Page 1

Gudum

Gudumholm

Lillevorde

Sognebladet december 2013 - april 2014 Det gamle alterbillede af William Steglich fra Gudumholm kirkes kapel


Året går – med tiden Tid er et underligt begreb

Nogle gange er tiden lang. Nogle gange er tiden alt for kort. Nogle gange står tiden stille. Føler vi. Det er det, der er underligt. Klokken bliver 15 hver eneste dag. Nogle dage venter jeg på klokkeslaget. Nogle dage kommer klokkeslaget alt for tidligt, synes jeg. Nogle dage opdager jeg det slet ikke. Forventning. Glæde. Stilstand. Egentlig er det meget lidt interessant og slet ikke vigtigt, hvordan tiden går, for den gør det uanset, om jeg opdager det eller ej. I krisetider opleves tiden nærmest uendelig.

I glade overskudssituationer flyver tiden af sted.

I fortvivlelse, sorg eller frustration kan tiden stå stille.

Tror vi.

Det gør den bare aldrig, - den er ikke uendelig, den flyver ikke, og den står aldrig stille. Det viser naturen os. Hver dag. Året rundt. Hele tiden! Mange har skrevet, digtet, tegnet, malet og komponeret om begrebet TID. Ofte er denne mere eller mindre heldige kunst udsprunget af krisetider. Nok fordi det er der, hvor vi får mest brug for at udtrykke tanker og følelser. Interessant er det, at når vi mennesker skal udtrykke os, så bruger vi ofte naturen, som ”billede” på vore egne oplevelser, tanker, følelser eller sindsstemninger. Naturen dør hvert år. Naturen genopstår hvert år. Det kan alle se, nyde og forholde sig til. Vi mennesker opfører os ofte som om, det er os, der er ”herre” over naturen. Hvad med os selv? Mennesket. Vi dør også, - men genopstår vi? Det tror vi, som er kristne, på.

2


Det er bare knap så håndgribeligt, som naturen, der går i vinterhi og spirer frem igen om få måneder. Det er heller ikke naturvidenskabeligt beviseligt……. Når jeg læser Ole Sarvigs digt (salme) ”Som året går” (Nr. 720 i Den Nye Salmebog), så oplever jeg ikke kun naturens forventning, glæde og stilstand. Jeg oplever også menneskelivets. Det er jeg sikker på, at Ole Sarvig også mente, da han skrev:

”Og ingen sjæl skal se det ske, der ikke våger under sne på denne kolde vinterdag i livets skjulte spirelag.”

Som jeg læser det, så genfortæller Ole Sarvig ordene fra Johannes Evangeliet kap. 3, v.3: ”Sandelig, sandelig siger jeg dig: ingen kan se Guds rige, hvis han ikke bliver født på ny.” Vi mennesker tror, at vi er Herre over naturen. Det er vi ikke! Til gengæld er vi ikke hverken forladt eller efterladt. I Ole Sarvigs digt er der meget kærlighed. Kærlighed til naturen, mennesket og til Gud. Ole Sarvig stræbte i sit forfatterskab efter helhed og værdi. Han kredsede meget om værdier, der udspringer af den kristne forståelse og medmenneskelighed. Når man læser Sarvig er det bestemt ikke latteren, men alvoren, man møder. Det er også troen. Det religiøse har en vedholdende undertone og er hele tiden medspiller i hans digtning om mennesket i en isoleret verden. Ole Sarvig døde i 1981. Han døde selvvalgt eller for egen hånd. Med den oplysning kunne man godt fristes til at tænke, at mandens beskrivelser af menneskets eksistens på jorden er den rene isvinter, og at vi bare skal være her for at vente på at dø. Sådan tolker jeg ham ikke. Jeg læser en

dyb kærlighed til og respekt for mennesket som en del af naturen. Naturens gang accepterer og respekterer vi. Måske fordi vi ikke har andre valg? Måske skulle vi blive lidt dygtigere til også at respektere og acceptere vores egen tid? Det vi kan give er ikke uendeligt. Det er vigtigt, meget endda, men ikke uendeligt. Det vi får er uendeligt. Klokken bliver også 15 i morgen – uanset.....  Anne-Marie Kristiansen

3


Det sker... - se også www.gglsogn.dk foredrag

Sogneaften i Storvorde Sognegård onsdag 15. januar kl. 19.00

i Storvorde Sognegård torsdag 6. februar kl. 19.00

med Christian Eugen-Olsen: Hvorledes virker hoffet?

Marius Bank Andreasen fortæller om Skipper Clement og andre begivenheder fra det gamle Storvorde.

Konfirmandklubaften

Salmemaraton

i Storvorde Sognegård tirsdag 14. januar kl. 19.00

i Gudumholm kirke onsdag den 12. marts kl. 19.00

med skuespiller Jens Jødal

DDS 455-477 – nadversalmer.

Koncert

Sogneaften

i Gudumholm kirke den 22. januar kl. 19.30

i Storvorde Sognegård onsdag den 26. marts kl. 19.00 med Rasmus Thomsen, Lillevorde Kær: En rejseorlov med hele familien ned gennem Europa.

”Cash i kirken”

Konfirmandklubaften

– om legenden Johnny Cash

i Storvorde Sognegård torsdag 4. marts kl. 17.00 - 20.00

I 2009 lavede vi ”Elvis i kirken” med guitaristen og sangeren Karsten Holm. Det var en succes og konceptet lever i bedste velgående stadigvæk. Nu er efterfølgeren eller sideløberen kommet, og den hedder ”Cash i kirken” – om den legendariske Johnny Cash. Denne koncert vil, ligesom ”Elvis i kirken” blive bygget op med 10-15 min. foredrag/fortælling og 45-50 min. musik. Jeg vil fortælle om Cash´s tro, om hans dæmoner, såsom piller og stoffer, hans kamp for at holde dem nede, en evig kamp mellem det gode og det onde. Om hvordan Gud redder ham, da han beslutter at begå selvmord i en grotte, hvor Cash ser lyset (Guds lys) da hans egen lommelygte dør ud. Om hans forhold til kærligheden, konen og familien. Og mange andre ting. Foruden Karsten Holm medvirker Martin Blom, diverse guitarer og kor, Bjørn Bønne Petersen, kontrabas og kor og Knud Erik Fuddi Steensgaard på violin.

med Sultkaravanen fra Folkekirkens Nødhjælp.

Sogneaften i Storvorde Sognegård onsdag den 23. april kl. 19.00 Foredrag af Heinz Svoldgaard Hvid: Fra blå blink til rollator - politimanden der endte som førtidspensionist. Biljagt, slagsmål, røveri, vold, drab, narko og rockermiljø var en stor del af min hverdag i 14 år. Som politimand, urobetjent og hundefører skal man være forberedt på det hele, også at det kan gå galt og koste førligheden. Et alvorligt færdselsuheld under biljagt og flere voldelige overfald i tjenesten har i dag gjort mig stærkt invalideret og afhængig af hjælpemidler og stærk medicin. (Fortsættes næste side) 4


Foredraget gennemgår det arbejdspres politimanden skal være forberedt på hver eneste dag: fangst af røvere, drabsmænd, tyveknægte, voldsbøller, men også noget om narkomiljøet, brug af stav og pistol m.m. Men foredraget gennemgår også tiden herefter. Kampen imod systemets svigt og kampen for retfærdighed hos diverse myndigheder. Kollegaerne der blev væk, fagforbundet som svigtede, den ny livskvalitet, håb og drømme for fremtiden.

Viede og kirkeligt velsignede i kirkerne Aldona Jørgensen og Henrik Jørgensen, kirkeligt velsignet i Gudumholm kirke 31-8-13. Charlotte Klit Engemand og Birk Denslow Mogensen, viet i Gudumholm kirke 7-9-13.

Døde, bisatte og begravede i kirkerne

Kristina Fischer Rasmussen og Bent Rosenkilde, viet i Gudum kirke 14-9-13.

Jonna Bragenholt Jeppesen, begravet i Gudumholm den 2. oktober 2013. Rita Møller Kjærsgaard, bisat fra Gudumholm kirke den 21. November 2013 Æret være deres minde!

Gudstjenester på Storvorde Plejecenter kl. 14.00 – med kaffebord og samvær 8. januar: Niels Lassen 22. januar: Jan Brogaard 5. februar: Anette Melbye Madsen 26. februar: Jan Brogaard

12. marts: Niels Lassen 26. marts: Jan Brogaard 9. april: Anette Melbye Madsen 23. april: Jan Brogaard

5


Døbte Isabella Tue Udklit Sørensen, datter af Stephanie Tue Christensen og Nicko Udklit Sørensen, døbt den 29. september 2013

Naja Bisgaard Nielsen, datter af Joanna Iwona Jaktorska og Rune Bisgaard Nielsen, døbt i Gudum kirke 7. september 2013

Alma Kjærgaard Madsen, datter af Heidi Madsen og Thomas Kjærgaard, døbt i Gudumholm kirke den 8. september 2013.

Mads Lund Winther, søn af Charlotte Lund Winther og Ricky Sam Winther, døbt 3. November 2013 i Gudumholm.

Caroline Hanne Volfgang Lohmann, datter af Maria Lohmann og Jess Pedersen, døbt 20. oktober 2013. 6


Kirkelig vejledning Sognepræst Jan Brogaard:

Graver i Gudum og Lillevorde:

Dåb:

Graver i Gudumholm:

Navngivning/dåb

Organist:

Erik Bloch, Gudum Bygade 15, 9280 Storvorde. Tlf. 98 33 36 18. Tlf. 61 36 36 18 Mandag er fridag.

Fælledparken 21, Gudumholm. Træffes på tlf. 98 33 31 57 og 20 33 41 57. Fredag er fridag. E-mail: jabr@km.dk

Kjeld Nielsen, Romdrupvej 101, 9270 Klarup. Tlf. 61 36 36 18 Mandag er fridag.

Sognepræsten kontaktes for at aftale dåbsdato og kirke og tid for en samtale ude hos jer. Ud over barnets navn skal præsten have navn på 2-5 faddere.

Lorenz Marinescu, 92 25 53 00. Mandag er fridag.

kal ske inden 6 måneder efter fødslen. Se om den nye navnelov på www.personregistrering. Her kan hentes alt om de nye regler samt blanketter til brug ved navngivelse eller navneændring.

Kirkesanger: Marlene Kramer Tlf. 51 60 01 41

Vielse:

Gudum kirke:

Aftal en dato med præsten. Inden vielsen skal der udstedes en prøvelsesattest på borgmesterkontoret. Denne attest kan tidligst udstedes 4 måneder før vielsen. Man medbringer fødsels- og dåbsattest m.m.

Louisendalvej 14, 9280 Storvorde Fra 12. årh. 110 siddepladser.

Lillevorde kirke:

Gl. Skolevej 3, 9280 Storvorde Fra 12. årh. 80 siddepladser. Formand Rasmus Thomsen, Lillevorde Kær 11, 9280 Storvorde. Tlf. 98 31 65 32. Kirkeværge Jannie Jønsson Køltoften 6, Tlf. 98 31 64 15

Begravelse/bisættelse:

Dag og klokkeslet aftales først med den præst, der skal foretage handlingen.

Kirkebil:

Ring til sognepræsten, som vil være Dem behjælpelig.

Gudumholm kirke:

Aagade 112A, 9280 Storvorde Fra 1909. 200 siddepladser. Formand Anne Steenberg, Aagade 6, 9280 Storvorde. Tlf. 98 31 60 20. Kirkeværge Birgit Bendsen Gudumholmvej 14, Tlf. 98 31 68 18

Ferie og fridage:

Oplyses på telefonsvarer, hvor der henvises til Sognepræst Niels Chr. Scheel Lassen, Storvorde, tlf. 98 31 84 70 Ansvarshavende redaktør: Sognepræsten.

Kasserer for

Gudum-Lillevorde-Gudumholm:

Ekstern kasserer Mogens Kaiser, Bouet Møllevej 16, 9400 Nørresundby. Tlf. 99 30 16 16.

Kirkebil: tlf.

98 10 10 10

PASTORATETS HJEMMESIDE: www.gglsogn.dk 7


Gudstjenesteliste for Gudum - Gudumholm - Lillevorde

* Niels Chr. Scheel Lassen ** Børnegudstjeneste *** ”Giv salmesangen vinger!”Læs mere mere på www.salmemaraton.dk og www.facebook.com/salmemaraton **** Aftensgudstjeneste med spisning ved langbord. 28

10.30 10.30 14.00 15.00 16.00 10.30 10.30 9.00 16.00 9.00 10.30 10.30 10.30 10.30 10.30 10.30 9.00

Gudumholm** Gudum

19.00 10.30 9.00 19.00 10.30 10.30 10.30

Gug Gudumholm** Gudum* Gudumholm*** Lillevorde Gudumholm Gudum

10.30 9.00 19.00 10.30 10.30 9.00 10.30

Lillevorde Gudumholm* Gudum**** Lillevorde Gudumholm Gudum* Lillevorde

Gudum Gudumholm Lillevorde* Gudum Gudumholm* Lillevorde Gudum Lillevorde Gudumholm Lillevorde Gudum Lillevorde*

Østhimmerlands Folkeblad • 98 33 10 24

Søndag den 15. december, 3. s. i advent Søndag den 22. december, 4. s. i advent Tirsdag den 24. december, juleaften: Lillevorde Gudumholm Gudum Onsdag den 25. december, juledag Torsdag den 26. december, 2. juledag Julesøndag den 29. december Onsdag den 1. januar, Nytårsdag Søndag den 5. januar, Hellig 3 konger Søndag den 12. januar, 1. s. e. HTK Søndag den 19. januar, 2. s. e. HTK Søndag den 26. januar, 3. s. e. HTK Søndag den 2. februar, 4. s. e. HTK Søndag den 9. februar, Sidste s. e. HTK Søndag den 16. februar, Septuagesima Søndag den 23. februar, Seksagesima Torsdag den 27. februar: Rockgudstjeneste for Aalborg Østre provstis konfirmander Kl. 17.00 og Søndag den 2. marts, FASTELAVN Søndag den 9. marts, 1. s. i fasten Onsdag den 12. marts – SALMEMARATON Søndag den 16. marts, 2. s. i fasten Søndag den 23. marts, 3. s. i fasten Søndag den 30. marts, Midfaste Og kl. 14.00 i Gudumholm kirke: Musikgudstjeneste for børn. Søndag den 6. april, Mariæ Bebudelse Søndag den 13. april, Palmesøndag Skærtorsdag den 17. april Langfredag den 18. april Påskedag, den 20. april Mandag den 21. april, 2. påskedag Søndag den 27. april, 1. s. e. påske

Sognebladet 1/2014  

Kirkeblad for Gudum-Gudumholm-Lillevorde Pastorat

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you