Yellow submarine2

Page 1

Yellow ΤΕΥΧΟΣ 2 • ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2017

ΑΕΚ σημαινει...

Νεα ομαδα, γερες βασεις FREE PRESS ΕΚΔΟΣΗ


Yποστηρίζονται εκδόσεις για Αndroid από 4.4 μέχρι 7.1 και για iOS από 7 μέχρι 10.3.3


AEK F.C. Mastercard

Η πιστωτική κάρτα ΑΕΚ F.C. Mastercard έχει σχεδιαστεί ειδικά για σένα. Χρησιµοποίησέ τη σε κάθε σου αγορά, συγκέντρωσε πόντους και εξαργύρωσέ τους µε πλούσια δώρα και µοναδικές εµπειρίες µε την αγαπηµένη σου οµάδα, όπως: • Συµµετοχή στο AEK Day (ξενάγηση στο προπονητικό κέντρο, φωτογραφίες µε ποδοσφαιριστές, αυτόγραφα) • Συνοδεία ποδοσφαιριστών στο γήπεδο (Lineup kids) • Εισιτήριο διαρκείας • Επίσηµη φανέλα της οµάδας • Μπάλα µε υπογραφές των παικτών

Το προϊόν παρέχεται υπό τις ισχύουσες περιοριστικές διατάξεις στην κίνηση κεφαλαίων. Τ. 18 2 18, www.piraeusbank.gr

Η πρώτη τράπεζα στην Ελλάδα


του Άκη Γεωργίου

Η ΑΕΚ κινείται σε μια περίοδο πλήρους σταθερότητας σε εντυπωσιακό βαθμό για το πρόσφατο παρελθόν και τα δεδομένα της, γεγονός που καθιστά την καθημερινότητά της υγιή. Μία ήττα πάνω, μια νίκη κάτω δεν αλλάζουν τη σοβαρή βάση στην οποία βαδίζει το κλαμπ σε κάθε επίπεδο. Από τις υποδομές του, την ευρωπαϊκή συμμετοχή, τον τρόπο που χειρίζεται την καθημερινότητά του. Πλέον μιλάμε για έναν σοβαρό ποδοσφαιρικό σύλλογο που ζύγισε τις αιτίες απουσίας του από τον χάρτη, τις μελέτησε και έφτασε στο σημείο να επανορθώσει, να ρεφάρει και να επιστρέψει εμφατικά. Αυτό που χρειάζεται αυτή τη στιγμή η ομάδα από τον περίγυρό της είναι ψυχραιμία, αγάπη και… προδέρμ ειδικά τη στιγμή που τα πράγματα θα στραβώσουν. Σε αγωνιστικό επίπεδο, γιατί για μπάλα μιλάμε και διότι σε γενικότερο πλαίσιο η ταμπέλα με το βελάκι εξακολουθεί να κοιτάει προς τα πάνω. Υπάρχει δρόμος μέχρι το επιθυμητό επίπεδο, όμως αν σκεφτεί κανείς τον δρόμο που διανύθηκε από εκείνο το απόγευμα στη Φυλή με τον Μανδραϊκό μέχρι σήμερα, τότε το μόνο σίγουρο είναι ότι (αρχικά) θα χαμογελάσει και (στη συνέχεια) θα κουνήσει το κεφάλι.

4

edi torial Σε ότι αφορά τη δικιά μας προσπάθεια με το περιοδικάκι που κρατάτε στα χέρια σας, βρίσκεται ακόμα στο ξεκίνημα. Οφείλουμε ένα τεράστιο ευχαριστώ για τη μεγάλη αγκαλιά στο πρώτο τεύχος από τους απλούς ΑΕΚτζήδες και ομολογούμε πως ούτε εμείς δεν περιμέναμε να ζήσουμε κάτι τόσο έντονο. Θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να αυξήσουμε-εντατικοποιήσουμε-ζωντανέψουμε ακόμα περισσότερο τη συγκεκριμένη προσπάθεια με στόχο να συνεχίσει να φτάνει εντελώς δωρεάν στα χέρια τουλάχιστον 15.000 φίλων της ΑΕΚ, ενώ από αυτό το τεύχος θα γίνουν αποστολές και στην επαρχία, σε σημεία που θα ανακοινωθούν. Kατά τη διάρκεια του μήνα θα γίνουν 1-2 πραγματάκια (όμορφα θέλουμε να πιστεύουμε) που θα εντάσσονται στο πλαίσιο της υποστήριξης του περιοδικού μας, τα οποία θα βελτιώνουν παράλληλα την επικοινωνία μας με τον κόσμο και θα την κάνουν πολύπλευρη. Το τι και το πώς προσεχώς!


10

Περιεχόμενα 06

Παρασκήνια

08 10 14

Ευρωπαϊκη ιστορία!

11

Number 11

16

ΑΕΚ ολέ και welcome back Κονέ...

20

Έ λα ακόμη πιο κοντά στην ΑΕΚ με την ΑΕΚ F.C. Mastercard!

28

Χ ρυσόστομος Μιχαηλίδης. Δικό της παιδί. Καλός επαγγελματίας

30

Νίκος Λυμπερόπουλος. Εποχή… δεύτερη!!

31

Με κόλπα κάποιου μάγου…

32

ΦΑΚΕΛΟΣ Γήπεδο Μπάσκετ

36

Ά λλη ΑΕΚ

22

39

24

40

Επιστροφή στον χάρτη!

ML#10

26

O «Άτμα» θυμάται…

36

Χ ρήστος Καρβουνίδης η επιστροφή AEK BOXING CLUB Όλοι μια γροθιά!

44

40

YELLOW

SUBMARINE Διμηνιαίο Free Press Περιοδικό Aρχιεπισκόπου Αθηνών Χρυσοστόμου 11, Ν. Φιλαδέλφεια Επικοινωνία est1924@gmail.com Εκδότης Γιώργος Βεργής Υπεύθυνος Περιεχομένου Άκης Γεωργίου Σχεδιασμός Σελιδοποίηση Γιώργος Γκαρέτσος Σκιτσογράφος Illustrator Ντοκ Φωτογραφίες INTIMESPORTS Εκτύπωση ELIKON

AEK STORIES

5


ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ Στη... Θάλασσα της Φιλαδέλφειας! Κάπου στη Λεωφόρο Δεκελείας στην πιο αμιγώς ΑΕΚτζήδικη περιοχή της Αθήνας, τη Νέα Φιλαδέλφεια ένα νέο «κιτρινόμαυρο» στέκι έχει δημιουργηθεί και λειτουργεί υπό τη διεύθυνση του παλαίμαχου ποδοσφαιριστή της «Ένωσης», Χρήστου Βασιλόπουλου. Η «Θάλασσα» της Νέας Φιλαδέλφειας λειτουργεί από νωρίς το πρωί (08:00) μέχρι αργά το απόγευμα (18:00), συνδυάζει τα φρέσκα ψάρια με ένα ευχάριστο μέρος για κουβέντα και ένα σημείο συνάντησης αρκετών μορφών της κοινωνίας της ΑΕΚ. Λεωφόρος Δεκελείας 71 Νέα Φιλαδέλφεια, Τηλ: 210 252 5555

Σπάτα reloaded

Στην εταιρεία το βρήκε, στην ομάδα το ψάχνει

Τα Σπάτα έχουν αλλάξει μορφή το τελευταίο διάστημα, ενώ όσο περνάει ο καιρός θα επεκτείνονται ακόμα περισσότερο. Το αθλητικό κέντρο της ΑΕΚ είναι ένας τομέας στον οποίο το κλαμπ έχει ρίξει το βάρος από το ξεκίνημα της τρέχουσας προσπάθειας το 2013, με στόχο να γίνει μια αθλητική φωλιά στα διεθνή πρότυπα υψηλού επιπέδου. Δεν είναι μόνο η αίθουσα αποθεραπείας που έλειπε από την καθημερινότητα της «Ένωσης». Είναι η δημιουργία των δύο νέων γηπέδων, οι υπόλοιπες εγκαταστάσεις των ακαδημιών, τα γραφεία των προπονητών, οι βλέψεις για δημιουργία ξενώνα και φυσικά η προοπτική να φιλοξενείται όλη η ΑΕΚ εκεί από του χρόνου.

To θέμα των στελεχών είναι ένα από αυτά που ταλαιπωρεί την ΑΕΚ από άποψη σταθερότητας τα τελευταία χρόνια. Σε εταιρικό επίπεδο ο «Μελισσάν» το βρήκε κάνοντας κίνηση ματ και αφήνοντας το εταιρικό κομμάτι στον Μηνά Λυσάνδρου, επενδύοντας στο σίγουρο συστατικό του νέου, ικανού, φιλόδοξου τεχνοκράτη με καταρτισμένες νομικές γνώσεις και με σοβαρή μυρωδιά από ποδόσφαιρο καθότι όχι μόνο υπήρξε ποδοσφαιριστής αλλά… απέκλεισε και την ΑΕΚ ως παίκτης του Χαϊδαρίου το 2006! Στο αθλητικό κομμάτι, από την άλλη, η σταθερότητα αναζητείται και ο χρόνος θα είναι ο μόνος που θα δείξει αν η ΑΕΚ θα το βρει μέσω της επιλογής «Λύμπε», όπως συνέβη στην εταιρεία.

6


Ζητείται… σοβαρότις! Επειδή καλό είναι να γίνεται μια αναδρομή στο παρελθόν για καλύτερη κρίση κάποιων ζητημάτων που ενδεχομένως ορισμένοι να έκριναν εν θερμώ την περίοδο που συνέβαιναν: Πέρσι τέτοια εποχή η ρητορική της ισοπέδωσης παρουσίαζε ως πιθανά μερικά σενάρια επιστημονικής φαντασίας που σήμερα, ένα χρόνο μετά, έχουν διαψευστεί στο σύνολό τους πανηγυρικά… Η κρίση γύρω από ένα σοβαρό ζήτημα όπως η ΑΕΚ θέλει την ανάλογη προσέγγιση. Η κατάσταση στον σύλλογο δεν είναι τέλεια, είναι όμως ανοδική με συνεπή βήματα προς τα μπροστά. Οι απλοί αριθμοί το ομολογούν, όχι εμείς. Υπάρχει αρκετός δρόμος μέχρι το επιθυμητό επίπεδο, όμως η ισοπέδωση και η υπερβολή (από την άλλη μεριά) είναι κακοί σύμβουλοι.

Ο Κόφι, το… παρκάκι και η ΑΕΚ

Συλλογή… μπόμπας!

Όσο περνάει ο καιρός ο Βράνιες γίνεται όλο και πιο… «αρρωστάκι». Ο Βόσνιος έχει δεθεί με την ΑΕΚ, γεγονός που ενδεχομένως να πηγάζει από τη συγκυρία της παρουσίας του για πρώτη φορά σε ομάδα που βρίσκεται σε σταθερή τροχιά χωρίς οικονομικά και άλλα προβλήματα καθημερινότητας. Πάντως ο Όγκνιεν έχει εμφανώς δεθεί και με τον κόσμο ως προς το πιο δυναμικό κομμάτι του, με αποτέλεσμα να κάνει την τρέλα του… συλλογή από μπλουζάκια διαφόρων club της Original. Eδώ και μήνες, ο Βράνιες έχει βάλει τους ανθρώπους της ομάδας να του βρίσκουν μπλουζάκια με τη μπόμπα για την ανανέωση της «κιτρινόμαυρης» συλλογής του.

Κάπου στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας στο παρκάκι της Αργεντινής Δημοκρατίας στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας μπροστά από το δωματιάκι της Original υπήρχε ένας μαυρούλης πιτσιρικάς που έπαιζε κάθε απόγευμα μπάλα με τα υπόλοιπα παιδάκια. Το γεγονός ότι έπαιζε με τη φανέλα της ΑΕΚ αλλά και η συμπαθητικότατη φιγούρα του, έκαναν τον πιτσιρικά αγαπητό στους θαμώνες της περιοχής που ήταν στη συντριπτική πλειοψηφία τους οργανωμένοι οπαδοί της «Ένωσης». Του κόλλησαν το παρατσούκλι «Μπάμπης», τον αγάπησαν, έπαιζαν μαζί του μέχρι που ένας εξ αυτών τον πήγε στις ακαδημίες της ΑΕΚ. Το παιδάκι μεγάλωσε, ανέβηκε όλα τα ηλικιακά τμήματα μέχρι την Κ20 όπου και βρίσκεται μέχρι σήμερα. Ο λόγος για τον Κόφι που κουβαλάει μαζί του μια ωραία ΑΕΚτζήδικη ιστορία!

7


ΚΕΙΜΗΛΙΑ

Η Ίντερ του Φακέτι και το… πρώτο καπνογόνο! Η ΑΕΚ τη σεζόν 1971-72 έπαιξε -ως πρωταθλήτρια- στο Κύπελλο Πρωταθλητριών. Η… γκίνια στις κληρώσεις ήταν ανέκαθεν σήμα κατατεθέν της «Ένωσης», η οποία βρέθηκε αντιμέτωπη με τη μεγάλη Ίντερ των Φακέτι, Ματσόλα και Μπούρνιτς. Στο πρώτο ματς στο Μιλάνο η ΑΕΚ του Στάνκοβιτς έχασε με 4-1 όμως στη ρεβάνς της Νέας Φιλαδέλφειας (στο ματς που άναψε το πρώτο καπνογόνο σε ελληνικό γήπεδο στη θύρα 18!) έκανε μια νίκη γοήτρου με 3-2. Το συγκεκριμένο λάβαρο είναι σουβενίρ από εκείνη τη σεζόν και αποτελούσε το παραδοσιακό αναμνηστικό που έδιναν οι παίκτες της «Ένωσης» στους αντιπάλους.

Ευρωπαϊκη ιστορία! Η ΑΕΚ επέστρεψε και ως Ευρωπαία, με αποτέλεσμα να αλλάζουν πολλά πράγματα τόσο στην καθημερινότητά της, όσο και στην αύρα της η οποία είναι πλέον πέρα για πέρα θετική. Το γεγονός ότι η ευρωπαϊκή της θέση στην κατάταξη μηδενίστηκε μετά τα όσα πέρασε στον πρότερο βίο της δε σημαίνει πως η φετινή πορεία δεν είναι συνέχεια της παλιάς. Για αυτό, αφού ευχαριστήσουμε τον φίλο της ΑΕΚ και του περιοδικού μας Αλέξανδρο Μαργαρίτη για την τιμή να μας παραχωρήσει κάποια αντικείμενα της τεράστιας «κιτρινόμαυρης» συλλογής του, καταπιανόμαστε με… ευρωπαϊκά κειμήλια που αποτελούν προίκα για το κλαμπ και την ιστορία του.!

8

Ιστορική πρόκριση μετά… φασαρίας «Τελείωσε το ματς, θέλαμε να πανηγυρίσουμε και δεν μπορούσαμε να βγάλουμε φωνή από την ένταση. Δεν το θυμάμαι ποτέ ξανά αυτό το πράγμα. Θυμάμαι τον συγχωρεμένο παππού (σ.σ. τον τεράστιο Φάντροκ) και χτύπαγε στους τοίχους για να καταφέρει να βγάλει φωνή» είπε η άλλοτε δόξα της ΑΕΚ, Τάσος Κωνσταντίνου στο όμορφο αφιέρωμα της ΠΑΕ για το ματς με τον Ερυθρό Αστέρα στο Μαρακανά στις 8 Δεκεμβρίου του 1976. Το απόκομμα είναι από εκείνη τη μέρα και ανήκει -και αυτό- στον Αλέξανδρο Μαργαρίτη ο οποίος μετρούσε από την εξέδρα αντίστροφα για τη λήξη και την ιστορική πρόκριση, που ήρθε χάρη στο «χρυσό» εκτός έδρας γκολ του Βάγκνερ.


«Με την ΑΕΚ στην Ευρώπη»!! ΗEκτός από τα εντός αγωνιστικού χώρου επιτεύγματα, στις ευρωπαϊκές βραδιές της ΑΕΚ μία έξτρα χάρη δίνει και η παρουσία του κόσμου. Των απλών οπαδών που ανεξαρτήτως δεκαετίας ακολουθούν την ομάδα στις εκτός συνόρων εξορμήσεις της. Πιο παλιά περισσότερο μέσω των ταξιδιωτικών γραφείων, μεμονωμένα ή -στη συνέχεια- πιο οργανωμένα μετά την εξάπλωση του συνδεσμιακού κινήματος και ειδικότερα της Original. Το συγκεκριμένο απόκομμα από τη διοργάνωση εκδρομής από το γραφείο Manos στο Σύνταγμα, μας ταξιδεύει σε άλλη εποχή και ανήκει στην τεράστια «κιτρινόμαυρη» γκάμα του Αλέξανδρου Μαργαρίτη. Επικό tip, το ΑΕΚτζήδικο δώρο σε κάθε ταξιδιώτη!.

Ένα λεύκωμα, μια πορεία Στην εποχή του Internet και της πληροφορίας τα πάντα ταξιδεύουν με ταχύτητα που -κακά τα ψέματα- το χαρτί δεν μπορεί να ακολουθήσει ούτε με… κιάλια. Όμως λευκώματα όπως αυτό της φωτογραφίας που καταπιάνεται με την αξεπέραστη -μέχρι σήμερα- πορεία της ΑΕΚ στο Κύπελλο UEFA της σεζόν 1976-77 μένουν, θυμίζουν στους παλαιότερους και διδάσκουν τους νέους. Εντυπωσιακός ο Δικέφαλος που κρατάει την υδρόγειο, σε μια χρονιά που η «Ένωση» του Λουκά Μπάρλου κατέκτησε με το σπαθί της τον σεβασμό ολόκληρης της ποδοσφαιρικής Ευρώπης.

Το πρώτο δείπνο στα αστέρια! Η ΑΕΚ φέτος συμμετέχει στο Europa League αφού αποκλείστηκε στην προκριματική φάση της κορυφαίας ευρωπαϊκής διοργάνωσης, για την οποία η αλήθεια είναι πως δεν είναι ακόμα έτοιμη και ενδεχομένως να είναι και καλύτερα να το πάει βήμα-βήμα, όπως και συμβαίνει. Βέβαια η ιστορία γράφει, δεν ξεγράφει. Και σε επίπεδο Champions League αυτό που έγραψε είναι ότι η πρώτη ελληνική ομάδα που συμμετείχε στον όμιλο φορούσε κιτρινόμαυρα και είχε έναν Δικέφαλο στο στήθος, τη σεζόν 1994-95. Ένα εκ των αναμνηστικών από εκείνη την παρουσία είναι το… μενού στο δείπνο που παρέθεσε η διοίκηση της Σάλτσμπουργκ σε εκείνη της ΑΕΚ στην ελληνική πρεμιέρα της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.

9


1 1 # ΘΕΜΑ

10

Tων Κώστα Κετσετζόγλου, Κώστα Τσίλη και Άκη Γεωργίου


«Eσύ είσαι ο παικταράς μας, τι θα κάνεις στη Λας Πάλμας, εδώ σε ’φέραν οι πέντε ανέμοι το έντεκα του Μαύρου και του Ντέμη» λέει το συμπαθητικό… σουρεάλ χιπ χοπ τραγουδάκι του urban soldier που κυκλοφόρησε από πέρσι στο Youtube και αναπαράχθηκε αρκετές φορές στα ΑΕΚτζήδικα social media. Μόνο και μόνο το γεγονός ότι ο Chino έγινε τραγούδι μαρτυρά του λόγου το αληθές ως προς την τρέλα των ΑΕΚτζήδων και την κάψα τους προκειμένου να συνεχιστεί το «κιτρινόμαυρο» παραμύθι που θέλει τη φανέλα με το 11 να γίνεται αδιαπραγμάτευτο επιχείρημα, κυρίως όταν τα πράγματα δυσκολεύουν και πρέπει από κάπου να πιαστείς. Η… κέντα έγινε, οι συνθήκες ευνόησαν και η επιστροφή του Αραούχο εξελίχθηκε σε πραγματικότητα θερινής νυκτός με τον απαραίτητο κρότο και ενθουσιασμό. Η σχέση του Αραούχο με την ΑΕΚ τα έχει όλα. Συναισθηματικό ξεχείλισμα, παραγκωνισμό της λογικής, έμπνευση, καλή αύρα και μερικά ακόμα που παραπέμπουν στα ένδοξα παλιά, ανοίγουν την όρεξη και δημιουργούν ελπίδα κυρίως για το σήμερα χωρίς να μπορεί να αποκλειστεί το αύριο από το κάδρο, δεδομένης και της τρέλας που υπάρχει εκατέρωθεν.

Θωμάς: Θρησκεία με έμβλημα το «11» Ο Θωμάς Μαύρος την δεκαετία του 80 δεν ήταν μόνο ποδοσφαιριστής. Δεν ήταν απλά γκολτζής. Δεν ήταν παικταράς. Ηταν θρησκεία. Με έμβλημα το “11” που κράτησε όρθια μια ολόκληρη γενιά που έγινε ΑΕΚ στα… εύκολα και δέθηκε μαζί της στα δύσκολα χάρη στον Μαύρο. Τον Μαύρο τον Θεό… Αν η ΑΕΚ οφείλει, όπως ξέρουν οι παλιοί, τους μισούς σχεδόν οπαδούς της στον Κώστα Νεστορίδη τις δεκαετίες 50 και 60 όταν άνθρωποι πήγαιναν στην Φιλαδέλφεια να τον δουν όντας Παναθηναϊκοί ή Ολυμπιακοί και μετά από 90 λεπτά είχαν γίνει ΑΕΚτζήδες (true story) στον Θωμά οφείλει την περηφάνια που κράτησε όρθια τη νεολαία της την δεκαετία του 80 όταν, πραγματικά, δεν υπήρχε τίποτα άλλο να πεις σε αυτούς που έπαιρναν τα πρωταθλήματα. Ο Θωμάς είχε

11


μείνει στην ΑΕΚ σαν το ακριβό χρυσαφικό που έφερε η γιαγιά από την πατρίδα στην παράγκα που της έφτιαξε η Ελλάδα. Κι όπως το χρυσαφικό πάντα εξέφραζε την ελπίδα για την επιστροφή στην πατρίδα, έτσι κι ο Θωμάς ήταν η ελπίδα για την επιστροφή στην κορυφή. Δεν μπόρεσε να μας οδηγήσει μόνος του. Μας κράτησε όμως ζωντανούς. Και μπορεί ο Ολυμπιακός να σήκωνε τα πρωταθλήματα όμως όταν έβρισκε απέναντι τον Θεό μας γινόταν… ανέκδοτο. Γιατί ότι κι αν γινόταν, όποια κι αν ήταν η μορφή του παιχνιδιού έβρισκε τον τρόπο να τους καραφώνει… Εκατοντάδες είναι τα γκολ του Θεού που έχω δει ζωντανά αλλά στο μυαλό μου έχει μείνει αξέχαστη μια… ντρίμπλα. Ναι. Ο Θωμάς δεν ήταν μόνο ότι ήξερε να βάζει την μπάλα στα δίχτυα. Ηξερε και πολύ μπάλα. Πάρα πολύ. Σε ένα από τα σπάνια παιχνίδια με τον Ολυμπιακό που δεν είχε βάλει γκολ, τον Μάιο του 1985 στη Φιλαδέλφεια, σε μια μαγική εικόνα που αντί για 6-1 έληξε 1-1… Ο Θωμάς πήρε μια μακρινή μπαλιά, σαν κι αυτές που έλεγε ο Νικολάου στην παρουσίαση του βιβλίου που πέταγαν την μπάλα όπου να ναι και ήξεραν ότι ο Θωμάς κάτι θα κάνει, και έκανε κάτι που δεν είχαμε ξαναδεί. Μπροστά του ήταν ο Αλμπερτσεν. Ο Θωμάς αντί για κοντρόλ χτύπησε την μπάλα με το αριστερό, την έστειλε να περάσει δεξιά από το Νορβηγό χαφ του Ολυμπιακού, κι αυτός απλά έτρεξε προς μια κατεύθυνση που έμοιαζε άσχετη με την πορεία της μπάλας. Κι όμως η μπάλα λες και χτυπησε σε ένα αόρατο πόδι άλλαξε πορεία στον αέρα και… συναντήθηκε με τον Θωμά κάποια μέτρα πιο κάτω από εκεί που ξεκίνησε αυτή η ποδοσφαιρική οπτασία. Δεν θα ξεχάσω ποτέ το ωωωωω από την εξέδρα. Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τον Θωμά. Τον άνθρωπο μας μέσα στο γήπεδο. Τον άνθρωπο που έβαζε γκολ για εμάς. Τον άνθρωπο που έκανε το 11 θρησκεία για να ακολουθήσουν οι Απόστολοι. Λίγοι. Αλλα καλοί… ΚΕΤΣΕ.

12

El… Pistolero Για κάποιους ποδοσφαιριστές, ήταν το γραφτό της (ποδοσφαιρικής τους) μοίρας, να βρεθούν στην ΑΕΚ. Κάποιοι άλλοι φόρεσαν την κιτρινόμαυρη φανέλα, διότι έτσι τα έφερε η τύχη. Υπήρξαν και εκείνοι που ήρθαν στην ΑΕΚ, επειδή τους ήθελε πολύ και τους έκανε την πιο ελκυστική πρόταση. Όμως η περίπτωση του Ντέμη Νικολαϊδη, δεν υπάγεται σε καμία απ’ αυτές τις κατηγορίες. Ο κύκλος άνοιξε, με την φράση «ή στην ΑΕΚ ή πουθενά». Θα μπορούσε ακόμα και να είχε προκύψει το «πουθενά». Και τότε η ιστορία να είχε γραφτεί πολύ διαφορετικά. Ήταν βλέπετε, εντελώς αντισυμβατικός με τα δεδομένα του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, ο τρόπος που ο Νικολαϊδης επεδίωξε να φορέσει την κιτρινόμαυρη φανέλα. Αλλά του βγήκε. Και για αυτό συνέχισε να λειτουργεί εντελώς αντισυμβατικά και με το ρεύμα της εποχής και με τα ειωθότα του επαγγελματικού ποδοσφαίρου και μ’ όλα. Πόσο συμβατό είναι άλλωστε με την ποδοσφαιρική κοινή λογική, να λέει ένας προπονητής σε έναν επιθετικό του, «θα σε κρατήσω στον πάγκο, θα σε βάλω στο 60’, θα σκοράρεις και θα κερδίσουμε το ντέρμπι»; Πόσο συμβατό είναι να το είχε δει το… έργο ο ίδιος ο ποδοσφαιριστής σε σημείο να το συζητάει τις προηγούμενες μέρες με τους φίλους του; Κι όμως με τον Ντέμη έγινε. Ακριβώς έτσι. Πόσο συμβατό είναι, επίσης με την κοινή ποδοσφαιρική λογική, το να μπαίνει ένας παίκτης σε ένα ντέρμπι, με κομμένη μέση, μετά δυσκολίας να περπατά και να κρατά γύρω του ολόκληρη την αντίπαλη άμυνα. Κι όμως και αυτό το έκανε ο Νικολαϊδης. Δεν είναι καθόλου συμβατό με τους «νόμους» του επαγγελματικού ποδοσφαίρου και τις λογικές τύπου «ο θάνατος σου, το κέρδος μου», να σηκώνει ποδοσφαιριστής το χέρι του σε τελικό Κυπέλλου και να ζητά να ακυρωθεί γκολ, που ο διαιτητής έχει μετρήσει κανονικά. Να το επιδιώκει και να το πετύχει. Ούτε φυσικά είναι συμβατό με τους κανόνες και τα δεδομένα του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, να αποφασίζει ποδοσφαιριστής να πετάξει στα σκουπίδια μια εξαιρετική πρόταση για ευρωπαϊκό άλμα, συζητώντας ένα βράδυ σε μια πιτσαρία με απλούς


την ανάποδη, αλλά εδώ μιλάμε για κάτι που έχει συμβεί πολύ γρήγορα με βάση έναν 6μηνο δανεισμό ξένου ποδοσφαιριστή. Η απάντηση του ίδιου του Chino στην κάμερα της NOVA μετά από ερώτηση του πολύ καλού φίλου Μανώλη Βογιατζάκη για το αν η πρόκριση της «Ένωσης» στους ομίλους του Europa League λειτούργησε σαν κίνητρο για την απόφασή του, είναι ενδεικτική της ιστορίας: «Όχι, δεν έπαιξε κάποιο ρόλο για μένα η παρουσία της ομάδας στους ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Κίνητρο ήταν η αγάπη του κόσμου, αφού ακόμα και σε ένα κεκλεισμένων των θυρών ματς (σ.σ. με τη Λάρισα) ένιωσα την αγάπη μέσα από το χειροκρότημα των λίγων οπαδών μας». Οι λίγοι που ζουν τον Αραούχο σε καθημερινή βάση στα Σπάτα, αλλά και όσοι έχουν έστω και μια μικρή εικόνα για τον χαρακτήρα του, είναι σε θέση να αντιληφθούν πως ο Αργεντίνος δεν το «πουλάει», δεν το «πλασάρει» για να γίνει αγαπητός. Έτσι νιώθει. οπαδούς και λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τη… συμβουλή-επιθυμία τους. Εντελώς αντισυμβατικό ήταν και να σκοράρει και να κερδίζει σταθερά ο Νικολαϊδης τον Ολυμπιακό, από τον οποίο η ΑΕΚ έχανε, όπως τα έχανε, τα πρωταθλήματα. Εξίσου αντισυμβατικό ήταν και να μπαίνει ο Ντέμης ανοικτά και δημόσια ως ασπίδα στον προπονητή, για να προλάβει σκέψεις φαγώματος από την διοίκηση. Αντισυμβατικός ήταν ακόμα και τρόπος που ορισμένες φορές νικούσε τους νόμους της φύσης και της φυσικής, προκειμένου να στείλει την μπάλα στα δίχτυα. Όμως αυτός ήταν ο Νικολαϊδης. Αντισυμβατικός με οτιδήποτε δεν ήταν συμβατό, μ’ όσα έπρεπε να κάνει και να πετύχει το νούμερο «11» της ΑΕΚ. ΤΣΙΛ.

El Chino Το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτό που συμβαίνει στην περίπτωση του Σέρχιο Αραούχο, μόνο μια συνηθισμένη κατάσταση δεν αποτελεί. Η ΑΕΚ είναι από τα κλαμπ που έχουν έντονο συναισθηματικό υπόβαθρο τόσο από την καλή όσο κι από

Άνθρωπος της «Ένωσης» με καθημερινή παρουσία στα Σπάτα λέει για αυτόν: «Είναι λες και ανέβηκε πριν από μερικούς μήνες στην πρώτη ομάδα από την Κ20 της ΑΕΚ. Τέτοια συμπεριφορά έχει. Του μιλάς και κοκκινίζει, δεν έχει ίχνος βεντετισμού παρά την τεράστια απήχηση που έχει στον κόσμο». Το καλύτερο δυνατό πακέτο, δηλαδή, που θα μπορούσε να κάτσει… κουτί σε μια ομάδα που ήθελε ένα σημείο αναφοράς χωρίς να διαταραχθούν οι ισορροπίες στα αποδυτήριά της. Σε ψυχολογικό επίπεδο, αυτό που κρατάει η ΑΕΚ είναι ότι η φανέλα με το 11 έχει ξανά περιεχόμενο βαρέων βαρών, αφού πέφτει στους ώμους ενός επιθετικού που μπορεί να κάνει τη διαφορά και να πάρει την ομάδα πάνω του. Σε πιο ουσιαστικό επίπεδο, αυτό που μετράει στο τέλος της μέρας είναι ότι η «Ένωση» διατήρησε στο δυναμικό της έναν επιθετικό που ο κλασσικός φορ με τη στενή έννοια του όρου μπορεί να μην είναι, είναι όμως ένας παίκτης που μπορεί να δημιουργήσει για τον εαυτό του και για την υπόλοιπη ομάδα ενώ έχει μεγάλες ικανότητες και στην εκτέλεση. AK.Γ.

13


ΣΥΛΛΟΓΕΣ

Number 11 1. Ο Sergio Araujo ήρθε στην ΑΕΚ τον Ιανουάριο του 2017 και έγινε ο παίκτης που της ανέβασε επίπεδο και αγαπήθηκε από τον κόσμο της. Ο Τσίνο με τη φανέλα της ‘Ενωσης πραγματοποίησε εντυπωσιακές εμφανίσεις και σημείωσε αρκετά σημαντικά γκολ, όπως αυτό με τον Πανιώνιο στη Νέα Σμύρνη (στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος), που σκόραρε φορώντας αυτή τη φανέλα.

2. Ο ΖόρανΣλίσκοβιτς ήρθε στην ΑΕΚ το καλοκαίρι του 1992, με την οποία είχε δύο πολύ «γεμάτες» χρονιές με 75 συμμετοχές και 40 γκολ και αναδείχθηκε πρωταθλητής δύο φορές με τη φανέλα της. Στις 16 Μαρτίου του 1994 η Ένωση υποδέχθηκε τον Άρη στη Νέα Φιλαδέλφεια στον

14

2ο ημιτελικό του κυπέλλου, τον οποίο νίκησε με 2-1 και προκρίθηκε στον τελικό. Η φανέλα του Κροάτη επιθετικού είναι φορεμένη στο δεύτερο ημίχρονο του συγκεκριμένου αγώνα (στο πρώτο η φανέλα της ΑΕΚ είχε διαφορετικό γιακά) με την οποία σκόραρε το πρώτο γκολ.

3. Στις 26 Φεβρουαρίου του 1997, η ΑΕΚ αγωνίσθηκε στο στάδιο (τότε) Καραϊσκάκη, στον δεύτερο ημιτελικό του κυπέλλου Ελλάδας. Με σκοπό να διαφυλάξει την νίκη με 2-1 του επεισοδιακού πρώτου αγώνα, η οποία κατακτήθηκε με εννέα παίκτες και τον Ολυμπαικό να μειώνει στις καθυστερήσεις. Τα τζάμια του πούλμαν της αποστολής (που δέχθηκε επίθεση) έγιναν θρύψαλα, στα δίχτυα υπήρχαν κρεμασμένες αφίσες με τη γνωστή φωτογραφία των Μανωλά και Νινιάδη, οι παίκτες κατά την είσοδό τους στον αγωνιστικό χώρο αλλά και κατά τη διάρκεια του αγώνα δέχθηκαν πλήθος φωτοβολίδων και αντικειμένων με αποτέλεσμα οι φανέλες των Μανωλά και Μπορμπόκη να γεμίσουν αίματα από τα ανοιγμένα κεφάλια. Η ατσαλωμένη, εκείνο το βράδυ όμως, ομάδα της ΑΕΚ σημείωσε έναν από τους μεγαλύτερους σύγχρονους θριάμβους της, κατακτώντας τη νίκη (0-1) με το Ντέμη Νικολαΐδη να σημειώνει το ιστορικό γκολ στο 2ο ημίχρονο φορώντας αυτή τη φανέλα...


με δύο κεφαλιές έφυγαν από την Αθήνα με την ισοπαλία (2-2). Στον αγώνα αυτό, για μία και μοναδική φορά (oneoff), η ΑΕΚ φόρεσε μια σπάνια φανέλα με μαύρο γιακά και ψιλές μαύρες ρίγες. Η συγκεκριμένη είναι η matchworn του Κύπριου μέσου Γιώργου Σαββίδη από εκείνο το βράδυ.

4. Στις 7 Απριλίου του 1999, η ΑΕΚ ταξίδεψε στο βομβαρδιζόμενο (από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ) Βελιγράδι για να αγωνισθεί εναντίον της FK Partizan, σε έναν φιλικό αγώνα συμπαράστασης στους γείτονες Σέρβους. Πέρα από το σαφές αντιπολεμικό μήνυμα που έκανε το γύρο του κόσμου, η ομάδα της ΑΕΚ με την ενέργειά της αυτή έκανε υπερήφανους όλους τους Έλληνες και έγραψε μια από όμορφες ποδοσφαιρικές ιστορίες όλων των εποχών. Η σημερινή φανέλα είναι από το συγκεκριμένο αγώνα, φορεμένη από το Ντέμη Νικολαΐδη και εκτός του χαρακτηριστικού στόχου στο στήθος, έχει αρκετές ιδιαιτερότητες. Για τον αγώνα αυτόν, ετοιμάσθηκαν 2 σετ (ένα για κάθε ημίχρονο - η δική μου φορέθηκε στο πρώτο) και ήταν όλες μακρυμάνικες, όλες μέγεθος XL, με ραμμένη (για πρώτη φορά) την ελληνική σημαία στο δεξί μανίκι και με γραμματοσειρά της προηγούμενης σεζόν γραμμένη στα αγγλικά. Τη φανέλα μου την έδωσε ο ίδιος ο Ντέμης στο αεροδρόμιο της Βουδαπέστης κατά την επιστροφή μας από το ιστορικό αυτό παιχνίδι.

5. Στις 27 Νοεμβρίου του 1991, η ΑΕΚ υποδέχθηκε στη Νέα Φιλαδέλφεια την Torino για τον 3ο γύρο του Uefa Cup. Η απουσία του Στέλιου Μανωλά από το παιχνίδι αποδείχθηκε καταλυτική καθώς οι Ιταλοί (με σπουδαίους ποδοσφαιριστές στις τάξεις τους όπως οι Σίφο, Καζαγκράντε, Μαρκετζιάνι, Μπρεσιάνι, Μάρτιν Βάσκεζ κλπ. με τους οποίους έφτασαν ως τον τελικό της διοργάνωσης)

6. Στις 14 Νοεμβρίου 1993, ήταν μια μεγάλη βραδιά για την ΑΕΚ και το ελληνικό ποδόσφαιρο, η βραδιά που ο τεράστιος Θωμάς Μαύρος είπε το μεγάλο αντίο. Στον αγώνα που διοργανώθηκε προς τιμην του, η αγαπημένη του ΑΕΚ αντιμετώπισε στη Ν.Φ. την Εθνική Ελλάδος (4-2) και ο Θωμάς αγωνίσθηκε για ένα ημίχρονο με την κάθε ομάδα, σκοράροντας και με τις δύο. Μετά το παιχνίδι χάρισε συγκινημένος τα παπούτσια του σε έναν καλό φίλο, ο οποίος μου έδωσε το ένα, δυστυχώς όχι το μαγικό του αριστερό, αλλά δεν πειράζει γιατί εκείνο το βράδυ είχε σκοράρει και με το δεξί, με υπέροχο πλασέ πάνω στην κίνηση...

7. Ο Μιχάλης Παυλής, ένα καταπληκτικό παιδί, ένας μαχητής της ζωής και τεράστιος Ενωσίτης που έβαλε την υγεία του σε δεύτερη μοίρα αγωνιζόμενος στις δύσκολες στιγμές που περνούσε η μεγάλη του αγάπη. Η φανέλα αυτή είναι από την καταραμένη σεζόν 2012-2013 και συγκεκριμένα από τον αγώνα με την Κέρκυρα που ο Μιχάλης είχε σκοράρει δίνοντας ακόμη ένα φιλί ζωής σε μια ομάδα που ήδη βρισκόταν στην εντατική και τελικά δεν τα κατάφερε.

15


ΘΕΜΑ

ΑΕΚ ολέ και e m o c l e w back Κονέ... του Γιώργου Τσακίρη

16


17


Η επιστροφή ενός παιδιού που έγινε άνδρας. Ενός ταλέντου απόλυτα γνήσιου το οποίο στην τριετία (2005 - 2008) που βρέθηκε στην ΑΕΚ όντας ακόμη αγόρι (και όχι άνδρας) δεν τα κατάφερε κι όμως δεν... μάσησε! Άνοιξε τα φτερά του και «απογειώθηκε» στην Ιταλία. Τώρα επέστρεψε, πιο ώριμος και έτοιμος από ποτέ, με ένα όνειρο να μπει με τα κιτρινόμαυρα και πρωταθλητής στην «Αγιά Σοφιά», στο νέο σπίτι της Ένωσης, της αγαπημένης του και της οικογένειάς του ομάδας (χωρίς ποτέ να πουλήσει οπαδιλίκι). Είναι πασιφανές ότι ο πρόλογος αφορά τον Παναγιώτη Κονέ και την επιστροφή του στην ΑΕΚ. Την ομάδα την οποία, όσοι γνώριζαν πρόσωπα και καταστάσεις από την Καλλιθέα, γούσταρε από πιτσιρικάς με το απίθανο ταλέντο και τη μοναδική καψούρα για να παίξει ποδόσφαιρο. Ήταν της μοίρα του γραφτό να φτάσει στο top level, να αγωνιστεί σε Μουντιάλ, να απογειώσει την καριέρα του στην Ιταλία και να κάνει όλους τους ποδοσφαιρόφιλους της γειτονικής χώρας να μάθουν το όνομά του. Με τα εκπληκτικά του γκολ στο Καμπιονάτο έβαλε τη σφραγίδα του για πάντα στην ιταλική λίγκα και τα βίντεο σε κάθε αφιέρωμα της ιταλικής λίγκας θα περιλαμβάνουν και τον Κονέ! Να γυρίσουμε όμως λίγο το χρόνο πίσω; Να δούμε πότε και πώς ξεκίνησε; Να θυμηθούμε τη... μάχη και την επικράτηση σε αυτήν της ΑΕΚ για να τον πάρει από τον Ολυμπιακό που δεν ήθελε με τίποτα να επιστρέψει από την Λανς; Να μάθουμε τις άγνωστες ιστορίες; Τα παρασκήνια και εκείνο το σούπερ deal της ΄Ενωσης (χάρη στον Φερέρ) την εποχή που ο Ντέμης Νικολαΐδης συμφωνούσε να πάει στον Ηρακλή αφού

18

στην ΑΕΚ του Ριβάλντο και του Δώνη (πριν φύγει ο πρώτος λίγο πριν την έναρξη των αγωνιστικών υποχρεώσεων της ομάδας) δεν χωρούσε... Ο 30χρονος μέσος έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα στον Ολυμπιακό, όμως οι «ερυθρόλευκοι» δεν πείστηκαν για τις ικανότητές του, με αποτέλεσμα το 2004 να τον παραχωρήσουν στην Λανς. Όχι τσάμπα φυσικά. Κέρδισαν ένα ποσό κοντά στις 400.000 ευρώ. Το επόμενο καλοκαίρι, κάτω από άκρα μυστικότητα όπως συνήθιζε τότε η διοίκηση, η ΑΕΚ κινήθηκε για την απόκτησή του. To deal θα μπορούσε να γίνει ΜΟΝΟ ανήμερα των γενεθλίων, στην ενηλικίωσή του. Τότε έγινε γνωστό και ότι έχει ξεκινήσει προπονήσεις στους Θρακομακεδόνες με τα «κιτρινόμαυρα». Γεγονός που προκάλεσε σοκ στην ομάδα του Φαλήρου. Η αντίδραση από τον Ολυμπιακό άμεση αφού όπως πάντα κινήθηκε νομικά. Προσφυγή στη δικαιοσύνη χωρίς αποτέλεσμα. Η απόφαση της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής της ΕΠΟ, στις 21 Δεκεμβρίου, κατοχυρώνει τον παίκτη στην ΑΕΚ. «Ο εργαζόμενος είναι ενήλικος και έχει τη δυνατότητα να επιλέξει τον εργοδότη του. Είχε επαγγελματικό συμβόλαιο με τη Λανς, κάτι που παραδέχεται και ο Ολυμπιακός. Επιπλέον δεν μπορείς να πάρεις έναν επαγγελματία και να τον κάνεις ερασιτέχνη. Όταν γίνεται από ερασιτέχνης επαγγελματίας, ο ποδοσφαιριστής αλλάζει ιδιότητα. Εμείς θεωρήσαμε από την αρχή πως διαπραγματευόμαστε με έναν ενήλικο και ελεύθερο ποδοσφαιριστή. Δεν είχαμε τίποτα με τον Ολυμπιακό, δεν μας χωρίζει κάτι. Στο μέλλον θα κυριαρχήσει


η λογική ότι η ελεύθερη κυκλοφορία και βούληση του εργαζομένου να επιλέγει τον εργοδότη του είναι κυριαρχική», είχε δηλώσει ο νομικός εκπρόσωπος της ΠΑΕ, Χάρης Γρηγορίου μετά την αναμενόμενα επιτυχή κατάληξη... Στην ΑΕΚ όμως, παρά την τρελή αγάπη του κόσμου δεν καταφέρνει να ξεδιπλώσει το πλούσιο ταλέντο του κυρίως διότι δεν χωράει. Ο Φερνάντο Σάντος δεν τον εκμεταλλεύεται και δεν του δίνει χρόνο συμμετοχής, στο δεύτερο μισό της σεζόν 2005, ενώ με τους Λορένσο Σέρα Φερέρ και τον Νίκο Κωστένογλου που τον διαδέχθηκε, στα επόμενα δύο χρόνια, μετράει 33 συμμετοχές και 3 γκολ πριν το 2008 παραχωρηθεί στον Ηρακλή όπως προαναφέραμε, όπου έμεινε 2 χρόνια πριν τον αποκτήσει η Μπρέσια (32 συμμετοχές, 1 γκολ, 2 ασίστ) και ξεκινήσει το... ταξίδι του στην Serie A με την Μπολόνια (94 συμμετοχές, 13 γκολ, 3 ασίστ), την Ουντινέζε (38 συμμετοχές, 3 γκολ, 4 ασίστ) και την Φιορεντίνα (1 συμμετοχή)... Για να μεταγραφεί στον «γηραιό» ο Κονέ ζητάει την άδεια από τον Νικολαΐδη που του είχε μεγάλη αδυναμία και ήθελε να προοδεύσει και να μη του στερήσει τη δυνατότητα να απογειώσει την καριέρα του. Τότε ελέω Ριβάλντο ο χρόνος δεν μπορεί να είναι πολύς (έστω αρκετός) για τον Παναγιώτη που θέλει να... πετάξει μα μένει πάντα πίσω λόγω επιλογών. Ποιος να ήξερε τότε ότι ο Ρίμπο λίγους μήνες μετά θα την έκανε για τα λεφτά... Ο Νικολαΐδης θυμάται τότε τη συμβουλή του Δον Λορένσο: «Μην χάνεις παίκτες που πιστεύεις και εκτιμάς το ταλέντο τους επειδή μπορεί κάποιος προπονητής να μην τους πιστεύει. Μπορείς να

κάνεις deal που θα σου δίνουν τη δυνατότητα να τον έχεις πίσω με λίγα λεφτά περισσότερα από όσα τον έχασες». Τα λόγια του Ισπανού τεχνικού υπήρχαν πάντα στο μυαλό του Ντέμη που δεν το σκέφτηκε ιδιαίτερα, ήθελε να βοηθήσει την ποδοσφαιρική (και όχι μόνο) αδυναμία του, να μη του κλείσει το δρόμο και θυμήθηκε τα λόγια του Φερέρ. Η συζήτηση έκλεισε γρήγορα με τον Ηρακλή με ένα μικρό ποσό κοντά στις 50.000 ευρώ με ρήτρα και δυνατότητα της ΑΕΚ (και μόνο για την Ένωση) αν ήθελε σε διάστημα δυο χρόνων να πάρει πίσω τον Κονέ, να χρειαστεί να δαπανήσει μόλις 100.000 ευρώ για να τον ντύσει ξανά στα «κιτρινόμαυρα». Κάτι τέτοιο φυσικά δεν έγινε ποτέ αφού η αποχώρηση της τότε διοίκησης (παραίτηση Νικολαΐδη) και οι αλλαγές στην ΑΕΚ έφερε ντόμινο καταστροφικών κινήσεων και αποδεσμεύσεων ικανών και πολλά υποσχόμενων (οικονομικά και αγωνιστικά) ποδοσφαιριστών... Ο Παναγιώτης Κονέ γύρισε στην αγαπημένη του ΑΕΚ χωρίς να το διαφημίζει ξανά. Ταπεινά και ήσυχα. Με μεγάλη λύσσα για να πετύχει τούτη τη φορά. Με μεγάλο στόχο να πανηγυρίσει πρωτάθλημα με την Ένωση αλλά κυρίως με ένα και μοναδικό μεγάλο όνειρο... «Ναι γύρισα. Το ήθελα τόσο πολύ, το ήθελα εδώ, για την ΑΕΚ να επαναπατριστώ... Όμως το μεγάλο όνειρο είναι ένα: να μπω στο νέο γήπεδο με την φανέλα μας, να παίξω στην ‘’Αγιά Σοφιά’’, αυτό είναι όνειρο ζωής», εξηγεί ο 30χρονος Έλληνας μέσος. Κι εμείς εκτός από το welcome back, μπορούμε να του ευχηθούμε να κάνει το όνειρό του πράξη...

19


MASTERCARD

Έλα ακόμη πιο κοντά στην ΑΕΚ με την ΑΕΚ F.C. Mastercard! Μάιος 2015: Η ΠΑΕ ΑΕΚ και η Τράπεζα Πειραιώς παρουσιάζουν από κοινού την πιστωτική κάρτα ΑΕΚ F.C. Mastercard, η οποία δίνει τη δυνατότητα στους κατόχους της να βρεθούν ακόμη πιο κοντά στην αγαπημένη τους ομάδα, κερδίζοντας μοναδικά δώρα και αξέχαστες ποδοσφαιρικές εμπειρίες με την ΑΕΚ! Πώς; Πολύ απλά, χρησιμοποιώντας την πιστωτική κάρτα ΑΕΚ F.C. Mastercard σε όλες τις αγορές! Κάθε αγορά που πραγματοποιείται με την κάρτα μετατρέπεται σε πόντους, οι οποίοι εξαργυρώνονται με δώρα όπως: εισιτήρια διαρκείας, αθλητικά είδη με το σήμα της ομάδας, δωρεάν εισιτήρια για την οικογένεια κ.α.

20

Η ΑΕΚ F.C. Mastercard παρέχεται χωρίς συνδρομή τον πρώτο χρόνο και προσφέρει τη δυνατότητα άτοκων δόσεων και δωρεάν ασφαλιστικές καλύψεις. Επιπλέον, παρέχει μεγάλη ασφάλεια και ταχύτητα στις συναλλαγές, διαθέτοντας τις τεχνολογίες Chip & Pin και Contactless, με σκοπό την ποιοτικότερη εξυπηρέτηση των κατόχων.


Ωστόσο, τα προνόμια για τους κατόχους της κάρτας δεν σταματούν εδώ. Στόχος της Τράπεζας Πειραιώς και της ΠΑΕ ΑΕΚ είναι να προσφέρουν στους φιλάθλους της ΑΕΚ ακόμα περισσότερες μοναδικές εμπειρίες με την ομάδα τους, δημιουργώντας ισχυρούς δεσμούς μαζί τους. Στο πλαίσιο αυτό, οι κάτοχοι της ΑΕΚ F.C. Mastercard έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε προωθητικές ενέργειες, μέσω των οποίων κερδίζουν αξέχαστες εμπειρίες όπως: συνοδεία παικτών στο γήπεδο από τα παιδιά τους (line-up kids) και συμμετοχή στο ΑΕΚ Experience Day, ένα event αποκλειστικά για εκείνους, όπου γνωρίζουν από κοντά και φωτογραφίζονται με τους αγαπημένους τους ποδοσφαιριστές και τον προπονητή της ομάδας. Ένα τέτοιο event πραγματοποιήθηκε φέτος στις 3/3/2017, κατά το οποίο δεκαπέντε τυχεροί κάτοχοι της ΑΕΚ F.C. Mastercard μαζί με τους συνοδούς τους επισκέφθηκαν το προπονητικό κέντρο στα Σπάτα. Εκεί τους υποδέχθηκε ο εκτελεστικός διευθυντής της ομάδας , Ντούσαν Μπάγεβιτς και αφού φωτογραφήθηκαν μαζί του, παρακολούθησαν την πρωινή προπόνηση της ομάδας από ειδικά διαμορφωμένο χώρο. Με το πέρας της προπόνησης είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν, να φωτογραφηθούν και να πάρουν αυτόγραφα από τον προπονητή, Μανόλο Χιμένεθ, καθώς και από πολλούς αγαπημένους πο-

Η κάρτα της Τράπεζας Πειραιώς σε φέρνει πιο κοντά στην ομάδα και σου προσφέρει όμορφα “κιτρινόμαυρα” δώρα δοσφαιριστές της ΑΕΚ. Το ΑΕΚ Experience Day ολοκληρώθηκε με τους τυχερούς κατόχους της ΑΕΚ F.C. Mastercard να παίρνουν ως δώρα από την Τράπεζα Πειραιώς την επίσημη φανέλα της ομάδας και ένα fan pack, αποχωρώντας, έτσι, ενθουσιασμένοι από το προπονητικό κέντρο. Μη χάνεις χρόνο λοιπόν. Απόκτησε κι εσύ τώρα την ΑΕΚ F.C. Mastercard και έλα ακόμη πιο κοντά στην ΑΕΚ! Αναλυτικές πληροφορίες για τα χαρακτηριστικά και τα προνόμια της πιστωτικής κάρτας ΑΕΚ F.C. Mastercard καθώς και για την αίτηση απόκτησης της κάρτας μπορείς να βρεις στο site της Τράπεζας Πειραιώς www.piraeusbank.gr, και σε οποιοδήποτε κατάστημα του Δικτύου της Τράπεζας.

21


ΥΠΟΔΟΜΕΣ

! η τ ρ ά χ ν ο τ σ ή Επιστροφ

του Άκη Γεωργίου

Κάθε διοίκηση δίνει κάτι στην περίοδο της παρουσίας της. Τίτλους, αποτυχίες, χαρές, λύπες, συναισθήματα, καλούς-κακούς απολογισμούς και ένα σωρό άλλα πράγματα που πηγάζουν κυρίως από τα αποτελέσματα της ομάδας. Υπάρχει όμως και κάτι ανώτερο από όλα αυτά. Κάτι που δεν κρίνεται από το «δοκάρι και μέσα» ή το «δοκάρι και έξω»: Οι υποδομές. Οτιδήποτε, δηλαδή, μένει πίσω αύριο, μεθαύριο και παραμεθαύριο. Η «προίκα» του κλαμπ με λίγα λόγια.

Επί εποχής Μελισσανίδη, η ΑΕΚ ασχολείται ιδιαίτερα ενεργά με αυτό το κομμάτι (της), αφού έχει εντοπιστεί ως προαπαιτούμενο της εξέλιξης. Στο προηγούμενο διάστημα, υπήρχαν μια ομάδα και μια εταιρεία στοιβαγμένες η μία πάνω στην άλλη στα Σπάτα και… that’ s all! Αυτή ήταν όλη κι όλη η ΑΕΚ στα δύσκολα χρόνια της. Άντε και ένα πούλμαν, συν μερικές μπάλες. Πλέον τα πράγματα έχουν αλλάξει σε καθοριστικό βαθμό. Η ιστορία, όμως, έχει αλλάξει. Το κλαμπ επιστρέφει στον χάρτη σε όλα τα επίπεδα, κάτι που πέραν της λειτουργικότητας αφήνει ικανοποιημένους όλους τους ανθρώπους που συναναστρέφονται μαζί του σε καθημερινό επίπεδο, αλλά και εκείνους που ζουν για κάθε του Κυριακή: Τους προπονητές, τους ποδοσφαιριστές, τους υπαλλήλους, τους οπαδούς.

Προπονητήριο - αθλητικό κέντρο Σπάτων Πρώτη κίνηση της τρέχουσας προσπάθειας Μελισσανίδη για την ΑΕΚ που βρίσκεται σε εξέλιξη, ήταν η πλήρης απεμπλοκή της ομάδας

22

από το εταιρικό κομμάτι προκειμένου να έχει η κάθε πλευρά… αέρα για να δουλέψει. Τα Σπάτα έγιναν η αποκλειστικά ποδοσφαιρική βάση της ομάδας και όλοι οι χώροι του προπονητικού κέντρου διαμορφώθηκαν για τους ποδοσφαιριστές. Τελευταία προσθήκη για την πρώτη ομάδα είναι το υπερσύγχρονο κέντρο αποκατάστασης που θα κάνει την ΑΕΚ αυτοεξυπηρετούμενη στο θέμα της αποθεραπείας των ποδοσφαιριστών της, ενώ η ανάπλαση του αθλητικού κέντρου αγγίζει και τα τμήματα υποδομής με τα γήπεδα που δημιουργήθηκαν από τον Σαράντη. Η εξέλιξη των Σπάτων δεν σταματά, όμως, εδώ αφού υπάρχει πρόθεση για δημιουργία ξενώνα και δύο ακόμα γηπέδων με εξέδρα. Στόχος είναι από τη νέα σεζόν να προπονείται όλη η ΑΕΚ μαζί στον ίδιο χώρο. Από την Κ10 μέχρι την πρώτη ομάδα. Αν σκεφτεί κανείς ότι η «Ένωση» πριν από μερικά χρόνια προπονούνταν στους Θρακομακεδόνες, θα αντιληφθεί τη χαώδη διαφορά στην καθημερινότητα των ποδοσφαιριστών.


Γήπεδο

Νέα γραφεία Μπορεί στον απλό οπαδό που -δικαίως- αντιλαμβάνεται την ΑΕΚ ως μια καθαρά συναισθηματική υπόθεση να μην λέει απολύτως τίποτα η βελτίωση της εταιρικής της μορφής. Ενδεχομένως για αυτό το λόγο στις… στραβές να επιστρατεύονται τα νέα γραφεία ως μέτρο χλευασμού. Κι όμως, το 2017 είναι και αυτό κάτι σημαντικό. Από λειτουργικής άποψης αλλά και από πλευράς πρεστίζ. Όπως και να το κάνουμε, άλλη διάθεση δημιουργούσε σε έναν ποδοσφαιριστή το πέρασμα από την Γ’ Σεπτεμβρίου και εντελώς διαφορετική δημιουργεί το νέο κτίριο της οδού Ολύμπου στο Μαρούσι. Δεν λέει κάτι από μόνο του, ποτέ τα γραφεία δε λένε τίποτα από μόνα τους, είναι όμως μια παράμετρος σημαντική εταιρικά, αφού μέσω αυτής η ΑΕΚ ξεκίνησε να γίνεται ένας σύλλογος της… εποχής του.

Το θέμα του γηπέδου δε χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις αφού από τον Πρωθυπουργό της χώρας μέχρι την… κουτσή Μαρία, άπαντες μπορούν να αντιληφθούν πόσο κόστισε στην ΑΕΚ το διάστημα που μεσολάβησε από το 2003, στο οποίο η «Ένωση» από σικάτη οικοδέσποινα έγινε τσιγγάνα. Από την πρώτη μέρα που ξεκίνησαν τα νεύρα ολόκληρος ο οργανισμός ΑΕΚ μπήκε σε μια διαδικασία αντίστροφης μέτρησης για το τέλος του μαρτυρίου. Υπάρχει ακόμα πορεία όμως η προοπτική είναι τεράστια, αφού θεωρείται βέβαιο ότι με την επιστροφή στη Φιλαδέλφεια ο σύλλογος θα επανέλθει στα παλιά στάνταρ υψηλής συσπείρωσης. Η δυναμική εκτινάσσεται με ένα γήπεδο που για τουλάχιστον τρία χρόνια θα είναι γεμάτο ενώ τα κοινά με τα χρόνια του ΟΑΚΑ αναμένονται να είναι… μηδαμινά από κάθε άποψη. Για τα έσοδα ούτε λόγος -ειδικά τη στιγμή που στο ΟΑΚΑ υπάρχουν αρκετά ματς που η ΠΑΕ μπαίνει μέσαενώ υπάρχει και το ανεκτίμητης αξίας γεγονός της καλής διάθεσης στον κόσμο ο οποίος θα έχει μετά από χρόνια μια ολοκληρωμένη γηπεδική εμπειρία: Καφέ, φαγητό, βόλτα στο άλσος και στην μπουτίκ.


0 1 # L Μ 0 1 L# ΑΝΑΛΥΣΗ

Το γεγονός ότι πρόκειται για μια ιδιαίτερη περίπτωση ποδοσφαιριστή. Οι καμιά 10αριά ομάδες που άλλαξε στην καριέρα του σε ηλικία μόλις 24 ετών μαρτυρούν του λόγου το αληθές. Η ποιότητά του επίσης δεν… συζητιέται. Η απόκτησή του από την Ίντερ και μόνο αρκεί για να επιβεβαιώσει την ποδοσφαιρική του ποιότητα.

Εκρηκτικό προφίλ, κροάτικο αίμα που βράζει και αρκετά καντάρια μπάλα. Ερχόμενος στην ΑΕΚ κατέβηκε επίπεδο ως προς το πρωτάθλημα που αποφάσισε να συμμετέχει φέτος, όμως αρπάζει την ευκαιρία της παρουσίας του σε μια μεγάλη ομάδα που πρωταγωνιστεί στη χώρα της και συμμετέχει στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Η συγκυρία της απόκτησης του Αραούχο και της συνύπαρξής του με έναν επιθετικό των προδιαγραφών του Λιβάγια είναι… ταμάμ για τον Χιμένεθ, ο οποίος τρίβει τα χέρια του για τα όσα μπορεί να βγάλει η «κιτρινόμαυρη» γραμμή κρούσης εν καιρώ. Η ουσία, πάντως, είναι ότι από τη «δούναι και λαβείν» σχέση ΑΕΚ-Λιβάγια, ο Κροάτης μπορεί να κερδίσει σταθερότητα και το κλαμπ αλλαγή επιπέδου -σε συνδυασμό με κάποια άλλα πράγματα- στην επίθεση. Το εξαιρετικό κράτημα της μπάλας και τα καλά σπασίματα μπορούν να φέρουν γκολ. Αυξάνουν, τουλάχιστον, τις προσδοκίες και βλέπουμε. Γιατί ο καθρέφτης στο ποδόσφαιρο είναι πάντα πράσινος!

24

Ένστικτο σκόρερ: Δεν είναι ο επιθετικός που έχει την τρελή επαφή με τα δίχτυα, κάτι που επιβεβαιώνει το βιογραφικό του. Μπορεί όμως να κάνει πολλά πράγματα για την επιθετική λειτουργία της ομάδας που είναι υπερχρήσιμα και σε περίπτωση που ο Αραούχο επαναλάβει τα περσινά τότε μαζί…

Aριστερό πόδι: Η ποιότητά του, του κάνει απλό να χειριστεί τη μπάλα και με τα δύο πόδια, γεγονός χρήσιμο για οποιοδήποτε επιθετικό αφού μπορεί να τον κάνει απρόβλεπτο και να του δώσει… μπόνους, όπως συμβαίνει με τον Λιβάγια.


Kεφάλι: To μπόι του (1,82) είναι… επαρκές για να αντεπεξέλθει στο ψηλό παιχνίδι σε περίπτωση που οι συνθήκες το απαιτήσουν. Η τελευταία φορά που σκόραρε με κεφαλιά ήταν μέσα στο Μεστάγια κόντρα στη Βαλένθια ως παίκτης της Λας Πάλμας.

Δύναμη: Παρότι πρόκειται για… μπαλαδόφατσα που ξέρει καντάρια, δεν πρόκειται -σε καμία περίπτωση- για… δαντελένιο ποδοσφαιριστή. Ίσα-ίσα που η παρουσία του στο γήπεδο θυμίζει πιτ-μπουλ που καμιά φορά μπορεί και να ξεφύγει και να αντιδράσει μετά από τον… παραδοσιακό ελληνικό τρόπο άμυνας (που είναι όντως εκνευριστικός, βλέπε Χαντάκια Παναιτωλικού π.χ.).

Δεξί πόδι: Το δυνατό του σημείο όχι τόσο από εκτελεστικής άποψης όσο από δημιουργικής. Μπορεί να σπάσει τη μπάλα άριστα στα πλάγια και -λειτουργώντας ως επιθετικός που βγαίνει από την περιοχή- στον φορ. Σε καλό τάιμινγκ και εκεί που πρέπει.

25


GLORY DAYS

O «Άτμα» θυμάται…

του Άκη Γεωργίου

Ήρωας, Παπαφλέσσας και Κολοκοτρώνης μπορεί να μην είναι, όπως ο ίδιος είχε δηλώσει μετά από ένα… γλυκό βράδυ με τον Ολυμπιακό στην Καλογρέζα καμιά 20αριά χρόνια (Παναγία μου!) πριν αποκρούοντας τους τιμητικούς χαρακτηρισμούς μετά από ένα εντυπωσιακό ρεσιτάλ εντός τερέν. Αυτό βέβαια ισχύει για τον μέσο όρο. Γιατί στον μικρόκοσμο της ΑΕΚ που συχνά-πυκνά κολυμπάει στον κυκεώνα της υπερβολής -έχει κι αυτή τη χάρη της- ο «Άτμα» ήταν, είναι και θα είναι μια εμβληματική -στα όρια της ηρωικής- μορφή. Οι λόγοι; Όρεξη να έχεις να ψάξεις και να σκαλίσεις μια ζωή από στιγμές δόξας, δύσκολες νύχτες, εκρήξεις, εντάσεις και μουσική υπόκρουση ένα μακρόσυρτο «Ωωωωωω Ηλίας Ατματσίίίίδης» σε ρυθμούς Vamos a la playa. Μια ζωή ΑΕΚ, δηλαδή.

26


Σε αυτό το τεύχος το Yellow Submarine με τη βοήθεια του Ηλία, σκαλίζει ελαφρώς κάποιες στιγμές του «τανάλια» (όπως τον βάφτισαν τα πρωτοσέλιδα της εποχής) που εκτός από ΑΕΚτζήδικο τοτέμ από τα αψεγάδιαστα χρόνια, είναι πολύ καλός φίλος και ένας 121% αληθινός τύπος. «1992. Ο Στέλιος Σεραφείδης με είχε παρακολουθήσει σε μερικά ματς όταν έπαιζα στους Πόντιους Βέροιας. Το τελευταίο ήταν μέσα στη Νίκη Βόλου. Νικήσαμε με 1-2. Κάναμε τρομερό ματς. Συγχρόνως ερχόταν και με παρακολουθούσε ο Ολυμπιακός. Είχα κάνει την καλύτερή μου χρονιά στους Πόντιους τη σεζόν 1991-92. Πολύ καλή ομάδα είχαμε τότε. Είχαμε τον Νινιάδη και τον Νταμπίζα. Εκείνη τη χρονιά, όμως, μόνο εγώ είχα φύγει. Τα υπόλοιπα παιδιά φύγανε αργότερα». «Η ΑΕΚ εκείνης της εποχής ήταν πανίσχυρη. Επί Μπάγεβιτς-Μελισσανίδη. Ενώ είχα και άλλες προτάσεις επέλεξα αυτή. Το πρώτο μου επίσημο ματς ήταν το Σούπερ Καπ με τον Ολυμπιακό στην Καλογρέζα. Χάσαμε με 3-1. Είχα κάνει αρκετά καλά παιχνίδια στα καλοκαιρινά φιλικά εκείνης της περιόδου. Συγκεκριμένα μου έχει μείνει εκείνο με τη Σέφιλντ Γουένστεϊ, που είχε και έναν πολύ μεγάλο ποδοσφαιριστή τότε, τον Γουόντλ. Άγγλος. Τεράστια παικτάρα! Το θυμάμαι μέχρι και σήμερα. Είμαστε και δίπλα, εδώ στη Φιλαδέλφεια και τώρα που το συζητάμε το θυμάμαι πιο έντονα. Παρά το γεγονός ότι είχαμε κερδίσει με 4-0 ο κόσμος φώναζε το όνομα του τερματοφύλακα: Το δικό μου!» «Είχα 1,5 μήνα στην ΑΕΚ και ολόκληρο το γήπεδο με αποθέωνε. Μου φάνηκε απίστευτο. Δεν θα το ξεχάσω ποτέ. Βέβαια ήταν και άλλες στιγμές. Καλές και κακές. Άπειρες… Δεν είναι εύκολο να τις ξεχωρίσεις. Τόσα χρόνια, σχεδόν μια ζωή… Αν έπρεπε να το κάνω όμως ως καλύτερη θα έβαζα το Κύπελλο που πήραμε το ’97 με τον Παναθηναϊκό στο Καραϊσκάκη. Χτύπησα το τελευταίο πέναλτι και έφυγα κατευθείαν για τα κάγκελα! Ωραία μέρα, μεγάλη βραδιά σε μια έντονη από κάθε άποψη σεζόν». «Και κακές στιγμές υπήρχαν, δεν θα γινόταν

Ο… «τανάλιας» Ηλίας Ατματσίδης θυμάται και θυμίζει ρετρό ιστορίες. Κάποιες άσχημες, κάποιες όμορφες, όλες όμως ΑΕΚτζήδικες αλλιώς. Αυτή είναι η ζωή, αυτό είναι το ποδόσφαιρο. Οι πιο δύσκολες που μου έρχονται αυτή τη στιγμή στο μυαλό είναι δύο. Πρώτα το περίφημο «πέστε κάτω» στο ματς του Κυπέλλου με τον Ολυμπιακό το 2001, όταν οι συμπαίκτες μου έπεφταν κάτω σαν κοτόπουλα επειδή μια περαστική διοίκηση που δεν ήξερε καν σε ποια ομάδα βρισκόταν τους το ζήτησε! Μετά ο αποκλεισμός από τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ τον Αύγουστο του ’99 από την ΑΪΚ Στοκχόλμης με 0-0 στη Φιλαδέλφεια και ήττα 1-0 στη Σουηδία. Αποκλειστήκαμε αν και ήμασταν καλύτεροι. Έγιναν τα… πάντα εκείνη τη σεζόν, ευτυχώς όμως στο τέλος καταφέραμε και πήραμε τουλάχιστον τον Κύπελλο».

27


ΑΕΚteam

Χρυσόστομος Μιχαηλίδης Δικό της παιδί Καλός επαγγελματίας

του Άκη Γεωργίου

H προπόνηση των τερματοφυλάκων είναι ένας -ακόμα- τομέας στο ποδόσφαιρο, ο οποίος προϋποθέτει εξειδίκευση για να γίνει εφικτό κάποιος να σχολιάσει-κρίνει-τοποθετηθεί. Δεν είναι εύκολο εγχείρημα να ξεχωρίσει ένας τρίτος (δημοσιογράφος ή οπαδός) που παρακολουθεί από την εξέδρα πότε ένα λάθος οφείλεται στο ένστικτο του γκολκίπερ ή στη δουλειά του προπονητή του. Παρόλα αυτά, στη χώρα που όποιος πάει στα μπουζούκια θεωρεί ότι ξέρει από… μουσική, τα παραπάνω δεν ισχύουν σε καμία περίπτωση.

Οι ιδανικότεροι για να δώσουν την απάντηση για το αν είναι καλός ή όχι ένας προπονητής τερματοφυλάκων, είναι οι ίδιοι οι τερματοφύλακες. Η ΑΕΚ ζύγισε τη συγκεκριμένη ιστορία και μέσω του νέου τεχνικού διευθυντή Νίκου Λυμπερόπουλου αποφάσισε να λήξει τη συνεργασία της με τον πρώην προπονητή των γκολκίπερ επί 7 χρόνια Κώστα Καμπόλη. Η συγκεκριμένη κίνηση υπήρχε στο κάδρο ως φημολογία για αρκετό καιρό, όμως κόντρα στα όσα κυκλοφορούσαν, η «κιτρινόμαυρη» ΠΑΕ το περασμένο καλοκαίρι αποφάσισε να διατηρήσει τον Καμπόλη στο τεχνικό τιμ, κάτι που όπως αποδείχθηκε είχε μικρή ισχύ από άποψη χρόνου. Για αντικαταστάτης επιλέχθηκε ένα παιδί της ΑΕΚ που έρχεται από τις μικρότερες ηλικιακά

28


ομάδες της «Ένωσης» και έχει τις πολύ καλές συστάσεις όλων όσοι δούλεψαν μαζί του. Ο λόγος για τον Χρυσόστομο Μιχαηλίδη που ξεκίνησε τη σεζόν ως προπονητής τερματοφυλάκων της Κ20. Όλοι έχουν μια καλή κουβέντα να πουν για το έργο του -κατά κόσμο- Χρήστου στα τμήματα υποδομής. Πρόκειται για ένα παιδί με άψογο χαρακτήρα που προσπαθεί να εξελιχθεί μέσω της δουλειάς του, εμπνέει την απαραίτητη σοβαρότητα και αποτελεί το νέο χαρτί της ομάδας σε ένα νευραλγικό κομμάτι, στο οποίο κάθε λάθος φωνάζει λόγω λεπτών ισορροπιών.

Από φήμη πραγματικότητα Το περασμένο καλοκαίρι κυκλοφόρησε ως φήμη στα Σπάτα η πιθανή αντικατάσταση του Καμπόλη από τον Μιχαηλίδη. Ως φήμη κυκλοφόρησε και η επιστροφή του Σλόμποταν Σούιτσα στην ομάδα, όμως το ενδεχόμενο αυτό συγκέντρωνε μικρότερες πιθανότητες λόγω της ηλικίας του «Σλόμπο». Όταν ο Λυμπερόπουλος αποφάσισε ότι το κατάλληλο timing για αυτή την απόφαση ήταν μετά το ματς στο Περιστέρι με τον Ατρόμητο όλες οι πιθανότητες μαζεύτηκαν στον Μιχαηλίδη σε ένα σκεπτικό που επιδιώκει την εξέλιξη που αγγίζει και την επόμενη μέρα, όχι μόνο το παρόν.

Το timing Σχετικά με το timing η αλήθεια είναι ότι υπάρχει μια κουβέντα σχετικά με το γεγονός ότι η ΑΕΚ έλυσε τη συνεργασία με τον πρώην προπονητή των γκολκίπερ ενώ διατηρούσε το μηδέν πα-

θητικό και μία εβδομάδα πριν το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. Από την άλλη οποιαδήποτε απόφαση του κλαμπ εντάσσεται στο πλαίσιο της -έστω προσδοκώμενης- βελτίωσης είναι για καλό και πρέπει να στηριχθεί. Το άλλο… ντεμί-ντεμί στοιχείο είναι η σχέση του πρώην με τους γκολκίπερ και ειδικά με τον Ανέστη που προπονεί από την πρώτη μέρα που ο τελευταίος ήρθε στην ομάδα. Αυτό το χάντικαπ, πάντως, η λογική λέει ότι θα παρακαμφθεί εύκολα από τον Μιχαηλίδη που εκτός των άλλων είναι εξαιρετικός χαρακτήρας, έχει τον τρόπο του, ενώ από άποψη ουσίας δουλεύει με σωστές και σύγχρονες μεθόδους.

Μια ζωή… Νέα Φιλαδέλφεια! Ως γκολκίπερ, ο σημερινός προπονητής τερματοφυλάκων της ΑΕΚ ήρθε στην ομάδα το 1997 από τον Εορδαϊκό. Έκανε τις πρώτες του συμμετοχές αντικαθιστώντας τον -τραυματία- Ηλία Ατματσίδη το 1998 με ντεμπούτο στις 25 Σεπτέμβρη στο «Γεντί Κουλέ» κόντρα στον ΟΦΗ (0-1 με γκολ του Νικολαϊδη). Υπερασπίστηκε την εστία της ΑΕΚ για συνολικά 69 ματς… ριζώνοντας στη Νέα Φιλαδέλφεια ακόμα κι όταν αποχώρησε από την ομάδα για να πάει στον Ατρόμητο, στη Λάρισα και στον Πανιώνιο. Ποτέ δεν έλειψε από τα πέριξ της ΑΕΚ με την οποία έχει… οικογενειακή σχέση αφού και η κόρη του είναι βολεϊμπολίστρια της «Ένωσης». Πριν ασχοληθεί με τα τμήματα υποδομής της ΑΕΚ είχε ασχοληθεί με ιδιωτική σχολή τερματοφυλάκων αποσπώντας από παντού καλές κριτικές.


ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

Νίκος Λυμπερόπουλος Εποχή… δεύτερη! H επιστροφή του Νίκου Λυμπερόπουλου στην καθημερινότητα της ΑΕΚ είναι η πιο… χτυπητή αλλαγή που έγινε στο ποδοσφαιρικό τμήμα και εν μέρει ριζοσπαστική, αν λάβουμε υπόψη ότι μερικούς μήνες πριν ο «Λύμπε» είχε τον ίδιο ρόλο στον Παναθηναϊκό, ενώ στο πρόσφατο παρελθόν είχε λύσει τη συνεργασία του με την «Ένωση». Τελικά οι δρόμοι του Λυμπερόπουλου και της ΑΕΚ ξανάσμιξαν. Με παρόμοιο ρόλο σε σχέση με την τελευταία φορά, διαφορετικές συνθήκες και -σε ένα βαθμό- αλλαγμένες αρμοδιότητες που έχουν να κάνουν πλέον με την καθημερινότητα του ποδοσφαιρικού τμήματος. Ο «Λύμπε» είναι κοντά στους παίκτες, ασχολείται με τη στελέχωση του ποδοσφαιρικού τμήματος και προσπαθεί να επαναφέρει τη δική του συνταγή, πιο ώριμος σε σχέση με το 2013 όταν βρέθηκε στα ίδια μέρη. Η επιλογή του Καρβουνίδη του πιστώνεται στο 100% ως ένα μέτρο βελτίωσης σε ένα ζήτημα που η ΑΕΚ νοσούσε δίνοντας, όμως, την αίσθηση ότι η ίδια δεν ήθελε να το διαπιστώσει για να το λύσει. Ο Λυμπερόπουλος γνωρίζοντας καλά τα «κιτρινόμαυρα» αποδυτήρια με τα καλά τους και τα κακά τους, έδωσε τη λύση με έναν άνθρωπο τον οποίο εμπιστεύεται τυφλά. Το γεγονός ότι πάρθηκε μια απόφαση σε ένα θέμα που εκκρεμούσε για χρόνια παρότι όλοι ήξεραν ποιο είναι το σωστό και ποιο το λάθος αποδεικνύει δύο πράγματα. Το πρώτο είναι ότι η ΑΕΚ πέρασε

30

στον Λυμπερόπουλο ότι είναι αποφασισμένη να παίρνει… αποφάσεις, και έψαχνε έναν άνθρωπο με το ειδικό βάρος να κάνει κάτι τέτοιο. Το δεύτερο είναι η εγγύηση στον τεχνικό της διευθυντή ότι άλλαξε πραγματικότητα σε σχέση με αυτό που υπήρχε την προηγούμενη φορά -και- στο πεδίο δράσης του ιδίου. Οι αλλαγές σε μια παγιωμένη κατάσταση που κολλούσε σε λεπτομέρειες είναι κάτι θετικό. Το αν θα αποτελέσει το παραπάνω ουσιαστικό εφόδιο για να κάνει την ΑΕΚ ακόμα πιο ανταγωνιστική, θα το δείξει μόνο ο χρόνος. Αυτή τη φορά ο «Λύμπε» δεν έχει το αρχικό τιμ με το οποίο ήρθαν στην ΑΕΚ ξεκινώντας την προσπάθεια του 2013. Ούτε τον Δέλλα, ούτε τον Μπορμπόκη, ούτε τον Κέζο. Αυτή τη φορά έχει, όμως, τον προπονητή με τον οποίο πανηγύρισε τον μοναδικό τίτλο της ποδοσφαιρικής του καριέρας, έναν πιο εδραιωμένο ρόλο και -κυρίως- εξασφαλισμένες τις συνθήκες και τα όρια εργασίας του, τα οποία στο ξεκίνημα της πρώτης παρουσίας του στην «Ένωση» ήταν κάπως… μπερδεμένα λόγω της κατάστασης. Τα υπόλοιπα είναι… δρόμος!


Με κόλπα κάποιου μάγου… Πολλές φορές μια ποδοσφαιρική δραστηριότητα κρύβει μέσα της μια παλιά ιστορία, γεγονός που την κάνει ακόμα πιο ωραία, σαν να έρχεται από τα βάθη του χρόνου. Κάτι τέτοιο συνέβη και στη Ριέκα, με το δεύτερο γκολ της ΑΕΚ. Αυτό που σκόραρε ο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος από εύστοχο χτύπημα φάουλ έξω από την περιοχή των Κροατών, αφού με εμφανή αυτοπεποίθηση είπε στον Μπακασέτα «εγώ, εγώ». Ο Χιμένεθ έδωσε το ΟΚ από τον πάγκο βλέποντας τον Λάζαρο πιο σίγουρο από ποτέ, ο Μπακασέτας -ως σεβαστικό και ήπιων τόνων παιδίαπομακρύνθηκε αναμενόμενα και ο έμπειρος μεσοεπιθετικός σκόραρε ένα πανέμορφο γκολ επιπέδου… Βασίλη Τσιάρτα. Με τη διαφορά ότι σούταρε με το δεξί και με την… ψαγμενιά να κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα με τη χρυσή εποχή του μάγου. Η μπάλα πήρε φάλτσα στο ύψος του τείχους, έστριψε και πήγε στο μέρος της εστίας που δεν μπορούσε να αποκρούσει ο τερματοφύλακας της Ριέκα, ο οποίος μπήκε με τη μπάλα στα δίχτυα. Στις δηλώσεις του στην κάμερα του ΟΤΕ και στον Πάνο Μάλαμα, ο Λάζαρος θέλησε να αφιερώσει στον Τσιάρτα το γκολ δίνοντάς του… credit για τη μετάδοση της τεχνογνωσίας.

EL MAGO

του Άκη Γεωργίου

«Ήταν καλό το φάουλ του Λάζαρου, Βασίλη;» ρωτήσαμε τον Τσιάρτα ο οποίος έχει το «κουσούρι» της τελειομανίας σε οτιδήποτε ποδοσφαιρικό και «πιάνει» πράγματα που ένα άλλο μάτι μπορεί να χρειαστεί και… τρεις μέρες να εντοπίσει. «Όχι. Ήταν το τέλειο χτύπημα». Από την άλλη ο Λάζαρος μας εξήγησε για την οικειότητά του με τα της ΑΕΚ που είχε και αρκετό… el mago μέσα. «Στα παιδικά μου χρόνια έχω δει πολύ ΑΕΚ, λόγω της οικογένειάς μου. Ο Βασίλης είναι για εμένα μεγάλο παράδειγμα και ένας ποδοσφαιριστής που χάζευα από μικρός».

Το στόρι Τσιάρτας και Λάζαρος διατηρούν εξαιρετικές σχέσεις από την εποχή που ο πρώτος ήταν μάνατζερ στο γραφείο που είχε τα δικαιώματα του δεύτερου. Ο «μάγος» αποχώρησε από τα… μανατζερικά για την προπονητική (πήρε το δίπλωμα UEFA PRO) ακολουθώντας τα σεμινάρια στη Ρόδο τα τελευταία καλοκαίρια. Το… τελευταίο καλοκαίρι οι δυο τους συναντήθηκαν στη Ρόδο, έκαναν παρέα και αφιέρωσαν αρκετές ώρες αναλύοντας ποδοσφαιρικά, κάτι που αρέσει και στους δύο. Σύμφωνα με τον ίδιο τον Λάζαρο, οι συμβουλές του Τσιάρτα πιάνουν… τόπο. Από πιο… θεωρητικής άποψης, πάντως, είναι ωραίο που υπάρχουν τέτοιες ιστορίες και υπενθυμίζουν ότι η ΑΕΚ είναι ένας οργανισμός παραγωγής τεράστιων ποδοσφαιρικών προσωπικοτήτων. Ούτως ή άλλως, κάτι τέτοιες ιστορίες συνθέτουν το αμιγώς ποδοσφαιρικό και επιθετικό της DNA.

31


ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Σ Ο Λ Ε Κ Α Φ Γήπεδο Μπάσκετ Το YS ανοίγει τον «Φάκελο - Γήπεδο», καταγράφοντας το χρονικό της περιπλάνησης της Ένωσης, τα τελευταία 22 χρόνια, το πού κόλλησαν τα σχέδια για το Γαλάτσι και το Ποδηλατοδρόμιο, το μεγαλόπνοο πλάνο για την ΑΕΚούπολη στις εγκαταστάσεις του Τένις στο ΟΑΚΑ, αλλά και τα βήματα, τα οποία πρέπει να διανυθούν ως την πραγμάτωση του ονείρου του Λουκά Μαστροδήμου

Πιο κοντά από ποτέ στην πραγματοποίηση μιας ιστορικής μετάβασης βρίσκεται, αυτή την εποχή, η μπασκετική ΑΕΚ. Μάλιστα, την ώρα που η ποδοσφαιρική θα μετρά ανάποδα για την οριστική μετακόμιση της στη Νέα Φιλάδελφεια, η Βασίλισσα, αν όλα έχουν εξελιχθεί ομαλά, ίσως έχει βρει και εκείνη τη μόνιμη κατοικία που τής αρμόζει για τις επόμενες δεκαετίες. Όλα δείχνουν πως το Παλάτι της θα γίνει στις εγκαταστάσεις του Τένις στο ΟΑΚΑ. Βεβαίως, υπάρχει ακόμη αρκετός δρόμος μπροστά, όπως υπάρχουν και αμέτρητα χρόνια υπομονής, περιπλάνησης και... πολέμων που δέχθηκε, ως σύγχρονη πρόσφυγας, τιμώντας το DNA της.

Περιπλανώμενη Κατά το παρελθόν, η ΑΕΚ πρωταγωνίστησε με έδρα το ΟΑΚΑ, κατακτώντας, μεταξύ άλλων, 4 τίτλους σε 3 σεζόν (2000-02). Η περσινή ήταν η 12η σεζόν που η Ένωση το χρησιμοποίησε ως

32


έδρα της (σε τρεις διαφορετικές χρονικές περιόδους). Ακριβώς οι διπλάσιες χρόνιες, δηλαδή, από τις οποίες η ομάδα είχε αγωνιστεί στην παραδοσιακή της έδρα, το «Γεώργιος Μόσχος» (1989-1995). Μεταξύ άλλων, η ΑΕΚ έχει χρησιμοποιήσει το Κλειστό στα Λιόσια τις περιόδους 2002-04 και 2011-14, το Κλειστό στο Γαλάτσι (2004-06), το γήπεδο του Σπόρτιγκ (2008-09) και το Κλειστό στο Ελληνικό (2009-10 και το μεγαλύτερο μέρος της επόμενης σεζόν). Αξίζει να σημειωθεί πως η ΑΕΚ έχει χρησιμοποιήσει (οικειοθελώς!) μέχρι και το γήπεδο της Λαμίας, τη σεζόν 2002-03, για αγώνες της Ευρωλίγκας (με ομάδες όπως η Μπαρτσελόνα, η Μπενετόν Τρεβίζο και η Άλμπα Βερολίνου).

Η σύλληψη της ιδέας Τον Ιανουάριο του 2015, και έχοντας προλάβει να βάλει σε μια τάξη την ομάδα, που είχε εμφανιστεί πολύ αδύναμη στην επιστροφή της στην Α1,

ο Μάκης Αγγελόπουλος αρχίζει να «σχηματοποιεί» το όραμά του. Αντιλαμβάνεται πως η ΑΕΚ χρειάζεται τη δική της έδρα, επειγόντως. Μια έδρα που θα μπορεί να στεγάσει και τις Ακαδημίες της ομάδας, ωστέ να εξασφαλιστεί όχι μόνο το παρόν, αλλά και το μέλλον της. Αυτό, είναι ένα θέμα που έχει τεθεί, μάλιστα, από το πρώτο του ραντεβού με τον Ντράγκαν Σάκοτα, τον Νοέμβριο του 2014, στο περιθώριο των συζητήσεων για την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας από τον «Σάλε». Αρχικά, αυτό που πιστεύει ο Αγγελόπουλος είναι πως το κλειστο του Γαλατσίου αποτελεί την ιδανική περίπτωση για τη Βασίλισσα.

Η περίπτωση του Γαλατσίου Η τότε Δημοτική Αρχή είναι θετική απέναντί στην ΑΕΚ, ωστόσο σύντομα προκύπτει ξεσηκωμός με διάφορους βουλευτές και συλλογικότητες της περιοχής, που αντέδρασαν στο άκουσμα του κιτρινόμαυρου ενδιαφέροντος. Με τον και-

33


ρό, η υπόθεση αρχίζει να «βαλτώνει» για δύο βασικούς λόγους: το ιδιοκτησιακό καθεστώς των εγκαταστάσεων, αλλά και το πολεοδομικό κομμάτι (προβλήματα με το σχέδιο). Μετά από πολλές προσπάθειες και ραντεβού, ο ιδιοκτήτης της ΚΑΕ ΑΕΚ καταλήγει πως δεν μπορεί να περιμένει άλλο, παραμένοντας σε έναν... κυκεώνα με αμφίβολα αποτελέσματα. Αναζητά, λοιπόν, τη λύση προς άλλες κατευθύνσεις.

Η περίπτωση «Βελοντρόμ» Τον Φεβρουάριο του 2017, δημοσιοποιείται το ενδιαφέρον της ΑΕΚ για το Ποδηλατοδρόμιο του ΟΑΚΑ. Πρόκειται για πρόταση της Κυβέρνησης προς της ΚΑΕ ΑΕΚ, η οποία δουλευόταν ήδη για περίπου δύο μήνες, τότε, έπειτα από το «ναυάγιο» με το κλειστό του Γαλατσίου. Ο Αγγελόπουλος με τους συνεργάτες του, το είδαν, το μελέτησαν (μάλιστα, είχε γίνει σχέδιο και για δεύτερο γήπεδο εντός του ίδιου Κλειστού), ωστόσο δεν προχώρησαν. Αιτία: ο ξεσηκωμός, που προκλήθηκε από την Ομοσπονδία της Ποδηλασίας, και η επιθυμία του ηγέτη της Βασίλισσας να μην εμπλακεί σε κόντρες.

Η περίπτωση του «Τένις» Το συγκεκριμένο γήπεδο κατασκευάστηκε το

34

1990, αλλά ανακαινίστηκε πλήρως για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Για την ΑΕΚ, είναι μια υπόθεση που δουλεύεται, περίπου, 6 μήνες. Πλέον, οι εγκαταστάσεις από το ΤΑΙΠΕΔ οδηγούνται στο υπερ-Ταμείο Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας και ο Οκτώβριος θεωρείται ορόσημο για τις εξελίξεις. Το μόνο ανησυχητικό για την ΑΕΚ σε αυτήν περίπτωση είναι η γραφειοκρατεία, καθώς έχει βρεθεί και ο τρόπος που θα το φτιάξει. Επιπλέον, «απέναντί της» δεν υπάρχει κανείς (αν και αρχικά είχε αντιδράσει η Ομοσπονδία Αντισφαίρισης).

Το χρονοδιάγραμμα Το business plan που έχουν ζητήσει από το Υπερταμείο, για όλους τους χώρους του ΟΑΚΑ, είναι σε εξέλιξη. Όταν ολοκληρωθεί αυτό, θα παρουσιαστεί η (έτοιμη) πρόταση της ΑΕΚ, ώστε, μετά τη συμφωνία με το υφυπουργείο Αθλητισμού, να γίνει η σύμβαση με το Υπερταμείο. Έπειτα, χρειάζονται τρεις μήνες για τις μελέτες εφαρμογής και γύρω στους έξι με επτά για την υλοποίηση. Δηλαδή το να σκεπαστεί το γήπεδο, να μπουν καθίσματα και να γίνουν οι λοιπές εργασίες. Εφόσον η σύμβαση υπογραφεί μέχρι τον Οκτώβριο και οι μελέτες έχουν τελειώσει μέχρι τον Ιανουάριο, το παλάτι της Βασίλισσας θα μπορεί να είναι έτοιμο του χρόνου.


Η νέα μορφή του Οι εξέδρες του γηπέδου είναι κάθετες, μισο-βυθισμένες στη γη, με αποτέλεσμα να μπορεί, εύκολα, να μετατραπεί σε ένα πραγματικό «κλουβί» η νέα έδρα της ΑΕΚ. Ένα Κλειστό, βαμμένο στα κιτρινόμαυρα, που θα προκαλεί δέος στους παίκτες και τους αντιπάλους, ως μπασκετική σάλα, πλέον. Με μια μικρή τροποποίηση των δημοσιογραφικών, που είναι τα ίδια από το 2004, και το χαμήλωμα των εξεδρών, κατά 1,5 μέτρο, η χωρητικότητα θα φτάσει περίπου τις 10.000 θέσεις (από τις 8.300 που είναι τώρα) και θα είναι ακριβώς αυτό που θέλει η ομάδα. Η συγκεκριμένη χωρητικότητα αποτελεί και το όριο για την Ευρωλίγκα.

«Καθεστώς» και κόστος Η ΑΕΚ θέλει να χρησιμοποιήσει το γήπεδο για τα επόμενα 49 χρόνια. Στόχος είναι όχι απλά να φιλοξενηθεί η Βασίλισσα, αλλά και οι Ακαδημίες της, καθώς και αρκετά τμήματα της Ερασιτεχνικής. Πού; Σε δεύτερο μικρότερο γήπεδο, δίπλα από το κεντρικό, το οποίο, επίσης, θα ανακατασκευαστεί. Η μικρή «ΑΕΚούπολη» θα εκτείνεται σε 68 στρέμματα. Το πλάνο προβλέπει, παράλληλα, και εμπορικούς χώρους γύρω από τις εγκαταστάσεις. Η συνολική επένδυση του Μάκη Αγγελόπουλου για τη δημιουργία έδρας για την ΑΕΚ, υπολογίζεται, σε πρώτη φάση, στα 10-12 εκατομμύρια ευρώ! Ήδη, μάλιστα, χωρίς καν να έχουν ξεκινήσει τα έργα, ο πρόεδρος της ΚΑΕ έχει ξοδέψει αρκετά χρήματα με τις μελέτες, κυρίως, με την περίπτωση του Κλειστού του Γαλατσίου, ενώ για το σκέπαστρο του Τένις έχουν μελετηθεί τρεις αρχιτεκτονικές λύσεις.

Βασιλειάδης για το γηπεδικό της μπασκετικής ΑΕΚ στο YS: «Να λειτουργήσει συνδυαστικά το πρότζεκτ» Μήνυμα συγκρατημένης αισιοδοξίας, μέσω του YS, από τον υφυπουργό Αθλητισμού για την προοπτική στέγασης της ΑΕΚ στο γήπεδο του Τένις Το YS απευθύνθηκε στον υφυπουργό Αθλητισμού, Γιώργο Βασιλειάδη, προκειμένου να καταγραφεί η θέση της Κυβέρνησης για ένα ζήτημα που «καίει» την ΑΕΚ. Εκείνος, στην τοποθέτηση του κάνει λόγο για «αισιοδοξία από τις δύο πλευρές» πως θα βρεθούν οι λύσεις που απαιτούνται, αν και «υπάρχει ακόμη αρκετός δρόμος, που πρέπει να διανυθεί». Παράλληλα, εκφράζει την επιθυμία του να λειτουργήσει συνδυαστικά το πρότζεκτ της Βασίλισσας, προκειμένου να φιλοξενούνται και αγώνες τένις στην εγκατάσταση. Αναλυτικά η τοποθέτηση του υφυπουργού: «Το τελευταίο διάστημα, είμαστε σε συνεχείς επαφές με τη διοίκηση της μπασκετικής ΑΕΚ, προκειμένου να βρεθεί μια φόρμουλα, ώστε να μπορέσει η εγκατάσταση του τένις στο ΟΑΚΑ να γίνει το σπίτι της ομάδας. Προτεραιότητα για εμάς είναι η λειτουργία της εγκατάστασης. Προφανώς όμως, δεν θα πρέπει να χαθεί η δυνατότητα να μπορούν να φιλοξενηθούν αγώνες τένις σε αυτό το στολίδι. Επομένως, αυτό που έχουμε ως στόχο, είναι να λειτουργήσει συνδυαστικά αυτό το πρότζεκτ. Υπάρχει αισιοδοξία και από τις δύο πλευρές πως θα καταφέρουμε να βρούμε τις λύσεις που απαιτούνται. Για την ώρα, όμως, βρισκόμαστε σε αρχικό στάδιο και υπάρχει ακόμη αρκετός δρόμος, που πρέπει να διανυθεί».

35


Κ Ε Α

ΑΝΑΛΥΣΗ

Άλλη

Το YS, λίγο πριν την έναρξη των επίσημων υποχρεώσεων της, σκιαγραφεί, αγωνιστικά, τη Βασίλισσα, που, φέτος, χτίζεται για να κερδίζει και να... αρέσει! Τα πρώτα δείγματα γραφής από τους φιλικούς αγώνες και οι προσδοκίες για τους επίσημους σε μια λεπτομερή άναλυση. του Λουκά Μαστροδήμου

36


Η ομάδα χτίστηκε για να έχει πολλές επιλογές παικτών και όχι μια-δυο που αν καταφέρνει να τις μπλοκάρει ο αντίπαλος, θα κερδίζει Τη δημιουργία μιας διαφορετικής, πιο αθλητικής, ομάδας, σε σχέση με πέρυσι, αποφάσισε, για τη φετινή ΑΕΚ, ο Σωτήρης Μανωλόπουλος με τις «ευλογίες», φυσικά, του Μάκη Αγγελόπουλου. Τι σημαίνει αυτό, πρακτικά; Η Ένωση διαθέτει πιο γρήγορους παίκτες, πιο εκρηκτικούς, που μπορούν να παίξουν ένα μπάσκετ υψηλότερης ταχύτητας. Κριτήριο αποτέλεσε ο περσινός αποκλεισμός από τη Μονακό, μια πολύ πιο αθλητική ομάδα από την περσινή εκδοχή των κιτρινόμαυρων. Αντίστοιχες περιπτώσεις -αξίζει να σημειωθεί πως- ήταν και οι αποκλεισμοί των ΠΑΟΚ και Άρη (από τη μετέπειτα τροπαιούχο του BCL, Τενερίφη, και τη Βιλερμπάν, αντίστοιχα). Με το σκεπτικό, λοιπόν, πως «αν θες να είσαι καλύτερος, πρέπει να παίξεις μπάσκετ σε υψηλότερη ταχύτητα», στην ΑΕΚ επιχείρησαν αυτή την αλλαγή στο αγωνιστικό στιλ.

Η άμυνα φέρνει αιφνιδιασμό Η αθλητικότητα αποτελεί το κλειδί και για την άμυνα. Στόχος είναι η πίεση για μεγάλα χρονικά διαστήματα και σε όλο το γήπεδο, ώστε να μπορεί να έχει ένταση η ΑΕΚ και να οδηγεί τους αγώνες σε υψηλούς ρυθμούς. Φέτος, άπαντες στο ρόστερ μπορούν να ανταποκριθούν πολύ καλά στην άμυνα. Θεωρητικά, θα μπορούσαν να είναι, σε κάποια παιχνίδια, πιο ευάλωτοι ο Ντούσαν Σάκοτα και ο Δημήτρης Μαυροειδής. Δύο τελείως διαφορετικές περιπτώσεις, όμως αμφότεροι παίκτες με εμπειρία και προσωπικότητα, που ενιότε υπερβαίνουν τον εαυτό τους. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η άμυνα αποτελεί προτεραιότητα. Και καλή άμυνα σημαίνει (και) δυνατότητα για αιφνιδιασμό.

Μπορεί και στο σετ παιχνίδι Η ΑΕΚ, φέτος, φτιάχτηκε για να τρέχει, αλλά δύ-

σκολα θα εκβιάσει το γρήγορο παιχνίδι, γνωρίζοντας κανείς τον τρόπο που σκέφτεται ο κόουτς Μανωλόπουλος. Εκτός από τον αιφνιδιασμό, βάσει σχεδιασμού, η ΑΕΚ μπορεί να ανταποκριθεί άνετα και στις απαιτήσεις του «μισού γήπεδου». Σε αυτό, δεν αρκεί να υπάρχουν γκαρντ που θα είναι καλοί χειριστές της μπάλας, όπως ο Γκριν και ο Χάρις. Χρειάζονται επίσης, ψηλά γκαρντ, όπως ο Λαρεντζάκης και ο Μπάρλοου, όταν κατεβαίνει στο «2». Πολύ σημαντικός θα είναι ο ρόλος του Μαυροειδή, που δίνει λύσεις μέσα στη ρακέτα. Και στο «4», όμως, ο Τζέιμς μπορεί να προσφέρει σε αυτό το παιχνίδι, παίζοντας με πλάτη στο καλάθι.

Πού υστερεί, στα... χαρτιά Η ΑΕΚ μπορεί να ανταποκριθεί σε πολλούς τρόπους παιχνιδιού. Έχει παίκτες καλούς για το πικ εν ρόλ, όπως ο Μάικ Γκριν, που προορίζεται για ήγετης, έχει spot up σουτέρ, έχει παίκτες για παιχνίδι με πλάτη. Ωστόσο, υπάρχει, φαινομενικά, και μια αδυναμία. Με την απουσία της «καλαθομηχανής» Μάνι Χάρις, δεν υπάρχει ένας παίκτης που να μπορεί με ευκολία να βγει από τα σκριν και να εκτελέσει από τα 6.75μ. Αυτό, βεβαίως, είναι ένα στοιχείο που αναμένεται να φέρει, ερχόμενος στην Ένωση, ο Αμερικανός.

Δεν θα... πεθάνει από το τρίποντο Στα πρώτα φιλικά, τα ποσοστά της ΑΕΚ στα τρίποντα ήταν πολύ εντυπωσιακά. Η προσδοκία είναι η ομάδα να εμφανιστεί ισχυρή στο σουτ. Ζητούμενο είναι η Ένωση να μην... εκτίθεται από το τρίποντο, να μην χάνει αγώνες από αυτό. Πώς γίνεται κάτι τέτοιο; Οταν σου «δίνει» ο αντίπαλος τρίποντα και δεν είσαι αποτελεσματικός. Πλην του Σάκοτα, δεν υπάρχει στην ομάδα κάποιος παίκτης, που να είναι πρώτα σουτέρ και μετά οτιδήποτε άλλο. Είναι σημαντικό, βεβαίως, πως δεν υπάρχει κάποιος «αδύναμος κρίκος». Ακό-

37


μη και ο Βασίλης Ξανθόπουλος έχει βελτιώσει πολύ τα ποσοστά του, τα τελευταία χρόνια, σε αυτόν τον τομέα.

Ο Σι τη δυναμώνει στο ριμπάουντ Η προσθήκη του Μπάντζα Σι αναμένεται να δώσει μεγαλή δυναμική στους αιθέρες για την ΑΕΚ. Είναι ένας πολύ αθλητικός παίκτης, που προορίζεται, κυρίως, για το «3». Για τη θέση αυτή έχει μεγάλο κορμί (2.04μ.) και αναμένεται να κάνει τη διαφορά για την ομάδα, αν μείνει σε αυτήν, κατά βάση. Μάλιστα, σε σχέση με τον Έρλι, έχει εμπειρία από το ευρωπαϊκό μπάσκετ και θα έχει πιο εύκολη προσαρμογή από τον Αμερικανό, που έφυγε πριν... έρθει.

Ξένοι και νέοι, τα στοιχήματα Το πιο άμεσο στοίχημα είναι η προσαρμογή των ξένων στις απαταίτησεις της ΑΕΚ. Ο μόνος αυθεντικός... γνώστης αυτών είναι ο Τσινέμελου Ελόνου, για τον οποίο υπάρχουν προσδοκίες πως θα είναι (ακόμη) καλύτερος στη δεύτερη σεζόν του. Οι υπόλοιποι δεν έχουν καν την εμπειρία ελληνικού πρωταθλήματος, πλην του Κέλσι Μπαρλοου, που προέρχεται, όμως, από τελείως διαφορετικό μέγεθος ομάδας. Το δεύτερο στοίχημα είναι η ανταπόκριση των νεαρών παικτών στους νέους τους ρόλους. Δημήτρης Μωραΐτης και Γιώργος Τσαλμπούρης είναι, πλέον, σημεία αναφοράς και έχουν μεγάλη συμμετοχή στην προπόνηση. Κατί που αποτελεί και το «διαβατήριο» για τους αγώνες.

Η ιδιαιτερότητα με τον Χάρις Βάσει προσδοκιών, ο Μάνι Χάρις είναι το «αστέρι» της φετινής Βασίλισσας. Και, όπως είναι λογικό, όσο πιο γρήγορα ξεμπερδέψει από την Κίνα, τόσο καλύτερο θα είναι για όλους. Βεβαίως, καταστάσεις που ξεπερνούν και την ΑΕΚ και τη... λογική, θα τον κρατήσουν μακριά μέχρι και κάποιες μέρες του Οκτωβρίου, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις. Ως τότε, όμως, υπάρχει ο κίνδυνος να παγιωθεί μια καστάση με αυξημένους ρόλους για τους άλλους παίκτες (π.χ. Λαρεντζάκη, Μπάρλοου), που δεν θα είναι απλό να ανατραπεί, ιδίως αν είναι πετυχημένη. Δεν θα είναι εύκολο να πάρει με το «καλήμέρα» τεράστιο χρόνο συμμετοχής ο Αμερικανός και τη «μερίδα του λέοντος» στο επιθετικό κομμάτι. Χρειάζεται

38

ομάλη μετάβαση και για να προσαρμοστεί και για να μην χαλάσει το κλίμα στην ομάδα.

Σοβαρές προσωπικότητες Βεβαίως, τα αποδυτήρια της ΑΕΚ δεν αποτελούν... μπαρουταποθήκη, εκ πρώτης όψεως. Οι χαρακτήρες των νεοφερμένων, που διαθέτουν εμπειρίες από το ευρωπαϊκό μπάσκετ και το υψηλό επίπεδο, είναι πολύ καλοί. Επίσης, στον ήδη υπάρχοντα καλό ελληνικό «κορμό», έγινε και η προσθήκη του Βασίλη Ξανθόπουλου, ο οποίος θεωρείται «θετικό στοιχείο» για την καθημερινότητα της ομάδας, ως προς το εξωαγωνιστικό κομμάτι.

Με λίγα λόγια... Η ΑΕΚ να αναμένεται να είναι πιο γρήγορη, πιο εκρηκτική, πιο θεαματική και... aggressive. Στόχο, βεβαίως, και στοίχημα αποτελούν να είναι και «ομαδική». Να έχει καλή κυκλοφορία της μπάλας και αυτός που θα σουτάρει να είναι, πραγματικά, η καλύτερη δυνατή επιλογή, ανά φάση. Η ομάδα αυτή χτίστηκε για να έχει πολλές επιλογές παικτών και όχι μια-δυο που αν καταφέρνει να τις μπλοκάρει ο αντίπαλος, θα κερδίζει. Απειλή από πολλούς, λοιπόν, και όποιος είναι σε καλύτερη ημέρα, θα βγαίνει μπροστά για τη Βασίλισσα...


ΑΕΚteam

του Άκη Γεωργίου

Χρήστος Καρβουνίδης η επιστροφή Ο Λυμπερόπουλος πηγαίνοντας στον Παναθηναϊκό τον περασμένο χειμώνα επέλεξε να στελεχώσει τους «πράσινους» με ένα τιμ της εμπιστοσύνης του το οποίο αποτελούνταν από καλούς επαγγελματίες που τοποθετούνταν γύρω από την ομάδα. Με την αποχώρηση του «Λύμπε», οι συγκεκριμένοι έμειναν… ξεκρέμαστοι ενώ κάπου εκεί άρχισαν να… ηχούν τα κανόνια (από οικονομικής άποψης) που βάρυναν το κλίμα και έφεραν σε δύσκολη θέση αρκετούς εργαζόμενους. Ένας από αυτούς ήταν και ο Καρβουνίδης ο οποίος δεν περνούσε και τόσο καλά το τελευταίο διάστημα όπως ο ίδιος έλεγε σε ανθρώπους του κύκλου του. Η ανάληψη των καθηκόντων του τεχνικού διευθυντή της ΑΕΚ από τον «Λύμπε» δημιούργησε ένα νέο δρόμο ο οποίος ούτως ή άλλως ήταν ελκυστικός για τον Καρβουνίδη και που κούμπωσε σε μια -άμεση- ανάγκη της «Ένωσης» σε ένα θέμα που είχε εξελιχθεί ως… πολύπαθο για την ίδια και τους ποδοσφαιριστές της.

Πρόβλημα ετών και… κοινό μυστικό Δεν είναι τυχαίο που ο Ντάνιελ Μαϊστόροβιτς φεύγοντας είχε επισημάνει στον Δημήτρη Μελισσανίδη την ανάγκη για άμεση βελτίωση στο θέμα της αποκατάστασης των τραυματιών. Λογικό, αφού αποτελούσε κοινό μυστικό στα της ΑΕΚ η πρωτοβουλία αρκετών ποδοσφαιριστών της να επισκέπτονται… «κρυφά» επαγγελματίες εκτός κλαμπ για να τους εμπιστευτούν το θέμα της αποκατάστασής τους. Με την προσθήκη του Καρβουνίδη και σε συνδυασμό με την υπερσύγχρονη αίθουσα αποκατάστασης που ετοιμάζεται στα Σπάτα, η ΑΕΚ αλλάζει και σε αυτό τον τομέα επίπεδο, πηγαίνοντας την ιστορία εκεί που

έπρεπε -εδώ και χρόνια- να πάει.

«Ο Καρβουνίδης είναι… μπροστά»! Σε ότι αφορά τις πρακτικές του Καρβουνίδη, αυτοί που μπορούν να γνωρίζουν καλύτερα είναι οι ποδοσφαιριστές. Το YS έκανε μια κουβέντα με ορισμένους πρώην παίκτες της ΑΕΚ που συνυπήρξαν μαζί του στο πρώτο του πέρασμα από την ομάδα και διαπίστωσε ότι οι συστάσεις είναι εξαιρετικές. Ο βελονισμός για καλύτερη αιμάτωση, η γενικότερη προσέγγιση και το γεγονός ότι πρόκειται για έναν μετρ της αποθεραπείας είναι εμφανή στοιχεία που επιστρατεύονται ως τα δυνατά σημεία του Καρβουνίδη. Το γεγονός ότι η ΑΕΚ φτιάχνει ένα πιο σύγχρονο ποδοσφαιρικό μείγμα στα αποδυτήριά της είναι σημαντικό για πολλούς λόγους. Πρώτα γιατί αυξάνει τις πιθανότητες προκειμένου να κερδίσει την εμπιστοσύνη των παικτών της σε ένα θέμα που ήταν για χρόνια χαμένο σε μια απαρχαιωμένη κατάσταση που όλο παγιωνόταν.

39


ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

AEK BOXING CLUB

Όλοι μια γροθιά!

Πριν ακόμα αρχίσουν να αυξάνονται οι ρεαλιστικές ελπίδες για την ολική επιστροφή της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια και σε μια περίοδο γενικής αβεβαιότητας στον σύλλογο, κάπου στην γνωστή και αγαπημένη οδό Παπαναστασίου στην κατηφόρα του σταθμού του Περισσού, έγινε το πρώτο «φλαπ» -μετά από χρόνια- και άναψε η φλόγα.

Από ουσιαστικής πλευράς, η εντυπωσιακή… ανάσταση ενός εκ των πιο ιστορικών τμημάτων του συλλόγου που για χρόνια βρισκόταν σε αδράνεια τα λέει όλα από μόνη της. Η πυγμαχία έχει τη δική της ιστορία στην ΑΕΚ, την οποία -έστω και επιδερμικά- κάπου, κάπως, κάποτε, όλοι έχουμε ακούσει, ασχολούμαστε-δεν ασχολούμαστε με το σπορ.

Από συναισθηματικής πλευράς, και μόνο το γεγονός ότι ένα κομμάτι της ΑΕΚ βρήκε στέγη στα παραδοσιακά της μέρη, είναι κάτι σημαντικό το οποίο αντιλαμβάνονται καλύτερα όσοι έζησαν τη Νέα Φιλαδέλφεια τα χρόνια που καθετί κιτρινόμαυρο άρχισε να ξεθωριάζει επικίνδυνα.

Εκεί που μηδένισε η ιστορία…

40

Από τις εποχές του… Τιγκράν Ουζλιάν, της γνωστής αίθουσας του «Νίκος Γκούμας» και της συμπαράστασης του κόσμου σε κάτι μεσημεριανούς αγώνες στο «Μόσχος» είχαν περάσει χρόνια, ή καλύτερα δεκαετίες. Η κατεδάφιση


του Άκη Γεωργίου

του γηπέδου της Νέας Φιλαδέλφειας έφερε τα τμήματα της Ερασιτεχνικής (όπως και την ποδοσφαιρική ΑΕΚ) σε μηδενικό επίπεδο από άποψη υποδομών και καθημερινότητας.

είδους αναφορές ενώ καθοριστική είναι τόσο η συμβολή όσο και η προσέγγιση του προπονητή της ομάδας Βαγγέλη Χατζή ο οποίος έχει γίνει ένα με το υπόλοιπο σύνολο.

Παράλληλα με την -τότε- πτωτική (αγωνιστικά και κυρίως οικονομικά) της ποδοσφαιρικής και της μπασκετικής ομάδας, μια παρέα παιδιών που προέρχονται από τον συνδεσμιακό χώρο της ΑΕΚ αποφάσισαν να το πάρουν πάνω τους και να σώσουν ό,τι σώζεται. Ένα από αυτά τα «ό,τι» ήταν το πυγμαχικό τμήμα. Σχεδόν τα πάντα πέρασαν από τα χέρια του εφόρου του τμήματος, Νίκου Κοενάκη ο οποίος πρέπει να αναφερθεί παρότι βγάζει… σπυριά με παρόμοιου

...πάλι από την αρχή! Η ιστορία γράφεται από τις παρέες, λέει ο λαός, και στην ΑΕΚ η πραγματικότητα έχει επιβεβαιώσει αρκετές φορές την παραπάνω άποψη. Εννοείται ότι στις μέρες μας δεν μπορεί τίποτα να κινηθεί χωρίς χρήμα, όμως καμιά φορά το μεράκι, το πάθος για κάτι και το ενδεχόμενο να είσαι ένα… «αρρωστάκι» που προσπαθεί να σώσει μια -ερασιτεχνική- κατάσταση, μπορούν ως συνδυασμός να κάνουν παπάδες.

41


Και μόνο το γεγονός ότι σε εποχές που έψαχνες ΑΕΚ με αναμμένο κεράκι στη Νέα Φιλαδέλφεια, δημιουργήθηκε με αγάπη και μεράκι ένα μέρος με το έμβλημα και τα χρώματα της «Ένωσης» είναι κάτι. Και φωνάζει από μακριά.

Οι «κιτρινόμαυρες» επιγραφές σε εμφανή σημεία στον χώρο γιατί ακόμα και οι πυγμάχοι που δεν είχαν σχέση με την ΑΕΚ πριν γνωρίσουν το πυγμαχικό της τμήμα… επιβάλλεται να αποκτήσουν για να αντιληφθούν πού βρίσκονται.

Φωτογραφίες: Ευγενία Κολοκυθά - Sports On Air

Σάκοι, ριγκ και ένας χώρος αρκετά άνετος για να περάσουν από αυτόν αρκετά παιδιά καθημερινά και να γυμναστούν υπό τη σκεπή της ΑΕΚ.

42


To μπλουζάκι με την αφιέρωση του γνωστού πυγμάχου Λένι Μποτάι ο οποίος είναι οπαδός της Λιβόρνο και κατ’ επέκταση της «Ένωσης», με της οποίας τα διακριτικά πυγμαχούσε κατακτώντας τίτλους! Ο Μποτάι έχει περάσει από το γυμναστήριο της ΑΕΚ και μίλησε στους αθλητές της πριν μερικά χρόνια.

Η σφραγίδα του ιδρυτή του τμήματος (το 1968) και αθλητή της ΑΕΚ και της Εθνικής Μανώλη Λαμπίδη είναι αισθητή. Τα παιδιά που τρέχουν το τμήμα τον τίμησαν δεόντως με την ονομασία της αίθουσας. Γενικότερα η ιστορία του τμήματος περνάει μέσα από τους τοίχους του γυμναστηρίου που είναι… τραβηχτικοί και προκαλούν αυθόρμητο χάζεμα λόγω των -σπάνιων- εικόνων.

43


Stories Μια - επετειακή - βόλτα στην Τεργέστη «Στο γκολ του Σαβέβσκι έπαθα ηλεκτροσόκ. Από κει και ύστερα δε θυμάμαι τίποτα, ίσως τελικά να ήμουνα ο μόνος που πίστευε ότι μπορούμε να κερδίσουμε. Από μίκυ-μάους χάσαμε γ@μώ την κοινωνία μου» έλεγε και ξανάλεγε ο Δημήτρης Μελισσανίδης σκασμένος μέσα στο τσάρτερ της επιστροφής στο Ελληνικό από το αεροδρόμιο Ronchi dei Legionari της Τεργέστης. Στο αεροπλάνο κατήφεια και σιωπή, καμία σχέση με την αναχώρηση που ο «τίγρης» έκανε πλάκα στο Θοδωρή τον Δρακάκη παίρνοντάς του απ’ το χέρι το μπουκάλι με το Chivas.

του Ζastro

Oλόκληρη η αποστολή στον αέρα προς Αθήνα, στεναχωρημένη (!) επειδή η ΑΕΚ δεν έβγαλε διπλό στο Champions League με τη Μilan, ο Μπάγεβιτς αμίλητος να τα έχει βάλει με τους παίκτες, ο Μανωλάς με το 6λεπτο black out και τον Πανούτσι. Σήμερα φαντάζει αστείο, αλλά εκείνον τον καιρό τόσο ψηλά είχε μπει ο πήχης, τόσο στρατοσφαιρική ήταν εκείνη η ΑΕΚ, η καλύτερη ΑΕΚ που είδαν τα μάτια μας αμέσως μετά από εκείνο το θαύμα του Φάντρονκ στα μέσα της δεκαετίας του ’70. Τρεις φορές συνεχόμενες πρωταθλήτρια ήταν εκείνη η ΑΕΚ και πλέον δεν της έφτανε η εντός των τειχών κυριαρχία. Ήθελε όσο τίποτ’ άλλο το παράσημο μιας ευρωπαϊκής διάκρισης ανάλογης της ομάδας του Λουκά Μπάρλου. Ατματσίδης, Μανωλάς, Σαμπανάντζοβιτς, Τσιάρτας, Δημητριάδης, Τιμούρ, Σαβέβσκι, Κασάπης, Σαραβάκος, Κωστής. Γαλαξίας αστέρων, δημιούργημα του Μπάγεβιτς που κεντούσε στα γήπεδα ολόκληρης της επικράτειας. Ακόμα και σήμερα παλεύει με τους δαίμονες εκείνης της ομάδας η ΑΕΚ, θαρρείς και είναι κολλημένος ο χρόνος στα golden 90s που γέννησαν νέους οπαδούς και δημιούργησαν έναν μύθο που ολοένα και θεριεύει στοιχειώνοντας τα όνειρα και τις προσδοκίες μιας ολόκληρης γενιάς που αναζητά την ΑΕΚ της νιότης της. Ήταν η πρώτη φορά στους ομίλους του Champions League, η πρώτη φορά στο όνειρο.

44


Oι αγχωτικές βόλτες του «Μελισσάν» στον 5ο όροφο, τα «πάμε τσαμπιόνι μου, μόνος σου θα τους πάρεις» και το ξέσπασμα στο γκολ του Τόνι που πάγωσε τους Ιταλούς Και τις δύο προηγούμενες φορές που η ΑΕΚ είχε προσπαθήσει να συμμετάσχει στο μεγάλο ραντεβού, πρώτα είχε αποκλειστεί στις λεπτομέρειες από τη Monaco του Βενγκέρ και την επόμενη χρονιά από την PSV του Ρομάριο. Οι κληρώσεις της ήταν πάντοτε δύσκολες, ανυπέρβλητες και ο επιθετικός τρόπος παιχνιδιού της ομάδας ήταν ακατάλληλος για τις ευρωπαϊκές ομάδες. Εκείνη τη χρονιά όμως η ΑΕΚ ήταν έτοιμη για πολύ μεγάλα πράγματα, διψούσε για την ευρωπαϊκή διάκρις. Είχε διαλύσει μέσα-έξω την Glasgow Rangers και είχε προκριθεί σε έναν όμιλο-φόβητρο με Casino Salzburg, Αjax και τη μεγάλη Milan. Το ματς λόγω τιμωρίας των rossoneri θα γινόταν στην Τεργέστη, μια πόλη υπέροχη, με ένα γραφικό λιμάνι να δεσπόζει στην Αδριατική, βορειοανατολικά της Ιταλίας, στα σύνορα με τη Σλοβενία. Ο Δημήτρης Μελισσανίδης είναι βέβαιο ότι το θυμάται πολύ καλά εκείνο το διήμερο στην Τεργέστη, αποκλείεται να έχει ξεχάσει πως πετάχτηκε από τη θέση του όταν ο Τόνι έκανε το 0-1 στο 17ο λεπτό. Όντως ήταν ο μόνος από την αποστολή που το πίστευε, το έλεγε από την Αθήνα κιόλας, το επαναλάμβανε όταν βραδιάτικα έκανε τη βόλτα στον 5ο όροφο του ξενοδοχείου Roma Hotel (στην Τεργέστη) που κατέλυσε η ομάδα και ντόπαρε τους παίκτες με τα κλασσικά του πια

«τσαμπιόνι μου, μόνος σου θα τους πάρεις». Τα είχε τηρήσει όλα τα γούρια ο «Μελισσάν», είχε πάρει την ομάδα και πήγαν να προσευχηθούν και να ανάψουν ένα κερί στον ορθόδοξο ναό του Αγίου Νικολάου που σημειολογικά στέκει περήφανος δίπλα στην Piazza Unità, την πλατεία της Ένωσης. Ε-Ε-Ένωσις... Είχε κάνει και πλάκα στον αντιπρόεδρο της Milan, Αντριάνο Γκαλιάνι, όταν το βράδυ της εθιμοτυπικής δεξίωσης του έκανε δώρο ένα κύπελλο με σταφύλι, σύμβολο φιλίας και δύναμης για τη Λομβαρδία: «Πες του καράφλα ότι εμείς έχουμε συνηθίσει πιο μεγάλα κύπελλα». Ο Μπερλουσκόνι, τότε Πρωθυπουργός της Ιταλίας δεν είχε κατορθώσει να αδειάσει το πρόγραμμά του και να παρευρεθεί στην Τεργέστη για το μεγάλο παιχνίδι. Διότι και η Milan μεγάλο το θεωρούσε το παιχνίδι, είχε γλιτώσει στη Φιλαδέλφεια μέσα από του… χάρου τα δόντια από μια καταιγιστική ΑΕΚ, είχε επιστρατευθεί δύο φορές ο επόπτης για να ανακόψει με ανύπαρκτα οφσάιντ το Σαραβάκο και το Σαβέβσκι. Είχε ακυρωθεί γκολ πάλι του Σαραβάκου ως οριακό οφσάιντ, ενώ ο διεθνής τερματοφύλακας, Σεμπαστιάνο Ρόσσι, ήταν ο καλύτερος των Ιταλών. Τόσο πολύ τη ζόρισε τη Milan η ΑΕΚ που

45


Μια χαρακτηριστική βραδιά σε μια από τις πιο ιστορικές παρουσίες ελληνικών ομάδων στα ευρωπαϊκά Κύπελλα, αφού ήταν η πρώτη στη φάση των ομίλων της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης μια μέρα πριν τη ρεβάνς, το Italia1, το τηλεοπτικό κανάλι του ίδιου του καβαλιέρε, αφιέρωσε ολόκληρη εκπομπή «στην κρίση της Milan που κινδυνεύει να μείνει εκτός Ευρώπης από το Νοέμβριο». Με τον Φάμπιο Καπέλλο στο στούντιο να εκθειάζει το νεαρό Τσιάρτα και τους Ιταλούς να μιλάνε για τον κίνδυνο-θάνατο που λέγεται Σαραβάκος.

Το ’94 ήταν αλλιώς, το 2017 η ΑΕΚ επέστρεψε! Είναι διαβολική η σύμπτωση, αλλά οι φετινές ημερομηνίες των αγώνων με τη Milan συμπίπτουν με αυτές του 1994, θαρρείς και κάποιος κρούει το κουδουνάκι της ΑΕΚ που επιστρέφει και σείεται το σύμπαν. Παρεμβλήθηκε και το αξέχαστο «φύγε ρε Λύμπε» γκολ-φάουλ του Σέζαρ, το θρυλικό 1-0 του Champions League με το Σέρα Φερέρ στον πάγκο και τους 65 χιλιάδες ενωσίτες με τα σημαιάκια στην κερκίδα, αλλά το 1994 όλα ήταν αλλιώς. Η ΑΕΚ ήταν αλλιώς, ο Μελισσανίδης ήταν αλλιώς, ο κόσμος ήταν αλλιώς. Το πίστευε και ο κόσμος κι ας έλεγε ο Μελισσανίδης ότι ήτανε ο μόνος, ο Καρράς είχε τάξει πριμ, ο Θόδωρος Γεωργίου δεν προλάβαινε να απαντάει στα τηλέφωνα για τους εκδρομείς της Τεργέστης, έβγαινες βόλτα στην πλατεία και έβλεπες πρόσωπα να το πιστεύουν, άκουγες συνθήματα, έβγαζες φωτογραφίες με τον Τόνι, το Ρέφικ, το Στέλιο, το Βασίλη. Το μεγαλείο της ΑΕΚ δεν είχε, δεν έχει, δεν θα ‘χει τελειωμό. Ειδικά τώρα που επέστρεψε και δημιουργείται μια σημαντική προοπτική.

46


Yellow Ακολουθήστε μας! To περιοδικό μας διανέμεται ανά δίμηνο δωρεάν έξω από τον περιβάλλοντα χώρο του ΟΑΚΑ πριν από συγκεκριμένο αγώνα της ΑΕΚ που γνωστοποιείται τις προηγούμενες μέρες από τα media. Επίσης μπορείτε να το βρείτε σε όλα τα καταστήματα εστίασης της Νέας Φιλαδέλφειας και των όμορων Δήμων. Σημεία διανομής εκτός Αθηνών: Αλεξανδρούπολη «24 Ώρες» Mini Market, Αμφιπόλεως 2 & Λεωφ. Δημοκρατίας ΤΚ 68131 Ιεράπετρα «Acropolis Kafe» Μαρκόπουλου 51, TK 72200, Τ 28420 27621 Κεφαλονιά - Ληξούρι «Διόνυσος Καφέ», Κεντρική Πλατεία Ληξουρίου, ΤΚ 28200, Τ 6974717310


ΜΑΖΙ ΓΡΑΦΟΥΜΕ ΙΣΤΟΡΙΑ

Για πληροφορίες / αγορές εισιτηρίων: • Τηλ: 210 6896793 (Δευτέρα έως Παρασκευή 11:00 – 18:00) • Γραφείο Τicketing AEK BC (Κλειστό Γήπεδο Καλαθοσφαίρισης ΟΑΚΑ – είσοδος PRESS) • www.aekbc.gr & buy.tickethour.com • Email: tickets@aekbc.gr