Page 39

INTERVIEW | 39

ontwikkelden er zich her en der verwilderde populaties. Hun wildkleur was grijs, maar er zijn vandaag de dag heel wat mutatiekleuren bijgekomen, die ik momenteel allemaal bezit en kweek.”

Als ik het zo hoor, is dit meer dan een hobby. Kan je eigenlijk nog op reis gaan?

“Sowieso zijn de wereldkampioenschappen een aanleiding om op reis te gaan, samen met mijn vrouw en mijn vogels. Daarnaast kunnen we wel nog op reis gaan, dan vraag ik aan iemand van de club, de Distelvink in Lokeren, en een liefhebber uit de buurt om de vogels te onderhouden als ik weg ben. Omgekeerd doe ik hetzelfde, we helpen elkaar en geven elkaar tips.”

Wat moet je ervoor over hebben?

“Alles, eigenlijk. Het is zoals een sporter die moet trainen. Als je er niet voor werkt, zal het niet lukken. Ik ben altijd bezig met de vogels, zelfs wanneer ik mijn krant lees. Dan denk ik ineens: ik moet dat nog doen bij de vogels en dan gooi ik de krant opzij. Ik kom niet zoveel buiten in Eksaarde, ik zit voortdurend in mijn stal om de vogels te controleren. Zijn de veren in orde? Is er eentje ziek? Is er water genoeg? … Dat zijn allemaal zaken waar ik dan mee bezig ben.”

Ik moet elke dag dezelfde routineuze handelingen doen, ben ik eens ziek of heb ik geen zin, dan moet ik het de dag erna bekopen. Ik ben al twee keer in het ziekenhuis beland voor een zware rugoperatie. Vooraf zeiden de dokters: ‘Als de operatie niet slaagt, beland je in een rolstoel.” Dan sta je er wel even bij stil en denk je wat je met de vogels zou doen mocht het niet meer lukken.”

Is er opvolging verzekerd bij de kinderen?

“Neen, niet echt. Maar er is interesse om de hele boel over te nemen.”

Wat vind je er zelf leuk aan?

“Werken met een levende materie en de natuur heeft me altijd geboeid. Het eigenhandig opkweken van dieren geeft me voldoening.”

Ok, Roland. Bedankt om een gaatje vrij te maken in je drukke vogelagenda en nog veel plezier gewenst!

Nu ben je op pensioen, maar hoe combineerde je deze arbeidsintensieve hobby met jouw werk?

Dat vraag ik me nu ook af ... Ik werkte in ploegen waardoor ik een halve dag thuis was. Ik heb twee kinderen en als de kinderen op school waren, deed ik de verzorging. Daarnaast voetbalde ik zelf ook en was ik trainer. Ik was dus niet zo veel thuis. De vogels stonden in die periode op een veel lager pitje.”

Wat was je grootste tegenslag met de vogels?

“Toen ik er net mee begonnen was, heb ik een grote tegenslag gehad. Ik had een kerosinevuurtje als extra verwarming voor mezelf. Ik vergat het echter uit te zetten toen ik naar mijn werk vertrok. Toen ik terugkwam van het werk, waren alle vogels die in de bovenste kooien zaten, gestorven. Ik verzamelde toen wel twee emmers dode vogels. Dat was een dieptepunt.”

Zou je er ooit mee stoppen?

“Wanneer ik ze beu ben, maar voorlopig is dit niet het geval.

www.gezoarde.be |

Profile for Gezôarde

GEZOARDE #8  

GEZOARDE #8  

Profile for gezoarde
Advertisement