GEZOARDE #8

Page 1

3 maandelijks magazine - 2018 #8

NU MET

GRATIS

KERSTK

A ART

www.gezoarde.be

Linde Merckpoel

“WE HEBBEN ZELFS EEN WOORD UITGEVONDEN VOOR EKSAARDE: ‘DORPIG’!”

#8


2 10.000 M

SHOPPEN

bekijk onze openingstijden op www.tuincentruminterflower.be

Beleef de Winter

BIJ TU

INCEN TRUM INTERF LOWE R!

ZIN IN DE WINTER! Bezoek ons tuincentrum in Lokeren voor winter-inspiratie, winter-voordeel en kortingen!

TUINCENTRUM INTERFLOWER • EEKSTRAAT 70 • 9160 LOKEREN T +32 934 806 03 • WWW.TUINCENTRUMINTERFLOWER.BE


INTRO | 3

EEN WELGEMEENDE DANKUWEL Tekst Kim Speleman g Fotografie Luc De Herdt Dankuwel! Twee jaargangen, acht uitgaves en vierentwingduizend magazines van ons ‘Gezôarde’ mochten wij reeds laten verschijnen. Het meest geliefde en geapprecieerde magazine dat ons dorp rijk is. Maar Gezôarde is meer dan alleen maar een magazine … Elke drie maand slagen wij erin om u een ‘Gezôarde’ vol indrukwekkende interviews met bekende en onbekende mensen, eigenzinnige artikels met ijzersterk beeld, herkenbare columns en persoonlijke verhalen die u écht raken, af te leveren. Wij kunnen dit enerzijds enkel realiseren dankzij onze fantastische redactie. Een ondertussen tiental koppige letternazi’s en een fotograaf die elke emotie en persoonlijkheid kan vastleggen op de gevoelige plaat. Allen doen zij dit omdat ze een hart hebben voor ons Eksaarde. Anderzijds is dit magazine ook enkel te verwezenlijken dankzij onze adverteerders. Ondernemers van binnen en buiten ons Eksaarde. Zij geloven in ons concept, in onze kwaliteit, in ons verhaal. Dankzij hun vertrouwen kunnen wij dit blijven doen. Dank u wel ADW Technics, Cardi Woonadvies, De Bock Mechaniek, belevingswinkel De Korf, hoeveslagerij De Vierklaver, Fraai, Frituur Gezoardeken, Garage Van Goethem, Interflower, Sobofisc.all, Sublim, restaurant en feestzaal Triphon, Welterusten slaapcomfort, fotograaf Bibi & Balou, De Koster, Kapsalon Gino De Borger, I AM, Immo Van Hoorick, Muann, restaurant Oliver & Co, P&M Interieur, Spaccanapoli, restaurant ’t Snipken, kapsalon Tina Stals, VDK Moerbeke, Verhofstede Fruitsappen en Volvo Charels … een welgemeende dankuwel.

www.gezoarde.be |


4 | GEZÔARDE IN BEELD

D

e Duitse bezetter in de Tweede Wereld­ oorlog heeft weinig goeds gedaan, maar de brug die ze over de Moer­ vaart bouwden is van uitste­ kende kwaliteit! Een likje verf af en toe houdt ze in uitstekende staat en houdt hopelijk elke herinnering vast die elke Gezôardeneir hier be­ leefde. Met onze glazen bol konden we het niet voorspel­ len, maar waarschijnlijk houdt de brug langer stand dan ieder van ons!

Tekst Kwinten Van Campenhout Fotografie Luc de Herdt

| www.gezoarde.be


GEZÔARDE IN BEELD | 5

www.gezoarde.be |


6 | INTERVIEW

LINDE MERCKPOEL Tekst Brent De Borger g Fotografie Luc De Herdt

Z

e noemen haar wel eens ‘die Rosse van Studio Brussel’, maar oorspronkelijk was het ‘die Rosse van Gezôarde’. Radiomaker Linde Merckpoel groeide hier namelijk op. Ondertussen is het hele gezin Merckpoel andere oorden gaan opzoeken, maar hun roots en herinneringen blijven natuurlijk voor altijd onlosmakelijk verbonden met Eksaarde.

Keer je nog vaak terug naar Eksaarde?

“Eigenlijk kom ik hier niet zo heel veel meer, want ik heb daar weinig reden toe. Mijn ouders, Mark en Lieve, zijn namelijk verhuisd naar Frankrijk en mijn broer Lander woont ondertussen al eventjes in Lokeren. Als ik in de buurt ben, blijf ik dan ook vaak bij hem.”

Hoelang is het ondertussen geleden dat je nog eens in ons dorp vertoefde?

“Dat was tijdens de Lokerse Feesten, toen zijn we nog eens door Eksaarde gereden. Dat geeft me altijd een leuk gevoel, terugkeren naar de plek waar ik zo-

| www.gezoarde.be

lang gewoond heb. Ik rijd hier altijd heel traag, omdat ik alles wil gezien hebben. Dan merk ik ook heel hard op wat er allemaal veranderd is. Zo zag ik bijvoorbeeld dat de oude bibliotheek er plots niet meer stond, heel verrassend. Zo zijn er elke keer weer dingen die veranderd zijn als ik Eksaarde passeer.”

Waar in Vlaanderen ben je ondertussen beland?

“Ik woon nu in Edegem, een gemeente ten zuiden van Antwerpen. Ik woon daar echt in het centrum en dat is wel heel belangrijk voor mij. Ik vind het aangenaam om in een kern te wonen en te voelen dat er dingen bewegen. Ik wandel graag naar de bakker of doe mijn boodschappen met de fiets bijvoorbeeld.”

Daar heef t je jeugd in Eksaarde vast en zeker iets mee te maken?

“Daar ben ik vrij zeker van, want de dingen die ik daar heel leuk vond, vind ik hier terug. Als ik mijn raam hier openzet, dan is dat geluid van het dorp echt helemaal verbonden met mijn jeugd. Dan waan ik me


INTERVIEW | 7

www.gezoarde.be |


8 | INTERVIEW

weer dat ik de winkelkarretjes van de Spar hoor of de viskar die passeert. Daar hadden wij trouwens altijd een beetje schrik van (lacht).”

winkelkarretjes die je hoort, … Dat is zo gezellig! Mijn broer heeft daar zelfs een woord voor uitgevonden: ‘dorpig’. Dat omschrijft echt volledig dat zalig gevoel.”

Je was bang van de viskar?

Je bent op dreef, vertel gerust verder.

“Dat was altijd dezelfde man die daar mee reed, ‘de Luc’, en die passeerde dan bij ons door de straat en riep met zo een nasale stem: “Haring, bakharing, schol en makreel!” Mijn broer en ik kunnen dat nog altijd nadoen, trouwens. Maar soms riep die ook naar ons: “Ah mannekes, braaf zijn hé”, bijvoorbeeld. Lander en ik vonden dat een beetje raar. We waren ook nog heel jong toen. Iedere zaterdag gingen wij naar de bibliotheek en dan hadden wij altijd schrik dat we Luc zouden tegenkomen.”

Wat zijn je mooiste jeugdherinneringen?

“Zoveel zaken … (denkt na). Ik weet het! Zie, nu begint het hé, ik ga niet meer kunnen stoppen! Het mooiste is misschien wel de herinnering aan dat dorpse gevoel. De zaterdagvoormiddag voel je een dorp echt wakker worden. Eksaarde-dorp dat stilletjes aan in beweging komt. Mensen die naar de bakker of de slager gaan, de kinderen naar de voetbal brengen, de

| www.gezoarde.be

“Toen ik voor het eerst naar basisschool ‘Den Dam’ ging, moest ik via een wegeltje gaan aan dokter De Naeyer. Dat was een aardewegel, met allemaal wilgen en dan kwam je rechtstreeks uit in de Muylaertstraat, waar nu een wijk is. Ik ging dan te voet door en dan mocht ik met meester Van Goethem afkomen in ‘de rang’. Dan mocht ik op zijn fietsstoeltje zitten, met de geur van die zelf gerolde sigaretjes, door het Bremmenstraatje. Dat was echt een toffe tijd. De eerste keer dat ik héél slecht ben gegaan in mijn carrière was trouwens ook in Eksaarde, op de kerstboomverbranding aan de KSA-lokalen. Zo ziek van appeljenever, dat ik het nooit meer gedronken heb daarna. Niet de beste herinnering, maar wel grappig om aan terug te denken.”

De Gezôarse Feesten of de Lokerse Feesten?

“Dan ga ik toch voor de Lokerse Feesten moeten kiezen. Ik werk daar namelijk en mijn broer en


Communicatie ... net iets anders.

www.newmonkeys.be


Hoeveslagerij

DE VIERKLAVER Pieter Van Poucke & Annelies Marchand

Hormonenvrij vlees van eigen hoeve. Ambachtelijke salades en charcuterie. Fondue Gourmet Koude schotel Barbecue Wok Kaasschotel Specialiteit diepvriespaketten

Hemelseschoot 19 - 9160 Lokeren - T 09 348 15 76 - www.devierklaver.be


INTERVIEW | 11

schoonzus zitten mee in de organisatie. Dat is een heel intense periode, maar wel verschrikkelijk leuk. Dan ben ik tien dagen in Lokeren te vinden en ben ik plots weer heel dicht bij Lander en andere familieleden en vrienden.”

Je bent radiomaker bij Studio Brussel, hoe ben je daar terechtgekomen?

“Ik heb woordkunst gestudeerd in Antwerpen en in ons laatste jaar moesten we een stageplek kiezen. Ik wist dat ik sowieso voor de radio zou kiezen. Vanaf de eerst les die we kregen van Chris Dusauchoit, was ik verkocht. En Studio Brussel … dat was gewoon mijn favoriete zender.”

Is dat een jeugddroom die is uitgekomen?

“Dat ik voor de radio zou werken, niet per se, maar wel dat ik iets wou doen met taal en woordkunst. Elke dinsdag vanaf mijn zeven jaar heb ik les gevolgd bij Trees Coppieters, boven de toenmalige bibliotheek in Eksaarde. Ik herinner mij dat nog supergoed. Ik heb tien jaar dictie gedaan en daarna voordracht en toneel. Daar heb ik de liefde voor de taal ontwikkeld.”

Je bent bij Studio Brussel verantwoordelijk voor het ochtendblok, hoe laat sta je op?

“De wekker gaat om half 4, dat is soms afzien hoor. Maar je krijgt er wel het mooiste blok voor in de plaats. Radio maken in de ochtend is heel dankbaar. Mensen luisteren dan het liefst naar de radio. Je hebt dan zelfs een clubgevoel. De club van de mannen die al wakker zijn. Het is zwaar, maar superleuk om dit te mogen te doen.”

Tot slot kwam deze zomer je vader plots in beeld, samen met jou. Zit er een nieuwe carrière in voor Mark?

“Nee, het is alvast geen media­ strategie en er liggen ook geen nieuwe plannen op tafel, maar wie weet dat hij misschien ooit nog wel eens opduikt. Ik moest voor Rock Werchter iets maken. We zochten nog een toffe insteek om te vloggen en plots dacht ik aan mijn vader. Bram Willems (net als Linde radiopresentator bij Studio Brussel, n.v.d.r.),die ook uit

Lokeren komt, kende ‘ons vokke’ en zag dat meteen zitten. We hebben dan een aantal filmpjes in elkaar gestoken samen met hem.”

En vond hij het een leuke ervaring?

“Mijn vader is heel ontvankelijk en nieuwsgierig dus hij stond er meteen voor open om mee te gaan naar Rock Werchter en samen te werken met mij. Hij noemde het achteraf één van de mooiste dagen van zijn leven, samen met de trouw van mijn broer. Dat zegt genoeg hé.”

www.gezoarde.be |


12 | ONDERNEMER

| www.gezoarde.be


ONDERNEMER | 13

EXACARE FARMA Tekst Arne D’hondt & Rogier Vervaet g Fotografie Luc De Herdt

I

n september fusioneerden apotheek Roets en apotheek Jolien Janssens tot Exacare Farma. Wat voor buitenstaanders onverwacht kwam – waren dat geen concurrenten? – blijkt voor de dames een natuurlijke stap vooruit.

Eerst en vooral, proficiat met jullie nieuwe zaak! Hoe zijn jullie op het idee gekomen?

Karen: “Ik was al even aan het nadenken over hoe ik de toekomst van mijn zaak zag. Ik besloot daarom een mailtje te sturen naar Jolien om af te spreken. Al heb ik daarvoor heel lang getwijfeld. Want eigenlijk kende ik Jolien niet.” Jolien: “Dat klopt. Ik ben ooit eens bij jou thuis geweest wanneer ik mijn eigen apotheek opende in Eksaarde. Dan heb ik me voorgesteld. Maar meer was het niet.” Karen: “Tot mijn mailtje dus. We zijn dan gaan samenzitten en zo leerden we elkaar beter kennen. Vanaf het eerste moment klikte het en onze ideeën voor de toekomst

vielen volledig samen. Daarop besloten we om samen te werken.” Jolien: “Wanneer je gaat samenwerken, ben je eigenlijk getrouwd zonder ooit te hebben samengeleefd. We zouden elkaar meer zien dan onze mannen. Maar het klikte, we deelden dezelfde visie. ” Karen: “Zoals de orthoshop bijvoorbeeld, die er nu is bijgekomen, daar staan we beiden helemaal achter!”

Wat is de orthoshop?

Jolien: “We bieden nu orthopedische hulpmiddelen aan, zoals bijvoorbeeld orthopedische schoenen, bandages … die ook terugbetaald worden. Dat was niet mogelijk in onze vroegere apotheek, het kon toen enkel bij een gespecialiseerde zaak.” Karen: “We zijn bovendien een van de weinige die dat aanbieden in de regio.”

Fantastisch! Welke vernieuwingen zijn er nog?

Karen: “De fusie staat ons toe

meer en verder te specialiseren. Zo bieden we nu ook een huid- en haaranalyse aan. En we hebben afhaalkastjes. Voor mensen die enkel na de openingsuren kunnen komen, leggen we hun producten klaar in het afhaalkastje. Ze krijgen dan op voorhand van ons een code om dat kastje te openen.” Jolien: “We merken ook dat onze taak als apotheker verandert. Vroeger stond een apotheker 2/3 van de tijd àchter de toonbank en 1/3 vòòr de toonbank. De hoofdzaak was toen bereidingen maken. Dat is nu niet meer het geval. Nu moeten we vooral meer advies geven aan de mensen. Bijvoorbeeld hoe je een puffer gebruikt, of hoe diabetici moeten omgaan met bepaalde geneesmiddelen.”

Jullie beroep is aan het veranderen?

Karen: “Veel mensen denken dat een apotheker enkel medicijnen op voorschrift geeft. Terwijl er nu meer mensen zijn die binnenkomen en met niets buitengaan.

www.gezoarde.be |


14 | ONDERNEMER

Ze komen advies vragen voor allerlei kleine gezondheidsproblemen.” Jolien: “Het is geweldig omdat je mensen met jouw raad kan helpen, dat wordt echt op prijs gesteld.” Karen: “Al moet je natuurlijk ook weten wanneer je de mensen moet doorverwijzen. We blijven ons domein wel beperken. We willen vooral zorg dragen voor de mensen. Daarom ook de naam van onze apotheek: ‘Exacare Farma’.”

had ik mijn eigen apotheek in Eksaarde. En nu werk ik dus samen met Karen.” Karen: “Ik heb eerst 6,5 jaar gewerkt als provisor. Dat is werken als apotheker, in een apotheek, zonder dat het mijn zaak is. Tot ik in januari 2008 zelfstandig ben begonnen. Exacare is, net zoals bij Jolien, mijn derde project.”

Over jullie naam gesproken, hoe komen jullie daaraan?

Jolien: “Een aantal mensen hebben een kaartje afgegeven. Op één kaartje stond iets prachtig: ‘Jullie doen iets wat een ander nooit zou doen. Jullie slaan de handen in elkaar om meer zorg te kunnen bieden’.” Karen: “En zo is het ook. Al viel het in het begin wel op wie voor Jolien kwam en wie voor mij.” Jolien: “Dat heeft vooral tijd nodig. Je komt niet meteen met persoonlijke informatie naar iemand die je niet kent. Dat zal iets zijn dat zal groeien.” Karen: “Het was een grote vraag voor ons: ‘Wat zal Eksaarde hiervan zeggen?’ Ook al hebben we dezelfde visie, het is toch steeds afwachten. Het spannendste

Jolien: “Het eerste deel is van Eksaarde, geschreven op de oude schrijfwijze, Exaerde. Tevens ook van exact. Alles moet juist zijn. En care betekent zorg. Want een goede zorg dragen we zeer hoog in het vaandel. En farma staat voor farmaceutica.”

Exacare Farma klinkt als een heel serieuze zaak. Waar is jullie loopbaan begonnen?

Jolien: “Ik heb eerst gewerkt in dienst bij een apotheek in Sinaai en in Kemzeke. 2/3 in de ene en 1/3 in de andere, zodat ik toch fulltime werkte. Daarna

| www.gezoarde.be

Hebben jullie ondertussen ook al mooie reacties gekregen van de mensen?


sanitair verwarming keuring onderhoud

0475 90 30 78 Vijverstraat 9 - 9160 Lokeren


Openingsuren restaurant ma. & di. van 12 tot 14 uur ( tijdens schoolvakanties en elke tweede week niet) vrij. – zo. van 12 tot 15 uur & 17.30 tot 21 uur Organiseert u een feest groot of klein in het verschiet aarzel dan niet ons te contacteren voor bijkomende info.

Elke tweede dinsdag seniorennamiddag. Op maandagavond bridgeavond van 19.30 tot 23.30 uur

Wij serveren telkens een menu op kerstavond, kerstdag, valentijn en Pasen. Elk derde weekend serveren wij boven op de Ă la carte een maandmenu. Triphon - Eksaardsedam 15 - 9180 Moerbeke-Waas - www.triphon.handelsgids.be


ONDERNEMER | 17

Jolien: “Wat ik mis, is dat mijn dochter en mijn zoontje vroeger vaak bij mij waren want achteraan de zaak begon mijn huis. Wanneer de school uit was, kwamen ze naar mij. Ik zag hen veel, dat is nu veel minder. Maar wanneer alles wat in de plooi valt en de werken volledig rond zijn, zal er meer rust komen. Zo zullen we elkaar meer gaan aanvullen.”

Als laatste, willen jullie nog iets kwijt aan de Gezôardeneirs?

Jolien: “We hopen dat ze net als ons geloven in de samenwerking. En dat ze zien dat 1+1 meer is dan 2. Want we bereiken meer door samen te werken. En dat we met volle overgave zorg willen dragen, daar leggen we het accent op.” Karen: “Daar ben ik het volledig mee eens! En wie meer informatie wil, kan altijd terecht op de website www.exacarefarma.be. Er is ook een online webshop, je kan er een voorschrift doorsturen en je vindt er alle andere diensten die we aanbieden.

Bedankt! We wensen jullie nog veel succes!

moment was toen we de mensen de flyers meegaven over onze fusie. Ze schrokken eerst, maar ze waren overwegend heel enthousiast.”

Twee apothekers in dezelfde straat, je zou denken dat jullie eerder concurrenten waren. Nu werken jullie samen, hoe zien jullie dat?

Karen: “Het is natuurlijk belangrijk dat je dezelfde gedachtegang hebt. En dat je op voorhand heel goed communiceert. Hoe zien we de toekomst van ons beroep? Hoe zien we dat hier in Eksaarde en hoe zien we dat op lange termijn? En dat strookte helemaal met elkaar.” Jolien: “Klopt. Het is niet omdat wij elk onze eigen zaak hadden dat we elkaar niet hoorden. Als ik bijvoorbeeld een product niet binnen had, belde ik naar Karen. Onze vakanties stemden wij ook op elkaar af.”

Van een eigen zaak naar samenwerken, is dat erg verschillend?

Karen: “Vroeger ging ik gemakkelijker eens over huis. Dat is nog wat afkicken nu. Zo kon ik bijvoorbeeld eens gaan kijken naar de kinderen of ze aan het leren waren. Nu hoop ik dat ze aan het studeren zijn.”

www.gezoarde.be |


18 | IN GEZÔARDE

| www.gezoarde.be


IN GEZÔARDE | 19

VERVANGER VAN OUDE GEMEENTEHUIS IS EEN SCHOT IN DE ROOS Tekst Arne D’hondt g Fotografie Luc De Herdt

Een nodige vernieuwing met heel wat toekomstmogelijkheden”, zegt schepen van Cultuur Marina Van Hoorick over de plaatsvervanger van het gemeentehuis. Vanaf 24 september werd het nagelnieuw kinderdagverblijf samen met de moderne bibliotheek in gebruik genomen. En het bevalt de mensen die er werken. Het grootste deel van de nieuwbouw is voor kinderdagverblijf Wistik. Dat verhuisde van een oud herenhuis aan het Sint-Teresiacollege naar Eksaardedorp nummer 86. Het kinderdagverblijf bestaat nu uit een inkomhal, een vergaderruimte/eetzaal voor de begeleidsters en de medewerkers van de bib, een ruim lokaal voor elke leefgroep (0-18 maanden en 18 maanden tot schooltijd), een patio en een tuin. Een team van 14 enthousiaste medewerkers ontfermt er zich met veel liefde over 33 Gezôarse kindjes. Jolien Roosens is er één van en zegt dat het een hele verbetering is in vergelijking met het vorige kinder-

www.gezoarde.be |


20 | IN GEZÔARDE

dagverblijf. “Onze vorige locatie was verouderd. Er waren ook twee verdiepingen, wat niet aangenaam was. Ouders moesten soms met een Maxi-Cosi, een verzorgingstas en een kindje op de arm een houten trap beklimmen. Dat was zeer onhandig. Dat maakte alles minder overzichtelijk omdat één groep kindjes beneden zat en de andere boven. Kwam daar nog bij dat de verzorgingsruimte minder aansloot bij de speelruimte.” Dana Kesbeke, ook kinderbegeleidster bij Wistik, sluit zich daarbij aan. “Het verouderde gebouw schrikte soms ouders af. We zien dat ouders nu liever naar Wistik komen met hun kindjes, de vraag is gestegen dankzij het moderne gebouw. Er was op beide locaties plaats voor 33 kindjes, daar waar we vroeger meestal wel plaats vrij hadden, moeten we nu soms ouders weigeren.”

Toekomstmogelijkheden

Daarmee willen de kinderbegeleidsters niet zeggen dat er per se een stormloop plaatsvindt, maar wel dat de werking van Wistik aantrekkelijker is. “Het begint al bij het binnenkomen”, zegt Jolien. “De nieuwe in-

komhal is heel handig om ouders te verwelkomen en is ook goed zichtbaar vanuit de speelruimte. Kindjes zien al andere kindjes die binnen zitten en krijgen zo zin om zelf ook te spelen. Ik zie veel mama’s en papa’s die bij vertrek nog even door het venster hun kleine spruit blijven gadeslaan.” “Alles is veel opener en ruimer”, vindt Dana. “Ook tijdens de verzorgingsmomenten blijf je alle kinderen zien. Aangenaam is de mogelijkheid een wandeling te maken rondom het rusthuis, een mooi parcours voor de kindjes. De bewoners worden er ook gelukkig van en wie weet kunnen we in de toekomst samen wel activiteiten doen? Daar komt nog bij dat als de bibliotheek gesloten is, we die ruimte ook mogen gebruiken. Daar kunnen de kinderen de ruimte verkennen: ideaal om te bewegen, creatieve activiteiten met de kinderen te doen of gezellig in de boekjes te bladeren.” “Een minpunt is de akoestiek”, zegt Jolien. “Maar dat zijn zaken die nog zullen worden opgelost, binnenkort zouden er akoestische panelen komen.


| 21

www.gezoarde.be |


22 | IN GEZÔARDE

Het was bovendien jammer dat de tuin en de patio nog niet volledig kindvriendelijk waren, er lagen hier en daar steentjes en een rubberen vloerbekleding ontbrak. Met het goede weer in het najaar hadden we anders nog veel buiten kunnen spelen met de kinderen. Maar wij zijn er zeker van dat het bestuur bereid is om te luisteren naar onze opmerkingen en dat alles zo snel als mogelijk zal opgelost worden.”

De bibliotheek

Het deel van het gebouw aan de straatkant is de bibliotheek. Wat vroeger een muf fe boekenverzameling was in het oude gemeentehuis, is nu een moderne open ruimte met strakke, zwarte boekenkasten en veel lichtinval. “Het vorige gebouw was gewoonweg té oud”, zegt Pieter-Jan Van den Durpel, bibliotheekmedewerker. “Het was geen pretje om er te werken, zeker niet ’s avonds als het donker was. Het gebouw kraakte en piepte overal.

| www.gezoarde.be

Wanneer je naar het toilet ging, moest je een trap op die in feite al was afgekeurd. En soms was het verschieten, wanneer iemand op de ruit tikte aan de achterkant. Die zag je nooit aankomen en als ik dan gefocust was, sprong ik al eens op van mijn stoel”, lacht hij. “En natuurlijk was er ook asbest aanwezig. Ik ben dus erg tevreden met de vernieuwing, al zit ik hier niet elke week.” De grootste vernieuwing aan de bibliotheek is waarschijnlijk het

uitrolbare scherm en een beamer die aan het plafond bevestigd zijn. Verder wordt de collectie boeken uitgebreid met heel wat nieuwe exemplaren. “Al staan er voorlopig nog veel in Lokeren die hierheen moeten komen”, zegt Pieter-Jan. “Maar de kasten bieden net iets te weinig ruimte om alle boeken een plaats te geven. Ik verwacht wel dat er binnenkort een nieuw boekenrek zal komen, een tweede kinderboekenmeubel is al besteld. Het is wel leuk dat er een zitmeubel aanwezig is,


IN GEZÔARDE | 23

waar mensen kunnen aan zitten voor opzoekwerk te doen of waar ze met een laptop kunnen werken.”

Polyvalente ruimte

Pieter-Jan merkt alvast dat er meer mensen de bibliotheek bezoeken. “Waar er vroeger soms maar 3 mensen kwamen zaterdagvoormiddag, zijn dat er nu al snel 10. Ik denk dat de nieuwe inrichting meer uitnodigt om eens langs te komen. En wie weet: misschien als er meer bezoekers komen dat er dan ook meer openingsuren komen?” De bibliotheek doet ook dienst als polyvalente ruimte voor verenigingen. Schepen van Cultuur Marina Van Hoorick licht toe: “De bib is maar vier uur per week geopend, het zou jammer zijn als er niet meer mee gebeurde. Ik denk bijvoorbeeld aan vergaderingen of lezingen.” Een regeling voor wie de polyvalente zaal zal mogen gebruiken is er voorlopig nog niet. “Daarvoor moeten we ons nog eens goed beraadslagen”, zegt de schepen. “Er zijn nog geen stoelen, iemand moet het gebouw openen en afsluiten nadien. We hopen hier begin 2019 een besluit in te nemen.”

De schepen wijst ook op het gekende standbeeld van de uil, dat nu op de dakrand van het gebouw staat. “We willen dat meer zichtbaarheid geven maar weten niet goed waar het te plaatsen. Dat zou dus ook nog kunnen veranderen in de nabije toekomst. En hopelijk vinden we binnenkort een gepaste naam voor het gebouw. We zijn daar ook mee bezig, maar het is geen sinecure.”

www.gezoarde.be |


W W W . S U Z U K I . B E

2.0 OVERNAMES VAN HIER TOT IN TOKYO!

E R IS RE E DS E E N I G NIS O F E E N SWIF T VANAF 11 .1 99€ (1)

Ignis: CO2 : 104 - 114g/km

: 4,6l/100km Swift: CO2 : 90 - 114g/km

: 4,0 - 5,0l/100km

(1) Swift en Ignis aan de promotionele prijs met maximale overnamepremie onderworpen aan voorwaarden en korting van € 1.000 afgetrokken van de adviescatalogusprijs van € 14.699 incl. btw. voor de Swift en € 14.199 Incl. btw. voor de Ignis. De overnamepremie is een bijkomende premie bij de restwaarde van uw voertuig berekend volgens de leeftijd ervan, premie enkel geldig in geval van overname van een voertuig dat minstens 6 maanden ingeschreven is op uw naam, inschrijving van het nieuwe voertuig dient te gebeuren op naam van de eigenaar van het overgenomen voertuig en vóór 31/8/2018. Actie uitsluitend voorbehouden voor particulieren. Niet-contractuele foto. Afgebeeld model met opties en accessoires. Milieu-informatie [KB 19/03/2004]: www.suzuki.be. Suzuki Belgium behoudt zich het recht voor om zonder voorafgaande kennisgeving wijzigingen aan te brengen aan de specificaties, kleuren en materialen. Prijs geldig van 1/05/2018 tot en met 31/05/2018.

www.garagevangoethem.be OFFICIEEL DEALER SPECIALITEIT TOYOTA - HYUNDAI - LEXUS ONDERHOUD EN HERSTELLINGEN ALLE MERKEN Manta 19, 9250 Waasmunster garage.vangoethem@telenet.be

052 46 21 57


THEMA | 25

16 DECEMBER 20 G A D 18 ZON

en.be

sefeest w.gezoar

E V E I T A N R E T AL G N I N E P P A H T KERS ww

ot 21 u.

van 11u. t e d r a a eks

www.gezoarde.be |


26 | INTERVIEW

DIEREN VAN GEZÔARDE

TRUFTIE: TROUWE VIERVOETER EN BESTE VRIEND. Tekst Marijke Diericx

P

ortret van een GezĂ´arse hond en hoe die het leven van Ilse (46) volledig veranderde.

In de zomer van 2014 kreeg Ilse De Bock uit Eksaarde vreselijk nieuws te horen: haar broer Stefan was uit het leven gestapt. Een schokkende gebeurtenis die, zoals Ilse zelf zegt, nooit volledig te verwerken zal zijn. De impact van dit verlies was dan ook zodanig groot, dat Ilse zelfs verviel in een zware depressie. Haar zoon Lothar vond het verschrikkelijk om te zien hoe zijn

| www.gezoarde.be

g

Fotografie Luc De Herdt

mama met de dag neerslachtiger werd, dus kwam hij met het idee om een hond in huis te nemen. Een metgezel voor mama, een vriend in de donkere dagen. En zo geschiedde ... na wat gepieker en getwijfel, trokken ze naar het asiel in Sint- Niklaas voor een eerste indruk. Daar zat Truftie al een drietal maanden te wachten op een nieuw baasje. Samen met haar zus Bieke was Truftie weggehaald bij een broodfokker, waar ze samen met een tiental andere labradors uitgemergeld


INTERVIEW | 27

en verwaarloosd werden teruggevonden. Ilse zag het verdriet in de ogen van Truftie en herkende dit. Het feit dat ze beiden erg veel pijn hadden ervaren, bracht hen al snel bij elkaar. De eerste ontmoeting was echter niet zo eenvoudig: Truftie was bang en de wandeling op het terrein van het asiel verliep moeizaam. Ilse besefte dat, als ze deze adoptie wilde doen slagen, ze professionele hulp moest zoeken. Deze vond ze bij Ine van Catella College uit Eksaarde. Bij het volgende asielbezoek werden Ilse en Truftie begeleid door Ine, en ook zij merkte

dat de band tussen beide onmiskenbaar hecht was … er was een ‘klik’. Tien dagen en enkele asielbezoekjes later, mocht Truftie mee richting Gezôarde, waar haar gouden mandje op haar stond te wachten. “De eerste twee jaren waren best heftig”, zegt Ilse. Truftie was bang van heel veel dingen in haar omgeving: fietsers, joggers, niezen en zelfs kuchen. Het kostte hen beiden veel liefde, geduld en doorzetting, maar al wandelend heeft Truftie heel wat angsten overwonnen. Sindsdien vormen ze een superteam, dat dagelijks (tot

www.gezoarde.be |


28 | INTERVIEW

driemaal toe!) gaat wandelen. Volgens Ilse is Eksaarde echt de ideale plek om dit te doen. We hebben prachtige natuur, verharde en onverharde baantjes waar je hond naar hartenlust kan snuffelen. Enkel een losloopweide, waar de honden eens goed kunnen ravotten, ontbreekt nog. Maar erg dringend is dat niet, Ilse en haar wandelvrienden kunnen ook nu al genieten van de dagelijkse rust die het wandelen hen biedt. Door het vele wandelen met Truftie en de nieuwe levenswijze, is Ilse maar liefst twintig kilo afgevallen. Iets waar ze erg trots op is. Maar daar stopt het niet ... ze voelt zich niet enkel fysiek beter, ook mentaal boekte ze veel vooruitgang. Dankzij Truftie staat Ilse sterker en positiever in het leven, dag na dag. En dit allemaal door haar liefste viervoeter. Ze zijn als het ware beste vriendinnen geworden. “Truftie is meer dan een hond voor mij. Ze is mijn therapeut, mijn zielsverwant, mijn beste vriendin en ergens

| www.gezoarde.be

ook mijn levensgezel. Ik sta ermee op en ga ermee slapen. Ze is mijn redding. Ze maakt mij compleet.” Ilse zou het dan ook iedereen aanraden, om het adoptie-avontuur aan te gaan. “Het verrijkt je leven enorm en het biedt je een nieuwe uitdaging, zelfs wanneer je denkt dat je geen nieuwe uitdaging meer aankan.” Het verdriet van haar overleden broer verwerken, blijft voor Ilse vast heel moeilijk. Maar ermee leren leven, dat kan ze wel: door Truftie. Dat vindt Ilse dan ook het mooiste aan de adoptie van een hond. Je hebt beide een zware rugzak uit het verleden, maar met en door elkaar kan je de draaglast lichter maken. Helaas heeft Truftie enkele weken geleden een verkeerde beweging gemaakt, waardoor haar poot barstte en ze een ernstige operatie moest ondergaan. Nog enkele weken van rust en revalidatie en Truftie wordt weer de oude. Hopelijk zien we hen snel weer in het straatbeeld en de Gezôarse natuur verschijnen!


U weet het: een goede boekhouder bespaart u geld. Een erkend boekhouder-fiscalist zorgt voor een correcte boekhouding en uw administratieve verplichtingen.

En dat doen we ook. Maar wij doen meer. Bij ons bent u geen nummer. Bij ons krijgt u een persoonlijke begeleiding. Voor boekhouding, sociaal recht én fiscaliteit. Dankzij ons advies, onze opleiding en opvolging kunt u zich concentreren op uw doel: een succesvolle onderneming leiden. Of u nu start, groeit of uw onderneming wil overlaten.

Het stopt niet bij boekhouden. U rekent op ons voor uw fiscale optimalisatie, pensioen- en successieplanning en voor het opbouwen van uw privé- en bedrijfsvermogen.

Wij zijn mee. U dus ook. U wil een expert. Dat zijn we. Wij leiden zelfs experts op. Als de regels morgen veranderen, vertellen wij u dat vandaag al.

Expert. Persoonlijk. Eerlijk.

Contacteer ons geheel vrijblijvend voor een eerste gesprek SoBoFisc.ALL Burg. Comm. V. Nijverheidstraat 11 B 0003 - 9160 Lokeren 09 395 02 60 info@sobofiscall.be

Erkende Boekhoudvennootschap - BIBF nr. 70410074 - RPR Gent, afdeling Dendermonde – 0849 632 304


FRITUUR

‘t Gezoardeken

Eksaarde-dorp 48 | 9160 Eksaarde 09 346 59 88 www.frituurgezoardeken.be bezoek ons op Facebook


GEZÔARSE GENEUGTEN | 31

SCHAPENRAGOUT Stevig winters gerecht, smaakt heerlijk na een fikse wandeling.

INGREDIËNTEN VOOR 4 PERSONEN:

·

1kg ragout van schaap (vraag aan je slager stukken vlees van de schouder, nek en ribben. Zo heb je een mengeling van verschillende delen van het schaap.) • 2 rapen • 1 ui • 2 teentjes look • 8 wortelen • 10 aardappelen • laurier • tijm • peper • zout • boter

VOORBEREIDING:

Het vlees een uur voor gebruik uit de koelkast nemen. De groenten en aardappelen in grove stukken snijden.

BEREIDINGSWIJZE:

·

• • • • •

Het vlees kruiden met peper en zout en lichtjes opbakken in boter (niet bruineren). Voeg de ui en look toe en een beetje water. Laat het vlees stoven tot het voor de helft gaar is (±45 min). Dit is afhankelijk van de grootte van de stukken vlees. Voeg de rapen en de wortelen toe, samen met de laurier en de tijm. Kruid nog wat met peper en zout. Wanneer de wortelen bijna gaar zijn, gaan de aardappelen erbij. Af en toe zachtjes omscheppen tot de aardappelen gaar zijn.

Smakelijk! Tekst Tania Ott g Fotografie Tania Ott

www.gezoarde.be |


32 | GEZÔARS SPAALEKE

Kerstzoeker De letters in de grijze vakjes vormen een woord. Mail de oplossing naar wedstrijd@gezoarde.be en win een waardebon. Succes! De winnaar van Gezôarde #7 is Emelie Wulteputte. Proficiat!

3

1

11 6

7

12

13

5

4

2 10

9

8

| www.gezoarde.be

3

2

1

8

9

5

4 10

11

6 12

7 13


Seizoensbed van: € 3074,- nu voor:

€ 2.799,-*

*Vraag naar de actievoorwaarden in de winkel. Deze aanbieding is geldig t/m 13-01-2019.

welterusten

Alles voor uw slaapcomfort RECHTSTRAAT 266 • 9160 EKSAARDE • WWW.WELTERUSTEN.BE • INFO@WELTERUSTEN.BE


34 | INTERVIEW

“IK KOM NIET ZOVEEL BUITEN IN EKSAARDE, IK ZIT VOORTDUREND IN MIJN STAL.” Roland Van Aerde

| www.gezoarde.be


INTERVIEW | 35

SIERVOGELS VAN AERDE ROLAND Tekst Peter Vervaet g Fotografie Luc De Herdt

H

et eerste dat ik me afvroeg toen ik de oprit van Roland Van Aerde, gepassioneerd siervogelhouder, op kwam gefietst, was: “Ben ik wel aan het juiste adres?”. Ik verwachtte reeds van ver vogelgezang te horen, maar niets van dit alles. “Kom maar langs achter, ‘k zal ze u ’s tonen!” was het verlossende antwoord op mijn bezorgdheid. Roland beende gezwind naar een stalletje vanwaar een gedempt gekwetter te horen was. Toen de deur openging, werd ik overdonderd door de zinnenprikkelende bonte mix van kleuren en geluiden. Ik zag exotische kleuren en vreemde kapsels alsof het één grote vogelmodeshow was. Een lust voor het oog. Al fluitend gaan we van start …

Dag Roland, hoe en wanneer ben je begonnen met het houden van siervogels?

“Eigenlijk van toen ik reeds achttien jaar was. Mijn vader hield ook siervogels en mijn grootvader en nonkels hielden duiven. Je kan dus wel zeggen dat ik het met de paplepel heb meegekregen. Ik ben begonnen met het houden van grasparkieten, ik had zo’n 25 koppeltjes toen. Na vijftien jaar was ik de grasparkieten wat beu en ben ik overgeschakeld naar andere rassen. Ondertussen heb ik een collectie vogels zitten van 30 verschillende rassen, gaande van zebravinken, exotische vogels zoals Japanse nachtegalen, rijstvogels ...”

Hoeveel tijd spendeer je gemiddeld per week aan je vogels?

“Reken op een 5 à 6 uur per dag, 7 op 7. Elke dag doe ik mijn toer voor de dagelijkse verzorging van de vogels: water verversen, een badje geven ...

Excuseer?

“Wel, aangezien ik regelmatig aan tentoonstellingen en kampioenschappen deelneem, moeten de veren

en de kop van alle witte vogels proper zijn. Ik geef elke vogel dan een bad met lauw water met azijn en bij gebrek aan azijn wat jenever.”

Jenever?

“Azijn en alcohol hebben een verzachtend glanzend effect op de veren, vandaar. Daarna wikkel ik ze in keukenpapier en stop ik ze in een couveuse om te drogen. Eens ze goed droog zijn, gaan ze terug in propere kooien. Reken maar op een kwartier per vogel.”

Het viel me op dat de vogels niet in een volière zitten, maar in verschillende kooien? Waarom is dat zo?

“Als je siervogels houdt voor tentoonstellingen en kampioenschappen, dan kan je ze niet in een volière houden. Hun veren worden dan immers vuil en de vogels zijn niet meer tam genoeg door de grotere bewegingsruimte. De meeste van mijn vogels mogen niet echt vliegen zodat ze aan alle gevraagde eisen kunnen voldoen op de shows, goed afgerichte vogels laten zich gemakkelijker pakken en verzorgen. Ik richt hen ook af van bij het begin. Een vogel wordt wild geboren. Van het moment dat de vogel zelfstandig kan eten, begint de trainingsfase. Wanneer ze veel opvliegen, spuit ik met een waterspray op de vogels, dit gebeurt dagelijks tot ze niet meer gaan opvliegen en een kalme indruk geven.”

Hoe verloopt zo’n tentoonstelling?

“Op zo’n kampioenschap worden de vogels gekeurd, er is een standaard waarin de gewenste eigenschappen van elk ras vermeld staat. Er wordt gekeurd volgens model, kleur, postuur … Wie de standaard het dichtst benadert, krijgt de hoogste beoordeling. Er is een keurmeester die de vogels punten geeft volgens deze criteria. Ik ben zelf twaalf jaar keurmeester geweest, dus ik weet waar ze naar kijken. Ik kan

www.gezoarde.be |


36 | INTERVIEW

dan ook goed inschatten hoeveel punten de vogels zullen krijgen. Hebben ze een bepaalde score niet gekregen, dan ben ik ontgoocheld. Niet in de vogel, maar in de keurmeester (lacht).”

Aan hoeveel tentoonstellingen doe je jaarlijks mee?

“Ik probeer aan 10 à 15 tentoonstellingen per jaar mee te doen, waaronder twee nationale kampioenschappen. Ik doe mee aan heel wat kampioenschappen in Nederland. De meeste Nederlandse liefhebbers spelen met 10 tot 15 vogels terwijl ik tussen de 30 en 50 vogels tentoonstel per show. Ze zien mij daar niet graag meer komen omdat ik met hun prijzen ga lopen en zo de kaas van hun brood eet (lacht). Ik doe ook jaarlijks mee aan het wereldkampioenschap, dat vindt telkens in een ander land plaats, onder andere in Portugal, Italië, Spanje, Duitsland ... In de periode 2013 - 2017 behaalde ik op de wereldkampioenschappen 7 keer goud, 5 keer zilver en 1 keer brons, vooral met mijn rijstvogels.”

Op welke prijs ben je het fierst?

“Mijn eerste prijs op een nationaal kampioenschap in 1986. Dat was mijn eerste grote trofee, die vergeet je niet zo snel.”

Valt er iets mee te verdienen op zo’n tentoonstelling?

“Per winnende vogel kan je waarde­ bonnen verdienen van zo’n 5 à 10 euro, meestal goed voor vogelvoeder en materiaal. Er is ook een catalogus waar deelnemende vogels van tentoonstellingen instaan, hobbyisten kun-

| www.gezoarde.be

nen zo vogels van elkaar kopen of ruilen om hun stam te verbeteren en om zo meer prijzen te winnen.”

Koop je zelf nog vogels aan?

“Neen, al mijn vogels waar ik mee naar tentoonstellingen ga, zijn eigen kweek. Het is al enkele jaren geleden dat ik zelf nog een vogel kocht. Bij mijn showrassen is dit niet nodig omdat ik meerdere lijnen bezit per stam. Maar wanneer ik met een nieuw ras wilde beginnen, volgde ik enkele liefhebbers die er mee bezig waren. Wanneer ik zag dat er progressie gemaakt werd, kocht ik er enkele aan.”

En verkoop je eigen kweek?

“Ik verkoop regelmatig van mijn eigen vogels, zowel in binnen- als buitenland. Dan komen er Nederlanders, Spanjaarden, Fransen, Italianen … langs in mijn stal om hun keuze te maken. Ik versta dan niets van wat ze zeggen, maar gelukkig spreekt mijn vrouw een woordje Frans en Duits. Zij is mijn tolk dan ...”

Hoeveel betalen zij per vogel?

“De prijzen variëren naargelang de kwaliteit van de vogels. De duurste vogels die ik ooit verkocht, was een stam postuurkanaries, ‘Gloster Fancy’, een Engels ras waarmee ik 25 jaar geleden hoge scores behaalde. Toen heb ik ineens een bestand van 200 vogels van de hand gedaan aan een landgenoot. Via een kennis is er nu ook een Koeweit die interesse heeft om een aantal vogels te kopen. En ik krijg regelmatig iemand van Île de la Réunion over de vloer om mijn vogels te kopen en die van andere liefhebbers. Dit doen ze om hun stam te versterken en mee te dingen naar de hoogste scores op internationaal vlak.”

Heb je een lievelingsvogel?

“Neen, niet echt. Ik zie ze allemaal geiren! De rijstvogel is mijn hoofd­ ras, daar zet ik vooral op in tijdens wereldkampioenschappen. Deze vogel kwam oorspronkelijk alleen voor op Java en Bali, maar via uit gevangenschap ontsnapte dieren


Herstel en verkoop van tuinmachines Kasteeldreef 90 9160 EKSAARDE 0498 33 38 18 DEBOCKMECHANIEK@GMAIL.COMINTERVIEW | 39

ontwikkelden er zich her en der verwilderde populaties. Hun wildkleur was grijs, maar er zijn vandaag de dag heel wat mutatiekleuren bijgekomen, die ik momenteel allemaal bezit en kweek.”

Als ik het zo hoor, is dit meer dan een hobby. Kan je eigenlijk nog op reis gaan?

“Sowieso zijn de wereldkampioenschappen een aanleiding om op reis te gaan, samen met mijn vrouw en mijn vogels. Daarnaast kunnen we wel nog op reis gaan, dan vraag ik aan iemand van de club, de Distelvink in Lokeren, en een liefhebber uit de buurt om de vogels te onderhouden als ik weg ben. Omgekeerd doe ik hetzelfde, we helpen elkaar en geven elkaar tips.”

Wat moet je ervoor over hebben?

“Alles, eigenlijk. Het is zoals een sporter die moet trainen. Als je er niet voor werkt, zal het niet lukken. Ik ben altijd bezig met de vogels, zelfs wanneer ik mijn krant lees. Dan denk ik ineens: ik moet dat nog doen bij de vogels en dan gooi ik de krant opzij. Ik kom niet zoveel buiten in Eksaarde, ik zit voortdurend in mijn stal om de vogels te controleren. Zijn de veren in orde? Is er eentje ziek? Is er water genoeg? … Dat zijn allemaal zaken waar ik dan mee bezig ben.”

Ik moet elke dag dezelfde routineuze handelingen doen, ben ik eens ziek of heb ik geen zin, dan moet ik het de dag erna bekopen. Ik ben al twee keer in het ziekenhuis beland voor een zware rugoperatie. Vooraf zeiden de dokters: ‘Als de operatie niet slaagt, beland je in een rolstoel.” Dan sta je er wel even bij stil en denk je wat je met de vogels zou doen mocht het niet meer lukken.”

Is er opvolging verzekerd bij de kinderen?

“Neen, niet echt. Maar er is interesse om de hele boel over te nemen.”

Wat vind je er zelf leuk aan?

“Werken met een levende materie en de natuur heeft me altijd geboeid. Het eigenhandig opkweken van dieren geeft me voldoening.”

Ok, Roland. Bedankt om een gaatje vrij te maken in je drukke vogelagenda en nog veel plezier gewenst!

Nu ben je op pensioen, maar hoe combineerde je deze arbeidsintensieve hobby met jouw werk?

Dat vraag ik me nu ook af ... Ik werkte in ploegen waardoor ik een halve dag thuis was. Ik heb twee kinderen en als de kinderen op school waren, deed ik de verzorging. Daarnaast voetbalde ik zelf ook en was ik trainer. Ik was dus niet zo veel thuis. De vogels stonden in die periode op een veel lager pitje.”

Wat was je grootste tegenslag met de vogels?

“Toen ik er net mee begonnen was, heb ik een grote tegenslag gehad. Ik had een kerosinevuurtje als extra verwarming voor mezelf. Ik vergat het echter uit te zetten toen ik naar mijn werk vertrok. Toen ik terugkwam van het werk, waren alle vogels die in de bovenste kooien zaten, gestorven. Ik verzamelde toen wel twee emmers dode vogels. Dat was een dieptepunt.”

Zou je er ooit mee stoppen?

“Wanneer ik ze beu ben, maar voorlopig is dit niet het geval.

www.gezoarde.be |


40 | GEZÔARSE JEUGD

WE

DE GEZÔARSE JEUGD.

DAAROM GEVEN WE IN ELK ‘GEZÔARDE’ OOK HET WOORD AAN 2 GEZÔARSE KIDS. LET’S MEET SARAH EN KEANO. Tekst Cindy De Kegel g Fotografie Luc De Herdt

Herfstvakantie ... Er staat een mooie, blonde jongedame voor de deur met een nerveuze glimlach. “Ik ben zenuwachtig want ik ben niet zo sociaal”, lacht ze. Even later zit ze honderduit te babbelen ... Sarah Batselier! Sarah is vijftien, woont samen met haar zus Lisa (12), kat Guustje, mama en papa in de Kasteeldreef en gaat naar het SintTeresiacollege. “Op school zit ik nu in het 4de middelbaar ‘moderne wetenschappen-wiskunde’. Het is wel kut dat ik hierna naar een andere school moet. Ik vind Sint-Teresia een leuke school met veel groen. Een leuke klas ook ...”

GFA Sinaai

Sarah blijkt ook sportief te zijn ... “Ik speel voetbal. Ze hadden destijds bij FC Eksaarde spelers te kort en hadden mij gevraagd om eens te proberen. Ik vond het leuk en ben het blijven doen. Eerst een jaar of twee bij FC Eksaarde, waar het gemengd was. Ondertussen al zeven jaar bij GFA Sinaai. De jeugd gaat in Sinaai maar tot U15, dus ik speel in de 2de provinciale bij de beloften. We spelen soms tegen vrouwen van 35 jaar, maar in onze ploeg zijn het allemaal tieners en twintigers. Ik sta rechts

| www.gezoarde.be

of links vooraan of in de spits. In de rangschikking hebben we een tijdje op de eerste plaats

gestaan, maar nu staan we vierde.” Sarah zal over zichzelf nooit zeggen dat ze een goede speel-


GEZÔARSE JEUGD | 41

ster is, nochtans beweren haar trainer en medespelers het tegendeel ... “Als ze op restaurant vragen of het lekker was, zeg je ook ja. Uit beleefdheid.” Sarah is ervan overtuigd dat mensen zeggen dat ze goed speelt ... uit beleefdheid. Nochtans heeft ze nog maar één helft aan de kant gezeten van alle gespeelde wedstrijden dit seizoen.

Vriendinnen

Naast de voetbal, waarvoor Sarah twee maal per week moet trainen en elk weekend een wedstrijd moet spelen, heeft Sarah niet veel tijd meer voor andere hobby’s. Ze vindt het leuk om samen te zijn met vriendinnen en mag ook al eens naar een fuif of naar een festival gaan. “In de grote vakantie mocht ik naar Crammerock gaan en ik ga soms ook naar een fuif van de ‘Chiro’ of zo.” Uiteraard krijgt Sarah nog een uur om thuis te zijn. “In de grote vakantie mocht ik tot 02.00 uur maar tijdens het schooljaar moet ik om 01.30 uur thuis zijn.” Het lijkt mij een mooi uur te zijn voor een meisje van vijftien, maar ... “De meeste van mijn vriendinnen mogen langer blijven, maar ça va nog.” Vriendinnen hebben blijkbaar een belangrijke rol in Sarah’s leven ... op school, tijdens de voetbal, bij het uitgaan, of om berichtjes te sturen via Whatsapp of Snapchat. Maar ook met haar zus komt ze goed overeen, zo blijkt. “We hebben niet zo veel ruzie en maken wel veel plezier samen. Het is alleen jammer dat ik haar geen geheimen kan vertellen, die vertelt ze allemaal aan mama en papa.”, vertelt Sarah lachend.

Amerika

Sarah en haar gezin hebben in de zomervakantie een rondreis gemaakt in Amerika. “Californië, San Fransisco, The Grand Canyon, Las Vegas, Los Angeles, Disneyland, Legoland, Yosemite Park, Death Valley ... Ik vond dit onze leukste reis tot nu toe. Ik denk dat ik Las Vegas het leukste vond. Death Valley was ook leuk, maar te warm.” “Het vliegen viel ook nog mee. Ik dacht dat dit echt lang ging duren, maar we hebben geslapen, ‘Netflix’ gekeken en gegeten op het vliegtuig. Het eten was echt nog ça va eigenlijk.” Ondertussen hebben ze bij Sarah thuis ook ‘Netflix’ en kan ze dus naar allerlei films en series kijken. “Ik ben nu de serie ‘Riverdale’ aan het volgen, maar kijk ook nog veel naar de gewone zenders.

Eksaarde

Wonen in Eksaarde vindt Sarah heel leuk. “Het is hier rustig, maar ook niet té rustig. Alles is dicht bij elkaar en dicht bij je huis, er is veel groen, ik ken veel mensen, er is regelmatig iets te doen ...” Voor Sarah mag Eksaarde blijven zoals het nu is. “Later wil ik trouwen, twee kinderen, echt heel graag een hond en ik wil niet weg uit Eksaarde. Ik blijf hier wonen.” Wat haar professioneel leven betreft, twijfelt Sarah nog. “Ik heb al gedacht aan dokter of kinesiste, maar voorlopig wisselt het nog. Het kan dus nog iets volledig anders worden.”

Wat de toekomst ook brengt, Sarah, ik wens je het allerbeste!

Tekst Zhenya Speleman

Naam: Keano Thys Leef tijd: 15 Studies: Broederschool Daknam ‘Ranonkel’ broccoli bloemkool Wii tv cola water school thuis Fortnite Minecraf t zingen dansen chocomouse rijstpap tekenen knutselen frietjes pizza zomer winter ijsje pannenkoek www.gezoarde.be |


CADEAUBONS VOOR BELEVINGEN

GENTSE STREEK PRODUKTEN BIEREN GINS

KALLIGRAFISCHE GESCHENKEN

GESCHENK MANDEN

DE KORF uw belevingswinkel

ONTBIJT AAN HUIS

KALLIGRAFIE WENSKAARTEN

OPEN VAN 13.30U TOT 19.00U GESLOTEN OP MAAN- EN DINSDAG

KOFFIE OR TEA?

... MET ALS TOEGEVOEGDE WAARDE “LIEFDE & PASSIE”

Belevingswinkel DE KORF, een plek waar het fijn vertoeven is. Een winkel vol artisanale vaak Genste producten, een ruimte vol kalligrafisch woordenplezier, kortom, dingen om te geven op momenten die er toe doen. Op zoek naar een uniek én origineel cadeau? Onze ontbijtmanden zijn zeker een aanrader! Ook met onze geschenkmanden gevuld met tal van lekkernijen kan je zeker scoren. ‘Beleving’ staat voor genieten van een verwenkoffie, Or tea, genieten van Gentse bieren, uitgebreid ontbijt op zaterdagmorgen en zoveel meer. Opgelet, hiervoor dien je te reserveren want de plaatsten zijn beperkt! Het beste wat u kan doen is zo nu en dan eens binnenwaaien en zien welke wind er nu weer door het huis waait. In elk geval, VAN HARTE WELKOM

DE KORF

Frans Gevaertstraat 2 | 9040 St.-Amandsberg Tel. 09 251 51 14 | info@dekorf.be | www.dekorf.be


COLUMN | 43

EKSAARDE Waar Zwarte Piet nog zwart mag zijn Waar het muziek nog ongebreideld en zonder oponthoud kan rondstappen Waar iedereen, wel of niet gelovig, met trots over de Kruiskapel spreekt Waar bevers opnieuw een stekje kunnen bouwen Waar mensen met een gerust hart ’s avonds op straat kunnen wandelen Waar een voorhuwelijksschieting nog kan, hetzij met wat gezaag Waar je in de winkel nog het nieuws van de dag ontvangt Waar een kind nog in de voorhof mag spelen Waar een deur overdag nog niet per se op slot moet zijn Waar ooit K3 en Natalia nog optraden Waar je met je fiets nog bij de bakker, slager, apotheker of school geraakt Waar elke morgen mensen mooie foto’s van de zonsopgang op Facebook delen En waar auto’s en vrachtwagens in steeds grotere getale over het dorp razen Maar dat is voor een volgende keer ...

Euclides II van Eksaarde Euclides II van Eksaarde

www.gezoarde.be |


44 | GEZÔARS NETWERK

“JE KAN GERUST ZEGGEN DAT EKSAARDE LEEFT DOOR DE VELE VRIJWILLIGERS.” Peter Ongena

Het Gezôarde-magazine is al aan zijn achtste editie toe, dus bellen we aan bij huisnummer 8. Dit keer is dat in de Lanchalsstraat bij Peter Ongena.

Doorslaar verhuisd. Op de plaats waar vroeger de fietsenzaak was, staan nu appartementen.”

Ik werk in het hoofdkantoor van de KBC, net zoals mijn vrouw, Sara Van Bogaert, trouwens.”

Peter, hoe kan de Gezôardeneir jou kennen?

Nooit goesting gehad om de zaak over te nemen?

“Ik hielp vroeger altijd wel waar ik kon en was wel geïnteresseerd. Velen zagen in mij de gedoodverf­ de opvolger. Maar mijn univer­ sitaire studies in de toegepaste economische wetenschappen hebben me overtuigd om in de bankwereld aan de slag te gaan.

Hoe kom je dan hier in de Lanchalsstraat terecht?

“De meeste mensen kennen me als ‘de zoon van de Jean’. Mijn vader is Jean Ongena en heeft meer dan veertig jaar een fietswinkel gehad in de Bautschoot. Ondertussen zijn mijn ouders op pensioen en naar

| www.gezoarde.be

“Eerst hebben we ongeveer drie jaar in Lokeren gewoond, maar mijn hart lag al lang in deze wijk. Deze buurt biedt zoveel voordelen: het is rustig gelegen, overal dichtbij, een dood­ lopende straat en de woningen zijn nieuwbouw. Ik had dus aan enkele mensen uit deze buurt gevraagd om

Tekst Petra Laureys g Fotografie Luc De Herdt


GEZÔARS NETWERK | 45

me op de hoogte te houden mocht er iets te koop komen.”

En die opzet is blijkbaar gelukt.

“Mijn vrouw en ik waren op huwe­ lijksreis in Australië toen we hoorden dat dit huis te koop zou komen. Vanop afstand hebben we dan ge­ beld, gemaild en berichtjes gestuurd en bijgevolg een optie op het huis genomen. Net voor we terug thuis kwamen, bleek mijn vrouw zwanger te zijn. Je kan dus wel stellen dat dit een ‘vruchtbare’ reis was: terug­ komen met een huis én een baby op komst! Door de kinderen is ons leven hier pas echt begonnen.”

knieoperaties ben ik nu niet meer actief, maar zit ik wel in het bestuur. Briek en Achiel zijn onder­ tussen ook beginnen basketten. Bovendien spelen ze beide voetbal bij FC Eksaarde, samen met de klasgenootjes. Briek gaat dan ook nog naar de KSA, zoals ik vroeger gedaan heb. Als je in deze buurt woont, is het ook bijna een eviden­ tie dat je betrokken bent bij alles dat door de Gezôarse Feesten ge­ organiseerd wordt in en rond het Uilennestje. Onze kinderen gaan alle drie in de Dam naar school en dat maakt dat ik, sinds kort, ook in de ouderraad gestapt ben.”

Hoeveel kinderen hebben jullie? Je weet wat te doen! “We hebben drie zonen: Briek, ge­ boren op 15 februari 2012, Achiel is exact twee jaar later geboren op 15 februari 2014 en Cezar is geboren op 18 februari 2016. Toen Cezar op komst was, hebben we de boven­ verdieping zwaar verbouwd zodat ze zeker elk hun eigen slaapkamer konden hebben.”

En komen de verwachtingen om in een aangename buurt te wonen uit?

“Zeker en vast! Het is hier niet alleen een rustige buurt, maar de buren komen ook goed overeen. We lopen elkaars deur niet plat, maar we hebben wel een Face­ bookpagina van de straat waar we leuke dingen delen. Er is ook een Whatsappgroep voor noodgeval­ len, bv. in geval van stroomonder­ brekingen. Jaarlijks worden er twee feestjes georganiseerd die ons dichter bij elkaar brengen. Eind de­ cember is dat een zalige kerstdrink en in juni een heuse straat-BBQ.”

Waar gaat jullie vrije tijd naartoe? “Ik heb zelf altijd gebasket. Door

“Het zijn stuk voor stuk allemaal verenigingen die zich enorm engageren om van Eksaarde een aangename omgeving te maken. Als kroostrijk gezin zijn we ook vaak aanwezig op initiatieven van de Gezinsbond die binnen Eksaarde een lovenswaardige wer­ king hebben. Deze verenigingen of organisaties dragen we een warm hart toe en steunen we graag door naar allerlei activiteiten te gaan. Ik maak trouwens graag reclame voor twee fuiven die in februari in de Blauwe Zaal zullen doorgaan. Op 9 februari organiseert de ouderraad van de Dam een fuif en op 23 februari slaan de volleybal en de basket voor de tweede keer op rij de handen in elkaar om ook een fuif te organiseren. Niet te missen in Eksaarde!”

Het verenigingsleven leef t in Eksaarde.

“Ik vind het fantastisch hoe verschillende verenigingen elkaar vinden in het organiseren van evenementen. De fuif van de volleybal en de basket is een mooi

voorbeeld, maar ook het grote scherm aan de sporthal n.a.v. het WK-voetbal afgelopen zomer was geweldig. Het was Filip Cardon die het initiatief nam om dit evenement niet alleen met de Gezôarse Feesten te organiseren, maar ook de KSA, de volleybal en de basket te betrekken.”

Dat brengt mensen samen.

“Al onze vrienden in Eksaarde zit­ ten wel ergens in een vereniging. Kijk maar naar het Feestcomité dat de kermis nieuw leven heeft inge­ blazen. Je kan gerust zeggen dat Eksaarde leeft door de vele vrijwil­ ligers. Elk weekend is er wel ergens iets te doen. Dat vind ik leuk.”

Gaat je vrije tijd dan uitsluitend in Eksaarde door?

“Buiten Eksaarde valt er ook veel te beleven. We gaan heel graag op reis, zowel winter- als zomerva­ kanties, en willen dit ook aan onze kinderen zo meegeven. Individueel hebben we al heel wat schone reizen gemaakt. De reis naar de West-Kust van Amerika is ons het meest bijgebleven. Die willen we zeker nog eens met de kinderen overdoen als ze wat ouder zijn. Ook Azië is nog onontgonnen gebied.”

Wat wens je Gezôarde nog toe?

“Zoals ik al zei, vind ik het geweldig als verenigingen de handen in elkaar slaan en daardoor ook anderen meetrekken. Hoe meer je tracht samen te werken, hoe groter het sneeuwbaleffect. Dit valt of staat met heel veel vrijwilligers. Ook de financiële en andere steun van het stadsbestuur blijft hierin belangrijk.”

Bedankt voor het aangename gesprek, Peter.

www.gezoarde.be |


46 | COLOFON

COLOFON GEZÔARDE is een driemaande­ lijks magazine over, voor en door Eksaarde. Verspreiding is gratis. UITGEVER + ART DIRECTION

Kim Speleman - NEWMONKEYS Schuermansstraat 20A 9160 Eksaarde www.newmonkeys.be /newmonkeys #newmonkeys_grafischbureau

| www.gezoarde.be

REDACTIE

Kim Speleman, Cindy De Kegel, Zhenya Speleman, Tania Ott, Brent De Borger, Arne D’hont. Kwinten Van Campenhout, Marijke Diericx, Petra Laureys, Rogier Vervaet, Peter Vervaet

FOTOGRAFIE

Luc De Herdt lucdeherdt.fotoport.nl

OPLAGE MAGAZINE

3000

REDACTIE

redactie@gezoarde.be

CARTOON

VIZID - vizid.myportfolio.com /gezoardemagazine #gezoardemagazine


Een woning verkopen of verhuren is meer dan een overeenkomst bereiken. Wij helpen U graag met raad en daad. Uw vastgoedmakelaar voor GezĂ´arde en omstreken.

Gratis schatting & advies W ij v e r k o p e n u w w o n in g o p 4 w e k en Bautschoot 1 | 9160 Eksaarde | 09 225 26 27 info@cardi-woonadvies.be | www.cardi-woonadvies.be /cardiwoonadvies | BIV: 512506

!

Like en deel onze facebookpagina en blijf op de hoogte van ons laatste nieuws en onze referenties.