den 5. april, Skærtorsdag Søndag den 6. april, Langfredag Søndag den 8. april, Påskedag Mandag den 9. april, 2. påskedag Søndag den 15. april, 1. s. e. påske Søndag den 22. april, 2. s. e. påske

* Niels Chr. Scheel Lassen, Gunnar Andersen. ** Fastelavnsfest i kirken og på skolen.

12

Sognebladet 1/2012  

Kirkeblad for Gudum-Gudumholm-Lillevorde Pastorat.

Sognebladet 1/2012  

Kirkeblad for Gudum-Gudumholm-Lillevorde Pastorat.

Advertisement