Page 8

8 | INTERVIEW

weer dat ik de winkelkarretjes van de Spar hoor of de viskar die passeert. Daar hadden wij trouwens altijd een beetje schrik van (lacht).”

winkelkarretjes die je hoort, … Dat is zo gezellig! Mijn broer heeft daar zelfs een woord voor uitgevonden: ‘dorpig’. Dat omschrijft echt volledig dat zalig gevoel.”

Je was bang van de viskar?

Je bent op dreef, vertel gerust verder.

“Dat was altijd dezelfde man die daar mee reed, ‘de Luc’, en die passeerde dan bij ons door de straat en riep met zo een nasale stem: “Haring, bakharing, schol en makreel!” Mijn broer en ik kunnen dat nog altijd nadoen, trouwens. Maar soms riep die ook naar ons: “Ah mannekes, braaf zijn hé”, bijvoorbeeld. Lander en ik vonden dat een beetje raar. We waren ook nog heel jong toen. Iedere zaterdag gingen wij naar de bibliotheek en dan hadden wij altijd schrik dat we Luc zouden tegenkomen.”

Wat zijn je mooiste jeugdherinneringen?

“Zoveel zaken … (denkt na). Ik weet het! Zie, nu begint het hé, ik ga niet meer kunnen stoppen! Het mooiste is misschien wel de herinnering aan dat dorpse gevoel. De zaterdagvoormiddag voel je een dorp echt wakker worden. Eksaarde-dorp dat stilletjes aan in beweging komt. Mensen die naar de bakker of de slager gaan, de kinderen naar de voetbal brengen, de

| www.gezoarde.be

“Toen ik voor het eerst naar basisschool ‘Den Dam’ ging, moest ik via een wegeltje gaan aan dokter De Naeyer. Dat was een aardewegel, met allemaal wilgen en dan kwam je rechtstreeks uit in de Muylaertstraat, waar nu een wijk is. Ik ging dan te voet door en dan mocht ik met meester Van Goethem afkomen in ‘de rang’. Dan mocht ik op zijn fietsstoeltje zitten, met de geur van die zelf gerolde sigaretjes, door het Bremmenstraatje. Dat was echt een toffe tijd. De eerste keer dat ik héél slecht ben gegaan in mijn carrière was trouwens ook in Eksaarde, op de kerstboomverbranding aan de KSA-lokalen. Zo ziek van appeljenever, dat ik het nooit meer gedronken heb daarna. Niet de beste herinnering, maar wel grappig om aan terug te denken.”

De Gezôarse Feesten of de Lokerse Feesten?

“Dan ga ik toch voor de Lokerse Feesten moeten kiezen. Ik werk daar namelijk en mijn broer en

Profile for Gezôarde

GEZOARDE #8  

GEZOARDE #8  

Profile for gezoarde
Advertisement