Page 1

“La Leggendaria Charly Gaul� 13 t/m 21 juli 2014


REIS OVERZICHT

Schitterende meren, indrukwekkende bergen en overheerlijk eten Ideaal gelegen tussen de machtige Dolomieten met haar sprankelende luchten, fascinerende rotswanden en de groene landschappen rondom het Garda meer, ligt de autonome regio Trentino - Alto Adige. Gezegend met een heerlijk mild klimaat dankzij de warme lucht die vanuit de Povlakte noordwaarts stroomt door het dal van de Adige is het een ideale vakantieregio. Trentino is een samensmelting van twee culturen: de Oostenrijkse, Trentino was tot na de 1e wereldoorlog onderdeel van het Oostenrijkse vorstendom, en de Italiaanse. De erfenis is terug te vinden in de taal, de cultuur en het lekkere eten.

Boven: haarspeld na haarspeld. Midden: Fietsen over indrukwekkende wegen. Links: De fietsen staan klaar!

Trento, de hoofdstad van de provincie Trentino, is een verrassend mooie stad, ideaal voor diegenen die even geen zin hebben om te fietsen. Maar dat is nauwelijks voor te stellen, want het gebied kent vele uitdagende en veelal onbekende bergen. Het grote voordeel is dat veel beklimmingen niet zoals zo vaak in het hoofdgebergte over drukke wegen voeren, maar verrassend autoluw zijn.

En dan zijn er de meren. Naast het alom bekende Gardameer, vind je er Lago di Caldenazzo en Lago di Levico, om er maar een paar te noemen. Karakteristieke wijngaarden, spectaculaire bergen en de schitterende meren maken de omgeving uitermate geschikt om de Gran fondo te combineren met een vakantie voor het gezin of met (fiets)vrienden. De fantastische Süd-Tirolse keuken en het milde klimaat doen de rest om er een onvergetelijke (fiets-)ervaring van te maken.

De “gran fondo” reis omvat: ; Volledige verzorging, incl. ontbijt en diners ; Unieke accommodatie ; Deelname La Leggendaria Charly Gaul ; De mooiste routes, in GPS-formaat of begeleiding door een lokale “ciclista” ; Fietsclinic door ervaren “cycloklepper”


REIS OVERZICHT

De uitsmijter… ...La Leggendaria Charly Gaul Deelname aan deze Gran Fondo is de belangrijkste reden die we het thuisfront vertellen. Volgens kenners misschien wel de mooiste Gran Fondo, en geweldig goed georganiseerd. Het is zeker niet de zwaarste cyclo van Italië. Met ruim 4000 hoogtemeters is deze qua moelijkheidsgraad te vergelijken met de Maratona. Het aantal deelnemers ligt rond 700 voor de Gran Fondo (en bijna 1.000 voor Medio Fondo). Het is de entourage, het gunstige klimaat en de schitterende uitzichten die Charly Gaul populair maken. Beschrijving La Leggendaria Charly Gaul De “Charly Gaul” kent twee afstanden : • Gran fondo: 142 km met 3.960 hoogtemeters De gran fondo is tevens kwalificatiewedstrijd van de UCI World Cycling Tour voor Masters en Amateurs. • Medio fondo: 58 km met 2.000 hoogtemeters Er wordt gestart in het centrum van Trento op het Piazza Duomo. Na een korte neutralisatie gaat het noordwaarts richting de eerste helling van de dag, de 7 kilometer lange klim naar Palu’ di Giovo, de geboorteplaats van Francesco Moser en Gilberto Simoni. De top ligt op 600 meter.

Na deze opwarmer gaat het zuidwaarts, parallel aan de Adige en de snelweg E45. Na 50 km volgt de eerste beklimming van de Monte Bondone. Deze wordt vanaf de zuidkant bedwongen. Het is een klim van ruim 20 kilometer en loopt door tot aan het dorp Viote, vlak onder de top van de Bondone. Het peloton gaat nu een grote lus westwaarts maken,naar het meer van Cavedine. Na een bochtenrijke afdaling volgt een korte tussenklim bij het dorpje Lon. We zijn nu op 115 km, de finale kan beginnen. Wat volgt is de beklimming van Monte Bondone vanaf de noordkant. Vanaf hier is het 22 kilometer bergop. De klim is niet de aller-moeilijkste in de regio, maar vergt wel een goede indeling. De klim is maar liefst 21 kilometer en biedt spectaculaire vergezichten op de stad Trento. Charly Gaul schreef geschiedenis op deze beklimming door een ijzige kou van net boven het vriespunt te trotseren. Eind juli is de kans daarop nihil. Integendeel, het kan er dan behoorlijk warm zijn! Er staan echter volop medewerkers van de organisatie gereed met drinken. Een op en top georganiseerde cyclo.


REIS OVERZICHT

ACCOMMODATIE

Fietshoogtepunten tijdens deze reis: ; Passo Manghen ; Monte Bondone ; Punta Veleno, bij het Garda meer ; Monte Baldo ; Palu’ di Giovo, alweer zo’n onbekende, maar terechte schoonheid ; Cairia – Gfrill, wie kent hem niet, 13 km tegen 8,5 % gemiddeld, steiler dan bijv Mont Ventoux! ; Val di Bresimo - Preghena ; Lago Santo - Cembra

Das Gasthaus des schönen Lächelns We verblijven in een eeuwenoude villa met een unieke sfeer. Het was Baron Giambattista Gentilotti, raadsheer van keizerin Maria Theresia von Österreich, die een reeks bedrijfsgebouwen, waarvan de oorsprong teruggaat tot het jaar 1500, liet ombouwen tot het huidige landhuis. Als je houdt van de traditionele Italiaanse keuken, maar ook van de uitbundigheid die de typische Tiroolse keuken kenmerkt, dan ben je hier aan het juiste adres. Kaiserschmarren en schweinsbraten gaan hier hand in hand met Risotto alla Renetta en Polenta, een lokaal gerecht wat als bijgerecht wordt gegeten. De gerenoveerde herberg laat duidelijk haar historie zien. Barokke kenmerken zijn smaakvol gecombineerd met hedendaagse Italiaanse invloeden. De herberg ligt bijna 10 km van het centrum van Trento.


WIELERHISTORIE

Mist, kou, ijs... ...één man en één berg Het was 8 juni 1956 en een mistige en ijzige dag in de ronde van Italië. Eén man en één berg werden die dag berucht en beroemd. De Luxemburgse kampioen Charly Gaul begon op de slotklim, de Monte Bondone, op de pedalen te dansen. Hij was onnavolgbaar, kwam met grote voorsprong over de finish, maar stortte direct daarna ineen. De bevroren Gaul werd in een deken gewikkeld, maar herstelde verassend vlot. Hier had hij de basis gelegd voor zijn eindoverwinning van de Giro. Een van de meeste legendarische etappes uit de Giro ooit. De auteur Roger St Pierre schrijft hierover: “Charly averaged just four miles an hour over the final uphill kilometres of that murderous stage and collapsed at the finish, being taken off to the welcome warmth of his hotel, wrapped in a blanket. But he had assured his overall victory by beating his closest challenger on that nightmarish day by many minutes. The rest of the field was spread-eagled over several hours, some even having stopped for warm baths en route!” Het idee om een gran fondo in de regio Trentino te organiseren kreeg in oktober 2005 vorm. De renner en de berg dienden

geëerd te worden met een groot fietsfeest voor wielertoeristen. Gaul zelf was op de uitnodiging ingegaan en vetrok naar Bondone. Helaas zijn laatste buitenlandse reis. Hij overleed in december van dat jaar. Inmiddels is La Leggendaria Charly Gaul uitgegroeid tot een prestigieuze gran fondo op de Italiaanse kalender. Deze GF wordt op 22 juli verreden en net als de Maratona, rechtstreeks door de RAI op televisie uitgezonden.

Boven: Charly Gaul in de l egendarische rit naar Monte Bondone Onder: Charly Gaul in de Tour de France.


PROGRAMMA

Dit 8-daags cyclo evenement is een onvergetelijke ervaring Onderstaand programma is optioneel. De groep kan zelf bepalen welke routes er gereden worden! Er is geen enkele verplichting om met de groep mee te gaan. Alleen fietsen of in een kleine groep behoort uiteraard tot de mogelijkheden. Ook de routes worden per dag bepaald. Onderstaand programma dient dus als voorbeeld.

Zondag 13 juli: ‘s Middags – Aankomst in Trento.

Boven: Val dei Mocheni. Midden: Val di Astico, decor van een grote veldslag in 1926. Onder: Alpe di Pampeago : 7.7 km lang, 9,9% gem ! Top op 1757 m Marco Pantani demonstreerde zijn suprematie op deze col. Op de top van zijn carriere op 25 mei 1999 tijdens de 19e etappe van de Giro, viel hij in de rose trui aan en won met ruime voorsprong. Een dag later zou hij uit de wedstrijd worden gehaald. Charly Gaul bewonderde Pantani om zijn onvoorwaarderlijke vechtlust.

Maandag 14 juli: Val dei Mocheni: Een betoverende vallei met vele natuurlijke en historische bezienswaardigheden en tradities, bewoond door de Mocheni , een gemeenschap van oorspronkelijk Duitse gelukzoekers. Even de benen lostrappen na een lange reis. Trento – Baselga di Pine - Passo del Redebus (1.453) – Palu del Fersina – door het dal van de Mocheni – Pergine – Levico (85 km). Dinsdag 15 juli: Val di Astico / Altopiano di Asagio. Decor van een grote veldslag in 1916 tussen de Oostenrijks-Hongaarse troepen en het Italiaanse Koninkrijk.

Woensdag 16 juli: Val di Fieme. Doorgedreven duurtraining wellicht. Laatste echte zware duurtraining als voorbereiding op zondag, of gewoon omdat we hier zijn om af te zien. Donderdag 17 juli: Val dei Laghi. Omdat we het waarschijnlijk toch niet kunnen laten om de rit van zondag te verkennen. Rondje “vallei van de meren”. Aldeno – Monte Bondone – Lago di Cavèdine – Lago di Toblino – Vezzano – Lon – Lagi di Terlago – Sopramonte (stukje van de finaleklim tot aan) – Candrai – Trento – Matterello (110 km)


PROGRAMMA

Vrijdag 18 juli: Een dag om uit te rusten en de fietsen in orde te brengen. Of juist nog even profiteren van het mooie weer. Voor diegenen die even wat anders willen dan fietsen is Bolzano of Rovereto een aanrader. Rovereto is een mooie oude stad met veel moderne kunst. Even een klein stukje doorrijden en je bent in Riva del Garda. Zaterdag 19 juli: ’s Ochtends: afhalen start bescheiden op de fiets, rustig ritje naar het stadscentrum. Wat te denken van een klein ommetje op de weg terug. Bijvoorbeeld via Pergine, langs het Lago di Caldonazzo (30 km). Even de benen “op spanning zetten”. Zondag 20 juli: De grote dag! Start van La Leggendaria Charly Gaul is om 8 uur op het Piazza Duomo. www.laleggendariacharlygaul.it Maandag 21 juli: Vertrek naar huis.

Boven: Valle dei laghi. Midden: Rovereto, mooie oude stad met veel moderne kunst. Onder: Val di Fieme.

Boven: Lago Caldonazzo. Onder: Wijnbouw in de Valle dei laghi.


HET ARRAGEMENT

AANMELDING

Datum en prijs Datum: 13 – 21 juli 2014 Pakketprijs voor dit 8 daagse cyclo evenement bedraagt € 640,- per persoon. Vroegboekers krijgen € 50,- korting mits men voor 1 maart 2014 boekt! De prijs is inclusief: • Accommodatie • Alle dagen speciaal “Tiroler-diner” • Alle dagen wielrenners ontbijt • Vervoer vanaf Monte Bondone naar herberg Optioneel: pick up op vliegveld (Verona of Bologna) en/of treinstation.

Deelname... wie het eerst komt... Niet in de prijs inbegrepen is: • Alle vervoer, behalve vanaf Monte Bondone naar herberg. • Lunch e.d. welke overdag genuttigd worden. • Alle drank behalve bij ontbijt. • Inschrijving Le Leggendaria Charly Gaul Hoe later je je inschrijft hoe duurder de inschrijving wordt, zie ‘Deelname’. • Reis- annuleringsverzekering. Zie onder “aanmelding” voor de spelregels bij annulering.

Om dit evenement tot een succes te maken, is besloten de groepsgrootte te beperken tot maximaal 15 deelnemers. Deelname is op basis van ‘wie het eerst komt…’. Je inschrijving is automatisch bevestigd nadat we je aanbetaling ontvangen hebben. Deze kun je overmaken op naam van GFCyclingEvents rekeningnummer NL59 ASNB 0707 7210 24 onder vermelding van je naam plus “deelname La Leggendaria Charly Gaul 2014”. Aanbetaling: € 250,- Het resterende bedrag dient uiterlijk 1 juni te worden betaald. Mocht je onverhoopt niet meegaan, dan kun je je aanbetaling terugkrijgen tot uiterlijk 1 april. Er wordt dan wel een

bedrag van € 35,- aan administratiekosten berekend. Annulering na 1 april betekent dat er pas gerestitueerd kan worden indien er een vervanger wordt gevonden. Inschrijven voor La Leggendaria Charly Gaul dien je in principe zelf te doen. Wel is het zo, dat de inschrijfkosten stijgen naarmate de tocht dichterbij komt. Wacht er dus niet te lang mee! Desgewenst kan GF-CyclingEvents de inschrijving voor je regelen om op die manier de deelnemers als groep in te kunnen schrijven. De kosten zijn : • € 38,00 tot 31 december • € 45,00 van 1 februari tot 30 april • € 55,00 van 1 mei tot 18 juli (Prijzen o.b.v. 2013)


WIELERHISTORIE

Chaly Gaul, ‘De engel van het gebergte’

Charly Gaul (1932 - 2005) was een wielrenner uit Luxemburg, die in 1958 de Ronde van Frankrijk wist te winnen. Tussen 1953 en 1962 was hij profwielrenner. Naast zijn eindoverwinning in 1958 wist Gaul in 1955 en 1961 een derde plaats in het eindklassement van de Tour te behalen. In 1956 en 1959 won hij het bergklassement. Ook in de Ronde van Italië was hij succesvol. In 1956 en 1959 won hij deze ronde en het bergklassment. De 18e rit in 1956 van Merano naar Trento (242 km!) ging over vier zware passen (inclusief de Stelvio van 2758m) in regen, hagel, onweer en mist. Van de 87 renners die nog in koers waren, bereikten slechts 41 de finish: van de afvallers kwamen velen per ambulance over de finish. Vrijwel geen renner was die dag niet onderkoeld of uitgehongerd geraakt. De Luxemburger Chaly Gaul won de etappe met bijna

acht minuten voorsprong en legde daarmee de basis voor de eindoverwinning. Hij had twee bijnamen: De Engel van het Gebergte, refererend aan zijn klimcapaciteiten, en Monsieur Pipi. De laatste dankte hij aan het feit dat hij in 1957 de winst in de Giro verspeelde door een uitgelopen plaspauze. Gaul was zes keer kampioen van Luxemburg op de weg en bovendien twee keer nationaal kampioen veldrijden. Na zijn tweede echtscheiding leidde hij een teruggetrokken bestaan. Charly Gaul werd gekozen tot de Luxemburgse Sportman van de twintigste eeuw. Hij was een groot fan van Marco Pantani wiens aanvalslust hij bewonderde. Op 6 december 2005 overleed hij, twee dagen voor zijn 73ste verjaardag, aan de gevolgen van een longembolie.

Brochure gran fondo “charly gaul”  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you